فهرست مطالب

چغندر قند - سال سی و هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

مجله چغندر قند
سال سی و هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهیار شیخ الاسلامی آل آقا*، علی جلیلیان، حسن یونسی صفحات 1-9

    بیماری پوسیدگی ریزوکتونیایی ریشه و طوقه چغندرقند در ایران عمدتا توسط Rhizoctonia solani AG 2-2 وR. solani AG-4 ایجاد می شود. در این پژوهش مقاومت ارقام تجاری خارجی و داخلی در دسترس کشاورزان در برابر هر دو گروه آناستوموزی AG 2-2 و AG 4 بیمارگر در شرایط گلخانه و مزرعه بررسی شد. در شرایط گلخانه بذر 18 رقم به همراه یک رقم شاهد (جلگه) در گلدان کاشته شد و پس از رسیدن بوته ها به سن هشت هفتگی، توسط دانه های ذرت آلوده به جدایه های R. solani AG 2-2 و R. solani AG 4 مایه زنی شدند. شش هفته بعد از مایه زنی شدت آلودگی روی ریشه هر بوته با مقیاس نه گانه (1 تا 9) اندازه گیری شد. در ارزیابی مزرعه ای، ارقام در یک مزرعه با سابقه آلودگی هریک در سه تکرار در خطوط 50 متری کشت شدند و در زمان برداشت، شدت آلودگی روی ریشه ها بررسی شد. نتایج نشان داد که در هر دو شرایط گلخانه ای و مزرعه ای بین ارقام مختلف با شاهد حساس و همچنین بین خود ارقام از نظر آماری اختلاف معنی دار وجود داشت. همچنین واکنش کلی ارقام به هر دو گروه آناستوموزی مشابه بود. در مجموع ارقام اکباتان، IRIS، AIGRETTE، NOVODORO، IVANO، NOVELLA، TOURELLE، MODEX، EFESOS و CADET کمترین آلودگی را در شرایط مختلف آزمایش داشتند.

    کلیدواژگان: پوسیدگی ریزوکتونیایی ریشه، چغندرقند، رقم، گروه آناستوموزی
  • آمنه حق شناس، خسرو عزیزی*، ثریا قاسمی، فرهاد نظریان فیروزآبادی صفحات 11-26

    هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر میزان کاهش مصرف کود نیتروژن و محلول پاشی سولفات روی بر خصوصیات کیفی دو رقم چغندرقند بود. این پژوهش طی دو سال زراعی 98-97 و 97-1396 در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل ارقام چغندرقند پاییزه (Chimene و Rosagold) و چهار سطح کود (F1: کاربرد 300 کیلوگرم در هکتار نیتروژن (شاهد)، F2: کاربرد 270 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و محلول پاشی سولفات روی، F3: کاربرد 240 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و محلول پاشی سولفات روی، F4: کاربرد 210 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و محلول پاشی سولفات روی) با محلول پاشی سولفات روی به میزان پنج در هزار بود. بیشترین عملکرد ریشه (معادل 90/15 تن در هکتار) متعلق به رقم Rosagold بود و از بین تیمارهای سطوح مختلف کود نیتروژن با محلول پاشی سولفات روی، بیشترین میزان عملکرد ریشه مربوط به تیمار 10 درصد کاهش مصرف کود نیتروژن با محلول‎پاشی سولفات روی (F2) بود. بالاترین درصد قندناخالص (به میزان 16/15 درصد) توسط تیمار 20 درصد کاهش مصرف نیتروژن و محلول پاشی سولفات روی به دست آمد. همچنین بیشترین درصد قندخالص به میزان 15/57 درصد از رقم Rosagold و تیمار 20 درصد کاهش مصرف نیتروژن با محلول پاشی سولفات روی به دست آمد که در مقایسه با تیمار شاهد (F1)، 26/17 درصد افزایش نشان داد. بیشترین میزان ملاس و ناخالصی های سدیم، پتاسیم و نیتروژن مضره به ترتیب به میزان 2/7، 2/61، 7/90 و 2/90 میلی اکی والان در صد گرم خمیر ریشه چغندرقند) در رقم Chimene مشاهده شد. همچنین بیشترین درصد ساقه‎روی در رقم Chimeneبا تیمار شاهد (F1) مشاهده گردید. با توجه به نتایج این مطالعه می توان اظهار داشت که کشت پاییزه چغندرقند با استفاده از رقم Rosagold در منطقه خرم‎آباد امکان پذیر می باشد و محلول‎پاشی سولفات روی توان جبران کاهش مصرف نیتروژن به میزان 20 درصد بدون کاهش عملکرد و کیفیت چغندرقند پاییزه را دارد.

    کلیدواژگان: بولتینگ، چغندرقند، رقم، عناصر کم مصرف، کشت پاییزه، محلول پاشی
  • حسین سعیدآبادی*، غلامرضا افشارمنش، محمدحسن شیرزادی، سعید صادق زاده حمایتی صفحات 27-48

    دو آزمایش جداگانه طی سال های 96-95 و 97-96 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات شهید مقبلی شهرستان جیرفت انجام شد. در آزمایش اول ابتدا اثرات روش کاشت شامل کاشت مستقیم و نشایی بر رقم های مختلف چغندرقند شامل پالما، شریف و مراک مورد بررسی قرار گرفت و سپس در آزمایش دوم از بین ارقام مورد بررسی آزمایش اول، رقم با عملکرد بالا (مراک) انتخاب شد. همچنین اثرات زمان آبیاری (که بر اساس 50، 70 و 90 درصد نیاز آبی صورت گرفت) و روش های کاشت (مستقیم و نشایی) بر عملکرد کمی و کیفی آن مورد بررسی قرار گرفت. در آزمایش اول بالاترین میزان ماده خشک ریشه، درصد قند قابل استحصال، درصد قند، وزن ریشه، طول ریشه، وزن تر اندام هوایی، عملکرد ریشه و قند از رقم مراک و روش کاشت نشایی به دست آمد. نتایج آزمایش دوم نشان داد زمان آبیاری بر اساس 70 درصد نیاز آبی منجر به دستیابی به عملکرد ریشه و قند بیشتر همراه با بهبود چشمگیر کارایی مصرف آب گردید. همچنین از آنجایی که کاشت نشایی موجب بهبود عملکرد ریشه و قند شد، بنابراین کاشت نشایی همراه با آبیاری در زمان 70 درصد نیاز آبی جهت دستیابی به عملکرد مطلوب ریشه و شکر توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: چغندرقند، درصد قند قابل استحصال، عملکرد قند، نیاز آبی
  • حامد منصوری*، مهدی حسنی، حمزه حمزه، علی محمد جعفری، ولی الله یوسف آبادی، محمد چهارمحالی صفحات 49-60

    کاهش مصرف آب، نهاده های شیمیایی، هزینه و ریسک تولید از مهم ترین مزایای کشت نشایی می باشند. هدف از انجام مطالعه حاضر مقایسه سیستم کشت نشایی با کشت مستقیم بذر در گیاه چغندرقند است. برای این منظور در قطعه زمینی به مساحت یک هکتار، کشت نشاء ریشه لخت در کنار کشت مستقیم بذر چغندرقند در مزرعه کشاورز در همدان انجام گرفت. نشاها در فروردین ماه در خزانه تهیه و در خردادماه به زمین اصلی منتقل شدند. کشت مستقیم بذر نیز در زمین اصلی در اواخر اردیبهشت ماه صورت گرفت. در طول فصل رشد یادداشت برداری های لازم انجام و در انتهای فصل، نمونه گیری از ریشه های چغندرقند انجام پذیرفت. بعد از برداشت محصول، دو سیستم کشت از لحاظ صفات کمی، کیفی و اقتصادی مورد ارزیابی قرار گرفتند. سیستم کشت نشایی چغندرقند نسبت به روش کشت مستقیم، به ترتیب باعث افزایش 15 و 47 درصدی عملکرد ریشه و قند گردید. میزان مصرف آب در روش کشت نشایی، 10080 مترمکعب در هکتار بود که حدود 18 درصد کمتر از روش کشت رایج بود. از لحاظ کارایی مصرف آب نیز، روش کشت نشایی با کارایی 9/66 کیلوگرم ریشه بر مترمکعب آب حدود 40 درصد بیشتر از کشت مستقیم (6/90 کیلوگرم ریشه بر مترمکعب آب) بود. ارزیابی اقتصادی دو روش کشت نیز نشان داد که افزایش درآمد خالص حاصل از تغییر روش کاشت از کشت معمول به کشت نشاء ریشه لخت حدود نه میلیون تومان بود. به طور کلی نتایج آزمایش نشان داد که سیستم کشت نشایی چغندرقند نسبت به روش کشت مستقیم، از عملکرد کمی و کیفی و درآمد اقتصادی بالاتری برخوردار بود.

    کلیدواژگان: درآمد ناخالص، کارایی مصرف آب، کشت نشایی، کشت مستقیم، هزینه تولید
  • مسعود احمدی*، حسن حمیدی، جواد رضایی، کمال حاج محمد نیا قالی باف، شجاعت زارع صفحات 61-72

    در این تحقیق اثرات استفاده از پوشش پلاستیک و پاکلوبوترازول بر ساقه روی، عملکرد و کیفیت کشت پاییزه چغندرقند در قالب آزمایش اسپلیت پلات با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در منطقه مشهد طی دو سال زراعی 98-1397 و 99-1398 بررسی شد. عامل اصلی شامل تاریخ کاشت در سه سطح (اول، 10 و 20 مهرماه) و عامل فرعی شامل کنترل ساقه روی در چهار سطح (شاهد، پوشش پلاستیک، پاکلوبوترازول و کاربرد هم زمان پاکلوبوترازول و پوشش پلاستیک) بود. میانگین کاهش ساقه روی در تیمارهای پوشش پلاستیک، پاکلوبوترازول و کاربرد هم زمان پاکلوبوترازول و پوشش پلاستیک نسبت به شاهد به ترتیب 06/69، 98/32 و 88/91 درصد بود. میانگین عملکرد قندخالص نشان داد که تیمارهای پوشش پلاستیک، پاکلوبوترازول 11/1 تن در هکتار افزایش و به ترتیب 1/93 کاهش و کاربرد هم زمان پاکلوبوترازول و پوشش پلاستیک نسبت به شاهد 1/19 تن در هکتار کاهش داشته است. بین تاریخ های مختلف کشت از نظر عملکرد قندخالص تفاوت معنی داری وجود نداشت، علت آن بروز ساقه روی در کشت زود و در نتیجه کاهش درصد قند و همچنین کاهش عملکرد در کشت دیرهنگام می‏تواند باشد. در تیمارهای کنترل ساقه روی، پوشش پلاستیک با کاهش حدود 70 درصد ساقه روی در تاریخ دوم کاشت نسبت به تاریخ کشت اول باعث افزایش عملکرد نیز گردید. نتایج نشان داد که کاربرد پاکلوبوترازول و کاربرد هم زمان پاکلوبوترازول و پوشش پلاستیک کاهش معنی داری بر عملکرد قند خالص داشت. از طرفی به دلیل تاثیر معنی دار کاربرد هم زمان پاکلوبوترازول و پوشش پلاستیک بر کاهش ساقه روی، لازم است بررسی های بیشتری در خصوص مقدار و زمان کاربرد پاکلوبوترازول برای رفع اثرات منفی بر عملکرد انجام شود.

    کلیدواژگان: پوشش پلاستیک، تاریخ کاشت، چغندرقند، ساقه روی، عملکرد ریشه
  • ایرج گلابی لک، تورج میرمحمودی*، حمزه حمزه صفحات 75-86

    به منظور ارزیابی تاثیر کاربرد نانوکلات روی و مایکوریزا بر خصوصیات بیوشیمیایی برگ و عملکرد ریشه چغندرقند تحت سطوح مختلف آبیاری، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1398 انجام شد. تیمارهای آبیاری شامل آبیاری بعد از 60، 90 و 120 میلی متر تبخیر از طشتک کلاس A در کرت های اصلی و تیمارهای کودی (شاهد، تلقیح با مایکوریزا، نانوکلات روی و نانوکلات روی+ مایکوریزا) در کرت های فرعی قرار گرفتند. در این تحقیق تیمار آبیاری بعد از 120 میلی متر تبخیر در مقایسه با تیمار آبیاری بعد از 60 میلی متر تبخیر مقدار کلروفیل a، (17/01 درصد)، کلروفیل b (8/09 درصد)، کاروتنویید (28/78 درصد) و مهار آنزیم سوپراکسید (31/14 درصد) را کاهش و محتوی فلاونویید برگ (25/47 درصد) را افزایش داد. در بین تیمارهای کودی، تیمار نانوکلات روی + مایکوریزا بالاترین محتوی کلروفیل a، (9/30 میلی گرم بر گرم)، کلروفیل b (3/84 میلی گرم بر گرم)، محتوی کاروتنویید (3/94 میلی گرم بر گرم) و مهار آنزیم سوپراکسید (33/53 درصد) را به خود اختصاص داد. اثر متقابل آبیاری و کود در تیمار آبیاری بعد از 60 میلی متر تبخیر همراه با تیمار کودی نانو کلات روی + مایکوریزا بالاترین محتوی مهار رادیکال نیتریک اسید (23/45 درصد) و عملکرد ریشه (82/62 تن در هکتار) و کم ترین محتوی پرولین برگ (0/49 میلی گرم بر گرم) و محتوی فنل برگ (34/19 میلی گرم گالیک اسید در گرم ماده خشک) را به خود اختصاص داد. در این مطالعه کاربرد مایکوریزا به خصوص در شرایط کم آبی از طریق بهبود خصوصیات بیوشیمیایی و تنظیم فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت توانست اثر تنش کم آبی را بر عملکرد ریشه تعدیل نموده و عملکرد ریشه را در مقایسه با تیمار شاهد افزایش دهد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدانت، عملکرد ریشه، کلروفیل، کم آبی، کود زیستی
  • حمیدرضا کمالی*، محمد خرمیان، امیر ناصرین، مصطفی حسین پور صفحات 87-98

    پیش بینی مقدار محصول برای برنامه ریزی و مدیریت کارآمد یک عامل مهم به شمار می رود. در پژوهش حاضر یک مدل ساده ریاضی برای پیش بینی مقدار محصول چغندرقند پاییزه در منطقه خوزستان ارایه شده است. در این مدل از تابع لجستیک استفاده شده است که در آن مقدار محصول ریشه و شکر سفید به صورت تابعی از وضعیت آبیاری، بارندگی و تبخیر از طشتک تعریف شده است. جهت ارزیابی مدل، از اطلاعات آزمایش های انجام شده در دو سال 1382 و 1383 در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول که تحت پنج تیمار آب آبیاری به روش قطره ای و بر اساس درصدی از نیاز آبی گیاه (25، 50، 75، 100 و 125 درصد) انجام گردیده، استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که مدل قادر است مقادیر نهایی عملکرد ریشه و محصول شکرسفید را با دقت خوبی برآورد نماید؛ به طوری که ریشه میانگین مربع های خطای نرمال شده (NRMSE) برای تخمین مقدار محصول ریشه در مرحله واسنجی و ارزیابی به ترتیب برابر 9/4 و 13/0 درصد بود. همچنین مقدار NRMSE برای تخمین مقدار محصول شکر سفید نیز در هر دو سال واسنجی و ارزیابی کمتر از 10 درصد و به ترتیب برابر 6/8 و 9/8 درصد به دست آمد. نتایج نشان داد که مدل قادر است در طول فصل رشد نیز کارکرد مناسبی داشته و مقادیر عملکرد ریشه و شکر را طی روزهای مختلف بعد از کاشت (DAP) با خطای کمتر از 20 درصد برآورد نماید. با توجه به اینکه مدل ارایه شده در پژوهش حاضر یک مدل تجربی می باشد، توصیه می شود جهت استفاده از مدل در مناطقی با شرایط اقلیمی متفاوت، ابتدا مدل واسنجی شده، سپس مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، شبیه سازی، کم آبیاری، مدل سازی
  • جمشید سلطانی*، سید باقر محمودی، محسن مهرور، مژده کاکوئی نژاد صفحات 99-116

    عامل اصلی بیماری ریزومانیا، ویروس خاک برد زردی نکروتیک رگبرگ چغندرقندBeet necrotic yellow vein virus (BNYVV)  است. عملی‏ترین و موثرترین اقدام کنترلی برای این بیماری استفاده از ارقام مقاوم است. در این تحقیق، از دو روش مختلف برای بررسی مقاومت در ریشه و برگ ارقام شریف، دوروتی، آریا، سینا، ایزابلا، پیرولا، لودوینا و بریجیتا در شرایط گلخانه استفاده شد. بذر این ارقام در خاک سالم (جهت مایه زنی مکانیکی برگ ها) و آلوده (در قالب طرح کاملا تصادفی جهت ارزیابی آلودگی ریشه ها) کشت شدند. نتایج تجزیه واریانس داده های گلخانه ای و آزمایشگاهی نشان داد که ازنظر آماری بین ارقام در صفات میزان غلظت ویروس (بر اساس آزمون الایزا) و درصد آلودگی ریشه گیاه چه ها اختلاف معنی دار وجود دارد؛ به طوری که رقم حساس شریف با میانگین آلودگی (70/59 درصد) با بیشترین غلظت ویروس (0/93) و در مقابل دو رقم پیرولا و ایزابلا با میانگین آلودگی (21/47 درصد)، کمترین غلظت ویروس (0/2) را در ریشه چه ها نشان دادند. در این بررسی (مزرعه و گلخانه) بر اساس روش مولکولی واکنش زنجیره ای پلیمراز چندگانه با رونویسی معکوس به غیراز BNYVV ویروس دیگری ردیابی نشد و تیپ این ویروس A و با توالی یابی اسیدآمینه های ژن کدکننده پروتیین P25، تتراد آن A67CHG70 تشخیص داده شد. نتایج مایه زنی مکانیکی ویروس (روش دوم) روی برگ گیاه چه های ارقام ذکر شده نشان داد که 10 روز پس از مایه زنی، علایم به صورت نقاط کلروز و نکروز روی برگ همه ارقام ظاهرشده و از این نظر بین ارقام مقاوم و حساس تفاوتی وجود ندارد. مایه زنی مکانیکی برگ های چغندرقند منجر به بروز علایم موضعی مستقل از ژنوتیپ شد که نشان می دهد، ژن های مقاوم باعث ایجاد مقاومت در ریشه می شوند اما این ژن ها در برگ ها فعال نبوده و موجب بروز مقاومت نمی گردند. درنتیجه بر اساس این روش در مرحله گیاه چه ای از نظر فنوتیپی، امکان تفکیک ژنوتیپ های حساس و مقاوم نسبت به این ویروس نبود. لذا مناسب ترین روش، تعیین غلظت این ویروس پس از دو ماه در ریشه چه ها می باشد.

    کلیدواژگان: تتراد، ریزومانیا، واکنش زنجیره ای پلیمراز چندگانه با رونویسی معکوس، مقاومت
  • مجید شهریاری، حمید محمدی*، علیرضا کیخا، مجتبی داورپناه صفحات 115-130

    تعیین مزیت نسبی تولید محصولات کشاورزی در مناطق مختلف، یکی از ابعاد مهم سیاست گذاری و برنامه ریزی کشاورزی است که بر اساس آن می توان به الگوی مناسب تولید و کشت در مناطق مختلف با توجه به شرایط موجود در هر منطقه دست یافت. پژوهش حاضر باهدف اولویت بندی استان های تولیدکننده چغندرقند در کشور بر اساس شاخص های مزیت فیزیکی تولید و ضریب نوسان آنها طی دوره زمانی 98-1362 با استفاده از روش تاکسونومی عددی صورت گرفته است. نتایج نشان داد طی یک دوره ی 36 ساله، استان های خراسان جنوبی، خراسان رضوی و آذربایجان غربی دارای بالاترین میانگین شاخص مزیت مقیاس (SAI) بودند و بالاترین میانگین مزیت کارایی (EAI) نیز در استان های کردستان، کرمانشاه و اردبیل به ترتیب با 2/90، 2/20 و 1/80 به دست آمد. بر اساس نتایج مزیت جمعی (AAI) نیز استان های آذربایجان غربی، خراسان رضوی و اصفهان با 0/10، 0/22 و 0/33 دارای کمترین ضریب نوسان شاخص جمعی و به ترتیب با 1/93،3/14 و 1/74 دارای بالاترین میانگین مزیت جمعی در بین تمامی استان های کشور بودند.

    کلیدواژگان: تاکسونومی عددی، چغندرقند، رتبه بندی، مزیت فیزیکی، نقشه جامع
  • پرویز فصاحت*، مژده کاکوئی نژاد صفحات 131-138
    تحولات اخیر اعم از تغییرات شرایط جوی به ویژه گرمایش کره زمین و از سوی دیگر چالش های بسیاری که بازار کالا طی ادوار گذشته با آن مواجه شده است، نگرانی هایی را در سطح جهان از دیدگاه امنیت غذایی و تامین انرژی جامعه بشری ایجاد کرده است. این تهدیدها و نگرانی ها موجب شد تا بار دیگر صنعت کشاورزی در کانون توجهات اقشار علمی و سیاسی کشورهای مختلف قرار گیرد. شکر در زمره مهم ترین محصولات بخش کشاورزی می باشد که مورد توجه ویژه ای قرار گرفته است. بازار شکر از آرامش پایدار و متعارفی برخوردار نبوده و چالش ها و ناآرامی های بسیاری را در پی داشته و در حال حاضر نیز این چالش ها ادامه دارد. عوامل مختلفی نظیر ترکیب غیرمعمول بازارهای آزاد و کنترل شده، توافق نامه های ویژه تجاری و ناپایداری در قیمت ها، تجارت این محصول را از سایر کالاهای کشاورزی متمایز ساخته است. شکر یکی از بی ثبات ترین کالاهای کشاورزی در طول تاریخ بوده است که تثبیت بازار و مقابله با بی ثباتی آن برای دست اندرکاران بازار و سیاستگذاران کشورها یک چالش جدی محسوب می شود. در مطالعه حاضر، تجزیه و تحلیل ویژگی های بازار شکر و پیش بینی های میان مدت برای بازارهای جهانی طی بازه زمانی سال های 2019 تا 2028 مدنظر قرار گرفت. طی این بررسی قیمت، تولید، مصرف و معاملات تجاری چغندرقند، نیشکر، شکر و شربت ذرت مورد بحث قرار گرفته است. در پایان نیز مخاطرات و ابهام های مهم تاثیرگذار بر بازارهای جهانی شکر در طول ده سال آینده بررسی شده است.
    کلیدواژگان: بازار شکر، چغندرقند، ناپایداری قیمت
|
  • Ali Jalilian, Hassan Younesi Pages 1-9

    Rhizoctonia root rot mainly caused by Rhizoctonia solani AG 2-2 and R. solani AG-4 is a sugar beet disease in Iran. In this study, the resistance of foreign and domestic commercial cultivars, available to farmers, against both pathogenic groups of AG 2-2 and AG 4 was evaluated in greenhouse and field conditions. Under greenhouse condition, 18 cultivars were planted in pots along with a control cultivar (Jolgeh) and after 8-weeks, seedlings were inoculated with corn seeds infected with R. solani AG 2-2 and R. solani AG 4 isolates. Six weeks after inoculation, the intensity of contamination on the roots of each plant was measured based on a nine-point scale (1 to 9). For field evaluation, cultivars were planted in a contaminated field in 50-m-long rows with three replications and the intensity of root infection was evaluated at harvest. Results showed that there was a significant difference between cultivars and susceptible control and also among cultivars in both greenhouse and field conditions. Also, the general response of cultivars to both pathogenic groups was similar. In total, Ekbatan, Iris, Aigrette, Novodoro, Ivano, Novella, Tourelle, Modex, Efesos and Cadet cultivars had the lowest infection under different trial conditions.

    Keywords: anastomosis group, cultivar, Rhizoctonia root rot, sugar beet
  • Amene Haqshenas, Khosro Azizi *, Soraya Ghasemi, Farhad Nazarian Firouzabadi Pages 11-26

    The aim of this study was to evaluate the effect of reducing nitrogen fertilizer application as well as foliar spray of zinc sulfat on the quality characteristics of two sugar beet cultivars in autumn cultivation. The study was conducted in a factorial design based on randomized complete block design with three replications at the Faculty of Agriculture in Lorestan University during two crop seasons (2017-19). The Experimental treatments included two autumn-sown sugar beet cultivars (Chimene and Rosagold) and four fertilizer levels including F1: 138 kg ha-1 nitrogen (control), F2: 124 kg ha-1 nitrogen and foliar spray of zinc sulfate, F3: application of 110 kg ha-1 nitrogen and foliar spray of zinc sulfate, F4: 96.6 kg ha-1 nitrogen and foliar spray of zinc sulfate at a rate of 5/1000. The highest root yield (90.15 t ha-1) belonged to Rosagold cultivar and among the treatments, the highest root yield was related to F2 treatment. The highest sugar content (16.15%) was obtained in 20% reduction in nitrogen application and foliar spray of zinc sulfate. Also, the highest white sugar content (15.57%) was obtained from Rosagold cultivar in 20% reduction in N fertilizer application and foliar spray of zinc sulfate, which showed 26.17% increase compared with control treatment (F1). The highest molasses sugar and Na, K and α- N as 2.7, 2.61, 7.90 and 2.90 meq 100 gr beet-1, respectively was observed in Chimene. Also, the highest bolting percentage was obtained in Chimene and the application of 300 kg ha-1 nitrogen. According to the results of this study, it can be concluded that autumn cultivation of sugar beet using Rosagold cultivar is possible in Khorramabad region and foliar spray of zinc sulfate can compensate the reduction of nitrogen consumption by 20% without reducing the quantity and quality of autumn sugar beet.

    Keywords: Autumn sowing, Foliar application, cultivar, Micronutrient, Bolting
  • Hosein Saeidabadi *, Gholamreza Afsharmanesh, Mohammad Hasan Shirzadi, Saeed Sadeghzadeh Hemayati Pages 27-48

    Two separate trials were conducted as a factorial design based on randomized complete block design with three replications at the Shahid Moghbeli Agricultural Research Center in Jiroft, Iran in two cropping seasons (2016-17 and 2017-18). In the first trial, the effects of planting method including direct planting and transplanting on different sugar beet cultivars including Palma, Sharif, and Merak were evaluated, and then in the second trial, among studied cultivars, a high yield cultivar (Merak) was selected. Also, the effect of irrigation time (based on 50, 70, and 90% of water requirement) and planting methods on its quantitative and qualitative yield were evaluated. In the first trial, the highest root dry matter, extraction coefficient of sugar, sugar content, root weight, root length, fresh leaf weight, root yield and sugar yield were obtained for Merak cultivar and transplanting. The result of the second trial showed that the irrigation time based on 70% of water requirement led to the highest root and sugar yield along with a significant improvement in water use efficiency. In addition, as transplanting improved root yield and sugar yield, therefore, transplanting method with irrigation at the time of 70% of water requirement is recommended to obtain optimal root yield and sugar yield.

    Keywords: sugar beet, percentage of extractable sugar, Sugar yield, Water requirement
  • Hamed Mansouri *, Mahdi Hassani, Hamze Hamze, Ali Mohammad Jafari, Valiollah Yosefabadi, Mohammad Chaharmahali Pages 49-60

    Decreasing of water consumption, chemical inputs, production cost and risk are among the most important advantages of transplanting method. The aim of this study was to compare the transplanting and direct seeding methods in sugar beet. For this purpose, root transplanting along with direct seeding were performed in the farmer’s field in Hamedan in 2018. Sugar beet transplants were prepared in planting stock in April and transplanted to the main field in June. Direct seeding of sugar beet was performed in the main field in mid of May. During the growing season, necessary notes were taken and at the end of the season, root sampling was performed. After harvest, two planting systems were evaluated in terms of quantitative, qualitative and economic characteristics. Root transplanting system caused an increase in root yield and sugar yield by 15 and 47%, respectively compared with direct seeding system. Water consumption under root transplanting was 10080 m3 ha-1 which was about 18% less than direct seeding. In terms of water use efficiency, root transplanting method with an efficiency of 9.66 kg root m-3 was about 40% more than direct seeding method (6.90 kg root m-3). The economic evaluation of two planting methods also showed that the increase in net income by changing planting pattern from conventional to root transplanting system was higher. In general, results showed that root transplanting system had higher quantitative and qualitative yield and economical income compared with direct seeding method.

    Keywords: Transplanting, direct seeding, Water use efficiency, Production Cost, Gross income
  • Masoud Ahmadi *, Hassan Hamidi, Javad Rezaei, Kamal Hajmohammadnia Ghalibaf, Shojaat Zare Pages 61-72

    In this study, the effects of plastic mulch and paclobutrazol on bolting, yield and quality of autumn-sown sugar beet was studied in a split plot design based on randomized complete block design with four replications in Mashhad during two cropping seasons (2018-19 and 2019-20). Planting dates at three levels (10th, 20th and 30th of October) were allocated to main plots and bolting control at four levels (control, plastic mulch, paclobutrazol, and simultaneous application of paclobutrazol and plastic mulch) to subplots. The average reduction of bolting in plastic mulch, paclobutrazol, and simultaneous application of paclobutrazole and plastic mulch compared with control was 69.06, 32.98 and 91.88%, respectively. The treatments of plastic mulch, paclobutrazol, and simultaneous application of paclobutrazol and plastic mulch increased white sugar yield by 1.11, 1.93, and 1.19 t ha-1, respectively. There was no significant difference between different planting dates in terms of white sugar yield which could be due to the bolting occurrence in early planting and as a result reduction of sugar content and also the decrease in yield in late planting. In bolting control treatments, plastic mulch increased the yield by reducing about 70% of bolting on the second planting date compared with the first planting date. Results showed that the use of paclobutrazol and the simultaneous use of paclobutrazol and plastic mulch had a significant reduction in white sugar yield. On the other hand, due to the significant effect of the simultaneous application of paclobutrazol and plastic mulch on bolting reduction, it is necessary to conduct more studies regarding the amount and timing of paclobutrazol application to eliminate the negative effects on yield.

    Keywords: sugar beet, Bolting, Plastic mulch, Paclobutrazole, Autumn
  • Iraj Golabi Lak, Toraj Mir Mahmodi *, Hamze Hamze Pages 75-86

    To evaluate the effect of zinc nano-chelate and mycorrhizae on the biochemical properties of leaf and root yield under different irrigation levels, a split-plot design based on randomized complete block design with three replications was conducted in 2019. Irrigation treatments including irrigation after 60-, 90-, and 120-mm of evaporation from class A pan were allocated to the main plots and fertilizer treatments (control, inoculation with mycorrhiza, zinc nano-chelate, and zinc nano-chelate + mycorrhiza) to the sub-plots. In this study, irrigation after 120 mm of evaporation reduced the amount of chlorophyll a (17.01%), chlorophyll b (8.09%), carotenoid content (28.78%) and superoxide enzyme inhibition (31.14%), and increased leaf flavonoid content (25.47%), compared with irrigation after 60 mm of evaporation. Among the fertilizer treatments, zinc nano-chelate + mycorrhiza treatment had the highest chlorophyll-a (9.30 mg/g fresh weight), chlorophyll b (3.84 mg/g), carotenoid content (3.94 mg/g), superoxide enzyme inhibition (33.53 percent). The interaction effect of irrigation and fertilizer in irrigation after 60 mm of evaporation along with nano-chelate zinc + mycorrhiza fertilizer treatment had the highest nitric acid radical inhibition (23.45 percent) and root yield (82.62 t/ha), and the lowest leaf proline content (0.49 mg/g), as well as leaf phenol content (34.19 mg of gallic acid/ g dry weight). In this study, application of mycorrhiza, especially under water deficit conditions, through improving biochemical properties and regulation of antioxidant enzymes activity, was able to moderate the effect of water stress on root yield and also increase root yield compared with control.

    Keywords: Antioxidant, bio-fertilizer, chlorophyll, Root yield, Water deficit
  • Hamidreza Kamali *, Mohammad Khorramian, Amir Naserin, Mostafa Hosseinpour Pages 87-98

    Predicting crop yield is an important factor for efficient planning and management. In the present study, a simple mathematical model is developed for predicting the yield of autumn-sown sugar beet in Khuzestan region. In this model, the logistic function was used, in which the root yield and white sugar yield is defined as a function of irrigation, rainfall and evaporation from the pan. In order to evaluate the model, data of two-year trials conducted under five treatments of drip irrigation water based on percentage of water requirement (25, 50, 75, 100 and 125%) at Safiabad Agricultural Research and Education and Natural Resources Center, Dezful, were used. Results showed that the model was able to estimate root yield and white sugar yield with good accuracy so that the normalized root mean squares error (NRMSE) for estimating root yield in the calibration and validation stage were 9.4 and 13.0%, respectively. Also, the value of NRMSE for estimating white sugar yield in both calibration and validation years was less than 10% and equal to 6.8 and 9.8%, respectively. The model is able to have good accuracy during the growing season and estimate the values of root yield and sugar yield during different days after planting (DAP) with an error of less than 20%. Considering that the model presented in the current study is an experimental model, it is recommended to first recalibrate the model, and then use it in regions with different climatic conditions.

    Keywords: crop modeling, Water stress, Autumn sugar beet
  • Jamshid Soltani Idliki *, S.B. Mahmoudi, Mohsen Mehrvar, Mozhdeh Kakueinezhad Pages 99-116

    In this study, two different methods were used to evaluate the resistance to rhizomania disease in the root and leaf of sugar beet cultivars Sharif, Dorotea, Aria, Sina, Isabella, Pirola, Ludwina and Brigitta under greenhouse condition. The cultivars' seeds were planted in both sterile (to rub-inoculation leaves) and infection soil (to evaluate infected roots). Results of analysis of variance of greenhouse and laboratory data showed a significant difference between cultivars in terms of virus concentration (based on ELISA test) and percentage of seedling root infection among cultivars; so that the susceptible cultivar Sharif with the average contamination (70.59%) had the highest virus concentration (0.93) and on the other hand, the two cultivars Pirola and Isabella with the average contamination (21.47%) had the lowest virus concentration (0.2). Mechanical inoculation of the virus on the leaves of cultivar seedlings (method 2) showed symptoms of chlorosis and necrosis on the leaves of all cultivars in 10 days post inoculation and there was no difference between resistant and susceptible cultivars. Mechanical inoculation of sugar beet leaves resulted in local symptoms independent of genotype, and it was not possible to distinguish susceptible and resistant genotypes. Therefore, the most appropriate method is to determine the concentration of this virus in the plants’ root after two months.

    Keywords: Beet necrotic yellow vein virus, Tetrad, Rhizomania, mRT-PCR, Resistance
  • Majid Shahriari, Hamid Mohammadi *, A.R. Keikha, Mojtaba Davarpanah Pages 115-130

    Determining the relative advantage of producing agricultural products in different regions is one of the important aspects of agricultural policy and planning, based on which an appropriate pattern of production and cultivation can be achieved in different regions according to the existing conditions in each region. The present study aimed to prioritize the sugar beet producing provinces in the country based on the indices of physical advantage of production and their fluctuation coefficient within the period of 1983-2019 using numerical taxonomy method. Results showed that during a period of 36 years, the provinces of South Khorasan, Khorasan Razavi and West Azerbaijan had the highest average of scale advantage index (SAI), and the highest average of efficiency advantage index (EAI) was achieved in the provinces of Kurdistan, Kermanshah and Ardabil as 2.90, 2.20, and 1.80, respectively. Based on the results of collective advantage (AAI), the provinces of West Azerbaijan, Khorasan Razavi and Isfahan with 0.10, 0.22 and 0.33 had the lowest coefficient of fluctuation of the collective index and with 1.93, 14.14 and 1.74, respectively had the highest average of collective advantage among all the provinces of the country.

    Keywords: ranking, Physical advantage, Comprehensive map, sugar beet, numerical taxonomy
  • P. Fasahat *, Mozhdeh Kakueinezhad Pages 131-138
    Recently, concerns over food and energy security, threats from global warming, and the challenges that the commodity market has faced since the new millennium have placed the agricultural market at the center of academia and policy. In this revived consciousness, sugar plays a special and essential role. The sugar market is far from the stable and conventional condition and brings more challenges and unrest alone. An unusual combination of free and protected markets, special trade agreements, and extremely volatile prices distinguishes this trade from other agricultural commodities. Historically, sugar has been one of the most volatile agricultural commodities and countering that volatility is a real challenge for market makers and policymakers. In addition, depending on domestic markets, sugar prices can vary from country to country. The purpose of this paper is to analyze the characteristics of the sugar market and the medium-term forecasts for global markets for the period 2019-28. The price, production, consumption, and commercial transactions of sugar beet, sugar cane, sugar, molasses, and high fructose corn syrup are discussed. Lastly, the risks and uncertainties affecting the global sugar markets over the next ten years are discussed.
    Keywords: Price instability, sugar beet, Sugar Market