فهرست مطالب

نشریه تازه ها در میکروب شناسی دامپزشکی
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهری امینی کمرودی، غلامرضا هاشمی تبار، مهدی عسکری بدوئی*، بابک خرمیان، حمیده کلاته رحمانی صفحات 1-12
    استافیلوکوکوس اوریوس یکی از مهم ترین عوامل ایجادکننده ورم پستان در گاوهای شیری می باشد. بروز مقاومت به متی سیلین در این باکتری از نگرانی های عمده در دامپزشکی و بهداشت عمومی است. با توجه به شناسایی انواع جدیدی از ژن های کدکننده ی مقاومت به متی سیلین، هدف از این مطالعه بررسی حضور  استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین (MRSA) و انواع ژن mec برای نخستین بار در منطقه شمال شرق کشور می باشد. در مطالعه ی حاضر، هویت 54 جدایه ی استافیلوکوکوس اوریوس مسبب ورم پستان تحت بالینی گاو با استفاده از آزمون های بیوشیمیایی و مولکولی بررسی شد. از این تعداد، تنها در 44 سویه قسمت اختصاصی ژن nuc ردیابی شد. سپس، مقاومت جدایه ها به پنی سیلین، سفوکستین، انروفلوکساسین، تایلوزین و تری متوپریم-سولفامتوکسازول بر اساس روش انتشار دیسک تعیین گردید. در انتها، بررسی مولکولی حضور ژن های mecA، mecB و mecC در جدایه ها صورت گرفت. طبق نتایج، بیشترین مقاومت مربوط به آنتی بیوتیک های پنی سیلین (54 درصد) و تری متوپریم-سولفامتوکسازول (23 درصد) و کمترین مقاومت مربوط به آنتی بیوتیک تایلوزین (7 درصد) بود. تنها در یک جدایه (3/2 درصد) حضور ژن mecA مورد تایید قرار گرفت، در حالی که، این جدایه در تست فنوتیپی به عنوان MRSA شناسایی نگردید. هیچ یک از ژن های mecC وmecB  در این مطالعه شناسایی نشدند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که در منطقه شمال شرق ایران، مقاومت به متی سیلین در سویه های ورم پستان گاو رخداد بالایی ندارد. همچنین، این مطالعه نشان می دهد که انواع کمتر شناخته شده ژن های مقاومت به متی سیلین در این منطقه شایع نیست. با این حال، توصیه می شود که مطالعات جامع تری در این خصوص صورت گیرد.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، ژن mec، ورم پستان تحت بالینی
  • احمدرضا عطایی، سیده ام البنین قاسمیان*، مرتضی رزاقی منش صفحات 13-23
    مایکوپلاسما هموفلیس عامل کم خونی عفونی گربه سانان می باشد. با توجه به اینکه هموبارتونلا در مرحله اولیه هیچ نشانه بالینی مشخصی در گربه های مبتلا ندارد، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی وقوع هموبارتونلوز در گربه های خانگی شهرستان اهواز و عوامل مرتبط با آن صوت گرفت. مطالعه حاضر یک بررسی مقطعی-کاربردی بود که به منظور ارزیابی میزان بروز هموبارتونلا در 120 قلاده گربه خانگی که طی سال های 1400-1401 به مراکز دامپزشکی شهرستان اهواز ارجاع داده شده بودند، صورت گرفت. فاکتورهایی نظیر سن، جنس، نژاد، اخته کردن، خانگی بودن و علت مراجعه به مراکز دامپزشکی و همچنین داده های آزمایشگاهی در گربه های آلوده به عفونت هموبارتونلا با گربه های غیر آلوده مورد مقایسه قرار گرفت. فراوانی شیوع هموبارتونلوز در گربه های خانگی شهر اهواز 3/13 درصد (16 مورد) برآورد شد. میانگین سنی حیوانات مبتلا به هموبارتونلوز بیشتر از حیوانات فاقد هموبارتونلوز بود. (75/2-= Z، 006/0=P). علت مراجعه اغلب گربه های آلوده به هموبارتونلوز، بی حالی و بی اشتهایی (8/43 درصد) و در مرتبه بعد تب و اختلالات عصبی (25 درصد) بود. تفاوت معنی داری در میزان WBC (98/0-=Z، 32/0=P)، MCV (17/1-=Z، 24/0=P) ،MCHC (34/0-=Z، 73/0=P) و MCH (17/2-=Z، 29/0=P) مشاهده نشد. با این حال، میزان RDW (21/2-=Z، 02/0=P) و RBC (57/4-=Z، 005/0>P) در گربه های آلوده به هموبارتونلوز کمتر از گربه های فاقد هموبارتونلوز بود. با توجه به نتایج مطالعه حاضر، شیوع هموبارتونلوز در گربه های خانگی شهرستان اهواز 3/13 درصد است. سن مهم ترین عوامل موثر در بروز هموبارتونلوز در گربه های خانگی می باشد. بنابراین، بررسی دوره ای میزان گلبول های قرمز از طریق آزمایشات منظم خون در گربه های با سنین بالاتر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: حیوانات خانگی، گلبول های قرمز، مایکوپلاسما هموفلیس، هموبارتونلوز
  • هامون کردستانی، مهرداد پویانمهر*، احسان الله افشاری صفوی صفحات 24-34

    طاعون نشخوارکنندگان کوچک (PPR)یکی از مهم ترین بیماری های عفونی دام است. این بیماری درایران اندمیک است. هدف این مطالعه استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) جهت کمک در کنترل بیماری PPR طی یک دوره هشت ساله در استان کرمانشاه بود. گزارش بیماری PPR در سطح استان کرمانشاه طی یک دوره زمانی 1398-1390جمع آوری و با استفاده از نرم افزار ArcGIS 10.6 لایه های تقسیمات استان مشخص شد. اطلاعات مربوط به تعداد کل دام های هر شهرستان به تفکیک، دام های معاینه شده، دام های مبتلا، تلفات و کانون های پرخطر بیماری به صورت جدول توصیفی به پایگاه داده اضافه و با استفاده از سیستم مختصات جغرافیایی  (GCS)به نقشه ی استان متصل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس تفاوت بین نقاط درگیر بیماری، میزان درگیر ی و مناطق استان کرمانشاه با استفاده از نرم افزار SSPS 18 و آزمون chi-square وFisher  انجام شد. اختلاف معنی داری در رخداد بیماری در قسمت های مختلف استان مشاهده گردید (P< 0.05). در کانون های درگیری و ابتلا بیشترین و کمترین آمار به ترتیب مربوط به منطقه غربی 4/39 درصد، مرکزی 9/35 درصد و منطقه شرقی 6/24 درصد بود. بیشترین و کمترین تلفات نیز با 465 و 6 مورد مربوط به سال 1390 و 1396 بود. نتایج این مطالعه به دلیل اندمیک بودن بیماری در ایران به سیاست گذاران بهداشتی حوزه دام برای اتخاذ روش های کنترلی کمک و موجب شناخت بهتر اپیدمیولوژی بیماری می شود. لذا دقت در ثبت کامل و جامع کدهای اپیدمیولوژیک سیستم GISو توجه بیشتر به سیستم پایش لازم است.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، کرمانشاه، طاعون نشخوار کنندگان کوچک
  • محمد اسلام پناه، نجمه معتمد*، حمید شوشتری صفحات 35-48

    تحت تیپ H9N2 آنفلوانزای پرندگان جزو ویروس های مهم از نظر اقتصادی در صنعت طیور خاورمیانه بوده و در ایران نیز به صورت اندمیک شده است. مطالعه حاضر به منظور بررسی تروپیسم بافتی و بیماری زایی 3 جدایه مختلف از ویروس H9N2  انجام شد. بدین منظور 84 جوجه یک روزه  SPF به طور تصادفی به چهار گروه مساوی (21 جوجه در هر گروه) در ایزولاتورهای جداگانه با فشار هوای مثبت تقسیم شدند. جوجه های 30 روزه در گروه های 1، 2 و 3 با 106EID50  از سه ویروس H9N2 جدا شده در سال های مختلف از مرغداری های گوشتی ایران به روش چشمی- بینی تلقیح شدند، گروه چهارم به عنوان شاهد با مایع آلانتوییک تلقیح شدند. در روزهای 2، 4، 6، 8، 10 و 12 پس از تلقیح نمونه ها شامل سواب کلواکی، سواب حلقی -دهانی و بافت های مختلف جمع آوری شدند. از روش Real-time PCR برای شناسایی ویروس در نمونه های بافت و سواب استفاده شد. ویروس H9N2  در تمام بافت ها در روزهای 2، 4 و 6 پس از تلقیح به استثنای کبد و تیموس شناسایی شد. حداکثر ضایعات هیستوپاتولوژیک نای، ریه، کبد، کلیه، طحال، لوزه سکوم و تیموس در روزهای 2 تا 8 مشاهده گردید. ضایعات در سایر بافت ها از جمله لوزه های سکومی و کلواک چندان برجسته نبود. در بررسی ایمونوهیستوشیمی، وجود آنتی ژن ویروس آنفلوانزا در سلول های اپیتلیال بافت های ریه، کلیه و روده در روزهای 4 و 6 پس از تلقیح مشاهده شد. بر اساس نتایج به دست آمده شدت بیماری زایی سه ویروس مورد مطالعه تقریبا مشابه، کم و فاقد تلفات با علایم خفیف تنفسی و دپرسیون بود. با این حال دیده شده که علی رغم بیماری زایی کم ویروس های H9N2 تظاهر علایم بالینی عفونت با این ویروس در گله های تجاری بسیار متغیر و بعضا با تلفات و خسارات اقتصادی مهمی همراه است.

    کلیدواژگان: ویروس آنفلوانزای پرندگان، واکنش زنجیره پلی مراز در زمان واقعی، بیماری زایی، هیستوپاتولوژی، ایمونوهیستوشیمی
  • سید رضا حسینی*، میلاد حمزه علی طهرانی، مینو پرتوی نصر صفحات 49-56

    بابزیوزیس می تواند میزبان های مهره دار گوناگونی شامل حیوانات اهلی و وحشی و انسان را آلوده نماید. این انگل، تک یاخته داخل سلولی بوده که در داخل گلبول های قرمز خون یافت می شود و به وسیله کنه های خانواده ایکسودیده به میزبان های حساس انتقال می یابد. با بررسی 200 نمونه خون اخذ شده از دو جمعیت 100 قلاده از سگ های شهری و اهلی شهر اصفهان و با استفاده از روش های معمول انگل شناسی و استفاده از روش مولکولی (PCR) جهت تایید قطعی حضور تک یاخته بابزیا در خون حیوانات مذکور اقدام شد سپس نتایج به دست آمده با نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون مربع کای (X2) مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. در نمونه های مورد مطالعه در روش مولکولی از سگ های صاحب دار10/21 درصد و 20/39 درصد در سگ های شهری مشاهده شد که با مقایسه روش مشاهده میکروسکوپیک که در سگ های صاحب دار 6/13 درصد و در سگ های شهری 9/17 درصد مشاهده گردید. این میزان بیانگر شیوع پایین تر انگل در سگ های صاحب دار نسبت به سگ های شهری در شهر اصفهان می باشد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که میزان بابزیا کنیس در سگ های بدون صاحب شهر اصفهان دارای شیوع بالاتری بوده و با توجه به توان بالقوه این سگ ها و وفور ناقلین بندپا در اشاعه این بیماری، این موضوع نیازمند توجه بیشتر مسیولین نسبت به جمع آوری و ساماندهی حیوانات شهری بیش از گذشته می باشد.

    کلیدواژگان: اصفهان، بابزیا کنیس، سگ اهلی، سگ شهری، عفونت انگلی
  • زهرا مینوش سیاوش حقیقی*، سید حسین مودب صفحات 57-66

    از تعداد 59 راس اسب دارای علایم اسهال و کولیک در یک بازه زمانی نه ساله (1399-1390) ، 54 درصد تلف شده و مابقی زنده ماندند. 30 درصد حیوانات مبتلا در محتویات رفلاکس معدی- بینی (2 مورد)، مدفوع (9 مورد) و محتویات روده هنگام کالبدگشایی (7 مورد)، باکتری سالمونلا جدا گردید. در معاینه بالینی قبل از انجام درمان، علایم دپرشن، تاکی کاردی، تاکی پنه، احتقان عروق مخاطی، افزایش CRT، تب، هیپوترمی، اسهال، اسهال خونی، دل درد، رفلاکس بینی- معدی، ایلیوس، کاهش حرکات روده، اتساع روده ها در معاینه رکتال، مشاهده شد. در بررسی کالبدگشایی 20 راس اسب مبتلا، اتساع شدید معده، اتساع شدید سکوم و کولون، خونریزی های پتشی و اکیموز سطوح سروزی و مخاطی روده باریک و کولون، کلیه های کم رنگ و بزرگ، غدد آدرنال پرخون، مورد توجه قرار گرفت. در بررسی میکروسکوپی، بیشترین ضایعات د رسکوم و کولون به صورت ادم وسیع لایه پارین و زیر مخاط، ترومبوس های بزرگ فیبرینی داخل عروق پارین و زیر مخاط، خونریزی و نکروز انعقادی اپیتلیوم سطحی مخاط پرزها و ارتشاح سلول های التهابی به لایه پارین سکوم و کولون مشاهده گردید. علایم بالینی، ماکروسکوپیک و هیستوپاتولوژیک مشاهده شده در این بررسی با یافته های مطالعات قبلی در مورد سالمونلوز اسب مشابهت داشتند که علاوه بر جداسازی و کشت باکتری، این یافته ها نیز از جمله قابل اعتمادترین علایم تشخیص بیماری در اسب های مبتلا هستند.

    کلیدواژگان: تک سمیان، انتروکولیت، سالمونلوز، هیستوپاتولوژی
  • حمیدرضا فرزین، مجید جمشیدیان مجاور*، محدثه امیری، کاوه اکبرزاده شعرباف، سید الیاس طباطبایی زاده صفحات 67-74

    عفونت های ادراری (UTI) یکی بارزترین عفونت ها در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان و همچنین اشریشیاکلی شایع ترین پاتوژن و همچنین مسیول 85-50 درصد عفونت های ادراری در جوامع و بیمارستان ها است. نوترکیبی ها، در جمعیت باکتری اشریشیاکلی منجر به تنوع در میان آنها و شکل گیری گروه های فیلوژنتیک می گردد. با تعیین هویت اجدادی سویه ها و گروهی که باکتری به آن تعلق دارد، می توان به ماهیت بیماری زا یا فلور طبیعی یا پاتوژن بودن باکتری پی برد. در این مطالعه در بازه ی زمانی 4 ماهه تعداد 50 نمونه از کشت های مثبت دارای عفونت ادراری ارجاع شده به آزمایشگاه مستقر در بیمارستان ثامن الایمه شهرستان بجنورد مورد بررسی قرار گرفت. پلیت های دارای باکتری که در محیط کشت مک کانکی آگار دارای کلنی های صورتی رنگ بودند به عنوان جدایه های مشکوک به اشریشیاکلی انتخاب شدند و به وسیله آزمایش های بیوشیمیایی (IMVIC) تایید جدایه ها صورت پذیرفت. در این مطالعه از روش PCR و پرایمرهای طراحی شده از چهار ژن yjaA،chuA ،arpA  و TspE4.C2 جهت تعیین گروه های فیلوژنتیکیC ،F ،E ،B2 ،B1 ،A  و  D استفاده گردید. در این مطالعه میزان فراوانی گروه های فیلوژنتیکی به ترتیب B2 (24 درصد)، F (22 درصد)، B1 (18 درصد)،D  (16 درصد)،A  (8 درصد)، C (6 درصد) و E (6 درصد) مشاهده گردید. تمامی جدایه های مورد مطالعه با کمک روش جدید دسته بندی فیلوژنتیکی کلرمونت قابل دسته بندی بودند. در میان جدایه های مورد مطالعه طیف گوناگونی از گروه های فیلوژنتیکی مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: اشریشیاکلی اوروپاتوژنیک، عفونت مجاری ادراری، گروه بندی نیو کلرمونت
  • امیر چراغی*، محمدامین ترابی صفحات 75-84

    ورم پستان یکی از پرهزینه ترین بیماری های موجود در صنعت دامپزشکی بوده که علاوه بر خسارات مالی، تبعات بهداشتی فراوانی را برای جامعه انسانی نیز به همراه داشته است. باکتری استافیلوکوکوس اوریوس یکی از مهمترین علل بروز این بیماری در دامداری ها بوده که به دلیل مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها و وجود برخی خواص میکروبیولوژیک مقاومت بسیار بالایی به طیف وسعی از داروهای صنعتی دارد. در این پژوهش از گیاه مرزه سهندیکا با نام علمی  (Satureja sahendica)بدین منظور استفاده شد. برای انجام این پژوهش بعد از نمونه گیری از شیر دام های ورم پستانی، نمونه های اخذ شده تحت شرایط استریل و در کنار یخ به آزمایشگاه منتقل شده و پس از کشت نمونه در محیط های کشت آزمایشگاهی و تایید وجود باکتری استافیلوکوکوس اوریوس مقادیر حداقل غلظت مهارکنندگی(MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) برای این گونه مشخص شد. نتایج حاصل مشخص کرد که اسانس این گیاه در غلظت 0.82±2.3  میلی گرم بر میلی لیتر برای (MIC) و 3.66 ±10.14 .میلی گرم بر میلی لیتر برای (MBC) بر روی باکتری مذکور موثر است. نهایتا مشخص شد می توان از اسانس گیاه مرزه سهندیکا برای جلوگیری از رشد باکتری استافیلوکوکوس اوریوس به جهت کنترل بروز مقاومت آنتی بیوتیکی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ورم پستان، مرزه سهندیکا، MIC، MBC
  • راضیه جعفری خوشن آبادی، محسن فتحی نجفی*، محمد مومن هروی، محمدرضا بزرگمهر صفحات 85-95

    کلستریدیوم پرفرنژنس یک باکتری بی هوازی است که از بین سویه های آن فقط تیپ B و C می توانند بتا توکسین را تولید کنند. بتا توکسین نقش مهمی در بسیاری از بیماری های انسان و حیوان دارد و تاثیر مهلکی بر روده می گذارد. مطالعه ی حاضر با هدف مقایسه دو روش خالص سازی برای استخراج بتا توکسین از کلستریدیوم پرفرنژنس تیپ B انجام شد. به عنوان روش اول، بتا توکسین با استفاده از رسوب سولفات آمونیوم، کروماتوگرافی ستونی (سفادکس G-25) و کروماتوگرافی تعویض یونی خالص سازی شد، در حالی که در روش دوم از کروماتوگرافی افینیتی استفاده شد. فعالیت همولیزی و مقدار پروتیین در هر مرحله از خالص سازی اندازه گیری شد. خلوص بتا توکسین در هر مرحله با استفاده از الکتروفورز ((SDS-PAGE بررسی شد. با توجه به نتایج مقایسه این دو روش نشان داد که بازده روش اول 8/82 درصد و بازده روش دوم 1/90 درصد بود. مقادیر فعالیت ویژه برای روش اول و دوم به ترتیب  U/mg1/2368 و U/mg 5/164 محاسبه شد. نتایج ما نشان می دهد که کروماتوگرافی افینیتی می تواند برای خالص سازی بتا توکسین از کلستریدیوم پرفرنژنس تیپ B با خلوص بالا و نسبت فعالیت به پروتیین (HU/mg 4370) استفاده شود.

    کلیدواژگان: کلستریدیوم پرفرنژنس تیپ B، بتا توکسین، کروماتوگرافی تعویض یونی، کروماتوگرافی افینیتی
  • یعثوب شیری*، زینب محکمی، فاطمه بیدرنامنی صفحات 96-107

    Pseudomonas aeruginosa یک باکتری میله ای گرم منفی و هوازی است که باعث عفونت در دستگاه ادراری، سیستم تنفسی، غشای میانی پوست، بافت های نرم، باکتریمی و غیره می شود. سفتولوزان- تازوباکتام (C/T) یک آنتی بیوتیک موثر در کنترل این باکتری می باشد. اما اخیرا گزارش هایی مبنی بر ظهور سویه های مقاوم نسبت به این آنتی بیوتیک چالشی جدی را در راه مبارزه با عفونت های ناشی از P. aeruginosa ایجاد کرده است. ژن ampC یکی از ژن های اصلی سنتز بتالاکتاماز می باشد. مطالعات نشان داده سفتولوزان-تازوباکتام نفوذپذیری غشای خارجی بهتر و پایداری بیشتری در برابر ampC  بتالاکتاماز کروموزومی نسبت به سایر آنتی بیوتیک های بتالاکتام دارد. با توجه به اهمیت ژن ampC در فرایند مقاومت باکتری P. aeruginosa به آنتی بیوتیک ترکیبی سفتولوزان- تازوباکتام شبکه هم بیانی ژن ampC بازسازی شده و فرایند بروز مقاومت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تعداد 31 ژن در فرایند بتالاکتامازی در باکتری P. aeruginosa با ژن ampC همبستگی نشان دادند. آنالیزهای توپولوژی شبکه نشان داد به ترتیب پنج ژن ampC، ampD، poxB، ampR و nagZ بالاترین اهمیت را در شبکه دارا می باشند. ژن ampC با 16 ارتباط، بالاترین تعداد ارتباط مستقیم با سایر ژن های موجود در شبکه را دارا بود. تعداد هشت فرایند سلولی بالاترین تعداد نماینده را در میان ژن ها دارا بودند. بر اساس آنالیز آماری فرایندهای سلولی معنادار در میان ژن های مورد مطالعه، به نظر می رسد ارتباط مستقیمی بین متابولیسم پیروات و مقاومت در برابر آنتی بیوتیک های بتالاکتام وجود داشته باشد. نتایج نشان داد ژن اصلی مقاومت در برابر آنتی بیوتیک سفتولوزان-تازوباکتام ampC می باشد. علی رغم اینکه مطالعات نشان داده دو ژن  poxA و poxB تاثیر قابل توجهی در مقاومت باکتری P. aeruginosa ندارند. اهمیت این دو ژن در شبکه بازسازی شده تاکید می کند که مطالعات بیشتری بر روی آنها صورت گیرد.

    کلیدواژگان: شبکه ژنی، ژن آنتولوژی، پروکاریوت، بتالاکتاماز
  • مرضیه حاج محمدی، احسان کریمی*، پریسا شکریزدان، احسان اسکوئیان، محمد فاصله جهرمی، مجتبی معین جهرمی، رضا نورا صفحات 108-131

    امروزه سموم قارچی یک مشکل اساسی در صنعت خوراک و ایمنی زنجیره غذایی محسوب می شوند، که می توانند طیف وسیعی از محصولات کشاورزی و زراعی را آلوده کنند، و در نتیجه بر سلامت و تولیدات دام و طیور، و به تبع آن بر سلامت انسان، اقتصاد کشورها و حتی تجارت بین المللی تاثیر منفی بگذارند. از آنجایی که نمی توان از آلودگی مایکوتوکسین به طور کامل قبل یا بعد از برداشت محصولات زراعی جلوگیری کرد، آگاهی دقیق از نحوه حذف سموم قارچی در طی فرآیندهای تکنولوژیکی و استراتژی های پاک سازی خوراک بسیار مهم است. امروزه کنترل زیستی سموم قارچی توسط میکروارگانیزم ها و سایر فاکتورهای بیولوژیک، در حال تبدیل شدن به یک راهکار قابل اعتماد برای محافظت از محصولات غذایی در برابر آلودگی این سموم است، که باعث افزایش ایمنی و کیفیت محصولات زراعی و خوراک دام، و در نهایت کاهش سموم در محصولات با منشاء حیوانی (شیر، گوشت و تخم مرغ) و افزایش امنیت زنجیره غذایی می شود.

    کلیدواژگان: مایکوتوکسین، کنترل زیستی، میکرو ارگانیزم، آنزیم‎، مخمر، اسانس، گیاهان دارویی
  • آرش قلیانچی لنگرودی، حمیده نجفی، نیوشا حاجی زمانی، ناصر صدری، زهرا ضیافتی کافی، علی هژبر راجعونی، شبنم آقاجان تبار، محمد عبدالشاه، حسین حسینی* صفحات 132-146

    با وجود واکسیناسیون گسترده علیه ویروس بیماری نیوکاسل (NDV) ، این ویروس همچنان در مزارع طیور در گردش است. مطالعه ی حاضر با هدف ارزیابی تفاوت تغییرات هیستوپاتولوژیکی و وضعیت آنتی بادی محافظتی در جوجه های آزمایشی آلوده شده با ژنوتیپ‎های VII.2 و VII.1.1 ویروس نیوکاسل فوق حاد انجام شد. در این مطالعه جوجه های تجاری تخم گذار و SPF (Specific Pathogen-Free)  توسط ژنوتیپ‎های VII.1.1 و VII.2 ویروس نیوکاسل از طریق چشمی-بینی تلقیح گردید. سواب نای و کلواک از تمامی جوجه ها در روز چهارم بعد از چالش اخذ و سپس تمامی جوجه ها برای نمونه گیری بافتی کشته شدند. نمونه های بافت نای، پیش معده، قلب، کلیه، ریه، طحال، مغز، روده و کبد برای بررسی و درجه بندی هیستوپاتولوژی انتخاب گردید. همه ی جوجه های SPF در48 ساعت اول آزمایش تلف شدند. نتایج آزمایش HI در روز قبل از چالش، سطح آنتی بادی در گروه جوجه های تجاری را 46/6 و در گروه جوجه های SPF را، صفر نشان داد. در نتایج حاصل از هیستوپاتولوژی، آسیب شدیدی در بافت پیش معده و قلب مشاهده نشد. در بافت نای دو گروه جوجه SPF آلوده شده با دو ژنوتیپ، خونریزی مشاهده گردید. بیشترین جراحات در بافت ریه و کلیه مشاهده شد که در گروه جوجه‎های SPF شدیدتر بوده و همچنین جراحات حاصل از ویروس VII.2 شدیدتر از سویه VII.1.1 بود. در مجموع با توجه به تیتر آنتی بادی محافظ و جراحات هیستوپاتولوژی کمتر در گروه جوجه های تجاری، می توان نتیجه گرفت که آنتی بادی موجود در گله های تجاری تا حد بالایی از تکثیر ویروس جلوگیری می نماید.

    کلیدواژگان: بیماری نیوکاسل، هیستوپاتولوژی، VII.2، VII.1.1، جوجه های تجاری
|
  • Mehri Amini Kamroodi, Gholamreza Hashemitabar, Mahdi Askari Badouei *, Babak Khoramian, Hamideh Kalateh Rahmani Pages 1-12
    Staphylococcus aureus is one of the most important agents causing mastitis in dairy cattle. The emergence of methicillin resistance in S. aureus is a concern in veterinary medicine and public health. Due to the identification of new types of genes encoding methicillin resistance in recent years, the aim of this study was to investigate the presence of methicillin resistant (MRSA) and types of mec gene for the first time in the northeast of Iran. In the present study, the identity of 54 staphylococcus aureus isolates causing bovine subclinical mastitis were investigated using biochemical and molecular tests. Among them, the species-specific nuc gene was detected in 44 strains. Then, resistance of isolates to penicillin, cefoxitin, enrofloxacin, tylosin and trimethoprim-sulfamethoxazole were determined using the disk diffusion method. Finally, the molecular investigations for detection of the mecA, mecC, mecB genes were conducted. According to the results, the highest resistance were related to penicillin (54%) and trimethoprim-sulfamethoxazole (23%), and the lowest resistance was related to taylosin (7%). The mecA gene was observed in only one isolate (2.3%), while the isolate was not identified as MRSA in phenotypic test. The results of the present study show that the incidence of methicillin resistance in bovine mastitis strains of the area is not high. This study also showed that less known types of mec genes were not common in this region. However, further studies must be perform in this regard.
    Keywords: Staphylococcus aureus, mec, subclinical mastitis
  • Ahmmadreza Ataei, Seyedeh Ommolbanin Ghasemian *, Morteza Razaghimanesh Pages 13-23
    Mycoplasma haemofelis is the cause of infectious anemia among cats. Due to the asymptomatic nature of hemobartonella in the initial stage, the present study aimed to evaluate the incidence of hemobartonellosis and its related factors in domestic cats in Ahvaz, Iran. This cross-sectional study was performed to investigate the development of hemobartonella in 120 domestic cats referred to veterinary centers in Ahvaz city within 2021-2022. Factors, such as age, gender, race, castration, domesticity, and reasons for referring to the veterinary centers, as well as laboratory data of cats infected with hemobartonella infection, were compared with those of non-infected cats. The prevalence of hemobartonellosis in domestic cats in Ahvaz city was estimated at 13.3% (16 cases). The mean age of cats with hemobartonellosis was higher than those without hemobartonellosis (Z=-2.75, P=0.006). Lethargy and anorexia were the predominant reasons of referred to the veterinary centers among hemobartonellosis-infected cats (43.8%), followed by fever and neurological disorders (25%). No significant difference was found in terms of white blood cells (Z=-0.98, P=0.32), mean cell volume (Z=-1.17, P=0.24), mean corpuscular hemoglobin concentration (Z=-0.34, P=0.73), and mean corpuscular hemoglobin (Z=-2.17, P=0.29). However, the levels of red cell distribution width (Z=-2.21, P=0.02) and red blood cell (Z=-4.57, P<0.005) were lower in cats infected with hemobartonellosis than in healthy cats. According to the results of the present study, the incidence rate of hemobartonellosis was 13.3% among domestic cats in Ahvaz city. Age was found the most important factor in the development of hemobartonellosis in domestic cats. Therefore, it is recommended to perform periodic monitoring of red blood cell counts through regular blood tests in older cats.
    Keywords: Hemobartonellosis, Mycoplasma hemofelis, Pets, Red blood cells
  • Hamon Kurdistani, Mehrdad Pooyanmehr *, Ehsanollah Afshari Safavi Pages 24-34

    Peste des petits ruminants (PPR) is one of the most important infectious diseases of livestock. This disease is endemic in Iran. The aim of this study was to use GIS to help control PPR over an eight-year period in Kermanshah province. Reports of PPR disease in Kermanshah province were collected over a period of 2011-2019. Using ArcGIS 10.6 software, the provincial segments were identified. The total number of livestock   infected, mortality and high risk centers were added to the descriptive table and It was connected to the province map using the Geographical Coordinate System. .Data analysis was performed based on the difference between disease incidence points, incidence rates and areas of Kermanshah province using SSPS 18 software and Fisher chi-square test.: There was a significant difference in disease incidence in different parts of the province (P <0.05). In conflict and infection centers, the highest and lowest statistics were related to the western region with 39.4%, the central region with35.9% and the eastern region with 24.6%, respectively. The highest and lowest casualties with 465 and 6 cases were related to 2012 and 2017. Due to the endemic nature of the disease in Iran, the results of this study in helping veterinary health policy makers in adopting control methods and better understanding of the epidemiology of the disease. Therefore, it is necessary to pay attention to the complete and comprehensive registration of the epidemiological codes of the GIS system and pay more attention to the monitoring system.

    Keywords: Epidemiology, GIS, Kermanshah, Peste des petits ruminants
  • Mohammad Eslampanah, Najmeh Motamed *, Hamid Shoushtari Pages 35-48

    Avian influenza virus (AIV) subtype H9N2 is one of the most important AIV in poultry around the world. An experiment was carried out for studying the pathogenicity of three H9N2 isolates. Eighty four one-day-old SPF chickens were divided randomly into “four groups (21 chicks per group)” in separate isolators with positive Air pressure. At the age of 30 days-old chickens in group 1,2, and 3 were inoculated with 106EID50 of three H9N2 isolates by oculo-nasal route, 4th group was kept as control and inoculated with mock allantoic fluid. Samples including oropharyngeal and cloacal swabs and various tissues were collected at 2, 4, 6, 8, 10 and12 days post-inoculation (PI). The Real-time PCR assay was used for detection of the virus swab and tissue samples. In experiment groups, H9N2 AIV was detected from all examined tissues in 2, 4 and 6 dpi, exception was liver and thymus. Maximum histopathological lesions were seen from 2 till 8 dpi in trachea, lung, liver, kidney, spleen, cecal tonsil and thymus eventually. Lesions in other tissues including cecal tonsils, and cloaca was not significant. In immunohistochemical investigation, the presence of antigen in the epithelial cells of lung, kidney and intestinal tissues, was observed on 4 and 6 days post inoculation. Considering the fact that H9N2 viruses are of low pathogenicity but they show various clinical signs in commercial flocks. The results of this study showed that there was some pathogenic differences between three isolates but the differences were not significant.

    Keywords: Avian influenza virus, H9N2 subtypes, immunohistochemistry, Real time RT-PCR, SPF chicken
  • Seyed Reza Hosseini *, Milad Hamzehali Tehrani, Minoo Partovi Nasr Pages 49-56

    Babesiosis is caused by different species of babesiosis. It can infect a variety of vertebrate hosts, including domestic and wild animals and humans. The parasite is an intracellular monocyte found inside red blood cells. It is transmitted to sensitive hosts by ticks in the oxidized family. This disease is characterized by extensive lysis of red blood cells, which leads to anemia, jaundice, hemoglobinuria, and eventually death. In this work, 200 blood samples were examined taken from two populations of 100 urban and domestic dogs in Isfahan using common parasitological methods and molecular method (PCR) to amplify and confirm the presence of Babesia protozoa in the blood of these animals. The results were then statistically analyzed using SPSS software V.16 and the chi-square test (X2). In the samples obtained from pet dogs, a molecular prevalence of 21/10% was observed in urban dogs compared to 39/20%. It was reported by comparing the observational method of parasitology 13/6% and 17/9%, in domestic and urban dogs, respectively. This indicates the low prevalence of this parasite is in domestic dogs compared to the urban dogs in Isfahan. The results of the present study showed that Babesia canis has a higher prevalence in stray dogs in Isfahan. Owing to the potential of these dogs and the abundance of arthropod carriers in the spread of this disease, this issue should be further considered by officials to collect and organize. Urban animals are increasing than ever before.

    Keywords: Babesia canis, Domestic dog, Isfahan, Parasitic infection, Urban Dog
  • Zahra Minoosh Siavosh Haghighi *, Seyyed Hossein Moaddab Pages 57-66

    59 horses with diarrhea and abdominal pain were monitored over a 9-year period (2011-2020). 54% of horses died and others survived. 30% of animals were salmonella positive in bacterial culture. Bacterial isolation was performed on naso-gastric reflux in 2 cases, fecal samples from 9 cases and intestinal contents at necropsy in 7 cases. Before any treatments or death, animals showed clinical signs such as depression, tachycardia and tachypnea. Other symptoms including congested mucous membranes, increased CRT, fever, hypothermia, diarrhea, bloody diarrhea, abdominal pain, nasogastric reflux, ileus, reduced abdominal sounds, and gas distended intestines upon rectal examination were also recorded. Necropsy findings of 20 horses, revealed severe dilation of stomach, gas distention of cecum and colons, petechial and ecchymotic hemorrhages in serosal and mucosal surfaces of small intestine and colons. Pale and enlarged kidneys along with hemorrhagic adrenals were observed. Microscopic examinations revealed severe lesions including: lamina propria and submucosal edema, vascular congestion, large intravascular thrombi, hemorrhages, superficial coagulative necrosis of villi epithelium and mixed inflammatory cell infiltration within lamina propria of cecum and colon. Clinical, macroscopic and histopathological signs of this study were similar to previous studies, and bacterial isolation was used as the most reliable method for diagnosis of involved horses.

    Keywords: Equine, entero-colitis, Salmonellosis, histopathology
  • Hamidreza Farzin, Majid Jamshidian-Mojaver *, Mohadeseh Amiri, Kaveh Akbarzadeh-Sherbaf, Seyed-Elias Tabatabaeizadeh Pages 67-74

    Urinary tract infections (UTIs) are one of the most common infections in hospitalized patients and Escherichia coli is the most common pathogen and is also responsible for 50-85% of urinary tract infections in communities and hospitals. Recombinations in Escherichia coli bacterial populations lead to diversity among them and the formation of phylogenetic groups. By determining the ancestral identity of the strains and the group to which the bacterium belongs, the pathogenic nature or natural flora of the bacterium can be understood. In this study, in a period of 4 months, 50 samples of positive cultures with urinary tract infections were referred to the laboratory located in Samen Al-A'meh Hospital in Bojnourd. . Bacterial plates containing pink colonies in McConkey agar medium were selected as suspected Escherichia coli isolates and, after confirmation by biochemical tests (IMVIC) was performed to confirm the isolates. In this study, four genes yjaA, chuA, arpA and TspE4.C2 were used to determine phylogenetic groups C, F, E, B2, B1, A and D. In this study, the frequency of phylogenetic groups were B2 (24%), F (22%), B1 (18%), D (16%), A (8%), C (6%) and E (6%), respectively seen. All studied isolates could be classified using the new Clermont phylogenetic classification method. A variety of phylogenetic groups were observed among the studied isolate.

    Keywords: Uropathogenic Escherichia coli, Urinary tract infection, New Clermont grouping
  • Amir Cheraghi *, Mohammad Amin Torabi Pages 75-84

    Mastitis is one of the most costly diseases in the veterinary industry, which in addition to financial losses, has many health consequences for human society. Staphylococcus aureus is one of the most important causes of this disease in livestock, which has a very high resistance to a wide range of industrial drugs due to the indiscriminate use of antibiotics and the presence of some microbiological properties. In this study, the Sahendica sage plant with the scientific name (Satureja Sahendica) was used for this purpose. For this study, after sampling the milk of mastitis animals, the samples were taken under sterile conditions and transferred to the laboratory beside the ice, and after culturing the sample in laboratory culture media and confirming the presence of Staphylococcus aureus. Minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum lethal concentration (MBC) values ​​were determined for this species. The results showed that the essential oil of this plant in the average concentrations of 2.3±0.82 mg/ml for (MIC) and 10.14±3.66 mg / ml for (MBC) is effective on the bacterium. Finally, it was found that Sahandika safflower essential oil can be used to prevent the growth of Staphylococcus aureus to control the development of antibiotic resistance.

    Keywords: mastitis, Satureja sahendica, MIC, MBC
  • Raziyeh Jafari Khoshanabadi, Mohsen Fathi Njafi *, Mohammad Reza Momen Heravi, Mohammad Reza Bozorgmehr Pages 85-95

    Clostridium perfringens is an anaerobic bacterium that among its strains, only types B and C can produce beta-toxin. Beta-toxin plays an important role in many human and animal diseases and has detrimental effects on the intestine. The present study aimed to compare two purification methods for the extraction of beta-toxin from C. perfringens type B. As the first method, beta-toxin was purified using ammonium sulfate precipitation, column chromatography (Sephadex G-25), and ion-exchange chromatography (DEAE Sephadex), while the second method employed affinity chromatography. Hemolysis activity and protein content were measured in each step of purifications. The purity of beta-toxin was monitored in each step using SDS-PAGE. According to the results, a comparison of these two methods indicated that the yield of the first method was 82.8%, and the yield of the second method was 90.1%. The specific activity values for the first and second methods were calculated to be 2368.1 U/mg and 164.5 U/mg, respectively. Our results show that affinity chromatography could be used to purify beta-toxin from clostridium perfringens type B with high purity and specific activity (4370 HU/mg).

    Keywords: Clostridium Perfringens type B, Beta-toxin, Ion Exchange Chromatography, Affinity chromatography
  • Yasoub Shiri *, Zaynab Mohkami, Fatemeh Bidarnamani Pages 96-107

    Pseudomonas aeruginosa is a Rod-shaped Gram-negative and strict aerobic bacterium that can causes infection in the urinary system, respiratory system, middle membrane of the skin, soft tissues, bacteremia, etc. Ceftolozan-tazobactam (C/T) is an effective antibiotic in controlling of this bacterium. But recently, reports of the emergence of resistant strains have created a serious challenge in the fight against infections caused by P. aeruginosa. ampC is one of the main genes for β-lactamase synthesis. Studies have shown that Ceftolozane-tazobactam has better outer membrane permeability and improved stability against chromosomal ampC β-lactamase than do other β-lactam antibiotics. Considering the importance of ampC in the process of P. aeruginosa resistance to the Ceftolozane-tazobactam antibiotic, the co-expression network of ampC was reconstructed and the resistance emerging process was analyzed. 31 genes in the beta-lactamase process in P. aeruginosa showed correlation with ampC. Network topology analyzes showed that five genes ampC, ampD, poxB, ampR and nagZ have the highest importance in the network. ampC gene had the highest number of direct connections with other genes in the network with 16 connections. Eight pathways had the highest number of representatives among genes. Based on the statistical analysis of the significant pathways among the studied genes, it seems there is a direct relationship between pyruvate metabolism and resistance to β-lactam antibiotics. Results showed ampC is the main gene for resistance to Ceftolozane-tazobactam. Although studies have shown that poxA and poxB genes do not have a significant effect on P. aeruginosa resistance to the antibiotics, the importance of these two genes in the reconstructed network emphasizes that more studies should be conducted on them.

    Keywords: gene network, Gene ontology, prokaryote, Beta-lactamase
  • Marzieh Hajmohammadi, Ehsan Karimi *, Parisa Shokryazdan, Ehsan Oskoueian, Mohammad Faseleh Jahromi, Mojtaba Moein Jahromi, Reza Noora Pages 108-131

    Today, fungal toxins or mycotoxins are a major problem in the food industry and food chain safety, which can contaminate a wide range of agricultural products, and thus they have negatively affect on health and production of livestock and poultry, and consequently human health, the economies of countries and even international trade. Since mycotoxin contamination cannot be completely prevented before or after harvest, it is important to know exactly how to remove mycotoxins during technological processes and feed clearance strategies. Today, the biological control of mycotoxins by microorganisms and other biological factors is becoming a valid approach to protect food products from contamination by these toxins, which increases the safety and quality of crops and animal feed, and ultimately reduces toxin concentration in animal products (milk, meat and eggs), and increase food chain security.

    Keywords: Mycotoxin, biological control, Microorganism, Enzyme, Yeast, Herbal bioactive com-pounds, spices
  • Arash Ghalyanchi Langeroudi, Hamideh Najafi, Niusha Haji Zamani, Naser Sadri, Zahra Ziafatikafi, Ali Hojabr Rajeoni, Shabnam Agha Jantabar, Mohammad Abdoshah, Hossein Hosseini * Pages 132-146

    Despite the widespread use of vaccination against Newcastle disease virus (NDV), the virus is still circulating in poultry farms. The present study was conducted to measure different histopathological effects and protective antibody levels in experimentally infected chickens with VII.2 and VII.1.1 NDV virulent strains. In this study, commercial layers and SPF(Specific Pathogen-Free) chickens were challenged with NDV genotypes VII.1.1 and VII.2 via oculo-nasal route.  Tracheal and cloacal swabs were collected from all chickens on the fourth day after challenge, then chicks were euthanized in order to collect tissue samples. Tissue specimens were chosen from trachea, proventriculus, heart, kidney, lung, spleen, brain, intestine and liver for evaluation and histopathological grading. All SPF chicks were died within the first 48h of experiment. The HI results of a day before challenge revealed the antibody titer of 6.46 in commercial layers and 0 in SPF chicks. The histopathological results did not show any severe damage in tissues of proventriculus and heart. Both SPF groups showed hemorrhages in tracheal tissues. The most lesions were observed in lung and kidney tissues with more severity in SPF chickens and also more severe in VII.2 infected groups rather than the two VII.1.1 infected groups. In conclusion, according to higher antibody titers and lower histopathological lesions in commercial layers, it can be concluded that antibodies in commercial flocks can prohibit viral replication to a great extent.

    Keywords: Newcastle disease, histopathology, VII.2, VII.1.1, Commercial chickens