فهرست مطالب

مجله طب نظامی
سال بیست و چهارم شماره 6 (پیاپی 115، شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مصطفی اکبری قمی، طاهر علمی، محسن چمن آرا، رضا حیدری* صفحات 1358-1371

    ماهیت جنگ ها در طول زمان با پیشرفت فناوری نظامی و تسلیحات جنگی همواره در حال تغییر است که منجربه الگوی متنوعی از آسیب های بافتی شده است. پیشرفت در تجهیزات حفاظت فردی و زره بدن، انتقال سریع از میدان جنگ به مراکز درمانی، بهبود اقدامات احیا، کنترل خونریزی و مدیریت زخم به طور قابل توجهی به بقای مجروحین جنگی کمک کرده است. با این حال مصدومین متحمل آسیب های بافتی با درجات مختلف می شوند که به موجب آن تحت درمان های پیچیده و طولانی مدت قرار می گیرند. افزایش بروز آسیب های ناشی از ادوات انفجاری در جنگ های مدرن، درمان و بهبودی مصدومین را پیچیده تر کرده است که نیاز به شیوه های نوین درمانی مبتنی بر سلول های بنیادی را در طب نظامی برجسته می کند. سلول های بنیادی از منابع مختلفی مانند مغز استخوان، بافت چربی، عضله اسکلتی، پوست، بافت ژله وارتون و خون بندناف، جفت و مایع آمنیوتیک قابل حصول هستند و با قابلیت خودتجدیدشوندگی، تکثیر و تمایز به سلول‏ های عملکردی بافت های مختلف، فعالیت های ضد التهابی، پاراکرینی و تعدیل کننده سیستم ایمنی، به عنوان یک رویکرد درمانی امیدبخش در رابطه با بسیاری از آسیب های میدان نبرد و عوارض ناشی از آن ها مورد توجه قرار گرفته اند. تحقیقات اخیر در این زمینه، توسعه روش هایی برای کاهش پیامدهای بحرانی در مواجهه با آسیب های ناشی از جنگ را نشان می دهد. در همین راستا، در این مطالعه علاوه بر تشریح مهمترین آسیب های بافتی در جنگ های مدرن، پیشرفت های اخیر استفاده از سلول های بنیادی برای بازسازی بافت های آسیب دیده بررسی شده است.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی، پزشکی بازساختی، بازسازی بافت، طب نظامی، آسیب های جنگی
  • محسن رضائی، محمدتقی محمدی* صفحات 1372-1385
    زمینه و هدف

    بکارگیری ماتریکس خارج سلولی (ECM) و داربست های زیستی به دلیل نتایج نویدبخش زمینه جدیدی در ترمیم جراحات بافتی غیرقابل بهبود ایجاد نموده اند. این مواد به جهت زیست سازگار بودن و عوامل محرک رشد یک محیط مناسب برای بقا، تکثیر و تمایز سلول ها فراهم نموده و ترمیم بافتی را تسریع می بخشند. در مطالعه حاضر اهمیت ECM در ترمیم و نوزایی بافت های صدمه دیده بویژه در رزم مورد بررسی قرار گرفت.

    روش ها:

    در مطالعه حاضر به منظور دست یابی به اطلاعات لازم از واژگان کلیدی ECM، جراحات جنگی، آسیب های بافتی (مانند پوستی، عضلانی، مغزی-نخاعی، ریوی، احشایی، کلیوی و استخوانی) و ترمیم ضایعات بافتی استفاده گردید. با استفاده از این کلمات در پایگاه های اطلاعاتی معتبر اسکوپوس، پاب مد، ساینس دایرکت، ایران داک، و گوگل اسکالر جستجوی مقالات در بازه زمانی 2022-2002 میلادی انجام شد. در نهایت، مهمترین یافته های این مقالات به صورت یک مقاله مروری روایتی گزارش شد.

    یافته ها:

    با توجه به نتایج مطالعات بررسی شده می توان گفت استفاده از ECM حاصل از بافت های مختلف به صورت پودرهای تهیه شده، هیدروژل ها و داربست های زیستی قادر است جراحات و مصدومیت های بافت های مختلف عصبی (مغز و نخاع)، احشایی (کبد و کلیه)، استخوانی، پوستی، عضلانی و ریوی که به دلایل مختلف بویژه در شرایط رزم دچار آسیب شده را ترمیم و بهبود بخشد.

    نتیجه گیری:

    استفاده از پتانسیل درمانی بسیار ارزشمند ECM، به عنوان یک روش درمانی مناسب و قابل دسترس برای ترمیم ضایعات و جراحات بافتی، می تواند مصدومیت ها و جراحات غیرقابل ترمیم بویژه در شرایط رزم را تا حدود زیادی بهبود داده و منجربه عملکرد مناسب و حتی طبیعی بافت ها گردد.

    کلیدواژگان: جراحات جنگی، ترمیم بافتی، مصدومیت های بافتی، طب رزم، ماتریکس خارج سلولی
  • نسیم غلامی، نسرین حنیفی*، وحیده رشتنچی صفحات 1386-1396
    زمینه و هدف

    یکی از چالش های مهم در مورد تغذیه بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه، زمان شروع تغذیه گوارشی است. این مطالعه با هدف بررسی مقایسه ای پیامدهای تغذیه معده ای زودرس و دیررس در بیماران ترومایی تحت تهویه مکانیکی در بخش مراقبت های ویژه انجام شد.

    روش ها:

    این مطالعه کوهورت آینده نگر در زنجان، در سال 1399 انجام شد. 78 بیمار ترومایی تحت تهویه مکانیکی به صورت در دسترس انتخاب شدند. بیماران با توجه به زمان تغذیه در دو گروه تغذیه گوارشی زودرس و دیررس قرار گرفتند. در این بیماران متغیرهای پیامد، حجم باقیمانده معده (در طی پنج روز)  پنومونی آسپیراسیون (روز اول، سوم و پنجم) و شاخص های تغذیه ای آزمایشگاهی (روزهای اول، سوم، پنجم و دهم) مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

    نتایج آنالیز واریانس در اندازه گیری های مکرر نشان داد میزان حجم باقیمانده معده در گروه تغدیه زودرس (0) به طور معناداری پایین تر از گروه تغذیه دیررس (32/28±11/42) بود (0/001>P). میزان وقوع پنومونی با آزمون کوکران کیو در بین دو گروه اختلاف معنادار آماری نشان نداد (0/05<P). مقایسه شاخص های آزمایشگاهی با آنالیز واریانس در اندازه گیری های مکرر نشان داد، که پروتیین توتال و کلسیم در گروه تغذیه دیررس افرایش معنادار آماری داشت، همچنین فسفر، منیزیم و لنفوسیت در گروه تغذیه زودرس افزایش معنادار آماری نشان داد (0/05<P). هر چند این شاخص ها از نظر بالینی تفاوت معناداری بین دو گروه نداشتند. نتایج مدل رگرسیون چندگانه گام به گام نشان داد که شدت بیماری در پیش بینی میزان شاخص های آزمایشگاهی پروتیین توتال، کلسیم، لنفوسیت و فسفر و سطح هوشیاری در پیش بینی شاخص منیزیم نقش داشتند.

    نتیجه گیری:

    با توجه به تاثیر تغذیه زودرس بر حجم باقیمانده معده، شروع تغذیه زودرس در بیماران ترومایی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تغذیه روده ای، پیامدهای مراقبت ویژه، پنومونی، آسپیراسیون، مولتیپل تروما
  • محمد تقی خان محمدی، رضا صالحی نیا*، عقیل مولایی، رضا پورمحمد، مهری فرهنگ رنجبر صفحات 1397-1404
    زمینه و هدف

    آسیب دیدگی های جسمانی بر بعد روانی افراد تاثیرگذار است. هدف ما از این مطالعه تعیین میزان تاثیر آسیب های جسمانی بر بعد روانی افراد است.

    روش ها:

    پژوهش حاضر، نوعی مطالعه توصیفی مقطعی هست که بر روی کارکنان راهور فراجا که بر اثر آسیب دیدگی به بیمارستان ولیعصر (عج) تهران در بازه زمانی فروردین 1395 تا آبان ماه 1400 مراجعه کرده اند صورت گرفته است. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از مدارک پزشکی و پرونده های ثبت شده کارکنان آسیب دیده از پایگاه اطلاعاتی جمع آوری شده است. پس از کدگذاری داده ها، جهت تحلیل آماری از نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده گردید.

    یافته ها:

    از بین 120 فرد آسیب دیده بیشترین میانگین نمره ارزیابی شده توسط پرسشنامه GHQ را گروه آسیب دیده گوش حلق بینی (22 درصد)، اندام فوقانی (20 درصد)، چشم (19 درصد)، اندام تحتانی (17 درصد) و گوارش (14 درصد) کسب کرده اند که نشان می دهد در برخی از موارد (مقیاس جسمی، اضطراب و اختلال خواب، علایم کنش اجتماعی، علایم افسردگی) در معرض آسیب قرار دارند. گروه آسیب دیده اورولوژی (8 درصد) کمترین امتیاز را در بین گروه های مختلف کسب کرد که نشان دهنده آن است که از لحاظ سلامت روانی این گروه در وضعیت بسیار مطلوبی قرار دارد.

    نتیجه گیری:

    نتایج این مطالعه نشان داد بیشترین نوع آسیب دیدگی جسمانی که بر روی بعد روانی افراد تاثیر گذاشته، آسیب دیدگی در گوش حلق بینی  بوده و کمترین  آسیب دیدگی مربوط به اورولوژی است.

    کلیدواژگان: سلامت روان، افسردگی، اضطراب
  • معصومه عباس آبادی عرب*، علی محمد مصدق راد، اکبر بیگلریان صفحات 1405-1418
    زمینه و هدف

    ارزشیابی دقیق از عملکرد بیمارستان ها در مقابله با حوادث و بلایا می تواند نقش مهمی در ارتقای آمادگی بیمارستانی داشته باشد. مدل ارزشیابی مدیریت خطر حوادث و بلایا در سال 1398 با استفاده از مدل های بین المللی و نظر متخصصین داخلی تدوین و تایید گردید. این پژوهش با هدف اعتبارسنجی پرسشنامه ارزشیابی مدیریت خطر حوادث و بلایا در بیمارستان ها بر اساس استانداردها و سنجه های این مدل انجام گردید.

    روش ها:

    در این مطالعه اعتبارسنجی، پرسشنامه ای شامل 200 سنجه در 8 محور (مدیریت و رهبری، ارزیابی خطر، برنامه ریزی، پیشگیری و کاهش اثر، آمادگی، پاسخ، بازیابی و نتایج کلیدی عملکرد) بر اساس مدل ارزشیابی مدیریت خطر حوادث و بلایا طراحی گردید. برای سنجش روایی صوری و روایی محتوایی پرسشنامه از نظرات 22 نفر از متخصصین مدیریت خطر حوادث و بلایا استفاده شد. برای بررسی پایایی ابزار از روش آلفای کرونباخ و بررسی پایایی دو آزمونگر استفاده شد. تعداد 30 بیمارستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران توسط دو ارزیاب به صورت جداگانه و مستقل بااستفاده از پرسشنامه ارزیابی شدند و سپس نتایج مقایسه و تحلیل گردید.

    یافته ها:

    بر اساس نتایج روایی محتوایی کمی و کیفی کلیه سنجه ها مورد تایید متخصصین قرار گرفت. نتایج، ضریب پایایی دو آزمونگر و آلفای کرونباخ عدد 0/99 به دست آمد که نشان داد تفاوت آماری زیادی بین نتایج دو آزمونگر وجود نداشته و پرسشنامه از پایایی خوبی برخوردار است. میانگین امتیاز کسب شده بیمارستان ها از پرسشنامه 36 درصد بود. بیشترین امتیاز مربوط به محورهای پیشگیری، کاهش اثر (51/22) و ارزیابی خطر (44/81)، و کمترین امتیاز مربوط به محورهای برنامه ریزی (24/75) و بازیابی (26/97) بود.

    نتیجه گیری:

    پرسشنامه طراحی شده از مدل ارزشیابی مدیریت خطر حوادث و بلایا از روایی و پایایی خوبی برخوردار است و می تواند به عنوان یک پرسشنامه معتبر برای ارزشیابی این محور در بیمارستان های کشور مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، حوادث و بلایا، مدیریت خطر، بیمارستان، ارزشیابی، پرسشنامه
  • اسماعیل حیدرانلو، مهدی باقری، ملیحه السادات موید* صفحات 1419-1426
    زمینه و هدف

    آمادگی کادر درمان یکی از عوامل تاثیرگذار بر ارایه صحیح درمان، مراقبت ها و کنترل مناسب، جهت مقابله با تهدیدات زیستی است. از آنجایی که آمادگی پرستاران تحت تاثیر متغیرهای دانش، نگرش، عملکرد و احساس خطر درک شده است، این مطالعه با هدف تعیین میزان دانش، نگرش، عملکرد و احساس خطر پرستاران بالینی نظامی در مواجهه با تهدیدات زیستی با تاکید خاص بر روی بیماری کووید-19 انجام شده است.

    روش ها:

    مطالعه حاضر، توصیفی- همبستگی از نوع مقطعی است که در سال 1400 با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی در 600 نفر از پرستاران بالینی نظامی در بیمارستان های منتخب آذربایجان شرقی انجام گرفت. روایی و پایایی پرسشنامه های آمادگی پرستاران به ترتیب با استفاده از محاسبه نسبت روایی محتوایی (0/94=CVR) و شاخص روایی محتوایی (0/83=CVI) ارزیابی گردید. اطلاعات حاصل شده از پرسشنامه ها وارد نرم افزار آماری SPSS گردید و تجزیه تحلیل داده ها در سطح معناداری 5 درصد انجام گرفت.

    یافته ها:

    آمادگی پرستاران بالینی نظامی در مواجهه با تهدیدات زیستی در طول همه گیری کووید-19 با متغیرهای مربوط به دانش، نگرش، عملکرد و احساس خطر درک شده، همبستگی معنی داری داشت (0/001>P). تحلیل رگرسیون تک متغیره نشان داد که پرستاران مرد سطح دانش و نگرش و احساس خطر درک شده ضعیف تری در خصوص بیماری کووید-19 داشتند. اما پرستاران زن دارای عملکرد بهتری نسبت به مردان بودند. در این پژوهش سابقه ابتلا به این بیماری (0/683=(P و شیفت کاری (0/877=P)  ارتباط معناداری با عملکرد پرستاران در مواجهه با بیماری کووید-19 مشاهده نشد.

    نتیجه گیری:

    سطح دانش و عملکرد پرستاران بالینی مطلوب و میزان نگرش و احساس خطر درک شده آنان درسطح متوسط است. به نظر می رسد جهت تامین آمادگی کارکنان پرستاری در برابر تهدیدات زیستی مانند همه گیری کووید-19 و حفظ آن در سطح مطلوب انجام مداخلاتی همانند آموزش مداوم و حین خدمت ضروری است.

    کلیدواژگان: کووید-19، دانش، نگرش، عملکرد، ادراک، تهدید زیستی
  • سید جواد حسینی شکوه، محمد غلامی، حامد ناقوسی، سید مرتضی حسینی شکوه، محمد براتی* صفحات 1427-1434
    زمینه و هدف

    آبله میمون یک بیماری مشترک بین انسان و دام است که توسط خانواده پاکس ویریده ایجاد می شود. اخیرا موارد این بیماری در جهان رو به افزایش گزارش گردیده است. هدف از این مطالعه، مروری بر تاریخچه، اپیدمیولوژی، نحوه انتقال، علایم بالینی، تشخیص، درمان، واکسیناسیون و پیشگیری بیماری آبله میمون می باشد.

    روش ها:

    مطالعه حاضر یک مقاله مروری است که از طریق جستجو در پایگاه ها، بانک های اطلاعاتی و منابع معتبر علمی داخلی (پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی [SID] و مگیران) و خارجی شامل:Web of Science, Pubmed, Science Direct, Scopus  وGoogle Scholar  به دست آمد و از کلمات کلیدی بیماری آبله میمون، ویروس آبله میمون، پاکس ویریده، طغیان آبله میمون، ویروس آبله استفاده شد.

    یافته ها:

    این بیماری بازظهور اغلب در مرکز و غرب آفریقا اندمیک می باشد، اما از ماه می 2022 اولین موارد انسانی آاوده به آبله میمونی در کشورهای غیراندمیک بیماری نیز گزارش گردید. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، در طغیان اخیر ابتدا این بیماری در کشورهای پیشرفته بویژه کشورهای اروپایی و اغلب در مردان مشاهده شد. گسترش این بیماری به سایر کشورها باعث نگرانی از ایجاد همه گیری دیگری مشابه پاندمی کرونا گردیده است. آبله میمون در حال حاضر یک تهدید بزرگ برای بهداشت عمومی است، بنابراین نیازمند همکاری فوری بین بالین و علوم پایه جهت تحقیق و بررسی در زمینه منشا بیماری و زنجیره انتقال آن، تکنیک های تشخیص سریع، ارزیابی واکسن ها، درمان و اقدامات کنترلی می باشد.

    نتیجه گیری:

     تجارب حاصل از پاندمی های گذشته بویژه پاندمی کووید-19 از جمله فرصت هایی است که جامعه جهانی می تواند از آن جهت مقابله و کنترل بیماری های نوپدید و بازپدید ازجمله آبله میمون استفاده نماید.

    کلیدواژگان: بیماری بازپدید، ویروس آبله میمون، طغیان
|
  • Mostafa Akbariqomi, Taher Elmi, Mohsen Chamanara, Reza Heidari* Pages 1358-1371

    War's nature is constantly changing over time with the progress in military technology and weapons of war, which has led to a diverse pattern of tissue injuries. Developments in personal protective equipment and body armor, rapid transfer from the battlefield to medical centers, improved resuscitation measures, bleeding control, and wound management have increasingly contributed to the wounded survival. However, the injured suffer tissue injuries of various degrees, thereby undergoing complicated and prolonged treatments. An increasing incidence of injuries caused by explosive devices in modern wars has more complicated treatment and recovery of the injured, highlighting the need for modern treatment methods based on stem cells in military medicine. Stem cells can be harvested from various sources such as bone marrow, adipose tissue, skeletal muscle, skin, umbilical cord blood and Wharton's jelly, placenta and amniotic fluid, and with the ability of self-renewal, proliferation, and differentiation into functional cells of different tissues, anti-inflammatory, paracrine and immune system modulating activities have been considered as a promising therapeutic approach to many battlefield injuries and their complications. Recent research in this area reveals the development of solutions to reduce critical consequences when facing the injuries caused by warfare. Thereby, in this review, in addition to outlining the most important tissue injuries in modern combat, recent developments in the use of stem cells for the regeneration of injured tissues have been highlighted.

    Keywords: Stem Cells, Regenerative Medicine, Tissue Regeneration, Military Medicine, War Injuries
  • Mohsen Rezaei, Mohammad Taghi Mohammadi* Pages 1372-1385
    Background and Aim

    Using the extracellular matrix (ECM) and biological scaffolds have created a new field in repairing non-healing tissue injuries due to the promising results. These materials provide a suitable milieu for the cells' survival, proliferation, and differentiation due to their biocompatibility and growth stimulating factors, and accelerate tissue repair. The present study investigated the importance of ECM in the healing and regeneration of tissue damages, especially in combat.

    Methods

    In order to obtain the data, the keywords of ECM, war injuries, tissue injuries (such as skin, muscle, brain-spinal, pulmonary, visceral, kidney, and bone), and tissue repair were used. Using these words, the articles were searched in the reliable databases of Scopus, PubMed, ScienceDirect, IranDoc, and Google Scholar during the period 2002-2022. Finally, the most important findings were reported as a narrative review article.

    Results

    According to the results of the reviewed studies, it can be said that the use of ECM obtained from different tissues in the form of prepared powders, hydrogels and bio-scaffolds is able to heal the damages and injuries of different tissues such as nervous (brain and spinal cord), visceral (liver and kidney), bone, skin, muscle, and lung, which have been damaged due to various reasons, especially in combat.

    Conclusion

    Using the valuable therapeutic potential of ECM, as a suitable and available method for repairing tissue injuries and damages, can greatly improve the non-healing tissue injuries and wounds, especially in combat, and lead to proper and even normal tissue function.

    Keywords: War Wounds, Tissue Repair, Tissue Injuries, Military Medicine, Extracellular Matrix
  • Nasim Golami, Nasrin Hanifi*, Vahideh Rashtchi Pages 1386-1396
    Background and Aim

    One of the major challenges in feeding intensive care patients is the appropriate time to start gastrointestinal nutrition. This study aimed to compare the consequences of early and late gastric nutrition in trauma patients under mechanical ventilation in the intensive care unit.

    Methods

    This prospective cohort study was conducted in Zanjan in 2020-2021. In this research, 78 mechanically ventilated trauma patients were selected by convenience sampling. Patients were divided into early and late gastrointestinal nutrition groups according to their feeding time. In these patients, outcome variables, residual gastric volume (within five days), aspiration pneumonia (first, third, and fifth days), and laboratory nutritional indices (first, third, fifth, and tenth) were assessed. Data were analyzed by SPSS v.22 software at the significance level of 0.05.

    Results

    The results of repeated measures ANOVA showed that the gastric residual volume in the early gastrointestinal nutrition group (0) was significantly lower than in the late gastrointestinal nutrition group (11.42±32.28; P<0.001). The pneumonia aspiration with Cochran's Q test did not show a statistically significant difference between the two groups (P<0.05). In addition, comparing the laboratory indicators with repeated measures ANOVA showed that total protein and calcium in the late gastrointestinal nutrition group showed a statistically significant increase. As well, phosphorus, magnesium, and lymphocyte showed a statistically significant increase in the early gastrointestinal nutrition group (P<0.05). However, these indicators did not show clinically significant differences between the two groups. The stepwise multiple regression model results showed the role of disease severity in predicting the laboratory indicators of total protein, calcium, lymphocyte, and phosphorus. Furthermore, consciousness level played a role in predicting the magnesium index.

    Conclusion

    Regarding the effect of early feeding on the remaining volume of the stomach, it is recommended to start early feeding in trauma patients.

    Keywords: Enteral Nutrition, Critical Care Outcomes, Pneumonia, Aspiration, Multiple Trauma
  • Mohammad Taqi Khan Mohammadi, Reza Salehinia*, Aghil Mollaei, Reza Pourmohammad, Mehri Farhang Ranjbar Pages 1397-1404
    Background and Aim

    Physical injuries affect the psychological dimension of human beings. This study aimed to investigate the impact of physical injuries on the psychological dimension of people.

    Methods

    This is a cross-sectional descriptive study that was conducted on traffic police staff who were referred to Valiasr hospital in Tehran, Iran due to injuries between April 2015 and November 2021. The required information was collected from the database using medical documents and registered files of injured employees. After coding data, SPSS version 26 software was used for statistical analysis.

    Results

    Among the 120 injured people, the highest average score evaluated by the GHQ questionnaire was obtained by the ear, nose, and throat group (22%), upper limb (20%), eye (19%), lower limb (17%), and digestion (14%), which shows that in some cases (physical scale, anxiety and sleep disorder, symptoms of social action, symptoms of depression) are exposed to damage. The urology-affected group got the lowest score among the different groups with 8%, which indicates that this group is in a very favorable state in terms of mental health.

    Conclusion

    The results of this study showed that the most type of physical injury that affected the psychological dimension of people was the ear, nose, and throat injury, and the least injury was related to urology.

    Keywords: Mental Health, Depression, Anxiety
  • Masoumeh Abbasabadi-Arab*, Ali Mohammad Mosadeghrad, Akbar Biglarian Pages 1405-1418
    Background and Aim

    An accurate evaluation of hospitals' performance in dealing with disasters can be a major role in improving hospital preparedness. The Hospital Disaster Risk Management Evaluation (HDRME) Model was developed and approved in 2018 using international models and the opinion of experts. This research was conducted with the aim of validating a questionnaire for evaluating disaster risk management in hospitals based on the standards and measures of this model.

    Methods

    In this validation study, a questionnaire based on the HDRME Model including 200 measures in 8 domains (management and leadership, risk assessment, planning, prevention and mitigation, preparedness, response, recovery, and key performance results) was designed. The face validity and content validity were verified both qualitatively and quantitatively (using experts’ opinions, CVR, and CVI). The reliability of the questionnaire was evaluated by Cronbach's alpha method and Inter class correlation coefficient (ICC). The questionnaires were completed by two surveyors separately and independently in 30 hospitals at Tehran University of Medical Sciences, and the results were compared and analyzed.

    Results

    The face validity and content validity of the questionnaire were approved by experts. The results showed that Cronbach's alpha and Inter class correlation coefficient (ICC) was 0.99, which showed that the questionnaire had good reliability. The average score of the hospitals from the questionnaire was 36%. The highest score was related to the domain of prevention/mitigation (51/22) and risk assessment (44/81), and the lowest score was related to the domain of planning (24/75) and recovery (26/97).

    Conclusion

    The questionnaire designed from the disaster risk management evaluation model has good validity and reliability and could be used as a valid questionnaire to evaluate this issue in the country's hospitals.

    Keywords: Validation, Disasters, Risk Management, Hospital, Evaluation, Questionnaire
  • Esmail Heidaranlu, Mahdi Bagheri, Malihe Sadat Moayed* Pages 1419-1426
    Background and Aim

    The preparation of the healthcare staff is one of the influencing factors in providing the correct treatment, care, and proper control to deal with biological threats. Since the preparation of nurses is understood under the influence of variables of knowledge, attitude, performance, and sense of danger, so this study aims to determine the level of knowledge, attitude, performance, and sense of danger of military clinical nurses in facing biological threats with special emphasis on COVID-19 disease.

    Methods

    The present study is a cross-sectional descriptive-correlation study that was conducted in 2021 using stratified random sampling in 600 military clinical nurses in selected hospitals of East Azerbaijan. The validity and reliability of the nurses' preparation questionnaires were evaluated by calculating the content validity ratio (CVR=0.94) and content validity index (CVI=0.83). The information obtained from the questionnaires was entered into SPSS statistical software and the data analysis was performed at a significance level of 5%.

    Results

    The preparedness of military clinical nurses in facing biological threats during the covid-19 pandemic had a significant correlation with the variables related to knowledge, attitude, performance, and sense of perceived risk (P<0.001). Univariate regression analysis showed that male nurses had a weaker level of knowledge and attitude and sense of perceived risk regarding the covid-19 disease. But female nurses had better performance than male nurses. In this study, history of suffering from this disease (P=0.683) and work shift (P=0.877) did not have a significant relationship with the performance of nurses in the face of covid-19 disease.

    Conclusion

    The level of knowledge and performance of clinical nurses is favorable and the level of their attitude and sense of perceived risk is average. It seems that in order to ensure the readiness of nursing staff against biological threats such as the covid-19 epidemic and to maintain it at the desired level, it is necessary to carry out interventions such as continuous training and in-service training.

    Keywords: COVID-19, Knowledge, Attitude, Performance, Perception, Biological Threat
  • Seyyed-Javad Hosseini-Shokouh, Mohammad Gholami, Hamed Naghoosi, Sayyed-Morteza Hosseini-Shokouh, Mohammad Barati* Pages 1427-1434
    Background and Aim

    Human monkeypox is a zoonotic disease caused by the Poxviridae family. Recently, the cases of this disease have been increasing worldwide. The aim of this study was to review and update information in the field of history, epidemiology, disease transmission, clinical symptoms, diagnosis, treatment, vaccination, and prevention of monkeypox.

    Methods

    The present study is a review article that extracts related articles by searching the domestic database (Science Information Database [SID] and Magiran) and foreign databases, including Web of Science, Pubmed, Science Direct, Scopus, and Google Scholar with the keywords of monkeypox disease, monkeypox virus, Poxviridae, monkeypox outbreak, smallpox virus.

    Results

    This re-emerging disease is often endemic in central and western Africa. Since May 2022, an outbreak of this disease has been reported in non-endemic countries as well. According to the World Health Organization, in the recent outbreak, the disease was first observed in developed countries, especially in European countries, and often in men with sexual contact. Outbreaks in some parts of the world have raised concerns about another pandemic similar to COVID-19. Monkeypox is currently a significant threat to public health, so it requires urgent multidisciplinary collaboration between clinics and basic sciences to investigate the origin and chain of disease transmission, Rapid diagnostic techniques, vaccine evaluation, and treatment and control strategies.

    Conclusion

    The experiences from past pandemics, especially the Covid-19 pandemic, are among the opportunities that can be used to deal with and control emerging and re-emerging diseases such as monkeypox.

    Keywords: Re-emerging Disease, Monkeypax Virus, Outbreak