فهرست مطالب

دانشکده دندانپزشکی مشهد - سال چهل و ششم شماره 3 (پیاپی 122، پاییز 1401)

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال چهل و ششم شماره 3 (پیاپی 122، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/16
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سید مصطفی ابطحی، رحیمه مهربان، حسین باقری، محسن فتحی نجفی، ندا اسلامی* صفحات 188-198
    مقدمه
    در حین درمان ارتودنسی، احتمال تجمع پلاک در اطراف براکت ها و در مارژین سرویکال بندها بیشتر است. گلاس آینومر معمولا جهت سمان بندهای ارتودنسی استفاده می شود. اگرچه گلاس آینومر، فلوراید آزاد می کند ولی نمی تواند جلوی ایجاد ضایعات دمینرالیزه در طی درمان ارتودنسی را بگیرد. هدف از این مطالعه آزمایشگاهی، تعیین تاثیر افزودن پروپولیس (بره موم) بر خواص مکانیکی و ضد میکروبی سمان گلاس آیونومر لوتینگ مورد استفاده در ارتودنسی بود.
    مواد و روش ها
    ابتدا عصاره اتانولی پروپولیس آماده شد. جهت تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) گلاس آینومر حاوی غلظت های مختلف پودر بره موم بر روی استرپتوکوکوس موتانس از روش رقیق سازی متوالی استفاده شد. برای تعیین استحکام باند برشی، از 75 دندان پره مولر سالم انسانی استفاده شد. دندان ها به سه گروه مساوی تقسیم شدند. در گروه اول، از سمان گلاس آینومر معمول جهت سمان کردن بند پره مولرها استفاده شد. در گروه دوم و سوم دندان ها با سمان گلاس آینومر حاوی مقدار 05/0 و 075/0 گرم پودر بره موم سمان گردیدند. حداکثر نیروی لازم برای دباند بندها، با استفاده از دستگاه اینسترون ثبت شد. در نهایت میانگین استحکام باند برشی بندها در سه گروه با آنالیز کروسکال والیس با یکدیگر مقایسه شد.
    یافته ها
    MIC و MBC مخلوط گلاس آینومر با پروپولیس در غلظت های 05/0 و 1/0 گرم بدست آمد. تفاوت معناداری از نظر استحکام باند برشی بین سه گروه مورد مطالعه یافت نشد.
    نتیجه گیری
    افزودن عصاره پروپولیس به گلاس آینومر ضمن افزایش خاصیت آنتی باکتریال، تاثیر معناداری بر استحکام باند برشی سمان ندارد.
    کلیدواژگان: گلاس آینومر، پروپولیس، آنتی باکتریال، استحکام باند برشی
  • امیررضا احمدی نیا، نادیا مجریان* صفحات 199-210
    مقدمه

    اخیرا شیوع چاقی به عنوان رایج ترین مشکل سلامت جامعه افزایش یافته است. چاقی یک عامل تهدیدکننده سلامت و ریسک فاکتوری برای بیماری هایی همچون بیماری های قلبی عروقی، فشارخون و دیابت نوع II می باشد. مطالعات اخیر، بر وجود ارتباط میان بیماری های پریودنتال و چاقی در جمعیت های گوناگون دلالت دارد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی ارتباط میان چاقی و پریودنتیت مزمن بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بر روی 367 فرد20 تا 50 ساله، که برای بار اول به کلینیک دانشکده دندانپزشکی گلستان مراجعه کرده بودند، انجام شد. معاینات پریودنتال و اندازه گیری های جسمانی بر روی تمام مراجعین انجام گرفت. وجود پریودنتیت در صورتی مثبت در نظر گرفته می شد که در یک یا بیش از یک دندان، یک یا بیش از یک سطح با عمق پروبینگ پاکت پریودنتال مساوی و یا بزرگتر از4 میلیمتر به همراه از دست رفتن اتچمنت کلینیکی، مساوی و یا بیشتر از 3 میلیمتر مشاهده می شد.

    یافته ها

     155 نفر (2/42 درصد مراجعین) مبتلا به پریودنتیت بودند. 84 نفر از ایشان (2/52 درصد مراجعین) دارای اضافه وزن یا چاقی بودند. با افزایش مقادیر شاخص توده بدنی در افراد بیش وزن و چاق، ریسک پریودنتیت به طرز چشمگیری افزایش می یافت (سطح اطمینان 95 درصد (CI): 2/3،2/1 و نسبت شانس (OR): 9/1 بدون در نظر گرفتن دو عامل سن و جنس، ارتباط معناداری میان افزایش مقادیر محیط دور کمر(سطح اطمینان 95 درصد (CI): 4/3، 8/0 و نسبت شانس (OR): 6/1 و نسبت محیط دور کمر به باسن (سطح اطمینان 95 درصد (CI): 2/1، 3/0 و نسبت شانس (OR): 6/0 با افزایش ریسک پریودنتیت یافت نشد.

    نتیجه گیری

    در جمعیت مورد مطالعه ما، افزایش مقادیر شاخص توده بدنی با شیوع پریودنتیت رابطه مستقیم داشت، درحالیکه هیچ شواهدی مبنی بر ارتباط میان مقادیر بالای نسبت محیط دور کمر به باسن و افزایش ریسک پریودنتیت یافت نشد.

    کلیدواژگان: پریودنتیت، شاخص توده بدنی، چاقی، محیط دور کمر، نسبت محیط دور کمر به باسن
  • مریم امیدخدا، نیلوفر نوری، هادی فارسیانی، کبری سلیمیان، ندا اسلامی* صفحات 211-221
    مقدمه
    اگرچه روش های مختلفی برای تمیزکردن ریتینرهای ارتودنسی توصیه شده است، ولی هنوز یک روش استاندارد معرفی نشده است. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی و مقایسه وضعیت میکروبی ریتینرهای Hawley (هالی) و Essix ارتودنسی پس از کاربرد سه نوع روش مختلف تمیز کردن بود.
    مواد و روش ها
    30 بیمار دارای دستگاه ارتودنسی که آماده دریافت ریتینرهای پس از درمان خود بودند، انتخاب شدند و به دو گروه ریتینر Hawley(n=15) و Essix(n=15)  تقسیم شدند. هر بیمار، از هر سه پروتکل مختلف برای تمیز کردن ریتینرهایش استفاده می کرد: پروتکل1: به بیماران آموزش داده شد که از مسواک + خمیردندان روزی سه بار برای تمیزکردن ریتینرهایشان استفاده کنند. پروتکل 2: بیماران علاوه بر روش اول می بایست هر شب از اسپری کلرهگزیدین به مدت 30 دقیقه برای تمیز کردن ریتینرها استفاده می کردند. پروتکل 3: بیماران هر شب ریتینرها را به مدت 15 دقیقه در سرکه رقیق شده غوطه ور می کردند و سپس مشابه روش اول با مسواک و خمیردندان پلاک را تمیز می کردند. مدت استفاده از هر پروتکل دو هفته و فواصل استراحت بین پروتکل ها دو هفته بود. در پایان هر پروتکل، از ریتینر بیماران نمونه برداری می شد و تعداد باکتری های استرپتوکوک موتانس در سه گروه و بین دو نوع ریتینر با یکدیگر مقایسه شد. از آزمون های کروسکال والیس و من ویتنی جهت آنالیز آماری داده ها استفاده شد. سطح معنی داری برابر 5 درصد در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در گروه Essix و Hawley به طور کلی، توزیع باکتری ها بین سه روش شستشو معنی دار نبود به ترتیب (510/0= P و 095/0= P). تنها تفاوت بین دو نوع ریتینر در هنگام استفاده از پروتکل دوم مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    اسپری ریتینر با کلرهگزیدین و یا غوطه وری آن در سرکه رقیق شده پس از مسواک زدن، به اندازه استفاده از مسواک و خمیر دندان به تنهایی در کنترل پلاک میکروبی ریتینرها  موثر است.
    کلیدواژگان: نگهدارنده، سرکه، کلرهگزیدین، مسواک، خمیر دندان
  • نجمه انبیائی، ندا یزدانی، پروانه آرمان پور* صفحات 222-230
    مقدمه

    سینوزیت از شایعترین بیماری های گزارش شده در دهه های اخیر است که به عنوان یک بیماری مولتی فاکتوریال از آن یاد می شود. رابطه قطعی تنوع آناتومیکی کمپلکس سینوس-بینی نیز با سینوزیت، هنوز مورد شک است. Computed Tomography (CT) روش تصویربرداری انتخابی برای ارزیابی سینوسها و فاکتورهای آناتومیک مستعد کننده ایجاد سینوزیت است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی ارتباط تنوع آناتومیکی کمپلکس سینونازال با سینوزیت سینوسهای ماگزیلاری با استفاده از تصاویر CT اسکن مالتی اسلایس بود.

    مواد و روش ها

    تصاویر CTاسکن سینوس های پارانازال 106 بیمار (212 سینوس ماگزیلا) مراجعه کننده به بیمارستان شهید کامیاب مشهد که با دستگاه CTاسپیرال16 اسلایس با ضخامت برش 75/0 میلیمتر تهیه شده بودند، مورد ارزیابی قرار گرفتند. تنوع آناتومیک نرمال شامل؛ سلول آگرنازی، اتمویید بولا، کونکا بولوزا، کونکای میانی پارادوکس و انحراف سپتوم میانی بینی ارزیابی و ثبت شدند. نمونه ها به دو گروه سالم که فاقد افزایش ضخامت مخاط در دیواره های سینوس ماگزیلا بودند و گروه بیمار (مبتلا به سینوزیت) که افزایش ضخامت مخاط بیش از 2 میلیمتر را در حداقل یکی از دیواره ها نشان می دادند، تقسیم بندی شدند. با استفاده از آنالیزهای آماری Chi-square  و T مستقل ارتباط تنوع آناتومیک با سینوزیت سینوس های ماگزیلاری بررسی گردید.

    یافته ها

    آزمون کای دو، بین وجود کونکای میانی پارادوکس و انحراف سپتوم میانی بینی با افزایش ضخامت مخاط سینوس (ابتلا به سینوزیت) رابطه آماری معنی داری نشان داد. (P≤0.001) همچنین با استفاده از آزمون T-student مشخص شد که تفاوت آماری معنی داری در ابعاد کونکا بولوزا، آگرنازی و اتمویید بولا بین دو گروه سالم و بیمار وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه ما مشخص کرد که بین وجود کونکای میانی پارادوکس و انحراف سپتوم میانی بینی با ابتلا به سینوزیت سینوس ماگزیلا، ارتباط وجود دارد ولی سایر تنوع آناتومیکی کمپلکس سینوس-بینی (سینونازال) با ایجاد سینوزیت ارتباطی ندارد.

    کلیدواژگان: سینوزیت، سینوس ماگزیلاری، CT اسپیرال مولتی اسلایس، تنوع آناتومیکی
  • علی پیمانی مجاور، مصطفی صادقی، عاتکه موقری پور، الهام شکیبا* صفحات 231-243
    مقدمه

    ارزشیابی برنامه‌های درسی، برای حل مشکلات و بهبود وضعیت موجود می‌باشد. هدف برنامه درسی دندانپزشکی عمومی، تربیت دندانپزشکان با حداقل توانایی مورد انتظار می‌باشد. مطالعه حاضر، با هدف تعیین دیدگاه اعضاء هییت‌علمی و دانشجویان دندانپزشکی رفسنجان، درباره کوریکولوم آموزشی در سال تحصیلی 98-1397 انجام شد.

    مواد و روش‌ها

     این مطالعه توصیفی-مقطعی، به صورت تمام شماری انجام شد. 61 نفر از دانشجویان دندانپزشکی سال‌های چهارم تا ششم و 18 نفر از اعضاء هییت‌علمی دانشکده دندانپزشکی رفسنجان در سال تحصیلی 1398-1397 شرکت کردند. معیار ورود، دانشجویان بالینی در حال تحصیل بود. گردآوری داده‌ها با دو پرسشنامه Kashkouli و Ilon انجام شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS version21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. داده‌های توصیفی با میانگین و انحراف معیار ارایه شد. از آزمون‌های کلموگروف‌اسمیرنوف، t-test، همبستگی اسپیرمن، ANOVA و توکی استفاده شدند. سطح معنی‌داری 05/0 بود.

    یافته‌ها

    میانگین درصد نمره نگرش دانشجویان 87/68 و میانگین درصد نمره نگرش اساتید 11/62 بدست آمد. دیدگاه اعضای هییت علمی نسبت به کوریکولوم آموزشی، متوسط، ولی دیدگاه دانشجویان مثبت ارزیابی شد (083/0=P). میانگین نمره دیدگاه دانشجویان سال چهارم و پنجم تفاوت معنی‌داری با یکدیگر نداشتند (883/0=P). میانگین نمره دانشجویان سال ششم بطور معنی‌داری بیشتر از میانگین نمره دو ورودی‌ دیگر بود (01/0=P)

    نتیجه‌گیری

     در مجموع میانگین نمره نگرش اعضاء هییت علمی و دانشجویان درباره کوریکولوم آموزشی در حد متوسط بود. به نظر می‌رسد که کوریکولوم آموزشی نیاز به بازنگری در عناوین آموزشی و توجه بیشتر به آموزش عملی و نظری با توجه به روش های تدریس نوین دارد.

    کلیدواژگان: کوریکولوم، هیئت علمی، دانشجوی دندانپزشکی
  • مهنار حاتمی، عباس فلاح تفتی، نیره نوروزی*، علیرضا دانش کاظمی صفحات 244-251
    مقدمه

    قابلیت پوشانندگی سرامیک های دندانی، نقش مهمی در رنگ نهایی رستوریشن های تمام سرامیک دارد. توانایی پوشانندگی سرامیک های زیرکونیا با ترنسلوسنسی بسیار بالا به خوبی مشخص نشده است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی قابلیت پوشانندگی دو نوع زیرکونیای با ترنسلوسنسی بسیار بالا، در مقایسه با گلاس سرامیک لیتیوم دی سیلیکات بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی،30 عدد دیسک سرامیکی با ضخامت 1 میلیمتر و قطر10 میلیمتر در دو گروه زیرکونیای با ترنسلوسنسی بسیار بالا (Zolid fx وDD Cubex2) و یک گروه گلاس سرامیک لیتیوم دی سیلیکات (IPS e.max CAD LT) تهیه شد (n=10). جهت تعیین میزان پوشانندگی (ΔE)، مشخصات رنگی هر نمونه (L*، a*،b*) بر روی زمینه سیاه و سفید توسط اسپکتروفتومتر اندازه گیری شد. داده ها با آزمون های One way ANOVA و Tukey تحلیل شدند. سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین ΔE در سه گروه IPS e.max CAD LT، Zolid fx و DD Cubex2 به ترتیب 47/0±37/8، 25/0±87/9 و 78/0±11/9 بود. میان مقادیر ΔE در هر سه گروه، تفاوت معنی داری وجود داشت. (P<0.001)

    نتیجه گیری

    توانایی پوشانندگی دو زیرکونیای Zolid fx و DD cube X2 با ترنسلوسنسی بسیار بالا، کمتر از IPS e.max CAD LT بود. این قابلیت در Zolid fx کمتر از DD cubex2 بود.

    کلیدواژگان: قابلیت پوشانندگی، زیرکونیوم اکساید، گلاس سرامیک، ترنسلوسنسی
  • عبدالرحیم داوری، فرناز فراهت، مهناز مهرانفر* صفحات 252-261
    مقدمه

    ریزنشت مواد ترمیمی می تواند باعث پوسیدگی ثانویه شود. اخیرا استفاده از لیزر جهت تراش حفرات، مورد مطالعه قرار گرفته است. هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان ریزنشت دو نوع گلاس آیونومر در حفرات کلاس V تهیه شده با روش کانونشنال و لیزر Er-YAG بود.

    مواد و روش ها

    28 دندان پرمولر سالم کشیده شده، جمع آوری و به 4 گروه (در هر گروه 7 نمونه) تقسیم شدند: گروهA، روش آماده سازی: فرز/ماده ی ترمیمی: گلاس آیونومرکانونشنال. گروه B، روش آماده سازی: فرز/ماده ی ترمیمی: گلاس آیونومر رزین مدیفاید. گروه C، روش آماده سازی: لیزرEr-YAG/ماده ی ترمیمی: گلاس آیونومر کانونشنال و گروه D، روش آماده سازی: لیزر Er-YAG/ ماده ی ترمیمی: گلاس آیونومر رزین مدیفاید. حفرات کلاس V با ابعاد یکسان (به صورتی که مارجین اکلوزال آن در مینا و مارجین جینجیوال در سمان باشد) در سطح باکال 14 نمونه با فرز و 14 نمونه دیگر با لیزر Er-YAG تهیه شد. از مواد ترمیمی گلاس آیونومر سلف کیور و گلاس آیونومر رزین مدیفاید، جهت ترمیم حفرات استفاده شد. بعد از ترموسایکلینگ، دندان ها به مدت 24 ساعت در فوشین 2 درصد غوطه ور گشتند؛ سپس نمونه ها از مرکز ترمیم ها در جهت باکولینگوال، سکشن داده شده و زیر استریومیکروسکوپ بررسی شدند. آنالیز داده ها براساس آزمون  Fisher-exact test، Kruskal-Wallis و Mann-Whitney انجام شد.

    یافته ها

    تفاوت آماری معناداری در ریزنشت گروه های مختلف در مارجین جینجیوال وجود نداشت. در مارجین اکلوزال تفاوت آماری معنادار بین گروه B و تمام گروه ها وجود داشت. طبق آزمون من-ویتنی، تفاوت آماری معناداری در ریزنشت بین مارجین اکلوزال و جینجیوال، تنها در گروه B وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به تفاوت آماری معنی دار در ریزنشت بین گروه B و سایر گروه ها در مارجین اکلوزال و پایین تر بودن میانگین رتبه ای ریزنشت در گروه B نسبت به دیگر گروه ها، می توان نتیجه گرفت؛ روش لیزر و گلاس آیونومر کانونشنال، ریزنشت بیشتری نسبت به روش کانونشنال و گلاس آیونومر رزین مدیفاید، ایجاد کرده اند.

    کلیدواژگان: ریزنشت، گلاس آیونومر، لیزرEr-YAG
  • رضا زارع محمودآبادی، نرگس قاضی*، عبدالله جوان رشید، آمنه یکتا صفحات 262-270
    مقدمه

    مطالعه حاضر، با هدف بررسی دانسیته عروقی در ضایعات ژانت سلی با رفتار بیولوژیک متفاوت انجام شد. لذا  بیان  CD34 در ژانت سل گرانولومای محیطی (PGCG) و مرکزی (CGCG) فکین و آنوریسمال بون کیسیت  (ABC) استخوان به روش ایمنوهیستوشیمی ارزیابی شد.

    مواد و روش ها

    15 نمونه PGCG، 15 نمونهCGCG و 8 نمونهABC  از آرشیو دانشکده دندانپزشکی مشهد و بیمارستان قایم مشهد، انتخاب شدند.  نمونه ها جهت تعیین (MVD) دانسیته عروقی، توسط CD34 به روش ایمنوهیستوشیمی براساس دستورالعمل کارخانه سازنده بررسی شد. دانسیته عروقی برای هر نمونه، توسط شمارش 5 فیلد میکروسکوپی محاسبه شد. یافته ها توسط آزمون های آماری تی مستقل، آنالیز واریانس یک عاملی و ضریب همبستگی پیرسون بررسی شد.

    یافته ها

    دانسیته عروقی در CGCG 53/31، در ABC 00/31 و در PGCG 40/26 بود. با وجود بیشترین دانسیته عروقی در CGCG، اختلاف معنی داری بین گروه های مورد مطالعه مشاهده نشد (27/0=P).

    نتیجه گیری

    طبق یافته های مطالعه حاضر، بررسی دانسیته عروقی از طریق بیان CD34نمی تواند نشان دهنده پاتوژنز و تفاوت در رفتار بیولوژیک  ضایعات ژانت سلی مورد مطالعه باشد که لزوم تحقیقات گسترده تر در این زمینه را ضروری می سازد.

    کلیدواژگان: ژانت سل گرانولوما، آنوریسمال بون کیست، CD34
  • اسحق علی صابری، شیما بیجاری*، فرشید غلامی، فروغ فرهی، اشکان بامری صفحات 271-278
    مقدمه
    دندان‏های درمان ریشه شده، مستعد شکست و ترک می‏باشند. به همین دلیل از پست های مختلف جهت افزایش مقاومت به شکست استفاده می شود. از این رو مطالعه حاضر با هدف مقایسه فراوانی میکروکرک در ریشه های قطع شده دارای پست ریختگی و فایبرپست انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، تعداد 40 دندان پرمولر تک کاناله که به دلایل ارتودنسی یا پرودنتال در دانشکده دندانپزشکی زاهدان، کشیده شده بودند؛ انتخاب شدند. قبل از شروع کار، دندان ها از نظر وجود میکروکرک مورد بررسی قرار گرفتند. سپس به وسیله آکریل، مانت شدند. 24 ساعت پس از انجام درمان ریشه، دندان ها به صورت تصادفی به دو گروه پست ریختگی و فایبر پست (در هر گروه 20 دندان) تقسیم شدند. پس از ساخت و سمان کردن پست ها در هر یک از گروه ها، روکش فلزی برای دندانها ساخته شد. در نهایت از 3 میلیمتری اپیکال ، دندان ها به کمک فرز فیشور الماسی عمود بر محور طولی ریشه قطع شد. نمونه ها به کمک میکروسکوپ جراحی اندودانتیک از نظر وجود یا عدم وجود میکروکرک مورد بررسی قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از آزمون مجذور کای و تست دقیق فیشر استفاده شد.
    یافته ها
    فراوانی ترک در ریشه های قطع شده حاوی پست ریختگی و فایبر پست 30 و 40 درصد بود. نتایج آزمون فیشر نشان داد که فراوانی میکروکرک در ریشه های قطع شده دارای پست ریختگی و فایبرپست اختلاف معناداری نداشتند (37/0=P).
    نتیجه گیری
    فراوانی کرک های ریز مخاطی عاجی در گروه پست ریختگی و فایبر پست در ریشه های قطع شده مشابه بود.
    کلیدواژگان: ترک، پست ریختگی، فایبر پست
  • سمانه همتی، حامد تاری، جابر موسوی، محدثه شاکریان* صفحات 279-287
    مقدمه

    قطره آهن غالبا در کودکان زیر 2 سال تجویز می شود. این قطره به علت داشتن pH پایین، ممکن است منجر به نرم شدن مینا و تسریع فرآیند تخریب آن شود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی سختی مینای دندان های شیری پس از تماس با سه نوع قطره آهن مختلف و قرارگیری در محیط اسیدی بود.

    مواد و روش ها

    تعداد 48 دندان قدامی شیری سالم به طور تصادفی به 4 گروه 12 تایی تقسیم شدند. نمونه ها به مدت 5 دقیقه در معرض سه قطره آهن سیدرال و فروزمال و فروس سولفات قرار گرفتند. یک گروه به عنوان کنترل در نظر گرفته شد. سختی سطح مینا، قبل و بعد از قرار گرفتن در معرض قطره ها اندازه گیری شد و سپس 4 گروه در معرض HCL قرار گرفتند و پردازش داده ها با استفاده از آزمون LSD و آزمون آنالیز واریانس (ANOVA) انجام شد.

    یافته ها

     در همه گروه ها، کاهش ریز سختی مینای سطحی مشهود بود که در گروه سیدرال میانگین سختی اولیه 81/358، سختی ثانویه 23/337 و ثالثیه 19/221 بوده است. در گروه فروزمال میانگین سختی اولیه67/357، سختی ثانویه 80/336 و ثالثیه 23/208بوده است. در گروه فروس سولفات میانگین سختی اولیه 41/383، سختی ثانویه 73/301و ثالثیه 13/149بوده است، بنابراین در هر سه گروه بین قبل استفاده از قطره آهن و بعد استفاده از آن، تفاوت معنی دار آماری وجود داشت (05/0>P). در نهایت، در گروه کنترل میانگین سختی قبل از HCL41/356 و پس از HCL81/258 بوده است. مقایسه چندگانه آزمون LSD بعد از استفاده از قطره آهن و محیط اسیدی، نشان داد بین گروه فروس سولفات با دو گروه سیدرال (02/0=P) و فروزمال (03/0=P) تفاوت معنی دار آماری وجود داشت. بین گروه سیدرال و فروزمال این تفاوت معنی دار نبود (864/0=P).

    نتیجه گیری

    از این مطالعه می توان چنین نتیجه گرفت که هر سه نوع قطره آهن در محیط مشابه بزاق انسان به طور معناداری سختی مینا را کاهش می دهند و این کاهش در قطره آهن فروس سولفات، بیشتر از سایرین است. در محیط اسیدی نیز هر سه قطره آهن باعث کاهش سختی مینای دندان های شیری می گردند. فروس سولفات، بیشترین میزان کاهش و سیدرال کمترین کاهش سختی مینا را دارا بودند.

    کلیدواژگان: قطره آهن، سیدرال، فروزمال، فروس سولفات
  • مهناز نعمتی، رضا بیرق شمشیر، عاطفه نعمتی کریموی* صفحات 288-294
    مقدمه

    حفظ حیات پالپ دندان همواره برای دندانپزشکان یک اولویت می باشد. امروزه درمان های محافظه کارانه، همچون درمان های پالپی زنده (VPT) به علت مقرون به صرفه بودن و موفقیت قابل توجه آن نسبت به درمان های رایج، مانند درمان کانال ریشه (RCT) مورد توجه است. هدف از درمان پالپ زنده حفظ حتی الامکان بافت سالم پالپ اکسپوز شده حین برداشت قسمت های ملتهب و سپس سیل کردن پالپ با مواد زیست سازگار می باشد.

    شرح مورد

     هدف از این گزارش مورد، شرح درمان پالپ زنده موفق مولر اول راست مندیبل با پالپیت برگشت پذیر در یک بیمار خانم 18 ساله با استفاده از سمان CEM بود. بعد از وقوع اکسپوژر پالپ طی برداشت پوسیدگی وسیع، 2 میلی متر از پالپ ملتهب برداشته شد و با سمان CEM جایگزین شد. CEM با گلاس آینومر تغییر یافته با رزین (RMGI) پوشانده شد و دندان با آمالگام ترمیم گردید. پیگیری های منظم در دوره های 3 و 6 ماه و 1، 2 و 4 سال پس از درمان انجام شد.

    نتیجه گیری

    از نظر بالینی و رادیوگرافی، دندان فانکشنال و بدون علایم و نشانه های عفونت یا التهاب بود. به نظر می رسد، پالپ اکسپوژر نقطه ای، طی برداشت پوسیدگی های عمیق می تواند با موفقیت توسط VPT با استفاده از سمان CEM درمان شود.

    کلیدواژگان: درمان پالپ زنده، دندان دائمی، پالپوتومی پارسیل، اکسپوژر پالپ
|
  • Sayed Mostafa Abtahi, Rahimeh Mehraban, Hossein Bagheri, Mohsen Fathi Najafi, Neda Islami * Pages 188-198
    Introduction
    Plaque accumulation during orthodontic treatment is commonly seen around orthodontic brackets and the cervical margin of the bands. Glass ionomer cement is generally used for cementing orthodontic bands. Although glass-ionomer can release fluoride, it cannot prevent tooth demineralization during orthodontic therapy. This experimental study aimed to determine the effect of adding propolis on mechanical and antimicrobial properties of glass ionomer luting cement used in orthodontics.
    Materials and Methods
    Initially, ethanolic extract of propolis (EEP) was prepared. To evaluate the antibacterial activity, the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum inhibitory bactericidal concentration (MBC) of the mixture of glass ionomer with different concentrations of EEP were determined using the broth dilution method. To assess the shear bond strength, 75 sound premolar teeth were selected and randomly divided into three groups. In the first group, premolar bands were cemented with glass ionomer cement. In the second and third groups, the bands were cemented with glass ionomer cement mixed with 0.05 and 0.075 g propolis, respectively. The maximum force required for debanding was measured with an Instron machine. Mean shear bond strength was compared between the three groups using the Kruskal-Wallis test.
    Results
    The MIC and MBC values of the mixture of glass ionomer and propolis were determined at 0.05 mg/ml and 0.1 mg/ml propolis, respectively. There was not a significant difference between the three groups regarding their mean bond strength.
    Conclusion
    Adding propolis extract to glass ionomer cement increased the antibacterial propolis without adverse effects on the shear bond strength of orthodontic bands.
    Keywords: Glass-ionomer, Propolis, Antibacterial, Shear bond strength
  • Amirreza Ahmadinia, Nadia Mojrian * Pages 199-210
    Introduction

    The prevalence of obesity as the most common metabolic disorder has increased recently. It is a life-threatening condition and a risk factor for several diseases, including diabetes type II, cardiovascular disease, and hypertension. The results of recent studies have indicated the existence of an association between periodontal disease and obesity in different populations. The present study aimed to determine if there was any relationship between obesity and periodontal disease among the Iranian adult population.

    Materials and Methods

    A sample of 367 was selected from 20-50-year-old patients referring to the Dental Clinic of Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran, for the first time. Periodontal examinations and anthropometric measurements were performed on all participants. Periodontitis was defined based on the presence of one or more teeth with one or more sites with a periodontal probing depth of ≥ 4 mm and clinical attachment loss of ≥ 3 mm.

    Results

    It was found that 155 (42.2%) participants were diagnosed with periodontitis, 84 (54.2%) of whom were overweight and obese. It was revealed that a higher body mass index (BMI) was significantly related to the increased odds of periodontitis (odds ratio [OR]:1.9 and 95% confidence interval [CI]: 1.2, 3.2). After adjusting for age and gender, no significant association was found in this population between an increase in waist circumference (WC; OR: 1.6, 95% CI: 0.8, 3.4) and the waist-to-hip ratio (WHR; OR: 0.6, 95% CI: 0.3, 1.2) with increased odds of periodontitis.

    Conclusion

    It was revealed that a BMI of ˃ 25 was a potential risk factor for periodontitis. No evidence was found regarding the relationship between high WHR and an increased risk of periodontitis in our study population.

    Keywords: Periodontitis, BMI, Obesity, WC, WHR
  • Maryam Omidkhoda, Niloofar Noori, Hadi Farsiani, Kobra Salimian, Neda Eslami * Pages 211-221
    Introduction
    Although different methods have been recommended for cleaning orthodontic retainers, a standard method has not yet been introduced. The present study aimed at evaluating the antibacterial effect of three different methods in cleaning Hawley and Essix retainers.
    Materials and Methods
    A total of 30 patients with orthodontic appliances who were candidates for receiving orthodontic retainers after their treatment were divided into two groups, including Hawley and Essix (n=15 each). Each patient used three home disinfection protocols for cleaning the retainers. Protocol 1: the patients were instructed to clean their retainer using their received toothbrush and toothpaste 3 times a day. Protocol 2: the patients cleaned their retainers the same as in protocol 1. In addition, they were instructed to spray the retainer with 0.12% chlorhexidine for 30 min every night. Protocol 3: the patients were instructed to soak their retainer in distilled white vinegar (50%) for 15 min every night and then clean their retainer in the same way as in protocol 1. Each protocol was applied for 2 weeks, and there was a 2-week wash-out interval between the protocols. At the end of each protocol, samples were taken from each retainer and the number of Streptococcus mutans colonies was counted and compared between the groups. Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests were used for statistical analysis (P≤0.05).
    Results
    Antibacterial effectiveness of the three cleaning protocols did not show a significant difference in the Essix and Hawley groups (P=0.510 and P=0.095, respectively). However, a significant difference between the two types of retainers was observed when the patients used protocol 2 for cleaning the retainers.
    Conclusion
    Spraying chlorhexidine or soaking in vinegar following brushing of the retainers was equally effective as brushing the retainers with toothpaste alone.
    Keywords: Chlorhexidine, Essix, Hawley, Retainer, toothbrush, toothpaste, Vinegar
  • Najmeh Anbiaee, Neda Yazdani, Parvaneh Armanpoor * Pages 222-230
    Introduction

    Chronic sinusitis has been the most reported chronic and multifactorial disease in the last decades. The relationship between the anatomical diversity of the sinonasal complex and sinusitis is still under discussion. Computed tomography (CT) is the modality of choice for the evaluation of the sinuses and anatomic factors that predispose one to sinusitis. This study aimed to investigate the relationship between the anatomical variations of sinonasal complex and sinusitis of the maxillary sinuses using multi-slice CT scans.

    Materials and Methods

    In this study, we evaluated CT scans from the paranasal sinuses of 106 patients (212 maxillary sinuses) referring to the Shahid Kamyab Hospital in Mashhad, Iran, that were prepared by 16-slice spiral CT machine (cutting thickness: 0.75 mm). Normal anatomic variations which included agger nasi cells, ethmoid bulla, concha–bullosa, paradoxical middle concha, and nasal septal deviation, were evaluated and recorded. The samples were divided into a healthy group, that showed no increase in mucosal thickness in the maxillary sinus walls, and a patient group (with sinusitis) that showed an increase of more than 2 mm in mucosal thickness of at least one wall. Chi-squared test and independent t-test were used to determine the association between the anatomic variations with maxillary sinusitis.

    Results

    Chi-square test showed a statistically significant relationship between the presence of paradoxical middle concha and the deviation of the middle nasal septum with an increase in the thickness of the sinus mucosa (sinusitis) (P≤0.001). Moreover, Student's t-test showed no statistically significant difference between the healthy and patient groups in the dimensions of concha bullosa, agger nasi cell, and ethmoid bulla.

    Conclusion

    The findings of our study showed a relationship between paradoxical middle concha and deviation of the middle nasal septum with sinusitis of maxillary sinus. However, other sinonasal anatomical variations were not associated with the development of sinusitis.

    Keywords: Anatomic variation, Maxillary sinus, Multislice spiral computed tomography, Sinusitis
  • Ali Peymani Mojaver, Mostafa Sadeghi, Atekeh Movagheri Poor, Elham Shakiba * Pages 231-243
    Introduction

    Curriculum evaluation should be concerned with solving problems and improving the present situation. The goal of the general dentistry curriculum is to train dentists with the minimum expected ability. The present study aimed to determine the views of faculty members and dental students on the educational curriculum during the academic year 2018-19.

    Materials and Methods

    The present study was descriptive cross-sectional and enumerative. A total of 61 fourth- to sixth-year dental students and 18 faculty members of the School of Dentistry of Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran participated in the present study during the academic year 2018-19. Inclusion criteria were students who were studying at the time of conducting the study. Data were collected using two questionnaires by Elon Kashkoli. Data analysis was performed by SPSS software (version 21). Descriptive data were presented with mean and standard deviation. Kolmogorov-Smirnov, t-test, Spearman correlation, ANOVA, and Tukey's test were used. A P-value of less than 0.05 is considered to be statistically significant.

    Results

    The mean score of the attitude of students and faculty members were 68.87 and 62.11, respectively. The attitude of faculty members was moderate and that of students was positive toward the educational curriculum (P= 0.083). The mean scores of the attitude of fourth and fifth-year students are not significantly different from each other (P=0.883). Sixth-year students scored significantly higher compared to the other students (P= 0.01).

    Conclusion

    Overall, the mean score of the attitude of faculty members and students toward the educational curriculum was moderate. The educational curriculum seems to need to be reviewed in educational titles and practical and theoretical education should be considered in modern teaching methods.

    Keywords: Attitude, Curriculum, Dental Student, Faculty members
  • Mahnaz Hatami, Abbas Fallah Tafti, Nayereh Norouzi *, Alireza Danesh Kazemi Pages 244-251
    Introduction

    The masking ability of dental ceramics has an important role in the final color of all-ceramic restorations. The masking ability of super-high translucent zirconia is not clearly determined. This study aimed to evaluate the masking ability of two super high translucent zirconia (Zolid fx and DD cubeX2) in comparison to lithium disilicate reinforced glass ceramic (IPS e.max CAD LT).

    Materials and Methods

    In this experimental study, 30 ceramic discs with 1 mm thickness and 10 mm diameter in two groups of super-high translucent zirconia (Zolid fx and DD cubex2) and one group of lithium disilicate reinforced glass ceramic (IPS e.max CAD LT) were fabricated (n=10). To determine the masking ability value (ΔE), a spectrophotometer was used to measure the color parameters of each sample (L*, a *, b*) in black and white backgrounds. One-way ANOVA and Tukey Post Hoc statistical tests were used to analyze the data. The level of significance was considered at 0.05.

    Results

    The mean of ΔE in the three groups of IPS e.max CAD LT, Zolid fx, and DD Cubex2 were 8.37±0.47, 9.87±0.25, and 9.11±0.78 respectively. Significant differences were found in the ΔE values in the three groups (P<0.001).

    Conclusion

    The masking abilities of two super high translucent zirconia Zolid fx and DD CubeX2 were lower than IPS e.max CAD LT. This ability was lower in Zolid fx than in DD cubeX2.

    Keywords: Masking ability, Zirconium oxide, Glass ceramic, Translucency
  • Abdolrahim Davari, Farnaz Farahat, Mahnaz Mehranfar Pages 252-261
    Introduction

    The microleakage of restorative material can cause secondary caries. The application of laser for tooth preparation has been recently studied. The present study aimed to determine the microleakage of two types of glass ionomers in class V cavities prepared by conventional method and laser Er-YAG.

    Materials and Methods

    A total of 28 extracted caries-free premolar teeth were selected and assigned to four groups, including Group A(preparation method bur/restorative material: conventional glass ionomer), Group B(preparation method bur/restorative material: resin-modified glass ionomer), Group C(preparation method Er-YAG laser/restorative material: conventional glass ionomer), and Group D(preparation method Er-YAG laser/ restorative material: resin-modified glass ionomer). Class V cavities with the same dimensions (in a way that occlusal margin was in enamel and gingival margin in cementum) were prepared on buccal surface of 14 teeth by bur and other 14 teeth by laser Er-YAG. Glass ionomer self-cure and resin modified glass ionomer was used for the restoration of the cavities. After thermocycling of the teeth, they were immersed for 24 h in Fushin 2%; thereafter, the samples were sectioned buccolingually at the center of each restoration and evaluated by stereomicroscope. To analyze the data, the Fisher-exact test, Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests were used.

    Results

    The groups did not significantly differ in the gingival margin. There was a statistically significant difference between group B (preparation method bur/restorative material: resin-modified glass ionomer) and other groups. According to the Mann-Whitney test, there was a significant difference between occlusal and gingival margin only in group B.

    Conclusion

    Due to the statistically significant difference between group B and other groups in occlusal microleakage and the lower mean rank microleakage in group B, compared to that in other groups, it can be concluded that the laser method and conventional glass ionomer had higher microleakage than the conventional method and resin-modified glass ionomer.

    Keywords: Er-YAG laser, Glass Ionomer, Microleakage
  • Reza Zare Mahmoodabadi, Narges Ghazi *, Abdollah Javan Rashid, Amene Yekta Pages 262-270
    Introduction

    The present study aimed to evaluate vascular density in giant cell lesions with different biologic behavior. Therefore, CD34 expression in central and peripheral giant cell granulomas and the aneurysmal bone cyst was evaluated by immunohistochemistry.

    Materials and Methods

    A total of 15, 15, and 8 samples of PGCG, CGCG, and ABC were selected from the archives of the Dentistry School of Mashhad University and Ghaem Hospital, Mashhad, Iran, respectively. Immunohistochemical evaluation of CD34 expression was performed according to the manufacturer's instructions to assess microvessel density (MVD). MVD was calculated in five microscopic fields and the mean MVD of samples was evaluated. Findings were analyzed using t-test, ANOVA, and Pearson’s correlation coefficient.

    Results

    CD34 expression was 31.53, 31, and 26.40 in CGCG, ABC, and PGCG samples, respectively. Although the highest MVD was in CGCGs, no statistical difference was observed between the studied groups (0.270).

    Conclusions

    According to the findings of the present study, evaluation of microvessel density with CD34 expression indicates no pathogenesis and different biological behavior of the studied groups. Therefore, further research seems necessary.

    Keywords: Aneurysmal bone cyst, CD34, Giant cell granuloma
  • Eshaghali Saberi, Shima Bijari *, Farshid Gholami, Foorugh Farahi, Ashkan Bameri Pages 271-278
    Introduction
    Endodontically treated teeth are prone to fracture and cracks. Accordingly, different types of posts are used to increase the fracture resistance of teeth. This study was performed to compare the dentinal microcracks in resected roots with cast and fiber posts.
    Materials and Methods
    This experimental study was conducted on 40 single-canal premolars extracted for orthodontic or periodontal reasons. Initially, the teeth were examined under an endodontic microscope for microcracks and mounted using acrylic and randomly assigned into two groups: cast post and fiber post (n=20 teeth per group), 24 h after endodontic treatment. A metal crown was made for the teeth after post cementation in each group. Finally, teeth were cut (3 mm apical) using a diamond fissure bur perpendicular to the longitudinal axis of the root. The samples were examined for the presence or absence of microcracks using an endodontic microscope. The Chi-square test and Fisher’s exact test were used to analyze the data.
    Results
    Based on the obtained results, the frequencies of dentinal microcracks were 30% and 40% in the apically resected roots with cast and fiber posts, respectively.
    Conclusion
    The frequencies of dentinal microcracks were similar in cast post and fiber post groups.
  • SAMANEH HEMMATI, Hamed Tari, Jaber Mosavi, Mohadese Shakerian * Pages 279-287
    Introduction

    Iron drops are often prescribed to children less than 2 years of age. Due to their low pH, these drops may soften the enamel and accelerate its destruction. The present study aimed to evaluate the enamel hardness of deciduous teeth after being exposed to various iron drops.

    Material and Methods

    A total of 48 healthy deciduous anterior teeth were randomly assigned to four groups (n=12 in each group). The samples were exposed to three drops of Sideral iron, Ferrosomal, and Ferrous sulfate for 5 min. Surface hardness was measured before and after iron drop exposure. Four groups were exposed to HCL, and the obtained data were analyzed using the least significant difference (LSD) test and analysis of variance (ANOVA).

    Results

    In all groups, a decrease was observed in the surface hardness of surface enamel. In the Sideral group, the average initial hardness was 358.81, the secondary hardness was 337.23, and the tertiary hardness was 221.19. In the Ferosomal group, the average primary hardness was 375.67, the secondary hardness was 336.80, and the tertiary hardness was 208.23. In the Ferrous sulfate group, the average initial hardness was 383.41, the secondary hardness was 301.73, and the tertiary hardness was 149.13. Therefore, the three groups statistically differ before and after the iron drop. After the use of iron drop in an acidic environment, there was a statistical difference between Ferrous sulfate and two other drops (P<0.05). Between Sideral and Ferosmal, the difference was not significant (P=0.864).

    Conclusion

    As evidenced by the results of this study, it can be concluded that all three types of iron droplets in the environment, similar to human saliva, significantly reduced the hardness of enamel. In an acidic environment, all three types of iron drop reduced the hardness of the enamel of deciduous teeth. The Ferrous sulfate group demonstrated the most significant reduction in the microhardness of the enamel, and the Sideral group had the most negligible decrease in enamel hardness.

    Keywords: Ferrosomal, Ferrous sulfate, Iron drop, Sideral
  • Mahnaz Nemati, Reza Beyraghshamshir, Atefeh Nemati-Karimooy * Pages 288-294

    Dentists always prioritize the preservation of the dental pulp. Nowadays, minimally invasive endodontic techniques such as Vital Pulp Therapy (VPT) are considered due to their affordability and remarkable success compared to conventional treatments such as Root Canal Treatment (RCT). VPT aims at preserving healthy portions of the exposed pulp while removing the inflamed parts with biocompatible materials to seal the pulp.The present case report aimed to describe a successful VPT of a right mandibular permanent first molar with reversible pulpitis using Calcium Enriched Mixture (CEM) cement in an 18-year-old female patient. As pulp exposure happened regarding extensive caries removal, 2 mm of the inflamed pulp was removed and replaced with CEM cement. CEM was covered with Resin-modified glass ionomers (RMGI) and the tooth was restored with amalgam. Regular follow-ups were performed at 3 and 6 months and 1, 2, and 4 years after treatment.

    Conclusion

    The tooth was clinically and radiographically functional without signs and symptoms of infection or inflammation. The result of this case suggests that pinpoint pulp exposure during deep caries excavation can be successfully treated with VPT using CEM cement.

    Keywords: vital pulp therapy, permanent dentition, Partial Pulpotomy, Pulp Exposure