فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال سی و دوم شماره 3 (پیاپی 126، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یاسمن نوروزی نیک، محمد مهرآیین*، فریبرز رحیم نیا صفحات 1-16

    امروزه اطلاعات و فناوری اطلاعات در همه جا حضوری چشمگیر با اثرات مهم بر عملکرد سازمان ها دارد و باید فردی در هییت مدیره سازمان ها، مسیولیت فناوری اطلاعات را بر عهده داشته باشد. رهبران فناوری اطلاعات از جمله مهم ترین منابع انسانی در سازمان، مسیولیت استفاده از تمام پتانسیل ها و قابلیت های فناوری اطلاعات را بر عهده دارند. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر دانش مدیران ارشد اطلاعات در دو حوزه فناوری اطلاعات و کسب و کار و همچنین قدرت ساختاری آنها از طریق متغیر میانجی همگون سازی سیستم های سازمان بر عملکرد سازمانی مورد ارزیابی قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل سازمان های دولتی استان خراسان رضوی است که با استفاده از فرمول کوکران، نمونه ای مشتمل بر 58 سازمان به روش تصادفی ساده انتخاب گردید. به منظور گردآوری داده ها از پرسش نامه استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری صورت گرفت. یافته های پژوهش تاثیر دانش استراتژیک در دو حوزه فناوری اطلاعات و کسب و کار و قدرت ساختاری مدیران ارشد اطلاعات را بر عملکرد سازمانی تایید می کند. همچنین نتایج بیانگر نقش میانجی گری همگون سازی سیستم های سازمانی در رابطه بین دانش استراتژیک و قدرت ساختاری مدیران ارشد اطلاعات با عملکرد سازمانی می باشد.

    کلیدواژگان: دانش استراتژیک فناوری اطلاعات، دانش استراتژیک کسب و کار، عملکرد سازمانی، قدرت ساختاری، همگون سازی سیستم های سازمانی.
  • ایمان محمدعلی تجریشی*، سینا نعمتی زاده، حسن اسماعیل پور، قاسمعلی بازایی صفحات 17-30

    این مطالعه در جهت پاسخ به این پرسش است که آیا وجود همسویی استراتژیک در حوزه بازاریابی بین الملل منجر به بهبود عملکرد شرکت در حوزه صادرات خواهد شد. پس از پاسخ به این سیوال از طریق روش آزمون فرض فازی، یک سیستم پشتیبانی از تصمیم گیری مدیریت در ارتباط با همسویی استراتژی-های بازاریابی بین الملل ارایه می شود. پژوهش حاضر از حیث هدف یک پژوهش تبیینی بوده و با توجه به اینکه الگویی در سطح استراتژیک برای حوزه بازاریابی بین الملل ارایه می دهد از نظر نتیجه یک پژوهش توسعه ای است. جامعه آماری این تحقیق شامل شرکت های پایین دستی صنعت نفت یعنی شرکت های پتروشیمی و دوایر صادراتی در صنعت نفت است که به امر بازاریابی بین الملل کالاها و خدمات مبادرت می ورزند و حداقل سه سال متوالی به عنوان شرکت برتر در حوزه بازاریابی بین الملل شناسایی شده اند. سطح تجزیه و تحلیل در این پژوهش سازمان است. ابزار جمع آوری داده ها برای عملکرد بازاریابی بین المللی گزارشات سازمان مدیریت صنعتی در ارتباط با پانصد شرکت برتر و گزارشات عملکرد مالی شرکت-ها بوده و برای تعیین درجه همسویی استراتژیک از نظریه نقاط مرجع استراتژیک استفاده شده است. یافته های پژوهش نشانگر آن است که اولا همسویی استراتژیک بالا موجب ارتقاء عملکرد بازاریابی بین المللی می شود، ثانیا اندازه گیری فازی همسویی استراتژیک و عملکرد بازاریابی بین المللی تقریر درست-تری از واقعیت ارایه می نماید. ثالثا در این پژوهش، مطلوبیت الگوی فازی در ارتباط با ارایه یک سیستم پشتیبانی از تصمیم گیری مدیریت تایید شده است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، همسویی استراتژیک، منطق فازی، نقاط مرجع استراتژیک، استراتژی بازاریابی بین الملل، عملکرد بازاریابی بین المللی
  • سید حبیب الله میرغفوری، میرمحمد اسعدی، محمدصالح مزیدی* صفحات 31-45

    در سند جامع توسعه ملی گردشگری ایران آمده است که این کشور در پایان برنامه هفتم توسعه که مصادف با سند چشم انداز بیست ساله است، باید به سالانه 20 میلیون گردشگر ورودی دست پیدا کند. در میان استان های گردشگر پذیر کشورمان استان یزد، جلوه هایی از باشکوه ترین ادوار مختلف تاریخی ایران را در خود جای داده که خود نشان گر جایگاه و اهمیت این استان است. لذا این تحقیق بدنبال ارایه مدلی پویا جهت تخمین تعداد گردشگر خارجی ورودی به استان یزد در افق1404با ادامه روند فعلی و نیز بررسی تاثیر سناریوهای احتمالی می باشد. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از حیث روش تحقیق جزء مطالعات کیفی و از نوع توصیفی- تحلیلی است که ابتدا با استفاده از منابع و ادبیات موجود در زمینه معیارهای سنجش وضعیت گردشگری یک منطقه و همچنین مصاحبه با بیش از 20تن از خبرگان گردشگری یزد به شناسایی شاخص های موثر بر روند گردشگری استان مثل امنیت، حمل و نقل و... پرداخته است. در ادامه با بررسی مقدار کنونی و تاثیر این متغیرها بر یکدیگر، به طراحی مدل علی-معلولی آن ها پرداخته و مدل جریان نیز طراحی و در نرم افزار ونسیم اجرا گردید. نتایج نشان می دهد با روند فعلی، استان یزد در افق1404به جای حداقل ورود1.3میلیون گردشگر خارجی،حداکثر پذیرای یک صدهزار گردشگر خارجی خواهد بود.که با این نتیجه، چند وضعیت دیگر از متغیرها در قالب سناریو مورد بررسی قرار گرفته و پیشنهاداتی نظیر تمرکز بر تربیت نیروی انسانی ماهر،تبلیغات موثر و هدفمند صورت پذیرفت. همچنین آزمون اعتبار سنجی و حساسیت مدل نشان از معتبر بودن آن دارد.

    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، گردشگر، پویایی های سیستم، استان یزد
  • سید محمدمهدی باکی هاشمی، سید عباس ابراهیمی* صفحات 46-59
    زمینه

    با توجه به گذشت 7 سال از آغاز طرح تحول نظام سلامت و لزوم ارزیابی میزان انطباق این خطمشی با نیازها و سیاستهای کلان جامعه، هدف پژوهش به بررسی چگونگی ادامه اجرای این خطمشی به صورت حفظ وضع موجود، اصلاح و یا خاتمه خطمشی طراحی گردید.

    روش

    این پژوهش با رویکردی کیفی و با هدف کاربردی انجام شده است. با استفاده از مطالعات کتابخانه ای به جمع آوری مستندات لازم در حوزه پژوهش پرداخته شد. سپس مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 15 نفر از خبرگان و کارشناسان حوزه سلامت، در قالب روش تحلیل تم و مدل خاتمه خطمشی کی یه، تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    با توجه به اینکه طرح تحول سلامت قسمت عمده ای از ایدیولوژی انتخاباتی دولت یازدهم و دوازدهم میباشد و از پشتوانه حمایتهای قانونی، معنوی و همچنین تقاضای جامعه برخوردار است، موجب ادامه اجرای خطمشی حداقل تا پایان دولت مستقر خواهد شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تجزیه و تحلیل انجام شده بر اساس مدل کی یه این طرح برای ادامه، نیازمند تغییر و اصلاح در خطمشی میباشد. برخی اصلاحات شامل: اجرای پرونده الکترونیک، نظام ارجاع و پزشک خانواده، تدوین گایدلاینهای پزشکی، توجه به حوزه پیشگیری و بهداشت روان، تمرکز بر انظباط مالی میباشد. بازنگری در طرح تحول نظام سلامت و اصلاح این خطمشی موجب تطابق بین نیازهای واقعی کشور و برنامه های اجرایی در راستای تحقق اهداف کلان و حل مسایل عمومی خواهد شد.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، طرح تحول، نظام سلامت، مدل کی یه، اصلاح خط مشی
  • حمیدرضا تیموری، کامبیز شاهرودی*، علی اسماعیل زاده مقری، فرزین فرحبد صفحات 60-69

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه ها، پیشایندها و پیامدهای تاثیرگذار بر تدوین استراتژی های بازاریابی سیاسی از طریق مطالعه ادبیات تحقیق، انجام پذیرفته است. در این راستا از روش فراترکیب به صورت سیستماتیک برای جمع آوری و بررسی مطالعات پیشین صورت پذیرفته است که با یکپارچه سازی راهبردهای جستجوی خودکار و جستجوی دستی 19 مقاله پژوهشی مرتبط منتشر شده در حوزه تدوین استراتژی های بازاریابی سیاسی در بازه زمانی 1995 تا 2018 برای مقالات انگلیسی و 1392 تا 1398 برای مقالات فارسی پوشش داده شده است. تبیین مسیله اصلی در حوزه اقدامات سیاسی کاندیداها بدون شناسایی و تعیین ارتباطات میان آن عوامل تقریبا دشوار و دور از واقعیت های زمینه ای می باشد. یافته های پژوهش نشان داد که مولفه های تبلیغات، بخش بندی رای دهندگان و ایجاد، حفظ و ارتقای روابط بلندمدت و تحلیل رقابتی بیشترین فراوانی را در مولفه های تاثیرگذار بر تدوین استراتژی های بازاریابی سیاسی داشته است.

    کلیدواژگان: بازاریابی سیاسی، استراتژی های بازاریابی، مولفه ها و پیامدها
  • علی میرعرب*، سیده لیلی میرطاهری، سید امیر اصغری صفحات 70-83

    خلق ارزش یک عامل اصلی در پایداری و تعالی سازمان ها است که علاوه بر حداکثر سازی سود، حفظ مشتری، دستیابی به اهداف کسب وکار و ایجاد درآمد را به دنبال دارد. ایجاد ارزش یک فرآیند پیچیده است، به خصوص هنگامی که شامل عوامل بیرونی و درونی سازمان می شود. زمانی که این فرآیند بر روی سناریوهای کلان داده اعمال می شود، خلق ارزش باید در یک مقیاس پیچیدگی وسیع تری درک و شناخته شود. سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که سازمان ها از این حجم عظیم داده چگونه می توانند استفاده کنند و برای خود ارزش ایجاد کنند؟ پژوهش حاضر با هدف ارایه مدلی برای خلق ارزش سازمانی با تجزیه وتحلیل کلان داده طراحی و ارایه شده است. برای این منظور، با بررسی پیشینه تحقیق و مصاحبه با افراد متخصص و خبره، مدل خلق ارزش برای سازمان با تجزیه و تحلیل کلان داده طراحی و بر اساس آن، پنج فرضیه تعریف و برای آزمون آن ها پرسشنامه ای طراحی و در اختیار جامعه آماری تحقیق (مدیران و کارشناسان فناوری اطلاعات (به خصوص کارشناسان و مدیران تحلیل داده) قرار داده شد. با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری (مدل های اندازه گیری و ساختاری) روابط بین متغیرهای مدل بررسی شدند. نتایج نشان دهنده آن است که برای خلق ارزش سازمانی از تجزیه وتحلیل کلان داده لازم است ابتدا زیرساخت های تجزیه وتحلیل کلان داده و قابلیت های تجزیه وتحلیل کلان داده و سازمان بررسی شده و بر اساس آن راهبرد تجزیه وتحلیل کلان داده تدوین و در نهایت خلق ارزش سازمانی شکل دهی شود.

    کلیدواژگان: کلان داده، تجزیه و تحلیل، خلق ارزش، مدل
  • مهدی جنیدی جعفری*، روح الله بیات، فرهاد درویشی، صفر فضلی صفحات 84-104
    هدف

    این مقاله با هدف ارتقاء عملکرد صنعت بانکداری با ترکیب قابلیت های ظرفیت جذب دانش و آینده نگاری شرکتی در سازمان ها و همچنین اثرات آن بر نوآوری و تصمیم گیری راهبردی به رشته تحریر در آمده است. در ابتدا پس از معرفی ظرفیت جذب دانش و آینده نگاری شرکتی به ابعاد تشکیل دهنده این سازه پرداخت شده و در ادامه رابطه ظرفیت جذب دانش و آینده نگاری شرکتی با نوآوری و تصمیم گیری راهبردی و اثر آن بر عملکرد سازمانی در قالب مدلی ساختاری مورد بررسی و کنکاش قرار گرفته است.

    روش

    داده های تحقیق با استفاده از ابزار پرسشنامه و تحلیل های مالی در صنعت بانکداری ایران شامل بانک های تجاری دولتی، تخصصی دولتی، قرض الحسنه و غیردولتی و مشتمل بر30 بانک جمع آوری و اعتبار مدل اندازه گیری با 93 نمونه و از طریق تحلیل های آماری توصیفی، استنباطی و مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) و تجزیه و تحلیل نقشه اهمیت عملکرد (IPMA) با استفاده از دو نرم افزار SPSS و SmartPLS تایید شده است. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ظرفیت جذب دانش با آینده نگاری شرکتی ارتباط دارد. همچنین ظرفیت جذب دانش به طور غیرمستقیم بر روی عملکرد سازمانی و از طریق نوآوری، آینده نگاری شرکتی و تصمیم گیری راهبردی اثرگذار است. آینده نگاری شرکتی به طور مستقیم بر عملکرد سازمانی و به طور غیرمستقیم با میانجی گری نوآوری و تصمیمگیری راهبردی بر عملکرد سازمانی اثرگذار است.

    کلیدواژگان: ظرفیت جذب دانش، آینده نگاری شرکتی، عملکرد سازمانی
|
  • Yasaman Norouzinik, Mohammad Mehraeen *, Fariborz Rahimnia Pages 1-16

    Today, information and information technology are used in all fields and have important effects on organizational performance and thus, in organizations, one of the board members should be responsible for information technology. Information technology (IT) leaders are one of the most important human resources in an organization responsible for using all potentials and capabilities of information technology in the organization. Accordingly, the purpose of this research is to investigate the effect of CIOs' knowledge in IT and business areas and their structural power on organizational performance mediated by enterprise system assimilation. The data were collected from CIOs and CEOs working in Khorasan Razavi province government organizations. The face and content validity of the questionnaire was confirmed by views of the supervisor, advisor, and some experts. Also, construct validity was confirmed using confirmatory factor analysis. Data collected from 59 organizations were analyzed using structural equation modeling and Smart PLS software. The findings confirm the effect of strategic knowledge of CIOs in IT and business areas and their structural power on organizational performance. The results also indicate the mediating role of enterprise system assimilation in the relationship between CIOs' strategic knowledge and structural power and organizational performance.

    Keywords: Business strategic knowledge, Enterprise system assimilation, IT strategic knowledge, Organizational Performance, structural power
  • Iman Mohammadali Tajrishi *, Sina Nematizadeh, Hassan Esmailpur, Ghasemali Bazaee Pages 17-30

    This study is struggled to reply this question; the existence of the strategic alignment in the international marketing domain would caused export performance improvement. After that a decision support system (DSS) about export strategy alignment is presented. This research from the view of objective is a casual research and because of the research presents a model in the strategic level for export strategies, it is a developmental research. The study performed in Iran’s petrochemical companies which had export performance. The level of analysis is organization. The method of data gathering for export performance is external secondary data (Industrial Management Org. reports about IMI500 and the financial statement of the companies) and for determining the degree of strategic alignment the strategic reference points (SRP's) theory is applied. The result shows that: (1) Higher export strategies alignment caused increasing in the export performance, (2) Fuzzy measurements of strategic alignment and export performance caused a more accurate statement for reality, (3) In this research the utility of the fuzzy model to present a DSS for management has approved.

    Keywords: Futurology, Strategic Alignment, Fuzzy Logic, Strategic reference points, Export Strategy, Export performance
  • Seyed Habibollah Mirghafouri, MirMohammad Asadi, MohammadSaleh Mazidi * Pages 31-45

    The national development comprehensive document has mentioned that Iran must at the end of seventh development program in 1404 achieve to 20 million foreign tourists, Among our touristic provinces, Yazd province have a glorious aspects of historical civilization of Iran. So it is very important we study the current situation and future of tourism in this province. So this study is going to find a dynamic model to estimate foreign incoming tourist to Yazd in 1404 with current situation and checking the probable scenarios.this research is applied by pupose and qualitative study by methodology and descriptive analytic. At the beginning by tourism research literature and resources for determining the tourism situation of a region and interviews with 20 Yazd tourism experts, try to fine out the effective variables of Yazd such as security, transportation … In next step by variables quantities and their effects on each others, its causal loops diagram designed and the flow diagram ran in vensim software. The results shows by current tourism situation of Yazd continue till 1404, instead of at least 1.3 millions foreign tourists at most will achieve to 100,000 foreign tourists. By this result, another couple of variables`s situations in scenarios form researched and offered some suggestions such as focus on human resources training, effective and meaningful advertisement, reinforcement the private section … and also reliability and stability of model confirmed.

    Keywords: tourism industry, Tourist, System Dynamics, Yazd province
  • Seyed MohammadMehdi Baki Hashemi, Seyed Abbas Ebrahimi * Pages 46-59
    Background

    Given the7 years since the start of the Health System Development Plan And the need to assess the extent to which this line is adapted to the needs and policies of the community

    Objective

    The purpose of the study was to examine how the policy was continued to be maintained, modified, or terminated.

    Methods

    This research has been carried out with a qualitative and applied approach. Using library studies, the necessary documentation was gathered in the field of research. Then he conducted semi-structured interviews with 15 experts and experts in the field of health Library studies and interviews were analyzed in the form of a theme analysis method and the end-of-line policy ke ye model.

    Findings

    Given that the health evolution plan is a major part of the electoral ideology of the eleventh and twelfth government It has the support of legal, spiritual and community demands The continuation of the implementation of the line will be deployed at least until the end of the government But according to the analysis done on the basis of the model of the plan.

    Conclusion

    for the continuation, it needs to be modified in the policy. Run an electronic record; Referral system And family physician; Compilation of medical references; Focus on prevention And mental health; Focus on financial discipline The need for a review of the healthcare reform will bring about a correlation between the real needs of the country And executive plans to achieve macro goals and solve public issues

    Keywords: policy making, Evolution plan, health system, Ke ye model, modified Policy
  • Hamidreza Teymori, Kambiz Shahroodi *, Ali Esmaeilzadeh Moghory, Farzin Farahbod Pages 60-69

    The purpose of this study is to identify the factors, antecedents, and consequences that effect on the formulation of political marketing strategies through the study of the literature. To accomplish this goal, systematic literature review is applied to collect and investigate the previous studies; the main focus of this method is integrating automated and manual search strategies which cover 19 related research papers published in the area of "formulating political marketing strategies" for the period from 1995 to 2018 for English articles and 1392 to 1398 for Persian articles. Explaining the main issue in the field of candidates' political actions without identifying and determining the relationships between them is almost difficult and far from the underlying facts. The research findings show that advertising, voter segmentation, and the creation, maintenance and promotion of long-term relationships and competitive analysis have the most frequency among the factors influencing the formulation of political marketing strategies.

    Keywords: Political marketing, Marketing Strategies, Factors, Consequences
  • Ali Mirarab *, Seyedeh Leili Mirtaheri, Seyed Amir Asghari Pages 70-83

    Value creation is a major factor not only in the sustainability of organizations but also in the maximization of profit, customer retention, business goals fulfillment, and revenue. Value creation is a complex process, particularly when it involves the external and internal factors of the organization. When the value is intended to be created from Big Data scenarios, value creation entails being understood over a broader range of complexity. A question that arises here is how organizations can use this massive quantity of data and create business value? The present study seeks to provide a model for creating organizational value using Big Data Analytics (BDA). To this end, after reviewing the related literature and interviewing experts, the BDA-based organizational value creation model is developed. Accordingly, five hypotheses are formulated, and a questionnaire is prepared. Then, the respective questionnaire is given to the research statistical population (i.e., IT managers and experts, particularly those specializing in data analysis) to test the research hypotheses. Afterward, the relationships among the model variables are scrutinized using the structural equation modeling (measurement and structural models). The results of the study indicate that investigating the infrastructures of the Big Data Analytics, as well as the capabilities of the organization and those of Big Data Analytics is the initial requirement to create organizational value using BDA. Thereby, the Big Data Analytics strategy is formulated, and ultimately, the organizational value is created as well.

    Keywords: Big Data, Analytics, value creation, Model
  • Mahdi Joneidi Jafari *, Rohullah Bayat, Farhad Darvishi, Safar Fazli Pages 84-104
    Objective

    This article aimed at promoting banking industry performance by combining capabilities of knowledge absorptive capacity and corporate foresight in organizations, as well as its effects on innovation and strategic decision-making. Initially, introducing knowledge absorptive capacity and corporate foresight, different dimensions of the construct are mentioned. Then, the relationship between knowledge absorptive capacity and corporate foresight and innovation and strategic decision-making is examined and its effect on organizational performance is analyzed through a structural model.

    Methods

    Using questionnaire and financial analyses, data was collected from the banking industry of Iran including 30 banks (Commercial Government banks, Specialized Government banks, Gharzolhasaneh and Non-Government Banks). Reliability of the measurement model with 93 samples was confirmed through descriptive, inferential statistical analyses and Structural Equation Modeling (SEM) and Importance-Performance Map Analysis (IPMA), using SPSS and SmartPLS software.

    Finding

    The results indicate that there is a significant relationship between knowledge absorptive capacity and corporate foresight. Knowledge absorptive capacity is also indirectly affecting organizationl performance through innovation, corporate foresight and strategic decision-making. Corporate foresight is directly affecting organizational performance and is also indirectly affecting organizational performance with mediation of innovation and strategic decision-making.

    Keywords: Knowledge Absorptive Capacity, Corporate Foresight, Organizational Performance