فهرست مطالب

پژوهشنامه مدیریت اجرایی - سال سیزدهم شماره 26 (پاییز و زمستان 1400)

پژوهشنامه مدیریت اجرایی
سال سیزدهم شماره 26 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدرضا اردلان، مرضیه نیازآذز، فریبرز عرفانی زاده* صفحات 7-130
    با توجه به نقش و اهمیت ساختار سازمانی به عنوان یکی از اجزای مهم و تعیین کننده کارایی در هر سازمان در راستای بهبود عملکرد نیاز به پرداختن به آن مهم جلوه می کند، با درک این مهم پژوهش حاضر با هدف بررسی ساختار عاملی پرسشنامه دی ان ای سازمانی انجام شده است. روش تحقیق حاضر توصیفی از نوع پیمایشی می باشد، جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مدیران و معلمان مقاطع متوسظه ناحیه یک شهر کرمانشاه می باشد، 316 نفر از معلمان با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی جهت بررسی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده های پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود. پس از بررسی روایی محتوایی پرسشنامه، جهت بررسی روایی سازه از تحلیل عاملی اکتشافی و جهت بررسی پایایی از آلفای کرونباخ در نرم افزار SPSS22 بهره گرفته شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که پرسشنامه دی ان ای سازمانی از چهار عامل حق تصمیم گیری(7گویه)، اطلاعات(7 گویه)، ساختارسازمان(7 گویه) و محرک ها(7گویه) تشکیل می شود. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای حق تصمیم گیری(81/0)، اطلاعات(82/0)، ساختارسازمان(86/0) و محرک ها(83/0) محاسبه شد. نتایج این مطالعه نشان داد، پرسشنامه 28 سیوالی بدست آمده، مقیاس مناسبی برای سنجش دی ان ای سازمانی است.
    کلیدواژگان: دی ان ای، استانداردسازی، اعتباریابی، روایی سازه، پایایی
  • علیرضا انوری*، روح الله مقیمی، صابر ملا علی زاده صفحات 31-52

    با توجه به اهمیت فزاینده موضوع اختلال و ریسک در زنجیره تامین در سالهای اخیر به طور عام و کارخانجات سیمان به شکلی خاص(به دلیل ماهیت و نوع فعالیت) با مخاطرات مختلفی همراه بوده است. بر همین اساس، هدف این تحقیق طراحی الگوی یکپارچه اختلالات-ریسک مالی در زنجیره تامین ناب می باشد. این پژوهش از حیث پارادایم های غالب پژوهش، در گروه تفسیری قرار میگیرد. از روش زمینه ای استراوس و کوربین برای کشف و شناسایی کدها و مقوله های مرتبط با پدیده مورد نظر استفاده شد. برای این منظور بعد از بررسی ادبیات تحقیق در زمینه مورد مطالعه، با استفاده از نمونه گیری هدفمند و قضاوتی با 15 تن از خبرگان در زنجیره تامین ناب کارخانجات سیمان مصاحبه عمیق صورت گرفت و اشباع نظری حاصل شد. پس از انجام کدگذاری باز، محوری و گزینشی بر اساس مدل پارادایمی نهایی، پدیده اختلالات و ریسک مالی در زنجیره تامین ناب در قالب 6 بعد اصلی، 28 مضامین و 145 شناسه نهایی طبقه بندی گردید. برای تعیین اعتبار و روایی داده ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و همچنین مرور خبرگان غیرشرکت کننده در پژوهش استفاده شده است. یافته های حاصل از این تحقیق نشان داد که پدیده اصلی در مدل پارادایمی الگوی یکپارچه اختلالات-ریسک مالی در زنجیره تامین ناب مشتمل بر نسبت های نقدینگی و فعالیت ، میزان تولید و عملیات، و قابلیتهای بهبود دهنده منابع انسانی است. لذا از نتایج این مطالعه می توان در طرح، تدوین و اجرای یکپارچه اختلالات-ریسک مالی در زنجیره تامین ناب بهره برد.

    کلیدواژگان: الگوی یکپارچه، اختلالات، ریسک مالی، زنجیره تامین ناب، نظریه پردازی داده بنیاد
  • سید حمزه نژاحسین، نادر نادری*، سهراب دل انگیزان صفحات 53-73

    مطالعه حاضر به دنبال شناسایی ابعاد بازارپذیری و طراحی چارچوب اندازه گیری آن به عنوان یک سازه مهم در سنجش موفقیت زیست بوم تجاری سازی است. با توجه به نبود چارچوب نظری مرتبط با سازه بازارپذیری به طور کلی و برای زیست بوم تجاری سازی فناوری های نوظهور در یک کشور در حال توسعه به طور خاص، تعریف سازه ای مناسب برای سنجش میزان بازارپذیری در زمینه مورد نظر اهمیت قابل توجهی دارد. برای این منظور لازم است ابتدا ابعاد سازه شناسایی و تعریف شود و سپس با توجه به داده های واقعی اعتبار یابی شود. برای شناسایی ابعاد سازه بازار پذیری از روش تحلیل مضمون که روشی کیفی است استفاده شد و 14 مصاحبه با بازیگران اصلی دو پروژه تجاری سازی تحلیل شد. برای اعتباریابی و ارزیابی معیارهای کیفیت سازه از بخش معیارهای کیفیت مدل اندازه گیری روش حداقل مربعات جزیی استفاده شد و داده های پیمایشی به دست آمده از 51 پروژه تجاری سازی استفاده شد.یافته های پژوهش نشان داد که سه بعد ساختار، اندازه و آمادگی بازار ابعاد کلیدی چارچوب سازه بازارپذیری در زمینه زیست بوم تجاری سازی فناوری های نوظهور هستند. بخش کمی نیز نشان داد که شاخص های هر بعد دارای کیفیت قابل قبولی هستند و نشانگر مناسبی برای بعد مربوط هستند. همچنین اندازه گیری دو بعد اندازه و آمادگی بازار به صورت مستقیم و بعد ساختار بازار به صورت معکوس است. در نهایت در مطالعه حاضر سازه بازارپذیری با سه بعد اصلی و 6 شاخص شناسایی مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: نانو فناوری، بازارپذیری، زیست بوم تجاری سازی، شبکه مضامین، حداقل مربعات جزئی
  • هادی بستام*، عباس شریفی پور، علیرضا پویا، علی حسین زاده صفحات 75-97

    خرید آنی یکی از موضوعات بسیار مهم و تاثیرگذار در حوزه بازاریابی و رفتار مصرف-کننده است که طی سال های اخیر، توجه بسیاری از پژوهشگران و صاحبان کسب و کارها را به خود جلب نموده است. هدف از این پژوهش دستیابی و تبیین مدل خرید آنی مشتریان است . روش شناسی پژوهش با رویکرد ترکیبی(کیفی و کمی) بوده است. ابتدا پس از مطالعه ادبیات نظری و انجام مصاحبه با خبرگان و به کمک روش تحلیل محتوا عوامل موثر در مدل که مشتمل بر 38 شاخص و 6 بعد اصلی بوده است، شناسایی گردید. سپس به منظور برقراری ارتباط و توالی بین ابعاد و دستیابی به مدل ساختاری شان از روش مدل سازی ساختاری تفسیری استفاده گردید و در مرحله بعدی مدل پیشنهادی بدست آمده از طریق معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی مورد آزمون قرار گرفت که در این مرحله 389 پرسشنامه جمع آوری شده به کمک نرم افزار اسمارت پی ال اس تجزیه و تحلیل گردید. یافته های پژوهش حاکی از آن است که عوامل فردی، شرایط فروشگاهی، ویژگی های محصول، پیشبرد فروش، تجربه خرید آنی و درگیری ذهنی مشتری بر خرید آنی مشتریان در فروشگاه های زنجیره ای شهر مشهد موثر هستند.

    کلیدواژگان: رفتار مصرف کننده، رفتار خرید آنی، مدل سازی ساختاری تفسیری، فروشگاه های زنجیره ای
  • الهام فصیح، مهدی روح الامینی*، شهربانو قلی پور صفحات 99-123
    خرید ناگهانی ریشه در رفتار مصرف کننده دارد و از مفاهیم ارزشمند محیط بازار محسوب می شود ؛ زیرا مدیران بازاریابی با شناسایی محرک های تاثیرگذار بر خرید ناگهانی می توانند فروش و سودآوری خود را افزایش دهند. هدف این تحقیق شناسایی الگوهای ذهنی عوامل انسانی فروشگاه ها در خصوص شناسایی عوامل موثر بر خرید ناگهانی با کاربست روش کیو است. این پژوهش از لحاظ هدف در رسته ی پژوهش های کاربردی - توسعه ای و به لحاظ شیوه ی  جمع آوری داده ها از نوع ترکیبی می باشد. در مرحله گردآوری نظرات از روش کیفی و در مرحله ی کشف ذهنیات از رویکرد کمی استفاده شده است . روش تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کمی، تحلیل عاملی اکتشافی توسط نرم افزار آماری SPSS23 بود. مشارکت کنندگان این پژوهش اساتید دانشگاهی و خبرگان حوزه فروش در فروشگاه های زنجیره ای هستند که تعداد آنها 30 نفر در استان مازندران است. بر اساس الگوی نمونه برداری در روش کیو تعداد 10 نفر از اساتید دانشگاهی و خبرگان حوزه فروش که با موضوع تحقیق ارتباط مستقیم داشتند، به عنوان نمونه انتخاب شدند. نوع نمونه گیری، نمونه گیری هدفمند(قضاوتی) می باشد. پس از تشکیل 100 گزاره کیو و توزیع آن در بین مشارکت کنندگان تعداد 41گزاره باقی ماند. نتایج نشان داد که شش عامل: شخصیتی، موقعیتی فردی، موقعیتی درون فروشگاهی، زندگی نامه ای، اقتصادی و بازاریابی بر رفتار خرید ناگهانی تاثیرگذار هستند.
    کلیدواژگان: رفتار خرید، رفتار مصرف کننده - رفتار خرید ناگهانی، فروشگاه های زنجیره ای
  • فاطمه ثقفی*، منوچهر منطقی، محمدرضا صادقی مقدم، محمود زمانی صفحات 125-141
    به دلیل آنکه صنعت فضایی در کشور ما در مرحله پیدایش قرار دارد و هنوز با چالش هایی مانند عدم اطمینان ها، مشخص نبودن استانداردها و قوانین و سیال بودن فضای رشد روبروست، نیازمند همکاری و مشارکت می باشد. این مهم می تواند با کمک شبکه سازی و برقراری تعاملات میان صاحبان پلتفرم و تولیدکنندگان محصولات مکمل در قالب یک اکوسیستم مبتنی برپلتفرم، حاصل شود. هدف این مطالعه ارایه مدلی جهت بررسی عوامل موثر بر یکپارچه سازی شرکاء در توسعه محصولات جدید در صنعت فضایی در ایران می باشد. مطالعه حاضر از نظر هدف از کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی است. پاسخ دهندگان مدیران ارشد و مدیران پروژه‏های ملی فضایی بوده اند. تحلیل همبستگی و مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار آماری PLS برای آزمون مدل و تحلیل داده ها به کار گرفته شد. تحلیل داده ها حاکی از وجود رابطه مثبت و معنادار میان ماژولاریتی، تازگی محصول، پیچیدگی وظایف و یکپارچه سازی شرکاء می باشد. رابطه منفی و معناداری میان اهمیت راهبردی وظایف و یکپارچه سازی شرکاء در فرآیند توسعه محصول وجود دارد. در نهایت یافته ها نشان داد که یکپارچه سازی شرکاء رابطه معناداری با عملکرد محصول جدید دارد.
    کلیدواژگان: ماژولاریتی، اکو سیستمهای مبتنی بر پلتفرم، توسعه محصول جدید، یکپارچه سازی شرکاء، مدل سازی معادلات ساختاری
  • مهدی موسی زاده، محمدرضا باقرزاده*، مجتبی طبری، عزت الله بالویی جامخانه صفحات 143-165

    مدیریت جهادی برگرفته از الگوی مدیریت اسلامی و توام با روحیه جهادی است که در گام دوم انقلاب و در شرایط حساس کنونی، نقش کلیدی و حیاتی دارد. هدف از این پژوهش ارایه مدل مدیریت بومی در شرکتهای تابعه وزارت نیرو با رویکرد جهادی بوده است. جامعه آماری تحقیق تعداد 25 نفر از خبرگان شرکتهای تابعه وزارت نیرو می باشد. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته با اجزای استاندارد صورت پذیرفت، 10 متغیر اصلی و 32 متغیر فرعی مدل سازی ساختاری مورد آزمون قرار گرفت و روایی و پایایی متغیرها تامین شد. یافته های تحقیق نشان داده است که مدل نهایی این پژوهش دارای 3 بعد، 10 مولفه و 32 شاخص است که بعد ساختاری شامل سیاست گذاری آینده نگر، حق محوری و شایسته گرایی، بعد رفتاری شامل عقلانیت مومنانه، توکل فعالانه، مسیولیت پذیری حرفه ای، استعداد کاری و بعد زمینه ای شامل بصیرت انقلابی، خود اتکایی و فرهنگ جهادی می باشد و در پایان پیشنهاد شده است با توسعه و نهادینه سازی این مدل در این شرکتها، با ترویج مدیریت جهادی، در راستای تحقق اهداف سازمانی گام برداشت.

    کلیدواژگان: مدیریت بومی، فرهنگ جهادی، رویکرد جهادی
  • حجت حسن نژاد*، جواد کیهان، محمد حسنی، مریم سامری صفحات 167-191

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه کارتیمی و یادگیری سازمانی با تعالی سازمانی با نقش میانجی اخلاق حرفه ای و چابکی سازمان می باشد. پژوهش، از اجرای پژوهش توصیفی- همبستگی و از نظر نوع مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری کارکنان حوزه ستادی آموزش وپرورش استان آذربایجان غربی در سال تحصیلی 98-1397 می باشد. با بهره گیری از جدول مورگان و به روش تصادفی طبقه ای تعداد 332 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده است. ابزار اندازه گیری پژوهش پرسشنامه های کار تیمی بردبار (1391)، اخلاق حرفه ای کادوزیر (2002)، یادگیری سازمانی نیفه (2001)، چابکی سازمانی شریفی و ژانگ (1999) پرسشنامه تعالی سازمانی عسگری (1393) بود. روایی ابزارها با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی و پایایی با آزمون آلفای کرونباخ تایید شد. تجزیه وتحلیل داده ها با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار AMOS و SPSS بود. نتایج به دست آمده نشان داد، اثر مستقیم اخلاق حرفه ای و چابکی سازمان و اثر غیرمستقیم کارتیمی و یادگیری سازمانی برتعالی سازمانی مثبت و معنی دار می باشد همچنین اثر مستقیم کار تیمی و یادگیری سازمانی بر اخلاق حرفه ای و چابکی سازمان مثبت و معنی دار می باشد. بر همین اساس مدیران سازمان آموزش وپرورش برای ارتقای تعالی در سازمان خود باید به متغیرهای اثرگذار این مطالعه توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، تعالی سازمانی، چابکی سازمان، کارتیمی، یادگیری سازمانی
  • حمیدرضا عباسی، غلامحسین حسینی نیا*، علی داوری صفحات 193-220
    توجه به کارآفرینی در سازمان ها در سال های اخیر اهمیت فزاینده ای داشته است. غالب محققان این حوزه به دنبال چرایی و چگونگی توسعه رفتارهای کارآفرینانه کارکنان بوده و اذعان دارند این مقوله عامل موثری در سودآوری سازمان هاست. با این حال، پژوهش ها در این زمینه، به خصوص در بستر نهادی ایران، پراکنده و محدود است. این تحقیق که با روش  علم سنجی و با استفاده از روش تحلیل استنادی، تکنیک ارزیابانه و تحلیل محتوایی مستندات انجام شده است، برآن است تا مطالعات در این زمینه را مورد بررسی قرار داده و با نظم دهی به تحقیقات به ارایه چارچوب مفهومی و یکپارچه با استفاده از تحلیل محتوایی مستندات بپردازد. جامعه آماری  این تحقیق شامل کلیه مستندات مرتبط ارایه شده در پایگاه داده ای اسکوپوس به تعداد 1726 سند تا سال 2019 میلادی می باشد. که با استفاده از نرم افزار bibexcle و VOSviewer ارزیابی و مصور سازی انجام شده است. بر اساس خوشه بندی ها و تحلیل محتوایی مستندات، تحقیقات در زمینه «رفتار کارآفرینانه کارکنان» به سه بخش تقسیم بندی شده است. ابعاد مرتبط با عوامل فردی شامل «عوامل اکتسابی و ذاتی» است و ابعاد مربوط به عوامل سازمانی شامل «پویایی، فرهنگ، حمایت، یادگیری» و ابعاد مربوط به پیامدها شامل «توسعه کارآفرینی سازمانی، بهبود عملکرد» بوده است. نهایتا بر اساس خلاء تحقیقاتی شناسایی شده، پیشنهادات جهت تحقیقات آتی در زمینه سبک رهبری، یادگیری و یادگیری خارجی، آموزش و توانمند سازی و حوزه های نوظهور مرتبط با رفتار کارآفرینانه کارکنان در سازمان های دولتی  ارایه شده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، رفتارکارآفرینانه، پیامدهای رفتارکارآفرینانه، علم سنجی
  • شهرام مخلص آبادی، محمدرضا کاباران زاده قدیم*، دکتر حسنعلی آقاجانی کاسه گر، محمدمهدی موحدی صفحات 221-253

    با جهانی شدن و رشدگسترده مصرف درسراسرجهان، شبکه های زنجیره تامین به شبکه های بسیار بزرگی تغییرکردند و اجزای مربوط به شبکه های عظیم سبب ایجاد مشکلات جدی محیط زیستی شده اند. ارزیابی شبکه تامین حلقه بسته سبز می تواند حداقل اتلاف مواد از طریق متابعت از قوانین نگهداری درطول چرخه عمر از مواد را تضمین نماید. هدف این مقاله، طراحی یک مدل تصمیم گیری چند شاخصه ی فازی برای ارزیابی شبکه تامین حلقه بسته سبز است. در این مقاله معیارهای مهم با مرور ادبیات و مصاحبه صاحب نظران و با استفاده از روش غربالگری فازی شناسایی شده است. سپس مدل تصمیم گیری چند شاخصه فازی مبتنی بر تکنیک آزمایشگاه ارزیابی و آزمون تصمیم گیری بر پایه فرآیند تحلیل شبکه ای فازی ارایه شده است. در این پژوهش، تدوین کتابچه راهنمای جداسازی قطعات و اقلام قابل بازیافت مهم ترین معیار و ارزیابی و انتخاب تامین کنندگان رتبه دوم را کسب نمود. بقیه معیارها نیز وزن دهی و رتبه بندی شدند. نتایج حاصل از بررسی روابط علی معلولی نشان داد، پاسخگویی به ذینفعان و تولیدکنندگان باتری اثرگذارترین معیار و بازیافت، بازتولید محصول اثرپذیرترین معیاردر ارزیابی شبکه حلقه بسته سبز شناخته شدند. نتایج به دست آمده بر اساس یک مورد مطالعه در صنعت بازیافت باتری خودرو بررسی شده است. دراین مقاله، مدل تصمیم گیری چند شاخصه فازی مبتنی بر تکنیک دنپ فازی می باشد، که شرکت های تولیدی می توانند با استفاده از ارزیابی دقیقی از شبکه زنجیره تامین حلقه بسته سبز داشته باشند و منابع محدود ملی و طبیعی را به نحو احسن جهت ارتقاء مسیولیت اجتماعی و حفظ محیط زیست تخصیص دهند.

    کلیدواژگان: ارزیابی، شبکه تامین، حلقه بسته سبز، روش غربالگری فازی، آزمایشگاه ارزیابی و آزمون تصمیم گیری بر پایه فرآیند تحلیل شبکه ای (دنپ) فازی
  • حمید زاهدی، مهرداد متانی*، یوسف قلی پور کنعانی، اسدالله مهرآرا صفحات 255-278

    هدف اصلی این پژوهش طراحی مدل مدیریت تغییر در صنعت خودروسازی است. با توجه به اینکه هدف این پژوهش، روش تحقیق آمیخته مورد استفاده قرار گرفته است. در بخش کیفی، استفاده از روش تحقیق مطالعه موردی و مصاحبه نیمه ساختارمند با صاحب نظران و اساتید، منجر به تدوین معیارهای مدل تحقیق گردید و در بخش کمی با استفاده از روش توصیفی-پیمایشی و با استفاده از ابزار محقق ساخته برای سنجش اثربخشی بیرونی آن اقدام شد. بر اساس مصاحبه های انجام شده و بررسی مطالعات پیشین، عوامل موثر بر مدیریت تغییر در دسته بندی های داخلی و خارجی شناسایی شده است. با استفاده از تکنیک تحلیل عامل تاییدی، مولفه های مدیریت تغییر در مدل داده بنیاد ارزیابی و رتبه بندی شدند. درنهایت بر اساس مدل معادلات ساختاری مدل داده بنیاد مدیریت تغییر صنعت خودرو مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و راهبردهای مدیریت تغییر در سه مولفه انتخاب مدیران مقبول، استفاده از مشاورین و نیروهای متخصص و ایجاد حس همدلی و اعتماد شناسایی شده است. استفاده از مدیران متخصص و رهبران مناسب در این صنعت سبب می شود مدیریت تغییر با بهره وری در این صنعت اجرا شود،که این راهبردها به پیامد افزایش بقا تحت مولفه های مقبولیت بیشتر برند و سودآوری است.

    کلیدواژگان: تغییرات سازمانی، مدیریت تغییر، تکنیک آمیخته، خودرو سازی
  • مژده انصاری، محمدرضا مهرگان، مهناز حسین زاده، عزت الله عباسیان صفحات 279-304

    علی‌‌رغم پیش فرض‌‌های تحقیق در عملیات سخت مبنی بر استفاده از روش های علمی و ریاضی صرف، باید توجه داشت که مسایل تحقیق در عملیات، فرمول بندی و راه حل مسایل آن از اجزای لاینفک فرآیندهای انسانی هستند و آنچه واقعا رخ می دهد منوط به میزان اهمیت هریک از افراد در موقعیت مساله است. عوامل رفتاری، احساسات یا ویژگی های شخصیتی افراد می توانند به فرآیند تحقیق در عملیات راه یابند و این خود می تواند منجر به اتخاذ تصمیمات خاص و تغییر ساختار و ظاهر هر مساله شده که در نهایت بر نتایج تاثیر گذار است. در این پژوهش سعی داریم ضمن تعریف انواع مسایل و هم چنین شناخت عوامل تاثیرگذار بر تصمیم گیری، به بررسی تاثیر مولفه های رفتاری بر هریک از روش شناسی های تحقیق در عملیات در هریک از انواع مسایل بپردازیم. بدین منظور تلاش می کنیم تا با استفاده از قابلیت های نرم افزار Carma/MA در "تحلیل جامع ریخت شناسی"، ضمن تعیین سازگاری های احتمالی هریک انواع مسایل با هریک از روش شناسی های تحقیق در عملیات، با در نظر گرفتن آنها به عنوان ورودی مدل، مولفه رفتاری مسبب بروز خطا در هر روش شناسی را مشخص کنیم و درنتیجه، به تصمیم گیرندگان این امکان را بدهیم که نسبت به وقوع هریک از این عوامل آگاه بوده و تا حد امکان از بروز آنها جلوگیری به عمل آورند.

    کلیدواژگان: تحقیق در عملیات رفتاری، مولفه های رفتاری، ویژگی های شخصیتی، انواع مسائل تحلیل جامع ریخت شناسی
|
  • Mhomad Reza Ardalan, Marziyeh Niazazari, Fariborz Erfanizadeh * Pages 7-130
    Considering role and importance of organizational structure as one of the most important components and determinant of Efficiency in any organization to improve performance need to address it is important, understanding this important, the present study aimed to investigate the Factor Structure of the organizational DNA questionnaire. The research method is a descriptive survey. statistical population of the study included all managers and teachers Secondary school districts 1 of Kermanshah city, 316 form them were selected by using random cluster sampling. The research data collection tool was a researcher-made questionnaire. After study the content validity of the questionnaire, to check the construct validity of exploratory factor analysis and reliability analysis of Cronbach's alpha SPSS22 software was used. The results of exploratory factor analysis showed that organizational DNA questionnaire consists of four factors: decision making rights (7 items), information (7 items), organizational structure (7 items), and incentives (7 items). The reliability of the questionnaire was calculated using Cronbach's alpha coefficient for decision making rights (0.81), information (0.82), organizational structure (0.86) and stimuli (0.83). The results of this study showed that 28-items questionnaire is suitable scale for measuring organizational DNA.
    Keywords: Organizational DNA, Standardization, Structural validity, reliability
  • Alireza Anvari *, Rohollah Moghimi, Saber Molla Alizafeh Pages 31-52

    Due to the increasing importance of the issue of noise and risk in the supply chain, and cement factories in particular (nature and activity) is associated with various risks. Accordingly, the purpose of this study is to design an integrated pattern of noise - financial risk in the lean supply chain. This research is in the interpretive group in terms of the dominant paradigms of research. Strauss and Corbin method was used to discover and identify codes and categories related to the phenomenon. For this purpose, after reviewing the research literature in the study area, using purposeful and judgmental sampling, 15 experts in the lean supply chain of cement factories were interviewed in depth and theoretical saturation was obtained. After open, pivotal and selective coding based on the final paradigm model, the phenomenon of noises and financial risk in the lean supply chain were classified into six main dimensions, 28 themes and 145 final identifiers. To determine the validity and reliability of the data, two methods of reviewing participants as well as reviewing non-participating experts in the research have been used. Findings from this study showed that the main phenomenon in the paradigm model is the integrated pattern of noise - financial risk in the lean supply chain, including liquidity and activity ratios, production and operations, and human resource-improving capabilities. Therefore, the results of this study can be used in the design, development and integrated implementation of noise - financial risk in the lean supply chain.

    Keywords: Integrated model, noises, Financial risk, Lean supply chain, Foundation data theorizing
  • Syyedhamzeh Nejadhussein, Nader Naderi *, Sohrab Delangizan Pages 53-73

    The present study seeks to identify the dimensions of marketability and design its measurement framework as an important construct in assessing the success of the commercialization ecosystem. Given the lack of a theoretical framework related to marketability in general and the commercialization ecosystem of emerging technologies in a developing country in particular, the definition of an appropriate construct for assessing marketability is pivotal. For this purpose, firstly, it is necessary to identify and build the dimensions of the construct and then validate it according to the actual data. To identify the dimensions of the marketability construct, a thematic analysis method, which is a qualitative method, was used and 14 interviews with the main actors of two commercialization projects were analyzed. The construct assessed and validated using the partial least square assessment model section regarding the survey data obtained from 51 commercialization projects. The research findings showed that the three dimensions of marketability construct including market/industry structure, market size, and market readiness. The quantitative part also showed that the indicators of each dimension have been validated and reliable.

    Keywords: Nanotechnology, Marketability, Commercialization Ecosystem, Thematic Network, Partial Least Squares
  • Hadi Bastam *, Abbas Sharifipour, Alireza Pooya, Ali Hosseinzadeh Pages 75-97
  • Elham Fasihe, Mehdi Rouholamini *, Shahrbano Gholipour Pages 99-123
    Impulsive buying is rooted in consumer behavior and is a valuable concept in a market environment; because marketing managers can increase their sales and profitability by identifying the stimuli that affect impulse purchases. The purpose of this study is to identify the mental patterns of human factors in stores regarding the identification of factors affecting the impulse purchase using the Q method.This research is in terms of purpose in the field of applied-developmental research and in terms of data collection method is a combination. In the stage of collecting opinions, the qualitative method has been used and in the stage of discovering mentalities, the quantitative approach has been used.The method of data analysis in quantitative part was exploratory factor analysis by SPSS23 statistical software. The participants of this research are university professors and experts in the field of sales in chain stores, which number 30 people in Mazandaran province. Based on the sampling model in Q method, 10 university professors and sales experts who were directly related to the research topic were selected as the sample. The type of sampling is Targeted sampling. After forming 100 Q statements and distributing them among the participants, 36 statements remained. The results showed that six factors: personality, personal position, in-store position, biography, economics and marketing influence impulsive buying behavior
    Keywords: Shopping Behavior - Consumer Behavior, Impulsive purchasing Behavior - Chain Stores
  • Fatemeh Saghafi *, Manouchehr Manteghi, Mohammadreza Sadeghi Moghadam, Mahmoud Zamani Pages 125-141
    Because the industry still faces challenges, it requires an environment of collaboration. This can be achieved through networking and interaction between platform owners and manufacturers of complementary products within a platform based ecosystems as one of the success factors. The purpose of this study is to present a model to investigate the factors affecting the integration of the manufacture of complementary products into new products development in the space industry in Islamic republic of Iran. The current research was conducted using descriptive – correlation methodology. Respondents were senior executives and national space project managers. Structural equation modelling (SEM) technique using Partial least squares path modeling (PLS) statistical software was employed to test of the research model and hypotheses. Data analysis indicates a significant and positive relationship between product modularity, product novelty, complexity of product development tasks and integration of the manufactures of complementary products into platform-based new product development process. There is a negative and significant relationship between the strategic importance of product development tasks and the integration of partners into the platform-based new product development process. Finally, the findings showed that the integration of partners has a positive and significant relationship with the performance of the platform-based new product.
    Keywords: Modularity, Platform-based ecosystems, New product development, Partner integration, Structural Equation Modeling
  • Mahdi Musazadeh, Mohammad Reza Bagherzadeh *, Mojtaba Tabari, Ezzatullah Baloui Jamkhaneh Pages 143-165

    Jihadi management is derived from the model of Islamic management and combined with the spirit of jihad, which plays a key and vital role in the second step of the revolution and in the current critical situation. The purpose of this study was to present a model of local management in companies affiliated to the Ministry of Energy with a jihadist approach. The statistical population of the study is 25 experts of companies affiliated to the Ministry of Energy. Data were collected through a researcher-made questionnaire with standard components, 10 main variables and 32 sub-variables of structural modeling were tested and the validity and reliability of the variables were ensured. Findings have shown that the final model of this study has 3 dimensions, 10 components and 32 indicators that the structural dimension includes forward-looking policy-making, rights-oriented and meritocracy, behavioral dimension including faithful rationality, active trust, professional responsibility, aptitude and dimension The field includes revolutionary insight, self-reliance and jihadi culture, and in the end it is suggested that by developing and institutionalizing this model in these companies, by promoting jihadi management, steps be taken to achieve organizational goals.

    Keywords: Native management, Jihadi culture, Jihadi approach
  • Hojjat Hasannejad *, Javad Keyhan, Mohammad Hasani, Maryam Sameri Pages 167-191

    The purpose of this study is to investigate the relationship between teamwork, organizational learning and organizational excellence with the mediating role of professional ethics and organizational agility. The present research is a descriptive-correlational research which uses structural equation modeling to answer the research question. The statistical population includes the staff of the education department of West Azerbaijan Province in the academic year 2018-2019. Using Morgan table and stratified random sampling, 332 people were selected as the sample. The measurement tools of the research were Bordbar Teamwork Questionnaire (2012), Kadozir Professional Ethics (2002), Nifeh Organizational Learning (2001), Sharifi and Zhang (1999) Organizational Agility Questionnaire, and Asgari Organizational Excellence Questionnaire (2014). The validity of the instruments was verified by confirmatory factor analysis and the reliability was confirmed by Cronbach's alpha test. Data were analyzed using structural equation modeling and AMOS and SPSS software. The results showed that the direct effect of professional ethics and organizational agility and the indirect effect of teamwork and organizational learning on organizational excellence are positive and significant. Also, the direct effect of teamwork and organizational learning on professional ethics and organizational agility is positive and significant.

    Keywords: Organizational Agility, Organizational Excellence, organizational learning, Professional ethics, teamwork
  • Hamidreza Abbasi, Gholam Hossein Hosseininia *, Ali Davari Pages 193-220
    Concept mapping of employee entrepreneurial behavior in government organizations (Scientometric approach). Attention to entrepreneurship in organization has become increasingly important in recent years. Most researchers have been looking for why and how employee entrepreneurial behavior develops and they acknowledge this is an effective factor in the profitability of organizations. However, researches in this scope, especially in the institutional context of Iran are scattered and limited. This research that has been done with the scientometrics method and as well evaluation techniques and content analysis of documents, intends to examine studies in this area and by arranging research, provide a conceptual and integrated model by using content analysis of documents. Statistical population of this research is all related documentation provided in Scopus database which includes 1726 documents until 2019 and evaluation and illustration have been done with by using bibexcel and VOSviewer. Based on the classification of all documents, Research on "Employee Entrepreneurial Behavior" is divided into the three sections. Dimensions related to individual factors include "Acquisitive and Inherent", dimensions related to organizational factors include "Dynamics, Culture, Supporting, Learning" and dimensions of the consequences include "Organizational entrepreneurship development, improved performance". Finally, based on identified research gaps, suggestions for future research are provided.
    Keywords: Organizational entrepreneurship, Entrepreneurial Behavior, Consequences of entrepreneurial behavior, Scientometric
  • Shahram Mokhlesabadi, Mohammadreza Kabaranzadeh Ghadim *, Hassanali Aghajani Kasehgar, Mohammad Mehdi Movahedi Pages 221-253

    The around world With globalization and growing consumption supply chain networks were shifted to very large networks and components of massive networks had caused serious environmental problems. Evaluaing the green closed loop supply network can ensure a minimum of material loss by following the maintenance rules during the material life cycle.The purpose of this article is to design a multi fuzzy decision making model for the evaluating Green Closed Loop (GCL). In this article identified the important criteria by reviewing literature review and interviewing with experts and using the fuzzy screening method to selecting very important criteria have been determined. Then provided a the MADM fuzzy decision making model based on the fuzzy Decision Making Trial and Evaluation Laboratory based on Analytical Network Process (ANP) (FDANP). At present research Development of a manual for separating recyclable parts and items important the evaluation and Selection of suppliers acquired second rank and the rest of the criteria were weighed and ranked. The results showed of the causal relationship study Responding to stakeholders and battery manufacturers the most effective criteria and Recycling, reproducing the product the most effective criterion were recognized in the evaluation GCLN. The results are based on a case study in the car battery recycling industry. MADM fuzzy decision making model based on FDANP technique has been provided. Which  The around world With globalization and growing consumption supply chain networks were shifted to very large networks and components of massive networks had caused serious environmental problems. Evaluaing the green closed loop supply network can ensure a minimum of material loss by following the maintenance rules during the material life cycle.The purpose of this article is to design a multi fuzzy decision making model for the evaluating Green Closed Loop (GCL). In this article identified the important criteria by reviewing literature review and interviewing with experts and using the fuzzy screening method to selecting very important criteria have been determined. Then provided a the MADM fuzzy decision making model based on the fuzzy Decision Making Trial and Evaluation Laboratory based on Analytical Network Process (ANP) (FDANP). At present research Development of a manual for separating recyclable parts and items important the evaluation and Selection of suppliers acquired second rank and the rest of the criteria were weighed and ranked. The results showed of the causal relationship study Responding to stakeholders and battery manufacturers the most effective criteria and Recycling, reproducing the product the most effective criterion were recognized in the evaluation GCLN. The results are based on a case study in the car battery recycling industry. MADM fuzzy decision making model based on FDANP technique has been provided. Which manufacturing companies can use to have an accurate the assessment of the GCLN and allocate limited national and natural resources efficiently to promote the social responsibility and protect the living environment.

    Keywords: . Evaluation, Supply Network (SN), Green Closed Loop (GCL), Fuzzy Screening Method (FSM), Fuzzy Decision Making Trial, Evaluation Laboratory (DEMATEL) based on Analytical Network Process (ANP) (FDANP)
  • Hamid Zahedi, Mehrdad Matani *, Yousef Gholipour Kanani, Asadollah Mehrara Pages 255-278

    The main purpose of this study is to design a change management model in automotive industry. Considering that the purpose of this research is a consecutive exploratory combination of modeling and instrument making, the model can be compiled based on the criteria obtained through the research. In the qualitative part, using a case study research method and semi-structured interviews with experts and professors, the model criteria were researched and in a small part, using a descriptive-survey method and using a researcher-made tool to measure its external effectiveness, the factors affecting change management in internal and external categories were identified. Using the confirmatory factor analysis technique, the components of change management in the grounded theory model were evaluated and ranked. Finally, based on the structural equation model, the model of the automotive industry change management foundation was evaluated and analyzed. Finally, change management strategies were identified in three components: selecting acceptable managers, using consultants and experts, and creating a sense of empathy and trust. The use of expert managers and appropriate leaders in this industry makes change management effective in this industry. Ultimately, these strategies result in increased survival under the components of greater brand acceptance and profitability.

    Keywords: Organizational change, Change management, Automotive Industry, Mixed-Methods
  • Mojdeh Ansari, MohammadReza Mehregan, Mahnaz Hosseinzadeh, Ezatollah Abbasian Pages 279-304

    Despite the assumptions of hard Operations Research (OR) in using pure scientific and mathematical techniques, it has always been obvious that the application of these techniques and the implementation of their results go beyond the analytical sophistication of the OR methods and are impressed by the “human factor” in decision making. Behavioral factors, emotions, or personality traits of individuals can affect the process of applying the OR methodologies which could ultimately have an effect on decision making results. This research is aimed to examine the behavioral factors affecting the OR methodologies. To this end, by applying General Morphological Analysis (GMA) method, after determining the possible compatibility of each type of problem with each of the OR methodologies as model inputs, the behavioral factors affecting the OR methodologies are identified. This allows decision-makers to be aware of the effectiveness of each of these behavioral factors and prevent their occurrence as much as possible.

    Keywords: Behavioral OR, Behavioral factors, Personality characteristics, Problems, General Morphological Analysi