فهرست مطالب

تحقیقات سلامت در جامعه - سال هشتم شماره 1 (بهار 1401)

مجله تحقیقات سلامت در جامعه
سال هشتم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمانه دهقان، یوسف دادبان شهامت*، فریبا زیارتی صفحات 1-15
    مقدمه و هدف

    امروزه استفاده از کلر و ترکیبات آن از نظر سهولت کاربری، انعطاف پذیری و هزینه کم محبوبیت زیادی در فرایند گندزدایی آب و پساب دارد. هدف از این تحقیق تولید بهینه کلر به روش الکتروکلریناسیون با استفاده از الکترودهای تیتانیوم و پلاتین/تیتانیوم است.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه تجربی است که در یک سلول الکتروکلریناسیون با جریان منقطع انجام شد. طراحی آزمایش به روش باکس بنکن با حجم نمونه 34 آزمایش انجام شد. فاکتور بهره برداری شامل دانسیته جریان (60-10 آمپر بر دسی متر مربع)، غلظت کلرید سدیم (250-50 گرم بر لیتر)، زمان واکنش (120-5 دقیقه) و دو نوع جنس الکترود آند تیتانیوم و پلاتین/تیتانیوم و کاتد استیل 316 بر راندمان تولید کلر فعال تولیدی بررسی و مقایسه شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تاثیر هر چهار پارامتر بهره برداری بر فرایند تولید کلر فعال موثر و معنی دار بود و بیشترین تاثیر آن ها به ترتیب شامل زمان الکترولیز، دانسیته جریان، غلظت کلرید سدیم و نوع الکترود آند است. شرایط بهینه بهره برداری ارایه شده در مدل برای تولید کلر شامل زمان الکترولیز 120 دقیقه، دانسیته جریان 60 آمپر بر دسی متر مربع، غلظت کلرید سدیم 187 گرم بر لیتر و نوع الکترود آند پلاتین/تیتانیوم و الکترود کاتد استیل 316 است که مقدار کلر 65/95 گرم بر لیتر به دست آمد.

    نتیجه گیری

    این روش می تواند به عنوان روشی موثر برای تولید کلر به منظور گندزدایی آب و پساب در تصفیه خانه ها استفاده شود و در صورت جایگزینی با سیستم های کلرزنی گازی، مشکلات ایمنی کپسول های گاز کلر نیز مرتفع می شود.

    کلیدواژگان: آب، الکتروکلریناسیون، الکترود آند، باکس بنکن، دو قطبی
  • فاطمه اکبری گلوردی، سعید تیموری*، علیرضا رجایی صفحات 16-26
    مقدمه و هدف

    یکی از چالش های بیماران تالاسمی کاهش کیفیت زندگی است. مطالعه پیش رو با هدف بررسی اثربخشی برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (MBSR) بر کیفیت زندگی و مولفه های آن در بیماران تالاسمی انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری را بیماران مبتلا به تالاسمی شهر بهشهر تشکیل دادند که عضو انجمن تالاسمی بودند (تقریبا 90 نفر). با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 40 نفر از بیماران تالاسمی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند (هر گروه 20 نفر). ابتدا هر دو گروه به پرسش نامه کیفیت زندگی منتظری و همکاران (1385) پاسخ دادند (پیش آزمون). سپس گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی کابات زین (2009) قرار گرفت. گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آمار استنباطی تحلیل کوواریانس چندمتغیره تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد نمره مولفه‏های کیفیت زندگی افراد گروه آزمایش در مرحله پس آزمون نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری یافته است که ناشی از برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (MBSR) بوده است (0/05 >P).

    نتیجه گیری

    برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (MBSR) بر کیفیت زندگی و مولفه های آن در بیماران تالاسمی تاثیرگذار است. درنتیجه می توان از این روش درمانی برای افزایش کیفیت زندگی بیماران تالاسمی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (MBSR)، تالاسمی، کیفیت زندگی
  • حسین معصوم بیگی، فواد غلامی، سید علی یحیی پور، قادر غنی زاده* صفحات 27-38
    مقدمه و هدف

    نیترات یکی از مهم ترین آلاینده‎ های آب های سطحی و زیرزمینی است. این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر متغیرهای مختلف بر فرایند انعقاد الکتریکی در حذف نیترات از آب های آلوده انجام شد.

    روش کار

    مطالعه از نوع تجربی و جامعه مطالعه شده آب شهری بود. برای حذف 100 میلی گرم در لیتر نیترات از راکتور ناپیوسته استوانه ای دارای الکترودهای آلومینیوم و روی (تک قطبی) استفاده شد. آزمایش ها با جریان‎های مستقیم و متناوب سه بار تکرار و به روش استاندارد انجام شد. فاکتورهای pH، زمان تماس و وزن الکترودها ارزیابی و نتایج در جدول و نمودار گزارش شد.

    یافته ها

    راندمان حذف نیترات در جریان مستقیم (87/4 درصد) بیشتر از جریان متناوب (39/1 درصد) بود. با افزایش زمان تماس، pH محلول در دو جریان افزایش یافت و به ترتیب از 7 به 11/21 و 8/47 رسید. کل جامدات محلول (TDS) در شرایط بهینه در جریان متناوب 79 و در جریان مستقیم 126 میلی گرم در لیتر بود. لجن تولیدشده در جریان مستقیم و متناوب بعد از 30 دقیقه ته نشینی، به ترتیب 17/66 و 280 میلی لیتر اندازه گیری شد. وزن الکترود آند در جریان مستقیم بیشترین کاهش را داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد فرایند انعقاد الکتریکی، غلظت نیترات را تا کمتر ‎از حد استاندارد کاهش می دهد. حذف نیترات با کمک جریان مستقیم با مصرف انرژی و هزینه کمتری نسبت به جریان متناوب انجام می شود. درنتیجه استفاده از شرایط بهینه سبب افزایش کارایی فرایند حذف الکتروشیمیایی نیترات می شود.

    کلیدواژگان: انعقاد الکتریکی، تصفیه آب، جریان مستقیم و متناوب، حذف نیترات، محلولهای آبی
  • یدالله حمیدی، بهروز مرادحاصل*، الهه طالبی قانع، وجیهه رمضانی درح صفحات 39-49
    مقدمه و هدف

    نیروی انسانی مهم ترین رکن بهره وری سازمان محسوب می شود و بهبود سطح خلاقیت به عنوان مولفه موثر بر عملکرد افراد همواره ضرورتی انکارناپذیر در بهره وری سازمان بوده است. در این پژوهش همبستگی خلاقیت با بهره وری کارکنان ستاد دانشگاه علوم پزشکی همدان بررسی می شود.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی از نوع همبستگی بود که به صورت مقطعی در دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال 1400 انجام شد. نمونه ها بر اساس فرمول کوکران 327 نفر در نظر گرفته شد. پرسش نامه خلاقیت Rendsip و بهره وری Hersi و Goldsmith مدل آچیو ابزار این تحقیق بود. آمار توصیفی با فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار گزارش شد. در سطح استنباطی از ضریب همبستگی استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    بین خلاقیت با بهره وری کارکنان دانشگاه رابطه وجود داشت و خلاقیت بر مولفه های بهره وری تاثیر معناداری داشت. توانایی، درک و شناخت در رتبه برتر، انگیزش و اعتبار در رده آخر و حمایت سازمانی، بازخورد و سازگاری در جایگاه میانی بهره وری قرار داشت. اختلاف معناداری در امتیازات خلاقیت و بهره وری کارکنان دانشگاه بر اساس متغیرهای دموگرافیک مشاهده نشد. ضریب همبستگی خلاقیت با بهره وری 0/148 و 0/008= P به دست آمد.

    نتیجه گیری

    دانشگاه با تمرکز بر خلاقیت کارکنان می تواند به سطح مطلوب تری از بهره وری دست یابد. نتایج مشخص کرد امکان پرورش تفکر خلاق کارکنان به سبب سطح بالای توانایی و درک کارکنان فراهم است و انگیزش و اعتباردهی به کارکنان از سوی دانشگاه به بهبود نیاز دارد.

    کلیدواژگان: انگیزه، بهره وری، توسعه کارکنان، خلاقیت، سازمان
  • پریسا خرمی نژاد، جواد خلعتبری*، محمدرضا صیرفی صفحات 50-59
    مقدمه و هدف

    دیابت حاملگی شایع ترین عارضه متابولیک بارداری است که بسته به معیارهای تشخیصی، 10 تا 15 درصد از کل حاملگی ها را تحت تاثیر قرار می دهد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان متمرکز بر ‏شفقت بر کیفیت زندگی زنان مبتلا به دیابت بارداری انجام ‏شد.

    روش کار

    این پژوهش از نوع مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه گواه بود. ‏جامعه آماری پژوهش شامل تمام زنان باردار مراجعه‎کننده به بیمارستان میلاد تهران در سال 1398 بود ‏که دیابت بارداری داشتند. به منظور تشکیل دو گروه با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند (با ‏در نظر گرفتن ملاک های ورود و خروج)، 30 بیمار انتخاب شدند. سپس به طور تصادفی به دو گروه 15 نفری (درمان متمرکز بر شفقت و گروه گواه) اختصاص یافتند. آموزش شفقت خود برای گروه آزمایش انجام شد. همچنین مرحله پیگیری سه ماه روی هر دو گروه اجرا شد. برای گروه گواه مداخله ای انجام نشد. ابزار پژوهش کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی بود. داده ها با استفاده از آزمون اندازه گیری مکرر و نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد درمان متمرکز بر شفقت تاثیر ‏معناداری بر بهبود کیفیت زندگی (0/01>P) در زنان مبتلا به دیابت ‏بارداری در مقایسه با گروه گواه داشت. همچنین تاثیر درمان متمرکز بر شفقت تا مرحله پیگیری ثابت ماند.

    نتیجه گیری

    درمان متمرکز بر شفقت بر بهبود کیفیت زندگی زنان مبتلا به دیابت بارداری تاثیر داشته است و می توان از این روش به منظور کاهش مشکلات زنان مبتلا به دیابت ‏بارداری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: دیابت بارداری، زنان، کیفیت زندگی، همدلی
  • محمدکاظم رحیمی، طاهره شفقت، ابوالفضل بیگی نیا، حسن جعفری* صفحات 60-68
    مقدمه و هدف

    سهم بازار جهانی گردشگری پزشکی از بازار گردشگری 53 میلیارد دلار است و پیش بینی می شود تا سال 2025، به 143 میلیارد دلار برسد و سالانه 9/12 درصد رشد داشته باشد. جذب بیماران بین المللی هسته اصلی بازار گردشگری پزشکی است و با رقابتی شدن این صنعت، بازیگران بزرگ با توانایی خود در جذب مسافران پزشکی خارجی متمایز می شوند. هدف این پژوهش بررسی وضعیت جذب گردشگران پزشکی بر اساس عناصر آمیخته بازاریابی در بیمارستان های منتخب دولتی و خصوصی شهر یزد در سال 1400 بود.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی و کاربردی است که به صورت مقطعی در سال 1400 در بیمارستان های دولتی و خصوصی شهر یزد انجام شد. نمونه این پژوهش تمام بیمارستان های شهر یزد (4 بیمارستان دولتی و 6 بیمارستان خصوصی) بود که به صورت سرشماری بررسی شدند. برای گردآوری داده ها از چک لیست معتبر استفاده شد. داده ها پس از جمع آوری وارد نرم افزار SPSS ورژن 26 شدند. برای تحلیل داده ها از آزمون های توصیفی همچون میانگین، انحراف معیار و درصد استفاده شد.

    یافته ها

    وضعیت اغلب بیمارستان های دولتی و خصوصی بر اساس عناصر آمیزه بازاریابی، قابل قبول بود. تنها یک بیمارستان از بیمارستان های دولتی و خصوصی در وضعیت متوسط قرار گرفت. به طورکلی بر اساس عناصر آمیزه بازاریابی، وضعیت بیمارستان های دولتی و خصوصی در وضعیت قابل قبول قرار داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقاط ضعف و قوت هر بیمارستان، این بیمارستان ها این امکان را دارند تا ضمن سرمایه گذاری روی مزیت ها و نقاط قوت خود و استفاده از ظرفیت های موجود و ارتقای بیشترآنان، نقاط ضعف خود را با استفاده از نقاط قوت پوشش دهند و در ادامه بکوشند وضعیت همه عوامل را به حد قابل قبولی برسانند.

    کلیدواژگان: آمیزه بازاریابی، بازاریابی، گردشگری، گردشگری پزشکی، گردشگری سلامت
  • آرش فروهری، صابر امیرزاده گوغری، وحیدرضا برهانی نژاد*، علی بهرام نژاد، مژگان نگارستانی صفحات 69-80
    مقدمه و هدف

    در پی شیوع کووید 19 و ایجاد تغییراتی چون تعطیلی مشاغل پرخطر، ایجاد سطح اضطراری بهداشت عمومی و قرنطینه خانگی سلامت روانی افراد به شدت تحت تاثیر قرار گرفت. در این راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی پیامدهای شیوع کووید 19 بر وضعیت سلامت روان جمعیت عمومی شهر کرمان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی بود که به صورت مقطعی در سال 1399 در شهر کرمان انجام شد. نمونه پژوهش شامل500 نفر بود که با توجه به شرایط موجود در دوران کووید 19 داده ها به صورت غیرحضوری از طریق ارسال پرسش نامه آنلاین به گروه های عمومی در واتساپ و تلگرام (شامل جمعیت عمومی ساکن در مناطق مختلف شهر کرمان) و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس جمع آوری شد. به منظور سنجش سلامت روان از نسخه 12 سوالی پرسش نامه  GHQ-12   استفاده شد که روایی و پایایی آن در مطالعات مختلف تایید شده است (آلفای کرونباخ 8/0). عوامل موثر بر وضعیت سلامت روان شامل اطلاعات دموگرافیک (سن، جنسیت، تحصیلات، شغل، وضعیت تاهل و درآمد) و سوالاتی در خصوص وضعیت استفاده از رسانه ها بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 و آزمون های تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و رگرسیون لجستیک تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سن افراد 94/39 سال بود. سلامت روان 207 نفر (4/ 41 درصد) مطلوب و 293 نفر (6/58 درصد) نامطلوب بود. 88/8 درصد از نمونه ها، رسانه ها را در یک ماهه اخیر دنبال می کردند. نتایج آزمون تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد نمره سلامت روان در گروه های مختلف سن، تحصیلات، شغل و درآمد متفاوت است (05/0>P). همچنین در تحلیل رگرسیون لجستیک عوامل موثر بر سلامت روان، تحصیلات و رضایت از زندگی معنی دار بود که نشان دهنده شانس سلامت روان مطلوب تر در افراد با تحصیلات بالاتر و رضایت از زندگی بیشتر است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، بحران پاندمی کووید 19 با افزایش خطر تجربه مشکلات سلامت روان مرتبط است؛ بنابراین، برنامه های حمایت روانی و مداخلات روان شناختی مناسب توصیه می شود.

    کلیدواژگان: جمعیت عمومی، سلامت روان، عوامل خطر، کووید 19، همه گیری
  • مهلا بصیری فر، سید محمود موسوی نژاد* صفحات 81-92
    مقدمه و هدف

    ناباروری به عنوان حادثه ای استرس زا با مشکلات روان شناختی متعددی همراه است که نیازمند انجام مداخلات روان شناختی است. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تحمل پریشانی و انسجام روانی زنان نابارور شهر مشهد انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری بود. جامعه آماری شامل تمام زنان نابارور مراجعه کننده به کلینیک نازایی منتصریه در مشهد در زمستان 1397 بود که 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. درمان پذیرش و تعهد Hayes و همکاران طی 8 جلسه درمانی 60 دقیقه ای و در 8 هفته به گروه آزمایش ارایه شد، اما گروه گواه هیچ آموزشی را دریافت نکرد. از مقیاس انسجام روانی Antonovsky و تحمل پریشانی Simmons و Gaher قبل و بعد از مداخله به منظور جمع آوری اطلاعات استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر بین گروهی در سطح معنی داری 0/05= α استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهبود تحمل پریشانی و انسجام روانی زنان نابارور موثر بود (0/05>p) و نتایج در دوره پیگیری تداوم داشت (0/05>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، می توان از درمان پذیرش و تعهد برای کاهش مشکلات روان شناختی و ارتقای انسجام روانی و تحمل پریشانی زنان نابارور استفاده کرد.

    کلیدواژگان: انسجام، پذیرش و تعهد، پریشانی، تحمل، روانی، نابارور
  • عرفان پورشهری، میثم داستانی، متینه خوشخو، امیرحسین شرقی، سعید یعقوبی، لیلا صادق مقدم* صفحات 93-109
    مقدمه و هدف

    شناسایی موانع و نگرانی ها در خصوص پذیرش واکسن کووید-19 بسیار ضروری است. بر همین اساس این مطالعه مرور سیستماتیک با هدف تعیین عوامل موثر بر پذیرش یا عدم پذیرش واکسیناسیون کووید-19 انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مرور سیستماتیک منطبق با دستورالعمل پریزما (PRISM) انجام شد. داده های مطالعه در اردیبهشت ماه با 1400 بار جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی Pubmed، WOS و Scopus بازیابی شدند. معیارهای ورود مقالات در این مطالعه شامل 1- تمام مقالات اصیل منتشرشده در خصوص دلایل پذیرش یا عدم پذیرش واکسن کووید-19 و 2- مقالات به زبان انگلیسی بود. معیار خروج مقالات نیز شامل 1- هم پوشانی برخی مقالات در چند پایگاه اطلاعاتی، 2- غیر اصیل بودن مانند مقالات مروری یا نامه به سردبیر، 3- ارتباط نداشتن با اهداف مطالعه و 4- دسترسی نداشتن به متن کامل مقالات بود.

    یافته ها

    پس از جست وجو، 442 مقاله به دست آمد. پس از حذف موارد تکراری، غربالگری و ارزیابی کیفی مقالات، درنهایت 75 مقاله برای بررسی انتخاب شد. نتایج این مطالعه نشان داد جنسیت در عوامل فردی، اعتماد به دولت ها و بیمارستان ها در عوامل اجتماعی و نگرانی پیرامون عوارض جانبی واکسیناسیون در عوامل مرتبط به واکسن مهم ترین نقش را در پذیرش یا عدم پذیرش واکسیناسیون ایفا می کنند.

    نتیجه گیری

    رفع موانع پذیرش واکسیناسیون بر اساس عوامل فردی، اجتماعی و همچنین اطلاع رسانی در خصوص فواید آن باید در اولویت سازمان ها و نهادهای بهداشتی قرار گیرد. بر این اساس، کمپین های آموزش و اطلاع رسانی از نتایج واکسیناسیون در سطح جامعه باید ایجاد شود تا نگرانی های فردی، اجتماعی و همچنین نگرانی های مرتبط با واکسن را برطرف کند.

    کلیدواژگان: پذیرش، عدم پدیرش، کووید-19، واکسیناسیون
  • حاجی امید کلته، سیاوش اعتمادی نژاد، الهه عموزاده*، علی تاج پور، سلاله رمضانی صفحات 110-122
    مقدمه و هدف

    توانایی کار یکی از فاکتورهای مهم در پیش بینی شرایط کاری، رفاه و وضعیت سلامتی کارکنان به شمار می رود. شاخص توانایی کار از معتبرترین ابزارهای ارزیابی توانایی کار در کارکنان است که به طور گسترده استفاده می شود. این مطالعه با هدف مرور نمره شاخص توانایی کار در بین شاغلان ایرانی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مقالات فارسی و انگلیسی چاپ شده در سال های 2005 تا 2020 از طریق جست وجو در پایگاه های اطلاعاتیMagiran، SID، SCOPUS، Web of Science، Google Scholar و PubMed استخراج شدند. سپس شاخص توانایی کار و ارتباط آن با عوامل فردی و دموگرافیک شامل سن، سابقه کار، جنسیت و سطح تحصیلات بررسی شد.

    یافته ها

    در مجموع 42 مقاله انتخاب شدند که شاخص توانایی کار را به صورت میانگین و انحراف معیار گزارش کرده بودند. بررسی مقالات نشان داد کل افراد مطالعه شده 11 هزار و 231 بودند و میانگین شاخص توانایی کار 5/88 ± 38/35 محاسبه شد. همچنین در بین عوامل شغلی و دموگرافیک، بیشترین رابطه معناداری بین سن و سابقه کاری و شاخص توانایی کار گزارش شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس طبقه بندی توانایی کار، نمره توانایی کار در بین شاغلان در سطح خوب بود. هرچند در برخی از مشاغل نمره توانایی کار در سطح متوسط بود که اقدامات کنترلی برای بهبود شرایط محیط کار ضروری است.

    کلیدواژگان: ایمنی شغلی، بهداشت کارگران، توانایی کار، شاخص توانایی کار
|
  • Samaneh Dehghan, Yousef Dadban Shahamat*, Fariba Ziarati Pages 1-15
    Introduction and purpose

    Today, chlorine and its compounds are the most popular elements employed for disinfecting water and wastewater due to their flexibility, cost-efficiency, and ease of use. This research aimed to optimally produce active chlorine by the electrochlorination method using titanium and platinum/titanium electrodes.

    Methods

    This experimental study was conducted in a batch flow of an electro-chlorination cell. The experimental design was performed using the Box Behnken method with a sample size of 34 experiments. The production of active chlorine was evaluated and compared on various operating factors, including current density (10-60 A/dm2), sodium chloride concentration (50-250 g/L), reaction time (5-120 min), and two types of anode electrodes of titanium and platinum/titanium and 316 cathode steel.

    Results

    The results showed all four operating parameters had a significant effect on the active chlorine production and the highest effectiveness was related to electrolysis time, followed by current density, sodium chloride concentration, and anode electrode in descending order. The optimal operating conditions provided by the model for chlorine production included the electrolysis time of 120 min, current density of 60 A/dm2, concentration of sodium chloride of 187 g/L, and type of platinum/titanium anode electrode and 316 cathode steel electrode, which resulted in active chlorine of 65.95 g/L.

    Conclusion

    This method can be used as an effective method to produce chlorine to disinfect water and wastewater in treatment plants, and if replaced with gas chlorination systems, the safety problems of chlorine gas capsules will be solved.

    Keywords: Anode electrode, Bipolar, Box Behnken design, Electro-chlorination, Water
  • Fatemeh Akbari Gelvardi, Saeed Teimory*, Alireza Rajaei Pages 16-26
    Introduction and purpose

    Reduced quality of life is one of the daunting challenges posed to thalassemia patients. The present study aimed to evaluate the effectiveness of the mindfulness-based stress reduction program (MBSR) on quality of life and its components in thalassemia patients.

    Methods

    This quasi-experimental study was conducted based on a pre-test-post-test control group design. The statistical population of the study consisted of patients with thalassemia in Behshahr who were members of the Thalassemia Association (approximately 90 people). A total of 40 thalassemia patients were selected by purposive sampling and randomly assigned to experimental and control groups (n=20 in each group). Firstly, both groups answered Montazeri et al.'s Quality of Life Questionnaire (2006) (pre-test). Thereafter, the experimental group underwent the MBSR program by Kabat Zayn (2009) for eight sessions, while the control group did not receive any intervention. Data were analyzed in SPSS software (version 22) using inferential statistics of multivariate analysis of covariance.

    Results

    As a result of the MBSR program, in the post-test stage, the score of quality of life components showed a significant increase in the experimental group, as compared to that in the control group (P<0.05).

    Conclusion

    As evidenced by the results of this study, the MBSR program was effective in the quality of life and its components in thalassemia patients. Therefore, this treatment can be used to increase the quality of life in thalassemia patients.

    Keywords: Mindfulness-based stress reduction program (MBSR), Quality of life, Thalassemia
  • Hossein Masoumbeigi, Foad Gholami, Seid Ali Yahyapor, Ghader Ghanizafeh* Pages 27-38
    Introduction and purpose

    Nitrate is one of the most important pollutants in surface and groundwater. The present study aimed to evaluate the effect of different parameters on the performance of the electrical coagulation process in the removal of nitrate from contaminated water.

    Methods

    This study was conducted based on an experimental design and the statistical community was urban water. A cylindrical batch reactor with aluminum and zinc electrodes (monopolar arrangement) was used to remove 100 mg/L nitrates. The experiments were performed three times in direct and alternating currents using standard methods. Factors of pH, contact time, and weight of electrodes were evaluated, and the results were reported in tables and graphs.

    Results

    Nitrate removal efficiency (87.4%) was higher in direct current, as compared to that in alternating current (39.1%). The highest nitrate removal efficiency of 87.4% was obtained in direct current, in comparison with 61% for alternating current. As the contact time increased, the pH of the solution increased in two currents, from 7 to 11.21 and 8.47, respectively. Total dissolved solids (TDS) at optimal conditions in alternating and direct current were 79 and 126 mg/L, respectively. After 30 min of settling, the produced sludge was measured as 17.66 and 280 mL/L in direct and alternating current, respectively. The weight of the anode electrode had the greatest decrease in direct current.

    Conclusion

    The results of this study pointed out that the process of electrical coagulation could reduce the concentration of nitrate to less than the standard. Nitrate removal with the direct current was performed with less energy consumption and cost than alternating current. As a result, the use of optimal conditions increases the process efficiency in the electrochemical removal of nitrate.

    Keywords: Aqueous solutions, Direct, alternating current, Electrical coagulation, Nitrate removal, Water treatment
  • Yadollah Hamidi, Behrouz Moradhasel*, Elaheh Talebi-Ghane, Vajihe Ramezani-Doroh Pages 39-49
    Introduction and purpose

    Manpower is the most important element of organizational productivity. The improvement of the level of creativity as a component affecting the performance of individuals has always been an undeniable necessity in organizational productivity. This study investigated the correlation between creativity and productivity among the staff of Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted based on a correlational and cross-sectional research approach at Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran, in 2022. The sample size was estimated at 327 people based on Cochran's formula. The data were collected using Employee Productivity Questionnaire  (ACHIEVE Model Hersey & Goldsmith) and Rendsip's Creativity Questionnaire. The data were analyzed in SPSS software  (version 22) through descriptive statistics  (frequency, percentage, and mean±SD) and inferential statistics  (correlation coefficient).

    Results

    There is a relationship between creativity and productivity of university staff. Moreover, creativity had a significant effect on productivity components. Regarding the productivity levels, ability and understanding, motivation and credibility, as well as organizational support, feedback, and adaptation, ranked the first, last, and average, respectively. The correlation coefficient of creativity and employee productivity was obtained at 0.148  (P=0.008). No significant difference was observed between the creativity and productivity scores of the staff regarding demographic characteristics.

    Conclusion

    By focusing on staff creativity, the university can achieve a more desirable level of productivity. The results showed that it is possible to nurture the creative thinking of employees due to the high level of ability and understanding of employees; however, motivation and creditability in the employees need to be improved by the university.

    Keywords: Creativity, Motivation, Organizations, Productivity, Staff development
  • Parisa Khoraminejad, Javad Khalatbari*, Mohammad Reza Seyrafi Pages 50-59
    Introduction and purpose

    Gestational diabetes mellitus is the most common metabolic complication during pregnancy that affects 10-15% of all pregnancies depending on the diagnostic criteria. This study aimed to determine the effectiveness of compassion-focused therapy on the quality of life of mothers with gestational diabetes.

    Methods

    This semi-experimental study was conducted based on a pretest-posttest design with a control group and follow-up. The statistical population of the study included all pregnant women referring to Milad Hospital in Tehran, Iran, in 2019, diagnosed with gestational diabetes. The samples (n=30) were selected using a purposeful sampling method (considering inclusion and exclusion criteria) and then randomly assigned to two groups of compassion-focused therapy and control (n=15 each). The experimental group received self-compassion training, while no intervention was administered to the control group. Both groups were followed up for 3 months. The research tool was the quality of life of the World Health Organization. The collected data were analyzed in SPSS.22 software using a repeated measure test.

    Results

    The results showed that compassion-focused therapy had a significant effect on improving the quality of life (P<0.01) of women with gestational diabetes. Moreover, the effect of compassion-focused therapy remained constant until the follow-up phase.

    Conclusion

    It can be concluded that compassion-focused therapy had an effect on improving the quality of life of mothers with gestational diabetes, and this method can be used to reduce the problems of such mothers.

    Keywords: Empathy, Females, Gestational diabetes, Quality of life
  • Mohammad Kazem Rahimi, Tahereh Shafaghat, Abolfazl Beiginia, Hasan Jafari* Pages 60-68
    Introduction and purpose

    According to statistics, the share of the global medical tourism market in 2017 was USD 53 billion and is predicted to reach USD 143 billion by 2025 and record an annual growth of 12.9% from 2018 to 2025. Attracting international patients is the core of the medical tourism market, and major representatives will be distinguished by their ability to attract foreign medical travelers as the industry becomes more competitive. Marketing is the key to success in the health tourism industry, and leading hospitals and countries with large numbers of medical travelers have strong marketing strategies that fulfill the needs of patients.

    Methods

    The present applied descriptive study was performed in public and private hospitals in Yazd. A valid checklist with 8 dimensions and 79 items was used to collect data. Mean, standard deviation, and percentage were analyzed using SPSS software (version 26).

    Results

    Public and private hospitals were acceptable in terms of location, people, process, and physicians; however, elements of promotion, prices, and physical attractiveness were moderate. In addition, the product element was acceptable in public hospitals and moderate in private hospitals. Overall, the condition of the public and private hospitals was acceptable.

    Conclusion

    Now that the needs of the patients have changed in the new health environment, hospitals need to use more effective and efficient methods to meet these needs. The marketing system in the new concept can be effective in attracting customers by fulfilling customer needs and paying attention to elements of the marketing mix. Therefore, hospitals need to focus on elements of the marketing mix to satisfy patients and maintain their values. It seems that the studied hospitals are relatively ready to attract medical tourists. Hospitals can cover their weaknesses by investing in their existing strengths and upgrading them, and bringing the factors to an acceptable level.

    Keywords: Health tourism, Marketing, Marketing mix, Medical tourism, Tourism
  • Arash Farvahari, Saber Amirzadeh Googhari, Vadidreza Borhaninejad*, Ali Bahramnejad, Mozhgan Negarestani Pages 69-80
    Introduction and purpose

    With the outbreak of COVID-19 and subsequent changes, such as the closure of high-risk jobs, creation of emergency levels of public health, and home quarantine, the mental health of people, was severely affected. In this regard, the present study aimed to assess the effects of the COVID-19 pandemic on mental health.

    Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was conducted in 2020 in Kerman. The study sample consisted of 500 cases who were selected via the available sampling method. Due to the conditions of the COVID-19 pandemic, data was collected through online questionnaires shared on WhatsApp and Telegram (including the general population living in different parts of Kerman. To assess mental health, the 12-Item General Health Questionnaire (GHQ-12)  was used, the validity and reliability of which have been confirmed in various studies (Cronbach's alpha of 0.8). Factors affecting mental health status included demographic information (including age, gender, education, occupation, marital status, and income) and questions about media use status. The collected data were analyzed in SPSS software (Version 23) using independent t-test, analysis of variance (ANOVA), and logistic regression.

    Results

    The mean age of the subjects was reported as 34.94 years, and 58.6% of the subjects did not have good mental health status. Moreover, 88.8 % of participants followed COVID-19 news through social media. The results of one-way ANOVA indicated that mental health scores were different in different groups of age, education, occupation, and income (P<0.05). Furthermore, in logistic regression analysis, the factors affecting mental health, education, and life satisfaction were significant, indicating a better mental health chance in people with higher-level education and higher life satisfaction (P<0.05).

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results, the COVID-19 pandemic is associated with an increased risk of mental health problems. Therefore, it is suggested to develop mental health support programs and psychological interventions.

    Keywords: COVID-19, Mental health, Pandemics, Population, Risk factors
  • Mahla Basirifar, Seyed Mahmood Mosavinezhad* Pages 81-92
    Introduction and purpose

    Infertility as a stressful event is associated with several psychological problems which require psychological interventions. The present study aimed to determine the effectiveness of acceptance and commitment-based treatment on distress tolerance and psychological cohesion in infertile women in Mashhad.

    Methods

    This quasi-experimental study was conducted based on a pretest-posttest control group design with a follow-up period. The statistical population included all infertile women referring to Montesseri infertility clinic in Mashhad during winter 2018. A total of 30 subjects were selected via convenience sampling and randomly assigned to two groups of experimental and control. The Acceptance and Commitment Therapy was administered to the experimental group during eight 60-min sessions over eight weeks, while the control group received no training. Antonovski Psychological Cohesion Scale and Distress Tolerance Scale by Simons & Gaher were used before and after the intervention to collect information. Data were analyzed in SPSS software (version 22) using repeated measures analysis of variance test at the significance level of α=0.05.

    Results

    The results demonstrated that the acceptance and commitment-based therapy was effective in the improvement of distress tolerance and sense of coherence in infertile women (P<0.05), and the results persisted in the follow-up period (P<0.05).

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results, acceptance and commitment therapy can be used to reduce psychological problems and promote psychological cohesion and distress tolerance among infertile women.

    Keywords: Acceptance, commitment, Coherence, Distress, Infertile, Psychological, Tolerance
  • Erfan Pourshahri, Meisam Dastani, Matineh Khoshkhoo, Amirhosein Sharghi, Saeed Yaghoubi, Leila Sadeghmoghadam* Pages 93-109
    Introduction and purpose

    The identification of barriers and concerns regarding the acceptance of the Covid-19 vaccine is of paramount importance. Accordingly, this systematic review was conducted to determine the factors affecting the acceptance and non-acceptance of the Covid-19 vaccine.

    Methods

    This systematic review was performed in accordance with the principles of Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA). The data were retrieved from PubMed, WOS, and Scopus in May  2021. The inclusion criteria entailed: 1- All original articles published on the reasons for acceptance or non-acceptance of the Covid-19 vaccine and 2- English language articles. On the other hand, the exclusion criteria were as follows: 1- Overlap of some articles in several databases, 2- The non-original articles, such as review articles or letters to editors, 3- unrelatedness to the objectives of the study, and 4- Lack of access to the full text of the articles.

    Results

    The query yielded a total of 442 articles. After removing duplicates, as well as screening and qualitative evaluation of articles, 75 articles were finally selected for review in this study. Based on the obtained results, gender in individual factors, trust in governments, hospitals in social factors, and concerns about vaccine side effects among vaccine-related factors played the most important roles in accepting and rejecting the vaccination.

    Conclusion

    Removing barriers to vaccination based on individual, social, and vaccine factors, as well as informing people about its benefits should be a priority for health organizations and institutions. Consequently,  education and information campaigns on vaccination outcomes should be established at the community level to address individual and social concerns, as well as vaccine-related concerns.

    Keywords: Acceptance, Covid-19, Non-acceptance, Vaccination
  • Haji Omid Kalteh, Siavash Etemadinejad, Elahe Amouzadeh*, Ali Tajpoor, Solaleh Ramezani Pages 110-122
    Introduction and purpose

    The ability to work is one of the important factors in predicting the working conditions, well-being, and health status of employees. The Work Ability Index (WAI) is one of the most reliable tools used widely to assess the work ability in employees. This study aimed to review the WAI score among Iranian employees.

    Methods

    In this study, Persian and English articles published within 2005-2020 were extracted by searching Magiran, SID, SCOPUS, Web of Science, Google Scholar, and PubMed databases. The WAI and its relationship with individual and demographic factors, including age, work experience, gender, and education level, were examined.

    Results

    A total of 42 articles that reported the mean and standard deviation of the WAI were selected. The review of the articles showed that a total of 11,231 subjects were investigated and the mean WAI was 38.35±5.88. Moreover, among job and demographic factors, WAI showed the most significant relationship with age and work experience.

    Conclusion

    Based on the WAI classification, the score of employees was at a good level. However, in some occupations, it was observed that the work ability was at a moderate level, highlighting the adoption of control measures to improve the working environment.

    Keywords: Occupational safety, Work ability, Work ability index, Workers' health