فهرست مطالب

تحقیقات نوین میان رشته ای حقوق - پیاپی 1 (تابستان 1400)

نشریه تحقیقات نوین میان رشته ای حقوق
پیاپی 1 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدجواد سامی* صفحات 1-16

    مراجعه‌ی حداکثری به محافل درمانی و قضایی مسیله‌ی اول مردم ایران است. پروسه‌ی دادرسی، درمانی و مشاوره‌ای با وجود شاخه‌های متعدد اجتماعی، حقوقی و با وجود قضات و وکلای متعدد پاسخ‌گویی به مراجعین را، کاری زمان‌برکرده است. اطاله‌ی دادرسی آفت بزرگ محاکم و مورد گلایه‌ی متقاضیان عدالت است. با مقایسه‌ی آمار تطبیقی کشورهای پیشرفته در فنون مشاوره و طب و حقوق به حجم کثیر مراجعه‌ی ایرانیان به این مراکز مشخص خواهد شد. بر همین اساس مراجعه‌ی تخصصی به محافل و محاکم و تعیین وکیل حقوقی یا جزایی در تسهیل امور بسیار کارساز خواهد بود. بهره‌مندی از مشاور مناسب و یا وکیلی توانمند برای حل این مسیله، امری ضروری است. فرهنگ جامعه، حل این معضل اساسی را برای پیشگیری از بروز مشکلات خود به‌خوبی واقف است، نبود تجربه‌ی لازم در مراجعه‌ی روشمند به وکیل مناسب مواردی را سبب می‌شود که این رابطه را غیرعملیاتی می‌کند. در سال‌های اخیر با شناخت شیوه‌های تحلیل زبانی و گسترش آن در میان جامعه، نیاز سازمان‌های قضایی و آموزشی را برای رویکرد این نوع از گفتمان اجتناب‌ناپذیر می‏نماید. از آن‌جا که رعایت اخلاق حرفه‌ای، مخصوص مشاغل معینی نبوده و نیاز مراجعه‌ی همگانی را تاکید می‏نماید، برای نایل شدن جامعه به عدالت حداقلی رعایت وظایف مجریان و ناظران قانون با شیوه‌ی مدیریتی جدید مدنظر قانون‌گذار بوده است. وفاداری به سوگند از طرف پزشک، قاضی و وکیل و نماینده‌ی مجلس شاخصه‌ی مناسبی برای تحقق مدیریت فرادستی است که نقش تعیین‌کننده‌ در رسیدن به اهداف عالی داشته است. بررسی تحلیل زبانی از منظر حقوق، روانشناسی در تعیین مجرم و اثبات جرم توسط قاضی و تاکید وکیل بر روش اقناعی در رفع اتهام و رفع نگرانی روحی و روانی در بیمار، مطلوب مقاله‌ی حاضر است. این نوشتار که به شیوه‌ی کتابخانه‌ای تدوین شده در بیان زبان‌شناسی علمی به دنبال آن است که آیا خلا موجود با اخلاق نظری بر طرف می‏شود؟ بر این اساس مراکز آموزشی و فرهنگی و محاکم دادگستری نیازمند سازوکاری متفاوت در تدوین آیین‌نامه‌ای نوین است. امید آن که با عمل به شیوه‌ی فرازبانی تغییر و تحول فراوان در ارایه‌ی شیوه‌ی گفتمان به دست خواهد آمد.

    کلیدواژگان: زبان شناسی، سوگند، قاضی، مشاور، وکیل
  • صادق مرادی* صفحات 17-46

    به گواه تجربه‌ی تاریخی بشر، نتیجه ی تقابل قدرت و آزادی، استیلای قدرت حکومتی و تضییق حقوق و آزادی افراد بوده است؛ بنابراین قوانین اساسی به‌ویژه قوانین اساسی کشورهای متمدن در جهت حمایت از حیثیت و منزلت انسانی با این منطق که قدرت را باید تنظیم و حقوق و آزادی‌ها را تضمین نمود ابتدا در مقام بیان، احیای و تضمین آزادی‌ها و سپس در مقام تلفیق و آشتی بین قدرت حکومت و حقوق و آزادی‌های مردم بوده‌اند و در همین راستا وظایف نظارتی متعددی را در جهت صیانت از حقوق و آزادی‌های افراد برای قوای حکومتی مورد تصریح و تاکید قرار داده‏اند. در جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان یک نظام مردم‌سالار، حقوق و آزادی‌های اساسی به عنوان حیطه‌ی مورد پذیرش عقل و شرع، در راس توقعات اجتماعی قرار گرفته و در همین راستا علاوه بر جرم‌انگاری، تضمین حکومتی مختلف در جلوه‌های گوناگون به منظور حفظ حقوق مزبور و پیگیری قانونی در صورت نقض آن‌ها، پیش‌بینی شده است؛ در همین راستا و با در نظر گرفتن اهمیت کانونی آزادی و تصریح مکرر قانون‌گذار اساسی و عادی جمهوری اسلامی ایران به ضرورت صیانت از حقوق و آزادی‌ها و با امعان نظر به نقش اصیل قوه ی قضاییه در صیانت از حقوق و آزادی‏ها، ضمن بحث پیرامون آزادی و مفهوم کلی نظارت، ارزیابی وظایف نظارتی قوه ی قضاییه جمهوری اسلامی ایران در رابطه با حقوق و آزادی ها مطمح نظر نگارنده قرار می‏گیرد.

    کلیدواژگان: آزادی، حقوق و آزادی ‏ها، قوه قضاییه، نظارت
  • یاشار طاهری* صفحات 47-58

    قراردادهای حمل‌ونقل در حقوق تجارت بین‏الملل و حقوق داخلی وجوه گوناگونی دارد. در پهنه‌ی حقوق تجارت بین‏الملل، انتقال کالا و سرعت در عملیات تجاری، عوامل اساسی تولید ثروت و گردش مالی می‏باشند. در این راستا، حمل‌ونقل، وسیله عمده‌ی تجارت بین‏الملل است که به شیوه‏های هوایی، ریلی، جاده‏ای و دریایی صورت می‏گیرد. موضوع این نوشتار، حمل‌ونقل بین‏المللی کالا از طریق جاده می‏باشد که بر اساس کنوانسیون CMR انجام می‏گیرد. در این مقاله تلاش شده با نگاه تطبیقی و شیوه‌ی کتابخانه‏ای و تحلیلی، به این پرسش پاسخ داده شود که بارنامه و راه‌نامه در حمل‌ونقل بین‏المللی جاده‏ای در حقوق داخلی و سند یکنواخت بین‏المللی چه مفهوم، تعریف و ویژگی‏ دارد تا ضمن پاسخ به نیاز حقوقی جاده‏ای داخلی، در راستای متحدالشکل کردن نظام حقوقی داخلی و خارجی با رژیم حقوقی کنوانسیون یادشده مطلع گردید. در نهایت به این نتیجه می‏رسیم که در دیدگاه هم‏سنجی میان راه‌نامه و بارنامه تفاوت‏های ماهوی وجود دارد. راه‌نامه، یک سند تجاری است اما سند مالکیت و انتقال نبوده، قابلیت توثیق و رهانت ندارد. هردو سند بارنامه و راه‌نامه، دلیل وجود یک قرارداد حمل‌ونقل و مبنی بر دریافت کالا به وسیله متصدی ترابری است.

    کلیدواژگان: بارنامه‏، حقوق حمل ونقل، حقوق تجارت بین‏ الملل، قراداد حمل ونقل، راه نامه، مرسل
  • افشین جعفری، طیب افشارنیا، بهرام نوشدخت فارس* صفحات 59-71

    یکی از نهادهای جهانی که نقش مهمی در قواعد و قوانین تجاری در کشورهای مختلف جهان دارد، سازمان جهانی تجارت است. سازمان مزبور حقوق ناشی از مالکیت مادی و فکری را نیز مورد توجه قرار می‏دهد و اغلب قوانین داخلی در این زمینه، بر قوانین داخلی کشورهای مختلف اثرگذار است. پذیرش این قواعد از سوی کشورهای مختلف می‏تواند پیامدهای مثبت و یا منفی داشته باشد که هرکدام از آثار مذکور، باعث اتخاذ رویکردهای موافق و مخالف در این زمینه می‏شود. در همین راستا، پژوهش حاضر، آثار اخلاقی ناشی از رعایت و پذیرش حقوق مالکیت فکری و عضویت ایران در سازمان جهانی تجارت را مورد بررسی قرار می‏دهد. بنابراین سوال پژوهش این است؛ آثار اخلاقی پذیرش حقوق مالکیت فکری از سوی ایران و عضویت آن در سازمان جهانی تجارت کدام است؟ در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی مشخص می‏شود که معانی و مولفه‏های حقوق مالکیت فکری کدام هستند؟ تاریخچه‌ی حقوق مالکیت فکری و آثار آن در کشورها و سازمان‏های مختلف جهانی به چه صورت است؟ و در نهایت این‌که آثار اخلاقی ناشی از پذیرش و رعایت حقوق مالکیت فکری شامل چه مواردی است؟ نتایج پژوهش نشان می‏دهند که رعایت حقوق مالکیت فکری از جنبه‏های اخلاقی باعث حمایت از علایم تجاری حقیقی و حقوقی، پذیرش رقابت سالم میان شهروندان، توسعه‌ی علمی و اقتصادی جامعه و همچنین رعایت حقوق شهروندان می‏شود.

    کلیدواژگان: آثار اخلاقی، حقوق ایران، سازمان جهانی تجارت، مالکیت فکری
  • سید باقر میرعباسی، محمدرضا رضایی*، محبوبه شیوخی صفحات 72-86

    بحث «تعهدات دولت‌ها در رعایت اصول بنیادین حقوق بین‌الملل محیط‌زیست» که در این مقاله به روش توصیفی-تحلیلی از منابع کتابخانه‌ای و اسنادی، مجال سخن یافته است یکی از موضوعات مهم حقوق بین‌الملل را تشکیل می‌دهد چراکه امروزه یکی از جنبه‌های دهشتناک پیش‌رو، تخریب و زوال گسترده محیط‌زیست می‌باشد به‌خصوص در هنگام فعالیت‌هایی همچون تاسیس کارخانجات مواد شیمیایی و بروز مخاصمات و درگیری‌ها، اولین و ضعیف‌ترین قربانی، طبیعت و محیط‌زیست می‌باشد. لذا در راستای حمایت از محیط‌زیست و به‌طور خاص، محیط‌زیست بین‌المللی، کشورها و نهادهای حقوقی بین‌المللی، برای صیانت بهتر از محیط‌زیست، دست به تنظیم و تدوین قواعدی برای حمایت از محیط‌زیست زده‌اند. این‌ها معاهدات بین‌المللی هستند که در سطح جهانی و منطقه‌ای تدوین گشته‌اند و تعهداتی الزام‌آور در این خصوص پیش روی آن‌ها ترسیم کرده‌اند. حال در پی این باید بود که حمایت از محیط‌زیست را هم در زمان مخاصمات و هم در زمان صلح نیز استمرار بخشید و این پژوهش نیز در پی تبیین این مسیله می‌باشد که چگونه و بر چه اساس می‌توان و باید از محیط‌زیست حمایت کرد و مسیولیت بین المللی دولت‌ها ناشی از نقض فاحش اصول زیست‌محیطی مبتنی بر کدام اصول و قواعد بین المللی می باشد و مبانی نظری آن تشریح شده است. این مسیولیت، تعهدی است که بر هر یک از تابعان جامعه‌ی بین‌المللی بار شده که در صورت نقض آن تعهد، مسیولیت آن دولت را در جبران خسارات وارده در پی خواهد داشت. فرایند مسیولیت بین المللی ناشی از نقض فاحش زیست‌محیطی درگذر زمان و با طی فراز و نشیب های زیاد دچار تحولات نسبتا مثبتی گردیده است. اما تحولات صورت گرفته آرام و تدریجی بوده است. به طوری که می توان گفت تغییرات در این حوزه بسیار کندتر از دیگر حوزه های حقوق بین الملل بوده است. این پژوهش نتیجه می‌گیرد که مسیولیت بین المللی دولت‌ها ناشی از نقض فاحش زیست‌محیطی در عصر حاضر به‌طور کلی تابع قواعد کلی مسیولیت بین المللی در حقوق بین‌الملل عمومی می باشد.

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل محیط زیست، حقوق بین الملل، تعهدات بین المللی، مسئولیت بین المللی
  • محمدامیر قدوسی* صفحات 87-102

    مشروطه خواهان مطلق اندیشمندانی هستند که از یک سو با تکیه بر اهمیت پایبندی به دموکراسی، حقوق بشر و حکومت قانون در حکمرانی خوب، خواهان تشکیل حکومتی مبتنی بر این شاخصه ها هستند و از سوی دیگر، ضمن رد حکومت مشروعه (حکومت دینی)، چنین حکومتی را در ناسازگاری جدی با این شاخصه‌ها می‌دانند. مشروطه خواهان مطلق غیرمتدین، از اساس به دین و در نتیجه، حکومت دینی را باور ندارند و مشروطه خواهان مطلق متدین، کارویژه دین را تربیت انسان متعالی و بیدار کردن فطرت عقلانی او می‌دانند؛ نه رهنمود دادن برای تشکیل نظام اجتماعی، سیاسی ویژه ای متمایز از آنچه عقل انسان‌های متعارف هر عصر در می‌یابد. در این پژوهش کوشیده‌ایم آرای برخی از مشروطه خواهان مطلق مسلمان را درباره رابطه حکومت مشروطه و شریعت بررسی و به اجمال قوت استدلال‌های آنان و سازگاری مدعیاتشان را ارزیابی کنیم. مهندس مهدی بازرگان، استاد یوسفی اشکوری، آیت الله دکتر مهدی حایری یزدی، استاد محمد مجتهد شبستری، دکتر حسین بشیریه، استاد محمد عابدالجابری، استاد علی عبدالرازق و استاد محمد سعید عشماوی اندیشمندانی هستند که در این پژوهش به آرای آنان پرداخته شده است. بررسی آرای این متفکران نشان می‌دهد که جریان روشنفکری دینی برای اثبات متقن و قابل قبول صحت تفسیر غیر سیاسی از اسلام، همچنان راه درازی در پیش دارد. به نظر می‌رسد اگر تفسیر غیر سیاسی از اسلام اساسا امکان پذیر باشد، صرفا با دلایلی از سنخ آنچه این اندیشمندان ارایه کرده‌اند به نحو موجه امکان پذیر نیست.

    کلیدواژگان: حکومت دینی، دموکراسی، مشروطیت، مشروعیت
|
  • Mohammad Javad Sami* Pages 1-16

    According to a statistical comparison of industrialized countries' counseling, health, and legal procedures, the number of Iranians referring to these institutes is numerous. As a result, specialized referrals to therapy centers and advocacy will be quite helpful in solving issues. This relationship is inoperable due to a lack of experience in contacting a professional lawyer. The need for educational and judicial organizations to handle this form of discourse has grown unavoidable in recent years, as language analysis methodologies have gained prominence and expanded throughout society. The physician's, judge's, and lawyer's adherence to the oath is a good predictor of management efficiency. This study discusses the use of language analysis from a scientific perspective in detecting the perpetrator and establishing the crime by the judge, as well as the lawyer's emphasis on the persuasive manner in addressing psychological issues by the adviser. This paper aims to fill in the gaps with theoretical ethics in the manner of libraries compiled in the expression of scientific linguistics. As a result, educational, cultural, and judicial institutions require a unique system for drafting new regulations. It is hoped is that by acting in a metalanguage way, a change in the presentation of discourse will be achieved.

    Keywords: Linguistics, Oath, Judge, Consultant, Lawyer
  • Sadegh Moradi* Pages 17-46

    According to human historical experience, the result of the confrontation between power and freedom has been the domination of governmental power and the suppression of the rights and freedoms of individuals; Thus, constitutions - especially the constitutions of civilized countries - in order to protect human dignity - with the logic that power must be regulated and rights and freedoms guaranteed - first in the position of expression, revival and guarantee of freedoms and then in the position of integration. And reconciliation between the power of the government and the rights and freedoms of the people, and in this regard have carried out numerous supervisory duties In order to protect the rights and freedoms of individuals for government forces have been specified and emphasized. In the Islamic Republic of Iran, as a democratic system, fundamental rights and freedoms, as an area accepted by reason and sharia, are at the top of social expectations, and in this regard, in addition to criminalization, various government guarantees in various manifestations to protect rights and legal action in case of violation is provided; In the same direction and with considering the central importance of freedom and the repeated provisions of the Constitution of the Islamic Republic of Iran on the need to protect rights and freedoms, while considering the original role of the judiciary in protecting rights and freedoms, while discussing freedom and the general concept Supervision, evaluation of the oversight duties of the Judiciary of the Islamic Republic of Iran in relation to rights and freedoms are considered by the author.

    Keywords: Surveillance, Freedom, Judiciary, Rights, Freedoms
  • Yashar Taheri* Pages 47-58

    International transport contracts have a variety of effects on international trade law as well as domestic law. In the field of international trade law, the transfer of goods and the speed of trade are fundamental factors in the dynamics and production of wealth and turnover. In this regard, transportation is an operational tool of international trade that is done by air, rail, road and sea. This study is concerned with the international transport of goods by road, which is done in accordance with the CMR Convention. An attempt has been made to answer the question of what the meaning, definition and features of the bill of loading and guidelines in international road transport is in domestic law and uniform international document with a comparative view and library and analytical method. In order to unify the domestic and global legal system, we should also get acquainted with the legal regime of the said convention. Finally, we come to the conclusion that there are substantial differences between the Consignment note and the bill of loading. The bill of loading is a commercial document, but it is not a document of ownership and transfer and it cannot be collateralized. Both the bill of loading and the Consignment note are the reason for the existence of a transport contract and the receipt of the goods by the Carrier.

    Keywords: International Road Transport Contract, Transport Law, International Tradelaw, Consignment Note, Bill of Loading, Goods Transfer, Carrier
  • Bahram Nooshdokht Fars*, Tayeb Afsharnia, Afshin Jafari Pages 59-71

    One of the global institutions that plays an important role in trade rules and regulations in different countries of the world is the World Trade Organization. The organization also considers rights arising from material and intellectual property, and most domestic laws in this area affect the domestic laws of different countries. Acceptance of these rules by different countries can have positive or negative consequences, and each of these effects leads to the adoption of pros and cons in this regard. In this regard, the present study examines the ethical implications of respecting and accepting Iran's intellectual property rights and membership in the World Trade Organization. Therefore, the research question is: What are the moral implications of Iran's acceptance of intellectual property rights and its membership in the World Trade Organization? In this research, using descriptive-analytical method, it is determined what are the meanings and components of intellectual property rights? What is the history of intellectual property rights and their effects in different countries and international organizations? And finally, what are the moral implications of accepting and respecting intellectual property rights? The results of the research show that the observance of intellectual property rights from moral aspects helps to protect real and legal trademarks, accept healthy competition among citizens, scientific and economic development of society and also respect the rights of citizens.

    Keywords: Ethical Works, Intellectual Property, World Trade Organization, Iranian Law
  • Seyyed Bagher MirAbbasi, Mohammad Reza Rezaei*, Mahboubeh Sheyokhi Pages 72-86

    The discussion of "States' Obligations to Comply with the Fundamental Principles of International Environmental Law", which is discussed in this paper in a descriptive-analytical manner from library and documentary sources, is one of the most important issues in international law because one of the most terrifying aspects today is the widespread deterioration of the environment, especially during activities such as the establishment of chemical plants and the outbreak of conflict, where nature and the environment is the first and weakest victim. Therefore, in order to protect the environment, and in particular, the international environment, countries and international legal institutions, have set and developed rules. These are international treaties that have been drafted globally and regionally and have made binding commitments to them in this regard. Now we must continue to protect the environment both in times of conflict and in times of peace, and this study seeks to explain how and on what basis the environment can and should be protected and held governments accountable. The internationalization of governments is the result of a gross violation of environmental principles based on which international principles and rules, and its theoretical foundations are described. This responsibility is an obligation imposed on each member of the international community, and in the event of a breach of that obligation, the government will be liable for damages. The process of international responsibility resulting from gross environmental violations has undergone relatively positive changes and many ups and downs. over time but these developments have been very slow and time consuming. In a way, it may not be far from the truth to say that the process of change in this area has been much slower than in other areas of international law. This study concludes that the international liability of states resulting from gross environmental violations in the present age is generally subject to the general rules of international liability in public international law.

    Keywords: International Environmental Law, International Law, InternationalObligations, International Liability
  • Mohammad Amir Ghodousi* Pages 87-102

    Absolute constitutionalists are thinkers who, on the one hand, rely on the importance of adhering to democracy, human rights and the rule of law in good governance and want to form a government based on these characteristics, and on the other hand, reject mashruteh government (religious government), and believe this kind of government is in serious incompatibility with these characteristics. Absolute non-religious constitutionalists fundamentally do not believe in religion and consequently religious government, and absolute religious constitutionalists consider the special function of religion to be the training of the transcendent man and the awakening of his rational nature rather than giving directions for the formation of a special social, political system different from what the intellect of ordinary human beings finds in every age. In this study, we have tried to examine the views of some absolute Muslim constitutionalists on the relationship between constitutional government and sharia, and briefly evaluate the strength of their arguments and the consistency of their claims. Mahdi Bazargan, Yousefi Eshkevari, Mahdi Haeri Yazdi, Mohammad Mojtahed Shabestari, Hossein Bashirieh, Mohammad Abedaljaberi, Ali Abdolraziq and Mohammad Saeed Ashmavi are the thinkers whose views have been addressed in this study. An examination of the views of these thinkers shows that religious intellectuals still have a long way to go to prove a convincing and plausible non-political interpretation of Islam. It seems that if a non-political interpretation of Islam is fundamentally possible, it is not justifiably possible simply for reasons of the nature of what these thinkers have presented

    Keywords: Constitutionalism, Mashruteh, Religious Government, Democracy