فهرست مطالب

مجله سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران
سال سی و نهم شماره 3 (پیاپی 155، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میترا رضائی*، عبدالرضا بابا محمودی، سید محمد پور حسینی، مجید مرجانی، فرهنگ بابا محمودی، علی اکبر ولایتی صفحات 145-158

    بیش از دو سال است که ویروس SARS-CoV-2 سلامتی بشر را به شدت تحت تاثیر و دنیا را گرفتار مشکلات اجتماعی و اقتصادی گسترده نموده است. در عرض کمتر از 18 ماه روابط انسانی و گروهی را مختل،  پنج و دو دهم از متوسط تولید ناخالص (GDP) جهانی کاسته و تاکنون حدود چهارمیلیون نفر تلفات انسانی داشته است . برای یافتن راه حل های غلبه بر این ابر مشکل جهانی راه های متعددی را آزموده اند اما استفاده از بستر فناوری اطلاعات و شبکه جهانی اینترنت که سه عنصر بیمار ،درمانگر و امکانات نظام سلامت را بدون فاصله فیزیکی به هم نزدیک می کند، شاید کارآرا ترین راه حل برای فایق آمدن بر سلطنت پاندمی "ویروس تاجدار" در ابتدای قرن بیست و یکم باشد. در این مقاله ضمن ارایه مفاهیم و اصول کلی تله مدیسین، به کاربرد های آن در مدیریت پاندمی ها و اپیدمی های گسترده مخصوصا در حوزه بیماریهای عفونی خواهیم پرداخت. در این راستا به تفضیل نقش موثر تله مدیسین در آموزش عمومی، پیشگیری، کنترل همه گیری و مدیریت رفتارهای اجتماعی ، درمان از راه دور و ویزیت مجازی خصوصا در مناطق دور دست و محروم از خدمات پیشرفته سلامت، و همچنین پژوهش در دوران پاندمی های مسری مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: SARS-CoV-2، COVID-19، تله مدیسین، درمان از راه دور، مدیریت پاندمی
  • سید علی حجتی*، امیررضا عابدی صفحات 159-163
    زمینه

    کانسر پروستات یکی از سرطان های شایع در ایران است استفاده از PSA (آنتی ژن اختصاصی پروستات) به عنوان غربالگری مورد توافق همه نمی باشد زیرا در اغلب موارد PSA  موجب شناسایی مواردی از کانسر پروستات می شود که نیاز به درمان ندارند و موجب افزایش عوارض ناشی از درمان  در این گروه از بیماران می گردد و از طرفی عدم غربالگری موجب افزایش کانسرهای پروستات متاستاتیک می شود.

    روش کار

    با استفاده از کلمات کلیدی PSA و Prostate Cancer و Screen در بانک اطلاعاتی PubMed جستجو انجام شد و مطالعات کارآزمایی وارد مطالعه شدند و مطالعات cohort، مروری و گزارش موردی از مطالعه حذف شدند. 301 مقاله پیدا شد و مقالات انگلیسی زبان وارد مطالعه شدند. چهار سوال در مورد منافع و مضرات PSA screening و منافع و مضرات درمان کانسر پروستات لوکالیزه مورد بررسی قرار گرفت که در نهایت 15 مقاله انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. همچنین منابع مقالات هم بررسی شد و اگر مقاله ای مرتبط به موضوع مورد بحث بود اضافه شد.

    یافته ها

    دو مطالعه PLCO و CAP نشان دادند که غربالگری با PSA موجب کاهش مرگ ومیر کانسر پروستات نشده است اما مطالعه ERSPC کاهش 21 درصد در مورتالیتی کانسر پروستات را نشان داد. مهمترین مشکل درزمینه غربالگری کانسر پروستات، تشخیص بیش از حد کانسر پروستات (overdiagnosis) میباشد. در این مطالعات 7/20 % تا 4/50 % بیماران دچار تشخیص بیش از حد شده بودند. در کارآزمایی PIVOT و PROTECT درمان کانسر پروستات که با PSA Screening پیدا شده اند موجب افزایش بقا نشده بود اما در کارآزمایی SPCG-4 درمان کانسر پروستات لوکالیزه موجب افزایش بقا شده بود.

    نتیجه گیری

    با به کار بردن روش درمان فعال(active surveillance) در موارد کانسر پروستات با ریسک کم یا استفاده از تستهای تکمیلی مثل   (PHI (prostate health index و Multiparametric MRI  در مواردی که PSA کمی بالاتر از حد طبیعی است، انجام PSA برای غربالگری توصیه می شود.

    کلیدواژگان: غربالگری، پروستات، آنتی ژن اختصاصی پروستات PSA، سرطان پروستات
  • میرسعید عطارچی*، جلال خیرخواه، بابک بخشایش اقبالی صفحات 164-170

    یکی از چالش های مهم در ایمنی راه، بروز حملات ناتوانی ناگهانی در حین رانندگی می باشد. تخمین احتمال وقوع و پیامد وقوع حملات، از نکات مهم در مورد سلامت شغلی رانندگانی است که بدلیل بیماری، پتانسیل بالقوه رخداد حملات ناتوانی ناگهانی را دارند. به عبارتی تعیین اینکه به دنبال وقوع حمله ناتوانی ناگهانی در حین رانندگی به چه میزان احتمال وقوع تصادف وجود دارد و یا شناخت انواع شرایط پزشکی که می توانند باعث حملات ناگهانی شده و اینکه این بیماری ها فرصت کافی جهت هدایت ایمن خودرو به کنار جاده را به راننده می دهد یا نه، از نظر ارزیابی تناسب شغلی رانندگان پراهمیت می باشد. در این مطالعه جهت پاسخ به این سوال که متعاقب رخداد ناتوانی ناگهانی در رانندگان امکان هدایت خودرو به کنار جاده وجود دارد به جستجوی مطالعات در پایگاه های اطلاعاتی معتبر Embase ,UpToDate, PubMed, Medline (Ovid), Scopus و web of Science   پرداخته شد. انواع بیماری ها از جمله بیماریهای قلبی (مانند انفارکتوس میوکارد، آریتمی و...)، سکته های مغزی، صرع، دیابت و... می توانند در حین رانندگی با حملات ناتوانی ناگهانی همراه باشند. البته در بیشتر مواقع راننده فرصت کافی جهت هدایت خودرو به کنار جاده را پیدا می کند. هر چند که برخی شرایط پزشکی مانند سنکوپ این فرصت را برای راننده فراهم نکرده و می تواند پیامد ناگوار متعاقب این حملات را در رانندگان ایجاد کند.

    کلیدواژگان: ناتوانی ناگهانی، رانندگی خودرو، حوادث جاده ای
  • مهدیه موسوی ترشیزی*، پیمان صادقی، محدثه بیات صفحات 171-175
    زمینه

      برونشیولیت حاد شایعترین علت عفونت دستگاه تنفسی تحتانی و بیشترین عامل بستری شدن به علت بیماری تنفسی در دوران شیرخوارگی است. تشخیص این بیماری عمدتا از طریق معاینه بالینی و شرح حال بوده و روش های پاراکلینیک در تشخیص بیماری ارزش چندانی ندارند. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر انجام آزمایشهای پاراکلینیک و نتایج آنها در مدیریت و درمان کودکان با برونشیولیت حاد انجام شد. 

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی گذشته نگر، پرونده بیماران 1-24 ماهه که در سال های 1397 و 1398 با تشخیص اولیه برونشیولیت در بیمارستان کودکان بهرامی بستری شده بودند، بررسی شدند. داده های دموگرافیک، بالینی، آزمایشگاهی و همچنین داده های مرتبط با مدیریت بیماری گزارش شدند و ارتباط نتایج آزمایشات با درمان، پیش آگهی و مدت بستری از طریق روش های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    پرونده 193 بیمار (4/55% پسر، 6/44% دختر، میانگین سنی 17/5±88/3 ماه) بررسی شد. سلولهای خونی،CRP و الکترولیتهای سرم (سدیم و پتاسیم) در بیش از 90% بیماران، کشت خون و کشت ادرار در 50%  و آنالیز گازهای خون در 65% اندازه گیری شد. در همه موارد الکترولیت ها در طیف طبیعی قرار داشتند. آنالیز ادراری در 1/2 % کل جمعیت مورد مطالعه مثبت بود که همگی کشت ادراری منفی داشتند و کشت خون در تمامی موارد منفی گزارش شد. یک سوم بیماران حداقل یک نوع آنتی بیوتیک و7/92% موارد ونتولین دریافت کردند. اکثریت (3/93%) بیماران با تشخیص نهایی برونشیولیت ترخیص شدند و میانگین مدت زمان بستری بیماران 6/2 روز بود. بین نتایج آزمایش بیماران با نیاز بیمار به بستری در PICU و مدت زمان بستری بیماران رابطه آماری معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد که آزمایش ها و درمان های غیرمتناسب با گایدلاین های طب اطفال در حجم وسیعی در برونشیولیت به کار گرفته می شوند و نقش تعیین کننده ای در پیش آگهی و مدیریت بیماری ندارند.

    کلیدواژگان: برونشیولیت، پیش آگهی، درمان، دستورالعمل بالینی
  • لاله هویدا*، نازنین پشوتن، محبوبه مدنی، مرجان انشاییه صفحات 176-183
    زمینه

    پانسمان های نانوکریستال نقره به علت تاثیر بر روی باکتری های متفاوت موجود در عفونت زخم ها، اخیرا مورد توجه زیادی قرارگرفته اند. مهم ترین عامل در انتخاب پانسمان میزان تاثیر ضد عفونی کنندگی، میزان اثر آن بر اپتیلیزاسیون و توانایی آن در کنترل عفونت زخم می باشد. علاوه بر آن منجر به کاهش استفاده از عوامل مسکن و مخدر شده و استرس تعویض پانسمان را به میزان 50% کاهش می دهد. تمامی این راهکارها نیازمند بهینه سازی برای رسیدن به بهترین شرایط با حداقل میزان زمان و هزینه می باشند.

    روش کار

    در این مطالعه آماده سازی نانو ذرات نقره، بررسی پارچه های نقره از لحاظ استریل بودن، طراحی آزمایش با استفاده از روش تاگوچی و بررسی پارچه نقره از لحاظ اثر بخشی میکروبی انجام داده شده است.

    یافته ها

    بهترین حالت پیش بینی شده توسط نرم افزار شامل 45 گرم بر لیتر نیترات نقره، 14 گرم بر لیتر گلوکز، 280 میکرولیتر هیدروکسید سدیم، 60 ثانیه زمان مخلوط شدن و 4 ساعت زمان خشک شدن می باشد. در این حالت میانگین قطر هاله عدم رشد 5/4 سانتی متر پیش بینی گردید. در آزمایشگاه میانگین قطر هاله عدم رشد در این حالت معادل 25/4 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    به دست آوردن راهکاری برای بهینه سازی تولید این پانسمان ها و بدست آوردن قطر هاله ی عدم رشد بیشتر که نشان دهنده ی موثرتر بودن عملکرد این پانسمان می باشد از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: پانسمان نقره، بهینه سازی، طراحی آزمایش ها
  • زهرا نادیا شریفی*، زهرا کرمانیها، شبنم موثقی صفحات 184-189
    زمینه

    سکته مغزی دومین علت مرگ ومیر در جهان می باشد که عوارض جبران ناپذیری را به جای می گذارد. ریپرفیوژن متعاقب ایسکمی با مکانیسم تولید اکسیدان ها و مارکر های التهابی سبب آپوپتوز نورونهای مغز میگردد. در مطالعات مختلف اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی گیاه پنیرک به اثبات رسیده است. لذا در این مطالعه، به بررسی اثر حفاظتی عصاره هیدروالکلی برگ گیاه پنیرک (Malva neglecta) بر روی نورون های هرمی ناحیه CA1 هیپوکامپ موش صحرایی نر ویستار متعاقب ایسکمی ریپرفیوژن پرداخته شد.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی، 24 موش صحرایی نر ویستار در 4 گروه 6 تایی کنترل، ایسکمی، آزمایشی یک و دو، به طور تصادفی تقسیم شدند. به گروه های آزمایشی تزریق عصاره هیدروالکلی برگ گیاه پنیرک با دوز mg/kg 600 و 300 به صورت داخل صفاقی، در زمان های 0-24-48-72 ساعت پس از ایسکمی ریپرفیوژن صورت گرفت. مدل ایسکمی با بستن شریانهای کاروتید مشترک دو طرف به مدت 20 دقیقه و سپس ریپرفیوژن متعاقب آن انجام شد، چهار روز بعد بافت هیپوکامپ همه ی رت ها استخراج و به روش رنگ آمیزی نیسل مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ایسکمی ریپرفیوژن در مغز به مدت 20 دقیقه باعث دژنراسیون سلول های هرمی ناحیه CA1 هیپوکامپ گردیده و گروه ایسکمی کاهش قابل ملاحظه و معناداری را (0.05>P) نسبت به گروه کنترل نشان داد و از طرفی تزریق عصاره هیدروالکلی برگ گیاه پنیرک با دوز mg/kg 600 تا حدود زیادی سبب حفظ نورون ها گردید، بطوریکه با گروه کنترل اختلاف معناداری را نشان نداد (P= 0.107).

    نتیجه گیری

    استفاده از عصاره هیدروالکلی برگ گیاه پنیرک با دوز mg/kg 600 سبب جلوگیری از کاهش و مرگ نورونها در ناحیه CA1 هیپوکامپ متعاقب ایسکمی ریپرفیوژن در مغز رت ویستار می گردد، بنابر این عصاره گیاه پنیرک می تواند به عنوان یک عامل موثر در پیشگیری یا کاهش عوارض سکته مغزی به تنهایی و یا با سایر داروها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: برگ گیاه پنیرک، هیپوکامپ، ایسکمی ریپرفیوژن، موش صحرایی
  • زهرا خواجه*، سحرناز نجات، کامران یزدانی، ابراهیم عبدالله پور، محسن محمدی صفحات 190-198
    زمینه

    جهت بررسی سطح آگاهی و نگرش افراد در مورد بیماری آلزایمر پرسشنامه های مختلفی در دنیا موجود است. پرسشنامه های (DKAS (Dementia Knowledge Assessment Scale و DAS  (Dementia Attitude Scale به ترتیب دو پرسشنامه ی شناخته شده در این حیطه می باشند. هدف از این مطالعه ترجمه و روانسنجی دو پرسشنامه DKAS  و DAS متناسب با فرهنگ جامعه ایرانی است.

    روش کار

    ابتدا پرسشنامه ها ترجمه شدند. روایی محتوای پرسشنامه ها توسط10 نفر از متخصصین سنجیده شد. جهت اندازه گیری روایی محتوا شاخص های درجه توافق کلی، مناسبت و شفافیت تک تک سوالات و کل ابزار و جامعیت محاسبه شد. برای محاسبه ی پایایی ابزار از آلفای کرونباخ و همبستگی داخل خوشه ای استفاده شد.

    یافته ها

    درجه توافق کلی برای مناسبت و شفافیت کلی ابزار به ترتیب 94% و 76% و مناسبت و شفافیت کلی ابزار به روش میانگین به ترتیب 2/99% و 96% به دست آمد. جامعیت کلی ابزار نیز 100% تعیین گردید. آلفای کرونباخ کلی ابزارآگاهی 71/0 و ابزار نگرش 76/0 به دست آمد. در ابزار آگاهی بیشترین مقدار ICC 97/0 و کمترین آن 81/0 و در ابزار نگرشICC در هر دو حیطه97/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که ابزار مورد استفاده جهت سنجیدن سطح آگاهی و نگرش ارایه دهندگان خدمات سلامت در مورد بیماری آلزایمر از روایی محتوا و پایایی مطلوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: آگاهی، آلزایمر، پایایی، روایی محتوا، نگرش
|
  • Pages 145-158

    For more than one year, the SARS-CoV-2 has severely affected human health and all the people around the world are involved in social and economic problems. In less than 18 months, it has adversely affected individual and social relations, reduced global average GDP by five and two tenths, and has killed about 4 million people so far. Numerous ways have been tried to find solutions to overcome this global problem, but using the IT platform and the World Wide Web, which bring together the three elements of the patient, therapist, and health system, is perhaps the most effective. The solution is to overcome the pandemic reign of the “crown virus” at the beginning of the 21st century. In this article, while presenting the general concepts and principles of telemedicine, we will discuss its applications in the management of pandemics and widespread epidemics, especially in the field of infectious diseases. In this regard, the effective role of telemedicine in public education, prevention, epidemic control and management of social behaviors, remote therapy, and virtual visits, especially in remote areas deprived of advanced health services, as well as research during infectious pandemics has been studied.

    Keywords: SARS-CoV-2, COVID-19, Telemedicine, Telehealth, Pandemic management
  • Pages 159-163
    Introduction

    Prostate cancer is one of the most common cancers in Iranian men. PSA(prostate specific antigen) screening is a controversial issue because PSA screening leads to diagnose of patients with low risk prostate cancer who not only do not benefit from treatment but also suffer from complication caused by treatment. On the other hand, without prostate cancer screening, the rate of metastatic prostate cancer will increase. This article is a narrative review article on PSA screening, reviewing clinical trial articles in the PubMed.

    Methods

    We searched PubMed using keywords: “PSA, Prostate Cancer and  Screen” and English as well as full text articles were included. Only clinical trial studies were included. Case studies, cohort studies and review articles were excluded. 301 articles were found. Our emphasis was on four questions on benefits and harms of PSA screening and benefits and harms of prostate cancer treatment for localized prostate cancer were reviewed. Finally 15 articles were included. References from included studies were manually reviewed to identify additional studies of interest.

    Results

    PLCO AND CAP studies showed that PSA screening does not lead to decreased prostate cancer mortality but ERSPC study showed 21% decrease in prostate cancer mortality among people who screen for prostate cancer. The most problem in prostate cancer screening is over diagnosis. These studies revealed over diagnosis in 20.7% to 50.4% of patients who were screened with PSA. Pivot and PROTECT studies revealed radical prostatectomy for patients with localized prostate cancer detected with PSA screening, does not significantly increase the survival of prostate cancer, however; SPCG-4 study showed that radical prostatectomy significantly increased survival of localized prostate cancer.

    Conclusion

    Active surveillance of low-risk prostate cancer or supplemental tests such as PHI (prostate health index) and Multiparametric MRI in cases where PSA is slightly higher than normal is recommended for PSA screening.

    Keywords: Prostate cancer, Screening, PSA
  • Pages 164-170
    Background

    One of the major challenges in road safety is the occurrence of sudden disability attacks while driving. An important point about the occupational health of drivers who have patients who have the potential for sudden disability attacks is to estimate the likelihood and consequences of the attacks. In other words, how likely is an accident to follow a sudden disability while driving? Understanding the types of medical conditions that can cause sudden attacks and whether or not these diseases give the driver ample opportunity to drive safely on the side of the road is important in assessing drivers’ job fit. In this study, in order to answer the question that it is possible to drive a car along the road following the occurrence of sudden disability in drivers, research has been done in the reputable databases of Embase, UpToDate, PubMed, Medline (Ovid), Scopus and Web of Science. A variety of diseases such as heart disease (such as myocardial infarction, arrhythmia, etc.), stroke, epilepsy, diabetes, etc., are associated with sudden disability attacks even while driving. But in most cases, the driver has enough opportunity to drive the car to the side of the road. However, some medical conditions such as syncope, etc. do not provide this opportunity for the driver and can have unfortunate consequences for drivers following these attacks.

    Keywords: Sudden incapacity, Automobile Driving, Road Accident, Pull over
  • Pages 171-175
    Background

    Acute bronchiolitis is the most common cause of lower respiratory tract infection and hospitalization due to respiratory disease during infancy. The disease is mainly diagnosed based on history and clinical examination, with paraclinical investigation being of little value in the diagnosis. The present study aimed to determine the role of paraclinical tests in the management and treatment of children with acute bronchiolitis.

    Methods

    In this retrospective cross-sectional study, the medical records of infants aged 1-24 months admitted to Bahrami Children’s Hospital with initial diagnosis of bronchiolitis were reviewed. Demographic, clinical and laboratory data as well as data related to disease management were reported and the relationship between tests’ results and treatment, prognosis and length of hospital stay was analyzed by statistical methods.

    Results

    The records of 193 patients (55.4% male, mean age 3.88 ± 5.17 months) were reviewed. Complete Blood cells (CBC), C-reactive protein (CRP) and serum electrolytes (sodium and potassium) were measured in more than 90% of patients, blood culture and urine culture were performed in 50% and blood gas analysis in 65%. Serum electrolytes were in the normal range in all infants. Blood culture was negative in all patients. Active urine analysis was reported in 2.1% which revealed negative results on urine culture. One-third of patients received at least one type of antibiotic and 92.7% received ventolin. The majority (93.3%) of patients were discharged with a final diagnosis of bronchiolitis and the mean length of hospital stay was 2.6 days. There was no statistically significant relationship between laboratory results and PICU admission and length of hospital stay.

    Conclusion

    The findings of this study showed that laboratory tests and treatments incompatible with pediatric guidelines are widely used in bronchiolitis and do not play a decisive role in the prognosis and management of the disease

    Keywords: Bronchiolitis, Laboratory, Treatment, Guideline, prognosis
  • Pages 176-183
    Background

    Silver nanocrystalline dressings have recently received a great deal of attention due to their effect on various bacteria present in wound infections. The most important factor in choosing a dressing is the effect of disinfection, its effect on epithelium and its ability to control wound infection. In addition, it reduces the use of painkillers and narcotics and reduces the stress of changing the dressing by 50%. All of these solutions require optimization to achieve the best conditions with the least amount of time and cost.

    Methods

    In this study, the preparation of silver nanoparticles, the study of silver fabrics in terms of sterility, the design of experiments using the Taguchi method and the study of silver fabrics in terms of microbial effectiveness have been performed.     

    Results

    The best state predicted by the software includes 45 grams per liter of silver nitrate, 14 grams per liter of glucose, 280 microliters of sodium hydroxide, 60 seconds mixing time and 4 hours drying time. In this case, the average diameter of the growth inhibition halo was predicted to be 4.5 cm. In the laboratory, the average diameter of the no-growth halo in this case was equal to 4.25.

    Conclusion

    Obtaining a solution for optimizing of silver nanocrystalline dressing production as well as obtaining the diameter of the non-growth halo, which indicates the more effective performance of this dressing, is of particular importance.

    Keywords: Silver dressing, optimization, design of experiments
  • Pages 184-189
    Background

    Stroke is the second leading cause of death in the world and has irreversible consequences. Cerebral ischemia/reperfusion (I/R) through production of oxidants and inflammatory markers causes apoptosis of brain neurons. On the other hand, in various studies, the antioxidant and anti-inflammatory effects of the Malva neglecta have been proven. Therefore, in this study, we investigated the protective effect of hydroalcoholic extract of Malva neglecta leaf on pyramidal neurons in the CA1 region of the hippocampus of male Wistar rats following ischemia-reperfusion.

    Methods

    In this experimental study, we divided 24 Wistar rats weighting 350-300 gr randomly into four groups (n=6) as control, Ischemia/reperfusion (I/R), I/R+ hydroalcoholic extract of Malva neglecta leaf was injected intraperitoneally (300 &600 mg/kg 0-24-48-72 hour after the ischemia). The ischemic model was performed by clamping the bilateral common carotid arteries (BCCA) for 20 minutes to induce ischemic injury. After 4 days all groups were sacrificed and brain sections were stained by Nissl and evaluated by light microscope. P<0.05 was assumed as statistically significant.

    Results

    The results showed that ischemia / reperfusion in the brain for 20 minutes caused degeneration of pyramidal cells in the CA1 region of the hippocampus and the ischemia group showed a significant decrease (P <0.05) compared to the control group. Malva neglecta injection at a dose of 600 mg / kg largely preserved the neurons and was not significantly different from the control group (P = 0.107).

    Conclusion

    The use of hydroalcoholic extract of Malva neglecta leaf at a dose of 600 mg / kg prevents the reduction and death of neurons in the CA1 region of the hippocampus following ischemia-reperfusion in the brain of Wistar rat. Malva neglecta extract can be used as an effective agent in preventing or reducing the complications of stroke alone or with other drugs.

    Keywords: Neuroprotective effect, Malva neglecta, Hippocampus, Ischemia, reperfusion, Rat
  • Pages 190-198
    Introduction

    There are various questionnaires in the world to assess the level of knowledge and attitudes of people about Alzheimer’s disease. Dementia Knowledge Assessment Scale (DKAS) and Dementia Attitude Scale (DAS) questionnaires are two well-known questionnaires in this field, respectively. The purpose of this study is translation and psychometrics evaluation of two questionnaires DKAS and DASS and appropriating it with the culture of Iranian society.

    Methods

    Initially, the questionnaires were translated. The content validity of the questionnaires was assessed by 10 experts. To measure content validity, inter-rater agreement (IRA), relevancy and clarity of each of the items and the tool as a whole and comprehensiveness were calculated.  Reliability was measured with Cronbach’s alpha and intra -cluster correlation.

    Results

    The Inter Rater Agreement to relevancy and clarity of the tool was 94% and 76%, respectively. The overall relevancy and clarity of the tool calculated through the mean, was 99.2% and 96%, respectively. Eventually its comprehensiveness was 100%. Overall Cronbach’s alpha in knowledge and attitude scale was 0.71 and 0.76, respectively. The highest ICC value was 0.97 and the lowest was 0.81 in the knowledge tool and 0.97 in the attitude tool in both areas.

    Conclusion

    The results of this study show that the tools used to measure the level of knowledge and attitudes of health care providers about Alzheimer’s disease have good content validity and reliability.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Content validity, Reliability, Alzheimer’s disaese