فهرست مطالب

تحقیقات حقوقی - پیاپی 97 (بهار 1401)

مجله تحقیقات حقوقی
پیاپی 97 (بهار 1401)

  • ویژه نامه حقوق و کرونا
  • تاریخ انتشار: 1401/05/29
  • تعداد عناوین: 32
|
  • باقر شاملو، مهدی حسینی* صفحات 11-30

    علی رغم شیوع ویروس کووید19 در کشور، به دلیل نوپدیداری، قدرت و سرعت بالای انتقال این ویروس، بسترهای کافی برای مواجهه ضابطه مند با آن در کشور، مانند بیشتر کشورهای جهان، فراهم نبوده است. تا پیش از شیوع ویروس مذکور، با وجود آنکه شیوع بیماری های واگیردار قبل تر نیز در کشور رخ داده، نگرش نظام حقوقی ایران به بیماری های واگیردار به مثابه یک واقعه گذرا بوده است. بر این اساس، مسیولیت منتقل کنندگان ویروس کووید 19 مطابق مقررات کیفری خاص قابل تطبیق تام نبوده، باید مسیولیت کیفری ناشی از انتقال ویروس مذکور را ذیل عمومات حقوق کیفری پی گرفت. هرچند وجود قانون خاص طرز جلوگیری از بیماری های آمیزشی و واگیردار می توانست نویدبخش وجود مقررات خاص در این حوزه باشد؛ اما قدمت قانون مذکور و عدم روزآمدی مانع از کاربست موثر آن می شود. بنابراین، در این مقاله تلاش می شود مسیولیت کیفری منتقل کنندگان ویروس کووید19 ذیل عناوین مجرمانه موجود در قوانین کیفری مورد تحلیل قرار گرفته، شرایط انطباق رفتار فرد مرتکب با هر یک از آنها تبیین گردد. در این راستا، پیشنهاد خواهد شد که به موجب دشواری های اثبات رابطه سببیت در احراز وقوع عناوین مجرمانه موجود، پیش بینی نظام قانونی خاص برای پیش گیری از شیوع هر چه بیشتر ویروس مذکور و سایر بیماری های واگیردار در دستور کار مقنن قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مسئولیت کیفری، کووید19، انتقال ویروس، رابطه سببیت
  • حسن محسنی* صفحات 31-52

    مدل اضطراری دادرسی مدنی مدلی موقتی، حیاتی، سریع و بهینه است. برای تحقق این راهکار، مدیریت بحران کرونا در دستگاه قضایی، بایسته است برخی ابهامات که در نتیجه برداشت از اصول قانون اساسی و وظایف ذاتی دستگاه قضایی پدیدار می شود، زدوده گردد و هر گمانی شکسته شود. اصل همیشگی بودن دادگستری با تعطیلی موقتی و تعلیق ذات عمل قضایی و توسعه ابزارهای الکترونیک و غیرحضوری ناسازگاری ندارد. سامانه قضایی ایران باید به آموزه های جهان درگیر با کرونا برای بازاندیشی در برخی قواعد و آیین های دادرسی بهره ببرد و خود را برای جهان پساکرونا و تدوین آیین دادرسی چابک، کم هزینه، سریع و غیرحضوری آماده کند.این مقاله در اوج همه گیری کرونا در جهان و کشور ما نوشته شده است. زمانی که میلیاردها نفر در قرنطینه بودند و چند صد میلیون کودک و دانشجو از دبستان و دبیرستان و دانشگاه دور بودند که هنوز برخی آثار آن پابرجاست. از این رو، بسیاری از راهکارها در این نوشته برای روزگار قرنطینه کرونا نوشته شده است. امروز می بینیم برخی گشایش ها پدید آمده است و قرنطینه به آن معنا در کشور ما نیست.

    کلیدواژگان: کرونا، پاندمی، دادگستری
  • باقر انصاری* صفحات 53-91

    مقابله با شیوع کووید 19، مستلزم اتخاذ تدابیر و تصمیماتی است که در عین حمایت از سلامت فردی و عمومی ممکن است با تحدید حقوق بشر ملازمه پیدا کند. دولت های زیادی برای مقابله با این بیماری وضعیت اضطراری اعلام کرده اند یا بدون اعلام رسمی چنین وضعیتی، عملا چنین وضعیتی را حاکم ساخته و به تحدید حقوق و آزادی های عمومی پرداخته اند.در این میان، نظام بین المللی حقوق بشر که دغدغه حمایت از حقوق افراد را حتی در وضعیت های اضطراری دارد، دولت ها را ملزم به رعایت اصول و قواعدی می کند که بتوانند میان حفاظت از سلامت عمومی و رعایت تعهدات حقوق بشری خود تعادل معقولی را برقرار کرده، هر دو هدف را تامین کنند.بر این اساس، پرسش مطرح در این مقاله آن است که دولت ها در فرایند مقابله با کووید 19 با چه مسایل و چالش های حقوق بشری مواجه اند و چه راهکارهایی برای حل و رفع آنها وجود دارد؟ با مراجعه به موازین بین المللی حقوق بشر و انطباق اقدامات دولت ها و شواهد موجود با آنها می توان گفت که چالش عمده آن است که بیشتر دولت ها سیاست انتخاب «این یا آن» را دنبال کرده و عمدتا حفاظت از سلامت عمومی را بر رعایت حقوق بشر برتری داده اند؛ در حالی که، از منظر حقوق بشری باید سیاست «هم این و هم آن» را دنبال می کردند.نظام بین المللی حقوق بشر با زبان حق - محور خود چارچوب خاصی را برای مبارزه با کووید 19 تجویز می کند. در این چارچوب، سیاست «مقابله با کرونا به هر بها» جای خود را به سیاست «مقابله با کرونا با رعایت

    کلیدواژگان: سلامتی، کووید 19 (کرونا)، حقوق بشر، آزادی بیان و اطلاعات، منع تبعیض
  • ولی رستمی، حمید قهوه چیان* صفحات 93-118

    شیوع کرونا در دنیا، مجالی برای دفاع مجدد از نظریه دولت و اقتدار در زندگی اجتماعی ایجاد نموده و باوجوداین، نقش و کارکرد دولت با توجه به کیفیت زندگی اجتماعی، متفاوت و اقداماتش موجد بار مالی خواهد بود. در این پژوهش، ابعاد حقوقی حاکم بر تدابیر مالی حکومت در زمان بحران با تاکید بر پاندمی کووید 19 مورد بررسی قرار گرفته است. تبیین و تحلیل ابعاد حقوقی حاکم بر اقدامات دولت، نیازمند پیگیری این موضوع در حقوق اساسی و حقوق مالیه عمومی است و انتخاب سناریوهای مختلف در این خصوص (به ویژه با توجه به نظریه «ضرورت»)، پاسخی متفاوت در استقرار قوانین و مقررات را خواهد داشت. همچنین در این مقاله دو نظام عام و استثنایی حاکم بر مخارج دولت با توجه به وقوع بحران مورد بررسی قرار گرفته است.کلیدواژگان:دولت، بحران، حقوق اساسی، وضعیت اضطراری، روابط مالی و محاسباتی. این مقاله به سفارش «مرکز ملی تحقیقات حقوق سلامت» نگارش یافته است.

    کلیدواژگان: دولت، بحران، حقوق اساسی، وضعیت اضطراری، روابط مالی و محاسباتی
  • آرامش شهبازی* صفحات 119-136

    ویروس کرونا در ژانویه 2020 با سرعتی حیرت آور مرزهای ملی چین را درنوردید و در مدت شش ماه بخش گسترده ای از جهان را آلوده ساخت. در واقع، شیوع بیماری های مسری و فراگیر در جهان بی سابقه نیست، بااین حال، بشر معاصر، کمتر در خاطر دارد که چنین هراس آلود و مضطرب، اقتصاد، صنعت، توریسم، سیاست، ورزش و حتی امور روزمره را متاثر از رخدادی جهانی تعطیل کرده و مغلوب ویروسی ناشناخته شده باشد. متعاقب کرونا، گرچه برای مدتی چرخه مرسوم زندگی بشر از حرکت شتاب آلود و افسارگسیخته اش بازماند، ضرورت بازاندیشی در مقولات مهمی چون سلامت و بهداشت عمومی، همکاری و همبستگی در مقابله با پیامدهای ناگوار ناشی از آن را به بشر گوشزد کرد. این مقاله درصدد است تا با تمرکز بر شیوع کرونا، به تحلیل حقوقی مقررات بهداشتی بین المللی (2005) مصوب سازمان جهانی بهداشت و جایگاه آن در نظام بین المللی حقوق بشر بپردازد. بی تردید، حقوق بین الملل، مگر در پرتو ایتلافی جهانی در مقابله با این قسم از بحران های بین المللی نخواهد توانست از ورطه های هولناکی چون شیوع کرونا، به سلامت بگذرد.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، سازمان جهانی بهداشت، مقررات بهداشتی بین المللی، اصل حسن نیت و همکاری
  • علیرضا یزدانیان* صفحات 137-162
    اگر تحولات حقوق مسیولیت مدنی و ظهور خسارات جدید مورد مطالعه قرار گیرد، بعید نیست گفته شود که هیچ خسارتی به گستردگی خسارت ناشی از کرونا یا کووید 19 نبوده است. یکی از مسایلی که در این راستا می تواند قابل تامل باشد، طرح مسیولیت دولت در این بیماری همه گیر است. یعنی عملکرد یا اتخاذ موضع خنثی توسط مسیولین می تواند مسیولیت دولت را به دنبال داشته باشد. چنانچه نقض تکالیفی که دولت در مورد بیماری های همه گیر دارد و به ویژه زمانی که دولت «حق بر اطلاعات» شهروندان را زیر پا می گذارد یا خبر نمی دهد یا دیر خبر می دهد و یا بد خبر می دهد و این امر به شعله ور شدن التهاب ناشی از بیماری کمک می کند، از منظر حقوقی طرح مسیولیت دولت قابل تامل می نماید. اگر تا دیروز مسیولیت دولت در چنین بیماری هایی یک ایده به حساب می آمد، شیوع ویروس کرونا و به ویژه عملکرد برخی از دولت ها این موضوع را به یک ضرورت تبدیل کرد. دکترین فرانسه نمونه بسیار خوبی در شناختن مسیولیت برای دولت است که با روشی تطبیقی در این مقاله به مطالعه آن پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: بیماری، مسئولیت، دولت، زیان دیده
  • محسن عینی* صفحات 163-180

    تقلب در فراورده های پزشکی، شامل داروها و تجهیزات پزشکی، سلامت اشخاص و بهداشت عمومی را تهدید می کند و مبارزه با آن را موجه می سازد. اما مبارزه موثر و فراگیر با این پدیده، قبل از هرچیز نیازمند یک سند الزام آور بین المللی است که با وجود برخی تلاش ها تدوین آن ناکام مانده است. در سطح اروپایی، کنوانسیون شورای اروپا در مورد تقلب در فراورده های پزشکی و جرایم مشابه متضمن تهدید بهداشت عمومی، با تدوین چند راهبرد به مبارزه با این پدیده در سطح اروپایی کمک کرده است. ولی سند اروپایی مزبور، مصون از کاستی نیست و اکنون، به ملاحظه حمایت از بهداشت عمومی، با توجه به بیماری دنیاگیر کووید 19 و تداوم، تنوع و تخمین افزایش تقلب در فراورده های پزشکی، تلاش برای پی ریزی یک سند الزام آور جهانی و تحقق حقوق سخت در این مورد، با هدایت سازمان بهداشت جهانی و مشارکت تمامی ذی نفعان، می تواند مبارزه جهانی با این پدیده را به گونه مناسب سامان دهد و کنشگران صالح در ایران می توانند با پیگیری موضوع در سطح بین المللی، به ایجاد حقوق سخت مربوط در قامت جهانی آن مدد رسانند.

    کلیدواژگان: فراورده های پزشکی، کووید 19، داروهای تقلبی، جرایم علیه بهداشت عمومی، حقوق سخت
  • علی مشهدی* صفحات 181-205

    شیوع بیماری کووید 19 در ارتباط با حقوق محیط زیست، از ابعاد مختلف قابل بررسی است. از لحاظ نظری نشان دهنده ریشه های عمیق بحران فلسفی، اخلاقی و حقوقی انسان در مواجهه با طبیعت است. از لحاظ عملی نقش حقوق محیط زیست در پیشگیری از شیوع بیماری های مشترک «انسان- حیوان» را یادآورمی شود. از لحاظ آثار زیست محیطی، دو چهره متفاوت مثبت و منفی در محیط زیست طبیعی و انسانی از خود نشان داده است. در سویه مثبت، شیوع این بیماری به صورت موقت، باعث ارتقای کیفیت محیط زیست شهری (آلودگی هوا، صوت، مصرف سوخت) شده و نسبت به حیوانات، باعث منع تجارت و فروش و مصرف گوشت حیوانات وحشی گردیده است. در سویهدوم، آثار منفی این بیماری بر موضوعاتی چون انباشت پسماندهای پزشکی، مصرف بی رویه آب و تعلیق مقررات زیست محیطی نسبت به شرکت ها اثر گذاشته است. در این نوشتار سعی شده است برخی ابعاد زیست محیطی فوق، از منظر دانش حقوق محیط زیست تحلیل و ارزیابی شود. سیوال اساسی این است که با توجه به آثار و زمینه های زیست محیطی شیوع این بیماری، نظام حقوق محیط زیست نیازمند چه تحولی می باشد و چه واکنش حقوقی پیشگیرانه ای لازم و ضروری است. فرض اساسی این مقاله بر این مبنا استوار است که ضرورت دارد انسان ها در لایه فلسفی- حقوقی به بازبینی مناسبات خود با طبیعیت و حیوانات بپردازند و در سطح عملی با شیوع این بیماری اتخاذ برخی تدابیر حقوقی لازم می نماید.

    کلیدواژگان: کووید19، حقوق محیط زیست، پسماندهای پزشکی، حقوق حیوانات، تعلیق حقوق محیط زیست
  • ستار عزیزی* صفحات 207-235

    شیوع ویروس کرونا که ابتدا از استان ووهان چین آغاز گردید و در کمتر از یازده هفته، تمام جهان را آلوده کرد، یکی از مهم ترین چالش های ایجاد شده بر سلامت و امنیت انسانی بعد از جنگ دوم جهانی بوده است. باوجودآنکه وظیفه اصلی و اساسی تامین سلامت و حداقل معیشت زندگی انسانی بر عهده دولت متبوع و محل سکونت انسان هاست، آثار و ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی شیوع ویروس کرونا بر زندگی انسان ها، ضرورت کمک رسانی انسان دوستانه از سوی تمامی دولت ها را ایجاب می کند. سوال اساسی این مقاله این است که آیا تعهدی عرفی برای دولت ها در کمک رسانی به یکدیگر به منظور مبارزه با شیوع ویروس کرونا و پیامدهای اقتصادی، بهداشتی و اجتماعی ناشی از آن وجود دارد؟ فرضیه نگارنده این است که تعهدی عرفی برای دولت های توانگر برای کمک به دولت های آسیب پذیر در مبارزه با ویروس کویید-19 وجود دارد. به ویژه آنکه ناتوانی و شکست یک دولت در مبارزه با این ویروس، به تکثیر و شیوع آن به دولت های همسایه و ماورای آن نیز خواهد انجامید و منافع تمامی دولت ها در این است که مبارزه با این ویروس را به مرزهای ملی و داخلی خود محدود نکنند.

    کلیدواژگان: ویروس کوئید-19، کمک رسانی انسان دوستانه، حق بر سلامت
  • مسعود فریادی*، مرتضی نجابت خواه صفحات 237-260

    همه گیری ویروس کووید 19 در کشور شرایط اضطراری خاصی را ایجاد کرد که همه بخش های بهداشتی، اقتصادی و اجتماعی را تحت تاثیر قرار داد. مدیریت امور عمومی در شرایط اضطراری بهداشتی مستلزم قوانین و مقررات اداری خاصی است و به همین دلیل حقوق اداری کشور می بایست با اتخاذ تدابیر پیش دستانه نسبت به ایجاد سازکارهای لازم برای مدیریت این امور در این شرایط اقدام می کرد. بااین حال، با وجود اینکه مدیریت بهداشت عمومی یکی از مقوله های پلیس اداری بهداشتی است، حقوق اداری خلا های حقوقی متعددی در این زمینه دارد؛ از جمله نبود یک قانون جامع مدیریت بهداشت عمومی، ابهام در نظام حقوقی حاکم بر شرایط اضطراری، نبود یک نهاد شورایی تخصصی در زمینه مدیریت هماهنگ بهداشت عمومی، پراکنده کاری و موازی کاری سازمانی، ابهام و اجمال در موازین ارایه خدمات عمومی و نبود سازکارهایی برای پیش بینی و آمادگی در برابر بحران های بهداشتی آینده. بنابراین اصلاح نظام حقوقی اداری و توسعه حقوق اداری بهداشتی برای مدیریت شایسته بحران های بهداشتی ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: ویروس کووید 19، حقوق اداری بهداشتی، شرایط اضطراری، بحران بهداشتی، خدمات عمومی
  • ستار زرکلام* صفحات 261-290

    شیوع ویروس کرونا یا کووید 19 بر عرصه های مختلف زندگی اجتماعی تاثیرات عمیقی برجا گذاشته است. قواعد حقوقی نیز از شیوع این ویروس بی نصیب نمانده اند. در آنچه به حقوق مالکیت فکری مربوط می شود، این آثار نه تنها در حیطه حقوق مالکیت صنعتی، بلکه در حیطه حقوق مالکیت ادبی و هنری نیز مشهود است. به ویژه در زمینه اختراعات دارویی، ضرورت آشتی بین مقتضیات سلامتی عمومی و حقوق انحصاری مخترعان و دارندگان اسرار تجاری مرتبط با ویروس کرونا بیش از هر زمان دیگری آشکار شده است. سازمان ملل متحد و سازمان بهداشت جهانی با صدور قطعنامه هایی بر ضرورت اتحاد برای دسترسی منصفانه به فناوری های تندرستی در مقابله با کووید 19 در همه نقاط جهان به مدد استفاده مشترک از دانش، اموال مالکیت فکری و داده ها تاکید می کنند. در این راستا، برخی حقوقدانان لزوم استفاده از سازوکار بهره برداری اجباری (لیسانس اجباری) و سایر مستثنیات حقوق مادی مخترعان و دارندگان اسرار تجاری را توصیه می کنند. از دیگر آثار کووید 19 بر حقوق مالکیت صنعتی و تجارتی، تمدید مهلت های مرتبط با حقوق مالکیت صنعتی و پاسخگویی به اداره اختراعات تا رفع وضعیت اورژانس است. در حیطه مالکیت ادبی و هنری، جز در مورد نرم افزارها و پایگاه های داده علاوه بر استفاده از مستثیات حقوق مادی پدیدآورندگان، توجهات عمدتا به آثار نمایشی و کمک های مالی به اجراکنندگان این آثار است که به دلیل شیوع کرونا از برگزاری مستقیم و عمومی هنرهای نمایشی و نتایج اقتصادی آن محروم شده اند.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، کووید 19، حقوق مالکیت فکری، حقوق مالکیت صنعتی و تجارتی
  • امید عبدالهیان*، محسن نجفی خواه صفحات 291-320

    تجربه همه گیری کووید 19 نشان داد که در پاندمی ها و شرایط مشابه آن مانند انتشار مواد پرتوزا که سلامت عمومی به صورت جدی تهدید می شود، اجرای برخی تکالیف قانونی حاکم بر شرکت های سهامی دشوار می گردد. نظام های حقوقی چابک به سرعت در واکنش به این شرایط به تغییر احکام قانونی خود و تطبیق با شرایط پرداختند. در این مقاله بنیادهای نظری، مبانی قانونی و حدود مداخله دولت در حقوق شرکت های سهامی در شرایط همه گیری کووید 19 در ایران و انگلستان بررسی شده است. این بررسی نشان می دهد که دولت در انگلستان در شرایط اضطراری همه گیری کووید 19، برای حفظ منفعت عمومی، رویکرد دخالت سریع و وسیع در حوزه حقوق شرکت ها را اتخاذ نموده است. نظریه امتیاز بیش از سایر نظریه ها، این مداخله وسیع و سریع دولت را توجیه می کند و «قانون سلامت عمومی (کنترل بیماری ها)» مصوب 1984 مبنای قانونی لازم برای این مداخله را فراهم آورد. نظام حقوقی ایران از میان ظرفیت های قانونی موجود، از ظرفیت مندرج در اصل‏ یکصد و هفتاد و ششم قانون اساسی برای واکنش به شرایط همه گیری کووید 19 بهره برده است. اما مداخله دولت در حقوق شرکت های سهامی ایران محدودتر می باشد.

    کلیدواژگان: شرکت سهامی، حقوق شرکت های تجاری، پاندمی کووید 19، سلامت عمومی، فلسفه حقوق شرکت های سهامی
  • ابراهیم رهبری* صفحات 321-353

    بروز بیماری همه گیر کرونا شرایط اقتصادی خاصی را رقم زده که آثار خود را بر فضای رقابت در بازارها نیز هویدا کرده است. مقاله حاضر می کوشد تا نحوه مواجهه حقوق رقابت با مشکلات و چالش های رقابتی را در پرتو مصالح عمومی و ضرورت تامین سلامت عمومی تحلیل کند. در نوشتار حاضر ابعاد توافقات، اعمال یک جانبه، تمرکزات، کمک های دولتی و مداخلات یک جانبه دولت در گستره رقابت، در سایه موقعیت های خاصی که بیماری کووید 19 پدید آورده است، از منظر هنجارهای حقوقی رقابتی بررسی می شود. این تحقیق نشان می دهد که حقوق رقابت ضمن آنکه برای تامین کارایی اقتصادی در موقعیت بحران انعطاف زیادی به خرج داده، معافیت های چشمگیری در نظر می گیرد. ولی در بازارهای خاص بهداشتی و مایحتاج ضروری عمومی، نظارت های خود را شدت بخشیده است. مقابله با همکاری های غیرضروری رقبا به ویژه در مقوله مبادله اطلاعات حساس رقابتی، قیمت گذاری گزاف محصولات بهداشتی، منع اظهارات گمراه کننده در مورد داروها یا روش های درمانی کرونا، تسهیل ادغام میان بنگاه های تحقیق و توسعه فعال در حوزه سلامت، قاعده مند کردن کمک های دولتی به بنگاه های زیان دیده از این بحران و تنظیم اصولی مداخلات یک جانبه و مستقیم دولت در جریان رقابت، از وظایف مهم حقوق رقابت در برهه ویژه کنونی به شمار می آید. باوجوداین، نمی توان انکار کرد که حقوق رقابت مهیای مواجهه با همه ابعاد بحران کرونا و برقراری موازنه میان حفظ ارزش های رقابت و تداوم بخشی به فعالیت های اقتصادی و تامین منافع و سلامت عمومی نیست. این موضوع در حقوق ایران که فاقد هرگونه موازینی در این خصوص است، مشهودتر است که بازنگری جدی در قواعد موجود ایجاب می کند.

    کلیدواژگان: حقوق رقابت، بحران اقتصادی، بیماری کرونا، قیمت گذاری گزاف، تبانی
  • زهرا شاکری* صفحات 355-379

    با ظهور کووید 19، استحاله ای جدی در عرصه های گوناگون زندگی، ازجمله سبک آموزش های عمومی و تخصصی ایجاد شده است. اگر در گذشته، کلاس های درس در محیطی فیزیکی با حضور رو در روی مدرسان و دانش آموزان/ دانشجویان برگزار می شد، در پی عصر کرونایی، تغییر مهمی در آموزش مدارس و دانشگاه ها به وقوع پیوست و آموزش مجازی به منظور استمرار فرایند آموزش و عدم توقف امر خطیر تعلیم و تربیت جایگزین شیوه پیشین شد. در کلاس های مجازی، محتواهای آموزشی شامل فیلم، موسیقی، مقالات و اسلایدهای آموزشی از سوی مدرس یا محصل برای تدریس یا تمرین های کلاسی در سامانه آموزشی ارایه می شوند. افزون بر اینکه، کلیت کلاس آموزشی نیز ضبط و متعاقبا در دسترس قرار خواهند گرفت. هریک از این موضوعات می توانند یک اثر مشمول حمایت نظام حقوق مالکیت ادبی و هنری(حق مولف / کپی رایت) باشند. بنابراین، پدیدآورندگان آنان اختیاردارند در خصوص نشر غیرمجاز و سایر بهره برداری های غیرمجاز، مدعی نقض حقوق مالکیت فکری و نیز سرقت علمی باشند. مسیله پژوهش حاضر آن است که ابعاد و مخاطرات ناشی از حقوق مالکیت فکری آموزش های مجازی چیست و چگونه می توان این نگرانی ها را مدیریت کرد؟این مقاله با روش تحلیلی - توصیفی سرانجام نتیجه می گیرد که پدیدآورندگان آثار علمی، ادبی و هنری در فرایند آموزش های مجازی می توانند با توسل به فناوری های ناشی از مدیریت دیجیتال حقوق و بلاک چین، استفاده های ثانوی را مدیریت کنند. باوجوداین، استثنایات وارد بر حقوق مالکیت فکری قادرند حقوق و امتیازاتی را به سود منافع عمومی مقرر کنند. در این میان، تصویب دستورالعمل 2019 اتحادیه اروپا درباره کپی رایت، معاهده مراکش و رویه...

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی(مجازی)، بلاکچین، کووید 19، مدیرت حقوق دیجیتال، نقض حقوق مالکیت فکری
  • مهدی صبوری پور*، نازنین جاجی زاده صفحات 381-398

    با توجه به شیوع گسترده ویروس کرونا و مخاطرات پیدا و پنهان مترتب بر امنیت عمومی و سلامت فردی و اجتماعی شهروندان و تلفات جانی متعدد گزارش شده در شهرهای مختلف کشور، برنامه ریزی و سازمان دهی منابع موجود پیرامون دادرسی های کیفری و همچنین وضعیت زندان ها و زندانیان، مهم ترین دغدغه مسیولان و مدیران قضایی می باشد که در این راستا صدور بخشنامه های متعدد در این زمینه، سازوکارها و امکاناتی را در زمینه اجرای طرح فاصله‎گذاری اجتماعی به منظور سازمان دهی امور مربوط به زندانیان در شرایط بحران بیولوژیکی کنونی فراهم نموده است.از سویی دیگر ظهور و گسترش این بیماری در کشور، فرصت های بسیاری را در نظام قضایی ما فراهم ساخته است تا بتوانیم با استفاده از آنها، همگام با تحولات مطرح در کشورهای پیشرفته، نظام قضایی خویش را متحول سازیم. از جمله این ظرفیت های قانونی که در این دوران می توان از آنها استفاده حداکثری نمود، تمهیدات و تسهیلات شناسایی شده در «دستورالعمل ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندان ها»، استفاده حداکثری از نهادهای جایگزین حبس و دادرسی الکترونیک و سازوکارهای آن است. البته این بیماری با چالش ها و خلاهایی نیز در نظام قضایی ما همراه بوده است که آنها را نیز نباید از نظر دور داشت. در این پژوهش، ضمن تبیین و بررسی تاثیر بیماری کرونا بر وضعیت زندان ها و زندانیان، تمهیدات و همچنین فرصت های ایجاد گردیده در این زمینه موز د بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: کرونا، زندان، دادرسی کیفری، نهاد های جایگزین حبس، دادرسی الکترونیک
  • مجتبی اشراقی آرانی* صفحات 399-418
    اگرچه دستاوردهای حمل و نقل هوایی در تامین رفاه بشر، رشد اقتصاد جهانی و افزایش همبستگی اجتماعی بر کسی پوشیده نیست، سرعت بالای هواپیما سبب شده تا این وسیله حمل و نقل به عنوان عامل اصلی انتقال ویروس ها و بیماری های واگیردار از یک کشور به کشور دیگر شناخته شود. گسترش هولناک ویروس کرونا (کووید 19) از طریق هواپیما از کشور چین به دیگر کشورهای جهان و ایفای نقش مخرب برخی شرکت های هواپیمایی در ادامه پروازهای خود با وجود آگاهی از شرایط بحرانی همه گیری این ویروس، مجددا بحث مسیولیت شرکت های هواپیمایی را در این باره برجسته ساخته است. صرف نظر از مسیولیت اجتماعی شرکت های هواپیمایی در گسترش جهانی ویروس ها، مسیولیت مدنی این شرکت ها در اثر انتقال ویروس از یک مسافر یا خدمه پرواز به مسافر دیگر در هواپیما بیش ازپیش محل نزاع قرار گرفته است. پرسش اساسی این است که تحت چه شرایطی می توان متصدیان حمل هوایی را بابت سرایت این ویروس به یک مسافر مسیول دانست. تحلیل جامع این موضوع، افزون بر بررسی تعهدات شرکت های هواپیمایی در رعایت الزامات بهداشتی مرتبط با ویروس ها و حتی مسیولیت این شرکت ها در اجرای این الزامات که گاه به لغو پرواز یا ممانعت از سفر منجر می شود، با توجه به حکم مقرر در ماده 17 کنوانسیون ورشو 1929 و نیز کنوانسیون مونترال 1999 که متصدی حمل را تنها «در صورت بروز حادثه حین حمل هوایی» مسیول قلمداد کرده است، مستلزم بازخوانی مفهوم «حادثه» در حین حمل هوایی می باشد.
    کلیدواژگان: ویروس کرونا، کووید 19، حمل و نقل هوایی، ایکائو، حادثه
  • سید علیرضا میر کمالی* صفحات 419-439
    در حقوق کیفری ماهوی و شکلی، به ویژه آیین دادرسی کیفری، هدف قانون گذار در تقنین و تصویب مقررات جدید، با امعان نظر به شرایط مستحدثه، تسهیل امور در فرایند کیفری است؛ به نحوی که حقوق اصحاب دعوا رعایت گردد. البته در این خصوص، با توجه به اصول حقوقی، قانون گذار توجه خاصی به متهم دارد تا از حقوق وی حمایت کند. در حال حاضر، نظر به همه گیری گسترده ویروس کووید 2019 و خطرات آن بر امنیت عمومی و سلامت فردی و اجتماعی شهروندان، برنامه ریزی و سازمان دهی به منظور پیشگیری از ابتلای هموطنان به این ویروس امر ضروری است. به همین خاطر، وظیفه همه قوا و دستگاه های اجرایی است تا اقدامات لازم و شایسته ای در این زمینه را معمول دارند. همه گیری این ویروس و نگرانی مردم از ابتلای به آن تاثیرات بسیاری را بر روند دادرسی کیفری و همچنین نحوه حضور اصحاب دعاوی در مجموعه دادگستری ها و پیگیری پرونده هایشان داشته است. به همین منظور قوه قضاییه، مسیولان و مدیران قضایی پیرامون دادرسی های کیفری، تدابیری اندیشیده و بخشنامه ها و دستورالعمل های ویژه ای را صادر کرده اند. نظیر بخشنامه ای که معاون اول قوه قضاییه به منظور تعویق زمان رسیدگی دادگاه ها تا پایان فروردین 99 خطاب به تمام واحد های قضایی و اداری قوه قضاییه صادر کرد. علاوه بر این، ظهور و گسترش این بیماری در کشور، فرصتی را برای سیاست گذاران قضایی فراهم ساخته است تا همگام با تحولات مطرح در کشورهای پیشرفته، نظام قضایی خویش را متحول کند. از جمله این فرصت ها و ظرفیت های قانونی می توان به نظارت الکترونیکی بر محکوم، دادرسی الکترونیک و سازوکارهای آن اشاره کرد.
    کلیدواژگان: ویروس کرونا، دادرسی کیفری، دادرسی حقوقی، دادرسی الکترونیک، دادرسی در شرایط شیوع ویروس کووید19
  • هیبت الله نژندی منش* صفحات 441-459

    حقوق بین المللی برای صیانت از نظم عمومی بین المللی، بخشی از مقررات معاهده ای و عرفی خود را به مسیولیت کیفری فردی اختصاص داده است. ازاین رو، گرایش نوین حقوق بین المللی کیفری توسعه یافته است. حقوق مربوط به مسیولیت، چه در حوزه مسیولیت کیفری یا غیر آن، حقوق مربوط به قواعد ثانویه است. یکی از موضوعات مهم حقوق بین المللی، به ویژه حقوق بین المللی بشر، «سلامت» می باشد. در این حوزه حق هایی برای افراد انسانی و به تبع آن تکالیفی برای دولت ها پیش بینی شده است. شیوع برخی از بیماری ها و ویروس ها، به ویژه کووید 19، باعث شده است تا حقوق بین المللی سلامت و ارتباط آن به دیگر حوزه حقوق بیشتر مورد توجه قرار گیرد. نوشتار حاضر به بررسی رابطه بین حقوق بین المللی کیفری و اشاعه و شیوع ویروس های همه گیر با تاکید بر کووید 19 پرداخته است. در این راستا، ضمن بررسی رابطه «سلامت و بهداشت» با «صلح و امینت بین المللی»، «آسایش جهانی» و «حقوق بین المللی بشر» تلاش شده است تا امکان قابلیت اعمال حقوق بین المللی کیفری در موارد نقض حق بر سلامت در اثر اشاعه یا شیوع ویروس های همه گیر بحث و بررسی شود.

    کلیدواژگان: حق بر سلامتی، حقوق بین المللی کیفری، امنیت سلامت، سازمان بهداشت جهانی، کووید 19
  • روح الدین کردعلیوند* صفحات 451-478

    گزارش های منتشر شده توسط ارگان های وابسته به سازمان ملل متحد و نیز برخی از کشورها، از جمله فرانسه، بر خطر افزایش میزان خشونت های زناشویی در دوران خانه نشینی ناشی از شیوع ویروس کووید 19 دلالت دارد. شرایط خاص ناشی از خانه نشینی بستری برای افزایش این خشونت ها فراهم می آورد. به منظور پیشگیری از افزایش این خشونت و مقابله با آن در دوران خانه نشینی برقرار شده بین 17 مارس تا 11 می 2020 دولت فرانسه تدابیر سیاست جنایی خود را با شرایط ویژه ناشی از کاهش فعالیت دادگاه ها در دوران خانه نشینی منطبق ساخت. استمرار فعالیت دادگاه در این زمینه تضمین شد و سازوکارهای حمایتی را تقویت کرد. این انطباق در زمانی صورت گرفت که قانون گذار فرانسه با الهام گرفتن از وضعیت اضطرار امنیتی، وضعیت اضطرار بهداشتی را تعریف کرد. مقاله حاضر پس از معرفی وضعیت اضطرار بهداشتی، انطباق سازوکارهای حمایت از قربانیان خشونت های زناشویی را با تکیه بر گزارش های منتشر شده، بررسی می کند.

    کلیدواژگان: وضعیت اضطرار، قرار فوری حمایت، تلفن هشدار خطر جدی، حضور مستقیم در دادگاه، خشونت خانگی
  • عرفان شمس* صفحات 461-478

    نوشتار حاضر بحران کرونا را از منظر حقوق تنظیمی به بحث می گذارد. به عبارت دقیق تر، موضوع اصلی بحث، تاثیر متقابل وضعیت های اپیدمی و دولت تنظیم گر است. پرسش اصلی این نوشتار آن است که وضعیت اپیدمی چه تاثیر یا تاثیرات احتمالی بر دولت تنظیم گر می گذارد و پاسخ یا پاسخ های احتمالی دولت تنظیم گر به وضعیت های اپیدمیک، مانند کووید-19 چه پارادایمی را از نسبت مفهوم منفعت عمومی و نظام بازار ترسیم می کند؟ پاسخ اجمالی به این پرسش آن است که ورود شوک های جدید مانند بحران های سلامت به نظام تنظیمی، وضعیت تنظیمی را به سطح بالاتری که متضمن مداخله بیشتر دولت است، سوق می دهد. این امر به واسطه فشارهای مختلف، مانند فشارهای ناشی از افکار عمومی، ذی نفعان و فشارهای ناشی از کاستی بازار صورت می گیرد و هم زمان، میزان پایبندی دولت به مفهوم منفعت عمومی را به رخ می کشد. در عین حال، آموزه های تنظیم خوب و تقویت نظارت ها و تضمین متابعت از مقررات تنظیمی در کنار کاهش تشریفات غیرضروری و تقویت همکاری های بین المللی در هنگام بروز بحران های سلامت می تواند به ترسیم تصویری دقیق تر از پارادایم جدید دولت و بازار کمک کند. پارادایمی که عمدتا مبتنی بر تنظیم گری هوشمندانه، وابسته به نتیجه و معطوف به تقویت اعتماد شهروندان به دولت تنظیم گر است.

    کلیدواژگان: دولت تنظیم گر، اپیدمی، پارادایم جدید تنظیمی، مداخله دولت، منفعت عمومی
  • خدیجه مظفری سیبنی* صفحات 507-526
    شیوع بیماری ناشی از کووید 19 تمامی عرصه های اجتماعی و فردی را تحت تاثیر قرار داده است. بدیهی است که پیامدهای این همه گیری به خانواده نیز به عنوان یک نهاد اجتماعی و حقوقی سرایت نموده است. به ویژه با طولانی شدن دوران این بیماری، افزون بر آثار اقتصادی می توان آثار حقوقی آن را هم مشاهده کرد. محدودیت های وضع شده برای پیشگیری از سرایت هر چه بیشتر بیماری، می تواند بر روی حقوق و تکالیف افراد در خانواده اثرگذار باشد. در این شرایط، ضروری است مبانی حقوقی که منجر به تغییر در این حقوق و تکالیف می شود، مورد شناسایی قرار گیرد. به نظر می رسد استناد به قواعدی همچون لاضرر، اضطرار، عسر و حرج و وجوب دفع ضرر محتمل می تواند نظام حقوقی ایران را در یافتن مبنای مناسب برای اتخاذ راهکارهای حقوقی در خانواده یاری نماید. پس از یافتن مبنا، می توان در خصوص هر یک از وظایف زوجین یا والدین اظهارنظر نمود. بر مسایلی نظیر تکالیف زناشویی زوجین، ملاقات با فرزند، سکونت مشترک زوجین و نظایر آن ممکن است در شرایط شیوع یک بیماری مسری همه گیر، قواعدی متفاوت از احکام قانونی رایج حاکم شود که با استفاده از مبانی حقوقی می توان وضعیت آنها را روشن ساخت.
    کلیدواژگان: کووید 19، کرونا، حقوق خانواده، تکالیف زوجین
  • حسین صادقی*، مهدی ناصر صفحات 527-555

    شیوع گسترده ویروس کووید 19 مشکلات فراوانی در زمینه فعالیت کسب وکارها و استارت آپ ها بوجود آورده است. همه گیر شدن این ویروس، منجر به کاهش شدید تقاضا برای دریافت کالا و خدمات از کسب وکارها و ایجاد مشکلات مالی فراوان برای این نهادها شده است. چالش های موجود برای کسب وکارها در زنجیره های توزیع و تامین و تحمیل هزینه های پرسنلی، دولتی و... از یک طرف و افزایش تمایل جامعه بر خرید اقلام خود از محیط های الکترونیکی منجر به رشد گرایش کسب وکارها به فروش و عرضه محصولات در محیط های الکترونیکی شده است. اما سازوکار جدید علی رغم پیشگیری از انتشار ویروس، همچنان با چالش های حاصل از تامین مالی کسب وکارها و مشکلات موجود در زنجیره تامین مواجه است و علاوه بر آن با چالش های جدیدی از جمله شفافیت و امنیت مبادلاتی روبرو می باشد. راهکارهای ارایه شده در این زمینه، نظیر استفاده از فناوری های نوین تامین مالی، اصلاح مقررات ورشکستگی، پذیرش هزینه های تحمیل شده به کسب وکارها در دوره اضطرار ناشی از بحران کرونا به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی و پذیرش وضعیت تعلیق قرارداد کار در موارد قطع موقت همکاری کارکنان به دلیل تعطیلی موقت کل یا بخشی از بنگاه، از جمله راهکارهای حقوقی است.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، کسب وکار، بلاک چین، وام فاین تک، سیاست گذاری تقنینی و اجرایی
  • آیت مولائی* صفحات 557-585

    از سال 2019، حیات اجتماعی بشر با معضل جها ن شمول «کووید 19» مواجه شده است. این مسیله البته مشکلاتی را برای امور عمومی، از جمله حوزه قراردادها در پی داشته است. چراکه در اثر این معضل، بخشی از امور عمومی تعطیل یا نیمه تعطیل گشته است. از جمله مهم ترین پیامدهای چنین وضعیتی، بحران در روابط طرفین متعاهدین بوده است که بی تردید در آتیه سطح چنین بحرانی بیش ازپیش خواهد شد. نوشتار حاضر با درک چنین اهمیتی این موضوع را در نظام حقوقی ایران به بحث و فحص گذاشته است. در این راستا، این مقاله در پی پاسخ به این سوال بوده است که پیامدهای «کووید 19» بر قراردادهای اداری چیست؟ در پاسخ به این سوال، تلاش شده است با استفاده از روش تحقیق: توصیفی - تحلیلی، به آن پاسخ داده شود. فرضیه نوشتار حاضر این بوده است که در وضعیت کنونی، کرونا ویروس، اجرای برخی از قراردادهای اداری را با معاذیر: «فورس ماژور» و «امور غیرقابل پیش بینی» روبرو ساخته است. در پایان، چنین نتیجه گرفته شده است که اولا، برخی از قراردادهای اداری در اثر بحران کووید 19 با پدیده «فورس ماژور» روبرو شده و لذا با چالش توقف موقت تا توقف دایمی مواجه شده اند. ثانیا، بعضی ازاین گونه قراردادها به خاطر کووید 19 با پدیده «امور غیرقابل پیش بینی» روبرو هستند و شایسته است حکمرانی کشور در اسرع وقت و بدون فوت وقت تصمیم راهبردی و اساسی در خصوص چگونگی مقابله با این ویروس مهلک را داشته باشد، پیش از اینکه بحران کووید 19، بحران های دیگر را دامن بزند.

    کلیدواژگان: کووید 19، قراردادهای اداری، فورس ماژور، امور غیرقابل پیش بینی
  • عباس میرشکاری*، فاطمه سادات حسینی صفحات 587-618

    مسیولیت مدنی عامل زیان در انتقال بیماری کرونا عباس میرشکاری فاطمه سادات حسینی چکیدهویروس کرونا که این روزها دامنگیر جهان شده است، از جهات مختلف حقوقی قابل تامل می باشد. یکی از این جهات، بررسی مسیولیت مدنی شخصی است که با انتقال این بیماری، به دیگری آسیب وارد کرده است. انتقال این بیماری، می تواند زیان های بدنی، مالی و معنوی فراوانی را به شخص وارد کند. برای همین، بررسی ارکان تحقق مسیولیت مدنی عامل انتقال بیماری، مهم است. در مقاله پیش رو، تلاش می شود تا امکان تحقق ارکان مسیولیت مدنی در مورد رفتار شخصی که سبب انتقال این بیماری به دیگری شده است، بررسی شود. ضمنا، تاثیر عواملی همانند اقدام، وضعیت پیشین زیان دیده و احسان که می تواند سبب رفع مسیولیت از عامل زیان شود، نیز در قلمروی این پژوهش خواهد بود.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، مسئولیت مدنی، عامل زیان، انتقال بیماری مسری
  • علی نواری* صفحات 619-647

    در تاریخ پرفرازونشیب سلامت عمومی در جهان، ظهور و باز ظهور بیماری های عالمگیر به عنوان یکی از واقعیات حیات اجتماعی به اقتضای زمینه و زمانه خود، بارها تمدن های بشری را آزار داده است. شیوع پرشتاب این بیماری ها در گستره جهانی بدون احترام به منزلت مرزهای ملی، ثمره طبیعی و نتیجه منطقی هزاران نوع همبستگی و وابستگی متقابل میان دولت ها و ملت هاست. گسترش کووید-19 در ابتدای دهه سوم قرن بیست و یکم و واکنش های متفاوت دولت ها در مواجهه با انتشار این بیماری در قلمرو سرزمینی آنها، حکایت گر تشتتی حیرت انگیز برای مقابله با این ویروس سر به طغیان برداشته است. امروزه تردیدی وجود ندارد که هرگونه اقدام موثر برای کنترل و نابودی بیماری های عالمگیری همچون کووید-19، با همکاری و هماهنگی بین اعضای جامعه بین المللی، ربط و اتصالی وثیق دارد. نظام حقوق بین الملل، نقش برجسته ای در تلاش های بین المللی برای کنترل بیماری های مسری و عالمگیر ایفا نموده است. اگرچه جنبه های متعدد و پیچیده رابطه بین نظام حقوق بین الملل و بیماری های عالمگیر، طیفی از رژیم های حقوقی مختلف را درگیر خود نموده است، با اندکی تامل می توان تقارب و تلاقی بین الزامات آنها را احراز نمود. مقاله حاضر درصدد تدارک پاسخ به این پرسش است که نظام حقوق بین الملل در ارتباط با کنترل بیماری های عالمگیر به ویژه کووید-19، متضمن کدام تعهدات بین المللی است؟ یافته های تحقیق حاضر نشان می دهد که مقررات بهداشتی بین المللی 2005 در کنار برخی قواعد موافقت نامه اعمال اقدامات بهداشتی و بهداشت گیاهی 1994، هسته اصلی تعهدات بین المللی دولت ها در قبال کنترل بیماری های عالمگیر ازجمله کووید-19را تشکیل می دهد، اگرچه نقایص و کاستی هایی نیزدر این تعهدات وجود دارد.

    کلیدواژگان: کووید-19، حقوق بین الملل، مقررات بهداشتی بین المللی، بیماری های عالمگیر، سازمان جهانی بهداشت
  • ایرج حسینی صدرآبادی* صفحات 649-681

    بحران وضعیت ناشی از ویروس کرونا که از اواخر سال 2019 میلادی از شهر ووهان چین شروع شد، محدود به آن منطقه نماند و با گسترش روزافزون به عنوان یک پاندمی در مقیاس جهانی شناخته شد. خطرات بهداشتی این ویروس در مقایسه با ویروس های مشابه خیلی گسترده بود؛ به نحوی که هم اکنون نیز تعداد زیاد بیماران در کنار تعداد پر شمار قربانیان، آینده ای همراه با نگرانی را به همراه دارد. در این شرایط، مقامات عمومی شامل دولت، مجلس و سایر مقامات و نهادهای عمومی فرانسه تدابیر و تصمیماتی را در خصوص شرایط و اوضاع و احوال مذکور اتخاذ نمودند.تمام اقدامات صورت گرفته یا پیش بینی شده بدین سبب بوده است تا نظام سلامت و بهداشت فرانسه امکان مقابله بهتر وکامل تر، متناسب با وضعیت ویروس کرونا را که هر روز رو به گسترش بود، داشته باشند. این موضوع از منظر حقوق عمومی و بالطبع حقوق اداری چالش ها و مباحثی در زمینه نوع، محدوده تدابیر و نیز مبانی حقوقی ایجاد وضعیت اضطراری سلامت در میان جامعه حقوقدان ها به وجود آورد و دولت فرانسه نیز با ابهام و تردیدهایی در طی این مسیر سخت روبرو بود و مبانی حقوقی مستحکم تری را جستجو می کرد. بدین منظور، دولت فرانسه علاوه بر اقدامات آیین نامه ای، در تاریخ 18 مارس 2020 دو لایحه قانونی، یکی در خصوص قانون ارگانیک برای نحوه عمل شورای قانون اساسی در رسیدگی به دعاوی مربوط به حقوق و آزادی های تضمین شده در قانون اساسی و دیگری نیز راجع به قانون عادی و تحت عنوان اقدامات اضطراری برای مقابله با اپیدمی کووید 19 را...

    کلیدواژگان: کووید 19، وضعیت، اضطراری، تهدید، سلامت
  • اسماعیل انصاری*، عمران نعیمی صفحات 683-710

    با انتشار ویروس کرونا، دولت ها برای مقابله با پیامدهای اقتصادی و اجتماعی آن بسته های حمایتی را در قالب واکنش های اجتماعی به مرحله اجرا درآوردند. از جمله واکنش های اجتماعی که به منظور حمایت از کارگران، کارفرمایان و کارگاه های تولید و قطع زنجیره انتقال صورت گرفت، بسته های حمایتی ارایه شده از سوی دولت ها تحت عنوان مشوق های تامین اجتماعی بود. اعطای معافیت های بیمه ای، کاهش حق بیمه سهم کارفرما و کارگر، امهال در پرداخت حق بیمه، پرداخت مقرری بیمه بیکاری، پرداخت غرامت دستمزد ایام بیماری یا پرداخت کمک های مالی از جمله مشوق هایی بودند که سازمان های تامین اجتماعی در بحران کرونا به بیمه شدگان پرداخت کردند. هر چند در برخی از کشورها استفاده از این بسته های حمایتی منوط به عدم اخراج کارگر از کار است. در نظام حقوقی ایران نیز اگرچه حمایت از افراد در زمان بحران ها و رویدادهای اجتماعی، اقتصادی و طبیعی وفق قانون ساختار نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی مصوب 21/2/1383 تکلیف دولت است، بااین حال به دلیل عدم وجود سازوکارهای اجرایی این قانون، سازمان تامین اجتماعی به عنوان یکی از بزرگ ترین نهادهای بیمه اجتماعی ایران سیاست ها و برنامه های اتخاذی از سوی دولت و سایر نهادهای تصمیم گیر را به مرحله اجرا درآورد. بخشی از این سیاست های که به منظور حمایت اقتصادی از کارگران و کارفرمایان بود، در قالب اعطای بیمه بیکاری یا امهال در پرداخت سهم حق بیمه بود. برخی دیگر از سیاست ها در قالب اقدامات درمانی و برای درمان بیماران کرونا در بیمارستان های سازمان اتخاذ شد. بااین حال، کلیه این اقدامات هزینه هایی سنگینی را بردوش سازمان تامین اجتماعی نهاده است و...

    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، حق بیمه، غرامت دستمزد، ایام بیماری، بیمه بیکاری
  • محمد شریف شاهی* صفحات 711-732

    روابط کار مانند سایر عرصه های زیست انسانی، متاثر از پیشامدهای طبیعی، ضرورت های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی است. در یک نظام حقوقی کارآمد، متناسب با وضعیت های مختلف حادث شده یا پیش روی، بر اساس پیش بینی های قانونی و احیانا قراردادی امکان کاربست تدابیری است که می تواند پاسخگوی نیازهای حادث شده باشد. جهانگیری کووید19 و همه گیری آن در ایران را می توان پیشامدی طبیعی و البته نه چندان قابل پیش بینی دانست که جنبه های مختلف زیست سیاسی، اجتماعی، اقتصادی را در کشور متاثر نمود. این همه گیری در عرصه روابط کار نیز تاثیر جدی و البته مخربی از جمله کاهش اجباری ساعات کار و از بین رفتن فرصت های شغلی بر جای گذاشته و می گذارد.این گزارش با اتخاذ رویکردی توصیفی ابتدا به تحلیل حقوقی همه گیری کرونا و تاثیر آن بر رابطه کار پرداخته می شود. سپس با توجه به ظرفیت های نظام حقوقی ایران، از جمله وضعیت های پیش بینی شده در قوانین کار و تامین اجتماعی، راه حل ها و ضرورت های حقوقی ناظر بر این وضعیت را فراروی طرفین رابطه کار شامل دولت، کارگران و کارفرمایان قرار می دهد و حقوق و تکالیف هر یک را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: رابطه کار، کارگر، کارفرما، دولت، کووید19
  • رسول ملکوتی* صفحات 733-748

    تاثیر کرونا ویروس بر مسیولیت مدنی متعهدین رسول ملکوتی چکیدهآغازین روزهای سال 2020 میلادی مصادف شد با همه گیری ویروسی مهلک با عنوان کرونا که یکی پس از دیگری کشورهای جهان را درنوردید. اگر چه علم پزشکی در مصاف لحظه ای با آن است، تاثیراتی که این ویروس ناشناخته بر تمامی شیونات بشر باقی گذاشته یا خواهد گذاشت، نیز از مستحدثاتی است که باید سایر رشته های علوم نسبت به تعیین تکلیف آن اقدام نمایند. یکی از این مسایل، تبعات مربوط به عدم یا تاخیر اجرای تعهدات ناشی از کاهش تردد و تعطیلی مراکز یا اجتماعات است. در این مقاله سعی شده است ضمن شناسایی ماهیت حقوقی این بیماری، بررسی گردد که آیا این ماهیت بر مفهوم معاف کننده قوه قاهره تطبیق دارد یا خیر. در پایان مسیولیت مدنی دولت نسبت به جبران خسارات جانی و مالی وارده بر شهروندان امکان سنجی شده است.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، مسئولیت مدنی، قوه قاهره، عذر عمومی، دولت
  • فروزان اکرمی* صفحات 749-766

    تحقق حق بر سلامت و تامین دسترسی همگانی به مراقبت های سلامت برای استیفای سایر حقوق بشری ضروری است. زیرا سلامتی باعث می گردد تا افراد فرصت منصفانه برابر، برای تحقق اهداف و دنبال نمودن برنامه های زندگی خود داشته باشند. انگ و تبعیض به عنوان یکی از موانع کلیدی دسترسی به مراقبت سلامت، و عامل افزایش نابرابری در پیامدهای سلامت منع شده اند. یکی از پیامدهای نامطلوب پاندمی یا عالمگیری بیماری کووید-19، همراهی آن با انگ اجتماعی و تبعیض ناشی از آن است. در این مطالعه به توصیف مفهوم انگ و تحلیل علل انگ ناشی از بیماری کووید-19، و راهکارهای مقابله با آن پرداخته می شود. در پاسخ به پرسش علت انگ ناشی از بیماری کرونا می توان گفت که انگ ناشی از آن به دلیل مکانیسم دفاعی و سازگاری شناختی ایجاد می شود که انسان ها به منظور اجتناب از تماس و تعاملات اجتماعی با ناقل این عامل بیماری زای واگیردار اتخاذ می کنند. ترس از نقض حریم خصوصی و افشای اطلاعات از یک سو، و انگ ناشی از بیماری از سوی دیگر به دلیل احساس بی ارزشی و انزوا در شخص برچسب خورده می تواند باعث عدم مراجعه وی برای دریافت خدمات مراقبتی و درمانی گردد؛ این امر نه تنها می تواند خطر عوارض و مرگ ناشی از بیماری را در مبتلایان افزایش دهد، بلکه عدم مراجعه شخص مبتلا برای دریافت خدمات درمانی یا تبعیض در ارایه مراقبت سلامت به وی می تواند باعث انتشار عفونت در جامعه و به مخاطره افتادن سلامت عموم گردد. اطلاع رسانی و آگاه سازی افراد جامعه در راستای رفع باورهای غلط و تغییر نگرش به عنوان مهم ترین راه مقابله با...

    کلیدواژگان: کووید-19، حقوق سلامت، انگ، تبعیض، مراقبت سلامت
  • مسلم آقائی طوق* صفحات 767-793

    با آنکه قوانین و مقررات در همه نظام های حقوقی به طور معمول برای وضعیت های عادی تدوین، تصویب و منتشر می شوند، اما در این میان گاه وضعیت هایی بر نظام های سیاسی حادث می شود که حیات اجتماع را در مخاطره قرار می دهد. برای مدیریت این وضعیت های مخاطره انگیز، ابزارهای مختلفی در نظام های سیاسی وجود دارد که یکی از آنها، اعلام وضعیت اضطراری است. در وضعیت اضطراری، محدودیت هایی نسبت به حقوق و آزادی های اساسی، همچون حق بر رفت وآمد، حق بر اشتغال و آزادی رسانه ای بار می شود. با توجه به اینکه حقوق و آزادی های اساسی مردم در وضعیت اضطراری در معرض تحدید قرار می گیرد، رعایت یکسری قواعد شکلی و ماهوی از جانب دولت ها الزامی است تا این وضعیت، منجر به نقض اساسی حقوق و آزادی های بنیادین نشود. با شیوع بیماری کووید 19 در سرتاسر جهان، برخی از کشورها به اعلام وضعیت اضطراری بهداشتی پرداختند تا از این طریق بتوانند به مقابله با این بیماری بپردازند. در ایران هر چند به طور رسمی از ظرفیت های اصل 79 قانون اساسی استفاده نشد و وضعیت اضطراری اعلام نشد، با استفاده از اصل 176 قانون اساسی محدودیت هایی بر برخی از حقوق و آزادی ها وارد شد. بررسی فرایند اعمال این محدودیت ها در ایران نشان می دهد که الزامات شکلی و ماهوی ناظر بر وضعیت های اضطراری تا حدود زیادی رعایت شده است.

    کلیدواژگان: وضعیت اضطراری، کووید 19، اصل 79 قانون اساسی، شورای عالی امنیت ملی، حقوق و آزادی های اساسی
  • علی اکبر سیاپوش* صفحات 795-814

    تاثیر شیوع بیماری های فراگیر بر اجرای تعهدات حقوق بین الملل بشردوستانه: بررسی وضعیت ناشی از ویروس کرونای جدید (کووید-19) علی اکبر سیاپوش چکیدهرابطه ی میان وضعیت های مخاصمه مسلحانه و وضعیت های ناشی از شیوع بیماری های فراگیر موجب طرح این مسیله می گردد که اجرای تعهدات حقوق بشردوستانه چگونه و تا چه حد تحت تاثیر بروز چنین وضعیت هایی قرار می گیرد. قواعد بشردوستانه که هدف اصلی آن حمایت از اشخاص و اشیای تحت حمایت از طریق قاعده مند نمودن هدایت مخاصمه و محدود کردن طرف های مخاصمه در انتخاب ابزار و روش جنگی است، لزوم بازبینی در تصمیماتی با ماهیت صرفا نظامی را به دلیل الزامات ناشی از حقوق بین الملل بشردوستانه در وضعیت های ناشی از بیماری های فراگیر خصوصا در مورد کادر درمانی و پزشکی بیمارستان ها و مراکزی که علی رغم کاربرد دوگانه تاثیری مستقیم در مقابله با بیماری دارند، به همراه دارد.

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل بشردوستانه، مخاصمات مسلحانه، ویروس کرونا، کووید-19، حمایت از غیرنظامیان
|
  • Bagher Shamloo, Mahdi Hosseini * Pages 11-30

    Despite of the prevalence of Covid-19 in the country, due to itsemergence, power and high speed of transmission of the virus, there are notenough grounds for a standard response to it in the country, as well as themost countries of the world. Prior to the prevalence of the virus, although theprevalence of infectious diseases has occurred in the country before, theattitude of the Iranian legal system towards infectious diseases has been atransient event. Accordingly, the liability of the transmitters of the Covid-19is not fully enforceable under the specific criminal law and criminal liabilityfor the transmission of the virus must be pursued under the generalities ofcriminal law. However, the existence of a special law on the prevention ofsexually and infectious diseases could be promising for the existence ofspecial regulations in this area; However, the antiquity of the law and thelack of updates for it, prevent its effective application. Therefore, this articletries to analyze the criminal responsibility of the transmitters of Covid-19under the criminal headings in the criminal law and to explain the conditionsof compliance of the perpetrator's behavior with each of them. In this regard,it will be suggested that in view of the difficulties of proving the causation inoccurrence of existing criminal titles, the provision of a special legal systemto prevent the spread of the virus and other infectious diseases should beconsidered by the legislature.

    Keywords: Criminal Liability, Covid 19, Transmission of Virus, causation
  • Hassan Mohseni * Pages 31-52

    The emergency civil litigation model is a temporary, critical, rapid andoptimal model. To achieve this, the management of the corona crisis in thejudiciary must remove some of the ambiguities that arise as a result ofunderstanding the principles of the Constitution and the inherent duties ofthe judiciary. The principle of the permanence of the judiciary is notincompatible with the temporary closure and suspension of the nature ofjudicial action and the development of electronic and virtual devices. TheIranian judiciary must use the teachings of the world involved in the coronato rethink some rules and procedures of the court and prepare itself for thepost-coronary world and the development of a speedy, low-cost, fast andvirtual procedure.

    Keywords: Corona, Pandemic, justice
  • Bagher Ansari * Pages 53-91

    Dealing with the outbreak of Covid-19 requires measures and decisionsthat, while protecting individual and public health, may involve restrictionson human rights. Many governments have declared a state of emergency tocombat the disease or, without formally declaring such a situation, havefactually imposed such a situation and restricted individual rights andfreedoms. In the meantime, the international human rights system, whichprotects individual’s rights, even in the emergencies, requires governmentsto adhere to principles and rules that can strike a reasonable balance betweenprotecting public health and meeting their human rights obligations.Accordingly, the question in this article is that what human rights issues andchallenges do the governments face in the process of dealing with Covid-19and what the solutions are to address them. Referring to international humanrights standards and by reference to the actions of governments, it can besaid that the main challenge is that most governments have pursued a policyof "this or that" and mainly prioritize the protection of public health overhuman rights; Whereas, from a human rights perspective, they should havepursued a policy of "both this and that."The international human rightssystem, in its right-based language, prescribes a specific framework forcombating Covid-19. In this context, the policy of "countering the Covid 19at all costs" gives way to the policy of "countering the Covid-19 with respectto fundamental values." Human rights norms prevent the formation ofdiscriminatory, instrumental, expedient and hierarchical views in the processof combating the disease. It obliges governments to mobilize all theirnational resources to combat this virus, to make resort to internationalresources, and to enforce any restrictions on human rights in accordancewith the principles of legality, necessity and proportionality. Accordingly,although all human rights are affected by the policies and responsesassociated with Covid-19, it seems, some rights, such as freedom ofexpression and non-discrimination, play a key role in the normality andeffectiveness of these policies and responses and hence, should not berestricted unless strictly necessary (human rights governing measures againstCovid-19) and some human rights, such as privacy and freedom ofmovement, must inevitably be restricted (human rights affected by Covid-19). To this end, in this article, first the various dimensions of the right tohealth in the international human rights system and the principles oflimitation of human rights for ensuring public health are explained and then,the corresponding challenges related to the impact of human rights inresponses to Covid-19 are analyzed respectively.

    Keywords: public health, Covid 19, Human rights, Freedom of Expression, Information, Non-Discrimination
  • Vali Rostami, Hamid Ghahvechian * Pages 93-118

    The spread of Covid19 in the world has created opportunities to re-defendthe theory of government and authority in the social life, and yet the role andfunction of government varies according to the quality of social life and itsactions will create financial burden. In this article, the legal aspects ofgovernment financial measures in times of crisis have been examined withemphasis on the Covid pandemic. Explaining and analyzing the legal aspectsgoverning government actions requires pursuing this issue in constitutional lawand public finance law, and choosing different scenarios in this regard(especially according to the theory of "necessity") will have a different responsein establishing laws and regulations. Also in this article, two general andexceptional systems governing government expenditures have been examineddue to the occurrence of the crisis.

    Keywords: Government, Crisis, constitutional law, State of Emergency, Financial, accounting relations
  • Aramesh Shahbazi * Pages 119-136

    The coronavirus crossed China's national borders in January 2020,rapidly infected a large number of countries in less than six months. Indeed,the outbreak of infectious diseases is not unprecedented in the world, yet, theharmful effects of such a dangerous virus on economy, industry, tourism,politics, sports, and even routine life caused serious challenges for states andother actors at both national and international levels. As a result, it is time toreconsideration the ways of facing and managing pandemics by focusing onexisting legal system to find the gaps and to provide the efficient ways ofdealing with such severe challenges of international law. Thus, this articleseeks to provide a legal analysis of the International Health OrganizationRegulations (2005) by focusing on capacities, regulations and loopholes ofthe document to find its legal status in the international human rights system.Certainly, in this critical context, a universal coalition between internationalorganizations and states, a global cooperation among all actors as well as awell-organized legal framework should be considered as the last resolutionfor international community to survive.

    Keywords: Corona Virus, World Health Organization, International Health Organization Regulation(2005)
  • Alireza Yazdanian * Pages 137-162
    If the developments in civil liability law and the emergence of newdamages are studied, it is not unlikely to be said that any damages were notas extensive as those caused by Covid-19. One of the issues that can beconsidered in this regard is the government's responsibility in this epidemic.That is, the performance or taking of a neutral position by the authorities canlead to the responsibility of the government. If the government violates itsobligations regarding epidemics, especially when the government violatesthe "right to information" of the citizens, or does not report, or reports late,or gives bad news, and this helps to ignite the inflammation caused by thedisease, from a legal point of view, the responsibility of the government canbe raised. If until previous the responsibility of the government in suchdiseases was considered an idea, the spread of the corona virus andespecially the performance of some governments made it a necessity. TheFrench doctrine is a great example of recognizing responsibility forgovernment, which will be studied in a comparative way in this article.
    Keywords: Illness, Responsibility, Government, Victim
  • Mohsen Eini * Pages 163-180

    Counterfeit in medical products including drugs and medical equipmentthreatens the people’s health and public health and justifies combatting it,but effective and comprehensive combat with this phenomenon beforeanything needs a binding international instrument that despite some efforts,its codification has failed. By adopting some relevant strategies, the Councilof Europe Convention on the counterfeiting of medical products and similarcrimes involving threats to public health has facilitated combatting thisphenomenon at the European level. However, the mentioned Europeaninstrument is not free of fault, and now, considering the public healthprotection given the Covid-19 pandemic and the continuity, diversity, andthe predictable increase in counterfeit medical products, drafting a bindinginternational instrument and enforcement of hard laws in this regard underthe direction of WHO along with public participation of all beneficiaries, canorganize the global combat with this phenomenon properly. The competentplayers in Iran can help in the establishment of the related hard laws at aglobal level by pursuing this subject at the international arenas.

    Keywords: Medical Products, Covid-19, Counterfeit Medicines, Crimes against Public Health, Hard Law
  • Ali Mashhadi * Pages 181-205

    The outbreak of Covid-19 disease in relation to environmental law can beanalyzed from different dimensions. Theoretically, it shows the deep roots ofthe philosophical, moral and legal crisis of man in the face of nature. Inpractice, the role of environmental law in preventing the spread of "humananimal"diseases is recalled. Environmental effects, showed two positive andnegative differences in the natural and human environment. On the positiveside, the outbreak of this disease has temporarily improved the quality of theurban environment (air pollution, noise, fuel consumption) and, inproportion to some animals, has led to the prohibition of trade and sale andconsumption of wild animal meat. On the other hand, the negative effects ofthis disease have affected issues such as the accumulation of medical waste,wasteful consumption of water and the suspension of environmentalregulations against companies. In this article, some of the aboveenvironmental dimensions have been tried to be analyzed and evaluatedfrom the perspective of environmental law. The key question is, given theenvironmental effects and contexts of the outbreak of the disease, whatchanges the environmental law system needs and what preventive legalresponse is necessary. The basic premise of this article is based on the needfor human beings in the philosophical-legal field to review their relationshipwith nature and animals, and in practice, with the outbreak of this disease, itis necessary to take some legal measures.

    Keywords: Covid-19, environmental law, Medical Waste, Animal Rights, Environmental Law Suspension
  • Sattar Azizi * Pages 207-235

    The outbreak of coronavirus, which first started in Wuhan province ofChina and infected the whole world in less than eleven weeks, has been oneof the most important challenges to human health and safety since WorldWar II. Although the main task of ensuring the health and minimumlivelihood of human life is the responsibility of state and the place of humanhabitation, the various economic, social and health effects of the coronaviruson human life necessitate humanitarian assistance from all states. The mainquestion of this article is whether there is a customary obligation for states tohelp each other in combating the spread of the coronavirus and its economic,health and social consequences. The author's hypothesis is that there is acustomary obligation for affluent states to assist vulnerable states incombating the Quaid-19 virus. In particular, the inability and failure of astate to fight the virus will lead to its proliferation and spread to neighboringstates and beyond, and it is in the interest of all states not to limit the fightagainst the virus to their national and internal borders.

    Keywords: Covid-19, Humanitarian Assistance, right to health
  • Masoud Faryadi *, Morteza Nejabatkhah Pages 237-260

    The Covid-19 virus pandemic in the country created a special emergencysituation that affected all health, economic and social sectors. Public affairsmanagement in health emergencies requires special administrative laws andregulations, and for this reason, the administrative law of the country shouldhave taken precautionary measures to establish necessary mechanisms tomanage these affairs in these circumstances. Although public healthmanagement is a category of health administrative police, however, Iran’sadministrative law has several legal gaps in this area; such as the lack of acomprehensive public health management law, ambiguity in the legal systemgoverning emergencies, lack of a specialized council in the field ofcoordination of public health management, fragmentation and organizationalparallelism, ambiguity in standards of the public service delivery, lack ofmechanisms to anticipate and prepare for future health crises. Therefore,reforms in the administrative legal system and the development of healthadministrative law are necessary for the proper management of health crises.

    Keywords: Covid-19 virus, Health administrative law, Emergency Situation, Health crisis, Public Services
  • Pages 261-290

    The outbreak of Coronavirus or Covid-19 has had profound effects onvarious areas of social life. Legal rules have not been spared from the spreadof the virus. As far as intellectual property rights are concerned, these worksare evident not only in the field of industrial property rights, but also in thefield of literary and artistic property rights. Especially in the field ofpharmaceutical inventions, the need for reconciliation between the publichealth requirements and the exclusive rights of inventors and trade secretsassociated with the coronavirus has become more apparent than ever. TheUnited Nations and the World Health Organization (WHO) have issuedresolutions emphasizing the need for unity in equitable access to healthtechnologies against Covid-19 in all parts of the world through the shareduse of knowledge, intellectual property and data. In this regard, some juristsrecommend the need to use the mechanism of compulsory exploitation(compulsory license) and other exceptions to the economic rights ofinventors and trade secret owners. Other works of Covid-19 on industrialand commercial property rights include extending the deadlines related toindustrial property rights and responding to the Patent Office until the stateof emergency is resolved. In the field of literary and artistic property, exceptfor software and databases, in addition to using the exceptions of theeconomic rights of creators, the focus is mainly on dramatic works andfinancial aid to their performers who are deprived of economic interestsbased on the pandemics.

    Keywords: Corona Virus, Covid 19, intellectual property rights, Industrial, commercial property rights
  • Omid Abdolahian *, Mohsen Najafikhah Pages 291-320

    The coronavirus pandemic experience showed that in pandemics andsimilar conditions such as the spread of Infection, contamination or radiationwhich present or could present significant harm to the human health, it isdifficult to enforce certain legal obligations governing companies. Agilelegal systems quickly responded to these situations by changing their legalprovisions and adapting conditions. In this article, by comparative study ofIran and England laws and regulations, the theoretical foundations, legalbasis and limits of stat's intervention in Company law in CoronavirusPandemic are examined. This study shows that in coronavirus pandemic, Inorder to protect the public interest, UK government has adopted theapproach of rapid and extensive intervention in the field of corporate law.Concession theory, more than other theoretical foundations of CorporateLaw, justifies the theoretical basis of this vast and rapid state interventionand Public Health (Control of Disease) Act 1984 provided the legal basis forthis intervention. Among the existing legal capacities, Iran's legal system hasused the capacity of Article 176 of the Constitution to respond quickly to thepublic health threats in the Coronavirus Pandemic. But state intervention inIran's Corporate Law has been more limited.

    Keywords: Public, private limited companies, Company law, Coronavirus Pandemic, public health, Philosophy of Corporate Law
  • Pages 321-353

    The emergence of Covid-19 disease has made a particular economicsituation which by its turn has affected competition in different markets.This research is going to analyze the approach of competition law in front ofcompetition challenges in the light of public interests and ensuring publichealth. In the present paper, the aspects of agreements, unilateral practices,concentrations, state aids and unilateral government interventions in thecompetition field are examined from the perspective of competition rules,regarding the particular situations imposed by Covid-19. This study revealsthat competition law allows a great deal of flexibility to ensure economicefficiency in a crisis and provides significant block and ad-hoc exemptions,but it has strengthened its surveillance and governance in particular healthmarkets and public essentials and commodities. Confronting unnecessarycollaboration of competitors, especially exchange of commercially sensitiveinformation, excessive pricing in pharmaceuticals and health products,prohibition of misleading statements about drugs or Covid-19 treatmentmethods, facilitating mergers between R&D undertakings or centers inhealth sector, regulating state aid to enterprises affected by the Covid-19crisis and the regulation of unilateral and direct government interventions incompetition is one of the important calls of competition law in the duringparticular period of time. Although it must be admitted that competition law isnot ready for facing up to all aspects of the Covid-19 crisis and balancingbetween protection of its fundamental values on one hand and safeguardingeconomic activities and assuring public health in the other hand. In Iranian law,this difficulty is more evident because our existing competition law has nosolution to the problem and, accordingly, the current rules needs revision.

    Keywords: Competition Law, Economic crisis, Covid-19 Disease, Excessive pricing
  • Pages 355-379

    With the advent of Covid-19, serious transformations have taken place invarious areas of life, including the style of general and specialized education.If in the past, classrooms were held in a physical environment with face-tofacepresence of teachers and students, following the Corona era, there was asignificant change in school and university education and virtual educationin order to continue the education process and not stop the serious matter ofeducation, E-Learning replaced the previous method. In virtual classrooms,instructional content, including videos, music, articles, and instructionalslides, is provided by the professors or students for teaching or classroomexercises in the instructional system. In addition; the entire training classwill also be recorded and subsequently made available. Each of these topicscan be a work protected by the system of literary and artistic property rights(copyright). Therefore, their creators have the right to claim infringement ofintellectual property rights and plagiarism in connection with unauthorizedpublishing and other unauthorized exploitation. The problem of the presentstudy is what the dimensions and risks of intellectual property rights in elearningare and how these concerns can be managed. The paper concludeswith an analytical-descriptive method that the creators of scientific, literaryand artistic works in the process of E-Learning can manage the secondaryuses by using the technologies resulting from the Digital Rights Managementand block chain. Nevertheless, exceptions to intellectual property rights canimpose rights and privileges in the public interest. In the meantime, theadoption of the 2019 EU Directive on Copyright, Marrakesh Treaty and thejurisprudence of some countries will play a vital role in establishing the rightof users to access knowledge in critical situations such as Corona Pandemicand other infectious diseases. In addition, open access promoters have madea significant contribution to meeting public needs.

    Keywords: BlockChain, Corvid 19, Digital Rights Management, e-learning, Infringement of intellectual property rights
  • Nazanin Hajizadeh Pages 381-398

    As a result of the Covid-19 pandemic and its catastrophic effects t ondifferent aspects of human life, including national health and security andpersonal and social wellbeing of people, there must be special considerationto the criminal proceedings and the situation of the prisons and the prisoners.There have been some initiatives in the form of regulations and bylaws tomanage the special conditions created by judicial authorities and correctionsystem to materialize the social distancing requirements in prisons. Besides,this disease and its fast spread created many chances for development of theIranian judiciary system along with the developed countries. Some of themeasures taken in this era are included in an executive order called"organization and moderation of prisons' population" and some otherinitiatives like maximizing the use of parole and probation, alternativepunishments and electronic proceedings. There have been also challengesand deficiencies in our legal system which are related to this pandemic andmust be considered carefully. In this paper, analysis has been made about theeffect of covid-19 pandemic on prisons and prisoners and challenges andopportunities created.

    Keywords: Coronavirus, criminal proceedings, Alternative Punishments, Electronic Trial
  • Mojtaba Eshraghi Arani * Pages 399-418
    The advantages of air transportation in terms of human welfare, economicgrowth and social integration are outstanding and undeniable. However, thehigh speed of aircraft has made such means of transportation as the mainfactor of spreading viruses and communicable diseases among the countries.Spread of Covid-19 virus from China to other countries by aircraft and thedisruptive role of some airlines in this regard necessitated a re-thinking ofthe air carriers; liability. Regardless of the social liability of air carriers, theircivil liability for spread of virus between the passengers has becomecontroversial among the scholars. The basic issue to deal with is that on whatconditions an air carrier might be held liable for such spread of virus. Acomprehensive analysis of this issue, requires a re-thinking of the concept of“sinister/occurrence” within air transportation under article 17 of WarsawConvention 1929 or Montreal Convention 1999, further to the generalobligations of air carriers for compliance with the relevant healthrequirements.
    Keywords: Corona Virus, Covid 19, air transportation, ICAO, occurrence
  • Seyed Alireza Mirkamali * Pages 419-439
    In substantive and formal criminal law, especially criminal procedure, thepurpose of the legislator in legislating and approving new regulations, takinginto account the new conditions, is to facilitate matters in the criminalprocess in such a way that the rights of the litigants are respected. Of course,in this regard, according to legal principles, the legislator pays specialattention to the accused to protect his rights. At present, in view of thewidespread pandemic of the Covid-19 virus and its dangers to public safetyand the personal and social health of citizens, it is necessary to plan andorganize in order to prevent compatriots from contracting the virus.Therefore, it is the duty of all forces and executive bodies to take thenecessary and appropriate measures in this regard. The outbreak of the virusand the public's concern about it have had a profound effect on the criminalproceedings, as well as the way litigants appear in the judiciary and pursuetheir cases. To this end, the judiciary, judicial officials and managers haveconsidered measures in criminal proceedings and issued special sections andinstructions. Such as the circular issued by the First Deputy of the Judiciaryto all judicial and administrative units of the Judiciary in order to postponethe trial until the end of April 2020. In addition, the emergence and spread ofthis disease in the country have provided an opportunity for judicialpolicymakers to change their judicial system in line with the developmentsin developed countries. These legal opportunities and capacities includeelectronic surveillance of the convict, e-trial and its mechanisms. Of course,this disease has accompanied the judiciary with challenges and gaps thatshould not be overlooked. In this study, while explaining and examining theimpact of Covid-19 disease on the judiciary criminal and legal proceedingsopportunities as well as challenges created in this field will be examined.
    Keywords: Corona Virus, criminal proceedings, Legal Proceedings, electronic proceedings, proceedings in the context of the outbreak of Covid19 virus
  • Heybatollah Najandimanesh * Pages 441-459

    Some parts of treaty and customary provisions of international law, forthe sake of protection of international public order, relate to individualcriminal liability. Hence, a new trend as international criminal law has beendeveloped. Rules of responsibility, whether in the area of criminalresponsibility or otherwise, are regarded as secondary ones. One of theimportant issues of international law, especially international human rightslaw, is "health". In this regard, rights for human beings and, consequently,duties for governments are envisaged. The prevalence of some diseases andviruses, especially Covid-19, has led to more attention being paid tointernational health law and its relevance to other areas of law. The presentpaper examines the relationship between international criminal law and thespread of pandemic viruses with emphasis on Covid-19. Examining therelationship between "health" and "international peace and security", "wellbeingof the world", and "international human rights", the authors tried todeal with the possibility of applying international criminal law in cases ofviolations of the right to health due to the spread of pandemic viruses.

    Keywords: right to health, International Criminal Law, Health Security, World Health Organization, Covid-19
  • Rouheddin KORDALIVAND * Pages 451-478

    The reports of some organizations of the United Nations and somecountries like France, show that the rates of domestic violence have beenincreased during the quarantine arising from Covid-19. Circumstances inlockdown increase the risk factors for domestic violence. To preventing andcombating domestic violence during quarantine, France has adapted itscriminal policy in the period of suspension or reduction of the activities ofthe courts. By declaring a state of Public Health State of emergency, Francehas mobilized significant resources to help the victims and ensured thecontinuity of justice in family matters. In this article, we examine thedifferent means mobilized by France to adapt its criminal policy tocombating domestic violence during quarantine arising from Covid-19.

    Keywords: Domestic violence, Public Health State of emergency, ordonace of protection, immediate summons, the Great Danger Phone
  • EFRAN SHAMS * Pages 461-478

    This paper discusses the Covid-19 crisis from the perspective ofregulatory law. To be more precise, the main topic of discussion is theinteraction between epidemic situations and the regulatory state. The mainquestion of this paper is what effect or possible effects the epidemic situationwill have on the regulatory state, and the possible response of the regulatorystate to epidemic situations, such as Covid-19, draws which kind ofrelationship between the concept of the public interest and the marketsystem. The short answer to this question is that the entry of new shocks,such as health crises, into the regulatory system, pushes the regulatorysituation to a higher level, which requires more government intervention.This is due to various pressures, such as pressures from public opinion,stakeholders and pressures from market failures as well as the extent towhich the government adheres to public interest. At the same time, thefindings of good regulation and strengthening of supervision, monitoring andensuring compliance with regulatory regulations, along with reducing redtapesand strengthening international cooperation in the event of a healthcrisis, can provide an accurate picture of the new paradigm of governmentand market; A paradigm that is largely based on smart, outcome-orientedregulation, and aims to strengthen citizens' trust in the regulatory state.

    Keywords: Regulatory State, Epidemic, New Regulatory Paradigm, Government Intervention
  • Khadijeh Mozafari * Pages 507-526
    The prevalence of Covid-19 has affected all social and individualactivities. It is obvious that the consequences of this pandemic have alsospread to the family as a social and legal institution. Especially with theprolongation of the disease, in addition to economic effects, its legal effectscan also be observed. Restrictions on preventing the spread of the diseasecan affect the rights and responsibilities of the family members. In thesecircumstances, it is necessary to identify the legal foundations that lead tochanges in these rights and obligations. It seems that principles such asharmlessness (LaZarar), urgency (Ezterar) difficulty and embarrassment andavoiding possible harm can help the Iranian legal system to find a suitablebasis for adopting legal solutions in the family. After that, one can commenton each of the couple's or parents' responsibilities. Issues such as maritalduties of the couple, meeting with the child, cohabitation of the couple, etc.in the event of the pandemics of a contagious disease, may be governed bydifferent rules which can be clarified by using legal principles.
    Keywords: Covid 19, Corona Virus, Family Law, Duties of couples
  • Hossen Sadeghi *, Mahdi Naser Pages 527-555

    The spread of the Coronavirus has created many problems for businessesand startups. The spread of the virus has led to a sharp decline in demand forgoods and services from businesses and has created many financial problemsfor these institutions. Challenges for businesses in the distribution andsupply chains and the imposition of personnel costs, government, etc.Besides, increasing the willingness of society to buy their items fromelectronic environments leads to the growth of businesses' tendency to selland supply products. In the electonic environments. But despite preventingthe spread of the virus, the new mechanism still faces challenges fromfinancing businesses and supply chain problems, as well as new challengessuch as transparency and security of exchanges. The solution presented inthis field is to provide fintech loans by credit companies and do business indecentralized platforms. Of course, implementing the stated solution willrequire some legislative and executive policies.

    Keywords: Corona Virus, business, BlockChain, FinTech Loan, legislative, executive policy
  • Ayat Mulaee * Pages 557-585

    Since 2019, human social life has been confronted with the globalproblem of "Covid 19". This, of course, has led to problems for publicaffairs, including the field of contracts, as part of public affairs has been shutdown or partially shut down as a result. One of the most importantconsequences of such a situation has been the crisis in the relations betweenthe contracting parties, which will undoubtedly increase in the future. Thepresent article, realizing such importance, has discussed this issue in theIranian legal system. In this regard, this article seeks to answer the questionof what the consequences of "Covid-19" are on the administrative contracts.In answer to this question, an attempt has been made to answer it using theresearch method descriptive-analytical. The hypothesis of the presentarticle has been that in the current situation, Coronavirus has faced theexcuse of implementing some administrative contracts: "force majeure" and"unpredictable matters". In the end, it is concluded that, firstly, someadministrative contracts have faced the phenomenon of "force majeure" as aresult of the Covid-19 crisis, and therefore have faced the challenge oftemporary suspension to permanent suspension. Second, some of thesecontracts face the phenomenon of "unpredictability" because of Covid-19and it is worthwhile for the government to make a strategic and fundamentaldecision as soon as possible and without delay as to how to deal with thisdeadly virus, before the Covid-19 crisis triggers other crises.

    Keywords: Covid 19, Administrative Contracts, force majeure, Unpredictable Matters
  • Abbas Mirshekaei *, Fateme Sadat Hosseini Pages 587-618

    Today The Corona Virus which overshadow all of the world, Create somany problems. These problems should be studied in different legal aspects.One of the legal issues is the civil liability of the one who transmits the virusand harms others physically, financially or spiritually.In this Article, we try to explain the civil liability in Corona Virus casesand also review the factors like the injured persons’ previous status whichcan eliminate the liability.

    Keywords: Civil Liability, The person, s who caused the loss, Corona Virus, Transmission of muscular disease
  • Ali Navari * Pages 619-647

    In the vicissitudinous history of public health in the world, emerging andreemerging pandemic diseases as one of the realities of social life according toits context and time have repeatedly afflicted human civilizations. The rapidoutbreak of these diseases on a global scale without respect for the sanctity ofnational borders is a natural result and the logical consequence of thousands ofkinds of solidarity and interdependence between states and nations. The spreadof Covid-19 at the beginning of the third decade of the 21st century, and thedifferent reactions of states to the outbreak of this disease in the realm of theirterritory, indicate an astonishing dispersion to confront this insurgent virus.Today, there is no doubt that any effective measure to control and eradicatepandemic diseases such as Covid-19, has a close link with the cooperation andcoordination of members of the international community. The internationallegal system has played a prominent role in international efforts to controlcontagious and pandemic diseases. Although different and complex aspects ofthe relationship between the international legal system and pandemic diseaseshave involved a range of different legal regimes, with a little contemplationone can determine the closeness and the intersection between theirrequirements. The present essay seeks to provide an answer to the question ofwhat international obligations the international legal system has concerningthe control of pandemic diseases, especially Covid-19. The findings of thepresent study show that the 2005 International Health Regulations, along withsome provisions of the 1994 Agreement on the Application of Sanitary andPhytosanitary Measures, form the core of governments' internationalobligations to control pandemic diseases, including Covid-19, although thereare shortcomings in these Obligations.

    Keywords: Covid-19, International Law, International Health Regulations, pandemic diseases, World Health Organization
  • Iraj HOSSEINI SADRABADI * Pages 649-681

    The crisis and the situation caused by the corona virus, which started inlate 2019 in Wuhan, China, were not limited to that area and becameincreasingly known as a pandemic on a mondial scale. The health risks ofthis virus were so great compared to similar viruses that now a large numberof patients, along with a large number of victims, have a worrying future. Inthese circumstances, the public authorities, including the government, theparliament and other public authorities and institutions of France, tookmeasures and decisions regarding mentioned circumstances.All the measurestaken or anticipated have been designed to allow the French health systembetter copeing with the growth of the coronavirus. from the point of view ofpublic law and, of course, administrative law, this issue has given rise tochallenges and debates in the area of the type, scope of measures and alsothe legal basis for creating a health emergency within the legal community.The governement was looking for a stronger juridic base.To this end, onMarch 18, 2020, in addition to the legislative measures, two bills, one on theorganic law on the conduct of the Constitutional Council in the processing ofcomplaints related to the rights and freedoms guaranteed by the Constitution,and the other on Common law, under the title of emergency measures to dealwith the epidemic, was presented to the French Senate, which has becomethe legal basis for government action in the next steps.

    Keywords: Covid 19, Corona, health emergency, Crisis
  • Emran Naeimi Pages 683-710

    With the spread of the coronavirus disease, the states for managing itseconomic and social effects have implemented support social packages.Among the social packages provided by the governments to support workers,employers and production the social security incentives are notable.Insurance exemptions, reducing employer and worker contributions,deferring premiums, paying unemployment benefits, paying sick benefits orpaying financial aid were some of the incentives that social securityorganizations in the Corona crisis have paid. However, in some countries thecoverage of these support packages are subjected to non-dismissal workers.In the Iranian legal system, the protection of individuals in times of social,economic and natural crisis according to the Act of Structure of theComprehensive System of Welfare and Social Security approved on21/2/2004 is the duty of the government. Iranian Social Securityorganization, as one of the largest social insurance institutions in Iran,implemented policies and programs adopted by the government and otherdecision-making institutions. Part of this policy was economic support suchas paying unemployment benefits or delaying the payment of premiums.Some other policies were adopted in the form of treatment measures for thetreatment of coronary heart disease in the organization's hospitals. However,all of these measures have incurred high costs for the Social SecurityAdministration, and it is, therefore, necessary for the government toreimburse a significant portion of these costs. This article explains thepolicies and actions of social security organizations in different countriesduring the Corona crisis. It, then, examines Iran's social security system andits policies and programs at the time of the spread of the coronavirus. In thisregard, in the first part, the social security policies and programs of differentgovernments at the time of the spread of the coronavirus are described and inthe second part, the policies and programs of the social security system ofIran are analyzed.

    Keywords: Social security, insurance premium, sick pay, sick days, unemployment benefits
  • Mohammad Sharif Shahi * Pages 711-732

    Employment Relations, like other areas of human life, are affected bynatural disasters and social, economic, and political necessities. In anefficient legal system, following the various emerging situations, it ispossible to apply measures that can meet the event's needs based on legaland possibly contractual provisions. The covid-19 pandemic can beconsidered a natural and, of course, not very predictable event that affectedvarious aspects of the country's political, social, and economic life. Thisepidemic in Employment Relations has a severe and destructive effect, suchas the forced reduction of working hours and the disappearance of jobopportunities. Under a descriptive approach, this report first deals with thelegal analysis of the Covid-19 pandemic and its impact on the employmentrelationship. Then, according to the potential of the Iranian legal system,including the situations provided in the labor law and social security law, thesolutions and legal necessities governing this situation will be providedaccording to the different related parties, including the government,employees, and employers. In addition, the rights and duties of each will beexplained.

    Keywords: Employment relationship, Labor Law, employee, employer, Government
  • Rasool Malakooti * Pages 733-748

    The early days of 2020 coincided with a deadly virus outbreak calledCorona that swept through the world one after another. Although medicalscience is at odds with it for a moment, the effects that this unknown virushas left or will have on all human beings are also innovations that otherdisciplines must take action to determine. One of these issues is theconsequences of not having or delaying the implementation of obligationsdue to reduced traffic and closure of centres or communities. In this article,while identifying the legal nature of this disease, it is tried to examinewhether this nature applies to the concept of exemption of the Force Majeureor not. Finally, the government's civil liability for compensation for civilianand financial losses to citizens has been assessed.

    Keywords: Corona Virus, Civil Liability, Cairo power, public excuse, Government
  • Forouzan Akrami * Pages 749-766

    The realization of the right to health and the provision of public access tohealth care are essential to the enjoyment of other human rights. Becausehealth enables people to have an equal fair opportunity to achieve their goalsand pursue their life plans. Stigma and discrimination have been prohibitedas one of the key barriers to access health care, and a factor in increasinginequality in health outcomes. One of the adverse consequences of theCOVID-19 pandemic is its association with social stigma anddiscrimination. In this study, the concept of stigma is described and thecauses of COVID-19 stigma are analyzed, and also the strategies to deal withit are discussed. In answer to the question of the causes of the COVID-19stigma, it can be said that the stigma is caused due to the defensivemechanism and cognitive adaptation that humans adopt in order to avoidsocial contact and interactions with the carrier of this infectious pathogen.Fear of violation of privacy and disclosure of information on the one hand,and stigma caused by the disease on the other hand, due to the feeling ofworthlessness and isolation in the labeled person can avoid him fromreferring to care and treatment services; This matter not only can increasethe risk of complications and death in the patients, but also not receivingmedical care by the patient or discrimination in providing health care to himcan cause the spread of infection in society and endanger public health.Informing community members in order to eliminate misconceptions andchange attitude is recommended as the most important way to deal withstigma and prevent the spread of disease in society.

    Keywords: Covid-19, health law, stigma, discrimination, Healthcare
  • Moslem Aghaei Togh * Pages 767-793

    Although laws and regulations in all legal systems are typicallyformulated, enacted, and promulgated for ordinary situations, sometimessituations arise for political systems that endanger the life of society. Tomanage these dangerous situations, there are various tools in politicalsystems, one of which is to declare a state of emergency. In such cases,restrictions on fundamental rights and freedoms, including the right ofmovement, the right to employment and the freedom of the media, areimposed. Given that the fundamental rights and freedoms of the people arerestricted in a state of emergency, it is imperative that governments adhere toa set of formal and substantive rules so that this situation does not lead to afundamental violation of fundamental rights and freedoms. With the spreadof Covid 19 disease around the world, some countries have declared a healthemergency in order to deal with the disease. In Iran, although the capacitiesof Article 79 of the Constitution were not formally used and a state ofemergency was not declared, the use of Article 176 of the Constitutionimposed restrictions on some rights and freedoms. An examination of theprocess of applying these restrictions in Iran shows that the formal andsubstantive requirements for emergency situations have been met to a largeextent.

    Keywords: State of Emergency, Covid 19, Article 79 of the Constitution, Supreme National Security Council, Fundamental Rights, Freedoms
  • Ali Akbar Siapoush * Pages 795-814

    The link between armed conflict and epidemic-related conditions begs thequestion of how and to what degree the implementation of the Internationalhumanitarian law commitments is influenced by the presence of suchcircumstances. Humanitarian norms, whose principal objective is to protectindividuals and objects by regulating the conduct of hostilities and limitingthe parties to the conflict in their choice of means and methods of warfare,require a review of purely military judgments in the situations resulting fromwidespread diseases, particularly in the case of medical personnel working inhospitals and centers who, despite their dual purpose, have a direct impacton the fight against the disease.

    Keywords: Armed conflict, International Humanitarian Law, Corona Virus, protection of civilians