فهرست مطالب

الهیات و فلسفه معاصر - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه الهیات و فلسفه معاصر
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه توفیقی* صفحات 5-36
    جایگاه دین در میان نویسندگان رمانتیک همواره محل بحث بوده است. گروهی از محققان، دوران رمانتیک را آغاز عرفی شدن مفاهیم دینی می دانستند، در حالی که گروه دیگر، به ویژه محققان تاریخ گروی نو، ادبیات رمانتیک را با بحث های دینی در فضای عمومی مرتبط می دانستند. اما غیر از این پاسخ های تاریخی، پاسخ های فلسفی نیز به این مسئله داده شد. در میان پاسخ های فلسفی گفته می شود الاهیات نویسندگان رمانتیک بسیار مشابه با چیزی است که در برخی از الاهیات های غیرکلاسیک، از جمله الاهیات پسامدرن، گفته می شود. در این مقاله با بررسی تاریخ مقایسه ای فلسفه می کوشم نشان دهم که نمونه های اعتراض به خدا در ادبیات رمانتیک، به ویژه همراه با ساخت قهرمان های فاوستی پرومته ای در آثار یوهان ولفگانگ گوته، مری شلی، پرسی بیش شلی و لرد بایرون، آن را به الاهیات اعتراض نزدیک می کند. آنچه در قرن بیستم به الاهیات اعتراض مشهور شد، برخاسته از تیودیسه اعتراض به مسئله شر است. بر مبنای این تیودیسه خدای قادر مطلق لزوما خیر نیست، اما پس از اعتراض انسان ممکن است خیر خود را آشکار کند. البته شاعران رمانتیک احتمالا نه نظام الاهیاتی یکسان و منسجمی داشتند و نه هدفشان از اعتراض به خدا یکسان بود. اما مفهوم «اعتراض به خدا» در آثارشان به آنچه الاهی دانان پساهولوکاستی می گفتند، نزدیک است. در پایان مقاله اشاره خواهم کرد که چه عناصری در فلسفه رمانتیک آن را برای اعتراض به خدا مهیا می کرد.
    کلیدواژگان: الاهیات اعتراض، تئودیسه، ادبیات رمانتیک، فاوست، پرومته، عرفی شدن
  • علی افتخاری*، جلال الدین (محمد) ملکی صفحات 37-60

    مسئله اثبات وجود واجب الوجود و اسماء و صفاتش همواره یکی از دغدغه های فیلسوفان و متکلمان در عالم اسلام بوده و یکی از مسایل مهم در فلسفه اسلامی به شمار می رود. لذا اندیشمندان اسلامی برهان های فراوانی همچون برهان حرکت، برهان نفس، برهان حدوث و برهان صدیقین برای اثبات ذات واجب الوجود مطرح کرده اند. برای نخستین بار ابن سینا برهان صدیقین را در شماری از آثارش مطرح کرد و فیلسوفان پس از وی نیز با اندکی تفاوت تقریرهایی از این برهان عرضه کردند. ویژگی مهم برهان صدیقین این است که با حذف واسطه ها به اثبات ذات واجب می پردازد. به عبارت دیگر، از ذات به ذات می رسد. در این مقاله در پی آنیم که گستره دلالی و قلمرو این برهان نسبت به اسما و صفات را اثبات و آشکار کنیم و به این پرسش پاسخ دهیم که: آیا برهان صدیقین افزون بر اثبات ذات الاهی، توانایی اثبات اسماء و صفات را نیز دارد یا خیر؟ بدین منظور ابتدا به معرفت پذیری صفات و برهان پذیری ذات و صفات می پردازیم. آنگاه ثابت خواهیم کرد که برهان صدیقین، اسماء و صفات واجب الوجود را نیز اثبات می کند. پیش فرض مهم این مسیله، عینیت اسماء و صفات با ذات است.

    کلیدواژگان: برهان صدیقین، گستره، واجب الوجود بالذات، اسماء، صفات
  • روح الله پورمطهری*، وحید سهرابی فر صفحات 63-84
    در تحقیق حاضر، دیدگاه مصطفی ملکیان درباره سازگاری عقلانیت و دینداری سنتی بررسی شده است. بدین ترتیب که نخست تعریف عقلانیت و اقسامش از منظر وی بیان می شود، سپس دو برداشت از دینداری، از نگاه او را توضیح می دهیم: دینداری سنتی و دینداری سنجش گرانه. پس از آن، سازگاری عقلانیت با هر یک از این دو دینداری را بررسی می کنیم. ملکیان به لحاظ واقع گرایانه و عمل گرایانه، عقلانیت و دینداری سنتی را با هم ناسازگار می داند؛ اما نوع دیگری از دینداری را پیشنهاد می کند که ذیل «دینداری سنجش گرانه» می گنجد و آن را «معنویت» می نامد. به عقیده وی، عقلانیت نه تنها با معنویت سازگار است، که اساسا آن را اقتضا می کند. در نظریه «عقلانیت و معنویت» ملکیان، فقط آن دسته از آموزه های نظری متون مقدس دینی پذیرفته می شوند که یا عقل به طور قطعی تاییدشان می کند یا رجحان معرفتی دارند یا گرچه نه به سودشان و نه به سود نقیضشان رجحان معرفتی وجود ندارد، باور به آنها پیامدهای سودمندی برای فرد دارد. همچنین، فقط به آن بخش از آموزه های عملی دینی عمل می شود که عمل کردن به آنها به کاهش درد و رنج فرد کمک می کند.
    کلیدواژگان: عقلانیت، دینداری، دینداری سنتی، مصطفی ملکیان، عقلانیت و معنویت
  • مرتضی وافی*، حمیدرضا شریعتمداری صفحات 85-107

    بحث از نفس و قوایش همواره از دغدغه های فیلسوفان بوده است. یکی از این قوا حافظه است. ارسطو و ابن سینا در تفسیر این قوه از نفس، دو راه جداگانه انتخاب کرده اند. ابن سینا حافظه را خزانه وهم می داند. در مقابل، ارسطو از قوه وهم نامی نمی برد و از این رو درباره خزانه اش نیز بحث نمی کند و با توضیحاتی که می دهد تقریبا حافظه را با قوه تخیل یکی می داند. در این مقاله در صدد بررسی نظر ابن سینا و ارسطو درباره کارکرد حافظه هستیم تا وجوه افتراق و تشابه این دو فیلسوف را نشان دهیم. طبعا میزان تاثیرپذیری ابن سینا از ارسطو در مسئله حافظه را نیز مشخص خواهیم کرد. سنخ این مطالعه تاریخ نگاری اندیشه و استخراج آرا از منابع مختلف، مقایسه میان آنها و بررسی نقادانه است. نتیجه اجمالی این است که ابن سینا در بیشتر مباحث نفس از ارسطو متاثر بوده است، اما تفسیرش از حافظه با تفسیر ارسطو تفاوت های بنیادینی دارد. ارسطو در تفسیرش از حافظه به یادآوری و عنصر زمان در شکل گیری حافظه توجه ویژه دارد، اما ابن سینا از نقش زمان و یادآوری، سخنی به میان نمی آورد.

    کلیدواژگان: حافظه، ذاکره، قوای نفس، وهم، یادآوری
  • نجم السادات الحسینی* صفحات 109-131
    در قبض و بسط تیوریک شریعت، سروش معرفت دینی را بشری و تاریخی می داند اما در گامی فراتر، در بسط تجربه نبوی، تجربه دینی و حتی خود دین را بشری می داند. وی در مرحله سوم حیات فکری اش، قرآن را «پیامبرنامه» می نامد، چراکه از بسط دین به تبع بسط تجربه درونی و بیرونی پیامبر حکایت می کند و وحی رسالت را تابع شخصیت رسول می شمرد. وی برای حفظ پویایی دین، راهی را در پیش می گیرد که همان منزلت کانونی شخصیت بشری پیامبر در تشریع و تجربه دینی و نقش ولایت او در تداوم دینداری است و به این ترتیب مرجعیت شخص پیامبر را جایگزین مرجعیت متن می کند و حتی مرجعیت متن را هم به پیامبر ارجاع می دهد. سروش در این راه از سنت عرفانی در اسلام شاهد مثال می آورد که عرفا کفه افلاکی و آسمانی ترازوی وجود پیامبر را سنگین تر، و بعد زمینی او را در نور آسمانی وحی محو کردند و پیامبر را از بعد باطنی و روحی بسیار بزرگ کردند، به گونه ای که، بنا به اعتراف سروش، نیمه بشری پیامبر مغفول ماند. در این مقاله دو مسئله اساسی را با رویکردی تحلیلی انتقادی بررسی می کنیم؛ نخست، جایگزینی مرجعیت متن، و دوم تحلیلی بر بنیادهای مرجعیت پیامبر.
    کلیدواژگان: مرجعیت شخص، مرجعیت متن، تجربه دینی، ولایت، وحی، عبدالکریم سروش
  • بهاءالدین موحد* صفحات 133-159
    نظریه علم دینی جوادی آملی، که به زعم وی راه حلی برای مسئله تعارض علم و دین است، با انتقادات جدی مواجه شده است. این مسئله که چرا این نظریه تا این حد نقد شده، موضوع اساسی این نوشته است. به نظر می رسد این نظریه به پیش فرض ها، مفاهیم و رویکردهایی متکی است که با پیش فرض ها، مفاهیم و رویکردهای اندیشه ورزان مسئله تعارض علم و دین متفاوت است و همین تفاوت در پیش فرض، مفاهیم و رویکرد، منشا بروز سوء برداشت ها و مانعی در راه اقبال به این نظریه بوده است. در این مقاله با استناد به متون جوادی آملی به برخی از این پیش فرض ها، مفاهیم و رویکردها اشاره کرده ام. نگرش سنتی به ساختار علم، ارتباط یک طرفه علم و فلسفه، مفهوم فردی، یقینی و متفاوت از «علم» در کنار رویکرد و چشم انداز کلامی به مسئله علم و دین، نمونه هایی از این تفاوت ها است. اینها می توانند ریشه برخی از مخالفت ها با این نظریه را توضیح دهند و نشان می دهند که هر راه حلی برای مسئله علم و دین، باید به این تفاوت ها توجه کند.
    کلیدواژگان: علم، علم دینی، اشتراک لفظ، فلسفه، ساختار علم، جوادی آملی
  • شمس الدین گودرزی بروجردی*، محمود محمدی صفحات 161-184
    در حوزه فرآیند معرفت دینی ادله متعددی برای اثبات ضرورت دین از منظر کلامی و فلسفی مطرح شده است. مقاله حاضر ادله ضرورت دین را از دیدگاه حکمت و لطف از منظر برخی از علما بازخوانی منطقی، بررسی و تحلیل می کند. در بیان خود، بیشتر به طریق متکلمان، ضمن تعریف نبی با ساختاری منطقی دو برهان می آورد که اولین برهان، برهانی است مبتنی بر حکمت خدا، با این بیان که مقصود از آفرینش انسان، مصلحت و منفعتی بوده که به انسان ها برسد، که در این زمینه بعضی از علما به اراده تشریعی معتقدند و بعضی به اراده تکوینی الاهی در دین قایل اند و بعضی علت نهایی را به علت فاعلی برمی گردانند و بعضی اراده را به اراده پیامبر و ولی، یعنی اینکه در نفس پیامبر و ولی، اراده ها حادث می شود وگرنه اراده خدا محل حادثات نیست که بخواهد اراده تشریعی حاصل شود. به عبارت دیگر، در نفس نبی یا ولی اراده هایی راجع به انسان ها وجود دارد، اما متعلقش منافع خود مردم است و در باب تکالیف به خود مردم برمی گردد و در مجرای وجوب برآوردن آن مصلحت در حکمت خدا، ضرورت دین و نبوت را اثبات می کند. دومین برهان، برهانی است مبتنی بر لطف که در آن استدلال، بعثت را مشتمل بر لطف در تکالیف عقلی و شرط در تکالیف سمعی می داند و پس از بررسی دو گزاره لطف بودن بعثت در تکالیف عقلی و شرط بودن آن در تکالیف سمعی، ضرورت دین و نبی را تبیین و اثبات می کند.
    کلیدواژگان: ضرورت دین، برهان لطف، برهان حکمت، تکالیف عقلی، تکالیف سمعی
  • حسین اسفندیاری* صفحات 185-209
    حیث التفاتی یکی از ویژگی های اصلی حالات ذهنی است که بر اساس آن حالات ذهنی درباره چیزی هستند. از این رو، یکی از مسایل فلسفه ذهن تبیین این ویژگی است. موضوع این مقاله بررسی دو جنبه مرتبط این مسیله، یعنی امکان حیث التفاتی و چگونگی تعین محتوای ذهنی، است. در جنبه اول امکان حیث التفاتی را بر اساس آموزه فیزیکالیسم تبیین می کنیم و سپس از کیفیت تعین محتوای ذهنی سخن می گوییم، که ویژگی معناشناختی حیث التفاتی است. بر اساس نظریه های علی، محتوا و نحوه ارجاعش به خارج از فکر و مغز به وسیله علت یا اوضاع و احوال علی پدیدآورنده اش متعین می شود. بنابراین، بازنمودهای ذهنی، یعنی افکار ما، بر حسب ارتباط علی میان بازنمود و قسمتی از جهان که آن را بازمی نمایاند، معنا دارند و به کمک آن می توان تبیینی طبیعی و فیزیکی از حیث التفاتی و محتوا به دست داد. ما در این مقاله پس از بیان مبانی این نظریه، یعنی واقع گرایی در حیث التفاتی و طبیعت گرایی، دو تقریر اصلی نظریات علی، یعنی وابستگی نامتقارن فودور و معناشناسی دال درتسکی، را مطرح، و سپس ارزیابی می کنیم. مهم ترین اشکال نظریات علی در هر دو تقریرش، ناتوانی در تبیین محتوا و معنای مفاهیم منطقی و فلسفی و نیز مفاهیم عدمی، خطای قاعده مند و باورهای آینده است. تقریر فودور در تحویل اطلاعات مبهم است و تقریر درتسکی از این همان انگاری دانش و باورهای ما با اوضاع و احوال علی به وجود آورنده آنها با مشکل مواجه است و از این رو هر دو، ناتمام اند.
    کلیدواژگان: حیث التفاتی، محتوا، نظریات علی محتوا، فودور، درتسکی، طبیعی سازی
  • سید صدرالدین طاهری* صفحات 211-243
    رنه دکارت (1596-1650) فیلسوف فرانسوی و تجدیدکننده فلسفه غرب، فلسفه اش را بر اساس شک دستوری و گذشتن از همه باورهای پیشین، حتی وجود عینی خودش، بنیان نهاد، و سپس با تکیه بر شهودی انکارناپذیر، معروف به کژیتو، و متجلی در قضیه «می اندیشم پس هستم»، به نخستین باور قطعی اش، یعنی وجود خودش، به عنوان «من متفکر» رسید. سپس از طریق نفس اندیشه گر درباره وجود خدا استدلال کرد و آنگاه وجود واقعی خدا را، به ضمیمه اطمینان به قدرت و اراده الاهی و یقین به فریبکارنبودن خدا، ضامن درستی دیگر باورهای متعارف و باورهای علمی و فلسفی شناخت. دکارت سه دلیل برای وجود خدا اقامه کرده، که نخستین دلیل، «علامت صنعتی» است. در این مقاله برهان «علامت صنعتی» را با استفاده از ترجمه های موثق برخی از آثار دکارت تقریر می کنم. سپس انتقاداتی را که در زمان دکارت بر این برهان مطرح شد و پاسخ های دکارت را به اختصار بیان می کنم و در هر نمونه و در انتهای مقاله اصل برهان و اعتراضات و پاسخ ها را ارزیابی خواهم کرد.
    کلیدواژگان: علامت صنعتی، خدا، علیت، کمال مطلق، تسلسل علل فاعلی
  • محمود آهسته* صفحات 245-269
    تبیین رابطه ذات و صفات الاهی همواره یکی از دغدغه های متکلمان و فیلسوفان اسلامی بوده است. در این میان دوانی صفات کمالی را انفکاک ناپذیر از ذات می داند و با دلایل بسیار، می کوشد عینیت ذات و صفات الاهی را اثبات کند. او در این مسئله تاکید می کند که تمام اوصاف واجب به علم الاهی ارجاع داده شود و صراحتا معتقد است تمام صفات الاهی در سایه علم واجب تفسیر می شود. از سوی دیگر، صدرای شیرازی نیز به عینیت صفات و ذات معتقد است و از طریق قواعدی همچون اصالت وجود و بسیط الحقیقه، مبانی عینیت ذات و صفات را تبیین و بررسی کرده است. آنچه دیدگاه دوانی و صدرای شیرازی را در این مسیر متمایز می کند و بر آن اساس تبیین ها و دلایلشان متفاوت می شود، اعتقاد دوانی به اصالت ماهیت و اصالت وجودی بودن صدرا است. همین می تواند مبنا و پیش فرض مسئله رابطه ذات و صفات واجب در اندیشه دوانی و صدرای شیرازی قلمداد شود. نگارنده با مطالعه و دقت در آثار مختلف دوانی و صدرای شیرازی، دیدگاهشان را بررسی کرده است. تحلیل و بررسی دیدگاه دوانی و صدرالدین شیرازی و مقایسه مبانی آن دو هدف مقاله حاضر است.
    کلیدواژگان: ذات و صفات الاهی، اصالت وجود و بسیط الحقیقه، جلال الدین دوانی، صدرالدین شیرازی
  • سجاد واعظی منفرد*، سید محمد راستگوفر، محمد نصیری، محب علی آبسالان صفحات 271-299
    در بازجست نجات شناسی قرآنی نخستین و چشمگیرترین مسئله ای که هر خواننده قرآن با آن روبه رو می شود، فراوانی آیاتی است که در آن واژگانی همچون «نجات»، «فلاح»، «فوز»، «سعادت» و... بازآورد شده و رهایی انسان را جان آویز پیام آوران الاهی نشان می دهد. ابن سینا که در نمط های پایانی اشارات و تنبیهات به عرفان و تصوف می پردازد، می گوید عارفان به یمن نفوس کامل خود و طی مقامات و درجات و انجام دادن ریاضات با هدف رام کردن نفس اماره، به عالم قدس گام نهاده و به سوی افکار لطیف و خواطر سازگار با امر قدسی کشیده شده اند. ارباب معقول با تاثیرپذیری از قرآن و عرفان، اندیشه رهایی را در آثار خویش کاویده و بازتاب داده اند. ابن سینا موشکافانه اصطلاحات صوفیه، درجات عارفان و ویژگی های ایشان را تقریر می کند و می توان او را اسوه حکمای پس از وی همچون سهروردی دانست. سهروردی نیز که خود گرایش های عمیق عرفانی دارد، در جایاجای یادگارهایش، آوای رهایی سر داده است. در این نوشتار با نگاهی فراگیر و پردامنه، اندیشه رهایی در سه گانه قرآن، عرفان و برهان بررسی و هم سنجی می شود. با این رویکرد و نگرش که گفته آسمانی، رازآشنایی و فرزانگی از هم جدایی ندارند، سخنان حکما در حق عارفان یاد شده و دیدگاه های قرآنی، عرفانی و برهانی درباره رهایی هم آهنگ و هم داستان شده اند.
    کلیدواژگان: رهایی، قرآن، عرفان، برهان، حکمت، لقاءالله، خلاص
  • محمدحسن فاطمی نیا* صفحات 301-329

    انطباعات و تصورات ذهنی از اموری تلقی می شود که در قالب های مختلف کرارا برای اثبات جوهر نفسانی استفاده می شود. در این بین هیوم معتقد است حقیقت انسان، بقچه ای از انطباعات و تصورات ذهنی است که مسلسل وار در پی هم می آیند و در ورای انطباعات مذکور، زیرلایه ای به نام جوهر نفسانی وجود ندارد. لذا نگاه بقچه ای به انطباعات ذهنی، مانعی جدی برای اثبات جوهر نفسانی از طریق انطباعات ذهنی است. ریشه انکار مذکور در رد هیوم بر اصل جوهر نهفته است، چراکه بنا بر اصول معرفت شناختی هیوم، ما از مقوله ای به نام جوهر، انطباعی نداریم و در نتیجه تصوری هم از آن نخواهیم داشت. در این مقاله اثبات می کنیم که امکان ندارد «نفس»، «ذهن» یا «من» صرفا سلسله ای از انطباعات باشد که هیچ گونه جوهر زیرینی نداشته باشد. برای این کار ضمن اینکه دو دسته ایراد معرفت شناختی و متافیزیکی را به دیدگاه بقچه ای نفس وارد می کنیم، چیستی جوهر از منظر قایلان به نظریه بقچه ای، و نیز دلیل رد جوهر از طرف آنها را نقد، و در نهایت، دلیلی را نیز برای اثبات وجود نفس در فضای دیدگاه مذکور صورت بندی می کنیم.

    کلیدواژگان: نفس، ذهن، انطباعات ذهنی، تصورات ذهنی، نظریه بقچه ای، جوهر نفسانی
|
  • Fatemeh Tofighi * Pages 5-36
    The role of religion in Romantic philosophy has always been a matter of debate. While some scholars consider the Romantic era to be the beginning of secularization of religious concepts, others, especially those belonging to New Historicism, associated Romantic literature with religious debates in the public sphere. But in addition to these historical answers, philosophical answers were also given to this question. Among the philosophical answers, it is stated that the theology of Romantic writers is very similar to what is said in some non-classical theologies, including postmodern theology. In this article, by examining the comparative history of philosophy, I seek to show that examples of protest to God in Romantic literature, especially with the construction of Faust-Promethean heroes in the works of J.W. Goethe, M. Shelley, P. B. Shelley, and Lord Byron, resemble protest theology. What became known as the theology of protest in the twentieth century results from the theodicy of protesting against evil. According to this theodicy, the Almighty God is not necessarily good, but He may manifest His goodness after man's protest. Although Romantic poets probably did not have the same and coherent theological system, nor did they have the same goal of protesting to God, the concept of "protest to God" in their works is similar to what post-Holocaust theologians called. At the end of this paper I will mention that what elements in Romantic philosophy prepared it to protest to God.
    Keywords: Protestant Theology, theodicy, romantic literature, Faust, Prometheus, Secularization
  • Ali Eftekhari *, Jalal Al-Din (Mohammad) Maleki Pages 37-60

    The issue of proving the existence of the necessary being and its names and attributes has always been one of the concerns of philosophers and theologians in the Islamic world and is one of the important matters in Islamic philosophy. Therefore, Islamic thinkers have proposed many arguments such as the argument of motion, the argument of soul, the argument of occurrence and the argument of the truthful to prove the essence of the necessary being. For the first time, Ibn Sina proposed the argument of the truthful in a number of his works, and philosophers after him offered interpretations of this argument with slight differences. An important feature of this argument is that it proves the essential nature by eliminating intermediaries. In other words, it goes from essence to essence. In this article, we seek to prove and reveal the semantic range and scope of this argument in relation to names and attributes, and to answer the question: Does the argument of the truthful have the ability to demonstrate names and attributes in addition to proving the divine essence or not? For this purpose, we first deal with the recognizability of attributes and the provability of essence and attributes. Then we will show that the argument of the truthful also proves the names and attributes of the necessary being. The important premise of this issue is that names and attributes are identical with essence.

    Keywords: Argument of the Truthful, scope, Necessary Being in Essence, names, attributes
  • Ruhollah Purmotahhari *, Vahid Sohrabifar Pages 63-84
    In the present study, Mostafa Malekian's view on the compatibility of rationality and traditional religiosity is examined. Hence, first the definition of rationality and its types is expressed from his point of view, and then we explain two conceptions of religiosity from his viewpoint: traditional religiosity and critical religiosity. Next, we discuss the compatibility of rationality with either of these two religiosities. Realistically and pragmatically, Malekian finds rationality incompatible with traditional religiosity, but he proposes another kind of religiosity, which fits under "critical religiosity" and calls it "spirituality". In his view, rationality is not only compatible with spirituality, but essentially requires it. In Malekian's theory of "rationality and spirituality", only those theoretical teachings of the religious scriptures are accepted which either the intellect affirms definitively or have an epistemological preference, or although there is no epistemological preference for their own benefit or their opposite, their acceptance has beneficial consequences for the individual. Moreover, only that part of the practical religious teachings is practiced, which helps to reduce one's suffering.
    Keywords: rationality, Religiosity, traditional religiosity, Mostafa Malekian, Rationality, Spirituality
  • Morteza Vafi *, HamidReza Shariatmadari Pages 85-107

    The discussion of the soul and its powers has always been a concern of philosophers. One of these powers is the memory, in the interpretation of which Aristotle and Ibn Sina have chosen two separate paths. Ibn Sina considers memory to be the treasure trove of illusions. In contrast, Aristotle does not mention the power of illusion. Hence, he does not discuss its treasure trove and according to his explanations, he almost equates memory with imagination. In this article, we seek to examine the views of Ibn Sina and Aristotle on the function of memory to show the differences and similarities between the two philosophers. Naturally, we will also determine the extent to which Ibn Sina is affected by Aristotle on the issue of memory. The type of this study is the historiography of thought, extracting opinions from different sources, comparing and critically examining them. The conclusion is briefly that Ibn Sina was influenced by Aristotle in most matters of the soul, but his interpretation of memory differs fundamentally from that of Aristotle. In his interpretation of memory, Aristotle pays special attention to remembrance and the element of time in the formation of memory, but Ibn Sina does not mention the role of time and remembrance.

    Keywords: Memory, recall, Self-Power, illusion, Remembrance
  • Najm Al-Sadat Al-Hoseyni * Pages 109-131
    In the book Ghabz wa Bast Teorik Shariat (Theoretical Contraction and Expansion of the Sharia), Soroush considers religious knowledge to be human and historical, but in a further step, in the book Tajrobeh Nabawi (Expansion of Prophetic Experience), he considers religious experience and even religion itself to be human. In the third stage of his intellectual life, he calls the Quran "the book of the Prophet", because he speaks of the expansion of religion as a result of the expansion of the inner and outer experience of the Prophet, and considers the prophetic revelation to be subject to the character of the Prophet. In order to maintain the dynamism of religion, Soroush puts forward the idea that is the central position of the Prophet's human personality in religious legislation and experience and the role of his guardianship in the continuation of religiosity. In this way, he replaces the authority of the Prophet with the authority of the text and even refers the authority of the text to the Prophet. In this regard, Soroush gives an example from the mystical tradition in Islam that the mystics made the heavenly dimension of the Prophet's existence heavier, and, in turn, erased his earthly dimension in the heavenly light of revelation, and exalted the Prophet from an esoteric and spiritual dimension, so that, according to Soroush, his human aspect was neglected. In this article, we examine two basic issues with a critical analytical approach; First, the replacement of the authority of the text, and second, an analysis of the foundations of the authority of the Prophet.
    Keywords: personal authority, Text Authority, religious experience, guardianship, revelation, Abdolkarim Soroush
  • Baha Al-Din Mowahhed * Pages 133-159
    Jawadi Amoli's theory of religious science, which he believes is the solution to the problem of the conflict between science and religion, has been severely criticized. The question of why this theory has been criticized so much is at the heart of this article. This theory seems to be based on assumptions, concepts and approaches that are different from the assumptions, concepts and approaches of those who believe in the conflict between science and religion, and this difference is the source of misunderstandings and an obstacle to the acceptance of his theory. In this article, citing Jawadi Amoli's texts, I have mentioned some of these assumptions, concepts and approaches. Some of the differences are as follows: the traditional view of the structure of science, the one-way relationship between science and philosophy, a certain and different personal perception of "science" along with the theological approach and perspective to the issue of science and religion. They can explain the origins of some of the objections to this theory and show that any solution to the problem of science and religion must address these differences.
    Keywords: Science, Religious Science, Homonym, philosophy, structure of science, Jawadi Amoli
  • Shams Al-Din Gudarzi Borujerdi *, Mahmud Mohammadi Pages 161-184
    In the field of religious knowledge, several arguments have been presented to prove the necessity of religion from a theological and philosophical perspective. The present article examines and analyzes the arguments for the necessity of religion from the perspective of wisdom and grace from the viewpoint of some scholars. This study, more like the theologians' method, while defining the concept of prophet with a logical structure, presents two arguments, the first of which is an argument based on the wisdom of God, stating that the purpose of human creation was expediency and benefit to human beings. In this regard, some scholars believe in the legislative will, and some believe in the divine generative will, and some return the ultimate cause to the efficient cause, and some to the will of the Prophet and the guardian. That is, the wills occur in the soul of the prophet and the guardian since the will of God is not the place of events that need the legislative will. In other words, there are wills about human beings in the soul of the prophet or guardian, but they belong to the interests of the people themselves and go back to them in terms of duties and prove the necessity of religion and prophecy through the necessity of fulfilling the interests in God's wisdom. The second argument is the argument based on grace, which considers revelation to include grace in intellectual duties and to be a condition in auditory ones. This argument, after examining two propositions about the grace of revelation in intellectual duties and its condition in auditory duties, explains and proves the necessity of religion and the prophet.
    Keywords: Necessity of Religion, Argument of Grace, Argument of Wisdom, Rational Duties, Auditory Duties
  • Hoseyn Esfandyari * Pages 185-209
    Intentionality is one of the main characteristics of mental states based on which mental states are related to objects. Hence, one of the issues of the philosophy of mind is to explain this feature.  The present article examines two relevant aspects of this subject, namely, the possibility of intentionality and how to determine mental content. In the first aspect, we explain the possibility of intentionality based on the doctrine of physicalism, and then we talk about how the mental content is determined, which is the semantic feature of intentionality. According to causal theories, its content and method of referring to the outside of the mind and brain are determined by the causal cause or circumstances of its creator. Thus, mental representations i.e. our thoughts have meaning in terms of the causal relationship between them and the part of the world they refer to, and in this way, a natural and physical explanation can be given in terms of intent and content. In this article, after stating the foundations of this theory, namely intentional realism, and naturalism, we discuss and evaluate the two main interpretations of causal theories, namely Fodor's asymmetric dependence and Dal Dretske's semantics. The most important drawbacks of causal theories in both interpretations are the inability to explain the content and meaning of logical and philosophical concepts, as well as non-existent concepts, systematic error, and future beliefs. Fodor's interpretation is ambiguous in the delivery of information, and Dretske's interpretation of the analogy between our knowledge and beliefs with the causal circumstances that give rise to them is problematic. Consequently, both interpretations are incomplete.
    Keywords: intentionality, content, Causal Theories of Content, Fodor, Dretske, naturalization
  • Seyyed Sadr Al-Din Taheri * Pages 211-243
    René Descartes (1596-1650), the French philosopher and reviver of Western philosophy, based his philosophy on grammatical skepticism and the abandonment of all previous beliefs, even his own objective existence. He then came to his first definitive belief i.e. his own existence as "I think," by relying on the undeniable intuition known as Kezito, manifested in the proposition "I think, therefore I am". Afterward, he argued for the existence of God through the thinking soul, and considered the real existence of God, in addition to the assurance of divine power and will and the certainty that God is not deceitful, as the guarantor of the correctness of other conventional beliefs and scientific and philosophical doctrines. Descartes gave three reasons for the existence of God, the first of which is the "Trademark Argument". This article discusses this argument using authentic translations of some of Descartes' works. It will then briefly explain the criticisms leveled at this argument during Descartes' time as well as his answers, and finally evaluate the body of the argument and its criticisms and responses.
    Keywords: Trademark Argument, God, causality, absolute perfection, Sequence of Efficient Causes
  • Mahmud Ahesteh * Pages 245-269
    Explaining the relationship between the divine essence and the divine attributes has always been one of the concerns of Islamic theologians and philosophers. In the meantime, Dawani considers the attributes of perfection inseparable from the essence and tries to prove the objectivity of the divine essence and attributes with many reasons. As for this issue, he emphasizes that all the attributes of the necessary being should be referred to the divine knowledge, and he explicitly maintains that all the divine attributes are interpreted in the light of the necessary being's knowledge. On the other hand, Sadr al-Din Shirazi also believes in the objectivity of attributes and essence and has explained and studied the principles of objectivity of essence and attributes through rules such as the principality of existence and the simplicity of truth. What distinguishes Dawani and Sadra Shirazi's views on this issue, and based on which their explanations and reasons differ, is Dawani's belief in the principality of quiddity and Sadra's belief in the principality of existence. This can be considered as the basis and presupposition of the issue of the relationship between the essence and attributes of the necessary being in the thought of Dawani and Sadr al-Din Shirazi. This article examines the views of Dawani and Sadra Shirazi by studying and reflecting on their various works. The purpose of this paper is to analyze the views of Dawani and Sadr al-Din Shirazi and to compare their principles.
    Keywords: Divine essence, attributes, Principality of Existence, Simplicity of Truth, Jalal al-Din Dawani, Sadr al-din Shirazi
  • Sajjad Vaezi Monfared *, Seyyed Mohammad Rastgufar, Mohammad Nasiri, Moheb Ali Absalan Pages 271-299
    In reviewing the Quranic salvation, the first and most significant issue that every reader of the Quran faces is the abundance of verses in which words such as "salvation", "prosperity", "redemption", "happiness", etc. are mentioned, and the salvation of man is considered to be the main goal of the divine messengers. Ibn Sina, who deals with mysticism and Sufism in the final sections of the book Esharat wa Tanbihat (Signs and Punishments), says that mystics, with the help of their perfect souls and passing positions and degrees, and performing austerities with the aim of controlling Nafs Ammarah (inciting soul), have set foot in the holy world and have been drawn to subtle thoughts that are compatible with the sacred. Influenced by the Quran and mysticism, the scholars of intellectual sciences have explored and reflected the idea of salvation in their works. Ibn Sina scrupulously explains the terms of Sufism, the degrees of mystics and their characteristics, and he can be considered as a model for the scholars after him, such as Suhrawardi. Suhrawardi, who himself has deep mystical tendencies, has spoken of salvation everywhere in his relics. In this study, with a comprehensive and wide-ranging view, the idea of salvation in the triad of Quran, mysticism and conclusive argument is examined and compared. With this approach and attitude that the heavenly saying, the mystery of knowledge and wisdom are inseparable, this article mentions the words of the philosophers about the mystics and shows that the Quranic, mystical and argumentative views about salvation are all in harmony.
    Keywords: salvation, Quran, mysticism, Conclusive Argument, wisdom, meeting God, redemption
  • MohammadHasan Fateminia * Pages 301-329

    Mental impressions and images are considered as things that are frequently used in various forms to prove the essence of the soul. In the meantime, Hume believes that human truth is a bundle of mental impressions and images that follow each other in a series, and beyond them, there is no substratum called sensual essence. Therefore, the bundle-like view of mental impressions is a serious obstacle to proving the sensual essence through mental impressions. The root of this denial lies in Hume's rejection of the essence itself because according to his epistemological principles, we do not have a category called impression essence, and in turn, we have no idea of ​​it. In this article, we prove that it is not possible for the "soul", the "mind" or the "I" to be merely a series of impressions without any underlying essence. To do this, while introducing two categories of epistemological and metaphysical objections to the bundle-like view of the soul, we critique the whatness of essence from the perspective of proponents of the bundle theory, as well as their reason for rejecting essence.  Finally, we formulate an argument to prove the existence of soul in the field of the mentioned view.

    Keywords: soul, Mind, Mental Impressions, Mental images, Bundle Theory, Sensual Essence