فهرست مطالب

مددکاری اجتماعی - سال دهم شماره 37 (پاییز 1400)

فصلنامه مددکاری اجتماعی
سال دهم شماره 37 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهره آفاجری، اکبر عطادخت*، نادر حاجلو، میرطاهر موسوی، رسول عباسی صفحات 5-14
    مقدمه

    عاملیت به صورت داشتن احساس مسوولیت در زندگی فرد تعریف شده است، اعتقاد فرد به این که کنترل تصمیماتش در زندگی را در اختیار داشته و مسوول پیامدهای آن است و احساس خودکارآمدی در این که فرد قادر به غلبه بر موانعی است که مانع پیشرفت وی در طول زندگی می شوند. هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس چندسنجه ای شخصیت عامل در دانشجویان ایرانی بود.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی و ابزارسازی بود. شش صد و سی و سه نفر از دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه های شهر تهران در سال تحصیلی1397-1396 به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب و ابزارهای پژوهش شامل مقیاس چنداندازه ای شخصیت عاملMAPS، ابزار گسترش یافته سنجش عینی هویت من-دوEOM-EIS-II، سیاهه هوش اخلاقی M‏CI، پرسشنامه سنجش سرمایه اجتماعی و سیاهه سرمایه روان شناختPCI را کامل کردند. جهت بررسی ساختار عاملی مقیاس از تحلیل عامل تاییدی مرتبه دوم و نرم افزار لیزرل استفاده شد. همچنین، بررسی روایی همگرا و واگرای مقیاس با ضریب همبستگی پیرسون و نرم افزار SPSS22 انجام شد. 

    نتایج

    یافته های به دست آمده نشان داد که ساختار عاملی نمونه ایرانی با ساختار عاملی به دست آمده در نمونه کانادایی کوته،1997 برازش دارد. علاوه بر این، ضرایب همبستگی مقیاس چندسنجه ای شخصیت عامل با سایر مقیاس ها تاییدی بر روایی همگرا و واگرای آن بود. ضرایب آلفای کرونباخ نیز همسانی درونی مناسب مقیاس چندسنجه ای شخصیت عامل را نشان داد. 

    بحث و نتیجه گیری

    تحلیل ها نشان داد که نسخه ایرانی مقیاس چندسنجه ای شخصیت عامل می تواند در مطالعاتی که عاملیت شخصیت را می سنجند مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عاملیت شخصیت، تحلیل عامل تاییدی، هویت، سرمایه اجتماعی، سرمایه روان شناختی
  • حوریه دهقان پوری*، صفیه ابراهیمی، سید رسول چاوشی صفحات 15-26
    مقدمه

    با عنایت به رشد جمعیت سالمندان، شناخت عوامل مرتبط با زندگی سالمندان برای برنامه ریزی و کمک به بهبود سلامت روان آن ها ضروری به نظر می رسد. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر اضطراب مرگ بر پریشانی روانی سالمندان طبیعت گرد استان سمنان با میانجیگری ذهن آگاهی بود. 

    روش

    این پژوهش براساس هدف کاربردی و از نظر نوع تحلیلی-پیمایشی است. جامعه آماری را سالمندان بالای شصت سال استان سمنان تشکیل داده اند که در بهار تا تابستان سال 1398، دست کم سه مرتبه طبیعت گردی داشته اند. نمونه آماری صد و نود و پنج نفر برآورد شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. داده ها با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار SPSS و LISREL تحلیل شدند.

    نتایج

    یافته ها نشان داد، اضطراب مرگ بر پریشانی روانی سالمندان به طور مستقیم و غیرمستقیم تاثیر مثبتی داشت. اضطراب مرگ بر ذهن آگاهی تاثیر مستقیم و منفی داشت. ذهن آگاهی نیز بر پریشانی روانی تاثیر مستقیم و منفی داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد، شرکت در فعالیت هایی مانند طبیعت گردی منجر به افزایش شاخص ذهن آگاهی و به دنبال آن سلامت روان بیشتر و اضطراب از مرگ و پریشانی روانی کمتر خواهد شد.

    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، پریشانی روانی، ذهن آگاهی، سالمندان، طبیعت گرد
  • مریم صادقی، نعیمه محب*، مرضیه علیوندی وفا صفحات 27-36
    مقدمه

    ایجاد و حفظ رضایت زناشویی و کاهش آسیب های ناشی از خیانت همسر نیازمند توانایی شناخت و توصیف عواطف و هیجان ها و کاستن دلزدگی زناشویی می باشد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی شناخت درمانی گروهی بر ناگویی خلقی و دلزدگی زناشویی زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی انجام گردید.

    روش

    تحقیق حاضر با استفاده از روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری را کلیه زنان آسیب دیده از خیانت جنسی همسران خود، مراجعه کننده به سه مرکز مشاوره شهر مشهد تشکیل داده اند. از این جامعه آماری بیست زن واجد شرایط ورود به مطالعه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. هر دو گروه ابتدا در مرحله پیش آزمون، پرسشنامه های ناگویی خلقی تورنتوTAS-20 و دلزدگی زناشویی پاینزCBM را تکمیل نمودند. گروه آزمایش تحت شناخت درمانی گروهی به سبک مایکل فری به مدت دوازده جلسه قرار گرفت و گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. پس از پایان جلسات از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره انجام شد. 

    نتایج

    نتایج نشان داد شناخت درمانی گروهی بر ناگویی خلقی و دلزدگی زناشویی زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی موثر است.(P<0/01)

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد شناخت درمانی بر ناگویی خلقی و دلزدگی زناشویی موثر است. بنابراین می تواند به عنوان درمان پیشنهادی جهت کمک به زنان خیانت دیده ای که در جستجوی کمک حرفه ای هستند، مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی گروهی، ناگویی خلقی، دلزدگی زناشویی، زنان خیانت دیده
  • ثریا شیبانی، کبری کاظمیان مقدم* صفحات 37-48
    مقدمه

    جامعه موفق در گرو خانواده های منسجم و موفق می باشد و این مهم زمانی تحقق می یابد که ازدواج و انتخاب همسر از روی آگاهی صورت گیرد. ازدواج یک رابطه پیچیده و ظریف بین دو انسان است که در دست یابی زن و مرد بر نیاز های عاطفی-روانی و جسمی نقشی اساسی دارد؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت ابراز وجود بر خودکارآمدی و تمایزیافتگی دختران در شرف ازدواج تحت حمایت بهزیستی انجام شد. 

    روش

    این تحقیق از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری مطالعه حاضر، تمامی دختران در شرف ازدواج تحت حمایت بهزیستی شهرستان شوش به تعداد هشتاد و هفت نفر بودند که از بین آن ها، پنجاه نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه بیست و پنج نفری (گروه آزمایش و گروه گواه) با گمارش تصادفی جایگزین شدند. ابزار گرد آوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه باورهای خودکارآمدی شرر و همکاران1982 و پرسشنامه تمایزیافتگی اسکورون2000 بود. گروه آزمایشی هشت جلسه نود دقیقه ای تکنیک های گروهی ابراز وجود را دریافت کردند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس یک متغیری آنکوا و چندمتغیری مانکوا با استفاده از نرم افزار آماری SPSS22 استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که میانگین نمرات خودکارآمدی و تمایزیافتگی در دو گروه آزمایشی و گواه تفاوت معنی داری داشت. به عبارتی آموزش مهارت ابراز وجود باعث افزایش خودکارآمدی و تمایز‍ یافتگی دختران در شرف ازدواج تحت حمایت بهزیستی در مرحله پس آزمون شده است. همچنین نمرات گروه آزمایشی پس از دریافت آموزش مهارت های ابراز وجود نسبت به گروه گواه، کاهش میزان واکنش پذیری هیجانی، جدایی عاطفی، آمیختگی عاطفی و افزایش جایگاه من در دختران در شرف ازدواج تحت حمایت بهزیستی را نشان داد.

    بحث و نتیجه گیری

    براساس یافته ها می توان بیان کرد که آموزش مهارت ابراز وجود ازعوامل مهم و تاثیرگذار بر افزایش خودکارآمدی و تمایزیافتگی دختران در شرف ازدواج تحت حمایت بهزیستی می باشد. بنابراین، باتوجه به نتایج پژوهش حاضر پیشنهاد می شود، کاربرد آموزش مهارت ابراز وجود به عنوان یکی از آموزش های درمانی مفید در  راستای افزایش خودکارآمدی و تمایزیافتگی در دختران در شرف ازدواج تحت حمایت بهزیستی بیشتر مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مهارت ابراز وجود، خودکارآمدی، تمایزیافتگی
  • سولماز بابایی بناب* صفحات 49-57
    مقدمه

    زنان سرپرست خانوار ازجمله گروه های اجتماعی آسیب پذیر در جامعه اند و زندگی اجتماعی آنان به دلیل نبودن یا ضعف سرپرستی خانواده با چالش هایی روبروست. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی دوازده هفته تمرین یوگا بر بهزیستی روان شناختی و شادکامی زنان سرپرست خانوار است.

    روش

    در این پژوهش نیمه تجربی از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان سرپرست خانوار شهرستان ارومیه تشکیل داده اند که از بین آن ها سی زن سرپرست خانوار به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی ساده به دو گروه پانزده نفره آزمایش و گواه تقسیم شدند. برای گروه آزمایش به مدت دوازده هفته، هفته ای سه جلسه شصت دقیقه ای تمرینات یوگا اجرا شد. در این پژوهش از پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف و شادکامی اکسفورد استفاده شد. آنالیز داده ها به روش تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزارSPSS21 انجام شد.

    نتایج

    یافته های تحقیق حاضر نشان داد تفاوت معنی داری بین گروه آزمایش و گواه در بهزیستی روان شناختی و شادکامی وجود دارد. همچنین یافته ها نشان داد میزان اندازه اثر مداخلات ورزشی بر شادکامی و بهزیستی روان شناختی از تاثیر مداخله ورزشی بر رضایت از زندگی و خلق مثبت بیشتر است. 

    بحث و نتیجه گیری

    تمرینات یوگا به طور موثری باعث بهبود بهزیستی روان شناختی و شادکامی در زنان سرپرست خانوار می شود. توصیه می شود از این رویکرد درمانی برای ارتقا بهزیستی روان شناختی و بالا بردن شادکامی زنان سرپرست خانوار استفاده شود.

    کلیدواژگان: تمرینات یوگا، بهزیستی روان شناختی، شادکامی، زنان سرپرست خانوار
  • فاطمه طلعتی، علی اکبر شریفی*، مریم مشفقی صفحات 58-66
    مقدمه

    زنان سرپرست خانواده در مقایسه با سایر زنان مشکلات روان شناختی بیشتری دارند و از سطح بهزیستی روان شناختی پایینتری برخوردارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت بر شادکامی و امید به زندگی زنان سرپرست خانوار تحت پوشش بهزیستی شهرستان لامرد انجام شد.

    روش

    این پژوهش نیمه آزمایشی و به صورت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه زنان سرپرست خانوار تحت حمایت بهزیستی شهرستان لامرد در سال 1399 بود تعداد سی نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه پانزده نفر آزمایش و گواه قرار گرفتند. دو گروه در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به پرسشنامه شادکامی آکسفورد آرگیل و لو1989 و مقیاس امیدواریاشنایدر و همکاران1991 پاسخ دادند. گروه آزمایش درمان متمرکز بر شفقت را به مدت هشت جلسه دریافت نمود و گروه گواه طی این مدت هیچ مداخله ای دریافت نکرد.

    نتایج

    تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که بین شادکامی و امید به زندگی زنان سرپرست خانوار گروه آزمایش و گواه در مراحل پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری وجود داشت.(01/0>P) همچنین نتایج نشان داد، اثرات درمانی در مرحله پیگیری نیزباقی مانده است.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که درمان متمرکز بر شفقت بر شادکامی و امید به زندگی زنان سرپرست خانوار تاثیر دارد و می توان از این روش برای افزایش شادکامی و امید به زندگی زنان سرپرست خانوار استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، شادکامی، امید به زندگی، زنان سرپرست خانوار
|
  • Zohreh Aghajari, Akbar Atadokht*, Nader Hajloo, Mirtaher Mousavi, Rasoul Abbasi Pages 5-14
    Introduction

    Agentic personality is defined as having a sense of responsibility in one's life. The belief that the person has control over their life decisions and is responsible for their consequences. The senseing of self-efficacy that one's is being able to overcome obstacles that hinder progress throughout life. This study investigates the psychometric properties of the Multi-Measure Agentic Personality Scale (MAPS) among Iranian students.

    Methods

    This was a descriptive and instrumental study. This study population was students of Tehran universities in the school year of 2018-2019. From six hundred thirty-three undergraduate students were selected by multistage random sampling method. Then the research tools such as Multi-Measure Agentic Personality Scale (MAPS), Extended Objective Measure of Ego Identity Status II (EOM-EIS-II), Moral Competency Inventory (MCI), the Social Capital Measurement Questionnaire and Psychological Capital Intervention (PCI) were applied. The second-order confirmatory factor analysis and LISREL software were used to evaluate the factor structure of the scale. Also, convergent and divergent validity of the scale was assessed by Pearson correlation coefficient and SPSS24.

    Results

    The findings showed that the factor structure of the Iranian sample fits well with the factor structure of the Canadian one(Côté, 1997). In addition, the correlation coefficients of the MAPS with other scales confirmed the convergent and divergent validity. Cronbach's alpha coefficients also showed a good internal consistency of the MAPS.

    Conclusions

    Analyzes showed that the Iranian version of the Multi-Measure Agentic Personality Scale (MAPS) could be used in studies measuring agentic personality.

    Keywords: Agentic Personality, Confirmatory Factor Analysis, Identity, Social Capital, Psychological Capital
  • Houriyhe Dehghanpouri*, Safiye Ebrahimi, Seyyedrasoul Chavoshi Pages 15-26
    Introduction

    Given the growing population of the elderly, understanding the factors related to the lives of the elderly is necessary to plan and help promote their mental health. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the effect of death anxiety on mental distress in Semnan province's ecotourist elderly with the mediation of mindfulness.

    Methods

    This study is applied and descriptive in terms of purpose. The statistical population consisted of the elderly over sixty years old in Semnan province who had at least three times ecotourism during spring to summer of 2019. The statistical sample size was estimated at one hundred ninety-five people. The data collection tools were questionnaires. Data were analyzed using SPSS and Lisrel software. 

    Results

    The findings showed that death anxiety positively affected elderly mental distress directly and indirectly. Death anxiety had a negative direct effect on mindfulness; mindfulness negativly and directly affected mental distress. 

    Conclusions

    Participation in activities such as ecotourism will increase the level of mindfulness and consequently mental health. It also decreases anxiety of death and mental distress.

    Keywords: Death Anxiety, Psychological Distress, Mindfulness, Elderly, Ecotourist
  • Maryam Sadeghi, Naeemeh Moheb*, Marziyeh Alivandi Vafa Pages 27-36
    Introduction

    To create and maintain a desired marital satisfaction and reduce the harms of spouse infidelity, individuals need to recognize and describe their feelings and emotions and reduce marital burnout, in this regard the main purpose of the present study was to examine the effectiveness of cognitive therapy in groups on alexithymia and marital burnout of women exposed to Infidelity.

    Methods

    This research was quasi-experimental with a pre-test/post-test design with a control group. The target population included women referred to three counseling centers in Mashhad who were exposed to spouse sexual infidelity. Twenty women who qualified for the study were selected by convenience sampling and randomly assigned to two experimental and control groups. Before training, the pre-test(Toronto Alexithymia scale and Pines Marital Burnout Questionnaire) was applied to both groups. The experimental group went under cognitive therapy in groups using, Michael Free for twelve sessions, whereas the control group didn’t receive any training. After training sessions, the post-test was performed and data were analyzed by using multi-covariance.

    Results

    The results showed that cognitive therapy in groups was effective on alexithymia and marital burnout of women exposed to infidelity.(P<0.01)

    Conclusions

    Results showed that cognitive therapy in groups on alexithymia and marital burnout was effective, considering the usefulness of cognitive therapy in groups on alexithymia and marital burnout, it can be an alternative for women seeking professional help after being betrayed.

    Keywords: Cognitive Therapy in Groups, Alexithymia, Marital Burnout, Women Exposed to Infidelity
  • Sooraaya Shibani, Kobra Kazemian Moghadam* Pages 37-48
    Introduction

    A successful society depends on coherent and successful families and it comes true when the choice of couples is made on knowledge. Marriage is a complex and delicate relationship between two human beings that plays an essential role in achieving the emotional, psychological, and physical needs of men and women; Therefore, the present study was to investigate the effectiveness of self-assertion skill training on self-efficacy and differentiation among the about-to-marry girls under the protection of welfare organization.

    Methods

    This research was a quasi-experimental study with a pre-test/post-test design with a control group. The statistical population was eighty-seven girls about to get married under the welfare support of Shush city. Fifty girls were selected by convenience and replaced by random assignment in two groups(experimental and control groups) of twenty-five people each. Data gathering tools in this research were Sherer et al.1982 self-efficacy beliefs and Scouron’s2000 differentiation questionnaire (DSI). The experimental group received eight sessions of ninety-minute group assertiveness techniques. The univariate analysis of covariance (ANCOVA) and multivariate analysis (MANCOVA) was used by SPSS22 to analyze the data.

    Results

    Results of the study showed that scores of self-efficacy and differentiation had a significant difference in the two groups (P<0.01), which means self-assertion skill training lead to increases in self-efficacy and differentiation among the about-to-marry girls under the protection of welfare organization in post-test. The scores of the experimental group after receiving self-assertion skills training showed decreasing in emotional reactivity, emotional separation, and emotional integration and increasing in my position dimension rather compare to the control.

    Conclusions

    The finding of this study showed that self-assertion skill training increases self-efficacy and differentiation among about-to-marry girls under the protection of welfare organizations, so this method can be used to increase self-efficacy and differentiation.

    Keywords: Self-Assertion Skill, Self-Efficacy, Differentiation
  • Solmaz Babaeibonab* Pages 49-57
    Introduction

    The female heads of households are among the most vulnerable social groups in society, and their social life faces challenges due to the lack or weakness of male leadership. This study aimed to investigate the effect of yoga practice on the psychological well-being and happiness of female householders.

    Methods

    This study was a quasi-experimental with pre-test/post-test design with a control group. The statistical population of the present study was female heads of households in Urmia. Using the available sampling method, thirty women were selected and randomly divided into two groups of fifteen experimental and control individuals. The experimental group received three yoga sessions per week for twelve weeks. The Oxford Happiness Questionnaire and Ryff Scales of Psychological Well-Being were used as the research tool in this study. Data analysis was performed by covariance analysis using SPSS21.

    Results

    The results of this research showed that there is a significant difference between the experimental and control groups in psychological well-being and happiness. The results also showed that the effect of sports interventions on happiness and psychological well-being is higher than life satisfaction and positive mood.

    Conclusions

    Yoga exercises effectively improve psychological well-being and happiness in householder females. It is recommended that this therapeutic approach be used to promote psychological well-being and increase the happiness of householder females.

    Keywords: Yoga Practice, Psychological Well-Being, Happiness, Female Householder
  • Fatemeh Talati, Aliakbar Sharifi*, Maryam Moshfeghi Pages 58-66
    Introduction

    Women heads of households have more psychological problems than other women and have a lower level of psychological well-being. The aim of present study was the Effectiveness of Concentration-Based Treatment on Happiness and Life Expectancy in female-headed households supported by the Welfare of Lamerd county.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with pretest-posttest and follow up, with a control group. The study population contains all female-headed households supported by the Lamerd’s Welfare Office in 2020. Thirty people were selected by the accessible sampling method and were replaced randomly in the experimental and control groups fifteen individuals for each group. The two groups answered the Oxford Happiness Questionnaire(Argyle & Lu, 1989) and Hope Scale(Snyder et al.,1991) in three stages: pre-test, post-test, and follow-up. The experimental group received eight sessions of compassion-focused therapy and the control group did not receive any intervention. 

    Results

    The findings of repeated measures showed that there is a significant difference between Happiness and life expectancy in the experimental and control group in the pre-test, post-test, and follow-up (P<0.01). The results also showed that the therapeutic effects remained at the follow-up stage. 

    Conclusions

    According to the findings, it can be concluded that compassion-focused therapy can be used to increase the happiness and life expectancy of female-headed households.

    Keywords: Compassion-Focused Theerapy, Happiness, Life Expectancy, Female-Headed Households