فهرست مطالب

مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 73، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسانه شاکری مبصر، ساره فرهادی، مریم جولهر* صفحات 185-193
    سابقه و هدف

      درمانهای متداول سرطان، معمولا عوارض پیچیده ای دارند. هم چنین مقاومت سلولهای سرطانی به درمانها نکته ویژه ای است که نیاز به درمانهای آلترناتیو منجمله استفاده از ترکیبات گیاهی را مشخص می کند. هدف این مطالعه بررسی اثر ضدسرطانی عصاره آبی گیاه گل محمدی بر روی سل لاین سرطان دهان بوده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی ، اثر سمیت عصاره آبی گل محمدی با غلظتهای مختلف طی مدت زمان 48 ساعت و با تکرار آزمایش 5 بار، بر زیست پذیری سلولهای کارسینوما دهان انسان (سل لاین NCBI No#C152) و سلولهای نرمال فیبروبلاست لثه (سل لاین HF2FF)، با روش MTT بررسی و در نهایت، جذب نوری (Optical density) محلول بدست آمده در طول موج 570 نانومتر با دستگاهElisa Reader  خوانده شد و نهایتا نرخ مهار رشد سلولها (درصد) بدست آمد. نتایج حاصله با استفاده از آزمون Two Way ANOVA  ارزیابی شد و برای مقایسه غلظتها از آزمون POST HOC Tukey استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که عصاره آبی گل محمدی بر روی زیست پذیری رده سلول های سرطانی نسبت به گروه کنترل منفی تاثیر داشته و باعث کاهش زیست پذیری سلولهای سرطانی شده است. این اثر با افزایش غلظت عصاره نسبت معکوس داشته است. گرچه این اثر از نظر آماری تفاوت معناداری نشان نداده است. (0/05<P). همچنین کاهش میزان زیست پذیری در سلولهای فیبروبلاست نرمال لثه در اثر استفاده از غلظتهای مختلف عصاره نیز مشاهده شد (0/05<P). آزمون two way Anova نشان داد  Interaction یا اثر متقابل بین متغیر مستقل (غلظت عصاره) و متغیر وابسته (زیست پذیری سلولها) بسته به متغیر مستقل (نوع سلول سرطانی و یا سالم) معنا دار نیست. (0/8<P)

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد عصاره گل محمدی موجب کاهش زیست پذیری سلول های سرطانی و سلول های فییروبلاست نرمال لثه می گردد.

    کلیدواژگان: رزاسه، سمیت، نئوپلاسم دهان
  • نگار فیروزی، کیوان ساعتی*، سعید نعمتی انارکی، گلسا ویسی صفحات 194-202
    سابقه وهدف

    ضد حساسیت های عاجی ممکن است با اثر بر ماتریکس ارگانیک عاج و یا مسدود کردن توبول های عاجی سبب اختلال در باندینگ سیستم های ادهزیو به دندان شوند. هدف این مطالعه بررسی اثر Gluma desensitizer  وTokuyama Shield Force Plus بر استحکام باند برشی سیستم باندینگ یونیورسال (Bisco) All-bond در شرایط آزمایشگاهی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه آزمایشگاهی  ابتدا همه ی نمونه ها که تعداد 30 عدد دندان پره مولر سالم انسان بودند به صورت افقی از CEJ برش داده شدند و سپس سطوح اکلوزالی دندان ها با یک دیسک الماسی تراشیده شد تا مقطعی با بیشترین سطح عاج بدست بیاید.  . دندان ها به طور تصادفی به 3 گروه (کنترل بدون هیچ گونه ضد حساسیت عاجی،  GlumaوTokuyama) تقسیم شدند. سپس رزین ادهزیو یونیورسال  All-bond بر سطح عاج اکسپوز شده به کار رفت و یک پست کامپوزیتی با ارتفاع 2 و قطر 7/0 میلی متر روی هر نمونه ساخته شد. پس از 72 ساعت نگهداری در انکوباتور از Universal testing machine برای اندازه گیری استحکام باند برشی نمونه ها استفاده شد. از آزمون های One way Anova و Tomhane  برای تحلیل آماری استفاده شد. از آزمون های One way Anova و Tomhane  برای تحلیل آماری استفاه شد.

    یافته ها

      در گروهی که ماده ضد حساسیت  Glumaاستفاده شد, افزایش استحکام باند برشی نسبت به گروه کنترل دیده شد که از لحاظ آماری معنادار بود  (0/001 < P) اما اختلاف معناداری بین گروهی که از ماده ضد حساسیت Tokuyama استفاده شد و گروه کنترل مشاهده نشد .(0/995=P).

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد ماده  Gluma استحکام باند برشی ادهزیو یونیورسال را افزایش می دهد اما Tokuyama shield force تاثیر معناداری بر افزایش استحکام باند برشی ندارد.

    کلیدواژگان: عامل باندینگ، مواد ضد حساسیت، حساسیت عاجی، استحکام برشی Gluma desensitizer
  • لاله حیدری، امیرمنصور شیرانی*، شهرام امینی، سلمه سنجری پور صفحات 203-209
    سابقه و هدف

    قارچ کاندیدا نقش مهمی در استوماتیت های وابسته به دنچر دارد.استفاده ازلیزر و مواد جاذب نور که علیه این قارچ عمل کنند در بعضی مطالعات مطرح شده اند. در این مطالعه به بررسی و مقایسه اثرات ضدقارچی لیزر دیود 660  نانومتر با غلظت های مختلف متیلن بلو به عنوان ماده جاذب نور علیه کاندیدا آلبیکنس رشد یافته بر روی دنچر پرداخته شد.

    مواد و روش ها

      در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، 26 دنچر مشابه تهیه شد. سوسپانسیون کاندیدیا آلبیکانس معادل 0/5 مک فارلند بر روی دنچرها تلقیح شد. نمونه ها به سه گروه هفت تایی با غلظت های مختلف متیلن بلو (1/0، 01/0، 001/0گرم بر لیتر) انتخاب شدند و لیزر دیود 660 نانومتر، 200mW ، 0 Hz و 25/3 J/cm2 استفاده شد. پنج گروه شاهد بدون درمان، لیزر تنها و سه غلظت متفاوت متیلن بلو به تنهایی  درنظر گرفته شد.تعداد کلونی ها به صورت غیر اتوماتیک و چشمی شمارش شدند.جهت تجزیه و تحلیل داده ها  با SPSS  ورژن 22 و از آزمون های one sample t test و ANOVA استفاده شد.

    یافته ها

    میزان کلونی  کاندیدا آلبیکنس رشد یافته بر روی دنچر پس از فتودینامیک تراپی و غلظت های مختلف متیلن بلو در مقایسه با شاهد اختلاف معنادار داشت. (0/001>P)  میانگین تعداد کاندیدا آلبیکنس رشد یافته بین سه غلظت متیلن بلو هم اختلاف معنادار داشت . (0/001>P)  و کارایی متیلن بلو با غلظت 0/001 به طور معناداری بیشتر از دو غلظت دیگر بود. (0/001>P)  اما بین دو غلظت 1/0 و 01/0 اختلاف معناداری مشاهده نشد. (0/96= P)

    نتیجه گیری

      فتودینامیک تراپی با لیزر 660 نانومتر و متیلن بلو با غلظت 0/001  بیشترین کارایی در کاهش قارچ کاندیدیاآلبیکانس  رشد یافته بر روی دنچر را دارد.

    کلیدواژگان: فتودینامیک تراپی، لیزرهای دیود، متیلن بلو، کاندیدا آلبیکنس
  • اعظم نحوی*، رقیه ولی پور خواجه غیاثی، آناهیتا رفیعی، آناهیتا لطفی زاده صفحات 210-217
    سابقه و هدف

    تفکر نقادانه قابلیتی است که بر پایه ان فراگیر تنها پس از دریافت مفاهیم کلیدی مطرح شده توسط استاد ،طی یک فرایتد ذهنی فعال به اهداف تعیین شده اموزشی دست می یابد.به این مهارت ارزشمند در دانشجویان دندانپزشکی به خصوص در دوران پاندمی Covid-19 که واحدهای نظری به صورت آنلاین برگزار می گردید، آنگونه که باید توجه نمی شد؛ بنابراین مطالعه حاضر به هدف ارزیابی تفکر نقادانه دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در دوران آموزش مجازی صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی-مقطعی  بر دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1400-1399 صورت گرفت. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه تفکر انتقادی کالیفرنیا فرم ب شامل 34 سوال بود که به صورت آنلاین در میان 127 نفر از دانشجویان دندانپزشکی توزیع شد. داده های جمع آوری شده وارد نرم افزار آماری SPSS-21 گشتند و از آمار توصیفی و آمار تحلیل تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه برای تحلیل داده ها استفاده گردید.

    یافته ها

    117 نفر در این مطالعه مشارکت کردند.  60 نفر زن (51/3درصد) و 57 نفر مرد (48/7 درصد) میانگین نمره تفکر انتقادی جامعه پژوهش حاضر 4/06±12/48از نمره استاندارد 15/89بود. بنابراین مهارت تفکر انتقادی دانشجویان دندانپزشکی ضعیف می باشد. میانگین نمره تفکر انتقادی و هر یک از ابعاد آن بین دانشجویان زن و مرد تفاوت معناداری ندارد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد مهارت تفکر انتقادی دانشجویان دندانپزشکی در دوران آموزش های مجازی کاهش یافته است

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، دانشجویان دندانپزشکی، آموزش، کووید-19
  • افشین حراجی، مهدی فروزش، علیرضا خوشدل، مرتضی نشاندار، کیمیا چلبی* صفحات 218-225
    سابقه و هدف

      باتوجه به افزایش شکایات وتاثیرمنفی آن بر کیفیت خدمات دندانپزشکی،بررسی پرونده های شکایات ضروری به نظرمیرسد.هدف از این مطالعه تعیین فراوانی شکایات ارجاع شده ی بیماران از شاغلین حرف دندانپزشکی در زمینه ی درمانهای جراحی دهان و فک و صورت، پریو، بیماری های دهان و فک و صورت، و آسیب شناسی دهان، فک و صورت به اداره کمیسیونهای پزشکی قانونی استان تهران در سالهای 1399-1397 بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بصورت توصیفی و با مراجعه به مرکز کمیسیون پزشکی قانونی استان تهران و بررسی پرونده های مربوطه و داده های موجود انجام شد. جمع آوری اطلاعات از طریق فرم اطلاعاتی انجام شد که شامل خصوصیات دموگرافیک شاکی،متشاکی،نوع درمان و نتیجه کمیسیون اول و دوم بود. میزان شکایات در هر گروه به صورت درصد اعلام شده و ارتباط با عوامل مرتبط با آماره های کای-دو بررسی شد.

    یافته ها

     از میان 245 شکایتی که در سالهای 1399-1397 در ارتباط با زمینه های درمان ذکر شده در سازمان کمیسیونهای پزشکی قانونی استان تهران ثبت شده بود، بیشتر شاکیان در بازه ی سنی30 تا 39سال (34.9٪)،زن (58.4٪)،دیپلمه (30.3٪)،بیکار (34٪)و متاهل (69.3%)بودند. 13.2%درمانگران، غیردندانپزشک بودند.بیشتر درمانگران 50تا 59 ساله (30.9%)،مرد (73.3٪) و دارای مدرک عمومی (74.1٪) بودند.بیشتر شکایات  از رشته جراحی دهان و فک و صورت (82.9٪) بود.

    نتیجه گیری

    بنظر میرسد بیشتر شاکیان، زن،متاهل،در بازه سنی 30تا39 سال و دیپلم هستند. بیشتر درمانگران، مرد،دندانپزشک عمومی و در بازه سنی 50تا59سال هستند.بیشتر شکایات از درمان ها،  مربوط به رشته جراحی دهان و فک و صورت بود.

    کلیدواژگان: شکایات، دندانپزشکی، پزشکی قانونی، قصور، رضایت
  • فرزانه وزیری، مهسا فخاری، اعظم سادات حسینی* صفحات 226-234
    سابقه و هدف

    دانشجویان دندان پزشکی به عنوان الگوی جامعه، باید نگرش مثبتی نسبت به سلامت دهان و دندان داشته باشند، از اینرو مطالعه حاضر با هدف بررسی آگاهی، نگرش و رفتارهای خودمراقبتی بهداشت دهان و دندان در بین دانشجویان دانشکده  دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی یزد انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی توصیفی-مقطعی،198دانشجویان دندانپزشکی بطور تصادفی انتخاب شده و پرسشنامه روا و پایا متشکل از چهار بخش: مشخصات دموگرافیک، سوالاتی در خصوص آگاهی، نگرش و رفتار در خصوص بهداشت دهان و دندان را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS23 و آزمونهای آماریMann-U-Whitney ، Kruskal-Wallis و ضریب همبستگی پیرسون در سطح 95 درصد تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    در این مطالعه79 (41/1درصد) دانشجوی پسر و 113(58/9درصد) دختر شرکت داشتند. میانگین سنی دانشجویان 2/99±22/47سال بود. میانگین نمره آگاهی دانشجویان 4/91±30/25از 45 نمره، میانگین نمره نگرش 6/95±43/27از 56 نمره بود. ارتباط آماری معنی داری بین میانگین نمره آگاهی با سن و پایه تحصیلی و میانگین نمرات آگاهی و نگرش با وضعیت تاهل وجود داشت (0/05>P). اما میانگین نمرات آگاهی و نگرش دانشجویان با جنسیت، وضعیت و محل سکونت، شغل پدر و مادر آنها ارتباط آماری معنی داری نداشت (0/05<P).

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج مطالعه حاضرآگاهی و نگرش دانشجویان در زمینه مراقبت های پیشگیرانه دهان و دندان متوسط بود. تاثیر جنسیت، وضعیت و محل سکونت، شغل پدر و مادر بر آگاهی و نگرش دانشجویان قابل توجه نبود. اما در دانشجویان متاهل، گروه سنی و پایه تحصیلی بالاتر سطح آگاهی نیز بالاتر بود.

    کلیدواژگان: رفتارخودمراقبتی، بهداشت دهان و دندان، دانشجویان دندانپزشکی
  • پروین اربابی کلاتی، طاهره نصرت زهی*، سارا نورا صفحات 235-240
    سابقه و هدف

    سندرم سوزش دهان یک احساس مزمن است  که درگیر کننده غشاهای مخاطی دهان است ، که معمولا بدون علایم کلینیکی همراه  و یافته های آزمایشگاهی با اتیولوژی نا مشخص است  مطالعه حاضر برای تعیین شیوع سندرم سوزش دهان در افراد بالای 20 سال در شهر زاهدان و در سال 99-1398 انجام شده است.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه توصیفی 384 نفر بالای 20 سال به صورت تصادفی از 20 مرکز خدمات بهداشتی و درمانی شهر زاهدان در این مطالعه  شرکت داده شدند که 229 نفر آن ها زن و 155  نفر مرد  بودند. مخاط دهان این افراد توسط دندان پزشک مورد معاینه قرار گرفت و فرم پرسش نامه برای افراد تکمیل گردید. برای توصیف داده ها ازجداول و نمودارهای آماری ، فراوانی ها ودرصدها استفاده شد. برای تحلیل داده ها ازآزمون من ویتنی باسطح معنی داری 0.05 درنرم افزارSPSSورژن 19 استفاده شد.

    یافته ها

    29 نفر سوزش دهان را گزارش کردند (7.6%). از بین این افراد 13 نفر دارای سوزش دهان بدون بیماری سیستمیک، ضایعه دهانی و دنچر بودند و به عنوان BMS اولیه  در نظر گرفته شدند و 16 نفر دارای بیماری سیستمیک، ضایعه دهانی و دنچر بودند و به عنوان BMS ثانویه گروه بندی شدند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد شیوع سندروم سوزش دهان در زاهدان در حد متوسط بوده، زنان و زبان شایعترین جنس و محل درگیری بوده و میانگین سنی مبتلایان از متوسط اعلام شده کمتر می باشد.

    کلیدواژگان: سندرم سوزش دهان، غشای مخاطی، سوزش
  • امیررضا احمدی نیا، مینا پاک خصال*، علی اکبر نقوی الحسینی، عزیزه کریمیان صفحات 241-249
    سابقه و هدف

    پریودنتیت مزمن نوعی بیماری التهابی است که در نتیجه تجمع پلاک در اطراف بافت لثه بوجود می آید. فشار خون بالا نیز از عمده دلایل مرگ و میر در جهان می باشد. هدف از این مطالعه  مقایسه میانگین پارامترهای پریودنتال در افراد با فشارخون نرمال و فشار خون بالا بوده است.

    مواد و روش ها

      این مطالعه مقطعی توصیفی- تحلیلی بر روی افراد مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی گلستان انجام شد. شرکت کنندگان در مطالعه با روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. ابتدا اندازه گیری پارامترهای پریودنتال شامل عمق پاکت پریودنتال، سطح از دست رفتن چسبندگی کلینیکی، ایندکس لثه ای و ایندکس پلاک انجام و سپس در همان جلسه فشارخون افراد اندازه گیری گردید.

    یافته ها

    شرکت کنندگان این مطالعه 280 نفر شامل 102 مرد و 178 زن بین سنین 20 تا 50 سال با میانگین سنی 7/5±33بودند. اگرچه افزایش میانگین شاخص پلاک، شاخص لثه ای و عمق پاکت پریودنتال در افراد با فشار خون بالا (هم سیستولیک و هم دیاستولیک) نسبت به افراد با فشار خون نرمال از نظر آماری معنی دار نبود ؛ اما از دست رفتن چسبندگی کلینیکی به طور معنی داری در افراد با فشار خون بالا (0/78± 0/79) بیشتر از افراد با فشار خون نرمال (0/57± 0/53) بود. (0/03=P)

    نتیجه گیری

     با توجه به تغییرات پارامتر های پریودنتال در افراد با فشار خون بالا و امکان وجود یک ارتباط احتمالی بین از دست رفتن بافت پریودنتال و فشار خون بالا بعنوان یک رویداد بالینی می توان  با تلاش مشترک پزشکان و دندانپزشکان نقش موثری در بهبود سلامت عمومی افراد جامعه ایفا نمود.

    کلیدواژگان: پریودنتیت مزمن، افزایش فشار خون، شاخص های پریودنتال
  • نادر نوابی*، آزاده عرب پور، تورج رضا میرشکاری صفحات 250-259
    سابقه و هدف

    پلاک دندانی و بزاق دومخزن عمده برای هلیکوباکترپیلوری ذکرشده است. دندانپزشکان و دستیارانشان درمعرض تماس دایم با بزاق و پلاک دندانی بیماران و به لحاظ تیوری درمعرض خطرابتلا به عفونت هلیکوباکترپیلوری هستند. هدف از انجام بررسی حاضر مقایسه فراوانی این میکروارگانیسم دردندانپزشکان عمومی ودستیاران دندانپزشک با گروه شاهد سالم بوده است.

    مواد و روش ها

    دراین مطالعه توصیفی با نمونه گیری ساده ، نمونه های خون از سه گروه دندانپزشکان ، دستیاران دندانپزشک و گروه کنترل اخذ و سنجش میزان آنتی بادی هلیکوباکترپیلوری به روش ELFA برای این نمونه ها انجام شد. حجم نمونه برابر 52 نفرمحاسبه گردید. ازنرم افزارSPSS نسخه 21 و ازآزمون من ویتنی برای بررسی ارتباط میان سه گروه و آنالیزچند متغیره تکمیلی برای آنالیزآماری داده ها استفاده گردید.

    یافته ها

    میان 52 نفرشرکت کننده درمطالعه حاضر، 15 نفر  دندانپزشک عمومی و  17 نفر دستیار دندانپزشک بودند . 20 نفرنیزدرگروه کنترل قرارگرفتند. شیوع کلی موارد مثبت عفونت عبارت از58/70 درصد در دستیاران دندانپزشک، 45 درصد درگروه کنترل و 33/33 درصد دردندانپزشکان بود. هرچند میانگین تیترآنتی بادی هلیکوباکترپیلوری دردستیاران دندانپزشک درمقایسه با دوگروه دیگربالاتربود اما به لحاظ تیترآنتی بادی میان سه گروه مورد بررسی اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. (0/15=P)  آزمون رگرسیون تیتر آنتی بادی دستیاران را بطور معنی دار بالاتر از دندانپزشکان نشان داد. (0/001<P)

    نتیجه گیری

    به نظرنمی رسد که دندانپزشکان به واسطه شغلشان درمعرض خطربیشتری برای ابتلا به عفونت هلیکوباکترپیلوری باشند اما این مساله ممکن است برای دستیاران دندانپزشکی صدق کند هرچند لازم است که این احتمال درمطالعات آینده قطعی گردد.

    کلیدواژگان: هلیکوباکترپیلوری، دندانپزشکان، دندانپزشکی
  • امیرحسین فتحی، فاطمه سیادت، فاطمه آقایی، حسین دانسته*، نادیا قاسمی دارستانی صفحات 260-271
    سابقه و هدف

    اکثر مطالعات سیستماتیک اخیر گزارشاتی مبنی بر نقش بیماری های پریودنتال بر نتایج نامطلوب بارداری ارایه کرده اند که همین موضوع زمینه را برای انجام مطالعات مداخله ای در طی چند سال اخیر فراهم نموده است؛ با این حال به دلیل تعداد محدود مطالعات کارآژمایی بالینی، تابحال نتایج این مطالعات در یک مطالعه سیستماتیک جمع آوری نشده است؛ لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات درمان بیماری های پریودنتال بر پیامدهای بارداری انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مروری (سیستماتیک) در طی شش ماهه اول سال 1400 با بررسی مطالعات کارآزمایی بالینی انجام شده در زمینه درمان بیماری های پریودنتال در دوره بارداری و اثرات آن بر نتایج بارداری، جنینی و نوزادی بر اساس گایدلاین PRISMA-P انجام شد. دیتابیس های PubMed، Cochrane ، EMBASE، SciELO، Soupus، Google Scholar ، Web Of Science و دیتابیس های فارسی زبان (SID و Iran Doc) بدون محدودیت زمانی برای یافتن مقالات مربوطه جستجو شدند.

    یافته ها

    تعداد 15 مطالعه کارآزمایی بالینی منتشر شده به زبان انگلیسی وارد این مطالعه شدند. نتایج حاکی از آن بود که درمان بیماری های پرودنتال بر زایمان زودرس(9 مطالعه: یک مطالعه بی اثر و هشت مطالعه موثر)، پره اکلامپسی (2 مطالعه : یک مطالعه موثر و یک مطالعه بی اثر) و وزن کم هنگام تولد (4 مطالعه: دو مطالعه موثر و دو مطالعه بی اثر) دارای نتایج متناقضی بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه حاکی از آن بود که درمان بیماری های پریودنتال ممکن است از پیامدهای نامطلوب بارداری، جنینی و نوزادی بکاهند.سی

    کلیدواژگان: بارداری، پریودنتال، درمان، پیامد بارداری، پره اکلامپ
  • عزت الله کاظمی نژاد*، فاطمه میرزائی، مسعود راحتی صفحات 272-282
    مقدمه و هدف

    آلودگی باکتریایی در ریشه دندان به عنوان اتیولوژی اولیه ضایعات پالپ و پری اپیکال شناخته شده و بدین ترتیب، حذف کامل آلودگی، یکی از اهداف درمان ریشه می باشد؛ اما از انجا که رسیدن به این هدف ممکن نیست، کاهش لود باکتریال، یک هدف منطقی به نظر می رسد. لیزر های دایود به منظور ضدعفونی و نفوذ بهتر به عاج کانال ریشه، به علم درمان ریشه راه پیدا کرده اند. این مطالعه، سه مورد ترمیم ضایعات پری اپیکال در درمان ریشه با استفاده لیزر دایود را گزارش می کند.

    گزارش مورد:

     جهت درمان ریشه به مطب تخصصی  مراجعه نمودند و درمان 2 بیمار  با لیزر دایود (طول موج nm940 و توان W1) و یک بیمار با لیزر دایود (طول موج nm810  و توان W1) انجام شد. نتایج  پیگیری هر سه بیمار، موفقیت درمان و ترمیم ضایعه پری اپیکال  نشان داد.

    نتیجه گیری

    لیزر دایود می تواند در درمان ریشه دندان های با ضایعات پری اپیکال استفاده شود.

    کلیدواژگان: لیزر دایود، درمان ریشه، گزارش موارد
  • سپهر کبروی، افشین یادگاری نائینی* صفحات 283-288
    سابقه  و هدف

    ادونتوما یک تومور ادنتوژنیک بدون علامت و با رشد آهسته است. معمولا به طور اتفاقی در فک بالا یا فک پایین دررادیوگرافی می شود. معمولا در بیماران 30 ساله یا کمتر دیده می شود. همراهی آن با کیست دنتی ژروس و در ناحیه کانال اینسیزیو  در مردی 56ساله یافته ای نادر می باشد.

    گزارش مورد :

    آقایی 56 ساله با شکایت از تورم ناحیه فورامن اینسیزیو به مدت 4 ماه مراجعه کرد. تحت بیهوشی عمومی به طور کامل کیست مربوطه به همراه نسج دندانی ادنتوم تحت بیوپسی اکسیژنال خارج شدند  و طی بررسی پاتولوژی کیست دنتی ژروس مرتبط با ادنتوم کامپلکس تشخیص داده شد .

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد وقوع ادونتوم همراه کیست دنتی ژروس در ناحیه کانال اینسیزیو می تواند در تشخیص افتراقی تورم ناحیه کانال اینسیزیو در بیماران مسن قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ادنتوم، کیست دنتیژروس، بیهوشی عمومی
|
  • Hesaneh Shakery Mobser, Sareh Farhadi, Maryam Jolehar* Pages 185-193
    Background and Aim

    Conventional cancer treatments usually have complex complications. Also, the resistance of cancer cells to treatments is a special point that indicates the need for alternative therapies such as the use of herbal compounds. The aim of this study was to evaluate the anticancer effect of aqueous extract of Persia rose on oral cancer cell line.

    Material and Methods

    In this experimental study, the toxicity effect of aqueous extract of Persia rose with different concentrations over 48 hours and repeated 5 times on the viability of human oral carcinoma cells (NCBI cell line No # C152) and Normal gingival fibroblast cells (HF2FF cell line) were examined by MTT method and finally, the optical density of the solution obtained at 570 nm was read by Elisa Reader. The results were evaluated using Two Way ANOVA test and Tukey POST HOC test was used to compare concentrations.

    Results

    The results showed that the aqueous extract of Persia rose had a negative effect on the viability of cancer cell line compared to the control group and reduced the viability of cancer cells. This effect was inversely related to increasing the extract concentration. However, this effect did not show a statistically significant difference (p> 0.05). Decreased viability in normal gingival fibroblasts was also observed due to the use of different concentrations of the extract (p> 0.05). Two-way ANOVA test showed that the interaction between the independent variable (extract concentration) and the dependent variable (cell viability) was not significant depending on the independent variable (cancer cell type or healthy) (p> 0.8).

    Conclusion

    It seems Persia rose extract cause reduction of cancer cells and normal gingival fibroblasts viability.

    Keywords: Rosaceae, toxicity, oral neoplasm
  • Negar Firouzi, Keyvan Saati*, Saeed Nemati Anaraki, Golsa Veysi Pages 194-202
    Background and Aim

    dentin desensitizers may affect dentin organic matrix properties or occlude dentinal tubules which may have adverse effects on the bonding performance of adhesive systems. The aim of this study was invitro evaluation of Gluma desensitizer and Tokuyama Shield Plus effects or shear bond strength of (BISCO) all-bond universal bonding  system.

    Materials and Methods

    30 caries free extracted human premolars were sectioned horizontally from CEJ and then occlusal surfaces were flattened with standard-grit diamond disk to expose dentin surface. Teeth were randomly divided into 3 groups (control group without use of dentin desensitizers, Gluma desensitizer and Tokuyama Shield Force Plus). Bonding was performed by All-bond universal bonding system (Bisco) on exposed dentin surface and a composite post (2mm height and 0.7mm diameter) was built on every sample. After storing samples for 72 hours in distilled water, universal testing machine was used to measure shear bond strength of samples.

    Results

    Gluma desensitizer group showed significant increase on shear bond strength compared to control (p value= 0.01). there was no significant difference between Tokuyama and control group (p value= 0.995).

    Conclusion

    Gluma increased shear bond strength of resin adhesive but Tokuyamashield force plus did not have Statistically significant effect on it.

    Keywords: Dental bonding, Gluma desensitizer, Shear strength, dentin sensitivity, Dentin desensitizing agents
  • Laleh Heidari, AmirMansour Shirani*, Shahram Amini, Salmeh Sanjari Pour Pages 203-209
    Background and Aim

    Candida has an important role in denture-dependent stomatitis. The use of lasers and light-absorbing materials to act against this fungus has been suggested in some studies. In this study, the antifungal effects of 660 nm diode laser with different concentrations of methylene blue as a light absorbing agent against Candida albicans grown on dentures was investigated.

    Materials and methods

    In this laboratory study, 26 similar dentures were prepared. Suspension (0.5 McFarland) of candida albicans was inoculated on the dentures. The samples were selected into three similar seven groups with different concentrations of methylene blue (0.1, 0.01, 0.001 g / l) and a 660 nm diode laser (200 mW,0 Hz,3.25 J/cm2  )was applied. Five control samples including 1 untreated, 1 laser alone and 3 different concentration of methylene blue alone were considered. The number of colonies was counted using non automatic and by eye methods. Data were analyzed using SPSS version 22 by using one way t-test and ANOVA.

    Results

    The mean number of Candida albicans grown on denture after photodynamic therapy and different concentrations of methylene blue was significantly different from controls (P <0.001). The mean number of Candida albicans grown was significantly different between the three concentrations of methylene blue (P <0.001) and the efficiency of methylene blue with a concentration of 0.001 was significantly higher than the other two concentrations (P <0.001), but between the two Concentrations of 0.1 and 0.01 showed no significant difference in efficacy (P = 0.96).

    Conclusion

    Photodynamic therapy with 660 nm laser and methylene blue with a concentration of 0.001 had the highest efficiency in reducing Candida albicans.

    Keywords: Photodynamic therapy, Diode lasers, Methylene blue, Candida albicans
  • Azam Nahvi*, Roghayeh Valipour Khajegheyasi, Anahita Rafiei, Anahita Lotfizadeh Pages 210-217
    Background and Aim

    Critical thinking is a skill on which learner can achieve teaching goal during an  active  mental process only after receiving key point from teacher . This valuable skill is not considered as it should be in dental students, especially during the Covid-19 pandemic, when theoretical courses are held online therefore, the present study was conducted to evaluate the critical thinking skill of dental students of Mazandaran University of Medical Sciences during virtual education.

    Materials and methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on dental students of Mazandaran University of Medical Sciences in 1399-1400. Data collection tool was The California Form Critical Thinking Questionnaire consisted of 34 questions that were distributed online among 127 dental students. Collected data were entered into SPSS-21 statistical software and descriptive statistics, independent T-test and One-way analysis of variance were used to analyze the data.

    Results

    117 people participated in this study. The mean score of critical thinking in the present study population is 12.48±4.06 Therefore, the critical thinking skills of dental students are poor. The mean score of critical thinking and each of its dimensions is not significantly different between male and female students.

    Conclusion

    It is thought that this skill has become weaker in students during the days of virtual education;

    Keywords: Critical thinking, Dental students, Education, Covid-19
  • Afshin Haraji, Mahdi Forouzesh, Alireza Khoshdel, Morteza Neshandar, Kimia Chalabi* Pages 218-225
    Background & Aim

    Considering the increase in complaints and its negative impact on the quality of dental services, it seems necessary to review complaint files.The aim of this study was to determine the frequency of complaints referred by patients to dental professionals in the field of oral and maxillofacial surgery, periodontal, oral & maxillofacial medicine, oral & maxillofacial pathology to the Department of Forensic Medicine Commissions of Tehran Province in the years 1397-1399.

    Materials and Methods

    This descriptive study was performed by referring to the center of Tehran Forensic Medicine Commission and reviewing the relevant files and available data. Data collection was done through an information form that included the demographic characteristics of the complainant, the defendant, the type of treatment and the outcome of the first and second commissions.

    Results

    Among the 245 complaints that have been registered in the Forensic Medicine Commissions of Tehran Province in the years 1397-1399 in relation to the mentioned fields of treatment, most of the complainants were in the age group of 30- 39 years (34.9%), women (58.4%), diploma (30.3%), unemployed (34%) and married (69.3%). 13.2% of therapists were non-dentists. Most therapists were 50-59 years old (30.9%), male (73.3%) and had a doctor of dental surgery degree (74.1%). Most complaints were from oral & maxillofacial surgery (82.9%).

    Conclusion

    Most of the complainants appear to be women, married, in the age range of 30-39, and have a diploma. Most therapists are male, general dentist and in the age range of 50-59 years. Most complaints are about oral & maxillofacial surgery.

    Keywords: Complaints, Dentistry, Forensic, Failure, Satisfaction
  • Farzane Vaziri, Mahsa Fakhari, Azam sadat Hoseini* Pages 226-234
    Background & Aim

    Dental students as a community model should have a positive attitude towards oral health, therefore the present study was conducted to investigate the knowledge, attitude and self-care behaviors of oral health among dental students in Yazd.

    Material and Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 198 dental students were randomly selected and completed a valid questionnaire consisting of four sections: demographic characteristics, questions about knowledge, attitude and practice regarding the diagnosis and prevention of caries. Data were analyzed using SPSS23 statistical software and Mann-Whitney, Kruskal-Wallis and Pearson correlation coefficients.

    Results

    In this study, 79(41.1%) male students and 113(58.9%) female students participated. The mean age of students was 22.47±2.99 years. The mean score of students' knowledge was 30.25±4.91 out of 45 points, the mean score of attitude was 43.27±6.95 out of 56 points. There was a statistically significant relationship between the mean of knowledge score with age and educational level and the mean of knowledge and attitude scores with marital status (P-value<0.05). But the mean scores of students' knowledge, and attitude were not statistically significant with their gender, status and place of residence, their parents' occupation(P-value>0.05).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, students' knowledge, and attitude regarding preventive oral care were moderate. The effect of gender, status and place of residence, parents' occupation on students' knowledge, and attitude was not significant. But in married students, age group and higher education level, the level of knowledge was also higher.

    Keywords: Self care, Oral health, Dental students
  • Parvin Arbabi- Kalati, Tahereh Nosratzehi* Pages 235-240
    Background and Aims

    Burning mouth (BMs) is a chronic burning sensation involving the mucous membrane of the mouth , usually without associated clinical signs and laboratory findingsPresent study was under taken to determine the prevalence of burning mouth syndrome in people over 20 years old in city of Zahedan and was done in 2019-2020.

    Materials and Methods

    Three hundred and eighty-four individuals over 20 years old were randomly selected from 20 health centers in Zahedan City, including 229 women and 155 men. Their oral mucosa was examined by a Dentistt and a guestionnaire from was completed for them. Statistical tables and graphs, frequencies and percentages were used to describe the data. Mann-Whitney test with a significance level of 0.05 was used to analyze the data in SPSS software version 19.

    Results

    Twenty-nine people reported burning mouth (7.6%). Of these, 13 patients had burning mouth without systemic disease, oral lesion and denture and were considered primary BMS, and 16 patients had systemic disease, oral lesion and denture, and were classified as secondary BMS.

    Conclusion

    The results of the present study showed that it seems that age of BMS is lower in Zahedan population than other studies. The females and tongue were the most gender and location and the average age of the patients was lower than the available average.

    Keywords: Burning mouth syndrome, Mucous membrane, Sensation
  • AmirReza Ahmadinia, Mina Pakkhesal*, Aliakbar Naghavialhosseini, Azizeh Karimian Pages 241-249
    Background and Aims

    Chronic periodontitis is an inflammatory disease that results from the accumulation of plaque and mass around the gingival tissue. Hypertension is one of the main causes of fertility in the world.  The present study aimed to compare periodontal parameters’ means in people with normal blood pressure and hypertension.

    Material and Methods

     This cross-sectional descriptive-analytic study was conducted on patients referred to the Dental School of Golestan University of Medical Sciences. The participants were selected from patients referred to the dental school by convenience sampling method. Firstly, the periodontal parameters including periodontal pocket depth (PPD), clinical attachment loss (CAL), gingival index (GI), and plaque index (PI), were assessed in all of the participants.  Then, the patient's blood pressure was measured.

    Results

    Participants in this study were 280 subjects including 102 male and 178 female between the ages of 20 to 50 years with a mean age of 33 ± 7.5. However, the increased means of plaque index, gingival index, and periodontal pocket depth in people with high blood pressure (both systolic and diastolic) compared to normal blood pressure were not statistically significant. Still, the mean of clinical attachment loss was significantly higher in people with high blood pressure (0.79 ± 0.78) than in people with normal blood pressure (0.53 ± 0.57) (P-value = 0.03).

    Conclusion

    Considering the changes in periodontal parameters in people with high and normal blood pressure and the possibility of a possible relationship between periodontal tissue loss and high blood pressure as a clinical event, the joint efforts of physicians and dentists can be played an effective role in improving community general health.

    Keywords: Chronic Periodontitis, Hypertension, periodontal parameters
  • Nader Navabi*, Azadeh Arabpoor, Tooraj Reza Mirshekari Pages 250-259
    Background and Aim

      Dental plaque and saliva have been considered as major reservoirs for Helicobacter pylori )Hp(.  Dentists and their assistants are frequently exposed to saliva and dental plaque hence theoretically they are at risk for Hp infection. The aim of the present investigation was to compare the frequency of this microorganism between the general dentists and dental assistants with the normal control group.

    Material and Methods

    In this cross-sectional study using convenience sampling, we collected blood sample from three groups including: dentists, dental assistants and controls to test for serum anti-Hp IgG using ELFA )Enzyme Linked Fluorescent Assay(.The sample size was determined to be 50 subjects. SPSS software Version 21 , Mann-Whitney and Linear regression backward tests were used for data analysis

    Results

    Out of 52 subjects participated in this study , there were 15 general dentists, 17 dental assistants and 20 subjects as a control group. The overall prevalence of Hp infection was 70.58% in dental assistants, 45% in control group and 33.33% in dentists. There was an increased occurrence of Hp infection in dental assistants although there was not a significant difference between three groups (P=0.157). The regression anlayis was present the higher level of antibodies for assitans v.s dentists. (p<0.001)

    Conclusion

    Dentists does not seem to have greater risk for being infected by Hp than are controls but dental assistants may be at increased risk of acquiring Hp infection from occupational exposure however this possibility needs to be proved in further investigations.

    Keywords: Helicobacter pylori, Dentists, Dentistry
  • AmirHossein Fathi, Fateme Siadat, Fateme Aghaee, Hossein Daneste* Pages 260-271
    Background and Aim

    Most recent systematic studies have reported on the role of periodontal disease in adverse pregnancy outcomes, which has paved the way for interventional studies in recent years; However, due to the limited number of clinical trial studies, the results of these studies have not yet been collected in a systematic study; Therefore, the aim of present  study was to evaluate the effects of periodontal treatment  on pregnancy outcomes.

    Material and Methods

    This review (systematic) study was performed during the first six months of 1400 with a review of clinical trial studies on the treatment of periodontal disease during pregnancy and its effects on pregnancy, fetal and neonatal outcomes based on the PRISMA-P guideline, PubMed, Cochran, EMBASE, SciELO, Scopus, Google Scholar, Web of Science and Persian language databases (SID and IranDock) were searched without any time limit to find relevant articles.

    Results

    Fifteen clinical trial studies published in English were included in this study. The results showed that treatment of periodontal disease on preterm delivery (9 studies: one ineffective study and eight effective studies), pre-eclampsia (2 studies: one effective study and one ineffective study) and low birth weight (4 studies : Two effective studies and two ineffective studies) had contradictory results.

    Conclusion

    The results of this study suggested that treatment of periodontal diseases may reduce the adverse outcomes of pregnancy, fetus and neonatal.

    Keywords: Pregnancy, Periodontal, Treatment, Pregnancy Outcome, Pre-eclampsia
  • Ezatolah Kazeminejad*, Fatemeh Mirzaei Pages 272-282
    Background and Aim

    Bacterial disinfection is considered as the primary etiology of pulpal and periapical lesions and as the result, adequate elimination of such infections is one of the purposes of root canal treatment; But since this purpose is impossible to achieve, reducing the bacterial load seems to be as a rational goal. Diode lasers have made their way into endodontics for better disinfection and penetration into the root canal dentine. This study reports 3 cases of Diode laser assisted endodontic treatments in periapical lesions repair.

    Case Report:

     3 patients referred to an endodontist for root canal treatment and 2 patients were treated with diode laser (wavelength of 940 nm and power output of 1W) and one patient was treated with diode laser (wavelength of 810 nm and power output of 1 W). The follow-up outcomes for all three patients showed the treatment success.

    Conclusion

    Diode laser can be used in root canal treatment of teeth with periapical lesions.

    Keywords: Laser, Diode, Endodontics, Case series
  • Sepehr Kobravi, Afshin Yadeghari Naeeni* Pages 283-288
    Background and Aim

    Odontoma is an asymptomatic, slow-growing odontogenic tumor. It is usually found accidentally in the maxilla or mandible on radiographs or when it deforms adjacent teeth. It is most commonly seen in patients 30 years of age or younger.

    Case Report :

     A 56-year-old man with a dentigerous cyst associated with complex odontoma in the incisive canal region. The patient was referred with slight swelling in foramen incision area. Under general anesthesia, the cyst was completely excised  with excisional biopsy along with dental mass and during pathology evaluation, dentigerous cyst associated with complex odontoma was diagnosed.

    Conclusion

    When surgeons encounter a patient with an odontogenic tumor, even if the patient is old, the odontoma should be placed in a differential diagnosis.

    Keywords: Odontoma, Dentigerous cyst, General anesthesia