فهرست مطالب

فصلنامه زیبایی شناسی ادبی
سال سیزدهم شماره 52 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مریم بینا*، رضا اشرف زاده، مجید تقوی صفحات 9-38
    «خاوران نامه» یک منظومه ی حماسی دینی است که " ابن حسام " در بیان داستان های خیالی از مبارزات حضرت علی (ع) و یارانش در سرزمین خاوران سروده است. خاوران نامه در حوزه ی توصیف و آفرینش تصویر های حماسی دارای ارزش فراوانی است. در این مقاله به عناصر سازنده یک اثر حماسی پرداخته شده است و سپس به صور خیال برای تصویر آفرینی حماسی که اثر گذار هستند اشاره می شود. و اینکه ابن حسام توانسته است با بهره گیری از عناصر و مضامین حماسی و تصویر گرایی زیبا، صحنه ها را ملموس و عینی سازد. در ساختمان حماسه مبالغه نیرومند ترین عنصر خیال شاعرانه است که به شعر ابن حسام صلابت و پویایی می بخشد. تشبیهاتی که در این اثر به کار رفته بیشتر حسی است و زمانی به اوج خود می رسد که هر یک از ارکان تشبیه نوعی جنبش و عظمت را به تصویر می کشد.
    کلیدواژگان: حماسی، تصویر آفرینی، حماسه دینی
  • سیاوش مرشدی*، عباس سعیدی صفحات 39-66
    ادبیات کلاسیک فارسی چنان که می دانیم برای سالیان دور چه به صورت خود زبان چه در زبان های دیگر، بر ادبیات سرزمین های هم جوار تاثیر گذاشته است. یکی از این زبان ها، زبان و ادبیات اردو در شبه قاره هند (اعم از هند و پاکستان) است. در مقاله حاضر، پس از معرفی زبان اردو و چگونگی تاثیر ادبیات فارسی و نفوذ آن در شبه قاره پرداخته شده است. سپس معرفی صنعت ادبی «ریخته گویی» ارایه می شود. در جامعه آماری 94 شاعر ریخته ی گوی اردو نام برده شده است.در بخش دیگر مقاله، الگوی شعر ریخته در موارد: 1) مصراع اول و دوم فارسی؛ 2) مصراع اول فارسی، مصراع دوم اردو؛ 3) مختلط معرفی و تحلیل شده است. در بخش بعد، به بررسی و تحلیل اوزان ریخته پرداخته شده است و نمودار آماری اوزان عروضی ریخته - که به طور عمده، متاثیر از ادبیات فارسی - در پی آن آمده است. شگردهای ادبی و صور خیال از بخش های دیگر مقاله به شمار می رود. در این بخش به صورت تحلیلی، تاثیر صور خیال و ترکیب های بیانی ادبیات فارسی بر شاعران ریخته ارایه شده است. در پایان نتیجه گیری نقل می شود.
    کلیدواژگان: ریخته گویی، ادبیات اردو، ادبیات فارسی، عروض، بیان
  • ذکیه محمدلو، برات محمدی*، سیف الدین آب برین صفحات 67-96
    زبان شعر، زبانی هنجارگریز است و زبان در شعر صرفا برای خبر و اطلاع به کار نمی رود و ویژگی زیبایی شناسانه دارد. یکی از انواع هنجارگریزی، که بسیار پرکاربرد است، هنجارگریزی معنایی است. شاعر برای انتقال اندیشه ها و احساسات خود، زبانی مستقیم را برنمی گزیند و از انواع تصاویر شعری همچون تشبیه، استعاره، حسامیزی، متناقض نما و... سود می جوید و کلام خود را ناآشنا می کند؛ چرا که زبان ادبی، زبانی است که به واسطه انواع هنجارگریزی از آن آشنایی زدایی شده است و تصاویر شعری و هنجارگریزی معنایی نیز سهمی بزرگ در این آشنایی زدایی دارند. باباچاهی به شکلی گسترده از این نوع هنجارگریزی در شعر خود استفاده کرده است و به این شکل، به شعر خود تشخص داده است. تشبیه گسترده ترین هنجارگریزی معنایی در شعر اوست. در شعر او استعاره کم کاربرد است و او از تشخیص، استعاره تبعیه، نماد، متناقض نما و حسامیزی نیز برای غرابت کلام خود بهره برده است. در پژوهش حاضر با روشی تحلیل و توصیفی به انواع هنجارگریزی معنایی در شعر او پرداخته شده است. خاستگاه، ابداعی بودن و تاثیر سنت در تشبیهات او مورد بررسی بوده و فردیت گرایی و اقلیم گرایی او در این مورد مورد مطالعه بوده است. استعارات شاعر بخصوص در دفتر«گل نارنج» به سبب ابداعی بودن مور بررسی بوده است. تشخیص و استعاره تبعیه از دیگر انواع استعاره مورد بررسی در شعر اوست. نمادهای شاعر نیز از لحاظ خاستگاه و شخصی بودن و تکراری بودن مور پژوهش بوده است. متناقض نما و حسامیزی نیز دیگر انواع هنجارگریزی معنایی اند که در پژوهش حاضر به آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: باباچاهی، آشنایی زدایی، هنجارگریزی معنایی
  • محمدنور قائدزاده خمیری*، مجید حاجی زاده، مریم غلامرضا بیگی صفحات 97-126

    بهمن نامه در جهت سبک و بیان حماسی به ویژه در حوزه توصیف دارای ارزش فراوانی است؛زیرا عنصر توصیف یکی از معیار های سنجش کیفی اثر حماسی و وسیله ای برای محسوس تر کردن صحنه های متنوع روی داده در شعر حماسی می باشد. در این اثر برای بیان توصیفات از ابزار هایی چون تشبیه، استعاره، مجاز و کنایه استفاده شده است. این ابزار ها از اسباب شعر آفرینی هستند و در بررسی انواع هنجارگریزی در ردیف هنجارگریزی معنایی قرار می گیرند. هنجارگریزی معنایی از روش های برجسته سازی زبان، در واقع تخطی از مشخصه های حاکم بر کاربرد واژه ها در زبان معیار است. در این مقاله کوشیده شده است پس از بیان مقدمه ای درباره برجسته سازی و انواع آن، به انواع هنجار گریزی معنایی پرداخته شود و موارد مختلف آن از جمله تشبیه و استعاره مورد بررسی قرار گیرد. روش پژوهش در این مقاله توصیفی و داده ها با استفاده از تکنیک محتوا به شیوه کتابخانه ای بررسی شده است. محدوده جامعه مورد مطالعه بهمن نامه حکیم ایرانشاه ابن ابی الخیر ویراسته رحیم عفیفی است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که در اثر مذکور در حوزه هنجارگریزی معنایی، تجسم گرایی بیشتر از تجریدگرایی نمود دارد؛ چون حماسه پرداز می کوشد تا حوادث غریب و پیچیده را با بیانی ملموس و مادی به روشنی و صراحت پیش چشم خواننده ترسیم کند. از دیگر یافته های این پژوهش، بسامد بالای تشبیهات و استعارات انسان پنداری است.

    کلیدواژگان: «توصیف«_ «هنجارگریزی»، «بهمن نامه»، «هنجارگریزی معنایی»، «برجسته سازی»
  • محسن قربانزاده*، محمدرضا شاد منامن، امیر آریان، مهدی ماحوزی صفحات 127-156
    اخوان ثالث با درکی از تاریخ ایران باستان و شاهنامه فردوسی در حماسه ها و اسطوره ها و روایات اساطیری با ذهن و زبان خود و گاه از نظامی در بزم و از عطار و مولانا، سعدی و حافظ در عشق و عرفان بازسازی می کند. و از ناصرخسرو و اقبال و نیما در بیداری و شهاب الدین سهروردی در پیوند با حکمت و عرفان یا اسطوره های ایران باستان با ادبیات خود اسطوره ها را به زیبایی روایت می کند. با استفاده از آثار اخوان و سایر منابع به این نتیجه رسیدیم که مهمترین هدف اخوان در آثارش بیداری اقشار جامعه بوده است. به سوال اصلی پژوهش پاسخ داده شده است که «زیبایی شناسی» در اسطوره شناسی اشعار، ذهن و زبان اخوان چه جایگاهی دارد؟ ما به این نتیجه رسیده ایم. اخوان در تاریخ باستان ایران بیشتر تحت تاثیر شاهنامه فردوسی بوده است، اما با اندیشه «فردوسی ناب» تفاوت ظریف و اساسی وجود دارد که فردوسی اسطوره هایی نقل می کند اما در اعتقاد راسخ خود خللی وارد نمی کند. .
    کلیدواژگان: اسطوره، زیباشناسی، اخوان، فردوسی، ذهن و زبان
  • لیلا محمدنژاد کلکناری، حسین پارسایی*، حسام ضیایی صفحات 157-186

    طنز و شوخ طبعی در ادب فارسی سابقه ای طولانی دارد و نمونه های آن را نه تنها در متون کهن که در آثار معاصر فارسی نیز می توان دید. طنزپرداز برای برانگیختن عواطف مخاطب و تاثیرگذاری بر ذهن و روان او باید جهان پیرامون خود را برخلاف آن گونه که هست دگرگون و غیرواقعی جلوه دهد. به همین سبب، سعی در بیان مفاهیم ذهنی خود به طور غیرمستقیم دارد تا «پیام اصلی خود ناگفته، گفته آید و ناشنوده، شنفته شود». کاریکلماتور نوشته ای طنزگونه و کوتاه است که به پدیده های پیرامون و روابط میان اشیاء و موجودات نگاهی تازه و متفاوت دارد، لذا در این پژوهش زبان طنز و مطایبه در کاریکلماتورهای دهه 90 شمسی بررسی و تحلیل می شود. نتیجه این جستار که به روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است، نشان می دهد که زبان طنز کاریکلماتورهای دهه 90 زبانی خلاق و هنرمندانه است و نویسندگان آثار این دهه با بکارگیری، ایجاز، انواع بازی های زبانی، هنجارگریزی و به کاربردن زبان شاعرانه توانسته اند واقعیات جامعه را به تصویر بکشند.

    کلیدواژگان: طنز، مطایبه، زبان، کاریکلماتور
  • حسین عزیزپور معلم، حسینعلی پاشاپاسندی*، سوزان جهانیان صفحات 187-210
    توصیف و تصویرآفرینی از مهم‎ترین توانایی های شاعر در خلق یک اثر منظوم به شمار می آید؛ زیرا او این کار را با استفاده از اندوخته های ذهنی و علمی خود و بکاربردن امکانات زبانی و بیانی انجام می دهد. شاهنامه فردوسی از جمله منظومه‎هایی است که از این منظر جایگاه رفیعی دارد. حکیم طوس در نهایت هنرمندی با استفاده از صور خیال و آرایه های بدیعی موقعیت ها، اشخاص، گفتگوها، صحنه ها و رویدادها، را توصیف نموده و تصاویر بدیع، جذاب و ماندگاری خلق نموده است. در این جستار سعی بر این است که جایگاه صور خیال در توصیف عناصر انسانی شاهنامه که اعضا و اندام‎های بدن، ویژگی های ظاهری انسان ها را شامل می شود، مورد بررسی قرار گیرد. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است و اطلاعات بر اساس مطالعات کتابخانه ای گردآوری شده است. مطالعه بر روی صورخیال توصیفات عناصر انسانی شاهنامه حاکی از این است که فردوسی با استفاده هنرمندانه و خلاقانه از تشبیه، استعاره، کنایه و مجاز، به ویژه تشبیه به بهترین نحو به توصیف شخصیت ها پرداخته است.
    کلیدواژگان: صور خیال، توصیف، عناصر انسانی، اندام های انسان، شاهنامه
  • حشمت قیصری* صفحات 211-230
    چکیدهمرزبان نامه از جمله کتاب های ادب تمثیلی در نثر مصنوع است که توسط ادیب و نویسنده برجسته قرن هفتم هجری، سعدالدین وراوینی از زبان کهن طبری به زبان پارسی دری ترجمه شده است. ویژگی بارز این کتاب، مزین بودن به آرایش های لفظی و معنوی است که در این میان سهم آیات قرآن بسیار زیاد می باشد و از بسامد بالایی برخوردار است. این پژوهش با روش تحلیلی- توصیفی جنبه های زیبایی شناسی آیات قرآن در مرزبان نامه را از منظر نقش آیات قرآنی در زیبایی ادبی کتاب مرزبان نامه، اهداف نویسنده از به کارگیری آیات قرآن و شیوه های بروز و ظهور آیات قرآن در متن کتاب مورد بررسی قرار می دهد. نتایج پژوهش نشان می دهد که نویسنده در نثر کتاب به تضمین و اقتباس آیات قرآنی، بیش از دیگر آرایه های ادبی توجه نموده و درحقیقت از آیات قرآن علاوه بر تلفیق معانی و آراستن نثر کتاب، بیشتر برای غنی سازی مطالب و ایراد ادله و مصداق بهره فراوان برده است.
    کلیدواژگان: آیات قرآن، مرزبان نامه، تحلیل زیبایی شناسی
  • فرحناز احمدی، فاطمه امامی*، شهین اجاق علیزاده صفحات 231-256

    گرمس که از پایه گذاران معناشناسی ساختارگراست، روشی ساختارمند را به نام «نشانه شناسی زایا» از نشانه شناسی گسترش داده است.گرمس ادعا داشت «معنا» تنها در قالب روایت قابل درک است. در روش گرمس تمام جنبه های «گفتمان» به صورت ساختارمند، تجزیه و تحلیل و دستهبندی میشوند تا «نشانه» استخراج شده و روش رسیدن به «معنا» از طریق آن درک شود. نشانه- معناشناسی گفتمانی، زمینهای فراهم میآورد تا برای گونه های عاطفی، سازه های زبانشناختی قایل شویم. مطالعه جریان عاطفی گفتمان، به معنی بررسی شکلگیری و تولید نظام عاطفی و چگونگی ایجاد معنا از طریق آن است. این تحقیق با هدف بررسی نشانه معناشناختی نظام عاطفی گفتمان در حدیقه الحقیقه سنایی، با روش مطالعات کتابخانه ای-اسنادی به سامان رسید. از نتایج تحقیق اینکه دریافتیم نشانه معناشناختی نظام عاطفی گفتمان سنایی در حدیقه الحقیقه؛ مبتنی بر دو نوع شکلگیری معناست: نظام تنشی-شوشی و رخدادی-شوشی. با بررسی حکایات حدیقه الحقیقه به این نتیجه میرسیم که سنایی با به کار گیری جریان تولید معنا در بستر نظام عاطفی و عرفانی؛ از دو نوع نظام یادشده، بهره برده است و ضمن «تولید معنا» با استفاده از حکایتی دلنشین، شناخت را از مسیر انتقال فعل دانستن به مخاطب منتقل می کند.

    کلیدواژگان: نشانه معناشناختی، نظام عاطفی گفتمان، حدیقه الحقیقه
|
  • Maryam Bina *, Reza Ashrafzadeh, Majid Taghavi Pages 9-38
    "Khavaran Nameh" is a religious epic poem written by "Ibn Hussam" in telling imaginary stories about the struggles of Imam Ali (AS) and his companions in the land of Khavaran. Khavarannameh is of great value in the field of describing and creating epic images. In this article, the constituent elements of an epic work are discussed and then the imaginary forms for creating epic images that are effective are mentioned and that Ibn Hussam was able to use the elements and themes of epic and beautiful imagery to create scenes. Make it tangible and objective. In the construction of the epic, exaggeration is the strongest element of poetic imagination, which gives strength and dynamism to Ibn Hussam's poetry. The similes used in this work are more sensory and reach their peak when each of the elements of the simile depicts a kind of movement and greatness.Keywords: Ibn Hassan Khosfi - Religious Epic - Epic Elements - Image Creation
    Keywords: epic, image creation, religious epic
  • Siavash Morshedi *, Abbas Saeidi Pages 39-66
    Classical Persian literature, as we know, has influenced the literature of neighboring lands for many years, both in its Persian language and in other languages. One of these languages is Urdu language and literature in the Indian subcontinent (including India and Pakistan).In the article, after introducing the Urdu language and how the influence of Persian literature and its influence in the subcontinent are discussed. Then, the introduction of the literary figures of speech of "Rekhta poem" is presented. In the statistical community, 94 poets have been mentioned. In the other part of the article, the pattern of poetry cast in the following cases: 1) The first and second Persian hemistich; 2) the first Persian hemistich, the second Urdu hemistich; 3) Mixed is introduced and analyzed. In the next section, the weights of the cast weights are analyzed and the statistical diagram of the weights of the cast weights - which is mainly influenced by Persian literature - is followed. Literary technique and fantasies are other parts of the article. In this section, the effect of imaginary forms and expressive combinations of Persian literature on cast poets is presented analytically. The conclusion is quoted at the end.
    Keywords: Rekhta poem, Urdu literature, Persian literature, Prosody, Figures of Speech
  • Zakiyye Mohamadlu, Barat Mohammadi *, Seif Addin Abbarin Pages 67-96
    Poetic language be created by a some genres of detour from the norms. poetic language usually emphasis to mode of expression as than as subject and have a aesthetic dimension. poets always detour from the rules of normative language in order to foregrounding and defamiliarization. One of the widely used genres of deviation is semantic deviation, poets does not choose a direct language to convey his thoughts and feelings and uses all kinds of poetic images such as simile, metaphor, synaesthesia, paradox and etc and with a this foregrounding in poetic language. Babachahi widely use the Semantic deviation in his poems and this genre of deviation have a vaste role in literariness. Between the all type of Semantic deviation Simile is the most frequent in his poem. metaphor has less use, and he has also used the the othere types of semantic deviation as subordinate metaphor, symbol, paradox and synaesthesia for the defamiliarization of his speech. In the present study, the genres of Semantic deviation in Babachahi poetry has been studied and with a descriptive- analytic method has been investigated.
    Keywords: Ali Babachahi, defamiliarization, Semantic Deviation
  • Mohammad Noor Ghaedzade Khamiri *, Majid Hajizade, Maryam Gholamreza Beigi Pages 97-126

    Bahmannameh is of great value in terms of epic style and expression, especially in the field of description, because the description element is one of the criteria for measuring the quality of an epic work and is a means to make the various scenes in epic poetry more tangible. In this work, tools such as simile, metaphor, allowed and irony have been used to express descriptions. These tools are a means of creating poetry and are considered as semantic norm deviation in the study of different types of deviations. Semantic norm deviation, which is one of the methods of highlighting language, is in fact a violation of the characteristics governing the use of words in the standard language. In this article, after giving an introduction about highlighting and its types, an attempt has been made to deal with various types of semantic norm deviations, including its various cases, including similes and metaphors. The research method in this article is descriptive and the data have been reviewed using the content technique in a library manner. The study population is Bahmannameh Hakim Iranshah Ibn Abi Al-Khair edited by Rahim Afifi. The findings of this study show that in the mentioned work in the field of semantic deviation, visualization is more manifested than abstractionism because the epicist tries to depict strange and complex events with a tangible and material expression clearly and explicitly in front of the reader. Another finding of this research is the high frequency of metaphors and metaphors of anthropomorphism.

    Keywords: description, deviation, bahmanname, sematic norm deviation”, foregrounding
  • Mohsen Ghorbanzadeh *, Mohamadreza Shad, Amir Arian, Mehdi Mahoozi Pages 127-156
    The Third Brotherhood, with an understanding of the history of ancient Iran and Ferdowsi's Shahnameh in epics, myths and mythical narrations, reconstructs with its mind and language, and sometimes from Nezami in Bazm and from Attar and Rumi, Saadi and Hafez in love and mysticism and from Naser Khosrow and Iqbal and Nima in Awakening and Shahabuddin Suhrawardi in connection with wisdom and mysticism or myths of ancient Iran with his own literature beautifully narrates the myths.Using the works of the Brotherhood and other sources, we came to the conclusion that the most important goal of the Brotherhood in its works has been to awaken the sections of society. The main question of the research has been answered: what is the place of "aesthetics" in the mythology of the poems, mind and language of the Brotherhood? We have reached this conclusion. The Brotherhood has been more influenced by the Shahnameh of Ferdowsi in the ancient history of Iran.But there is a subtle and fundamental difference with the idea of ​​'pure Ferdowsi', in which Ferdowsi quotes myths but does not interfere with his firm belief. Be ....
    Keywords: Myth, aesthetics, Brotherhood, Ferdowsi, Mind, Language
  • Leila Mohammadnejad Kalkanari, Hosein Parsaei *, Hesam Ziaee Pages 157-186

    Humor has a long history in Persian literature and examples of it can be seen not only in ancient texts but also in contemporary Persian works. In order to arouse the audience's emotions and influence their minds and psyches, the satirist must transform the world around him as it is and become unreal. For this reason, he tries to express his mental concepts indirectly so that "his main message can be heard unspoken, said and unheard." Caricaturist is a humorous and short text that has a new and different look at the surrounding phenomena and relations between objects and beings, so in this study, the language of humor and comparison in caricatures of the 90s is examined and analyzed. The result of this research, which was done in a descriptive and analytical way, shows that the satirical language of the 90s cartoonists is a creative and artistic language, and the authors of the works of this decade have been able to express the realities of society by using, brevity, all kinds of language games, avoiding norms and using poetic language to depict.

    Keywords: humor, comparison, language, Caricature
  • Hossein Azizpour Moallem, Hosein Ali Pasha Pasandi *, Suzan Jahanian Pages 187-210
    Describing and illustrating is one of the most important abilities of a poet in creating a poetic work; Because he does this by using his mental and scientific resources and using linguistic and expressive possibilities. Ferdowsi Shahnameh is one of the poems that has a high status from this perspective. Hakim Toos has finally described the artist using novel images and arrays of situations, people, conversations, scenes and events, and has created original, attractive and lasting images. In this article, an attempt is made to examine the position of imaginary images in describing the human elements of Shahnameh, which include body parts, physical and moral characteristics of human beings. This research has been done by descriptive-analytical method and the information has been collected based on library studies. A study of the imaginary descriptions of the human elements of the Shahnameh indicates that Ferdowsi described the characters in the best way by using metaphors, metaphors, allusions and metaphors, especially similes, artistically and creatively.
    Keywords: Imagination, description, Human Elements, Human Organs, Shahnameh
  • Heshmat Gheisari * Pages 211-230
    Marzbannameh is one of the Persian masterpieces of allegorical literature in artificial prose, which has been translated from the ancient Tabari language into Dari Persian by the prominent writer and author of the seventh century AH, Saad al-Din Varavini.The distinctive feature of this book is that it is decorated with verbal and spiritual arrangements, among which the share of Quranic verses is very high and has a high frequency.This research, with analytical-content method, examines the aesthetic aspects of Quranic verses in Marzban Nameh from the perspective of the role of Quranic verses in the literary beauty of the book Marzban Nameh, the author's goals of using Quranic verses and the ways in which Quranic verses appear in the text of the book Gives. Research results shows that the author in the prose of the book has paid more attention to the guarantee and adaptation of Quranic verses than other literary arrays. In fact, in addition to combining the meanings and embellishing the prose of the book, the verses of the Qur'an have been used extensively to enrich the contents and to present arguments and examples.
    Keywords: Quranic verses, Marzbannameh, Aesthetic analysis
  • Farhanaz Ahmadi, Fatemeh Emami *, Shahin Ojag Alizadeh Pages 231-256

    Grams, who is one of the founders of structuralist semantics, has developed a structured method called "generative semiotics" from semiotics. Grams claimed that "meaning" can only be understood in the form of narrative. In Grams' method, all aspects of "discourse" are structured, analyzed and categorized so that "sign" is extracted and the method of reaching "meaning" is understood through it. Discursive semiotics provides grounds to attribute linguistic structures to emotional types. Studying the emotional flow of discourse means examining the formation and production of the emotional system and how to create meaning through it. This research was carried out with the method of library-documentary studies with the aim of investigating the semantic sign of the emotional system of the discourse in Hadiqeh al-Haqiqah Sanai. From the results of the research, we found that the semantic sign of the emotional system of the narrative discourse in Hadiqah al-Haqiqah; It is based on two types of meaning formation: tense-sense system and event-sense system. By examining the anecdotes of Hadiqa Al-Haqiqah, we come to the conclusion that Sana'i uses the flow of meaning production in the context of the emotional and mystical system; He has used the two types of systems mentioned and while "producing meaning" by using a pleasant story, he conveys knowledge to the audience through the transmission of the act of knowing.

    Keywords: Semantic sign, emotional system of discourse, Hadiqah al-Haqiqah