فهرست مطالب

پژوهشنامه تفسیر و زبان قرآن - سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، پاییز و زمستان 1400)

پژوهشنامه تفسیر و زبان قرآن
سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احسان الله درویشی*، عزت الله مولایی نیا، سیما البوغبیش صفحات 11-26

    تعیین مرجع ضمیر در فراز «جعلا له شرکاء فیما آتاهما» از آیه 190 سوره اعراف، چالشی در میان مفسران فریقین پدید آورده است: بازگشت ضمیر فعل « جعلا» به حضرت آدم و حوا چگونه با عصمت حضرت آدم سازگاری خواهد داشت؟ متون روایی پرشمار ذیل آیه نشان از دیرینگی چالش در سده های نخست اسلامی دارد. مفسران فریقین رهیافت های گوناگونی در تبیین این آیه برگزیده اند. نظریه هایی همچون شرک آدم و حوا، شرک اجداد قریش، شرک نوع انسان ها در میان رهیافت های تفسیری فریقین دیده می شود. نوشتار حاضر با روش کتابخانه ای به گردآوری رهیافت ها پرداخته و پس از نقد و تحلیل رهیافت های تفسیری بر اساس روش تحلیلی توصیفی، نظریه شرک نسل آدم و حوا را به عنوان رهیافت منتخب برگزیده است. با استناد به آیات مشابه و روایات تفسیری و نیز دلایل عقلی، قرآنی و روایی عصمت آدم علیه السلام، به نظر می رسد آیه در صدد بیان داستان فرزندآوری حضرت آدم و حوا است اما در فراز «جعلا له شرکاء» به عاقبت اولاد مشرک این دو اشاره شده است.

    کلیدواژگان: عصمت آدم، نفس واحده، آیه 190 اعراف، روایات تفسیری، رهیافت تفسیری
  • معصومه سالاری راد* صفحات 27-42

    یکی از رویکردهای رایج در حوزه زبان دین، نظریه عرفی بودن زبان قرآن است. این نظریه دارای پیشینه طولانی است. بر اساس این نظریه، خداوند در ارایه مقاصد خویش، از ساختار زبان متعارف و مرسوم قوم استفاده کرده است و به این طریق مقصود خود را بیان نموده است. مطالعه و نقد نظریه عرفی بودن زبان قرآن و بیان نظریه خاص از دیدگاه علامه طباطبایی از اهداف و موضوع این نوشتار است. روش مطالعه از نوع توصیفی و تحلیلی و با اتکاء به آثار وی می باشد. سوال اصلی پژوهش این است که تحلیل علامه طباطبایی از نظریه عرفی زبان قرآن چیست؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که علامه نظریه ی زبان عرفی را فی الجمله پذیرفته، اما قرآن را بدلیل اشتمالش بر حقایق ماورایی، عدم شناخت ژرفای آن و وجود متشابهات و جزمیت زبانش، فراتر از فهم عرفی وعمومی می داند. از منظر علامه طباطبایی، زبان قرآن هر چند بر اساس عناصر عرفی نازل شده است اما تفاوت های اساسی ای با زبان عرف دارد که وجود این تفاوت ها سبب نفی نظریه ی یکسان انگاری زبان دین و زبان عرف می شود. به دلیل نزول تدریجی و اشتمال آن بر مفاهیم غیبی، در تفسیر زبان قرآن، اصول و قواعد عرفی لازم است اما کافی نیست، زیرا زبانی فراعرفی است و دارای خصوصیت مشکک بودن سطوح و ساحات ادراک و فهم می باشد.

    کلیدواژگان: زبان دین، علامه طباطبایی، زبان عرف، گزاره های قرآنی، مشکک بودن سطوح ادراک و فهم در زبان قرآن
  • قربان ابراهیمی* صفحات 43-60

    علامه طباطبایی، مفسر المیزان، به رغم آن که آثار همگون در زن و مرد را دلیل بر اشتراک زن و مرد در گوهر انسانی می داند؛ اما مانند مفسران قبل از خود به ضعف عقل زن در قیاس با مرد معتقد است. ایشان با استناد به آیه 18 سوره زخرف حیات زن را حیات عاطفی و حیات مرد را حیات عقلانی دانسته و قایل به ضعف نیروی تعقل و قوه استدلال زن در مقایسه با مرد است و بر این بنیاد تفاوت های حقوقی بین زن و مرد را در فقه اسلامی توجیه می کند. در این نوشته برای فهم هرچه دقیق تر، تفسیر ایشان در چهار دلیل تنظیم گردید و پس از بررسی های لازم و با استفاده از دیگر تفاسیر به این نتیجه انجامید که برخلاف نظر المیزان، پرورش زن در لابه لای زینت ها و ناتوانی وی از جدال پردازی، وصفی ذاتی و تغییرناپذیر زن نیست و بیشتر ریشه در نگرش عصر جاهلیت به زن و نظام های تربیتی غیر اسلامی دارد. زن مانند مرد می تواند با فراگیری حکمت های علمی و عملی، هم قوه تعقل خویش را تازگی و طراوت بخشد، هم قوای طبیعی خود را تحت زعامت عقل درآورد. هم چنین بین علاقه مندی زن به زینت و زیور و عطوفت ورزی او ملازمه ای نیست و تفاوت زن با مرد در موضوع ارث، گواهی دادن و موضوع قوام بودن مرد هیچ یک نمی توانند نشیت گرفته از ضعف عقلی زن و مبین آن باشند.

    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، زن، زینت، عطوفت، نقصان
  • سیده هانیه مومن*، زهرا قاسم نژاد صفحات 61-78

    یکی از آیات چالش برانگیز قرآن که در مورد آن آرای گوناگونی از سوی متقدمین و متاخرین مطرح شده است، آیه ی «و الارض بعد ذلک دحاها» (نازعات:30) است. این پژوهش با تاکید بر این آیه به تبیین آراء تفسیری علامه طباطبایی، مراغی و بانو امین اصفهانی می پردازد و هدف از آن مقایسه و ارزیابی نظرات سه مفسر معاصر در مورد آیه ی شریفه می باشد. یافته ها حاکی از آنست که علامه طباطبایی و بانو امین اصفهانی که معتقد به تقدم خلقت آسمان بر زمین می باشند، «دحوالارض» در آیه ی شریفه را ناظر بر خلقت و گسترش همزمان زمین می دانند، ضمن این که علامه در دیدگاه دوم خود آن را به حرکت زمین نیز تفسیر نموده است. اما مراغی که خلقت زمین را مقدم بر آسمان می داند، «دحوالارض» را مرحله ای جدا از خلقت زمین دانسته و آن را عبارت از بسط زمین جهت تمهید آن برای سکونت بیان داشته است. با توجه به قراین لغوی، قرآنی و روایی که در ضمن این پژوهش بدان ها اشاره می شود، مقصود از «دحوالارض» در آیه ی شریفه نمی تواند ناظر بر خلقت و گسترش همزمان و حرکت زمین باشد بلکه آن صرفا بر بسط و گسترش زمین دلالت دارد.

    کلیدواژگان: دحو الارض، خلقت، حرکت، زمین و آسمان
  • زینب احمدیان*، سید عبدالرسول حسینی زاده صفحات 79-96

    یکی از مسایل بحث برانگیز در حوزه قرآن پژوهی، امکان وجود معانی متعدد در تفسیر یک واژه و نیز حجیت و کیفیت اعتبار شرعی این وجوه معنایی است. در طول قرن های گذشته، اندیشمندان اسلامی در صدد پاسخ به این سوال بر آمده اند که آیا خداوند از واژگان و عبارات قرآن کریم فقط یک معنا و مفهوم را قصد کرده یا معانی متعددی را از آنها اراده نموده است. اهمیت این مساله به جهت تاثیر زیاد این مبنا در بررسی معانی قرآنی و کشف مراد الهی از آن است.پژوهش حاضر با روش تحلیلی و توصیفی به بررسی آرای آیت الله جوادی آملی درباره چندمعنایی قرآن پرداخته و جایگاه این مبنا را در کنش تفسیری ایشان بررسی کرده است. نتیجه از آن حکایت دارد که در تفسیر تسنیم، اصل امکان استعمال لفظ در بیش از یک معنا پذیرفته شده و این مبنا در تفسیر مشترکات لفظی، مجازات، کنایات و بواطن آیات قرآن کریم به کار رفته است.

    کلیدواژگان: چندمعنایی، استعمال لفظ در بیش از یک معنا، تفسیر تسنیم، آیت الله جوادی آملی
  • سعید امینائی*، مهراب صادق نیا صفحات 97-116

    پس از ترجمه متون فلسفی به زبان عربی و ورود فلسفه به جامعه اسلامی، عده ای با فلسفه به عنوان دانشی بیگانه که با دین سازگار نیست و حتی گاه با آن در تضاد است، به مخالفت پرداختند. فیلسوفان برای مقابله با این مخالفت ها، تلاش کردند نشان دهند فلسفه نه تنها با دین در تضاد نیست، بلکه بسیاری از آموزه های دینی را می توان با فلسفه اثبات کرد. آنها با این انگیزه کم کم نگاه فلسفی را وارد تفسیر قرآن کرده و مدعی شدند زبان قرآن لایه های زیرینی دارد که در پی القای معارفی عمیق و درخور فهم خواص است و جز با فلسفه قابل کشف نیست. دیدگاه آنان درباره تفسیر و همچنین تفاسیر فلسفی آنان مخالفانی داشته که آن را از ابعاد گوناگون از جمله اشاره به پیامدهای آن، نقد کرده اند. از میان این پیامدها می توان به دگرگونی معنایی در الفاظ قرآن، گرایش به تفسیر خلاف ظاهر، نادیده انگاشتن عناصر احساسی و عاطفی در قرآن، دورشدن از مقصد اصلی قرآن یعنی هدایت و تزکیه نفوس، مشکل جلوه دادن فهم قرآن و لزوم وابستگی فهم قرآن به مرجعی دیگر اشاره کرد.

    کلیدواژگان: تفسیر فلسفی، تفسیر قرآن، تاویل، زبان قرآن، پیوند دین و فلسفه
  • حسن رضایی هفتادر*، محمد درگاه زاده، صفر نصیریان صفحات 117-134

    امروزه شناخت دقیق و مبنایی دیدگاه های خاورشناسان و روش های پژوهشی آن ها درباره قرآن و نقد علمی این دیدگاه ها بر اساس مبانی دینی و عقلی استوار، ضرورتی انکارناپذیر است. جرالد هاوتینگ قرآن پژوه انگلیسی، یکی از خاورپژوهانی است که بر اساس روش نقد ادبی به پژوهش درباره آیات قرآن پرداخته است. انتقادات ادبی هاوتینگ بر قرآن، به طور مجموع از سه جهت مطرح شده است: پیدایش قرآن در محیط فرقه ای؛ ماهیت جدلی آیات قرآن؛ هویت زمانی متاخر قرآن و مخاطبان آن. دیدگاه های مذکور به این نحو رد می شوند: قرآن برخلاف متون مقدس دیگر، ماهیت بشری ندارد و متن آن بر انواع اعجاز، مانند بلاغت، علو معنا و نیز عدم اختلاف در بیان مشتمل است که همه این شگفتی ها، از وحیانی و غیربشری بودن آن ناشی می شود. مقایسه قرآن با کتب مقدس یهودی-مسیحی از حیث ماهیت جدلی، نادرست است و آن نوع جدلی که هاوتینگ از آن سخن گفته، قرآن نسبت به مخاطبان خود به کار نبرده است. سبک قرآن، برخلاف سبک کتب مقدس دیگر، بیان گر اصالت تاریخی آن است. متن قرآن از طریق تواتر به دست مسلمانان رسید و تواتر تاریخی، نشان می دهد که قرآن از طریق وحی بر پیامبر (ص) نازل شده است.

    کلیدواژگان: قرآن، هاوتینگ، نقد ادبی، محیط فرقه ای، جدل
  • حسن باقریان*، علیرضا دل افکار، سید علی علم الهدی، زهرا خیراللهی صفحات 135-154

    تفکر فازی و نظریه سیستم های پیچیده در اصل ناهمسازگاری به یکدیگر پیوند خوردند. مطابق این اصل که در سال 1973 مطرح شد، به فراخور پیچیدگی یک سیستم توان ما در بیان گزاره های دقیق و معنادار کاسته می شوند. در این صورت گزاره ها از قطعیت و سیاه و سفیدی و شفافیت فاصله گرفته و به گزاره هایی فازی تبدیل خواهند شد. در این جستار با روشی تحلیلی نشان داده ایم که زبان وحیانی قرآن با خصلت هایی که به ویژه در بین مباحث مربوط به زبان دین در دوران معاصر از خود نشان می دهد، می تواند در فضای الگوواره ای سیستم های پیچیده مورد بازخوانش قرار گیرد. در این صورت مطابق اصل ناهمسازگاری، رهیافت اساسی در تبیین و تحلیل زبان وحیانی قرآن تفکر فازی خواهد بود که در نتیجه آن گزاره های توصیفی ما از زبان قرآن به گزاره هایی بینابینی، مشکک، خاکستری، مات و غیرخطی تبدیل خواهد شد.

    کلیدواژگان: اصل ناهمسازگاری، تفکر فازی، زیان قرآن، سیستم های پیچیده
  • احمد زارع زردینی*، یحیی میرحسینی، علی محمد میرجلیلی، سمیرا دهقان صفحات 155-170

    یکی از الگوهای تبیین ساختار زبان قرآن کریم،«نظام زوجی/ جفت سوره» است. از جمله قرآن پژوهان معاصر که به این دیدگاه پرداخته، امین احسن اصلاحی است . مقاله حاضر به روش تحلیل انتقادی و با هدف پاسخ گویی به این سوال که تا چه اندازه این دیدگاه می تواند در قرآن شناسی مورد توجه قرار گیرد، سامان یافته است. برای رسیدن به این هدف، با روش مثال نقض، به نقد و بررسی این دیدگاه پرداخته شد. بر این اساس، از آنجا که امین احسن اصلاحی سوره نجم را با سوره پیشین یعنی سوره طور زوج دانسته است، پژوهش به روابط سوره نجم با سوره پسین خود یعنی سوره قمر پرداخته تا بتواند از یافته های آن در ارزیابی دیدگاه اصلاحی بهره ببرد. یافته های پژوهش به تایید بخشی از دیدگاه اصلاحی اشاره داشت بدین معنا که یکی از الگوهای روابط همجواری در بین سوره های قرآن کریم،همان گونه که اصلاحی اشاره نموده ، مکمل بودن دو سوره است. زیرا چنین وضعیتی در ارتباط دو سوره نجم و قمر نیز مشاهده شد،بدین گونه که این دوسوره به ترتیب موضوع« دریافت و ابلاغ وحی» را معناورزی می کنند. اما درباره دیدگاه اصلاحی که آیا در تعیین مصادیق به درستی عمل نموده یا خیر ، به نظر می رسد علی رغم دیدگاه اصلاحی، ارتباط محکمی بین سوره نجم با سوره پسین خود یعنی سوره قمر مشاهده می شود، بنابراین در تعیین اینکه سوره با سوره همجوار پیشین یا پسین زوجیت دارندباید با پژوهش های دقیق بر متن قرآن کریم، این نظام را بازطراحی نمود.

    کلیدواژگان: سوره نجم، سوره قمر، ساختار زبان قرآن، نظام زوجی سوره ها، جفت سوره ها، امین احسن اصلاحی
  • مینا شمخی*، قاسم بستانی، زهرا قاسم نژاد، آمنه امیدی صفحات 171-186

    دانش قرایت از علوم مورد نیاز مفسر در تبیین و فهم مراد الهی است. سیر تاریخی دانش قراءات و نگاه مفسران به این دانش حکایت از تفاوت نگاه مفسران و اندیشمندان به قرایت های قرآن کریم است. در برخی از برهه های تاریخ، شاهد نگاهی ادبی به قراءات و در برخی از دوران ها، با رویکرد حدیثی به قرایت قرآن کریم روبرو هستیم. از سویی، علاوه بر نوع نگاه ها به دانش قرایت، قرایت در تفاسیر مختلف دارای کارکردهایی است که به نظر می رسد در تفاسیر معاصر به ویژه تفاسیر شیعه، این موضوع قابل تامل است. مفسران شیعی با تاسی از کلام اهل بیت (ع)، قرایت قرآن را واحد دانسته و اختلاف را از جانب راویان دانسته-اند. بنابراین برخی مفسران شیعه با روش ها و متدهای مختلف سعی در ترجیح قرایت مشهور دارند. با توجه به این موضوع در نوشتار حاضر تفسیر الفرقان که یکی از تفاسیر معاصر است با روش توصیفی تحلیلی به منظور تبیین رویکرد مفسر به اختلاف قراءات و تحلیل ترجیح قرایت در این تفسیر مورد واکاوی قرار می گیرد. نتایج نشان می دهد، مفسر رویکرد حدیثی به قرایت دارد و تنها قرایت مشهور و رایج حفص از عاصم را ارجح می داند و در تمام موارد سعی دارد این قرایت را توجیه و ترجیح دهد و روایات در این زمینه، مستند اصلی وی در بحث قراءات است.

    کلیدواژگان: اختلاف قرائات، تفسیر، قرائت، الفرقان فی تفسیر القرآن، صادقی تهرانی
  • زهره شوندی*، مجید معارف صفحات 187-212

    از عوامل موثر بر تفسیر قرآن با توجه به تلاشهای مفسران، پی جویی از معانی مفردات قرآنی است که البته در مواردی به دلایلی چون عدم توجه به معنای دقیق ریشه، وجود اشتراک لفظی در برخی واژه ها، خلط معنای حقیقی از مجازی و عدم تفکیک معنای اصلی از ثانویه اختلافاتی هم بین مفسران بوجود آمده است. مقاله حاضر در صدد تبیین نقش واژه شناسی در تفسیر قرآن کریم است که با رویکرد تکامدپژوهی صورت گرفته و هدف آن بیان دستاوردهای واژه شناسی در عرصه تفسیر است که پس از بررسی ریشه ای واژگان مختلف به ویژه تکامدها، با روش استنباطی و استدلالی صورت گرفته است. قابل ذکر است که به جهت محدودیتهای مطالعاتی تکامدها، بررسی اشتقاقهای واژه در زبان عربی و معادل یابی آن در زبانهای خواهر، در کشف معنای واژه اثرات قابل توجهی داشته است. از دستاوردهای واژه شناسی می توان به کاهش احتمالات تفسیری، نقد علمی تفاسیر و اصلاح ترجمه ها، شکل گیری نظریات جدید تفسیری، رهیابی به مطالعات میان رشته ای و امکان تفسیر آیات با بهره مندی از ظرفیتهای معنایی واژه در زبانهای دیگر اشاره کرد.

    کلیدواژگان: واژه شناسی، اتیمولوژی، تکامدپژوهی، تفسیر قرآن، اختلافات تفسیری
  • زهرا محققیان* صفحات 213-232

    در بازتابی که از باورهای مسیحیان پیرامون حضرت عیسی (ع) در لابلای آیات قرآن دیده می شود، مفهوم «عیسی، پسر خدا» یکی از مفاهیم چالش برانگیز است و تحقیقات بسیاری در خصوص آن انجام شده است. در حالیکه مضامین قرآنی مرتبط با این باور اینطور تداعی می سازند که گویی مسیحیان، عیسی را فرزند واقعی و جسمانی خداوند تلقی می کردند، در سنت مسیحی این امر ظاهرا ارتباطی با خویشاوندی واقعی (جسمانی، خونی) میان عیسی و خداوند ندارد. حتی هیچیک از فرقه های مسیحی هم بر چنین باوری نبودند (و نیستند) که خداوند همسری برگزیده تا از آنجا عیسی فرزند متولد شده از ایشان باشد. بنابراین به نظر می رسد دو کتاب مقدس دریافت واحدی از چگونگی فرزندی عیسی یا مفهوم «پسر خدابودن عیسی» ندارند. در مقاله حاضر می کوشیم مفهوم فوق را در قرآن مورد بررسی قرار دهیم و با کمک دیگر آیات قرآن، همچنین منابع پیش ااسلامی راهی برای رفع این تناقض پیدا کنیم. در این پژوهش همچنین تلاش های مسلمانان در خصوص این موضوع مورد بحث واقع شده و سعی گردیده است نقاط قوت و ضعف پاسخ های ایشان نشان داده شوند. مجموع یافته ها نشان می دهند نه تنها قرآن با کتاب مقدس و سنت مسیحی در خصوص ابن الله بودن عیسی تنافی و تضادی ندارد، بلکه باید زبان جدلگونه قرآن در اینگونه آیات را شناخت و با باورهای رایج در منطقه هم آشنا بود، چیزی که سنت اسلامی تا به امروز از آنها غافل بوده است.

    کلیدواژگان: عیسی پسر خدا، ابن الله، بنات الله، پسران خداوند، نقد سنت اسلامی
|
  • Ehsanoallah Darvishi *, Azat Molaeeniya, Sima Albooghobysh Pages 11-26

    Choosing pronoun reference in part of the 190th verse of surah e A'raf “They ascribe partners to Him concerning that which He has given them” causes challenges among interpreters of both sects: referring pronoun of the verb "جعلا" to Adam and Eve how will compatible with infallibility of Adam(PBUH). Many narrative texts are showing these challenges tracking back to Islamic first centuries. Both sects' interpreters chose different approaches for explanation of this verse. Theories like Polytheism of Adam and Eve (PBUH), Polytheism of Quraysh ancestors, Polytheism of human kind are seen among exegesis approaches of both sects. This article by critics and analysis of exegesis approaches has chosen the theory of Polytheism of Adam and Eve (PBUH) as selected approach . According to similar verses and interpretive narrations and rational reasons, Quranic and narrative of infallibility of Adam (PBUH), it seems that the verse is seeking to explain the story of childbearing of Adam and Eve, but in the part of “جعلا له شرکاء" pointed to end of Polytheist children of these two

    Keywords: Infallibility of Adam, 190th verse of A'raf, exegesis narrations, exegesis approaches
  • Ghorban Ebrahimi * Pages 43-60

    skepticism about women's rights in Islam has doubled the importance of the issue. Allameh Tabatabai considers the "dependence of women on jewelry and their inability to present proof as evidence" which 84th verse of Surah Al-Zukhruf refers to as signs of weakness of intellect and strength of emotional life of women and this is the source of legal differences between men and women. The present research, which has been done by descriptive-analytical method, seeks to answer the question of whether the above-mentioned attributes are intrinsic descriptions and signs of real life of women? by criticizing and examining this interpretive view. Moreover, are the legal differences between men and women rooted in the emotional nature of women's lives and the rationality of men's lives? The findings of the present study shows that: 1- The natural self of a woman is appropriate for the increase of emotions and interest in adornment. 2- The intensity of a woman's interest in ornaments and her inability to provide evidence is the result of non-Islamic education systems. 3- Men are superior to women in inheritance and physical excesses. 4- Men's financial responsibilities in the family can be the reason that the share of men's inheritance are doubled. 5- The woman's interest in household issues and her lack of presence in social transactions cause judicial caution in the number of witnesses.

    Keywords: Allameh Tabatabai, woman, Adornment, Compassion, Deficiency
  • Seyedeh Hanieh Momen *, Zahra Ghasem Nejhad Pages 61-78

    One of the challenging verses of the Qur'an, about which various opinions have been put forward by the ancients and the later ones, is the verse "And the earth after that is the prayer" . This study, by emphasizing this verse, explains the interpretive opinions of Allameh Tabatabai, Maraghi and Banu Amin Esfahani, and its purpose is to compare and evaluate the opinions of three contemporary commentators on the verse. The findings indicate that Allameh Tabatabai and Banu Amina Esfahani, believe in the primacy of the creation of the heavens over the earth, consider the "earth" in the verse to be the observer of the creation and simultaneous expansion of the earth, Allameh in his second view also considers it to move the earth. . Maraghi, who considers the creation of the earth before the sky, has considered the "earth" as a separate stage from the creation of the earth and has expressed it as the expansion of the earth to prepare it for habitation. According to the lexical, Qur'anic and narrative evidences that are mentioned in this study, the meaning of "Dahwal-e-Ard" in the verse can not refer to the simultaneous creation and expansion and movement of the earth.

    Keywords: Dahu al-Ard, Creation, Motion, earth, sky
  • Zeinab Ahmadian *, Seied Abdorasoul Hosseinizadeh Pages 79-96

    One of the serious issues in the field of Quranic research is the study of the possibility of multiple meanings in the interpretation of a word and also the religious validity of these semantic aspects. Over the past centuries, Islamic scholars have sought to answer the question of whether God intended only one meaning or several meanings from the words and sentences of the Holy Qur'an. The importance of this issue is due to the great effect of this basis in studying the meanings of the Qur'an. In the present study, using analytical and descriptive methods and relying on the views of Allameh Javadi Amoli in Tasnim's interpretation, we have dealt with various ambiguous dimensions and examined the place of this interpretive basis in his interpretive action and how to discover divine intentions. By accepting the principle of the possibility of using the word in more than one meaning, he has dealt with different dimensions of this issue and has included this basis in the interpretation of verbal commonalities, punishments, allusions and the contents of the verses of the Holy Quran.

    Keywords: Polysemy, the use of the word in more than one meaning, Tafsir Tasnim, Ayatollah Javadiyeh Amoli
  • Saied Aminaie *, Mehrab Sadeghnia Pages 97-116

    After translating philosophical texts to Arabic language and the entrance of philosophy to the Islamic society, some refused the philosophy as a foreign knowledge which not only is not compatible with religion, but as well stands against it occasionally. Philosophers for standing against these objections tried to show philosophy not only has no opposition against religion, but also we can prove many religious teachings by philosophy. With this motivation, they gradually enter the philosophical point of view for interpreting Quran and claimed Quran has underneath layers that are trying to transfer deep meanings and compatible with the understanding of knowledgeable men that these meanings can only be discovered by philosophy. Their point of view about interpretation and philosophical interpretations has had some opponents that has criticized that from different aspects. One of these aspects is studying the consequences of this approach. We can point out some of these consequences including semantic change in quranic words, tending toward interpretations contrary to appearances, ignoring emotional and feeling elements in Quran, falling away from Quran main target( guidance and self-purification); showing understanding of Quran difficult and the necessity for other references in order to understand Quran.

    Keywords: Philosophical Interpretation, Interpretation of the Quran, Ta'vil, The language of the Quran. The relationship between religion, philosophy
  • Hasan Rezaee Haftador *, Mohamad Dargahzade, Safar Nasirian Pages 117-134

    Nowadays, the precise and principled understanding of the orientalists’ viewpoints and their research methods in studying the Qur’ān as well as the scientific criticism of these viewpoints based on robust religious and intellectual principles are undeniable necessities. Literary criticism is a critical method that has been applied by the orientalists to the qur’ānic studies. One of the scholars that has used this method – of course via an intertextual approach – to study the qur’ānic verses is Gerald Hawting, the British Qur’ān researcher. Hawting’s literary criticisms against the Qur’ān are in three directions, namely the appearance of the Qur’ān in a sectarian atmosphere, the dialectical nature of the qur’ānic verses, and the temporal lateness of the Qur’ān compared to its audience. These three dimensions can be rejected based on the intellectual and narrative reasons, as follows. First, the mere connection of the Islamic world with the monotheistic religions that had appeared before it is not a reason for the effectiveness of those religions on the appearance of the Qur’ān. Moreover, unlike other sacred Scriptures, the Qur’ān does not have a human nature and its text involves various types of miraculous qualities such as eloquence, sublimity of meaning, and freedom from any disagreement in expression. All these wonders derive from its divine and non-human nature. The comparison of the dialectic nature of the Qur’ān and that of the Judo-Christian Bibles is false, as in the Qur’ān, that type of dialectics suggested by Hawting has not been used to address the audience.

    Keywords: : Qur’ān, Hawting, literary criticism, Sectarian atmosphere, Dialectics
  • Hasan Bagherian *, Alireza Delafkar, Sayed Ali Alamolhoda, Zahra Kheirollahi Pages 135-154

    Fuzzy thinking and the theory of complex systems are intertwined in the principle of incompatibility. According to this principle, which was introduced in 1973, due to the complexity of a system, our ability to express accurate and meaningful statements is reduced. In this case, the propositions will move away from certainty, black and white, and transparency and will become fuzzy propositions. In this article, we have shown with an analytical method that the revelatory language of the Qur'an with its characteristics, especially among the topics related to the language of religion in the contemporary era, can be read in the model space of complex systems. In this case, according to the principle of incompatibility, the basic approach in explaining and analyzing the revelatory language of the Qur'an will be fuzzy thinking, as a result of which our descriptive propositions from the language of the Qur'an will become intermediate, doubtful, gray, opaque and nonlinear.

    Keywords: Incompatibility Principle, Fuzzy Thinking, The Language Of Q'oran, Complex system
  • Ahmad Zarezardini *, Yahya Mirhoseini, Alimohammad Mirjalili, Samira Dehghan Pages 155-170

    One of the models for explaining the structure of the language of the Holy Quran is the "pair system / sura pairs". . Among the contemporary Quran scholars who have addressed this view is Amin Ahsan Islahi, one of the contemporary commentators on the Indian subcontinent. The present article has been organized in an analytical-critical way with the aim of answering the question of how much this view can be considered in Quranology. To achieve this goal, this view was critiqued using the example of violation method. Accordingly, since Amin Ahsan has considered the corelation of Surah Najm with the previous Surah, ie the Surah, the present study has examined the relationship between Surah Najm and his later Surah, Qamar, in order to use its findings in examining the Islahi view. . The findings of the study pointed to the confirmation of part of the islahi view, in the sense that one of the patterns of neighborly relations between the chapters of the Holy Quran, as Islah stated, is the complementarity of the two chapters. Because such a situation was also observed in connection with the two surahs of Najm and Qamar, so that these two surahs semantically mean the subject of "receiving and communicating revelation"view, there is a strong connection between Surah Najm and its next surah, Surah Qamar, so in determining whether Surah Are they married to the previous or next neighboring surah? This system should be redesigned with careful research on the text of the Holy Quran.

    Keywords: Surah Al-Najm, Surah al- Qamar, The structure of the language of the Qur'an, The paired system of suras, surah Pairs, Amin Ahsan Islahi
  • Mina Shamkhi *, Ghasem Bostani, Zahra Ghasemnezhad, Ameneh Omidi Pages 171-186

    The knowledge of reading is one of the sciences required by the interpreter in explaining and understanding the divine meaning. The historical course of the knowledge of readings and the view of commentators on this knowledge indicates the difference between the views of commentators and thinkers on the readings of the Holy Quran. In some periods of history, we see a literary view of readings and in some periods, we encounter a hadith approach to the recitation of the Holy Quran. On the other hand, in addition to the type of views on the knowledge of reading, reading in different interpretations has functions that seem to be considered in contemporary interpretations, especially Shiite interpretations. Shiite commentators, based on the words of the Ahl al-Bayt (AS), have considered the recitation of the Qur'an as one and the difference between the narrators. Therefore, some Shiite commentators try to prefer the famous recitation with different methods and methods. According to this issue, in the present article, Tafsir al-Furqan, which is one of the contemporary interpretations, is analyzed by descriptive-analytical method in order to explain the interpreter's approach to the difference of readings and to analyze the reading preference in this interpretation. The results show that the commentator has a hadithic approach to recitation and prefers only the famous and common recitation of Hafs from Asim and in all cases tries to justify and prefer this recitation and the narrations in this regard are his main document in the discussion. Is readings.

    Keywords: difference in readings, interpretation, recitation, Al-Furqan in the interpretation of the Qur'an, Sadeghi Tehrani
  • Zohreh Shavandi *, Majid MaAref Pages 187-212

    One of the factors influencing the interpretation of the Qur'an according to the efforts of commentators is the search for the meanings of Qur'anic words, which in some cases for reasons such as lack of attention to the exact meaning of the root, the existence of verbal commonality in some words, confusion of true meaning from virtual There are also secondary differences between the commentators. The present article seeks to explain the role of lexicography in the interpretation of the Holy Quran, which has been done with the approach of hapax research and its purpose is to express the achievements of lexicography in the field of interpretation, which has been done by inferential and reasoning methods. It is noteworthy that due to the limitations of the study of evolution, the study of word derivations in Arabic and its equivalence in sister languages, has had significant effects on the discovery of the meaning of the word. The achievements of lexicography include reducing the possibilities of interpretation, scientific critique of interpretations and correction of translations, formation of new interpretive theories, navigating interdisciplinary studies and the possibility of interpreting verses using the semantic capacities of words in other languages.

    Keywords: Terminology, Etymology, Hapax Research, Quranic Interpretation, Interpretive Differences