فهرست مطالب

پژوهشنامه تمدن ایرانی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/18
  • تعداد عناوین: 14
|
  • یوسف ترابی کنجین*، حسن مجربی، علی غلامی فیروز جایی صفحات 1-22

    ظهور حکومت شیعی مذهب آل بویه در قرن چهارم هجری به عنوان یکی از مهمترین حوادث تاریخی قرن چهارم و پنجم هجری، تاثیرات عمیق و مهمی در تحولات جامعه آن روزگار و به طور خاص تحولات و شرایط اقتصادی داشته است. با توجه به ثبات نسبی سیاسی عراق در این دوران و همچنین مدیریت خردمندانه امیران آل بویه در به کارگیری سیاست ها و اقدامات اقتصادی که بسیاری از آنها در دنیای آن روز، اقدامات مترقی و بدیع محسوب می شدند، عراق دربعد توسعه وپیشرفت اقتصادی به رشد بالایی دست یافت. سوال اصلی پژوهش این است که مهمترین اقدامات اقتصادی  حاکمان آل بویه درعراق چه بوده است ؟این تحقیق ازنوع تحقیقات کیفی است که با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که حکومت آل بویه توانست با توانایی و اقتدار امیرانی چون رکن الدوله، عمادالدوله، معزالدوله، عضدالدوله و دیگر حاکمان، بر مناطق پر برکتی چون جبال، فارس، خوزستان و عراق مسلط شده که این ایالت ها علاوه بر بهره مندی از شرایط طبیعی اقتصاد همچون کشاورزی، معدن، ثروت آبی و صنعت خود، امیران بویهی هم نیز با سیاست ها و اقدامات اقتصادی همچون توجه به آبادانی و عمران شهرها و بازارها، بازسازی سدها و بندها، امنیت بخشیدن به راه ها و جاده های کاروانروی تجاری و غیرتجاری، برقراری سیستم مالیاتی و توجه به امر تجارت و بازرگانی بر رشد و ترقی اقتصادی قلمرو تحت سلطه خود افزودند. و در این میان نیز برخی از امیران بویهی بر خلاف حاکمان اولیه، با وضع مالیات های سنگین، عدم توجه به بازار و رشد تجارت، سد سازی و آبیاری به امور اقتصادی و زندگی مردم وقعی نمی نهادند که این امر موجب پسرفت اقتصادی مردم، از بین رفتن آبادانی شهرها و بازارها و به تبع آن ایجاد شورش-ها، بحران های اقتصادی و ظهور گروهی به نام عیاران در مناطقی همچون بغداد و کرخ در اواخر دوران بویهی که موجب ناامنی و غارت اموال تاجران و بازاریان در شهرها شده بودند.

    کلیدواژگان: عراق، سیاستهای اقتصادی، حاکمان آل بویه، عمران، پل سازی
  • شهرام جلیلیان صفحات 2-24

    در دنیای باستان و پس از ایرانیان پارتی، ساسانیان هماوردان نیرومند امپراتوری روم و سپس بیزانس بودند. همچنین تاریخ ساسانیان، نقطه اوج تاریخ شرق باستان و آخرین دوره تاریخ مردم ایران پیش از برآمدن اسلام است. هم ازاین رو، سال هاست که پژوهندگان ایرانی و ناایرانی، به پژوهش درباره تاریخ، اقتصاد، فرهنگ و دین و جامعه ایرانی در دوره ساسانیان می پردازند. کتاب «مبانی تاریخ ساسانیان»، نوشته کلاوس شیپمان، باستان شناس آلمانی، پژوهشی است فشرده درباره تاریخ، دین، اقتصاد، باستان شناسی و هنر ساسانیان که در سال 1990 چاپ شده است. آگاهی های این کتاب، پژوهندگان متخصص تاریخ ساسانیان را خرسند نخواهد کرد، اما برای دانشجویان و علاقه مندان به مطالعه تاریخ ساسانیان سودمند خواهد بود. این کتاب را مترجم نام آور، کیکاوس جهانداری از آلمانی به فارسی برگردانیده است و چاپ اول آن در سال 1384 از سوی نشر و پژوهش فرزان روز منتشر شده است. در این جستار به نقد محتوایی و شکلی کتاب و دیدگاه های نویسنده آن و نیز ارزیابی ترجمه فارسی این کتاب خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: کلاوس شیپمان، دین ساسانی، باستان شناسی و هنر ساسانی، مبانی تاریخ ساسانیان
  • زهرا چراغی*، رضا رضالو، سید مهدی حسینی نیا، محمد اسکندری پویا، محمدرضا چگینی صفحات 23-44

    اشیاء مفرغی لرستان از نظر نمادشناسی به چهار دسته تقسیم می شوند: نقوش حیوانی، نقوش گیاهی، نقوش انسانی و نقوش هندسی. تصویر گیلگمش نیز در میان نمادهای مورد استفاده اشیای مفرغی لرستان نیز دیده می شود. این نقش به صورهای مختلف و با هنرمندی و مهارت بیشتر ترسیم گردیده است و هرکدام دارای بار معنایی و مفهومی بوده که شناخت و مطالعه این اشیاء اعتقادات و باورهای مردمان آن دوره را آشکار می سازد. مقاله پیش رو به روش توصیفی- تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای صورت گرفته، در این مقاله، اشیایی انتخاب شده اند که تصویر آن ها از جهت نمادشناسی در راستای موضوع مورد مطالعه باشند. بنابراین سوال و مساله اصلی این پژوهش بدین صورت طرح می گردد؛ با توجه به پیشینه گفته شده در این مقاله حضور تصویر گیلگمش در آثار مفرغی لرستان، بین کاربرد نقش با فرهنگ مردم منطقه چه ارتباطی وجود دارد؟ نتایج پژوهش این گونه نشان می دهد که استفاده از نقش گیلگمش برگردن زنان و ارابه ها، بیانگر این موضوع است که مردم لرستان گیلگمش را خدا نمی دانستند، بلکه آن را طلسمی در برابر چشم زخم و نیروی شر می دانستند. مفرغ کاران لرستان در اشیای تزیینی و غیرتزیینی مورد استفاده خودشان از جمله در سرسنجاق ها و اشیاء نذری و حتی روی سلاح ها، نقش گیلگمش را به کار برده اند. رواج نقش گیلگمش برروی مفرغ های لرستان الهام گرفته از هنر بین النهرین و ایلام است و پس از ایلام در سایر نواحی لرستان نیز مورد پذیرش قرار گرفت و به مقام والایی در بین مفرغینه های لرستان دست یافت.

    کلیدواژگان: گیلگما، اشیاء م رغی، لرستان، نمادشناسی
  • سهم الدین خزایی*، فتانه بهاروندی صفحات 45-63

    با شکل گیری دولت صفوی و ایجاد ثبات و اقتداردر ایران، زمینه برقراری ارتباط میان ایران و سایر کشورهای اروپایی فراهم شد. در پی آن نمایندگان و سفرایی از این کشورها برای مقاصد مختلف روانه ایران شدند و شماری از آنها شرح سفر خود در ایران را به نگارش درآوردند. ازجمله مسایلی که سیاحان به آن پرداخته اند، زندگی درباری و حرم سرای شاهان صفوی است. در پژوهش حاضر تلاش شده است تا با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از منابع دست یکم،دیدگاه سیاحان اروپایی نسبت به زنان حرم سرای سلطنتی صفویان و قدرت و تاثیر حرم سرا در اداره امور مملکت بررسی شود. یافته های پژوهش بیانگر آن است که در درون حرم سرای صفویه آداب و رسوم و قوانین خاصی حاکم بود و شاهان صفوی بر حرم سراهای خود نظارت کامل داشته و برای اداره ی آن نیروهای مختلفی را می گماشتند و تا زمانی که با قدرت بر آن نظارت داشتند جلوی نفوذ حرم سرا و دخالت آنان در امور گرفته می شد و با روش های  مختلف میزان جمعیت زنان و شاهزادگان و قدرت آنان را کنترل می کردند. اما اگر شاه از اقتدار کافی برخوردار نبود به راحتی تحت تاثیر قدرت زنان حرمسرا قرار گرفته و امور سلطنت را طبق خواسته آنها اداره می کرد.

    کلیدواژگان: صفویان، سفرنامه های اروپاییان، حرم سرا، شاردن، سانسون
  • علی رضا خواجه احمد عطاری*، فرزانه بختیاری صفحات 63-85

    انسانها برای تداوم زندگی به شکار وابسته بوده اند ولی نقش شکار در تمدن آشور به نوعی متحول شده و به ابزاری در دست پادشاهان برای نمایش قدرت خود در قالب تصاویر شکار حیوانات قدرتمند یا صحنه های جنگ بدل گردیده است. یکی از موضوعاتی که در دوره هخامنشی در ایران به صورت نقش برجسته و یا مهر کار شده نبرد شاه با حیوان ترکیبی است. از سوی دیگر در تمدن عیلام باستان نیز این نقش به نحوی دیگر و در قالب داستان انوماالیش (Enumaleiš) و به صورت نقش برجسته اجرا شده است. با مطالعه ی تطبیقی میان اسطوره های آفرینش ایران باستان و بین النهرین می توان به مفهوم مشترک نبرد با شیر یا حیوانات ترکیبی در نقوش برجسته هخامنشی و بابلی پی برده، در این راستا، این پژوهش در نظر داشته با رویکردی تطبیقی در میان نقوش و اسطوره ها پژوهش نموده و با توجه به همسویی اسطوره های ایران و بین النهرین این سیوال مطرح است که هدف از پی ریزی این موضوع در هنر ایران و بین النهرین چه بوده است؟ روش تحقیق در این پژوهش توصیفی - تحلیلی و روش گردآوری مطالب کتابخانه ای بوده است. از نتایج تحقیق چنین می نماید که انگیزه هنرمندان در ایجاد این نقش برجسته ها تبیین جهان پیرامون بر مبنای دگرگونی طبیعت، باروری، حاصلخیزی و برقراری آرامش بوده، نبرد شاه با حیوان ترکیبی، اسطوره نظم و بی نظمی و تجدید آفرینش را می نمایاند و نشانی از اشتراک  و وحدت فکری تمدنهای همجوار در زمینه برخورد با طبیعت و برقراری نظم در آن بوده است.

    کلیدواژگان: اسطوره آفرینش، نبرد، تمدن، هخامنشی، بین النهرین
  • علی رحیمی صادق صفحات 85-107

    هنر  وصنعت شالبافی کرمان نه تنها یک هنر بلکه یک فرهنگ موثر بر همه ابعاد زندگی ساکنان این وادی بوده ، و شالبافی در کرمان شکل دهنده یکی از مهم ترین گروه های صنفی دوره قاجار بوده است بطوریکه بیش از ثلث مردم به کار شالبافی اشتغال داشته اند.در این میانه اما دشواری زندگی شالبافان در اقلیم کرمان و توصیفاتی که سیاحان از اوضاع و احوال شالبافان می دهند: استثمار کودکان ، ساعات طولانی کار و دستمزد پایین که از لحاظ اقتصادی برای سرپرست کارخانه های شالبافی بسیار پر سود بود وسختگیری های حکومت بر مردمان این هنر و تحرکات سیاسی که در محیط کرمان در حال شکل گیری بود، مقدمات این قیام کارگری را فراهم ساخت که کمتر درباره ی آن پژوهش شده و جایگاه مناسبی در بازبینی تحولات تاریخی نیافته است.در واقع اعتراض و قیام شالبافان در کرمان برای مدتی عنان اختیار را از دست منصوبان حکومت مرکزی خارج کرد و شهر را در اختیار گروهی از اقشار جامعه قرار داد که والیان پس از انتساب به حکومت کرمان در دوره قاجار از رفع آن ناتوان بودند. این مقاله با روش تحقیق تاریخی و با تکیه بر منابع اصلی به جایگاه اقتصادی ، اجتماعی - هنری شالبافان کرمان در دوره قاجار و سرانجام به علل قیام شالبافان کرمان در دوره حکومت مرتضی قلیخان (1295-1285ه.ق) تا سرکوب آن به دست فیروز میرزا فرمانفرما- حاکم کرمان-(1298-1296ه.ق) می پردازد.

    کلیدواژگان: ایران، کرمان، قاجار، شالبافان، وضعیت شالبافی
  • شیوا زارع، ابوالفضل داودی رکن آبادی*، محمدمهدی کریم نژاد، محمود دهقان هراتی صفحات 107-134

    هنرهای بومی- سنتی در هر منطقه، بازنمود دیداری و فرهنگی آن منطقه به شمار می روند. از آن جایی که این صنایع بیشتر متکی به مواد، مصالح و تخصص بومی و سنتی هستند، علاوه بر کاربردی بودن نمایانگر شیوه زیست مردمان، اندیشه و فرهنگ خالقان آثار هنری می باشند. زیلوبافی، سفالگری و معماری از کهن ترین هنرهای سنتی و بومی میبد، شهرستانی واقع در پنجاه کیلومتری استان یزد هستند و در دوره اسلامی همسو و هماهنگ با مبانی و مبادی هنر اسلامی شکل گرفته و رشد یافته اند. تنوع چشمگیر نقوش در زیلو، سفال و تزیینات معماری بومی، ترکیب بندی و اصول ساختاری خاص این هنرهای سنتی، سبب انسجام در ترکیب بندی نقوش و رنگ در آن ها شده و ابعاد وسیعی از فرهنگ و اعتقادات ساکنان میبد را در خود جای داده است. در این پژوهش، ارتباط مفاهیم نقوش در هنرهای سه گانه بومی سنتی میبد، زیلو، سفال و معماری، با محوریت هنر زیلوبافی و قیاس با دو هنر دیگر، مطالعه و بررسی می شود. در این راستا بر اساس سوال اصلی این پژوهش که، سه هنر منحصربه فرد میبد یعنی زیلو، سفال و تزیینات معماری متناسب با فرهنگ و باورهای هنرمندان میبد دارای چه شاخصه ها و مفاهیم بنیادینی بوده که در دوران اسلامی توانسته ضمن حفظ و بقای خود، آن چنان گسترش یابد که در سالیان اخیر به ثبت جهانی برسند؟ و سوال فرعی، چه ارتباطی بین فرم و ساختار زیلو، سفال و معماری میبد با فرهنگ و اجتماع منطقه میبد وجود دارد؟ و براساس هدف پژوهش که، 1- شناخت عوامل موثر در ترکیب بندی نقش و رنگ زیلو، سفال و تزیینات معماری میبد، موجب رسیدن به زیبایی بصری در عین سادگی می شود و این همان اصل اساسی زیبایی در هنر اسلامی که بر مبنای اصل وحدت و بی پیرایگی است و 2- شناخت، تحلیل و تطبیق نقوش و رنگ زیلوی میبد با نقوش و رنگ سفال و تزیینات معماری بومی با تاکید بر مبانی بصری هنر اسلامی است، که به روش تحقیق بر اساس هدف، کاربردی و به شیوه توصیفی (تحلیل محتوا کیفی) و بررسی ارتباط عوامل مذکور با ویژگی های بصری هنر اسلامی در بستر نرم افزار تحلیل محتوا کیفی، Maxqda ورژن 2020 انجام شده است.  هنرهای بومی  سنتی میبد، در طول دوره های متمادی با حفظ ریشه ها و سنت ها رشد کرده اند و جنبه رمزی بودن و زیبایی از ویژگی های شاخص آن ها در هم راستا بودن با مبانی بصری دوره اسلامی است. هنرهای بومی- سنتی سه گانه میبد، با نیازهای روحی و روانی مردم منطقه همسو بوده و همانند آیینه ای منعکس کننده فرهنگ اسلامی بوده اند. هنرهای سه گانه بومی سنتی میبد در صورت و محتوا به معنای وسیع کلمه با حقیقت هستی و حقیقت آدمی پیوند ناگسستنی دارند. .این هنرها با فناوری های بومی در این عصر می توانند با تدابیر درست در روند تولید، کاربری و زیست سازگاری، تداوم حیات و گسترش یابند و این ارتباط گذشته و آینده می تواند راهگشای ابداعات و اختراعاتی در این زمینه باشد که خود عامل مهمی در تداوم حیات هنرهای بومی و سنتی میبد است.

    کلیدواژگان: زیلوبافی، سفالگری، معماری بومی، نقوش، هنر اسلامی
  • محبوبه زمانی*، امیر اکبری صفحات 135-169

    بهره وری از انرژی های طبیعت، از زمان گذشته تا کنون یکی از مهم ترین شاخصه های شکل گیری بنا بوده است. این موضوع در مناطق بیابانی و نیمه بیابانی به دلیل شرایط سخت اقلیمی اهمیت فراوانی پیدا می کرده است. معماری ایرانی اسلامی، همواره منطبق بر اقلیم در جهت بهره گیری از انرژی های طبیعی شکل می گرفته است، که در این بین دو مولفه اصلی جهت گیری (رون) و فرم در نحوه ساخت بنا تاثیرپذیری زیادی از اقلیم داشته است. یکی از بناهای مهم گذشته، کاروانسراها و رباط ها بوده اند، که به دلیل موقعیت قرارگیری و عملکرد باید شرایط مناسبی در برابر شرایط اقلیمی ایجاد می نمودند. از این رو بهره گیری از انرژی های طبیعی در آن حایز اهمیت بوده است. کاروانسراهای دوران سلجوقی در شاهراه خراسان به دلیل پایداری سیاسی، زمینه های فرهنگی، بستر اجتماعی مناسب و افزایش تجارت و رونق اقتصادی به اوج رونق و تکامل خود رسیده بودند. یکی از با ارزش ترین و شاخص ترین رباط ها در این دوران، رباط شرف می باشد. این بنای با شکوه در کنار راه ابریشم و در مسیر سرخس به مشهد و  اقلیم نیمه بیابانی واقع گشته است. نحوه ساخت بنا، جهت گیری و فرم آن با درنظر گرفتن شرایط اقلیمی منطقه شکل گرفته اند. لذا سوال مطرح این گونه بیان می شود: تاثیر شرایط اقلیمی منطقه بر جهت گیری و فرم بنای رباط شرف در جهت مدیریت انرژی فضای داخلی در طول سال چگونه بوده است؟و رابطه میان این مولفه های ساخت بنا با عملکرد انرژی داخلی چیست؟بنابراین جهت شناخت بنای رباط شرف با مشاهده و برداشت میانی، مدل سازی سه بعدی بنا قبل از تخریب و همچنین روش توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از نرم افزار تحلیل انرژی DesignBuilder بر مبنای شاخص PMV به تحلیل و بررسی بنا پرداخته خواهد شد. نتایج حاکی از آن است که، با وجود شکل گیری بنای رباط شرف در سالیان دور و بدون تکنولوژی، اما بهترین پاسخ را به شرایط اقلیمی جهت حفظ انرژی داخلی داده است.

    کلیدواژگان: اقلیم، سرخس، فرم، جهت گیری، رباط شرف
  • فاطمه سلطانی نژاد*، سید محمد طیبی صفحات 169-186

    سنت حسنه وقف، یکی از مصادیق بارزاحسان وخیرخواهی است که انسان تحت تاثیرآموزه های انبیاء، آنرا از دیرباز بنیان نهاده و همواره با ایجادبناهای عام المنفعه و معین کردن موقوفاتی برای آنها، به بخش عظیمی از نیازهای جامعه خود پاسخ داده است.به عبارت دیگر، موقوفات توانسته اند در ادوار مختلف تاریخی نقشی موثر ایفاکنند و باکارکردهای مختلف، در تاسیس و تداوم حیات نهادهای فرهنگی، اقتصادی و عام المنفعه تاثیر فراوان داشته باشند.این نوشتار درصدد تبیین نهاد وقف در کرمان در قرن پنجم هجری و طی زمامداری سلجوقیان کرمان  می باشد.بدین منظور ابتدا ضمن بیان شمه ای در باب چگونگی شکل گیری دولت سلاجقه کرمان، نهاد وقف را طی این دوره زمانی مورد بررسی قرار می دهد.و نقش و اهتمام زمامداران سلجوقی را در برپایی موقوفات مشخص می کند. یافته های پژوهش گویای آن است که دردوره حکومت سلاجقه برکرمان، سنت وقف، گسترش قابل توجهی یافت و به دنبال آن،  امور عام المنفعه و انجام گرفتن بسیاری از خدمات رفاهی، مورد توجه حکام و واقفان قرار گرفت.روش تحقیق در این پژوهش از نوع روش تاریخی با رویکرد توصیفی تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای صورت پذیرفته است.

    کلیدواژگان: نهادوقف، کرمان، سلاجقه، ملک قاورد، مسجد ملک
  • محمد کشاورز بیضایی صفحات 187-200

    عیاران، از زمره گروه های اجتماعی تاثیرگذار در تاریخ ایران به شمار می روند. هجوم مغول و پیامدهای سیاسی و اجتماعی حاصل از آن، در سده های هفتم و هشتم هجری، زمینه  فعالیت و کنش گری عیاران را فراهم نمود و دامنه پاره ی از ویژگی ها، آموزه ها و سنت های اجتماعی و تاریخی آنان را به متون ادبی و عرفانی این دوره، از جمله دیوان حافظ، کشانید. نوع نگاه حافظ به این گروه اجتماعی و چگونگی تجلی ویژگی ها و سنت های اجتماعی آنان در شعر وی موضوع قابل درنگی است که به آن پرداخته نشده است. این جستار با روشی توصیفی تحلیلی درصدد پاسخ گویی به این سوالات است که حافظ چه ویژگی ها و آموزه هایی از عیاران را در شعر خود وارد نموده؟ و نوع نگاه وی به این گروه اجتماعی و میزان همپوشی آن با واقعیت های اجتماعی و تاریخی چگونه است؟ یافته ها بیانگر آن است که حافظ با شناخت از شهرت و اثرگذاری عیاران در فعل و انفعالات سیاسی و اجتماعی گذشته و زمانه خود، به بازتولید پاره ای از ویژگی ها، سنت ها و آموزه های مثبت عیاران، از قبیل: شجاعت و بی باکی، خوشباشی، زیرکی و چالاکی و برخی ویژگی های نکوهیده و منفی آنان، نظیر: سنگدلی، شهرآشوبی، شب روی و راهزنی در دیوانش مبادرت ورزیده است. وی ازمنظری واقع بینانه و به اشکالی مستقیم و غیرمستقیم، این گروه اجتماعی، ویژگی ها و آموزه های اجتماعی و فردی آنان را در خدمت غنابخشی به معماری و محتوای برخی از اشعارش قرارداده و با خلق مضامین عاشقانه، عارفانه، تعلیمی، نیز تصاویر، فضاهای حسی و ذهنی سحرانگیز و تازه از آن، به توفیقی کم نظیر دست یافته است.

    کلیدواژگان: عیاران، تجلی، سنت ها، دیوان حافظ شیرازی
  • اسماعیل سنگاری*، میلاد حیدری صفحات 221-239

    هخامنشیان در سده ششم تا چهارم پیش از میلاد تمدنی بسامان و یکپارچه را پایه نهادند که وسعت قلمروی آن تمدن سرزمین های بابل، آشور، ایلام، لودیا، ماد، مصر، یونانیان آسیای صغیر و بخشی از هند را در بر می گرفت. بنیان گذار تمدن هخامنشی، کوروش دوم، در 559 پیش از میلاد، بر تخت سلطنت جلوس کرد. در بازه زمانی 559 تا 539 پیش از میلاد کوروش توانست با فتح هگمتانه، سارد، بابل و صفحات ساحلی آسیای صغیر، وارث تمدن های بزرگ آسیای غربی شود. تبار کوروش دوم پارسی یکی از بحث برانگیزترین مسایل تاریخ تمدن هخامنشی در دهه های گذشته بوده که منجر به اتخاذ آراء متفاوت و گاه متضاد در باب این مطلب شده است. ریشه این چالش در منابع مکتوب بنیادین این عصر قابل مشاهده و بررسی است، زیرا این منابع افزون بر مشکلاتی چون محدود و ناقص بودن که ویژگی داده های متون کلاسیک عصر باستان است، با مشکل تضاد و تناقض روایات نیز روبه رو هستند، به گونه ای که حداقل سه مضمون کاملا متفاوت در روایات مربوط به این مسئله می توان برشمرد. برخی روایات معتقد به تبار «پارسی-مادی» کوروش اند؛ برخی دیگر او را پسر «راهزن و بزچران» می دانند و منابع مکتوب خاورنزدیک باستان، وی را «کوروش، شاه انشان» خطاب می کنند. یکی از مهم ترین منابع در باب تبار کوروش دوم، روایت هرودوت هالیکارناسی در کتاب نخست وی، کلیو، است. هرودوت در این روایت، برای کوروش تبار پارسی-مادی قایل است. این پژوهش بر آن است تا به تبیین و تحلیل انتقادی روایت تواریخ از تبار پارسی-مادی کوروش دوم و نحوه به قدرت رسیدن وی بپردازد. روش این پژوهش توصیفی-تحلیلی، به شیوه کتابخانه ای و با استفاده از شواهد مکتوب و باستان شناختی عصر هخامنشی است.

    کلیدواژگان: تمدن هخامنشی، یواریخ هرودوت، کوروش دوم، تحلیل انتقادی
  • سید مسعود شاهمرادی صفحات 239-257

    جامعه اسماعیلیان نزاری ایران در دوران حسن صباح با الگوگیری از دعوت فراگیر اسماعیلیه پیش از دوره نزاری (دعوت قدیم) از گروه های متنوع اجتماعی تشکیل یافته و دارای هویت فرهنگی خاص خویش بود که از جمله نشانه های آن وجود مرکز علمی، نظام آموزشی و رونق زبان فارسی و برخی دانش ها در میان نزاریان است. نزاریان ایران در این عصر با تکیه بر کمکهای نزاریان، غنایم جنگی، باج و خراج گیری و برخی فعالیتهای عمرانی در مناطق تحت سلطه خود، توانستند وضعیت اقتصادی جامعه خویش را سامان دهند. مسئله پژوهش حاضر بررسی حیات اجتماعی،فرهنگی و اقتصادی اسماعیلیه نزاری ایران در دوران حسن صباح است. هدف پژوهش نشان دادن تکامل جامعه نزاریان ایران در دوران آغازین آن است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی با تکیه بر منابع کتابخانه ای است. نتیجه پژوهش نشان خواهد داد که در عصر حسن صباح پیروانی از طبقات مختلف اجتماعی جذب دعوت نزاریه شدند و توانستند جامعه نزاریان ایران را از جنبه فرهنگی شکوفا ساخته و از بعد اقتصادی تثبیت نمایند.

    کلیدواژگان: حیات اجتماعی، حیات فرهنگی، حیات اقتصادی، اسماعیلیه نزاری، حسن عباح
  • رکسانا ترابی نژاد، حبیب شهبازی شیران*، سید مهدی حسینی نیا صفحات 259-278

    بعد از مساجد، آرامگاه ها به عنوان بناهای مذهبی و نیمه مذهبی مقام دوم را درجهان اسلام دارا می باشند. در ایران دوران اسلامی به ویژه قرون میانه و ایلخانیان توجه به کمال گرایی و هر چه باشکوه تر ساختن بنا اعم از پلان، تعدد فضا تا تزیینات به بهترین و بیشترین وجه صورت میگرفت. استفاده از تصاعدهای عددی و خصوصا اعداد زوج، تمرکز فضاها به صورت قرینه تعدد فضاهای جانبی و ترکیب آنها در کنار هم باعث شکوفایی و گسترش نوعی از سبک معماری مجموعه بناها با پلان هشت ضلعی و هشت و نیم هشت شد. آرامگاه یوسف رضا ورامین و خانقاه شیخ عبدالصمد نطنز نیز از جمله مجموعه این بناهای آرامگاهی دوران ایلخانیان است. این دو مقبره در سبک،معماری وتزیینات، شباهتها و تفاوتهایی باهم دارند. هدف از نگارش این مقاله بررسی تاثیر عوامل سیاسی، فرهنگی ومذهبی دوران ایلخانی در شکل گیری برخی ویژگی های یکسان بین معماری و تزیینات آرامگاه یوسف رضا ورامین و خانقاه شیخ عبدالصمد نطنز است. با توجه به اهمیت رشد و گسترش تصوف و تشیع در دوران مغول اثرات عقاید تصوف و تشیع یکسان در اندیشه وتفکر حامیان این دو بنای آرامگاهی می توان مشاهده کرد که از مهمترین دلایل شکل گیری برخی شباهت های معماری خصوصا معماری هشت ضلعی در ساختار دو بنا می باشد.

    کلیدواژگان: تشیع، تصوف، آرامگاه یوسف رضا ورامین، خانقاه شیخ عبدالصمد نطنزی، عصر ایلخانی
  • بابک شاه پسندزاده صفحات 279-298

    مثنوی منطق الطیر عطار، سفرنامه ای در قالب حماسه عرفانی با بیانی نمادین از زبان پرندگان است. این سفرنامه آیینی با سلسله مراتب و طی کردن وادی ها، گذر از مسیرهایی همراه بارنج و در پی وصل سی مرغ (جان) به سیمرغ (جانان) نگاشته شده است. این تحقیق در راستای تحلیل  نشانه شناختی حکایت اصلی آن در وجه نمادین، به رمزگشایی از نمادهای عرفانی حکایت و تطبیق نمادها و وادی های آن با سلسله مراتب دسترسی در فضاهای مساجد ایرانی خواهد پرداخت. این تحلیل و رمزگشایی بر مبنای دو دسته نمادپردازی صورت می گیرد؛ دسته اول «نمادهای برون متنی» هستند که تاثیرو تاثر دو سویه و تعاملی اثر ادبی و معماری و «فضای بیرونی» آنها، یعنی منطق الطیر و معماری قدسی مساجد را در پنج گونه نمادپردازی بررسی می کند. دسته دوم عبارتند از «نمادهای درون متنی» که بر تفسیر و تبیین روابط و سیر حکایت در «فضای درونی» اثر ادبی و معماری، در تناظر و تشلبه با یکدیگر نظر دارد. شیوه گردآوری مطالب در این تحقیق به صورت اسنادی و کتابخانه ای و روش تحقیق در این مقاله، در گام اول توصیفی - تحلیلی و در گام بعد، با راهبرد استدلال منطقی خواهد بود.  در این بررسی ها، هر دو دسته نمادپردازی (برون و درون متنی) حکایت عرفانی منطق الطیر، در تطابق و تناظر با معماری قدسی مساجد ایرانی در قالب نسبت وادی های هفت گانه سفر آیینی حکایت با سلسله مراتب دسترسی فضاهای مسجد، از سیر نشانه شناختی بیرون به درون، و تناسب وجود سالک با عابدی که در جهت وصل طی طریق نمادین می کند، ارایه خواهد شد.

    کلیدواژگان: نشانه شناسی، نماد، منطق الطیر، معماری قدسی مساجد، هفت وادی
|
  • Yousseof Torabi Konjin *, Hassan Mogarabi, Ali Golami Firozjaii Pages 1-22

    The emergence of the Shiite government of Al-Buwayh as one of the most significant historical events in the fourth and fifth century AH had profound effects on the society especially on the economic conditions. Given the relative political stability of Iraq during this period, as well as the Buyid emirs’ wise implementation of economic policies and measures, many of which were considered progressive and innovative in the world at that time, Iraq witnessed rapid economic growth and development. The main question of the research is what were the most important economic actions of Al-Buwayh in Iraq? This research is a qualitative research, that is done using  documentary analysis and historical and library documents. Findings revealed that with the efforts of emirs including Rokn al-Dawla, Imad al-Dawla, Adud al-Dawla, Mu'izz al-Dawla and others, the Buyid dynasty could rule over affluent areas like Jibal, Fars, Khuzistan, and Iraq, while enjoying natural conditions of economy, like agriculture, mine,  water wealth and industry, their economic growth was boosted by the emirs’ economic measures and policies, such as cities’ and bazaars’ development, reconstruction of dams, controlling commercial and non-commercial roads, taxation, and focus on business. However, some emirs, in contrast with first rulers, did not care about economic matters and people’s life by heavy taxations, neglecting business growth, dam construction and irrigation, all of which led to economic regression, destruction of cities and bazaars, and consequently to riots, economic crises, and the emergence of a group called Ayyaran in areas like Baghdad and Karkh, who brought insecurity and plundered businessmen’s properties  during the last years of the Buyid dynasty.

    Keywords: raq, Economic policies, Buyid rulers, Reconstruction, bridgeconstruction
  • Shahram Jalilian Pages 2-24

    After the decline of the Arsacid Empire, Sasanians were strong antagonists of the Roman and then Byzantine empires. Also, Sasanian history was the apex of the ancient East and the last period before the advent of Islam in Persia. Iranian and non-Iranian scholars have been engaged in the research into the history, economy, culture, religion, and society of the Persia of Sasanian era. Grundzüge der Geschichte des sasanidischen Reiches (1990), authored by Klaus Schippmann, a German archeologist, is a concise study of the Sasanian history, religion, economy, and archeology and art. The information contained in this monograph will not please the experts on the Sasanian history. It will however be of use for the students and those interested in the history of the period. Kaykavus Jahandari, a renowned translator, has translated the book from German into Persian under the title Mabāni-ye Tārīkh-e Sāsāniyān (Outlines of the History of Sasanian Empire). The first edition was published in 2005 by Farzān-e Rūz. This essay is a review of both the content and the form of the book, the viewpoints provided by the author, and an appraisal of the Persian translation.

    Keywords: Klaus Schippmann, Sasanian history, Sasanian religion, archeology, art of the Sasanian art, Outlines of the History ofSasanian Empire
  • Zahra Cheraghi *, Reza Rezaloo, Seyed Mehdi Hossyni Nia, Mohammd Eskandari, MohammadReza Chegini Pages 23-44

    Lorestan bronze objects are symbolically divided into four categories: animal motifs, plant motifs, human motifs and geometric motifs. The image of Gilgamesh can also be seen among the symbols used in Lorestan bronze objects. This role has been depicted in different forms with more artistry and skill, and each of them has a semantic and conceptual burden that reveals and studies these objects and reveals the beliefs of the people of that period. The present article took a descriptive-analytical method using library resources. In this article, objects have been selected whose images are symbolically in line with the subject of study. Therefore, the main question and issue of this research was posed as follows: According to the background mentioned in this article, the presence of the image of Gilgamesh in the bronze works of Lorestan, what is the relationship between the use of the role and the culture of the people of the region? The results showed that using the role of Gilgamesh to turn women and chariots back indicates that the people of Lorestan did not consider Gilgamesh as a god, but considered it as a spell against the source of wounds and the power of evil. Lorestan bronze workers have used the role of Gilgamesh in the decorative and non-decorative objects they used, including hairpins and votive objects, and even on weapons. The role of Gilgamesh on Lorestan bronzes is inspired by the art of Mesopotamia and Ilam, and after Ilam, it was adopted in bronze objects of other areas of Lorestan.

    Keywords: Gilgamesh, Bronze Objects, Lorestan, Symbology
  • Sahm Al-Din Khazaei *, Fattaneh Baharvandi Pages 45-63

    With the formation of the Safavid government and the establishment of stability and authority in Iran, the ground was laid for communication between Iran and other European countries. Subsequently, ambassadors and agents from these countries traveled to Iran for various reasons, and a number of them wrote these travel itineraries. Among the issues that the travelers have addressed are the court life and the Harem of the Safavid kings. The present study tried to investigate the viewpoints of European travelers regarding the Safavid royal women of Harem and the power and influence of the Haram in the administration of the country by using descriptive-analytical method and first-hand sources. According to the findings, there were certain customs and laws within the Harem, and the Safavid kings had complete control over their Harem, assigned various forces to govern it, and prevented their influence and interference in the affairs as long as they were in power and controlled the population of women and princes and their authority in different ways. But if the king did not have enough authority, he would easily be influenced by the power of the harem women and run the monarchy according to their wishes.

    Keywords: Safavids, European travelogues, Harem, Chardin, Sanson
  • AliReza Khajeh Ahmad Attari *, Farzaneh Bakhtiari Pages 63-85

    Humans have been dependent on hunting for survival, but the role of hunting somehow changed in the Assyrian civilization, and became a tool to show the power of kings in the form of images of hunting powerful animals or war scenes. One of the subjects that was worked as a relief or seal in the Achaemenid period in Iran was the king’s battle with a hybrid animal. On the other hand, this image is demonstrated in the form of a relief in the ancient Elamite civilization, called Enumaleiš. The comparative study of the creation myths of ancient Iran and Mesopotamia could reveal the common concept of battle with lions or hybrid animals in the Achaemenid and Babylonian reliefs. This research takes a comparative approach to study motifs and myths. According to the alignment of the myths of Iran and Mesopotamia, the question is, what was the purpose of raising this issue in Iranian and Mesopotamian art? The research method was descriptive-analytical and the method of data collection was library-based. The results of the research showed that the artists’ motivation in creating these reliefs was to explain their surrounding world based on the transformation of nature, fertility, and peace. Also, the king’s battle with the hybrid animal has illustrated the myth of order and disorder and good and evil, which has been the commonality and intellectual unity of neighboring civilizations in dealing with nature and establishing order in it.

    Keywords: The creation myth, Battle, Civilization, Achaemenid, Elamite
  • Ali Rahimisadegh Pages 85-107

    The industry and art of shalbafi in Kerman is not only an art, but also an influential culture for locals. One of the most significant guild in the Qajar dynasty was constituted by Kermanshalbafi industry in which more than a third of people were employed. Meanwhile, travelers had been describing shalbafan conditions in Kerman as child abuse, long working hours, and low payment. This low-paid occupation was a source of lucrative business for the workshop owners. In addition, the government's ruthless leadership and the rise of political actions in Kerman led to the working class insurrection on which there was found little research. As a result, this insurrection has not gained a proper place in the historical changes. In fact, the government had lost its power during the insurrection in Kerman and a certain group of people found the position to rule the city.           This paper has been written based on the original references and has utilized historical research methodology which aims at investigating the circumstances, quality, and the end of the shalbafaninsurrection in the era of MortezaGholikhan government (1868-1878 AD) and its suppression by MirzaFarmanfarma, the government of Kerman (1878-1880 AD).

    Keywords: Iran, Kerman, the Qajar, shalbaf, shalbafee industry
  • Shiva Zare, Abolfazl Davodiroknabadi *, Mohammadmahdi Karimnejad, Mahmood Dehghanharati Pages 107-134

    Indigenous-traditional arts in each region are the visual and cultural representation of that region. Since these industries rely more on materials and indigenous and traditional expertise, in addition to being practical, they represent people’s lifestyle, the thought and culture of the artists. ziloubafi, pottery and architecture are among the oldest traditional and indigenous arts in Meybod, a city located 50 kms from Yazd province, and have been formed and developed in the Islamic period in line with the principles of Islamic art. The remarkable variety of motifs in zilou, pottery and local Architectural decorations, composition and structural principles specific to these traditional arts, has led to coherence in the composition of motifs and colors in them and has accommodated a wide range of culture and beliefs of Meybod residents. This paper studies the relationship between the concepts of motifs in the three aforementioned arts, with focus on ziloubafi and its comparison with the two other arts. The primary question of this study is what were the fundamental characteristics and concepts of the three idiosyncratic arts of Meybod, which were based on the artists’ culture and beliefs, that could not only remain during the Islamic period, but could be universally registered? And the secondary question is what kind of relationship between form and structure of zilou, pottery, and architecture of Meybod and the culture and society of this region? The purpose of the study is that 1) identifying effective factors in the combination of designs and colors of zilou, pottery, and architecture decorations of Meybod could lead to visual aesthetics despite simplicity, and this is the main aesthetic principle of Islamic art based on unity and simplicity. 2) recognition, analysis and comparison of the designs and colors of zilou with those of pottery and local architecture decorations is based on emphasis on visual principles of Islamic art. The research method is descriptive (qualitative content analysis) and the relationship between the mentioned factors and the visual characteristics of Islamic art has been investigated using the quantitative content analysis application, called MAXQDA 2020. The indigenous-traditional arts of Meybod developed over time while preserving their roots and their symbolic aspect and beauty is in line with visual aesthetics of Islamic art. These three arts were in line with the spiritual and psychological needs of the people of their region and reflected the Islamic culture. These arts can survive and develop via local technologies of the present time with proper plans in the production process, use, and biocompatibility. Also, the link between the past and future can lay the ground for innovations in this field, which is an important factor in the preservation of indigenous and traditional arts per se.

    Keywords: Ziloubafi, Pottery, Architecture, Meybod, Motifs, Islamic art
  • Mahbubeh Zamani *, Amir Akbari Pages 135-169

    Utilization of natural energies has been one of the most important features of building formation since ancient times.This issue has become very important in desert and semi-desert areas due to severe climatic conditions.Iranian Islamic architecture has always been formed in accordance with the climate in order to use natural energy, in which the two main components of orientation and form in the construction of the building have been greatly influenced by the climate.One of the important buildings in the past were caravanserais and ligaments, which due to their location and function, had to create suitable conditions for climatic conditions.Therefore, the use of natural energy in it has been important. caravanserais of the Seljuk period on the Khorasan highway had reached their peak of development due to political stability, cultural contexts, suitable social context, as well as the increase of trade and economic prosperity.One of the most valuable and significant ligaments in this period is the ligament of honor.This magnificent building is located next to the Silk Road on the way from Saraks to Mashhad and the semi-desert climate.The construction of the building, its orientation and form have been formed taking into account the climatic conditions of the region.Therefore, the question is expressed as follows:What has been the effect of the climatic conditions of the region on the orientation and form of the building of RobatSharaf in order to manage the energy of the interior space during the year?And what is the relationship between these building components and internal energy performance?

    Keywords: Climate, Sarakhs, Form, Orientation, Robat Sharaf
  • Fatemeh Soltaninejad *, Mohammad Tayybi Pages 169-186

    The good tradition of devotion (waqf) is one of the evident examples of beneficence and benevolence that man, under the influence of the teachings of the prophets, has established for a long time and has always responded to a large part of the needs of his society by creating public buildings and determining endowments for them. In other words, endowments, with different functions, have played a significant role in various eras and could be largely effective in the establishment and maintenance of cultural, economic and public institutions. This study is to shed light on devotion in Kerman in the fifth century AH, during the Seljuk period. To this aim, after fiving an introduction on how the Seljuk government was formed in Kerman, devotion in this period will be investigated and the Seljuk rulers’ role and efforts in promoting endowments will be identified. The findings suggest that during the Seljuk rule in Kerman, the tradition of devotion had a remarkable expansion, as a consequence of which public affairs and the provision of welfare services came into the attention of rulers and benefactors. The research method was historical with a descriptive-analytical approach and based on library studies.

    Keywords: Devotion, Kerman, Seljuk, Malek Ghavord, Malek mosque
  • Mohammad Keshavarz Beyzaei Pages 187-200

    Ayyaran was one of the effective social groups in the history of Iran. The Mongol invasion and its political and social consequences, in the seventh and eighth centuries AH, laid the ground for the activity and activism of the Ayyaran and the reflection of some of their characteristics, teachings and traditions in literary and mystical texts of this period, like the Divan of Hafiz. Hafiz's view of this social group and how their social characteristics and traditions are manifested in his poetry is a significant issue that has not been addressed. Using a descriptive-analytical method, this article seeks to answer the following questions: What characteristics and teachings of Ayyaran were included in Hafiz’s poetry? And what is his view of this social group and how much does it overlap with social and historical realities? The findings indicated that Hafiz, by recognizing the fame and influence of Ayyaran in the political and social interactions of his past and present, reproduced some of the positive characteristics, traditions and teachings of Ayyaran, such as courage and fearlessness, cheerfulness, shrewdness, agility and some of their reprehensible and negative characteristics, such as cruelty, chaotic city, night owl and robbery in his court. From a realistic point of view, in a direct and indirect way, he puts this social group, their social and individual characteristics and teachings in the service of enriching the structure and content of some of his poems, and by creating romantic, mystical, educational themes, images, and magical and novel sensory and mental atmosphere, have achieved unparalleled success.

    Keywords: Ayyaran, Traditions, Manifestation, the Divan of Hafiz
  • Esmaeil Sangari *, Milad Heydari Pages 221-239

    Achaemenids founded an integrated civilization including Babylon, Assyria, Elam, Lydia, Media, Egypt, Greeks of Asia Minor and some parts of India during the sixth to fourth century BC.  The founder of the Achaemenid civilization, Cyrus II, came to power in 559 BC. During 559 to 539 BC, by conquering Ecbatana, Sardis, Babylon and coasts of Asia Minor, Cyrus became the heir of great civilizations of West Asia. Ancestry of Persian Cyrus II, has been one of the most controversial issues of the Achaemenid civilization in the last decades, which brought about different and sometimes opposite ideas. Roots of this challenge would be found in the fundamental written sources related to this period, because in addition to deficiency and limitation, which are characteristics of classical texts of the ancient period, narratives have other problems such as contradiction and paradox; so that, at least, three general different contents would be seen in narratives on this issue. Some narratives consider Cyrus as a Median-Persian. Others believe that his father was a bandit and his mother was a goatherd. Archeological sources call him “Cyrus, King of Anshan”. One of the most important sources about Cyrus II’s ancestry is Herodotus Halicarnassus’s narrative in his first book called Clio, in which he is considered as Persian-Median. This research aims to study and analyze Herodotus’s narrative about the Persian-Median ancestry of Cyrus II. The research method was library descriptive-analytic, using archeological and literary evidence.

    Keywords: the Achaemenid civilization, Histories of Herodotus, Cyrus II, Critical analysis
  • Seyyed Masoud Shahmoradi Pages 239-257

    The Nizari Isma’ili community of Iran during the time of Hassan Sabbah was modeled on the universal Isma’ili invitation before the Nizari period (old invitation), which was composed of various social groups and had its own cultural identity with signs such as scientific center, educational system and popularity of Persian language and some knowledge. During this period, the Nizaris of Iran were able to manage the economic situation of their society with the help of the Nizaris, war booty, taxation, and some civil activities in areas under their control. The Question of the present study is about the social, cultural, and economic life of the Nizari Isma’ili of Iran during the time of Hassan Sabbah. This study aims to show the evolution of the Nizari community of Iran in its early period. The research method is descriptive-analytical based on library resources. The results indicated that during the time of Hassan Sabbah, followers of different social classes were attracted to the Nizari invitation and were able to flourish the Iranian Nizari community in cultural aspects and stabilize it in economical aspects.

    Keywords: Social life, Cultural life, Economic life, Nizari Isma’ili, HassanSabbah
  • Roxana Torabi Nejad, Habib Shahbazi Shiran *, Seed Mahdi Hossini Nia Pages 259-278

    After mosques, tombs are the second largest religious and semi-religious buildings in the Islamic world.In the Islamic era, especially in the Middle Ages and the Ilkhanids, attention was paid to perfectionism and making the building as glorious as possible, including the plan, the multiplicity of space, and the decorations in the best and most efficient way.The use of numerical expansions, especially even numbers, the concentration of spaces symmetrically, the multiplicity of lateral spaces and their combination together led to the flourishing and expansion of a kind of architectural style of the building complex with octagonal and octagonal plan.The tomb of Yousef Reza Varamin and the monastery of Sheikh Abdul Samad Natanz are also among the collections of these tombs of the Ilkhanid era. The two tombs have similarities and differences in style, architecture and decoration. The purpose of writing this article is to investigate the influence of political, cultural and religious factors of the patriarchal period in the formation of some identical features between the Architecture and decorations of the tomb of Yousef Reza Varamin and the monastery of Sheikh Abdul Samad Natanz.Considering the importance of the growth and expansion of Sufism and Shiism during the Mongol period, the effects of Sufism and Shiism's beliefs on the thoughts and ideas of the supporters of these two mausoleums can be seen as one of the most important reasons for the formation of some architectural similarities, especially octagonal architecture. There are two buildings.

    Keywords: Shia-Sufism, Tomb of Yusuf Reza Varamin, Sheikh Abdul Samad Natanzi Monastery, Patriarchal architecture
  • Babak Shahpasandzadeh Pages 279-298

    Mantiq al-Tair written by Attar is a travelogue in the form of a mystical epic with a symbolic expression in the language of birds. This ritual travelogue has been written with passing through the valleys, passing and following the connection of Si-morgh (thirty birds) to Simorgh. this research will decipher the mystical symbols of the story and match its symbols and valleys with the hierarchy of access in the spaces of Iranian mosques. This analysis and decoding is based on two categories of symbolism; The first category is "extra-textual symbols", which examines the interactive influence of literary and architectural works ie Mantiq al-Tair and the sacred architecture of mosques in five types of symbolism. The second category is "symbols within the text" which deals with the interpretation of the course of the story in the "inner space" of literary and architectural works, in similarity with each other. The method of collecting materials in this research is documentary base and the research method in this article will be descriptive-analytical and logical reasoning strategy in the next step. In these studies, both categories of symbolism (external and internal text) of the mystical story, in accordance with the sacred architecture of Iranian mosques in the form of the ratio of the seven valleys of the ritual journey of the story with the hierarchy of access to mosque spaces, and the proportion of the seeker's existence with the worshiper who symbolizes in the direction of connection through the path will be presented.

    Keywords: Semiotics, symbol, Mantiq al-Tair, sacred architecture of mosques, seven valleys