فهرست مطالب

نشریه مطالعات آموزشی نما
پیاپی 19 (نیمسال اول 1401-1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعلی مرادی*، اسما عزیزی صفحات 1-8
    مقدمه

    رسیدن به اهداف سازمان بستگی به توانایی کارکنان در انجام وظایف محوله و انطباق با محیط دارد. آموزش و توسعه منابع انسانی سبب می شود تا افراد بتوانند متناسب با تغییرات سازمانی و محیط، به طور موثر فعالیت شان را ادامه دهند و بر کارایی خود بیفزایند. پژوهش حاضر به بررسی شاخص های توسعه منابع انسانی درکارشناسان اختلالات یادگیری شهرستان های تهران می پردازد.

    روش ها

    روش پژوهش حاضر توصیفی است که در حیطه مطالعات نظرسنجی و نگرش سنجی جای می گیرد. شیوه جمع آوری داده ها، زمینه یابی روندپژوهی می باشد. جامعه آماری تمامی کارشناسان شاغل در مراکز اختلالات یادگیری شهرستان های تهران در سال 1397 بودند. از پرسشنامه کامکاری و جزنی (1387) برای اندازه گیری میزان آگاهی، نگرش و عملکرد کارشناسان به شاخص های توسعه منابع انسانی استفاده گردید. اعتبار و روایی پرسشنامه تایید گردید. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی با نرم افزار SPSS (نسخه 22) صورت گرفت.

    یافته ها

    یافته های تحقیق، تفاوت معنی داری را بین میانگین نظری با میانگین های تجربی در تمامی مولفه های مرتبط با «آگاهی» و «نگرش» در کارشناسان مراکز اختلالات یادگیری نسبت به «شاخص های توسعه منابع انسانی» را نشان داد. بدین ترتیب که میزان «آگاهی» کارشناسان در مراکز اختلالات یادگیری، نسبت به «شاخص های توسعه منابع انسانی» پایین تر از حد مورد انتظاراست و «نگرش» کارشناسان متخصص در مراکز اختلالات یادگیری، نسبت به «شاخص های توسعه منابع انسانی» بالا تر از حد مورد انتظار (مطلوب) بود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشانگر آگاهی پایین و بالا بودن نگرش متخصصین مراکز اختلالات یادگیری در حوزه شاخص های توسعه منابع انسانی است، به نحوی عملکرد متوسط این متخصصین را در پی داشته است.

    کلیدواژگان: شاخص، توسعه، یادگیری، منابع انسانی
  • آذر شهری*، سیامک صادقی، مسلم فتاحی، خدیجه بساطی صفحات 9-20
    مقدمه

    اثربخشی مدرسه یکی از اولویت های اصلی نظام آموزش و پرورش است. موفقیت سازمان در تحقق اهداف و همچنین در گرو چگونگی اعمال مدیریت و سبک های موثر رهبری مدیر است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی رابطه رهبری همنوا و اثربخشی مدرسه از طریق متغیرهای میانجی اشتراک دانش و انگیزش شغلی معلمان است.

    روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری کلیه معلمان مقطع ابتدایی شهرستان هشتگرد بودند و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 280 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل 4 پرسشنامه (اثربخشی مدرسه، رهبری همنوا، اشتراک دانش و انگیزش شغلی معلمان) با طیف لیکرت بود. روایی محتوایی پرسشنامه ها به وسیله اساتید صاحب نظر تایید شد و پایایی آن ها نیز با استناد به ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. بررسی روابط بین متغیرهای پژوهش با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و لیزرل نسخه 5/8 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش بیانگر نقش معنادار متغیرهای پژوهش در تعیین اثربخشی مدارس است. بر اساس یافته های به دست آمده رهبری همنوا با واسطه دو متغیر انگیزش شغلی و اشتراک دانش بر اثربخشی مدرسه تاثیرگذار است. در این میان نقش میانجی انگیزش شغلی بیشتر از اشتراک دانش است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، از طریق رهبری همنوا می توان زمینه ارتقای رضایت شغلی و اشتراک دانش و افزایش اثربخشی مدرسه را فراهم آورد که توصیه می شود مسیولین مدارس به این مساله توجه نمایند.

    کلیدواژگان: رهبری همنوا، انگیزش شغلی، ا شتراک دانش، اثربخشی
  • ابراهیم رحیمی*، هادی غفاری، ابوالفضل حاج کریم صفحات 21-31
    مقدمه

    بسیاری از نویسندگان و پیشگامان تغییرات در سازمان و خدمات مدیریت دولتی، کارآفرینی در بخش دولتی را به عنوان تنها راه حل مدیریت دولتی در مواجهه با این چالش ها و مشکلات می دانند. این تحقیق به بررسی تاثیر مدیریت استعداد بر کارآفرینی سازمانی با میانجی گری سرمایه فکری کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اراک پرداخته است.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نظر هدف یک تحقیق کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش یک تحقیق کمی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، تمامی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اراک به تعداد 480 نفردر سال 1399بودند که تعداد 213 نفر با استفاده از فرمول کوکران به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از 3 پرسشنامه استاندارد انجام شد. برای سنجش مدیریت استعداد از پرسشنامه استاندارد فلیپس و راپر (2009)، سنجش سرمایه فکری از پرسشنامه استاندارد بونتیس (1998)، و برای سنجش کارآفرینی سازمانی از پرسشنامه استاندارد رابینز و کولتر (1989)، استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون آماری توصیفی و استنباطی به کمک SPSS و معادلات ساختاری با نرم افزار LISREL انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد مدیریت استعداد بر کارآفرینی سازمانی با ضریب مسیر 53/0 و آماره تی 02/5؛ مدیریت استعداد بر سرمایه فکری با ضریب مسیر 93/0 و آماره تی 76/9؛ سرمایه فکری بر کارآفرینی سازمانی با ضریب مسیر 41/0و آماره تی 80/3 تاثیر داشت. نتایج نشان داد مدیریت استعداد بر کارآفرینی سازمانی با میانجی گری سرمایه فکری تاثیر مثبت دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته مطالعه و تاثیر مدیریت استعداد و سرمایه فکری بر کارآفرینی سازمانی در بین کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اراک، پیشنهاد می گردد مدیران به مدیریت استعداد و بهبود سرمایه فکری توجه نمایند.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، کارآفرینی سازمانی، سرمایه فکری، دانشگاه، کارکنان
  • زینب رشیدی، محمدرضا نیلی* صفحات 32-42
    مقدمه

    واسط های کاربری عاملی حیاتی در تضمین موفقیت اپلیکیشن های تلفن همراه محسوب می شوند. اپلیکیشن های آموزشی تلفن همراه نه تنها قابلیت انعطاف پذیری در یادگیری را فراهم می آورند، بلکه به یادگیرندگان امکان می دهند تا در هر زمان و هر مکان به یادگیری بپردازند. هدف این مقاله بررسی عوامل موثر در طراحی واسط کاربری اپلیکیشن های آموزشی تلفن همراه می باشد.

    روش ها

    روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش، مرور نظام مند به روش تحلیل محتوای کمی می باشد. جامعه آماری شامل اسناد و مدارک علمی در پایگاه داده های معتبر در بازه زمانی سال های 2012-2019 بود که با استفاده از کلید واژه های مشخص مورد جستجو قرار گرفت. با روش نمونه گیری هدفمند 31 سند معتبر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. جهت وارسی پژوهش های انتخابی، اسناد مورد نظر از نظر اهداف، روش کار و نتایج دسته بندی شدند و نتایج آن ها باهم مقایسه گردید و شباهت ها و تفاوت های آن ها مورد مطالعه قرار گرفت.

    یافته ها

    قابلیت انعطاف پذیری در استفاده و اطلاعات قابل درک برخی از اصول طراحی واسط کاربری تلفن همراه می باشند. از جمله ویژگی های واسط کاربری آموزشی می توان به فراهم کردن امکان تعامل یادگیرندگان با یکدیگر به منظور تسهیل بازیابی دانش و حمایت از مدیریت بار شناختی اشاره کرد.

    نتیجه گیری

    پیشرفت های اخیر در فناوری، انعطاف پذیری بیشتری را برای کنترل واسط کاربری اپلیکیشن های آموزشی تلفن همراه در دسترس یادگیرندگان قرار داده است. یک چارچوب طراحی واسط کاربری برای اپلیکیشن های آموزشی تلفن همراه می تواند عملکرد یادگیرنده را با توجه به عملکرد شناختی و تعامل، که تجربه کاربری بهتری را تضمین می کنند، بهبود دهد.

    کلیدواژگان: طراحی واسط کاربری، اپلیکیشنهای آموزشی، آموزش مبتنی بر تلفن همراه
  • مهناز تسلیمی*، زهرا مظفری صفحات 43-50
    مقدمه

    کارورزی معلمان از سال 1900 میلادی در آمریکا شروع شد و شامل تجربیات آموزشی مبتنی بر کار می باشد. برنامه هایی با عناوین از مدرسه تا کار، در جستجوی کار، آموزش شیوه های نوین تدریس و... در حرف معلمی از بهترین شیوه های آموزش ضمن خدمت محسوب می گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر کارورزی حرفه ای در توسعه حرفه ای معلمان انجام شده است.

    روش ها

    مقاله حاضر به روش مطالعه مروری از طریق بررسی و مطالعه کتابخانه ای (اسنادی) با محوریت واژگان کارورزی معلمان مربوط به 10 سال اخیر (1399-1380) با دسترسی به اطلاعات مورد نیاز انجام شد. داده ها به روش تحلیل محتوای مفاهیم اولیه تحلیل و دسته بندی شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، کارورزی در تربیت معلم با 4 چالش اساسی مواجه است. نکات مثبت و توسعه دهنده کارورزی و نکات منفی و موانع کارورزی در 12 مقوله تفکیکی دسته بندی شدند و مدل مفهومی مهارت های فردی و سازمانی کسب شده در طی کارورزی ترسیم شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های مطالعه، فرهنگ کارورزی مستمر در زندگی حرفه ای معلمان و در هر مقطعی ضروری است. از طریق کارورزی معلمی می توان معلمان را برای مواجهه با شغل و انتظارات سازمانی آماده نمود. لذا توصیه می گردد مسیولان آموزشی به این امر توجه بیشتری نمایند.

    کلیدواژگان: کارورزی، معلمان، شایستگی حرفه ای، صلاحیت حرفه ای، مهارت آموزی
  • سعیده تقی زاده، جمال حاجی * صفحات 51-57
    مقدمه

    نظام آموزشی در هر کشوری نقشی حیاتی در جهت تعالی کل جامعه بر عهده دارد. توجه شایسته به آموزش به ویژه بهره گیری از روش های تدریس اثربخش می تواند گامی اساسی در جهت تحقق اهداف متعالی آموزشی باشد. بنابراین هدف پژوهش حاضر مروری بر روش تدریس وارونه است.

    روش ها

    پژوهش حاضر مروری بوده و اطلاعات مربوط به آن از طریق جستجوی مقالات فارسی و انگلیسی، بر اساس هدف اصلی مطالعه در پایگاه های معتبر علمی Magiran، SID، Web of Sciences، Google Scholar و نیز مطالعات کتابخانه ای در بازه زمانی2000-2021 مورد جستجو قرار گرفتند.

    یافته ها

    به کارگیری روش تدریس موثر موجب افزایش اثربخشی آموزشی شده و تحقق اهداف را تسهیل می کند. روش تدریس وارونه در سال های اخیر و با توجه به پیشرفت فناوری و عدم جوابگویی روش های سنتی مورد توجه قرار گرفته است. در این روش تدریس، چهار مرحله اصلی وجود دارد: 1. تهیه محتوای درسی در قالب های مختلف، 2. مطالعه دانشجو قبل از کلاس، 3. ارزیابی و آمادگی (با و بدون حضور مدرس) و 4. فعالیت گروهی، تعامل و بازخورد

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه روش تدریس وارونه با رفع محدودیت های روش های تدریس سنتی از جمله سخنرانی موجب استفاده حداکثری از زمان کلاسی شده و امکان یادگیری با توجه به توانایی ها و توانمندی های برای یادگیرندگان مهیا می کند، توصیه می گردد مسیولان و مدرسان از این شیوه تدریس در کار خود استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: روش تدریس، روش تدریس وارونه، مدرس، یادگیرنده
  • مهدیه خسروی، مرضیه خسروی، سعید شیخی * صفحات 58-64
    مقدمه

    از فلسفه، می توان به منزله شیوه ای برای پرورش تفکر اخلاقی، تفکر انتقادی، و تفکر خلاق بهره برد. هدف پژوهش حاضر بررسی پرورش تفکر خلاق را از راه مهارت های گفتگو بر بنیاد فلسفه برای کودکان می باشد.

    روش ها

    مطالعه به روش مروری از طریق مطالعات کتابخانه ای و اسنادی با استفاده از موتورهای جست و جوگر کلید واژه های تفکر خلاق، مهارت گفتگو، فلسفه برای کودکان و پایگاه داده های علمی در پایگاه های اطلاعاتی مگیران، انسانی، نورمگز، Google Scholar، Science direct، Sage انجام شد و 22 مقاله انتخاب و مورد تحلیل قرار گفت.

    یافته ها

    کودکان با کارگروهی مهارت تفکر منطقی و تفکر خلاقانه خود را افزایش می دهند. در جریان گفتگوهای کلاسی، کودکان با تعامل و تفاهم با دیگران آشنا می شوند و فرضیه ارایه دهند و به اظهار عقیده بپردازند. فلسفه برای کودکان برنامه ای برای افزایش مهارت تفکر نقاد و خلاق در درک مسایل فلسفی آنهاست.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، اهمیت بحث و گفتگوهای فلسفی در کودکان در تقویت بحث های خلاقانه توصیه می گردد مسیولین آموزشی به مقوله پرورش تفکر خلاق کودکان از طریق مهارت گفتگو توجه نمایند.

    کلیدواژگان: تفکر خلاق، مهارت های گفتگو، فلسفه، کودکان
|
  • Mohammadali Moradi*, Asma Azizi Pages 1-8
    Introduction

    Achieving the goals of the organization depends on the ability of the staff to perform assigned tasks and adapt to the environment. Training and development of human resources enables individuals to continue their work effectively and increase their efficiency in accordance with organizational and environmental changes. This study investigates HRD indicators in learning disorders experts in Tehran cities.

    Method

    The method of this research is descriptive which is in the field of survey and attitude studies. The method of data collection is due to the probability of change over time and the research population consists of all experts working in Learning Disorders Centers of Tehran cities in the year 97 with 30 persons. Is. The research tool is Kamkari and Jazmani (2008) questionnaire that was used to measure the knowledge, attitude and performance of experts on human resource development indexes. The validity of the present questionnaire was assessed using two Cronbach's alpha methods for internal consistency of the questions and split-half of the test to determine the consistency coefficient of the questionnaire. The results showed that the KMO or Sample Size Adequacy Index was 0.89 and with respect to the sphericity at the level of α = 0.01, the coefficients of 0.64 were divided into three factors. Knowledge, attitude and practice were obtained indicating the validity of the questionnaire construct. It should be noted that the face and content validity and face validity of the questionnaire have also been confirmed by experts and subscribers in the field of HRM. Data analysis was done in two levels of descriptive and inferential statistics by SPSS software (version 22).

    Findings

    Findings of the study, emphasizing the value of t, showed a significant difference between the theoretical mean and the experimental mean in all components related to "knowledge" and "attitude" in the experts of Learning Disorders Centers on "Human Resource Development Indicators". It showed that the level of "knowledge" of experts in learning disorders centers was lower than expected in "human resource development indicators" and the "attitude" of experts in learning disorders centers toward "indicators". Human Resources Development »Based on the results of the above research Expect (and desirable).

    Conclusion

    The results show low level of knowledge of specialists in learning disabilities centers in the field of human resource development indexes and also show high attitude of these specialists in the field of human resource development indexes

    Keywords: Index, development, Learning, human resources
  • Azar Shahri*, Siamac Sadeghi, Khadejeh Basati Pages 9-20
    Introduction 

    School effectiveness is one of the main priorities of the education system. The success of the organization is in achieving the goals as well as applying management and effective leadership styles of the manager. The purpose of this study was to identify the effect of resonant leadership style on school effectiveness through mediators of knowledge sharing and teachers’ job motivation.

    Methods 

    The present study was descriptive and correlational research. The statistical population was all primary school teachers in Hashtgerd city and 280 people were selected as a sample using simple random sampling method. Data collection tools included 4 questionnaires (school effectiveness, peer leadership, knowledge sharing and teachers’ job motivation) with Likert scale. The content validity of the questionnaires was confirmed by expert professors and their reliability was confirmed by citing Cronbach’s alpha coefficient. The relationships between the research variables were investigated using Pearson correlation test and second-order confirmatory factor analysis using SPSS software version 18 and LISREL version 8.5.

    Results 

    The results showed the significant role of research variables in determining the effectiveness of schools. According to the findings, consistent leadership is effective on school effectiveness through two variables of job motivation and knowledge sharing. Among these, the mediating role of job motivation is more than knowledge sharing.

    Conclusion

    Based on the research findings, through harmonious leadership, it is possible to promote job satisfaction and knowledge sharing and increase the effectiveness of the school, which is recommended that school officials pay attention to this issue.

    Keywords: Resonant Leadership, Job Motivation, Knowledge Sharing, Effectiveness
  • Ebrahim Rahimi*, Hadi Ghaffari, Abolfazle Hajkarim Pages 21-31
    Introduction

    Many authors and pioneers of changing in government management organizations and services considered Entrepreneurship in the public sector as the only solution for public management in the face of these challenges and problems. This study examines the impact of talent management on organizational entrepreneurship with the mediation of intellectual capital at Arak University of Medical Sciences.

    Methods 

    This research was a practical research in terms of purpose and a causal research in terms of the nature and method. The statistical population of the study was 480 staff of Arak University of Medical Sciences in 1399 that 213 of them were selected using Cochran’s formula by simple random sampling technique. Data were collected using 3 standard questionnaires. The Phillips and Roper Standard Questionnaire (2009) was used for the Talent Management component, the Bontis Standard Questionnaire (1998) was used for the intellectual capital component, and the Robbins and Colter Standard Questionnaire (1989) was used for the organizational entrepreneurship component. In order to confirm the validity of the questionnaires, it has been approved by the professors and the reliability of the questionnaires has been confirmed by using SPSS software. Data analysis was performed by descriptive and inferential statistical tests using SPSS and structural equations with LISREL software.

    Results

    The results showed that talent management on organizational entrepreneurship with a path coefficient of 0.53 and a t-statistic of 5.02; Talent management on intellectual capital with path coefficient of 93 / and T-statistic of 9.76; Intellectual capital had an effect on organizational entrepreneurship with a path coefficient of 0.41 and a T-statistic of 3.80. The results showed that talent management has a positive effect on organizational entrepreneurship mediated by intellectual capital.

    Conclusion 

    Considering the findings of the study and the effect of talent and intellectual capital management on organizational entrepreneurship among the staff of Arak University of Medical Sciences, it is suggested that managers pay attention to talent management and intellectual capital improvement.

    Keywords: Talent management, organizational entrepreneurship, intellectual capital, university, personnel
  • Zeynab Rashidi, Mohammadreza Nili* Pages 32-42
    Introduction and Aims

    User interfaces are a crucial factor in ensuring the success of an application. Mobile Educational Applications not only provides the flexibility of learning, but also allows learners to learn at any time and any place. The purpose of this article is to investigate the factors affecting the design of the user interface in mobile educational applications.

    Methods

    The research method used in this research is quantitative content analysis method. The statistical population included scientific documents in EBSCO, Scopus, Springer, ProQuest, Google Scholar, and ScienceDirect databases for the period 2014-2019, using Internet searches with keywords for user interface design, mobile-based education and educational applications were searched. The volume of the research population consisted of 35 documents, which were selected 27 valid documents by targeted sampling method. In order to verify the selected researches, the articles were first categorized in terms of objectives, methodology and results, and their results were compared, and their similarities and differences were studied.

    Results

    Placing the user in control, reducing the user’s memory load and making the interface consistent are three main rules in user interface design. Among the features of educational user interface design can be mentioned to the development of problem solving skills, fading the degree of scaffolding provided by the interface over time, supporting distributed problem solving, attracting learnerchr('39')s attention, enabling learners to interact with each other to facilitate retrieval of knowledge and supporting of management of cognitive load.

    Conclusion

    With recent advances in technology, there is now more flexibility to control the interface available to learners. At the same time there has been an increasing emphasis upon more interactive and collaborative approaches to using learning technologies. A mobile-based educational user interface design framework can enhance user performance with respect to cognitive performance and interaction which ensures better user experience.

    Keywords: User Interface Design, Mobile-based Education, Educational Applications
  • Mahnaz Taslimi*, Zahra Mozafari Pages 43-50
    Introduction 

    Teacher internships began in the United States in 1900 and include work-based teaching experiences. Programs with titles from school to work, in search of work, teaching new teaching methods, and etc., are considered as the best methods of in-service training by a teacher. The aim of this study was to investigate the impact of professional internship on the professional development of teachers.

    Methods 

    This review article was performed through library study (documentary) to the desired information to access the required data. Data were analyzed and categorized by content analysis method.

    Results 

    Based on the findings of the present study, internship in teacher training faces four major challenges. The positive points and internship developer and the negative points and barriers of internship were drawn in 12 separate categories. Finally the conceptual model of organizational competencies and behaviors acquired during the internship.

    Conclusion 

    According to the findings of the study, a culture of continuous internship in the professional life of teachers is necessary at any stage. Teachers can be prepared to face the job and organizational expectations through teacher internship. Therefore, it is recommended that educational officials pay more attention to this issue.

    Keywords: Internship, Teachers, Professional Competence, Professional qualification, Skills training
  • Saide Taghizadeh, Jamal Haji * Pages 51-57
    Introduction

    In any country, educational system plays a critical role in the excellence of the entire community. Adequate attention to education, particularly employing effective teaching methods may be a key step towards realizing the excellent objectives of education. Thus, this study aimed to review the inverted teaching method.

    Methods

    This is a review study and its related information was obtained through searching for Persian and English papers according to the main objective of the study in the credible scientific databases of Magiran, SID, Web of Sciences, Google Scholar, as well as the library studies over the period of 2000-2021.

    Results

    Applying effective teaching methods enhances educational effectiveness besides facilitating the goals recognition. This teaching method is especially effective and efficient in teaching some courses and it is currently used by teachers in many universities around the world and even in Iran. In this teaching method, there are four main steps: 1. Preparing the course content in different formats, 2. Students study before class, 3. Assessing and preparing (with and without the presence of the teacher) 4. Group activity, interaction and feedback.

    Conclusion

    Since the inverted teaching method makes the maximum use of class time besides allowing students to learn based on different capabilities and abilities through breaking the traditional teaching methods’ limitations such as lecturing, officials and instructors have to pay attention to the awareness and enhancement of the required skills.

    Keywords: Teaching Method, Inverted Teaching Method, Instructor, Learner
  • Mahdiyeh Khosravi, Marzieh Khosravi, Saeed Sheikhi * Pages 58-64
    Introdction 

    Philosophy can be used as a way to cultivate moral thinking, critical thinking, and creative thinking. The aim of the present study is to investigate the development of creative thinking through philosophybased dialogue skills for children.

    Methods 

    This Review article has been performed using creative thinking, conversation skills, and philosophy for children keywords in various data bases including Humanities, Normex, Google Scholar, Science direct, and Sage. Moreover, 22 articles were selected and analyzed.

    Results 

    Children increase their logical thinking and creative thinking skills through group work. During class discussions, children become acquainted with interaction and understanding with others, presenting hypotheses, and expressing opinions. Philosophy for Children is a program to increase the skill of critical and creative thinking in understanding their philosophical issues.

    Conclusion

    Based on the research findings, the importance of philosophical discussions in children in strengthening creative discussions, it is recommended that educational authorities pay attention to the issue of fostering children’s creative thinking through dialogue skills.

    Keywords: Creative thinking, communication skills, philosophy, children