فهرست مطالب

علوم دامی (پژوهش و سازندگی) - پیاپی 135 (تابستان 1401)

نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)
پیاپی 135 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شهاب سهرابی*، منصور رضایی، اکبر یعقوبفر، اسدالله تیموری یانسری صفحات 3-14

    این پژوهش جهت بررسی تاثیر مکمل خوراکی گوانیدینو استیک اسید(GAA)و روش های مرسوم مدیریت تولید مثلی بر باروری گله های مادر گوشتی سویه تجاری راس308 در قالب طرح کاملا تصادفی به روش فاکتوریل با سه سطح گوانیدینو استیک اسید (0 ،0/12 ، 0/16در کیلوگرم جیره) و سه روش مدیریت تولید مثلی (فاقد اعمال روش، اسپایکینگ و اسپایکینگ داخلی) و 6 تکرار(پن) که در هر پن 8 قطعه مرغ و یک خروس قرار داده شده بود(مجموعا 486 پرنده) به انجام رسید. در این مدت صفات عملکردی (تولید تخم مرغ، وزن تخم مرغ ، وزن توده تخم مرغ و ضریب تبدیل غذایی) اندازه گیری و مشخص شدکه مقدار (GAA) در سطوح0/12 و 0/16 گرم در کیلوگرم جیره بر صفات ذکر شده اثرات منفی داشت(0/05>p). علاوه بر این استفاده از روش های مختلف مدیریت تولیدمثل نیز اثر معنی دار بر صفات تولیدی نداشت. اثرات متقابل سطوح متفاوت این دو عامل نیز تاثیر معنی دار بر صفات فوق نداشته وهمچنین سطوح مختلف عوامل مذکور و اثرات متقابل آن ها بر صفات تولیدمثلی(درصد باروری و درصد تفریخ) نیز تاثیر معنی دار نداشت. اثر سطح 0/12 گرم در کیلوگرم (GAA) بر غلظت نیتریک اکساید معنی دار بوده (0/05>p) و بالاترین غلظت نیتریک اکساید خون در این سطح مشاهده شد. بر اساس نتایج این تحقیق مشاهده شد که استفاده از سطوح متفاوت (GAA) واعمال روش های مدیریت تولیدمثل نتوانست سبب بهبود عملکرد تولیدی و تولیدمثلی در مرغ های مادر گوشتی شود.

    کلیدواژگان: گله مرغ مادر، صفات عملکردی، گوانیدینواستیک اسید، سویه تجاری راس308
  • مهدی خجسته کی، مرتضی کیخاصابر*، سعید اسماعیل خانیان، نادر اسدزاده، محمدحسین بنابازی، اسحق نخزری صفحات 15-25

    این تحقیق با هدف بررسی امکان استفاده از فناوری ماشین بینایی در اندازه گیری ابعاد بدنی گاوهای سیستانی انجام شد. بدین منظور، رکورد ابعاد بدن شامل طول، ارتفاع شانه، ارتفاع کپل و دور سینه 179 راس دام موجود در ایستگاه پرورش گاو سیستانی زهک، در مقاطع زمانی مختلف، با استفاده از متر نواری اندازه گیری شد. هنگام رکوردبرداری تصاویری از نمای جانبی هر یک از دام ها با استفاده از دوربین دیجیتال Canon و از فاصله 2 متری دام ها تهیه شد. پردازش و استخراج خصوصیات عددی از تصاویر با استفاده از امکانات نرم افزار متلب انجام شد. خصوصیات تصاویر دیجیتال به عنوان ورودی و ابعاد مختلف بدن گاوها به عنوان خروجی شبکه عصبی مصنوعی در مرحله آموزش و برازش مدل مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که ازمجموع 22 ویژگی استخراج شده از تصاویر گاوهای سیستانی، تعداد 15 ویژگی که مهمترین آنها شامل قطر معادل، طول محور اصلی، طول محور فرعی، جعبه محاطی، مساحت قسمت محدب، مساحت ناحیه پرشده، محیط تصویر، مساحت تصویر و تعداد نقاط سفید تصویر بود با ابعاد بدن گاوها همبستگی بالا و معنی داری داشتند (p<0.01). ابعاد بدن گاوهای سیستانی شامل طول بدن، ارتفاع شانه، ارتفاع کپل و دور سینه به ترتیب با دقت 0/98، 0/97، 0/97و 0/98 درصد توسط مدل شبکه عصبی مصنوعی تخمین زده شد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که فناوری هوش مصنوعی می تواند به عنوان جایگزین مناسبی برای ارزیابی بیومتریک گاوهای سیستانی عمل کرده و در صرف وقت و هزینه های مربوطه صرفه جویی نماید.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، بیومتری، گاو سیستانی
  • مجید کلانتر نیستانکی*، مهدی خجسته کی، نادر اسدزاده، محمدمهدی یگانه پرست صفحات 27-38

    خصوصیات رشد و پرواری تعداد 32 نفر شتر نر جوان متشکل از دو اکوتیپ کلکوهی و ترکمنی با میانگین سنی31±151 روز و میانگین وزنی 55/29±77/141 کیلوگرم به مدت 9 ماه و برای 3 دسته وزنی سبک، متوسط و سنگین مورد بررسی قرار گرفت. شترها در دامداری مستقر و با روزانه دو بار از یونجه، کاه، کنسانتره و علوفه چیده شده از مرتع تغذیه دستی شدند. مقدار خوراک مصرفی و باقی مانده شترها روزانه و وزن شترها ماهانه ثبت گردید. افزایش وزن به طور انفرادی درمقاطع ماهانه و کل دوره محاسبه شد. مقدار خوراک مصرفی و باقی مانده روزانه ثبت شد و برای کل دوره به طورگروهی به همراه ضریب تبدیل غذایی محاسبه شدند. وزن اولیه شترها به عنوان متغییر کمکی و وزن ماه های بعد به عنوان رکورد تکرار پذیر در مدل تجزیه و تحلیل وارد شد. میانگین حداقل مربعات صفات محاسبه شد و آزمون معنی داری اثرهای موثر بر صفات مورد مطالعه با استفاده از رویه Mixed نرم افزار SAS انجام گرفت. اثر اکوتیپ (01/0P<)، وزن اولیه و دسته های وزنی بر عملکرد رشد و خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی اکوتیپ ها معنی دار بود (05/0P<). میانگین خوراک مصرفی روزانه، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی برای اکوتیپ کلکوهی به ترتیب برابر 01/1±83/3،11/0± 379/0 کیلوگرم و 57/1±94/9 و برای اکوتیپ ترکمنی به ترتیب برابر 05/1±31/4، 10/0±430/0 کیلوگرم و 08/1±83/9 به دست آمد. میانگین کل افزایش وزن کلکوهی 03/5±33/102 کیلوگرم و برای ترکمنی 84/8±01/116 کیلوگرم بود (05/0P<). نتایج تحقیق حاضر نشان داد که اکوتیپ ترکمنی عملکرد رشد و پرواری بهتری نسبت به اکوتیپ کلکوهی دارد.

    کلیدواژگان: پرورش متراکم، شتر ترکمن و کلکوهی، صفات رشد و پرواری
  • علی مقصودی*، اردشیر نجاتی جوارمی، حمیده نوری صادق، مرضیه جهان، حسین خانی بندانی، علیرضا حسنی بافرانی صفحات 39-54

    با توجه به آنکه در سال های اخیر جمعیت گاو سیستانی بنا به دلایل متعدد کاهش یافته است، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی علل و عوامل کاهش جمعیت این نژاد و راهکارهای افزایش جمعیت و احیای مجدد آن به انجام رسید. به این منظور با استفاده از روش دلفی پرسش نامه ای تهیه شد که در آن 21 دلیل کاهش جمعیت و 18 راهکار افزایش جمعیت گاوهای سیستانی از منظر 190 نفر از پرورش دهندگان و کارشناسان مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات جمع آوری شده پس از ویرایش با استفاده از نرم افزار Minitab مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. همچنین با استفاده از آزمون ناپارامتری کروسکال-والیس پاسخ های دو گروه کارشناسان و بهره برداران با یکدیگر مقایسه شد. از نظر پرورش دهندگان، خشکسالی در سه دهه اخیر مهمترین عامل کاهش جمعیت گاو سیستانی است و از نظر هر دو گروه کم اهمیت ترین عامل موثر بر کاهش جمعیت، غیر اقتصادی بودن پرورش گاو سیستانی است. از نظر هر دو گروه، عوامل اقلیمی دارای بیشترین اهمیت در کاهش جمعیت گاو سیستانی هستند و تقریبا هیچ اختلاف نظری در این خصوص بین دو گروه مشاهده نشد (05/0 > P). از نظر پرورش دهندگان، حمایت اقتصادی از پرورش-دهندگان، مهمترین راهکار برای افزایش جمعیت گاو سیستانی است، در حالی که کارشناسان معتقدند مهمترین راهکار احیای تالاب هامون است. به طورکلی نتایج این مطالعه نشان داد که با توجه به اقلیم متغیر و ناسازگار دشت سیستان، توجه به مسایل اقتصادی و حمایت از پرورش دهندگان می تواند تاحد زیادی مشکلات ناشی از شرایط نامساعد اقلیمی را در احیای مجدد جمعیت گاوسیستانی در منطقه جبران نماید.

    کلیدواژگان: انقراض، ذخیره ژنتیکی، گاو سیستانی، دشت سیستان
  • افسانه میرشکار، غلامرضا داشاب*، محمد رکوعی، راحله خانه گیر صفحات 55-72

    هدف از این مطالعه شناسایی QTLهای صفات وزن بدن روی کروموزوم 3 بلدرچین ژاپنی در قالب طرح تلاقی چهار نسلی بر پایه دی آلل کراس بود. بدین منظور چهار سویه Wild، A and M Texas، Italian و Tuxedo بلدرچین ژاپنی دو به دو و رفت و برگشتی تلاقی داده شده و نسل اول ایجاد شد. سپس از تلاقی پرندگان آمیخته نسل اول، نسل های بعدی شامل دوم، سوم و چهارم ایجاد شدند. داده های فنوتیپی شامل اندازه گیری های وزن بدن از تولد تا 45 روزگی با فاصله 5 روز در نتاج حاصل از والدین انتخابی نسل چهارم بودند. والدین نسل سوم و چهارم و کل پرندگان حاصل از والدین انتخابی نسل چهارم (369 پرنده) برای سه نشانگر ریزماهواره ای واقع بر کروموزوم 3 تعیین ژنوتیپ شدند. برآورد اثرات نشانگرها و مولفه های واریانس QTL با سه مدل افزایشی، غالبیت و افزایشی-غالبیت نشانگرها با رویه AI-REML نرم افزار GVCBLUP انجام شد. در برآورد آثار نشانگرها نقطه ای که بالاترین میزان آماره F را دارا بود به عنوان مکان QTL گزارش شد. نتایج این تحقیق بیانگر وجود حداقل یک مکان ژنی (QTL) با اثرات افزایشی مرتبط با صفات وزن 5، 10، 20 و 40 روزگی در ابتدای کروموزوم و برای صفات هچ، 15، 25، 30، 35 و 45 روزگی در موقعیت 38 سانتی مورگان کروموزوم 3 بودند. همچنین در مدل غالبیت QTLهای معنی دار برای اکثر صفات به جز 25 و 35 روزگی در ابتدای کروموزوم 3 قرار داشتند. درصد تغییرات بواسطه اثرات افزایشی و غالبیت نشانگر ها در تظاهر فنوتیپی صفات وزن بدن در دامنه 3/1 تا 7/8 درصد قرار داشت.

    کلیدواژگان: اثرات افزایشی، اثرات غالبیت، دی آلل کراس، ریزماهواره، مکان یابی QTL
  • محمدجواد آگاه*، علی داد بوستانی، مجید هاشمی، عبدالحمید کریمی، حسین نوراللهی صفحات 73-85

    در این پژوهش، اثر مکمل های پروبیوتیکی (پروتکسین® و مولتی بهسیل®) و آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین بر عملکرد، کیفیت تخم و لاشه، پاسخ ایمنی و اسیدیته محتویات روده کوچک بلدرچین ژاپنی تخم گذار از سن 7 تا 13 هفتگی، ارزیابی شد. تعداد 240 قطعه بلدرچین تخم گذار در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار، چهار تکرار و 10 قطعه پرنده در هر تکرار مورد استفاده قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل 1) جیره پایه، بدون افزودنی(شاهد منفی)، 2) جیره پایه+50 میلی گرم در کیلوگرم اکسی تتراسایکلین (شاهد مثبت)، 3 و 4) به ترتیب شامل جیره پایه+50 و100 میلی گرم در کیلوگرم پروبیوتیک مولتی بهسیل® و تیمارهای 5 و 6) به ترتیب شامل جیره پایه+50 و 100 میلی گرم در کیلوگرم پروبیوتیک پروتکسین® بودند. نتایج نشان دادند که جیره های حاوی پروبیوتیک مولتی بهسیل® و پروتکسین® در مقایسه با تیمار شاهد منفی، به ترتیب ضریب تبدیل غذایی (96/2 و 77/2 در برابر 05/3)، خوراک مصرفی (49/29 و 13/29 در برابر 56/30 گرم) و توده تخم تولیدی (47/10 و 66/10 در برابر 37/10 گرم) را بهبود دادند (05/0>P). استفاده از پروبیوتیک پروتکسین® هزینه خوراک مصرفی را به ازای یک کیلوگرم تخم بلدرچین در مقایسه با تیمار شاهد منفی کاهش داد (05/0>P). تیمار حاوی 100 میلی گرم در کیلوگرم پروبیوتیک پروتکسین® بیشترین ضخامت پوسته تخم را داشت (05/0>P). استفاده از پروبیوتیک تاثیر معنی داری بر پاسخ ایمنی و pH محتویات روده کوچک و روده کور بلدرچین های تخم گذار نداشت. به طور کلی، کاربرد پروبیوتیک در جیره بلدرچین های تخم گذار توانست با بهبود عملکرد و صفات کیفی تخم، تا حدودی توانایی رقابت با آنتی بیوتیک محرک رشد اکسی تتراسایکلین را نشان دهد.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، آنتی بیوتیک، عملکرد، صفات کیفی تخم، بلدرچین های تخم گذار
  • رهام رحمانی*، قاسم لیانی صفحات 87-102
    در این مطالعه ارزیابی اقتصادی واحدهای مرغداری گوشتی در استان فارس براساس برخی از ویژگی های مرغداری ها و مدیران این واحدها، اندازه گ‍یری و تحلیل بهره وری عوامل تولید و مقایسه میزان مصرف کنونی عوامل تولید با وضعیت بهینه انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده 86 مرغداری انتخاب و از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه داده های لازم جمع آوری شد. براساس نتایج اثر متغیرهای هزینه دان مصرفی، جوجه یک روزه، نیروی کار، واکسن و دارو و سوخت بر میزان تولید مرغ زنده مثبت و معنی دار است. میانگین بهره وری نهاده دان مصرفی و ضریب تبدیل برای نمونه مورد بررسی به ترتیب معادل 51/0 و 96/1 است. به ازای هر کارگر در یک دوره ی تولیدی به طور متوسط22740 کیلوگرم مرغ زنده تولید می شود. با توجه به مقادیر بهره وری نهایی محاسبه شده متغیر دان مصرفی بیشتر از حد بهینه و نیروی کار کمتر از حد بهینه استفاده شده است. مقادیر میانگین، حداقل و حداکثر بهره وری کل عوامل تولید محاسبه شده در نمونه انتخابی به ترتیب معادل 35/2، 38/1 و 26/3 می باشد. براساس نتایج اصلاح ساختار بازار در سطح کشتارگاه ها، استفاده بهینه از نهاده های دان مصرفی و نیروی کار، کاهش دوره ی پرورش و افزایش تعداد دوره ی جوجه ریزی در سال می تواند بر بهبود عایدی تولیدکنندگان در مقایسه با هزینه های انجام شده و بهره وری عوامل تولید موثر واقع شده و توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مرغداری های گوشتی، تابع تولید، بهره وری، استان فارس
  • شهریار امیدی، مهرداد بویه*، علیرضا صیداوی صفحات 103-120
    این آزمایش با هدف بررسی تاثیر استفاده از ویتامین ث و آسپیرین در شرایط عادی بر عملکرد، شاخص تولید اروپایی و واکاوی هزینه دوره پرورش بوقلمون های گوشتی، اجرا شد. تعداد 288 قطعه جوجه بوقلمون یک روزه نر، سویه BUT6، به صورت فاکتوریل 3×3 (سه سطح صفر، 75 و 150 میلی گرم در کیلوگرم آسپیرین و سه سطح صفر، 250 و 500 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین ث) در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار و 8 پرنده در هر تکرار، مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که ویتامین ث و آسپیرین تاثیری بر وزن زنده و مصرف خوراک بوقلمون ها در طی 12 هفته دوره پرورش ندارد همچنین، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک بوقلمون ها در هفته های مختلف، به استثنای هفته نهم، تحت تاثیر مکمل سازی این افزودنی ها قرار نگرفت (05/0<P). در هفته نهم دوره پرورش، جوجه های تغذیه شده با ترکیب آسپیرین و ویتامین ث در سطوح 75 و 250، افزایش وزن بیشتر و ضریب تبدیل کمتری نسبت به گروه شاهد نشان دادند (05/0>P). در کل دوره پرورش، بهبودی در افزایش وزن روزانه، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک جوجه های تغذیه شده با ویتامین ث و آسپیرین مشاهده نشد (05/0<P). شاخص تولید اروپایی تحت تاثیر گروه های آزمایشی قرار نگرفت (05/0<P). واکاوی اقتصادی دوره پرورش نشان داد که مکمل سازی ویتامین ث و آسپیرین تاثیری بر هزینه خوراک هر پرنده در کل دوره، هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم وزن زنده و بازدهی خالص ندارد. در مجموع، استفاده از ویتامین ث و آسپیرین در جیره و طی شرایط عادی پرورش بوقلمون های گوشتی توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: ' آنتی اکسیدان'، ' اسید استیل سالیسیلیک'، ' اسید اسکوربیک'، ' بوقلمون'
  • زهرا یوسفی، ایوب عزیزی*، امیر فدایی فر، علی کیانی، افروز شریفی صفحات 121-131

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثرات افزودن سطوح مختلف آب به جیره کاملا مخلوط بر عملکرد رشد، مصرف خوراک، گوارش پذیری مواد مغذی و رفتارشناسی تغذیه ای بره های پرواری بود. در این پژوهش از تعداد 28 راس بره پرواری با میانگین سن 6±120 روز و میانگین وزن زنده 4/3 ± 4/33 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 7 تکرار استفاده شد. جیره های آزمایشی با سطوح 10 (شاهد)، 20، 30 و 40 درصد رطوبت به مدت 56 روز به دام هاتغذیه شدند. نتایج نشان داد میزان ماده خشک، ماده آلی، پروتیین خام و NDF مصرفی با افزایش سطح رطوبت جیره تا 30 درصد به طور خطی افزایش یافت (05/0>P). افزایش وزن کل و افزایش وزن روزانه دامها با افزایش درصد رطوبت جیره تا سطح 30 درصد به طور خطی افزایش یافت (05/0>P). با افزایش سطح رطوبت جیره رفتار نشخوار کردن و جویدن به طور خطی افزایش یافت (05/0>P). با افزایش رطوبت جیره تا سطح 30 درصد گوارش پذیری ماده خشک، ماده آلی و پروتیین خام به طور خطی افزایش یافت (05/0>P). در کل، نتایج پژوهش حاضر نشان داد که افزایش رطوبت جیره غذایی تا سطح 30 درصد ماده خشک، سبب بهبود مصرف خوراک، عملکرد رشد و بهبود گوارش پذیری بره های پرواری شد.

    کلیدواژگان: بره، رطوبت جیره، عملکرد، گوارش پذیری، مصرف خوراک
  • محمد یگانه پرست*، مجید کلانتر نیستانکی، حسن فضائلی، علیرضا آقاشاهی، مهدی خجسته کی، سید سعید صادق زاده، امیر کدخدایی صفحات 133-145

    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر افزودن سطوح صفر، 10 درصد و 15 درصد کاه گندم و استفاده یا عدم استفاده از افزودنی میکروبی لاکتوباسیلوس بوخنری بر کیفیت سیلاژ چغندرعلوفه ای در کیسه های پلی اتیلنی، در قالب طرح آماری فاکتوریل 2×3 انجام شد. برای هر تیمار 4 کیسه و در کل تعداد 24 کیسه 25 کیلوگرمی سیلاژ چغندر علوفه ای با ترکیب مختلف بعد از آماده سازی به انبار با دمای اتاق منتقل و بعد از 75 روز تمامی کیسه ها باز شدند و بلافاصله pH، دما و کیفیت ظاهری آن ها بررسی شد. یک نمونه از هر کیسه به آزمایشگاه ارسال و ماده خشک، پروتیین خام، خاکستر، NDF، ADF و ازت آمونیاکی آن ها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد افزودن سطوح 10 و 15% کاه گندم سبب بهبود کیفیت سیلاژ و کاهش pH نسبت به شاهد شد (01/0P<). افزودن کاه گندم تاثیر معنی داری بر ترکیبات شیمیایی و پایداری سیلاژ (دما و pH) در هنگام بازکردن داشت (01/0P<). افزودن کاه گندم سبب کاهش اتلاف شیرابه و افزایش کیفیت سیلاژ شد (01/0P<). در کل مناسب ترین ترکیب سیلاژ مخلوط شاهد+ 15% کاه گندم بود که از کیفیت بالاتر و ماندگاری بیشتری برخوردار بود.

    کلیدواژگان: چغندر علوفه ای، سیلاژ، کاه گندم، کیسه های پلی اتیلنی، لاکتوباسیلوس بوخنری
|
  • Shahab Sohrabi *, M. Rezaee, A. Yaghobfar, A. Teymori Yansari Pages 3-14

    This study was conducted to evaluate the effects of dietary supplementation of guanidine acetic acid and mating management current methods on the performance of Ross 308 broiler breeders. This experiment was done in a completely randomized design and factorial methods with three levels of GAA (0. '0.12 and 0.16 g/kg of diet) and three mating management methods (without management, spiking and intra-spiking methods) with 6 replicates (experimental unit) and 8 hens and one rooster in each (totally 486 bird). During this period, adjectives performance (egg production percentage, egg mass weight (g/hen/d) and feed conversion ratio) were measured. Dietary inclusion of GAA at levels of 0.12 and 0.16 g/kg of diet had negative effects on the above traits (P<0.05). In addition, the use of different methods of mating management did not have a significant effect on performance traits .The interaction effects of GAA and mating management methods were not significant on egg production, egg weight, egg mass weight and feed conversion ratio. Dietary supplementation of GAA, mating management method and their interactions on fertility and hatching percentage were not significant (P>0.05). The effect of GAA level on nitric oxide concentration was significant (P<0.05). The highest concentration of nitric oxide was observed at the level of 0.12 g/kg diet, The dietary inclusion of GAA at levels of 0.12 and 0.16 g/kg of diet and the application of mating management methods could not improve production and reproduction performance of Ross 308 broilers breeders.

    Keywords: Broiler breeder, performance, Guanidino acetic acid, mating management method
  • M. Khojastekey, Mortaza Keykhasaber *, S. Esmaeil Khanian, N. Asadzadeh, M. H. Banabazi, E. Nakhzari Pages 15-25

    This research was conducted to investigate the possibility of using visual machine technology in measuring the body dimensions of Sistani cows. For this purpose, the record of body dimensions including length, shoulder height, hip height and chest circumference of 179 heads of livestock in Zahak Sistani cow breeding station, were measured at different time points, using a tape meter. At recording time, digital images were taken using the canon camera from the lateral view of cattle from distance of 2 meters. Digital image processing and feature extraction were performed using Graphical Unit Interference of MATLAB software. The feature of digital images as input and different body dimensions of cows as output of Artificial Neural Network(ANN) were used in the training and modeling phase. The results showed that, out of 22 features extracted from the images of Sistani cows, the 15 effective features, such as Equivalent Diameter, Major Axis Length, Minor Axis Length, Bounding Box, Convex Area, Filled Area, Area, Perimeter, and the number of white pixels of image (NNZ) had a significant correlation with the body dimensions of the Sistani cow(p<0.01). Body dimensions of Sistani cows including body length, shoulder height, hip height, and chest girths were estimated with accuracy of 0.98, 0.97, 0.97and 0.98%, by the ANNs model, respectively. The results of the present research showed that Artificial Intelligence Technology can act as a suitable alternative to biometric evaluation of Sistani cows and save time and relevant costs.

    Keywords: Artificial intelligence, Weight estimation, biometry, Sistani cattle
  • Majid Kalantar *, Mahdi Khojastehkey, Nader Asadzadeh, Mohammadmehdi Yeganeparast Pages 27-38

    An experiment was conducted to study growth traits and fattening potential comparison of two Iranian camel ecotypes (Kalkouhi and Turkmen) in enclosed breeding conditions. The project was carried out using 32 young male camels with an average age of 151±31 days and an average weight of 141.77±29.55 kg (in light, medium and heavy groups) during 9 months. Initial weights as covariate and monthly weight of camels as repeated measures were considered in the analyzing model. Least square mean of growth traits were calculated. The fix and random effects on growth traits with Mixed model procedure of SAS, 2004 software were included. Measurement of feed intake/residuary was recorded in group and daily, measurement of weight gain was recorded individually and monthly, as well as for all period. Results showed that the effects of breed (P<0.01), initial weight and weight categories on feed intake, growth performance and feed conversion ratio of young camels were significant (P<0.05). The average daily feed intake, daily weight gain and feed conversion ratio for Kalkouhi ecotype were 3.83±1.01, 0.379±0.11 kg and 9.94±1.57 and for Turkmen ecotype were 4.31±1.05, 0.430±0.10 kg and 9.83±1.08 respectively. Mean total weight gain of Kalkouhi and Turkmen was 102.33±5.03 and 116.01±8.84 kg respectively (P<0.05). In conclusion, growth performance, fattening potential and feed efficiency of Turkmen ecotype was better than Kalkouhi ecotype and could be advised.

    Keywords: Camel, Closed farm, growth trait, Kalkouhi, Turkmen
  • Ali Maghsoudi *, Ardeshir Nejati-Javaremi, Hamideh Noori-Sadegh, Marzieh Jahan, Hosein Khani-Bandani, Alireza Hasani Bafarani Pages 39-54

    Reducing the population size of Sistani cattle due to the multi various reasons during the last years, was the motivation of the current study. Therefore, the aim of this study was to investigate the factors of population decline and strategies to increase the population and revive this breed. For this purpose, a questionnaire was developed using the Delphi method. Questionnaire was included 21 reasons and 18 strategies related to the situation of Sistani cattle population. Based on the breeders’ insight, drought in the Sistan region during last three decades was considered as the most important factor in reducing the population of Sistani cattle, and for both groups, the least important factor affecting population decline is the uneconomic importance of Sistani cattle (P < 0.05). Both groups were agreed that climatic factors are the most important in reducing the population of Sistani cattle and almost no differences in this regard were observed between the two groups (P > 0.05). From the breeders' point of view, economic support for Sistani cattle breeders is the most important way to support the Sistani cattle population, while experts believe that the most important way is to rehabilitate Hamoun Wetland. In general, the results of this study showed that due to the changing and varying climate of Sistan region, attention to economic issues and support for breeders can largely compensate for the problems caused by unfavorable climatic conditions in the rehabilitation of Sistani cattle population.

    Keywords: extinction, Genetic Resource, Sistani cattle, Sistan plain
  • Afsaneh Mirshekar, Gholam Reza Dashab *, Mohammad Rokouei, Raheleh Khanegir Pages 55-72

    The aim of this study was to discover QTL for body weight traits on chromosome 3 of Japanese quail in a four-generation design based on diallel crosses. For this purpose, four strains of Wild, AandM Texas, Italian and Tuxedo Japanese quail were crossed in reciprocal and diallel pattern. The first generation of hybrid birds was then used to produce the next generations, including the second, third, and fourth generations. Phenotypic data included body weight gain from hatching to 45 days with an interval of 5 days in the offspring of the selected fourth generation parents. Third and fourth generation parents and all offspring of selected fourth-generation parents (369 birds) were genotyped for three microsatellite markers on chromosome 3. Marker effects and variance components were estimated using three models for additive, dominant, and additive-dominant markers using GVCBLUP software For marker effects estimation, the point with the highest F statistic was considered as the QTL position. The results of this study indicate the presence of at least one QTL with additive effects related to body weight traits at 5, 10, 20 and 40 days at the beginning of the chromosome and for hatching traits, 15, 25, 30, 35 and 45 days at the 38cM of chromosome 3. Significant QTLs were also found in the dominance model for most traits, except for 25 and 35 days at the beginning of chromosome 3. The percentage of changes due to additive and dominance effects of markers in the phenotypic expression ranged from 1.3 to 8.7%.

    Keywords: microsatellite, Diallel cross, QTL mapping, dominance effect, additive effect
  • Mohammad Javad Agah *, Alidad Boostani, Majid Hashemi, Abdolhamid Karimi, Hossein Norollahi Pages 73-85

    In this study, the effect of probiotic supplements (Protexin® (PR) and Multi Behsil® (MB)) and oxytetracycline antibiotic was evaluated on performance, egg and carcass quality, immune response and acidity of the small intestine contents of laying Japanese quails from 7 to 13 weeks of age. A total of 240 laying Japanese quails were used in a completely randomized design with 6 treatments, 4 replications and 10 birds in each replication. The experimental treatments included 1- basal diet without additive (negative control; NC), 2- basal diet+ 50 mg/kg Oxytetracycline (positive control; PC), 3 and 4 were basal diet+ 50 and 100 mg/kg of MB probiotic, and treatments 5 and 6 were basal diet+ 50 and 100 mg/kg PR probiotic, respectively. The results showed that the diets containing MB and PR probiotics improved feed conversion ratio (2.96 and 2.77 vs. 3.05), feed intake (29.49 and 29.13 vs. 30.56 gr) and egg mass (10.47 and 10.66 vs. 10.37 gr), respectively in comparison to NC treatment (P<0.05). The utilization of PR probiotics decreased the feed cost per each kilogram of egg when compared with NC treatment (P<0.05). The treatment containing 100 mg/kg PR probiotic had the maximum shell thickness (P<0.05). The utilization of probiotic had no significant effect on immune response and pH of small intestine and cecum contents of laying quails (P>0.05). Generally, the use of probiotic in the diet of laying quails was able to show the ability to compete with Oxytetracycline growth promoter antibiotic by improving performance and egg qualitative traits.

    Keywords: Probiotic, Antibiotic, performance, egg qualitative traits, Laying quails
  • Roham Rahmani *, Ghasem Layani Pages 87-102
    In this study, the economic evaluation of broiler farms in Fars province was performed based on some characteristics of farms and managers, measuring and analyzing the productivity of producing factors and comparing the current consumption of these factors with the optimal situation. Using stratified random sampling method, 86 poultry farms were selected and the necessary data were collected through interviews and completing a questionnaire. Based on the results, the effect of feed cost, day-old chickens, labor, vaccines, drugs and fuel cost variables on live chicken production is positive and significant. The average productivity of the consumed feed and conversion ratio for the sample are equal to 0.51 and 1.96, respectively. An average of 22,740 kilograms of live chicken is produced per worker in each production period. According to the calculated final productivity values, the amount of consumed feed is more than the optimal limit and the used labor force is less than the optimal limit. The mean, minimum and maximum productivity values of the total production factors calculated in the selected sample are 2.35, 1.38 and 3.26, respectively. Based on the results reforming the market structure at the slaughterhouse level, optimal use of feed inputs and labor, reducing breeding periods and increasing the number of hatcheries per year, can improve producers' incomes compared to costs and affect productivity of producing factors, and recommended.
    Keywords: broiler farms, Production Function, Productivity, Fars province
  • Shahryar Omidi, Mehrdad Bouyeh *, Alireza Seidavi Pages 103-120
    This experiment was conducted to investigate the effect of using vitamin C and aspirin on the performance of broiler turkeys during different weeks, the European performance efficiency factor, and economic analysis of the rearing period in normal conditions.288 male turkey chickens, BUT6 strain, were used as a 3×3 factorial experiment (three levels of 0, 250, and 500 mg/kg vitamin C, and three levels of 0, 75, and 150 mg/kg aspirin) ina completely randomized design with nine experimental groups, 4 replications and 8 birds per replication. The results showed that vitamin C and aspirin have no effect on body weight, daily weight gain, feed intake, and feed conversion ratio of broiler turkeys during different weeks of rearing (P>0.05). However, only in the ninth week of rearing, chickens fed the combination of aspirin and vitamin C in levels of 75 and 250 mg/kg showed a higher daily weight gain than the control group (P<0.05). The feed conversion ratio of chickens in this group was lower than that in other groups in the ninth week (P<0.05). On the other hand, the European performance efficiency factor was not affected by the experimental groups. Economic analysis of the rearing period showed that vitamin C and aspirin supplementation have no effect on total feed cost/bird, feed cost/Kg body weight, sale bird, and net return. In conclusion, the use of vitamin C and aspirin does not recommend in turkey chickens under normal conditions.
    Keywords: Antioxidant, Acetylsalicylic acid, ascorbic acid, Turkey
  • Zahra Yousefi, Ayoub Azizi *, Amir Fadaeifar, Ali Kiani, Afrooz Sharifi Pages 121-131

    This experiment was conducted to evaluate the effects of adding different levels of water to the total mixed ration on growth performance, nutrients intake, digestibility and feeding behavior of fattening lambs. For this purpose, 28 Lori male lambs with120 ± 6 days old and 33.4 ± 3.4 kg of live weight were used in completely randomized design experiment with 4 treatments and 7 lambs per treatment. Experimental diets containing levels 10 (control), 20, 30 and 40 % moisture were fed to the lambs for 56 days. Results showed that dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein (CP) and neutral detergent fiber intakes were elevated linearly when dietary moisture content increased up to 30 % (P<0.05). Total weight gain, average daily gain and chewing activity traits including rumination and chewing were improved linearly (P<0.05) with increasing dietary moisture content up to 30%. Increasing the level of dietary moisture up to 30% linearly increased DM, OM and CP digestibility (P<0.05). In conclusion, increasing the dietary moisture of fattening lambs up to 30% improved feed intake and growth performance of fattening lambs.

    Keywords: Lamb, Dietary moisture, performance, Digestibility, feed intake
  • Mohammad Yeganeparast *, Majid Kalantar, Hassan Fazaelh, ALIREZA AGHASHAHI, Mahdi Khojastehkey, Saeid Sadeghzadeh, Amir Kadkhodaie Pages 133-145

    This study was conducted to investigate the effect of adding 0, 10 and 15% levels of wheat straw and the use or non-use of Lactobacillus buchneri microbial additive on the quality of fodder beet silage (FBS) in polyethylene bags in a 3×2 factorial statistical design. For each treatment, 4 bags and a total of 24 bags of 25 kg of fodder beet silage with different composition were prepared and transferred to storage at room temperature and after 75 days, all bags were opened and their pH, temperature and silage quality were immediately determined. A sample of each bag was used for chemical laboratory evaluation including DM, CP, Ash, NDF, ADF and ammonia nitrogen (AN). The results showed that adding 10 and 15% levels of wheat straw improved silage quality and reduced pH compared to the control (P<0.01). Addition of wheat straw had a significant effect on chemical composition and silage stability (temperature and pH) during opening (P<0.01), Addition of wheat straw reduced watery loss and increased silage quality (P<0.01). In general, the most suitable mixture of the silage was control + 15% wheat straw, which had a higher quality and longer shelf life.

    Keywords: Fodder beet, Lactobacillus buchneri, Polyethylene bags, silage, WHEAT STRAW