فهرست مطالب

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و چهارم شماره 13 (اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شاهین مافی نژاد، الهام شریفیان، قاسم بیانی، یاسمن بزرگ نیا، حسن نامدار احمدآباد*، دکتر عطیه کلاته صفحات 1-8
    مقدمه

    ارتباط وضعیت ویتامین D مادر با زایمان زودرس در یک دهه اخیر مورد توجه قرار گرفته است، هرچند یافته های گزارش شده در این زمینه متناقض است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه سطح سرمی 25 هیدروکسی ویتامین D بین زنان دارای زایمان زودرس ایدیوپاتیک و زنان با زایمان سر موعد انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مورد- شاهدی در سال 1399 بر روی 60 نفر از زنان با محدوده سنی 35-18 سال که جهت زایمان به بیمارستان بنت الهدی بجنورد مراجعه کرده بودند، صورت گرفت. سطح سرمی 25 هیدروکسی ویتامین D سرمی در 30 زن مبتلا به زایمان زودرس ایدیوپاتیک با سن حاملگی بین 28 تا 37 هفته (گروه مورد) و 30 زن با زایمان سر موعد (گروه کنترل) از طریق الایزای ساندویچ تعیین گردید. اطلاعات بیماران شامل اطلاعات دموگرافیک، وضعیت بالینی و تاریخچه بارداری از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های کای دو و توزیع همبستگی پیرسون انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    حدود 56 نفر (4/93%) از مادران شرکت کننده، دچار درجاتی از کمبود ویتامین D بودند. سابقه سقط، مرده زایی و تولد نوزاد نارس، عامل خطری برای زایمان زودرس محسوب نگردید، ولی نخست زا بودن خطر زایمان زودرس را تا 8 برابر افزایش می داد. میانگین 25- هیدروکسی ویتامین D در زنان با زایمان زودرس بالاتر از گروه مورد بود (9/8±8/19 نانوگرم در میلی لیتر در مقابل 4/5±52/14 نانوگرم در میلی لیتر، 007/0=p).

    نتیجه گیری

    اگرچه سطح سرمی ویتامین D در زنان با زایمان زودرس به طور معناداری بیشتر از زنان با زایمان سرموعد بود، اما به علت محدودیت های این مطالعه، نمی توان احتمال نقص ویتامین D را به عنوان یک فاکتور خطر زایمان زودرس رد کرد.

    کلیدواژگان: زایمان زودرس، نوزاد نارس، ویتامین D
  • سید حسین حمیدی*، ابراهیم علیجانپور، نادیا بنی هاشم، میثم قربانپور، کوروش جعفرکاظمی صفحات 9-16
    مقدمه

    لرز متعاقب بی حسی نخاعی، ناشی از مختل شدن تنظیم درجه حرارت بدن می باشد و باعث افزایش مصرف اکسیژن بافتی و فعالیت قلبی- ریوی می شود. تاکنون روش های مختلفی برای کاهش و درمان آن استفاده شده است. سولفات منیزیوم داروی رایج مورد استفاده در مادران باردار می باشد که خاصیت ضدلرز نیز دارد، مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثر بخشی سولفات منیزیم وریدی تجویز شده به صورت بولوس با انفوزیون آن در پیشگیری از لرز متعاقب عمل جراحی سزارین انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی از نوع مداخله ای در سال 1396 بر روی 300 زن باردار با حاملگی ترم، بارداری تک قلویی، وضعیت بالینی ASA class I بیهوشی آمریکا که به صورت الکتیو در بیمارستان آیت الله روحانی بابل تحت بی حسی نخاعی سزارین شدند، انجام گرفت. افراد به 3 گروه تقسیم شدند که بلافاصله پس از انجام بی حسی نخاعی به ترتیب تحت تزریق انفوزیون 30 دقیقه ای سولفات منیزیم، تزریق بولوس سولفات منیزیم و نرمال سالین قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 25) و آزمون های آنووای یک طرفه، آزمون تی، من ویتنی و کای اسکویر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در مجموع فراوانی بروز لرز در دقایق 30، 60، 75 و 90 به طور معنی داری در گروه انفوزیون سولفات منیزیوم (018/0=p) پایین تر از گروه تزریق بولوس (038/0 =p) و کنترل بود.

    نتیجه گیری

    شیوع لرز با تزریق سولفات منیزیم به طور بارزی کاهش یافت. در مقایسه نحوه تجویز داروی سولفات منیزیوم، تجویز دارو به صورت انفوزیون در عرض 30 دقیقه به جهت کاهش بروز لرز بر تجویز بولوس دارو برتری محسوس داشت و در بیماران دارای شرح حال قبلی لرز حین عمل توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بی حسی اسپاینال، سزارین، سولفات منیزیوم، لرز
  • حامد میر، اباذر روستازاده، سیما جعفری راد*، فریده مقرب، سید احمد حسینی، امیر عبدلی، سعیده عرفانیان صفحات 17-28
    مقدمه

    رژیم غذایی سالم، نقش مهمی در پیشگیری از دیابت بارداری (GDM) داشته و از سویی دیگر، زمینه ژنتیکی نیز در پاتوژنز GDM موثر است. آدیپونکتین هورمونی است که تاثیرات گسترده ای بر متابولیسم کربوهیدرات، چربی و پروتیین دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر برهم کنش الگوهای غذایی غالب و پلی مورفیسم ژن آدیپونکتین بر فاکتورهای بیوشیمیایی، در بین زنان باردار مبتلا به دیابت بارداری و سالم انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مورد شاهدی در سال 98-1397 بر روی زنان باردار مراجعه کننده به بخش زنان بیمارستان ها/ کلینیک های شهر جهرم، استان فارس انجام شد. 387 زن باردار سالم و 306 زن باردار مبتلا به GDM پرسشنامه بسامد خوراک را تکمیل نمودند. برای استخراج الگوهای غالب رژیم غذایی، از روش تحلیل مولفه های اصلی استفاده شد. همچنین آنالیز فاکتورهای بیوشیمیایی خون و استخراج DNA ژنومی انجام شد. برای شناسایی پلی مورفیسم rs266729 ژن آدیپونکتین از تکنیک PCR-RFLP استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 22) انجام شد. برای بررسی برهم کنش بین الگوهای غذایی غالب و پلی مورفیسم ژن آدیپونکتین با فاکتورهای مختلف بیوشیمیایی از آزمون آنالیز واریانس مولتی فاکتوریال استفاده گردید. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بین فراوانی پلی مورفیسم rs266729 و GDM ارتباط معنی داری مشاهده نشد (05/0p>). در زنان مبتلا به GDM، سطح لیپوپروتیین کلسترول با چگالی زیاد (HDL-C) در چارک های الگوی غذایی «میوه ها و فرآورده های لبنی» تفاوت معنی داری را نشان داد (048/0=p). سطح قندخون ناشتا و تری گلیسیرید در چارک های الگوی غذایی «میوه ها و فرآورده های لبنی»، برای ژنوتیپ های مختلف پلی مورفیسم rs266729 در زنان مبتلا به دیابت بارداری، اختلاف معنی داری را نشان دادند (p-interaction به ترتیب 033/0 و 002/0).

    نتیجه گیری

    در زنان باردار متناسب با ژنوتیپ آدیپونکتین، مصرف متعادل میوه و لبنیات در پیشگیری از دیابت بارداری نقش دارد.

    کلیدواژگان: آدیپونکتین، الگوی غذایی، پلی مورفیسم، دیابت بارداری، ژن
  • محمدامین بهمنش، سیما جنتی، عزیز کسانی، هومن سهیلی اصل، سیده مهسا پورموسوی* صفحات 29-34
    مقدمه

    ناباروری و مشکلات فردی و اجتماعی ناشی از آن به عنوان یکی از مشکلات مهم زوجین محسوب می گردد. حدود نیمی از کل ناباروری ها، مربوط به عوامل مردانه است. بر اساس مطالعات مختلف، دمای هوا می تواند دارای تاثیراتی بر باروری مردان یا دیگر موجودات نر باشد، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان شکستگی DNA اسپرم مراجعین مرکز ناباروری ام البنین دزفول به تفکیک فصول مختلف سال انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه گذشته نگر، جامعه آماری شامل تمام مردان مراجعه کننده به مرکز ناباروری شهر دزفول در فاصله زمانی سال های 1392 تا نیمه اول سال 1399جهت آنالیز سمن بودند. اطلاعات مربوط به متغیرهای تحت مطالعه شامل: سن، تعداد فرزندان، شغل، سطح تحصیلات، بیماری ها، اعتیاد، فصول مختلف سال و میزان شکستگی اسپرم توسط پژوهشگر با استفاده از چک لیست جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 24) و آزمون های کای اسکویر و آنووای یک طرفه انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بین شکستگی DNA اسپرم و گروه های سنی مختلف، تعداد فرزندان، انواع مشاغل، سطح تحصیلات، بیماری های زمینه ای، اعتیاد و در نهایت فصول و ماه های مختلف سال، ارتباط معنی داری یافت نگردید (05/0<p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، بین فصل های مختلف سال و میزان شکستگی DNA اسپرم در مردان، ارتباط معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: شکستگی، فصل، ناباروری، DNAاسپرم
  • فاطمه کیخا، سعیده سرحدی، فرحناز فرزانه*، مریم زمانی صفحات 35-40
    مقدمه

    سطح سرمی هورمون آنتی مولرین (AMH)، یک ابزار قدرتمند برای پیش بینی پاسخ تخمدان است که نه تنها اندازه فولیکول اولیه، بلکه کیفیت تخمک را نیز منعکس می کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین سطح سرمی AMH و کیفیت تخمک های حاصل از سیکل های IVF در مرکز نازایی زاهدان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی (توصیفی- تحلیلی) در سال 97-1396 بر روی 108 زن نابارور که کاندید انجام IVF بودند، در شهر زاهدان انجام شد. بیماران به روش سرشماری انتخاب و وارد مطالعه شدند. اطلاعات لازم از قبیل سن، کیفیت تخمک ها و سطح سرمی AMH استخراج و در فرم اطلاعاتی هر بیمار ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 19) و آزمون های کای دو و آنووا انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سطح سرمی AMH بیماران 26/3±81/3 نانوگرم بر میلی لیتر بود. 87 بیمار (6/80%) تخمک با کیفیت A، 80 بیمار (1/74%) تخمک با کیفیت B، 34 بیمار (5/31%) تخمک با کیفیت C و 1 بیمار (9/0%) تخمک با کیفیت D داشتند. میانگین سنی با سطح سرمی AMH و کیفیت تخمک ها ارتباط معناداری نداشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    سطح AMH با کیفیت تخمک ها در سیکل های IVF ارتباط داشت، در حالی که سن با سطح AMH و کیفیت تخمک ها ارتباط نداشت. بنابراین سطح AMH می تواند به عنوان یک نشانگر برای کیفیت تخمک ها در سیکل های IVF مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت تخمک، هورمون آنتی مولرین، IVF
  • مریم مرادی، آذین نیازی*، بی بی صدیقه شریعت مغانی، فاطمه محمدزاده، ملیحه عافیت، احسان مظلومی صفحات 41-50
    مقدمه

    پرولاپس ارگان های لگن، یکی از اختلالات شایع زنان است. مطالعات ضدونقیضی در زمینه ارتباط نوع زایمان با پرولاپس ارگان های لگن وجود دارد، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط نوع زایمان با پرولاپس ارگان های لگن در زنان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه روش مقطعی در سال 98-1397 بر روی 250 زن واجد شرایط مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی مشهد انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه محقق ساخته (مشخصات دموگرافیک- مامایی و فرم ثبت مشاهدات و معاینات)، والو واژینال و هیسترومتر بدون انحنا، اسپچولای مدرج و اسپکلوم بود. معاینات لازم جهت تعیین پرولاپس ارگان های لگن و همچنین شدت و نوع آن انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های آماری من ویتنی، کای دو و ضریب همبستگی اسپیرمن انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج رگرسیون تک متغیره، در زنان با زایمان طبیعی نسبت به سزارین، شانس داشتن سیستوسل درجه 2 نسبت به صفر 67/23 برابر، رکتوسل درجه 2 نسبت به صفر 13/31، آنتروسل درجه 2 نسبت به صفر 21/12 و پرولاپس رحم درجه 2 نسبت به صفر 38/7 برابر بود (001/0>p). از نظر فراوانی انواع پرولاپس، در گروه زایمان طبیعی سیستوسل درجه 1 (6/54%)، پرولاپس رحم درجه 1 (52%) و رکتوسل درجه 1 (4/46%) بیشترین فراوانی را داشتند و در گروه زایمان سزارین پرولاپس رحم درجه 1 (6/57%)، سیستوسل درجه 1 (52%) و رکتوسل درجه 1 (0/36%) شایع تر بودند.

    نتیجه گیری

    در زنان با زایمان طبیعی، فراوانی و شدت ایجاد پرولاپس ارگان های لگن بیشتر از زایمان سزارین است.

    کلیدواژگان: پرولاپس ارگان های لگن، زایمان، زنان، سزارین، کف لگن، واژینال
  • مروارید ایرانی، معصومه کردی*، حبیب الله اسماعیلی صفحات 51-58
    مقدمه

    خط بنفش (یک نقطه بنفش رنگ که در اطراف مقعد در لیبر در زنان ظاهر و همزمان با اتساع دهانه رحم پیشرفت می کند) به عنوان یکی از روش های غیرتهاجمی ارزیابی پیشرفت زایمان است که در اکثریت زنان طی لیبر بروز پیدا می کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارزش تشخیصی تغییرات طول خط بنفش در پیشگویی پیشرفت زایمان در فاز فعال زایمانی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه قدرت تشخیصی در سال 1391 بر روی 258 زن باردار بستری در زایشگاه بیمارستان ام البنین (س) شهر مشهد با سن حاملگی ترم، نمایش قله سر جنین و شروع فاز فعال زایمان که دارای ظهور خط بنفش بودند، انجام شد. معاینه مهبلی و اندازه گیری طول خط بنفش هر 1 ساعت یک بار در فاز فعال زایمان انجام شد. بعد از تعیین نقطه برش بر اساس منحنی راک؛ حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و منفی محاسبه شد. داده ها با کمک پرسشنامه های: اطلاعات فردی- بارداری و فرم پیشرفت زایمان و اطلاعات مربوط به خط بنفش جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16)، منحنی راک، حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و منفی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    افزایش طول خط بنفش در هر مرحله اتساع دهانه رحم با پیشرفت زایمان در همان مرحله همراه بود و در اتساع 5-3 سانتی متری دهانه رحم، طول خط بنفش بیشتر و مساوی 85 میلی متر با حساسیت 93%، ویژگی 100% و ارزش اخباری مثبت 100%، ارزش اخبار منفی 3/33% و اعتبار 22/93% با پیشرفت زایمان در همان مرحله همراه بود و دارای بیشترین ارزش تشخیصی بود.

     نتیجه گیری

    اندازه گیری تغییرات طول خط بنفش در مرحله اول زایمان یعنی در اتساع 5-3 سانتی متری دهانه رحم، ≥85 میلی متر، در اتساع 8-6 سانتی متری دهانه رحم، طول خط بنفش ≥5/101 میلی متر و در اتساع 10-9 سانتی متری اتساع دهانه رحم، طول خط بنفش ≥5/110 میلی متر با بیشترین حساسیت با اتساع دهانه رحم در ارتباط بود و به عنوان یک روش غیر تهاجمی برای پیشگویی پیشرفت زایمان در مرحله اول زایمان در بالین توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: حساسیت، خط بنفش، عدم پیشرفت زایمان، فاز فعال زایمان، ویژگی
  • سلمان دانشی، فاطمه محسنی تکلو، مریم رضابیگی داورانی، بتول حیدرآبادی، عصمت رضابیگی داورانی* صفحات 59-69
    مقدمه

    فنیل کتونوری، شایع ترین بیماری متابولیک ارثی در ایران است که با انجام آزمایشات تشخیص قبل از تولد قابل پیشگیری است. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان بروز فنیل کتونوری و تاثیر اجرای برنامه پیشگیری بر کاهش بروز آن در جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی و از نوع تحقیق در نظام سلامت بود. در این مطالعه تمام زوجین ناقل فنیل کتونوری و بیماران تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال 1398 بررسی شدند. داده های مربوط به بیماران از فرم کشوری بررسی اپیدمیولوژیک بیماری های ژنتیک و داده های مربوط به مراقبت زوجین ناقل، از فرم مراقبت ژنتیک موجود در معاونت بهداشتی به دست آمد. برای توصیف اطلاعات از جدول فراوانی و نمودار استفاده شد.

    یافته ها

    63 زوج ناقل و 68 بیمار تحت پوشش بودند. 37 زوج (6/60%) ناقل در معرض خطر تولد فرزند بیمار بودند که همگی آنها تحت مراقبت مراکز ارایه خدمات سلامت بودند و برای 9/91% آنها نوع جهش ژن تعیین شده بود. برای بستگان در معرض خطر 9/61% از زوجین، نوع جهش ژن تعیین شده بود. جهت 28 زن باردار (5/87%) آزمایش تشخیص قبل از تولد انجام شده بود. 7 جنین مبتلا تشخیص داده شده بود که برای همگی سقط درمانی انجام شده بود. 32 زوج (5/86%) در معرض خطر، از روش مطمین پیشگیری از بارداری استفاده می کردند. میزان بروز 13 ساله فنیل کتونوری در کل منطقه 13/1 و میزان بروز مورد انتظار 36/1 در 10 هزار تولد زنده بود.

    نتیجه گیری

    اجرای برنامه پیشگیری، بر کاهش بروز فنیل کتونوری تاثیر داشته است. فراوانی بالای ازدواج های خویشاوندی می تواند بر بروز بالای بیماری فنیل کتونوری تاثیر داشته باشد. شناسایی بستگان بیمار که در معرض خطر تولد فرزند بیمار هستند (ازدواج خویشاوندی)، ارجاع آنها به مرکز مشاوره ژنتیک و تعیین وضعیت آنها، می تواند بر کاهش بروز این بیماری موثر باشد.

    کلیدواژگان: بروز، تشخیص قبل از تولد، سقط درمانی، فنیل کتونوری
  • سارا اختگان، سیروان آتشک*، رضا رشدی بناب صفحات 70-79
    مقدمه

    پیشنهاد شده است که انجام فعالیت های ورزشی منظم می تواند روش موثری جهت کاهش سطوح استرس اکسیداتیو و اختلالات ناشی از آن باشد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی تغییرات سطوح برخی شاخص های پراکسیداسیون لیپیدی و آنتی اکسیدانی تام سرم زنان یایسه غیرفعال به دنبال تمرینات ترکیبی و تناوبی شدید انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی در سال 1399 بر روی 45 زن یایسه بی تحرک در شهرستان بناب انجام شد. افراد به طور تصادفی، در یکی از سه گروه تمرینات تناوبی شدید، تمرینات ترکیبی و گروه کنترل قرار گرفتند. برنامه تمرینی 3 روز در هفته و به مدت 12 هفته انجام شد. نمونه گیری خون 48 ساعت قبل و بعد از دوره تمرینات گرفته شد و سطوح سرمی شاخص های مالون دی آلدیید (MDA) و ظرفیت آنتی اکسیدان تام (TAC) مورد اندازه گیری و آنالیز قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 24) و آزمون های آماری تی همبسته و آنالیز کوواریانس در سطح معناداری 05/0 انجام شد.

    یافته ها

    در مقادیر شاخص های جسمانی و فیزیولوژیکی قبل از اجرای پروتکل تمرینی، تفاوت معنی داری بین سه گروه مورد مطالعه وجود نداشت (05/0<p). هر دو روش تمرینات ترکیبی و تناوبی شدید به مدت 12 هفته باعث کاهش معنا دار سطوح MDA و همچنین افزایش معنادار TAC در زنان یایسه بی تحرک شد (05/0>p)، در حالی که نتایج گروه کنترل نشان دهنده عدم تغییر معنادار این شاخص ها زمان انجام پژوهش بود (05/0<p). همچنین، تفاوت معناداری بین دو گروه تمرینی در هیچ کدام از متغیرهای مذکور وجود نداشت (05/0˃p). به علاوه، بین دامنه تغییرات سطوح این شاخص ها با تغییرات برخی از شاخص های ترکیب بدن در گروه های تمرین همبستگی معناداری مشاهده شد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    انجام روش های تمرین ترکیبی و تناوبی شدید به مدت 12 هفته می تواند باعث افزایش سطوح ظرفیت آنتی اکسیدانی تام سرمی و کاهش نشانگر پراکسیداسیون لیپیدی شود، لذا می توان انجام این روش های تمرینی را به زنان یایسه بی تحرک جهت بهبود وضعیت استرس اکسیداتیو توصیه نمود.

    کلیدواژگان: تمرینات ترکیبی، تمرینات تناوبی شدید، زنان یائسه، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام، مالون دی آلدئید
  • حدیثه انتشاری نجف آبادی، مهناز نوروزی، فاطمه شقاقی، حدیثه صفی نژاد، زهرا محبی دهنوی* صفحات 80-89
    مقدمه

    تغییرات هورمونی دوران بارداری، سیکل خواب - بیداری و ساختار خواب را متاثر می سازند و منجر به اختلال خواب می شود. نشخوار فکری و نگرانی، دو مورد از افکار منفی هستند که می توانند بر کمیت و کیفیت خواب تاثیرگذار باشند و سبب اختلال خواب شوند، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط افکار مزاحم (نشخوار فکری، نگرانی) با کیفیت خواب مادران باردار انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1398 بر روی 190 نفر از مادران باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اصفهان انجام شد. ابزار مورد استفاده در این مطالعه پرسشنامه های نشخوار فکری، نگرانی و کیفیت خواب بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم ا فزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های اسپیرمن و رگرسیون انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در مادران باردار شرکت کننده در مطالعه، میانگین نمره کلی کیفیت خواب 60/5±57/2، نشخوار ذهنی 43/1±62/9 و نگرانی 37/3±52/33 بود. بر اساس نتایج آزمون اسپیرمن، بین تمام ابعاد کیفیت خواب و نمره کلی کیفیت خواب با نمره کلی نشخوار ذهنی و نگرانی ارتباط معکوس و معنی داری وجود داشت (001/0=p).

    نتیجه گیری

    بین افکار مزاحم نشخوار فکری و نگرانی با کیفیت خواب مادران باردار ارتباط معناداری وجود داشت بود. بدین منظور با بررسی مولفه های افکار مزاحم و ارتباط آنها با کیفیت خواب مادران باردار می توان گام موثری در جهت بهبود کیفیت خواب زنان باردار برداشت.

    کلیدواژگان: افکار مزاحم، زنان باردار، کیفیت خواب، نشخوار فکری، نگرانی
  • مسعود یوسفی، حسین پریزاد، هادی فارسیانی، مجید خادم رضاییان* صفحات 90-99
    مقدمه

    کلامیدیا تراکوماتیس، عامل عفونت کلامیدیایی دستگاه تناسلی و تراخم، شایع ترین عفونت باکتریایی منتقله از راه تماس جنسی و مهم ترین و پرهزینه ترین بیماری منتقله مقاربتی غیرویروسی می باشد. این عفونت یک عامل شایع برای ایجاد یورتریت در مردان و سرویسیت در زنان است و عوارض زیادی مانند ناباروری و حاملگی خارج رحمی برای آن ذکر شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی آنتی بادی ضدکلامیدیا در زنان بدون علامت سنین باروری مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهر مشهد انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی در سال 1395 بر روی 93 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد. آنتی بادی IgG ضدکلامیدیا در این نمونه ها با روش ELISA بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون دقیق فیشر فریمن هالتون انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در مجموع 93 زن مورد ارزیابی قرار گرفتند که میانگین سطح سرمی آنتی بادی در آنها 36/0±35/0 نانوگرم در دسی لیتر بود و بر این اساس، 6 نفر (5/6%) نتیجه مثبت داشتند. همچنین در این مطالعه رابطه عفونت با سن (209/0=p) و منطقه زندگی (239/0=p) این افراد بررسی شد که ارتباط معنی داری یافت نشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس مطالعه حاضر، فراوانی آنتی بادی ضدکلامیدیا در زنان سنین باروری مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی مشهد قابل توجه بود. با توجه به این شیوع و عوارض زیاد این عفونت در صورت عدم درمان، پیشنهاد می شود برنامه غربالگری کلامیدیا تراکوماتیس به صورت روتین حتی برای افراد بدون علامت انجام شود.

    کلیدواژگان: باروری، زنان، شیوع، کلامیدیا تراکوماتیس
  • مهلا سالارفرد، حمیده یزدی مقدم، محبوبه عبدالهی، فاطمه زهرا کریمی* صفحات 100-118
    مقدمه

    آتروفی واژن یکی از مشکلات نسبتا شایع در سنین یایسگی و از نگرانی های بهداشتی اصلی در این گروه از زنان می باشد. مطالعات متعددی در زمینه دارو های گیاهی در این زمینه انجام شده، ولی یافته های متفاوتی در مورد کارایی این روش ها گزارش شده است، مطالعه حاضر با هدف مروری بر مطالعات انجام شده در زمینه تاثیر گیاهان دارویی بر آتروفی واژن در زنان یایسه انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مرور سیستماتیک و متاآنالیز، مقالات چاپ شده در پایگاه های اطلاعاتی scopus، pubmed، magiran،Cocharane databases ،web of science ، SID و google scholar در بازه زمانی 2020-2000 با استفاده از کلمات کلیدی فارسی آتروفی واژن، درمان آتروفی واژن، کارآزمایی بالینی، گیاهان دارویی، طب مکمل و طب سنتی" و کلیدواژه های انگلیسی Vaginal Atrophy،vaginal Atrophy treatment، clinical trial، herbal medicine، complementary medicine، traditional medicine مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار STATA (نسخه 11) در سطح اطمینان 95% انجام شد. جهت ترکیب مطالعات و انجام متاآنالیز از شاخص نسبت شانس و روش Peto استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از متاآنالیز نشان داد که در تمامی مطالعات، مداخله گیاهی، منجر به بهبود علایم آتروفی واژن شده بود (001/0>p)؛ به طوری که شانس بهبود خارش، خشکی و سوزش در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل، به ترتیب (98/26-82/5 CI؛ 53/12=OR)، (02/11-72/4 CI؛ 21/7=OR) و (55/38-94/8 CI؛ 56/18=OR) بود. همچنین شانس بهبود دیسپارونی، شانس بهبود شاخص بلوغ سلول های واژن و شانس کاهش PH واژن در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل به ترتیب (69/46-79/13 CI؛ 38/25=OR)، (37/43-61/13 CI؛ 30/24=OR) و (59/41-05/13 CI؛ 30/23=OR) بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج متاآنالیز، تاثیر استفاده از گیاهان دارویی بر آتروفی واژن در زنان یایسه از نظر آماری معنی دار است و استفاده از روش درمانی گیاهی می تواند به عنوان جانشینی مناسب برای داروهای شیمیایی باشد؛ چراکه در زنان یایسه مورد پذیرش بیشتری نسبت به عوارض هورمون درمانی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: آتروفی واژن، زنان، متاآنالیز، مرور سیستماتیک، یائسگی
|
  • Shahin Mafinezhad, Elham Sharifian, Ghasem Bayani, Yasaman Bozorgnia, Hasan Namdar Ahmadabad *, Atieh Kalateh Pages 1-8
    Introduction

    The association of maternal vitamin D status with preterm labor has been considered in the recent decade, although reported findings have been inconsistent. This study was performed aimed to compare serum 25-hydroxy vitamin D levels between women with idiopathic preterm labor and women with term labor.

    Methods

    This case-control study was performed in 2020 on 60 women aged 18-35 years who had referred to Bentolhoda Hospital in Bojnourd for delivery. Serum levels of 25-hydroxyvitamin D were determined in 30 women with idiopathic preterm delivery with gestational age of 28 to 37 weeks (case group) and 30 women with term delivery (control group) by sandwich ELISA. Patients' information including demographic information, clinical status and pregnancy history were collected through a questionnaire. Data were analyzed by SPSS 16 software (version 16) and Chi-square and Pearson correlation coefficient test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    About fifty-six (93.4%) of the participating mothers had some degree of vitamin D deficiency. Previous history of abortion, still birth and previous preterm labor were not associated with preterm labor, but primigravida increase the risk of preterm labor up to 8 times. The mean 25 (OH) D in women with preterm labor was higher than control group (19.8±8.9 vs. 14.52 ± 5.4 ng/ml, P = 0.007).

    Conclusion

    Although serum vitamin D level in mothers with preterm labor was significantly higher than those with term labor, but due to the limitations of this study, we cannot rule out the possibility of vitamin D deficiency as a risk factor for preterm labor.

    Keywords: premature neonate, Preterm Labor, Vitamin D
  • Seyed Hossein Hamidi *, Ebrahim Alijanpour, Nadia Banihashem, Meysam Ghorbanpour, Kourosh Jafar Kazemi Pages 9-16
    Introduction

    Shivering following spinal anesthesia is caused by a disturbance in body temperature regulation that increases tissue oxygen consumption and cardiopulmonary activity. So far, various methods have been used to reduce and treat it. Magnesium sulfate is a common drug used in pregnant women that also has anti-shivering properties. This study was performed with aim to compare the effectiveness of intravenous magnesium sulfate with bolus infusion in the prevention of shivering after cesarean section.

    Methods

    This interventional clinical trial study was performed in 2017 on 300 pregnant women with term pregnancy, singleton pregnancy, and ASA class I clinical anesthesia in the United States who underwent elective cesarean section at Ayatollah Rouhani Hospital in Babol. The subjects were divided into 3 groups who immediately after spinal anesthesia received 30-minute infusion of magnesium sulfate, bolus injection of magnesium sulfate and normal saline, respectively. P< 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Overall, shivering in 30, 60, 75 and 90 minutes were significantly lower in the magnesium sulfate infusion group than the bolus and control injection groups, (p=0.018) for the infusion group and (p=0.038) for the bolus group.

    Conclusion

    The prevalence of shivering significantly reduced by injection of magnesium sulfate. Compared to the method of administration of magnesium sulfate, administration of the drug by infusion within 30 minutes to reduce the incidence of shivering was significantly superior to the bolus administration of the drug and is recommended in patients with a previous history of intraoperative shivering.

    Keywords: Cesarean section, Magnesium sulfate, Shivering, Spinal anesthesia
  • Hamed Mir, Abazar Roustazadeh, Sima Jafarirad *, Farideh Mogharab, Seyed Ahmad Hosseini, Amir Abdoli, Saiedeh Erfanian Pages 17-28
    Introduction

    A healthy diet plays an important role in the prevention of gestational diabetes (GDM); the genetic background is also effective in the pathogenesis of GDM. Adiponectin is a hormone that has a wide range of effects on carbohydrate, fat and protein metabolism. This study was performed aimed to investigate the interaction effect of major dietary patterns and adiponectin gene polymorphism on biochemical factors in healthy pregnant women and those with gestational diabetes.

    Methods

    This case-control study was performed in 2018-2019 on pregnant women referring to the gynecological ward of hospitals/clinics in Jahrom city, Fars province. 387 healthy pregnant women and 306 pregnant women with GDM completed the food frequency questionnaire. The principal component analysis method was used to extract the major dietary patterns. In addition, blood biochemical factors were measured and genomic DNA was extracted. PCR-RFLP technique was used to identify rs266729 polymorphism of adiponectin gene. Data were analyzed using SPSS (version 22.0). Multifactorial analysis of variance was use to study the interaction of major dietary patterns and adiponectin gene polymorphisms with different biochemical factors. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    No significant relationship was observed between the frequency of rs266729 polymorphism and GDM (p> 0.05). The level of high density lipoprotein-cholesterol (HDL-C) in the quartiles of the "Fruits and Dairy Products" dietary pattern showed a significant difference in GDM women (p = 0.048). Fasting blood sugar and triglyceride levels in the quartiles of the "Fruits and Dairy Products" dietary pattern showed significant differences for different rs266729 polymorphism genotypes in the gestational diabetes group (p-interaction: 0.033 and 0.002, respectively).

    Conclusion

    in accordance with the adiponectin genotype in pregnant women, consumption of balanced amounts of fruits and dairy products has an effective role in preventing GDM.

    Keywords: Adiponectin, Dietary pattern, Gene, Gestational diabetes, Polymorphisms
  • Mohammad Amin Behmanesh, Sima Janati, Aziz Kassani, Hooman Soheili Asl, Seyedeh Mahsa Poormoosavi * Pages 29-34
    Introduction

    Infertility and its individual and social problems are considered as one of the important problems of couples. About half of all infertility is due to male factors. Based on various studies, air temperature can affect male fertility, so the present study was conducted aimed to determine the amount of sperm DNA fragmentation of men referring to Umm Al-Banin Infertility Center in Dezful by different seasons.

    Methods

    In this retrospective study, the statistical population included all men who referred to the infertility center in Dezful for semen analysis between 2013 and the first half of 2020. Information about the variables including age, number of children, job, education, diseases, addiction, different seasons and sperm DNA fragmentation was collected by the researcher using a checklist. Data were analyzed using SPSS statistical software (version 24) and Chi-square and one-way ANOVA tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    No significant relationship was found between sperm DNA fragmentation and different age groups, number of children, types of occupations, level of education, underlying diseases, addiction and finally different seasons and months of the year (P> 0.05).

    Conclusion

    According to the results, there is no relationship between different seasons and sperm DNA fragmentation in men.

    Keywords: Fragmentation, Infertility, Season, Sperm DNA
  • Fatemeh Keikha, Saeedeh Sarhadi, Farahnaz Farzaneh *, Maryam Zamani Pages 35-40
    Introduction

    The serum level of Anti Müllerian hormone (AMH) is a powerful test for predicting ovarian response that reflects not only the size of the primary follicle but also the quality of the oocytes. This study was conducted aimed to determine the relationship between serum AMH levels and the quality of oocytes obtained from IVF cycles in patients using IVF in Zahedan infertility center.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed in 2017-2018 on 108 infertile women who were candidates for IVF in Zahedan. Patients were selected by census and entered the study. Patients' files were extracted and the necessary information such as age, oocytes quality and serum AMH levels were extracted and recorded in the patient's information form. Data were analyzed by SPSS software (version 19) and Chi-Square test and ANOVA. P< 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The mean serum AMH level of patients was 3.81 ± 3.26 ng/ml. 87 patients (80.6%) had oocyte quality (A), 80 patients (74.1%) had B quality, 34 patients (31.5%) had C quality and one patient (0.9%) had D quality. The mean age was not significantly associated with serum AMH levels and oocytes quality (P> 0.05).

    Conclusions

    AMH levels are associated with oocyte quality in IVF cycles, while age was not associated with AMH levels and oocyte quality. Therefore, AMH levels are an indicator of the quality of oocyte in IVF cycles.

    Keywords: AMH, IVF, Oocyte quality
  • Maryam Moradi, Azin Niazi *, Bibi Sedigheh Shariat Moghani, Fatemeh Mohammadzadeh, Maliheh Afiat, Ehsan Mazloumi Pages 41-50
    Introduction

    Pelvic organs prolapse is one of the most common disorders in women. There are conflicting studies on the relationship between mode of delivery and pelvic organ prolapse. Therefore, this study was performed with aim to determine the relationship between mode of delivery and pelvic organ prolapse in women.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 250 women referring to the health-treatment centers in Mashhad. Data collection tools included the researcher-made questionnaire (demographic and midwifery information and the form of recording observations and examinations). The necessary examinations were performed to determine the prolapse of pelvic organs as well as its severity and type. Data were analyzed using SPSS software (version 16) and Mann-Whitney, Chi-square and Spearman correlation coefficient tests. P <0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Based on univariate regression results, in women with normal delivery compared to cesarean section, the chance of having a degree 2 cystocell compared to zero is 23.67 times, the chance of having a second degree rectus cell to zero is 31.13 times, the degree 2 anterocell to zero is 12.21 times and degree 2 uterine prolapse to zero is 7.38 times (p <0.001). In terms of frequency of prolapse, in the normal delivery group, grade 1 cystocele (54.4%), grade 1 uterine prolapse (52%) and grade 1 rectocele (46.4%) had the highest frequency, and in the cesarean delivery group, grade 1 uterine prolapse (57.6%), grade 1 cystocele (52%) and grade 1 rectocele (36.0%) were more common.

    Conclusion

    The frequency and severity of pelvic organ prolapse was higher in women with normal delivery than cesarean section.

    Keywords: Cesarean section, Delivery, Pelvic floor, Pelvic organ prolapse, vaginal, Women
  • Morvarid Irani, Masomeh Kordi *, Habibollah Esmaeili Pages 51-58
    Introduction

    The purple line as a purple point around anus that occurs in the majority of women during labor is one of the non-invasive methods for evaluation of labor progress. This study was performed aimed to determine the diagnostic accuracy of purple line alteration in prediction of labor progress in active phase of labor.

    Methods

    This diagnostic power study was conducted in 2012 on 258 pregnant women with term pregnancy in vertex presentation and beginning of active phase of labor with the appearance of a purple line who were hospitalized in Ommolbanin Hospital. Vaginal examination and purple line observation in the active phase of labor were measured each hour. Sensitivity, specificity, positive and negative predictive value were calculated after determining the cut-off point. Data were collected using the questionnaires: personal-pregnancy information and labor progress form and information about the purple line. Data were analyzed by SPSS statistical software (version 16), ROC curve, sensitivity, specificity, positive and negative predictive value. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Increasing the purple line length at each stage of the cervical dilation was associated with the labor progression at that stage. In 3-5 cm cervical dilation, the length of the purple line ≥85 mm was associated with a sensitivity of 93%, specificity 100% and positive predictive value 100%, negative predictive value 33.3% and validity 93.22% with labor progress at the same stage and had the highest diagnostic value

    Conclusions

    Measurement of purple line alteration in the first stage of labor that is, in 3-5 cm cervical dilation, ≥85 mm, 6-8 cm cervical dilation ≥101.5 mm and 9-10 cm cervical dilation ≥110.5 mm was associated with most sensitivity with cervical dilatation and is recommended as a non-invasive method to predict clinical  labor progress in the first stage of delivery.

    Keywords: Active phase of labor, Dystocia, purple line, sensitivity, specificity
  • Salman Daneshi, Fatemeh Mohseni Takaloo, Maryam Rezabeigi Davarani, Batool Heidarabadi, Esmat Rezabeigi Davarani * Pages 59-69
    Introduction

    Phenylketonuria (PKU) is the most common inherited metabolic disease in Iran that can be prevented by prenatal diagnostic tests (PND). This study was performed aimed to determine the incidence of PKU and the effect of implementing a prevention program on reducing its incidence in the population covered by Kerman University of Medical Sciences.

    Methods

    This was a descriptive study on health system research. All PKU carrier couples and patients covered by Kerman University of Medical Sciences in 2019 were studied. Data were obtained from the national form of epidemiological study of genetic diseases and genetic surveillance form from the Deputy Minister of Health. Frequency tables and graphs were used to describe the information.

    Results

    In this study, 68 patients and 63 carrier couples were covered and 37 (60.6%) carrier couples were at risk of having a sick child and all of them were under the care of health care centers. For 91.9% of them and 61.9% high-risk relatives, the type of gene mutation was determined. PND tests were performed on 28 (87.5%) pregnant women. Seven affected fetuses were diagnosed, all of which were aborted with parental consent. 32 high-risk couples (86.5%) used safe method of contraception. The 13-year incidence of PKU in the whole region was 1.13 and the expected incidence was 1.36 per 10,000 live births.

    Conclusion

    Implementation of prevention program had an effect on reducing the incidence of PKU. The high frequency of consanguineous marriages can affect the high incidence of PKU. It is necessary to identify the patient's relatives who are at risk of having a sick child (consanguineous marriage), refer them to a genetic counseling center and determining their status can be effective in reducing the incidence of the disease.

    Keywords: incidence, Phenylketonuria, Prenatal diagnosis, Therapeutic Abortion
  • Sara Akhtegan, Sirvan Atashak *, Reza Roshdi Bonab Pages 70-79
    Introduction

    It has been proposed that regular exercise training is effective methods to reduce the levels of oxidative stress and its disorders. Therefore, this study was performed aimed to evaluate the changes of some total antioxidant capacity and lipid peroxidation markers following the combined with high intensity interval training in sedentary postmenopausal women.

    Methods

    This semi-experimental study was performed  in 2020 on 45 sedentary menopause women  in Bonab city. The subjects were randomly assigned to 3 groups: high-intensity interval training, combined exercise training and control. Exercise training programs were done in 3 nonconsecutive days for twelve week. Blood samples were collected 48 hours before and after exercise training and the level of malondialdehyde (MDA) and total antioxidant capacity (TAC) were measured. Data were analyzed by SPSS software (version 24) and correlated t-test and Covariance of analysis (ANCOVA) test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    There were no differences between three groups in the physical physiological indices at the beginning of the study (p>0.05). The twelve week of both type of exercise training methods significantly decreased the MDA and significantly increased the TAC levels in sedentary menopause women  (p<0.05). While, there were no significant differences in these indicators during the study period in the control group. However, there were no significant difference between two exercise training methods (p>0.05). Moreover, significant correlation was observed between the changes of this markers with the changes in some of body composition indices in training groups (p<0.05).

    Conclusion

    Performing 12 weeks of combined and high intensity interval training can lead to increase of total antioxidant capacity and decrease lipid peroxidation indicators, therefore, it can be recommend these exercises training methods for postmenopausal women to improve oxidative stress.

    Keywords: Combined training, High Intensity Interval Training, Malondialdehyde, Postmenopausal women, Total antioxidant capacity
  • Hadise Enteshari Najaf Abadi, Mahnaz Noroozi, Fatemeh Shaghaghi, Hadise Safinejad, Zahra Mohebbi-Dehnavi * Pages 80-89
    Introduction

    Hormonal changes during pregnancy affect the sleep-wake cycle and sleep structure and lead to sleep disorders. Ruminants and anxiety are two negative thoughts that can affect the quantity and quality of sleep and cause sleep disorders. Therefore, this study was conducted with aim to determine the relationship between disturbing thoughts (rumination, worry) and sleep quality of pregnant mothers.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was performed in 2019 on 190 pregnant mothers referring to the health centers in Isfahan. Data collection tools were the questionnaires of ruminant, anxiety and sleep quality. Data were analyzed by SPSS software (version 22) and Spearman and regression tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    In pregnant mothers participating in the study, the mean overall score of sleep quality was 2.57±5.60, mental rumination was 9.62±1.43 and anxiety was 33.52±3.37. Based on the results of Spearman test, there is a significant inverse relationship between all dimensions of sleep quality and overall sleep quality score with the overall score of mental rumination and anxiety (p=0.001).

    Conclusion

    There was a significant relationship between rumination disturbing thoughts and anxiety with the quality of sleep in pregnant mothers. For this purpose, by examining the components of disturbing thoughts and their relationship with the quality of sleep in pregnant mothers, an effective step can be taken to improve the quality of sleep of pregnant women.

    Keywords: disturbing thoughts, Pregnant Women, Rumination, Sleep Quality, Worry
  • Masoud Yousefi, Hosein Parizad, Hadi Farsiani, Majid Khadem Rezaiyan * Pages 90-99
    Introduction

    Chlamydia trachomatis is the cause of chlamydial infection of the genital tract and trachoma and is the most common bacterial infection transmitted through sexual contact and the most important and costly non-viral sexually transmitted disease. This infection is a common cause of urethritis in men and cervicitis in women, and many complications such as infertility and ectopic pregnancy have been reported. This study was performed aimed to evaluate the frequency of anti-chlamydia antibodies in asymptomatic women of childbearing age referred to health centers in Mashhad.

    Methods

    This cross-sectional study was performed in 2016 on 93 women referring to the health care centers of Mashhad University of Medical Sciences. Anti-chlamydia IgG antibodies were tested in these samples by ELISA method. Data were analyzed using SPSS software (version 16) and Fisher Freeman Halton Exact test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    A total of 93 women were evaluated. The mean serum level of antibody was 0.35±0.36 ng/dl and accordingly 6.5% (n=6) had a positive result. Also, the relationship between infection and age (p=0.209) and living area (p=0.239) of ​​these people was examined, but no significant relationship was found.

    Conclusion

    According to the results of the present study, the frequency of anti-chlamydia antibodies was considerable in women of reproductive age referred to the health centers in Mashhad. Due to this prevalence and high complications of this infection in case of no treatment, it is recommended that the Chlamydia Trachomatis screening program be performed routinely even for asymptomatic individuals.

    Keywords: Fertility, Chlamydia trachomatis, Prevalence, Women
  • Mahla Salarfard, Hamideh Yazdimoghaddam, Mahbubeh Abdollahi, Fatemeh Zahra Karimi * Pages 100-118
    Introduction

    Vaginal atrophy is one of the relatively common problems in menopausal ages and a major health concern in this group of women. Several studies have been done in the field of herbal medicine in this subject, but different findings have been reported on the efficacy of these methods. This study was performed aimed to review the studies on the effect of herbal medicines on vaginal atrophy in postmenopausal women.

    Methods

    In this systematic review and meta-analysis, published articles in databases of PubMed, Scopus, Magiran, Cochrane, web of science, SID and Google scholar were reviewed between 2000-2020 using English key words of "vaginal Atrophy, vaginal Atrophy treatment, clinical trial, herbal medicine, complementary medicine, traditional medicine”. Data were analyzed using STATA software (version 11) in %95 confidence interval. Odds ratio index and Peto method were used to combine studies and perform meta-analysis.

    Results

    Meta-analysis results showed that in all studies, herbal intervention improved the symptoms of vaginal atrophy (P<0.001). So that the odds of improving itching, dryness and burning in the intervention group compared to the control group was (OR=12.53, %95 CI: 5.82-26.98), (OR=7.21, %95 CI: 4.72-11.02), and (OR=18.56, %95 CI: 8.94-38.55), respectively. Also, the odds of improving dyspareunia, improving maturity index of vaginal cells and lowering vaginal PH in the intervention group compared to the control group was (OR=25.38, %95 CI: 13.79-46.69), (OR=24.30, %95 CI: 13.61-43.37) and (OR=23.30, %95 CI: 13.05-41.59), respectively.

    Conclusion

    Based on meta-analysis results, the effect of using herbal medicines on vaginal atrophy in postmenopausal women is statistically significant and the use of herbal remedies can be a good substitute for chemical drugs, because this method is accepted in postmenopausal women more than chemical drugs due to the side effects of hormone therapy.

    Keywords: Menopause, Meta-analysis, Systematic review, Vaginal atrophy, Women