فهرست مطالب

پژوهش در دین و سلامت - سال هشتم شماره 3 (پاییز 1401)

مجله پژوهش در دین و سلامت
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1401)

  • ویژه نامه
  • تاریخ انتشار: 1401/07/26
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سرمقاله
  • سعید سلیمانی صفحات 1-9

    در پی انتشار ویروس کووید 19، همگام با متخصصان حوزه سلامت، متخصصان علوم دیگر نیز برای برون‌رفت از چالش‌های به‌وجودآمده در حوزه‌های مربوط به خود فعالیت‌های چشم‌گیری انجام داده‌اند. این همه در عصری رخ داده که دنیای غرب آن را عصر روشنگری نام نهاده است که بیشتر بر دلیل‌گرایی و عقل‌گرایی حداکثری یا عقل‌گرایی انتقادی به‌منظور بی‌اعتبار جلوه‌دادن آموزه‌های وحیانی پای می‌فشارد. در این بین اسلام ناب نوعی عقل‌گرایی اعتدالی را به منصه ظهور گذاشته که با حکم قطعی عقل همراه است.

    کلیدواژگان: سلامت، کرونا، مسئولیت
  • مقاله پژوهشی
  • ابراهیم سلیمانی، شادی پاک اندیش، اعظم محمدی فخر، مجتبی سلم آبادی صفحات 10-22
    سابقه و هدف

    یکی از راه‌های مواجهه با بلایای مختلف مانند ویروس کرونا افزایش تاب‌آوری است؛ ازاین‌رو هدف پژوهش حاضر پیش‌بینی تاب‌آوری دانشجویان در ایام کرونا بر اساس مولفه‌های هوش معنوی و اجتماعی بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان پسر دانشگاه فرهنگیان پردیس شهید باهنر بیرجند در سال تحصیلی 1399-1400 بود که از میان آنان 260 نفر به‌روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب شدند و به‌صورت اینترنتی در پژوهش شرکت کردند و به پرسش‌نامه های هوش معنوی کینگ، هوش اجتماعی سیلورا و همکاران و تاب‌آوری کونور و دیویدسون پاسخ دادند. برای تحلیل داده‌ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

    نتایج نشان داد که رابطه مستقیم و معنی‌داری بین هوش معنوی (572/0=r) و هوش اجتماعی (633/0=r) با تاب‌آوری وجود داشت (01/0>P). علاوه‌براین، مولفه های هوش معنوی شامل تفکر وجودی-انتقادی (01/0P< و 209/0=β)، ارایه معنای شخصی (01/0P< و 260/0=β)، آگاهی متعالی (01/0P< و 319/0=β) و توسعه حالت هوشیاری (01/0P< و 108/0=β) و مولفه‌های هوش اجتماعی شامل پردازش اطلاعات اجتماعی (01/0P< و 353/0=β)، آگاهی اجتماعی (01/0P< و 259/0=β) و مهارت‌های اجتماعی (01/0P< و 205/0=β) به‌صورت مثبت تاب‌آوری را پیش‌بینی کردند.

    نتیجه‌گیری:

    با توجه به یافته‌های پژوهش، ایجاد و گسترش برنامه‌هایی در جهت تقویت هوش معنوی و اجتماعی به‌منظور افزایش سطح تاب‌آوری دانشجویان توصیه می‌شود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، دانشجویان، هوش اجتماعی، هوش معنوی
  • مینو میری، پری دانشور، محبوبه ملکی، علی طیرانی راد صفحات 23-34
    سابقه و هدف

    همه‌گیری ویروس کرونا یکی از مهم‌ترین وقایع اجتماعی بشر در قرن حاضر است که اثرات ناشی از آن سازگاری همه گروه‌های سنی را تحت‌الشعاع قرار داده است. ازاین‌رو، مطالعه حاضر با هدف نقش سرمایه معنوی و صبر در پیش‌بینی میزان سازگاری عاطفی دانشجویان انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی و به‌روش تحلیل رگرسیون است. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دختر و پسر دانشگاه فرهنگیان بیرجند در سال تحصیلی 1401-1400 بود که 242 نفر به‌شیوه نمونه‌گیری دردسترس انتخاب شدند و به پرسش‌نامه‌های سرمایه معنوی گل‌پرور و همکاران، صبر‌ خرمایی و همکاران و سازگاری روان‌شناختی سین‌ها و سینگ پاسخ دادند. برای تحلیل داده‌ها از میانگین و انحراف ‌معیار و آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

    نتایج نشان داد رابطه سرمایه معنوی با سازگاری عاطفی (01/0P< و 598/0=r) و رابطه صبر با سازگاری عاطفی مثبت و معنادار (01/0P< و 569/0=r) بود؛ و مولفه‌های سرمایه معنوی 6/35 درصد و مولفه‌های صبر 6/37 درصد از واریانس سازگاری عاطفی را پیش‌بینی کردند.

    نتیجه‌گیری:

    یافته‌ها نشان می‌دهد که درمانگران و پژوهشگران باید به نقش مولفه‌های سرمایه معنوی و صبر در سازگاری عاطفی دانشجویان توجه بیشتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: سازگاری عاطفی، سرمایه معنوی، صبر
  • زهرا سلگی، سیمین‏ دخت حسنوند صفحات 35-48
    سابقه و هدف

    بیماری وسواس و پیامدهای بهداشتی-اجتماعی آن یکی از پرهزینه‏ترین مسایل جوامع در عصر حاضر است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف پیش‏بینی علایم وسواس بر اساس اضطراب کرونا و سبک زندگی اسلامی در زنان انجام شد.

    روش کار

    روش این پژوهش توصیفی-همبستگی است. از بین زنان مبتلا به اختلال وسواس مراجعه‏کننده به بخش روان‏پزشکی مرکز آموزشی-درمانی فارابی شهر کرمانشاه در سال 1399 با روش نمونه‏گیری دردسترس تعداد 200 نفر انتخاب شدند و مقیاس اضطراب کرونای علیپور و همکاران، مقیاس وسواسی-جبری هادگسون و راچمن و مقیاس سبک زندگی اسلامی کاویانی را تکمیل نمودند. تحلیل داده ها با روش‏های آمار توصیفی، ماتریس همبستگی و رگرسیون سلسله‌مراتبی انجام شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

    نتایج نشان داد شدت علایم وسواس با سبک زندگی اسلامی (61/0-=r و 004/0=P) و ابعاد آن همبستگی معکوس داشت (05/0>P). علایم روانی اضطراب کرونا (42/0=r و 001/0=P) و علایم جسمانی اضطراب کرونا (27/0=r و 015/0=P) با شدت علایم وسواس به‏ترتیب همبستگی مثبت نشان داد. همچنین، تحلیل رگرسیون نشان داد اضطراب کرونا 20 درصد از واریانس شدت وسواس را پیش‏بینی کرده است. سبک زندگی اسلامی مستقل از متغیر اضطراب کرونا توانست 6 درصد از واریانس شدت وسواس را پیش‏بینی ‏کند.

    نتیجه‌گیری:

    به‏ طور کلی نتایج نشان داد که می‏توان از سبک زندگی اسلامی و کنترل اضطراب کرونا در جهت کاهش شدت علایم بیماران وسواس سود جست.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، زنان، سبک زندگی اسلامی، وسواس
  • عاطفه حیرت، زهرا آقاجانی فشارکی، مریم صف آرا صفحات 49-60
    سابقه و هدف

    هر چند روان‌شناسی شناختی با بیش از هفت دهه سابقه به تصحیح باورهای غیرمنطقی و افکار منفی افراد می‌پردازد، اما پژوهش‌های اندکی این روش را با معارف اسلامی تلفیق کرده است. ازاین‌رو، هدف از این تحقیق بررسی تاثیر آموزش تصحیح شناختی مبتنی بر معارف اسلامی بر حسادت دختران نوجوان بود.  

    روش کار

    این پژوهش از نوع نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش تمامی دختران نوجوان 16 تا 18 سال مقطع متوسطه دوم شهر اصفهان در سال تحصیلی 99-1398 بود. حجم نمونه 30 نفر بود که به‌صورت در‌دسترس انتخاب و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) گمارده‌ شدند. ابزار اندازه‌گیری ‌پرسش‌نامه سنجش حسادت ولی‌زاده و آذربایجانی بود. گروه آزمایش تحت مداخله هشت جلسه یک‌ساعته آموزش شناختی-رفتاری با محوریت مبانی دینی قرار گرفت ولی گروه کنترل مداخله‌ای دریافت نکرد. داده‌های به‌دست‌آمده با آمار توصیفی (میانگین و انحراف ‌معیار) و آمار استنباطی تحلیل کوواریانس تجزیه‌وتحلیل شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

    نتایج نشان داد آموزش تصحیح شناختی مبتنی بر معارف اسلامی بر حسادت دختران نوجوان و ابعاد آن در پس‌آزمون گروه آزمایشی تاثیر داشت. میزان این تاثیر در حسادت 7/24 درصد و در ابعاد مولفه‌های حسادت یعنی بعد شناختی حسادت 3/21 درصد، بعد عاطفی حسادت 6/18 درصد و بعد رفتاری حسادت 5/22 درصد بود. مقدار  Pنیز کمتر از 01/0 در نظر گرفته شد.

    نتیجه‌گیری:

    با‌ توجه به‌ اینکه در کشور ما باورهای دینی از ارزش‌های انسانی تلقی می‌شود، آموزش تصحیح شناختی مبتنی بر تعالیم دینی بر رفتار و شناخت افراد تاثیر می‌گذارد و در این پژوهش توانسته است میزان حسادت دانش‌آموزان را تغییر دهد. بنابراین، دانش‌آموزان می‌توانند افکار غیرمنطقی و هیجاناتشان را بررسی کنند و رفتارهای مخرب وجودی شان را تغییر دهند.

    کلیدواژگان: آموزش تصحیح شناختی، حسادت، مبانی دینی
  • زهرا قبادی مهر، مرتضی قربانی، امید میرزایی فندخت، صادق احمدی صفحات 61-74
    سابقه و هدف

    شناسایی عوامل موثر در ارتقای بهزیستی اجتماعی دانشجویان می‌تواند راهنمای پرورش و تربیت آنان برای نظام آموزشی باشد. ازاین‌رو، هدف پژوهش حاضر بررسی نقش مقابله‌های مذهبی و سرسختی روان‌شناختی در پیش‌بینی بهزیستی اجتماعی دانشجویان دانشگاه پیام‌نور در دوران شیوع کووید- 19 بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشگاه پیام ‌نور شهر حاجی‌آباد خراسان جنوبی به‌تعداد ‌350 نفر در سال تحصیلی 1400-1399 بود که بر اساس جدول کرجسی و مورگان 180 نفر به‌روش نمونه‌گیری در‌دسترس انتخاب شدند و به‌صورت اینترنتی به پرسش‌نامه‌های مقابله مذهبی پارگامنت و همکاران، سرسختی روان‌شناختی کیامریی و همکاران و خرده‌مقیاس بهزیستی اجتماعی کییز و ماگیارمو پاسخ دادند. برای تحلیل داده‌ها نیز از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

    نتایج نشان داد همبستگی بین سرسختی روان‌شناختی با بهزیستی اجتماعی (585/0=r و 01/0>P) و مقابله‌ مذهبی مثبت با بهزیستی اجتماعی مثبت (498/0=r و 01/0>P) اما همبستگی بین مقابله‌ مذهبی منفی با بهزیستی اجتماعی منفی (285/0-=r و01/0>P) بود. همچنین مقدار ضریب تعیین نشان داد مقابله‌های مذهبی و سرسختی روان‌شناختی 8/38 درصد از واریانس بهزیستی اجتماعی را تبیین نمودند.    

    نتیجه‌گیری:

    با توجه به یافته‌های پژوهش، با برنامه‌ریزی در جهت بهبود مقابله‌های مذهبی و سرسختی روان‌شناختی دانشجویان می‌توان بهزیستی اجتماعی آنان را در تمام ایام به‌ویژه دوران کرونا افزایش داد.

    کلیدواژگان: بهزیستی اجتماعی، دانشجویان، سرسختی روان شناختی، مقابله های مذهبی
  • ناهید برادران بزاز، محمود شیرازی، غلامرضا ثناگوی محرر، احمد یوسفی نژاد، علیرضا امیرآبادی زاده صفحات 75-87
    سابقه و هدف

    شناسایی عوامل موثر در اضطراب کرونا و راهبرد‌های مقابله‌ای آن می‌تواند به کاهش آن کمک کند؛ ازاین‌رو مطالعه حاضر با هدف نقش ذهن‌آگاهی و تجارب معنوی در پیش‌بینی اضطراب کرونا در دانشجویان انجام شده است.

    روش کار

    این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری تمامی دانشجویان دختر و پسر مقطع کارشناسی دانشگاه فرهنگیان شهر قزوین در سال تحصیلی 1400-1399 بود که از میان آنان تعداد 269 نفر به‌روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب شدند و به‌صورت برخط به پرسش‌نامه‌های ذهن‌آگاهی چادویک و همکاران، تجارب معنوی اندروود و ترسی و اضطراب کرونای علی‌پور و همکاران پاسخ دادند. جهت تحلیل داده‌ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

    نتایج نشان داد که رابطه مستقیم و معنی‌داری بین ذهن‌آگاهی (541/0-=r) و تجارب معنوی (605/0-=r) با اضطراب کرونا وجود داشت (01/0>P)؛ همچنین مولفه‌های ذهن‌آگاهی 6/30 درصد و مولفه‌های تجارب معنوی 5/37 درصد از واریانس اضطراب کرونا را تبیین کردند.

    نتیجه‌گیری:

    بر اساس یافته‌های به‌دست‌آمده، پرورش و گسترش برنامه‌ تقویت ذهن‌آگاهی و تجارب معنوی جهت کاهش اضطراب کرونا در دانشجویان پیشنهاد می‌شود.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، تجارب معنوی، دانشجویان، ذهن آگاهی
  • مهسا عبدالله پور، امیرسام کیانی مقدم، مریم بختیاری، عباس مسجدی آرانی، مریم خصالی صفحات 88-99
    سابقه و هدف

    کووید 19 علاوه‌بر مشکلات جسمی، بحران‌های روان‌شناختی متعددی برای مردم ایجاد کرده که از‌ جمله آنها افسردگی، اضطراب، وسواس و اختلال استرس پس از سانحه است. مشکلات روان‌شناختی ممکن است تاثیر بسزایی بر بهزیستی معنوی افراد داشته باشد. ازاین‌رو، هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی رابطه بین بهزیستی معنوی با اضطراب و افسردگی در بین جمعیت‌های عمومی، کارکنان بیمارستان و مراکز بهداشت در دوره همه‌گیری جهانی ویروس کرونا بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر توصیفی از نوع مقطعی است. جامعه آماری پژوهش شامل سه گروه از جمعیت‌های عمومی، کارکنان مراکز بهداشت و کارکنان بیمارستان ها بود که از میان آنان نمونه‌ای به تعداد 450 نفر به‌روش نمونه‌گیری در‌دسترس انتخاب شد. برای بررسی رابطه بین متغیرها از روش همبستگی استفاده شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

    نتایج آزمون همبستگی پیرسون در جمعیت عمومی نشان داد که افسردگی با اضطراب (497/0=r و 01/0>P) رابطه مثبت معنادار و بهزیستی معنوی با افسردگی (456/0-=r و 01/0>P) رابطه منفی معنادار داشت؛ ولی برای اضطراب (097/0-=r و 238/0>P) رابطه معناداری یافت نشد. در کارکنان مرکز بهداشت نیز چنین نتیجه‌ای یافت شد؛ بدین صورت که افسردگی با اضطراب (392/0=r و 01/0>P) رابطه مثبت و معنادار و بهزیستی معنوی با افسردگی (519/0-=r و 01/0>P) رابطه منفی و معنادار داشت؛ ولی با اضطراب (048/0-=r و 558/0>P) رابطه معناداری وجود نداشت. در کارکنان بیمارستان نیز نتایج نشان داد که افسردگی با اضطراب (592/0=r و 01/0>P) رابطه مثبت معنادار و بهزیستی معنوی با افسردگی (252/0-=r و 002/0>P) و اضطراب (194/0-=r و 018>P) رابطه منفی معنادار داشت.

    نتیجه‌گیری:

    بر اساس یافته‌های به‌دست‌آمده می‌توان گفت که در طول شرایط استرس‌زای همه‌گیری کرونا به دوره‌های آموزشی و مداخلات روان‌شناختی برای افزایش بهزیستی معنوی افراد و کاهش علایم اضطراب و افسردگی نیاز است.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، معنویت، کووید 19
  • معصومه شکری خوبستانی، مهدیه رضایی، سید محمد شبیری صفحات 100-113
    سابقه و هدف

    محققان در سال‌های اخیر به مفهوم تاب‌آوری در برابر سوانح بسیار توجه کرده‌اند. سوانح طبیعی که جزیی از فرایند زندگی بشر به شمار می‌رود و هر روزه بر تعداد و تنوع آنها افزوده می‌شود، چالشی اساسی در جهت نیل به توسعه پایدار جوامع انسانی مطرح شده است. پژوهش حاضر با هدف پیش‌بینی تاب‌آوری اجتماعی شهروندان در برابر سوانح طبیعی بر اساس نگرش مذهبی با نقش واسطه‌ای اضطراب کرونا انجام شده است.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر اجرا همبستگی است. جامعه آماری پژوهش تمامی شهروندان منطقه 15 شهر تهران در سال 1400 بود. از جامعه آماری حاضر با استناد به جدول مورگان نمونه‌ای به‌تعداد 380 نفر با روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای انتخاب شد. برای گردآوری داده‌ها از پرسش‌نامه نگرش مذهبی جورج، پرسش‌نامه تاب‌آوری کانر و دیویدسون و مقیاس اضطراب کرونای علیپور استفاده شد. درنهایت داده‌های جمع‌آوری‌شده با استفاده از آزمون آماری ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون و تحلیل مسیر تجزیه‌وتحلیل شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

    نتایج تحلیل داده‌ها نشان داد که نگرش مذهبی توانایی پیش‌بینی عواطف مثبت شهروندان، عواطف امن و کنترل تاثیرات منفی را دارد. همچنین مشخص شد که اضطراب کرونا توانسته است در پیش‌بینی تاب‌آوری اجتماعی شهروندان در برابر سوانح طبیعی بر اساس نگرش مذهبی نقش واسطه‌ای ایفا نماید.

    نتیجه‌گیری:

    می‌توان گفت متخصصان و صاحب‌نظران جهت ارتقای تاب‌آوری اجتماعی شهروندان در برابر سوانح علاوه‌بر توجه به نگرش مذهبی افراد باید از برنامه‌هایی برای کاهش اضطراب نیز استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، تاب آوری اجتماعی، سوانح طبیعی، نگرش مذهبی
  • مقاله تحلیل محتوا
  • محمد فرهوش صفحات 114-128
    سابقه و هدف

    کرونا تغییرات مهمی در زندگی افراد ایجاد کرده و آسیب‌پذیری آنان را نسبت به افسردگی و اضطراب افزایش داده است. هوش معنوی مهارت به‌کارگیری منابع معنوی در جهت سازگاری با شرایط است و آسیب‌پذیری افراد را کاهش می‌دهد. هدف پژوهش حاضر تدوین بسته آموزشی هوش معنوی با ‌توجه به آموزه‌های اسلامی و روان‌شناسی در مواجهه با بیماری‌های فراگیر بود.

    روش کار

    روش این پژوهش تحلیل محتوا و متن‌محور است. بدین منظور مطالب مرتبط با هوش معنوی شامل سازه، مولفه‌ها، مقیاس‌ها و بسته‌های آموزشی در روان‌شناسی کلاسیک و روان‌شناسی اسلامی و همچنین آیات، روایات و آموزه‌های اخلاق اسلامی مرتبط جمع‌آوری، تحلیل محتوا و کدگذاری باز و محوری و انتزاعی شد. بر ‌این اساس سازه هوش معنوی و سپس بسته هوش معنوی با رویکرد اسلامی برای مواجهه با بیماری‌های فراگیر طراحی شد. مولف مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده است.

    یافته‌ها:

    بر اساس یافته‌ها، سازه هوش معنوی شامل سه مولفه احساس نزدیکی به خدا، تاب‌آوری معنوی و هدفمندی معنوی بود. بسته هوش معنوی با رویکرد اسلامی برای مواجهه با بیماری‌های فراگیر شامل 9 جلسه 90 دقیقه‌ای است که عبارت است از: 1) ایجاد رابطه درمانی و ارایه اهداف و منطق برنامه، 2) آشنایی با هوش معنوی و نقش آن در مواجهه با مشکلات، 3) تبیین هدفمندی معنوی و آثار آن، 4) آموزش مهارت هدف‌گذاری در جهت هدف اصلی زندگی، 5) تبیین آثار احساس نزدیکی به خدا و چگونگی تقویت آن، 6) مهارت‌های انگیزش معنوی، 7) تبیین تاب‌آوری معنوی و چگونگی تقویت آن، 8) مهارت مقابله با موانع و مهارت انعطاف‌پذیری و 9) توکل به خدا و جمع‌بندی.

    نتیجه‌گیری:

    برنامه هوش معنوی با رویکرد اسلامی دارای ابعاد مثبت معنوی و روان‌شناختی است و به‌ نظر می‌رسد نقش موثری در افزایش بهزیستی روانی و رشد معنوی داشته باشد.

    کلیدواژگان: احساس نزدیکی به خدا، تاب آوری معنوی، توجه به هدف و معنای زندگی، کرونا، هوش معنوی با رویکرد اسلامی، هدفمندی معنوی
  • فاطمه فیاض، احمدرضا اخوت، مهدی جعفری، حنانه علی اکبرزاده، سحر باقری صفحات 129-147
    سابقه و هدف

    شیوع ویروس کووید 19 بحرانی فراگیر در جهان است که نظام درمانی کشورها را به‌شدت به خود مشغول ساخته است. اثرات روان‌شناختی همه‌گیری کرونا اگر بیش از اثرات جسمانی آن نباشد، کمتر نیست. دعا یکی از اعمال مذهبی است که اثرات مثبت آن از طریق مسیرهای زیستی، روان‌شناختی و معنوی تایید شده است. هدف این مطالعه ارایه تعریفی از دعا، معرفی انواع و الگو های دعا و تبیین اثرات آن با تاکید بر شرایط بحران کرونا بود.

    روش کار

    این مطالعه از نوع تحلیل محتوا است که برای انجام آن ریشه «دعو» در آیات قرآن و روایات اهل ‌بیت (ع) از طریق نرم‌افزار و همچنین 182 آیه دارای ریشه دعو بررسی و مولفه های تعریفی دعا از آنها استخراج شد. ادعیه صحیفه علویه، صحیفه سجادیه، صحیفه فاطمیه و ادعیه کتاب مفاتیح‌الجنان نیز با هدف بررسی انواع دعا و تاثیرات آنها بررسی شد. مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

    بر اساس آیات و روایات منتخب، تعریف دعا، دسته‌بندی انواع دعا، نقش و آثار دعا در سلامت جسمی و روانی و همچنین نقش دعا در بحران ها و مصیبت های زندگی مانند شیوع بیماری ها استخراج شد. نتایج نشان داد دعا یکی از راهبردهای مهم و موثر در مواجهه با بحران های مختلف زندگی است و دارای انواعی شامل دعای مناجاتی، دعای سوالی، دعای تعلیمی، دعای استعاذه ای و دعای ذکری است. دعا در شرایط، موقعیت و مکان های خاصی توصیه شده است و همچنین در زمان‌های خاصی دعاکردن تاثیر بیشتری دارد و به اجابت نزدیک تر است. علاوه‌براین، وضعیت ایمانی و روحی دعاکننده نیز در استجابت آن موثر است.

    نتیجه‌گیری:

    یافته‌ها نشان داد که دعا یکی از انواع راهبردهای مقابله موثر با بحران و شرایط تهدید زندگی است که در طراحی مداخلات سلامت باید از همه ظرفیت های آن در طراحی برنامه ها استفاده نمود. سیاست‌گذاری های دولت ها به‌ویژه در کشورهای مسلمان باید بر این باشد که از راهبردهای مکمل نظیر دعا جهت پیشگیری، کنترل و درمان بیماری استفاده کنند.

    کلیدواژگان: دعا، طب مکمل، کووید 19، مذهب
  • مقاله مروری
  • سعید سلیمی، مهدیه نقره صفحات 148-161
    سابقه و هدف

    وظیفه دستگاه ایمنی مبارزه با ویروس‌ها، سرطان‌ها، عفونت‌ها و بیماری کرونا است. عوامل بسیاری مانند وراثت، تغذیه، آلودگی هوا، گازهای سمی، بیماری‌های قلبی و عروقی، دیابت، سرطان و فشار‌ خون در تقویت و تضعیف دستگاه ایمنی بدن تاثیر‌گذار است. یکی از عوامل تاثیر‌گذار در دستگاه ایمنی بدن آرامش و فشار‌های روانی، مغزی و عصبی مانند ترس، غم، افسردگی، اضطراب و خشم است. ایمان، اعتقادات و رفتارهای آرام‌بخش و شادی‌آفرین از عوامل موثر در تقویت دستگاه ایمنی در مواجهه با سرطان‌ها، عفونت‌ها و کرونا است و یکی از راه‌های تقویت دستگاه ایمنی در مقابل ویروس کرونا، ایمان به معارف سوره حمد است. البته، انسان‌ها حتی با ایمان قوی، اگر شیوه‌‌های بهداشتی دستگاه ایمنی را رعایت نکنند، بدنشان در مقابل ویروس‌ها ضعیف می‌شود و احتمالا به مرگ آنان منجر شود. ازآنجایی‌که تاکنون پژوهشی درباره تاثیر ایمان به معارف سوره حمد در مواجهه با کرونا، صورت نگرفته است، هدف این پژوهش بیان و اثبات چگونگی تاثیر ایمان به معارف سوره حمد در تقویت دستگاه ایمنی در مواجهه با ویروس کرونا بود.

    روش کار

    روش این پژوهش اسنادی-تحلیلی است و کلید‌واژه‌های دستگاه ایمنی، ویروس کرونا، فشار‌های روانی، آرامش و هم‌خانواده‌ها و مترادف‌ها و متضاد‌ها و معادل‌های انگلیسی و عربی آنها در آن به کار برده شد. علاوه‌براین، از منابع اسلامی مانند قرآن ‌کریم، نهج‌البلاغه و کتاب‌های معتبر روان‌شناسی مانند هیلگارد و سانتراک استفاده شد. مولفان مقاله تضاد منافعی درباره این پژوهش گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

    ایمان به معارف سوره حمد موجب افزایش رضایتمندی، آرامش و شادکامی و کاهش ترس‌ها و فشار‌های روانی مغزی و عصبی؛ و این امر موجب تقویت دستگاه ایمنی در مواجهه با ویروس کرونا می‌شود.

    نتیجه‌گیری:

    یکی از راه‌های تقویت دستگاه ایمنی در مواجهه با کرونا، ایمان و عمل به معارف سوره حمد است.

     

    کلیدواژگان: اسلام، ایمان، دین و روان شناسی، دستگاه ایمنی، فشار روانی، ویروس کرونا
  • سید عبدالله محمودی، حسن جعفری پور فردوسیه، محسن شمسی صفحات 162-175
    سابقه و هدف

    بیماری کرونا اگرچه در ظاهر ماهیتی صرفا پزشکی دارد، اما پدیده‌ای چند‌‌بعدی است که تغییرات سریع در ابعاد و سبک زندگی افراد ایجاد کرده ‌است. ازاین‌رو، هدف این پژوهش بررسی سبک زندگی اسلامی در دوران کرونا بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع مروری است که اطلاعات آن با استفاده از کلمات کلیدی سبک زندگی اسلامی، کرونا، کووید 19، سلامت، ویروس سارس و معادل انگلیسی آنها به‌صورت تکی و ترکیبی در پایگاه‌های اطلاعاتی مختلف از‌جمله SID، MEDLINE،Pubmed ، Scopus و Google scholar جمع‌آوری شد. درنهایت تعداد 110 مقاله فارسی و 12 مقاله انگلیسی با عنوان سبک زندگی اسلامی و یک مقاله فارسی سبک زندگی و کرونا یافت شد و با جمع‌بندی اطلاعات به چهارچوب مفهومی پژوهش یعنی کاربرد سبک زندگی اسلامی در دوران کرونا پرداخته شد. مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرد‌ه‌اند.

    یافته‌ها:

    سبک زندگی در دین مقدس اسلام سابقه‌ای 1400 ساله دارد و با نام‌های زندگی باسعادت، زندگی صالحانه و حیات طیبه از آن یاد شده است. در سبک زندگی اسلامی حفظ جان یک انسان مثل کمک به همه انسان‌ها است؛ بر اساس این آموزه، فرد مبتلا به کرونا نباید در شهر تردد کند و موجب بیماری و مرگ دیگران شود. درباره قرنطینه در برخی از روایات آمده است که اگر در شهری مرض مسری رخ داد، پس از آن شهر خارج نشوید یا اگر شنیدید که در محلی مرض مسری آمده است به آنجا وارد نشوید.

    نتیجه‌گیری:

    با‌ توجه به در‌ دسترس بودن منابع و دستورهای بهداشتی و درمانی ارزشمند در سبک زندگی اسلامی جهت پیشگیری و مبارزه علیه بیماری‌ها به ‌نظر می‌رسد که می‌توان این نظریات را به کار بست و از گسترش یا ایجاد بیماری‌های نوپدید دیگر پیشگیری نمود.

    کلیدواژگان: اسلام، بهداشت، سبک زندگی، کووید 19، همه گیری
|
  • Saied Soleymani Pages 1-9

    ollowing the spread of the Covid - 19 virus, the experts in other fields, along with the health experts, have been working hard to cope with the created challenge. These all have happened in an age that has been referred to as the age of enlightening by the Western world, which emphasizes maximum rationalism and reasoning or critical rationalism to make the teachings of revelation look invalid. In this respect, Islam has suggested a kind of moderate rationalism that is accompanied by the absolute rule of wis dom.

    Keywords: Islam, Rationalism, Corona, Textualism
  • Ebrahim Solimany, Shadi Pakandish, Azam Mohammadifakhr, Mojtaba Salmabadi Pages 10-22
    Background and Objective

    One of the way s to deal with various disasters such as the coronavirus is to increase resilience. Therefore, the aim of the present study was to predict the resilience of students during the corona pandemic based on the components of spiritual and social intelligence .

    M ethods :

    The present study was a correlational study. The statistical population of the study included all male students of Farhangian University of Shahid Bahonar Campus in Birjand in the academic year 2020 - 2021, out of whom 260 students were selected by c onvenience sampling method to participate in the research online. They answered the King’s Spiritual Intelligence Questionnaire, Silura et al.’s Social Intelligence Questionnaire and Connor and Davidson’s Resilience Questionnaire. Pearson correlation test and multiple regression were used to analyze the data. In this study, all ethical considerations were observed and no conflict of interest was reported by the authors .

    Results

    The results showed that there was a direct and significant relationship betwee n spiritual intelligence (r=0.572) and social intelligence (r=0.633) with resilience (P<0.01). Also, the results showed that the components of spiritual intelligence including crit ical existential thinking (P<0.01, β=0.209), presenting personal meaning (P<0.01, β=0.260), transcendent awareness (P<0.01, β=0.319) and development of state of consciousness (P<0.05, β=0.108) and the components of social intelligence including social info rmation processing (P<0.01, β=0.353), social awareness (P<0.01, β=0.259) and social skills (Β<0.205, P<0.01) positively predicted resilience .

    Conclusion

    According to the results, creating and developing programs to strengthen spiritual and social intellig ence to increase the level of resilience of students is recommended

    Keywords: ntelligence, Resilience, Social, Spiritual, Students
  • Minoo Miri*, Pari Daneshvar, Mahboobeh Maleki, Ali Tayarani-Rad Pages 23-34
    Background and Objective

    The coronavirus epidemic is one of the most important human social events of the present century. Its effects have overshadowed the adaptation of all age groups. Therefore, the present study was conducted to examine the role of spiritual capital and patience in predicting the level of emotional adjustment of university students .

    Methods :

    The p resent study was a descriptive correlational study and involved the use of regression analysis. The statistical population included all male and female students of Farhangian University of Birjand in the academic year 2021 - 2022, out of whom 242 were select ed by convenience sampling. They answered the questionnaires of spiritual capital developed by Golparvar et al., Khormaei et al.’s patience questionnaire and the psychological adjustment questionnaire by Sinha and Singh f or data analysis, mean and standard deviation and Pearson and multiple regression correlation tests were used. In this study, all ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests .

    Results

    The results showed that the relationship between spiritual capi tal and emotional adjustment (P<0.01, r=0.598) and the relationship between patience and emotional adjustment (P<0.01, r=0.569) was positive and significant. The components of spiritual capital and patience (37.6%) predicted 35.6% and 37.6% of the variance in emotional adjustment, respectively .

    Conclusion

    The results of the present study indicate that therapists and researchers should pay more attention to the role of the components of spiritual capital and patience in students' emotional adjustment .

    Keywords: Emotional Adaptation, Patience, Spiritual Capital
  • Zahra Solgi, Simindokht Hasanvand Pages 35-48
    Background and Objective

    Obsessive - compulsive diso rder and its socio - health consequences are one of the most costly issues in today's society. Therefore, the present study was conducted to predict the symptoms of obsessive - compulsive disorder based on corona anxiety and Islamic lifestyle in women .

    Methods :

    The method used in this study was descriptive correlational. Out of the women with obsessive - compulsive disorder referring to the psychiatric ward of Farabi Educational and Medical Center in Kermanshah in 2020, 200 couples were selected by available samp ling method and completed Alipour et al.’s Corona Anxiety Scale, Hudgson and Rachman’s Obsessive - Compulsive Scale, and Kaviani’s Islamic Lifestyle Scale. Data analysis was performed using descriptive statistics, correlation matrix and hierarchical regressi on. In this study, all ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests .

    Results

    The results showed that the severity of obsessive - compulsive disorder symptoms was inversely related to Islamic lifestyle (r= - 0.61, P=0 .004) and its dimensions (P<0.05). The psychological factor of corona anxiety (r=0.42, P=0.001) and the physical factor of corona anxiety (r=0.27, P=0.015) showed a positive and significant relationship with the severity of obsessive - compulsive symptoms at the level of 0.05. Regression analysis showed that corona anxiety predicts 20% of the variance in obsessive severity. The Islamic lifestyle, independent of the corona anxiety, was able to predict 6% of the variance in the severity of the obsession .

    Conclu sion:

    In general, the results showed that the Islamic lifestyle and control of coronary anxiety can be used to reduce severity of the symptoms in obsessive patients.

    Keywords: Corona anxiety, Islamic, Lifestyle, Obsessive, Women
  • Atefeh Heyrat*, Zahra Aghajani-Fesharaki, Maryam Safara Pages 49-60
    Background and Objective

    Although cognitive psychology with more than seven decades of history corrects people's irrational beliefs and negative thoughts, few studies have combined this method with Islamic teachings. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of cognitive correction training based on Islamic knowledge on jealousy in adolescent girls .

    Methods :

    The present study is quasi - experimental with a pre - test, post - test control group design and the statistical population of the study included all adolescent girls aged 16 to 18 in secondary school in Isfahan in the academic year 2019 - 2020. The sample size was 30 participants, who were selected using available sampling method. Samples were random ly assigned to experimental (n=15) and control (n= 15) groups. The measuring instrument used in the study was Valizadeh and Azerbaijani’s Jealousy Questionnaire. The experimental group underwent eight one - hour sessions of interve ntion in cognitive - behavioral training with a focus on religious principles. The control group did not receive any intervention. The collected data were analyzed at two levels of descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics (analysis of covariance). In this study, all ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests .

    Results

    The results showed that cognitive - behavioral training had an effect on jealousy in adolescent girls and its dimen sions on the post - test in the experimental group. The rate of this effect was 24.7% in jealousy and 21.3% in the dimensions of jealousy components, cognitive dimension of jealousy, 18.6% in emotional jealousy and 22.5% in behavioral jealousy. The significa nce value considered to be lower than 0.01 .

    Conclusion

    Considering that religious beliefs are considered as human values in Iran, cognitive - behavioral training based on religious teachings affects people's behavior and cognition; in this study it changed the level of jealousy in the students. Therefore, they can examine their irrational thoughts and emotions and change the destructive behaviors within themselves .

    Keywords: Cognitive-BehavioralTherapy, Religious principles, Jealousy
  • Zahra Ghobadimehr, Morteza Ghorbani, Omid Mirzaee-Fandokht*, Sadegh Ahmadi Pages 61-74
    Background and Objective

    Identifying the effective factors in promoting students' social well - being can be a guide for educating students for the educational system. Therefore, the aim of the present study was to investigate the role of religious coping and psychological hardiness in predicting the social well - being of Payam - e Noor university students during the Covid - 19 outbreak .

    Methods :

    The statistical population included all students (no=350) of Payam - e Noor University in Hajiabad, South Khorasan, Iran in the academic year 2020 - 2021. Based on Krejcie and Morgan’s table, 180 students were selected by available sampling method completed Pa rgament et al.'s Religious Coping Questionnaire, Kiamarei et al.'s Psychological Hardiness Questionnaire, and Keyes and Magyar - Moe’s Social Well - being Subscale online. Pearso n correlation test and multiple regression were used to analyze the data. In this study, all ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests .

    Results

    The results showed that the correlation of psychological hardiness with social well - being (r=0.585), and the correlation between positive religious coping and social well - being were positive and significant (r=0.498), but the correlation between negative religious coping and social well - being was negative (r= - 0.285) (P<0.01). Also, the value of the coefficient of determination showed that religious c oping strategies and psychological hardiness explained 38.8% of the variance in social well - being .

    Conclusion

    According to the results of the study, by planning to improve religious coping strategies and psychological hardiness of students, their social w ell - being can be increased at all times, especially during the corona pandemic .

    Keywords: Psychological Hardiness, Religious Coping, Social Well-being, Students
  • Nahid Baradaran-Bazaz, _ Mahmoud Shirazi, GholamReza Sanagouye-Moharer, Ahmad Usefynezhad, *, AliReza Amirabadizadeh Pages 75-87
    Background and Objective

    Identifying the factors affecting covid - 19 anxiety and coping strategies can help reduce it. Therefore, the present study was conducted to examine the role of mindfulness and spiritual experiences in predicting covid - 19 anxiety in students .

    Methods :

    This is descriptive - correlational study. The statistical population of the study included all male and female undergraduate students of Farhangian University of Qazvin in the academic year 2020 - 2021, out of whom 269 were selected by convenience sampling method. The participants completed Chadwick et al.’s Mindfulness Questionnaire, Andrew's Spiritual Experiences Questionnaire and Alipour et al.’s C ovid - 19 Fear and Anxiety Questionnaire. Pea rson’s correlation and multiple regression were used to analyze the d ata. In this study, all ethical considerations were observed and the authors of the article reported no conflict of interests .

    Results

    The res ults showed a direct and significant relationship between mindfulness (r= - 5.541) and spiritual experiences (r= - 0.605) and covid - 19 anxiety (P<0.01). The results also showed that the components of mindfulness explain 30.6% and the components of spiritual ex periences explain 37.5% of the variance in covid - 19 anxiety .

    Conclusion

    Based on the findings, it is recommended to develop and promote certain programs for strengthening mindfulness and spiritual experiences to reduce covid - 19 anxiety in students .

    Keywords: Covid-19 Anxiety, Mindfulness, Spiritual experiences, Students
  • Mahsa Abdollahpur, Amir Sam Kianimoghadam*, Maryam Bakhtiari, Abbas Masjedi-Arani, Maryam Khesali Pages 88-99
    Background and Objective

    In addition to the physical problems, Covid - 19 has led to several psychological crises for people worldwide. Among these crises are mental health difficulties such as depression, anxiety, obsessive - compulsive disorder, and Posttraumatic Stress Disorder. Psychological difficulties could have a significant impact on the spiritual well - being of individuals. The present study investigated the relationship between spiritual well - being and two other variables namely depression and anxiety, in the general population, hospital staff, and health center staff, during the coronavirus pandemic .

    Methods :

    This is a descriptive cross - sectional study. The statistical population of the study included three groups from the general population, and health center and hospital employees, out of whom a sample of 450 participants was selected using the available samp ling method. Correlation method was used to check the relationship between the variables. In this study, all ethical considerations were observed and no conflict of interests was reported by the authors .

    Results

    Pearson’s correlation test results in the general population revealed a significant positive relationship between depression and anxiety (r=0.497, P<0.01). Also, there was a significant negative relationship between spiritual well - being and depression (r= - 0.456, P<0.01), but no significant relatio nship was found in relation to anxiety (r= - 0.097, P<0.238). Similar results were obtained in health center staff; there was a significant positive relationship between depression and anxiety (r=0.392, P<0.01), a negative and significant relationship betwee n spiritual well - being and depression (r= - 0.519, P<0.01), and no significant relationship between spiritual well - being and anxiety (r= - 0.488, P <0.558). In hospital staff participants, depression was significantly and positively correlated with anxiety (r=0 .592, P<0.01). Furthermore, there was a significant negative correlation between spiritual well - being and depression (r= - 0.225, P<0.002), as well as anxiety (r= - 0.194, P<018) .

    Conclusion

    The findings highlighted the urgent need for psychological intervent ions as well as educational courses to be conducted for various populations to help increase their spiritual well - being, and reduce the symptoms of depression and anxiety that they experience during this stressful conditions caused by the corona pandemic .

    Keywords: Anxiety, Covid-19, Depression, Spirituality
  • Masoumeh Shokri-Khoubestani, _ Mahdieh Rezaei*, Seyyed Mohammad Shobeiri Pages 100-113
    Background and Objective

    In recent years, researchers have paid increasing attention to the concept of resilience against disasters. Natural disasters, which are part of the human life and increase in number and diversity every day, have been raised as a fundamental challenge to achieving sustainable development of human societies. The aim of this study was to predict the social resilience of citizens against natural disasters based on religious attitudes with the mediating role of corona anxie ty .

    Methods :

    The present study was applied in terms of purpose and correlational in terms of method of implementation. The statistical population of this study included all citizens of 15th district of Tehran in 2021. From the present statistical populatio n, a sample size of 380 people was selected by stratified random sampling method based on Morgan’s table. Data were collected using the George Religious Attitude Questionnaire, the Connor and Davidson Resilience Questionnaire and the Alipour’s Corona Anxie ty Scale. Finally, the collected data were analyzed using Pearson correlation coefficient, regression, and path analysis. In this study, all ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests .

    Results

    The results of data analysis showed that religious attitude can predict the positive and safe emotions of citizens and control negative effects. It was also found that corona anxiety could play a mediating role in predicting citizens' social resilience to natural disaste rs based on religious attitudes .

    Conclusion

    It can be stated that to promote citizens’ social resilience to disasters, in addition to paying attention to the religious attitude of individuals, experts and thinkers should use programs to reduce anxiety .

    Keywords: Corona anxiety, Natural disasters, Religious attitude, Social resilience
  • Mohammad Farhoush Pages 114-128
    Background and Objective

    Corona has caused important changes in people's lives and has increased people's vulnerability to depression and anxiety. Spiritual intelligence is the skill of using spiritual resources to adapt to the conditions and reduce vulnerability. The aim of the present study was to develop a spiritual intellig ence training package drawing on Islamic teachings and the achievements of classical psychology in the face of pervasive diseases .

    Methods :

    The method used in this study involved content analysis and text - based analysis. For this purpose, the materials rel ated to spiritual intelligence, including structures, components, scales, and educational packages in classical psychology and Islamic psychology, as well as related verses, narrations, and teachings of Islamic ethics, were collected, exposed to content an alysis, and open, central, and abstract coding. Based on this, the structure of spiritual intelligence and then the package of spiritual intelligence were developed with an Islamic approach to face widespread diseases. The author reported no conflict of in terests .

    Results

    Based on the findings, the structure of spiritual intelligence included three components: feeling close to God, spiritual resilience, and spiritual purposefulness. The package of spiritual intelligence with an Islamic approach for dealin g with pervasive diseases such as Quaid - 19 included 9 90 - minute sessions involving 1) establishing a `therapeutic relationship and presenting the goals of the program, 2) familiarity with spiritual intelligence and its role in the face of problems, 3) expl aining spiritual purposefulness and its effects, 4) teaching goal - setting skills, 5) explaining the effects of feeling close to God, 6) spiritual motivation skills, 7) explaining spiritual resilience and how to strengthen it, 8) the skills of dealing with obstacles, and flexibility and 9) trust in God and summing up .

    Conclusion

    The spiritual intelligence program with an Islamic approach has positive spiritual and psychological dimensions .

    Keywords: Attention to purpose, meaning, in life, Corona, Feeling close to God, Spiritual intelligence with an, islamic approach, Spiritual resi lience, Spiritual purposefulness
  • Fatemeh Fayyaz, AhmadRezaOkhovvat, Mahdi Jafari*, Hannaneh Aliakbarzadeh, Sahar Bagheri Pages 129-147
    Background and Objective

    Covid - 19 pandemic is a prevalent crisis in the world, which has engaged the countries’ health care system. The psychological effects of this pandemic it is not less than physiological effects if it is not more. Praying is one of the religious behaviours, whose positive effects are confirmed through the psycho logical, biological and physical pathways. The goal of this review study was to present a definition of prayer, introduce the types and patterns of prayer and explain its effects with a focus on the covid - 19 critical conditions .

    Methods :

    This study involved content analysis. For this purpose, the root of "Daw" (prayed) in the verses of the Quran and the narrations of Ahl ul - Bayt was studied through software, and 182 verses with the root of "Daw" and the defining components of prayer were e xtracted from these verses. The prayers of Alaviyyah, Sajjadiyyah, Fatimiyyah and the supplications of Mufatih al - Janan were also examined. The authors of the article did not report any conflict of interests .

    Results

    Based on the selected Quranic verses and narrations, the definition of prayer, the classification of different types of prayer, the effects of prayer on physical and mental health, as well as the role of prayer in crises and calamities of life such as the spread of diseases, were extracted. T he results showed that prayer is one of the most important and effective strategies in facing various crises in life, and it has various types, including chanting to God, questioning prayers, educational prayers, supplication prayers, and spiritual prayers . Certain conditions, positions and places have been recommended for praying and praying at certain times has a greater effect and are more likely to be answered. Furthermore, the state of one’s faith and spiritual state of the supplicant is also effective in its being answered .

    Conclusion

    The findings showed that prayer is one of the effective strategies when exposed to crises and threat conditions in life. In designing health interventions, its full capacity should be used. Government in policies, especi ally in Islamic countries, should use complementary strategies such as prayer for disease prevention, control and treatment . Please cite this article as: Fayyaz F , Okhovvat A R , Jafari M, Aliakbarz

    Keywords: Complementary medicine, Covid-19, Prayer, Rreligion
  • Saeed Salimi*, Mahdieh Noghreh Pages 148-161
    Background and Objective

    The fun ction of the immune system is to fight against viruses, cancers, infections, and corona disease. Many factors, such as heredity, nutrition, air pollution, toxic gases, cardiovascular diseases, diabetes, cancer, and blood pressure, are effective in strength ening and weakening the body's immune system. One of the factors affecting the body's immune system is relaxation and mental, cerebral, and nervous pressures such as fear, sadness, depression, anxiety, and anger. Faith, beliefs, and calming and positive be haviors are influential in strengthening the immune system in the face of cancers, infections, and corona, and one of the ways to reinforce the immune system against the corona virus is faith in the teachings of chapter Al - Hamd of the Quran. Of course, eve n with strong faith, if they do not observe the health protocols related to the immune system, the body will be weak against viruses and possibly die. Many articles have been written about the coronavirus. Still, so far, no research has been done on the ef fect of faith in the teachings of chapter Al - Hamd in the face of the corona virus. Therefore, this study tried to explain and prove how faith in the teachings of Surah Hamad affects the strengthening of the immune system in the face of the corona virus .

    Methods :

    The method used in the present study is library based analytical and the keywords faith and belief, mental health, Chapter Al - Hamd, stress and worries, corona, severe fear and their derivations, synonyms, antonyms and Arabic and English equivalents were used for this purpose. Furthermore, Islamic sources such as the Quran, Nahj ul - Balaghah and valid psychology books such as those by Hilgard and Santrock were also used as source. The authors reported no conflict of interests in this study .

    Results

    B elief in the teachings of chapter Al - Hamd of the Quran causes satisfaction, peace, and happiness and reduction of fears and chronic psychological stress in the brain and the nervous system, and leads to strengthening of the immune system against the corona virus .

    Conclusion

    One of the ways to strengthen the immune system in the face of Corona is to believe in and practice the teachings of chapter Al - Hamd of the Quran .

    Keywords: Corona virus, Faith, Immune SystemIslam, Religion, psychology, Stress
  • Seyed Abdollah Mahmoodi, Hassan Jafaripour-Ferdoseh, Mohsen Shamsi Pages 162-175
    Background and Objective

    Corona disease, although a purely medical nature, is a multidimensional phenomenon that has caused rapid changes in the dimensions of human life and the lifestyle of people. Therefore, the purpose of this study was to examine the Islamic lifestyle during t he corona pandemic .

    Methods :

    This is a review study. The required data for the study were collected by searching the keywords of "Islamic lifestyle", "Corona", "Covid - 19", "Health", " SARS - CoV " and their English equivalents individually and in combination o n various databases including SID, MEDLINE, Pubmed, Scopus, and Google scholar. Finally, 110 Persian articles and 12 English articles with Islamic lifestyle, mentioned in their title and one Persian article on lifestyle and corona were found. S ummarizing t he information, the conceptual framework of the research, i.e. applying the Islamic lifestyle to the Corona pandemic, was focused on . The authors reported no conflict of interests .

    Results

    In the holy religion of Islam, lifestyle dates back to 1400 years ago and has been referred to as living happily, righteous life and good or pure life. In the Islamic lifestyle, preserving the life of a human being is like helping all human beings, so according to this doctri ne, a person with a corona should not travel in the city and spread diseases and death to others. Regarding quarantine, it has been mentioned in some narrations that: If you heard a contagious disease break out in a city, then do not leave the city. Or if you heard a contagious disease break out in a place, do not enter the place .

    Conclusion

    Due to the availability of valuable health resources and instructions in the Islamic lifestyle to prevent and combat diseases, these theories can be used to prevent th e spread or development of other emerging diseases .

    Keywords: COVID-19, Hygiene, Islam, Lifestyle, Pandemic