فهرست مطالب

روانشناسی پیری - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 29، تابستان 1401)

نشریه روانشناسی پیری
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 29، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • همایون هارون رشیدی*، حسین زکی زاده صفحات 105-117

    سالمندی یکی از مراحل تحولی در حوزه بهداشت و سلامت جهانی است و توجه به این گروه سنی از نظر نیازهای روانی و جسمانی آنها از اهمیت بسزایی برخوردار است. این مسیله ضرورت انجام مداخلات کارآمدتر را بیش از پیش آشکار می کند. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر سازگاری اجتماعی و تحریف های روان شناختی مردان سالمند انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه مردان سالمند شهر خرم آباد در سال 1400 بودند. حجم نمونه پژوهش شامل 30 نفر مرد سالمند بود که با روش نمونه گیری در دسترس و با توجه به ملاک های ورود و خروج مطالعه انتخاب شدند. گروه آزمایش هشت جلسه هفتگی 90 دقیقه ای شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی دریافت نمودند. پرسش نامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل تحریف های روان شناختی حمامچی و بویوک اوزتورک و سازگاری اجتماعی بل بود. داده ها با تحلیل کوواریانس تک متغیره، با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، در مرحله پس آزمون بین دو گروه کنترل و آزمایش در متغیرهای سازگاری اجتماعی و تحریف های روان شناختی تفاوت معناداری وجود دارد (0.001>P). بر اساس یافته های این مطالعه، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، سبب افزایش سازگاری اجتماعی و کاهش تحریف های روان شناختی سالمندان می شود. این موضوع می تواند نمایانگر افق های تازه ای در مداخلات بالینی باشد و می توان از شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به عنوان یک روش مداخله ای موثر در بهبود سلامت عمومی و کیفیت زندگی سالمندان سود جست.

    کلیدواژگان: تحریف های روان شناختی، سازگاری اجتماعی، سالمندان، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی
  • پریسا نصرتی، خدامراد مومنی*، هانس، ورنا وال صفحات 119-133

    پیری ذهنی جنبه مهمی از فرآیندهای پیری روانی به نظر می رسد. با این حال فقدان یک ابزار مناسب در ایران جهت سنجش پیری ذهنی به چشم می خورد. بنابراین هدف این مطالعه، بررسی روایی و پایایی فرم کوتاه پرسش نامه آگاهی از تغییرات وابسته به سن بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی سالمندان بالای 60 سال شهرهای کرمانشاه، تهران، همدان، سمنان، تبریز و ارومیه بودند که از میان آنها دو نمونه 352 نفری (170 مرد و 182 زن) و 325 نفری (131مرد و 194 زن) به ترتیب برای انجام تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسش نامه های آگاهی از تغییرات وابسته به سن کاسپر و همکاران و ادراک پیری بارکر و همکاران پاسخ دادند. به منظور بررسی ساختار عاملی پرسش نامه از روش تحلیل عاملی اکتشافی به شیوه چرخش وریماکس استفاده شد که نتایج نشان داد 10 گویه در قالب دو عامل در پرسش نامه جهت سنجش آگاهی از تغییرات وابسته به سن وجود دارد که به ترتیب عبارتند از دستاوردها (5 گویه) و زیان ها (5 گویه). همچنین نتایج تحلیل داده ها نشان داد، پایایی درونی بر حسب آلفای کرونباخ برای زیرمقیاس های دستاوردها و زیان ها به ترتیب 85/0و 91/0 بود. به منظور بررسی روایی پرسش نامه از تحلیل عاملی تاییدی و روایی همگرا استفاده شد که نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مدل دو عاملی پرسشنامه از برازش بسیار خوبی در نمونه مورد مطالعه برخوردار است، که نشان دهنده روایی مطلوبی پرسش نامه است. همچنین نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که نمره کل و نمره دو زیر مقیاس پرسش نامه آگاهی از تغییرات وابسته به سن همبستگی مستقیم و معناداری با نمره کل و زیرمقیاس های پرسش نامه ادراک پیری دارد. بنابراین کاربست پرسش نامه 10 گویه ای آگاهی از تغییرات وابسته به سن سالمندان در مطالعات آینده و بررسی رابطه پیری ذهنی با دیگر متغیرهای مهم سالمندان می تواند باب جدیدی در حوزه مطالعات سالمندی در ایران باز نماید.

    کلیدواژگان: آگاهی از تغییرات وابسته به سن، پیری ذهنی، پرسشنامه، سالمندی
  • روح انگیز اسمعیل پور دیلمقانی*، امیر پناه علی، علی نقی اقدسی، علی خادمی صفحات 135-147

    در اواخر سال 2019 ویروس جدیدی از خانواده کرونا ویروس ها با قابلیت همه گیری در انسان در چین شناسایی شد. سرعت همه گیری این ویروس در جهان و انتشار اخبار مربوط به خطرات بیشتر آن برای گروه سنی سالمندان، منجر به بروز ترس و اختلالات روان شناختی در این گروه سنی شد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی معنا درمانی گروهی بر اضطراب مرگ، احساس تنهایی و معنای زندگی در سالمندان با ترس از ابتلا به بیماری کرونا انجام گرفت. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل زنان سالمند 65 سال و بالاتر عضو مراکز توانبخشی روزانه تحت نظارت سازمان بهزیستی تبریز در سال 1400 بود که از بین آنها 24 نفر که بر اساس ملاک های ورود به مطالعه واجدالشرایط بودند، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایدهی شدند. گروه آزمایش ده جلسه 90 دقیقه ای معنا درمانی گروهی دریافت کردند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. پرسش نامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل اضطراب مرگ تمپلر، احساس تنهایی راسل و همکاران و معنای زندگی استگر و همکاران بود. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیره در نرم افزار SPSS نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها حاکی از این بود که در مرحله پس آزمون بین گروه آزمایش و گروه کنترل از نظر اضطراب مرگ، احساس تنهایی و معنای زندگی تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0<p). به عبارت دیگر، معنادرمانی گروهی موجب کاهش اضطراب مرگ و احساس تنهایی و افزایش معنای زندگی در سالمندان شد. با توجه به نتایج، به نظر می رسد می توان از این روش درمانی در مراکز توانبخشی و دیگر مراکز روان شناسی و مشاوره در جهت بهبود سلامت روان سالمندان بهره مند شد.

    کلیدواژگان: ترس از کرونا، زنان سالمند، اضطراب مرگ، احساس تنهایی، معنای زندگی، معنادرمانی گروهی
  • علی رضا نصیرنیا سماکوش*، ناصر یوسفی صفحات 149-161

    سالمندی یکی از مراحل مهم زندگی انسان است و در این مرحله افراد با موضوعات گوناگونی مواجه می شوند که در بین آنها مواردی مانند اضطراب مرگ، شادکامی و تاب آوری از شایع ترین موضوعات سلامت روان سالمندان است که با مداخلات مناسب می توان آنها را بهبود بخشید. بنابراین، هدف این مطالعه بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب مرگ، شادکامی و تاب آوری سالمندان بود. روش پژوهشی از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی سالمندان شهر لاهیجان بود که از بین آنها تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تخصیص داده شدند. هر دو گروه پرسش نامه های اضطراب مرگ، شادکامی، تاب آوری را در پیش آزمون و پس آزمون تکمیل نمودند. گروه آزمایش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را در هشت جلسه 60 دقیقه ای دریافت کردند، در حالی که گروه کنترل در این زمان هیچ مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با آزمون های آماری تحلیل کوواریانس تک متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در مرحله پس آزمون بین گروه های آزمایش و کنترل از نظر اضطراب مرگ، شادکامی و تاب آوری تفاوت معنی داری وجود داشت. به بیان دیگر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب کاهش اضطراب مرگ و افزایش شادکامی و تاب آوری سالمندان می شود. بر اساس نتایج این مطالعه، می توان از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به عنوان یک روش درمانی تاثیرگذار در بهبود سلامت روانی سالمندان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اضطراب مرگ، شادکامی، تاب آوری، سالمندان
  • بهرام سعادت، محمود شیخ*، داود حومنیان صفحات 163-173

    توانایی تعادل یکی از اجزای حیاتی فعالیت های مستقل روزانه در میان سالمندان است. اختلال تعادل یکی از عوامل خطر عمده برای زمین خوردن و عوارض مربوط به آن است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی تمرینات نوروفیدبک و فراهم سازهای محیط تمرین بر تعادل ایستا مردان ساکن سرای سالمندان بود. پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل مردان سالمند مقیم سرای سالمندان شهر ایلام با دامنه سنی 60 تا 80 سال بود که تعداد 36 شرکت کننده با نمونه گیری در دسترس و با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند، و به سه گروه 12 نفری نوروفیدبک، آموزش فراهم سازی های محیط تمرینی و کنترل تقسیم شدند. شرکت کنندگان در مرحله پیش آزمون در سه کوشش اقدام به انجام تکلیف تعادل ایستا نمودند. در مرحله مداخله (تمرین)، که به مدت هشت هفته به طول انجامید و شامل سه جلسه 30 دقیقه ای در هفته بود، دو گروه آزمایشی به تمرینات مربوطه پرداختند. لازم به ذکر است که در این مدت گروه کنترل به اجرای فعالیت های معمول و روزانه خود پرداختند. مرحله پس آزمون دقیقا پس از آخرین جلسه تمرینی اجرا شد. داده ها به روش تحلیل کوواریانس تک متغیری (آنکوا) تحلیل شد که نتایج آن نشان داد که آموزش نوروفیدبک بر بهبود تعادل ایستای (جابجایی قدامی-خلفی و جابجایی مرکزی-جانبی مرکز فشار) مردان سالمند تاثیر معنی داری دارد (01/0>P). همچنین آموزش فراهم سازی محیط تمرین نیز بر بهبود تعادل ایستای (جابجایی قدامی-خلفی و جابجایی مرکزی-جانبی مرکز فشار) سالمندان مرد تاثیر معنی داری دارد (01/0>P). نتایج آزمون تعقیبی LSD نشان داد که آموزش فراهم سازی های محیط تمرینی در مقایسه با آموزش نوروفیدبک اثر بیشتری در بهبودی تعادل ایستای مردان سالمند داشت (01/0>P). با توجه به نتایج پژوهش حاضر به مربیان و متخصصان سالمندی پیشنهاد می شود که بر غنی سازی محیط برای بهبود تعادل سالمندان توجه نمایند.

    کلیدواژگان: نوروفیدبک، فراهم سازی های محیط تمرینی، تعادل ایستا، سالمندان
  • معصومه اسماعیلی*، زهرا محمدنیا صفحات 175-188

    کاهش توانایی های حافظه از جمله مشکلات اصلی دوره سالمندی است که تحت تاثیر عوامل روان شناختی از جمله اضطراب شدت می گیرد. از اینرو در پژوهش حاضر به بررسی رابطه اضطراب کرونا و حافظه روزمره در سالمندان با نقش میانجی حساسیت اضطرابی پرداخته شد. این پژوهش، توصیفی-همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری مورد مطالعه کلیه بازنشستگان بالای 60 سال آموزش و پرورش ساکن شهر شیراز بودند که تعداد 250 نفر از آنها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این پژوهش پرسش نامه های اضطراب کرونا علیپور، حافظه روزمره ساندرلند و حساسیت اضطرابی فلوید به صورت برخط توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار هایSPSS  نسخه 26 و Lisrel  نسخه 32/8 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که بین اضطراب کرونا و حافظه روزمره رابطه مستقیم منفی، بین اضطراب کرونا و حساسیت اضطرابی رابطه مستقیم مثبت و بین حساسیت اضطرابی و حافظه روزمره رابطه مستقیم منفی وجود دارد. همچنین اضطراب کرونا از طریق نقش میانجی حساسیت اضطرابی با حافظه روزمره رابطه غیرمستقیم معنی داری داشت. با توجه به نتایج بدست آمده، اضطراب حاصل از شیوع بیماری کرونا می تواند عملکرد حافظه را در سالمندان تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین تامین سلامت روانی سالمندان در کنار سلامت جسمی آنها در شرایط پاندمی اهمیت دارد.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، حافظه روزمره، حساسیت اضطرابی، سالمندان
  • نسرین دیناروند، زیبا برقی ایرانی *، زیمون فورستمیا صفحات 189-203

    به نظر می‌رسد که سالمندان به دلیل تغییرات جسمی، ناتوانی و از دست دادن عزیزان، بیشتر به مرگ فکر می‌کنند و در صورتی که این موضوع از حد طبیعی خود خارج شود، باعث ایجاد احساس افسردگی و درماندگی در آنها می‌شود. بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مثبت‌نگر و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب مرگ و افسردگی سالمندان انجام شد. پژوهش حاضر، نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه سالمندان سنین 75-65 سال ساکن سراهای سالمندان شهر تهران بودند که از میان آنها سرای سالمندان کهریزک به صورت در دسترس انتخاب شد و 30 نفر (سه گروه 10 نفره) با روش در دسترس و بر اساس معیارهای ورود و خروج مطالعه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند. شرکت‌کنندگان حاضر در گروه‌های آزمایشی درمان مثبت‌نگر مگیار-مویه و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد هایز را طی 8 جلسه 90 دقیقه‌ای (2 جلسه در هفته) دریافت کردند. پس از گذشت یک ماه از پس‌آزمون، آزمون پیگیری به عمل آمد. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامه‌های اضطراب مرگ تمپلر و افسردگی بک استفاده شد. داده‌ها از طریق تحلیل کوواریانس تک‌متغیری و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم‌افزار  SPSSنسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که هر دو گروه درمان مثبت‌نگر و مبتنی بر پذیرش و تعهد در مقایسه با گروه گواه نمرات اضطراب مرگ و افسردگی پایین‌تری در پس‌آزمون و پیگیری داشتند. بدین معنی که هر دو روش درمانی موجب کاهش اضطراب مرگ و افسردگی در سالمندان شد. همچنین نتایج حاصل از آزمون تعقیبی بونفرونی نشان داد که درمان مثبت‌نگر چه در مرحله پس‌آزمون و چه در مرحله پیگیری تاثیر بیشتری بر کاهش افسردگی داشتند. اما این تفاوت برای اضطراب مرگ صادق نبود. طبق نتایج این مطالعه، می‌توان از درمان مثبت‌نگر و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در جهت بهبود اضطراب مرگ و افسردگی در سالمندان ساکن سرای سالمندان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: روانشناسی مثبت نگر، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اضطراب مرگ، افسردگی، سالمندان
|
  • Homayoon Haroonrashidi *, Hossin Zakizadeh Pages 105-117

    Aging is one of the developmental stages in the field of global health, and it is highly important to pay attention to the elderly in terms of their psychological and physical needs. This issue indicates the ever-increasing necessity of applying effective interventions. Therefore, the purpose of this study was to consider the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on social adjustment and cognitive distortion in the elderly men. It was a quasi-experimental study with pretest-posttest and control group design. The statistical population of the study included all the elderly men in the age range of 65 to 75 years who were living in Khoramabad, Iran in 2021. The sample size consisted of 30 elderly men selected using convenience sampling method and according to the inclusion and exclusion criteria. The experimental group received eight weekly 90-minute sessions of mindfulness-based cognitive therapy. The questionnaires applied in the current study included Hamamci & Buyukozturk’s interpersonal cognitive distortions and Bell's social adjustment. Data were analyzed using Univariate Analysis of Covariance (ANCOVA) in SPSS-22 software. The results revealed that there is a significant difference between the control and experimental groups in post-test stage in terms of social adjustment and cognitive distortions (P<0.001), controlling the effect of pre-test. According to the findings of the present study, mindfulness-based cognitive therapy improves the social adjustment and reduces cognitive distortion in the elderly. The findings of the study can start a new chapter in clinical interventions, and mindfulness-based cognitive therapy can be implemented as an effective intervention for improving general health and quality of life in the elderly.

    Keywords: Cognitive distortion, elderly, Mindfulness-Based Cognitive Therapy, social adjustment
  • Parisa Nosrati, Khodamorad Momeni *, Hans-Werner Wahl Pages 119-133

    Subjective aging appears to be an important aspect of processes of psychological aging at large. However, there is a lack of an appropriate tool for assessing subjective aging in Iran. Therefore, the current study aimed to evaluate the reliability and validity of the short form 10-item awareness of age-related changes (AARC) questionnaire in an Iranian sample. The statistical population contained all older adults aged 60 years old and above living in Kermanshah, Tehran, Hamedan, Semnan, Tabriz and Urmia, among whom two samples of 352 (170 male and 182 female) and 325 people (131 male and 194 female) were selected, using convenience sampling, for exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis, respectively. Participants filled out Casper et al.’s AARC questionnaire and Barker et al.’s perception of aging questionnaire. The factor structure of the questionnaire was analysed using exploratory factor analysis with Varimax rotation, results of which indicated that there were 10 items which exhibited the highest loadings on 2 emerged components include AARC-gains (5 items) and AARC-losses (5 items). In terms of reliability indicators, the internal consistency for two subscales of AARC questionnaire (gains and losses) were shown to be 0.85 and 0.91, respectively, using Cronbach’s Alpha-coefficient. The validity of the questionnaire was analyzed using confirmatory factor analysis and a test of convergent validity. The results of confirmatory factor analysis indicated that the fitted model for two subscales of questionnaire, namely AARC-gains and AARC-losses, has a good fit in the study’s sample, which supports the validity of the questionnaire. Moreover, the results of Pearson’s correlation coefficient revealed that the total score and the scores of the two subscales of AARC questionnaire have a direct and significant correlation with the total score and scores of subscales of Barker et al.’s perception of aging questionnaire. Consequently, the utilization of 10-item AARC questionnaire in future studies and in the consideration of the interrelationship of subjective aging and other significant elderly related variables may open up a new chapter in the elderly related studies in Iran.

    Keywords: Awareness of age-related changes, subjective aging, questionnaire, elderly
  • Rouhangiz Esmaeilpour Dilmaghani *, Amir Panahali, Ali Naghi Aghdasi, Ali Khademi Pages 135-147

    It was late 2019 when a new virus from the Coronavirus family with the ability of spreading in humans was identified in China for the first time. The speed of the global pandemic of this virous and the publication of news regarding its greater risks for the elderly led to numerous psychological disorders in this age group. Therefore, the present study was to consider the effectiveness of group logotherapy on death anxiety, feeling of loneliness and meaning of life in the elderly with fear of Coronavirus. This was a quasi-experimental with pretest-posttest and a control group design. The statistical population consisted of all the elderly women (65 years old and higher) who were member of the daily rehabilitation services working under supervision of Tabriz Welfare Organization in 2021, among whom 24 eligible women were selected based on inclusion criteria, and randomly assigned into control and experimental groups. The experimental group received ten 90-minute sessions of group logotherapy, while the control group received no intervention. The tools used in this study included the Templer’s death anxiety, Russell et al.’s feeling of loneliness, and the Steger et al.’s meaning of life questionnaires. The data were analyzed using univariate analysis of covariance) ANCOVA) in SPSS-24 software. The results revealed that there is a significant difference between control and experimental groups in terms of death anxiety, feeling of loneliness and meaning of life (P<0.05). In other words, group logotherapy decreased death anxiety and feeling of loneliness and increased the meaning of life in the elderly. According to the results, it appears that this treatment can be effectively used in rehabilitation centers and other psychological and counseling centers in order to improve the mental health of the elderly.

    Keywords: Fear of coronavirus, elderly women, death anxiety, feeling of loneliness, Meaning of life, group logotherapy
  • Alireza Nasirnia Samakosh *, Naser Yousefi Pages 149-161

    Aging is one of the most important stages of human life, and people at this stage are faced with various issues, among which issues such as death anxiety, happiness and resilience appear to be the most common issues of mental health in the elderly that can be improved using appropriate interventions. Therefore, the current study aims to examine the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) on death anxiety, happiness and resilience in the elderly. This was a quasi-experimental study with the pretest-posttest control group design. The statistical population of the present study included all the elderly living in Lahijan, Iran, among whom 30 people were selected using convenience sampling method and randomly assigned into the experimental and control groups. Both groups completed the Templer’s death anxiety, Oxford happiness, and Conner and Davidson’s resilience questionnaires in pretest and posttest phases. Experimental group underwent eight 60-minute sessions of ACT, while control group received no treatment at this time. Data were analyzed by univariate analysis of covariance (ANCOVA), the results of which revealed that there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of death anxiety, happiness and resilience in the posttest phase. Put in other words, ACT resulted in a decrease of death anxiety and an increase of happiness and resilience in the elderly. According to the results of the current study, ACT can be used as an effective treatment method to improve the mental health of the elderly.

    Keywords: Acceptance, commitment based therapy, death anxiety, happiness, resilience, the elderly
  • Bahram Saadat, Mahmoud Sheikh *, Davoud Hominian Pages 163-173

    Balance ability is a crucial component of the independent daily activities among older adults. Balance impairment is one of the significant risk factors for falls and its related complications. Therefore, the purpose of the current study was to compare the effectiveness of neurofeedback training and training environment affordance on static balance in the elderly ‎men. This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest control group design. The statistical population of the present study included the elderly men with an age range of 60 to 80 years living in nursing homes in Ilam, Iran, among whom 36 participants were selected using convenience sampling along with considering the inclusion and exclusion criteria, and assigned into three groups of neurofeedback, training environment affordance and control, each of which had 12 members. Participants performed a static balance task in three attempts in the pretest phase. In the intervention phase (practice), which lasted for eight weeks and included three 30-minute sessions per week, the member of two experimental groups performed the relevant exercises. It should be noted that during this period, the control group performed their usual daily activities. The posttest phase was conducted exactly after the last training session. Data were analyzed by univariate analysis of covariance (ANCOVA), the results of which indicated that neurofeedback training has a significant effect on improving static balance (anterior-posterior displacement and central-lateral displacement of the center of pressure) in the elderly men (P<0.01). Besides, training environment affordance had a significant effect on improving static balance (anterior-posterior displacement and central-lateral displacement of the center of pressure) in the elderly men (P<0.01). The results of LSD post-hoc test revealed that compared to neurofeedback training, training environment affordance had greater effect on improving static balance in the elderly men (P<0.01). According to the results of the present study, educators and geriatricians are recommended to pay attention to enriching the environment in order to improve the balance of the elderly.

    Keywords: Neurofeedback, training environment affordance, static balance, elderly
  • Masomeh Esmaeili *, Zahra Mohammadneya Pages 175-188

    The decrease of memory abilities is one of the main problems in the elderly exacerbated by psychological factors such as anxiety. Therefore, the present study was to investigate the relationship between Corona anxiety and daily memory in the elderly through the mediating role of anxiety sensitivity. This was a descriptive-correlational research of path analysis kind. The statistical population of the study included all the education retirees over 60 years old living in Shiraz, Iran, 250 of whom were selected using convenience sampling. In this study, Alipour’s Corona anxiety, Sunderland’s daily memory and Floyd’s anxiety sensitivity questionnaires were filled out online by the participants. Data were analyzed using SPSS-26 software and Lisrel-8.32. The results of path analysis demonstrated that there is a negative direct relationship between Corona anxiety and daily memory, a positive direct relationship between Corona anxiety and anxiety sensitivity, and a negative direct relationship between anxiety sensitivity and daily memory. Corona anxiety also had an indirect and significant relationship with daily memory through the mediating role of anxiety sensitivity. According to the results, anxiety caused by the outbreak of Corona disease can affect memory function in the elderly. Hence, in addition to physical health, providing mental health of the elderly seems to be crucial as well in pandemic conditions.

    Keywords: Corona anxiety, daily memory, anxiety sensitivity, elderly
  • Nasrin Dinarvand, Ziba Barghi Irani *, Simon Forstmeier Pages 189-203

    Experiencing physical disability, dissidents and loss of relatives, the elderly seems to think more about the death, and if this goes beyond its normal limits, it causes them to feel depressed and helpless. Therefore, the purpose of this study was to compare the effectiveness of positive therapy (PT) and acceptance and commitment therapy (ACT) on death anxiety and depression in the elderly. This was a quasi-experimental study with pretest-posttest and follow-up design with a control group. The statistical population of the current study included all the elderly (75-55 years old) living in the nursing homes of Tehran, Iran, among which Kahrizak nursing home was selected by convenience sampling, where 30 people (three groups of 10 individuals) were selected using convenience sampling and according to inclusion and exclusion criteria of the study, and randomly assigned into two experimental and one control groups. The Magyar-Moe’s PT and Hayes's ACT were conducted in shape of eight 90-minute sessions (twice a week). The follow-up phase test was performed one month after the post-test phase. Templer’s death anxiety and Beck’s depression questionnaires were used to collect data. Data were analyzed using univariate analysis of covariance and Bonferroni post-hoc test in SPSS-22 software. The results demonstrated that compare to control group, both PT and ACT groups had lower scores of death anxiety and depression in posttest and follow-up. That is both therapeutic methods resulted in the reduction of death anxiety and depression in the elderly. Besides, the results of post-hoc test revealed that PT is more effective in the reduction of depression in both posttest and follow-up phases. However, this difference did not hold for death anxiety. According to the mentioned results, PT and ACT can be used in order to improve the death anxiety and depression in the elderly living in nursing homes.

    Keywords: Positive therapy, acceptance, commitment therapy, death anxiety, depression, elderly