فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در نظام های آموزشی
پیاپی 55 (زمستان 1400)

  • ویژه نامه کووید 19
  • تاریخ انتشار: 1401/03/19
  • تعداد عناوین: 19
|
  • مهناز اخوان تفتی*، انسیه سادات مصطفوی، مریم محسن پور صفحات 5-15

    پژوهش حاضر، با هدف اثربخشی بازی درمانی مبتنی بر ارتباط والد-کودک به صورت مجازی بر تنظیم هیجان و نشاط ذهنی دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری اجرا شد. روش پژوهش نیمه-آزمیشی باطرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری را دانش آموزان پایه ی سوم تا ششم دارای ناتوانی یادگیری شهرستان بیرجند که در سال تحصیلی 1400-1399 به مراکز اختلالات یادگیری مراجعه کرده بودند و دارای مشکلات هیجانی بودند تشکیل می دادند. تعداد 30 نفر به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند و پرسشنامه های تنظیم هیجان برای کودکان و نوجوانان (گراس و جان، 2003) و نشاط ذهنی (رایان و فردریک، 1997) را تکمیل کردند. محتوای آموزشی بازی درمانی مبتنی بر ارتباط والد-کودک در 10 جلسه به والدین گروه آزمایش به صورت مجازی ارایه شد. نتایج تحلیل کواریانس چند متغیره و تک متغیره نشان داد درمان مدنظر بر تنظیم هیجان و نشاط ذهنی دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری تاثیر معناداری داشته است، اما بر تعامل ترکیبی تنظیم هیجان و نشاط ذهنی اثرگذار نبود. لذا، اگرچه استفاده موثر از تمام راهبردهای تنظیم هیجان بر بهزیستی و نشاط تاثیر دارد اما با استفاده از تنها دو راهبرد ارزیابی مجدد و سرکوبی نمیتوان به طور قطع نشاط ذهنی را در این دانش آموزان افزایش داد. در نتیجه این درمان بر تنظیم هیجان و نشاط ذهنی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری تاثیر دارد و استفاده از آن جهت کمک به این دانش آموزان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: بازی درمانی مبتنی بر روابط والد-فرزند، تنظیم هیجان، ناتوانی های یادگیری، نشاط ذهنی، همه گیری کووید
  • فریبا تابع بردبار*، معصومه اسماعیلی، مهرناز امیری صفحات 16-28

    هدف این پژوهش بررسی نقش پیش بینی کنندگی مهارت های تنظیم شناختی هیجان، سرسختی روانی و تاب آوری بر اضطراب کرونا بود. پژوهش حاضر با توجه به هدف کاربردی و با توجه به روش، یک مطالعه ی توصیفی- همبستگی به شیوه پیش بینی بود. جامعه ی آماری شامل تمامی دانشجویان دانشگاه پیام نور شیراز در سال تحصیلی 1400-1399 که تعداد آن ها حدودا 8064 نفر بود که نمونه ای به تعداد 367 نفر به روش طبقه ای از آنها انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه های راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، سرسختی روانشناختی، تاب آوری و اضطراب کرونا بود. تجزیه وتحلیل داده ها به وسیله آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه انجام گرفت. نتایج حاصل نشان داد که راهبردهای مثبت تنظیم شناخی هیجان، مولفه های سرسختی روانی و تاب-آوری با اضطراب کرونا دارای همبستگی منفی در سطح 01/0 هستند. ولی بین راهبردهای منفی با اضطراب کرونا همبستگی مثبت وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که از طریق راهبردهای مثبت تنظیم شناخی هیجان، تعهد، کنترل، چالش جویی و تاب آوری می توان نمرات اضطراب کرونا را به صورت معکوس پیش بینی کرد. راهبردهای منفی تنظیم هیجان نیز نمرات اضطراب کرونا را به صورت مستقیم پیش بینی کردند. بنابراین برای کاهش اضطراب کرونا باید به مقوله های تنظیم شناختی هیجان، سرسختی روانی و تاب آوری توجه ویژه شود.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، تاب آوری، تنظیم شناختی هیجان، سرسختی روانی
  • علی تقوائی نیا*، شیرین روستائی، فریبرز نیکدل صفحات 29-40

    این پژوهش با هدف تعیین نقش کمک طلبی پژوهشی و خودکارآمدی پژوهشی در پیش بینی اضطراب پژوهشی دانشجویان تحصیلات تکمیلی در دوران شیوع ویروس کرونا انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه یاسوج در سال تحصیلی 1399-1400 بود. 343 نفر به عنوان گروه نمونه پژوهش با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه کمک طلبی پژوهشی سعیدی رضوانی (1396)، پرسشنامه خودکارآمدی پژوهشی Büyükőztürk و همکاران(2011) و پرسشنامه اضطراب پژوهش بورنگ و همکاران (1396) بوده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین کمک طلبی پژوهشی و خودکارآمدی پژوهشی با اضطراب پژوهشی ارتباط معناداری مشاهده شد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد متغیرهای اجتناب از کمک طلبی، نیاز به کمک طلبی، خودکارآمدی شناخت مسیله، خودکارآمدی روش شناسی و خودکارآمدی گزارش نویسی توانایی پیش بینی اضطراب پژوهشی را دارند. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که کمک طلبی پژوهشی و خودکارآمدی پژوهشی منجر به کاهش سطح اضطراب پژوهشی دانشجویان در دوران شیوع ویروس کرونا می شود.

    کلیدواژگان: اضطراب پژوهشی، خودکارآمدی پژوهشی، کرونا ویروس، کمک طلبی پژوهشی
  • عادل زاهد بابلان*، مهدی مصلح گرمی، جواد امجدی حور، الهه سلطانی صفحات 41-50

    شیوع کرونا و به تبع آن تعطیلی مراکز آموزشی در جهان و ایران باعث شد تا شکل آموزش از حضوری به غیرحضوری یا مجازی تغییر یابد. از این رو، عدم فراهم نبودن زیرساخت های لازم، عدم آشنایی معلمان و دانش آموزان با یادگیری های مجازی باعث شد تا خانواده ها، دانش آموزان و مدارس با چالش عظیمی در زمینه یادگیری روبرو شوند. به همین دلیل، هدف از انجام این پژوهش، شناسایی شاخص های آموزشی موجود در دوران کرونا است. پژوهش به لحاظ ماهیت داده از نوع کیفی به سبک تحلیل محتوا است.‏ حجم نمونه پس از اشباع نظری به تعداد 11 نفر و به صورت هدفمند انتخاب گردید. گردآوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه-ساختارمند و تجزیه و تحلیل اطلاعات به روش فن مضمون و با استفاده از نرم افزار MAXQDA10 انجام شد. یافته ها نشان داد شاخص های آموزشی در دوران بحران و شیوع کرونا به تعداد 5 مورد شامل؛ «عوامل مربوط به مدرسه، خانواده، معلمان، زیرساخت های ارتباطی و عوامل مربوط به دانش آموزان» است. لذا ایجاد زیرساخت های ارتباطی در تمامی نقاط کشور اعم از روستاها و شهرها، فرهنگ سازی یادگیری الکترونیکی و برگزاری دوره های ضمن خدمت جهت ارتقای بهره وری معلمان در انجام یادگیری های الکترونیکی می تواند به آموزش در دوران بحران کمک نماید.

    کلیدواژگان: شاخص های آموزشی، مدرسه، خانواده، دانش آموزان، یادگیری الکترونیکی، شیوع کرونا
  • ندا مرادی، ایلناز سجادیان* صفحات 51-62

    این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی گری احساس تنهایی بین ترس از کرونا و حمایت اجتماعی ادراک شده با بهزیستی روان شناختی دانش آموزان پسر دوره متوسطه اول در دوره پاندمی کرونا انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره متوسطه اول شهر اصفهان در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. به این منظور تعداد 225 به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و به پرسشنامه های ترس از کرونا ویسی و همکاران (1399)، احساس تنهایی Rojel (1980)، حمایت اجتماعی ادراک شده Zimet و همکاران (1988)، بهزیستی روان شناختی(Ryff و همکاران (2002) پاسخ دادند. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری spss23 و PLS3 تحلیل شدند. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد، بهزیستی روان شناختی با ترس از کرونا و احساس تنهایی رابطه منفی و معنادار و با حمایت اجتماعی ادراک شده رابطه مثبت معنادار دارد (05/0>P). نتایج مدل معادلات ساختاری از برازش مطلوب برخوردار بود و احساس تنهایی در رابطه ی بین ترس از کرونا و حمایت اجتماعی ادراک شده با بهزیستی روان شناختی دانش آموزان پسر دوره متوسطه اول نقش میانجی گری داشت.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، بهزیستی روان شناختی، ترس از کرونا، حمایت اجتماعی ادراک شده
  • مهدی مصلح گرمی، علی خالق خواه*، مهدی معینی کیا، سجاد علی نژاد صفحات 63-73

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر "بازخوردهای اصلاحی معلم" بر میزان اضطراب Covid-19 دانش آموزان دختر مبتلا به افسردگی دوره متوسطه دوم شهر اردبیل بود. این پژوهش به صورت نیمه آزمایشی بود که در آن از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. بدین منظور 40 آزمودنی از میان دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم دارای افسردگی در سیاهه افسردگی بک2 شهر اردبیل با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده در گروه-های مداخله "ارایه بازخوردهای اصلاحی معلم" (20 نفر) و کنترل (20 نفر) گمارده شدند. برای گروه مداخله 12 جلسه 90 دقیقه ای اجرا شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اضطراب Covid-19علی پور و همکاران(1398) و پرسشنامه افسردگی بک نسخه دو(1978) در مراحل پیش آزمون و پس آزمون برای 2 گروه مداخله و کنترل استفاده شد. داده ها در نرم-افزار spss نسخه 24 تحلیل شد. نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیری و تک متغیری تفاوت معنا داری بین 2 گروه نشان داد(01/0>P). یافته ها حاکی از آن بود که میزان اضطراب Covid-19 گروه مداخله به طور معناداری نسبت به گروه کنترل کاهش یافته است(01/0>P). بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده مشخص گردید که"بازخورد اصلاحی معلم" بر میزان اضطراب Covid-19 دانش آموزان دختر مبتلا به افسردگی، تاثیر مثبت و معناداری دارد. لذا باید مسیولین مربوطه که در حوزه آموزش و پرورش مشغول فعالیت هستند به بحث بازخوردهای اصلاحی معلم در این دوره Covid-19 توجه ویژه ای داشته باشند تا از این طریق بتوانند میزان اضطراب در دانش آموزان مبتلا به افسردگی را کاهش بدهند .

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب Covid-19، بازخوردهای اصلاحی معلم
  • کامران شیوندی چلیچه، زهره درتاج، فضل الله حسنوند*، فاطمه قائمی صفحات 74-84

    این پژوهش با هدف تدوین مدل علی پیامدهای پریشانی روان‎شناختی ناشی از همه‎گیری کروناویروس و بررسی نقش میانجی‎گری جو عاطفی خانواده به انجام رسید که از نظر هدف، کاربردی و از حیث ماهیت، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری شامل ایرانیان سراسر کشور در سال1400 بود. نمونه آماری برابر با 590 نفر بود که از استان‎های مختلف کشور انتخاب گردید. نمونه گیری به صورت خوشه ای چندمرحله ای انجام شد و پرسشنامه ها به شیوه‎ی نظرسنجی اینترنتی تکمیل شد. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه پریشانی روانی کسلر (2002)، معناداری زندگی استگر (2010)، احساس تنهایی محقق ساخته (1400) و جو عاطفی خانواده محقق ساخته (1400) استفاده گردید. به منظور تحلیل آماری از مدل معادلات ساختاری بهره گرفته شد. یافته‎ها نشان داد که پریشانی روانی دارای رابطه علی مثبت با احساس تنهایی و رابطه علی منفی با معناداری زندگی و همچنین، جو عاطفی خانواده دارای نقش میانجی‎گری در رابطه میان پریشانی روانی با احساس تنهایی و معناداری زندگی بود. در نتیجه، روان شناسان و دیگر متخصصان در عرصه ارتباطات اجتماعی باید ظرفیت جو عاطفی خانواده را به عنوان یک عامل اساسی در تبیین اثرات پریشانی روانی حاصل از گسترش بحران هایی همچون همه‎گیری کروناویروس مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، پریشانی روانی، جو عاطفی خانواده، کروناویروس، معناداری زندگی
  • فریبا درتاج*، مریم رجبیان ده زیره، آزاد الله کرمی صفحات 85-97

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش سواد رسانه ای در پیش بینی نگرش نسبت به یادگیری الکترونیکی دانشجویان و اساتید در ایام کرونا بود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی از لحاظ روش تحقیق توصیفی-پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان و اساتید دانشگاه پیام نور کرمان بودند که 473 نفر از آن ها (366 نفر از دانشجویان و 107 نفر از اساتید) با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد وضعیت نگرش نسبت به یادگیری الکترونیکی در بین دانشجویان، اساتید و کل نمونه پژوهش با سطح معنی داری کمتر از 05/0 به طور معنی داری بیشتر از حد متوسط (4) می باشد (P<0.05). وضعیت سواد رسانه ای در بین دانشجویان، اساتید و کل نمونه پژوهش با سطح معنی داری 001/0 به طور معنی داری بیشتر از حد متوسط (3) می باشد (P<0.01). بین سواد رسانه ای و نگرش به یادگیری الکترونیکی در دانشجویان و اساتید در ایام کرونا رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (01/0>P). متغیر سواد رسانه ای به صورت مثبت و معنی دار نگرش نسبت به یادگیری الکترونیکی را در دانشجویان و اساتید در ایام کرونا پیش بینی می کرد (01/0>p، 81/0 β=). بر اساس نتایج، می توان با برگزاری دوره های آموزشی مهارت های سواد رسانه ای دانشجویان و اساتید را جهت ایجاد نگرش مثبت نسبت به یادگیری الکترونیکی افزایش داد.

    کلیدواژگان: اساتید، دانشجویان، سواد رسانه ای، نگرش نسبت به یادگیری الکترونیکی
  • معصومه کریم زاده، محمد آزاد عبدالله پور* صفحات 98-109

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ذهن آگاهی با رضایت از زندگی معلمان با توجه به نقش میانجی سبک های مقابله در رویارویی با اپیدمی کرونا بود. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر ماهیت کمی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات، همبستگی با کاربرد معادلات ساختاری بود. جامعه آماری، معلمان مقطع ابتدایی شهرستان بوکان در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که 189 نفر از آنان به شیوه هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه های رضایت از زندگی داینر و پاوت (1985)، سبک های مقابله ای درتاج و همکاران (1399) و مقیاس پنج وجهی ذهن آگاهی بایر و همکاران (2006) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش حداقل مجذورات جزیی (PLS) به کمک نرم افزار SPSS و PLS3 استفاده شد. نتایج نشان داد که بین متغیرهای پژوهش رابطه معنی دار وجود دارد و سبک های مقابله مثبت و منفی در رابطه بین ذهن آگاهی و رضایت از زندگی نقش میانجی را دارند و 19 درصد از اثر کل ذهن آگاهی بر رضایت از زندگی معلمان از طریق غیرمستقیم توسط متغیر میانجی سبک های مقابله مثبت تبیین می شود. همچنین، 18 درصد از اثر کل ذهن آگاهی بر رضایت از زندگی معلمان از طریق غیرمستقیم توسط متغیر میانجی سبک های مقابله منفی تبیین می-شود. براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که ذهن آگاهی به عنوان یک ویژگی مثبت و ارزشمند با تاثیر بر سبک های مقابله در رویارویی با اپیدمی کرونا، می تواند منجر به افزایش رضایت از زندگی معلمان گردد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: ذهن آگاهی، رضایت زندگی، سبک مقابله، معلمان
  • وجیهه ظهورپرونده*، حسین غفاریان صفحات 110-119

    هدف از پژوهش حاضرتدوین مدل اضطراب کرونا در دانش آموزان براساس ابعاد روان شناسی مثبت گرا بود. روش پژوهش توصیفی از نوع مطالعات همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری بود.جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان متوسطه دوره دوم شهر مشهد در سال تحصیلی 1400-1401 به حجم983 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 276 نفر انتخاب شدند. ابزار گرداوری داده های پژوهش پرسشنامه های اضطراب کرونا و روانشناسی مثبت گرا بود.روایی پرسشنامه ها با استفاده از روایی محتوایی و صوری مورد تایید قرار گرفت. پایایی آن نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 77/0 و 89/0 به دست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر آمار توصیفی از تکنیک های آماری همچون ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و مدل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که ابعاد روان شناسی مثبت گرا (شادی، بهزیستی روانی، خوش بینی، خودارزشمندی، امیدواری، مهارت های بین فردی و مسیولیت پذیری) بر اضطراب کرونا دانش آموزان تاثیر مستقیم و معناداری دارد. نتایج شاخص های مدل برازنده حاکی از برازش مطلوب مدل بود و در حقیقیت نتیجه کلی این است که مدل طراحی شده اضطراب کرونا دانش آموزان براساس ابعاد روان شناسی مثبت گرا از برازش مطلوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، روان شناسی مثبت گرا، دانش آموزان
  • کتایون حمیدی زاده* صفحات 120-132

    پژوهش حاضر باهدف تحلیل آموزش در کلاس های چندپایه در ایام شیوع بیماری کرونا و آموزش مجازی صورت گرفته است. بدین منظور از رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی توصیفی استفاده شد. جامعه ی آماری شامل 187 نفر از معلمان مدارس ابتدایی چندپایه در سال های 1399-1400 در استان مرکزی می باشد که 5 معلم به صورت هدفمند انتخاب شدند، سپس 10 معلم دیگر از طریق معرفی نفرات قبلی به صورت نمونه گیری گلوله برفی شناسایی و موردمطالعه قرار گرفتند. اطلاعات این پژوهش از مصاحبه با 15 نفر به حد اشباع رسید. جهت جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه سازمان یافته استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با الگوی کلایزی و در طی 7 مرحله شامل: مطالعه ی دقیق مصاحبه ها، استخراج مضامین اصلی، فرموله کردن معانی شناخته شده، دسته بندی کدها، تلفیق کدها، روشن شدن ساختار پدیده، اعتبارسنجی نهایی؛ انجام شد. یافته های حاصل از پژوهش در 5 مضمون اصلی شامل تغییر ساختار کلاس های چندپایه، دانش آموزان، والدین، معلمان و امکانات آموزشی و 17 مضمون فرعی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد در ایام شیوع بیماری کرونا آموزش در کلاس های چندپایه، از حالت چندپایه بودن خارج شده است و در نتیجه از مزایای این نوع آموزش کاسته شده است. همچنین محدودیت های آموزش مجازی در کلاس های چندپایه ناشی از عدم دسترسی به گوشی هوشمند و اینترنت بیشتر بروز پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: کلاس های چندپایه، آموزش مجازی، دوره ی ابتدایی، همه گیری کرونا
  • امیر کرمی*، زهرا ذبیحی، محسن راسخی رشخوار، معصومه طبسی صفحات 133-142

    پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش تنظیم هیجان و تاب آوری در سازگاری تحصیلی و کیفیت زندگی دانش آموزان در دوران همه گیری کووید-19 انجام شد. این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه دوم شهر مشهد در سال تحصیلی 1399-1400 بودند، که 400 دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل، پرسش نامه های تنظیم هیجان گراس و جان (2003)، تاب آوری کانر و دیویدسون (2003)، سازگاری تحصیلی بیکر و سریاک (1984) و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1998) بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی هم زمان انجام شد. تحلیل داده ها نشان داد که بین تنظیم هیجان با سازگاری تحصیلی (05/0P<) و کیفیت زندگی (01/0P<) رابطه مثبت معناداری وجود داشت و همچنین بین تاب آوری با کیفیت زندگی (01/0P<) رابطه مثبت معناداری مشاهده شد. اما بین تاب آوری و سازگاری تحصیلی دانش آموزان رابطه معناداری مشاهده نشد. بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون، تنها تنظیم هیجان پیش بین معناداری برای سازگاری تحصیلی بود (05/0P<). همچنین تنظیم هیجان و تاب آوری هر دو پیش بین خوبی برای کیفیت زندگی دانش آموزان بودند (001/0P<). براساس یافته های به دست آمده می توان نتیجه گیری کرد که در دروان همه گیری کووید-19، مهارت تنظیم هیجان در دانش آموزان نقش معناداری در سازگاری تحصیلی دارد، همچنین تنظیم هیجان و تاب آوری بالا در این دوران در کیفیت زندگی دانش آموزان نقش معناداری دارند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، تنظیم هیجان، سازگاری تحصیلی، کیفیت زندگی، کووید-19
  • ماه آزادیان بجنوردی، سعید بختیارپور*، مهسا حاتمی، قاسم سعدی مجد، علی خلقتی، سکینه بختیارپور، مریم بختیارپور، زهرا بختیارپور، مریم بختیاری صفحات 143-153

    هدف پژوهش بررسی رابطه بین نگرش نسبت به تغییر و فرسودگی شغلی معلمان در دوران کووید-19 با نقش واسطه ای پذیرش آموزش مجازی بود. روش پژوهش، توصیفی- همبستگی و به طور خاص مدل یابی معادلات ساختاری بود. از جامعه آماری معلمان دو استان خوزستان و ایلام در سال تحصیلی 1400-1401، 353 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه استاندارد نگرش نسبت به تغییر Dunham et al, 1989؛ پرسشنامه پذیرش آموزش الکترونیک حسینی و همکاران، 1393؛ پرسشنامه فرسودگی شغلی Maslach & Jackson, 1997. داده ها به روش مدل یابی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند و یافته ها حاکی از معنی داری رابطه مستقیم بین نگرش نسبت به تغییر با پذیرش آموزش مجازی بود (01/0>P)، رابطه مستقیم بین پذیرش آموزش مجازی و فرسودگی شغلی معنی دار بود (01/0>P)، اما رابطه مستقیم بین نگرش نسبت به تغییر و فرسودگی شغلی از نظر آماری معنی دار نبود (05/0<P)؛ بین نگرش نسبت به تغییر و فرسودگی شغلی از طریق پذیرش آموزش مجازی رابطه غیر مستقیم معنی داری وجود داشت (01/0>P). لذا می توان گفت نگرش مثبت نسبت به تغییر، با تاثیر بر میزان پذیرش آموزش مجازی در معلمان به صورت غیر مستقیم فرسودگی شغلی را در دوره همه گیری کوید-19 پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: پذیرش آموزش مجازی، فرسودگی شغلی، کووید-19، معلم، نگرش نسبت به تغییر
  • سعید طولابی*، تینا ایطا صفحات 153-164

    هدف از انجام این پژوهش مقایسه کیفیت زندگی، سلامت روان، ناگویی هیجانی و تحمل پریشانی پرستاران شاغل در بخش های ویژه مراقبت از بیماران کووید-19(کرونا) با پرستاران سایر بخش ها بود که با روش توصیفی از نوع مطالعات علی-مقایسه ای انجام شد. جامعه آماری این پژوهش تمام پرستاران شاغل در بیمارستان های منطقه سه تهران بود، که از بین آنها نمونه ای برابر 97 نفر(47 نفر پرستار در بخش مراقبت از بیماران کووید-19، 50 نفر پرستار در بخش عادی) با روش در دسترس انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش شامل پرسشنامه کیفیت زندگی(فرم کوتاه) سازمان بهداشت جهانی(1989)، پرسشنامه سلامت عمومی Goldberg & Hilder(1979)، مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو Bagbay et al., 1994) (، مقیاس تحمل پریشانی Simons & Gaher (2005) بود. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون t مستقل و نرم افزار SPSS22 استفاده شد. یافته ها نشان داد کیفیت زندگی و سلامت روان پرستاران شاغل در بخش های عادی از پرستاران شاغل در بخش های کرونا بالاتر است. اما تحمل پریشانی و ناگویی هیجانی پرستاران شاغل در بخش کرونا بالاتر از پرستاران شاغل در بخش های عادی بود. براساس نتایج بررسی حاضر، تامین تجهیزات محافظت شخصی کافی و ایجاد زمینه بهرگیری از خدمات مشاوره و روانشناسی به موقع، در کنار سایر اقدامات تامینی و تشویقی، می تواند در کاهش اضافه بار روانی پرستاران مفید باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سلامت روان، ناگویی هیجانی، تحمل پریشانی، پرستاران
  • ظریفه سهرابی، سجاد طاهرزاده قهفرخی، ابراهیم حاتم پور*، فریق میروقشلاق، مهدی محمدپور صفحات 165-177

    گسترش بیماری کرونا و اضطراب کرونا با تعطیلی مدارس و تغییر سریع شیوه آموزشی، بر زندگی تحصیلی و آموزشی دانش اموزان تاثیر گذار بوده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه اضطراب کرونا با بهزیستی تحصیلی دانش آموزان با توجه به نقش میانجی امید تحصیلی بود. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان دوره اول و دوم متوسطه شهر ارومیه می باشد (حدودا 20000 نفر)، نمونه پژوهش شامل 400 نفر است که با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده اند. جهت جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه، مقیاس اضطراب کرونا ویروس (CDAS)، مقیاس امیدبه تحصیل (AHS) و پرسشنامه استاندارد بهزیستی تحصیلی پیتریننوهمکاران (2014)استفاده شد که به صورت آنلاین در اختیار دانش آموزان قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار لیزرل استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که اضطراب کرونا با امید تحصیلی و بهزیستی تحصیلی دانش آموزان رابطه دارد و امید تحصیلی نقش میانجی را بین اضطراب کرونا و بهزیستی تحصیلی دانش آموزانایفا می کند. در نتیجه افزایش اضطراب کرونا با کاهش امید به تحصیل همراه می شود و این کاهش امید تحصیلی منجر به کاهش بهزیستی دانش آموزان می گردد. بر این اساس، نیاز است تا مدارس و نظام آموزشی در زمان حضور بیماری کرونا و پس از آن، آموزش ها قدامات و مشاوره های لازم را برای بهبود اضطراب کرونا، بهزیستی تحصیلی و امید تحصیلی دانش آموزان انجام دهند.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، بهزیستی تحصیلی، امید تحصیلی، دانش آموزان
  • مژگان خوشنام* صفحات 178-186

    هدف پژوهش حاضر توصیف عمیق از تجربه زیسته دانشجویان دکتری دانشگاه های تهران، علامه طباطبایی و امیرکبیر از جامعه پذیری دانشگاهی خود در دوران کرونا است. با استفاده از رویکرد کیفی و استراتژی استفهامی و نمونه گیری نظری، مصاحبه نیمه ساخت یافته با 18 دانشجوی دکتری (در سال 1399) انجام شد. سپس اطلاعات بدست آمده از مصاحبه ها با استفاده از نرم افزار MAXQDA11 کدگذاری باز، محوری و انتخابی شد. 139 کد باز، 20 کد محوری و 5 کد انتخابی شامل آموزش(5)، پژوهش(4)، تعاملات کنشگران علمی(6)، زیست روزمره(3) و تعاملات علمی بین المللی (2) استخراج شد. یافته ها نشان داد استفاده از اساتید سایر دانشگاه ها برای تدریس، امتحان جامع مجازی، عدم کسب مهارت ها از طریق سیستم مجازی، افت یادگیری، تاخیر در فرصت های مطالعاتی خارج از کشور، دسترسی محدود به منابع مورد نیاز، محدودیت ارتباطات رشته ای و بین رشته ای، تجربه احساس تنهایی، کاهش فرصت تدریس یاری اساتید، کاهش حس پویایی از تجربیات دانشجویان در فرایند جامعه پذیری دانشگاهی در دوران شیوع ویروس کرونا بوده است. بحران کرونا شیوه های پیشین آموزش و حتی برخی شیوه های پژوهش را بی اعتبار ساخته است. ضرورت جلوگیری از اجتماعات (علمی و غیرعلمی) بر ارتباطات و اجتماعات تاثیرگذار بوده است. دانشجویان کاهش تعاملات رشته ای و بین رشته ای با دیگر دانشجویان را آسیب زننده می دانند از طرف دیگر، افزایش چشمگیر کنفرانسها، سمینارها و لایوهای مجازی به دلیل کم هزینه بودن و امکان مشارکت از نقاط مختلف کشور و دنیا زمینه تعاملات اعضای هییت علمی، دانشجویان و متخصصین و تقویت اجتماعات علمی را فراهم کرده است.این موارد نشان از تغییر در شیوه های جامعه پذیری دانشجویان دکتری در دوران حضور فیزیکی اندک در دانشگاه می دهد.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، جامعه پذیری دانشگاهی، دانشجویان دکتری، کرونا
  • عصمت نبی پور، مریم براتعلی* صفحات 187-202

    هدف این پژوهش، بررسی چالش های نوپدید آموزش و تدریس در ایام کرونا از دیدگاه معلمان و مدیران مدارس ابتدایی شهر اصفهان بود. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و با رویکرد تحلیل محتوا می باشد. جهت جمع آوری داده ها از ابزار مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شد. مشارکت کنندگان در پژوهش معلمان و مدیران مدارس ابتدایی شهر اصفهان در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب و فرایند جمع آوری اطلاعات در ده مصاحبه به اشباع نظری دست یافت. داده ها با استفاده از مراحل تحلیل داده ها از طریق سه گام کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی با استفاده از نرم افزار10MAX QDA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به طور کلی تعداد کدهای باز 150، کدهای محوری 137 و کدهای انتخابی 4 شناسایی و بدست آمد و نشان داد که عوامل اقتصادی (هزینه و نبود تجهیزات کافی، عدم پاسخگویی به تمام مشکلات دانش آموزان، عدم کنترل خانواده، عدم ارتباطات بین دانش آموزان، جدی نگرفتن کلاس، مشکلات نحوه آموزش)، آموزش ضمن خدمت برای معلمان (ابزار کمک آموزشی در دوران کرونا، برگزاری دوره های آموزشی برای معلمان و ایجاد برنامه تشویقی برای دانش آموزان)، تولید محتوا (ایجاد محتوای جذاب آموزشی و برنامه های رفع اشکال مجازی) و تعامل و ارتباطات)ایجاد تعامل میان والدین و معلم، برگزاری برنامه تشویقی مجازی، همکاری والدین، ویژگی های استراتژیک و ویژگی های نرم افزار) شناسایی گردید. نتایج کلی پژوهش نشان داد که با توجه به محتوای آموزشی و مشکلات زیرساختی و ایجاد برنامه تشویقی می توان چالش های نوپدید آموزش و تدریس در ایام کرونا را به حداقل رساند.

    کلیدواژگان: آموزش و تدریس، چالش های نوپدید، کرونا، مدارس ابتدایی
  • فرحناز بهلولی چیچکلوی حاجی آقا، هیمن محمود فخه* صفحات 203-216

    بیماری کروناویروس علاوه بر ایجاد آسیب های جسمی، بر سلامت روان افراد نیز تاثیر جدی دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی هوش اخلاقی بر بهزیستی روانشناختی و اخلاق تحصیلی دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر ارومیه در دوره همه گیری کرونا انجام گرفت. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود.. جامعه ی آماری پژوهش دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر ارومیه در سال تحصیلی 99-400 بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 40 دانش آموز دختر، از بین دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر ارومیه انتخاب و به تصادف در دوگروه آزمایش و کنترل گمارده شد. ابتدا هر دو گروه با استفاده مقیاس اخلاق تحصیلی گل پرور (1389) و مقیاس بهزیستی روانشناختی فرم کوتاه ریف (2004) مورد پیش آزمون قرار گرفتند. سپس گروه آزمایش در 11 جلسه آموزش هوش اخلاقی شرکت کردند، درحالیکه گروه کنترل در فهرست انتظار قرار داده شد و آموزشی دریافت نکردند. پس از پایان جلسات از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. در نهایت، داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بر اساس نتایج بدست آمده از آزمون فرضیات مشخص شد که آموزش هوش اخلاقی بر بهزیستی روانشناختی و اخلاق تحصیلی دانش آموزان تاثیر دارد. (05/0>P). لذا توصیه می شود آموزش هوش اخلاقی به دانش آموزان به عنوان یک روش مداخله ای مناسب جهت ارتقای بهزیستی روانشناختی اخلاق تحصیلی آنان به کار رود.

    کلیدواژگان: اخلاق تحصیلی، بهزیستی روانشناختی، کرونا، هوش اخلاقی
  • زهرا مقدم، حسن محمودیان* صفحات 217-229

    شرایط بحرانی همه گیری بیماری می تواند باعث آثار منفی روانی شود که به نوعی بر سلامت روان افراد جامعه اثرگذار هستند. با توجه به اهمیت سلامت روان شناختی افراد هدف پژوهش حاضر بررسی روابط ساختاری ترس از بیماری کووید 19 با اضطراب کووید 19 و روش های مقابله با نقش واسطه ای خشم بود. روش اجرای پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی (تحلیل مسیر) بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 250 نفر، ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های ترس از ابتلا به بیماری کرونا ویروس اهرسو و همکاران (2020)، مقیاس اضطراب بیماری کرونا علیپور و همکاران (1398)، پرسشنامه اظهار حالت-صفت خشم اسپیلبرگر (1988) و پرسشنامه راه های مقابله اندلرو پارکر (1990) را تکمیل کردند. تحلیل یافته ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون در محیط نرم افزار spss و تحلیل مسیر در نرم افزار لیزرل انجام شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بین متغیرهای اضطراب کرونا و ترس از کرونا و بین متغیرهای خشم و ترس از کرونا رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین متغیرهای راهبردهای مقابله و ترس از کرونا رابطه معکوس و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل مسیر نیز نشان دادن مدل ترس از بیماری کووید 19 با اضطراب کووید 19 و روش های مقابله: با نقش واسطه ای خشم مدلی روا در جامعه مورد پژوهش است و داده ها برازش مناسبی با مدل نظری دارند. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، لزوم اجرای کارگاه های آموزشی مناسب جهت کاهش اضطراب و خشم در افراد، به منظور جلوگیری از بروز ترس از کرونا احساس می شود.

    کلیدواژگان: ترس از بیماری کووید، اضطراب کووید، روش های مقابله، خشم
|
  • Mahnaz Akhavan Tafti *, Ensiye Sadat Mostafavi, Maryam Mohsenpour Pages 5-15

    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of child-parent relationships play therapy on emotion regulation and subjective vitality in students with learning disorders. The research was a quasi-experimental study (pre-test-post-test with a control group). The statistical population consisted of students from third-grade to sixth-grade with learning disabilities who had been referred to the learning disability centers of Birjand during the school year of 2020-2021. Thirty students were selected and divided randomly into experimental and control groups. The Emotion Regulation Questionnaire (Gross & John 2003) and Subjective vitality scale (Ryan & Frederick, 1997) assessment instrument had been used. The plan based on child-parent relationship therapy was performed for the experimental group during ten virtual sessions. The results of multivariate and univariate analysis of covariance showed play therapy based on child-parent relationships had a significant effect on emotion regulation and subjective vitality in students with learning disorders. However, it did not affect the combination of dependent variables of emotion regulation and subjective vitality. Even though the effective use of all emotion regulation strategies has an effect on the well-being and vitality of students with learning disabilities, using only two strategies of Reappraisal and Suppression can’t increase higher subjective vitality in these students undoubtedly. It can be concluded that the treatment in question affects the emotion regulation and subjective vitality of students with learning disabilities and can be used to help them.

    Keywords: Child-parent relationship therapy, COVID pandemic. emotion regulation, learning disabilities, subjective vitality
  • Fariba Tabe Bordbar *, Masomeh Esmaeili, Mehrnaz Amiri Pages 16-28

    The aim of this study was to investigate the role of predictors of cognitive emotion regulation skills, psychological hardiness and resilience on corona anxiety. This research is applied according to the purpose and according to the method, it is descriptive-correlation in the method of prediction. The statistical population included all students of Payame Noor University of Shiraz in the academic year 1300-1499, whose number was about 8064 people, a sample of 367 people was selected by stratified method. Data collection tools included questionnaires of cognitive emotion regulation strategies, psychological hardiness, resilience and corona anxiety. Data were analyzed by Pearson correlation and multiple regression tests. The results showed that positive strategies for cognitive emotion regulation, components of psychological hardiness and resilience with corona anxiety have a negative correlation at the level of 0.01. But there is a positive correlation between negative strategies and corona anxiety. The results of regression analysis also showed that through positive coping strategies of emotion, commitment, control, challenge and resilience, corona anxiety scores can be predicted inversely. Negative emotion regulation strategies also directly predicted corona anxiety scores. Therefore, to reduce corona anxiety, special attention should be paid to the categories of cognitive emotion regulation, psychological stubbornness and resilience.

    Keywords: Cognitive emotion regulation, Psychological hardiness, Resilience, Corona Anxiety
  • Ali Taghvaeinia *, Shirin Roostaei, Friborz Nikdel Pages 29-40

    The aim of this study was to determine the role of research help seeking and research self-efficacy in the prediction of research anxiety among graduate students during the Coronavirus 2019 Epidemic (COVID-19). The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the present study included all graduate students of Yasouj University in the academic year 2020-2021. 343 graduate students were selected as the sample group by available sampling method. Data collection tools included Rezvani Research help seeking Questionnaire (2016), Biocosturk Research Self-Efficacy Questionnaire (2011), and Research Anxiety Questionnaire of Borang et al. (2017). Pearson correlation test and multiple regression analysis were used to analyze the data. The results of Pearson correlation coefficient test showed that a significant relationship was observed between researches help seeking and research self-efficacy with research anxiety(P<0.05). The results of multiple regression analysis showed that the variables of avoidance of help seeking, need for help, problem recognition self-efficacy, methodological self-efficacy and reporting self-efficacy have the ability to predict research anxiety(P<0.05). Therefore, it can be concluded that research help seeking and research self-efficacy lead to reduce research anxiety students during COVID-19.

    Keywords: research help seeking, research self-efficacy, research anxiety, coronavirus
  • Adel Zahed Babolan *, Mehdi Mosleh Germi, Javad Amjadi Hor, Elahe Soltani Pages 41-50

    The spread of Corona and the consequent closure of educational centers in the world and in Iran caused the form of education to change from face-to-face or virtual. Hence, the lack of necessary infrastructure, teachers 'and students' unfamiliarity with virtual learning caused families, students and schools to face a huge learning challenge. For this reason, the purpose of this study is to identify the indicators of educational of the Corona. The nature of the research is qualitative in terms of content analysis style. The sample size after theoretical saturation was 11 people and purposefully selected. Data were collected through semi-structured interviews and data analysis by thematic method using MAXQDA10 software. Findings showed that educational indicators in times of crisis and corona outbreak included 5 cases; "Factors related to school, family, teachers, communication infrastructure and factors related to students." Therefore, creating communication infrastructure in all parts of the country, including villages and cities, creating a culture of e-learning and holding in-service courses to improve the productivity of teachers in conducting e-learning can help education in times of crisis.

    Keywords: Indicators of educational, School, Family, Students, E-learning, Corona prevalence
  • Neda Moradi, سجادیان Sajjadian * Pages 51-62

    The aim of this study was to survey mediating role of loneliness between fear of corona and perceived social support with psychological well-being of junior high school students in the corona pandemic. In this descriptive study, the statistical population of the study included all high school students in Isfahan in the academic year 2021-2022. For this purpose, 225 were selected by cluster sampling method and researched into questionnaires including fear of corona )Weiss et al, 2020), (Russell,1980), perceived social support of (Zimet et al,1988) and psychological well-being (Ryff et al, 2002) responded. Research data were analyzed using statistical software package for social sciences and structural equation modeling using SPSS23 statistical software and PLS3 software. The results showed that psychological well-being had a negative relationship with social support and feelings of loneliness and a significant positive relationship with perceived social support. Feelings of loneliness mediate the relationship between fear of coronation, feelings of loneliness, and perceived social support(P<0/05). The results of the structural equation model had a good fit and the feeling of loneliness mediated the relationship between corona fear and perceived social support with the psychological well-being of junior high school male students.

    Keywords: Loneliness, Psychological Well-Being, Corona fear, perceived social support
  • Mehdi Mosleh Germi, Ali Khaleghkhah *, Mehdi Moeinikia, Sajjad Alinejhad Pages 63-73

    The aim of this study was to determine the effect ofteacher Corrective feedback on the anxiety level of Covid-19 female students with depression in Ardabil secondary high school. This research was a quasi-experimental study in which a pre-test-post-test design with a control group was used. The sample of the study was 40 subjects who were among high school girls with depression in the Beck 2 depression list of Ardabil city using multi-stage random cluster random sampling method and using simple random sampling method. The intervention groups were "providing teacher correction feedback" (20 people) and control (20 people). For the intervention group, 12 sessions of one and a half hours were performed. For data collection Covid-19 Anxiety Questionnaire Alipour et al(2017) and Beck Depression inventory version two(1978) were used in the pre-test and post-test stages for the two intervention and control groups. Data were analyzed in SPSS software version 24. The results of multivariate and univariate analysis of covariance showed a significant difference between the two groups . The results showed that the anxiety level of Covid-19 in the intervention group was significantly reduced compared to the control group . Therefore, According to the results it was found that "teacher Corrective feedback" has a positive and significant effect on the anxiety of Covid-19 female students with depression. Therefore, the relevant authorities working in the field of education should pay special attention of teacher Corrective feedback in this Covid-19 course in order to reduce the level of anxiety in students with depression.

    Keywords: depression, Covid-19 Anxiety, Teacher Corrective Feedback
  • Kamran Sheivandi Cholicheh, Zohreh Dortaj, Fazlollah Hasanvand *, Fateme Ghaemi Pages 74-84

    The purpose of this study was to develop a model for identifying the consequences of psychological distress during the spread of coronavirus pandemic by mediating role of family emotional climate, which was a practical research in terms of purpose and descriptive-correlative in nature. The statistical population of the study included all Iranians in the country during the spread of coronavirus pandemic. The sample was 590 people who were selected from men and women from different provinces. Sampling was performed based on multistage cluster method which twelve provinces were selected as the target and then the questionnaires were completed by online survey. Kessler Psychological Distress Scale (2002), Steger meaning of life (2010) and researcher-constructed feeling loneliness and Emotional Family Climate Scale were used to collect the data. Structural equation model was used for statistical analysis. Findings showed that psychological distress had a positive causal relationship with the feeling of loneliness and a negative causal relationship with the meaning of life and also, the emotional climate of the family had a mediating role in the relationship between psychological distress and loneliness and meaning of life. As a result, psychologists, sociologists, and other social media professionals should consider the high capacity of the family's emotional climate as a key factor in Reducing of the effects of psychological distress resulting from the spread of crises such as the coronavirus pandemic on individual and collective living condition.

    Keywords: Psychological distress, Coronavirus, Family emotional climate, Loneliness feeling, Meaning of life
  • Fariba Dortaj *, Maryam Rajabiyan Dehzireh, Azad Allahkarami Pages 85-97

    The purpose of this study is to investigate the role of media literacy in predicting attitudes toward e-learning of students and professors in the corona. The present study was applied in terms of descriptive-survey research method. The statistical population of the study includes all students and professors of Payame Noor University of Kerman, of which 473 (366 students and 107 professors) were selected by stratified random sampling. Data collection tools included Seyed Taghavi (2007) e-learning attitude questionnaire and phalsafi media literacy (2014). Data were analyzed using one-sample t-test, Pearson correlation coefficient and multiple regression. Findings showed that the attitude towards e-learning among students, professors and the whole research sample with a significance level of less than 0.05 is significantly higher than the average (4) (P <0.05). The status of media literacy among students, professors and the whole research sample with a significance level of 0.001 is significantly higher than the average (3) (P <0.01). There is a positive and significant relationship between media literacy and attitudes toward e-learning in students and professors during the Corona era (P <0.01). The media literacy variable positively and significantly predicted the attitude towards e-learning in students and professors during the coronation period (p <0.01, β = 0.81). Based on the results, it is possible to increase the media literacy skills of students and professors by holding training courses to create a positive attitude towards e-learning.

    Keywords: Media Literacy, attitude towards e-learning, professors, Students
  • Masoume Karimzade, Mohammadazad Abdollahpour * Pages 98-109

    The aim of this study was to investigate the relationship between mindfulness and teachers' life satisfaction with regard to the mediating role of coping styles in coping with the corona epidemic. The research method was correlation with the application of structural equations in terms of applied purpose, in terms of quantitative nature and in terms of data collection. The statistical population was the primary school teachers of Bukan city in the academic year 2020-2021, of which 189 were purposefully selected as a sample. And colleagues (1399) and the Bauer et al.'s (2006) pentagonal mindfulness scale responded. For data analysis, the partial least squares (PLS) method was used using SPSS and PLS3 software. The results showed that there is a significant relationship between research variables and positive and negative coping styles have a mediating role in the relationship between mindfulness and life satisfaction and 19% of the effect of total mindfulness on teachers' life satisfaction through indirect Positive coping styles are explained by the mediating variable. Also, 18% of the effect of total mindfulness on teachers' life satisfaction is indirectly explained by the mediating variable of negative coping styles. Based on the findings of this study, it can be concluded that mindfulness as a positive and valuable trait by influencing coping styles in the face of the corona epidemic, can lead to increased life satisfaction of teachers.

    Keywords: Mindfulness, life satisfaction, Coping Style, Teachers
  • Vajiheh Zohoorparvandeh *, Hosian Ghafarian Pages 110-119

    The aim of this study was to develop a coronary anxiety model in students based on the dimensions of positive psychology. The research method was descriptive correlational studies and structural equation modeling. The statistical population included all high school students in Mashhad in the year 1401-1400 with 983 people who were selected using Cochran's formula and simple random sampling method of 276 people. The data collection tools were corona anxiety and positive psychology questionnaires. The validity of the questionnaires was confirmed using content and face validity. Its reliability was obtained through Cronbach's alpha coefficient of 0.77 and 0.89, respectively. In addition to descriptive statistics, statistical techniques such as Pearson correlation coefficient, multiple regression and structural equation modeling were used to analyze the data. The results showed that the dimensions of positive psychology (happiness, mental well-being, optimism, self-worth, hope, interpersonal skills and responsibility) have a direct and significant effect on coronary anxiety in students. The results of the fit model indices indicated a good fit of the model, and in fact the general result is that the designed model of students' coronary anxiety based on the dimensions of positive psychology has a good fit.

    Keywords: Coronary anxiety, Positive psychology, Students
  • Katayoon Hamidizadeh * Pages 120-132

    The aim of this study was to analyze the education in multi-grade classes in the days of coronary heart disease and virtual education. For this purpose, a qualitative approach and a descriptive phenomenological method were used. The statistical population includes 187 teachers of multi-grade primary schools in the years 2020-2021 in Markazi province. 5 teachers were purposefully selected, then 10 other teachers were identified and studied by introducing the previous ones by snowball sampling. Were located. The data of this study were saturated from interviews with 15 people. Semi-organized interviews were used to collect data. Analyzing the data with a clause pattern and during 7 steps including: careful study of interviews, extraction of main themes, formulation of known meanings, classification of codes, integration of codes, clarification of the structure of the phenomenon, final validation; Done. Findings of the research were divided into 5 main themes including restructuring of multigrade classrooms, students, parents, teachers and educational facilities and 17 sub-themes. The results show that in the days of the outbreak of coronary heart disease, education in multi-grade classes has been removed from being multi-grade and as a result, the benefits of this type of training have been reduced. Also, the limitations of e-learning in multi-grade classes due to lack of access to smartphones and the Internet have become more apparent.

    Keywords: multi-grade classes, Virtual Education, Elementary School, COVID-19 pandemic
  • Amir Karami *, Zahra Zabihi, Mohsen Rasekhi Roshkhar, Tabasi Masumeh Pages 133-142

    The aim of this study was to investigate the role of emotion regulation and resilience in academic adjustment and quality of life of students during the Covid-19 pandemic. This study was a descriptive correlational study. The statistical population included male and female of secondary high school students in Mashhad in the academic year 2020-2021, 400 students were selected as a sample by multi-stage cluster sampling. Research tools include Gross & John Emotion Regulation Questionnaire (2003), the Connor and Davidson Resilience Questionnaire (2003), the Baker and Siryk Academic Adjustment Questionnaire (1984), and the World Health Organization Quality of Life Questionnaire (1998). Data analysis was performed using descriptive statistics, Pearson correlation coefficient and linear regression of enter method. Data analysis showed that there was a significant positive relationship between emotion regulation with academic adjustment (P<0/05) and quality of life (p<0/01). Also, there was a significant positive relationship between resilience and quality of life (P<0/01). But there was no significant relationship between resilience and academic adjustment of students. Based on the results of regression analysis, only emotion regulation was a significant predictor of academic adjustment (P<0/05). Also, emotion regulation and resilience were both good predictors of students quality of life (P<0/01). Based on the obtained results, it can be concluded that during the Covid-19 pandemic, emotion regulation skills in students play a significant role in academic adjustment, as well as high levels of emotion regulation and resilience in this period have a significant role in students' quality of life.

    Keywords: emotion regulation, Resilience, academic adjustment, Quality of Life, COVID-19
  • Mah Azadianbojnordi, Saeed Bakhtiarpour *, Mahsa Hatami, Ghasem Sadimajd, Ali Khelghati, Sakineh Bakhtiarpour, Maryam Bakhtiarpour, Zahra Bakhtiarpour, Maryam Bakhtiari Pages 143-153

    The purpose of this study was to investigate the relationship between teachers' attitudes toward change and job burnout in the Covid-19 pandemic with the mediating role of virtual education acceptance. The research method was descriptive-correlation and in particular modeling of structural equations. From the statistical population of teachers in Khuzestan and Ilam provinces in the academic year 2021-2022, 353 people were selected by cluster random sampling. The research instruments were the Dunham et al, standard questionnaire of attitude towards change, 1989; Hosseini et al.e admission e-learning questionnaire, 2014; Maslach & Jackson job burnout questionnaire, 1997. The results showed a significant direct relationship between teachers attitudes toward change and virtual education acceptance(p<0.01), a direct relationship between virtual education acceptance and burnout was significant(p<0.01), but the direct relationship between attitudes toward change and burnout was not statistically significant (P >0.05). There was a significant indirect relationship between attitudes toward change and burnout through e-learning(p<0.01). Therefore, it can be said that a positive attitude towards change, by affecting the acceptance rate of e-learning in teachers, indirectly predicts burnout in the period of the covid-19 pandemic.

    Keywords: Attitudes Toward Change, COVID-19, Job Burnout, teacher, Virtual Education Acceptance
  • Saeed Toulabi *, Tina Ita Pages 153-164

    The aim of this study was to compare the quality of life , mental health, alexithymia and Distress tolerance of nurses working in intensive care units of Covid-19 (Corona) patients with nurses in other wards. which was done by descriptive method of causal-comparative studies. The statistical population of this study was selected from all hospitals in Tehran's third district and the sample size was equal to 97 people (47 nurses in the intensive care unit and 50 nurses in the normal ward). Data collection tools in this study included the World Health Organization Quality of Life Questionnaire(short form) (1989), Goldberg and Hiller General Health Questionnaire(1979), Toronto Bagby et al (1994). Emotional Dysfunction Scale, Simmons and Gaher(2005). Methods of data analysis in this study using the questionnaires in the descriptive section including describing the demographic characteristics of the sample group, mean, standard deviation, and preparing a frequency distribution table, statistical graphs, and in the analysis of hypotheses. Achieving the result was analyzed using independent t-test by SPSS22 software. The results showed that there was a significant difference between quality of life in nurses working in intensive care units and nurses working in normal wards. The quality of life of nurses working in normal wards is higher than nurses in special wards and also mental health, emotional malaise and tolerance of anxiety of nurses working in special wards are higher than nurses in normal wards.

    Keywords: Quality of Life, mental health, emotional malaise, Distress tolerance
  • Zarife Sohrabi, Sajad Taherzadeh Gahfaroki, Ebrahim Hatampour *, Farigh Mirogeshlag, Mehdi Mohammadpour Pages 165-177

    The spread of Corona disease and Corona anxiety has affected students' academic and educational lives by closing schools and rapidly changing teaching methods. The aim of this study was to investigate the relationship between Corona anxiety and students' academic well-being with respect to the mediating role of academic hope. The method of the present study was correlational method. The statistical population of the study was first and second high school students in Urmia. The research sample consisted of 400 people who were selected by the available sampling method. Research tools included method anxiety, academic well-being and academic hope, which were prepared online for students. SPSS and LISREL software were used for data analysis. The results showed that Corona anxiety affects students 'academic hope and academic well-being and academic hope has a mediating role between Corona anxiety and students' academic well-being. Based on the results, it is necessary for schools and the education system to take the necessary tools and counseling to improve coronary anxiety, academic well-being and students' academic hope after the end of Covid 19 disease and the reopening of schools.

    Keywords: Corona Anxiety, academic well-being, Academic hope, Students
  • Mojgan Khoshnam * Pages 178-186

    The purpose of this study is to describe in depth the lived experience of doctoral students of Tehran, Allameh Tabatabai and Amirkabir universities of their university socialization during the Corona period. Using a qualitative approach and interrogative strategy and theoretical sampling, a semi-structured interview was conducted with 18 doctoral students (in 1399). The information obtained from the interviews was then coded and selected using MAXQDA11 software. 139 open codes, 20 central codes and 5 elective codes including education (5), research (4), interactions of scientific actors (6), daily life (3) and international scientific interactions (2) were extracted. Findings showed that using professors of other universities for teaching, comprehensive virtual exam, lack of skills through the virtual system, learning disabilities, delays in study opportunities abroad, limited access to required resources, limitations Disciplinary and interdisciplinary communication has been the experience of feeling lonely, reducing the opportunity for teaching assistants, reducing the sense of dynamism of students' experiences in the process of academic socialization during the outbreak of Corona virus. The Corona crisis has invalidated previous teaching methods and even some research methods. The need to prevent communities (scientific and non-scientific) has affected communication and communities. Students find the reduction of interdisciplinary and interdisciplinary interactions with other students harmful. On the other hand, the significant increase in conferences, seminars and virtual live due to low cost and the possibility of participation from different parts of the country and the world. Provides interactions between faculty, students, and professionals, and strengthens academic communities.

    Keywords: lived experience. University socialization, Phd Students, corona
  • Esmat Nabipoor, Maryam Baratali * Pages 187-202

    The purpose of this study was to investigate the emerging challenges of education and teaching in Corona from the perspective of teachers and principals of primary schools in Isfahan. ‌ The research method is applied in terms of purpose and content analysis approach. Semi-structured interview tools were used to collect data. Participants in the study were teachers and principals of primary schools in Isfahan in the academic year 1399-1400, which through theoretical sampling and data collection process in ten interviews achieved theoretical saturation. Data were analyzed using data analysis steps through three steps of open coding, axial coding and selective coding using 10 MAX QDA software. In general, the number of open codes 150, central codes 137 and optional codes 4 were identified and obtained and showed that economic factors (cost and lack of sufficient equipment, lack of response to all students' problems, lack of family control, lack of communication between students , Not taking the class seriously, problems in the way of teaching), in-service training for teachers (teaching aid tools during the corona, holding training courses for teachers and creating an incentive program for students), content production (creating attractive educational content and program Virtual bug fixes (and interaction and communication), parent-teacher interaction, virtual incentive program, parent collaboration, strategic features, and software features were identified. The overall results of the study showed that due to the educational conteproblems and the creation of an incentive program, the emerging challenges of education and teaching in the corona can be minimized.

    Keywords: Education, emerging challenges, corona, Elementary schools
  • Farahnaz Bohloli Chichklavi Haji Agha, Himan Mahmoud Fakhe * Pages 203-216

    In addition to causing physical harm, coronavirus disease also has a serious impact on people's mental health So.The aim of this study was to investigate the effectiveness of moral intelligence on psychological well-being and academic ethics of female high school students in Urmia in the Corona Epidemic. The method of the present study was quasi-experimental in which the sample was divided into experimental and control groups and educational interventions were performed on the experimental group. The statistical population of the study was female high school students in Urmia in the academic year 400-99. Using simple random sampling method, 40 female students were selected from among the high school students in Urmia and were randomly assigned to two experimental and control groups. First, both groups were tested using the Golparvar Academic Ethics Scale (2010) and the Reef Short Form Psychological Welfare Scale (2004). The experimental group then participated in 11 sessions of moral intelligence training, while the control group was placed on a waiting list and did not receive training. After the sessions, post-test was taken from both groups. Finally, the collected data were analyzed using analysis of covariance. Based on the results of the hypothesis test, it was found that 1) moral intelligence training has an effect on psychological well-being and academic ethics. (05/0> P). Therefore, it is recommended to teach moral intelligence to students as a suitable intervention method to promote the psychological well-being of their academic ethics.

    Keywords: Moral Intelligence, Psychological Well-Being, academic ethics
  • Zahra Moghadam, Hassan Mahmoudian * Pages 217-229

    The aim of the present study was to investigate the structural relationships between fear of Covid 19 disease and Covid 19 anxiety and coping methods with the mediating role of anger. The method of the present study is descriptive-correlation (structural equation modeling). The statistical population of the present study consisted of all students of the Faculty of Psychology, Azad University of South Tehran in the academic year 1399-1400 who were over 20 years old. The sampling method of the present study was available. According to the size of the population, at least 285 people were calculated based on the Cochran's formula. The research instruments included the Fear of Coronavirus Aharso et al. (2020), the Coronary Anxiety Scale of Alipour et al. (1398), the Spielberger Anger-Expression Questionnaire (1988) and the Andler Parker (1990) Coping Questionnaire. Findings were analyzed using Pearson correlation method in SPSS software and structural equation modeling in Smart Plus software. The results of structural equation modeling show that the coronary artery anxiety variable has a direct and positive effect on the coronary artery fear variable with a coefficient of 0.67, but other research variables do not have a significant effect on the coronary artery fear variable. According to the results of the present study, it is necessary to conduct appropriate training workshops to reduce anxiety and anger in individuals, in order to prevent the occurrence of fear of coronation.

    Keywords: Fear of Covid-19 disease, Covid-19 Anxiety, coping strategies, Anger