فهرست مطالب

نشریه جامعه شناسی سیاسی ایران
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/01
  • تعداد عناوین: 41
|
  • تعهدات بین المللی در حمایت از قربانیان تروریسم از منظر حقوق بشر
    مهدی شعیبی، امیر مقامی*، لیلا رئیسی صفحات 0-0
    امروزه جامعه بین المللی، تروریسم را به عنوان یکی از جرائم جهانی مورد شناسایی قرار داده است. و مبارزه با آن را از وظایف دولت ها دانسته است.گروه های تروریستی با ایجاد ترس و وحشت عمومی به نقض حقوق بنیادین بشرهمچون حق حیات، حق امنیت و دیگر حقوق اساسی انسانها می پردازند و حقوق بشر را قربانی خود می سازند. قربانیان تروریسم علاوه بر کشته و زخمی شدگان، شامل بازماندگان و نزدیکان قربانیان اقدامات تروریستی نیز می شوند. این قربانیان به صورت تصادفی و اتفاقی مورد حمله تروریستی قرار می گیرند. و در شمار بی گناه ترین افراد انسانی هستند. بنابراین شایسته ونیازمند توجه و واکنش حمایتی ویژه در پرتو حقوق بشر می باشند. هدف این پژوهش اینست که مبتنی بر یک روش توصیفی-تحلیلی تعهدات حقوق بشری جامعه بین المللی دولت ها در حمایت از قربانیان تروریسم و جایگاه این نوع از تعهدات در حقوق بین الملل را مورد بررسی قرار دهد. نتیجه این پژوهش اینست که جامعه بین المللی دولت ها با پیروی از تعهدات بین المللی خود، در یک مسیر درست گام برداشته است و باستناد این تعهدات و در راستای حمایت از ارزش های بنیادین حقوق بشر، متعهد و موظف به رعایت و حمایت از قربانیان تروریسم می باشد. و البته این موضوع خود روشی برای مبارزه با تروریسم نیز محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: تعهدات بین المللی، تروریسم، حمایت، قربانیان تروریسم، حقوق بشر
  • محمدعلی وکیلی، محمد توحیدفام*، احمد بخشایش اردستانی صفحات 1-38

    مسیله پاسخگویی، حکومت را ملزم می نماید که در خصوص اعمالی که انجام می دهد به شهروندان توضیح دهد و نتایج حاصل از اقدامات و برنامه های خود را در معرض ارزیابی و قضاوت نهادهای نظارتی قرار دهد. بنابراین اولین و مهمترین نتیجه پاسخگویی، نظارت بر حسن اجرای فرآیندهای دموکراتیک می باشد و این فرآیند با انجام دادن سایر ارکان قدرت در زمینه پاسخگو کردن، امکان پذیر میباشد. در جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک نظام مردم سالار دینی با یک ساختار سیاسی نیمه ریاستی و نیمه پارلمانی نیز در اصول مندرج در قانون اساسی به اهمیت پاسخگویی(مسیولیت) نهادها به یکدیگر و رهبری و پاسخگویی نهادها به شهروندان تاکید شده است. در این بین، یکی از نهادهای مهم در این نظام مردم سالار دینی، مجلس شورای اسلامی می باشد که بر طبق قانون ساسی، این نهاد، علاوه بر وضع قوانین نظارت مستمر بر اجرای قوانین را داشته و می تواند نقش مهمی را در زمینه پاسخگو کردن نظام مردم سالاری دینی ایفا نماید. با توجه به محوری بودن نقش پارلمان در تجلی و اراده مردم و تحقق حکمرانی صالح، در مقاله حاضر با روش اسنادی و شیوه تحلیل تفسیری-کیفی نتایج با بررسی ادوار مختلف مجلس شورای اسلامی(مجالس هفتم تا دهم) و سنجش میزان اثربخشی ابزارهای در اختیار این نهاد، با استناد به عملکرد و آمار کمی و کیفی مجلس نشان داد: پارلمان در تحقق حکمرانی صالح به مدد ابزارهایی چون تنقیح و نظارت بر اجرای صحیح قوانین، شفافیت و ترجیح منافع عمومی بر منافع شخصی، و سایر ابزار و اختیارات مصرح در قانون اساسی می تواند سایر نهادها را در جهت نیل به حکمرانی صالح ملزم به پاسخگویی نماید اما به دلیل موانع و مشکلاتی، تاکنون قادر نبوده وظایف نظارتی و تقنینی خود را با توجه به ابزارهای در دست به نحو احسن انجام دهد. از دستاوردهای مهم این تحقیق، شناسایی این مشکلات و ارایه راهکارهای اجرایی مرتفع نمودن آنهاست.

    کلیدواژگان: پارلمان، پاسخگویی، نظام مردم سالاری دینی، حکمرانی صالح، جمهوری اسلامی ایران
  • ثریا قاضی، مصطفی ازکیا*، ساسان ودیعه صفحات 39-71

    با توجه به اینکه جامعه ایران در برخورد با نوسازی و نوگرایی در ابعاد مختلف با آمادگی ومطابق با نیازهای اساسی اش روبرو نشده است، لذا آهنگ تغییرات در ابعاد های مختلف به شکل هماهنگ و موزون پیش نرفته است. هم چنین این امر منجر به ایجاد شکاف نسلی(نسل اولی ها و نسل دومی ها) در جامعه بیجار شده است. این اختلاف و شکاف نسلی بر سبک زندگی والدین و فرزندان نیز تاثیر گذاشته بود.از این رو، تحقیق حاضر با هدف تاثیر نوگرایی و نوسازی بر سبک زندگی والدین و فرزندان در استان کردستان به انجام رسیده است. در این پژوهش از نظریه های لرنر، مک کله لند، اسمیت و اینکلس، شارما و ترنر، بوردیو و گافمن استفاده شده است. روش تحقیق علی_ مقایسه ای است. جامعه آماری شامل والدین و فرزندان بیجاری است،(فرزندانی که با والدین خود زندگی می کنند) که البته والدین در بازه سنی 40 تا 60 سال و فرزندان در بازه سنی 15 تا 30 سال مورد مطالعه قرار گرفته اند. برای انتخاب نمونه های مورد مطالعه از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای استفاده گردید. تعداد نمونه ها معادل 768 نفر برآورد گردید. از پرسشنامه محقق ساخته داده ها گردآوری شد. روایی و پایایی ابزار اندازه گیری مورد تایید قرار گرفت. با استفاده از نرم افزار Amos ،و مدل معادلات ساختاری روابط بین متغیرها آزمون شد. نتایج نشان داد، نوگرایی و نوسازی بر سبک زندگی با توجه به نقش نسل (والدین و فرزندان) تاثیر گذار بوده است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، نسل، نوگرایی، نوسازی، بیجار، توسعه
  • حبیب الله فاضلی*، محمدرضا شرف صفحات 73-97

    این مقاله به بررسی ظرفیت های مهاجران افغانستانی در پیوند میان دو کشور ایران و افغانستان می پردازد. سیوال اصلی که در اینجا مطرح می شود این است که چگونه ظرفیت های مهاجران افغانستانی در ایران می توانند به افزایش پیوند دو کشور منجر شود؟ فرضیه اصلی مقاله این است که مهاجران افغانستانی دارای ظرفیت های اقتصادی و فرهنگی هستند کهاستفاده از آنها می تواند باعث گسترش پیوند و افزایش قدرت نرم جمهوری اسلامی در کشور افغانستان شود و در طرف مقابل، حضور این افراد در ایران و تربیت قشر تحصیلکرده می تواندمنافع این کشور فارسی زبان را در ایران تامین کند. نتایج تحقیق نیز نشان می دهد که حضور بیش از 3 میلیون افغانستانی در ایران دارای منافع متقابل برای دو کشور است این افراد که درحوزه های مختلف مشغول به کار و تحصیل می باشند با ظرفیت های فرهنگی و اقتصادی به افزایش نفوذ متقابل دو کشور منجر می شود. روش تحقیق در این پژوهش کیفی و از نوع تفسیری است و داده ها از طریق کتابخانه ای و به شیوه فیش برداری از منابع گوناگون جمع آوری شده است.

    کلیدواژگان: مهاجران، افغانستان، ایران، اقتصاد، فرهنگ
  • رحمت الله حق طلب، مهدی نوروز*، محبوبه ضیاءخدادادیان صفحات 99-118

    ابوسنامه یکی از متون برجسته در گستره ادب فارسی است که به جامعه و مفاهیم پیرامون آن میپردازد. عنصرالمعالی به عنوان نویسنده کتاب، گاهی با سنت شکنی های آگاهانه، کلام را پیچیده و دیریاب کرده و رمزهایی را در لایه های زیرین متن گنجانیده است که مخاطب جزیینگر را به سوی معنا راهنمایی میکند. در دوران معاصر، علم نشانه شناسی به عنوان روشی برای تحلیل ابعاد جدیدی از یک اثر به کار میرود و یکی از متغیرهای مهم آن، رمزگان نام دارد. رولان بارت، پژوهشهایی را در این باره انجام داده و رمزگان را به پنج نوع کنشی، هرمنوتیکی، نمادین، معنابنی و فرهنگی تقسیم کرده و برای هرکدام کارکردی را شرح داده است. در مقاله حاضر، با استناد به منابع کتابخانه ای و روش تفسیری از نوع کیفی، مبانی مفهوم عدالت به عنوان مولفه ای اجتماعی در قابوسنامه بر اساس رمزگان ارجاعی و فرهنگی کاویده شده است تا اغراض عنصرالمعالی از بازگویی اندرزهای اخلاقی در این اثر کاویده شود. نتایج کلی تحقیق نشان میدهد که در سطح رمزگان فرهنگی، ایدیولوژی و بینامتنیت دینی برای تبیین آموزه ها نمودی فراگیر داشته است. نویسنده با استناد به دو منبع اصلی و مهم ایرانی - اسلامی، موضوعات مورد نظر خود را در اختیار مخاطبان قرار داده و ابعاد گوناگونی از اهمیت دادگری را در جامعه تبیین کرده است

    کلیدواژگان: عنصرالمعالی، قابوس نامه، سیره سیاسی، عدالت، رولان بارت، رمزگان ارجاعی و فرهنگی
  • حسین آفتابی*، آرش مشفقی، ناصر علیزاده صفحات 119-146

    انقلاب مشروطه بر اثر تغییراتی که در نظام حکومتی پدید آورد نظام ادبی را نیز دگرگون ساخت هر چند نباید فراموش کرد که این انقلاب هم به نوبه خود محصول روشنگری های متجلی در شعر و موسیقی این دوره بود که سبب آگاهی هرچه بیشتر مردم به حقوق انسانی خویش گردید. با ورود مضامین سیاسی و اجتماعی در حوزه شعر و موسیقی عصر مشروطه، گفتمان سیاسی-اجتماعی این دوره در بستر موسیقی و ادبیات شکل گرفت. تحلیل گفتمان اساسا خوانشی تفسیری است و تصانیف عصر مشروطه، همانند متونی موقعیت مند به عنوان ابژه محصول این دوره، مورد شناسایی قرار گرفته اند. گفتمان موسیقی در تصانیف این دوره به منزله نظام معنایی بر ساخته جامعه، توانسته ارتباطی سامان یافته با جهان معنایی دوره مشروطه داشته باشد. در اینجا، گفتمان، محل برخورد موسیقی و قدرت است. یعنی از قدرت به عنوان سوژه، تمرکززدایی شده و گفتمان به صورت گزاره های موسیقی یایی سربرآورده است. تصانیف میهنی از جمله ابزارهای قدرتمند برای گسترش پیام مشروطیت بوده همچنانکه تحولات اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی در این دوره بر چیستی تولید موسیقی موثر بود. موسیقی ایران با تصانیف انقلابی کسانی چون ملک الشعرای بهار دچار تحول شد. مولفه های ملی گرایی، آزادی خواهی، جامعه باوری، مردم سالاری و پارلمانتیسم که زمینه ساز شرایط اجتماعی- سیاسی موثر در تولید گفتمان موسیقی مشروطه و نقد قدرت حاکم هستند، در تصانیف ملک الشعرای بهار مورد توجه قرار گرفته اند. روش به کار رفته در این پژوهش برمبنای تفسیری-کیفی می باشد و داده های پژوهش با استفاده از شیوه تحلیل محتوا و کتابخانه ای بررسی گردیده است.

    کلیدواژگان: گفتمان، انتقاد، مشروطه، تصنیف، ملک الشعرای بهار
  • هدایت صید خانی، غلامحسین زرگری نژاد*، سینا فروزش صفحات 147-170
    حکومت پهلوی اول از بدو تاسیس با ایده تمرکزگرایی و کنترل ایلات و عشایر، سیاست های ضدعشایری از جمله تخته قاپوی عشایر را به مرحله اجرا درآورد. این سیاست به علل گوناگون با شکست مواجه شد. مساله تحقیق حاضر این پرسش است که سیاست های ضد عشایری پهلوی اول در قبال ایل قشقایی فارس چه بوده و چه پیامدهایی را بدنبال داشته است؟ روش تحقیق در این مقاله، تاریخی (استقرایی) خواهد بود و شیوه گردآوری اطلاعات، اسنادی و کتابخانه ای است که با این روش به توصیف و تحلیل مطالب پرداخته خواهد شد. یافته های این پژوهش بیانگر آن است که حکومت پهلوی اول دریک سلسله اقدامات ضدعشایری نظامی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در کنار اسکان عشایر سعی در کنترل و اعمال نظارت مستقیم بر ایلات و عشایر داشت، اما به به دلایلی چون، عدم فراهم آوری زیرساختهای فرهنگی و اجتماعی لازم، توسل به زور، تفاوت اقلیم مناطق و نیز تفاوتهای فرهنگی ناشی از اختلاف مذهب، آداب و رسوم و نیز مشکل زبان و برقراری ارتباط بین ایلات و عشایر و مردم بومی مناطق و نیز تفاوت تامین معیشت به شیوه زندگی کوچروی با کشاورزی خرده مالکی با شکست سیاستهای خود روبرو شد؛ چنانچه بعد از حوادث شهریور 1320 ،ایلات املاکشان را فروختند، احشامشان را بخشیدند حتی تاسیساتی را که برای رفاه آنها ساخته شده بود ویران کردند و دوباره رو به سوی مناطق خود و زندگی کوچ روی آوردند.
    کلیدواژگان: ایلات و عشایر، ایل قشقایی، رضاشاه، پهلوی اول، فارس، خلع سلاح
  • سینا کمالخانی*، علی پژهان صفحات 171-205

    با روی کار آمدن رژیم اقتدارگرا_دیوانسالار رضاشاه و ایجاد ارتش، دیوانسالاری و دولت مدرن، سرانجام تغییرات اقتصادی، اجتماعی و صنعتی کشور به نحو برگشت ناپذیری از راس هرم سیاسی آغاز شد. دیوانسالاری شکلگرفته در دوره رضاشاه، به دلیل ماهیت شبه مدرن، باعث شکل گیری توسعه ناموزون و خروج نیروهای متخصص و کارآمد از دایره دیوانسالاری شد. نتیجه گیری آنکه عناصر و ویژگی های اصلی نامطلوب نظام دیوانسالاری در دوره پهلوی اول به رغم اقدامات صورت گرفته و اجرایی کردن برنامه های «نوسازی» و آرمان های شبه مدرنیستی، در مقایسه با عصر قاجار چندان بهبود نیافت. بدینسان بیماری و ناکارآمدی دستگاه اداری عریض و طویل رضاشاه را کماکان میتوان در کنار سایر عوامل داخلی و کارشکنی های دول خارجی از موانع مهم توسعه کشور در آن دوره به شمار آورد. گرچه بستر دگرگونی کامل و همه جانبه نظام اداری به دلایل گوناگونی چون ساختار سیاسی خودکامه، وجود عناصری مانند توطیه دربار و پرونده سازی، خویشاوندگرایی، رشوه و فقدان نقد و خردورزی کارکنان دیوانسالاری مهیا نشد، اما این دوره، اغلب با گسترش بی سابقه نظام اداری و ایجاد تغییرات وسیع در آن شناخته میشود.

    کلیدواژگان: پهلوی، رضاشاه، دیوان سالاری، عوامل سیاسی، برنامه های نوسازی
  • کیامهر فیروزی، علیرضا ملایی توانی*، قباد منصور بخت صفحات 207-228

    چگونگی شکل گیری و سقوط فرقه از سوی برخی محافل قوم گرا و گریز از مرکز، همواره محل مناقشه بوده، اما با انتشار اسناد محرمانه اتحاد شوروی پس از (1991م، 1370ش)، زوایای بیشتری از مناسبات و مسایل پشت پرده وقایع مربوط به سالهای مورد نظر و همچنین سیاستهای شوروی در ارتباط با ایران و فرقه دموکرات آشکار شده است. یافته های این مقاله بر اساس روش ترکیبی یعنی ترکیبی از مطالعه تطبیقی و تحلیل عقلانی است و میکوشد به این مساله پاسخ بدهد که چه نسبتی بین پیدایش فرقه دموکرات و امتیاز خواهی نفتی شوروی در ایران وجود دارد. رقابت دیرین روس و انگلیس و انحصار نفت جنوب در ید استعمار بریتانیا از عوامل موثر در امتیازخواهی شوروی از نفت شمال بود. توجه شوروی به نفت شمال به اوان جنگ اول جهانی باز میگردد. اشغال بخش هایی از خاک ایران و خودداری شوروی از تخلیه آن علیرغم توافق قبلی، فرصت مقتضی امتیاز خواهی را برای شوروی فراهم نمود. گرچه شوروی تلاش میکرد تا شکل گیری فرقه دموکرات در آذربایجان را حرکتی مردمی و هویت طلبانه معرفی نماید اما بررسی و تحقیق در اسناد و شواهد عینی نشان میدهند که موجودیت، اهداف، مرامنامه و اقدامات فرقه دموکرات، همگی در شوروی تهیه و تدوین شده بود. فرقه دموکرات به موازات حزب توده و نیروهای چپ در راستای اهداف شوروی از آن جمله مساله امتیاز نفت شمال عمل میکردند. فرقه دموکرات آذربایجان درواقع ابزاری برای اعمال فشار به دولت مرکزی ایران و کسب امتیاز نفت بود. البته عوامل مختلفی در ناکامی شوروی برای کسب امتیاز نفت دخیل بوده اند. سیاست ورزی احمد قوام، شکایت ایران به سازمان ملل و فشارهای بین اللملی و مقاومت مردم آذربایجان در برابر فرقه از آن جمله اند.در این مقاله به همین وجه اخیر تاکید شده است. مقاله به این نتیجه رسیده است که هرچند مردم آذربایجان در ظهور و شکل گیری فرقه نقشی نداشتند اما در بیرون راندن آن و ناکامی شوروی در دستیابی به امتیاز نفت شمال نقش مهمی ایفا کردند. لازم به ذکر است روش پژوهش حاضر تفسیری- کیفی بوده است.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: شوروی، نفت شمال، ایران، فرقه دموکرات، مردم آذربایجان
  • نصرت خاتون علوی* صفحات 229-252

    هدف اصلی نوشتار حاضر مطالعه بررسی جامعه شهری و روستایی عصر صفویه است. به هنگام ظهور صفویان همواره مفصل بندی (همزیستی) طبقاتی پویایی مابین اجتماعات عشایریدهقانی و شهری فراهم گردید، چندانکه صفویان ساختار اجتماعی ایران را با تاکید بر هویت مذهبی و ملی جدیدی تعریف کردند. کلیت شکل بندی ساختار اجتماعی صفویان همچون بستری میماند که در سایه آن وحدت سیاسی و ملی، مدنیت، رفاه اجتماعی، رونق اقصادی و پویای فرهنگی و روابط گسترده با دول خارجی به وجود آمد. البته این توصیف به معنای تایید همه جنبه های ساختار طبقاتی عصر صفویه در دوره های سلاطین صفوی نیست، زیرا تحولات اجتماعی، اقتصادی، مذهبی و شیوه حکومتی، در ایجاد ساختار اجتماعی در دوره حاکمان مختلف صفوی، نقش اساسی داشته است. بنا به این ملاحظه، این پرسش وجود دارد که صفویان در ساختار سیاسی از قدرت خود در فرایند اجتماعی و برای بقاء و دوام هویت سیاسی خود مواجه با طبقات اجتماعی چگونه عمل کردند؟ در چنین ساختاری، دولت یا شاه به دلیل بهره مندی از قدرت گسترده و فراتر از طبقات اجتماعی قرار داشتند، همواره ایفاگر دو کارکرد مهم به انگیزه حفظ آن ساختار و یا توسعه اقتدار آن بوده است، یکی تلاش برای حفظ نظام اجتماعی، و دیگری تکاپو برای دگرگونی آن در شرایطی که چنین ضرورتی برای بقاء و دوام ساختار سیاسی تشخیص داده می شد، بوده است. یکی از جنبه های عدالت حفظ طبقات اجتماعی در جایگاه خود است، و شاید وظیفه داشت در تحقق آن با تکیه به اقتدار سیاسی خویش اهتمام جدی داشته باشد. این مفهوم در متون تاریخی و سیاست نامه در شکل گسترده ای مطرح و مورد تاکید قرار گرفته است. این پژوهش درصدد است با روش تفسیری-کیفی ضمن توجه به ضرورت کاربرد رویکردهای جامعه شناسی شناسی در تحلیل پدیده های تاریخی و برپایه منابع کتابخانه ای، جامعه دولت شیعی صفویه را در چشمانداز حیات سیاسی،اجتماعی و اقتصادی بررسی و تحلیل نماید.

    کلیدواژگان: صفویه، جامعه شهری، جامعه روستایی، ساختار سنتی، هویت ملی
  • تحلیل و ارزیابی جامعه شهری و روستایی عصر صفوی با تاکید بر هویت ملی
    نصرت خاتون علوی* صفحات 229-252
    هدف اصلی نوشتار حاضر مطالعه بررسی جامعه شهری و روستایی عصر صفویه است. به هنگام ظهور صفویان همواره مفصل بندی (همزیستی) طبقاتی پویایی مابین اجتماعات عشایریدهقانی و شهری فراهم گردید، چندانکه صفویان ساختار اجتماعی ایران را با تاکید بر هویت مذهبی و ملی جدیدی تعریف کردند. کلیت شکل بندی ساختار اجتماعی صفویان همچون بستری میماند که در سایه آن وحدت سیاسی و ملی، مدنیت، رفاه اجتماعی، رونق اقصادی و پویای فرهنگی و روابط گسترده با دول خارجی به وجود آمد. البته این توصیف به معنای تایید همه جنبه های ساختار طبقاتی عصر صفویه در دوره های سلاطین صفوی نیست، زیرا تحولات اجتماعی، اقتصادی، مذهبی و شیوه حکومتی، در ایجاد ساختار اجتماعی در دوره حاکمان مختلف صفوی، نقش اساسی داشته است. بنا به این ملاحظه، این پرسش وجود دارد که صفویان در ساختار سیاسی از قدرت خود در فرایند اجتماعی و برای بقاء و دوام هویت سیاسی خود مواجه با طبقات اجتماعی چگونه عمل کردند؟ در چنین ساختاری، دولت یا شاه به دلیل بهره مندی از قدرت گسترده و فراتر از طبقات اجتماعی قرار داشتند، همواره ایفاگر دو کارکرد مهم به انگیزه حفظ آن ساختار و یا توسعه اقتدار آن بوده است، یکی تلاش برای حفظ نظام اجتماعی، و دیگری تکاپو برای دگرگونی آن در شرایطی که چنین ضرورتی برای بقاء و دوام ساختار سیاسی تشخیص داده می شد، بوده است. یکی از جنبه های عدالت حفظ طبقات اجتماعی در جایگاه خود است، و شاید وظیفه داشت در تحقق آن با تکیه به اقتدار سیاسی خویش اهتمام جدی داشته باشد. این مفهوم در متون تاریخی و سیاست نامه در شکل گسترده ای مطرح و مورد تاکید قرار گرفته است. این پژوهش درصدد است با روش تفسیری-کیفی ضمن توجه به ضرورت کاربرد رویکردهای جامعه شناسی شناسی در تحلیل پدیده های تاریخی و برپایه منابع کتابخانه ای، جامعه دولت شیعی صفویه را در چشمانداز حیات سیاسی،اجتماعی و اقتصادی بررسی و تحلیل نماید.
    کلیدواژگان: صفویه، جامعه شهری، جامعه روستایی، ساختار سنتی، هویت ملی
  • مهدیس محمودی گیلانی، نادر مردانی*، احمد اسدیان، حسین مهرپور صفحات 253-283

    نظارت بر قانونگذاری یکی از موضوعات بااهمیت در حقوق اساسی امروز است. در این مقاله به نسبت این موضوع با حکومت قانون و دموکراسی و اشکال تبلور و اعمال آن درکشورهای گوناگون میپردازیم. سوال اصلی اینکه؛ « مبانی، ساختار و آیین کار و وظایف و صلاحیت های شورای نگهبان ایران و دیوان عالی آمریکا چیست؟» ازاین رو، جایگاه «شورای نگهبان قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران» و «دیوان عالی فدرال ایالات متحده آمریکا» در روند قانونگذاری را بررسی خواهیم کرد. نخست، مبانی نظری و ریشه های تاریخی این فعل، سپس ساختار و آیین کار و درنهایت، صلاحیتهای دو نهاد را بررسی میکنیم. نتیجه آنکه،میان دو نهاد تفاوت فاحشی وجود دارد که از تاریخ دو کشور برآمده است. روش پژوهش ما تفسیری-کیفی، راه گردآوری اطلاعات از کتابخانه ها، ابزار آن یادداشت برداری و روش تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز قیاسی است.

    کلیدواژگان: قانون گذاری، نظارت قضایی، دادرسی اساسی، شورای نگهبان، دیوان عالی
  • تیلا اصغرزاده منصوری، محمد عارف*، پرناز گودرزپروری صفحات 285-317

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تحلیلهای انجام شده در رابطه با حضور اژدها در هنر اسلامی ایرانی بخصوص علامتهای عاشورایی است. در طرفین تیغه های توغ سر اژدها دیده میشود که نسبت به سایر عناصر از دلایل کمتر شناخته شدهای برخوردار است. برخی از محققین این عرصه بر این باورند که این سرها، نماد لشکر جنیان حاضر در روز عاشورا است، که برای یاری امام حسین (ع) اذن ورود به میدان جنگ خواستند و امام موافقت نفرمودند. (یعنی نماد خیر و یاری). برخی دیگر نماد عقوبت کار ستمگران میدانند که گرفتار آتش جهنم(مار غاشیه) میشوند. (یعنی نماد شر) و اما آنچه از اساطیر باستانی ایران زمین بر می آید و درنگاره های قدیمی به تصویر کشیده شده، اژدها نمادی دوگانه است گاه نماد شرارت، خشکسالی و خوی زشت، همچون مارهای شانه ضحاک و گاهی نمادی از نگهبان درخت زندگی و گنجهای با ارزش. چنانکه از مستندات بر می آید توغ از زمان آق قویونلوها در ایران کاربرد داشته است، اما از دوران صفویه و بعد از آن به صورت ادوات خاص عزاداری سیدالشهدا، جایگاه خاص خود را در میان شیعیان پیدا کرده است. روش پژوهش تفسیری-کیفی بوده و سیوالات بنیادی عبارتند از: حضور اژدها بر روی علامتهای عاشورایی نمادچیست؟و سیر تحول فرمی «دهانه اژدر» چگونه بوده است؟ پژوهش حاضر نشان میدهد حضور اژدرها بر روی توغ میتواند اشارهای غیرمستقیم به نبود آب و شهادت امام و یارانشان در اوج عطش و تشنگی داشته باشد و یا نمادی از نگهبانان درخت زندگی و گنج پنهان عالم معنی است.

    کلیدواژگان: اژدها، دهانه اژدر، توغ، علامت، دوران صفویه
  • آمنه سپهوند، فرانک موسوی*، محمدجواد کرم افروز، سوسن لائی صفحات 319-349

    پژوهش حاضر با هدف تدوین و ارزیابی شاخص های مسیولیت اجتماعی مدیران مدارس متوسطه با روش ترکیبی متوالی کیفی - کمی انجام شد، از نظر هدف کاربردی بود، بخش کیفی با روش پدیدارشناسی انجام شد، مشارکتکنندگان شامل صاحبنظران و متخصصین در حوزه علوم تربیتی بودند که با روش هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. روایی صوری و محتوایی مصاحبه توسط 3 تن متحصصان رشته مدیریت آموزشی انجام شد و برای روایی و پایایی داده ها از معیار قابلیت اطمینان و قابل قبول بودن استفاده شد. تجزیه و تحلیل از روش تحلیل محتوا (مقوله بندی و کدگذاری) انجام شد. مصاحبه ها ضبط شده بر روی کاغذ مکتوب و مقوله بندی شدند تعداد شش شاخص و 55 زیرشاخص برای مسیولیت اجتماعی مدیران مدارس متوسطه به دست آمد. در بخش کمی نیز جامعه آماری شامل مدیران مدارس متوسطه استان لرستان در سال 1400-1399با بیش از پنج سال تجربه، که شامل 1333 نفر بودند و پس از محاسبه، حجم نمونه از طریق فرمول کوکران به تعداد 238 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر یافته های کیفی بود که مقدار پایایی آن با آلفای کرونباخ 85/0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل با نرم افزار spss و Smartspls3 مورد تحلیل قرار گرفت و به روش تحلیل عاملی تاییدی نتایج اعتبارسنجی شد.

    کلیدواژگان: شاخص های مسئولیت اجتماعی، مسئولیت پایداری محیطی، مدیران مدارس متوسطه، استان لرستان
  • امیراحمد مومنی ها، محمد سپهری*، هوشنگ خسروبیگی صفحات 351-367

    آداب و فرهنگ ایرانی و زبان فارسی به همراه جلوه های بارز تمدن ملت ایران از راه های گوناگون و در زمینه های متنوع بر فرهنگ و زبان عربی تاثیر گذارده است و موجبات پیشرفت و تعالی اعراب را در گستره ی حکومت و سیاست فرهنگ و ادب و علوم و فنون فراهم آورده است. سوال محوری پژوهش حاضر آن است که امویان چه تاثیری از فرهنگ و تمدن ایران پذیرفته اند؟ فرضیه مطرح شده آن است که اعراب و بخصوص امویان در حوزه مملکت داری و سنت های اجتماعی و فرهنگی بیشترین تاثیرپذیری را از فرهنگ و تمدن ایران داشته اند.  نوشتار حاضر با رویکرد تفسیری-کیفی، شاخص های تاثیر پذیری امویان از فرهنگ و تمدن ایران در برخی از ابعاد سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را نشان خواهد داد. همچنان از نظر سبک زندگی هم میتواند با بیان جنبه های مثبت و متعالی حیات اجتماعی ایرانی اسلامی، الگوی مناسبی در اختیار مخاطبان قرار دهد.

    کلیدواژگان: تمدن ایران، ساسانیان، اعراب، امویان
  • فاطمه نعناکار، مهدی گلجان*، مهدی انصاری صفحات 369-388

    سوال این تحقیق عبارت از این که واقعه محنت چه تاثیر اجتماعی برعصر عباسی داشت؟ فرضیه این تحقیق نشان می دهد که تاثیر منفی ایجاد محنه به خاطر رعب و ترس و تقیه و گسترش دورویی در جامعه و تاثیر مثبت آن جلوی مسایل تخریبی راگرفته وبیشتر در راستای اهداف حاکمیت می باشد. محنت یک مقوله کاملا سیاسی بود که در آن سیاستمداران از عقاید و افکار مذهبی برای انگیزه های شخصی خود بهره می بردند. نتایج و یافته های تحقیق نشان می دهد مامون با پذیرش عقیده معتزله و ایجاد دادگاه های محنت میخواست نوعی اتحاد در میان جامعه به وجود آورد و بر خلافت و حکومت تسلط کامل داشته باشد و نوعی اتحاد در میان جامعه به وجود آورد و با قرار دادن مذهب در مقابل مذهب سوار بر موج سیاسی حاکم برخلافت و حکومت تسلط داشته باشد. از طرفی خطر بالقوه جریان اعتزالی را که روز به روز فزایش مییافت به نفع خود و حکومتش مصادره کرد. در جریان محنه وقتی عقیده معتزله تبدیل به وسیلهای در دست حکومت شد از مسیر اصلی خود منحرف و به دستگاهی برای کنترل مخالفان حکومت تبدیل شد و در واقع مامون و معتصم و واثق با ایجاد محنه به دو هدف عمده خود رسیدند. از قدرت فقها و محدثین کاستند زیرا بعد از این، ظهور هیچ فقیه نیرومندی که بتواند مذهب فقهی پایداری ایجاد کند در تاریخ وجود ندارد. عقیده معتزله را نزد مردم بیاعتبار و از رونق انداخت و با دولتی شدن آن جریان معتزله پایگاه و قدرت مردمی خود را از دست داد و دیگری تهدیدی برای حکومت به حساب نمی آمد.

    کلیدواژگان: واقعه محنت، عصر عباسی، تاثیر اجتماعی، مامون
  • سید محمد کلانترنیا*، ماشاالله حیدرپور، داود کیانی صفحات 389-415

    در مورد رادیکالیسم و نقش گروه ها با عقاید افراطی سلفی میتوان به مهمترین متغیر اصلی تنازع با مدرنیته و عوامل منطق های در خاورمیانه به مانند نبود دموکراسی، افزایش عمق عقایدمذهبی اشاره نمود. اما پرسش اصلی اینکه رشد گروه های رادیکال افراطی به خصوص از سال 2011 در منطقه خاورمیانه چه اثراتی بر نظم امنیتی این منطقه دارد؟ رادیکالیسم افراطی، باتوجهبه ساختار عقیدتی که جهان را به "با من" یا "علیه من" تقسیم مینماید نظم امنیتی خاورمیانه را با مخاطره روبرو ساخته و هدف اساسی ارزیابی نقش این گروه ها و رادیکالیسم افراطی بر نظم امنیتی خاورمیانه است؛ نتیجه آنکه افراط گرایی در اسلام سیاسی در رابطهای سازا و قوام بخش متقابل با یکدیگر قرار دارند و این دو مرتبا یکدیگر را بازتولید میکنند. این مطالعه از نوع نظری بوده و مبتنی بر روش تفسیری-کیفی (اسنادی) است و باگردآوری داده های لازم به بررسی، تجزیه و تحلیل روابط داده های مزبور می پردازد.

    کلیدواژگان: افراط گرایی، خاورمیانه، نظم، قدرت، امنیت
  • حسین همتی، قاسم ترابی*، عباس صالحی نجف آبادی صفحات 417-445

    پژوهش حاضر در پی بررسی علل و عوامل رشد پوپولیسم ملی گرایانه در برخی کشورهای غربی از جمله آمریکا است. ادعای نوشتار حاضر این است مدرنیته غربی و پدیدهی گسترده ی جهانی شدن در حوزه های مختلف اقتصادی، فرهنگی، امنیتی، و سیاسی به عنوان مشخصه ی بارز و جریان غالب این قرن حاضر که با خود تعارضاتی به همراه داشته است که یکی از نتایج یا محصولات این تعارضات ظهور پوپولیسم در سیاست دولت ها و دستیابی احزاب پوپولیستی راست افراطی در اروپا و جریانات پوپولیستی در آمریکا، شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که رشد پوپولیسم در کنار سایر عوامل، عمدتا ناشی از پیامدهای جهانی شدن (گلوبالیزاسیون) از جمله بحران اقتصادی، رشد بیگانه هراسی در قالب سیاست های ضد مهاجرتی و بحران هویت و ناخشنودی، سقوط اجتماعی، ترس و نگرانی و بحران هویت و ناکامی و عملی نشدن اهداف پدیده جهانیشدن است. روش پژوهش کیفی، از نوع تبیین علی و روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای و همچنین بهره گیری از منابع، ضمن بازخوانی مفاهیم نظری در خصوص پوپولیسم، پرداخته و ویژگی های آن را بیان کرده و می کوشد زمینه های رشد و شکل گیری آن را این کشورها را تا اندازه ای روشن کند.

    کلیدواژگان: پوپولیسم، ترامپ، جهانی شدن، ملی گرایی، راست افراطی
  • جهان بخش ابراهیمی، محمدحسین زارعی*، عرفان شمس صفحات 447-473

    امر سیاسی و حقوق عمومی مدرن دو نظریهای هستند که در فلسفه سیاسی و حقوق عمومی از جایگاه مهم و بحث برانگیزی برخوردارند. تاکنون نوشته ها و مقالات زیادی در تحلیل این دو مفهوم، به ویژه درباره امر سیاسی، ماهیت و چیستی آن به نگارش درآمد. اما واقعیت این است که به برقراری و تبیین نسبت این دو مفهوم به روشنی اشاره ای نشد و به سبب برداشت های متفاوت و متعارض از مفاهیم در حوزه نظری و عملی، در این باره، تحقیقی بدین نحو و محتوی مورد بررسی قرار نگرفته است. در این مقاله از نظر مفاهیم و چارچوب نظری و از حیث رویکرد کلی، سعی و تلاش میشود با شناخت بیشتر و معرفت از پیشینه های مشترک و وجود سرشتهای سیاسی و تاثر از عمل حکمرانی و توجه به اصول و ارزش های بنیادین به تحلیل و بررسی های لازم در این زمینه پرداخته می شود. ضمن آن که چه نسبت و رابطه ای بین امر سیاسی و حقوق عمومی مدرن میتوان ایجاد و برقرار ساخت. در این پژوهش احساس مرتفع نمودن شکافها و کاستی های موجود در نظرگاه های سیاسی حاکم و ارتقاء بخشی به فهم سیاسی و ارایه درک درست از مفاهیم امر سیاسی و حقوق عمومی مدرن و نیازمندی آن بیش از هر زمان دیگر بر اهمیت و ضرورت این تحقیق فزونی می بخشد. این پژوهش به دنبال دستیابی به حقیقت، کنترل خشونت و تولید آن، ساماندهی نظام سیاسی عملگرایانهتر و منطق مدرن سیاسی و ارایه نظریه ترکیبی مدرن است که از یافته های مدنظر در این پژوهش میباشد. 

    کلیدواژگان: امر سیاسی، سیاست، نظریه سیاسی، حقوق عمومی مدرن
  • نسبت امر سیاسی و حقوق عمومی مدرن
    جهان بخش ابراهیمی، محمدحسین زارعی*، عرفان شمس صفحات 447-473
    امر سیاسی و حقوق عمومی مدرن دو نظریهای هستند که در فلسفه سیاسی و حقوق عمومی از جایگاه مهم و بحث برانگیزی برخوردارند. تاکنون نوشته ها و مقالات زیادی در تحلیل این دو مفهوم، به ویژه درباره امر سیاسی، ماهیت و چیستی آن به نگارش درآمد. اما واقعیت این است که به برقراری و تبیین نسبت این دو مفهوم به روشنی اشاره ای نشد و به سبب برداشت های متفاوت و متعارض از مفاهیم در حوزه نظری و عملی، در این باره، تحقیقی بدین نحو و محتوی مورد بررسی قرار نگرفته است. در این مقاله از نظر مفاهیم و چارچوب نظری و از حیث رویکرد کلی، سعی و تلاش میشود با شناخت بیشتر و معرفت از پیشینه های مشترک و وجود سرشتهای سیاسی و تاثر از عمل حکمرانی و توجه به اصول و ارزش های بنیادین به تحلیل و بررسی های لازم در این زمینه پرداخته می شود. ضمن آن که چه نسبت و رابطه ای بین امر سیاسی و حقوق عمومی مدرن میتوان ایجاد و برقرار ساخت. در این پژوهش احساس مرتفع نمودن شکافها و کاستی های موجود در نظرگاه های سیاسی حاکم و ارتقاء بخشی به فهم سیاسی و ارائه درک درست از مفاهیم امر سیاسی و حقوق عمومی مدرن و نیازمندی آن بیش از هر زمان دیگر بر اهمیت و ضرورت این تحقیق فزونی می بخشد. این پژوهش به دنبال دستیابی به حقیقت، کنترل خشونت و تولید آن، ساماندهی نظام سیاسی عملگرایانهتر و منطق مدرن سیاسی و ارائه نظریه ترکیبی مدرن است که از یافته های مدنظر در این پژوهش میباشد. .
    کلیدواژگان: امر سیاسی، سیاست، نظریه سیاسی، حقوق عمومی مدرن
  • نوید دیلمی معزی، مهدی اسماعیلی*، حسن حاجی تبار فیروزجائی صفحات 475-509

    سازمانهای مردم نهاد میتوانند با جلب مشارکتهای مردمی در رسیدن به اهداف توسعه، دولت را یاری داده و با ایجاد زمینه هایی برای فعالیت افراد مختلف از ظرفیت های آنها در جهت پیشگیری و مقابله با جرایم رایانه ای بهرهگیرند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی بسترها و زمینه های موجود، چالشهای پیش رو و ارایه راهکارهایی در جهت تقویت سیاست جنایی مشارکتی در زمینه جرایم رایانهای در ایران با بهرهگیری از رویه اتحادیه اروپا صورت گرفته است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و بر اساس روش، تفسیری-کیفی است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که تعامل دوجانبه و مشارکت میان دولت و سازمانهای مردم نهاد میتواند نقش اساسی را در افزایش امنیت از طریق پیشگیری و اطلاع رسانی ایفا نماید؛ مشروط بر اینکه افراد یا گروه ها نیاز اجتماعی مقابله با اینگونه جرایم را در جهت تشکیل سازمان های مردم نهاد تخصصی در این حوزه به طور صحیح درک نمایند. علاوه بر این، باید مقررات جامعی در زمینه فعالیت و ساماندهی این سازمانها در خصوص جرایم رایانهای تدوین گردد. جامعه مدنی ایران با تکیه بر آموزه های دینی و فرهنگ غنی مشارکتی خود، از بسترهای مناسبی برای پیشگیری از جرم برخوردار بوده ولی تاکنون از این مبانی و بسترها به نحو مطلوب استفاده نشده است. برای رسیدن به نتیجه مطلوب در زمینه سیاست مشارکتی میتوان از سازمانهای مردم نهاد تخصصی ایجاد شده و همکاری آنها با اتحادیه اروپا الگوبرداری نموده و با بهرهگیری از تجربه های موجود، آموزش همگانی، تنظیم مقررات حقوقی شفاف جهت مشارکت فعال سازمانهای مردم نهاد داخلی و ایجاد اعتمادسازی به مقابله و پیشگیری از جرایم  رایانه  ای پرداخت.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، مشارکتی، جرایم رایانه ای، اتحادیه اروپا، سازمان مردم نهاد
  • حمید فرخی، شهرام محمدی*، محمدجواد جعفری صفحات 511-524

    سیاست جنایی یکی از مهمترین شاخه های علوم جنایی است، که بحثهای مهمی را به خود اختصاص داده است. تعریف سیاست جنایی و ایدیولوژی های حاکم بر آن با گذر زمان دستخوش تغییرات اساسی و بنیادینی گردیده است و در هر دوره تعریفی کامل و جامع تر نسبت به تعاریف قبلی توسط دانشمندان مطرح علوم جنایی ارایه شده است. در این مقاله به بررسی ادله اثبات جرم از جله اقرار سهادت قسامه سوگند و غیره پرداخته ایم .دیدگاه قانونگذار در این خصوص با کمک گرفتن از شرع مقدس و دیدگاهی اسلامی سیاست جنایی تقنینی خود را در نظر گرفته است و در راستای این امر قدم برداشته است .در این مقاله که به روش تفسیری- کیفی و با استفاده از روش کتابخانه ای انجام گرفته است، ضمن بررسی مفاهیم سیاست جنایی و ادله اثبات جرم، عملکرد سیاست جنایی ایران در ادله اثبات جرم مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، ادله اثبات جرم، قانونگذار ایران، علوم جنایی
  • سید محمد هاشمی، احمد فلاحی*، جمال بیکی صفحات 525-568

    جاسوسی و یا آنچه گاه در برخی موارد خیانت به کشور خوانده میشود، از جمله ی جرایمی است که جرمانگاری آن با هدف حمایت از امنیت کلان جامعه صورت میگیرد، این جرم به صورت سازمان یافته واقع میشود و شیوه های ارتکاب آن نیز مدام در حال تحول است و از این طریق، اطلاعات حیاتی یک کشور به دیگر کشورها یا گروه ها منتقل میشود. در غالب قوانین کیفری تعریف مشخصی از جرم جاسوسی ارایه نشده و صرفا به بیان مصادیقی از آن بسنده شده است و همین امر می طلبد که مفهوم و چهارچوب حقوقی این جرم مورد بررسی قرار گیرد لذا در قالب یک روش تفسیری-تطبیقی و ضمن مراجعه به منابع فقهی، به بررسی تطبیقی ارکان این جرم در نظام کیفری ایران با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس پرداخته شده است. این مقاله به دنبال این موضوع است که اولا مجازات جرم جاسوسی در کشورهای شورای همکاری خلیج فارس را مشخص و سپس بررسی نماید این کشورها با مجرمین جاسوس به خصوص(منابع ، مخبرین) سرویس های اطلاعاتی کشورها چه برخورد قضایی می نمایند و شدت آن تا چه حد می باشد؟ پژوهش حاضر درصدد است ارکان جرم جاسوسی در کشورهای مذکور را بررسی و به اشتراکات و افتراقات آن بپردازد.

    کلیدواژگان: امنیت سیاسی، جرم جاسوسی، حقوق تطبیقی، حقوق کیفری، شورای همکاری خلیج فارس
  • علی فرهنگ، علیرضا سایبانی*، امیرحسن نیازپور صفحات 569-583

    میتوان با صراحت بیان نمود که بزهکاری اطفال و نوجوانان یکی از مباحث نوین حقوق کیفری میباشد. از آنجا که از منظر دادرسی عادلانه رسیدگی به بزهکاری اطفال و نوجوانان از همتایان بالغ آنان دارای تفاوت های اساسی است، ایجاد محاکم خاص اطفال و نوجوانان به انضمام قوانین ماهوی خاص و آیین دادرسی ویژه اطفال نیازی ضروری میباشد. در الگوهای سیاست جنایی مختلف و اسناد بین اللملی متعدد متولیان سیاست جنایی به طور معمول در مقررات تقنینی و فراتقنینی حق اطفال و نوجوانان در دسترسی به دادرسی عادلانه را مورد شناسایی قرار داده اند اما حق مطروحه به هنگام اجرا و در مقام عمل با معضلات و محدودیت- های قانونی کثیری مواجه می باشد. به  این صورت این پژوهش به بررسی جایگاه و اسباب فراهم شده در راستای حمایت ازحقوق اطفال و نوجوانان به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار در دادرسی عادلانه از منظر الگوهای سیاست جنایی با تاکید بر الگوی آزادی مدار و قدرت محور همراه با بررسی تقابل دو دیدگاه به صورت نگاه متفاوت نسبت به برقراری دادرسی عادلانه و کرامت محور در رسیدگی به جرایم اطفال و نوجوانان پرداخته همچنین واکاوی ابهامات و چالشها و تمامی تضییقاتی که در زمینه دادرسی اطفال و نوجوانان ممکن است به بهانه مبارزه با جرم سبب لطمه به حقوق بنیادین اطفال در جریان دادرسی گردیده و مانع پیشگیری از جرم و بازسازگاری طفل در اجتماع گردد را مورد بررسی قرار خواهد داد.

    کلیدواژگان: دادرسی عادلانه، الگوهای سیسات جنایی، دادگاه های اطفال و نوجوانان، بازسازگاری اجتماعی
  • محمدصادق ساعی، سید محمود میرخلیلی*، حسن عالی پور صفحات 585-613

    در نظام کیفری ایران، جرایم مبتنی بر نفرت بیش از هر چیز نگرش های ایدیولوژیک و ارزش های غالب جمعی را نشان میدهد؛ در حالی که وضع این جرایم اصالتا مبتنی بر پاسداشت باورهای فردی یا باورهای اقلیت است تا به گونه ای در برابر قدرت جمع یا قدرت اکثریت، حمایت شوند. سیاستگذاری در قبال جرایم ناشی از نفرت در ایران، دو مسیر متفاوتی را طی کرده است: نخست طبق قانون تبلیغ تبعیض نژادی مصوب 1356 ،رویکردی جهان-  شمول به مقوله ارزش های مورد حمایت دارد و دوم اصلاحات اعمال شده در بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی که رویکردی بومی و ملی به ارزشهای مورد نظر دارد. این نوشتار با استفاده از منابع کتابخانه ای و به روش تتفسیری-کیفی میکوشد تا سیاستگذاری در قبال جرم انگاری رفتارهای مبتنی بر نفرت را رویکرد میان رشته ای در زمینه حقوق کیفری و جامعه شناسی سیاسی تبیین کند و با بررسی سیر و شیوه سیاستگذاری در این زمینه، این نتیجه حاصل میشود که جرایم ناشی از نفرت، بیش از هر دسته دیگری از جرایم، ظرفیت تاثیرپذیری از فاصله میان اعتقادات جمعی و ارزشهای اکثریت و باورهای فردی و خواسته- های اقلیت دارد که در صورت حمایت قدرت سیاسی از اعتقادات جمعی، سیاستگذاری در قبال این جرایم به طور کلی از مسیر درست خود خارج خواهد شد.

    کلیدواژگان: جرم ناشی از نفرت، سیاست کیفری، بزه دیده، جامعه شناختی
  • محمد امامقلی، گودرز افتخارجهرمی*، مهدی منتظر، بهزاد پورسید صفحات 615-651

    قراردادهای نفتی وسیله ای برای توسعه روابط با جهان صنعتی است. این قراردادها کلیه عملیات نفتی از اکتشاف و حفاری گرفته تا توسعه و بهرهبرداری و ازدیاد برداشت را شامل میشود. در واقع IPC نام الگویی است که دولت با هدف جذب سرمایه های خارجی و شرکتهای نفتی بین المللی در توسعه میادین نفت و گاز کشور طراحی و ارایه کرده است و از رشته قراردادهای خدماتی مخاطراتی است. IPC با توجه به محرمانه بودن برخی مفاد آن، فرآیندی را برای رسیدگی در مجلس پیش بینی نکرده است و به صورت یک سند حقوقی لازم الاجرا شاید نتواند تضمین کننده حقوق ملت باشد؛ اما اخیرا آیین نامه تشخیص قراردادهای مهم نفتی، وزارت نفت را مکلف نموده است در معاهدات خود اصل 77 را رعایت نماید در صورت تحقق اهداف در قرارداد حاضر، با همسوسازی منافع طرفین، می توانیم ظرفیت های داخلی کشور را فعال سازی کنیم و در مسیر شکوفایی صنعت نفت حرکت نماییم.

    کلیدواژگان: اصول حاکم بر قراردادها، بخش بالادستی، صنعت نفت و گاز، IPC
  • رحمت الله سعیدی گراغانی، محمدرضا کیخا*، حیدر امیرپور صفحات 653-674

    از جمله مولفه های ضروری در صدور احکام اجتماعی، عنصر مصلحت است، به نحوی که اگر مصلحت و دگرگونی های جامعه با در نظر گرفتن اوصاف درونی و بیرونی و یا شرایط و قیود متحول شود؛ احکام آن نیز به طور قهری تغییر میکند. مساله تحدید و توسعه احکام فقهی حقوقی ازدواج موقت به جهت ضرورت و مصلحت اجتماعی یکی از مصادیق قابل بررسی در این حیطه می باشد، زیرا این نوع ازدواج از طرفی می تواند موارد ناامنیهای جنسی را کاهش داده و نقش مهمی در کاهش آسیب های اجتماعی داشته باشد، از طرفی دیگر ممکن است موجبات تضعیف و از هم پاشیدن بنیان خانواده را فراهم نماید. در مجموع می توان گفت؛ ازدواج موقت به شرط عدم سوء استفاده میتواند پاسخگوی قسمتی از ضرورتهای اجتماعی باشد و موجب کاهش ناامنیهای جنسی، روابط نامشروع و آسیب های اجتماعی از جمله فحشاء گردد، اما در شرایطی که این ازدواج سبب آسیب به ازدواج دایم و بنیان خانواده گردد و یا به مصلحت جامعه نباشد، لازم است محدود شده و قوانین و مقررات متناسب با این شرایط، تدوین و تصویب گردد.

    کلیدواژگان: مصلحت، ازدواج موقت، قبض و بسط احکام، ضرورت اجتماعی، خانواده
  • حمیدرضا فتحی، لمیا رستمی تبریزی* صفحات 675-696

    برابری و مساوات و در تمامی امور از جمله امور حقوقی به رعایت مساوی حقوق طرفین در قوانین کیفری و درلحاظ کردن حقوق آنها در دادرسی کیفری متبلور خواهد شد. اما با نگاهی به قوانین کیفری به برخی مواد قانونی و اصول حقوقی بر میخوریم که این تداعی را دارد که اصل برابری کیفری گاها دارای استثنایاتی است. لذا در این تحقیق با روش تفسیری- کیفی به بررسی استثنایات اصل برابری کیفری در حقوق کیفری ایران پرداخته شده است. لازمه اصل برابری افراد در حقوق کیفری چیست؟ لازمه اصل برابری کیفری این است که حقوق تمامی افراد به صورت یکسان رعایت شود. البته این امر نافی این نیست که برخی اصول حاکم بر دین و مذهب کشور نادیده گرفته شود.  نتیجه این تحقیق این است که با بررسی قوانین کیفری ایران به خوبی این موضوع مشخصاست که این اصل در مورد جایگاه ویژه مسلمانان نسبت به سایر پیروان ادیان، با استثنایاتی روبروست. به عنوان مثال در جرم زنای غیر مسلمان با زن مسلمان حکم فاعل در صورتی که غیر مسلمان باشد اعدام خواهد بود. البته از آنجایی که قانون مجازات اسلامی دارای مبنای فقهی است، لذا علت این دست احکام حفظ اقتدار مسلمانان، عدم تسلط کفار بر مسلمانان و... از جمله مهمترین این عوامل به شمار می آیند . مسیله شخصیت و مقام افراد از جمله مواردی است که به نظر می رسد، اصل برابری کیفری در این موارد مغفول مانده است. تشکیل دادگاه های اختصاصی، عدم قابلیت تعقیب نمایندگان مجلس و سوء استفاده از این حق، تفاوت های مشهود در مطالبه حق قصاص بین زن و مرد، دیه زن و مرد که در عصر نیازمند بازنگری های اساسی در این زمینه است، عدم حمایت کامل از توهین به مقدسات سایر ادیان و... از جمله مهمترین این موارد محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: اصل برابری، حقوق کیفری، استثنائات، نظام حقوقی، حمایت کیفری
  • امید مقدسی فر*، سید باقر میرعباسی، محمدجواد رضایی زاده، ساسان صیرفی صفحات 697-716

    تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش دولت منشاء در شیوع پاندمی ویروس کرونا در چارچوب اصل مسیولیت دولتها انجام شده است. سیوال اصلی مقاله بدین قرار میباشد:  چگونه رفتار دولت منشاء در بحران کرونا، می تواند مشمول قوانین حقوق بین الملل شود؟ فرضیه ای که بر اساس سیوال مزبور مطرح میشود این است که برخورد غیرشفاف و رفتار غیرمسیولانه ی دولت چین در مراحل مختلف شیوع ویروس کرونا از جمله در زمینه ی اطلاع رسانی به سازمان بهداشت جهانی، این دولت را از منظر قاعده ی مسیولیت دولتها مقصر میداند. یافته های پژوهش نشان میدهند دولت منشا، به ویژه در ارتباط با مقررات بین المللی بهداشت، به تعهدات خود عمل نکرده است و به موقع تحولات مربوط به شیوع کرونا را به سازمان مذکور اطلاع نداده است. بر این اساس در مسیله کرونا از منظر حقوق بین الملل تخلف کرده است که می تواند برای این کشور جریمه و جبران خسارت در پی داشته باشد. چارچوب نظری مقالهی حاضر، اصل مسیولیت دولتها و نظریه ی جبران خسارت در دکترین حقوق بین الملل بوده و روش مورد استفاده در آن، تفسیری کیفی و بر مبنای مطالعه ی داده های موجود و تفسیر آنها میباشد.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، پاندمی، مسئولیت دولت ها، عمل متخلفانه ی بین المللی، جبران خسارت، چین
  • مرضیه اسماعیلی، سید حسن شبیری زنجانی*، وحید قاسمی عهد صفحات 717-755

    شروط سوءاستفاده جویانه استفاده از متن قوانین و تحمیل شرایط مورد نظر فرد دارای قدرت در قرارداد به وسیله سوءاستفاده از وضعیت اقتصادی، اجتماعی و تخصص خویش به طرف دیگر، در جهت کسب منافع خود و اضرار غیر است. این پژوهش با توجه به اهمیت بسط دانش حقوقی در زمینه احکام حاکم بر شروط سوءاستفاده جویانه در حقوق مصرفکننده، بر آن است با روش کیفی- تفسیری به بررسی ماهیت شروط سوءاستفاده جویانه حقوق مصرفکننده در نظام های حقوقی ایران و اتحادیه اروپا و راهکارهای مقابله با شروط سوءاستفاده جویانه وکاهش سوءاستفاده از شروط در حقوق مصرفکننده بپردازد. نتایج این پژوهش بیانگر این است که عدم تعادل مربوط به شروط مندرج در قراردادها سبب ایجاد شرایط سوءاستفاده جویانه بوده و تحمیل آن به مصرفکننده خواهد شد و در مقابل، طرف ارایه دهنده را از قبول مسیولیت های متعارف و منطقی خود بینیاز میسازد. لذا عرضه کنندگان کالا و خدمات برای تعیین شروط، باید شروطی را در نظر بگیرند که تعیین کننده میزان مسیولیت و وظایف آنان باشد؛ شرطی که هدف یا اثرش این باشد که فقط عرضه کننده، به طور یکجانبه، حق داشته باشد که کالا یا خدمت مورد نظر را تغییر دهد، هم از جهت تیوری و هم از جهت عملی، نادیده انگاشتن حق مصرف کننده و سوءاستفاده جویانه است است. در کشورهای عضو اتحادیه اروپا رویه های ضدرقابتی و محدودکننده و شفافیت سازی در بازار وجود دارد که از آنها به عنوان نوعی ضمانت اجراهای مناسب برای رعایت حقوق مصرف کنندگان استفاده می شود.

    کلیدواژگان: حقوق مصرف کننده، شروط سوء استفاده جویانه، سوء استفاده از شروط، حقوق ایران، اتحادیه اروپا
  • آسیه مهدی پور*، سید محسن آل سیدغفور صفحات 740-758
    سنت روشنفکری ایرانی در تحدید و تولید مرزهای هویتی خود تحت تاثیر مدرنیته قرار دارد و با پذیرش مرجعیت ارزش ها و عناصر مدرنیته، تحولات سیاسی- اجتماعی ایران قرن بیستم را متاثر ساخت. انتقال و جایابی ارزش ها و عناصر مدرنیته در متن جامعه ایرانی توسط روشنفکران حاوی بازتولید خطاها و نارسایی های آن در برسازی هویت های جدید و به حاشیه راندن ارزش های سنتی است. نسبت گفتمان احسان طبری با مدرنیته و چگونگی بازتولید مرجعیت ارزش های مدرنیته در گفتمان احسان طبری در قالب مارکسیسم - لنینیسم مساله محوری این مقاله است. این بررسی با روش توصیفی تحلیلی انجام شده و از شیوه تحلیل شالوده شکنی دریدا بهره گرفته است. در شالوده شکنی منطق تقابل های دوگانه، قاعده تکرار پذیری و تصمیمات اخلاقی - سیاسی جهت نقد خودبنیانی و نگاه یکجانبه و استعلایی مدرنیته اهمیت می یابد. در این مقاله بازنمایی خودبنیانی، نگرش استعلایی و ذات انگارانه مدرنیته در قالب روایت مارکسیسم -لنینیسم شالوده شکنی می گردد و از منطق تقابل های دوگانه و مرجعیت گفتمانی طبری پرده برداری می شود .
    کلیدواژگان: احسان طبری، شالوده شکنی، مارکسیسم لنینیسم، مدرنیته
  • فاطمه درویشی، محمد صادقی*، سید باقر میرعباسی صفحات 757-781

    هدف از نوشتار حاضر بررسی حق مالکیت پناهندگان در حقوق ایران و اسناد بین المللی میباشد که به روش کتابخانه ای به انجام رسیده است. بی تردید پناهندگان نیز نظیر سایر افراد انسانی از تمامی حقوق و آزادی های اساسی که در نظام حقوق بشر شناسایی شده اند، بهره مند میباشند. اما با توجه به وضعیت و شرایط خاصی که پناهندگان در آن به سر میبرند،بهره مندی تنها از برخی حقوق اهمیت ویژهای مییابد و متناسب با آن شرایط نیز دارای تکالیف خاصی میباشند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که: حق مالکیت، یکی از مواردی است که مورد تاکید کنوانسیون مربوط به وضع پناهندگان، حق تحصیل اموال منقول و غیرمنقول میباشد. ماده 13کنوانسیون مقرر می دارد که دول متعاهد در مورد تحصیل اموال منقول و غیرمنقول و سایر حقوق مربوط و همچنین در مورد قراردادهای اجاره یا سایر قراردادهای مربوط به مالکیت اموال منقول و غیرمنقول با پناهندگان رفتاری خواهند کرد تا سرحد امکان مساعد باشد. اتباع بیگانه در ایران طبق آیین نامه استملاک اتباع خارجه مصوب 1327 اگر بخواهند در ایران ملکی برای سکونت یا صنعت یا محل کسب خود استملاک کنند باید اظهارنامه های اداره ثبت محل وقوع آن ملک را تحویل بدهند تا برای تحصیل اجازه به اداره کل ثبت فرستاده شود.

    کلیدواژگان: حق مالکیت، پناهندگان، حقوق ایران، اسناد بین المللی
  • فرید نورمحمدان، عمران نعیمی*، محسن قاسمی صفحات 811-840

    در قرن حاضر جوامع با سالخوردگی جمعیت مواجه هستند و این ویژگی به همراه سایر تغییرات همانند افزایش مهاجرت روستاییان به شهرها در نظام های تامین اجتماعی بسیاری از کشورها چالش های جدی ایجاد نموده به طوری که رشد مخارج بازنشستگی برای بخش عمومی در برخی از کشورهای در حال توسعه به یک تهدید مالی جدی منجر گردیده و اصلاحات نظام بازنشستگی به ضرورتی اجتناب ناپذیر بدل شده است. نظام بازنشستگی تامین اجتماعی ایران نیز همانند تمامی نظام های بازنشستگی طراحی شده کاستی هایی دارد که باید نسبت به رفع آنها اقدام شود. جهت رفع این کاستی ها باید از اصول حقوق بنیادین بشر به عنوان یک معیار بین المللی بهره مند شد. زیرا حقوق بنیادین ورای آزادی های اساسی،حق بر تامین اجتماعی که شامل آموزش، مراقبت بهداشتی، اشتغال و سطح مناسب رفاه در زندگی می شود را در بر می گیرد. در این مقاله نظام حقوقی بازنشستگی تامین اجتماعی کشور ایران از جنبه حقوقی با استفاده از روش تحقیق تفسیری، کیفی و در مقایسه با اصول حقوق بنیادین بشر مورد نقد و بررسی قرار گرفته و برای کاستی های نظام حقوقی بازنشستگی ایران راه کارهایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: نظام حقوقی، بازنشستگی، تامین اجتماعی، حقوق بنیادین بشر
  • محسن فرهادی شریف آباد، عبدالمجید دهقان*، حمیدرضا کردلویی صفحات 841-869

    بیمه از پدیده هایی است که علیرغم حضور موثر و چند دهه ای خود در جواع بشری بوده به صورتی که در تمامی مراحل امور اجتماعی و تامین آتیه حضور داشته و این حضور نه در رده نیازهای دستگاه های حاکم به بیمه بلکه از سوی آحاد جامعه بعنوان یک مطالبه پیگیری میشود. طرفداران مالی رفتاری اعتقاد راسخی دارند که آگاهی از تمایلات روانشناختی در عرصه سرمایه گذاری، کاملا ضروری و نیازمند توسعه جدی دامنه مطالعاتی است و برای کسانی که نقش روانشناسی در دانش مالی را به عنوان عاملی اثرگذار بر بازارهای اوراق بهادار و  تصمیمات سرمایه گذاران بدیهی می دانند، از این رو تحقیق حاضر به طراحی مدل روانشناختی با رویکرد تورشهای ادراکی اثرگذار بر تمایل فردی سرمایه گذاران در خرید بیمه های اجتماعی و ارایه سیاست های رفتاری در جامعه بیمه گذاران میپردازد. در این نوع نگرش، با توجه به ترجیحات فردی سرمایه گذاران به دنبال انتخاب بی نقص و بدون اشتباه، رفتاری را بر میگزیند که به گونهای بهتر ترجیحاتش را برآورده کند و دوری از تورشهای رفتاری بهترین ابزار برای رسیدن به این هدف است. با توجه به مطرح شدن این مباحث در حوزهه ای سرمایه گذاری و بیمه، در این تحقیق حاضر به طراحی مدل تورشهای مالی رفتاری سرمایه گذاران در خرید بیمه پرداخته شده است. این پژوهش از نوع تحقیقات آمیخته می باشد که در آن از دو رویکرد مورد استفاده در علوم رفتاری یعنی کمی و کیفی داده های سال 1400 استفاده می شود. در این تحقیق تورشهای رفتاری در 5 حوزه (ترجیحی، مکاشفه ای، عاطفی،شناختی و اقتصادی) شناسایی شده که در این 5 حوزه 42 عامل اصلی توسط خبرگان و فعالانمالی، سرمایه گذاری و بیمه ای مورد تایید قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: مالی رفتاری، تورش، بیمه عمر
  • فرشته پارسامنش، ناصر مسعودی*، رحیم وکیل زاده دیزجی، علی غریبه صفحات 871-897

    قرارداد اختیار معامله یکی از انواع پیش قراردادها و جزء ابزارهای مشتقه محسوب میشود. این قرارداد علیرغم اینکه در بازار جهانی، شناخته شده و بسیار کارآمد است، لیکن در ایران یکقرارداد نوظهور بوده و یکی از علل عدم استفاده از آن، عدم شناخت آثار قراداد اختیار است. لذا در این تحقیق که کاملا جنبه کاربردی دارد به آثار قرارداد اختیار معامله در حقوق ایران و حقوقفرانسه به عنوان یکی از سرآمدترین نظام های حقوق جهان پرداخته شده است.  آثار عقود معین را قانونگذار بیان نموده است، اما آثاری نیز وجود دارد که اساسا مشترک بین قراردادها اعم از عقود معین و غیر معین است. از طرف دیگر با توجه به ویژگی منحصر به فرد قرارداد اختیار معامله آثار این قرارداد پیش از اعمال حق و پس از اعمال حق متفاوت است. همچنین در بحث آثار قرارداد با موضوع اصل نسبی آثار قراردادها و استثنایات آن نیز روبرو هستیم.

    کلیدواژگان: ابزارهای مشتقه، قرارداد، آثار قرارداد، اختیار معامله
  • علیرضا گلستانه، حسین جوان آراسته*، پیمان حکیم زاده خوئی صفحات 899-916

    از جمله موضوعاتی که در حوزه مالکیت دولت در سالهای اخیر در نظام حقوقی ایران مطرح شده، بحث مبانی و چرایی تملکات شهرداری است که در پرتو تئوریهای بنیادین حقوق اداری در مورد دولت قابل بحث می باشد. دو تئوری بنیادین قدرت عمومی و خدمت عمومی که ریشه در حقوق اداری فرانسه دارند و البته مبانی آن را در حقوق اسلامی نیز می توان پیدا کرد اساس این تحلیل را تشکیل می دهند. هدف از تبیین موضوع پیش رو آن است که مشخص شود شهرداری به دلیل داشتن امتیازات خارج از حقوق خصوصی مجاز به تملک است یا آنکه به دلیل خدمت رسانی به مردم چنین رسالتی را داراست. روش پژوهش در این مقاله کیفی- تفسیری است. نتیجه حاصل آنکه شهرداری به دلیل قدرت عمومی مجاز در تملک است ولی غایت عمل این نهاد خدمت رسانی به مردم می باشد. در واقع قدرت عمومی ابزاری است که نباید مورد سوء استفاده قرار گیرد و شهرداری و نهادهای تملک کننده در موارد لزوم و در راستای پیشبرد اهداف اداره باید به آن متوسل شوند. غایت اما، پیشبرد اهداف سازمان با هدف ارائه خدمات شایسته به مردم می باشد.

    کلیدواژگان: شهرداری، مالکیت، قدرت عمومی، خدمت عمومی، حقوق عمومی
  • یوسف گودرزی، مهرداد متین*، وحید قبادیان صفحات 917-943
    یکی از عوامل بسیار مهم در تعریف گستره ی دیسیپلین در حوزه ی سبک شناسی معماری ایران انجام پژوهش های تطبیقی دوره های مختلف زمانی بر اساس بررسی علل ایجاد رویکردها و گرایش های متعدد و تاثیر آن ها بر ساخت شناختی معماری می باشد. به این منظور پژوهش حاضر با روش تحلیلی - تاریخی به بررسی تطبیقی ساخت شناختی بناهای دولتی سه دوره ی پهلوی اول، پهلوی دوم و پس از انقلاب پرداخته است. چرا که این گونه بناها به دلیل حمایت همه جانبه ی حکومتی از نقش قابل توجهی در ترویج سبک های مختلف معماری برخوردار هستند. از آن جا که از زمان کودتای1299 شمسی به بعد، سراسر مملکت تحت سلطه ی پایتخت در می آید و فعالیت ها و بناهای دولتی و عمومی ابتدا در پایتخت متمرکز و احداث می شدند شهر تهران به عنوان بستر مورد بررسی انتخاب شده است. در این راستا سعی شد تا با استخراج مولفه های ساخت شناختی به عنوان زیرمجموعه های شاخصه های دوره های مختلف رابطه ی میان نظر و عمل یعنی میزان تطبیق آثار با نظریات رایج دوره ی خود سنجیده شود.تا علاوه بر بازشناسی رویکردها و گرایش ها و تعریف گستره ی دیسیپلین بتوان به راهکارهایی مطالعاتی جهت تدوین مبانی نظری پشتوانه ای در آینده دست یافت.
    کلیدواژگان: پژوهش تطبیقی، معماری، نظر و عمل، بناهای دولتی - عمومی
  • یوسف حاجتی*، لنا عبدالخانی، شیوا جلال پور، حسین کریمی فرد صفحات 945-974
    موضوع این نوشتار بررسی جایگاه توسعه سیاسی در اسناد بالادستی و رابطه آن با افزایش قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران است. ارتقای سطح آگاهی عمومی و توسعه سیاسی مردم همواره کانون توجه رهبران انقلاب از ابتدای نهضت حضرت امام (ره) در برابر استبداد شاهنشاهی و همچنین در برابر تهدیدات نرم افزارانه بیرونی بوده است. این نوشتار، درصدد پاسخگویی به این پرسش است که «توسعه سیاسی در اسناد بالادستی حاکمیتی از چه جایگاهی برخوردار است و چه رابطه ای میان آن و افزایش قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران دارد؟» به منظور پاسخگویی به این پرسش، اسناد بالادستی در جمهوری اسلامی ایران همچون قانون اساسی، سند چشم انداز 1404 و همچنین برنامه های پنج ساله توسعه کشور را به روش کتابخانه ای و توصیفی مورد مطالعه قرار گرفته است. جمعبندی نوشتار هم این است در همه این اسناد بر افزایش مشارکت عمومی و توسعه سیاسی ابزار مهمی در تقویت قدرت نرم افزاری نظام سیاسی در برابر دشمنان خارجی تاکید شده است.
    کلیدواژگان: توسعه سیاسی، قدرت نرم، اسناد بالادستی، چشم انداز ایران 1404، برنامه پنج ساله توسعه
  • لیلا حاجی قهرمانی*، بهمن کشاورز، حسن عیوض زاده، مهدی خوشخطی صفحات 975-998

    زنان به عنوان بخش مهمی از اجتماع، وظایف خطیری را عهده دار بوده اند و همراه با مردان در صحنه های گوناگون حضور فعالانه داشته اند، اما طی دوره های گذشته در کشور ما توجه به جایگاه و حقوق زنان فراز و نشیب هایی را به خود دیده است. این پژوهش با روش تحلیلی و توصیفی به بررسی تغییر سیاست های دولت جمهوری اسلامی نسبت به جایگاه زنان براساس مدل فزاینده پرداخته است.              نتیجه بررسی ها نشان می دهد سیاست دولت جمهوری اسلامی ایران تحت تاثیر عوامل مختلف جهت گیری جدید برخی از اعضای دولت، شرایط بین الملل و... تغییرات محدود، تدریجی و فزاینده ای در زمینه های آموزشی، سیاسی، اقتصادی و اداری و تاحدودی حقوق مدنی به نفع زنان ایجاد شده است. پس از اتمام جنگ تحمیلی و با ورود به دهه هفتاد شاهد تغییرات چشمگیر در وضعیت زنان در عرصه های مختلف شدیم. عصر فناوری اطلاعات برمیزان آگاهی و دانش زنان تاثیر بسزایی داشته است و از آنجا که افزایش آگاهی و سواد در جامعه مهمترین عامل مشارکت زنان در سطوح عالی تصمیم گیری، سیاستگذاری و برنامه ریزی می باشد در جمهوری اسلامی ایران نیز شاهد این تاثیر بوده ایم. افزایش حضور زنان در عالی ترین سطوح مدیریتی کشور مانند پارلمان و نمایندگی مجلس شورای اسلامی اگر چه تدریجی بود ولی رضایت بخش بوده است.

    کلیدواژگان: جمهوی اسلامی ایران، جایگاه زنان، سیاست، دولت، مدل فزایند
  • مجید صحرائی اردکانی، عبدالرضا برزگر، حسن زارعی محمودآبادی صفحات 1000-1023

    جامعه مدنی یکی از بحث انگیزترین و پیچیده ترین مفاهیم و مباحث می باشد. برداشت های آغازین، جامعه مدنی را وضعیتی مقابل وضع طبیعی و در نتیجه هرج مرج می دانست، در چنین برداشتی دولت با جامعه مدنی یکسان انگاشته شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی همانند چند دوره پیشین جامعه مدنی گسترش قابل ملاحظه ای یافت. افزایش منازعات سیاسی بین گروه ها و جریانات سیاسی و وقوع جنگ ایران و عراق و پیروزی جریانات اسلام گرا، فضای سیاسی و اجتماعی را به سمت انسداد برد. مقاله حاضر با هدف بررسی موانع حقوقی تحقق جامعه مدنی در جمهوری اسلامی ایران می باشد. پژوهشگر به دنبال آن است که ضمن بررسی اصول و مبانی جامعه مدنی، اقدامات، نظرات، آراء و تفاسیر برخی نهادهای جمهوری اسلامی ایران را بر اساس قانون اساسی و قوانین دیگر بررسی، و علل عدم تحقق جامعه مدنی مطلوب در ایران را تحلیل نماید. نتایج نشان داد که رسیدن به یک جامعه مدنی قدرتمند دارای شرایط زیر است: وجود شرایط و مقررات قانونی که به گونه ای موثر از شهروندان در برابر اعمال سلیقه دولت محافظت کند؛ وجود گروه های همسو غیر دولتی که سازماندهی قدرتمند دارند و اجازه نمی دهند کسانی که ابزار حکومت و تحمیل را در اختیار دارند از قدرت خود سوء استفاده کنند؛ وجود تکثرگرایی متعادل در میان گروه های همسو جامعه مدنی، به نحوی که هیچ یک نتواند سلطه مطابق را برقرار سازد. (در این مفهوم می توان گفت که در موقعیت هایی که ثروتمندان یا اتحادیه های کارگری بسیار قدرتمند و اقتدارطلب بر صحنه مسلطند شاهد جامعه مدنی ضعیفی هستیم.

    کلیدواژگان: جامعه مدنی، نظام حقوقی، قانون اساسی، ایران
  • داود جمشیدزاد، سید محمد کاشف*، محسن بهنام صفحات 2224-2244
    : توسعه اهمیت سازمان های ورزشی و نقشی که می تواند در به سازی جامعه و مردم داشته باشد، منجر گردیده تا عملکرد سازمانی سازمان های ورزشی و عوامل تعیین کننده آنها در اولویت بررسی و مطالعات پژوهشی قرار گیرد. در این راستا، هدف از انجام این مطالعه، بررسی ارتباط بین بالندگی سازمانی و عملکرد سازمانی از طریق تعهد شغلی کارکنان وزارت ورزش و جوانان جمهوری اسلامی ایران بوده است. این تحقیق ازنظرهدف،کاربردی و به لحاظ نحوه گردآوری داده‏‏‏‏‏ها توصیفی از نوع پیمایشی می‏‏‏باشد.جامعه آماری این پژوهش را کارمندان وزرات ورزش و جوانان جمهوری اسلامی ایران می‏‏‏باشند. .دراین پژوهش از روش نمونه گیری ساده استفاده شد و به صورت تصادفی 217 پرسشنامه توزیع گردید. برای گردآوری داده‏‏‏‏‏ها ازمطالعه اسناد و مدارک کتابخانه و پرسشنامه استفاده شد.دراین پژوهش از3 پرسشنامه بالندگی سازمانی اسپایدز (2007)، پرسشنامه عملکرد سازمانی هرسیو گلداسمیت و پرسشنامه تعهد سازمانی آلنومایر استفاده شد. . روش تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش مدلسازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی از طریق نرم افزار Smart PLS نسخه 3 بود. یافته های این مطالعه نشان داد که بالندگی سازمانی و تعهد شغلی بر عملکرد سازمانی تاثیر معناداری دارند. همچنین نتایج نشان داد که بالندگی سازمانی از طریق تعهد شغلی بر عملکرد سازمانی تاثیر مثیت و معناداری دارد. این یافته ها حاکی از آن است که تعهد شغلی به دلیل نقش میانجی که دارد می تواند برای سازمان نتایج بسیار ارزشمندی داشته باشد که مدیران وزارت ورزش و جوانان نیز می‏‏‏توانند با به کارگیری عوامل موثر بر این موضوع از نتایج آن بهره مند شوند.
    کلیدواژگان: بالندگی سازمانی، عملکرد سازمانی، تعهد شغلی، سازمان ورزشی، وزارت ورزش و جوانان
|
  • International commitments to protect victims of terrorism from a human rights perspective
    Mehdei Shoeibi, Amir Magami *, Leila Raisi Pages 0-0
    Today the international society has considered terrorism as a universal crime. Terrorist groups create general panic and violate human's fundamental rights such as living, health, and other fundamental rights are sacrificed for their aims. Terrorism victims are relatives and significant ones of those who were killed and injured by terrorism acts. These victims have accidentally be the target of terrorism acts and are the most innocent people. Thus they deserve receiving support and attention in the light of human rights.The aim of present study which is a descriptive- analytical research is to examine the human right commitments of international society of the governments in support of terrorism victims and also examine the status of such commitments in international law. The results indicated that the international society of governments has stepped in the right path and based on such commitments and in line with supporting fundamental human rights they are committed to support victims of terrorism.
    Keywords: International Commitments, terrorism, Support, terrorism victims, Human rights
  • Mohammad Ali Vakili, Mohammad Tohidfam *, Ahmad Bakhshayeshiardestani Pages 1-38

    The issue of accountability requires the government to explain to citizens about the actions it takes and to expose the results of its actions and programs to the evaluation and judgment of regulatory bodies. In the Islamic Republic of Iran, as a religious democracy with a semi-presidential and semi-parliamentary political structure, the principles of the constitution emphasize the importance of accountability (institutions) to each other and the leadership and accountability of institutions to citizens. According to the constitution, in addition to legislating, the parliament has the right to continuously monitor the implementation of laws, given the central role of parliament in the expression and will of the people and the realization of good governance, Examining the different periods of the Islamic Consultative Assembly (seventh to tenth assemblies) and measuring the effectiveness of the tools at its disposal, citing the performance and quantitative and qualitative statistics of the Assembly showed: Proper legislation, transparency and the preference of the public interest over personal interests, and other tools and powers enshrined in the constitution can hold other institutions accountable for achieving good governance, but due to obstacles and problems, has not yet been able to perform regulatory and legislative tasks. Perform yourself according to the tools at hand. One of the important achievements of this research is to identify these problems and provide practical solutions to solve them.

    Keywords: Parliament, Accountability, Religious Democracy, Good Governance, Islamic Republic of Iran
  • Soraya Ghazi.Asal@Yahoo.Com, Mostafa Azkia *, Sasan Vadiea Pages 39-71

    Given that the Iranian society in dealing with modernization and modernity in various dimensions has not been prepared and in accordance with its basic needs, so the pace of change in various dimensions has not progressed in a harmonious and balanced way. It has also led to a generation gap (the first generation and the second generation) in Bijar society. This generational difference had also affected the lifestyle of parents and children. Therefore, the present study was conducted with the aim of the effect of modernization and modernization on the lifestyle of parents and children in Kurdistan province. In this study, the theories of Lerner, McClelland, Smith and Incles, Sharma and Turner, Bourdieu and Goffman have been used. The research method is causal-comparative. The statistical population includes parents and children of homeless people (children living with their parents), of course, parents in the age range of 40 to 60 years and children in the age range of 15 to 30 years. Multi-stage cluster random sampling method was used to select the studied samples. The number of samples was estimated to be 768. Data were collected from a researcher-made questionnaire. The validity and reliability of the measuring instrument were confirmed. The relationships between the variables were tested using Amos software and structural equation modeling. The results showed that modernity and modernization have affected the lifestyle according to the role of generation (parents and children).

    Keywords: Lifestyle, generation, modernity, Modernization, Bijar, Development
  • Habib O Llah Fazeli *, Mohammadreza Sharaf Pages 73-97

    This article examines the capacities of Afghan immigrants in the connection between Iran and Afghanistan. The main question that arises here is how the capacities of Afghan immigrants in Iran can lead to an increase in the connection between the two countries? The main hypothesis of the article is that Afghan immigrants have economic and cultural capacities that can be used to expand ties and increase the soft power of the Islamic Republic in Afghanistan. On the other hand, the presence of these people in Iran and educating the educated can Provide the interests of this Persian country for losses in Iran. The results of the research also show that the presence of more than 3 million Afghans in Iran has mutual benefits for the two countries. These people who are working and studying in different fields with cultural and economic capacities will increase the mutual influence of the two countries. Be. The research method in this research is qualitative and descriptive-analytical and the data is collected through a library and by taking notes from various sources.

    Keywords: Immigrants, Afghanistan, Iran, Economy, culture
  • Rahmatollah Haghtalab, Mehdi Norouz *, Mahboubeh Zia Khodadadian Pages 99-118

    Qaboosnameh is one of the prominent texts in the field of Persian literature that deals with society and the concepts around it. As the author of the book, the element of transcendence, sometimes with conscious tradition-breaking, complicates and elucidates the word and incorporates codes into the underlying layers of the text that guide the partial audience towards meaning. In modern times, the science of semiotics is used as a method to analyze new dimensions of a work and one of its important variables is called cryptography. Roland Barthes has done research on this and has divided the codes into five types of action, hermeneutic, symbolic, semantic and cultural, and has described a function for each. In the present article, citing library sources and qualitative interpretive methods, the foundations of the concept of justice as a social component in Qaboosnameh have been explored based on referential and cultural codes to explore the intentions of the Supreme Element in retelling moral advice in this work. The general results of the research show that at the level of cultural codes, religious ideology and intertextuality have a comprehensive appearance to explain the teachings. Citing two main and important Iranian-Islamic sources, the author has provided the audience with his desired topics and explained various aspects of the importance of justice in society.

    Keywords: Supreme Element, Qaboosnameh, Political Biography, Justice, Roland Barthes, Reference, Cultural Codes
  • Hosein Aftabi *, Arash Moshfegi, Naser Alizadeh Pages 119-146

    The constitutional revolution also transformed the literary system due to changes in the system of government, although it should not be forgotten that this revolution, in turn,It was his own, and so the music, poetry, and literature of this period contributed to the victory of the Constitutional Revolution. Discourse analysis is essentially interpretive reading, and the writings of the constitutional era, like situational texts, have been identified as the product of this period. The discourse of music in the compositions of this period, as a semantic system on the construction of society, has been able to have an organized connection with the semantic world of the constitutional period. Here discourse is the place where music and power collide. That is, power has been decentralized as a subject, and discourse has emerged as musical propositions. Patriotic compositions were one of the powerful tools for spreading the message of constitutionalism, as well as what social, political, cultural and economic developments during this period influenced the production of music.The components of nationalism, liberalism, secularism, socialism, democracy, and parliamentarism, which underlie the socio-political conditions that influence the production of the discourse of constitutional music and the critique of the ruling power, have been considered in Malek al-Shoarai Bahar Balik's poems. The method used in this research is based on description and analysis and the research data has been studied using content and library analysis method.

    Keywords: Discourse, criticism, Constitution, ballad, Malek al-Shoarai Bahar
  • Hedayat S Khanieyed, Gholam Hosayn Zargarinezhad *, Sina Froozesh Pages 147-170
    From the very beginning, the Pahlavi government, with the idea of centralism and control of tribes and nomads, implemented anti-nomadic policies, including the nomadic stepping stone. This policy failed for various reasons. The problem of the present research is the question of what were the anti-nomadic policies of the first Pahlavi towards the Qashqai tribe of Persia and what were the consequences?The research method in this article will be historical (inductive) and the method of collecting information is documents and libraries that will be used to describe and analyze the material. The findings of this study indicate that the first Pahlavi government in a series of military, political, economic and cultural anti-nomadic measures along with nomadic settlement tried to control and exercise direct control over tribes and nomads, but for reasons such as lack of cultural and social infrastructure It is necessary to resort to force, the climatic differences of the regions as well as the cultural differences due to differences in religion, customs and traditions, as well as the problem of language and communication between tribes and nomads and indigenous peoples of the regions Also, the difference between earning a living by nomadic lifestyle and smallholder agriculture failed in its policies; If after the events of September 1931, the tribes sold their property, forgave their cattle, even destroyed the facilities that had been built for their welfare, and returned to their areas and nomadic life.
    Keywords: Tribes, nomads, Qashqai tribe, Reza Shah, Pahlavi I, Fars, Disarmament
  • Sina Kamalkhani *, Ali Pezhhan Pages 171-205

    With the coming to power of Reza Shah's authoritarian-bureaucratic regime and the creation of a modern army, bureaucracy and government, the economic, social and industrial changes of the country finally began irreversibly from the top of the political pyramid. The bureaucracy formed during the Reza Shah period, due to its quasi-modern nature, led to the formation of uneven development and the withdrawal of specialized and efficient forces from the bureaucracy. Conclusion that the main undesirable elements and features of the bureaucracy in the first Pahlavi period, despite the measures taken and the implementation of "modernization" programs and quasi-modernist ideals, did not improve much compared to the Qajar era. Thus, the illness and inefficiency of Reza Shah's long and wide administrative system can still be considered as important obstacles to the development of the country in that period, along with other internal factors and sabotage by foreign governments. Although the context for a complete and comprehensive transformation of the administrative system was not provided for various reasons such as authoritarian political structure, elements such as court conspiracy and filing, kinship, bribery and lack of criticism and bureaucracy, but this period, often with unprecedented expansion of the administrative system and changes. It is widely known.

    Keywords: Pahlavi, Reza Shah, bureaucracy, political factors, modernization programs
  • Kiamehr Feroozi, Ali Reza Molaei Tavani *, Gobad Mansourbakht Pages 207-228

    How the sect was formed and overthrown by some ethnocentric and centrifugal circles has always been controversial, but with the release of secret Soviet documents after (1991), more angles of the relationship and issues behind the events of the years in question. Soviet policies toward Iran and the Democratic Party have also been exposed. The findings of this paper are based on a combined method, ie a combination of comparative study and rational analysis, and tries to answer the question of what is the relationship between the emergence of a democratic sect and Soviet oil concessions in Iran. The long-standing rivalry between Russia and Britain and the monopoly of southern oil on British colonial iodine were among the factors influencing the Soviet conquest of northern oil. Soviet attention to northern oil dates back to World War I. The occupation of parts of Iranian territory and the Soviet refusal to evacuate it, despite a previous agreement, provided an appropriate opportunity for the Soviets to seek concessions. Although the Soviet Union tried to present the formation of a democratic sect in Azerbaijan as a popular and identity-seeking movement, a study of objective documents and evidence shows that the existence, goals, ideology and actions of the democratic sect were all developed in the Soviet Union. The Democratic Party acted in parallel with the Tudeh Party and the Left Forces in line with Soviet goals, including the issue of oil concessions in the North.

    Keywords: Soviet Union, Northern Oil, Iran, Democratic Sect, People of Azerbaijan
  • Nosrat Khatoon Alavi * Pages 229-252

    The main purpose of this article is to study the urban and rural community of the Safavid era. With the rise of the Safavids, there was always a dynamic classification (coexistence) of dynamism between the peasant and urban nomadic communities, so much so that the Safavids redefined the social structure of Iran with an emphasis on a new religious and national identity. The whole formation of the social structure of the Safavids remains as a context in which political and national unity, civilization, social welfare, economic prosperity and cultural dynamism, and extensive relations with foreign states emerged. Of course, this description does not mean the confirmation of all aspects of the class structure of the Safavid era in the periods of the Safavid sultans, because social, economic, religious and governmental changes played a key role in creating social structure during the different Safavid rulers. According to this consideration, the question is how did the Safavids act in the political structure of their power in the social process and in the face of social classes in order to survive and perpetuate their political identity? In such a structure, the government or the king, due to the enjoyment of vast power and beyond the social classes, has always played two important functions to motivate the maintenance or development of that power, one is to maintain the social system, and the other is to strive. To change it was in a situation where such a necessity was recognized for the survival and permanence of the political structure. One of the aspects of justice is the preservation of social classes in place, and perhaps it had a duty to make a serious effort to achieve it by relying on its political authority. This concept has been widely discussed and emphasized in historical texts and policies. This research intends to study and analyze the society of Safavid Shiite state in the perspective of political, social and economic life with a descriptive-analytical method while considering the necessity of using sociological approaches in the analysis of historical phenomena and based on library sources.

    Keywords: Safavid, urban society, rural society, traditional structure, National Identity
  • Analysis and evaluation of urban and rural society of the Safavid era with emphasis on national identity
    Nosrat Khatoon Alavi * Pages 229-252
    The main purpose of this article is to study the urban and rural community of the Safavid era. With the rise of the Safavids, there was always a dynamic classification (coexistence) of dynamism between the peasant and urban nomadic communities, so much so that the Safavids redefined the social structure of Iran with an emphasis on a new religious and national identity. The whole formation of the social structure of the Safavids remains as a context in which political and national unity, civilization, social welfare, economic prosperity and cultural dynamism, and extensive relations with foreign states emerged. Of course, this description does not mean the confirmation of all aspects of the class structure of the Safavid era in the periods of the Safavid sultans, because social, economic, religious and governmental changes played a key role in creating social structure during the different Safavid rulers. According to this consideration, the question is how did the Safavids act in the political structure of their power in the social process and in the face of social classes in order to survive and perpetuate their political identity? In such a structure, the government or the king, due to the enjoyment of vast power and beyond the social classes, has always played two important functions to motivate the maintenance or development of that power, one is to maintain the social system, and the other is to strive. To change it was in a situation where such a necessity was recognized for the survival and
    Keywords: Safavid, urban society, rural society, traditional structure, National Identity
  • Mahdis Mahmood Gilani, Nader Mardani *, Ahmad Asadian, Hosein Mehrpour Pages 253-283

    Legislative oversight is one of the most important issues in constitutional law today. In this article, we will deal with this issue in relation to the rule of law and democracy and the forms of its crystallization and application in different countries. The main question is; "What are the principles, structure and procedures of the work and duties and powers of the Guardian Council of Iran and the US Supreme Court?" Therefore, we will examine the position of the "Constitutional Guardian Council of the Islamic Republic of Iran" and the "Supreme Federal Court of the United States" in the legislative process. First, we examine the theoretical foundations and historical roots of this verb, then the structure and ritual of work, and finally, the competencies of the two institutions. As a result, there is a huge difference between the two institutions that has emerged from the history of the two countries. The main question of the research is: "What are the principles, structure and procedure of work and duties and powers of the Guardian Council of Iran and the US Supreme Court?". Accordingly, three sub-questions have been formed, which are: What are the theoretical foundations and historical roots of playing an institutional role outside the parliament in the legislative process? "What are the differences and similarities between the structure and procedure of the Guardian Council and the Supreme Court?" ".

    Keywords: legislation, Judicial Oversight, Basic Procedure, Guardian Council, Supreme Court
  • Tila Asgharzadeh Mansoury, Mohammad Aref *, Parnaz Goodarzparvari Pages 285-317

    This study aims to investigate the studies done on the dragons in Iranian Islamic art, especially the signs of Ashura. On both blades of Togh, you can see a less known element, i.e. dragon’s heads.These heads have been considered as symbols of the Geniis’ army who asked Imam Hussein to let them enter the battlefield on the day of Ashura but he did not agree (as a symbol of good and help)Others consider them as the symbol of the punishment of the oppressors caught in the fires of hell and "Ghashiyah snake”)as a symbol of evil). But according to the ancient myths of Iran and old paintings, the dragon is a dual symbol of both the evil of drought and ugly temperament Like Zahak's shoulder snakes and a symbol of the life tree’s guardian and precious treasures. Since the Agh-e Quyunlus era, Togh has been used in Iran but since the Safavid period and after that, Shiites have lauded it as a special mourning tool for Sayyid al-Shuhada.This study shows that this dragon can indirectly refer to the lack of water, the martyrdom of Imam and his companions while they were thirsty or a symbol of the guards, a cypress (freedom) and hidden treasure of the universe. The research method is descriptive-analytical and its basic questions are as follows1. What does the dragon on the Ashura symbol stands for?2. How has the torpedo mouth been evolved?

    Keywords: dragon, torpedo mouth, Tough, Safavid Era
  • Ameneh Sepahvand, Faranak Mosavi *, Mohammadjavad Karamafrooz, Susan Laay Pages 319-349

    Schools play a pivotal role in achieving the economic, social, cultural and environmental goals of society, and achieving the goals of community development depends on having highly socially responsible managers in the field of education. The present study was designed and conducted with the aim of developing and evaluating social responsibility indicators of high school principals in Lorestan province. The data collection tool was a semi-structured interview. Purposeful sampling method was performed based on achieving theoretical saturation of 15 interviews. Theoretical coding method was used to analyze the data. The statistical population included a small number of high school principals in Lorestan province. Using the Morgan table, 290 people were selected by simple random sampling. The instrument used for data collection was a researcher-made questionnaire based on the results of the qualitative part of the research, which had 55 items and was based on a five-point Likert scale. Due to the pandemic of coronavirus, the statistical sample was provided virtually.Descriptive statistics including mean, standard deviation and inferential statistics including Smirnov clomograph and exploratory factor analysis were used to analyze the quantitative part. Findings include 55 sub-indicators, some of which include accountability, academic guidance efficiency, school excellence, effective teaching-learning, creativity, aspiration, self-management development, support of national culture, development and promotion of Islamic culture, promotion of environmental culture, saving education, Entrepreneurship is the responsibility of empowerment, promotion of charity, democracy, anti-discrimination, and citizenship, which were classified into six main indicators.

    Keywords: Indicators of social responsibility, Responsibility for environmental sustainability, high school principals, Lorestan province
  • Amirahmad Momeniha, Mohmamad Sepehri *, Hoshang Khosro Beigi Pages 351-367

    Iranian customs and culture and the Persian language, along with the prominent manifestations of the Iranian nation's civilization, have influenced the Arabic culture and language in various ways and in various fields, and have led to the progress and excellence of the Arabs in government, politics, culture, literature and science. And provided techniques. The central question of the present study is what effect have the Umayyads received from Iranian culture and civilization? The hypothesis is that the Arabs, especially the Umayyads, have been most influenced by Iranian culture and civilization in the field of statehood and social and cultural traditions. The present article, with a descriptive and analytical approach, will show the indicators of the Umayyads' influence on Iranian culture and civilization in some political, social and cultural dimensions. In terms of lifestyle, it can also provide a suitable model for the audience by expressing the positive and sublime aspects of Iranian-Islamic social life.

    Keywords: Iranian civilization, Sassanids, Arabs, Umayyads
  • Fatemeh Nanakar, Mahdi Goljan *, Mahdi Ansari Pages 369-388

    The question of this research is what was the social impact of the tragedy on the Abbasid era? The hypothesis of this research shows that the negative effect of creating a home due to fear, piety and the spread of hypocrisy in society and its positive effect prevent destructive issues and is more in line with the goals of the government. Took advantage of their personalities.The results of the research show that by accepting the Mu'tazilites' belief and creating tribunals, Mamun wanted to create a kind of unity among the society and to have complete control over the caliphate and the government, and to create a kind of unity among the society and by placing Religion as opposed to religion riding the political wave of the ruling caliphate and government. On the other hand, he confiscated the potential danger of the increasing Etzali movement in favor of himself and his government. During the period, when the Mu'tazilites' belief became a tool in the hands of the government, it deviated from its original path and became a device to control the opposition to the government.The power of jurists and narrators has diminished because after this, there is no strong jurist in history who can create a stable jurisprudential religion in history. It discredited the Mu'tazilites' beliefs and made them prosperous, and with its government, the Mu'tazilites lost their base and popular power, and were no longer considered a threat to the government.

    Keywords: hardship event, Abbasid era, social impact, Mamun
  • Seyyed Mohammad Kalantarnia *, Mashaaleh Haidarpor, Davood Kiani Pages 389-415

    Regarding radicalism and the role of groups with Salafi extremist beliefs, we can point to the most important main variable of conflict with modernity and regional factors in the MENA, such as the lack of democracy, increasing the depth of religious beliefs. However, the main issue is what are the effects of the growth of radical extremist groups, especially since 2011 in the MENA, on the secure order in this region? Extremist radicalism, given the ideological structure that divides the world into "with me" or "against me," has jeopardized the MENA security order, and the primary purpose of assessing the role of these groups and extremist radicalism in the MENA security order; The result is that extremism in political Islam is in a constructive and mutually reinforcing relationship with each other, and the two constantly reproduce each other. The study is theoretical and analyses data relations through data collection .

    Keywords: Extremism, Middle East, order, Power, Security
  • Hossein Hemmati, Ghasem Toraby *, Abbas Salehi Najafabadi Pages 417-445

    The present study seeks to investigate the causes and factors of the growth of nationalist populism in some Western countries, including the United States. The present article claims that Western modernity and the widespread phenomenon of globalization in various economic, cultural, security, and political fields as a prominent feature and the prevailing current of this century, which has brought with it conflicts that are one of the results. Or the products of these conflicts have been the emergence of populism in the politics of governments and the rise of far-right populist parties in Europe and populist currents in the United States. The findings of this study show that the growth of populism along with other factors, mainly due to the consequences of globalization (globalization) such as economic crisis, growth of xenophobia in the form of anti-immigration policies and identity crisis and dissatisfaction, social collapse, fear and anxiety And the crisis of identity and the failure and non-implementation of the goals of the phenomenon of globalization. Qualitative research method, causal explanation and data collection method, library and also the use of resources, while re-reading the theoretical concepts of populism, and expresses its characteristics and tries to explain the grounds for its growth and formation. To enlighten these countries to some extent.

    Keywords: Populism, Trump, globalization, nationalism, Far right
  • Jahanbakhsh Ibrahimi, Mohammad Hossein Zarei *, Shams Erfan Pages 447-473

    The political and modern public law are two theories that have an important and controversial place in political philosophy and public law. So far, many writings and articles have been written in the analysis of these two concepts, especially about the Political, and its nature and quiddity. However, the fact is that there is no clear reference to establishing and explaining the relationship between these two concepts, and due to different and conflicting perceptions of these concepts in the theoretical and practical fields, no research has been conducted in this way and with this content. In present study, in terms of concepts and theoretical framework in a general approach, efforts are made to make necessary analyses and studies in this field with more knowledge and understanding of common backgrounds, political natures, the impact of governance and attention to fundamental principles and values. In addition, the relationship between political and modern public law has been established and examined. In this study, the feeling of bridging the gaps and shortcomings in the prevailing political views, promoting political understanding, providing a correct understanding of the concepts of the political and modern public law and its need more than ever adds to the importance and necessity of this research. This study seeks to achieve the truth, control and generation of violence, organize a more pragmatic political system and modern political logic and present a modern hybrid theory, which is one of the findings to be achieved in this study.

    Keywords: political science, The Political, Political Theory, Modern Public Law
  • The political and the Modern Public Law
    Jahanbakhsh Ibrahimi, Mohammad Hossein Zarei *, Shams Erfan Pages 447-473
    The political and modern public law are two theories that have an important and controversial place in political philosophy and public law. So far, many writings and articles have been written in the analysis of these two concepts, especially about the Political, and its nature and quiddity. However, the fact is that there is no clear reference to establishing and explaining the relationship between these two concepts, and due to different and conflicting perceptions of these concepts in the theoretical and practical fields, no research has been conducted in this way and with this content. In present study, in terms of concepts and theoretical framework in a general approach, efforts are made to make necessary analyses and studies in this field with more knowledge and understanding of common backgrounds, political natures, the impact of governance and attention to fundamental principles and values. In addition, the relationship between political and modern public law has been established and examined. In this study, the feeling of bridging the gaps and shortcomings in the prevailing political views, promoting political understanding, providing a correct understanding of the concepts of the political and modern public law and its need more than ever adds to the importance and necessity of this research. This study seeks to achieve the truth, control and generation of violence, organize a more pragmatic political system and modern political logic and present a modern hybrid theory, which is one of the findings to be achieved in this study.
    Keywords: political science, The Political, Political Theory, Modern Public Law
  • Navid Deilami Moezzi, Mahdi Esmaeli *, Hasan Hajitabar Firouzjaei Pages 475-509

    NGOs can help governments achieve development goals by attracting public participation and create activity opportunities for different individuals to utilize their capacities to prevent and tackle computer crimes. This study aimed to identify the existing contexts and challenges and propose solutions to reinforce the Iranian participatory criminal policy on computer crimes using the EU procedure. This study is applied research in terms of objectives and uses a descriptive-analytical approach. The findings of this research indicate that reciprocal interaction and participation between governments and NGOs can play an essential role in reinforcing security through prevention and awareness-raising, provided that individuals or groups understand the social need to deal with computer crimes for establishing specialized NGOs in this area. Moreover, developing comprehensive regulations regarding the systematization of these organizations and their computer crime-related activities is necessary. The Iranian civil society, relying on its religious teachings and rich participatory culture, has a reasonable potential for crime prevention, which, thus far, has not been optimally fulfilled. The following actions can contribute to the preventative and confrontational efforts against computer crimes and help achieve the desired goals of a participatory criminal policy: modeling the specialized NGOs in the EU and their cooperation with the EU, utilizing the existing experiences, offering public education, and establishing transparent legal regulations for the active participation of Iranian NGOs, as well as trustbuilding activities.

    Keywords: Criminal policy, Participatory, computer crimes, European Union, Nongovernmental organization (NGO)
  • Hamid Farokhi, Shahram Mohamadi *, Mohamad Javad Jafari Pages 511-524

    Criminal policy is one of the most important branches of criminal science, which has been the subject of important debates. The definition of criminal policy and the ideologies that govern it have undergone fundamental changes over time, and in each period a more complete and comprehensive definition than the previous definitions has been provided by prominent scientists in this field. We have sworn oaths, etc. In this article, which has been done in a descriptive-analytical method using the library method, while examining the concepts of criminal policy and evidence of crime, the performance of Iran's criminal policy in evidence of crime is examined. has taken.Criminal policy is one of the most important branches of criminal science, which has been the subject of important debates. The definition of criminal policy and the ideologies that govern it have undergone fundamental changes over time, and in each period a more complete and comprehensive definition than the previous definitions has been provided by prominent scientists in this field. We have sworn oaths, etc. In this article, which has been done in a descriptive-analytical method using the library method, while examining the concepts of criminal policy and evidence of crime, the performance of Iran's criminal policy in evidence of crime is examined. has taken.Keywords: Criminal Policy, Evidence of Crime, Iranian Legislator, Criminal Science.

    Keywords: criminal policy, Evidence of Crime, Iranian Legislator, Criminal Science
  • Sayyed Mohammad Hashemi, Ahmad Fallahi *, Jamal Baghi Pages 525-568

    Espionage, or what is sometimes called treason, is one of the crimes that is criminalized in order to protect the security of society. This crime is organized and the methods of committing it are constantly evolving. In this way, the vital information of one country is transmitted to other countries or groups. In most of the criminal laws, there is no specific definition of espionage crime and only examples of it are sufficient, and this requires that the concept and legal framework of this crime be examined, so in the form of an interpretive-comparative method and referring to jurisprudential sources. A comparative study of the elements of this crime in the Iranian penal system with the countries of the Persian Gulf Cooperation Council has been carried out. This article seeks to first determine the punishment for espionage in the GCC countries and then examine how these countries deal with spy criminals, especially (sources, informants) of the countries' intelligence services, and its severity up to What is the limit? The present study seeks to examine the elements of espionage in these countries and to discuss its commonalities and differences.

    Keywords: Political security, Espionage, Comparative Law, Criminal law, GCC
  • Ali Farhang, Alireza Saybani *, Amirhassan Niyazpoor Pages 569-583

    It can be clearly stated that juvenile delinquency is one of the new topics in criminal law. Since from the perspective of a fair trial, juvenile delinquency proceedings are fundamentally different from their adult counterparts, the establishment of special juvenile courts, in addition to special substantive laws and special juvenile proceedings, is essential. In various criminal policy models and numerous international instruments, criminal policymakers have typically recognized the right of children and adolescents to access a fair trial in legislative and supra-legislative regulations, but the right in question is enforceable in practice and in practice. There are many legal restrictions.Thus, this study examines the status and means provided in order to protect the rights of children and adolescents as one of the influential factors in a fair trial from the perspective of criminal policy models with emphasis on the freedom-oriented and power-oriented model. A different perspective on the establishment of a fair and dignified trial in juvenile delinquency, as well as an analysis of the ambiguities, challenges, and all the guarantees that may arise in juvenile delinquency under the pretext of combating crime that violates the fundamental rights of children in juvenile delinquency. Will review the proceedings and prevent the crime from being prevented and the child from being reintegrated into the community.

    Keywords: Fair trial, Patterns of Criminal Policies, Juvenile Courts, Social Reconciliation
  • Mohammad Sadegh Saei, Seyed Mahmoud Mirkhalili *, Hassan Alipour Pages 585-613

    In the Iranian penal system, hate crimes reflect, above all, ideological attitudes and prevailing collective values; While the status of these crimes is originally based on the protection of individual or minority beliefs in order to be somehow protected against the power of the collective or the power of the majority. Policy-making on hate crimes in Iran has taken two different paths: first, according to the Law on the Propagation of Racial Discrimination adopted in 1977, it has a universal approach to the category of protected values, and second, the amendments to the penal code of the Islamic Penal Code. It has a local and national approach to the desired values. Using library resources and descriptive and analytical methods, this article tries to explain the policy against hate crime based on an interdisciplinary approach in criminal law and political sociology, and by examining the course and method of policy-making. In this regard, it is concluded that hate crimes, more than any other type of crime, have the capacity to be influenced by the distance between the collective beliefs and values ​​of the majority and individual beliefs and the wishes of the minority, if supported by political power. From the collective belief, policy-making on these crimes will generally deviate from its right path.

    Keywords: Hate Crime, Criminal policy, victim, Sociological
  • Mohammad Emamgholi, Goodarz Eftikharjahromi *, Mehdi Montazer, Behzad Poursid Pages 615-651

    Oil contracts are a means to develop relations with the industrial world. These contracts cover all oil operations, from exploration and drilling to development, exploitation and overharvesting. In fact, IPC is the name of the model that the government has designed and presented with the aim of attracting foreign investment and international oil companies in the development of the country's oil and gas fields, and it is a risky service contract. The IPC, given the secrecy of some of its provisions, has not provided for a process for consideration in parliament and, as a binding legal instrument, may not guarantee the rights of the nation; Recently, however, the Code of Conduct for Important Oil Contracts obliges the Ministry of Petroleum to comply with Article 77 of its treaties. If the goals in this agreement are achieved, by aligning the interests of the parties, we can activate the country's internal capacities and move in the direction of the oil industry flourishing.

    Keywords: Principles of Contracts, Upstream Sector, Oil, gas industry, IPC
  • Rahmatollah Saeedigoraghani, Mohammadreza Kaykha *, Hidar Amirpour Pages 653-674

    One of the essential components in the issuance of social judgments is the element of expediency, so that if the expediency and changes of society are changed by considering internal and external characteristics or conditions and restrictions; Its provisions also change forcibly. The issue of limiting and developing the jurisprudential rules of temporary marriage due to social necessity and expediency is one of the examples that can be considered in this area, because this type of marriage can reduce sexual insecurity and play an important role in reducing social harm. On the other hand, it may weaken and disintegrate the foundation of the family. In general we can say; Temporary marriage, provided it is not abused, can meet some of the social needs and reduce sexual insecurity, illicit relationships and social harms, including prostitution, but in situations where this marriage harms the permanent marriage and the foundation of the family, or in the interest of society. If not, it is necessary to restrict and draft laws and regulations in accordance with these conditions.

    Keywords: expediency, Temporary marriage, restriction, expansion of Islamic rulings, social necessity, Family
  • Hamidreza Fathi, Lamya Rostamitabrizi * Pages 675-696

    Equality and equality in all matters, including legal matters, will be crystallized in the equal observance of the rights of the parties in criminal law and in respect of their rights in criminal proceedings. But looking at criminal law, we come across some legal materials and principles that suggest that the principle of criminal equality sometimes has exceptions. Therefore, in this research, the exceptions to the principle of criminal equality in Iranian criminal law have been studied by analytical-descriptive method. What is the requirement of the principle of equality of persons in criminal law? The requirement of the principle of criminal equality is that the rights of all individuals be respected equally. Of course, this does not mean that some principles governing the religion of the country are ignored. The result of this research is that by examining the criminal laws of Iran, it is clear that this principle has exceptions regarding the special position of Muslims in relation to other followers of religions. In the case of non-Muslim adultery with a Muslim woman, the perpetrator will be executed if he is a non-Muslim. Of course, since the Islamic Penal Code has a jurisprudential basis, so the reason for such rulings to maintain the authority of Muslims, non-domination of infidels over Muslims, etc. are among the most important of these factors. The issue of personality and status of individuals is one of the cases in which the principle of criminal equality seems to have been neglected in these cases.

    Keywords: principle of equality, Criminal law, exceptions, Legal system, Criminal Protection
  • Omid Moghadasifar *, Seyyed Mir Bagher Mir Abbasi, Mohammad Javad Rezaeizadeh, Sasan Seyrafi Pages 697-716

    The present study aims to investigate the role of the source state in the pandemic of the Corona virus within the framework of the principle of responsibility of states. The main question of the article is: how can the behavior of the government of origin in the Corona crisis be subject to international law? The hypothesis that arises from this question is that the Chinese government's non-transparent approach and irresponsible behavior at various stages of the coronavirus outbreak, including informing the World Health Organization, blames the government in terms of the rule of government responsibility. The findings of the study show that the source government, especially in relation to international health regulations, has not fulfilled its obligations and has not timely notified the organization of developments related to the corona outbreak. Accordingly, it has violated the issue of Corona from the perspective of international law, which could lead to fines and compensation for this country. The theoretical framework of the present article is the principle of state responsibility and the theory of compensation in the doctrine of international law and the method used in it is descriptive-analytical and based on the study of existing data and their interpretation.

    Keywords: Coronavirus, Pandemic, State Responsibility, Internationally Wrongful Act, Compensation, China
  • Marzieh esmaili, Seyyed Hasan Shabiri Zanjani*, Vahid Ghasemi Pages 717-755

    Abusive conditions are the use of the text of the law and the imposition of the conditions required by the person in power in the contract by abusing his economic, social and professional status to the other party, in order to gain his own interests and harm others. Given the importance of expanding legal knowledge in the field of provisions governing abusive terms in consumer rights, this study intends to use a descriptive-analytical method to examine the nature of abusive terms of consumer rights in Iranian and EU legal systems and strategies to combat abuse. To demand and reduce the abuse of terms in consumer rights. The results of this study indicate that the imbalance related to the conditions contained in the contracts will create conditions for abuse and impose it on the consumer and, in turn, will make the provider party unnecessary to accept its normal and reasonable responsibilities. Therefore, suppliers of goods and services, in order to determine the conditions, must consider the conditions that determine the level of their responsibilities and duties; Provided that the purpose or effect is that only the supplier unilaterally has the right to change the product or service in question is, both theoretically and practically, a disregard for consumer rights and is abusive. In EU member states, there are anti-competitive and restrictive practices and market transparency that are used as a kind of guarantee of proper implementation to respect consumer rights.

    Keywords: Consumer rights, abusive terms, abuse of terms, Iranian Law, European Union
  • Assiyeh Mahdipour *, Mohsen Aleghafur Pages 740-758
    The Iranian intellectual tradition is influenced by modernity in defining and producing the boundaries of its identity, and by accepting the authority of the values and elements of modernity, it influenced the socio-political developments of twentieth century Iran. The transfer and placement of values and elements of modernity in the context of Iranian society by intellectuals contains the reproduction of its errors and inadequacies in constructing new identities and marginalizing traditional values. This caused some semantic-epistemological disconnections with the internal text of Iranian society and the connection and language with the external text, ie the origin of modernity. The relationship between Ehsan Tabari's discourse and modernity and how to reproduce the authority of the values of modernity in Ehsan Tabari's discourse in the form of Marxism-Leninism is the central issue of this article. This study was performed by descriptive-analytical method and Derrida analysis of deconstruction was used. In breaking the logic of dual confrontations, the rule of repetition and moral-political decisions are important for the critique of self-expression and the one-sided and transcendental view of modernity. In this article, the self-expression representation, transcendental and essentialist attitude of modernity in the form of Marxism-Leninism narrative is deconstructed and the logic of dual confrontations and Tabari discourse authority is revealed.
    Keywords: Ehsan Tabari”, “deconstruction”, “Marxism Leninism”, “modernity”
  • Fatemeh Darvishi, Mohamad Sadeghi *, Seyed Bagher Mir Abbasi Pages 757-781

    The purpose of this article is to examine the property rights of refugees in Iranian law and international documents, which has been done through the library method. Refugees, like other human beings, undoubtedly enjoy all the fundamental rights and freedoms recognized in the human rights system. However, given the special situation and circumstances in which refugees find themselves, the enjoyment of only certain rights is of particular importance and they have special duties in accordance with those conditions. The findings of the study indicate that: The right to property is one of the issues that is emphasized in the Convention relating to the Status of Refugees, the right to acquire movable and immovable property. Article 13 of the Convention stipulates that the Contracting States shall treat refugees in relation to the acquisition of movable and immovable property and other related rights, as well as in the case of lease or other contracts relating to the ownership of movable and immovable property, to the extent possible. Foreign nationals in Iran According to the Aliens Acquisition Regulations adopted in 1327, if they want to acquire property in Iran for their residence, industry or place of business, they must submit the declarations of the registry office of the location of the property to be sent to the General Registry Office for permission.

    Keywords: Property Rights, Refugees, Iranian Law, International Documents
  • Farid Noormohammadan, Emran Naimi *, Mohsen Ghasemi Pages 811-840

    21st century society is facing a massive aging population, this feature along with other changes in the socio-economic environment such as increasing rural migration to cities and globalization has created serious challenges in the social security systems of many countries so that the growth of pension expenditures for The public sector has become a serious financial threat in some developing countries, and pension reform has become an inevitable necessity. Iran's social security pension system, like all designed pension systems, has shortcomings that must be addressed. To address these shortcomings, the principles of fundamental human rights must be used as an international standard. Because human rights, in addition to fundamental freedoms, include "the right to social security, which in a way includes economic and social rights (education, health care, employment and an adequate standard of living). In this article, the legal system of social security pension in Iran is reviewed from the legal point of view using analytical, descriptive research method and in comparison with the principles of fundamental human rights, and the necessary suggestions for its most important challenges and shortcomings are presented.

    Keywords: Legal system, Retirement, Social security, fundamental human rights
  • Mohsen Farhadi Sharifabad, Abdolmajid Dehghan *, Hamidreza Kordlouei Pages 841-869

    Insurance is one of the phenomena that, despite its effective presence and decades in human affairs,has been present in all stages of social affairs and future provision, and this presence is not pursued in the category of needs of insurance governing bodies but by members of society as a demand.Behavioral financial advocates firmly believe that knowledge of psychological investment tendencies is absolutely necessary and requires serious development of the range of studies, and for those who see the role of psychology in financial knowledge as a factor influencing securities markets and investor decisions.Therefore, the present study designs a psychological model with a perceptual bias approach that affects the individual willingness of investors to purchase social insurance and provides behavioral policies in the insurer community.In this type of attitude, according to the individual preferences of investors, after choosing the perfect and error-free choice, they choose a behavior that better satisfies their preferences and avoiding behavioral distortions is the best tool to achieve That is the goal. Considering these issues in the fields of investment and insurance, in this study, the model of financial behavioral biases of investors in purchasing insurance has been designed. This research is a kind of mixed research in which two approaches used in behavioral sciences, namely quantitative and qualitative data of 1400, are used. In this study, behavioral biases were identified in 5 areas (preferential, revelatory, emotional, cognitive and economic) in which 42 main factors were approved by experts and activists in finance, investment and insurance. Is.

    Keywords: Behavioral Finance, Bias, Life Insurance
  • Fereshteh Parsamanesh, Nasser Masoudi *, Rahim Vakilzadeh Dizji, Ali Gharibeh Pages 871-897

    An option contract is a type of pre-contract and a derivative instrument. Despite the fact that this contract is known and very efficient in the world market, but it is an emerging contract in Iran and one of the reasons for not using it is not recognizing the effects of the contract. Therefore, in this research, which has a completely practical aspect, the effects of the contract of option in Iranian law and French law as one of the most prominent legal systems in the world have been discussed.The effects of certain contracts are defined by the legislature, but there are also effects that are essentially common between contracts, both definite and indefinite. On the other hand, due to the unique nature of the contract, the option to trade the effects of this contract before the exercise of the right and after the exercise of the right is different. Also in discussing the effects of the contract, we are faced with the issue of the relative principle of the effects of the contracts and its exceptions.

    Keywords: Derivatives, Contract, Effects of the contract, Transaction option
  • Alireza Golestane, Hosin Javan Arasteh *, Peyman Hakimzade Khouei Pages 899-916

    Among the issues that have been raised in the field of government ownership in recent years in the iranian legal system is the discussion of the principles and reasons for municipal ownership, which can be discussed in the light of the basic theories of administrative law about the government. The two fundamental theories of public power and public service, which are rooted in french administrative law and, of course, can also be found in islamic law, form the basis of this analysis. The purpose of explaining the present issue is to determine whether the municipality is allowed to own property due to privileges outside of private rights or whether it has such a mission due to serving the people. The research method in this article is descriptive-analytical. The result is that the municipality is allowed to own due to public power, but the purpose of this institution is to serve the people. In fact, public power is a tool that should not be abused and the municipality and the acquiring institutions should use it when necessary and in order to advance the goals of the administration. The goal, however, is to advance the goals of the organization with the aim of providing decent services to the people.

    Keywords: municipality, Property, Public Power, Public service, public law
  • Yousef Goodarzi, Mehrdad Matin *, Vahid Ghobadian Pages 917-943
    One of the most important factors in defining the scope of discipline in the field of Iranian architectural stylistics is comparative research of different time periods based on the study of the causes of various approaches and trends and their impact on the cognitive construction of architecture. For this purpose, the present study, with an analytical-historical method, has comparatively studied the cognitive structure of government buildings in the three periods of the first Pahlavi, the second Pahlavi and after the revolution. Because such buildings have a significant role in promoting different architectural styles due to the full support of the government. Since the coup d'etat of 1299 AD, the whole country came under the domination of the capital and government and public activities and buildings were first concentrated and built in the capital, the city of Tehran has been selected as the study area. In this regard, it was tried to measure the relationship between thought and action by extracting the structural components as subsets of the characteristics of different periods, ie the degree of adaptation of the works with the common theories of their period. Scope of the discipline It is possible to obtain study strategies to formulate theoretical foundations for support in the future.
    Keywords: comparative research, Architecture, theory, practice, public buildings
  • Yousef Hajati *, Lena Abdolkhani, Shiva Jalalpoor, Hossein Karimifard Pages 945-974
    The subject of this article is to examine the place of political development in the upstream documents and its relationship with the increase of soft power of the Islamic Republic of Iran. Raising the level of public awareness and political development of the people has always been the focus of the leaders of the revolution since the beginning of Imam Khomeini's movement against imperial tyranny and also against external software threats. This article seeks to answer the question "What is the place of political development in the upstream documents of the government and what is the relationship between it and the increase of soft power of the Islamic Republic of Iran?" In order to answer this question, upstream documents in the Islamic Republic of Iran such as the Constitution, the Vision 1404 document, as well as the five-year development plans of the country have been studied in a library and descriptive manner. The conclusion of the article is that in all these documents, increasing public participation and political development are emphasized as important tools in strengthening the software power of the political system against foreign enemies.
    Keywords: Political Development, Soft power, upstream documents, Iran Vision 1404, Five-Year Development Plan
  • Leyla Hajighahramani *, Bahman Keshavarz, Hasan Eyvazzadeh, Mehdi Khoshkhati Pages 975-998

    Women, as an important part of society, have had serious responsibilities and have been active along with men in various arenas, but during the past periods in our country, attention to the status and rights of women has seen ups and downs. Is. This research has investigated the change in the policies of the Government of the Islamic Republic of Iran towards the status of women based on an increasing model through analytical and descriptive methods. The results of studies show that the policy of the Government of the Islamic Republic of Iran under the influence of various factors, the new orientation of some members of the government, international conditions, etc. Limited, gradual and increasing changes in educational, political, economic and administrative fields and to some extent rights Civil has been created for the benefit of women. After the end of the imposed war and entering the seventies, we witnessed significant changes in the situation of women in various fields. The age of information technology has had a significant impact on women's awareness and knowledge, and since increasing awareness and literacy in society is the most important factor in women's participation in higher levels of decision-making, policy-making and planning in the Islamic Republic of Iran. The increase in the presence of women in the highest management levels of the country, such as the parliament and the Islamic Consultative Assembly, although gradual, has been satisfactory.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, the status of women, Politics, Government, increasing model
  • Majid Sahryiardakani, Abdolreza Barzegar, Hasan Zareyimahmoudabadi Pages 1000-1023

    Civil society is one of the most controversial and complex concepts and topics. The initial conceptions considered the civil society as a situation against the natural state and as a result of chaos, in such a conception, the government was considered the same as the civil society. After the victory of the Islamic revolution, as in previous periods, the civil society expanded considerably. The increase in political conflicts between groups and political currents and the occurrence of the Iran-Iraq war and the victory of Islamist currents led the political and social space to blockage. The purpose of this article is to examine the legal obstacles to the realization of civil society in the Islamic Republic of Iran. The researcher seeks to examine the principles and foundations of civil society, the actions, opinions, opinions and interpretations of some institutions of the Islamic Republic of Iran based on the constitution and other laws, and to analyze the causes of the non-realization of the ideal civil society in Iran. The results showed that reaching a powerful civil society has the following conditions: the existence of legal conditions and regulations that effectively protect citizens against the government's whims; The existence of aligned non-governmental groups that are powerfully organized and do not allow those who have the tools of government and imposition to abuse their power; The existence of balanced pluralism among the aligned groups of civil society, in such a way that none of them can establish the corresponding dominance. (In this sense, it can be said that in situations where the rich or very powerful and authoritarian trade unions dominate the scene, we see a weak civil society.

    Keywords: Law of Iran, Civil society, legal system, constitution