فهرست مطالب

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال سی و دوم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/12
  • تعداد عناوین: 21
|
  • امیر قلخانی، فرزاد پاکنژاد*، علی ماهرخ، محمدرضا اردکانی، فرید گل زردی صفحات 1-15
    اهداف

    مطالعه با هدف بررسی اثر روش کشت نشایی و هیدروپرایمینگ بذر در تاریخ‌های مختلف کاشت بر عملکرد، کارایی مصرف آب و خصوصیات ریخت‌شناسی ارقام ذرت دانه‌ای در کشت دوم انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    آزمایش به‌صورت اسپلیت‌پلات فاکتوریل بر پایه بلوک‌های کامل تصادفی در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج طی سال زراعی 1396 اجرا گردید. فاکتور اصلی تاریخ‌های کاشت (10 و 20 تیر و 1 مرداد) و فاکتورهای فرعی روش‌های کاشت (مستقیم، هیدروپرایم‎ و نشاکاری) و ارقام ذرت (هیبرید سینگل‌کراس 260 و 704) بودند.

    یافته‌ ها

     عملکرد دانه، ماده خشک، شاخص سطح برگ و وزن خشک برگ با تاخیر در کشت از 20 تیر به 1 مرداد به‌طور معنی‌داری به‌ترتیب به میزان 3/58، 0/26، 6/8 و 2/10 درصد کاهش یافتند. از طرفی روش کشت نشایی به‌طور معنی-‌داری صفات مذکور را نسبت به روش هیدروپرایمینگ و مستقیم بذر افزایش داد. در برهمکنش دوگانه تاریخ کشت و رقم حداکثر عملکرد دانه و ماده خشک به‌ترتیب 2/9193 و 0/19767 کیلوگرم در هکتار از رقم 704 در تاریخ 10 تیر و بیشترین کارایی مصرف آب برای تولید دانه و ماده خشک به‌ترتیب 49/1 و 34/3 کیلوگرم بر مترمکعب از رقم 704 در تاریخ 20 تیر حاصل شد.

    نتایج

    به‌منظور دستیابی به حداکثر عملکرد دانه، ماده خشک و کارایی مصرف آب در منطقه کرج با آب‌وهوای نیمه‌خشک، کشت نشایی رقم 704 در تاریخ 10 تیرماه و در صورت کشت تاخیری در اوایل مردادماه کشت نشایی رقم 260 قابل‌توصیه خواهد بود.

    کلیدواژگان: رقم، کشت تاخیری، شاخص سطح برگ، هیدروپرایمینگ بذر، نشاکاری
  • محمد قاضی نژاد، نسیم منجزی*، افراسیاب راهنما قهفرخی، محمدجواد شیخ داودی صفحات 17-32
    اهداف

    هدف از این پژوهش بررسی روش‎های خاک‏ورزی و مدیریت بقایای گندم بر شاخص‏های ضریب سرعت سبز شدن، میزان بهره‌وری فیزیکی مصرف آب و عملکرد ذرت دانه‏ای در شهرستان دزفول استان خوزستان بود.

    مواد و روش‌ها

    در اجرای آزمایش از طرح آزمایش کرت‌های خرد شده نواری در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار استفاده شد. تیمارها روش‌های خاک‌ورزی در سه سطح (خاک‌ورزی، کم خاک‌ورزی و بی‌خاک‌ورزی) به عنوان فاکتور اصلی و مدیریت بقایای گندم (رقم چمران) در دو سطح (حفظ بقایا به صورت ایستاده و حذف تمام بقایای گیاهی از سطح خاک) به عنوان فاکتور فرعی بود.

    یافته‌ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که خاک‏ورزی مرسوم در شرایط عدم وجود بقایای گندم و بی‏خاک‏ورزی در شرایط وجود بقایای گندم به ترتیب با 73/3 و 96/1 درصد، بیشترین و کمترین ضریب سرعت سبز شدن را نشان دادند. خاک‏ورزی مرسوم در شرایط عدم وجود بقایا با میانگین 10230 و بی‏خاک‏ورزی در شرایط وجود بقایا با میانگین 6341 مترمکعب در هکتار به ترتیب بیشترین و کمترین میزان مصرف آب در هکتار به خود اختصاص دادند (p≤0.01). بیشترین عملکرد دانه ذرت (64/7647 کیلوگرم در هکتار) در سامانه‌ی کم‌خاک‌ورزی و حفظ بقایا حاصل شد که نسبت به سامانه‌ی بی‌خاک‌ورزی منجر به افزایش 34 درصدی عملکرد محصول شد.

    نتیجه‌ گیری

    استفاده از سیستم‏های خاک‏ورزی حفاظتی همراه با حفظ بقایا در سطح خاک، افزایش ذخیره رطوبت، کاهش مصرف آب آبیاری، افزایش ماده آلی و حاصلخیزی خاک و صرفه‌جویی در نیروی کارگری و زمان صرف شده جهت عملیات خاک‏ورزی می‏تواند الگوی مناسبی برای کاشت ذرت دانه‏ای باشد.

    کلیدواژگان: بقایای گندم، ذرت، خاک ورزی، بی خاک ورزی، کم خاک ورزی
  • مریم ذوالفقاری*، سمیه تولیده، فریده صدیقی دهکردی، محمد محمودی سورستانی صفحات 35-46
    اهداف

    پژوهش حاضر به منظور مطالعه اثر کودهای بیولوژیک میکوریزا و ورمی کمپوست بر روی عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی گشنیز (Coriandrum sativum L.) اجرا گردید.

    مواد و روش‌ها

     آزمایش در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 4 تیمار در 4 تکرار در سال 1394-1395در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه چمران اهواز به اجرا درآمد. تیمارها شامل قارچ میکوریزا (مخلوط سه گونه Glomus mosseae, G.intraradices, G.etunicatum)، ورمی کمپوست، کود شیمیایی(NPK) و شاهد بود. پس از رسیدن 50 درصد میوه‌ها، صفات تعداد چتر در بوته، تعداد بذر در هر چتر، وزن بذور هر چتر و عملکرد بذر اندازه‌گیری شد. میزان فسفر و درصد همزیستی ریشه‌ها با قارچ میکوریزا به ترتیب به روش رنگ‌سنجی و رنگ‌آمیزی ریشه‌ها صورت گرفت. اسانس گیاهان نیز با استفاده از روش تقطیر با آب استخراج گردید.

    یافته‌ها

    نتایج مقایسه میانگین داده‌ها نشان داد بیشترین تعداد چتر در بوته (05/31)، عملکرد بذر (24/673 گرم در متر مربع)، درصد همزیستی میکوریزایی (25/60 درصد)، میزان فسفر برگ (63/1 درصد) و میزان اسانس بذر (44/0 درصد) در گیاهان تلقیح شده با میکوریزا حاصل شد. همچنین، بیشترین ارتفاع بوته و تعداد بذر هر چتر در دو تیمار کود شیمیایی و قارچ میکوریزا بدست آمد. گیاهان شاهد دارای کمترین میزان از صفات فوق بودند. در بین ترکیبات شناسایی شده در اسانس گیاه گشنیز نیز لینالول فراوان‌ترین ترکیب موجود در اسانس در همه تیمارهای مورد بررسی بود.

    نتیجه‌گیری

     به طور کلی، با توجه به یافته‌های این پژوهش، کاربرد قارچ میکوریزا می‌تواند در افزایش عملکرد، اجزای عملکرد و میزان اسانس گیاه دارویی گشنیز موثر باشد.

    کلیدواژگان: اسانس، عملکرد، قارچ میکوریزا، کود شیمیایی، گشنیز، ورمی کمپوست، همزیستی
  • زهرا رضائی*، مجید پوریوسف، علیرضا یوسفی صفحات 47-64
    اهداف

    این پژوهش به منظور مطالعه اثر تلقیح میکوریزا و کاربرد مالچ های زنده و غیرزنده بر افزایش عملکرد، اجزای عملکرد و محتوای کلروفیل کنگر فرنگی انجام شد.

    مواد و روش ها

     آزمایش در سال های زراعی 1396-1395 و 1397-1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان اجرا شد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تلقیح با میکوریزا گونه Rhizophagus irregularis (تلقیح میکوریزایی و عدم تلقیح میکوریزایی) در کرت های اصلی و انواع مالچ های زنده (شبدر برسیم و خلر) و غیر زنده (مالچ پلاستیکی دو رنگ (مشکی-نقره ای)، کاه و کلش گندم)، وجین کامل علف-های هرز، وجین یک مرحله ای و بدون وجین در کرت های فرعی قرار گرفتند.

    یافته ها

    بیشترین میزان وزن تر (01/336 تن در هکتار) و وزن خشک (21/34 تن در هکتار) در تیمار مالچ پلاستیکی تحت شرایط تلقیح با میکوریزا ثبت شد. تلقیح با میکوریزا به ترتیب باعث افزایش 1/2، 1/9، 6/6 و 2/5 درصدی در ارتفاع، شاخص سطح برگ، کلروفیل a و کلروفیل کل شد. بیشترین میزان ارتفاع گیاه (167 سانتی متر)، شاخص سطح برگ (18/122)، تعداد برگ در بوته (43) و محتوای کلروفیل a، b و کل (به ترتیب 697/0، 388/0 و 085/1 میلی گرم در هر گرم وزن تر) در تیمار مالچ پلاستیکی مشاهده شد.

    نتیجه گیری کلی

    به طور کلی میتوان تلقیح با میکوریزا و کاربرد مالچ های زنده و غیرزنده را به عنوان راهکاری جهت افزایش عملکرد کنگرفرنگی پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: ارتفاع، تلقیح میکوریزا، شاخص سطح برگ، مالچ، وجین دستی، وزن خشک
  • حسن زالی*، علی براتی، ایرج لک زاده، شیرعلی کوهکن، جبار جعفر بای، آرش حسین پور، مهدی جباری، اکبر مرزوقیان، احمد قلی پور، امید پودینه، معصوم خیرگو صفحات 65-78

    تجزیه اثرمتقابل ژنوتیپ × محیط در آزمایشات مقایسه عملکرد چند محیطی برای ارزیابی، انتخاب و توصیه گیاهان زراعی بسیار مهم است. هدف از این تحقیق، شناسایی لاین‌های دارای عملکرد بالا و پایدار جهت معرفی در مناطق مختلف اقلیم‌های گرم ایران بود.

    مواد و روش‌ها

     تعداد 17 لاین امیدبخش جو (همراه با دو شاهد اکسین و WB-94-3) در طی دو سال‌ زارعی 98 - 1396 در پنج ایستگاه منطقه گرم کشور شامل ایستگاه‌های اهواز، داراب، زابل، گنبد و مغان در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی و با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته‌ها

    نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر مکان، ژنوتیپ و اثر‌های متقابل ژنوتیپ × مکان، ژنوتیپ × سال و ژنوتیپ × سال × مکان در سطح احتمال یک درصد معنی‌دار بودند. بررسی بای‌پلات چند ضلعی منجر به شناسایی چهار لاین برتر (G10، G17، G18 و G19)، شش لاین ضعیف وسه محیط بزرگ گردید و لاین‌های مناسب در هر محیط بزرگ نیز مشخص شد. از بین مکان‌های مورد بررسی، گنبد دارای تمایز بالایی بوده و توانست تفاوت‌های بین لاین‌ها را به‌خوبی نشان دهد و مغان کمترین مقدار تمایز را نشان داد. گنبد بیشترین مقدار وراثت‌پذیری عمومی عملکرد دانه (780/0) و مغان کمترین مقدار وراثت‌پذیری عمومی عملکرد دانه (018/0) را نشان دادند.

    نتیجه‌گیری

    مقایسه لاین‌های مورد بررسی با ژنوتیپ ایده‌آل نشان داد که لاین‌های شماره‌ی G18، G10، G19 و G17 نزدیک‌ترین لاین‌ها به ژنوتیپ ایده‌آل با عملکرد بالا و پایداری نسبی عملکرد دانه بودند و در نهایت این چهار لاین به-عنوان لاین‌های برتر برای بررسی‌های تکمیلی انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: اقلیم گرم، تجزیه پایداری، روش های چندمتغیره، جو، عملکرد دانه
  • مرجان سعیدی نژاد، محمدعلی بهدانی*، محمدحسن سیاری، سهراب محمودی صفحات 79-95
    اهداف

    مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر کود گاوی و گوگرد عنصری بر عملکرد، اجزای عملکرد و اسید آمینه‌های گوگرد‌دار ارقام کنجد طی دو سال زراعی (1395 و 1396) انجام گردید.

    مواد و روش‌ها

    آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان انجام گرفت. فاکتور‌های آزمایش شامل کود گاوی در دو سطح (عدم کاربرد کود و 20 تن در هکتار)، گوگرد عنصری در چهار سطح (شاهد ، 2، 4 و 8 تن در هکتار) و ارقام جیرفت-13 و توده محلی جیرفت بودند.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد تعداد کپسول در بوته در سال دوم نسبت به سال اول بیشتر و تعداد دانه در کپسول در سال دوم کمتر بود و همچنین درصد فسفر برگ در سال دوم نسبت به سال اول بیشتر بود. تعداد شاخه‌ فرعی، تعداد کپسول در بوته، وزن ‌هزار‌ دانه، عملکرد دانه و اسید آمینه متیونین در تیمار 20 تن در هکتار کود گاوی نسبت به تیمار شاهد بیشتر بود. اثر تیمار گوگرد بر اجزای عملکرد، عملکرد‌ دانه، درصد روغن، فسفر برگ و اسید آمینه‌های متیونین و سیستیین معنی‌دار گردید. اثر متقابل کود گاوی و گوگرد نشان داد بیشترین مقدار عملکرد دانه (28/1353کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمار 20 تن در هکتار کود گاوی و 8 تن در هکتار گوگرد بود.

    نتیجه‌گیری کلی

     رقم جیرفت-13 نسبت به توده محلی جیرفت درصد روغن، عملکرد‌ دانه‌ و بیولوژیک بیشتری داشت. کاربرد 20 تن در هکتار کود گاوی با سطوح پایین گوگرد، نتایج مطلوبی داشت.

    کلیدواژگان: اثرات باقی مانده، اصلاح خاک، اکسیداسیون گوگرد، گیاه روغنی، متیونین
  • قربان دیده باز مغانلو*، احمد توبه، حمیدرضا محمددوست چمن آباد، سجاد محرم نژاد، فرید گل زردی صفحات 97-113

    این آزمایش شامل 14 تیمار که هفت تیمار کنترل علف های هرز که شامل شروع دوره رشد تا صفر، 10، 20، 30، 40 ، 50 و 60 روز پس از سبز شدن ذرت، سپس اجازه رشد تا زمان برداشت محصول به آن ها داده شد و هفت تیمار بعدی شامل تداخل علف های هرز، از شروع دوره رشد تا صفر، 10، 20، 30، 40 ، 50 و 60 روز پس از سبز شدن ذرت بود که به علف های هرز اجازه رشد داده شد و تا زمان برداشت، کنترل صورت گرفت. صفات شامل وزن خشک کل علف های هرز، ارتفاع بوته، طول بلال، عملکرد دانه، بیوماس کل، شاخص سطح یرگ، سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی، سرعت جذب خالص و دوام سطح برگ ذرت اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که تمامی صفات مورد بررسی تحت تاثیر طول دوره تداخل و طول دوره کنترل علف های هرز قرار گرفتند. به طوری که طول دوره تداخل موجب افزایش وزن خشک کل علف های هرز و طول دوره کنترل سبب کاهش وزن خشک کل علف های هرز شد. همچنین در اثر افزایش طول دوره تداخل علف های هرز، ارتفاع بوته، طول بلال، بیوماس کل، عملکرد دانه، شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی، سرعت جذب خالص و دوام سطح برگ ذرت کاهش یافت. بیوماس کل ذرت، عملکرد دانه، شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی، سرعت جذب خالص و دوام سطح برگ ذرت در اثر طول دوره کنترل علف های هرز افزایش یافت.

    کلیدواژگان: سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی، سرعت جذب خالص، عملکرد، وزن خشک
  • سعید سیف زاده*، جاوید نوروزی، داوود ارادتمند اصلی، حمیدرضا ذاکرین، اسماعیل حدیدی ماسوله، محسن یوسفی صفحات 115-132

    به منظور بررسی تاثیر تقسیط نیتروژن بر عملکرد و برخی صفات اکوفیزیولوژیکی دو رقم ذرت (سینگل کراس 704 و ماکسیما) در شرایط آبیاری معمول و تنش، آزمایشی به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. عاملهای اصلی شامل آبیاری در دو سطح: آبیاری معمول (آبیاری پس از 60 میلیمتر تبخیر از تشتک کلاس A) و تنش (آبیاری پس از 120 میلیمتر تبخیر) و تقسیط نیتروژن در چهار سطح (2/1 پس از سبز شدن + 2/1 پس از 8 برگی، 3/1 پس از سبز شدن + 3/1 پس از 8 برگی + 3/1 پس از ظهور گل آذین نر، 4/1 پس از سبز شدن + 2/1 پس از 8 برگی + 4/1 پس از ظهور گل آذین نر و 4/1پس از سبز شدن + 4/1 پس از 8 برگی + 2/1 پس از ظهور گل آذین نر) و عامل فرعی رقم در دو سطح (رقم سینگل کراس 704 و رقم ماکسیما) در نظر گرفته شدند. آبیاری معمول با میانگین 10351 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را دارا بود که نسبت به شرایط تنش 26 درصد عملکرد بیشتری داشت. تیمار N3 با میانگین 9541 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را نسبت به تیمارهای دیگر داشت. همچنین رقم سینگل کراس 704 نسبت به رقم ماکسیما دارای عملکرد بالاتری بود.با توجه به بهبود صفات فیزیولوژیکی و عملکرد، استفاده از رقم سینگل کراس 704 به همراه تیمار تقسیط N3 در شرایط محدودیت آب در فصل تابستان قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: آبسزیک اسید، پرولین، تنش کم آبی، سینگل کراس 704، کاتالاز
  • هاجر محمودی*، ناصر علی اصغرزاد، علی لطف اللهی، بهمن خوشرو صفحات 133-148
    اهداف

    استفاده از کودهای زیستی در باروی خاک های زراعی و امنیت غذایی مصرف کنندگان و سلامت محیط زیست بسارموثر است. در این تحقیق تولید زادمایه قارچ میکوریز آربوسکلار را با دو نوع بستر کشت در گلخانه انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در این آزمایش هفت گونه قارچ میکوریز در دونوع بستر کشت در حضور گیاه ذرت در گلخانه با دوره رشد چهار ماه تکثیر شدند. گونه های قارچی شامل Rhizophagus intraradices TA، Glomus versiforme، Rhizophagus irregularis، Scutellospora calospora، Claroideoglomus etunicatum، Funneliformis mosseae، Rhizophagus intraradices AD و بسترهای کشت شامل الف: (کوکوپیت:ورمیکولایت با نسبت حجمی 1:1 و اسید هیومیک با غلظت 250 mg/L) و ب: کوکوپیت، ورمیکولایت و کمپوست (با نسبت حجمی 4:1:1/0) به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد بین بسترها تفاوت معنی داری وجود ندارد ولی اثرات ساده قارچ (P<0.01) و اثرات متقابل قارچ × بستر (P<0.05) معنی دار بود. در بستر الف، قارچ %Rhizophagus irregularis (72/87) و در بستر ب، قارچهای Rhizophagus) (%67/12 و(% Glomus versiforme (67/75) بالاترین درصد کلنیزاسیون را نشان دادند. در زاد مایه های مربوط به گونه های Rhizophagus irregularis و Glomus versiforme که درصد کلنیزاسیون بالاتری نسبت به سایر گونه ها در هر دو بستر داشتند، پتانسیل زاد مایه با روش MPN تعیین گردید که تعداد پروپاگیول های آنها به ترتیب 30 و 5/22 در 50 میلی لیتر بستر شمارش شد.

    نتیجه گیری

    با استناد به نتایج آزمایش استفاده از ماده آلی کمپوست درمقایسه با اسید هیومیک به لحاظ اقتصادی و قابلیت دسترسی آسان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: زادمایه، بستر کشت، قارچ میکوریز آربوسکولار، درصد کلنیزاسیون، پروپاگیول قارچ
  • کامران منصور قناعی پاشاکی، غلامرضا محسن آبادی*، محمدحسن بیگلویی، محمدباقر فرهنگی، علی مختصی بیدگلی صفحات 149-174
    اهداف

    این پژوهش به‌منظور بررسی تاثیر کاربرد توام اردک در سیستم‌های مختلف کشت برنج بر شاخص‌های رشدی، فتوسنتز و بهره‌وری آب مزارع شالیزاری مورد آزمایش قرار گرفت.

    مواد و روش‌ها

    آزمایش به‌صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار طی دو سال زراعی 97-1396 و 98-1397 در مزرعه پژوهشی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان اجرا شد. تیمارها شامل سه سیستم مختلف کشت (متداول، بهبودیافته و SRI) به‌عنوان عامل اصلی، و ترکیب دو سطح اردک (شاهد و 750 قطعه در هکتار) و سه سطح کنترل علف‌هرز (شاهد، یک و دو بار وجین) به‌صورت فاکتوریل به‌عنوان عامل فرعی بودند.

    یافته‌ها

    نتایج این تحقیق نشان داد که، در ابتدای دوره رشد، کلیه تیمارهای آزمایشی از نظر شاخص سطح برگ تفاوت معنی‌داری را از خود نشان داده و با افزایش طول دوره رشد افزایش شاخص سطح برگ در شرایط ترکیب تیماری 750 قطعه اردک در هکتار و سیستم کشت SRI بیشتر بود. در ابتدای رشد، سرعت رشد گیاه در سیستم کشت SRI کمتر از بقیه بود و در اواسط تا اواخر دوره رشد مقادیر سرعت رشد گیاه در SRI>بهبود یافته>متداول بود.

    نتیجه‌گیری

     به‌طور کلی، کاربرد توام برنج- اردک در سیستم‌های مختلف کشت می‌تواند برای بهبود عملکرد کمی و شاخص‌های رشدی و فیزیولوژیک برنج جهت حصول اهداف کشاورزی پایدار و افزایش درآمد کشاورزان در واحد سطح در مناطق جلگه‌ای گیلان مناسب به‌نظر رسد.

    کلیدواژگان: آب، رقم هاشمی، سیستم کشت SRI، فتوسنتز، وجین
  • افسانه فلاحی، رضا خاک ور*، علی بنده حق صفحات 175-185

    این تحقیق به منظور یافتن باکتری‏های شورپسند جهت بالا بردن مقاومت به شوری در گیاهچه گندم انجام گردید تا بتوان توسط این باکتریها بدون نیاز به دستکاری ژنتیکی، هر نوع رقم گندم را در مناطق شور کشت و پرورش داد.شماری از خاک مزارع بسیار شور چند منطقه در اطراف تبریز و دریاچه ارومیه برای جداسازی جدایه‏های باکتریایی غربال-گری شدند. در مجموع شش جدایه به شدت شورپسند برای انجام پژوهش انتخاب شد، آزمایش بررسی تاثیر باکتری ها بر ایجاد تحمل به شوری در گندم بصورت فاکتوریل با دو فاکتور (شوری و باکتری) بر پایه ی طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گردید. اثر شش جدایه باکتریایی در سه غلظت بالای نمک (NaCl) (نیم، یک و یکم و نیم درصد نمک) بر روی رشد بذور گندم در شرایط استاندارد آزمایشگاهی طی مدت چهار هفته مورد ارزیابی قرار گرفت. دو جدایه باکتریایی که بهترین عملکرد را - در اکثر شاخص های رشدی نظیر اندازه و وزن تر و خشک ریشه چه و ساقه چه - داشتند انتخاب و در شرایط گلخانه تاثیر آن مورد آزمایش قرار گرفت. در نهایت بهترین باکتری از لحاظ عملکرد انتخاب و به روش مولکولی مورد شناسایی قرار گرفتاز بین شش جدایه باکتری بسیار شورپسند جداسازی و آزمایش شده، دو باکتری برای مطالعات گلخانه ای انتخاب گردید که یکی از آن ها که باعث افزیش 50 درصدی در اکثر فاکتورهای رشدی شده بود. شناسایی با روش مولکولی مبتنی بر بارکدینگ ناحیه 16S rDNA نشان داد که این باکتری با احتمال 99% متعلق به گونه Oceanbacillus picturae

    کلیدواژگان: شورپسند، القا مقاومت، دریاچه ارومیه، Oceanbacillus picturae، PCR
  • حمیدرضا ابوترابی، محمود رمرودی*، محمدرضا اصغری پور، محمدصادق غضنفری مقدم صفحات 187-201
    اهداف

    اهمیت و ضرورت برنامه ریزی در الگوی کشت دیم هر منطقه را می توان ناشی از لزوم استفاده بهینه از میزان بارندگی و ارایه راه کارهایی جهت افزایش راندمان تولید در اراضی دیم دانست. این مطالعه با هدف حسابداری ردپای آب برای تعیین الگوی کشت بهینه اراضی دیم شهرستان های قاینات و زیر کوه اجرا گردید.

    مواد و روش ها

    در این مقاله الگوی کشت مناسب محصولات زراعی دیم با استفاده از برنامه ریزی غیرخطی چندهدفه با هدف کاهش ردپای آب سبز و خاکستری در کنار حداکثرسازی سودخالص، در شهرستان های زیرکوه و قاینات بررسی شد. داده های مطالعه در سال زراعی 1398-1397 به روش تحقیق پیمایشی و مطالعات اسنادی از پایگاه های اطلاعاتی و ایستگاه های هواشناسی منطقه جمع آوری شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که الگوی کشت بهینه با حفظ درآمد کنونی کشاورزان منطقه، ردپای آب سبز را به میزان 1898384 متر مکعب بر تن و ردپای آب آبی را به میزان 249886 متر مکعب بر تن نسبت به الگوی کشت رایج در منطقه کاهش داد. هم چنین نتایج نشان داد که با کاهش میزان ردپای آب سبز در الگوی کشت میزان ردپای آب اقتصادی در بوم نظام های زراعی دیم کاهش می یابد. در مجموع جهت نیل به اهداف اقتصادی و کاهش ردپای آب ذکر شده در این مطالعه در قالب برنامه ریزی چند هدفه کاهش 121 و 58 هکتاری سطح زیر کشت نسبت به الگوی جاری در قاینات و زیرکوه اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: الگوی کشت، بهینه سازی، ردپای آب خاکستری، ردپای آب سبز، سود خالص
  • بهروز علیزاده زاوشتی، فرزاد رسولی*، مهدی رحمتی، غلامرضا گوهری صفحات 203-226
    اهداف

    هر سال تعدادی ارقام جدید سیب زمینی وارد کشور می‌شوند و با توجه به اینکه پاسخ ژنوتیپ‌ها در شرایط اقلیمی مختلف، بنابراین مطالعه ارقام رایج و پرکاربرد سیب‌زمینی همچون سایر محصولات ضروری می‌باشد. بر همین اساس در این پژوهش هدف تعیین و معرفی بهترین رقم یا ارقام از لحاظ عملکرد و همچنین صفات کیفی می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

     در این پژوهش 10 رقم بانبا، سانته، رداسکارلت، آگریا، سیفرا، پیکاسو، آریندا، اینواتور، فونتانه و چلنجر براساس طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی مورد اریابی قرار گرفتند. صفات وزن تر و خشک غده، عملکرد غده، قطر غده، تعداد غده، وزن حجمی، سفتی، مواد جامد محلول، فعالیت آنتی اکسیدانی کل، محتوای فنل کل، کربوهیدرات کل، ویتامین ث، نشاسته، پراکسیداز، پروتیین محلول کل، بتاکاروتن بررسی شدند.

    یافته‌ها

     نتایج نشان داد که تنوع قابل ملاحظه‌ای بین ژنوتیپ‌های رایج در کشور در شرایط اقلیمی مراغه وجود داشت. بیشترین عملکرد در رقم سیفرا مشاهده گردید که از نظر صفات کیفی همچون مقدار نشاسته، سفتی، ویتامین ث نسبت به سایر با اختلاف معنی‌داری پایین‌تر بود و بعد از رقم سیفرا بیشترین عملکرد متعلق به رقم پیکاسو بود. در صفات مربوط به کیفیت همچون نشاسته و وزن خشک ارقام پیکاسو، چلنجر و اینواتور برتر از بقیه بودند.

    نتیجه‌گیری

     ارقام پیکاسو، اینواتور و چلنجر به دلیل نشاسته، ماده خشک و محتوای فنل کل بالا و همچنین پراکسیداز و کربوهیدرات کم مناسب فرآوری و تهیه محصولاتی همچون چیپس بوده و این ارقام با عملکرد متوسط، سفتی و ماده خشک بیشتر نسبت به سایر ارقام برای تازه‌خوری و بازار پسندی مناسب می‌باشند.

    کلیدواژگان: عملکرد، تعداد غده در بوته، سازگاری، کیفیت غده، نشاسته
  • مجتبی فاتح*، حمدالله کاظمی اربط، سلیمان محمدی، فرهاد فرح وش، اسکندر زند صفحات 227-243
    اهداف

    به منظور بررسی تاثیر تراکم بوته و مقدار کود اوره بر خصوصیات زراعی هیبریدهای ذرت و تجمع ماده خشک در علف هرز تاج خروس انجام شد.

    مواد و روش

    آزمایش در دو سال زراعی بصورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان میاندوآب اجرا شد. فاکتور اصلی شامل ارقام ذرت (هیبریدهای سینگل کراس 370 و 704) و فاکتورهای فرعی شامل سطوح مختلف تراکم ذرت (60000، 70000، 80000 و 90000 بوته در هکتار) و سطوح مختلف کود نیتروژن شامل200، 300، 400 و 500 کیلوگرم در هکتار از منبع اوره بود.

    یافته ها

    اثر تراکم بر کلیه صفات معنی دار بود ولی اثر رقم بر کلروفیل و اثر نیتروژن بر تعداد بلال در مترمربع غیرمعنی دار بدست آمد. رقم 704 نسبت به رقم 370 بطور معنی داری از تعداد دانه در بلال، وزن هزار دانه، عملکرد دانه بالاتری برخوردار بود ولی تعداد بلال در مترمربع بطور معنی داری کمتر از رقم 370 بود و از لحاظ شاخص کلروفیل اختلاف معنی داری بین دو رقم مشاهده نشد. بیشترین عملکرد دانه در تراکم 80 هزار بوته در هکتار و کاربرد 400 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بدست آمد. رقم 704 نسبت به رقم 370 بیوماس علف هرز را بطور معنی داری کاهش داد.

    نتیجه گیری کلی

     بر اساس نتایج بدست آمده به کشاورزان در منطقه میاندوآب توصیه می شود که برای حصول عملکرد مطلوب از تراکم 80 هزار بوته در هکتار و مقدار 400 کیلوگرم نیتروژن در هکتار استفاده نمایند. عملکرد دانه رقم 704 از رقم 370 بیشتر است.

    کلیدواژگان: اوره، تعداد بوته، علف هرز، کلروفیل، عملکرد دانه
  • روح الله امینی*، مریم عباس زاده، عادل دباغ محمدی نسب صفحات 245-259
    اهداف

    تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر مقادیر مختلف علفکش تریفلورالین در تلفیق با مدیریت غیرشیمیایی شامل مالچ زنده، مالچ کلش و و جین دستی بر علف های هرز، صفات رشدی و عملکرد گیاه دارویی شوید اجرا شد.

    مواد و روش‌ها

    آزمایش در مزرعه تحقیقاتی جهاد کشاورزی شهرستان خداآفرین در سال 1398 به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا می شود. فاکتور اول شامل کاربرد مقادیر مختلف علفکش تریفلورالین در چهار سطح و فاکتور دوم سطوح مختلف مدیریت های غیر شیمیایی علف‌های هرز و تیمار شاهد (بدون کنترل غیرشیمیایی) بود.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد زیست توده علف‌های هرز تحت تاثیر تیمارهای مدیریت غیرشیمیایی قرار گرفت. کاربرد علفکش به همراه تیمار وجین دستی و مالچ کلشی تاثیر بیشتری در کنترل علف‌های هرز پهن برگ و باریک برگ مزرعه در مقایسه با کاربرد مالچ های زنده داشت. اثر تیمار وجین دستی در کاهش زیست توده علف های هرز بیشتر از تیمار مالچ کلش گندم بود. بیشترین عملکرد دانه شوید (9840 کیلوگرم در هکتار) در تیمار کاربرد دز توصیه شده تریفلورالین + مالچ کلش گندم حاصل شد.

    نتیجه‌گیری

    در تیمارهای مالچ زنده، تفاوت عملکرد دانه شوید در دزهای 50 و 75 % دز توصیه شده علفکش معنی‌دار نبود. به طور کلی کاربرد مالچ کلشی و و جین دستی عملکرد دانه بیشتری در مقایسه با مالچ زنده شنبلیله و گاودانه داشتند و می‌توانند به تولید کنندگان توصیه شوند.

    کلیدواژگان: تریفلورالین، دز کاهش یافته، بیومس علف هرز، مالچ زنده، مالچ کلش، وجین دستی
  • سودا قاسمی گرمی، مرتضی برمکی*، سلیم فرزانه، ماندانا امیری صفحات 261-277

    پژوهش حاضر به منظور ارزیابی تولید غده های سوپرالیت سیب زمینی با اعمال روش های مختلف پلتینگ جهت افزایش عملکرد کمی و کیفی غده های سوپر الیت سیب زمینی (آگریا) به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرارانجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل17 ترکیب متفاوت بودند.نتایج نشان داد، پوشش غده چه با زیولیت و سوپرفسفات خاکی بیشترین قطر ساقه اصلی T8 بدست آمد که در مقایسه با شاهد افزایش 31/29 درصدی را نشان داد. پوشش غده چه با کوکوپیت بیشترین وزن تر بوته و وزن خشک بوته را داشت که در مقایسه با تیمار بدون پوشش به ترتیب افزایش 8/33 و72/29 درصدی را نشان دادند. همچنین بیشترین تعداد و عملکرد غده سوپرالیت سیب زمینی در تیمار T14 با افزایش 9/29 و89/33 درصدی نسبت به شاهد بدست آمد. تیمار (T1) منجر به افزایش میزان کلروفیل a، b و کلروفیل کل گردید که در مقایسه با شاهد به ترتیب افزایش 92/21 ، 40/34 و 92/23 درصدی را نشان داد. بیشترین میزان کاروتنویید درT13 مشاهده گردید که نسبت به تیمار شاهد افزایش 10/18 درصدی را داشت بالاترین (fv/fm) در تیمار T7 بود که در مقایسه با تیمار شاهد افزایش 29/21 درصدی نشان داد . تیمار(T5) بیشترین عملکرد پروتیین به دست آمد که افزایش 62/52 درصدی در مقایسه با تیمار شاهد داشت. به طور کلی، نتایج نشان داد کاربرد پلیمر سوپر جاذب و کیتوزان در پوشش غده چه در بیشتر صفات نتایج مطلوبی را داشت و به علاوه، کاربرد زیولیت با این ترکیبات منجر به بهبود اکثرصفات گردید. همچنین، عملکرد غده سیب زمینی با اکثر صفات مورفولوژیکی همبستگی مثبت و معنی دار نشان داد.

    کلیدواژگان: پلیمر سوپرجاذب، زئولیت، عملکرد پروتئین، عملکرد غده، کیتوزان
  • ساناز شکری*، عبدالرحیم هوشمند، منا گلابی، ناصر عالم زاده اصاری، دن استرو صفحات 279-292

    این پژوهش به منطور بررسی اثر نانو ذرات سیلیکا بر عملکرد و بهره وری آب گیاه خیار و تعیین مناسبترین روش کاربرد نانو ذرات سیلیکا (تغذیه برگ و ریشه) انجام گردید.آزمایشی در قالب طرح فاکتوریل بر پایه طرح بلوک کاملا تصادفی با 4 تکرار در دو فصل کشت طی سال های 1397 و 1398 در گلخانه دانشگاه شهید چمران اهواز ایران انجام شد. تیمارها شامل نانوذرات سیلیکا با غلظت های 0، 25، 50، 75 و 100ppm و دو روش کاربرد محلول پاشی بر برگ و تغذیه ریشه ای انجام گرفت.نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین مقدار وزن میوه در کشت اول و دوم به ترتیب در تیمار 50 میلیگرم در لیتر نانوذرات به روش محلولپاشی برگی (کشت اول: وزن 0484 گرم و کشت دوم:وزن 8039 گرم) و 0 میلی گرم در لیتر نانوذرات به روش محلولدهی ریشه ای (کشت اول: وزن 7700 گرم و کشت دوم: وزن 6280 گرم) رخ داده است. همچنین بیشترین مقداربهره وری مصرف آب مربوط به تیمار نانوذرات با غلظت 50 ppm تحت محلول پاشی روی برگ (کشت اول: 71/32و کشت دوم: 64/83) بود.این مطالعه نشان داده است که استفاده از نانوذرات سیلیکا می تواند روی رشد گیاه و عملکرد خیار تاثیر مثبت بگذارد و به ترتیب سبب افزایش 32/11و 21/2درصدی محصول در کشت اول و دوم نسبت به تیمار شاهد شد. کاربرد نانوذرات سبب افزایش بهره وری مصرف آب و افزایش عملکرد گیاه خیار شده و استفاده از نانوذرات سیلیکا با غلظت 50 ppm به صورت محلول پاشی بر روی برگ می تواند گزینه مناسبی جهت افزایش عملکرد در خیار شود.

    کلیدواژگان: نانو ذرات، عملکرد خیار، فناوری زیستی، سیلیکا، خیار
  • حسن زالی*، علی براتی، مهدی جباری صفحات 293-308

    هدف از این تحقیق، بررسی کاربرد شاخص SIIG در مطالعه تنوع فنوتیپی و گزینش لاین‌های امیدبخش جو با عملکرد و خصوصیات زراعی مطلوب بود.

    مواد و روش‌ها

     به‌منظور اجرای آزمایش، تعداد 107 لاین خالص جو در قالب طرح بدون تکرار آگمنت همراه با چهار شاهد در سه بلوک، طی سال زراعی 99-1398 در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی داراب ارزیابی شدند.

    یافته‌ها

    نتایج تجزیه REML نشان داد که در لاین‌های مورد بررسی کمترین میزان وراثت‌پذیری مربوط به وزن هزار دانه (417/0) و بیشترین مقدار وراثت‌پذیری به‌ترتیب مربوط به صفات تعداد روز تا رسیدن و تعداد روز تا گل‌دهی (891/0 و 887/0) بود. نتایج شاخص SIIG نشان داد که لاین‌های شماره 102 و 9 به‌ترتیب با بیشترین (696/0) و کمترین (200/0) مقدار SIIG جزء برترین و ضعیف‌ترین لاین‌ها در این تحقیق بودند. به‌منظور انتخاب برترین لاین‌ها از نظر عملکرد دانه، وزن هزار دانه، ارتفاع بوته، تعداد روز تا گل‌دهی و تعداد روز تا رسیدگی، لاین‌های مورد بررسی براساس شاخص SIIG در 4 دسته گروه‌بندی شدند. نتایج نشان داد که شاخص SIIG به‌خوبی توانسته ژنوتیپ‌ها را براساس دو صفت عملکرد دانه و وزن هزار دانه دسته‌بندی نماید.

    نتیجه گیری

    نتایج گروه‌بندی لاین‌ها براساس شاخص SIIG نشان داد همه لاین‌های گروه یک و گروه دو (به‌جزء لاین 55) و لاین‌های شماره 13، 116، 29، 7، 77، 89 و 72 از گروه سه، جزء لاین‌های برتر در این تحقیق بودند و می‌توان آنها را برای آزمایشات بیشتر از جمله آزمایشات سازگاری در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: BLUE، شاخص SIIG، صفات مورفولوژیک، نقشه حرارتی، REML
  • آیدین خدائی جوقان*، مرتضی تاکی، حمید مطوریان صفحات 309-324

    این مطالعه برای بررسی کارایی مصرف انرژی، انتشار گازهای گلخانه ای و ارزیابی پایداری در مزارع گندم و کلزا شهرستان خرمشهرانجام شد.برای ارزیابی شاخص های انرژی، داده ها به روش پرسشنامه و پایش مستمر در 60 مزرعه گندم و 57 مزرعه کلزای خرمشهر و در سال زراعی 98-1397 جمع آوری گردید. نتایج نشان داد که میزان انرژی ورودی در یک هکتار مزارع گندم و کلزا مورد مطالعه 41810 و 33517 مگاژول بود که بیشترین تاثیر را نهاده های الکتریسیته، کود نیتروژن و سوخت به خود اختصاص دادند. از این مقدار به ترتیب 22606 و 19434 مگاژول بر هکتار انرژی مستقیم و 19204 و 14083 مگاژول بر هکتار انرژی غیرمستقیم مربوط به گندم و کلزا بود. همچنین میزان انرژی ورودی تجدیدپذیر گندم و کلزا به ترتیب 5546 و 314 مگاژول برهکتار و تجدید ناپذیر به ترتیب 36263 و 33202 مگاژول بر هکتار به دست آمد. کارایی مصرف انرژی برای گندم 32/1و کلزا 15/2 به دست آمد. میزان انتشار گازهای گلخانه-ای در یک هکتار مزارع گندم و کلزا شهرستان به ترتیب 5/1438 و 1466 کیلوگرم معادل دی اکسیدکربن در هکتار و پتانسیل گرمایش جهانی به ترتیب 18223 و 2238 تن دی اکسیدکربن محاسبه گردید. در این مطالعه شاخص پایداری براساس میزان کربن ورودی و خروجی در گندم 45/2 و در کلزا 17/1 بود.نتایج نشان داد که در بوم سامانه های گندم و کلزای خرمشهر، مدیریت انرژی برای استفاده کارآمد و پایدار انرژی مهم و تاثیرگذار است. در این راستا بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش هزینه های مصرف انرژی به منظور حفظ سلامت محیط زیست ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: انرژی تجدیدپذیر، بوم سامانه زراعی، کارایی انرژی، کشاورزی پایدار، محیط زیست
  • قادر دشتی*، فاطمه ثانی، جواد حسین زاد، ابوالفضل مجنونی هریس صفحات 325-342
    اهداف

    این مطالعه به بررسی وضعیت پایداری حوضه در حالت پایه و تغییر اقلیم پرداخته و سپس اثرات سناریوهای مدیریت منابع آب از جمله کاهش سهم آب بخش کشاورزی، افزایش راندمان آبیاری و افزایش قیمت آب آبیاری بر شاخص‌های پایداری مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

    مواد و روش‌ها

     از یک مدل هیدرو-اقتصادی برای ارزیابی اثرات تغییر اقلیم بر متغیرهای هیدرولوژیکی و اقتصادی استفاده شد. مدل‌سازی رفتار هیدرولوژیک حوضه با استفاده از WEAP-MABIA و رفتار اقتصادی کشاورزان با استفاده از الگوی برنامه‌ریزی درجه دوم توام با ریسک صورت گرفت. برای شبیه‌سازی تغییر اقلیم از مدل ریزمقیاس-سازی LAER-WG تحت سناریوهای انتشار A2، B1 و A1B طی دوره 2050-2020 استفاده شد. شاخص پایداری با استفاده از معیارهای عملکرد اطمینان‌پذیری، برگشت‌پذیری و آسیب‌پذیری و همچنین شاخص کمبود آب آبیاری مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

     بررسی شاخص‌های پایداری در وضعیت فعلی حاکی از ناپایداری منابع آبی بوده و در اثر تغییر اقلیم شرایط وخیم‌تری را تجربه خواهد کرد، به طوری که از 86/0 در حالت پایه به 72/0 تحت سناریوی انتشار A2 می‌رسد. با اعمال سناریوهای مدیریتی، میزان شاخص‌های پایداری نسبت به تغییر اقلیم بهبود یافته و بیشترین افزایش مربوط به سناریوی افزایش راندمان آبیاری می‌باشد. در این سناریو میانگین شاخص پایداری کشاورزی نسبت به تغییر اقلیم 1/11 درصد افزایش و شاخص کمبود آب آبیاری 6/26 درصد کاهش می‌یابد که حاکی از بهبود وضعیت پایداری منطقه است.

    نتیجه‌گیری

     با توجه به اثربخشی بهتر سناریو افزایش راندمان آب آبیاری، بالا بردن بازده آب کشاورزی از طریق بهره‌گیری از روش‌های مدرن و تغییر تکنولوژی آبیاری توصیه می‌گردد

    کلیدواژگان: اطمینان پذیری، آسیب پذیری، برگشت پذیری، پایداری، مدل هیدرو-اقتصادی
  • شهروز خرمی، حسین راحلی*، ابراهیم جاودان، فرحناز کریمی نژاد صفحات 343-358
    اهداف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر پایداری کشاورزی شهرستان مشکین شهرا نجام پذیرفت.

    مواد و روش‌ها

     نخست بررسی کامل و جامعی از ادبیات داخل و خارجی صورت گرفت و بر اساس آن، پرسشنامه محقق ساخته به عنوان ابزار اصلی تحقیق تدوین شد. جامعه آماری پژوهش کشاورزان شهرستان مشکین شهر می‏باشد و نمونه گیری به روش تصادفی ساده به تعداد نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 217 نفر به دست آمد که بین کشاورزان در سال زراعی 99-1398 توزیع گردید. همچنین آزمون تحلیل عاملی تاییدی مورد ارزیابی قرار گرفت از روش معادلات ساختاری مورد استفاده شد.

    یافته‌ها

     نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که همه از بین 75 گویه، دو گویه بارعاملی کمتر از 0.5 داشتند از پرسشنامه حذف شدند، اما بقیه گویه ها بار عاملی بالاتر از 0.5 داشتند، همچنین در بررسی تاثیر شاخص‌های مختلف بر پایداری کشاورزی نتایج نشان می‌دهد که شاخص‌های موثر شامل؛ ویژگی‌های فردی که شامل درآمد، تحصیلات، سن و متغیرهای دیگر که به صورت طیف لیکرت بودن بر متغیر مکنون ویژگی‌های فردی کشاورزان تاثیر دارد همچنین مدل نشان داد که متغیر عوامل اقتصادی ، متغیر عوامل اجتماعی – فرهنگی، عوامل سیاسی، عوامل محیط زیست، عوامل مدیریتی و متغیر عوامل ترویجی-آموزشی بر پایداری کشاورزی تاثیر مثبت و معناداری دارند.

    نتیجه‌گیری

    بنابراین نتایج نشان می‏دهد که شاخص‌های مورد بررسی در ابعاد فردی، اقتصادی، اجتماعی – فرهنگی، سیاسی، آموزشی و ترویجی، محیط زیستی و مدیریتی بر پایداری کشاورزی موثر هستند.

    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، عوامل موثر بر پایداری، شهرستان مشکین شهر، تحلیل عاملی تاییدی، معادلات ساختاری
|
  • Amir Ghalkhani, Farzad Paknejad *, Ali Mahrokh, MohammadReza Ardakani, Farid Golzardi Pages 1-15
    Background and Objective

    The present study was performed to evaluate the effects of transplanting and hydro-priming in different planting dates on maize yield, water use efficiency (WUE) and some morphological traits of two grain maize cultivars.

    Materials and Methods

    This study was carried out as a factorial split-plot design based on a randomized complete block design at the seed and plant improvement institute, Karaj, Iran in 2017. Planting date (July 1, 11, 23) was allocated to the main plot and planting methods (hydro-priming, transplanting and direct seedling) and maize cultivars (S.C. 704, S.C. 260) were randomly placed in the subplots.

    Results

    The results showed that grain yield, biomass, leaf area index and leaf dry weight significantly decreased respectively, 58.3%, 26.0%, 8.6% and 10.2% under late planting (23 July) compared with earlier planting (11 July). Transplanting significantly increased grain yield, biomass, leaf area index and leaf dry weight compared with hydro-priming and direct planting methods. Assessing the interaction between sowing date and cultivar revealed that highest grain yield and biomass (9193.2, 19767 kg.ha-1, respectively) were obtained from sowing SC704 in the earliest planting date (1 July). Also the highest WUE for grain production and biomass were observed in SC704 planted in 11 July (1.49, 3.34 kg.m-3, respectively).

    Conclusion

    Overall, in order to achieve maximum grain yield, biomass and WUE in Karaj region with semi-arid climate, transplanting of SC704 on July 1, can be recommended. Also if planting is delayed transplanting of SC260 could compensate yield loss.

    Keywords: Cultivar, Delayed planting, Leaf Area Index, Seed hydro-priming, Transplanting
  • Mohammad Ghazinejad, Nasim Monjezi *, Afrasiab Rahnama Ghahfarokhi, MohammadJavad Sheikhdavoodi Pages 17-32
    Background & objective

     Nowadays demand for producing agricultural products has been increasing. So to investigate the effect of tillage and planting pattern using crop residue for corn forage a research was carried out in the research field of in the Dezful city of Khuzestan province.

    Methods & Materials

    A split strip plot design was applied using 3 replications based on randomized complete block design. Treatments tillage methods at three levels (tillage, minimum tillage and no-tillage) was as the main factor and management of wheat residues (Chamran cultivar) at two levels (maintaining residues standing and removing all crop residues from the soil surface) was as a secondary factor.

    Results

    The results were shown that conventional tillage under no residue and no-tillage under residue condition product the most and the least emergence rate of 3.73 and 1.96 respectively. Also conventional tillage under no residue used 10230 m3/ha compared to no-tillage covered by residue 6341 m3/ha (p≤0.01).No-tillage with an average of 2.74 and conventional tillage with 2.19 kg/m3 showed the highest and lowest physical efficiency of water consumption, respectively (p≤0.01).

    Conclusion

    The use and development of conservation cultivation systems (especially minimum tillage) in corn can help maintain conservation of production resources such as water, soil and the environment. The use of conservation tillage systems along with the preservation of residues at the soil surface, increasing moisture storage, reducing irrigation water consumption, increasing soil organic matter and fertility and saving labor and time spent on tillage operations can be a model suitable for planting corn.

    Keywords: Corn, Tillage, No-tillage, Minimum tillage, Wheat residues
  • Maryam Zolfagjhari *, Somayeh Tolideh, Farideh Sedighi Dehkordi, Mohammad Mahmoodi Sourestani Pages 35-46
    Background and Objective

    The present study was conducted to study the effect of mycorrhiza and vermicompost biological fertilizers on the quantitative and qualitative yield of coriander (Coriandrum sativum L.).

    Materials and Methods

    An experiment based on randomized complete block design (RCBD) with four treatment and four replications was conducted at the Shahid Chamran University of Ahvaz farm in 2015-2016. The treatments were included mycorrhiza fungi (combination of Glomus mosseae, G.intraradices, G.etunicatum), vermicompost, chemical fertilizer and control. After ripening 50% of fruits, the number of umbels per plant, number of seed per umbel, seed weight per umbel and seed yield were measured. Phosphorus content and percentage of root symbiosis with mycorrhiza were measured by colorimetric and root staining methods, respectively. The essential oil of plants was extracted by water distillation method.

    Result

    The results of mean comparison of data showed that the highest of number of umbels per plant (31.05), seed yield (673.24 g.m-2), percentage of mycorrhizal symbiosis (60.25%), phosphorus content of leaf (1.63 %) and essential oil content (0.44 %) were obtained in plants inoculated with mycorrhiza. Also, highest of plant height and number of seed per umbel were observed in chemical fertilizer and mycorrhiza treatments. The control plants had the least of the above traits. Among the components identified in coriander essential oil, Linalool was the most abundant component of essential oil in all treatments.

    Conclusion

    Overall, according to the results, the application of mycorrhizal fungi can be effective in increasing yield, yield components and essential oil of coriander.

    Keywords: Chemical fertilizer, Coriander, Essential Oil, Mycorrhiza fungi, Symbiosis, Vermicompost, Yield
  • Zahra Rezaei *, Majid Pouryousef, Alireza Yousefi Pages 47-64
    Background and Objective

    This research was conducted in order to study the possibility of increasing yield, yield components and chlorophyll content of artichoke (Cynara scolymus L.) by mycorrhizal inoculation and living and non-living mulches.

    Materials and Methods

    Experiment was conducted during 2017 and 2018 at the research farm of the University of Zanjan. A three-replicate split plot design based on randomized complete block design (RCBD) was conducted. Two levels of inoculation (inoculation with Rhizophagus irregularis and non- inoculation) were considered as main plots and a variety of living mulches (Trifolium alexandrinum, Lathyrus sativus), non-living mulches (plastic mulch (silver external side and black internal one), wheat straw) and Complete handweeding, one-hand weeding and no-weeding were considered as sub plots.

    Results

    The highest of fresh weight (336.01 ton/ha) and dry weight (34.21 ton/ha) were recorded in plastic mulch treatment under mycorrhizal inoculation conditions. Mycorrhizal colonization increased plant height, Leaf Area Index (LAI), chlorophyll a and chlorophyll (a+b) by 2.1%, 9.1%, 6.6% and 5.2%, respectively. Highest plant height (167 cm), leaf area index (122.18), number of leaves per plant (43), chlorophyll a, b and )a+b( (0.697, 0.388 and 1.085 mg g -1 FW) were obtained in plastic mulch treatment.

    Conclusion

    Generally, mycorrhizal inoculation and the use of living and non-living mulches can be suggested as a solution to increase the yield of artichoke.

    Keywords: Mycorrhizal inoculation, Dry weight, Hand Weeding, Height, Leaf Area Index, Mulch
  • Hassan Zali *, Ali Barati, Iraj Lakzadeh, Shirali Koohkan, Jabbar Alt Jafarby, Arash Hosseinpour, Mehdi Jabari, Akbar Marzooghian, Ahmad Gholipour, Omid Poodineh, Masoome Kheirgoo Pages 65-78
    Background and Objectives

    The analyses of genotype × environment interaction in multi-environment yield trials are very important for evaluation, selection and recommendation of crop varieties. The purpose of this study was to identify high yielding and stable barley lines for introduction in different regions of warm climates of the Iran.

    Materials and Methods

    17 barley promising lines (with two checks Auxin and WB-94-3) will be evaluated in two years (2017 – 2019) using RCBD with three replications in five stations of warm zone including Ahvaz, Darab, Zabol, Gonbad and Moghan.

    Results

    The results of variance analysis showed that the effects of location, genotype and genotype × location, genotype × year and genotype × year × location interactions were significant at the 0.01 probability level. The polygon-view of GGE biplot led to the identification of four superior lines (G18, G10, G19, and G17), six poor lines and three mega-environments. Among the test locations, Gonbad had a high discriminating ability to show differences between the genotypes and Moghan showed the least of discriminating; Also, Gonbad showed the highest amount of broad sense heritability of grain yield (0.780) and Moghan showed the lowest amount of broad sense heritability of grain yield (0.018).

    Conclusion

    Comparison of the studied lines with the ideal genotype showed that lines G18, G10, G19 and G17 were the closest lines to the ideal genotype with high yield and relative yield stability. Finally, these four lines were selected as the top lines for additional studies.

    Keywords: Barley, Stability analysis, Multivariate methods, Seed Yield, Warm zone
  • Marjan Saiedinejad, MohammadAli Behdani *, Mohammadhassan Sayari, Sohrab Mahmoodi Pages 79-95
    Background and Objective

    This research was conducted to determine the effect of sulfur and cattle manure on yield and amino acids of two Sesame (Sesamum indicum L.) varieties.

    Materials and Methods

    The experiment was done by a factorial experiment in randomized block design with 3 replications in 2016 and 2017 at Kerman Agricultural and Natural Resources Research Center. The treatments consisted of powdered sulfur at four levels (0, 2, 4 and 8 ton.ha-1), Cow manure at two levels (0 and 20 ton.ha-1) and Jiroft-13 and Jiroft local varieties.

    Results

    The results showed that the number of capsules per plant in the second year was higher than the first year and the number of seeds per capsule in the second year was lower. Also, the leaf phosphorus content in the second year was higher than the first year. The number of branches, number of capsules per plant, 1000-grain weight, grain yield and Methionine in 20 ton.ha-1treatment of cow manure was higher than the control. The effect of sulfur treatment on yield, yield components, seed oil, Leaf phosphorus, Methionine and Cysteine were significant and according to the significance of the interaction between cow manure and sulfur, the highest grain yield (1353.28 Kg.ha-1) was obtained from of 20 Ton.ha-1 treatment of cow manure and 8 ton.ha-1of sulfur. The Jiroft-13 variety had higher oil seed, grain and biological yield than Jiroft local variety.

    Conclusion

    According to the experiment conditions, more desirable results can be obtained using 20 ton.ha-1 manure, with lower rates of sulfur.

    Keywords: Methionine, oil seed, Residual effects, Soil improvement, Sulfur oxidation
  • Ghorban Didehbaz Moghanlo *, Ahmad Tobeh, HamidReza Mohammaddoust, Sajjad Moharramnejad, Farid Ghol Zardie Pages 97-113
    Background and Objective

    In order to study of morpho-physiological attributes in corn under influence of weed, an experiment based on randomized complete block design with four replications was performed at the Moghan climate during 2020 growing season.

    Methods and Materials

    The experiment was included 14 treatments; seven weed-infested and seven weed free treatments were applied at regular intervals as 0, 10, 20, 30, 40, 50 and 60 days after corn emergence in which weeds were allowed to grow until harvest, and weeds were removed, respectively. Total dry weight of weeds, plant height, length of ear, total biomass, leaf area index (LAI), crop growth rate (CGR), relative growth rate (RGR), net assimilation rate (NAR), leaf area duration (LAD), and yield of corn were measured.

    Results

    The results showed that all measured traits were affected by weed interference duration and weed control period. Weed interference duration increased total dry weight of weeds and weed-free duration reduced total dry weight of weeds. Also, increase in weeds interference duration significantly reduced, plant height, length of ear, total biomass, LAI CGR, RGR, NAR, LAD, and grain yield of corn. On the other hand, total biomass, LAI, CGR, RGR, NAR, LAD, and grain of corn increased by rising weed-free duration.

    Conclusion

    The weed interference duration had a significant effect on the final yield of corn and with interference of the all weed season, grain yield of corn decreased. Weed interference duration increased total dry weight of weeds and weed-free duration reduced total dry weight of weeds.

    Keywords: Crop Growth Rate, Dry weight, Relative growth rate, Maize Yield, Net assimilation rate
  • Saeed Sayfzadeh *, Javid Norouzi, Davoud Eradatmand Asli, HamidReza Zakerin, Ismail Hadidi Masouleh, Mohsen Yousefi Pages 115-132

    To evaluate the effect of different nitrogen splitting on yield and some eco-physiological traits of two maize cultivars (SC 704 and maxima) under normal irrigation and stress conditions an experiment was performed as a factorial split plot based on a randomized complete block design with three replications. The main factors include irrigation at two levels: Normal irrigation (irrigation after 60 mm evaporation from Class A pan) and stress (irrigation after 120 mm evaporation) and nitrogen split at four levels (50% after emergence + 50% after 8 leaves, 33% after emergence + 33% after 8 leaves + 33% after appearance of tassel, 25% after emergence + 50% after 8 leaves + 25% after appearance of tassel and 25% after emergence + 25% after 8 leaves + 50% after the appearance of tassel) and cultivar as sub-factor at two levels (single cross cultivar 704 and Maxima cultivar) were considered.Normal irrigation with an average of 10351 kg.ha-1 had the highest grain yield, which was 26% higher than stress conditions. N3 treatment with an average of 9541 kg.ha-1 had the highest grain yield compared to other treatments. Due to the improvement of physiological traits and yield, the use of single cross 704 with N3 treatment under water restriction condition in summer is recommended.

    Keywords: Abscisic acid, Proline, Water deficit stress, SC 704, Catalase
  • Hajar Mahmoudi *, Nasser Aliasgharzad, Ali Lotfollahi, Bahman Khoshru Pages 133-148
    Background and Objectives

    The use of biofertilizers is very effective in soil fertility, food safety of consumers and environmental health. In this study, arbuscular mycorrhizal fungi were produced with two types of culture media in greenhouses.

    Methods and Material


    this experiment, seven species of mycorrhizal fungi were propagated in two types of pot substrates in the presence of corn plant in greenhouse conditions with a growth period of four months. Fungal species were Rhizophagus intraradices, Glomus versiforme, Rhizophagus irregularis, Scutellospora calospora, Claroideoglomus etunicatum and Funneliformis mosseae. Two types of pot substrates including A substrate: (cocopeat, vermiculite with a volume ratio of 1:1 and Humic acid with a concentration of 250 mg/L) and B substrate: cocopeat, vermiculite and compost (With a volume ratio of 1: 1: 0.4) were used for plant culture.

    Results

    The results showed that the percentage of root colonization had no significant difference between the substrates type, but the simple effects of the fungi (P <0.01) and the interactions of the fungi × substrate (P <0.05) were significant. In A substrate, Rhizophagus irregularis (72.87%) and in B substrate Rhizophagus irregularis-Sweden (67.12%) and Glomus versiforme-Tabriz (67.85%) showed the highest percentage of root colonization. The fungi Rhizophagus irregularis and Glomus versiforme were tested for inoculum potential by MPN method and the number of their propagules were 30 and 22.5 in 50 ml of substrate, respectively.

    Conclusion

    Based on the test results, the use of organic compost is recommended compared to humic acid in terms of economics and easy accessibility.

    Keywords: inoculum, subestrate, Arbuscular mycorrhizal fungi, Percentage of colonization, fungal propagul
  • Kamran Mansour Ghanaei-Pashaki, GolamReza Mohsen Abadi *, MohammadHassan Bigluei, MohammadBagher Farhangi, Ali Mokhtassi-Bidgoli Pages 149-174
    Background and Objective

    This study was conducted to investigate the combined use of duck in different rice cultivation systems on growth indices, photosynthesis and water productivity of fields.

    Materials and Methods

    The experiment was carried out as a split plot factorial experiment based on randomized complete block design with three replications in Research Farm, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, in 2017 and 2018 years. Treatments included of three levels of cultivation system; Conventional Cultivation (CC), Improved Cultivation (IC) and SRI (System of Rice Intensification) as the main factor and combined of two levels of duck (control and 750 duck per hectare) and three levels of weed control (control, once and twice weeding) factorials as a sub-factor.

    Results

    The results showed that the beginning of the growing period, all experiment treatments showed a significant difference in terms of leaf area index and with increasing the length of the growing period; the increase in leaf area index was greater in terms of combine treatments of 750 ducks per hectare and SRI. At the beginning of growth, CGR in SRI system was slower than the others and in the middle to late growth period, CGR rate values were in SRI>IC>CC. In un-use duck conditions,

    Conclusion

    In general, the combined application of rice-duck in different cultivation systems can be considered suitable for improving the quantitative yield and growth and physiological indicators of rice to achieve sustainable agricultural goals and increase farmers' income per unit area in the plain areas of Guilan.

    Keywords: Hashemi Cultivar, Photosynthesis, SRI, Water, Weeding
  • Afsane Fallahi, Reza Khakvar *, Ali Bandehagh Pages 175-185

    This study was performed to find halophilic bacteria that have the ability to increase salinity resistance in wheat seedlings, so that any type of wheat cultivar can be grown in saline areas by inoculation with these bacteria without the need for genetic manipulation.A number of highly saline farm soils from several areas around Tabriz and Urmia Lake were screened to isolate bacterial isolates. A total of six highly halophilic isolates were isolated for the study. The effect of bacteria on salinity tolerance in wheat was determined as a factorial of two factors (salinity and bacteria) based on a randomized complete block design with three replications. The effect of six bacterial isolates at three high concentrations of salt (NaCl) (0.5, 1 and 1.5%) on wheat seed growth under standard laboratory conditions for four weeks was evaluated. Two bacterial isolates that had the best performance - in most growth indices such as fresh and dry size and weight of roots and stems - were selected and their effect was assayed under greenhouse conditions. Finally, the best bacteria in terms of function were selected and identified by molecular methodsFrom the six highly halophilic bacterial isolates, two bacteria were selected for greenhouse studies, one of which, caused a 50% increase in most growth factors, was selected for identification. Molecular identification based on barcoding 16S rDNA region showed that this bacterium belongs to Oceanbacillus picturae with 99% probability.This is the first report of the presence of Oceanbacillus picturae in the soils of

    Keywords: Halophile, induce resistance, Urmia lake, Oceanbacillus picturae, PCR
  • Hamid Reza Aboutorabi, Mahmood Ramroudi *, MohamamdReza Asgharipour, MohammadSadegh Ghazanfari Moghaddam Pages 187-201
    Background & Objective

    The importance and necessity of planning the rainfed cropping pattern of each region can be attributed to the need for optimal use of rainfall and the provision of solutions to increase production efficiency in rainfed agricultural lands. This study was carried out with the aim of taking into account the water footprint to determine the optimal cropping pattern of rainfed agricultural lands in Ghaenat and Zirkoh counties.

    Methods & Materials

     In this study, the appropriate cropping model of rainfed crops was investigated using multi-objective non-linear programming with the aim of reducing green and gray water footprints while maximizing net profit in counties of Zirkoh and Ghaenat. The data was collected in 2018-2019 through surveys and desk studies from databases and weather stations.

    Results

    The results showed that the optimal cropping model while maintaining the current income in the region reduced the green water footprint by 1898384 m3 ton-1 and 249886 m3 ton-1 in the multi-objective planning model in the region. The results also showed that by reducing the amount of green water footprint in the cropping model, the amount of economic water footprint in rainfed agricultural land decreases. In general, to achieve economic objectives and reduce the water footprint, in the form of multi-objective planning, the reduction of 121 and 58 ha of cultivated area compared to the current pattern in Ghaenat and Zirkoh is inevitable.

    Keywords: Cropping Pattern, Gray water footprint, Green water footprint, Net Profit, optimization
  • Behrooz Alizadeh, Farzad Rasoulie *, Mehdi Rahmati, Gholamreza Gohari Pages 203-226
    Background and Objective

    Every year a number of new potato cultivars enter our country. Therefore, the study of widely used potato cultivars is necessary. Accordingly, in this study, the aim is to determine and introduce the best cultivars in terms of yield and quality.

    Materials and Methods

    In this experiment 10 common cultivars included Banba, Sante, Red Scarlett, Agria, Sifra, Picasso, Arinda, Invator, Fontane and Challenger, based on RCBD were assesed. The studied traits included tuber fresh and dry weight, tuber yield, tuber diameter, number of tubers, volume weight, stiffness, soluble solids, total antioxidant activity, total phenol content, total carbohydrates, vitamin C, starch, peroxidase, total soluble protein and beta-carotene.

    Results

    The results displayed that there was a considerable diversity between the genotypes in Maragheh climatic conditions. The highest yield was observed in Cifra cultivar, which in terms of quality traits such as starch, firmness, vitamin C was significantly lower than others with a significant difference, and after Cifra cultivar, the highest yield belonged to Picasso cultivar. Picasso, Challenger and Invator cultivars were superior in quality traits such as starch and dry weight.

    Conclusion

    The results of the experiment indicated that Picasso, Inverter and Challenger due to starch, dry matter and high total phenol content as well as peroxidase and low carbohydrates are suitable for processing and production of chips. Of course, if the goal and priority of the producers is more yield, the Cifra cultivar is recommended.

    Keywords: Yield, Number of tubers per plant, Compatibility, Tuber quality, Starch
  • Mojtaba Fateh *, Hamdollah Kazemi Arbat, Soleyman Mohammadi, Farhad Farahvash, Eskander Zand Pages 227-243

    In order to investigate the effect of density and urea fertilizer on agronomic characteristics of corn hybrids and dry matter accumulation in pigweed.

    Materials and Methods

    The Experimental during two cropping years, a factorial split plot was used as a randomized complete block design with four replications. The main factors included corn cultivars (Single Cross hybrids of 370 and 704) and sub factors included different levels of corn densities (60000, 70000, 80000 and 90000 plant/ha) and different levels of nitrogen fertilizer including 200, 300, 400 and 500 Kg.ha-1.

    Results

    The results showed that effect of density on all traits was significant, but the effect of cultivar on chlorophyll and nitrogen effect on number of ear per square meters were not significant. Corn cultivar of 704 had significantly higher number of grain per spike, 1000-grain weight and grain yield compared to cultivar 370 but the number of spikes per square meters was significantly lower than that of cultivar 370 and there was no significant difference in chlorophyll index between the two cultivars. The highest grain yield was obtained at densities of 80000 plants pet hectare and application of 400 kg N per hectare. The lowest weed biomass was obtained at density of 90,000 plant/ha and application of 200 kg N per hectare. However, cultivar 704 significantly decreased pigweed biomass compared to cultivar 370.

    Conclusion

    Based on the results, it is recommended that farmers in Miandab region use 80,000 plant/ha and 400 kg nitrogen per hectare for optimum yield.

    Keywords: Urea, number of plants, Weed, Chlorophyll, Grain Yield
  • Roholla Amini *, Maryam Abbaszadeh, Adel Dabbagh Mohammadi Nassab Pages 245-259
    Background and Objective

    This research was conducted in order to evaluate the effect of different rates of trifluralin in integration with non-chemical managements including living mulch, straw mulch and hand weeding on weeds, growth characteristics and yield of dill.

    Material and methods

    The experiment was conducted in Research Field of Agriculture-Jahad in Khoda Afarin County in 2019 as factorial based on randomized complete block design with three replications. The first factor was application of different rates of trifluralin at four levels including 0, 50, 75 and 100 % of recommended dose (2 L/ha) of herbicide and the second factor was different levels of non-chemical weed management and control (without non-chemical weed management). Also the weed-free treatment was considered in the experiment.

    Results

    The results indicated that the weed biomass was affected by non-chemical weed management treatments. The effect of hand weeding treatment in reduction of weed biomass was higher than that in wheat straw mulch treatment. The greatest grain yield of dill (9840 kg/ha) was obtained in application of recommended dose of trifluralin + wheat straw mulch.

    Conclusion

    In living mulch treatments there were no significant difference in dill grain yield in 50 and 75% of herbicide recommended dose. Generally application of straw mulch and hand weeding had higher grain yield compared with fenugreek and bitter vetch living mulch treatments and could be recommended to the growers.

    Keywords: Hand Weeding, Living Mulch, Reduced Dose, Straw Mulch, Trifluralin, Weed Biomass
  • sevda ghasemi germi, Morteza Barmaki, salim farzaneh, mandana amiri Pages 261-277

    study aimed to Evaluating the production of potato superolite tubers by applying different pelleting methods based on randomized complete block design with three replications Experimental treatments included 17 different combinations. The results showed, Pelleting of minituber with zeolite and soil soil application of triple superphosphate had the largest diameter of the main stem, compared to the control, it showed anincrease of 29.31 percent, pelleting the tuber with cocopeat and soil application of triple superphosphate had the highest plant fresh weight and plant dry weight, which showed an increase of 33.8% and 29.72%, respectively, compared to the control, the highest number and yield of potato superolite tuber was obtained in T14 treatment with an increase of 29.9 and 33.89% compared to the control, treatment (T1) led to an increase in chlorophyll a, b and total chlorophyll, which compared to the control showed an increase of 21.92, 34.40 and 23.92%, respectively.The highest amount of carotenoids was observed in T13 which had an increase of 18.10% compared to the control treatment. The highest (fv/fm) was in T7 treatment Comparison with control treatment showed an increase of 21.29%.Treatment (T5) had the highest protein yield which had a 52.62% increase compared to the control treatment .In general, the results showed that the application of superabsorbent polymer and chitosan in tuber pelleting had good results in most traits. In addition, the use of zeolite with these compounds led to the improvement of most traits.Also, Potato tuber yield showed positive and significant correlation with most morphological traits.

    Keywords: Chitosan, Protein Yield, Tuber Yield, Superabsorbent polymer, Zeolite
  • Sanaz Shokri *, Abdolrahim Hooshmand, Mona Golabi, Naser Alemzade Ansari, Dan Struve Pages 279-292

    This study was conducted to investigate the effect of silica nanoparticles on the yield and water productivity of cucumber plant and to determine the most appropriate method of application of silica nanoparticles (leaf and root nutrition)In order to investigate the effects of silica nanoparticles on cucumber yield, an experiment was conducted in a factorial design based on completely randomized block design with 4 replications in two growing seasons during 2018and2019 in the greenhouse of Shahid Chamran University of Ahvaz, Iran. Treatments included silica nanoparticles with concentrations of 0,25,50,75 and 100 ppm and two methods of foliar application on leaves and root feeding.The results showed that the highest and lowest values of fruit weight in the first and second crops were in the treatment of 50mg/l nanoparticles by foliar application (first crop:weight10484.3and second crop:weight8039g) and 0mg/l nanoparticles were obtained by root solution (first culture:weight7700g and second culture: weight6280g). Also, the highest amount of water productivity was related to the treatment of nanoparticles with a concentration of 50ppm under foliar application (first culture:71.32and second culture:64.83).This study showed that the use of silica nanoparticles can have a positive effect on cucumber yield and caused a 32.11and21.2% increase in yield in the first and second crops, respectively, compared to the control treatment. The use of nanoparticles increases water productivity and increases cucumber plant yield, the use of silica nanoparticles with a concentration of 50 ppm as foliar application on the leaves can be a good option to increase yield in cucumber.

    Keywords: Nanoparticles, Cucumber Yield, Biotechnology, Silica, Cucumber
  • Hassan Zali *, Ali Barati, Mehdi Jabari Pages 293-308
    Background and objectives

    The purpose of this study was to evaluation of the application of SIIG index in the study of phenotypic variation and selection barley promising lines with desirable grain yield and agronomic traits.

    Materials and methods

    A set of 107 pure lines in the non-repeating Augment design with four controls in three blocks were evaluated during of 2019-20 cropping year in the farm of Darab Agricultural and Natural Resources Research Station.

    Results

    The results of REML analysis showed that, the lowest heritability of traits was related to 1000-kernel weight (0.417) and the highest heritability was related to days to maturity and days to flowering (0.891 and 0.887), respectively. The results of SIIG index showed that lines 102 and 9 with the highest (0.696) and lowest (0.200) values of SIIG were the best and weakest lines in this study, respectively. In order to selecting the best lines in terms of grain yield, 1000-kernel weight, plant height, days to flowering and days to maturity, lines were grouped according to SIIG index in four categories. The results showed that the SIIG index could well classify genotypes based on two traits of grain yield and 1000-kernal weight.

    Conclusion

    The results of grouping the lines according to the SIIG index showed all lines of group one and group two (except line 55) and lines number 13, 116, 29, 7, 77, 89 and 72 of Group three were the best in this study and can be considered for further testing, including compatibility testing.

    Keywords: BLUE, Heat map, Morphologic traits, REML, SIIG index
  • Aydin Khodaei Joghan *, Morteza Taki, Hamid Matoorian Pages 309-324

    The study was conducted to evaluate the energy use efficiency, greenhouse gas emission and evaluation of sustainability in the studied wheat and rapeseed fields of Khorramshahr. Input data and yield of fields were collected from 60 wheat and 57 rapeseed farms of Khorramshahr by using questionnaire method and face-to-face interview during 2018-2019 growing season. Results showed that input energy of wheat and rapeseed was 41810 and 33517 MJ ha-1. Electricity, nitrogen fertilizer and fuel had the greatest impact. Direct energy was 22606 and 19434 MJ ha-1 and indirect energy was 19204 and 14083 MJ ha-1 for wheat and rapeseed respectively. Also, the input energy of renewable wheat and rapeseed was 5546 and 314 MJ ha-1, and non-renewable energy was 36263 and 33202 MJ ha-1, respectively. Energy efficiency for wheat and rapeseed was 1.32 and 2.15. Greenhouse gas emissions per hectare of wheat and rapeseed fields was 1438.5 and 1466 kg, respectively. Equivalent to carbon dioxide per hectare and the global warming potential was 18223 and 2238 tons of carbon dioxide, respectively. In this study, the sustainability index based on the amount of carbon input and output in wheat was 2.45 and in rapeseed was 1.17. Energy management is important and effective for efficient and sustainable energy use in wheat and Rapeseed agroecosystems of Khorramshahr. Optimizing energy consumption and reducing energy costs is essential to maintain sustainable environment.

    Keywords: Agroecosystems, Energy efficiency, Environment, Renewable energy, Sustainable Agriculture
  • Ghader Dashti *, Fatemeh Sani, Javad Hosseinzad, Abolfazl Majnooni Pages 325-342
    Background and Objective

    This study investigated the basin sustainability in the baseline and climate change status. Then the effects of water resources management scenarios such as agricultural water reducing, increasing irrigation efficiency and increasing the water price on sustainability indicators were investigated.

    Materials and Methods

    A hydro-economic model was used to evaluate the effects of climate change on hydrological and economic variables. Modeling of hydrologic behavior was performed by WEAP-MABIA model and economic behavior using quadratic risk programming. The LARS-WG downscaling model was used to simulate climate change under three future emission scenarios (A2, A1B and B1), for the period 2020-2050. Agricultural sustainability was evaluated using performance criteria such as reliability, resilience, vulnerability and the irrigation water deficit index.

    Results

    Evaluation of the sustainability indicators in the current situation indicates the instability of water resource and under climate change conditions, the hydrological basin status will be more critical that it goes from 0.86 in the basin situation to 0.72 under A2 climate change scenario. Implementing water resource management scenarios improves the sustainability indicators compared to climate change and the largest increase is related to the increasing irrigation efficiency scenario. In this scenario, the average of agricultural sustainability compared to climate change increases by 11.1% and irrigation water deficit index decreases by 26.6%, which It indicates the improvement of the region sustainability.

    Conclusion

    Due to the high effectiveness of the increasing irrigation efficiency scenario, it was recommended to increase irrigation efficiency by changing irrigation technology and using modern irrigation methods.

    Keywords: Hydro-Economic Model, reliability, Resilience, Sustainability, Vulnerability
  • Shahrouz Khorami, HOSSEYN Raheli *, Ebrahim Javdan, Farahnaz Kariminazad Pages 343-358
    Objectives

    The present study was conducted to identify the factors affecting agricultural sustainability in Meshkinshahr.

    Materials and Methods

    First, a complete and comprehensive review of domestic and foreign literature was conducted and based on it, a researcher-made questionnaire was developed as the main research tool. The statistical population of the study is farmers of Meshkinshahr city and sampling by simple random method to the number of statistical samples using Cochran's formula was obtained 217 people which was distributed among farmers in the 2009-2010 crop year. Also, the confirmatory factor analysis test was evaluated and the structural equation method was used.

    Results

    The results of confirmatory factor analysis showed that all of the 75 items had two items with less than 0.5 factor loading were removed from the questionnaire, but the rest of the items had a factor loading greater than 0.5. Shows that effective indicators include; Individual characteristics including income, education, age and other variables that affect the latent variable of farmers' individual characteristics in the form of Likert spectrum. And the variable of extension-educational factors have a positive and significant effect on agricultural sustainability.

    Conclusion

    Therefore, the results show that the studied indicators in individual, economic, socio-cultural, political, educational and promotional, environmental and managerial dimensions are effective on agricultural sustainability.

    Keywords: Sustainable Agriculture, factors affecting sustainability, Meshkinshahr city, Confirmatory factor Analysis, Structural Equations