فهرست مطالب

زیست شناسی جانوری - سال چهاردهم شماره 3 (بهار 1401)

مجله زیست شناسی جانوری
سال چهاردهم شماره 3 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/08
  • تعداد عناوین: 20
|
  • اسماء تاجیک، موسی کشاورز*، احمد همایی صفحات 1-15

    افزایش سطح قند خون نقش مهمی در ایجاد دیابت دارد، لذا مهار آنزیم آلفا آمیلاز موجب مهار تبدیل پلی ساکاریدها به گلوکز یا کاهش آن می شود. در بیماران دیابتی، این آنزیم می تواند در جذب گلوکز از دستگاه گوارش موثر باشد و از افزایش سریع قند خون جلوگیری می کند. اسیدین ها به عنوان گروهی از فون دریایی سرشار از متابولیت های ثانویه زیست فعال شناخته شده اند. این مطالعه با هدف ارزیابی اثر بازدارندگی فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز در گونه (Savigny, 1816) Phallusia nigra انجام شده است. نمونه های P. nigra، مربوط به جزایر قشم و هرمز بود. در شرایط خلاء با استفاده از دستگاه روتاری، عصاره گیری از نمونه ها به ترتیب قطبیت یعنی اتیل استات، متانول و آب-متانول انجام شد. درصد فعالیت مهارکنندگی آلفا آمیلاز براساس روش DNSA در محیط بیرونی هم بررسی گردید و از آکاربوز به عنوان کنترل مثبت استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که در بین تمام عصاره ها بیشترین درصد مهارکنندگی مربوط به آکاربوز در غلظت 000 میکرو گرم بر میلی لیتر برابر 65/69 درصد و کمترین مقدار آن مربوط به عصاره آب-متانول در غلظت 500 میکرو گرم در میلی لیتر و برابر با 39/15 درصد می باشد. بیشترین فعالیت مهارکنندگی به صورت آکاربوز > اتیل استات> متانول > آب-متانول مشاهده شده است. همچنین نتایج نشان داد که بین میزان مهارکنندگی آنزیم و غلظت عصاره ها رابطه مستقیم وجود دارد. در این بررسی عصاره اتیل استاتی بیشترین اثر مهارکنندگی آنزیم آلفا آمیلاز با IC50 برابر با 244/ 1327 میکرو گرم بر میلی لیتر، سپس عصاره متانولی با IC50 برابر با 68/1529 میکرو گرم بر میلی لیتر را دارد. عصاره آب - متانولی کمترین اثر مهارکنندگی با IC50 و برابر با 01/2334 میکرو گرم بر میلی لیتر را دارد. درصد بازدارندگی آکاربوز نسبت به سایر عصاره ها بالاتر است (IC50  برابر با 40/1158 میکرو گرم بر میلی لیتر). با توجه به قدرت بازدارندگی عصاره های P. nigra، می توان از آن ها در آینده در زمینه تولید داروهای ضد دیابتی با حداقل عوارض جانبی نامطلوب یا بدون آن عوارض استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آلفا آمیلاز، ضددیابت، آکاربوز، IC50، DNSA، Phallusia nigra
  • فرزانه اخگر، لیدا مرادی*، یاسر کاظم زاده صفحات 17-27
    هدف از پژوهش حاضر بررسی بیان ژن MyF5  و MyoG  به یک جلسه فعالیت مقاومتی اکسنتریک و کانسنتریک مجزا در عضله پهن جانبی افراد سالم بود. در یک کارآزمایی میدانی 10 مرد سالم بصورت تصادفی در  دوگروه انقباض کانسنتریک - و اکسنتریک هر گروه 5 نفر قرار گرفتند. پروتکل های انقباض آیزوکینتیک شامل اکسنتریک و کانسنتریک  اکستنشن زانو با حداکثر قدرت و سرعت زاویه ای 60 درجه بر ثانیه بود. گشتاورهای تعیین شده برای هر آزمودنی به منظور همسان سازی بارکاری در هر دو پروتکل یکسان در نظر گرفته شد و سرعت رفت و برگشت 60 درجه بر ثانیه بود. در ابتدا و انتهای فعالیت از بافت عضله پهن جانبی برای بررسی بیان ژن MyF5  و MyoG بایوپسی انجام  شد. نتایج نشان داد، تغییرات درون گروهی MyF5  بعد از یک جلسه فعالیت، در گروه اکسنتریک (001/0p =) معنادار و کانسنتریک (069/0p=) معنادار نبود. همچنین تغییرات بین گروهی نشان دهنده عدم تفاوت بین دو گروه بود (681/0p =). همچنین تغییرات درون گروهی MyoG  بعد از یک جلسه فعالیت، در گروه اکسنتریک (001/0p =) و گروه کانسنتریک (001/0p =) معنادار بود. همچنین تغییرات بین گروهی نشان دهنده عدم تفاوت بین دو گروه بود (371/0p =). درمجموع مطالعه حاضر نشان داد یک جلسه فعالیت اکسنتریک و کانسنتریک منجر به تغییر فاکتورهای درگیر در قدرت و هایپرتروفی عضلات اسکلتی می شود. علاوه براین، این تغییرات در مجموع در انقباض اکسنتریک بیش از کانسنتریک است.
    کلیدواژگان: انقباض اکسنتریک، انقباض کانسنتریک، MyF5، .MyoG
  • شهربانو عالمی* صفحات 29-38
    ایسکمی مغزی حالتی است که به تمام یا بخش هایی از مغز، خون و در نتیجه اکسیژن کافی نمی رسد. با توجه به خاصیت آنتی اکسیدانی اولیوروپین، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر این ماده موثره بر اضطراب و بهبود حافظه در مدل حیوانی ایسکمی صورت گرفت. در این تحقیق 50 سر موش صحرایی نژاد ویستار در محدوده ی وزنی 200 تا 250 گرم به طور تصادفی در 5 گروه شامل :گروه کنترل؛ گروه ایسکمی با انسداد هر دو شریان کاروتید مشترک و سه گروه ایسکمی که اولیوروپین  با دوزهای (10، 50 و100 میلی گرم بر کیلوگرم) به روش گاواژ به مدت 14روز دریافت کردند تقسیم شدند. برای ایجاد ایسکمی شریان های کاروتید عمومی دو طرفه جدا شده، از دو قسمت مسدود و از بخش میانی قطع شدند. ارزیابی حافظه با استفاده از آزمون یادگیری اجتنابی غیر فعال (شاتل باکس) و برای ارزیابی میزان اضطراب از دستگاه ماز بعلاوه ای شکل مرتفع استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های تجزیه واریانس یک طرفه و پشتیبانی LSD تجزیه و تحلیل شدند. ایسکمی باعث کاهش حافظه (001/0> p). و کاهش اضطراب شد (001/0 > p) و تجویز دوزهای 10، 50، 100 میلی گرم در کیلو گرم اولیوروپین به ویژه دوز 100 میلی گرم بر کیلوگرم منجر به بهبود نقایص ایجاد شده در حافظه (001/0 > p) و اضطراب (001/0 > p) گردید. براساس نتایج این مطالعه به نظر می رسد اولیوروپین به واسطه ی خاصیت آنتی اکسیدانی و مهار رادیکال های آزاد، از شدت اختلالات شناختی و رفتاری ناشی از ایسکمی هیپوپرفیوژن
    کلیدواژگان: اضطراب، حافظه، اولئوروپین، ایسکمی مغزی، موش صحرایی
  • فرحناز امیرشقاقی، فاطمه کرمجانی* صفحات 39-48
    تعداد جلسات تمرین عامل مهمی در انجام تمرینات ورزشی است. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرینات HIIT کم حجم و پرحجم بر پاسخ لاکتات و برخی شاخص های عملکردی قایقرانان کانو کانادایی بود. تعداد 16 قایقران زن دعوت شده به اردوی تیم ملی کانو کانادایی، به صورت تصادفی به دو گروه تمرینی تناوبی کم تواتر و تمرین تناوبی پرتواتر تقسیم شدند. از ارگومتر قایقرانی و دستگاه تجزیه و تحلیل گازهای تنفسی استفاده شد و همزمان، متغیرهای فیزیولوژیک عملکرد هوازی شامل حداکثر اکسیژن مصرفی (VO2max)، حداقل سرعت رسیدن به حداکثر اکسیژن مصرفی (vVo2max) و زمان رسیدن به واماندگی (Tmax) اندازه گیری شدند. تمرین تناوبی شدید در هر دو گروه مشابه و به شکل 6 دور پارو زدن یک دقیقه ای با 100 درصد vVo2max و با افزایش دو دور در هر هفته اجرا شد. با این تفاوت که گروه کم تواتر 3 جلسه در هفته و گروه پرتواتر 6 جلسه در هفته تمرین می کردند. تمرینات به مدت هشت هفته انجام شد. داده ها با آزمون تی همبسته و تی مستقل تحلیل شدند. معنی داری بین متغیرها در سطح 05/0p £  مورد توجه قرار گرفت. نتایج نشان داد در مقادیر لاکتات، VO2max، vVo2max و Tmax بین پیش آزمون و پس آزمون هر دو گروه تمرین تناوبی با حجم بالا و تمرین تناوبی با حجم کم تفاوت معناداری وجود دارد. با این حال در مقادیر پس آزمون بین دو گروه تفاوت معناداری در هیچ کدام از متغیرها مشاهده نشد (05/0p ≤). با توجه به عدم تفاوت معنادار بین دو گروه بنظر می رسد تلفیق این دو روش در زمان های مختلف از یک فصل مسابقات قایقرانی کانو کانادایی بتواند در امادگی ورزشکاران کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: تمرینات تناوبی شدید، توان هوازی، لاکتات، کانو کانادایی
  • ابراهیم فلاح، ساناز میرزایان شانجانی*، عبدالعلی بنایی فر، یاسر کاظم زاده، سعید صداقتی صفحات 49-60
    دیابت یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در کشورهای در حال توسعه است که عوامل مختلفی همچون فعالیت بدنی و رژیم غذایی مناسب می تواند باعث بهبود آن شود. هدف از پژوهش حاضر تعیین تاثیر مصرف پودر کلم بروکلی به همراه تمرین استقامتی-مقاومتی بر فاکتور رشد فیبروبلاستی-21 (FGF-21) و مقاومت به انسولین در مردان چاق مبتلا به دیابت نوع دو می باشد. 44 مرد دیابتی داوطلب بر اساس معیارهای ورود به تحقیق به صورت تصادفی در چهار گروه 11 نفری شامل گروه تمرین-مکمل، گروه تمرین-دارونما (تمرین)، گروه مکمل ، گروه دارو نما که تمام گروه ها دیابتی بودند، تقسیم شدند. پروتکل تمرین شامل 30 دقیقه تمرین هوازی (دویدن) با شدت 70-60 درصد ضربان قلب بیشینه و 45 دقیقه تمرین مقاومتی با شدت 70-60 درصد یک تکرار بیشینه بود. مکمل کلم بروکلی نیز به صورت پودر اماده تهیه و  به هر داوطلب 10 گرم در روز به مدت 12 هفته داده شد. نمونه های خونی 48 ساعت قبل از شروع تمرینات و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین گرفته شد . بررسی شاخص های بین گروهی نشان داد که در شاخص های FGF-21 (017/0p =) و مقاومت به انسولین (01/0p =)، بین گروه های مختلف اختلاف معنی دار وجود دارد. در بررسی تغییرات درون گروهی نیز تغییرات معنی داری در شاخص ها اندازه گیری شده در گروه های مختلف مشاهده شد (05/0p <). نتایج پژوهش حاضر نشان داد که 12 هفته مکمل یاری کلم بروکلی همراه با تمرینات ترکیبی سبب کاهش معنی دار FGF-21، گلوکز خون و مقاومت انسولینی در هر سه گروه مکمل، تمرین و تمرین-مکمل شده است. بنابراین به نظر می رسد مصرف کلم بروکلی در رژیم غذایی و تمرین به تنهایی و همچنین ترکیب این دو می تواند در تعدیل بیماری دیابت نوع دو نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: کلم بروکلی، تمرین ترکیبی، فاکتور رشد فیبروبلاستی-21، مقاومت به انسولین، مردان چاق، دیابت نوع دو
  • نگین طلوع، منیژه جمشیدی*، محمد جعفرلو، سیده معصومه هاشمی نیا صفحات 61-70
    زنبور Bracon hebetor Say یکی از عوامل مهم کنترل بیولوژیک بوده و می تواند در سطح قابل قبول اقتصادی در کنترل لاروهای آفات بالپولکدار از جمله کرم قوزه ی پنبهHelicoverpa armigera Hubner موثر باشد. در این تحقیق اثرات سوء احتمالی اسانس گیاهان نعناع، بومادران و اسطوخودوس روی حشره کامل زنبور B. hebetor مورد بررسی قرار گرفت. زنبور پارازیتویید روی لاروهای سن آخر شب پره مدیترانه ای آرد Zell Ephestia kueheniella پرورش داده شد. تمام آزمایشات زیست سنجی در دمای 1 ± 26 سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 60 درصد و دوره ی نوری 16 ساعت روشتایی و 8 ساعت تاریکی و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرارانجام شد. بررسی انجام شده نشان داد گیاه نعناع روی حشره کامل زنبور B. hebetor بیشترین اثر کشندگی را در سمیت تنفسی و تماسی داشت سایر گیاهان به ترتیب بومادران و اسطوخودوس کمترین اثر کشندگی را در سمیت تنفسی و تماسی روی زنبور داشتند. مقدار LC50 محاسبه شده در سمیت تنفسی و تماسی برای گیاه نعناع روی حشره کامل در مدت 48 ساعت به ترتیب 6 و 2/3 میکرولیتر بر میلی متر بود. اثر دورکنندگی اسانس گیاهان نعناع، بومادران و اسطوخودوس با استفاده از دستگاه بویایی سنج Y شکل روی حشرات کامل انجام گرفت. برای این منظور در یک سر دستگاه پنبه آغشته به اسانس قرار گرفت˓ و سر دیگر با تور بسته شد سپس حشرات در شاخه اصلی رها سازی گردید و هر تکرار بر روی 20 عدد حشره انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده های مربوط به اثر دورکنندگی اسانس های مورد بررسی نشان داد که اسانس نعناع نسبت به دو انسانس دیگر با غلظت کمتری قادر به دور کردن حشرات کامل زنبور B. hebetor بوده و دور کننده ی قوی تری می باشد.
    کلیدواژگان: اسطوخودس، اثر کشندگی، اثر دورکنندگی، بومادران، نعناع، زنبور، Bracon hebetor
  • احمد کاظمی، ناصر بهپور*، احمد همت فر صفحات 71-82
    بروز بیماری های قلبی در اثر پیری به صورت فزاینده ای افزایش می یابد. چای سبز یک آنتی اکسیدان است که می تواند  از پیری سلولی جلوگیری کند. میتوکندری نقشی حیاتی در مسیر داخل سلولی آپوپتوز ایفا می کند. پروتیین های Bax و bcl-2 تنظیم کننده های اصلی آپوپتوز وابسته به میتوکندری هستند. از اینرو هدف این پژوهش بررسی تاثیر 12  هفته مصرف عصاره چای سبز بر بیان ژن Bax و bcl-2 بافت قلب رت های مسن در پاسخ به فعالیت حاد وامانده ساز بود. 32 سر رت نر مسن به صورت تصادفی در 2 گروه 16 تایی شامل گروه گروه مکمل و گروه بدون مکمل قرار گرفتند. گروه مکمل 12 هفته مکمل عصاره چای سبز دریافت کردند. در انتهای 12 هفته هر کدام از این گروه ها خود به دو گروه استراحت و تمرین حاد وامانده ساز تقسیم شدند. گروه بدون مکمل همراه با استراحت را گروه کنترل، گروه بدون مکمل همراه با تمرین را گروه تمرین، گروه مکمل همراه با استراحت را گروه مکمل و آخرین گروه را مکمل همراه با  تمرین نام گذاری شدند. بعد از 12 هفته مصرف عصاره چای سبز یک جلسه تمرین وامانده ساز تا حد خستگی بر روی نوارگردان انجام شد. برای اندازه گیری بیان ژن Bax و bcl-2 از روش Real time PCR استفاده شد. نتایج نشان داد که 12 هفته مصرف عصاره چای سبز موجب کاهش معنی دار بیان ژن Bax و نسبت بیان ژن Bax به بیان ژن bcl-2 و همچنین افزایش معنی دار بیان ژن bcl-2 بافت قلب در پاسخ به یک جلسه فعالیت حاد وامانده ساز شد. یک جلسه تمرین وامانده ساز موجب افزایش معنی دار بیان ژن Bax و نسبت بیان ژن Bax به bcl-2 و همچنین کاهش معنی دار بیان ژن bcl-2  در بافت قلب شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که 12 هفته مصرف عصاره چای سبز می تواند سبب کاهش بیان ژن Bax و نسبت بیان ژن Bax به بیان ژن bcl-2 و افزایش بیان ژن bcl-2 در بافت قلب درحالت استراحت و پس از انجام فعالیت حاد وامانده ساز شود.
    کلیدواژگان: چای سبز، تمرین وامانده ساز، آپوپتوز، BAX، Bcl-2
  • نسرین کریمی، حمیدرضا خیری منجیلی، وجیهه زرین پور*، محمدمهدی فرقانی فرد صفحات 83-98

    گلیوبلاستومامولتی فرم (GBM) یکی از بدخیم ترین و رایج ترین تومورهای مغزی است و پس از درمان ترکیبی فعلی، بقای بیمار نسبتا ضعیف است و این بیماری همواره کشنده است. هدف ازاین مطالعه بررسی بیانSCAMP5  به عنوان بیومارکر احتمالی در گلیوبلاستوما مولتی فرم و بررسی miR هدف این ژن می باشد. در این مطالعه 50 نمونه بافت مبتلا به گلیوبلاستوما مولتی فرم قبل از درمان و 50 نمونه بافت سالم حاشیه تومور GBM به عنوان نمونه کنترل جمع آوری شد. برای تمام نمونه ها، استخراج RNA و سنتز cDNA  صورت گرفت. بیان ژن SCAMP5 با استفاده از روشReal-time PCR  بررسی شد و از ژنACTB  به عنوان کنترل داخلی استفاده شد. تجزیه وتحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار GraphPad Prism نسخه8  انجام شد. برای بررسی ارزش بیومارکری ژن SCAMP5 از منحنیRoc استفاده شد. کاهش بیان ژن SCAMP5 در نمونه های گلیوبلاستوما مولتی فرم مشاهده شد و بیان آن با مشخصات پاتولوژی بیماران مقایسه شد. بیان ژن  SCAMP5  با سن بیماران با 05/0  p ˂از لحاظ آماری معنادار بود و بیان ژن با جنسیت با 005/0 p ˃از لحاظ آماری معنادار نمی باشد. SCAMP5 در بافت توموری بیماران مبتلا بهGBM  به مراتب کمتر از بافت سالم اطراف تومور بیان شده بود. نتایج نشان داد که در بیمارانی با سن بیشتر از 50 سال میزان بیان ژن SCAMP5 کاهش یافت. بررسی منحنی ROC نشان داد که ژن SCAMP5 می تواند دارای ارزش بیومارکری باشد. با توجه به این بررسی شاید بتوان از بیان این ژن به عنوان مارکر یک راه تشخیصی زودهنگام استفاده کرد.

    کلیدواژگان: SCAMP5، گلیوبلاستوما مولتی فرم، Real-time PCR، بیومارکر
  • مریم کریمی دهکردی*، فرید رضایی، مریم الماسی صفحات 99-109
    در طب سنتی کشور ما استفاده از گیاهان دارویی برای درمان بیماری های مختلف در حال گسترش است، اما اثرات ترکیبات فعال بیولوژیک برخی از گونه های گیاهی بر سلامت انسان همچنان ناشناخته باقی مانده است. این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره های اتانولی بادرنجبویه و ناخنک بر آنزیم های کبدی ALT و AST انجام شد. در مطالعه حاضر 50 سر موش صحرایی نژاد Sprague-Dawley به پنج گروه مساوی تقسیم شدند. موش های گروه اول و دوم روزانه به میزان 600 و 1200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره بادرنجبویه و موش های گروه سوم و چهارم روزانه به میزان 600 و 1200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره ناخنک دریافت کردند. پس از 30 روز از قلب موش ها خونگیری به عمل آمد و پس از جدا کردن سرم، اندازه گیری آنزیم های آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد که میزان فعالیت آنزیم AST سرم موش های گروه های دریافت کننده عصاره بادرنجبویه و ناخنک در مقایسه با موش های گروه کنترل افزایش یافته است که این افزایش فعالیت در گروه ناخنک دوز بالا در مقایسه با گروه کنترل معنی داری بود (02/0=p). بیشترین میزان فعالیت آنزیم ALT سرم در موش های دریافت کننده بادرنجبویه دوز پایین مشاهده گردید که افزایش معنی دار نبود (05/0 <p). هرچند این گیاهان به فراوانی در طب سنتی جهت درمان بیماری ها یا به عنوان دم نوش استفاده می شوند ولیکن نتایج این مطالعه با توجه به افزایش آنزیم های کبدی نشان داد که استفاده بیش از حد از این عصاره ها می تواند باعث افزایش احتمال آسیب های کبدی شود.
    کلیدواژگان: بادرنجبویه، ناخنک، AST، ALT، موش صحرایی
  • صفورا شفیق جزی، نیلوفر صادقی، دینا ظهرابی، مرضیه تولایی*، محمدحسین نصر اصفهانی صفحات 111-121

    اخیرا استفاده از داروهایی که به دلایلی غیر از ناباروری مردان تجویز می شود ممکن است تاثیر بالایی بر پتانسیل باروری داشته باشد. ایبوپروفن، به عنوان یکی از داروهای ضد التهابی غیر استروییدی، احتمالا می تواند تاثیر منفی بر روند اسپرماتوژنز داشته باشد که می تواند وابسته به دوز باشد. این عارضه جانبی احتمالا از طریق استرس اکسیداتیو ایجاد می شود. بنابراین، در این مطالعه، ما اثر دوزهای مختلف ایبوپروفن بر اسپرماتوژنز، پارامترهای اسپرم و استرس اکسیداتیو را ارزیابی کردیم. در این مطالعه، 15 موش نر NMRI، روزانه با دوزهای مختلف ایبوپروفن (5، 25، 50 و 100 میلی گرم/کیلوگرم) به مدت یک ماه گاواژ شدند. موش ها روزانه گاواژ شده و پس از  35 روز آسان کشی شدند. سپس پارامترهای مورفومتریک بیضه، غلظت، تحرک و استرس اکسیداتیو اسپرم ارزیابی شد. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون ANOVA تحلیل گردید. دوزهای مختلف ایبوپروفن در مقایسه با گروه کنترل بر امتیاز جانسون و غلظت اسپرم تاثیری نداشت. اما تحرک اسپرم تنها در دوز 100 میلی گرم/کیلوگرم به طور ناچیزی کاهش یافت. بعلاوه سطح استرس اکسیداتیو در تمام دوزهای ایبوپروفن در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافت و این افزایش تنها در دوز 100 میلی گرم/کیلوگرم معنادار بود (03/ 0p =). بر اساس نتایج این مطالعه، تجویز مداوم ایبوپروفن به مدت یک ماه هیچ تاثیر قابل توجهی بر اسپرماتوژنز و پارامترهای اسپرم ندارد، اما به طور قابل توجهی تولید ROS را افزایش می دهد که تاثیر آن بر یکپارچگی کروماتین اسپرم، برای مدت طولانی نگران کننده است، که در آینده نیاز به مطالعات بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: ایبوپروفن، پارامترهای اسپرم، استرس اکسیداتیو
  • محمد جابر مسعود خوی، محمدرضا صالحی سلمی، معصومه فراست، حامد میرزایی* صفحات 123-142
    د
    سرطان سلول های کبدی (HCC) یکی از شایع ترین بدخیمی ها در سرتاسر جهان می باشد و نسبت به  داروهای شیمی درمانی مانند دوکسوروبیسین و 5-فلورویوراسیل (5-FU) مقاوم می باشد. عصاره سیلیبیوم ماریانوم یا ترکیب فعال سیلی مارین آن خاصیت ضدسرطانی دارد و بپیشنهاد شده است که به عنوان یک عامل جایگزین و مکمل در درمان می تواند استفاده می شود. در این مطالعه تاثیرات ترکیبی اسانس سلیبیوم ماریانوم و5-FU برای سرکوب رشد HCC در شرایط آزمایشگاهی با تاثیر بر مسیرهای Wnt، NF-κB، رگ زایی، آپوپتوز و اتوفاژی بررسی شد. بیان ژن های مسیر پیام رسانی NF-κB و Wnt و همچنین فاکتورهای مربوط به رگ زایی، آپوپتوز و اتوفاژی با استفاده از تکنیک های وسترن بلات و qRT-PCR بررسی شد. براساس نتایج بدسن آمده همه تیمارها در مقایسه با گروه کنترل، زیستایی سلول های HepG2 را کاهش دادند. علاوه بر این، اسانس سلیبیوم ماریانوم خوزستان یا اصفهان (Sm-K و Sm-I) در ترکیب با 5-FU، مهاجرت و تهاجم را در سلول های HepG2 را کاهش داد. از لحاظ آماری میانگین بیان پروتیین های مرتبط با رگ زایی (VEGF، COX-2، Bfgf و HIF-1α)، آپوپتوز (Bcl-2، Bax و کاسپاز-8)، اوتوفاژی (Beclin-1، LC3-I و LC3-II) و NF-kB (total NF-κB (p65) و phospho NF κB (p65)) به میزان قابل توجهی در سلول های تیمار شده در مقایسه با گروه کنترل تغییر یافته است. علاوه براین، سطوح بیان ژن های مرتبط با مسیر Wnt نیز کاهش یافت. روی هم رفته، یافته ها نشان داد که سلیبیوم ماریانوم به تنهایی یا در ترکیب با 5-FU می تواند از طریق تنظیم مسیرهای پیام رسانی اتوفاژی، آپوپتوز، رگ زایی، NF κB و Wnt، اثرات ضدتومور ایجاد کند.
    کلیدواژگان: رگ زایی، سرطان سلول های کبدی، اسانس سلیبیوم ماریانوم، 5-فلورو اوراسیل، درمان ترکیبی
  • محمد نعیم آسا، محمد چمنی*، سید ناصر موسوی، علی اصغر صادقی، فرهاد فرودی صفحات 143-157
    تتحقیق حاضر جهت بررسی اثر تغذیه درون تخم مرغی کربوهیدرات ها و آنتی اکسیدان ها در تخم مرغ های جوجه کشی انبارشده انجام شد. برای انجام آزمایش 1200 عدد تخم مرغ قابل جوجه کشی از مرغ مادر گوشتی سویه کاب 500 پس از انبار شدن در دو بازه زمانی 3 و 14 روز جهت تزریق آمنیونی در روز 5/17 جنینی، در قالب طرح کاملا تصادفی به 10 تیمار و 5 تکرار (هر تکرار 24 عدد تخم مرغ) توزیع شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) کنترل منفی (بدون تزریق)، 2) کنترل مثبت  (تزریق 5/0 میلیلیتر محلول نرمال سالین)، 3) تزریق 5/0 میلی لیتر محلول قندی، 4) تزریق 5/0 میلی لیتر محلول آنتی اکسیدان و 5) تزریق 5/0 میلی لیتر مخلوط محلول قندی و آنتی اکسیدان بودند. درصد تلفات در تیمارهای مخلوط کربوهیدرات ها و آنتی اکسیدان ها در هر دو بازه زمانی کمتر از شاهد شد (05/0 > p). عمق کریپت و نسبت طول به عرض پرز روده و همچنین گلیکوژن ماهیچه ران جوجه هایی که از تخم مرغ های تحت تزریق کربوهیدرات ها و مخلوط کربوهیدات ها و آنتی اکسیدان ها  در طی دو بازه زمانی 3 و 14 روز انبارداری که بدنیا آمده بودند، بهبود معنی داری نسبت به شاهد داشتند (05/0 > p). غلظت گلوکز خون جوجه هایی که از تخم مرغ های تحت تزریق کربوهیدرات ها، آنتی اکسیدان ها و مخلوط آن ها و 3 روز انبارداری بدنیا آمده بودند، افزایش معنی داری نسبت به شاهد داشت (05/0 > p). ظرفیت آنتی اکسیدانی کل در جوجه هایی که از تخم مرغ های تحت تزریق آنتی اکسیدان ها و 3 روز انبارداری بدنیا آمده بودند، افزایش معنی داری نسبت به شاهد داشت (05/0 > p). نتایج نشان می دهد که تزریق کربوهیدرات ها، آنتی اکسیدان ها و مخلوط کربوهیدرات ها و انتی اکسیدان ها در دوران قبل از هچ در تخم مرغ های بارور ذخیره شده، موثر می باشد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، جوجه، جوجه دراوری، ریخت شناسی، کربوهیدرات
  • محمد بوستان منش، مهناز سادات صادقی*، مژگان امتیازجو صفحات 159-170
    تحقیق حاضر، به منظور تعیین غلظت فلزات سنگین سرب و کادمیوم در بافت های آبشش، پوست و عضله ماهی شاه کولی صید شده از آبهای حوضه جنوبی دریای خزر (تالاب انزلی و شیرود) در استان مازندران وگیلان صورت گرفت. بافت نمونه ها پس از انجام زیست سنجی، تفکیک شدند. برای استخراج فلزات از بافت ها از روش هضم شیمیایی توسط اسید نیتریک استفاده گردید و غلظت فلزات توسط دستگاه جذب اتمی کوره تعیین گردید. میانگین غلظت فلزات (بر حسب ppm وزن خشک) با استاندارد های جهانی نظیر استاندارد جهانیWHO،FAO  و  Stoskopfدر مطالعه مقایسه شد. بر اساس نتایج به دست آمده، در منطقه شیرود از استان مازندران حداکثر میانگین تجمع فلزات در بافت های آبشش، پوست و عضله متعلق به سرب 52069/2 ± 5836/9، 08995/1 ± 9343/5 و 45947/1 ± 0264/6 میکروگرم بر گرم و حداقل میانگین تجمع فلزات در بافت های آبشش، پوست و عضله متعلق به کادمیوم 04763/0 ± 0936/0، 04236/0 ± 0957/0 و 02227/0 ± 0393/0 میکروگرم بر گرم می باشد. در منطقه تالاب انزلی از استان گیلان حداکثر میانگین تجمع فلزات در بافت های آبشش، پوست و عضله متعلق به سرب 68153/3 ± 8380/20، 04173/2 ± 6880/7 و 68273/0 ± 5653/3 میکروگرم بر گرم و حداقل میانگین تجمع فلزات در بافت های آبشش، پوست و عضله متعلق به کادمیوم 22663/0 ± 6040/0، 03897/0 ± 1167/0 و 00893/0 ± 0233/0 میکروگرم بر گرم می باشد. غلظت سرب حاضر در هر دو منطقه در مقایسه با استاندارد های جهانی WHO، Netherlands،EOS  و EPA بالاتر از حد مجاز به دست آمد، به جز عضله در استان گیلان که براساس استانداردEPA  پایین تر از حد مجاز است غلظت کادمیوم براساس استاندارد ها در تمامی بافت ها به جز آبشش پایین تر است. همچنین میانگین غلظت فلزات سرب و کادمیوم بین بافت های عضله، پوست وآبشش در استان گیلان تفاوت معنی داری نشان داد (05/0 > p). غلظت فلزات سرب وکادمیوم در بافت های فوق در استان مازندران تفاوت معنی داری نشان نداد (05/0 > p).
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، ماهی شاه کولی، دریای خزر، استان گیلان و مازندران
  • مریم رفیعی راد*، عبدالحسن دولاح، سمیرا گودرزی صفحات 171-180
    بیماری دیابت اختلال در سوخت و ساز قندها، چربی ها و پروتیین های بدن می باشد که منجر به هیپرگلیسمی و هیپرلیپیدمی می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر آلفاپینن بر میزان گلوکز و چربی خون در موش های صحرایی دیابتی نر می باشد. 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به پنج گروه هشت تایی تقسیم شدند: گروه کنترل، گروه دیابتی، گروه دیابتی شاهد (دریافت کننده تویین (80 درصد حلال آلفاپینن) و گروه های تجربی که علاوه بر دیابتی شدن به ترتیب روزانه مقادیر100 و 200 میلی گرم  بر کیلوگرم آلفاپینن را به صورت خوراکی و به مدت 14 روز دریافت کردند. در پایان، از همه گروه ها نمونه خونی تهیه و میزان گلوکز و چربی های خون آنها اندازه گیری شد. نتایج با استفاده از آزمون آنالیز واریانس و نرم افزار  SPSS 21مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میزان گلوکز، تری گلیسرید  (TG)و کلسترول تام و لیپوپروتیین با چگالی بسیارکم (VLDL) و لیپوپروتیین با چگالی کم (LDL) در گروه های دریافت کننده دوزهای 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم آلفاپینن نسبت به گروه دیابتی کاهش معنی داری را نشان داد. لیپوپروتیین باچگالی بالا (HDL) در گروه های دریافت کننده دوزهای مختلف آلفاپینن نسبت به گروه دیابتی افزایش معنی داری را نشان داد. این نتایج نشان می دهند که آلفاپینن می تواند در درمان دیابت موثر باشد. تاثیر این ماده موثره احتمالا به دلیل وجود خواص آنتی اکسیدانی آن است.
    کلیدواژگان: آلفاپینن، گلوکز، پروفایل لیپیدی، موش صحرایی، دیابت
  • میترا راوردشیری، سمیه بهرام*، سید روح الله جوادیان، معصومه بحرکاظمی صفحات 181-193
    در مطالعه حاضر تاثیر سطوح مختلف دارچین (Cinnamomum verum) در دو سطح کربوهیدرات بالا (30 درصد) و پایین (20 درصد) جیره بر عملکرد رشد و برخی از فاکتورهای ایمنی بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان (Oncrhynchus mykiss)  مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، 360 قطعه قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزنی 33/1 ± 12/16 (میانگین ± انحراف معیار) گرم با شش جیره شامل جیره اول (کربوهیدرات پایین؛ 20 درصد کربوهیدرات)، جیره دوم (کربوهیدرات پایین و 3 درصد دارچین)، جیره سوم (کربوهیدرات پایین و 5 درصد دارچین)، جیره چهارم (کربوهیدرات بالا؛ 30 درصد کربوهیدرات)، جیره پنجم (کربوهیدرات بالا و 3 درصد دارچین) و جیره ششم (کربوهیدرات بالا و 5 درصد دارچین) به مدت 56 روز تغذیه شدند. مطابق نتایج به دست آمده تاثیر جیره حاوی کربوهیدرات و دارچین بر میزان وزن نهایی و افزایش وزن معنی دار بوده (05/0 < p)، به طوری که بیشترین وزن نهایی و افزایش وزن در جیره 2 (کربوهیدرات پایین و 3درصد دارچین) و جیره 3 (کربوهیدرات پایین و 5 درصد دارچین) مشاهده شد که با جیره 6 (کربوهیدرات بالا و 5 درصد دارچین) اختلاف معنی دار نداشتند (05/0 < p). نتایج شاخص های خون شناسی مربوط به گلبول سفید و شمارش افتراقی آن در ماهیان قزل آلای رنگین کمان نشان داد که اختلاف معنی داری بین تیمارها در میزان گلبول سفید، مونوسیت، بازوفیل، نوتروفیل و ایوزینوفیل مشاهده نشده است (05/0 < p). اما درصد لنفوسیت تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفته و بالاترین درصد لنفوسیت در ماهیان تغذیه شده با جیره 3 مشاهده شده است (05/0 > p). سطح فعالیت آنزیم لیزوزیم، ایمنوگلوبولین و سیستم کامپلمان تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند (05/0 < p). با توجه به نتایج مربوط به عملکرد رشد و برخی از شاخص های ایمنی ماهیان تغذیه شده با جیره دوم و سوم عملکرد مناسب تری نسبت به سایر تیمارها داشتند داشتد.
    کلیدواژگان: دارچین، کربوهیدرات، قزل آلای رنگین کمان، ایمنی
  • میلاد رضازاده، رامین حاجی خانی، غلامحسن واعظی*، مریم بنانج صفحات 195-206
    مت آمفتامین نوعی داروی محرک سیستم عصبی مرکزی است که مصرف آن در سال های اخیر در میان نوجوانان و جوانان بسیار رواج یافته است. از آنجا که استفاده از مواد مخدر از جمله مت آمفتامین می تواند تاثیر بالقوه ای بر روی مایع آمنیوتیک، بیان ژن های موثر در مادر و جنین، بافت ها، هورمون ها و سایر فاکتورها داشته باشد، لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی اثرات مت آمفتامین بر کیسه آمنیون موش های باردار و تاثیرات آن بر نسل های بعد آن نیز می باشد. در این مطالعه، 60 سر موش صحرایی بالغ ماده نژاد ویستار به شش گروه تقسیم شدند: گروه کنترل، گروه شم، گروه دریافت کننده دوز یک میلی گرم بر کیلوگرم آمفتامین، گروه دریافت کننده دوز 2 میلی گرم بر کیلوگرم آمفتامین، گروه دریافت کننده دوز 3 میلی گرم بر کیلوگرم آمفتامین و گروه دریافت کننده دوز 4 میلی گرم بر کیلوگرم آمفتامین. پس از پایان دوره آزمایش، خونگیری از قلب موش ها انجام شد و پارامترهای مورد نظر (تستوسترون، گلوکز، LH، FSH،AST ، ALT، WBC وRBC) اندازه گیری شدند. سپس موش ها تشریح، مایع آمنیوتیک به منظور بررسی میزان پروتیین، کربوهیدرات ها، چربی ها، فسفولیپید و اوره جدا شد. تزریق درون صفاقی مت آمفتامین تغییرات قابل توجهی را در میزان پرامترهای بیوشیمیایی اندازه گیری شده همچون LH،  T.Gو تستوسترون نسبت به گروه کنترل ایجاد نمود. علاوه براین مت آمفتامین بر روی FSH تغییری را ایجاد نکرد. از طرفی با افزایش دوز مت آمفتامین، بیان ژن های HOX و TUBB8 کاهش یافت. نتایج این مطالعه نشان می دهد که  تزریق مت آمفتامین حتی در دوزهای پایین، باعث افزایش یا کاهش فعالیت تخمدان و اووژنز و در نتیجه اختلال در کیفیت تخمک گذاری و بلوغ اووسیت ها می شود.
    کلیدواژگان: مت آمفتامین، مایع آمنیوتیک، تخمدان، هماتوکسیلین - ائوزین
  • مریم سبزعلی، اکرم عیدی، مهدی خاکساری*، حسین خواستار صفحات 207-220
    مواجهه با الکل در دوران جنینی سبب طیف گسترده ای از آثار فیزیولوژیکی و رفتاری طولانی مدت می شود که در مجموع اختلال سندرم جنین الکلی (FASD) نامیده می شود.اختلالات عصبی ناشی از سوء مصرف الکل در کودکان با آپوپتوز در چندین منطقه از مغز مانند هیپوکامپ که به دنبال فعال شدن آبشار اکسیداتیو- التهابی و سطح بالای دژنراسیون عصبی رخ می دهد مرتبط است. مطالعات نشان دادند که متفورمین (1،1- دی متیل هیدروکلراید) که به عنوان داروی خط اول برای درمان دیابت نوع 2 استفاده می شود می تواند به سرعت از سد خونی مغزی عبور کرده و آثار نوروپروتکتیو آن در چندین بیماری سیستم عصبی مورد تایید قرار گرفته است. این پژوهش با هدف ارزیابی فعالیت های محافظتی متفورمین بر روی اختلالات حافظه و نکروز سلول های عصبی در هیپوکامپ موش صحرایی با قرار گرفتن در معرض الکل پس از تولد انجام شد.نوزادان نر موش صحرایی 5.27 گرم در کیلوگرم اتانول محلول در 8.27 میلی لیتر بر کیلوگرم شیر خشک را از طریق گاواژ در روزهای 10-2 بعد از تولد دریافت کردند .نوزادان همچنین 20 و 40 میلی گرم بر کیلوگرم متفورمین را در روزهای 10-2 بعد از تولد دریافت کردند. برای بررسی حافظه فضایی ، آزمایش ماز آبی موریس 36 روز پس از تولد انجام شد. پس از آزمون رفتاری ، رنگ آمیزی نیسل برای ارزیابی سلولهای دچار نکروز انجام شد. نتایج بیانگر این است که درمان با متفورمین می تواند به طور قابل توجهی اختلال در حافظه مکانی را بهبود بخشد (01/0 p <) و همچنین کاهش معنی دار نورون های دچار نکروز در گروه درمان با متفورمین در مقایسه با گروه اتانول شد (01/0 p <). بر اساس یافته ها، متفورمین سبب بهبود اختلال در حافظه فضایی در نوزادان موش قرار گرفته در معرض اتانول می شود و از مرگ نکروتیک نورون های هیپوکمپ به طور قابل توجهی جلوگیری می نماید.
    کلیدواژگان: متفورمین، اتانول، حافظه مکانی، نکروز، هیپوکمپ
  • مهزاد شکوری، پرگل قوام مصطفوی*، محمد پورکاظمی، سید محمدرضا فاطمی صفحات 221-234

    آنالیز ژنتیکی جمعیت های مختلف ماهیان جهت حفظ تنوع زیستی و افزایش اطلاعات در مورد بقای گونه ها و یافتن عوامل تهدید کننده و یا کمک کننده در حفظ جمعیت ها مهم و ضروری می باشد. لذا هدف از این مطالعه تعیین روابط فیلوژنتیکی و خویشاوندی گونه گیش دم زرد (Atule mate) (Cuvier, 1833) در مناطق شمالی خلیج فارس و دریای عمان به وسیله توالی یابی ژن سیتوکروم اکسیداز I (COI) میتوکندریایی می باشد. 90 قطعه ماهی گیش دم زرد، از مناطق صیادی بندر بوشهر، بندر عباس و بندر چابهار، جمع آوری گردید و جهت انجام مطالعات مولکولی،DNA  ژنومی به روش استات آمونیم استخراج شده و کمیت و کیفیتDNA  بوسیله روش اسپکتروفوتومتری و الکتروفورز ژل اگارز 1 درصد تعیین شد. واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) با استفاده از یک جفت پرایمر ژن سیتوکروم اکسیداز  I انجام گردید. پس از الکتروفورز محصول PCR روی ژل آگارز 5/1درصد، قطعه bp650 ناحیه کنترل میتوکندریایی تعیین توالی شد. جهت بررسی روابط فیلوژنی با استفاده از نرم افزار CLUSTAL W، توالی های ژن COI میتوکندریایی هم ردیف و پس از مقایسه آنها با توالی های منتخب بانک ژن، ترسیم درخت فیلوژنی با روش های متفاوت (Maximum Likelihood،  Maximum Parsimony و (Bayesian در مقابل برون گونه (Esox Lucius) انجام شد. نتایج نشان داد که تمامی نمونه های بندر عباس و بندر بوشهر و 3 نمونه از بندر چابهار همگی در یک شاخه قرار گرفته و مابقی نمونه های بندر چابهار با دارا بودن فاصله ژنتیکی قدری بیشتر، بر روی شاخه مجزایی قرار داشته و با بوت استراپ بالا رابطه خواهری با هم نشان دادند و این دو شاخه با فاصله تکاملی زیاد از برون گونه قرار گرفتند. می توان نتیجه گرفت که توالی یابی ژن سیتوکروم اکسیدازI  روشی مناسب و قابل اعتماد در بررسی روابط فیلوژنتیکی گونه گیش دم زرد بوده و اطلاعات مفیدی جهت مدیریت و حفاظت این گونه با ارزش فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: فیلوژنی، گیش دم زرد، COI، واکنش زنجیره ای پلیمراز، خلیج فارس و دریای عمان
  • شبنم طاهری، هومن شجیعی، قربانگل اصحابی*، سولماز خلیفه صفحات 235-245
    بیماری آلزایمر یکی از مهمترین بیماری های تخریب عصبی است که منجر به زوال عقل می گردد. مطالعات بسیاری در زمینه پیشگیری و درمان بیماری آلزایمر انجام شده است. اثر محافظت نورونی گونه های مختلف گیاه سالویا در جلوگیری از مرگ نورونی به اثبات رسیده است. در این بررسی اثر گیاه سالویا ماسیلنتا (Salvia macilenta) در موش های آلزایمری مورد مطالعه قرار می گیرد. موش ها به چهار گروه شش تایی تقسیم شدند: با روش گاواژ به مدت ده روز عصاره الکلی گیاه سالویا ماسیلنتا را دریافت کردند سپس با تزریق آمیلویید بتا آلزایمری شدند. سطح ملکولی Ca2+/ CREB  و استیل کولین استرازی در کورتکس پیش پیشانی و هیپوکمپ بررسی شد. این مطالعه نشان داد که پیش درمانی با عصاره گیاه سالویا ماسیلنتا سبب افزایش فسفوریلاسیون CREB نسبت به گروه آلزایمری در کورتکس پیش پیشانی و هیپوکمپ گردید (برای هر دو ناحیه 001/0 > p).  درمان با سالویا ماسیلنتا سبب کاهش درصد فعالیت استیل کولین استرازی نسبت به گروه آلزایمری در کورتکس پیش پیشانی و هیپوکمپ گردید (001/0 > p  برای کورتکس پیش پیشانی و 01/0 > p برای هیپوکمپ). سالویا ماسیلنتا اثرات حفاظتی بر علیه سمیت ایجاد شده به وسیله تزریق آمیلویید بتا از طریق افزایش سطح فسفوریلاسیون CREB و تنظیم فعالیت استیل کولین استرازی دارد که یک داروی پیشنهادی مناسب برای بهبود آلزیمر می تواند باشد.
    کلیدواژگان: سالویا ماسیلنتا، فعالیت استیل کولین استرازی، CREB، آلزایمر، موش صحرایی
  • حمید موسی زاده، نعمت الله نعمتی*، طاهره باقرپور صفحات 247-257

    اگرچه نقش تمرینات ورزشی و ژل رویال بر سلامت بیماران مبتلا به آلزایمر گزارش شده است اما اثر تعاملی این دو متغیر بر سوپراکسید دسموتاز (SOD) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) هنوز به خوبی شناخته نشده است. از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر تعاملی دویدن در شیب مثبت (PSR) و منفی (NSR) همراه با ژل رویال بر غلظت SOD و GPx در یک مدل حیوانی آلزایمری شده با تری متیل تین (TMT) انجام شد. در این کارآزمایی تجربی تعداد 49 سر موش صحرایی در محدوده سنی 8-10 هفته، وزن 190-220 گرم آلزایمری شده با 8 میلی گرم بر کیلوگرم TMT به هفت گروه شامل گروه یک: TMT، گروه دوم: شم، گروه سوم: ژل رویال، گروه چهارم: شیب مثبت، گروه پنجم: شیب منفی، گروه ششم: ژل رویال + شیب مثبت و گروه هفتم: ژل رویال  + شیب منفی تقسیم شدند. همچنین جهت بررسی اثر القا آلزایمر بر متغیرهای تحقیق تعداد هفت سر موش صحرایی سالم در گروه کنترل سالم قرار گرفتند. در ادامه تمرینات شیب مثبت و شیب منفی به مدت هشت هفته، سه جلسه در هفته و هر جلسه 60 دقیقه در شیب مثبت 15 و منفی 15 بر نوار گردان دویدند. ژل رویال نیز روزانه 100 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت صفاقی به موش های صحرایی تزریق گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس یک راهه همراه با آزمون تعقیبی توکی و آزمون تحلیل واریانس دوراهه همراه با آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS 22 استفاده شد (05/0 ≤p). شیب منفی موجب افزایش SOD و GPx در بافت هیپوکامپ موش های صحرایی مبتلا به AD گردید. شیب مثبت و ژل رویال موجب افزایش GPx گردیدند. گروه های شیب مثبت و ژل رویال و شیب منفی و ژل رویال اثر معنی داری بر افزایش SOD و GPx داشتند. به نظر می رسد شیب مثبت و منفی و ژل رویال موجب بهبود دفاع آنتی اکسیدانی می گردند؛ همچنین تعامل شیب مثبت و ژل رویال و تعامل شیب منفی و ژل رویال مطلوب تر از اثر هر کدام به تنهایی است.

    کلیدواژگان: تمرین، ژل رویال، آنتی اکسیدان ها، بیماری آلزایمر
|
  • Asmae Tajik, Mousa Keshavarz *, Ahmad Homaei Pages 1-15

    Increased blood sugar levels play an important role in the development of diabetes. Thus, inhibition of alpha-amylase enzyme inhibits the conversion of polysaccharides to glucose or reduces it. In diabetics, this enzyme can be effective in absorbing glucose from the gastrointestinal tract and preventing a rapid rise in blood sugar. Ascidians are known as a group of marine fauna rich in bioactive secondary metabolites. This study was aimed at evaluating the inhibitory effect of alpha-amylase activity on Phallusia nigra. Specimens of P. nigra belonged to Qeshm and Hormoz islands. Under vacuum, using a rotary evaporator, the samples were extracted from polarity, i.e. ethyl acetate, methanol and water-methanol, respectively. Moreover, the percentage of alpha-amylase inhibitor activity was evaluated based on DNSA method in vitro and acarbose was used as a positive control. The results revealed that among all extracts, the highest inhibitory percentage was related to acarbose at a concentration of 2000 µg/ml equal to 69.65% and the lowest value was related to water-methanolic extract at a concentration of 500 µg/ml and equal to 15.39%. The highest inhibitory activity was observed as acarbose>ethyl acetate>methanol>water-methanol. Furthermore, the results showed a direct relationship between the level of enzyme inhibition and the concentration of extracts. In this study, ethyl acetate extract had the highest inhibitory effect of alpha-amylase enzyme with IC50 equal to 1327.244 µg/ml, followed by methanolic extract with IC50 equal to 1529.68 µg/ml. Water-methanolic extract had the lowest inhibitory effect with IC50 and equal to 2334.01 µg/ml. The inhibitory percentage of acarbose was higher than other extracts (IC50=1158.40 µg/ml). Due to the inhibitory power of P. nigra extracts, they can be used in the future in the production of anti-diabetic drugs with minimal or no adverse side effects.

    Keywords: Alpha-amylase, Antidiabetic, Acarbose, IC50, DNSA, Phallusia nigra
  • Farzaneh Akhgar, Lida Moradi *, Yaser Kazemzadeh Pages 17-27
    This study was mainly aimed at investigating gene expression of MyF5 and MyoG genes of eccentric and concentric resistance activity in the vastus lateralis muscle of healthy individuals. Ten healthy men were randomly assigned to two groups of concentric and eccentric contractions of five. Isokinetic contraction protocols included eccentric and concentric knee extension with a maximum power and angular velocity of 60 degrees per second. The torque set for each subject was considered the same in both protocols in order to match the load, and the reciprocating speed was 60 degrees per second. At the beginning and end of the activity, extensive biopsy was performed to examine the expression of MyF5 and MyoG genes. Results revealed that intra-group changes of MyF5 after one session of exercise were significant in eccentric (p = 0.001) and non-significant in concentric (p = 0.069) group. Moreover, inter-group changes showed no difference between the two group (p = 0.371). Besides, intra-group MyoG changes after one session of exercise were significant in the eccentric group (p = 0.001) and concentric group (p = 0.001). Furthermore, inter-group changes showed no difference between the two groups (p = 0.681). Overall, the present study showed that a session of eccentric and concentric activity leads to changes in the factors involved in skeletal muscle strength and hypertrophy. In addition, these changes in aggregate eccentric contraction are more than concentric.
    .
    Keywords: eccentric contraction, concentric contraction, MyF5, MyoG
  • Shahrbanoo Alami Rostami * Pages 29-38
    Cerebral ischemia is a condition not reaching all or part of the brain, blood, and therefore oxygen. According to the property oleuropein antioxidant, the current study was performed aiming at using this substance to affect anxiety and improve memory in ischemic animals. In this study, 50 Wistar rats in the weight range of 200 to 250 g were randomly assigned to 5 groups including: control group; the ischemia group was divided by occlusion of both common carotid arteries and the three ischemia groups that received oleuropein at doses (10, 50, and 100 mg/kg) by gavage for 14 days. To cause ischemia, bilateral carotid arteries were isolated, blocked in two, and severed in the middle. Memory assessment was performed using the passive avoidance learning test (shuttle box) and the elevated plus maze device was used to assess anxiety. Data were analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA) and LSD support. Ischemia decreased memory (p <0.001). Anxiety was reduced (p <0.001) and administration of doses of 10, 50, 100 mg/kg oleuropein, especially 100 mg/kg, led to improvement in memory deficits (p <0.001) and anxiety (p <0.001). Based on the results of this study, it seems that oleuropein reduces the severity of cognitive and behavioral disorders caused by hypoperfusion ischemia due to its antioxidant properties and inhibition of free radicals.
    Keywords: anxiety, Memory, Oleuropein, Cerebral ischemia, Male rat
  • Farahnaz Amir Shaghaghi, Fatemeh Karamjani * Pages 39-48
    The number of training sessions is an important factor in exercise training. Therefore, this study was aimed at investigating the effect of eight weeks of low and high volume HIIT training on lactate response and some performance indicators of Canadian canoe rowers. Sixteen female rowers invited to the Canadian Canoe National Team Camp were randomly divided into two groups: low frequency interval training and high frequency interval training. Rowing ergometer and respiratory gas analyzer were used and at the same time, physiological variables of aerobic function including maximum oxygen consumption (VO2max), minimum speed to reach maximum oxygen consumption (vVo2max) and exhaustion time (Tmax) were measured. Intense intermittent training was performed in both groups in the form of 6 one-minute rowing sessions with 100% vVo2max and with an increase of two rounds per week. The difference was that the low-frequency group practiced 3 sessions per week and the high-frequency group practiced 6 sessions per week. Exercises were performed for eight weeks. Data were analyzed by paired t-test and independent t-test. Significance between variables was considered at the level of P≤0.05. The results showed a significant difference in lactate, VO2max, vVo2max and Tmax between pre-test and post-test of both high-volume periodic training and low-volume periodic training. However, no significant difference was observed in the post-test values ​​between the two groups in any of the variables (P≤0.05). Due to the lack of significant differences between the two groups, the combination of these two methods at different times of a Canadian canoeing season seems to be helpful in preparing athletes.
    Keywords: High intensity Training, Aerobic power, Lactate, Canadian Canoe
  • Ebrahim Fallah, Sanaz Mirzayan Shanjani *, Abdolali Banaifar, Yaser Kazemzadeh, Saeed Sedaghati Pages 49-60
    Diabetes is one of the leading causes of mortality in developing countries that can be improved by various factors such as physical activity and proper diet. The present study was aimed at examining the effect of broccoli powder supplementation with combined exercise training on FGF-21 and insulin resistance in type 2 diabetes men. This experimental design was conducted with pre-test and post-test and four groups. To this end, 44 volunteer diabetic men after homogenization based on individual characteristics were randomly assigned to four groups of 11 individuals including exercise-supplement group, exercise-placebo group (exercise), control-supplement group (supplement), and control-placebo (controls). Combined exercise program included 12 weeks, three sessions per week. Moreover, broccoli supplement was 10 grams per day for 12 weeks. The blood sample was taken 48 hours before and 48 hours after the last training session and used for analysis. Analysis of intergroup indicators revealed a significant difference between the groups in FGF-21 (p = 0.017) and insulin resistance (p = 0.01). Significant changes in the measured indices were also observed in the intragroup changes (p < 0.05). The results of this study showed that 12 weeks of combined exercise with broccoli supplement significantly reduced FGF-21, blood glucose, and insulin resistance in all three groups of exercise- supplement, exercise, and supplement. Therefore, incorporating broccoli into the diet can partially prevent the risky effects of type 2 diabetes.
    Keywords: Combined Exercise, Broccoli Supplementation, Fibroblast Growth Factor-21, Insulin resistance, Obese men, Type-2 Diabetes
  • Negin Tolou, Manizheh Jamshidi *, Mohammad Jafarlou, Seyedeh Masoomeh Hasheminia Pages 61-70
    Bracon hebetor say bee is one of the most important biological control factors that can be effective in controlling larvae of lepidoptera pests such as Helicoverpa armigera hubner at acceptable economic level. The present review was aimed at studying probable adverse effects of Achillea millefolium, Lavandula angustifolia, and Mentha piperita plants extracts on adult insect of the B. hebetor bee. The bee was grown on last instar larvae of Ephestia kueheniella Zell. All bioassay experiments were carried out at temperature of 26±1 °C and relative humidity of 60±5, and under photoperiod conditions of 16 hours of lightness and 8 hours of darkness. Findings of the study indicated that spearmint plant had the highest lethal effect on adult insect of B. hebetor bee in fumigant and contact toxicities and other plants, respectively, Achillea millefolium, Lavandula angustifolia, and Mentha piperita had the least lethal effect on adult insect of B. hebetor bee in fumigant and contact toxicities. The estimated LC50 value for spearmint plant at 48 hours was 6 microliters/ml in fumigant toxicity and 3.2 microliter/ml in contact toxicity. Repellency effect of spearmint, Achillea millefolium, Lavandula angustifolia, and Mentha piperita plants extracts was studied on adult insect using tube -Y olfactory-meter device. Cotton wool soaked with the extract was placed at one end of the device and the other end was closed with web and the insects were released in the main branch. Each iteration of the experiment was conducted on 20 insects. Results of analysis of variance (ANOVA) of the data related to repellency effect of the studied extracts indicated that being a stronger repellant compared to other two extracts, spearmint extract with lower concentration can repel adult insects of B. hebetor bee.
    Keywords: Achillea millefolium, B.hebetor, lavandula angustifolia, Lethal Effect, repellency effect, spearmint
  • Ahmad Kazemi, Naser Behpoor *, Ahmad Hematfar Pages 71-82
    The incidence of heart disease increases with age. Green tea is an antioxidant that can prevent cellular senescence. Mitochondria play a vital role in the intracellular pathway of apoptosis. Bax and bcl-2 proteins are the main regulators of mitochondrial apoptosis. Thus, the present study is aimed at investigating the effect of 12 weeks of green tea extract consumption on expression Bax and bcl-2 genes of old rats’ heart tissue in response to acute exhaustive exercise. Thirty-two male rats were randomly assigned to two groups of supplement and non-supplement, each consisting of 16 rats. The supplement group received green tea extract for 12 weeks. At the end of the 12 weeks, each of these groups was further divided into two groups of rest and acute exhaustive exercise. The non-supplement with the rest group was called the control group. The non-supplement with exercise group was called exercise group, the supplement group with rest was called the supplement group and finally, the last group was entitled to supplement with exercise. After 12 weeks of taking green tea extract, one session of the acute exhaustive exercise was held on the treadmill. The real-time PCR method was used to measure the expression of Bax and bcl-2 genes. The results showed that 12 weeks of green tea extract consumption significantly reduced Bax gene expression and Bax to bcl-2 gene expression ratio and significantly increased cardiac tissue bcl-2 gene expression in response to acute exhaustive exercise. About acute exhaustive exercise session, it significantly increased Bax gene expression and Bax to bcl-2 gene expression ratio as well as significantly decreasing bcl-2 gene expression in heart tissue. The study concludes that 12 weeks of green tea extract can reduce Bax gene expression and Bax to bcl-2 gene expression ratio and significantly increase cardiac tissue bcl-2 gene expression at rest and after acute exhaustive exercise
    Keywords: Green tea, Exhaustive Exercise, Apoptosis, BAX, Bcl-2
  • Nasrin Karimi, Hamidreza Kheiri Manjilli, Vajiheh Zarrinpour *, Mohammad Mahdi Forghanifard Pages 83-98

    Glioblastoma multiforme is one of the most malignant and common brain tumors, and after current combination therapy, patient survival is relatively poor and the disease is always fatal. This study was aimed at investigating the expression of SCAMP5 as a possible biomarker in GBM and evaluating the target miR of this gene. 50 tissue samples with GBM form before treatment and 50 healthy tissue samples from the GBM tumor margin were collected as a control. RNA extraction and cDNA synthesis were performed for all samples. Subsequently, a specific primer was designed and the expression of SCAMP5 gene was examined using Real-time PCR. ACTB gene was used as the internal control. Statistical analysis was carried out using Graphpad Prism software version 8. Roc curve was used to evaluate the biomarker value of SCAMP5 gene. Decreased expression of SCAMP5 gene was observed in GBM samples and its expression was compared with the pathological characteristics of patients. Expression of SCAMP5 gene with patients’ age with P-value ˂0.05 was statistically significant. However, the expression of this gene with patients’ gender with P-value ˃ 0.05 was not statistically significant. SCAMP5 was expressed in tumor tissue of patients with GBM much lower than healthy tissue around the tumor. The results revealed that SCAMP5 expression decreased in patients older than 50 years. ROC curve showed that the SCAMP5 gene could have a biomarker value. According to this study, it may be possible to use the expression of this gene as a marker as an early diagnostic method.

    Keywords: SCAMP5, Glioblastoma multiforme, Real-time PCR, biomarker
  • Maryam Karimi Dehkordi *, Farid Rezaei, Maryam Almasi Pages 99-109
    Medicinal plants used in traditional medicine of our country to treat various diseases are growing, but the effects of biological active compounds of these plants are still unknown on human health. Melissa officinalis and Melilotus officinalis are widely used in west of Iran as herbal medicine. This study was performed to evaluate the effects of ethanol extraction of Melissa officinalis and Melilotus officinalis on the liver enzymes (ALT and AST). Fifty Sprague- Dawley rats were assigned to five equal groups. The animals in groups 1 and 2 received Melissa officinalis extract (600 and 1200 mg/kg, respectively) and the rats of the third and fourth group received Melilotus officinalis extract (600 and 1200 mg/kg, respectively) for 30 days. The blood samples were collected into vacutainers without anticoagulant for biochemical analysis. The results of this study indicate that Melissa officinalis and Melilotus officinalis extracts were able to increase the AST levels in all animals compared to the control group. A significant increase in ALP activity was recorded in group 3 compared to the control (P= 0.027). The highest activity in serum ALT was observed in rats receiving the high dose of Melissa officinalis, but exhibited no statistically significant difference compared to the control group (P>0.05).
    Keywords: Melissa Officinalis, Melilotus Officinalis, ALT, AST, Rat
  • Safoura Shafigh Jazi, Niloofar Sadeghi, Dina Zohrabi, Marzieh Tavalaee *, Mohammad Hossein Nasr-Esfahani Pages 111-121

    Recently, the application of drugs administered for reasons other than male infertility may have profound effect on fertility potential. Ibuprofen, as one of the non-steroidal anti-inflammatory drugs can possibly have a negative effect on the spermatogenesis process which could be dose-dependent. This side effect is likely acquired through oxidative stress. Therefore, in this study, we assessed the effect of different doses of Ibuprofen on spermatogenesis, sperm parameters, and oxidative stress. In this study, 15 male NMRI mice were daily gavaged by different doses of Ibuprofen (0, 5, 25, 50, and 100 mg/kg) for one month. Then, morphometric parameters of testis, sperm concentration, motility and oxidative stress were assessed. Finally, the data were analyzed using SPSS software and ANOVA test. Different doses of Ibuprofen had no effect on Johnson score and sperm concentration as compared to the control group. However, sperm motility was insignificantly reduced only at a dose of 100 mg / kg. In addition, the level of oxidative stress in all doses of Ibuprofen increased compared to the control group and, this increase was only significant at the dose of 100 mg/kg (P=0.03). Based on the results of this study, continuous administration of Ibuprofen for one month has no significant effect on spermatogenesis and sperm parameters but significantly increase ROS production, the effect of which on sperm chromatin integrity, for longer period remain a concern, which needs more studies in the future.

    Keywords: Ibuprofen, Sperm parameters, Oxidative stress
  • Mohammad Jaber Masoud Khooy, Mohammadreza Salehi Salmi, Massoumeh Farasat, Hamed Mirzaei * Pages 123-142
    The present study evaluated the efficacy of combining 5-fluorouracil (5-FU) and Silybum marianum essential oils to suppress in vitro Hepatocellular carcinoma (HCC) growth by influencing the Wnt, NF-κB, angiogenesis, apoptosis and autophagy pathways. Silybum marianum essential oils were studied alone and in combination with 5-FU in the HepG2 cell-line. The expression of NF-κB and Wnt signaling pathway genes as well as angiogenesis-, apoptosis- and autophagy-associated genes and proteins were evaluated using Western blot and qRT-PCR techniques. Each treatment decreased the viability of HepG2 cells compared with the control group. Moreover, S. marianum essential oils from Khozestan or Isfahan (Sm-K and Sm-I) in combination with 5-FU reduced the migration and invasion of HepG2 cells. Angiogenesis-related proteins i.e. VEGF, COX-2, Bfgf and HIF-1α were significantly reduced. Apoptosis- and autophagy-related proteins i.e. caspase-8, Bax, Bcl-2, Beclin-1, LC3-I, and LC3-II were modulated by each treatment. Each treatment decreased total NF κB (p65) and phospho NF κB (p65) at protein levels. The expression levels of Wnt pathway-related genes were also decreased. Taken together, these findings revealed that S. marianum, either alone or in combination with 5-Fu, could exert anti-tumor effects via modulating autophagy, apoptosis, angiogenesis, NF κB and Wnt signaling pathways.
    Keywords: angiogenesis, hepatocellular carcinoma, Silybum marianum essential oil, 5-Fluorouracil, Combination therapy
  • Mohammad Naeim Asa, Mohammad Chamani *, Seyed Naser Mousavi, Ali-Asghar Sadeghi, Farhad Foroudi Pages 143-157
    The present study was conducted to investigate the effect of in ovo feeding of carbohydrates and antioxidants in the stored incubating eggs. To perform this experiment, 1200 hatching eggs from the broiler hens of Cob 500 strain were distributed after storage in two time intervals of 3 and 14 days for amniotic injection on the 17.5th embryonic day in a completely randomized design with 10 treatments and 5 iterations (each iteration with 24 eggs). The experimental treatments include: 1) negative control (without injection), 2) positive control (injection of 0.5 ml normal saline solution), 3) injection of 0.5 ml carbohydrate solution, 4) injection of 0.5 ml antioxidant solution and 5) injection of 0.5 ml of a mixture of carbohydrate and antioxidant solution. The percentage of losses in the treatments of mixed carbohydrates and antioxidants in both periods was less than the control (P<0.05). Crypt depth and length-to-width ratio of intestinal villi, as well as the glycogen in the thigh muscle of the chickens hatched from the eggs injected with carbohydrates, a mixture of carbohydrates and antioxidants during two storage periods of 3 and 14 days, had a significant improvement compared to the control (P<0.05). Blood glucose concentration of the chickens hatched from the eggs injected with carbohydrates, antioxidants, and their mixtures with 3 days of storage had a significant increase compared to the control (P<0.05). Total antioxidant capacity in the chickens hatched from the eggs injected with antioxidants and 3 days of storage had a significant increase compared to the control (P<0.05). The results show that the injection of carbohydrates, antioxidants, and a mixture of carbohydrates and antioxidants in the pre-hatching period would be effective on the stored fertile eggs.
    Keywords: Antioxidant, chick, hatchability, Morphology, Carbohydrate
  • Mohammad Bostanmanesh, Mahnaz Sadat Sadeghi *, Mojgan Emtiyazjoo Pages 159-170
    We studied concentration of heavy metals Pb and Cd in the Gill, Skin, and Muscle tissues of Chalcalburnus Chalcoides caught from the southern Caspian Sea (Anzali & Shirud lagoon) in spring 2012. After biometrical measurements, the Gill, Skin, and Muscle tissues of samples were separated; metals were extracted from the tissues using chemical digestion method with pure nitric acid and their concentrations were determined by AAS. Average concentrations (in ppm dry weight) were compared with international standards such as FAO, WHO, and Stoskopf. Results showed that in Shirud of Mazandaran in gills, skin and muscle tissues, the maximum average accumulation belonging to Pb are 9.5836 ± 2.52069, 5.9343 ± 1.08995, 6.0264 ± 1.45947 µg/g and minimum average belonging to Cd are 0.0936 ± 0.04763, 0.0957 ± 0.04236, 0.0393 ± 0.02227 µg/g, respectively. In Anzali of Gilan, in gills, skin, and muscle tissues maximum average accumulation belonging to Pb are 20.8380 ± 3.68153, 7.6880 ± 2.04173, 3.5653 ± 0.68273 µg/g and minimum average belonging to Cd are 0.6040 ± 0.22663, 0.1167 ± 0.03897, 0.0233 ± 0.00893 µg/g, respectively. Lead concentrations in this study in both areas compared to international standards of WHO, Netherlands, EOS, and EPA limit is reached, but according to the EPA standard, the muscles in Gilan province are lower than the limit. Cadmium concentrations in all tissues except gill-based standards are lower. The average concentration of lead and cadmium metals between muscle, skin, and gills in Gilan province showed significant difference (P<0.05) and average concentrations of lead and cadmium in the tissues in Mazandaran province were not significantly different (P> 0.5).
    Keywords: Heavy metals, Chalcalburnus chalcoides, Caspian Sea, Gilan, Mazandaran Provinces
  • Maryam Rafieirad *, Abdolhassan Doulah, Samira Goudarzi Pages 171-180
    Diabetes mellitus refers to a disorder in the metabolism of sugars, fats, and proteins in the body, leading to hyperglycemia and hyperlipidemia. The present study was aimed at evaluating the effect of alpha-pinene on blood glucose and lipid levels in male diabetic rats. Forty male rats were divided into five groups of eight: control group, diabetic group, diabetic control group (receiving tween (80% alpha-solvent)) and experimental groups that in addition to becoming diabetic, the doses of 100 and 200 (mg/kg) of alpha-pinene were administered orally and daily for 14 days, respectively. Finally, blood samples were taken from all groups and their glucose and blood lipids were measured. The results were analyzed using analysis of variance (ANOVA) and SPSS21 software. The levels of glucose, triglyceride (TG) and total cholesterol and very low density lipoprotein (VLDL) and low density lipoprotein (LDL) in the groups receiving doses of 100 and 200 mg/kg of alpha-pinene showed a significant decrease compared to the diabetic group. High density lipoprotein (HDL) in the groups receiving different doses of alpha-pinene showed a significant increase compared to the diabetic group. These results indicate that alpha-pinene can be effective in the treatment of diabetes. The effect of this active ingredient is probably due to its antioxidant properties.
    Keywords: Alpha-pinene, glucose, Lipid profile, Rat, Diabetes
  • Mitra Ravardshiri, Somayeh Bahram *, Seyed Rohollah Javadian, Masomeh Bahrekazemi Pages 181-193
    In the present study, the effect of cinnamon (Cinnamomum verum) on growth performance and some immune factors of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) was investigated at two levels in high- and low-carbohydrate diets. A total of 360 rainbow trout with an average initial weight of 16.12 ± 1.33 g (mean ± SD) were fed by six diets including Diet1 (low carbohydrate level; 20 % carbohydrate), Diet2 (low carbohydrate level and 3 % cinnamon), Diet3 (low carbohydrate level and 5 % cinnamon), Diet4 (high carbohydrate level; 30 % carbohydrate), Diet5 (high carbohydrate level and 3 % cinnamon), and Diet6 (high carbohydrate level and 5 % cinnamon) for 56 days. The results revealed that the effect of diet containing carbohydrates and cinnamon on the final weight and weight gain was significant and the highest final weight and weight gain were observed in diet 2 (low carbohydrates and 3% cinnamon) and Diet 3 (low carbohydrates and 5% cinnamon) with no significant difference with Diet 6 (high carbohydrate and 5% cinnamon). The results of hematopoietic indices related to white blood cells and their differential count in rainbow trout showed no significant difference between the treatments in the number of white blood cells, monocytes, basophils, neutrophils, and eosinophils. However, the lymphocyte level was affected by experimental treatments and the highest level was observed in fish fed by Diet 3. There was no significant difference in lysozyme activity, immunoglobulin, and the complement system. According to the results related to growth performance and some immune indicators, fish fed by Diets 2 and 3 had better performance than other treatments.
    Keywords: Cinnamon, Carbohydrates, Rainbow trout, immune response
  • Milad Rezazadeh, Ramin Hajikhani, Gholamhassan Vaezi *, Maryam Bananej Pages 195-206
    Methamphetamine is a central nervous system stimulant drug that has become very popular among adolescents and young people in recent years. Since the use of drugs including methamphetamine can have a potential effect on amniotic fluid, expression of genes can affect mother and fetus, tissues, hormones, and other factors, this study was aimed at investigating the effects of methamphetamine on the amniotic sac of pregnant rat and its effects on subsequent generations. In this study, 60 adult Wistar female rats were assigned to six groups: control group, sham group, group receiving 1 mg/kg amphetamine, group receiving 2 mg/kg amphetamine, group receiving 3 mg/kg amphetamine, and group receiving 4 mg/kg amphetamine. At the end of the experimental period, blood samples were taken from the hearts of mice and the desired parameters (testosterone, glucose, LH, FSH, AST, ALT, WBC, and RBC) were measured. The rats were then dissected; amniotic fluid was isolated to evaluate the amount of protein, carbohydrates, fats, phospholipids, and urea. Intraperitoneal injection of methamphetamine caused significant changes in the amount of biochemical parameters measured such as LH, T.G, and testosterone compared to the control group. In addition, methamphetamine did not alter FSH. With increasing methamphetamine dose, expression of HOX and TUBB8 genes decreased. The results of this study show that even at low doses, methamphetamine injection increases or decreases ovarian activity and ovogenesis, resulting in impaired ovulation quality and oocyte maturation.
    Keywords: Methamphetamine, Amniotic Fluid, Ovary, Hematoxylin – Eosin
  • Maryam Sabzali, Akram Eidi, Mahdi Khaksari *, Hossin Khastar Pages 207-220
    Exposure to alcohol during pregnancy causes a wide range of long-term physiological and behavioral effects, collectively referred to as fetal alcohol syndrome (FASD). Nervous disorders due to alcohol abuse in children with apoptosis in several areas of the brain such as the hippocampus is associated with activation of the oxidative-inflammatory cascade and high levels of nerve degeneration. Studies have shown that metformin (1,1-dimethyl hydrochloride), used as a first-line drug for the treatment of type 2 diabetes, can rapidly cross the blood-brain barrier (BBB) ​​and have neuroprotective effects in several diseases of the nervous system. The aim of this study was to assess the protective activities of metformin on memory impairment and neuronal necrosis in the rat hippocampus by postnatal alcohol exposure received by gavage on days 2-10 after birth. Moreover, infants received 20 and 40 mg/kg of metformin on days 2-10 after birth. To assess spatial memory, the Morris water maze test was performed 36 days after birth. After the behavioral test, nickel staining was performed to assess necrotic cells. The results revealed that metformin treatment could significantly improve spatial memory impairment (P <0.01) and significantly reduced necrotic neurons in the metformin treatment group compared to the ethanol group (P <0.01). Metformin has been shown to improve spatial memory impairment in neonatal rats exposed to ethanol and significantly prevent necrotic death of hippocampal neurons.
    Keywords: Metformin, ethanol, spatial memory, Necrosis, Hippocampus
  • Mahzad Shakouri, Pargol Ghavam Mostafavi *, Mohammad Pourkazemi, Seyyed Mohammadreza Fatemi Pages 221-234

    Genetic analysis of fish populations is essential for conserving biodiversity and increasing knowledge about the survival of species, and finding the factors threatening or contributing to the survival of these populations. The present study is aimed at investigating phylogenetic relationship of Yellowtail Scad in the northern Persian Gulf and Oman Sea by sequencing mitochondrial Cytochrome Oxidase I gene. Ninety yellow tail Scad have been collected from Bandar Abbas, Bushehr, and Chabahar port. Genomic DNA was extracted using Ammonium acetate method. After electrophoresis on 1% agarose gel, Cytochrome Oxidase I (COI) gene was amplified by Polymerase Chain Reaction (PCR), using pair of primers. After sequencing of PCR product, the phylogenetic tree was drawn by MEGA7 software with different methods (Maximum Likelihood, Maximum Parsimony, and Bayesian) using (Esox lucius) as an extraspecific group. All samples from Bandar Abbas, Bushehr, and three samples from Chabahar port were located in the same clade. Chabahar sample with a little more distance was located in separate clade and due to high supportive degree (bootstrap) showed sister group relationship. Moreover, these two clades were located with more evolutionary distance from extraspecific group. Consequently, COI gene sequencing was an appropriate and reliable method for phylogenetic relationship of Yellowtail Scad, providing useful information about protection and management of this valuable species.

    Keywords: phylogeny, Yellowtail Scad, COI, polymerase chain reaction, Persian Gulf, Oman Sea
  • Shabnam Taheri, Hooman Shajiee, Ghorbangol Ashabi *, Soolmaz Khalifeh Pages 235-245
    Alzheimer’s disease (AD) is a neurodegenerative disease leading to dementia. There are many studies to find the pretreatment and treating drugs in AD. The neuroprotective role of Salvia genus against neuronal death is well known. In this study, the protective role of Salvia macilenta (S. macilenta) extract on AD was investigated. Rats were gavaged by S. macilenta for 10 days. Then, they were injected by Amyloid beta. The molecular level of Ca2+/cAMP response element binding (CREB), and acetylcholine esterase activity were evaluated in the prefrontal cortex and hippocampus. Our results revealed that S. macilenta pretreatment can improve CREB phosphorylation compared to AD model in the prefrontal cortex and hippocampus (both P<0.001). Pretreatment with S. macilenta reduced percentage of acetylcholine esterase activity compared to AD model in the prefrontal cortex and hippocampus (P<0.001 and P<0.01, respectively). S. macilenta has a protective role against amyloid beta-induced toxicity through enhancement of CREB and regulation of the acetylcholine esterase activity that can be a dominant potential candidate in improving AD.
    Keywords: S. Macilenta, Acetylcholine Esterase Activity, CREB, Alzheimer’s Disease, Rat
  • Hamid Mousazadeh, Nematollah Nemati *, Tahereh Bagherpoor Pages 247-257

    Although the role of exercise and royal jelly in the health of Alzheimer’s patients has been reported, the interaction effect of these two variables on superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPx) is still not well understood. Therefore, the present study was aimed at investigating the interactive effect of positive slope running (PSR) and negative slope running (NSR) with royal jelly on SOD and GPx concentrations in a trimethyltin (TMT) Alzheimer’s animal model. In this experimental trial, 49 rats in the age range of 8-10 weeks, weighing 190-220 g, Alzheimer’s with 8 mg/kg TMT were assigned into seven groups including group one: TMT, group two: sham, group three: Royal jelly, group four: positive slope, group five: negative slope, group six: royal jelly + positive slope and group seven: Royal jelly + negative slope. Moreover, to investigate the effect of Alzheimer’s induction on the research variables, seven healthy rats were included in the healthy control group following the positive slope and negative slope exercises for eight weeks, three sessions per week and each session ran for 60 minutes on a positive 15 and negative 15 slope on the treadmill. Besides, 100 mg/kg of royal jelly was peripherally injected into rats daily. One-way analysis of variance (ANOVA) with Tukey post hoc test and two-way ANOVA with Bonferroni post hoc test in SPSS 22 software were used to analyze the data (p ≤ 0.05). Negative slope increased SOD and GPx in hippocampal tissue of AD rats. PSR and royal jelly increased GPx. Positive slope and royal jelly and negative slope and royal jelly groups had a significant effect on increasing SOD and GPx. Positive and negative slopes and royal jelly seem to improve antioxidant defense; furthermore, the interaction of positive slope and royal jelly and the interaction of negative slope and royal jelly are more desirable than the effect of each alone.

    Keywords: Exercise, royal jelly, Carbonyl Protein, Pain Tolerance Threshold, Alzheimer