فهرست مطالب

جامعه، فرهنگ، رسانه - پیاپی 42 (بهار 1401)

فصلنامه جامعه، فرهنگ، رسانه
پیاپی 42 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/26
  • تعداد عناوین: 11
|
  • اعظم راودراد*، میترا شمسی صفحات 11-42
    این پژوهش به جستجوی رد پای «فمینیسم عامه پسند» در محتواهای به‎اشتراک‎گذاشته‎شده از سوی کنشگران ایرانی حوزه زنان در بستر رسانه های اجتماعی می پردازد. به این منظور، به تحلیل کیفی محتوای نمونه های استخراج ‎شده از حساب‎ کاربری پربازدید چهار کنشگر حوزه زنان در اینستاگرام پرداخته، و کوشیده‎ایم با شناسایی مسایل پربسامد و برجسته‎شده حوزه زنان و جنسیت در این محتواها، چگونگی پرداختن به این مسایل، و راهکارهای پیشنهادشده برای آنها، به این پرسش پاسخ دهیم که آیا این متون نشان دهنده وجود گرایش به فمینیسم عامه پسند نزد کنش‎گران ایرانی فعال در حوزه زنان هستند یا خیر. بر اساس یافته‏های پژوهش، محتواهای به اشتراک‏گذاشته‎شده و کنش گری کنش‎گران مورد مطالعه، دارای ویژگی‎هایی چون درگیری در حلقه بازخوردها، تمرکز افراطی بر بدن زنان، ارایه نسخه‏ ای زیبایی سازی شده از فمینیسم، و گاه پیشنهاد راهکارهای ساده‏ سازی شده و فردگرایانه برای حل نابرابری های مبتنی بر جنسیت هستند. همچنین نشان داده شده است که گرچه کنش گری دیجیتال فعالان مورد مطالعه می‏ تواند به مشاهده‏ پذیری مسایل به حاشیه رانده ‎شده زنان ایرانی کمک کند، این کنش گری بیش از همه در راستای ایجاد سرمایه اجتماعی برای کنشگران بوده است. به علاوه، نتیجه مطالعه نشان می‏دهد که برخی پویش ها و کنشگری های فعالان مورد مطالعه را می‏ توان ذیل فرایند قدرت‏گرفتن فمینیسم عامه ‏پسند و محبوبیت آن در مباحثات عمومی ساخته‏ شده در فضای مجازی ایران حول مسایل زنان به شمار آورد.
    کلیدواژگان: فمینیسم عامه پسند، کنشگری دیجیتال، زنان ایرانی، رسانه های اجتماعی، اینستاگرام
  • زینب خرمی شاد*، ریحانه حیدری صفحات 43-70

    نحوه بازنمایی از گروه های اجتماعی، بر درک و تجربه اعضای گروه های اجتماعی از خودشان و جایگاه شان در جامعه و نگاه دیگران به آن ها تاثیر می گذارد. این مقاله با مروری بر ادبیات بازنمایی و برساخت گفتمانی رسانه ای، به مطالعه چگونگی برساخت تصویر روحانیون، به مثابه یک گروه اجتماعی، در فیلم های سینمای ایران پرداخته است. در این مقاله با استفاده از نشانه شناسی انتقادی، تطورات جایگاه روحانیون در جامعه، و نسبت روحانیون با دیگر اقشار جامعه در فیلم های سینمای ایران در دو دهه اخیر واکاوی شده است. با بهره گیری از روش نمونه گیری هدفمند، چهار فیلم «زیر نور ماه»، «طلا و مس»، «رسوایی» و «پارادایس» انتخاب و هر فیلم در سه مرحله رمزگان فنی، رمزگان اجتماعی و رمزگان ایدیولوژیک تحلیل شده اند.براساس تحلیل یافته ها، شخصیت ایده آل روحانی که در این چهار فیلم به تصویر کشیده شده است «روحانی اجتماعی»ای است که با حضور در میان مردم بر آنان تاثیر می گذارد و از آن تاثیر می پذیرد؛ گرچه این تصویر، در دوره های مختلف، متناسب با گفتمان غالب، دچار تطوراتی شده است. به طور کلی، برساخت اجتماعی تصویر روحانیون در فیلم های سینمای ایران، حاکی از دگردیسی تصویر روحانی سنتی تا روحانی اجتماعی و در نهایت، دگردیسی تصور نهاد روحانیت است.

    کلیدواژگان: روحانیون، فیلم، سینما، بازنمایی، مردم
  • طاهره نیک پور، علی اصغر کیا*، محمدرضا رسولی صفحات 73-98

    در این مطالعه، هدف بررسی رابطه مولفه های فضای مجازی در ترویج فرهنگ زیست محیطی ایران بود. مطالعه حاضر، به روش ترکیبی و از نوع طرح های تحقیق آمیخته اکتشافی می باشد که در دو مرحله پیاپی کیفی-کمی انجام گرفت. تحقیق حاضر در مرحله اول (فازکیفی) به مطالعه کیفی پرداخته و در این فاز با بررسی و ارزیابی مطالعات انجام شده در زمینه موضوع مطرح شده در پژوهش حاضر و همچنین مصاحبه عمیق با خبرگان حوزه ی فضای مجازی و فرهنگ زیست محیطی، اطلاعات لازم جمع آوری کرده و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، به کدگذاری و مقوله بندی و ارایه مدل مفهومی پرداخته است. مرحله دوم (فازکمی) مطالعه به صورت کمی و به روش مدل سازی معادلات ساختاری بود، بدین منظور داده های جمع آوری شده از پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر مدل پیشنهادی (برآمده از فاز کیفی مطالعه) با استفاده از نرم افزار Smart PLS مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تحلیل محتوای کیفی نشان داد که مدل بررسی رابطه مولفه های فضای مجازی در ترویج فرهنگ زیست محیطی ایران شامل 38 کد باز، 6 کد محوری و 1 کد انتخابی می باشد. در ادامه در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر 42 گویه در اختیار 212 نفر از فعالان محیط زیست در قالب NGOها و فعالان فضای مجازی در ایران، قرار داده شد. نتایج مدلسازی معادلات ساختاری نشان داد که بین متغیر های اصلی کارکرد اطلاع رسانی، کارکرد آموزشی و فرهنگی، کارکرد همبستگی، کارکرد تبلیغاتی، کارکرد اقناعی، کارکرد نظارتی با ترویج فرهنگ زیست محیطی ایران رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، کارکرد آموزشی و فرهنگی، کارکرد همبستگی، کارکرد اقناعی، فرهنگ زیست محیطی
  • ایمان خدابنده بایگی* صفحات 99-124

    این پژوهش قصد دارد تا میزان «اعتماد»، «بی طرفی» و «صحت پوشش خبری» بی بی سی را از نظر مردم انگلستان و در میان سایر رسانه های معتبر این کشور، شناسایی کند. لازم به ذکر است که این مقایسه تنها به یک رسانه خاص مانند تلویزیون، رادیو یا روزنامه محدود نمی شود. به بیان دیگر، این پژوهش افزون بر مقایسه یک شاخص مانند اعتماد در بین انواع گوناگون یک رسانه خاص (مانند شبکه های تلویزیونی مختلف)، همان شاخص را به صورت بین رسانه ای نیز بررسی می کند (مانند مقایسه شاخص اعتماد مخاطب بین شبکه های تلویزیونی، روزنامه ها و شبکه های اجتماعی). برای نیل به هدف پژوهش، پژوهشگر از روش اسنادی استفاده کرد. نتایج نظرسنجی ها نشان می دهد که 57 درصد از مردم انگلستان باور دارند که بی بی سی قابل اعتمادترین اخبار را ارایه می دهد. افزون بر این، در سال های 2015 و 2017 به ترتیب، 53 و 50 درصد مردم از انگلستان اعتقاد دارند که پوشش خبری بی بی سی بی طرف است. در نهایت، نظرسنجی های صورت گرفته نشان می دهد که در سال های 2015 و 2017 به ترتیب، 59 و 57 درصد مردم انگلستان فکر می کنند که پوشش خبری بی بی سی صحیح است.

    کلیدواژگان: بی بی سی، اعتماد، بی طرفی، صحت پوشش خبری، مخاطب
  • مرضیه اکبرزاده، اکبر نصرالهی *، ندا سلیمانی صفحات 125-157

    پژوهش حاضر از روش کیفی برای فهم مسیله هنجار رسانه‌ای مطلوب خبرگزاری بین‌المللی داخل کشور بهره گرفت. برای جمع‌آوری اطلاعات و داده‌های خام از روش مصاحبه عمقی نیمه ساختاریافته استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه متخصصان و کارشناسان در حوزه رسانه و خبرگزاری دارای سابقه مدیریتی در زمینه خبر و رسانه خبری بود که به طور هدفمند پژوهشگران پس از انجام مصاحبه با 20 متخصص در حوزه مورد نظر به اشباع نظری دست پیدا کردند. رویهی تحلیل داده ها جمعآوری شده، تحلیل موضوعی یا تماتیک میباشد که از مرسومترین روش های تحلیل داده های متنی و مصاحبهای میباشد. یافته‌های حاصل از تحلیل تماتیک دربرگیرنده سه تم اصلی «هنجارهای مرجعیت حرفه‌ای، هنجارهای کاربردی (سیاستی) و هنجارهای ارزشی» بود. یافته‌های مرتبط با «هنجارهای مرجعیت حرفه‌ای» نشان داد که از آنجا که پوشش‌ خبری خبرگزاری‌ها در حال حاضر تحت تاثیر سلایق و جریان‌های خرد و کلان عمدتا سیاسی می‌باشد و خط‌مشی‌های کلی نیز از جانب عوامل نامبرده تعیین می‌گردند، برنامه‌ریزی جهت نیل به مرجعیت حرفه‌ای ذیل یک هنجار رسانه‌ای، قادر است جایگاه و پایگاه یک خبرگزاری را به میزان قابل توجهی ارتقاء دهد. یافته‌های این پژوهش در رابطه با «هنجارهای کاربردی (سیاستی)» نشانگر آن بود که خبرگزاری‌ها جهت احراز اعتبار و کسب مرجعیت بنا به بافت هر جامعه‌ای مجبور به رعایت هنجارهای اجتماعی خاصی هستند. هم‌چنین یافته‌ها در رابطه با «هنجارهای ارزشی» نشانگر این بود که خبرگزاری‌ها بنا به تاثرشان از بافت‌های فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی متفاوت از اصول و هنجارهای ارزشی متفاوتی پیروی می‌کنند.

    کلیدواژگان: رسانه، هنجار رسانه ای، خبرگزاری بین المللی، هنجار خبرگزاری بین المللی
  • فرید عزیزی *، زبیر محمدی بلبان آباد، امید حامدی صفحات 159-186

    موضع پژوهش حاضر بررسی جامعه‌شناختی نحوه پایبندی شاغلان کسب و کارهای کاذب در شهر تهران به پروتکل‌های بهداشت اجتماعی در دوران کرونا بود. جهت بررسی این موضوع از روش تحلیل تماتیک استفاده شد. در این پژوهش از مصاحبه‌های عمقی نیمه‌ساختار یافته برای گرداوری داده‌‌ها استفاده شد. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر کلیه شاغلان کسب و کارهای کاذب در شهر تهران بود که در این پژوهش شامل دستفروشان و کارگران فصلی می‌شد. به طور کلی پژوهشگر پس از انجام 31 مصاحبه، به اشباع نظری دست یافت و این نکته را دریافت که مصاحبه جدید، حاوی هیچ نوع اطلاعات تازه‌ای نخواهد بود. یافته‌های پژوهش نشان داد که پایبندی شاغلان اشتغال‌های کاذب کلانشهر تهران به دستورالعمل‌های بهداشتی در دوران کرونا نحت تاثیر متغیرهای اقتصادی اشکال متعددی به-خود گرفته است. بنا به یافته‌ها، مصاحبه‌شوندگان در قالب الگوهای رفتاری متفاوتی نظیر «نقض تام و تمام پایبندی، پایبندی مشروط و پایبندی تظاهری» با کرونا مواجهه پیدا کرده‌اند. علاوه بر این یافته‌های پژوهش نشان داد که بیماری کرونا نوعی بحران فراگیر و دوگانه را برای برخی از مصاحبه‌شوندگان به وجود آورده است؛ به صورتی که این افراد طی این دوران مجبور بوده‌اند هم با ویروس کرونا دسته‌ وپنجه نرم کنند و هم مایحتاج زندگی خود و خانواده‌شان را تامین کنند. هم‌چنین یافته‌های پژوهش نشان داد که اکثر شاغلان کسب و کارهای کاذب به‌دلیل تعلق به یک طبقه اقتصادی در مواجهه با کرونا رفتار، برداشت و دیدگاه‌های نزدیکی داشته‌اند.

    کلیدواژگان: پایبندی، کسب و کار کاذب، کرونا، تحلیل تماتیک، پروتکل های بهداشتی
  • مصطفی فرزانه* صفحات 187-212

    روشنفکران و زمامداران ایران و ترکیه به گونه ای متفاوت به بازنمایی ناسیونالیسم به مثابه مهمترین عنصر هویت بخش مدرن پرداخته اند. این مقاله برآن است با استفاده از روش تاریخی- تطبیقی به فهم چگونگی تدوین و اشاعه ناسیونالیسم در این دو کشور نایل آید. بدینسان تحلیل عملکرد روشنفکران این دو کشور با بهره گیری از مفاهیم و چارچوب سازی های فکری- شناختی و انگیزشی که توسط نوزیک، اندرسون، اسنو و بنفورد ارایه شده است مدنظر قرار گرفته شده. این روشنفکران کوشیدند یک جماعت خیالی با عنوان ناسیونالیسم را به مثابه پدیده ای هویت ساز برای مردم و مشروعیت بخش برای دولت اقتدارگرا به منظور حفظ تمامیت ارضی معرفی نمایند. اما هریک ضمن برخورداری از مشابهت هایی مانند عرب ستیزی، غرب گرایی، آرمان گرایی و کثرت زدایی، وجوه خاص خود را پیدا نمود. بارزترین نکته آن است که در ترکیه وجه اسلام ستیزی و برتری نژادی این ایده غالب شد و در ایران باستان گرایی اهمیت یافت.نهادمندی در ترکیه قوی تر صورت پذیرفت و در ایران بیشتر از طریق تبلیغات به آن دامن زده شد.

    کلیدواژگان: ناسیونالیسم، نخبگان، چارچوب‎‎بندی، بازنمایی، مذهب
  • هنگامه مشعوف، فرشته کرمی رباطی* صفحات 213-236

    جوک ها نمایانگر وضعیت اجتماعی جامعه هستند و کاردکردهای مثبت و منفی در زمینه های گوناگون دارند. بنابراین ضرورت دارد تا ماهیت و محتوای آن ها بررسی شود. مطالعه ی حاضر با بهره گیری از رویکرد جامعه شناختی به تحلیل محتوای جوک های بیماری کرونا در شبکه های اجتماعی واتس آپ و تلگرام پرداخت. داده های پژوهش شامل 150 جوک است که از شبکه های اجتماعی واتس آپ و تلگرام گردآوری شد و با روش تحلیل محتوای کیفی کدگذاری و سپس مقوله بندی گردید. نتایج نشان داد که جوک ها دارای مضامین سیاسی/ اقتصادی، خانوادگی، منفلانه، احساسات فردی، اوقات فراغت، بهداشتی/ درمانی، جنسیتی و مذهبی/ اعتقادی بودند. بزرگترین مقوله از مفاهیم سیاسی/ اقتصادی و کوچکترین مقوله از مفاهیم مذهبی/ اعتقادی برخوردار بود. همچنین با توجه به مضامین جوک ها مشخص شد که کارکرد و بازتاب منفی جوک های بیماری کرونا بیشتر از جنبه ی مثبت شان است و ممکن است بازتولیدشان باعث صدمه روحی به افرادی شود که با این بیماری درگیر بوده اند. جوک ها با بی اهمیت جلوه دادن بیماری؛ حساسیت مردم را به بیماری کم می کنند. بنابراین در بازتولید و انتشار این نوع جوک ها باید توجه بیشتری نشان داد.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، جامعه شناسی طنز، جوک، بیماری کرونا
  • مجتبی اسلامی* صفحات 237-256

    از دیدگاه تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف، تحلیل گفتمان بر موارد زیر متمرکز شود: 1) ویژگی های زبان متن (متن)؛ 2) فرایند های مرتبط به تولید و مصرف متن (پرکتیس گفتمانی)؛ 3) و پرکتیس اجتماعی گسترده تری که آن رخداد ارتباطی به آن تعلق دارد (پرکتیس اجتماعی). با چنین دیدگاهی موسیقی هیپ هاپ مطالعه شده و گفتمان اعتراض در آن تحلیل شده. اشاره ای مختصری به تاریخچه پیدایش و رسالت هیپ هاپ شده و اینکه هیپ هاپ جواب هنرگونه به معضلات اجتماعی است و سپس رویکرد فرکلاف در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین در اینجا به کار برده شده در سطح توصیف معنای هیپ هاپ و تیوری موسیقی آن مشخص شده و در سطح تفسیر سه مولفه ی بینامتنی موسیقی هیپ هاپ یعنی غزل پست مدرن و موسیقی جز و راک و ریالیسم انتقادی آورده شده و در سطح تبیین هم رابطه موسیقی هیپ هاپ با اجتماع و قدرت مشخص شده و سعی شده در هنگام تحلیل گفتمان انتقادی در موسیقی هیپ هاپ، چارچوب تحلیل فرکلاف، به طرز صحیحی کار بسته شود و در پایان به موسیقی هیپ هاپ در ایران پرداخته شده و نسبتش با قدرت، مشخص شده.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، فرکلاف، هیپ هاپ، اعتراض، سرمایه داری
  • علی جهانی، محمدرضا رسولی*، بیتا شاه منصوری صفحات 257-278

    چکیده هدف از مطالعه حاضر؛ مطالعه نقش فناوری های نوین بر توسعه مخاطب محوری در سازمان تامین اجتماعی در سال 1399 است. جامعه آماری این پژوهش کلیه مراجعه کنندگان به (30 شعبه) ادارات سازمان تامین اجتماعی استان تهران بود که از میان آنها با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تعداد 382 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است که اطلاعات از طریق مطالعه کتابخانه ای- اسنادی و پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. یافته های بدست آمده از پژوهش حاضر نشان داد که از میان متغیرهای پژوهش متغیر کیفیت اطلاعات به میزان 28/2 بتا؛ متغیر رضایت الکترونیکی به میزان 224/0 بتا؛ متغیر اعتماد الکترونیکی به میزان 209/0 بتا؛ متغیر کیفیت سیستم به میزان 976/0- بتا؛ متغیر کیفیت خدمات به میزان 463/1- بتا، توسعه مخاطب محوری سازمان تامین اجتماعی را پیش بینی می کنند. یافته های بدست آمده همچنین نشان داد که 51 درصد نگرش نسبت به توسعه مخاطب محوری توسط متغیرهای پنج گانه مورد بررسی پیش بینی شد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که سازمان باید در ارایه خدمات خود به کیفیت مطلوب اطلاعات، ارتباطات و سیستم توجه داشته باشد.

    کلیدواژگان: فناوری نوین ارتباطی، مخاطب، کیفیت، اعتماد، رضایت الکترونیکی
  • زهرا مجدی زاده*، منصوره حجاری صفحات 279-310

    تاریخچه تحلیل گفتمان با ابهامی پیرامون نام «گفتمان » احاطه شده است. این اصطلاح، قلمرو وسیعی از معنا را دربرمی گیرد که در جایی میان دو «نشانگر » قرار دارد. به طور کلی، ممکن است چیزی شبیه به «ارایه گزارش های مربوط به بسط زبان در حال استفاده» و «کشف ویژگی های برجسته اجتماعی، سیاسی، روانی در موجودیت های شبه متنی باشد». در زبان شناسی اجتماعی ، عموما تاکید و تمرکز عمده بر درک ارتباط بین (محیط های) استفاده از زبان و (ویژگی های) زبان مورد استفاده بوده است. در چنین کارهایی، «اجتماعی بودن» و معانی و آثار آن، برجسته تر و به عنوان پیش زمینه در نظر گرفته می-شود: چه کسی صحبت می کند، گفتگو با چه کسی صورت می پذیرد، در چه زمانی، با چه اهدافی و با استفاده از چه روش هایی. این عوامل و اهداف ردی از خود به جا می گذارند - خواه جزییات تلفظ در کارهای اولیه لابوف یا منظم و قاعده مند بودن استفاده از محدوده خاصی از منابع زبانی ، که منجر به توسعه مفهوم «کدها » در نظریه برنشتاین می شود. در رویکردهایی که بیشتر زبان محور هستند و نه با محوریت زبان شناسی اجتماعی یا جامعه شناسی، تاکید بر این بوده است که آیا می توان نظامات و قواعدی از نوع «رسمی » را در «بسط» گفتار و نوشتار «فراتر از» جمله، متمایز کرد و تشخیص داد؛ تا حدودی شبیه به مواردی که زبان شناسی در دهه 1970 در ارتباط با جمله بوجود آورده بود؛ چه در ساختارگرایی آمریکایی در اواسط قرن و چه در برداشت های چامسکی مآبانه از سازماندهی زبان در سطح جمله یا سطح پایین تر از آن.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، زبان شناسی متنی، چند وجهی بودن، بلاغت، معنا
|
  • Azam Ravadrad *, Mitra Shamsi Pages 11-42
    The study investigates the manifestation of “Popular Feminism” in the content created and shared by Iranian Women’s rights activists on social media platforms. To do so, it is studied how women’s issues and claims are represented in these digital materials and which solutions are proposed by the activists for the gender inequality. This work is based on qualitative content analysis of sample posts extracted from four popular Instagram accounts which are run by women’s rights activists. Besides identifying the most frequent themes in these accounts, we criticised the content as being involved in feedback loops, emphasizing women’s bodies, presenting an aestheticised version of feminism and proposing simplified individualist solutions for gender inequalities.We also argued that however this sort of digital activism make women’s suppressed and marginalised issues and claims visible on the digital space, it is mainly a way for activists’ self-branding and it could be considered as part of a process in which popular feminist discourse is regenerated and reinforced in the Iranian digital space.
    Keywords: Popular Feminism, Digital Activism, Iranian women, Social Media Platforms, Instagram
  • Zeinab Khorramishad *, Reihane Heidari Pages 43-70

    How social groups are represented affects the perception and experience of social group members of themselves and their place in society and how others view them. This article reviews the literature on representation and the construction of media discourse, and studies how the image of the clergy as a social group is constructed in Iranian cinema films. In this article, using critical semiotics, the evolution of the position of clerics in society, and the relationship of clerics with other sections of society in Iranian cinema films in the last two decades has been analyzed. Using purposive sampling method, four films "Under the Moonlight", "Gold and Copper", "Scandal" and "Paradise" were selected and each film was analyzed in three stages: technical codes, social codes and ideological codes.According to the analysis of the findings, the ideal character of the clergyman portrayed in these four films is a "social clergyman" who influences and is influenced by his presence among the people; However, this image has evolved in different periods, in accordance with the dominant discourse. In general, the social construction of the image of the clergy in Iranian cinema films indicates the transformation of the image of the traditional clergy to the social clergy, and finally, the transformation of the image of the clergy.

    Keywords: Clergymen, Movies, Cinema, Representation, People
  • Tahereh Nikpour, Aliasgher Keya *, Mohammad Reza Rasouli Pages 73-98

    In this study, the aim was to investigate the relationship between cyberspace components in promoting Iranian environmental culture. The present study is a combined method of mixed exploratory research projects that was conducted in two consecutive qualitative-quantitative stages. In the first phase (qualitative phase), the present study is a qualitative study and in this phase, by reviewing and evaluating the studies conducted on the subject of the present study and also in-depth interviews with experts in the field of cyberspace and environmental culture, collected the necessary information and Using the method of qualitative content analysis, it has coded and categorized and presented a conceptual model. The second stage (quantitative phase) of the study was quantitative and structural equation modeling method. For this purpose, the data collected from the researcher-made questionnaire based on the proposed model (derived from the qualitative phase of the study) were evaluated using Smart PLS software. The results of qualitative content analysis showed that the model of examining the relationship between cyberspace components in promoting Iranian environmental culture includes 38 open codes, 6 central codes and 1 selected code. In the quantitative part, a researcher-made questionnaire consisting of 42 items was provided to 212 environmental activists in the form of NGOs and cyberspace activists in Iran. The results of structural equation modeling showed that there is a significant relationship between the main variables of information function, educational and cultural function, correlation function, propaganda function, persuasive function, and regulatory function with the promotion of Iranian environmental culture

    Keywords: Cyberspace, Educational, Cultural Function, Solidarity Function, Persuasive Function, Environmental culture
  • Iman Khodabandeh Bygee * Pages 99-124

    This study aims to identify the level of "trust", “impartiality” and “accuracy of news coverage” of the BBC in England‘s people opinion and among other valid media in this country. It should be noted that this comparison is not restricted to a particular media such as television, radio or newspapers. this study, in addition to comparing an indicator such as »trust«among different types of a particular medium (such as various television channels), also examines the same indicator among different types of media (such as comparing an indicator such as audience trust among television networks, newspapers and social networks). To achieve the research goal, the researcher used the documentary research method. Survey results show that 57% of UK people believe that the BBC offers the most trusted news. In addition, in 2015 and 2017, 53% and 50% of UK people believe that BBC news coverage is impartial. Finally, surveys show that in 2015 and 2017, 59% and 57% of the UK people think that BBC coverage is accurate.

    Keywords: BBC, Trust, Impartiality, Accuracy of News Coverage, audience
  • Marzieh Akbarzadeh, akbar nasrollahi *, Neda Soleimani Pages 125-157

    The current study used a qualitative method to understand the issue of the desired media norm of the international news agency inside the country.A semi-structured in-depth interview method was used to collect information and raw data.The statistical population of this research included all specialists and experts in the field of media and news agencies with management experience in the field of news and news media.The procedure for analyzing the collected data is thematic or thematic analysis, which is one of the most common methods of analyzing textual and interview data.The findings of the thematic analysis included three main themes: "norms of professional authority, practical norms (politics) and value norms". The findings related to the "norms of professional authority" showed that since the news coverage of news agencies is currently influenced by micro and macro tastes and currents, mainly political and general policies as well. Determined by the mentioned factors, planning to achieve professional authority under a media norm is able to significantly improve the position and base of a news agency. The findings of this research in relation to "practical (political) norms" indicated that news agencies are forced to comply with certain social norms in order to gain credibility and authority according to the context of each society.Also, the findings related to "value norms" indicated that news agencies follow different value principles and norms based on their influence from different cultural, political, social and economic contexts.

    Keywords: Media, media norm, international news agency, international news norm
  • Farid Azizy *, Zobair Mohammadi Bolban Abad, Omid Hamedi Pages 159-186

    The aim of the present study was a sociological study of how false business employees in Tehran adhere to social health protocols during the era of COVID-19. To investigate this issue, thematic analysis method was used. In this study, semi-structured in-depth interviews were used to collect data. The statistical population of the study included all fake business employees in Tehran, which included peddlers and seasonal workers. Overall, the researcher achieved theoretical saturation after 31 interviews and found that the new interview would not contain any up-to-date information. Findings showed that the adherence of false employment employees in the metropolis of Tehran to health guidelines in the period of coronavirus has taken several forms due to the impact of economic variables. According to the findings, the interviewees encountered coronavirus in the form of different behavioral patterns such as "complete violation of adherence, conditional adherence and demonstrative adherence". In addition, the research findings showed that coronavirus disease has created a kind of pervasive and dual crisis for some of the interviewees; in this way, these people have had to deal with coronavirus and provide for themselves and their families. The research findings also showed that most of the false business employees had a close attitude, perception and views in the face of coronavirus due to belonging to an economic class.

    Keywords: Adherence, False Business, Covid19, Thematic Analysis, Health Protocols
  • Mostafa Farzaneh * Pages 187-212

    Iranian and Turkish Intellectuals and Rulers have Representated Nationalism as the most important element of identity in modern world, in different ways. This article intends to use the historical-comparative method to understand how Nationalism was formulated in these two countries. Thus, the analysis of the performance of intellectuals has considered by using concepts and diagnostic, prognostic and motivational frameworks, provided by Nozick, Anderson, Snow and Benford. These Intellectuals sought to portray an Imagined Community called Nationalism for the people and a legitimacy for the authoritarian state in order to preserve its territorial integrity. But each, while having similarities such as idealism, anti-Arabism, Westernism and pluralism, found its own aspects. The most obvious point is that though, in Turkey, the anti-Islamic and racial superiority prevailed, in Iran, archaism became important.. Also, religious discourse and its elites were not able to face the new world and formulate the appropriate frameworks. Institutionalization was stronger in Turkey, In Iran, it was mostly promoted through propaganda.

    Keywords: nationalism, Elites, Frameworks, Representation, religion
  • Hengameh Mashoof, Fereshteh Karami Robati * Pages 213-236

    Jokes represent the social status of society and have positive and negative functions in various fields. Therefore, it is necessary to study their nature and content. The present study analyzed the content of coronary jokes on Whats App and Telegram social networks using a sociological approach. The research data includes 150 jokes that were collected from Whats App and Telegram social networks and were coded and then categorized by qualitative content analysis. The results showed that the jokes had political/economic, family, infatuation, personal feelings, Entertainment, health/treatment, gender and religion/belief. The largest category had political/economic concepts and the smallest category had religious concepts. Also, according to the themes of the jokes, it was found that the function and negative reflection of the jokes of Corona disease are more than their positive side, and their reproduction may cause psychological damage to the people who have been affected by this disease. Jokes by making the disease seem insignificant; They reduce people's susceptibility to disease. Therefore, more attention should be paid to the reproduction and publication of this type of joke.

    Keywords: content analysis, Sociology of humor, Jokes, corona
  • Mojtaba Eslami * Pages 237-256

    From the perspective of Fairclough critical discourse analysis, discourse analysis should focus on the following: 1) features of text language (text); 2) processes related to text production and consumption (discourse practice); 3) and the broader social practice to which that communication event belongs (social practice). With such a view, hip hop music is studied and the discourse of protest is analyzed. A brief reference is made to the history of the origin and mission of hip hop and that hip hop is an artistic answer to social problems, and then Fairclough's approach is used here in three levels of description, interpretation and explanation at the level of describing the meaning of hip hop and music theory. It has been identified and at the level of interpretation of the three intertextual components of hip hop music, namely postmodern sonnet, jazz and critical music and critical realism, and at the level of explanation, the relationship between hip hop music with society and power has been identified and tried during analysis. Critical discourse in hip hop music, the framework of Fairclough analysis, should be worked on properly, and in the end, hip hop music in Iran is discussed and its relationship with power is determined.

    Keywords: Discourse Analysis, Fairclough, Hip Hop, Protest, capitalism
  • Ali Jahani, Mohammad Reza Rasouli *, Bita Shah Mansouri Pages 257-278

    AbstractThe purpose of the present study; The study of the role of new technologies on audience-centric development in the Social Security Organization in 1399. The statistical population of this study was all those who referred to (30 branches) offices of Tehran Social Security Organization, from which 382 people were selected as a research sample using multi-stage cluster sampling method. The present study is a descriptive-correlational study in which information was collected through a library-documentary study and a researcher-made questionnaire. Findings obtained from the present study showed that among the research variables, the information quality variable was 2.28 beta; Electronic satisfaction variable of 0.224 beta; Electronic trust variable of 0.209 beta; System quality variable at -0.976 beta; The quality of services variable of 1.463 beta predicts the development of the central audience of the Social Security Organization. Findings also showed that 51% of attitudes toward audience-centered development were predicted by the five variables studied. The results of the research indicate that the organization should pay attention to the desired quality of information, communication and system in providing its services.

    Keywords: New communication technology, audience, quality, Trust, electronic satisfaction
  • Zahra Majdizadeh *, Mansoureh Hajjari Pages 279-310

    The history of discourse analysis is beset by a vagueness around the homonym ‘discourse’. The term names a large territory, located somewhere between two ‘markers’, which might, generally speaking, be something like ‘providing accounts of connected stretches of language in use’ and ‘uncovering salient social, political, psychological features in text-like entities’. In sociolinguistics, by and large, the major emphasis has been on understanding the link between (environments of) language use and (features of) the language used . In such work, ‘the social’ and its meanings and effects are foregrounded: who speaks, to whom, when, with what purposes, in what ways. These factors and the purposes leave traces – whether the details of pronunciation in Labov’s early work or the regularity of use of a certain range of linguistic resources, leading to the development of the notion of ‘codes’ in Bernstein’s theory.In more linguistically rather than sociolinguistically or sociologically oriented approaches, the emphasis has been on seeing whether regularities of a ‘formal’ kind could be discerned in ‘stretches’ of speech and writing ‘above’ the sentence, somewhat akin to those that linguistics had been able to establish in relation to the sentence in the 1970s – whether in mid-century American structuralism or in Chomskyan conceptions of the organization of language at or below the level of the sentence.

    Keywords: Discourse Analysis, Text Linguistics, Multimodality, Rhetoric, Meaning