فهرست مطالب

مطالعات رفتار مصرف کننده - سال نهم شماره 2 (تابستان 1401)

مجله مطالعات رفتار مصرف کننده
سال نهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سخن سردبیر
    دکتر علی صنایعی صفحه 0

    امروزه، شناخت واکنش مصرفکنندگان به یکی از فاکتورهای بسیار مهم و حیاتی برای شرکتها تبدیل شده است چراکه نحوه تعامل و برقراری ارتباط شرکت با مصرفکنندگان را مشخص میکند. مصرفکنندگان در موقعیتهای مختلف خرید، واکنشهای متفاوتی را از خود نشان میدهند که بر این اساس واکاوی واکنشهای ایشان میتواند به منزله یکی از پیشرانهای اساسی جهت ارایه محصولات و خدمات متناسب با هر دسته از مشتریان برای شرکتها تلقی شود. به طور کلی میتوان اذعان داشت در عصر حاضر شرکتهایی برنده هستند که درک درستی را از رفتارها و واکنشهای مشتریان خود دارند و بنابراین سعی مینمایند که بهترین پیشنهادها را به اقتضای شرایط خاص خرید به مشتریان خود ارایه نمایند.
    بر همین اساس شماره 2 دوره 9 نشریه مطالعات رفتار مصرفکننده، به بررسی شناخت واکنش مصرفکنندگان در موقعیتهای مختلف خرید اختصاص یافته است و تلاش شده است تا نتایج ارزشمند و پربار پژوهشگران، در این مجله منتشر شود. لازم است که از همکاری داوران محترم، حمایتهای اعضای محترم هیات تحریریه و تلاشهای همکاران بزرگوار، کمال تشکر و قدردانی را داشته باشم. امید است که توانسته باشیم بستر مناسبی را برای ارایه و انتشار هرچه بهتر مطالعات، تحقیقات و دستاوردهای پژوهشگران عزیز فراهم نماییم.

  • وحید مکی زاده*، فاطمه شراعی صفحات 1-19

    با رونق کسب وکارهای اشتراکی و افزایش اعتماد به آن ها، بررسی محرک های استفاده مجدد از آن حایز اهمیت است. پژوهش حاضر با هدف بررسی پیشران های موثر بر رضایت و قصد استفاده ی مجدد در یک مدل اقتصاد اشتراکی - استارتاپ تاکسی آنلاین تپسی- انجام گرفته است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد. نمونه آماری در این پژوهش شامل 329 نفر از اعضای جامعه آماری بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس جمع آوری گردید. ابزار اصلی گرداوری داده ها پرسشنامه بوده است. داده ها با روش معادلات ساختاری در نرم افزار ایموس مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل داده های این پژوهش بیانگر تاثیر معنادار صرفه جویی در هزینه، کیفیت خدمت، قابلیت گوشی هوشمند، اعتماد به عرضه کننده و اعتماد به اپلیکیشن بر رضایت و همچنین اعتماد بر استفاده مجدد در بین مشتریان از خدمات تپسی می باشد. همچنین دو فرضیه تاثیر ادراک از همسویی با روندها بر رضایت مشتری و تاثیر رفتار میزبان بر قصد استفاده مجدد تایید نشد.

    کلیدواژگان: اقتصاد اشتراکی، رضایت، قصد استفاده مجدد، تپسی
  • منیژه بحرینی زاد*، سپیده اسلمی صفحات 20-39
    هدف

    هدف این پژوهش شناسایی بخش های مختلف مصرف کنندگان در شبکه های اجتماعی بر اساس ویژگی های جمعیت شناختی، سطح درگیری و واکنش نسبت به تبلیغات از طریق هشتگ، است.

    روش‏ شناسی

    این پژوهش از نظر ماهیت در دسته ی پژوهش های آمیخته قرار می گیرد و ترکیبی از آزمایش و پیمایش است. جامعه آماری این پژوهش را کاربران ایرانی و بین المللی شبکه های اجتماعی تشکیل می دهند. داده های واکنش نسبت به تبلیغات از طریق بررسی لایک و کامنت های کاربران در شبکه های اجتماعی و کدگذاری آنها و داد های سطح درگیری در تبلیغات از طریق هشتک با پرسشنامه به دو شیوه حضوری و آنلاین در میان 545 نفر از کاربران جمع آوری شده است. به منظور بخش بندی کاربران شبکه های اجتماعی و توصیف ویژگی های آنها از رویکرد نقشه های خودسازمانده استفاده شده است.

    یافته ‏ها

    بر اساس یافته های این پژوهش مصرف کنندگان در شبکه های اجتماعی بر اساس ویژگی های جمعیت شناختی، سطح درگیری و واکنش نسبت به تبلیغات از طریق هشتگ در سه بخش مصرف کنندگان غیر درگیر نسبتا منطقی، مصرف کنندگان درگیر منطقی و مصرف کنندگان نسبتا درگیر احساسی، بخش بندی شدند.

    کلیدواژگان: هشتگ، سطح درگیری، واکنش نسبت به تبلیغات هشتک، بخش بندی بازار، نقشه های خودسازمانده
  • پریسا قندور، ناصر آزاد*، عبدالله نعامی، فتانه علیزاده مشکانی صفحات 40-63

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل نظری تجربه مشتری در موبایل اپلیکیشن های فروشگاهی انجام شده است. تعیین مولفه های تجربه مشتری با تاکید بر نظریه جریان و تعیین عوامل اثرگذار و راهکارهای عملیاتی برای بهبود تجربه مشتری در موبایل اپلیکیشن های فروشگاهی مدنظر ما بوده است. به منظور تدوین مدل، از روش تحقیق کیفی و به طور خاص در ساخت نظریه، از روش داده بنیاد سیستماتیک (نظام مند) استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، شامل مدیران عامل و تحلیلگران کسب وکار شرکت های نرم افزاری دارای رتبه شورای عالی انفورماتیک که سابقه تولید نرم افزارهای موبایل را داشتند، در شهر تهران است. در این راستا استراتژی نمونه گیری، به صورت گلوله برفی (زنجیره ای)، ملاک اندازه نمونه، رسیدن به اشباع نظری و مبنای اصلی جمع آوری داده ها، انجام مصاحبه های عمیق بوده است. درمجموع 24 مصاحبه انجام شد. پس از انجام مراحل سه گانه کدگذاری با به کارگیری نرم افزار MAXQDA، مدل نهایی پژوهش متشکل از 6 مقوله کلی، 14 مقوله فرعی و 86 مفهوم اصلی حاصل شد. نتایج پژوهش نشان داد که شرط علی بهبود تجربه مشتری، پرداختن به مقوله رابط کاربری است. قابلیت های فنی اپلیکیشن و ترکیب تیم طراحی به عنوان شرایط زمینه ساز و قابلیت های دستگاه های تلفن همراه، سازوکارهای مربوط به بازار و شناخت داستان کاربر به عنوان شرایط مداخله گر، تجربه کاربری در موبایل اپلیکیشن های فروشگاهی را تحت تاثیر قرار می دهند. سرانجام بهره گیری از مفهوم جریان، تست اپلیکیشن، ارایه حداقل محصول قابل استفاده و بهره گیری از وب اپلیکیشن های پیشرو به عنوان راهبردهایی مطرح می شوند که قصد بازدید مجدد، خرید مجدد و وفاداری مشتریان را افزایش داده و در نهایت خود را در افزایش فروش و سودآوری شرکت منعکس می کنند.

    کلیدواژگان: تجربه مشتری، نظریه جریان، موبایل اپلیکیشن، تئوری داده بنیاد
  • علی صنایعی*، فرشید مقصودی گنجه، اکبر عالم تبریز صفحات 64-83

    امروزه صنعت خرده فروشی نقش مهمی در توسعه اقتصادی کشورها دارد، به طوری که این صنعت تقریبا به اندازه مجموع بخش تولید، در تولید ناخالص داخلی کشورهای پیشرفته نقش دارد. خرده فروشان مولفه های اصلی در زنجیره تامین هستند که تولیدکنندگان را به مصرف کنندگان متصل می سازد. مطالعات نشان می دهد، از دلایل اصلی عدم موفقیت این صنایع، محدودیت های بازاریابی در شکل کمبود منایع مالی، فقدان زمان و دانش بازار و کمبود خبرگی بازاریابی می باشد. شبکه سازی از جمله راه کارهایی است که جهت رفع این محدودیت ها پیشنهاد شده است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تحلیل تاثیر شبکه سازی با مصرف کنندگان بر عملکرد صنعت خرده فروشی با در نظر گرفتن نقش گرایش کارآفرینانه و دانش بازار انجام شد. جامعه آماری این پژوهش، شامل تمامی مدیران شرکت های خرده فروشی زنجیره ای شهر اصفهان بود که تعداد 124 نفر از مدیران به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی بود. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه 44 سوالی بر اساس مقیاس ترتیبی و طیف پنج درجه ای لیکرت استفاده شد. نتایج از طریق مدلسازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی تحلیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد، شبکه سازی با مصرف کنندگان تاثیر مثبتی بر عملکرد بازاریابی دارد. هم چنین، شرکت ها با گرایش کارآفرینانه و بهره گیری از دانش بازار بهتر می توانند از توانمندی شبکه سازی خود برای اهداف بازاریابی و مزیت رقابتی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: قابلیت شبکه سازی، عملکرد بازاریابی، گرایش کارآفرینانه، دانش بازار
  • کبری سبزعلی یمقانی، محمد احمدی*، نادر غریب نواز صفحات 84-121

    هدف پژوهش حاضر مقایسه و تلفیق مولفه ها و شاخص های مکان یابی فروشگاه های زنجیره ای از منظر مشتریان و خبرگان صنعت خرده فروشی با رویکرد ژیومارکتینگ (بازاریابی مکان محور) است. روش تحلیلی مورد استفاده در بخش خبرگان تلفیقی از تکنیک دلفی فازی و روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP)؛ و در بخش مشتریان تلفیقی از شاخص KMO و آزمون بارتلت در تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون رتبه بندی فریدمن با نرم افزار SPSS بود. جامعه آماری این پژوهش شامل خبرگان و مشتریان صنعت خرده فروشی شهر تهران می باشد. در این پژوهش در بخش نخست لزوم پرداختن به موضوع مکان یابی بهینه فروشگاه های خرده فروشی و ضرورت مکان یابی این مراکز تبیین و تشریح شده است. در بخش بعد مهمترین مولفه ها و شاخص های مکان یابی فروشگاه های خرده فروشی از منظر خبرگان و مشتریان شناسایی و رتبه بندی شدند. در قدم بعدی، مقایسه و تلفیقی بین مولفه ها و شاخص های مکان یابی فروشگاه های زنجیره ای از منظر مشتریان و خبرگان صورت گرفت. در نهایت یک مدل جامع از تلفیق شاخص های مکان یابی از منظر مشتریان و خبرگان با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری با نرم افزار Smart Pls ارایه گردید. نتایج حاکی از آن است که عوامل اصلی موثر بر مکانیابی بهینه فروشگاه های خرده فروشی عبارت اند از: سهولت دسترسی به فروشگاه؛ ویژگی های مکانی/فیزیکی فروشگاه؛ ساختار جمعیت، خصوصیات ناحیه تجاری و مشتریان؛ شرایط رقابت؛ عوامل اقتصادی مشتریان؛ جذابیت بازار؛ شاخص های عملکردی؛ تعیین هزینه فروشگاه/عامل اقتصادی؛ جاذبه مکان برای فروشگاه؛ و سطح اشباع. در نهایت می توان گفت که یافته های پژوهش در سطح کلان چهارچوبی را برای مکان یابی بهینه فروشگاه های خرده فروشی با رویکرد ژیومارکتینگ (بازاریابی مکان محور) ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: شاخص های مکان یابی، مولفه های مکان یابی، ژئومارکتینگ (بازاریابی مکان محور)، فروشگاه های خرده فروشی زنجیره ای، مدل مکان یابی
  • محسن اعظمی*، ناصر توره صفحات 122-136

    امروزه تحلیل رفتار مصرف کنندگان و آگاهی از آنچه که در ذهن آنان می گذرد برای جهت دهی مناسب رفتاری و ارایه محصولات متناسب با نیازها و خواسته های آنها در امر بازاریابی از اهمیت بالایی برخوردار است. شرکت های مختلف کالاهای خود را با برندهای مختلف روانه بازار نموده و تلاش می نمایند تا نظرات مثبت مشتریان را جلب نموده و با ایجاد صمیمت و روابط دو جانبه نزدیک ، جایگاه مناسبی را در ذهن آنان ایجاد نمایند. بر همین اساس در مطالعه حاضر تلاش شده است تا نقش صمیت و تاثیر آن بر رفتار خریداران محصولات الکترونیک (گوشی همراه، تبلت و لپ تاپ) مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. برای این منظور بر اساس فرمول کوکران 384 نفر از مشتریانی که از فروشگاه های لوازم الکترونیکی در سطح شهر کرمانشاه اقدام به خرید نموده اند به شیوه تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. پژوهش حاضر، بر حسب هدف کاربردی و بر اساس شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی- علی است. از مطالعات کتابخانه ای و میدانی برای گردآوری داده ها استفاده شده است. داده های میدانی با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که وضعیت تمامی متغیرهای پژوهش از حالت مساعدی برخوردار است، هم بعد افشایی و هم بعد احساسی صمیمیت بالاتر از حد متوسط قرار دارند. صمیمیت با تاثیرگذاری مثبت بر بعد احساسی و عملکردی برند قصد به خرید را افزایش داده و در نهایت منجر به خرید می شود.

    کلیدواژگان: صمیمت، تصویر احساسی برند، تصویر عملکردی برند، قصد به خرید و رفتار مصرف کننده
  • علی کاظمی*، مهدی امامی صفحات 137-157

    فروش و مدیریت نیروی فروش از موارد بسیار پیچیده در هر کسب و کاری هستند که موفقیت تجاری یک شرکت را تعیین می کند. درک مشتری از فروشندگان از نظر تخصص، اعتماد، وجهه، تعامل و ریسک ادراکی می تواند باعث ایجاد روابط طولانی مدت و افزایش سودآوری یک شرکت در طولانی مدت شود. با این حال تا به امروز، ضمن اینکه پژوهش های زیادی در مورد رابطه ا شرکت - مشتری انجام شده است ولی مطالعات بسیار کمی در زمینه ادراک رفتار مصرف کننده از فروشندگان انجام شده است. لذا هدف این پژوهش بررسی تاثیر اعتماد، تخصص و وجهه فروشنده بر وفاداری به فروشنده با نقش های میانجی تعامل خوشایند و ریسک ادراک شده است. جامعه آماری این پژوهش 200 نفر از مشتریان محصول عسل شرکت تعاونی راهسازان طبیعت صفاهان می باشد. به منظور جمع آوری داده های مورد نیاز پرسشنامه الکترونیکی طراحی و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس در بین نمونه آماری توزیع شد. روایی پرسشنامه با استفاده از روش محتوایی و سازه ای تایید گردید. پایایی این پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (0.95) تایید شد. نتایج تحلیل داده ها با استفاده از الگوی معادلات ساختاری بیانگر این است که اعتماد، تخصص و وجهه فروشنده با تعامل خوشایند و وفاداری به فروشنده رابطه مثبت و معناداری دارند. اعتماد با ریسک ادراک شده و ریسک ادراک شده با وفاداری به فروشنده رابطه منفی و معناداری دارند. وجهه فروشنده و تخصص با ریسک ادراک شده ارتباط معناداری ندارند.

    کلیدواژگان: رفتار مصرف کننده، ابعاد حرفه ای فروشنده، وفاداری به فروشنده
  • سعید عبدالمنافی*، مریم سلیمانی صفحات 158-179

    افزایش روزافزون درآمد جهانی حاصل از تجارت اجتماعی، بیانگر ظرفیت بالقوه ی تردیدناپذیر این بازار بزرگ برای کسب و کارها است. بدون شک، مشارکت مشتریان در رسانه های اجتماعی، عامل تعیین کننده ای برای موفقیت کسب وکارهای فعال در این حوزه محسوب می شود. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر ارزش درک شده ی لذت گرا و سازه های تجارت اجتماعی بر تمایل به تجارت اجتماعی به طور مستقیم و همچنین از طریق متغیر ریسک درک شده است. جامعه ی آماری، کاربران رسانه های اجتماعی در شهر اصفهان است که داده-های جمع آوری شده از 214 نفر از آنها موردتحلیل قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد بوده که روایی آن بااستفاده از نظر اساتید صاحبنظر و پایایی آن بااستفاده از ضریب آلفای کرونباخ (مقدار 87/0) موردتایید قرار گرفت. تحلیل توصیفی داده ها با نرم افزار SPSS و تحلیل فرضیات بااستفاده از مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی و با نرم افزار Smart PLS انجام شد. نتایج نشان داد ارزش درک شده ی لذت گرا بر تمایل به تجارت اجتماعی تاثیر مثبت و بر ریسک درک شده تاثیر منفی می-گذارند. سازه های تجارت اجتماعی بر ریسک درک شده تاثیر منفی دارد. همچنین، ریسک درک شده بر تمایل به تجارت اجتماعی تاثیر منفی می گذارد. علاوه بر آن، نقش میانجی متغیر ریسک درک شده در ارتباط بین ارزش درک شده لذت گرا و همچنین سازه های تجارت اجتماعی با تمایل به تجارت اجتماعی تایید گردید.

    کلیدواژگان: ارزش درک شده لذت گرا، سازه های تجارت اجتماعی، تمایل به تجارت اجتماعی، ریسک درک شده
  • خبات نسائی*، اسماعیل شاه طهماسبی صفحات 180-197

    این مقاله با هدف بررسی نگرش مصرف کننده ایرانی با قومیت های مختلف نسبت به محصولات داخلی و خارجی از طریق نقش عرق ملی مصرف کننده صورت گرفته است. به منظور جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه و برای پردازش داده ها از نرم افزار Spss و SmartPLS استفاده شده است. نتایج مقاله حاکی از آن است که تمامی تاثیرات روابط متغیرهای تحقیق در میان اقوام مختلف ایرانی، متفاوت می باشد. علاوه بر این، نتایج تحقیق نشان داد که تهدید اقتصادی ادراک شده توسط افراد در قومیت های ترک و لر، رابطه ی میان عرق ملی مصرف کننده و نگرش نسبت به محصولات داخلی و خارجی را تعدیل می کند. با توجه به تایید تفاوت قومیت های ایرانی در روابط مورد نظر تحقیق، پیشنهاد می گردد مدیران بازاریابی در مورد محصولات تولید داخل و خارج به شاخص های موجود در این تحقیق در فعالیت های بازاریابی خود در بین قومیت های ایرانی توجه لازم را داشته باشند. توجه به قومیت ها و تفاوت های آن ها در رفتارهای خرید از مواردی است که در کشورهای دارای تفاوات های فرهنگی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. به همین دلیل تحقیق حاضر هدف اصلی خود را در تحلیل نگرش های قومیت های مختلف ایرانی در مواجهه با محصولات داخلی و خارجی پرداخته است.

    کلیدواژگان: عرق ملی مصرف کننده، نگرش، وابستگی قومی، اقوام ایرانی، تهدید اقتصادی ادراک شده
|
  • Editor-in-Chief Lecture
    Page 0
  • Vahid Makizadeh *, Fatemeh Sharaei Pages 1-19

    With the growth of shared businesses and increasing trust in them, it is important to examine the drivers of its reuse. This study aimed to investigate the factors affecting satisfaction and re-use intention in an online business based on sharing economy model - the Tap30, an online taxi startup. The research method is descriptive-correlational. The statistical sample of the study consisted of 329 members of the statistical population who were collected using the convenience sampling method. The primary tool for data collection was a questionnaire. Data were analyzed using structural equation method in AMOS software. The results of the data analysis of this study indicate that cost saving, service quality, smart-phone capability, trust to service provider, and trust to app affecting satisfaction and trust in customer re-use of Tap30 services are significant. Also, two hypotheses that the effect of alignment with trends on customer satisfaction and the impact of host behavior on re-use intention were not confirmed.

    Keywords: Sharing Economy, Satisfaction, Re-use Intention, Tap30
  • Manijeh Bahrainizad *, Sepideh Aslami Pages 20-39
    Objective

    The purpose of this study is to identify different segments of consumers in social networks based on demographic characteristics, level of involvement and reaction to advertising through hashtags.

    Methods

    This research is a mix research with a combination of experiment and survey. The statistical population of this study consists of Iranian and international users of social networks. Response data to ads were collected through users' likes and comments on social networks and data on the level of involvement in ads through hashtags with a questionnaire in both face-to-face and online methods among 545 users.

    Results

    Based on the findings of this study, consumers in social networks were divided into three sections: relatively rational non-involved consumers, rationally involved consumers, and relatively emotionally involved consumers.

    Conclusion

    The first part consists of men who have the lowest level of conflict compared to the other parts and after the second part have the most logical positive and negative reactions. The second part is composed of young women who have the highest level of involvement and the most logical positive reaction, the least logical negative reaction and also the most negative emotional reaction. The third section is considered to be the youngest section and its members are also women. So far, few studies in the world have examined the reaction of consumers to advertising through social networks, but no research has examined the reaction of consumers to advertising through hashtags,

    Keywords: Hashtag, Involvement Levels, Reaction to Hashtag Ads, Market segmentation, Self-Organizing Maps
  • Parisa Ghandvar, Naser Azad *, Naami Abdollah, Fataneh Alizadeh Meshkani Pages 40-63

    This study aims to design a theoretical model of customer experience in retail mobile applications. The purpose of the current research is to Determine the components of customer experience with an emphasis on flow theory and the effective factors and operational strategies to improve the customer experience in such applications. In order to construct the theory, the systematic grounded theory has been used. The statistical population of this study includes CEOs and business analysts who had a history of producing mobile software in Tehran. In this regard, the sampling strategy was in the form of a snowball (chain), the criterion of sample size was to achieve theoretical saturation and the main basis of data collection was in-depth interviews. A total of 24 interviews were conducted. After performing the three coding steps using MAXQDA software, the final research model consisting of 6 general categories, 14 sub-categories and 86 main concepts was obtained. The results showed that the causal condition for improving the customer experience is to address the user interface. The technical capabilities of the application and the composition of the design team as context conditions and the capabilities of mobile devices, market-related mechanisms and the recognition of the user's story as intervening conditions affect the user experience. Finally, taking advantage of the concept of flow, application testing, providing the minimum viable product and using progressive web applications are strategies that increase the intention to revisit, repurchase, and customer loyalty, and ultimately reflect on the company's sales and profitability.

    Keywords: customer experience, Flow theory, Mobile application, Grounded Theory
  • Ali Sanayei *, Farshid Maghsoodi Ganjeh, Akbar Alamtabriz Pages 64-83

    Today, the retail industry plays an important role in the economic development of countries, so that this industry plays a role in the GDP of developed countries almost as much as the total production sector. Retailers are key components in the supply chain that connect producers to consumers. Studies show that the main reasons for the failure of these industries are marketing limitations in the form of lack of financial resources, lack of time and market knowledge and lack of marketing expertise. Networking is one of the solutions that has been proposed to overcome these limitations. Therefore, the present study aimed to analyze the impact of networking with consumers on the performance of the retail industry by considering the role of entrepreneurial orientation and knowledge market. The statistical population of this study included all managers of retail chain companies in Isfahan that 124 managers were selected as a statistical sample by simple random sampling. The research method was descriptive survey. A 44-item questionnaire based on the sequential scale and the five-point Likert scale was used to collect data. The results were analyzed by structural equation modeling with partial least squares approach. Data analysis showed that networking with consumers has a positive effect on marketing performance. Also, companies with entrepreneurial orientation and better use of market knowledge can use their networking capabilities for marketing purposes and competitive advantage.

    Keywords: Networking capability, marketing performance, entrepreneurial orientation, market knowledge
  • Kobra Sabzali Yamaqani, Mohammad Ahmadi *, Nader Gharibnavaz Pages 84-121

    The present study aims to compare and integrate the location selection criteria’s and indicators of chain stores from the perspective of customers and retail industry experts with a geomarketing approach. The analytical method applied in the experts’ section was a combination of fuzzy Delphi technique and Analytic Hierarchy Process (AHP) and in the customer section, a combination of KMO index and Bartlett test in Exploratory Factor Analysis (EFA) and Friedman classification test with SPSS software was utilized. The statistical population includes experts and customers of the retail industry in Tehran. In this study, firstly, both the need to address the issue of optimal location of retail stores as well as the necessity of locating these centers were explained. In the next section, the most significant criteria’s and indicators of retail stores location selection were identified and ranked from the perspective of experts and customers. In the next step, comparison and integration between the criteria’s and indicators of chain stores location selection from the perspective of customers and experts were performed. Finally, a comprehensive model of Integrating location selection indicators from the perspective of customers and experts using structural equation modeling with Smart PLS software was presented. At the end, it can be mentioned that macro-level research findings provides a framework for the optimal location selection of retail stores with a geomarketing approach.

    Keywords: Location Indicators, Location Criteria’s, Geomarketing, Chain Retail Stores, Location Selection Model
  • Mohsen Aazami *, Naser Tavreh Pages 122-136

    Today, Nowadays, analyzing the behavior of consumers and being aware of what is going on in their minds is of great importance for proper behavioral orientation and offering products tailored to their needs and wants in marketing. Different companies market their products with different brands and try to attract positive feedback from customers and create a good place in their minds by creating intimacy and close bilateral relations. Accordingly, in the present study, an attempt has been made to study the role of intimacy and its impact on the behavior of buyers of electronic products (mobile phones, tablets and laptops). For this purpose, according to Cochran's formula, 384 customers who have purchased from electronics stores in Kermanshah have been randomly selected as a statistical sample. The present study is descriptive-causal method. Library and field studies have been used to collect data. Field data were collected using a questionnaire tool.The results of this study show that the status of all research variables is favorable. Both the disclosure and the emotional dimension of intimacy are above average. Intimacy increases the intention to buy by having a positive effect on the emotional and functional dimension of the brand and ultimately leads to buying.

    Keywords: intimacy, emotional image of the brand, functional image of the brand, intention to buy, consumer behavior
  • Ali Kazemi *, Mehdi Emami Pages 137-157

    Sales and sales force management are among the most complicated issues in any business that determine a company's business success. Customer perception about sale persons in terms of expertise, trust, reputation, enjoyable interaction, and perceived risk can drive long-term relationships and increase a company's long-term profitability. However, to date, while much research has been done on company-customer relationship, very few studies have been taken on customer perception about sale persons. Therefore, the aim of this study is to investigate the effect of trust, expertise and salesperson reputation on salesperson-owned loyalty through the mediating roles of enjoyable interaction and perceived risk. The statistical population of the study is 200 customers of honey product of Rahsazan Tabiat Safahan Cooperative Company. In order to collect the required data, an electronic questionnaire was designed and distributed among the statistical sample using convenience sampling method. Content and construct validity of the questionnaire were verified. The reliability of this questionnaire was confirmed using Cronbach's alpha coefficient (0.95). The results of data analysis by using the structural equation model indicate that the trust, expertise and salesperson reputation have a positive and significant relationship with enjoyable interaction and loyalty to the salesperson. Trust has a negative and significant relationship with perceived risk and perceived risk has a negative and significant relationship with salesperson-owned loyalty. The salesperson reputation and expertise are not related to perceived risk.

    Keywords: Consumer Behavior, Professional Dimensions of Sale persons, Salesperson-Owned Loyalty
  • Saeed Abdolmanafi *, Maryam Soleimani Pages 158-179

    The growing global revenue generated by social commerce illustrates the unquestionable potential of this large market for businesses. Undoubtedly, customers’ engagement in social media is a determinant factor in the success of active businesses in this field. The purpose of the present study is to investigate the impact of perceived hedonic value and social commerce constructs on the social commerce intention directly as well as through perceived risk variable. Statistical population is social media users in Isfahan city. Data collected from 214 people were analyzed. SPSS software was used for descriptive data analysis. Data collection tool was a standard questionnaire whose validity was confirmed by expert professors and its reliability was confirmed by using Cronbach's alpha coefficient (0.87). Hypothesis analysis using structural equation modeling with partial least squares approach was performed with Smart PLS software. The results showed that perceived hedonic value and social commerce constructs had a negative impact on perceived risk. Social commerce constructs had a negative effect on perceived risk. Also, perceived risk negatively affects the social commerce intention. In addition, the mediating role of perceived risk variable in the relationship between perceived hedonic value as well as social commerce constructs with the social commerce intention was confirmed.

    Keywords: Perceived Hedonic Value, Social Commerce Constructs, Social Commerce Intention, perceived risk
  • Khabat Nesaei *, Esmaeil Shahtahmasbi Pages 180-197

    This study aims to investigate Iranian consumer attitudes with different ethnicity toward domestic and foreign products through the role of consumer ethnocentrism. In this regard, socio-psychological antecedents affecting on the consumer ethnocentrism and perceived economic threat moderating variable on the relationship of consumer ethnocentrism and attitudes towards domestic and foreign products are considered. To achieve this goal, 600 students from Tehran universities were considered as a sample of this study. To collect data, this study used a standard questionnaire, and the relationships among variables were analyzed by SPSS and SmartPLS software. The results indicate that ethnic affiliation, national identity, nationalism, cultural openness, and dogmatism have affected ethnocentrism consumer, and ethnocentrism consumer has affected the attitude toward domestic and foreign products and all of these influences are different among different ethnic groups in Iran. In addition, the results showed that the economic threat perceived by the people in Turk and Lur ethnicities moderates the relationship between the consumer ethnocentrism and the attitude toward domestic and foreign products.

    Keywords: consumer ethnocentrism, attitude, Ethnic Affiliation, Iranian Ethnicity, Perceived Economic Threat