فهرست مطالب

اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی - سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1401)

نشریه اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صمد نژادابراهیمی*، معصومه صادقی نیک صفحات 1-16

    هسته میوه نارنج Citrus aurantium L محصول فرعی حاصل از صنایع آب میوه گیری می باشد. در این تحقیق اسیدهای چرب و فیتواسترول های اصلی در روغن هسته نارنج با هدف ارزش گذاری تغذیه ای و بررسی خواص زیستی آن مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین بررسی ویژگی های فیزیکوشیمیایی روغن هسته استخراج شده به دو روش پرس سرد و استفاده از حلال هگزان و شناسایی ترکیب اسیدهای چرب انجام شد. ترکیب اسیدهای چرب موجود در روغن هسته نارنج با استفاده از تکنیک کروماتوگرافی گازی متصل به اسپکترومتری جرمی (GC-MS) و رزونانس مغناطیس هسته (1HNMR و 13CNMR) بررسی شد. همچنین اثر بخشی امواج مافوق صوت و فشار هوا در استخراج روغن از تفاله هسته نارنج حاصل از استخراج پرس سرد، با استفاده از حلال هگزان مورد مطالعه قرار گرفت. یافته ها نشان داد که بیشترین بازده روغن استخراج شده با استفاده از دستگاه پراب مافوق صوت (25 درصد) می باشد، و به طور قابل توجه ای در مقایسه با روش های دیگر بالاتر بود. محتوای روغن اسیدهای چرب 9-اولییک اسید (3/33 درصد)، لینولییک اسید (5/31 درصد)، پالمیتیک اسید (3/22 درصد)، استیاریک اسید (6/6 درصد) و 10-اولییک اسید (1/1 درصد)، و بتاسیتوسترول (7/79 درصد) و کامپسترول (6/14 درصد) بیشترین فیتوسترول های تشکیل دهنده روغن هسته نارنج مورد مطالعه بودند. با توجه به نتایج بدست آمده روغن هسته نارنج می تواند به عنوان یک منبع غذایی جدید در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: اسید چرب، روش های استخراج، روغن هسته، نارنج
  • مسعود گماریان*، افشار فلاح ایمانی، منصور قربان پور، پروین رامک، سعید چاووشی صفحات 17-40

    در این تحقیق تغییرات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی مریم گلی ایرانی (Salvia mirzayanii L.) در شرایط تیمار خشکی و سطح متفاوت نانو سریم اکساید، پژوهشی گلدانی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با آزمایش اسپلیت پلات در سه تکرار بررسی گردید. فاکتور اصلی شامل تنش خشکی در 4 سطح 25، 50، 75 و 100 (شاهد) درصد ظرفیت زراعی و فاکتور فرعی محلول پاشی با نانوسریم اکساید در پنج سطح عدم مصرف (شاهد)، 125، 250، 500 و 1000 میلی لیتر در لیتر بود. اسانس گیری از اندام ها با استفاده از روش تقطیر با آب صورت گرفت و ترکیبات با استفاده از GC/MS جداسازی و شناسایی گردیدند.نتایج نشان داد اثر متقابل شرایط بدون تنش خشکی × 1000 میلی لیتر نانو سریم اکساید نسبت به تیمار شاهد بیشترین اثر را بر افزایش ارتفاع بوته (35 درصد)، طول ریشه (22 درصد)، وزن خشک ریشه (9/14 درصد)، درصد اسانس (19 درصد)، کلروفیل a (32 درصد)، کلروفیل b (31 درصد) و کاتالاز (16 درصد داشت. همچنین اثر متقابل تنش خشکی در سطح 25 درصد در 125 میلی لیتر نانو سریم اکساید بیشترین اثر را بر کاهش وزن خشک بوته (12 درصد)، طول ریشه (13 درصد)، وزن خشک ریشه (19 درصد)، درصد اسانس (10 درصد)، کلروفیل a (14 درصد) داشت. ترکیب دکان (53/19 درصد) در شرایط بدون تنش خشکی، ترکیبات اسپاتولیول (86/35 درصد)، دودکانه (4/18 درصد)، بوتانیک اسید (8/19 درصد) و لینالول (03/25 درصد) در شرایط تنش خشکی 50 درصد ظرفیت زراعی و اوکتان (76/13 درصد بنابراین غلظت 1000 میلی گرم در لیتر نانو اکسید سریم بیشترین تاثیر را بر بهبود ویژگی های مورفوفیزیولوژیکی مریم گلی گذاشت. اما در شرایط 50 درصد ظرفیت زراعی ترکیبات ثانویه اسپاتولیول، دودکانه، بوتانیک اسید و لینالول بیشترین و در شرایط 75 درصد ظرفیت زراعی ترکیبات ثانویه اوکتان، تریمتیل و هگزیل ایزووالرات بیشترین مقدار را داشتند.

    کلیدواژگان: اسانس، تنش خشکی، مریم گلی ایرانی، مورفولوژی، نانو سریم اکساید
  • ریحانه زندی، علی سنبلی، قاسم اقلیما، حسن رضادوست، محمدحسین میرجلیلی* صفحات 41-51

    سسکویی ترپن لاکتون - پارتنولید در گیاه بابونه کبیر (Tanacetum parthenium L.) به عنوان مهمترین ماده موثره دارویی با اثرات ضدسرطانی، ضدالتهابی، ضد اسپاسم و بویژه ضد میگرن شناخته شده است. در این مطالعه محتوای پارتنولید در سرشاخه های گلدار برخی از جمعیت های طبیعی گیاه T. parthenium L. از رویشگاه های مختلف در استان های گیلان (ماسوله)، مازندران (چالوس)، قم (وشنو) و تهران (آهار) که در مرحله گلدهی کامل جمع آوری شده بودند با گیاهچه های گل انگیزی شده آن ها در شرایط درون شیشه ای مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفته است. گیاهچه های درون شیشه ای با کشت بذر جمعیت های مورد مطالعه بر روی محیط کشت موراشیگ و اسکوگ حاوی 100 میلی گرم بر لیتر کازیین هیدرولیز شده، 2 میلی گرم در لیتر سالیسیلیک اسید و 5 میلی گرم در لیتر بنزیل آمینو پورین تولید و گل انگیزی در آنها انجام شد. محتوای پارتنولید سرشاخه های گلدار همه نمونه ها با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارکرد بالا اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر جمعیت و شرایط کشت و همچنین اثر متقابل آن ها در سطح احتمال یک درصد بر محتوای پارتنولید معنی دار می باشد. محتوای این ترکیب در جمعیت های وحشی از 007/0 ± 13/0 تا 113/0 ± 03/1 میلی گرم بر گرم وزن خشک و در گیاهچه های کشت بافتی از 011/0 ± 23/0 تا 148/0 ± 21/1 میلی گرم بر گرم وزن خشک متغیر بود. بیشترین و کمترین محتوای پارتنولید به ترتیب در جمعیت های قم (وشنو) و گیلان (ماسوله) مشاهده شد. محتوای پارتنولید برای تمامی جمعیت ها در نمونه های کشت بافتی بیشتر از نمونه های طبیعی بود. یافته های این تحقیق می تواند برای تولید تجاری ترکیب دارویی پارتنولید در شرایط کنترل شده مورد توجه و بهره برداری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بابونه کبیر، پارتنولید، جمعیت های طبیعی و کشت بافت
  • محمدعلی علیزاده*، علی اشرف جعفری، سعیده سادات میرزاده واقفی، محمد دادمند، سید اسماعیل سیدیان، محمدرضا پهلوانی، لیلا فلاح خسینی، معصومه رمضانی یگانه، لیلا رسول زاده صفحات 52-63

    به منظور ارزیابی ذخایر ژنتیکی بعضی از جمعیت های گونه های جنس قدومه Alyssum ، تعداد 32 جمعیت از 7 گونه شامل 3 جمعیت قدومه بیابانی (A. desertorum)، 3 جمعیت قدومه پاکوتاه (A. marginatum)، 15 جمعیت قدومه کرکدار A. hirsutum))، 8 جمعیت قدومه شیرازی (A. stapfi) و یک جمعیت از گونه هایA.dasycarpum، A.linifolium و قدومه آراراتی((A. szowitsianum در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار کشت شدند. بر اساس آنالیز داده ها و مقایسه بین گونه ها و جمعیت ها. گونه های دیررس نظیر گونه های A.linifolium، A.stapfi جزو گونه های با عملکرد بالاتر ارزیابی شدند. گونه های A.marginatum ، A.desertorumو A.szowitsianum جزو گونه های زودرس و با عملکرد پایین بودند. در بررسی همبستگی ساده بین صفات مورد مطالعه ارتفاع گیاه با صفات درصد استقرار، عملکرد سرشاخه تر و خشک و عملکرد دانه همبستگی مثبت و معنی داری داشت در حالی که بین درصد استقرار گیاه با تعداد ساقه همبستگی منفی و معنی دار داشت. نتایج تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی (PCA) سه مولفه اصلی را با در نظر گرفتن مقادیر ویژه بیشتر از یک به دست آورد که 90 درصد واریانس کل را توجیه می کند. نتایج مربوط به تجزیه خوشه ای منجر به گروه بندی جمعیت های مورد مطالعه به پنج گروه شد. گونه های A.stapfi ، A.desertorumو A. hirsutum در یک گروه قرار گرفتند. مقایسه جمعیت ها، زمینه ژنتیکی مناسبی را جهت انتخاب جمعیت های برتر از خوشه های مختلف فراهم نمود به طوری که می توان از آنها در برنامه های به نژادی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بررسی عملکرد، جمعیت قدومه، صفات مورفولوژیک
  • حسین حسینی، علی مهرآفرین، حسنعلی نقدی بادی*، کامبیز لاریجانی، حسین زینلی صفحات 64-79

    داروش اروپایی (Viscum album L.) گیاهی نیم انگلی است که اغلب روی درختان و درختچه‎های جنگلی رشد می‎کند و به واسطه مواد موثره ارزشمند آن در درمان بیماری‎های مختلف از قبیل سرطان کاربرد دارد. نظر به اینکه کمیت و کیفیت مواد موثره در این گیاه علاوه بر عوامل ژنتیکی و محیطی تحت تاثیر درخت میزبان نیز قرار دارد، این مطالعه با هدف بررسی تنوع فیتوشیمیایی 20 جمعیت‎ دارواش روی میزبان‎های متفاوت از طریق جمع آوری نمونه از مناطق مختلف استان‎های گیلان، مازندران، گلستان و البرز در فصل تابستان سال 1396 در قالب طرح‏های کاملا تصادفی انجام شد. استخراج عصاره‎ها به روش رفلاکس با اتانول 70 درصد انجام شد و محتوای سیرینجیک اسید به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالاHPLC ، فلاونویید کل، و ترکیبات فنلی، پروتیین و فعالیت آنتی اکسیدانی (DPPH) به روش طیف سنجی نوری در برگ جمعیت‏های مختلف دارواش اروپایی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد میزان ترکیبات شیمیایی جمعیت‏های جمع‎آوری شده دارواش، تحت تاثیر شرایط محیطی از قبیل دما، رطوبت و ارتفاع از سطح دریا و نوع درخت میزبان بود. این جمعیت‎ها در 3 گروه مجزا طبقه بندی شدند. نمونه های جمع آوری شده از استان‎های گیلان و البرز تنوع فیتوشیمیایی زیادی نداشتند. جمعیت‎های استان گیلان دارای بیشترین میانگین فلاونویید کل، پروتیین و فعالیت آنتی اکسیدانی بودند. دارواش‎های جمع‎آوری شده از استان‎ها مازندران و گلستان تنوع فیتوشیمیایی بیشتری داشتند و به نظر می رسد علاوه بر شرایط محیطی، نوع درخت میزبان نیز در ایجاد تنوع فیتوشیمیایی دارواش اروپایی در این استان‎ها موثر بوده است.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، اسید سیرینجیک، تنوع جمعیت، دارواش
  • شهرام رجب زاده، عبدالله قاسمی پیربلوطی*، مهراب یادگاری، تورج رحیمی صفحات 80-95

    اسانس یکی از فرآورده های مهم از گلبرگ های گل محمدی (Rosa damascena Mill.) است. وجود غلظت بیشتر ترکیبات معطر (بتا- سیترونلول و ژرانیول) در اسانس گل محمدی بیانگر شاخص مهم کیفی و استاندارد اسانس گل محمدی بوده که محلول پاشی ممکن است در راستای ارتقای این ماده موثره کارآمد باشد. تحقیق حاضر با هدف ارزیابی اثر محلول پاشی الکلی و کتونی بر ترکیبات اسانس گل محمدی طی دو سال زراعی (1397-1396 و 1398-1397) در قالب طرح کاملا تصادفی در گلستان گل محمدی واقع در جنوب شهرکرد به مرحله اجرا درآمد. اسانس حاصل از روش تقطیر با آب با استفاده از گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه قرار گرفت. در همین راستا، 29 ترکیب در اسانس شناسایی شدند که مهمترین آنها شامل : بتا- سیترونلول و ژرانیول (مونوترپن های الکلی) و هنیکوزان و نونادکان (هیدروکربن های آلکان دار) بودند. نتایج نشان داد که بهترین تیمار محلول پاشی محلول اتانول 20 درصد طی دو سال آزمایش بود؛ به طوری که بالاترین میزان بتا- سیترونلول (33 درصد) و ژرانیول (18 درصد) از اسپری اتانول (20 درصد) در مقایسه با سایر تیمارها و شاهد به دست آمد. همچنین، این تیمار از نظر غلظت هیدروکربن های آلکان دار در اسانس به عنوان یک شاخص منفی ترکیبات معطر اسانس گل محمدی در پایین ترین میزان بودند. محلول پاشی استون دارای بالاترین میزان هیدروکربن های آلکان دار و کمترین درصد ترکیبات معطر در مقایسه با شاهد و سایر تیمارها بودند. در برآورد ضرایب همبستگی ساده پیرسون، بیشترین همبستگی مثبت و معنی دار، بین ترکیبات معطر (مونوترپن های الکلی) با یکدیگر و بین هیدروکربن های آلکان دار با هم به دست آمد، اگر چه بین این دو گروه ترکیبات مهم در اسانس گل محمدی روابط منفی و معنی داری مشاهده شد. در نهایت، پیشنهاد می شود برای حصول بالاترین ترکیب کیفی اسانس گل محمدی تحت شرایط مشابه اقلیمی (سرد و نیمه خشک)، می توان از محلول پاشی اتانول با غلظت 20 درصد استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اسانس، بتا- سیترونلول، ژرانیول، گل محمدی، هیدروکربن های آلکان دار
  • فرحناز مهدی پور، سارا سعادتمند*، علیرضا ایرانبخش، بهاره نوروزی، زهرا اوراقی اردبیلی صفحات 96-113

    سیاه دانه (Nigella sativa L.) ازخانواده آلاله،یکی از بهترین منابع آنتی اکسیدان های طبیعی به شمار می رود. با توجه به تاثیر مثبت کیتوزان بر گیاهان دارویی گوناگون در این مطالعه به بررسی عملکرد رویشی و شیمیایی  این گیاه تحت تیمار نانوذرات کیتوزان پرداختیم. فاکتورهای آزمایش شامل محلول دهی کیتوزان ونانوذرات آن با غلظت های 0.01، 0.05، 0.2، 1، 4 (pH 5) درصد بودند.سنجش ها در سال 1400 در آزمایشگاه رازی دانشگاه آزاد، واحد علوم و تحقیقات تهران بر روی عصاره دانه و برگ گیاه تیمارشده انجام گردید. عصاره گیری به روش پرس سرد انجام  شد.برخی از صفات نظیر جوانه زنی (تعداد، درصد، شاخص و ضریب سرعت جوانه زنی)، پارامترهای رشد (طول ریشه چه و ساقه چه،وزن تر ریشه چه وساقه چه و وزن خشک ریشه چه و ساقه چه)،رنگیزه ها،میزان فنل کل برگ (فولین-سیوکالتو)، فلاونویید کل برگ (رنگ سنجی آلومینیوم کلرید)، فعالیت آنتی اکسیدانی برگ (DPPH)، پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء برگ (سنجش غلظت MDA) ومیزان پروتیین محلول دانه و برگ (بردفورد) ارزیابی شدند. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار و مقایسه میانگین داده ها با استفاده آزمون دانکن در سطح آماری5 درصد انجام شد.نتایج نشان داد درصدهای تیماری مورد نظر بر همه صفات مورد ارزیابی(جز وزن تر ریشه چه)تاثیر معنی داری دارند. تیمار 1 تا 0.01 درصد نانو ذرات کیتوزان سبب افزایش پارامترهای رشد و جوانه زنی شد.همچنین میزان فنل،فلاونویید و فعالیت آنتی اکسیدانی در مقایسه با شاهد افزایش نشان داد که بیشترین مقدار افزایش در غلظت های 1 و 0.01 درصد نانوذرات کیتوزان مشاهده شد. حداکثر افزایش میزان رنگدانه ها تحت تاثیر غلظت1 و0.2 درصد نانوذرات کیتوزان بود.هر دو تیمار در غلظت 1 درصد سبب کاهش مقدار MDA نسبت به کنترل شدند. مقدار پروتیین کل در برگ و دانه تحت تاثیر تیمارها کاهش یافت .به طورکلی نتیجه شد که تیمار نانو ذرات کیتوزان به عنوان نوعی محرک زیستی بر بهبود ویژگی های کیفی سیاه دانه تاثیر مثبتی داشته و نانوذرات کیتوزان به عنوان محرکی مناسب جهت افزایش رشد پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، پراکسیداسیون لیپید، سیاه دانه (Nigella sativa L.)، نانو ذرات کیتوزان
  • حسن رضادوست*، صمد نژادابراهیمی، سید رضا رسولی صفحات 114-128

    متابولیت های ثانویه موجود در اسانس گل های بابونه به دلیل اثرات ضدالتهابی، آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی در صنایع داروسازی، آرایشی و بهداشتی استفاده فراوانی میشود.  در این تحقیق به منظور ارزیابی فیتوشیمیایی و آنتی اکسیدانی اسانس گلهای گیاه بابونهMatricaria chamomilla L. ، گل های گیاه از مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده گیاهان دارویی دانشگاه شهید بهشتی تهران برداشت و پس از تطبیق گیاه با نمونه های هرباریومی در بخش هرباریوم پژوهشکده کاملا خشک شدند. اسانس گیری به دو روش متفاوت تقظیر با آب و روش فرا صوت انجام گرفت. مهمترین ترکیبات موثره اسانس ها با استفاده از دستگاه هایGC  و GC/MC ارزیابی گردید و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها نیز با استفاده از روش DPPH مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد، با بکارگیری همزمان تکنولوژی امواج فراصوت (درصد 0.1) و تقطیر با آب (درصد 0.05) اسانس این گیاه را با بازده بالاتر میتوان بدست آورد. در روش تقطیر با آب مهمترین ترکیبات ثانوی اسانس شامل: الفا - بیزابولن 66.08 درصد و کامازولن 6.46 درصد بدست آمد. در حالی که در روش کوپل شده با امواج فراصوت میزان الفا- بیزابولن تا دو برابر و کامازولن تا 17.23 درصد افزایش عملکرد داشت. در هر دو روش ترکیبات اصلی کامازولن و بیزابولول بهینه شناسایی و با استفاده از روش پیشنهادی به عنوان یک روش کاربردی  کارامد برای جداسازی مهمترین ترکیبات ثانوی دارویی اسانس از نمونه های بابونه تعیین گردید.

    کلیدواژگان: اسانس، امواج فراصوت، آنتی اکسیدان، بابونه، بیزابولول، تقطیر، کامازولن
|
  • Samad Nejad Ebrahimi *, Masoumeh Sadeghinik Pages 1-16

    Citrus aurantium L. seed is a by-product of fruit juice industries. In this research, the main fatty acids and phytosterols in C. aurantium seed oil were evaluated with the aim of nutritional evaluation and its biological properties. The C. aurantium oil extracted by two methods of cold pressing and using hexane solvent.The C. aurantium seed fatty acids composition was analyzed by GC-MS, 1HNMR, and 13CNMR. In addition, the effects of ultrasonic waves and air pressure on the C. aurantium pulp obtained from cold press extraction by n-hexane was studied. The findings showed that the highest oil yields were obtained using ultrasound-assisted extraction (25%) compared to other methods. The five fatty acids including 9-oleic (18.07%), Linoleic (36.69%), palmitic (21.90%), stearic acid (6.6%) and 10-oleic acids (1.1%) were the most phytosterols in C. aurantium seed oil. According to the obtained results, C. aurantium oil can be considered as a new food source.

    Keywords: Citrus aurantium L, Extraction methods, Fatty Acids, Seed Oil
  • Masoud Gomarian *, Afshar Fallahimani, Mansour Ghorbanpour, Parvin Ramak, Saeid Chavoshi Pages 17-40

    In this split plot study, the morphological and phytochemical changes of Iranian Salvia (Salvia mirzayanii L.) under drought stress and cerium oxide nanoparticle treatment in a randomized complete block design with three replications were investigated. The main plot included drought stress at 4 levels of 25, 50, 75 and 100 (control) percentage of the field capacity (FC).  The sub-plot was foliar spray of Cerium oxide nanoparticle at five levels of non-consumption (control), 125, 250, 500 and 1000 ml/l. Essential oils were extracted from the organs using water distillation method and the compounds were separated and identified using GC/MS. The results showed that the interaction effect of conditions without drought stress × 1000 ml of nanocerium oxide compared to the control treatment had the greatest effect on increasing plant height (35%), root length (22%), root dry weight (14.9%), essential oil (19%), chlorophyll a (32%), chlorophyll b (31%) and catalase (16%). In addition, drought stress at the level of 25% in 125 ml nano cerium oxide decreased plant dry weight (12%), root length (13%), root dry weight (19%), essential oil percentage (10%), and chlorophyll a (14%). Based on the GS/MS results, decane compound (19.53%) in the condition without drought stress, the compounds of spatholeol (35.86%), docane (18.4%), butanic acid (19.8%) and linalool (25.03%) under condition of stress dryness of 50% field capacity and octane (13.76%) were included. Therefore, the concentration of 1000 mg/liter of cerium nanooxide had the greatest effect on improving the morphophysiological characteristics of Salvia. However, in the condition of 50% field capacity, the secondary compounds of spatholeol, dodecane, butanic acid and linalool were the highest, but in the condition of 75% of the field capacity, the highest amount belonged to the secondary compounds of octane, trimethyl and hexylisovalerate.

    Keywords: Drought stress, essential oil percentage, nano cerium oxide, Iranian Salvia
  • Reyhaneh Zandi, Ali Sonboli, Ghasem Eghlima, Hassan Rezadoost, Mohammad Hossein Mirjalili * Pages 41-51

    Sesqui-terpene lactone - parthenolide in Tanacetum parthenium L. is known as the most important medicinal substance with anti-cancer, anti-inflammatory, anti-spasm and especially anti-migraine effects. In this study, the content of parthenolide in the flowering branches of some natural populations of T. parthenium L. from different habitats in Gilan (Masoleh), Mazandaran (Chalos), Qom (Vishnu) and Tehran (Ahar) provinces were collected at the full flowering stage and compared with their flowered seedlings under in vitro conditions. In vitro seedlings were seeded and cultured on Murashige and Skoog medium enriched with hydrolyzed casein (100 mg/l), salicylic acid (2 mg/l) and benzylaminopurine (5 mg/l). The parthenolide content of flowering branches of all samples was measured using high performance liquid chromatography (HPLC). The results of variance analysis of the data showed that the effect of population and cultivation conditions as well as their interaction at the probability level of 1% on parthenolide content was significant. The parthenolide content in self-grown populations ranged from 0.13±0.007 to 1.03±0.113 mg/g dry weight and in tissue culture seedlings from 0.23±0.011 to 1.21±0.148 mg/g dry weight was variable. The highest and lowest parthenolide content was observed in Qom (Vashno) and Gilan (Masuleh) populations, respectively. Parthenolide content for all populations was higher in tissue culture samples than in natural samples. The findings of this study can be considered and exploited for the commercial production of parthenolide pharmaceutical composition under controlled conditions.

    Keywords: Asteraceae, Feverfew, Parthenolide, Self-grown populations, tissue culture
  • Mohammad Ali Alizadeh *, Ali Ashraf Jaffari, Saiedeh Sadat I Mirzadeh Vaghef, Mohammad Dadmand, Saied Esmaiel Saiedian, Mohamadreza Pahlavani, Liela Fallah Hossieni, Masomeh . Ramezani Yeganeh, Liela Rasoolzadeh Pages 52-63

    To investigate yield and morphological traits of 32 populations of 7 species of the genus of Alyssum shop including 3 populations of desert alyssum (Alyssum desertorum), 3 population of dwarf Alyssum (A. marginatum), 15 populations hairy Alyssum (Alyssum hirsutum), 8 populations of Shirazian Alyssum (A. stapfi), and one population from each of species of Alyssum szowitsianum, A.dasycarpum and A. linifolium were cultivated and evaluated in a randomized complete block design with three replications in the field of Alborz Research Station  in 2018 and 2019. Based on data analysis and comparison between species and populations within each species, late lowering species such as A. linifolium and A. Stapfi had higher aerial and grain yield than early flowering species including dwarf alyssum (A. marginatum), desert Alyssum (A. desertorum), Araraty Alyssum (A.szowitsianum).The simple correlation between the studied traits showed that there was a positive correlation between plant height and  aerial yield and grain yield. The rate of plant establishment was positively correlated with plant height and negatively correlated with the stems number. Result of principal component analysis (PCA) obtained three main components considering the eigenvalues greater than one that justified 90% of total variance. The results of cluster analysis led to the grouping populations into five groups. The species of A.stapfi, A. hirsutum and A.desertorum were placed in a one group. The studied populations provided a suitable genetic background for selecting superior populations with important traits from different clusters, so that they can be used in breeding improved varieties.

    Keywords: Alyssum, Genetic resource, Morphological traits, Yield
  • Hossein Hosseini, Ali Mehrafarin, Hassanali Naghdi Badi *, Kambiz Larijani, Hossein Zeinali Pages 64-79

    European mistletoe (Viscum album L.) a semi-parasitic plant that often grows on forest trees and shrubs, is used in the treatment of various diseases such as cancer due to its valuable active ingredients. The quantity and quality of active ingredients in parasitic and semi-parasitic plants in addition to genetic and environmental factors, are also affected by the host tree. This study was conducted in a completely randomized design with the aim of investigating the phytochemical diversity of 20 populations of mistletoe on different hosts by collecting samples from different regions of Gilan, Mazandaran, Golestan, and Alborz provinces in the summer of 2017. The extracts were obtained by reflux method with 70% ethanol. The content of syringic acid, total flavonoids, phenolic compounds, protein, and antioxidant activity were measured by a spectrophotometer and HPLC methods in the leaves of plants in different populations. The results showed that the amount of chemical composition of mistletoe populations was affected by environmental conditions such as temperature, humidity, and altitude, and the type of host tree. These populations were classified into 3 distinct groups. The mistletoe collected from Gilan and Alborz provinces did not have much phytochemical diversity. Populations of Guilan province had the highest mean of total flavonoids, protein, and antioxidant activity. The mistletoe collected from Mazandaran and Golestan provinces had more phytochemical diversity. It seems that in addition to environmental conditions, the host tree type was also responsible for creating the phytochemical diversity of European mistletoe in these provinces.

    Keywords: Antioxidant, Population diversity, Syringic acid, Viscum album L
  • Shahram Rajabzadeh, Prof. Abdollah Ghasemi Pirbalouti *, Mehrab Yadegari, Touraj Rahimi Pages 80-95

    Essential oil is one of the most important natural products of damask rose petals (Rosa damascena Mill.). The presence of higher concentrations of aromatic compounds (β-citronellol and geraniol) in the damask rose essential oil indicates an important quality and standard indicator that foliar spraying may be effective in promoting this effective substance. The aim of this study was to evaluate the effect of alcoholic and ketone foliar application on the chemical composition of R. damascena essential oil during 2017-2018 and 2018-2019 in a completely randomized design in a rose garden located in the south of Shahrekord, southwestern Iran. The essential oil obtained by hydro-distillation was analyzed using GC/MS. In this regard, 29 compounds were identified in the essential oil, the most important of which were β-citronellol and geraniol (alcoholic monoterpenes) and henicosan and nonadcan (alkane hydrocarbons). The results indicated that the best foliar treatment was 20% ethanol solution during two experimental years; the highest levels of β-citronellol (33%) and geraniol (18%) were obtained from the ethanol spraying (at 20%) compared to other treatments and controls. In addition, this treatment was at the lowest level in terms of the concentration of alkane hydrocarbons in essential oil as a negative indicator of aromatic compounds of the rose essential oil. The acetone foliar spraying had the highest amount of alkane hydrocarbons and the lowest percentage of aromatic compounds compared to control and other treatments. In correlation's Pearson coefficients analysis, the highest significant positive correlation was obtained between aromatic compounds (alcoholic monoterpenes) with each other and between alkane hydrocarbons, meanwhile negative and significant relationships were observed between these two groups of important compounds in the rose essential oil. Finally, it is suggested that to obtain the highest quality of the R. damascena essential oil under similar climatic conditions (cold and semi-arid), the ethanol foliar application with a concentration of 20% can be useful.

    Keywords: Alkane hydrocarbons, Aromatic composition, β-Citronellol, Damask rose, Geraniol
  • Farahnaz Mahdipour, Sara Saadatmand *, Alireza Iranbakhsh, Bahare Norozi, Zahra Oraghi Ardebili Pages 96-113

    Black cumin (Nigella sativa L.) from the Ranunculaceae family is considered one of the best sources of natural antioxidants. Due to the positive effect of chitosan on various medicinal plants, in this study we investigated the vegetative and chemical performance of this plant under the treatment of chitosan nanoparticles. Experimental factors included solubilization of chitosan and its nanoparticles with concentrations of 0.01, 0.05, 0.2, 1, 4 (pH 5) percent. Assays were performed on the seed and leaf extracts of the treated plant at Razi Laboratory of Azad University, Science and Research Branch of Tehran in 2021. Extraction was done by cold pressing method. Some traits such as germination (number, percentage, index and germination rate), growth parameters (radicle and plumule length, fresh radicle and plumule weight and radicle and plumule dry weight), pigments, total leaf phenol content (Folin-Ciocalteau) total leaf flavonoids (aluminum chloride colorimetric assay), leaf antioxidant activity (DPPH), leaf membrane lipid peroxidation (MDA concentration) and soluble protein content Seeds and leaves (Bradford) were evaluated. The experiment was conducted as a completely randomized design with 3 replications and the comparison of data means was performed using Duncan's test at a probability level of 5%. The results showed that the treatment percentages had a significant effect on all evaluated traits (except the fresh weight of the radicle). Treatment of 1% and 0.01% of chitosan nanoparticles increased the growth and germination parameters. In addition, the amount of phenol, flavonoids and antioxidant activity increased compared to the control showed that the highest increase was observed in concentrations of 1% and 0.01% chitosan nanoparticles. The maximum increase in the amount of pigments was due to the concentration of 1% and 0.2% of chitosan nanoparticles. Both treatments at a concentration of 1% reduced the amount of MDA compared to the control. The amount of total protein in leaves and seeds decreased under the influence of the treatments .In general, it was concluded that the treatment of chitosan nanoparticles as a bio stimulant has a positive effect on improving the quality characteristics of black seed and they are also suggested as a suitable stimulus to increase growth.

    Keywords: antioxidant activity, Chitosan Nanoparticles, Lipid peroxidation, Nigella sativa L
  • Hassan Rezadoost *, Samad Nejad Ebrahimi, Seyed Reza Rasouli Rasouli Pages 114-128

    Secondary metabolites in chamomile flower essential oil are widely used in pharmaceutical, cosmetic and health industries due to their anti-inflammatory, antioxidant and anti-bacterial effects. In this study, for comparative evaluation of phytochemical and antioxidant properties of Matricaria chamomilla L. flower essential oil, plant flowers were harvested from the research farm of Shahid Beheshti University of Tehran and after matching the plant with herbarium samples in the herbarium section of the institute were completely dried. Essential oil extraction was performed by two different methods of distillation with water and ultrasonic method.. The most important effective compounds of essential oils were evaluated using GC and GC / MC devices. The antioxidant activity of the extracts was also evaluated using the DPPH method. The results showed that by simultaneously application of ultrasound (0.1%) and water distillation methods (0.05%), the essential oil of this plant was obtained with higher efficiency. In the water distillation method, the most important secondary components of the essential oil including: alpha-bisabolone 66.08% and camazoline 6.46% were obtained, while in the method coupled with ultrasound, the amount of alpha-bisabolone the amount of alpha-bisaboline increased up to twice and camazoline up to 17.23%. In both methods, the main compounds: camazoline and bisabolol were optimally identified and determined using the proposed method as an efficient application method to separate the most important secondary pharmaceutical compounds of essential oil from chamomile samples.

    Keywords: Antioxidant, Bisabolol, Chamaezolene, Essential oil, Matricaria chamomile L, ultrasound