فهرست مطالب

نشریه انسان و محیط زیست
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 61، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سجاد قنبری*، مصطفی جعفری، ذبیح الله نعمتی، جواد حاتمی صفحات 1-18
    زمینه هدف

    افزایش اطلاعات کودکان و نوجوانان از راه های مختلفی از قبیل محیط خانواده، وسایل ارتباط جمعی، ارتباط با دوستان، محیط اطراف و آموزش در کلاس درس صورت می گیرد. آموزش در کلاس درس و سایر برنامه های آموزشی اجرا شده در محیط های آموزشی و غیرآموزشی به عنوان یکی از مهمترین روش ها برای بهبود درک مفاهیم تغییرات اقلیمی و مباحث محیط زیستی می باشد. هدف تحقیق بررسی اطلاعات محیط زیستی و تغییرات اقلیمی دانش آموزان مقطع دبیرستانی و سنجش تاثیر آموزش بر افزایش آگاهی آنها بود.

    روش بررسی

    داده ها از طریق تکمیل پرسشنامه از 113 نفر از دانش آموزان مقطع دبیرستانی شهرستان تبریز در طی سال تحصیلی 1397-1396 جمع آوری شد.یافته ها:  نتایج تحقیق نشان داد که نگرش دانش آموزان در مراحل قبل و بعد از آموزش تفاوت معنی داری دارد. نگرش دانش آموزان نسبت به اهمیت وجودی جنگلهای ارسباران در دو مرحله قبل و بعد از اموزش تفاوت معنی دار نشان داد. در بین چهار منبع کسب اطلاعات محیط زیستی، بعد از تلویزیون (4/65 درصد)، اینترنت (50 درصد) به عنوان دومین منبع کسب اطلاعات محیط زیستی بیان شد. در مرحله قبل از اموزش 3/31 درصد از دانش اموزان بیان کردند که تغییر اقلیم چیز مهمی نیست در حالیکه بعد از اموزش هیچ کدام از افراد چنین عقیده ای نداشتند. در مرحله قبل از آموزش، 25 درصد از افراد نسبت به تغییر موضوع تغییر اقلیم احساس خطر نداشتند در حالیکه بعد از تبیین موضوع، این میزان به 8/3 درصد کاهش یافت. مقایسه میانگین درک محیط زیستی در مرحله قبل و بعد از آموزش نشان داد که هر دو عامل ابزار حفاظتی شامل هدف حمایتی و لذت بردن از منابع موجود افزایش معنی داری داشتند. از عوامل ابزار بهره برداری، عامل تغییر طبیعت و غلبه بشر مولفه بهره-برداری کاهش داشتند ولی تنها در عامل تغییر طبیعت کاهش معنی دار مشاهده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    می توان نتیجه گیری نمود کارگاه های آموزشی نقش معنی داری در افزایش اطلاعات محیط زیستی و تغییرات اقلیمی دانش آموزان داشتند. تلویزیون و اینترنت به عنوان دو ابزار مهم آموزش بوده که می توان آموزش های مرتبط با محیط زیست و تغییرات اقلیم را از این طریق انجام داد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، هدف حمایتی، تبریز، برنامه های محیط زیستی
  • الهام ملک زاده* صفحات 19-23
    زمینه و هدف

    در دهه‏های اخیر، آلودگی محیط‏زیست، به‏ویژه خاک به فلزهای سمی در سطح جهانی افزایش چشمگیری داشته است. ورود فلزهای سمی به خاک از منابع مختلف، تهدیدی همیشگی و جدی برای سلامت گیاهان، جانوران و جوامع انسانی است. زیست‏پالایی با به‏کارگیری میکروارگانیسم‏های مفید خاکزی باعث افزایش راندمان پالایش مناطق آلوده به فلز می‏گردد و جایگزین مناسبی برای روش‏های پالایش فیزیکوشیمیایی شناخته‏شده می‏باشد.

    روش بررسی

    قارچ‏های آربوسکولار مایکوریزا (AM) در اکوسیستم‏های مختلف دنیا از جمله در خاک‏های آلوده به فلزهای سمی حضور دارند. این قارچ‏ها توسط مکانیسم‏های مختلفی فلزهای سمی را در اندام‏های قارچی درون و برون ریشه‏ای غیرپویا کرده و علاوه بر کاهش اثر سمی فلزها بر گیاه میزبان، از ورود آن به زنجیره‏های غذایی بالاتر ممانعت به‏عمل می‏آورند. مقاله حاضر، به نقش گلومالین به‏عنوان مولکول مهم دیواره سلولی اسپور و هیف‏های قارچ AM در خاک‏های آلوده به فلزات سمی پرداخته است.

    یافته‏ ها

    نتایج نشان داد، گلومالین به‏عنوان محصول اختصاصی قارچ‏های AM، در نقش یک پروتیین شوک حرارتی و نیز ترکیب عمده و اصلی در دیواره هیف و اسپورها حضور دارد.

    نتیجه ‏گیری

    گلومالین از طریق کاهش خطر سمیت و قابلیت دسترسی زیستی فلزها برای گیاهان و سایر موجودات، در حفظ و ارتقای سلامت خاک نقش مهم و کلیدی ایفا می‏کند.

    کلیدواژگان: سلامت خاک، زیست ‏پالایی، کمپلکس گلومالین-فلز، همزیستی مایکوریزی
  • سید عباس پورهاشمی، سید بهراد میرفخرایی* صفحات 25-38
    زمینه و هدف

    "حاکمیت قانون زیست محیطی" مفهوم نوپایی است که به عنوان یک ابزار حقوقی توسط برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد برای اولین بار مطرح شده و توانسته در جهت حفظ و حفاظت از محیط زیست و چالش های پیش روی آن تا حدی مثمر ثمر واقع شود؛ این مفهوم به طور کلی مشتق از اصل حاکمیت قانون می باشد که از حقوق داخلی به حقوق بین الملل راه پیدا کرده است.  اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت در اولین کنگره جهانی حقوق محیط زیست خود برای درک بهتر این مفهوم اعلامیه ای را تدوین نموده که 13 اصل را بیان داشته که می تواند نقش بسیار مهمی را در اهداف توسعه پایدار ایفاء نماید؛ بعضی از اصول مطرحه با عنوان دیگری تاکیدی بر اصول اصلی حقوق محیط زیست است و اصول جدید نیز مطرح شده که با بررسی آن می توان به سمت اهداف توسعه پایدار حرکت نمود. همچنین در راستای اجرا شدن مفهوم مذکور راهکارهایی اداری و نظارتی و آموزشی در این اعلامیه مطرح شده است. در این مقاله ضمن بررسی "حاکمیت قانون" در محیط زیست و نقش آن در اهداف توسعه پایدار تلاش می شود تا با تاکید بر اعلامیه اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت در زمینه حاکمیت قانون زیست محیطی، با نگاهی به خلاهای حقوقی و اجرایی آن، راهکارهای اجرایی پیشنهاد گردد.

    روش بررسی

    در این پژوهش گردآوری اطلاعات با مشاهده کتابخانه ای با توجه به اسناد و متون و مقاله و... صورت گرفته و از نظر جنس داده ها روشی کیفی محسوب می شود.

    یافته ها

    مفهوم حاکمیت قانون در سطح حقوق بین الملل به ویژه موضوعات محیط زیست می تواند به عنوان یک روش وحدت بخش موجبات پیشرفت توسعه پایدار را در پی داشته باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    اصول در نظر گرفته شده برای مفهوم حاکمیت قانون زیست محیطی می تواند منجر به کاهش اثرات نامطلوب کم شدن منازعات بر سر منابع و تسهیل نمودن اهداف نسل سوم حقوق بشر به عنوان یک راه حل حقوقی برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار و رسیدن به عدالت حایز اهمیت باشد.

    کلیدواژگان: حاکمیت قانون زیست محیطی، حقوق محیط زیست، اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت، توسعه پایدار
  • فاطمه تمدن، هانیه نوذری* صفحات 39-49
    زمینه و هدف

    تامین آب آشامیدنی سالم برای مصرف انسان به میزان کافی و بهداشتی بسیار با اهمیت است. بنابراین آگاهی از کیفیت فیزیکوشیمیایی منابع آبی می تواند نقش عمده ای در بهره برداری و مصرف آنها جهت آشامیدن داشته باشد. اندازه گیری و پایش پارامترهای کیفی آب اولین قدم در تضمین آب سالم می باشد. هدف از این پژوهش بررسی کیفی آب چاه های شرب دشت زرقان در استان فارس بود.

    روش بررسی

    بدین منظور از داده های هواشناسی، سطح تراز آب زیرزمینی و نتایج آزمایشات فیزیکوشیمیایی 12 متغیر شامل کل جامدات محلول، سختی کل، هدایت الکتریکی، pH، سولفات، بیکربنات، نیترات، سدیم، کلسیم، منیزیوم، کلراید و فلوراید از ده حلقه چاه شرب منطقه روستایی زرقان طی سالهای 95-1390 استفاده شد.

    یافته ها

    داده های موجود توسط آزمونهای همبستگی پیرسون و تی تک نمونه ای توسط نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج مقایسه پارامترهای مختلف آب چاه های منطقه زرقان با استاندارد ملی در دوره 5 ساله نشان داد که با کاهش تراز آب زیرزمینی ناشی از خشکسالی میزان منیزیوم، کلراید، سدیم، سختی کل و هدایت الکتریکی افزایش یافته و بیشتر از حد مجاز استاندارد برای آشامیدن شده اند.

    بحث و نتیجه گیری

    آب چاه های شماره 1، 2، 4 و 7 از نظر کیفیت به مراتب نسبت به چاه های 5، 6، 9 و 10 از سطح بهتری جهت آشامیدن برخوردارند که بدلیل کاهش بارش و خشکسالی، برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی و تفاوت در جنس و نوع خاک هر قسمت از منطقه است.

    کلیدواژگان: منابع آب زیرزمینی، کیفیت آب، حد استاندارد، تراز آب زیرزمینی، زرقان
  • وجیهه ظهورپرونده*، اعظم حاجی زاده صفحات 51-69
    زمینه هدف

    هدف این مطالعه بررسی اثربخشی آموزش سرمایه های فرهنگی اکتسابی بر رفتارهای زیست محیطی دانش آموزان شهر تهران بود.

    روش بررسی

    جامعه آماری این پژوهش شامل همه دانش آموزان ابتدایی ناحیه 4 منطقه 5 شهر تهران بود که از این تعداد به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای مدارس مورد نظر انتخاب و تعداد 50 نفر که تمایل به همکاری داشتند به عنوان نمونه انتخاب شدند. این 50 نفر به طور کاملا همتا در 2 گروه 25 نفره الف و ب گزینش شدند که گروه الف،13 جلسه آموزش گروهی سرمایه های فرهنگی را دریافت کرد و گروه ب گروه کنترل بود. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که آموزش سرمایه های فرهنگی اکتسابی به طور معنی داری باعث افزایش رفتارهای مثبت زیست محیطی می شود. دانش آموزانی که در گروه آزمایش بودند نسبت به دانش آموزانی که در گروه گواه بودند به طور معنی داری رفتارهای مناسب زیست محیطی(حفاظت از محیط زیست، آشنایی با نحوه بازیافت، صرفه جویی در مصرف، استفاده مناسب و مجدد از زباله های قابل بازگشت) را فراگرفتند و این تاثیر مثبت در طی زمان ثابت بود.

    بحث و نتیجه گیری

    امروزه بر توسعه سرمایه فرهنگی و ارتقای آن جهت کاهش و کنترل مسایل اجتماعی نظیر بحران های زیست محیطی تاکید می شود و به نظر می رسد توسعه پایدار، به ویژه جنبه ی زیست محیطی آن در گرو ارتقای سرمایه فرهنگی است. بر این اساس، به نظر می رسد با تحولات چند سال اخیر می توان از مفهوم سرمایه های فرهنگی به عنوان متغیر پیش بینی کننده در تحلیل مسایل اجتماعی- فرهنگی نظیر رفتارها و نگرش زیست محیطی سود جست.

    کلیدواژگان: آموزش سرمایه های فرهنگی اکتسابی، رفتارزیست محیطی، دانش آموزان
  • سیده هدی رحمتی*، خشایار محمدبیگی، روح الله باقری، سید مصطفی ساداتی کیادهی صفحات 71-84
    زمینه هدف

    در دهه اخیر، تحقیقات گسترده ای در زمینه کاربرد نانو جذبها در صنایع آب و فاضلاب شده است. بطور کلی  این نانو ذرات  به نانولوله های کربنی، نانوجاذبهای پلیمری، زیولیتها و نانوذرات اکسیدهای فلزی تقسیم می شوند. نانوتیوبهای کربنی دارای سطح ویژه فعال بالایی هستند ضمن آنکه استفاده مجدد آسانی دارند. نانو ذرات اکسیدهای فلزی، دارای خاصیت انتخاب پذیری مناسب برای جذب ترکیبات سمی و فلزات سنگین هستند. نانو جاذبهای پلیمری دارای عملکرد دوگانه (پوسته داخلی جذب ترکیبات آلی، شاخه های خارجی جذب فلزات سنگین)، قابلیت استفاده مجدد دارند و زیولیتها دارای سطح ویژه و قابلیت جذب بالایی هستند. در این مقاله مروری ضمن بررسی نانو جاذبها، کاربردهای آنها در سیستمهای تصفیه آب و پساب، مورد مطالعه قرار گرفته است.

    روش بررسی

    اطلاعات و داده های تحقیق مطابق روش مقالات مروری از طریق جستجوی بانکهای مراجع مقاله ها و منابع علمی و پژوهشهای انجام شده در داخل کشور و خارج از ایران در زمینه کاربرد نانو جاذبها در سیستمهای تصفییه آب و فاضلاب، انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که در ایران، تحقیقات زیادی بر کاربرد نانوجاذبهای اکسیدهای آهن و نانو لوله های کربنی شده است ولی در زمینه نانو ذرات نقره که داری خاصیت ضد باکتری بالایی جهت حذف ویروسها، باکتریها و قارچها از آب و پساب هستند، پژوهشهای کمتری انجام شده است.

    بحث و نتیجه گیری

     با توجه به توسعه و کاربردهای نانوجاذبها در زمینه سیستمهای تصفیه آب و پساب، پیشنهاد می شود تا در مراکز پژوهشی و علمی کشور، پژوهشهایی با دیدگاه کاربردی و صنعتی مد نظر قرار گیرد تا امکان بازیابی آب و بهینه سازی سیستم تصفیه میسر شود.

    کلیدواژگان: نانوجاذب، تصفیه، آب، پساب
  • فریبرز یوسفوند، رامین بیات* صفحات 85-95
    زمینه و هدف

    آب تصفیه شده یکی از ارکان بسیار مهم در سلامت جوامع انسانی می باشد، لذا سعی در تصفیه آب از طریق تصفیه خانه های آب  حتی با هزینه های بالا امری قابل توجیه می باشد. آب های سطحی غالبا دارای تنوع بیشتری از آلاینده ها نسبت به آب های زیرزمینی هستند و به همین دلیل فرآیندهای تصفیه ممکن است برای این قبیل آب ها پیچیده تر باشد. در تصفیه خانه های آب، پروسه تصفیه از طریق لوله ورودی به تصفیه خانه شروع و با عبور از سازه های آشغال گیر، هوادهی، میکرواسترینر، اختلاط سریع، سوپرپولساتور، فیلتر شنی و مخزن وارد جریان آب شهری می گردد و در این بین سازه های همچون تغلیظ کننده ، تانک بازیافت و آب گیری مکانیکی آلوده را به دو بخش قابل تصفیه و غیر قابل تصفیه تقسیم کرده و مواد جامد غیرقابل تجزیه را به خارج از مخزن هدایت می نمایند.

    روش بررسی

    این مقاله با بررسی پایگاه های معتبر علمی و تجربیات نویسندگان به بررسی روش ساخت و عملکرد بخش های مختلف تصفیه خانه های آب به صورت اجرایی و علمی پرداخته است.

    یافته ها

    عملکرد بخش های مختلف تصفیه خانه و روش ساخت آن ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و اهمیت و جایگاه هر یک از بخش ها مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

    بحث و نتیجه گیری

    فرآیند تصفیه آب از زمان ورود به تصفیه خانه تا خروج از آن به صورت جز به جز به انضمام روش ساخت مورد بررسی قرار گرفت که اطلاعات سودمندی جهت برنامه ریزان و طراحان و فعالان در این زمینه قرار می دهد.

    کلیدواژگان: تصفیه خانه آب، مخزن، فیلتر شنی، آلاینده، روش ساخت
  • راضیه سعید، مجید عباسپور طهرانی فرد، سید علیرضا میرزاحسینی*، نبی الله منصوری صفحات 97-109
    زمینه هدف

    با ورود خطوط نیرو با ولتاژ های بالا به حریم زندگی انسان، بررسی آثار سوء میدان های مغناطیسی بر محیط زیست و انسان، انگیزه تحقیقات گردیده است. تماس با این میدان ها منجر به اثرات مضر بر روی سلامتی انسان ها  می گردد از طرفی با توجه به گستردگی این منابع به دلیل غیر قابل رویت بودن امواج، انتشار از منابع مختلف، پرداختن به آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این مطالعه ارزیابی چگالی شار مغناطیسی در حومه خطوط فشار قوی و تعیین نقاط بحرانی در GISمی باشد.

    روش بررسی

    در این تحقیق میدانی اندازه گیری ها در منطقه 13 شهر اصفهان با استفاده از دستگاه سنجش امواج HI-3604 و استاندارد IEEE  در 522 نقطه انجام و نتایج حاصل با استفاده از SPSS و GIS  مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    حداقل و حداکثر چگالی شار مغناطیسی 6/4 و 13/0 میکرو تسلا در فواصل 0و20 متری از دکل بدست آمد که نشان داد با افزایش فاصله ، ارتفاع و کاهش شدت جریان عبوری ، مقادیر اندازه گیری شده کاهش می یابد. ارتباط معناداری بین مقادیر چگالی شار مغناطیسی و قاصله ،ارتفاع و شدت جریان وجود دارد. (p value>0/05)

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد چگالی شار مغناطیسی در کلیه نقاط نسبت به استاندارد ICNIRP کمتر است، ولیکن با توجه به اثرات یافت شده از این امواج در مقادیر بسیار پایین تر از حدود استاندارد رعایت حریم مناطق مسکونی و به حداقل رساندن مواجهه پیشنهاد می گردد. در GIS نقاط بحرانی در بلوار شفق در حومه خط 230 و نقاط امن ، محدوده خیابان ولیعصر حومه خط 63 کیلوولت می باشد.

    کلیدواژگان: چگالی شار مغناطیسی، خطوط فشار قوی، فرکانس بی نهایت کم
  • محمدرضا گودرزی*، آتیه فاتحی فر صفحات 111-127
    زمینه هدف

    امروزه با افزایش جمعیت و پیشرفت تکنولوژی، استفاده بی رویه از سوخت های فسیلی موجب افزایش انتشار گازهای گلخانه ای در اتمسفر شده است. افزایش غلظت این گازها تغییرات اقلیمی را در پی خواهد داشت. در واقع تغییر اقلیم نه تنها تغییر در متوسط متغیرهایی چون دما و مجموع  بارش، بلکه در افزایش رویدادهای حدی اثر گذار است. از اینرو تاثیر اثرات تغییرات اقلیمی بر پارامتر دما و بارش و همچنین بارش های حدی میتواند اهمیت بسیاری برای برنامه ریزی های آینده داشته باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه جهت بررسی اثر تغییر اقلیم بر پارامترهای دما و بارش از مدل گردش عمومی جو CanESM2 طبق جدیدترن گزارش هییت بین الدول تغییر اقلیم (AR5) و از سناریوهای انتشار RCP2.6، RCP4.5 و RCP8.5 برای پیش بینی غلطت گازهای گلخانه ای در جو و از مدل آماری SDSM برای ریزمقیاس سازی داده های بزرگ مقیاس گردش عمومی برای شبیه سازی در دوره 2059-2030 میلادی استفاده شده است. سپس کارایی مدل با سه شاخص آماری ریشه میانگین مربع خطا (RMSE)، ضریب تعیین (R2)، و ضریب کارایی نش-ساتکلیفNSE)) مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحقیق در مرحله اول ریزمقیاس سازی با مدل SDSM نشان از کارایی خوب مدل دارد. ضرایب R2 و NSE برای دوره واسنجی دما ایستگاه آذرشهر 99/0 و 99/0 برای بارش 95/0، 95/0 و بارش ایستگاه قرمزیگل 91/0، 86/0 می باشد. یافته ها افزایش دما حداقل و حداکثر بخصوص ماهای آپریل تا جولای در این حوضه را بیان می کند که بیشترین افزایش مربوط به RCP8.5 به میزان 26/0 درجه سانتی گراد می باشد. همچنین بارش در ایستگاه آذرشهر افزایش 44/7 درصدی تحت RCP2.6 و در ایستگاه قرمزیگل کاهش 57/7 درصدی را تحت RCP8.5 نشان می دهد. روند کاهشی بارش در سناریوها دیده می شود بطوری که در بدبینانه ترین سناریو (RCP8.5)، بیشترین کاهش نمایان شده است. نتایج حاکی از بررسی بارش های حدی نشان داد که با وجود تغییرات اقلیمی و کاهش بارش و افزایش دما و به تبع آن افزایش تبخیر و درنتیجه کمبود منابع آبی و خشکسالی نباید از سیل و بارش های حدی سیل آسا غافل ماند.

    بحث و نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج افزایش مقدار بارش های حداکثر در آینده را نشان داده است. با این گونه شبیه سازی ها میتوان دریافت که تغییر اقلیم حتی در حوضه هایی که کاهش متوسط بارش سالانه را به همراه داشته اند، باعث افزایش مقدار و فرکانس بارش های حدی شده است. در پژوهش حاضر در ایستگاه هایی که مقادیر بارندگی در فصول مختلف افزایش می یابد، افزایش مقدار بارندگی خطر ناشی از وقود سیلاب را افزایش خواهد داد، لذا لازم است تا به مدیریت منابع آب و کنترل سیلاب حوضه توجه خاصی مبذول گردد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، ریزمقیاس نمایی آماری، SDSM، RCP، CanESM2
  • محمدحسین سرائی*، مهین حاضری، مرضیه اسدالائی صفحات 129-143
    زمینه هدف

    با افزایش جمعیت شهرها، افزایش رفاه، مصرف گرایی و تغییر الگوی زندگی مردم مقدار پسماند تولیدی افزایش داشته است. عدم مدیریت صحیح پسماند مشکلات زیست محیطی فراوانی به وجود خواهد آورد. هدف تحقیق ارزیابی و شناخت وضعیت موجود پسماند شهر یزد، تبیین و تحلیل نقاط قوت و ضعف سیستم پسماند و تدوین راهبردهای مدیریت پسماند این شهر می باشد.

    روش بررسی

    پژوهش توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه مورد مطالعه شهر یزد و روش گردآوری اطلاعات به صورت میدانی و کتابخانه ای است. وضعیت پسماند با مدل D.P.S.R مورد بررسی قرار گرفته است. نیروهای محرکه شامل جمعیت، رفاه خانوار و تغییر الگوی مصرف می باشد. عوامل فشار  اماکن تجاری، اداری، آموزشی، فرهنگی، کارگاه های صنعتی، مراکز بهداشتی و درمانی می باشد. پس از بررسی نیروهای محرکه و عوامل فشار به تشریح وضعیت موجود پرداخته شده است. جهت ارایه پاسخ ها از مدل سوات استفاده گردیده است.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد منطقه 2 با بیشترین تراکم ، بیشترین مقدار تولید پسماند را دارد. سرانه پسماند منطقه 1، پایین تر از سایر مناطق می باشد. سرانه پسماند در منطقه 3، بالاتر از سایر مناطق شهر می باشد. اجرای برنامه تفکیک از مبدا، مهم ترین قوت و عدم مشارکت شهروندان در تحویل به موقع پسماند مهم ترین ضعف به شمار می آید. پایین بودن سرانه پسماند و ایجاد اشتغال پایدار با استفاده از صنعت بازیافت، مهم ترین فرصت ها می باشند. نگرش منفی مردم به مشاغل وابسته به پسماند و همکاری ناکافی سایر ارگان ها از مهم ترین تهدیدها می باشند.

    بحث و نتیجه گیری

    می توان نتیجه گیری نمود تراکم جمعیت منجر به تولید پسماند بیشتر می شود اما ترکیب پسماند به وضعیت رفاهی شهروندان بستگی دارد. مقایسه پسماند تر و خشک در شهر یزد در سال های 1385 و 1394 بیانگر آن است که میزان پسماند خشک نسبت به پسماند تر افزایش یافته که خود نشان از تغییر الگوی مصرف در شهر یزد می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، مدل دی. پی. اس. آر، توسعه پایدار، شهر یزد
  • حدیث ظاهری*، محمد رضوانی صفحات 145-155
    زمینه و هدف

    پارک چیتگر با مساحت 54000 هکتار با احتساب ارتفاعات از شمال به زمین های چیتگر، از جنوب به آزادراه تهران - کرج، از غرب به آزاد شهر و پیکان شهر و از شرق به منطقه خرگوش دره محدود می شود و با مساحتی در حدود 950 هکتار زمین پر درخت، از بزرگ ترین پارک های جنگلی و قطب توریستی استان تهران به شمار می رود. ارزیابی توان اکولوژیکی مناطق در راستای کاربری اکوتوریسم به عنوان ابزاری برای حصول به این هدف شناخته شده است.

    روش بررسی

    با توجه به ویژگی های اکولوژک منطقه، ارزیابی توان محیط زیست پارک چیتگر برای تفرج متمرکز با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی انجام گرفت. ابتدا با بررسی منابع مختلف معیارها و زیرمعیارها انتخاب شدند، سپس با استفاده از پرسشنامه ی مقایسات زوجی، وزن معیارها و زیرمعیارها تعیین گردید و از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی برای وزن دهی به معیارها بهره گرفته شد.

    یافته ها

    نقشه ها برای فاکتورهای تعیین شده تهیه شد و با توجه به وزن های داده شده در پرسشنامه ی مقایسات زوجی نقشه های وزن دار شده نیز تهیه شدند، سپس نقشه ی پتانسیل تفرج متمرکز طبقه بندی شده و مساحت مربوط به هر طبقه تعیین شد.

    نتایج

    ارزیابی توان با توجه به وزنهای اختصاص داده شده برای تفرج متمرکز صورت پذیرفت برای وزن دهی  معیارها از نرم افزار ExpertChoice11 و برای تجزیه و تحلیل لایه ها ازنرم افزار ArcGIS 10.5 استفاده شد. بر اساس نتایج حدود 80% منطقه برای تفرج متمرکز دارای توان است.

    کلیدواژگان: توان اکولوژیک، تفرج متمرکز، پارک چیتگر
  • اکرم احمدی*، مریم مصلحی، امید ذاکری صفحات 157-169
    زمینه و هدف

    آب شویی از سطح پوشش گیاهی که حاصل رابطه پیچیده‎ خاک و پوشش گیاهی است بخش مهمی از چرخه عناصر غذایی است که قابلیت دسترسی گیاهان به عناصر و یا خروج مواد غذایی از اکوسیستم را در کنار فرآیند تجزیه کنترل می‎نماید. لذا هدف از این تحقیق بررسی اهمیت آبشویی درختان در چرخه عناصر غذایی (کاتیون‎های بازی) و معرفی آن به عنوان یک منبع مغذی فوری بر بهبود حاصلخیزی خاک و پایداری اکوسیستم جنگل می‎باشد.

    روش بررسی

     این مطالعات به‎صورت مروری بر مطالعات منتشرشده در منابع جامع و معتبر علمی داخلی و بین المللی انجام شده است.

    یافته ها

    آب شویی عناصر غذایی از تاج و پوشش کف درختان با قابلیت جذب سریع، از عوامل مهم حاصلخیزی خاک و پایداری بوم سازگان ها به شمار می رود که بایستی در مدیریت مورد توجه قرار گیرد. اعمال مدیریت در جنگل با تاثیر بر درصد تاج پوشش، آبشویی، کیفیت لاشبرگ و مواد آلی، چرخه عناصر غذایی، کیفیت و دسترسی به کاتیون‎ها را در خاک و گیاه تحت‎الشعاع قرار می‎دهد.

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین جهت برنامه‎ریزی‎های مدیریتی در طرح‎های جنگلداری و نشانه‎گذاری‎ها، شدت قطع، شدت تنک‎کردن و روشن کردن نیاز به اطلاعات تکمیلی درباره وضعیت، میزان و شدت آبشویی در هر منطقه است تا با یک برنامه‎ریزی جامع از برهم خوردن تعادل اکوسیستم جلوگیری شود. در واقع با داشتن اطلاعات کافی در زمینه عملکرد آبشویی گونه‎های مختلف و بکارگیری آن در بخش اجرا، می‎توان به تعیین ترکیب صحیح در جنگل‎کاری و عملیات پرورشی همراه با حفظ حاصلخیزی خاک و افزایش پتانسیل تولید پرداخت.

    کلیدواژگان: آبشویی درختان، دینامیک کاتیون‎های بازی، چرخه عناصر غذایی، حاصلخیزی خاک
  • صادق قوامی جمال*، حامد غلامی، مهرداد رجبی حران، محمدحسین مبینی صفحات 171-185
    زمینه هدف

    سد ماملو در استان تهران برای تامین نیاز آب کشاورزی در دشت ورامین احداث گردیده، اما به دلیل تامین آب شرب شهر تهران حجم محدودی از آب ذخیره شده به سمت دشت عرضه می شود. از مهم ترین اثرات عدم عرضه کافی آب سطحی در دشت ورامین، کاهش سطح سفره های زیرزمینی و نشست زمین است. در این پژوهش سعی می شود به بررسی تاثیر سد ماملو بر میزان فرونشست دشت ورامین پرداخته شود.

    روش بررسی

    تغییرات سطح آب زیر زمینی منطقه، تغییرات هیدروگراف واحد دشت و تغییرات کمی آب زیرزمینی در محدوده مطالعاتی که در پایین دست سد قرار دارد در دو مقطع زمانی قبل و بعد از بهره برداری مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده از شبکه پیزومتری منتخب و با توجه به تقسیم بندی محدوده مطالعاتی به دو منطقه شمالی و جنوبی، بیشترین مقدار افت در بخش شمالی بود و پس از احداث سد ماملو نقاط تخلیه جدیدی بر اساس نقشه های هم پتانسیل در نقاط شمالی و مرکزی به وجود آمد که مراکز جمعیتی و کشاورزی در آن قرار داشت و در نقاط جنوبی هم به دلیل نوع ساختار زمین شناسی و ضخامت کمتر آبرفت، خالی شدن منافذ لایه آبدار منجر به نشست در برخی مناطق گردیده است. در نهایت خروجی نقشه های آب زیرزمینی با نقشه های زمین شناسی و خروجی داده های راداری ماهواره ها مقایسه شد و انطباق مناطقی که از نظر تخلیه آب زیر زمینی بیشترین افت را داشته اند با نقاطی که بیشترین جابجابی عمودی در مناطق جنوبی و در مناطق مرکزی در نقشه های راداری را دارا بودند کاملا مشخص بود.

    بحث و نتیجه گیری

    با بررسی نتایج به دست آمده از تحلیل افت پیزومترهای محدوده مطالعاتی دشت ورامین و گسترش تعداد و عمق چاه های عمیق در سطح دشت مذکور، تغییر در رژیم جریان آب زیرزمینی و کم شدن حجم آبخوان واضح است. بعد از احداث سد ماملو مقدار این افت به ویژه در اراضی بخش شمالی افزایش یافته و عدم برنامه ریزی صحیح در تامین نیازهای بخش کشاورزی دشت که سهم عمده ای از مصرف آب استحصال شده از منابع زیرزمینی را داراست، شرایط اقلیمی و اجتماعی پایین دست سد را با چالش هایی اساسی مواجه کرده است. با توجه به ساخته شدن سد ماملو درست در محل ورود رودخانه جاجرود به دشت ورامین، عملا با کاهش چشمگیر جریان سطحی به منطقه، به مرور زمان تراز سطح ایستابی نیز با کاهش مواجه شده است. این کاهش در نیمه شمالی دشت و در مناطقی که ضخامت آبرفت بیشتر است، مقادیر بالاتری داشت. بر اساس خروجی نقشه های ماهواره ای و فرونشست تهیه شده توسط سازمان نقشه برداری، نواحی ای که دچار مقدار تخلیه و افت بیشتری در طول دوره آماری بود منطبق بر مناطق دارای نشست بیشتر در نقشه های فرونشست است.

    کلیدواژگان: سد ماملو، فرونشست زمین، سطح آب زیر زمینی، آبخوان، دشت ورامین
  • مهدی نژادنادری*، حمید گوران اوریمی صفحات 187-204
    زمینه هدف

    تخلیه فلزات سنگین ناشی از صنایع مختلف اثرات منفی بر محیط زیست و ارگانیسم های زنده دارد. فن آوری های مرسوم حذف فلزات سنگین از محلول های آبی از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نبوده و علاوه بر عدم اثر بخشی در غلظت های پایین یون فلزی به مقدار زیادی لجن شیمیایی تولید می نمایند. جذب زیستی نیکل بوسیله بیومس غیر زنده و غیر فعال میکروبی و یا مشتق شده از گیاهان یک فن آوری آلترناتیو و مبتکرانه برای حذف این آلودگی از محلول های آبی است که ضمن مرتفع کردن مشکلات روش های مرسوم عنوان شده در این مقاله از قابلیت دسترسی فراوان جاذب توام با تجدید پذیری و ظرفیت جذب بالا برخوردار می باشد.

    روش بررسی

    در این پژوهش، در مطالعه ای مروری با هدف معرفی انواع جاذب های زیستی میکروبی و مشتق شده از گیاهان به منظور حذف نیکل از محلول آبی و آشکارسازی ظرفیت جذب هر جاذب، از مقاله های یافت شده در بین سالهای 2001 تا 2020 استفاده شده است.

    یافته ها

    تحقیقات صورت گرفته و نتایج حاصل از آن با توجه به مزایای بالقوه، استفاده از این بیومس ها به عنوان جاذب زیستی جهت حذف نیکل در محلول آبی را به عنوان چشم اندازی امیدوار کننده و دوستدار محیط زیست پیشنهاد می کند.

    بحث و نتیجه گیری

    براساس مطالعات ترمودینامیکی در اکثر فرآیندهای جذب زیستی نیکل با جاذب های مختلف ، مقدار  منفی و مقدار  مثبت  گزارش گردیده است. مقدار منفی  ناشی از خودبخودی بودن فرآیند و مقدار مثبت   ناشی از افزایش برخوردهای تصادفی بین جامد و محلول در طول فرآیند دارد.

    کلیدواژگان: جذب زیستی، نیکل، جاذب زیستی، محلول های آبی، ترمودینامیک
  • بهمن خسروی پور*، آمنه سواری ممبنی صفحات 205-216
    زمینه و هدف

    امروزه بحران محیط‏زیست به یک مساله جدی و یکی از چالش برانگیزترین مسایل تبدیل شده است. چرا که پیامدهای مهم و بلند مدت عملکرد انسان بر روی محیط زیست با شتاب بیشتری در حال آشکار شدن است. بر این اساس، نظریه پردازان معتقدند تمام مشکلات زیست ‏محیطی که ناشی از فعالیت‏های انسان است، با به کارگیری فناوری صرف حل نمی‏شوند و تغییرات در رفتار انسان مورد نیاز است. این پژوهش تلاش دارد به بررسی، تحلیل و تبیین ترویج اخلاق زیست‏ محیطی بپردازد.

    روش بررسی

    این پژوهش به شیوه مروری و تحلیلی در پی بررسی رفتار اخلاقی مناسب در ارتباط با محیط‏زیست بوده که جمع‏ آوری اطلاعات با استفاده از منابع کتابخانه‏ای و سایت‏های اینترنتی بوده است.

    یافته‏ ها: 

    مطابق با یافته ‏های پژوهش بسیاری از مسایل وابسته به محیط ‏زیست امروزه به طور مستقیم یا غیر مستقیم نتیجه رفتارهای روزمره انسان است. بسیاری بر این باورند که راه‏حل بحران‏های زیست ‏محیطی را می‏بایست در تغییر رفتار انسان و تغییر شیوه‏ ی زندگی وی بر روی زمین جستجو کرد. از این رو تغییر شیوه‏ ی زندگی به عنوان نیروی محرکه برای ترویج آگاهی ‏های زیست ‏محیطی با استفاده از الگوها و رفتارها می‏باشد که انسان می‏تواند به جای تخریب محیط ‏زیست، با تعدیل سطح نیازهای خود و تطبیق شیوه زندگی خود با محدودیت ‏های موجود نقش مهمی در کاهش و کنترل مشکلات و مسایل مرتبط با محیط‏ زیست داشته باشد.

    نتیجه‏ گیری:

     آموزش‏های ترویجی می‏تواند حس امانت داری و مسیولیت‏ پذیری انسان‏ها را برانگیخته تا آن‏ها بتوانند در حفظ محیط زیست نقش موثرتری ایفا کنند.

    کلیدواژگان: اخلاق زیست محیطی، ترویج کشاورزی، تغییر شیوه‏ی زندگی
  • افشین اشرف زاده، جابر صالح پور، آرزو شریفی* صفحات 217-233

    تغییر اقلیم یکی از مهم‏ترین چالش‏هایی است که بخش‏های مختلف زندگی انسان را تحت تاثیر قرار می‏دهد. از مهم‏ترین پیامدهای تغییر اقلیم می‏توان به تاثیر بر منابع آب و وقوع خشکسالی‏ها اشاره کرد. در این پژوهش به ارزیابی اثرات تغییر اقلیم بر وضعیت خشکسالی حوضه آبخیز حبله ‏رود طی سه دهه آینده با استفاده از شاخص خشکسالی دهک (DI) و شاخص بارش استاندارد شده (SPI) پرداخته شد. در ابتدا داده ‏های ماهانه خروجی مدل گردش عمومی جو (GCM) HADCM3، تحت سناریوی A2 در مدل آماری LARS-WG5 ریزمقیاس شده و توانایی این مدل در شبیه‏ سازی اقلیم گذشته (دوره 2010-1995) ایستگاه سینوپتیک فیروزکوه حوضه آبخیز حبله‏رود مورد تایید قرار گرفت. سپس پارامترهای اقلیمی دمای کمینه، دمای بیشینه، بارش و ساعات آفتابی برای دوره 2040-2011 برای ایستگاه مورد مطالعه شبیه ‏سازی شد. نتایج به‏ دست آمده از ایستگاه نشان داد میانگین سالانه دمای بیشینه به میزان 47/0درجه سلسیوس و دمای کمینه 56/0 درجه سلسیوس افزایش خواهد یافت. نوسانات بارش سالانه اختلاف معنی داری با بارش در دوره پایه ندارد به ‏طوری‏ که بارش در دوره آتی 06/0 میلی‏متر تغییر خواهد کرد. سپس با استفاده از داده‏های بارش، وضعیت خشکسالی حوضه به کمک دو شاخص خشکسالی ذکر شده در مقیاس سالانه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به‏ دست آمده نشان داد که این دو شاخص هم‏خوانی خوبی با هم دارند. هم‏چنین نتایج بیان‏گر کاهش وقوع خشکسالی‏های شدید در بیشتر سال‏های سه دهه آینده می‏باشد. به‏ طور کلی طی دوره‏ های آتی وضعیت نرمال افزایش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، GCM، ریزمقیاس نمایی، خشکسالی، HadCM3، LARS-WG، شاخص DI، شاخص SPI
  • نورالدین حسین پورآزاد*، احسان شکری، نجمه نصیری صفحات 235-248
    زمینه و هدف

    در سال‏های اخیر، استفاده از کربن فعال همراه با نانوکاتالیست‏های فلزی برای حذف بقایای آفت‏کش‏ها از محیط زیست، مورد توجه محققین قرار گرفته است. هدف از این پژوهش، حذف بقایای دیازینون از آب با استفاده از نانوکامپوزیت Nano-MnO2/PAC ساخته شده از کربن فعال میوه کاج Pinus eldarica حاوی نانوذرات دی‏اکسید منگنز می‏باشد.

    روش بررسی

    ابتدا بقایای پودر شده میوه کاج با استفاده از اسید فسفریک بعنوان فعال کننده و به روش شیمیایی-گرمایی در اتمسفر نرمال تبدیل به کربن فعال گردید و سپس نانوذرات دی‏اکسید منگنز در بستر آن سنتز شده سپس ساختار شیمیایی و ظاهر کربن میوه کاج و نانوکامپوزیت حاصل با روش‏های مشخصه‏یابی SEM، TEM، XRD و IR توصیف شد. در ادامه آزمایشات جذب به منظور ارزیابی کارایی حذف دیازینون از محلول آبی با اعمال متغیرهای عملیاتی شامل pH (10-2)، دما (◦C42-16)، زمان تماس (min 120-2) و در غلظت‏های اولیه دیازینون (mg/L 100-05/0) مطالعه گردید.

    یافته‏ ها:

     تصاویر میکروسکوپی و آنالیز طیف نشان داد که نانوذرات دی‏اکسید منگنز با اندازه تقریبی 5/37 نانومتر با پراکنش مطلوب در ساختار نانوکامپوزیت حضور داشته و مقادیر جزیی از نانوکامپوزیت (mg/L 3) قادر است 6/94 درصد از سم با غلظت اولیه mg/L 40 را از آب خارج نماید. بهترین توصیف از فرآیند جذب در pH بهینه 4 و برازش داده‏ها در مدل ایزوترم لانگمویر با ضریب همبستگی 985/0 بدست آمد.

    نتیجه ‏گیری: 

    با توجه به نتایج، حضور نانوذرات دی‏اکسید منگنز کارایی قابلیت حذف دیازینون را در مقایسه با کربن فعال میوه کاج به میزان 7/13 درصد بهبود می‏بخشد.

    کلیدواژگان: دیازینون، جذب سطحی، میوه کاج، کربن فعال، نانوکامپوزیت، نانوذرات دی‏اکسید منگنز
  • پونه قنبری، مینا حکاک زاده*، محسن منوچهری نژاد صفحات 249-266
    زمینه هدف

    هدف این مقاله تدوین چارچوب مدل توسعه تمدن بوم‏شناختی و زیست‏محیطی در ورزش با رویکرد طرح‏های ترکیبی بود.

    روش بررسی

    روش پژوهش ترکیبی اکتشافی دو مرحله‏ای از نوع ابزارسازی بود. روش پژوهش کیفی، مطالعه موردی کیفی و مشارکت‏کنندگان بالقوه شامل14 نفر از متخصصان عضو هییت علمی بودند. رویکرد نمونه‏ گیری، هدفمند و روش نمونه‏ گیری صاحب‏ نظران کلیدی بود. گردآوری اطلاعات تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. ابزار پژوهش مصاحبه نمیه‏ ساختارمند بود. در بخش کمی روش پژوهش توصیفی- پیمایشی بود؛ که تعداد آنان با توجه به تعداد 51 فدراسیون فعال در کشور، شامل 153 نفر بودند. با توجه به جدول حجم نمونه مورگان، تعداد 113 نفر بر اساس روش نمونه‏ گیری دردسترس به عنوان نمونه پژوهش مشخص گردیدند. در نهایت پس از پخش و جمع ‏آوری پرسشنامه‏ های پژوهش؛ تعداد 89 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده‏ها از آمار توصیفی و مدل معادلات ساختاری برای بررسی برازش مدل پژوهش استفاده گردید.

    یافته ‏ها:

     نتایج پژوهش نشان داد که مقدار T مربوطه هر عامل تاثیر معناداری را دارن و تمامی چارچوب مدل توسعه تمدن بوم‏ شناختی و زیست ‏محیطی در ورزش مورد تایید قرار گرفت. همچنین نتایج پژوهش حاضر نشان داد که توسعه تمدن بوم‏شناختی و زیست‏ محیطی در ورزش شامل شرایط علی، شرایط زمینه‏ای، شرایط مداخله‏ای، پیامدها، راهبردها می‏باشد. همچنین نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مدل پژوهش از برازش مناسبی برخوردار می‏باشد.

    بحث و نتیجه‏ گیری:

     همانگونه که نتایج این پژوهش نشان داد فعالیت‏های سازمان‏های ورزشی بر توسعه تمدن بوم شناختی و زیست محیطی در ورزش تاثیر فراوانی دارد.

    کلیدواژگان: تمدن بوم شناختی، محیط زیست، توسعه پایدار
  • سولماز بابازاده اسکویی، علی زینالی عظیم*، فرانک عدلی فر، منصوره جمشیدی صفحات 267-283
    هدف و زمینه

    تلاش برای ادراک محیط و کیفیت فضاهای شهری در محیط زندگی از اساسی‏ترین مسایلی است که متفکران حوزه های شهری به دلیل افت کیفیت محیطی، بخصوص فضاهای شهری از بعد زیباشناسی و حس تعلق باید به آن توجه کنند، تا محیطی سرزنده و متناسب با روحیات و نیازهای کاربران خلق نمایند. با عنایت به این موضوع، هدف تحقیق حاضر تحلیل کیفیت محیط شهری با دلبستگی مکانی و ادراک زیبایی‏شناسی در فضاهای کلانشهر تبریز می‏باشد.

    روش بررسی

    روش تحقیق بصورت توصیفی- تحلیلی و از نوع پیمایشی می باشد. حجم نمونه 384 نفر از بازدیدکنندگان میدان ساعت تبریز می‏باشد. برای مدل ساختاری از تحلیل عاملی مرتبه دوم (SEM) از نرم‏افزار Amos نسخه 26 و SPSS استفاده شد.

    یافته ‏ها: 

    یافته‏ ها نشان می‏دهد که در مدل ساختار نهایی دو مولفه زیباشناسی محیطی (مستقیم با 96/0 و غیر مستقیم 65/0) و حس تعلق هم به طور (مستقیم با 94/0 و غیر مستقیم با 78/0) در کل، با 93/0 در بهبود کیفیت محیطی در میدان ساعت تبریز تاثیرگذار بوده اند.

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین بین کیفیت محیطی فضاهای شهری با زیباشناسی و حس تعلق شهروندان رابطه مستقیم مثبت و معناداری وجود دارد که علت و معلول یکدیگر در ارتقا کیفیت محیطی و فضاهای شهری هستند.بحث و نتیجه‏گیری: همانگونه که نتایج این پژوهش نشان داد فعالیت‏های سازمان‏های ورزشی بر توسعه تمدن بوم شناختی و زیست محیطی در ورزش تاثیر فراوانی دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت محیطی، فضای شهری، حس‏تعلق، زیباشناسی، کلانشهر تبریز
  • سارا مشایخ، آزیتا بهبهانی نیا*، شهرزاد خرم نژادیان صفحات 285-296
    زمینه و هدف

    امروزه مدیریت مواد زاید، مسیله قابل ملاحظه ای در جهان است که از اهمیت حیاتی برخوردار می‏باشد. رشد روز افزون جمعیت و به تبع آن افزایش تولید مواد زاید، در چند دهه اخیر موضوع مدیریت مواد زاید جامد را بسیار اساسی می نماید.

    روش بررسی

    دراین پژوهش، جهت مدیریت مواد زاید جامد در شهر جدید پردیس چک لیست هایی از سلسله مراحل تولید تا دفع زباله تهیه گردیده و جهت جمع آوری داده ها ازشیوه مشاهده، مصاحبه و تکمیل پرسشنامه استفاده شده است. جهت شناسایی عوامل درونی (نقاط قوت و ضعف) و عوامل بیرونی (فرصت ها و تهدیدات) از پرسشنامه خبرگان به روش دلفی استفاده گردید. فهرست اولیه ای از عوامل داخلی و خارجی موثر بر راهبردهای مدیریت پسماند در منطقه تهیه و از تعدادی افراد مجرب به عنوان گروه دلفی خواسته شد در خصوص عوامل داخلی و خارجی موثر بر مدیریت پسماند در شهر جدید پردیس اظهار نظر کنند. پس از شناسایی عوامل داخلی و خارجی، وزن دهی معیارها به روش AHP صورت گرفت و سپس انواع راهبردهای ممکن در دسته هایST ، WO ،SO  و WT طبقه بندی شد

    یافته ‏ها:

     از میان مولفه های شناسایی شده دو عامل عدم وجود هماهنگی های درون بخشی و دفن غیربهداشتی مواد زاید جامد در محل دفن نهایی با امتیاز وزنی (074/0) به عنوان اساسی ترین ضعف و دو عامل عدم وجود هماهنگی های برون بخشی و آلودگی محیط زیست با امتیاز وزنی (081/0) به عنوان اساسی ترین تهدید،  سیستم مدیریت مواد زاید جامد شناسایی شد.

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین تمام عوامل اصلی (کاهش در مبدا، تولید، ذخیره، پردازش و اداره در محل، جمع آوری، حمل ونقل، بازیافت، دفع و مراقبت های بعد از دفع) باید در دستور کار سازمان مواد زاید جامد قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پسماند، توسعه پایدار، پردیس، SWOT، مدیریت
|
  • Sajad Ghanbari *, Mostafa Jafari, Zabihollah Nemati, Javad Hatami Pages 1-18
    Background and Objective

    Increasing the information of children and adolescents were occurred in a variety of ways, such as family, mass media, and communication with friends, and classroom instruction. Classroom instruction and other educational programs conducted in educational and non-educational settings are one of the most important ways to improve understanding of the concepts of climate change and environmental issues. Therefore, the main objective of this research is to educate and increase the awareness of adolescents about the concepts and issues of climate change and their knowledge of environmental programs among students.

    Analysis methodology

    Data were collected from 113 high school students in Tabriz by filling out a questionnaire at the academic year 2017-2018.

    Findings

    The results showed that students showed a difference in attitude before and after education. There was a significant difference in the significance of Arasbaran forests in the two stages before and after training. Among the four sources of catching environmental information, TV (65.4%) and Internet (50%) were the main source of information. In the pre-training phase, 31.3% of the students stated that climate change is not important. But in the post-training phase, none of the people pointed to the low importance of climate change. In the pre-training phase, 25% of people did not feel the risk of climate change, while after explaining the issue, it reached 3.8%. The comparison of the mean environmental perception in the pre and post education stage indicated that both protective measures including intent of support and enjoyment of existing resources had a significant increase.Discussion and

    Conclusions

    The factor of changing nature and human dominance of the utilization component was reduced, but only a significant decrease was observed in the altering nature factor. TV and internet were as the main information sources about environment and climate change and the related education can be touched by these options.

    Keywords: Climate Change, protective aim, Tabriz, educational programs
  • Elham Malekzadeh * Pages 19-23
    Aim and scope

    In the last few decades, contamination of the environment especially the soil by toxic metals has been increased extremely at worldwide. Entrance of toxic metals into the soil from various sources is a constant and serious threat to the health of plants, animals and human societies. Bioremediation by using of the beneficial soil microorganisms improves the remediation efficiency of the metal contaminated areas and is a suitable alternative method for substitution of current physico-chemical strategies.

    Methodology

    Arbuscular mycorrhizal (AM) fungi are found in virtually all ecosystems worldwide, including in soil contaminated with toxic metals. AM fungi sequestrate toxic metals at fungal intra- and extracellular structures by different mechanisms, so in addition to reduce their toxic effects on host plant prevent from their entrance in the food chain. This study has been addressed the role of glomalin as an important molecule of the cell wall of AM fungi spores and hyphae in soils contaminated by toxic metals.

    Finding

    The results showed that glomalin as a specific product of AM fungi, is present in the role of a heat shock protein as well a critical and main component of spores and hyphal cell wall.

    Conclusion

    Glomalin plays an essential and key role in maintaining and improving the soil health by reducing toxicity and availability of metals for symbiotic partner of AM fungi and other organisms.

    Keywords: Soil health, Bioremediation, Glomalin-metal complex, Mycorrhizal symbiosis
  • Seyed Abbas Poorhashemi, Seyed Behrad Mirfakhraei * Pages 25-38
    Background and Aim

    " Environmental Rule of Law" is an emerging concept which has been raised as a legal instrument by the United Nations Environment Program (UNEP) for the first time and it has been able to work in order to extent the environmental protection and to address the environmental challenges. This concept is generally derived from the notion of the Rule of law that derives from domestic law to international law. International Union for Conservation of Nature (IUCN) at the First World Congress on Environmental Law has developed a Declaration to better understand the concept of 13 principles that can play a significant role in the goals of sustainable development; some of the principles referred to others.  In fact, the emphasis is on the fundamental principles of environmental law, and new principles have been introduced, which can be considered through the pursuit of sustainable development goals. Also, for the implementation of this concept, administrative and educational solutions are addressed in this Declaration. This paper examines the "Environmental Rule of law" and its role in sustainable development goals by emphasizing on the International Union for Conservation of Nature on the World Declaration on the Environmental. In addition, the aim of this article is to provide some solutions to the legal and executive challenges in this matter.

    Methods

    In this research, information has been collected by observing a library according to documents, texts, articles, etc. And in terms of the type of data, it is considered a qualitative method.

    Findings

    The concept of the rule of law especially environmental issues at the level of international law, as a unifying solution to provide the progress of sustainable development.

    Discussion and Conclusion

    The principles considered for the mentioned concept of environmental rule of law; it is important to lead to the reduction of adverse effects, reduce conflicts over resources and facilitate the goals of the third generation of human rights as a legal solution to achieve the goals of sustainable development and justice.

    Keywords: Environmental Rule of Law, Environmental Law, IUCN, Sustainable development
  • Fatemeh Tamadon, Haniyeh Nowzari * Pages 39-49
    Background and Objective

    Providing safe drinking water is so essential for human consumption adequately and healthy. Therefore, knowledge of the physicochemical quality of water resources can play a major role in their utilization and consumption for drinking. Measurement and monitoring of water quality parameters is the first step for ensuring safe water. The aim of this study was to investigate the quality of drinking water wells of Zarghan plain in Fars province.

    Methods

    For this purpose, the data of meteorology, groundwater level and physicochemical experiments of 12 parameters including Total Dissolved Solids, Total Hardness, Electrical Conductivity, pH, Sulfate, Bicarbonate, Nitrate, Sodium, Calcium, Magnesium, Chloride and Fluoride of ten drinking water wells in Zarghan rural district during 2011-2016 were used.

    Findings

    Data were analyzed by Pearson correlation matrix and one sample t-test using SPSS software. The results of comparing different parameters of water wells in Zarghan area with the national standard during 5-year-period showed that with decreasing groundwater level due to drought, the amount of Magnesium, Chloride, Sodium, Total Hardness and Electrical Conductivity increased and exceeded the maximum standard limit for drinking.

    Discussion and Conclusion

    Water wells no. 1, 2, 4 and 7 have a better level of drinking water quality than water wells no. 5, 6, 9 and 10 due to decreasing rain and drought, uncontrolled harvesting of groundwater resources, and differences in the matter nature and type of soil of each part of the area.

    Keywords: Groundwater Resources, Water quality, standard limit, Groundwater level, Zarghan
  • Vajiheh Zohoorparvandeh *, Azam Hajizadeh Pages 51-69
    Background and Objective

    The purpose of this study was to examine the effectiveness of the acquisition of acquired cultural capital on the environmental behaviors of students in Tehran.

    Analysis methodology

    The statistical population of this research includes all elementary students in district 4 of district 5 of Tehran city, which was selected by multistage cluster sampling method and 50 students who were willing to cooperate were selected as sample. These 50 fully peer groups were selected in two groups of 25 and A and A, group A received 13 sessions of cultural training group training, and group B was the control group. Analysis of variance was also used to analyze the data.

    Findings

    Findings showed that acquisition of acquired cultural capital significantly increased the positive environmental behaviors. The students who were in the experimental group had a significant environmental behaviors (environmental protection, familiarity with recycling, saving on consumption, proper use and reuse of waste from students who were in the control group) Recoverable) and this positive effect was constant over time.

    Discussion and Conclusions

    Today, the development of cultural capital and its promotion is emphasized in order to reduce and control social issues such as environmental crises, and it seems that sustainable development, especially its environmental aspect, depends on the promotion of cultural capital. . Based on this, it seems that with the developments of the last few years, we can benefit from the concept of cultural capital as a predictive variable in the analysis of socio-cultural issues such as behaviors and environmental attitudes.

    Keywords: Educational acquisition of acquired capital, environmental behavior, students
  • Seyedeh Hoda Rahmati *, Khashayar Mohammadbeigi, Rohollah Bagheri, Seyed Mostafa Sadati Kiadehi Pages 71-84
    Background and Objective

    In recent decade, various researches have been performed on the application of nanoparticles in the water and wastewater industries. In generally, these nanoparticles are divided to carbon nanotubes, metal oxide nanoparticles. Carbon nanotubes have a high active specific surface, while easy reuse. Metal oxide nanoparticles have the proper selectivity for absorbing toxic compounds and heavy metals. Polymeric nanoadsorbents have Bifunctional (inner shell adsorbs organics, outer branches adsorb heavy metals) and reusable. Zeolites have high specific surface and adsorption ability. In this paper has been studied a review of nanoadsorbents and their applications in water and wastewater treatment systems.
    Analysis

    methodology

    Research documents and data have been gathered based on review articles methodology by searching the reference data banks of articles and scientific resources and researches conducted inside and outside Iran in the field of nano adsorbents for water and wastewater treatment systems.

    Findings

     The results of this study shows that  there are many research about  iron oxide and carbon nanotubes, but less research is done in the field of silver nanoparticles with high antibacterial properties to remove viruses, bacteria and fungi from water and wastewater.

    Discussion and Conclusions

    Regard to development and applications of nanoabsorbents in the field of water and wastewater treatment systems, it is suggested that researches with an applied and industrial point of view be considered in the research and scientific centers of the country to enable the possibility of water recovery and optimization of the treatment system.

    Keywords: Nano adsorbent, Treatment, Water, Wastewater
  • Fariborz Yousefvand, Ramin Bayat * Pages 85-95
    Background and purpose

    Purified water is one of the most important elements in the health of human societies, so trying to purify water through water treatment plants is justifiable even with high costs. Surface waters often have a greater variety of pollutants than underground waters, and for this reason, treatment processes may be more complicated for such waters. In water treatment plants, the purification process starts through the inlet pipe to the treatment plant and enters the urban water stream by passing through garbage collection structures, aeration, microstrainer, rapid mixing, superpulsator, sand filter and tank. Like the concentrator, the recycling tank and the contaminated mechanical dewatering are divided into two parts that can be treated and cannot be treated, and the non-degradable solids are directed out of the tank.

     Research method

    This article has investigated the construction method and performance of different parts of water treatment plants in an executive and scientific way by reviewing reliable scientific databases and the experiences of the authors.

    Findings

    The performance of different parts of the treatment plant and their construction methods have been analyzed and the importance and position of each part has been discussed.

    Discussion and conclusion

    The process of water purification from the time of entering the water treatment plant to the time of its exit was investigated in detail, including the construction method, which provides useful information for planners, designers and activists in this field

    Keywords: Water treatment plant, tank, sand filter, Pollutant, construction method
  • Raziye Saeid, Majid Abbaspour, Seyed Alireza Haji Seyed Mirzahosseini *, Nabiollah Mansoori Pages 97-109
    Purpose History

    Emergence of high-voltage power lines in the human life has fueled the investigations on the adverse impacts of magnetic fields on the human and environment. Contact with these fields will adversely affect the human health. On the other hand, extent of these sources due to the waves’ invisibility and propagation from different sources has increased the importance of these studies. The aim of this research is to evaluate the magnetic flux density in the vicinity of the high-voltage power lines and determine the critical points in GIS.

    Materials and Methods

    In this field research, measurements were conducted in 13 districts of Isfahan using wave-measuring device (HI-3604) according to IEEE standard in 522 points. The results were analyzed by SPSS and GIS.

    Findings/Results

    Minimum and maximum magnetic flux densities were 0.13 and 4.6 µT measured at 0 and 20 m distances from the high-voltage power line, respectively. This shows that the measured quantitates will be declined by increase of the distance and height and reduction of the current. A significant relationship was observed between the magnetic flux density and distance, height and current (P-value>0.05).

    Discussion and Conclution

    The results also suggested that the magnetic flux density was lower than the ICNIRP in all the investigated points. However, regarding the consequences of these waves even in far smaller levels (compared to the standard) on the human health, the residential regions should be established in proper distance to these lines to minimize the exposure. In GIS, the critical points were observed in Shafagh Blvd. in vicinity of line 230; while the safe pints were located in Vali-e-Asr St. in vicinity of 63-kV line.

    Keywords: Magnetic flux density, high power lines, extremely low frequency
  • Mohammadreza Goodarzi *, Atiyeh Fatehifar Pages 111-127
    Background and Objective

    Today, the excessive use of fossil fuels has increased the emissions of greenhouse and climate change. Climate change not only affects changes in the mean of variables such as temperature and total precipitation, but also increases the incidence of maximum events. Therefore, the impact of climate change on temperature and precipitation parameters as well as extreme precipitation can be very important for future planning.

    Analysis methodology

    In this study, to investigate the effect of climate change on temperature and precipitation parameters, CanESM2 general circulation model, according to assessment report fifth (AR5) of the intergovernmental panel on climate change used of new scenarios Representative Concentration Pathways (RCP) Contains RCP2.6, RCP4.5 and RCP8.5 and Statistical down scaling model (SDSM) for down scaling Large scale data GCM for simulation has been used during the period 2030-2059. Then the efficiency of the model will be evaluated with three indicators: root mean square error (RMSE), coefficient of determination (R2) and nash–sutcliffe efficiency (NSE).

    Findings

    The results of the research in the first stage of downscaling with the SDSM model show the good efficiency of the model. The R2 and NSE coefficients for the calibration period of the Azarshahr station are 0.99, 0.99 for temperature and 0.95, 0.95, precipitation and for the Ghermezigol station is 0.91, 0.86. The results indicate the minimum and maximum temperature increase, especially in the month of April to July in this basin, with the highest increase relative to RCP8.5 at 0.26 ° C. Also, precipitation in the Azarshahr station increased by 7.44% under RCP 2.6 and at the Ghermezigol station decreased by 7.57%, under RCP8.5. The decreasing trend of precipitation can be seen in the scenarios, so that the most pessimistic scenario (RCP8.5) shows the greatest decrease. The results of the investigation of extreme rainfalls showed that despite the climate changes and the decrease of precipitation and increase in temperature and consequently the increase of evaporation and the lack of water resources and drought, one should not ignore floods and extreme rainfalls.

    Discussion and Conclusions

    In general, the results have shown an increase in the amount of maximum rainfall in the future. With such simulations, it can be seen that climate change has caused an increase in the amount and frequency of extreme rainfall, even in basins that have brought about a decrease in average annual rainfall. In the present study, in the stations where the amount of rainfall increases in different seasons, the increase in the amount of rainfall will increase the risk of flooding, so it is necessary to pay special attention to the management of water resources and flood control of the basin.

    Keywords: Climate Change, Statistical down scaling, CanESM2, RCP, SDSM
  • Mohammad Hossein Saraei *, Mahin Hazeri, Marziyah Asadalaei Pages 129-143
    Target field

    With the increasing urban population, increasing prosperity, extreme consumerism and changing patterns of people's lives, has increased the amount of waste. In the absence of waste management, will be many environmental problems. The purpose of the research is to evaluate and understand the current state of waste in Yazd city, to explain and analyze the strengths and weaknesses of the waste system, and to formulate waste management strategies for this city.

    Analysis method

    The nature and method of research is descriptive - analytical. Information is collected by field and library studies. This study was conducted in Yazd city. The waste situation in Yazd city is studied by D.P.S.R model. Driving forces include population, household welfare and consumption pattern. Pressure factors are commercial, office, educational, cultural, industrial workshops, health centers. After examining the Driving forces and pressure factors, the present situation is described. The swot model has been used to provide responses.

    Findings

    Region 2 with the highest density of the population has the highest amount of waste in the Yazd city. Per capita waste in1 Region, is lower than other areas of Yazd city. Per capita waste in 3 Region is higher than other parts of the city. The implementation of source separation program is the most important strength and lack of citizen participation is the most important weakness. Low waste per capita and sustainable employment through the recycling industry is the most important opportunities. The negative attitudes to waste-related occupations and the inadequate cooperation of other organs are the most important threats.

    Results

    Population density leads to more waste production, but the composition of waste depends on the welfare status of citizens. Comparison of wet and dry waste in Yazd city in 1385 and 1394 shows that the amount of dry waste has increased compared to wet waste, which is an indication of the change in the consumption pattern in Yazd city.

    Keywords: Waste management, D.P.S.R model, Yazd city
  • Hadis Zaheri *, Mohammad Rezvani Pages 145-155
    Basis and Goal

    Chitgar park with an area of 54000 hectares including heights is limited to the chitgar land to the north, from the south to the Tehran-karaj freeway, from the west to azadshahr and pykanshahr and from the east to the rabbit area of the valley is limited and with an area of about 950 hectares of land plowed, of the largest forest parks and tourist hub of Tehran province is considered. Evaluating the ecological capability of areas for ecotourism known as a means to achieve this goal.

    Method of Studing

    Regarding the ecological characteristics of the area, environmental assessment of Chitgar Park for a central outing using a hierarchical analysis process was performed. First by reviewing various sources criteria and sub criteria are selected, then, using the paired comparison questionnaire weigth of criteria and sub-criteria were determined and used from the hierarchical analysis process to measure the criteria.

    Findings

    Maps were prepared for the specified factors and according to the given weights in the paired comparision questionnaire weight maps were also prepared, then the map of concentrated recreation entertainment was classified and the area of each floor was determined.

    Results

    Power assessment was made according to the weigth assigned to the central recreation expertchoice 11 were used to weigth the criteria and ArcGIS 10.5 software was used to analyze the layers. Based on the results, about 80% of the area is concentrated on the central reflexion.

    Keywords: Ecologycal ability, Centralized outing, Chitgar park
  • Akrama Ahmadi *, Maryam Moslehi, Omid Zakeri Pages 157-169
    Background

    The leaching from the surface of vegetation resulting from the complex relationship of soil and vegetation is an important part of the nutrition cycle that controls the ability of plants to access elements or the release of food from the ecosystem along with the decomposition process. Therefore, the aim of this study was to investigate the importance of trees leaching in the nutrient cycle (base cations) and introduce it as a vital nutrient source for improving soil fertility and sustainability of forest ecosystems.

    Methods

    This study is a review on published studies, a library and a comprehensive review of the literature, nationally and internationally.  

    Results

    Leaching of nutrients from the canopy and forest floor with rapid absorption is an important factor of soil fertility and sustainability of ecosystems that should be considered in the forest management. Forest management and forest cover influence the nutrient quality and access in the soil and plants by erosion, litter quality, organic matter and nutrient cycling. For the forest management plan and marking, cut intensity, thinning and lightening intensity, additional information about the status and leaching intensity is required in any area to prevent the imbalance of the ecosystem with a comprehensive plan.

    Discussion and Conclusion

    In fact, with sufficient information on the leaching function of different species and using in management, we can determine the correct combination in forestry and silviculture operations associated with soil fertility protection and increase of production potential.

    Keywords: Tree leaching, Base cation dynamics, nutrient cycle, soil fertilities
  • Sadegh Ghavami Jamal *, Hamed Gholami, Mehrdad Rajabi, Mohammad Hossein Mobini Pages 171-185
    Objective

    Mamloo dam in Tehran province has been built to meet the needs of agricultural water in Varamin plain, but due to the drinking water supply in Tehran, a limited amount of stored water is supplied to the plain. One of the most important effects of the insufficient supply of surface water in Varamin plain is the reduction of groundwater aquifers and land subsidence. In this study, the effect of the Mamloo dam on land subsidence in the Varamin plain was investigated.

    Analysis method

    The changes in groundwater level and the unit hydrograph of the plain and quantitative changes of groundwater in the study area of Varamin plain located downstream of the dam were studied and analyzed in two periods before and after the operation of the Mamloo dam.

    Findings

    Based on the results obtained from the selected piezometric network and according to the division of the study area into northern and southern regions, the greatest amount of decline was in the northern part. After the construction of the Mamloo Dam, new evacuation points were created based on the potential maps in the northern and central parts, where the population and agriculture centers were located. In the south, due to the type of geological structure and less alluvial thickness, the emptying of the pores of the aqueous layer has led to subsidence in some areas. Finally, the adaptation of the areas with the greatest decrease in groundwater discharge to the areas with the highest vertical displacement in the southern and central regions in the radar maps was quite clear.

    Discussion and Conclusion

    By investigating the results obtained from the analysis of the drop of piezometers in the study area of ​​Varamin plain and the expansion of the number and depth of deep wells in the mentioned plain, the change in the underground water flow regime and the reduction of the aquifer volume are clear. After the construction of the Mamloo dam, the amount of this drop has increased, especially in the lands of the northern part. In addition, the lack of proper planning in meeting the needs of the agricultural sector of the plain, which has a major share in the consumption of water obtained from underground sources, has caused major challenges in the climatic and social conditions downstream of the dam. Due to the construction of the Mamloo dam at the entrance of the Jajrood River to Varamin plain, the level of the water table has decreased over time due to the significant reduction of surface flow to the region. This decrease had higher values ​​in the northern half of the plain and in the areas where the thickness of alluvium is greater. Based on the output of satellite and subsidence maps, the areas that experienced more discharge and drop during the statistical period correspond to the areas with more subsidence in the subsidence maps.

    Keywords: Mamloo dam, Land subsidence, Groundwater level, Aquifer, Varamin plain
  • Mehdi Nezhadnaderi *, Hamid Goran Ourimi Pages 187-204
    Objective field

    The discharge of heavy metals from various industries has negative effects on the environment and living organisms. Conventional technologies for removing heavy metals from aqueous solutions are not economically viable and, in addition to not being effective at low concentrations of metal ions, produce large amounts of chemical sludge. Nickel's biological uptake by living, inactive, microbial or plant-derived biomass is an alternative and innovative technology to remove this contamination from aqueous solutions. It has high absorbency and reabsorption capacity.
    Investigation

    method

    In this research, in a review study with the aim of introducing different types of microbial and plant-derived biological adsorbents in order to remove nickel from aqueous solution and reveal the adsorption capacity of each adsorbent, articles found between 2001 and 2020 have been used.

    Findings

    Research has shown that the use of these biomass as a biological adsorbent for the removal of nickel in aqueous solution is a promising and environmentally friendly prospect.

    Discussion and conclusion

    Based on thermodynamic studies in most nickel biosorption processes with different adsorbents, the value of ∆G° is negative and the value of ∆S° is positive due to the increase of random collisions between solid and solution during the process.

    Keywords: Biosorption, nickel, biological adsorbent, aqueous solutions, Thermodynamic
  • Bahman Khosravipour *, AMENEH SAVARIMOMBENI Pages 205-216
    Background and Objective

    Today, the environmental crisis has become a serious issue and one of the most challenging issues. Because the important and long-term consequences of human activity on the environment are increasing more rapidly. Accordingly, theorists believe that all the environmental problems caused by human activities, they will not be solved by the mere use of technology, and changes in human behavior are required. This study aims to review, analyze and explain Extension their environmental ethics.

    Method

    This research, in a review and analytical way, was looking for appropriate ethical behavior in relation to the environment, which collected information using library resources and internet sites.

    Results

    According to research findings, many environmental issues today are directly or indirectly the result of everyday human behavior. Many believe that the solution to the environmental crisis must change human behavior and lifestyle changes searched for him on the ground. Hence, changing lifestyles as a driving force for Extension environmental awareness using patterns and behaviors. Instead of destroying the environment, humans can play an important role in reducing and controlling environmental problems and problems by adjusting their needs and adapting their lifestyles to existing constraints.

    Conclusion

    In this regard, extention training can spur the sense of trustworthiness and accountability of people so that they can play a more effective role in protecting the environment.

    Keywords: Environmental Ethics, Agricultural extension, lifestyle change
  • Afshin Ashrafzade, Jaber Salehpoor, Arezoo Sharifi * Pages 217-233

    Climate change is one of the most important challenges that affect different parts of human life. One of the most important consequences of climate change is the impact on water resources and the occurrence of droughts. In this research, the effects of climate change on the drought condition of Hablehrood watershed during the next three decades were evaluated using Decile Drought Index and Standardized Precipitation Index (SPI). Initially, the monthly data of the output of the HADCM3 General Circulation Model )GCM(, under the A2 scenario were Downscaled in the LARS-WG5 statistical model and the ability of this model to simulate the past climate (1995-1995 period) Firoozkooh synoptic stations basin Hablehrood watershed was approved. Then, climatic parameters of the minimum temperature, maximum temperature, precipitation and sunshine for the period 2040-2011 were simulated for the station studied. The results obtained from the station showed that the average annual maximum temperature would increase to 0.47 degrees Celsius, and the minimum temperatures would be 0.56 degrees Celsius. Annual precipitation fluctuations are not significantly different with rainfall during the base period, so that precipitation 0.06mm will be changed in the future period. Then, using rainfall data, the drought condition of the basin was studied using the two droughts Index mentioned in the annual scale. The results showed that these two Index are well-matched

    Keywords: Climate Change, GCM, Downscaling, Drought, HadCM3, LARS-WG, DI Index, SPI index
  • Noraddin Hosseinpour Azad *, Ehsan Shokri, Najmeh Nassiri Pages 235-248
    Background and Objective

    The use of activated carbon in company with metal nano catalysts for pesticides removal from the environment has been considered by researchers, recently. This study aimed to remove diazinon residues from water using Nano-MnO2/PAC composite mading from Pinus eldarica activated carbon containing manganese dioxide nanoparticles.

    Method

    Initially, the powdered residues of pine cone were treated using phosphoric acid and then converted to activated carbon by chemically heat method under ordinary atmosphere. Then manganese dioxide nanoparticles were synthesized in its substrate. The chemical structure and carbon appearance of the resulting pine fruit and nanocomposite were described by SEM, TEM, XRD, and IR characterization methods. Adsorption tests are performed to evaluate the removal efficiency of diazinon from aqueous solution by applying operational variables including pH (2-10), temperature (16-42 0C), contact time (2-120 min), and at initial concentrations (0.05-100 mg/L) of diazinon was studied.

    Findings

    Microscopic images and spectroscopy showed that manganese dioxide nanoparticles with an approximate size of 37.5 nm were present in the nanocomposite. The results showed that small amounts of nanocomposite (3 mg/L) were able to remove 94.6% of the diazinon with an initial concentration of 40 mg/L. The best description of the adsorption process at optimal pH 4, with fit in the Langmuir isotherm model with a correlation coefficient of 0.985.

    Discussion and Conclusions

    According to results, the presence of manganese dioxide nanoparticles improved the removal efficiency of diazinon by 13.7% compared to activated carbon of pine fruit.

    Keywords: Diazinon, Surface Absorption, Pine Cone, Activated Carbon, MnO2 nanoparticles, Nanocomposite
  • Poneh Ghanbari, Mina Hakakzadeh *, Mohsen Manochehri Negad Pages 249-266
    Background

    The purpose of this study was to develop a framework for modeling ecological and environmental civilization in sport using a hybrid approach.

    Studying Method

    The research method was a two-stage instrumental exploratory combination. The qualitative research method, the qualitative case study, and the potential participants included 14 faculty members. The sampling approach was purposeful and the method of sampling was key. The data collection continued until theoretical saturation. The research tool was a semi-structured interview. In the quantitative part of the descriptive-survey research method, the head, vice chairman and secretary of sport federations were 153 persons with 51 active federations in the country. According to Morgan sample size table, 113 individuals were selected as the research sample according to available sampling method. Finally, after distribution and collection of research questionnaires, 89 questionnaires were analyzed. Descriptive statistics and structural equation modeling were used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that the respective T values ​​of each factor had a significant impact and the whole framework of ecological and environmental civilization development model in sport was approved. The results also show that the development of ecological and environmental civilization in sport includes causal conditions, contextual conditions, intervention conditions, consequences, strategies. The results of this study also showed that the research model has a good fit.

    Conclusion & Results

    As the results of this research showed, the activities of sports organizations have a great impact on the development of ecological and environmental civilization in sports.

    Keywords: Ecological Civilization, Environment, Sustainable development
  • Solmaz Babazadeh Oskoui, Ali Zeynali Azim *, Farank Adlifar, Mansoureh Jamshdi Pages 267-283
    Background and Aim

    Trying to understand the environment and the quality of urban spaces in the living environment is one of the most basic issues that urban thinkers should pay attention to due to the decline in environmental quality, especially urban spaces in terms of aesthetics and sense of belonging, to a lively environment and create to suit the moods and needs of users. With regard to this issue, the purpose of this study is to analyze the quality of the urban environment with spatial attachment and aesthetic perception in the metropolitan areas of Tabriz.

    Methods

    The research method is descriptive-analytical and survey type. The sample size is 384 visitors to Tabriz Clock Square. For the structural model, second-order factor analysis (SEM) of Amos software version 26 and SPSS were used.

    Results

    The results show that in the final structure model, two components of environmental aesthetics (direct with 0.96 and indirect with 0.65) and sense of belonging directly (directly with 0.94 and indirect with 0.78 In total, with 0.93, they have been effective in improving the environmental quality in Tabriz Clock Square.

    Discussion and Conclusion

    Therefore, there is a direct positive and significant relationship between the environmental quality of urban spaces with aesthetics and the sense of belonging of citizens, which are the cause and effect of each other in improving the environmental quality and urban spaces.

    Keywords: Environmental quality, Urban space, Sense of belonging, Aesthetics, Tabriz metropolis
  • Sara Mashayekh, Azita Behbahaninia *, Shahrzad Khoramnejadian Pages 285-296
    Background and Objective

    Today waste management is a significant issue in the world, which is of vital importance. The growing population and, consequently, the increase in the production of wastes have made solid waste management the most important issue in recent decades.

    Analysis methodology

    In this research, in order to manage solid waste in the new city of Pardis, checklist from the series of stages of production to waste disposal was prepared and data was collected using a survey, interview and a questionnaire. The Delphi method was used to identify the internal factors (strengths and weaknesses) and the external factors (opportunities and threats). A list of the internal and external factors affecting the waste management strategies in the region was prepared and a number of experienced people as Delphi group were asked to comment on the internal and external factors affecting waste management. After identifying the internal and external factors, the weighting of the criteria was done by AHP method and then all possible strategies were classified in ST, WO, SO and WT categories.

    Findings

    Among the identified components, two factors lack of inorganic coordination and unsafe landfill of solid waste in The final landfill location with a weight score (0.774) was identified as the most basic weakness and two factors of the lack of coordination and environmental pollution with a weight score (0.881) as The most fundamental threat to the solid waste management system was identified.

    Discussion and Conclusions

    Therefore, all the main factors (reduction at the source, production, storage, processing and management on site, collection, transportation, recycling, disposal and post-disposal care) should be included in the agenda of the solid waste organization.

    Keywords: waste, Sustainable development, Management, SWOT, pardis