فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 125، تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/20
  • تعداد عناوین: 30
|
  • سید محمدباقر هاشمی*، درنوش جعفرپور صفحات 1-10

    در این تحقیق، اثر ضد میکروبی جسم سلولی و پالیده کشت حاصل از باکتری لاکتوباسیلوس هلوتیکوس هم در شرایط آزمایشگاهی و هم در ماده غذایی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، ابتدا پالیده کشت حاصل از سویه لاکتوباسیلوس مذکور جدا و بخشی از آن تحت تیمار حرارتی (100 درجه ی سلسیوس به مدت 15 دقیقه) و بخش دیگر نیز تحت خنثی سازی با سود قرار گرفت و با استفاده از روش چاهک و دیسک خاصیت ضد میکروبی آن بر علیه دو باکتری بیماری زا شامل سالمونلا انتریکا زیر گونه انتریکا و استافیلوکوکوس اوریوس مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین فعالیت ضد میکروبی لاکتوباسیلوس هلوتیکوس در آب گیلاس در طی 24 ساعت گرمخانه گذاری ارزیابی شد. نتایج نشان داد که پالیده های خام (حرارت ندیده) و حرارت دیده توانستند هر دو باکتری بیماری زا را مهار کنند، اما پالیده خنثی شده با سود هیچ گونه اثر مهاری نداشت. تلقیح لاکتوباسیلوس هلوتیکوس به آب گیلاس به طور موثری توانست از رشد سالمونلا و استافیلوکوکوس در طی تخمیر جلوگیری کند (05/0  <p). بنابراین بر اساس نتایج بدست آمده می توان از باکتری لاکتوباسیلوس هلوتیکوس و پالیده کشت آن به منظور جایگزین نگهدارنده های شیمیایی و به عنوان یک منبع ضد میکروبی طبیعی در صنایع غذایی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: لاکتوباسیلوس هلوتیکوس، فعالیت ضد میکروبی، پالیده کشت، آب گیلاس، باکتری بیماری زا
  • علی گنجلو*، محسن زندی، ماندانا بی مکر صفحات 11-21

    در مطالعه حاضر برای ارزیابی خصیصه های رنگی و بافتی مغز دونات کم کالری یک روش پردازش تصویر ساده بر اساس تصاویر RGB با استفاده از سیستم بینایی ماشین طراحی شد. بر این اساس اثر جایگزینی مالتودکسترین با مارگارین در سطوح 25، 50 ، 75 و 100 درصد (وزنی/وزنی) بر خصوصیات بینایی ارزیابی گردید. این خصیصه ها شامل رنگ مغز دونات (L*، a* و b*)، کسر مساحت منافذ، تعداد سلول در سانتی متر مربع، شکل منافذ، عدد اولر، بعد برخالی مرزهای منافذ و بافت مغز (کنتراست، آنتروپی، همبستگی، انرژی و همگنی) بود. نتایج نشان داد که افزودن مالتودکسترین به طور معنی دار سبب افزایش روشنایی (L*) و کاهش زردی (a*) مغز دونات می گردد. کنتراست، آنتروپی و عدد اولر مغز دونات حاوی 75 و 100 درصد مالتودکسترین به طور قابل توجهی بالاتر از نمونه های شاهد، 25 و 50 درصد بود. همبستگی، انرژی، همگنی، متوسط سطح و قطر حفره ها، تعداد سلول (حفره) در هر سانتی متر مربع و نسبت سطحی منافذ پس از افزودن مالتودکسترین (75 یا 100 درصد) کاهش یافت اما هیچ تفاوت معنی داری بین نمونه های شاهد، 25 و 50 درصد مشاهده نشد (05/0>p). مقدار بعد برخالی مرز منافذ در دونات حاوی 100 درصد مالتودکسترین بیشترین مقدار بود که نشان می دهد افزودن مالتودکسترین باعث ایجاد مرزهای متخلخل نامنظم و پر پیچ و خم می گردد.

    کلیدواژگان: پردازش تصویر، خصیصه های بافتی، خصیصه های رنگی، دونات کم کالری، مالتودکسترین
  • نازیلا زینالی نامدار، لیلا روفه گری نژاد*، آیناز علیزاده، سید مهدی جعفری جعفری، نارملا آصفی صفحات 23-34

    در این تحقیق، تاثیر نوع آنزیم (آلکالاز و پپسین) و زمان فرآیند (300-50 دقیقه) بر درجه هیدرولیز و شاخص های آنتی اکسیدانی شامل مهاررادیکال آزاد DPPH، ABTS، هیدروکسیل،قدرت احیاءکنندگی، و شلاته کنندگی یون های آهن و مس پروتیین لوبیا سفید ارزیابی شدند. همچنین، ترکیب اسیدهای آمینه (انواع اسیدهای آمینه آبگریز، آنتی اکسیدان) و ویژگی های ساختاری (FTIR) پروتیین اولیه و هیدرولیزشده ها بررسی شدند. نتایج نشان دادند که هیدرولیز آنزیمی موجب بهبود ویژگی های آنتی اکسیدانی می شود. همچنین، ترکیب اسیدهای آمینه تاثیر قابل توجهی بر ویژگی های آنتی اکسیدانی می گذارد. از سوی دیگر، نوع آنزیم و زمان فرآیند هیدرولیز بر درجه هیدرولیز و فعالیت آنتی اکسیدانی هیدرولیزشده ها تاثیر داشتند. بدین شکل که، بالاترین درصد مهار رادیکال آزاد DPPH (82.4%)،  ABTS(58.3%)، قدرت احیاءکنندگی (0.97)، مهار رادیکال هیدروکسیل (57.5%)، و شلاته کنندگی یون های آهن (53.7%) و مس (12.1%) تحت تاثیر نوع آنزیم و زمان فرآیند قرار گرفتند. در بین تیمارهای مختلف، بالاترین مقدار این شاخص ها (به جز شلاته کنندگی یون مس) مربوط به هیدرولیزشده با آنزیم آلکالاز بود. ویژگی های ساختاری پروتیین لوبیا سفید ارزیابی و هیدرولیز آنزیمی موجب تغییر در نواحی آمیدی (1 و 2) و همچنین در معرض قرار گرفتن برخی گروه های نهفته شد. نتایج این تحقیق حاکی از تاثیر مثبت هیدرولیز آنزیمی بر تولید هیدرولیزشده های با خاصیت آنتی اکسیدان با قابلیت استفاده در صنایع غذایی بودند.

    کلیدواژگان: هیدرولیز آنزیمی، لوبیا سفید، فعالیت آنتی اکسیدانی، ویژگی های ساختاری، ترکیب اسیدهای آمینه
  • مهسا کریمپور سهرقه، افشین جوادی، شهین زمردی*، نویده انرجان صفحات 35-46

    افزایش مصرف پنیر همراه با کمبود مایه پنیر منجر به علاقه جهانی به منعقد کننده های طبیعی شیر از سایر منابع آنزیمی شده است. در این مطالعه، تاثیر عصاره زنجبیل به عنوان ماده منعقد کننده در مقایسه با رنت حیوانی بر ویژگی های فیزیکی شیمیایی، پروفیل بافتی، ریولوژیکی و حسی پنیر فاقد آب پنیر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد فعالیت پروتیولیتیکی و فعالیت انعقادی شیر عصاره زنجبیل مورد استفاده در این مطالعه به ترتیب 26/134 واحد و 55/326 واحد در میلی گرم و نسبت فعالیت انعقادی شیر به فعالیت پروتیولیتیکی در حدود 43/2 بود که می تواتد برای فراوری پنیر مطلوب باشد. همچنین ماده خشک و پروتیین پنیرهای تهیه شده با عصاره زنجبیل به طور معنی داری کمتر و مقدار چربی در ماده خشک بیشتر از نمونه های تهیه شده با رنت بود (p<0.05). اما نوع منعقد کننده تاثیر معنی داری بر مقدار اسیدیته، pH و نمک نمونه ها نداشت (P>0.05). سفتی، فنریت، صمغی بودن، قابلیت جویدن، مدول الاستیک، مدول ویسکوز و ویسکوزیته کمپلکس نمونه های پنیر تهیه شده با عصاره زنجبیل کمتر از پنیر تهیه شده با رنت بود (p<0.05). پذیرش کلی پنیرهای تهیه شده با عصاره زنجبیل تفاوت معنی داری با نمونه های پنیر تهیه شده با رنت نداشت. امتیاز طعم و بافت نمونه های پنیر تهیه شده با عصاره زنجبیل به طور معنی داری بالاتر از پنیر تهیه شده با رنت بود. بر اساس نتایج حاصل از این بررسی می توان از عصاره زنجبیل به عنوان ماده منعقد کننده در تهیه پنیر فاقد آب پنیر استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پروفیل بافتی، رئولوژیکی، عصاره زنجبیل، پنیر تازه فاقد آب پنیر
  • فائزه شیرخان، سعید میردامادی*، مهتا میرزایی، بهروز اکبری ادرگانی، نیکو نصوحی صفحات 47-58

    امروزه استفاده از سویه های لاکتوباسیل و متابولیت آن ها از استراتژی های نوین در کنترل دیابت و استرس اکسیداتیو است. از اینرو مطالعه حاضر با هدف بررسی ویژگی های ضد دیابتی و آنتی اکسیدانی متابولیت های حاصل از کشت باکتری لاکتوباسیلوس دلبروکی زیرگونه بولگاریکوس انجام شد. نمونه ها شامل روماند محیط کشت تخمیری (CFS)، اجزای شکسته سلولی (CFE)، سرم شیر تخمیری (CFS-FM) و پپتیدهای زیست فعال جداسازی شده از اولترافیلتراسیون (kDa10,5,3) مورد ارزیابی قرار گرفتند. توانایی باکتری در پروتیولیز پروتیین شیر تخمیری (FM) در مقایسه با نمونه غیرتخمیری (NFM) با روش اورتوفتالدیید (OPA) ارزیابی شد.  فعالیت ضد دیابتی بر اساس مهار آنزیم های آلفا آمیلاز و آلفا گلوکوزیداز اندازه گیری شد. فعالیت آنتی اکسیدانی با روش مهار 2،2-دی فنیل-1-پیکریل هیدرازیل (DPPH) و 1و2-آزینوبیس-4-بنزوتیازولیناتیل-6- سولفونیک اسید (ABTS) ارزیابی شد.  نتایج نشان دادند که نمونه سرم شیر تخمیری، آنزیم های آلفا آمیلاز (25%) و آلفا گلوکوزیداز (6/26%) را مهار کرد. در بین اجزای پپتیدی، جزء بالاتر از 10 کیلودالتون با محتوای پروتیینی بالاتر (816/13میلی گرم)، بیشترین میزان مهار آنزیم آلفا آمیلاز (64/%80) و آلفا گلوکوزیداز (54%) را داشت (05/0>p). نسبت کارایی مهار (IER)  نشان داد جزء 5-3 کیلودالتون مهارکنندگی بیشتری نسبت به سایر اجزای پپتیدی داشت (05/0>p). همچنین روماند محیط کشت تخمیری و اجزای شکسته سلولی آنزیم آلفا گلوکوزیداز را به ترتیب به میزان 50% و 25%  مهار کردند. در زمینه خاصیت آنتی اکسیدانی مشاهده شد مهار رادیکال های آزاد سرم تخمیری نسبت به سرم غیرتخمیری افزایش دارد (05/0>p). اجزای پپتیدی 5-3 کیلودالتون (85/80%) و بالاتر از 10کیلودالتون (63/43%) بیشترین میزان مهار رادیکال های آزادDPPH  و ABTS را داشتند. ظرفیت آنتی اکسیدانی اجزای پپتیدی معادل ترولوکس (میکرومول ترولوکس/ میلی گرم پروتیین) نشان داد جزء کمتر از 3 کیلودالتون بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی را داشت (05/0>p). توانایی مهار رادیکال های آزاد در اجزای شکسته سلول و روماند محیط کشت تخمیری مشاهده شد. این نتایج نشاندهنده اهمیت کاربرد لاکتوباسیلوس دلبروکی بعنوان کشت آغازگر و نقش عملکردی آن است.

    کلیدواژگان: دیابت، آلفا آمیلاز، آلفاگلوکوزیداز، آنتی اکسیدانی، متابولیت، لاکتوباسیلوس دلبروکی
  • شهرزاد صفرخانلو، فرزانه عبدالملکی* صفحات 59-72

    هیدروکلوییدها ازجمله صمغ ها به دلیل توانایی ایجاد شبکه با ماتریکس های پروتیینی، از پتانسیل بالایی برای شبیه سازی ویژگی های عملکردی چربی در محصولاتی مانند پنیر برخوردار می باشند. بر این اساس، هدف از پژوهش پیش رو، بررسی قابلیت صمغ کنجاک برای بهبود ویژگی های ضعیف شیمیای ، بافتی و حسی پنیر توفو می باشد. برای این منظور، سطوح مختلف صمغ کنجاک (5/0، 5/1 و 5/2 گرم بر کیلوگرم) به فرمولاسیون توفو تلفیق شد و ویژگی های شیمیایی ، بافتی و ارگانولپتیکی آن در قالب یک طرح آماری کاملا تصادفی در مقایسه با نمونه شاهد بدون صمغ موردبررسی قرار گرفت. یافته ها نشان دادند که صمغ کنجاک از تاثیر قابل ملاحظه ای بر محتوای چربی و پروتیین توفو دارای مقادیر مختلف صمغ برخوردار نبود به علاوه، حضور کنجاک در فرمولاسیون توفو با کاهش چشمگیر رطوبت همراه بود .بر اساس نتایج، تاثیر کاهنده کنجاک بر رطوبت، با افزایش غلظت صمغ تا 5/2 گرم بر کیلوگرم، تشدید شد.  یافته های آنالیز بافت حکایت از افزایش قابل توجه سفتی نمونه های حاوی صمغ در مقایسه با نمونه شاهد داشتند . این در حالی بود که تلفیق بیشینه میزان صمغ به فرمولاسیون توفو، کاهش سفتی نمونه ها را در پی داشت اگرچه سفتی آن همچنان بیشتر از نمونه شاهد بود . صمغ کنجاک باعث افزایش ارتجاعیت توفو حاوی صمغ  شد ولی از تاثیر معنی داری بر پیوستگی و چسبندگی بافت برخوردار نبود . نتایج ارزیابی حسی نشان دهنده عدم تاثیر معنی دار کنجاک بر رنگ محصول بود ولی بافت نمونه حاوی 5/1 گرم بر کیلوگرم کنجاک به گونه معنی داری بهتر از نمونه شاهد بود . به طورکلی، یافته های این پژوهش نشان دادند که با تلفیق 5/1 گرم بر کیلوگرم کنجاک به فرمولاسیون توفو ، می توان محصولی با ویژگی های بافتی و حسی خوشایند تولید نمود.

    کلیدواژگان: توفو، صمغ کنجاک، آنالیز پروفایل بافت، ویژگی های حسی
  • سارا شعبانی، سید ابراهیم حسینی*، غلامحسن اسدی، بابک بهشتی، سیده شیما یوسفی صفحات 73-88

    امروزه با تبدیل ماهی های ارزان و کم مصرف به فرآورده های دارای ارزش افزوده همانند سوسیس ماهی و همچنین کاربرد روش نوین حرارت دهی اهمیک به منظور پخت یکنواخت تر، سریع تر نسبت به سایر روش های متداول شدید حرارتی و فرآوری حداقلی می تواند نقش به سزایی در تولید محصول ایمن و مغذی ایفا نماید. از این رو هدف از تحقیق حاضر، بررسی برخی از ویژگی های میکروبی و شیمیایی سوسیس ماهی حسون (Saurida tumbile) تحت تاثیر حرارت دهی به روش اهمیک و بهینه سازی فرمولاسیون از طریق بکارگیری روش آماری سطح پاسخ-طرح مرکب مرکزی با در نظرگیری مقادیر مختلف نمک کلرید پتاسیم (3/2-7/0 درصد)، روغن سویا (14-4 درصد) و ایزوله پروتیین سویا (8/1 - 2/0درصد) می باشد. بهینه سازی فرمولاسیون 20 نمونه سوسیس ماهی حرارت دیده به روش اهمیک با استفاده از نرم افزار Design Expert نسخه 11 صورت گرفت و ارتباط بین متغیرهای مستقل و پنج پاسخ مورد نظر بررسی گردید. نمک کلرید پتاسیم اثر بازدارندگی بر کاهش شمارش کلی میکروبی نمونه ها نشان داد. اثر متقابل درصد روغن سویا و ایزوله پروتیین سویا تاثیر معنی داری بر روند تغییرات pH داشتند. افزایش درصد روغن سویا منجر به افزایش اندک pH و سپس کاهش مقدار آن گردید و افزایش ایزوله پروتیین سویا، منجر به کاهش معنی دار مقدار pH شد. همچنین افزایش درصد نمک و ایزوله پروتیین سویا سبب کاهش افت پخت گردید. افزایش درصد روغن سویا، منجر به کاهش معنی دار و افزایش ایزوله پروتیین سویا منجر به افزایش ظرفیت نگهداری محصول شد. براساس نتایج بهینه سازی فرمولاسیون، در سوسیس ماهی با فرمولاسیون محتوی 2 درصد نمک کلرید پتاسیم،6 درصد روغن سویا و 5/1 درصد ایزوله پروتیین سویا بیشترین ظرفیت نگهداری آب، کمترین بار میکروبی و پایین ترین میزان افت پخت و عدد پراکسید با ارزش pH بهینه مشاهده شد.

    کلیدواژگان: سوسیس ماهی حسون، حرارت دهی اهمیک، نمک کلرید پتاسیم، روش سطح پاسخ طرح مرکب مرکزی
  • راحله نژاد رزمجوی اخگر* صفحات 89-99

    در این پژوهش از کشت تضعیف شده ترموفیل لاکتوباسلوس هلوتیکوس - B02، به عنوان کشت الحاقی، در تولید پنیر سفید فراپالایشی استفاده گردید و پروتیولیز و لیپولیز به عنوان شاخص های رسیدن، در طول 60 روزه دوره رسیدن مورد ارزیابی قرار گرفت. ترکیب شیمیایی و pH تحت تاثیر افزودن کشت تضعیف شده قرار نگرفت. ازت محلول در آب و ازت غیر پروتیینی در پنیر حاوی کشت الحاقی تضعیف شده به طور معنی داری بالاتر بود. Urea-PAGE فراکسیون های نامحلول در آب پنیر نمونه های پنیر نشان داد که هیدرولیز αs1 -کازیین در پنیر آزمایشی از روز 45 ام رسیدن افزایش یافته و به طور معنی داری بالاتر بود. مقادیر اسیدهای چرب آزاد با گذشت زمان رسیدن در هر دو تیمار افزایش یافت. اسید پالمتیک 16:0C و اسید اولییک 18:1C بیشترین غلظت های اسیدهای چرب آزاد را در هر دو تیمار تشکیل می دادند. در پنیر حاوی استارتر تضعیف شده در روز 60 ام، مقادیراسیدهای چرب آزاد 6:0C - 4:0C و 18:0C و 18:1C در مقایسه با تیمار کنترل به طور معنی داری بالا تر بود (05/0<p). مقادیر سایر اسیدهای چرب در دو تیمار تفاوت معنی داری نشان نداد. افزودن کشت الحاقی تضعیف شده تاثیر مثبت بر توسعه پروتیولیز و تا حدی لیپولیز و به طور کلی رسیدن پنیر سفید فراپالایشی داشت.

    کلیدواژگان: تضعیف سازی، شوک انجمادی، رسیدن، پنیر سفید فراپالایشی
  • راحم خوشبخت، حمیدرضا کاظمینی، زهرا پناهی* صفحات 101-108

    باکتری های سالمونلا و کمپیلوباکتر می توانند از طریق شیر خام به انسان منتقل شده و باعث بیماری های غذازاد شوند. این مطالعه با هدف بررسی میزان شیوع گونه های کمپیلوباکتر و گونه های بیماریزای سالمونلا در شیر خام گاو  با استفاده از روش های مولکولی در استان مازندران انجام شد. تعداد 100 نمونه شیر خام به صورت تصادفی از مراکز جمع آوری و خرده فروشی های شیر و لبنیات سنتی در استان مازندران در سال 1398 جمع آوری گردید. تمامی نمونه ها در ظروف استریل و در شرایط مناسب زنجیره  سرد، در اسرع وقت به آزمایشگاه میکروبیولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل منتقل شدند. استخراج DNA تام از نمونه های شیر با استفاده از کیت تجاری انجام شد و سپس واکنش زنجیره ای پلی مراز با استفاده از آغازگرهای مناسب جهت شناسایی کمپیلوباکتر ژژونی، کمپیلوباکتر کولی و سالمونلا  صورت گرفت. از100 نمونه مورد مطالعه، 7 نمونه (7 %) آلوده به باکتری کمپیلوباکتر ژژونی بودند، نمونه مثبتی از باکتری کمپیلوباکترکلی مشاهده نشد و 2 نمونه (2 %) آلوده به باکتری سالمونلا بودند. با توجه به نتایج میزان شیوع گونه کمپیلوباکتر ژژونی در شیر خام گاو بالاتر از گونه کمپیلوباکترکلی بود. باتوجه به نتایج مطالعه حاضر و حضور باکتری های نامبرده در شیر، رعایت اصول بهداشتی در صنایع لبنی ، فرآوری و استفاده از حرارت کافی جهت از بین بردن باکتری های نامبرده در شیر خام و همچنین استفاده از روش های سریع و دقیق جهت شناسایی این باکتری ها امری ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: شیر خام، کمپیلوباکتر ژژونی، کمپیلوباکتر کلی، سالمونلا، PCR
  • زهرا دولت آبادی، امیرحسین الهامی*، سید هاشم اخلاقی فیض آباد، وحید فرزانه، حمید بخش آبادی صفحات 109-119

    در این مطالعه به منظور بهینه سازی فرآیند استخراج لیکوپن و ترکیبات زیست فعال دیگر  از تفاله گوجه فرنگی به کمک پیش تیمار میدان الکتریکی پالسی از شدت های الکتریکی مختلف (2، 4 و 6 کیلوولت بر سانتی متر) و تعداد پالس های مختلف (10، 35 و 60) استفاده گردید و میزان راندمان استخراج لیکوپن، ترکیبات فنولی کل، فعالیت رادیکال گیرندگی به روش DPPH و قدرت احیاکنندگی آهن عصاره های استخراجی مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری و بهینه سازی فرآیند به روش سطح پاسخ انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش شدت میدان الکتریکی در ابتدا میزان لیکوپن استحصالی، ترکیبات فنولی کل، فعالیت رادیکال گیرندگی به روش DPPH  و میزان قدرت احیاکنندگی آهن ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت. با افزایش تعداد پالس ها نیز هرچند با شیب و تاثیر کمتر ابتدا میزان لیکوپن کاهش و سپس افزایش یافت ولی میزان ترکیبات فنولی کل و فعالیت رادیکال گیرندگی به روش DPPH به صورت جزیی افزایش یافت. بهینه سازی فرآیند نیز نشان داد که به منظور رسیدن به عصاره ای با میزان لیکوپن و ترکیبات فنولی بیشتر، بایستی شدت میدان الکتریکی 7/3 کیلوولت بر سانتی متر و تعداد پالس 60 باشد، تا مطلوبیت 915/0 ایجاد گردد. در نهایت مقایسه نمونه شاهد (فاقد تیمار) با نمونه حاصل از تیمار بهینه مشخص گرداند که نمونه حاصل از پیش تیمار میدان الکتریکی پالسی به ترتیب دارای  43/73 ، 28/146، 64/45 و 44/112 درصد  لیکوپن، ترکیبات فنولی کل، فعالیت رادیکال گیرندگی به روش DPPH و قدرت احیاکنندگی آهن بیشتری نسبت به نمونه شاهد داشت.

    کلیدواژگان: تفاله گوجه فرنگی، بهینه سازی، لیکوپن، ترکیبات فنولی، میدان الکتریکی پالسی
  • محسن زندی*، علی گنجلو، ماندانا بی مکر صفحات 121-133

    درون پوشانی اسانس بیدمشک می تواند از آن در برابر عوامل محیطی مانند نور، اکسیژن و دما محافظت کند. در پژوهش حاضر، تهیه ریزپوشش آلژینات سدیم-پروتیین آب پنیر حاوی اسانس بیدمشک با روش امولسیون سازی- ژلاسیون داخلی با راندمان درون پوشانی برابر 31/87 درصد انجام شد. خصوصیات ریزپوشش های حاصل با استفاده از تجزیه و تحلیل اندازه ذرات، پتانسیل زتا و میکروسکوپ الکترونی روبشی مشخص گردید. راندمان درون پوشانی، متورم شدن و رهایش اسانس در شرایط شبیه ساز غذاهای چرب و اسیدی مورد بررسی قرار گرفت. در شرایط شبیه ساز غذاهای چرب و اسیدی، ریزپوشش دارای بار منفی با پتانسیل زتا به ترتیب 25/42 و 11/38 میلی ولت است. بیشترین اثر متقابل الکترواستاتیکی در نزدیکی 3=pH رخ داد که در آن بار تقریبا به خنثی نزدیک می شود، که نشان دهنده تعادل بین بارهای پلیمر است. ریزپوشش ها در شرایط شبیه ساز مواد غذایی اسیدی منقبض (3=pH) و در شرایط شبیه ساز مواد غذایی چرب منبسط می گردند (7=pH). نتایج انتشار نشان داد که آزاد شدن اسانس بیدمشک از ریزپوشش در هر دو شرایط به صورت کنترل شده با سرعت آهسته رخ می دهد. بهترین برازش بر داده های رهایش اسانس توسط مدل هایگسون-کروول (993/0=R2 برای شرایط شبیه ساز غذای اسیدی و 995/0=R2 برای شرایط شبیه ساز غذای چرب) انجام گردید که نشان دهنده تغییر قطر ریزپوشش به عنوان تابعی از زمان می باشد. مدل سازی ریاضی سینتیک رهایش نشان داد که انتشار از ریزپوشش حاوی اسانس بیدمشک از سازوکارهای انتشار فیک و فرسایش/ تخریب پیروی می کند.

    کلیدواژگان: ریزپوشش، اسانس بیدمشک، آلژینات سدیم، رهایش کنترل شده، مدل های سینتیکی
  • لیلا یاوری معروفی، نسیم شهابی، مرجان قربانی* صفحات 135-146

    بسته بندی اهمیت به سزایی در حفاظت، انبار کردن و حمل و نقل بهداشتی مواد غذایی و هم چنین مواد خام به ویژه در مقابل اکسیداسیون و فساد میکروبی دارد. دفن زباله های تجزیه ناپذیر ناشی از بسته بندی پلاستیکی مواد غذایی یکی از مهم ترین چالش های جهان می باشد که امروزه در جهت کاهش و رفع این مشکل، استفاده از بیوپلیمرهای طبیعی و تجزیه پذیر، شامل پلی ساکاریدها توصیه می شود. کیتوزان از جمله پلی ساکاریدهایی می باشد که در ساختار فیلم های خوراکی زیست تخریب پذیر استفاده می شود. محدودیت اصلی فیلم های مبتنی برکیتوزان خواص مکانیکی ضعیف، حلالیت بالا در آب و نفوذپذیری آن به بخار آب است. این مطالعه با هدف بهبود عملکرد فیزیکوشیمیایی فیلم های مبتنی بر کیتوزان انجام شد. فیلم های مبتنی بر کیتوزان با صمغ گوار دی آلدهیدی در نسبت های مختلف تهیه شدند. ظهور پیک در طول موج 1680 بر سانتی متر در طیف جذبی فیلم ترکیبی کیتوزان-گوار دی آلدهیدی، تشکیل پیوند کووالانسی (گروه آمیدی) بین عامل های آمین کیتوزان و عامل های آلدهیدی گوار دی آلدهیدی را تایید می کند. فیلم  بهینه کیتوزان- گوار دی آلدهیدی (نسبت حجمی 2:1) در مقایسه با دیگر فیلم ها کم ترین حلالیت (25/0 ± 03/20 درصد)، کم ترین نفوذپذیری به بخار آب (10-10Ð 07/3 گرم.میلی متر/ میلی متر مربع.ساعت.پاسکال) و بیش ترین مقاومت کششی (06/1 ± 05/48 مگاپاسکال) را نشان داد. هم چنین افزودن 10 درصد عصاره رزماری بزرگ ترین منطقه مهاری با قطر21/0 ± 55/20 میلی متر مربوط به استافیلوکوکوس اوریوس و 07/0 ± 75/12 میلی متر مربوط به اشریشیاکلی را نشان داد. نتایج نشان می دهد فیلم تولید شده حاوی رزماری می تواند گزینه ای مناسب برای استفاده در بسته بندی فعال مواد غذایی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: فیلم کیتوزان، صمغ گوار اصلاح شده، عصاره رزماری، بسته بندی فعال، خواص مکانیکی
  • محمد نوشاد*، بهروز علیزاده بهبهانی، مصطفی رحمتی جنیدآباد صفحات 147-156

    هدف از این پژوهش، استخراج عصاره اتانولی از برگ گیاه گزنه و تعیین خواص آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی آن بود. بر همین اساس، عصاره اتانولی به روش خیساندن در اتانول استخراج گردید و سپس محتوای فنول کل، فلاونویید کل، فعالیت آنتی اکسیدانی (به دو روش مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS) و اثر ضدمیکروبی آن (به چهار روش دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی رشد و حداقل غلظت کشندگی) در برابر باکتری های سالمونلا تیفی، اشرشیا کلی، باسیلوس سریوس و لیستریا اینوکوا اندازه گیری گردید. عصاره اتانولی برگ گزنه حاوی mg GAE/g 49/0 ± 42/65 فنول کل و mg QE/g 30/0 ± 19/22 فلاونویید کل بود. علاوه بر این، عصاره قادر به مهار رادیکال های آزاد DPPH  به میزان 54/0 ± 90/61 درصد و ABTS  به میزان 47/0 ± 10/70 درصد گردید. نتایج ضدمیکروبی نشان داد که باکتری های گرم مثبت (باسیلوس سریوس و لیستریا اینوکوا) در مقایسه با باکتری های گرم منفی (سالمونلا تیفی و اشرشیا کلی) نسبت به عصاره اتانولی برگ گزنه حساس تر بودند. بطور کلی، عصاره اتانولی برگ گزنه قادر به استفاده بعنوان ترکیب زیست فعال طبیعی جهت افزایش زمان ماندگاری محصولات غذایی را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: عصاره اتانولی، برگ گزنه، ترکیب زیست فعال، فعالیت ضدمیکروبی، اثر آنتی اکسیدانی
  • مهدیه بشکار، مجید دولتی*، ایمان گلپور، حسین میغانی صفحات 157-170

    امروزه، مرکبات به ویژه پرتقال نقش به سزایی در رژیم غذایی انسان ها دارد و ارزیابی ویژگی های کیفی آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این پژوهش، بررسی و پیش بینی ویژگی های بیوشیمیایی پرتقال خونی با استفاده از تکنیک های پردازش تصویر و شبکه های عصبی مصنوعی است. در این آزمایش، ابتدا میزان ویتامین ث، محتوای قندی و مقدار pH با استفاده از روش های آزمایشگاهی مختلف به دست آمد. سپس با کمک تکنیک پردازش تصویر تعداد 108 ویژگی بافتی و 57 ویژگی رنگی از تصاویر اخذ شده از نمونه های پرتقال در فضاهای رنگی CIElab، RGB، HSV و HSI استخراج شد و با بهره گیری از روش شبکه های عصبی مصنوعی، ویژگی های بیوشیمیایی تخمین زده شدند. جهت ارزیابی پارامترها و انتخاب بیشترین دقت پیش بینی، از یک شبکه عصبی پیشخور با الگوریتم یادگیری لورنبرگ- مارکوارت با تعداد نرون ها و توابع انتقال متفاوت در لایه های پنهان و خروجی استفاده شد. در نهایت، با بکارگیری بهترین نوع شبکه عصبی و با استفاده از 165 ویژگی بافتی-رنگی، میزان ویتامین ث، محتوای قندی و pH، به ترتیب با ضرایب همبستگی 950/0، 968/0 و 884/0 تخمین زده شدند. بنابرین، با درنظر گرفتن ضریب همبستگی مناسب، می توان گفت فن آوری ماشین بینایی و پردازش تصویر قادر است با دقت خوبی ویژگی های بیوشیمیایی پرتقال خونی را تخمین بزند.

    کلیدواژگان: پرتقال خونی، ویژگی های بافتی و رنگی، خواص بیوشیمیایی، پردازش تصویر، شبکه های عصبی مصنوعی
  • ابوالفضل بوژمهرانی، بهاره حاجی رستملو*، محسن وظیفه دوست، زهره دیدار، سید مهدی جعفری صفحات 171-182

    اکسیداسیون لیپیدها در مواد غذایی، یکی از مهم ترین عوامل تخریب مواد غذایی در طول فرآوری، انبارمانی و پخش از طریق اثرات نامطلوب بر عطر، رنگ، ارزش غذایی و هم چنین تولید ترکیبات سمی به شمار می آید که یکی از موثرترین روش های به تاخیر انداختن اکسیداسیون لیپیدها به کارگیری آنتی اکسیدان ها می باشد. در همین راستا این مطالعه با هدف بررسی اثرات آنتی اکسیدانی عصاره تفاله انگور به صورت آزاد و نانولیپوزوم حاوی آن بر برخی پارامترهای اکسایشی روغن سویا صورت گرفت. در این پژوهش از 5 غلظت نانولیپوزوم حاوی عصاره تفاله انگور (50، 100، 200، 500 و 1000 پی پی ام)، یک سطح (200 پی پی ام) آنتی اکسیدان سنتزی BHT و یک غلظت (500 پی پی ام) عصاره آزاد تفاله انگور استفاده گردید و آزمون هایی از قبیل اسیدیته، پراکسید، شاخص تیوباربیتوریک اسید، دی ان مزدوج، پایداری اکسایشی و ضریب شکست روی روغن ها در شرایط نگهداری در آون آزمایشگاهی در دمای 63 درجه سانتی گراد و برای مدت 7 روز صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نانولیپوزوم حاوی آنتی اکسیدان عصاره تفاله انگور تا 500 پی پی ام میزان افزایش در اسیدیته، شاخص تیوباربیتوریک اسید، پراکسید، دی ان مزدوج و ضریب شکست از شدت کمتری برخوردار بود ولی در غلظت های بالاتر نانولیپوزوم به کار رفته در روغن این پارامترها با شدت بیشتری افزایش یافت. از طرفی مشخص گردید که با افزایش زمان نگهداری میزان اسیدیته، تیوباربیتوریک اسید، دی ان مزدوج افزایش ولی میزان پراکسید و ضریب شسکت روغن ها تا روز پنجم افزایش و سپس کاهش یافت. یافته ها هم چنین نشان داد که بیشترین میزان پایداری اکسایشی روغن ها (6/7 ساعت) مربوط به نمونه دارای 500 پی پی ام نانولیپوزوم حاوی عصاره آنتی اکسیدانی تفاله انگور بود. در نهایت می توان، بیان داشت که استفاده از نانولیپوزوم حاوی عصاره آنتی اکسیدان تفاله انگور جایگزین مناسبی برای آنتی اکسیدان های سنتزی موجود در بازار می باشد.

    کلیدواژگان: تفاله انگور، پایداری اکسایشی، روغن سویا، نانولیپوزوم حاوی عصاره آنتی اکسیدانی
  • بهاره دایی، صدیف آزادمرد دمیرچی*، افشین جوادی، محمدعلی تربتی صفحات 183-194

    در این پژوهش، به منظور افزایش عمر ماندگاری و کیفیت قارچ ترافل بیابانی، قارچ ها با پرتو فرابنفش ((UVC در طول موج 254 نانومتر با شدت  mW cm−12/2 در سه زمان مختلف صفر (کنترل)، 10 و20 دقیقه و همچنین غوطه وری در محلول کلرید سدیم با چهار غلظت 16،13،10،7 درصد و سرکه 5 درصد (وزنی/وزنی) تیمار شدند. سپس، قارچ ها بمدت 160 روز در دمای  C° 4 نگهداری و به فاصله زمانی 40 روز نمونه برداری انجام شد. ویژگی های درصد کاهش وزن، سفتی بافت ، ترکیبات فنلی، ویتامین C و بار میکروبی ارزیابی شد.  نتایج نشان داد که سفتی بافت (N 83/4) در قارچ های UV-C (10 دقیقه) غوطه ور درسرکه نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود. همچنین پرتوتابی اثر معنی داری در جلوگیری از کاهش وزن قارچ ها داشت و کمترین و بیشترین میزان کاهش وزن به ترتیب مربوط به تیمار UV-C (10 دقیقه) غوطه ور در سرکه و تیمار کنترل غوطه ور در آب نمک 16٪ بود. ارزیابی ترکیبات فنلی به روش HPLC  نشان داد که پرتوتابی اثر معنی داری بر افزایش ترکیبات فنلی در قارچ ها داشت با وجود اینکه مقدار این ترکیبات با گذشت زمان دچار کاهش معنی دار شد. مقدار ترکیبات فنلی در تیمارهای UV-C (10 دقیقه) غوطه ور در سرکه و کلرید سدیم 7٪ به ترتیب نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود. پرتوتابی همچنین اثر معنی داری بر کاهش بار میکروبی قارچ ها داشت و افزایش شدت پرتودهی موجب افزایش مهار رشد میکروبی شد. تابش پرتو UVC موجب کاهش ویتامین C تا 78٪ در نمونه های تیمارشده گردید. غلظت های بالای آب نمک باعث دهیدراسیون بافت قارچ و افزایش افت وزن و کاهش ترکیبات فنلی و مقدار ویتامین C در طی نگهداری گردید. در کل، موثرترین تیمار جهت حفظ ویژگی های فیزیکی و کیفی ترافل، UV-C (10 دقیقه) و غوطه وری در سرکه در طی 160 روز انبارداری بیان شد.

    کلیدواژگان: پرتوفرابنفش، عمر انباری، ترافل صحرایی، نمک، سرکه
  • حسن برزگر*، حسین جوینده صفحات 195-203

    بیماری های ناشی از مصرف نگهدارنده های شیمیایی تمایل به استفاده از ترکیبات ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی طبیعی را افزایش داده است. در این پژوهش، عصاره گیاه درمانی مریم گلی تفتانی با استفاده از حلال اتانول استخراج گردید. میزان فنول و فلاونویید کل عصاره اتانولی به ترتیب برابر با 14/36 میلی‏گرم گالیک اسید در گرم عصاره و 13/17 میلی گرم کویرستین در گرم عصاره به دست آمد که نشان دهنده خاصیت آنتی اکسیدانی بالای این عصاره بود. به گونه ای که میزان فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره بر اساس IC50 در روش مهار رادیکال آزاد DPPH و مهار رادیکال آزاد ABTS به ترتیب 32/75 و 60/66 میکرو گرم در میلی لیتر به دست آمد. ارزیابی خاصیت ضد میکروبی عصاره اتانولی گیاه مریم گلی تفتانی به روش های دیسک دیفیوژن آگار، انتشار چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی نشان داد که اگرچه اثر بخشی عصاره بر باکتری های گرم مثبت بیشتر از باکتری های گرم منفی است، بااین حال این گیاه می تواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گیاه مریم گلی تفتانی، عصاره اتانولی، خاصیت ضد میکروبی، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • قدسیه علیزاده بهاآبادی، لیلا لک زاده*، حمید فروتن فر، حمیدرضا اخوان صفحات 205-223

    بیماری سلیاک رایج ترین بیماری ناشی از مصرف گلوتن است و تنها راه پیشگیری از آن استفاده از مواد غذایی فاقد گلوتن می باشد. هدف از این پژوهش بهینه یابی فرمولاسیون نان بدون گلوتن بر پایه آرد کینوا، آنزیم لکاز و صمغ زانتان بود. برای این منظور، ویژگی های حسی و بافت نان تحت تاثیر متغیرهای مستقل شامل آرد کینوا (0-50 درصد)، صمغ زانتان (5/0- 0 درصد) و آنزیم لکاز (0-2 واحد فعالیت آنزیم به ازای هر گرم آرد (U/g)) با استفاده از روش سطح پاسخ و بر اساس طرح مرکب مرکزی ارزیابی شدند. سپس برخی ویژگی های کیفی نان های بدون گلوتن در شرایط بهینه با نمونه شاهد (نان بدون گلوتن حاوی آرد برنج و ذرت فاقد آرد کینوا، آنزیم لکاز و صمغ زانتان) در مدت زمان 7 روز مقایسه شد. نتایج نشان داد آرد کینوا و آنزیم لکاز تاثیر معنی داری  بر ویژگی های حسی نمونه های نان شامل رنگ پوسته نان، تخلخل، طعم، عطر و بو، سفتی و پذیرش کلی داشتند (p<0.05). در حالیکه اثر سطح درجه دوم صمغ بر پذیرش کلی و همچنین برهم کنش آنزیم لکاز و صمغ زانتان بر سفتی نان معنی دار بود (p<0.05). فرمولاسیون نان بهینه شامل 40 درصد آرد کینوا، 46/0 درصد صمغ زانتان و U/g 2 آنزیم لکاز بود. مقایسه نمونه بهینه با نمونه شاهد بدون گلوتن نشان داد که میزان آنتالپی و دمای پیک نمونه نان شاهد بیشتر از نمونه بهینه بوده و بیانگر بیاتی بیشتر آن می باشد. از نظر فاکتورهای بافت و ارزیابی حسی، نمونه بهینه به صورت معنی داری نسبت به نمونه شاهد بهتر بود. ولی از نظر شاخص رنگ L*، نمونه شاهد مقادیر بالاتری نشان داد (p<0.05).

    کلیدواژگان: نان بدون گلوتن، بهینه یابی، آنزیم لکاز، آرد کینوا، ماندگاری
  • فائزه شاهکل، هاجر عباسی*، محسن نوروزی مبارکه صفحات 225-241

    ریزپوشانی با هدف حفاظت ترکیبات فرار و حساس به واکنش های شیمیایی صورت می گیرد. مدلسازی فرایند می تواند در ارزیابی و پیش بینی تاثیر شرایط موثر بر ویژگی های کیفی محصول مناسب کارآمد باشد. برای بررسی تاثیر غلظت مواد دیواره، نسبت پروتیین به پلی ساکارید و مدت زمان اعمال امواج فراصوت بر راندمان ریزپوشانی، فنولیک کل، ظرفیت آنتی اکسیدانی و ترکیبات فرار ریزکپسول ها، نانوامولسیون اسانس آویشن باغی در فاز آبی حاوی ترکیب پروتیین (کازیینات سدیم) و پلی ساکارید (مالتودکسترین و نشاسته اصلاح شده) با کمک امواج فراصوت فراهم شد. مدل سازی متغیرهای وابسته به روش سطح پاسخ و شبکه عصبی مصنوعی صورت گرفت. نتایج نشان داد افزایش غلظت مواد دیواره و نسبت پروتیین به پلی ساکارید باعث بهبود حفظ ترکیبات فرار و ظرفیت آنتی اکسیدانی اسانس ریزپوشانی شده گردید. با افزایش نسبت پروتیین به پلی ساکارید و مدت زمان امواج فراصوت، راندمان ریزپوشانی افزایش یافت. نتایج مدل های حاصل از اثر متقابل سطح پاسخ و شبکه عصبی بیانگر حفظ و ابقای ترکیبات فنولیک کل، ظرفیت آنتی اکسیدانی و افزایش راندمان ریزپوشانی در مقادیر بالاتر متغیرها بود. ریز کپسول تولیدی شامل 20% مواد دیواره، 31% نسبت پروتیین به پلی ساکارید و 97 sزمان امواج فراصوت از نقطه نظر راندمان ریزپوشانی و ترکیبات فرار به عنوان بهترین تیمار معرفی شد. نتایج تجربی حاصل از آزمایشات با شرایط بهینه نشان دهنده عملکرد مناسب و هم سوی هر دو روش سطح پاسخ و شبکه عصبی و برتری شبکه عصبی مصنوعی در پیش بینی متغیرهای موردنظر است.

    کلیدواژگان: سانس آویشن باغی، خشک کردن انجمادی، راندمان ریزپوشانی، ظرفیت آنتی اکسیدانی، کروماتوگرافی گازی
  • فخرالدین صالحی*، رعنا چراغی، مجید رسولی صفحات 243-253

    سیستم استنتاج تطبیقی فازی- عصبی (نرو- فازی یا انفیس) یک شبکه ترکیبی عصبی- فازی شناخته شده برای مدل سازی سیستم های پیچیده است. در این سیستم متداول ترین روش خوشه بندی فازی، الگوریتم خوشه بندی کاهشی فازی است. در این الگوریتم، یک خوشه با درجه مشخص برای هر نقطه داده وجود دارد که توسط یک سطح تابع عضویت توضیح داده می شود. در این مطالعه از مدل انفیس برای پیش بینی کاهش وزن (%)، جذب مواد جامد (%)، کاهش آب (%) و آبگیری مجدد (%) برش های موز آب گیری شده به روش اسمز-فراصوت استفاده شد. مدل انفیس با 3 ورودی توان فراصوت (در سه سطح 0، 75 و 150 وات)، زمان تیمار فراصوت (در سه زمان 10، 15 و 20 دقیقه) و غلظت محلول ساکارز (در سه سطح 30، 45 و 60 درجه بریکس) برای پیش بینی ویژگی های برش های موز آبگیری شده، توسعه یافت. مقادیر ضریب تبیین محاسبه شده برای پیش بینی کاهش وزن (%)، جذب مواد جامد (%)، کاهش آب (%) و آبگیری مجدد (%) برش های موز آبگیری شده با استفاده از الگوریتم خوشه بندی کاهشی مبتنی بر انفیس به ترتیب برابر 93/0، 95/0، 94/0 و 91/0 بود. در مجموع می توان بیان داشت که میزان ضرایب تبیین بالای بین نتایج تجربی و خروجی های مدل انفیس بیانگر دقت قابل قبول و قابلیت استفاده از این روش در کنترل فرایندهای پیچیده صنایع غذایی از جمله فرآیندهای آبگیری و خشک کردن است.

    کلیدواژگان: انفیس، خوشه بندی کاهشی، سیستم استنتاج تطبیقی فازی-عصبی، فراصوت، مدل سازی
  • زهرا فرجی نژاد، فروغ محترمی*، میرخلیل پیروزی فرد، صابر امیری، حامد همیشه کار، حسین صمدی کفیل صفحات 255-268

    امروزه علاقه مصرف کنندگان به مصرف مواد غذایی سالم و با ارزش تغذیه ای بالا، توجه همگان به ویژه محققین را به استفاده از مواد غذایی فراسودمند و همچنین استفاده از پروبیوتیک ها و پری بیوتیک ها در محصولات نانوایی به خصوص نان خمیرترش سوق داده است. در پژوهش حاضر استفاده از خمیرترش حاوی باکتری پروبیوتیک باسیلوس کواگولانس و همچنین پری بیوتیک فروکتوالیگوساکارید در تولید نان حجیم بررسی گردیده و تاثیرات آن ها بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی نان حجیم مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حاصله نشان داد که با افزودن خمیرترش حاوی باکتری باسیلوس کواگولانس به نان حجیم نسبت به شاهد در شاخص های اسیدیته، حجم مخصوص، رطوبت، ارتفاع، نفوذپذیری پوسته، پیوستگی، ارتجاعیت، قابلیت جویدن و ارزیابی حسی کاهش و شاخص های سفتی و قابلیت جویدن افزایش معنی داری مشاهده گردید (05/0<p). در صورتیکه، افزودن خمیرترش حاوی باکتری باسیلوس کواگولانس و فروکتوالیگوساکارید به نان حجیم باعث بهبود شاخص های سفتی، قابلیت جویدن، میزان نفوذپذیری و رنگ پوسته، سفتی بافت نان در طی ماندگاری و همچنین ارزیابی حسی نسبت به شاهد گردید (05/0<p). در حالیکه، شاخص های حجم مخصوص، ارتفاع و رطوبت این نوع نان نسبت به شاهد کاهش یافت (05/0<p). شاخص فعالیت آبی تحت تاثیر فاکتور های مورد مطالعه قرار نگرفت (05/0>p). به طور کلی طبق نتایج بدست آمده افزودن خمیرترش حاوی باسیلوس کواگولانس و فروکتوالیگوساکارید به نان حجیم ویژگی های مطلوبی بخشیده و می توان آن را به عنوان یک کشت آغازگر در تولید نان حجیم با خواص عملکردی و ارزش تغذیه ای بالا به کار برد.

    کلیدواژگان: خمیرترش، پروبیوتیک، نان عملگرا، باسیلوس کواگولانس، فروکتوالیگوساکارید
  • سمیه مشایخ، رضوان پوراحمد*، بهروز اکبری آدرگانی، محمدرضا اسحاقی صفحات 269-281

    هدف از این تحقیق، بررسی اثر نسبت های مختلف استارتر و نوع کشت پروبیوتیک بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، بافتی، میکروبی و حسی پنیر سویای پروبیوتیک بود. نسبت های مختلف استارتر (50% ترموفیل +50% مزوفیل ، 25% ترموفیل + 75% مزوفیل ، 75% ترموفیل + 25% مزوفیل) همراه با گونه های مختلف باکتری های پروبیوتیک (لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس کازیی  و بیفیدوباکتریوم لاکتیس) برای تولید پنیر پروبیوتیک سویا مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل نتایج در یک طرح کاملا تصادفی شامل 12 تیمار با 3 تکرار با استفاده از آنالیز واریانس دو طرفه انجام شد. میانگین ها به روش آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح احتمال 5 درصد مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تیمار 10 (نمونه پنیر حاوی ترکیب استارتر (75% ترموفیل + 25% مزوفیل) + باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس) کمترین pH و بیشترین اسیدیته را داشت. بالاترین میزان اسید استیک  مربوط به تیمار 12 (نمونه پنیر حاوی ترکیب استارتر (75% ترموفیل + 25% مزوفیل) + باکتری پروبیوتیک بیفیدوباکتریوم لاکتیس) بود. در تمام نمونه های پنیر سویای پروبیوتیک، جمعیت باکتری های پروبیوتیک در محدوده log cfu/g 8-7 بود. تیمار 6 (نمونه پنیر حاوی ترکیب استارتر (25% ترموفیل+75% مزوفیل) + باکتری پروبیوتیک  لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس) بیشترین سختی، پیوستگی و فنریت بافت را داشت، همچنین تیمار 6 دارای بالاترین امتیاز کیفیت حسی بود، به همین دلیل این نمونه به عنوان تیمار برتر انتخاب شد. در مجموع نتایج تحقیق نشان داد که پنیر سویا محیط مناسبی برای رشد باکتری های پروبیوتیک و تولید فرآورده فراسودمند می باشد.

    کلیدواژگان: پنیر سویا، پروبیوتیک، زنده مانی، کیفیت حسی، بافت
  • شهره واحد، حسین عباس تبار اهنگر*، مولود نورانی، سمیه تقیان دینانی، مجتبی نصر اصفهانی صفحات 283-301

    در این تحقیق استخراج پروتیین از جوانه ماش با استفاده از پیش تیمار فراصوت در ترکیب با فرایندهای استخراج قلیایی و رسوب اسیدی انجام شد و اثر توان فراصوت (0، 50، 100، 150، 200، 250 و 300 وات) و زمان فراصوت (10، 20، 30 و 40 دقیقه) بر ویژگی های ساختاری و عملکردی ایزوله پروتیین جوانه ماش بررسی گردید. نتایج نشان داد که بیشترین راندمان استخراج، حلالیت پروتیین، ظرفیت نگهداری آب، ظرفیت جذب روغن، و ظرفیت کف کنندگی مربوط به توان 300 وات و زمان 30 دقیقه فراصوت می باشد. طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه پروتیین های استخراج شده نشاندهنده عدم تخریب گروه های عملکردی طی فرایند فراصوت بود. به علاوه آنالیز گرماسنج روبشی تفاضلی نشان داد که زمان بیشتر و توان بالاتر فرایند فراصوت سبب دناتوره شدن پروتیین ها شد. بر اساس تصاویر میکروسکوپ الکترونی مشخص شد که در زمان های طولانی و توان های بالاتر فراصوت، فضاهای خالی و منافذ زیادی در کیک جوانه ماش باقی مانده وجود داشت. نتایج به دست آمده در این تحقیق نشان داد که استفاده از فراصوت-به عنوان یک تکنولوژی سبز- سبب بهبود ویژگی های عملکردی پروتیین جوانه ماش برای استفاده در مواد غذایی شد.

    کلیدواژگان: جوانه ماش، فراصوت، ایزوله پروتئینی، ویژگی های عملکردی
  • الهه مقصودلو، زینب رفتنی امیری*، رضا اسماعیل زاده کناری صفحات 303-314

    در سال های اخیر، گیاه کاملینا (Camelina Sativa) به دلیل ویژگی های خاص آن به عنوان منبع جدید روغن خوراکی به طور گسترده ای مورد توجه قرار گرفته است. بذر کاملینا حاوی مقادیر قابل ملاحظه ای روغن و اسیدهای چرب ضروری است که از نظر تغذیه ای و صنعتی حایز اهمیت است. در این مطالعه، ترکیب اسید چرب، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، شاخص پایداری اکسایشی و شاخص های تغذیه ای آتروژنسیتی و ترومبوژنسیتی روغن دانه کاملینای کشت شده در ایران بررسی و با روغن دانه های کانولا و آفتابگردان استخراج شده با روش پرس سرد مقایسه شد. اسید چرب غالب روغن های کاملینا، کانولا و آفتابگردان به ترتیب اسیدهای لینولنیک (443/0± 429/30 درصد)، اولییک (187/0± 494/62 درصد) و لینولییک (252/0± 062/62 درصد) بود. روغن کاملینا با مقادیر پایین شاخص های آتروژنسیتی (001/0±061/0) و ترومبوژنسیتی (001/0±061/0) و نسبت هیپوکلسترولمی به هیپرکلسترلمی (170/0±314/12) نسبتا بالا مشخص شد. همچنین روغن کاملینا کمترین نسبت امگا-6 به امگا-3 (028/0± 729/0)، و بالاترین مقدار شاخص اکسایش پذیری (079/0±47/8) و نسبت اسیدهای چرب تک غیراشباع به چندغیراشباع (003/0±628/0) را داشت. این نتایج خواص تغذیه ای خوب و درمقابل حساسیت بالای اکسایشی روغن کاملینا را در مقایسه با روغن های آفتابگردان و کانولا نشان می دهد. عدد پراکسید روغن های کاملینا، کانولا و آفتابگردان به ترتیب 028/0±8/0، 042/0± 77/0 و 057/0±12/1 و عدد آنیزیدین آن ها 014/0±21/0، 028/0±18/0 و 000/0±28/0 به دست آمد. بنابراین، پایداری روغن کاملینا باوجود مقادیر بالای اسیدهای چرب امگا-3، بالاتر از حد انتظار بود که احتمالا به دلیل سطوح بالای توکوفرول ها و سایر ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در آن می باشد.

    کلیدواژگان: روغن کاملینا، ترکیب اسیدچرب، خواص تغذیه ای، ویژگی های فیزیکوشیمیایی، شاخص پایداری اکسایشی
  • سعید امیری نسب سرابی، مصطفی مظاهری طهرانی*، محمدحسین حداد خداپرست صفحات 315-328

    رب بعنوان یکی از فراورده های اصلی گوجه فرنگی همواره از اهمیت بسزایی در صنایع تبدیلی کشور برخوردار بوده است. حدود 5درصد از وزن گوجه فرنگی ورودی به کارخانجات تولید رب با وجود ارزش غذایی و تکنولوژیکی بالا بصورت ضایعات دورریز می گردد. هدف از این مطالعه بررسی اثر استفاده از سطوح مختلف پوست گوجه فرنگی و کلرید کلسیم و جایگزینی فرایند هموژنیزاسیون با آسیاب کلوییدی بر ویژگی های رب گوجه فرنگی با استفاده از روش سطح پاسخ بود. نتایج این پژوهش نشان داد استفاده از پوست گوجه فرنگی سبب افزایش معنی دار میزان مواد جامد کل، مواد جامد نامحلول، فیبر، قوام و درصد رسوب وزنی شد (05/0>p). اعمال فرایند هموژنیزاسیون سه مرحله ای با آسیاب کلوییدی بخاطر تاثیر بر ویژگی های ذرات معلق ماتریس رب از جمله کاهش معنی دار اندازه، تغییر توزیع اندازه ذرات و افزایش مساحت سطحی، سبب بهبود ویسکوزیته محصول گردید. کلریدکلسیم بواسطه واکنش با پکتین موجود در رب و ایجاد شبکه ژلی، قوام محصول را به طور محسوسی افزایش داد. آنالیز میکروسکپی نمونه ها نشان داد با افزایش تعداد مراحل هموژنیزاسیون از یک تا سه و افزودن پوست، میزان یکنواختی ماتریس افزایش یافته و ساختاری متراکم بدست آمد. ایجاد پیک های جدید و تغییر در شدت پیک ها در طیف ATR-FTIR اتصال کلرید کلسیم و توزیع فیبر در شبکه رب را تایید نمود. نتایج این پژوهش نشان داد می توان از پوست گوجه فرنگی بعنوان یک ترکیب افزایش دهنده قوام در رب گوجه فرنگی استفاده نموده و نه تنها از دورریز بخش عمده ای از این ترکیب ارزشمند جلوگیری نمود، بلکه ارزش افزوده خوبی نیز برای صنایع تبدیلی کشور ایجاد کرد.

    کلیدواژگان: رب گوجه فرنگی، پوست گوجه فرنگی، کلرید کلسیم، آسیاب کلوئیدی، قوام
  • فاطمه مشایخ، رضوان پوراحمد*، محمدرضا اسحاقی، بهروز اکبری آدرگانی صفحات 329-343

    امروزه توجه خاصی به استفاده از پپتیدهای زیست فعال در تولید غذاهای فراسودمند و داروها معطوف شده است. در پژوهش حاضر جدا سازی و بررسی خواص زیست فعال پپتید های حاصل از هیدرولیز آنزیمی آب پنیر سویا مورد بررسی قرار گرفت. برای هیدرولیز آنزیمی پروتیین آب پنیر سویا، دو نوع آنزیم فیسین و تریپسین در درجه حرارت های 37 و 45 درجه  سانتی گراد و زمان های 2 و 4 ساعت به کار گرفته شدند. سپس هیدرولیزات های پروتیینی به دست آمده با روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا-فاز معکوس تفکیک شده و فراکسیون های بدست آمده برای بررسی فعالیت های زیستی جمع آوری گردیدند. تجزیه و تحلیل نتایج درجه هیدرولیز با استفاده از روش فاکتوریل انجام شد. همچنین از آنالیز واریانس یک طرفه برای تجزیه و تحلیل نتایج خواص زیستی (فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی) پپتیدها استفاده گردید. میانگین ها به روش آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح احتمال 5 درصد مورد مقایسه قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده، فراکسیون های پپتیدی فعالیت آنتی اکسیدانی خوبی داشتند، همچنین اثر ضد میکروبی در برابر اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اوریوس نشان دادند. فراکسیون T4F7 (فراکسیون هفتم حاصل از هیدرولیزات پروتیینی تهیه شده به وسیله تریپسین در دمای 45 درجه سانتی گراد و 4 ساعت) دارای بالاترین خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی بود که به همین دلیل به عنوان فراکسیون برتر در نظر گرفته شد. الکتروفورگرام مربوط به جداسازی اجزای پپتیدی در فراکسیون پپتید زیست فعال منتخب (T4F7) نشان داد که وجود پپتیدهای با جرم ملکولی غالبا در حدود 5 تا 10 کیلو دالتون و کمتر از 50 کیلو دالتون عامل اصلی بروز ویژگی های مطلوب آنتی اکسیدانی در این تیمار به شمار می رود. بنابراین پپتید حاصل از آب پنیر سویا می تواند به عنوان یک ترکیب فراسودمند و نگهدارنده طبیعی در فرآورده های غذایی استفاده شود.

    کلیدواژگان: پپتیدهای زیست فعال، هیدرولیز آنزیمی، آب پنیر سویا
  • سید محمد حسینی ملا، سمیه رستگار، ولی الله قاسمی عمران*، اورنگ خادمی صفحات 345-357

    در سال های اخیر، استفاده از ترکیبات طبیعی و سالم به عنوان روشی جدید برای کنترل سرمازدگی و حفظ کیفیت پس از برداشت محصولات باغی درنظر گرفته شده است. در این پژوهش، برای اولین بار، میوه های انار در محلول -Lآرژنین با غلظت های 0، 1 و 2 میلی مولار غوطه وری شدند و  اثرات آن بر کیفیت میوه های انار رقم ملس ساوه، که در منطقه ساری پرورش یافته، به مدت 120روز انبار سرد مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، اعمال تیمار بطور قابل توجهی سبب افزایش میزان فنل کل و ظرفیت پاداکسندگی میوه در مقایسه با شاهد شد. میوه های تیمار شده با-L آرژنین 1 میلی مولار در مقایسه با شاهد، ظرفیت پاداکسندگی بیشتری را نشان دادند. علاوه براین فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی (CAT، SOD و APX) و همچنین آنزیمPAL   بر اساس آن افزایش یافت. درحالی که تجمع H2O2 و فعالیت آنزیم PPO در میوه های تیمار شده با-L آرژنین 1 میلی مولار بطور معنی داری کاهش یافت. بر اساس نتایج ما، تیمار-L آرژنین را می توان به عنوان یک روش سودمند و کاربردی، به دلیل ایمنی و اثربخشی جهت حفظ کیفیت تغذیه ای و افزایش انبارمانی میوه انار استفاده نمود.

    کلیدواژگان: انار، آنزیم پلی فنل اکسیداز، پاداکسیندگی، کاتالاز.، آسیب سرمازدگی
  • زهرا داودی*، مریم رعیت پیشه، محبوبه فضائلی صفحات 359-367

    در این مطالعه تاثیر تیمار ازن بر جمعیت میکروبی، رنگ نمونه های آرد و خواص ریولوژیکی خمیر (فارینوگراف، اکستنسوگراف و آلویوگراف) در آردهایی با درجه استخراج مختلف (72، 83 و 90 %) مورد ارزیابی قرار گرفته و با نمونه های شاهد مقایسه گردید. به این جهت نمونه های موردنظر تحت دستگاهی با فشار 5/1 بار با ظرفیت هوای 350 لیتر بر دقیقه و ظرفیت آرد 2000 کیلوگرم بر ساعت ازن زنی شد. نتایج نشان داد که در نمونه هایی که تحت تیمار ازن قرار گرفتند، میزان باکتری های مزوفیل، ترموفیل و کپک ها نسبت به نمونه های شاهد کاهش یافت. استفاده از ازن به عنوان یک عامل اکسیدکننده سبب افزایش میزان جذب آب، زمان گسترش خمیر، پارامترP  (مقاومت خمیر) و L (کشش پذیری خمیر) نسبت به نمونه های شاهد شد. نتایج آزمون رنگ سنجی نیز حاکی از افزایش شاخص L* بود که این امر بیانگر روشن تر شدن آرد بود.

    کلیدواژگان: تیمار ازن، آرد، جمعیت میکروبی، خواص رئولوژیکی
  • مصطفی رحمتی جنیدآباد*، بهروز علیزاده بهبهانی، محمد نوشاد صفحات 369-379

    این مطالعه با هدف بررسی ویژگی های شیمیایی و ضدمیکروبی عصاره هیدروالکلی کنگر فرنگی بر علیه قارچ های عامل پوسیدگی و کپک زدگی (بوتریتیس سینه‏را، آسپرژیلوس نایجر و رایزوپوس استولونیفر) پس از برداشت میوه توت فرنگی انجام گرفت. عصاره کنگر فرنگی با کمک حلال آب/اتانول استخراج گردید و محتوای فنول کل، فلاونویید کل، فعالیت آنتی اکسیدانی (بر حسب مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS) و اثر ضد قارچی آن بر اساس آزمون های دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی بررسی گردید. عصاره حاوی mg GAE/g 30/47 فنول کل، mg QE/g 19/35  فلاونویید کل بود و فعالیت آنتی اکسیدانی آن بر حسب مهار رادیکال های آزاد DPPH و ABTS به ترتیب برابر با 45/58 و 37/54 درصد بدست آمد. نتایج آزمون های دیسک دیفیوژن آگار و چاهک آگار نشان داد که آسپرژیلوس نایجر و رایزوپوس استولونیفر به ترتیب حساس ترین و مقاوم ترین سویه های قارچی نسبت به عصاره هیدروالکلی کنگر فرنگی می باشند. علاوه بر این، حداقل غلظت کشندگی عصاره برای قارچ آسپرژیلوس نایجر (حساس ترین سویه) معادل 512 میلی گرم در میلی لیتر بود. نتایج این مطالعه نشان می دهد که عصاره هیدروالکلی کنگر فرنگی قابلیت استفاده بعنوان ترکیب ضد قارچ طبیعی جهت کنترل پوسیدگی میوه توت فرنگی طی دوره انبارمانی را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: توت فرنگی، کنگر فرنگی، ضد قارچ طبیعی، عمر انبارمانی، عصاره زیست فعال
  • احمد موالی زاده، علی فضل آرا*، مهدی پورمهدی، ندا باورصاد صفحات 381-394

    محتوی رطوبت و پروتیین بالا و pH مناسب، گوشت مرغ را به یک محصول حساس برای رشد میکروارگانیسم های مولد فساد و بیماری زا تبدیل کرده است. در سال های اخیر تولیدکنندگان مواد غذایی توجه زیادی به استفاده از نگه دارنده های طبیعی با منشا گیاهی  به جای نگه دارنده های شیمیایی در محصولات خود نموده اند. تحقیقات مختلف نشان داده اند اسانس رزماری دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی بوده است. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر اسانس رزماری در فرم نانوامولسیون و آزاد  بر خصوصیات شیمیایی، میکروبی و حسی فیله مرغ در طول نگهداری در یخچال بود. ارزیابی ها در روزهای صفر، 3، 6، 9 و 12 صورت پذیرفت. نتایج  حاکی از اثر بخشی چشمگیر هر دو فرم اسانس رزماری در بهبود ویژگی های میکروبیولوژیکی، شیمیایی و حسی نمونه ها درمقایسه با گروه کنترل طی زمان نگه داری بود.  همچنین نتایج نشان داد که در مقایسه بین فرم آزاد و نانوامولسیون اسانس رزماری تیمار با فرم نانوامولسیون رزماری در مقایسه با اسانس رزماری توانست که به شکل موثرتری رشد باکتری های انتروباکتریاسه، مزوفیل و ساکروفیل را در طی زمان نگهداری محدود نماید (05/0>P).  همچنین پس از بررسی  آزمون های TVN و TBA و pH مشخص شد فرم نانوامولسیون اسانس رزماری در حفظ ویژگی های شیمیایی نمونه غذایی در مقایسه با فرم آزاد آن در طی زمان اثر بخشی بیشتری دارد (001/0>P). همچنین  از نظر فاکتورهای حسی تیمار نانورزماری  باعث بهبود فاکتورهای حسی بو و پذیرش کلی نسبت به تیمار شاهد پس از 12 روز نگهداری شد.

    کلیدواژگان: نانوامولسیون، اسانس رزماری، نگهدارنده طبیعی، فیله مرغ
|
  • Seyed MohammadBagher Hashemi*, Dornoush Jafarpour Pages 1-10

    In this study, the antimicrobial properties of bacterial cell and cell free culture supernatant of Lactobacillus helveticus was investigated both in vitro and in vivo (food). For this purpose, at first, cell free culture supernatant (CFS) was prepared from the mentioned Lactobacillus strain and then divided into three groups (control, treated by heat (100 °C for 15 min) and neutralized by NaOH). Antimicrobial activity of supernatant treated or no treated was investigated utilizing agar well diffusion and Disk diffusion method against two pathogenic bacteria including Salmonella enterica subsp. enterica and Staphylococcus aureus. Moreover, the antimicrobial activity of L. helveticus in cherry juice was evaluated during 24 h of incubation. The results showed that unheated and heated CFS were able to inhibit both pathogenic bacteria, but neutralized CFS had no antimicrobial activity. Inoculation of L. helveticus in cherry juice effectively (P <0.05) prevented the growth of Salmonella and Staphylococcus during the fermentation period. Therefore, based on the results, L. helveticus and its CFS can be used as an alternative to chemical preservative and as a natural antimicrobial source in the food industry.

    Keywords: Lactobacillus helveticus, Antimicrobial activity, cell free culture supernatant, cherry juice, Pathogen
  • Ali Ganjloo*, Mohsen Zandi, Mandana Bimakr Pages 11-21

    In the current study, a simple image processing method based on a RGB images using machine vision system has been designed to evaluate the color and texture features of low-calorie doughnut crumb. The effect of maltodextrin substitution with margarine at the levels of 25, 50, 75 and 100% (w/w) was evaluated on vision properties. These features were crumb color (L*, a* and b*), pore area fraction, number of cells/cm2, pore shape, Euler number, fractal dimension of pore boundaries and crumb texture (contrast, entropy, correlation, energy and homogeneity). Results revealed that the addition of maltodextrin increased L* value and decrease a* value of crumb color significantly. The contrast, entropy and Euler number of doughnut crumb containing 75 and 100% maltodextrin were considerably higher than control, 25% and 50% samples. Correlation, energy, homogeneity, mean pore area and diameter, number of cells per square centimeter and pore area fraction decreased after maltodextrin addition (75 or 100%) but no significant difference observed between control, 25% and 50% samples. The fractal dimension value of pore boundaries in doughnut containing 100% maltodextrin were the highest which indicates that the addition of maltodextrin caused more irregular and tortuosity porous boundaries.

    Keywords: Image processing, Textural features, Color features, Low-calorie doughnut, Maltodextrin
  • Nazila Zeinali Namdar, Leila Roufegarinejad*, Ainaz Alizadeh, Seid Mahdi Jafari Jafari, Narmela Asefi Pages 23-34

    In this study, the effect of enzyme type (alcalase and pepsin) and process time (50-300 minutes) on the degree of hydrolysis and antioxidant indices including free radical scavenging of DPPH, ABTS, hydroxyl, reducing power, and chelating activity of Iron and copper ions were evaluated for navy bean protein (Phaseolus vulgari L.). Also, the composition of amino acids (hydrophobic and antioxidants types) and structural properties (FTIR) of primary protein and hydrolysates were investigated. The results showed that enzymatic hydrolysis improves antioxidant properties. Also, the composition of amino acids has a significant effect on antioxidant activities. On the other hand, the type of enzyme and the time of the hydrolysis process affected the degree of hydrolysis and the antioxidant activity of the hydrolysates. Thus, the highest percentage of free radicals scavenging of DPPH (82.4%), ABTS (58.3%), reducing power (0.97), hydroxyl radical scavenging (57.5%), and chelation of Fe (53.7%) and Cu ions (12.1%) were affected by the type of enzyme and process time. Among different treatments, the highest value of these indices (except copper ion chelating) was related to hydrolysates with alcalase. Structural properties of white bean protein were evaluated and enzymatic hydrolysis caused changes in the amide regions (I and II) as well as exposure to some hydrophobic-buried groups. The results of this study indicated the positive effect of enzymatic hydrolysis on the production of antioxidant hydrolysates that can be used in the food industry.

    Keywords: Enzymatic hydrolysis, White bean, Antioxidant activity, Structural properties, Amino acid composition
  • Mahsa Karimpour, Afshin Javadi, Shahin Zomorodi*, Navideh Anarjan Pages 35-46

    Increased consumption of cheese combined with a shortage of rennet has led to a global interest for natural milk coagulants from some other sources different from animal sources such as plant and microbial sources. In this study, the effect of ginger extract in comparison to calf rennet on physicochemical, textural profiles, rheological and sensory properties of whey-less cheese was examined. The results showed that the proteolytic activity and milk-clotting activity of ginger extract used in this study were 134.26 units and 326.55 units/mg respectively, and the milk-clotting activity/ proteolytic activity ratio was about 2.43. This can be desirable for cheese processing. This can be desirable for cheese processing. Also, dry matter and protein content of cheese produced by ginger extract were significantly lower and the fat in dry matter was higher than samples made using rennet (p <0.05). But the coagulant type had no significant effect on the acidity, pH and salt content of the samples (P> 0.05). Hardness, springiness, gumminess, chewiness, storage modulus, loss modulus and complex viscosity of cheese samples prepared by ginger extract were significantly lower than cheese prepared by rennet (p <0.05). The overall acceptability score of cheeses produced by ginger extract was not significantly different from the samples of cheeses prepared with calf rennet. The flavor and texture score of samples prepared by ginger extract was significantly higher than cheese prepared by calf rennet. According to the results obtained of this study, ginger extract can be used as a coagulant in the preparation of whey-less cheese.

    Keywords: ginger extract, texture profile, rheological properties
  • Faezeh Shirkhan, Saeed Mirdamadi*, Mahta Mirzaei, Behrouz Akbari-Adergani, Nikoo Nasoohi Pages 47-58

    Today, the use of Lactobacill strains and their metabolites is the new strategies in control of diabetes and oxidative stress. Therefore, the present study aimed to investigate the antidiabetic and antioxidant properties of metabolites obtained from of Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus culture media. The samples were evaluated including cell free supernatant (CFS), cell free extracts (CFE), cell free supernatant of fermented milk (CFS-FM) and bioactive peptides separated from ultrafiltration (3,5,10 kDa). The ability of bacteria in proteolysis of protein of  fermented milk (FM) was evaluated by O-phthaldialdehyde method compared with non-fermented milk (NFM). The antidiabetic activity was measured based on inhibition of α-amylase and α-glucosidase. The antioxidant activity was evaluated by inhibition of 2,2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and 2,2-azino-bis-3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid (ABTS). The results showed that the sample of CFS-FM inhibited α-amylase (25%) and α-glucosidase (26.6%) enzymes. Among the peptide fractions, fraction  of >10 kDa with higher protein content (13.816 mg (had the highest inhibition of α-amylase (80.64%) and α-glucosidase enzyme (54%) (p<0.05). The inhibitory efficiency ratio (IER) showed that the 3-5 kDa fraction had more inhibitory than other peptide fractions (p<0.05). Also, the CFS and CFE inhibited α-glucosidase enzyme by 50% and 25%, respectively. In case of antioxidant properties, it was observed that the free radicals scavenging of CFS-FM increased compared with NFM (p<0.05). Also, the peptide fractions of 3-5 kDa (80.85%) and >10 kDa (43.63%) had the highest DPPH and ABTS free radicals scavenging. The antioxidant capacity of trolox equivalent from peptide fractions (µmTE/mg protein) showed that the <3 kDa fraction had the highest antioxidant activity (p<0.05). The ability to free radicals scavenging in CFS and CFE was observed. Results indicate the importance of  Lactobacillus delbrueckii as a starter culture and its functional role.

    Keywords: Diabetes, α-Amylase, α-Glucosidase, Antioxidant, Metabolite, Lactobacillus delbrueckii
  • Shahrzad Safarkhanloo, Farzaneh Abdolmaleki* Pages 59-72

    Because of their capability to form networks with protein matrices, hydrocolloids including gums hold much promise for imitating the functionalities of fat in cheeses. The present study was therefore aimed at exploring the potential of konjac gum to improve the poor textural and sensory properties of tofu. To this end, different levels of konjac gum (0.5, 1.5, and 2.5 g/kg) were incorporated into the formulation of tofu, and the textural and organoleptic characteristics of the resultant products were compared with control using a completely randomized design. The findings showed that konjac gum did not have a significant effect on both the protein and fat contents of tofu (p≥0.05). Conversely, pH and acidity of gum-containing tofu were significantly higher and lower than the control sample, respectively (p<0.05). Likewise, the moisture content of tofu was negatively affected by konjac gum (p<0.05); in fact, the higher the level of the fat-replacer, the lower the moisture content of the product. In line with moisture changes, the textural profile analysis indicated that tofu-incorporated samples had significantly higher hardness compared to the control sample (p<0.05). However, the highest level of the gum caused a reduction in hardness although the sample was still harder than the control (p<0.05). Inclusion of the fat-replacer in tofu formulation enhanced the springiness but had no significant impacts on cohesiveness and adhesiveness (p≥0.05). The results of sensory evaluation revealed that konjac gum had no significant effect on the color of the tofu (p≥0.05) but resulted in a considerable drop in product flavor at the highest level of incorporation (p<0.05). The texture of the sample containing 1.5 g/kg konjac gum was considerably most appreciated by the consumers (p<0.05). In conclusion, incorporation of 1.5 g/kg konjac gum in the formulation of tofu would result in a  product with desirable textural and sensory attributes.

    Keywords: tofu, kunjak gum, textural analysis, sensory properties
  • Sara Shabani, Seyed Ebrahim Hosseini*, GholamHasan Asadi, Babak Beheshti, Shima Yousefi Pages 73-88

    Nowadays, by converting the cheap and commercial low-valued fish into value-added products such as fish sausages, as well as the application of novel ohmic heating method to cook more uniform, faster compared to other thermal severe methods and with minimal processing can play an important role in producing a safe and nutritious product. Therefore, the purpose of this study is to investigate some microbial and chemical characteristics of (Saurida tumbil) greater lizardfish sausage heated by emerging ohmic heating method and formulation optimization was performed by response surface methodology -central composite design (RSM-CCD) by considering KCl (0.7- 2.3 %), Soy Oil ( 4-14 %) and Isolated Soy Protein (0.2-1.8%). Optimization of 20 fish sausage formulation produced by ohmic heating was done by response surface methodology using Design Expert software version 11 and the relationship between the independent variables and the five responses was investigated. KCl has been shown an inhibitory effect on samples total plate count level. The interaction effect of soybean oil and soy protein isolate had a significant effect on pH changes. Increasing soybean oil percentage caused a little increase and subsequently reduction of pH and increasing soy protein isolate led to a significant decrease in pH. Furthermore, higher amount of KCl and soy protein isolate reduced the amount of cooking loss. In addition increase of soy bean oil percentage caused reduction and increase of soy protein isolate lead to increase of water holding capacity. Based on the results of formulation optimization in fish sausages with formulations containing 2% potassium chloride, 6% soybean oil and 1.5% soy protein isolate can increase water holding capacity, the lowest microbial load and the lowest peroxide value, cooking loss and optimized pH.

    Keywords: Greater lizardfish Sausage, Ohmic heating, KCl, Central composite Rotatable design (CCRD)
  • Rahele Nezhad Razmjoui Akhgar* Pages 89-99

    In this research, attenuated culture of thermophilic lactobacillus helveticus - B02 was used as an adjunct culture in the production of UF white cheese and proteolysis and lipolysis were evaluated as indicators of ripening during a 60-day period. The chemical composition and pH were not affected by the addition of attenuated culture. Water-soluble nitrogen and Non-protein nitrogen in experimental cheese were significantly higher. Urea-PAGE of insoluble fractions of cheese samples showed that the hydrolysis of αs1-casein in experimental cheese increased from the 45th day of ripening and was significantly higher. The amount of free fatty acids increased over time in both treatments. Palmitic acid (C16: 0) and oleic acid (C18: 1) had the highest concentrations of free fatty acids in both treatments. In cheese containing attenuated starter on the 60th day, the levels of free fatty acids of C4: 0, C6:0, C18:0 and C18:1 were significantly higher, compared to the control treatment (P <0.05). The levels of other fatty acids in the two treatments did not show a significant difference. Addition of attenuated adjunct culture had a positive effect on the development of proteolysis and to some extent lipolysis in UF white cheese.

    Keywords: Attenuation, freezing shock, ripening, ultrafiltered white cheese
  • Rahem Khoshbakht, Hamidreza Kazemeini, Zahra Panahi* Pages 101-108

    Salmonella spp. and Campylobacter can be transmitted through raw milk and cause foodborne illness. The aim of this study was to investigate the prevalence of Campylobacter and pathogenic species of Salmonella spp. species in raw cow's milk using molecular method in Mazandaran province. 100 samples of raw milk were randomly collected from traditional milk collection and retail centers in Mazandaran province in 2019. All samples were transferred as soon as possible to the microbiology laboratory of the Faculty of Veterinary Medicine, Amol University of Special Modern Technologies, in sterile containers and in suitable cold chain conditions. DNA was extracted from milk samples using a commercial kit and then the polymerase chain reaction was performed using appropriate primers to identify Campylobacter jejuni, Campylobacter coli and Salmonella. Out of 100 samples, 7 samples (7%) were infected with Campylobacter jejuni, no positive sample of Campylobacter coli was observed and 2 samples (2%) were infected with Salmonella. According to the results of the present study and the presence of the mentioned bacteria in milk, it is necessary to observe the hygienic principles in the dairy industry, processing and use of sufficient heat to eliminate the mentioned bacteria in raw milk and also use fast and accurate methods to identify These bacteria.

    Keywords: Row milk, Campylobacter jejuni, Campylobacter coli, Salmonella spp., PCR
  • Zahra Dowlatabadi, AmirHossein Elhamirad*, Seyed Hashem Akhlaghi Feizabad, Vahid Farzaneh, Hamid Bakhshabadi Pages 109-119

    In the present study, to optimize the lycopene and phenolic compounds extraction from tomato paste, pulsed electric field in different intensities including 2, 4, 6 KW. Cm-1 and different pulse numbers including 10, 30, 60 were designed and applied. Therefore the extraction efficiency of lycopene and phenolic compounds, DPPH free radical scavenging activity as well as ferric reducing activity of the extracted oil were predicted. The statistical analysis and optimization process with the use of response surface methodology were performed. The achieved results presented that with enhancements in pulsed electric field intensity, at the beginning parameters including the efficiency of lycopene extraction and phenolic compounds extraction, DPPH free radical scavenging activity and ferric reducing power increased and then showed reductions. With enhancements in pulse number, at the beginning lycopene extraction slightly decreased then showed enhancements, but the phenolic compounds extraction rate as well as DPPH free radical scavenging activity increased slightly. The achieved results of optimization process expressed that to obtain extracts with high quantities of lycopene and phenolic compounds, pulsed electric field and pulse number should be set on 3.7 KW. Cm-1 and 6 respectively to achieve the desirability value equals to 0.915. Finally the achieved results of the comparison of control sample with the treated ones expressed that,  treated sample with pulsed electric field presented higher quantities for the extracted lycopene and phenolic compounds, DPPH free radical scavenging activity as well as reducing power (111.4, 45.64, 146.28 and 73.43) compared to the standard samples.

    Keywords: Tomato waste, optimization, lycopene extraction, phenolic compounds, pulsed electric field
  • Mohsen Zandi*, Ali Ganjloo, Mandana Bimakr Pages 121-133

    The musk willow essential oil is volatile and encapsulation can protect them from environmental factors such as, light, oxygen and temperature. In the present research, preparation of sodium alginate-whey protein microcapsule containing essential oil of musk willow was carried out by internal gelation-emulsification method with encapsulation efficiency of 87.31%. The obtained microcapsules were characterized by particle size analyzer, zeta potential analyzer and scanning electron microscope. Encapsulation efficiency, swelling ratio and in vitro release of the essential oil was also investigated in fatty and acidic food simulation conditions. At acidic and fatty food simulation conditions, the complex presented negatively charged, with potential zeta values being 42.25 and 38.11 mV, respectively. The greatest electrostatic interaction occurred near pH 3.0 where the charge approached neutrality, which represents a balance between the biopolymer charges. Microcapsules shrinking in the acidic food simulation (pH=3.0) and expanding in the fatty food simulation (pH=7.0). The release results indicated that the release of musk willow essential oil from the microcapsule in both conditions occurred with a controlled manner and exhibited a slow rate. The essential oil release was found to be best fitted by Hixson–Crowell model (R2=0.993 for the acidic food simulation condition and R2=0.995 for fatty food simulation condition) which implies that a change in diameter of the microcapsule as a function of time. Mathematical modeling of release kinetics shows that musk willow essential oil loaded microsphere release follows by classical Fickian diffusion and erosion/degradation mechanisms.

    Keywords: Microcapsule, Musk willow essential oil, Sodium alginate, control release, Kinetic models
  • Leila Yavari Maroufi, Nasim Shahabi, Marjan Ghorbani* Pages 135-146

    Packaging is important for the protection, storage, and hygienic handling of food as well as raw materials, particularly against oxidation and microbial spoilage. Land filling of non-degradable waste caused by plastic packaging of food is one of the most major challenges in the world, which the use of natural and degradable biopolymers, including polysaccharides, is recommended to overcome this problem. Chitosan is a polysaccharide utilized in the structure of biodegradable edible films. The main limitation associated with chitosan-based films is poor mechanical properties, high water solubility, and water vapor permeability. The objective of this study was to improve the physicochemical performance of chitosan-based films. Chitosan-based films were prepared with guar dialdehyde in various blending ratios. The FTIR spectrum of composite film displayed a peak at 1683 cm-1 which approved the successful covalent interaction between the amino groups of chitosan and the aldehyde groups of guar dialdehyde. The optimal chitosan-dialdehyde guar gum film had the lowest solubility (20.03 %), lowest water vapor permeability (3.07 Ð 10-10 gmm / hmm2Pa), and the highest tensile strength (48.05 MPa) compared with other films. Moreover, the diameters of the inhibition zones for the films containing 10% rosemary extract against E. coli and S. aureus bacteria were 12.75 ± 0.07, and 20.55 ± 0.21 mm, respectively. Therefore, the results showed that the developed chitosan- guar dialdehyde film containing rosemary extract can be considered as a suitable alternative in an active fresh food packaging systems.

    Keywords: Chitosan film, Guar dialdehyde, Rosemary extract, Active packaging, Mechanical properties
  • Mohammad Noshad*, Behrooz Alizadeh Behbahani, Mostafa Rahmati-Joneidabad Pages 147-156

    The aim of this study was to isolate ethanolic extract from Urtica dioica leaves, and determination of its antioxidant and antimicrobial properties. On this point, the ethanolic extract was obtained by the maceration method and its total phenol content, total flavonoid content, antioxidant activity (DPPH and ABTS radical scavenging activity) and antimicrobial effect (disk diffusion agar, well diffusion agar, minimum inhibitory concentration, and minimum bactericidal concentration) against Salmonella typhi, Escherichia coli, Bacillus cereus, and Listeria innocua, were determined. The extract contained 65.42 ± 0.49 mg GAE/g total phenol content and 22.19 ± 0.30 mg QE/g total flavonoid content. The ethanolic extract of U. dioica leaves was able to scavenge DPPH (61.90 ± 0.54%) and ABTS (70.10 ± 0.47%) free radicals. The antimicrobial effect results showed that Gram-positive bacteria (Bacillus cereus and Listeria innocua) were more sensitive than Gram-negative ones (Salmonella typhi and Escherichia coli) toward the ethanolic extract. Generally, U. dioica leaves’ ethanolic extract is able to be used as a natural bioactive compound to improve shelf-life of food products.

    Keywords: Ethanolic extract, Urtica dioica leaf, Bioactive compound, Antimicrobial activity, Antioxidant effect
  • Mahdih Bashkar, Majid Dowlati*, Iman Golpour, Hossein Meighani Pages 157-170

    Nowadays, citrus fruits, especially oranges, is very important in the human nutrition regime, and its quality characteristics assessment is very important. This study aimed to predict some biochemical characteristics of blood orange, using machine vision and artificial neural networks. In this experiment, the amount of vitamin C content, sugar content, and acidity (pH) were obtained using destructive laboratory methods. Images of blood orange samples were captured and 108 texture features and 57 color features were extracted on CIElab, RGB, HSV, and HIS color spaces and finally, the artificial neural networks method has been used to estimate the desired properties. To evaluate and select the most optimal artificial neural network, a feed-forward neural networks with Levenberg-Marquardt learning algorithm, the different number of neurons, and different transfer functions in the hidden and output layers was used. Finally, using the best neural network and 165 textural-color features, the amount of vitamin C content, sugar content, and pH were estimated with a correlation coefficient of 0.950, 0.968, and 0.884, respectively. Therefore, considering the appropriate correlation coefficient, machine vision and image processing technology can estimate some biochemical characteristics of blood oranges accurately.

    Keywords: Biochemical Characteristics, Blood Orange, Color, Texture, Image Processing, ANNs
  • Abolfazl Bojmehrani, Bahareh Hajirostamloo*, Mohsen Vazifedoost, Zohre Didar, Seid Mahdi Jafari Jafari Pages 171-182

    Oxidation of lipids in food is one of the most important factors in food degradation during processing, storage and distribution through adverse effects on aroma, color, nutritional value and also the production of toxic compounds. In this regard, this study was conducted to investigate the antioxidant effects of free grape pomace extract and nanoliposomes containing it on some oxidation parameters of soybean oil. In this study, 5 concentrations of nanoliposomes containing grape pomace extract (50, 100, 200, 500 and 1000 ppm), one level (200 ppm) of synthetic antioxidant (BHT) and one concentration (500 ppm) of free grape pomace extract were used and tests such as Acidity, peroxide, thiobarbituric acid index, conjugate diene, oxidative stability and refractive index of oils were stored in a laboratory oven at 63 ° C for 7 days. The results showed that with increasing the concentration of nanoliposomes containing antioxidants of grape pomace extract up to 500 ppm, the increase in acidity, thiobarbituric acid index, peroxide, conjugated diene and refractive index was less intense, but at higher concentrations of nanoliposomes used in this oil, Increased more. On the other hand, it was found that with increasing storage time, the amount of acidity, thiobarbituric acid, conjugated diene increased, but the amount of peroxide and refractive index of oils increased until the fifth day and then decreased. The results also showed that the highest oxidative stability of oils (7.6 h) was related to the sample containing 500 ppm nanoliposomes containing antioxidant extract of grape pomace. Finally, it can be said that the use of nanoliposomes containing grape pomace antioxidant extract is a good alternative to synthetic antioxidants on the market.

    Keywords: Grape pomace, Oxidative stability, Soybean oil, Nanoliposomes containing antioxidant extract
  • Bahrareh Daei, Sodeif Azadmard-Damirchi*, Afshin Javadi, MohammadAli Torbati Pages 183-194

    The present study was carried out to determine the effects of UV irradiation on postharvest and quality of desert truffle. in order to increase the shelf life of desert truffles, truffles were irradiated with UV-C (2.2 mW cm -1) at three different times, (control), 10 and 20 minutes and also storage in 7%, 10%, 13% 16% (w/w) NaCl and 5% vinegar solution (w/w). After applying the desired treatments, truffles were stored at 4 ° C for 160 days and sampling was performed at 40-day intervals. Weight loss percentage, tissue firmness, phenolic compounds, vitamin C content and microbial load were evaluated. Tissue firmness was higher at the truffles that were exposed to radiation for 10 minutes than other treatments. Also, radiation had a significant effect on preventing weight loss of truffles. The lowest weight loss was related to 10 minutes of radiation treatment and also, the highest amount of weight loss was related to control treatment. Radiation at higher doses does not further improve tissue quality parameters and causes skin necrosis and damage to truffle tissue. Evaluation of truffles phenolic compounds such as caffeic acid, ferulic acid, vanillic acid, coumaric acid, cinnamic acid and catechin was measured by HPLC. Evaluation shows that radiation had a significant effect on the increase of phenolic compounds in truffles, however the amount of these compounds decreased significantly over time. Irradiation also had a significant effect on reducing the microbial load and irradiated truffle had the lowest amount of microbial growth. However, the most effective treatment to maintain tissue quality characteristics and prevent weight loss and inhibit bacterial spoilage, UV-C (10 minutes) and immersion in vinegar and Storage at 4 ° C compared to other treatments was expressed during 160 days of storage.

    Keywords: UV-C irradiation, Storage life, Truffle, NaCl, Vinegar
  • Hassan Barzegar*, Hossein Jooyandeh Pages 195-203

    Diseases caused by the use of chemical preservatives have increased the tendency to use natural antimicrobial and antioxidant compounds. In this study, the herbal extract of Salvia rhytidea Benth was extracted using ethanol solvent. The content of total phenols and flavonoids in the ethanolic extract were found to be 36.14 mg GAE/g and 17.13 mg QE/g, respectively, indicating the high antioxidant properties of the extract. The antioxidant activity of the extract based on IC50 in DPPH free radical scavenging and ABTS free radical scavenging was 75.32 and 66.60 mg/ml, respectively. Evaluation of antimicrobial properties of ethanolic extract of S. rhytidea by disk diffusion agar, well diffusion agar, minimum inhibitory concentration, and minimum bactericidal concentration showed that although the extract was more effective against Gram-positive bacteria than Gram-positive bacteria, the plant can be used as a natural preservative in various industries.

    Keywords: Salvia rhytidea Benth, Ethanolic extract, Antimicrobial properties, Antioxidant activity
  • Ghodsieh Alizadeh-Bahaabadi, Leila Lakzadeh*, Hamidreza Forootanfar, Hamidreza Akhavan Pages 205-223

    Celiac disease is the most common disease caused by gluten consumption and the only way to prevent it is to use gluten-free foods. The aim of this study was to optimization the formulation of gluten-free bread based on quinoa flour, laccase enzyme, and xanthan gum. For this purpose, the sensory properties and texture of bread under the influence of independent variables including quinoa flour (0-50%), xanthan gum (0-0.5%), and laccase enzyme (0-2 units of enzyme activity per gram of flour (U/g) were evaluated using the response level method based on the central composite design. Then some qualitative characteristics of gluten-free bread sample in optimal conditions were compared with the control sample (gluten-free bread containing rice and corn flours without quinoa flour, laccase enzyme, and xanthan gum) for 7 days of storage. The results showed that quinoa flour and laccase enzyme had a significant effect on sensory properties including crust color, porosity, taste, aroma, firmness, and overall acceptibility (p<0.05) of breads. While the effect of quadratic level of gum on overall acceptibility as well as the interaction of laccase enzyme and xanthan gum on bread firmness was significant (p<0.05). The optimal bread formulation consisted of 40% quinoa flour, 0.46% xanthan gum, and 2 U/g laccase enzyme. Comparison of the gluten-free optimal sample with the control gluten-free sample showed that the enthalpy and peak temperature of the control bread was higher than the optimal bread, which indicates more staleness. In terms of textural properties and sensory evaluation, the optimal sample was significantly better than the control sample. However, in terms of L* color indice, the control sample showed higher values (p<0.05).

    Keywords: Gluten-free bread, Optimization, Laccase enzyme, Quinoa flour, Shelf life
  • Faezeh Shahkol, Hajar Abbasi*, Mohsen Norouzi Mobarakeh Pages 225-241

    Microencapsulation process is down in protecting volatile and sensitive compounds to chemical reactions. Process modeling can be effective in assessing and predicting the impact of conditions affecting the qualitative properties of the product. In order to investigated the effect of wall material concentration, protein/polysaccharide ratio and ultrasound waves time on the microencapsulation efficiency, total phenolics, antioxidant capacity and volatile compounds, nano-emulsion of Thymus vulgaris essential oil in aqueous phase containing protein (sodium caseinate) and polysaccharide (maltodextrin and modified starch) was prepared by ultrasound waves. Modeling of dependent variables was done by response surface methodology and artificial neural network. The results showed that increasing the wall concentration and protein/polysaccharide ratio improved the retention of volatile compounds and antioxidant capacity of the encapsulated essential oil, and at higher values of variables the same trend was observed for the phenolic content. Increasing the protein/polysaccharide ratio and ultrasound waves resulted in increased the microencapsulation efficiency. Models obtained from the interaction effects of neural network and Response Surface Method at higher values resulted in better preservation of total phenolic, antioxidant activity and increased of Microencapsulation efficiency of microcapsules. Microencapsulation produced containing of 20% wall material, 31% protein/polysaccharide ratio and 97s ultrasound time were the best treatment in terms of the microencapsulation efficiency and volatile compounds.Experimental results of the experiments indicative appropriate and uniform function of both response surface and neural network methods and the superiority of the artificial neural network in predicting the desired variables.

    Keywords: Thymus vulgaris essential oil, Freeze drying, Microencapsulation efficiency, Antioxidant capacity, Gas Chromatography
  • Fakhreddin Salehi*, Rana Cheraghi, Majid Rasouli Pages 243-253

    Adaptive neuro-fuzzy inference system (neuro-fuzzy or ANFIS) is a well-known hybrid neuro-fuzzy network for modeling complex systems. In this system ,the most frequently used fuzzy clustering method is the fuzzy subtractive clustering algorithm. In this algorithm, a cluster with a certain degree has each data point, explained by a membership function level. In this study, ANFIS model was used for prediction of weight reduction (%), solid gain (%),water loss (%) and rehydration (%) of banana slices dehydrated by osmosis-ultrasound method. The ANFIS model was developed with 3 inputs of sonication power (at three levels of 0, 75 and 150 watts), ultrasound treatment time (at three times of 10, 15 and 20 minutes) and sucrose solution concentration (at three levels of 30, 45 and 60 °Brix) to predict the characteristics of dehydrated banana slices. The calculated coefficient of determination values for prediction of weight reduction (%), solid gain (%),water loss (%) and rehydration (%) of dehydrated banana slices using the ANFIS-based subtractive clustering algorithm were 0.93, 0.95, 0.94, and 0.91, respectively. In general, it can be said that the high coefficients of determination between the experimental results and the outputs of the ANFIS model indicate acceptable accuracy and usability this method in controlling complex processes in the food industry, including dehydration and drying processes.

    Keywords: Adaptive neuro-fuzzy inference system, ANFIS, Modeling, Sonication, Subtractive clustering
  • Zahra Farajinejad, Forogh Mohtarami*, Mirkhalil Pirouzifard, Saber Amiri, Hamed Hamishehkar, Hossein Samadi Kafil Pages 255-268

    Today, consumers' interest in consuming healthy foods with high nutritional value has drawn the attention of everyone, especially researchers, to the use of healthy foods, further the use of probiotics and prebiotics in bakery products, especially sourdough bread. Bulk bread samples prepared with sourdough containing probiotic Bacillus coagulans and prebiotic fructooligosaccharide (FOS) were characterized for their physical, chemical, and sensory attributes. The results showed that by adding sourdough containing B.coagulans to bulk bread compared to the control, acidity, specific volume, moisture, height, crust hardness, cohesiveness, springiness, chewiness, and sensory evaluation decreased but hardness increased. In this study, water activity was not influenced by factors. In contrast, adding sourdough containing B.coagulans and FOS to bulk bread significantly affected hardness, chewiness, crust penetration, color, and hardness during storage, as well as sensory evaluation. However, it significantly reduced the specific volume, height, and moisture indices compared to the control sample. Consequently, sourdough containing B.coagulans and FOS has provided bread with desirable properties and may be used as a starter culture for creating bulk bread with high nutritional and functional properties.

    Keywords: Sourdough, Probiotic, Functional bread, Bacillus coagulans, Fructooligosaccharide
  • Somayeh Mashayekh, Rezvan Pourahmad*, Behrouz Akbari-Adergani, Mohammadreza Eshaghi Pages 269-281

    The aim of this study was to investigate the effect of different ratios of starter and kind of probiotic culture on the physicochemical, textural, microbial and sensory properties of probiotic soy cheese. Different ratios of starter (50% thermophilic + 50% mesophilic , 25% thermophilic + 75% mesophilic, 75% thermophilic + 25% mesophilic) with different species of probiotic bacteria (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei and Bifidobacterium lactis were used to produce probiotic soy cheese. The results were analyzed in a completely randomized design consisting of 12 treatments with 3 replications using two-way analysis of variance. The means were compared by Duncan's multiple range test at 5% probability level. The results showed that treatment 10 (cheese sample containing starter compound (75% thermophilic + 25% mesophilic) + Lactobacillus acidophilus probiotic bacterium) had the lowest pH and the highest acidity. The highest amount of acetic acid was related to treatment 12 (cheese sample containing starter compound (75% thermophilic + 25% mesophilic) + Bifidobacterium lactis probiotic bacterium). In all samples of probiotic soy cheese, the population of probiotic bacteria was in the range of 7-8 log cfu / g. Treatment 6 (cheese sample containing starter compound (25% thermophilic + 75% mesophilic) + Lactobacillus acidophilus probiotic bacterium) had the highest hardness, cohesiveness and tissue springiness, also treatment 6 had the highest sensory quality score, therefore this sample the best treatment was selected. Overall, the results showed that probiotic soy cheese is a suitable environment for the growth of probiotic bacteria and the production of a functional product.

    Keywords: Soy cheese, Probiotics, Survival, Sensory quality, Texture
  • Shohreh Vahed, Hossein Abbastabar Ahangar*, Moloud Nourani, Somayeh Taghian Dinani, Mojtaba Nasr Esfahani Pages 283-301

    In this research, the extraction of protein from sprouted mung bean was conducted by the combination of ultrasound pretreatment, alkaline extraction and acid precipitation processes and the effects of sonication power (0, 50, 100, 150, 200, 250 and 300 W) and sonication time (10, 20, 30 and 40 min) on the structural and functional properties of the sprouted mung bean protein isolate (SMPI) were investigated. The results showed that the maximum extraction yield, protein solubility, water holding capacity (WHC), oil absorption capacity (OAC) and foaming capacity (FC) were reached in sonication power and the extraction time of 300 W and 30 min, respectively. Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy of the extracted proteins showed no destruction of the functional groups of the extracts during the sonication process. In addition, differential scanning calorimeter (DSC) analysis showed that longer sonication time and higher power of sonication led to more denaturation of proteins. Scanning electron microscopy (SEM) images illustrated considerable inter space and pores in the remaining sprouted mung bean cake at longer time and higher power of sonication. Based on the results, the functional properties of SMPI for use as a food ingredient could be enhanced by sonication, which is a green extraction process.

    Keywords: Mung bean sprout, Sonication, Protein isolate, Functional properties
  • Elahe Maghsoudlou, Zeynab Raftani Amiri*, Reza Esmaeizadeh Kenari Pages 303-314

    In recent years, Camelina (Camelina Sativa) has gained an extensive attention due to its properties as a new source of edible oil. Camelina seeds contain significant amounts of oil and essential fatty acids with nutritional and industrial importance. In this study, fatty acid composition, physicochemical properties, oxidative stability index, as well as atherogenicity and thrombogenicity of oil from camelina seed grown in Iran were investigated and compared with those of canola and sunflower seed oils extracted by cold pressing method. The dominant fatty acids of camelina, canola and sunflower oils were linolenic (30.429 ± 0.443), oleic (62.494 ± 0.187%) and linoleic (62.062 ± 0.252%) acids, respectively. Camelina oil w:as char:acterized by low values of atherogenicity (0.061 ± 0.001) and thrombogenicity (0.061 ± 0.001) and relatively high hypocholesterolemic to hypercholesterolemic ratio (12.314 ± 0.170). In addition, camelina oil had the lowest ratio of omega-6 to omega-3 (0.729 ±0.028), and the highest calculated oxidizability value (8.47 ±0.079) and monounsaturated to polyunsaturated fatty acids ratio (0.628 ±0.003). These results indicate the appropriate nutritional properties but high oxidative susceptibility of camelina oil compared to sunflower and canola oils. The peroxide and anisidine values of camelina, canola and sunflower oils were found to be 0.8 ±0.028, 0.77 ±0.042, 1.12 ± 0.057, and 0.21 ±0.014, 0.18 ±0.028, 0.28 ±0.000, respectively. Therefore, the stability of camelina oil was higher than expected despite the high level of omega-3 fatty acids, which might be justified by its high levels of tocopherols and other antioxidant compounds.

    Keywords: Camelina oil, Fatty acid composition, Nutritional properties, Physicochemical properties, Oxidative stability index
  • Saeed Amirinasab Sarabi, Mostafa Mazaheritehrani*, MohammadHossein Haddad Khodaparast Pages 315-328

    Paste, as one of the main tomato products, has always been of great importance in the food. About 5% (w/w) of the entering the factories, despite their high nutritional and technological value, is discarded as waste. This study aimed to investigate the effect of adding different levels of tomato peel and calcium chloride and replacing the homogenization process with the colloidal mill on the properties of tomato paste through response surface methodology (RSM). The results of this study showed that the use of tomato peel caused a significant increase in the amount of total solids, water-insoluble solids, fiber, consistency and precipitate weight ratio (p <0.05). Applying a three-step homogenization process with a colloidal mill improved the viscosity of the product due to its effect on the properties of suspended particles of the paste matrix, including a significant size reduction, change in particle size distribution and increase surface area. Calcium chloride significantly increased the consistency of the product by reacting with the pectin in the paste and forming a gel network. Microscopic analysis of the samples showed that by increasing the number of homogenization steps from one to three and adding the tomato peel, the matrix uniformity increased and a dense structure was obtained. Creating new peaks and changing the peaks’ intensity at the ATR-FTIR spectrum confirmed the binding of calcium chloride and the fiber distribution in the paste network. The results of this study showed that tomato peel can be used as a consistency-enhancing compound in tomato paste and not only prevent the discarding of a large part of this valuable compound, but also create good added value for the food industry.

    Keywords: Tomato paste, Tomato peel, Calcium chloride, Colloidal mill, Consistency
  • Fatemeh Mashayekh, Rezvan Pourahmad*, MohammadReza Eshaghi, Behrouz Akbari-Adergani Pages 329-343

    Today, special attention is paid to the use of bioactive peptides in the production of functional foods and drugs. In the present study, isolation and evaluation of bioactive properties of peptides derived from enzymatic hydrolysis of soy whey were investigated. For enzymatic hydrolysis of soy whey protein, two types of enzymes, ficin and trypsin, were used at temperatures of 37 °C and 45 °C and at times of 2 and 4 hours. Then, the obtained protein hydrolysates were separated by reverse phase- high performance liquid chromatography and the obtained fractions were collected for biological activity. Statistical analysis of hydrolysis degree results was conducted by factorial method. One-way analysis of variance was used to analyze the results of the bioactive properties of peptides. The means were compared by Duncan's multiple range test at 5% probability level. Based on the results, peptide fractions had good antioxidant activity and also showed antimicrobial effect against Escherichia coli and Staphylococcus aureus. The T4F7 fraction (the seventh fraction obtained from trypsin-prepared protein hydrolyzate at 45 °C for 4 hours) had the highest antioxidant and antimicrobial properties. Therefore, this fraction was considered as the superior fraction. Electrophoregram of separation of peptide components in the selected bioactive peptide fraction (T4F7) showd that the presence of peptides with a molecular mass often of about 5 to 10 kDa and Less than 50 kDa is the main cause of desirable antioxidant properties in this treatment. Therefore, soy whey peptide can be used as a functional ingredient and natural preservative in food products.

    Keywords: Bioactive peptides, Enzymatic hydrolysis, Soy whey
  • Seyed Mohammad Hosseini Molla, Somayeh Rastegar, Valiollah Ghasemiomran*, Orang Khademi Pages 345-357

    In recent years, the use of natural and healthy compounds has been considered as a new method to control chilling and maintain postharvest quality of horticultural products. In this study, for the first time, pomegranate fruits were immersed in L-arginine solution at concentrations of 0, 1 and 2 mM and Its effects on the quality of pomegranate fruits ‘Malas-e-Saveh’ grown in Sari region was evaluated during 120 days in cold storage. Based on the obtained results, the treatment significantly increased the total phenol and antioxidant properties of the fruit compared to the control. Fruits treated with 1 mM L-arginine showed more antioxidant activity compared to the control. Moreover, the activity of antioxidant enzymes (CAT, SOD, APX) as well as PAL enzyme increased accordingly. Whereas, H2O2 accumulation and PPO enzyme activity in fruits treated with 1 mM L-arginine were significantly reduced. Based on our results, L-arginine treatment can be used as a useful and practical method to maintain nutritional quality and increase the pomegranate storability due to its safety and effectiveness.

    Keywords: Pomegranate, Chilling injury, Polyphenol oxidase enzyme, Antioxidant, Catalase
  • Zahra Davoudi*, Maryam Rraiatpisheh, Mahboubeh Fazaeli Pages 359-367

    In this study, the effect of ozone treatment on the microbial population, color of the flour samples and the rheological properties of the dough (Farinograph, Extensograph and Alveograph) were evaluated in different rates of extraction (72, 83 and 90%). the flour samples were treated with ozone gas using a machine at a pressure of 1.5 bar with air capacity of 350 lit/min and a flour capacity of 2000 kg/h. The results indicated that the thermophilic and mesophilic bacteria and total mold count in ozone treated samples decreased compared to the control. The use of ozone as an oxidizing agent increased the water absorption, dough development time, the P (Dough resistance) and L (dough extensibility) parameters. The results of the color test also showed an increase in L* as lightness of ozone treated flour samples.

    Keywords: ozone treatment, Flour, Microbial population, Rheological properties
  • Mostafa Rahmati-Joneidabad*, Behrooz Alizadeh Behbahani, Mohamad Noshad Pages 369-379

    The aim of this study was to investigate the chemical and antimicrobial properties of hydroalcoholic extract of artichoke (Cynara scolymus) on fungi (Botrytis cinerea, Aspergillus niger, and Rhizopus stolonifer) causing rot and decay in strawberry fruit after harvesting. Artichoke extract was obtained with water/ethanol solvent and the content of total phenol, total flavonoids, antioxidant activity (in terms of DPPH and ABTS free radical scavenging) and its antifungal effect based on disk diffusion agar, well diffusion agar, minimum inhibitory concentration, and minimum fungicidal concentration were investigated. The extract contained 47.30 mg GAE/g of total phenol, 35.19 mg QE/g of total flavonoids, and its antioxidant activity was 58.45% and 54.37% in terms of inhibition of DPPH and ABTS free radicals, respectively. The results of disk diffusion agar and well diffusion agar tests showed that Aspergillus niger and Rhizopus stolonifer are the most sensitive and resistant fungal strains to hydroalcoholic extract of artichoke, respectively. In addition, the minimum fungicidal concentration of the extract for Aspergillus niger (the most sensitive strain) was 512 mg/mL. The results of this study show that the hydroalcoholic extract of artichoke can be used as a natural antifungal compound to control the decay of strawberry fruit during storage.

    Keywords: Strawberry, Artichoke, Natural antifungal, Shelf life, Bioactive extract
  • Ahmad Mavalizadeh, Ali Fazlara*, Mahdi Pourmahdi, Neda Bavarsad Pages 381-394

    Due to the high amount of pH, moisture and protein content, chicken meat is a sensitive product which could be a good host for pathogen and spoilage microorganisms. In the recent years there has been a remarkable attention to use natural preservative instead of chemical preservative among producers of food products. Different studies has shown rosemary essential oil contain antioxidant and antimicrobial properties. The present study was conducted to evaluate effect of rosemary essential oil (free and nanoemulsion) on chemical, microbial and sensorial quality of chicken fillet during refrigerated storage. Samples were examined in days of 0, 3, 6, 9 and 12. The results showed noticeable effects of both forms of rosemary essential oils in microbial, chemical and sensorial quality improvement. Moreover the results indicated that nanoemultion form of rosemary had significant effects on delaying the increase trend of psychrophilic, ,enterobacteriacea and mesophilic bacterial counts as compared to free form of rosemary (P<0.05). Furthermore The results of TVN, TBA and pH measurements indicated that nanoemulsion form of rosemary improved chemical quality of the samples in comparison with free form of rosemary during storage time (P<0.001).  Also in terms of sensorial characteristics, application of nanoemulsion essential oil lead to improvement of odor and overall acceptance factors compared to control group after twelve days of storage.

    Keywords: Nanoemulsion, Rosemary essential oil, Natural preservative, Chicken fillet