فهرست مطالب

ناتوانی های یادگیری - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 44، پاییز 1401)

فصلنامه ناتوانی های یادگیری
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 44، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی ارخودی قلعه نوئی، سید امیر امن یزدی*، حسین کارشکی، سید علی کیمیایی صفحات 6-21
    اهداف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی پویایی های خانواده کودکان با ناتوانی های یادگیری بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسی توصیفی بود. جامعه آماری والدین کودکان مبتلا به ناتوانی های یادگیری بودند. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری نمونه گیری هدفمند استفاده شد. داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختار یافته عمیق گردآوری شد. با درنظر گرفتن معیار اشباع نظری برای تعیین حجم نمونه، مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع ادامه یافت و در پایان تعداد شرکت کنندگان به 20 نفر رسید. داده ها به روش پدیدارشناسی توصیفی کلایزی تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تجربه زیسته والدین کودکان با ناتوانی های یادگیری مشتمل بر سه مضمون اصلی و 9 زیر مضمون فرعی شامل مسایل کودک (شامل زیر مضمون های اختلالات همبود، سابقه رشدی و چالش های رفتاری کودک)، مسایل مدرسه و مسایل خانواده (شامل زیر مضمون های کارکردهای تحولی-تربیتی، چالش های اقتصادی و محیطی، تاثیر روی خانواده، چالش های اجتماعی، چالش های والدین و سواد والدینی محدود) بود.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش ادبیات گذشته در زمینه پویایی های خانواده را گسترش می دهد و عوامل استخراج شده در زمینه پویای های خانواده می تواند تلویحات کاربردی فراوانی برای درمانگران ناتوانی های یادگیری داشته باشد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: پویایی های خانواده، ناتوانی های یادگیری، پدیدارشناسی، پژوهش کیفی
  • تقی اکبری*، مرتضی جاویدپور، سلیم کاظمی صفحات 22-32

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه سبک های تصمیم گیری و دلزدگی تحصیلی در دانش آموزان با و بدون ناتوانی یادگیری خاص انجام گرفت. روش این پژوهش علی مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر ثبت نام شده در مرکز ناتوانی های یادگیری شهر مشگین شهر در سال تحصیلی 99-98 بود. تعداد 30 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد و همچنین تعداد 30 نفر از دانش آموزان عادی به صورت خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و با گروه ناتوانی یادگیری با توجه به ویژگی های جمعیت شناختی سن و جنسیت همتا شده و به عنوان گروه مقایسه در این پژوهش شرکت کردند. دو گروه به صورت انفرادی و با حضور پژوهشگر به پرسشنامه های سبک های تصمیم گیری و دلزدگی تحصیلی پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده نیز با استفاده آزمون تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا) تحلیل شد. نتایج نشان داد دانش آموزان دارای اختلال ناتوانی یادگیری در میانگین نمرات سبک تصمیم گیری منطقی (0388/9=F)، سبک تصمیم گیری شهودی (493/6=F)، سبک تصمیم گیری وابسته (209/7=F)، سبک تصمیم گیری آنی (503/10=F) و متغیر دلزدگی تحصیلی (149/10=F) با گروه عادی تفاوت معناداری دارند. با توجه به این نتایج از لحاظ کاربردی برگزاری کارگاه های آموزشی مبنی بر آموزش راهبردهای حل مساله و ایجاد انگیزه جهت کاهش دلزدگی تحصیلی توسط مشاوران و روانشناسان مدارس توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: سبک های تصمیم گیری، دلزدگی تحصیلی، ناتوانی یادگیری خاص
  • سجاد بشرپور، مهران فریور صفحات 33-46

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش انگیزش پیشرفت تحصیلی، طرد همسالان و همدلی عاطفی در پیش‌بینی پرخاشگری مدرسه‌ای دانش‌آموزان با اختلال یادگیری خاص انجام گرفت. روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش‌آموزان ثبت‌نام شده در مرکز ناتوانی‌های یادگیری اداره آموزش‌وپرورش شهر اردبیل در سال تحصیلی 99-98 بود. تعداد 360 نفر از این جامعه به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه‌های انگیزه پیشرفت، طرد اجتماعی همسالان، همدلی عاطفی و پرسشنامه چندبعدی خشم مربوط به مدرسه پاسخ دادند. داده‌های جمع‌آوری‌شده با استفاده از ابزارهای آمار توصیفی چون میانگین و انحراف معیار و از آزمون‌های‌ همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم‌افزار SPSS25 تحلیل شد. نتایج ضریب همبستگی نشان داد پرخاشگری مدرسه‌ای با نمره کل انگیزه پیشرفت تحصیلی و مولفه‌ انگیزه عاطفی و همدلی عاطفی ارتباط منفی و معنادار دارد و با نمره کل طرد همسالان و مولفه‌ توهین، نادیده گرفتن و تهمت ارتباط مثبت و معنادار دارد (001/0< p). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای پیش‌بین حدود 19 درصد واریانس خشم مربوط به مدرسه را پیش‌بینی می‌کنند. با توجه به نقش انگیزش پیشرفت، طرد همسالان همسال و همدلی عاطفی در پیش‌بینی پرخاشگری مدرسه‌ای به متخصصان این حوزه انجام اقداماتی چون شناسایی کودکان طرد شده و یا در معرض طرد شدن، طراحی برنامه‌های مهارت‌های ارتباطی و عاطفی و ایجاد محیط آموزشی مناسب جهت بالا بردن انگیزش و همدلی عاطفی این دانش‌آموزان توصیه می‌گردد.

    کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت تحصیلی، طرد همسالان، همدلی عاطفی، پرخاشگری مدرسه ای، اختلال یادگیری خاص
  • علی رضایی شریف*، محمدرضا نوروزی همایون، مجید الماسی صفحات 47-61
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان نوروفیدبک و بازی درمانی شناختی رفتاری بر حافظه فعال کودکان دارای اختلال یادگیری خاص انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه ی کودکان با اختلال یادگیری خاص در شهر اردبیل در سال تحصیلی 1401-1400 را شامل شد. نمونه ی این پژوهش متشکل از 100 نفر از کودکانی که دارای اختلال یادگیری بودند بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه های درمان و کنترل (نوروفیدبک 25 نفر، بازی درمانی شناختی رفتاری 25 نفر، درمان ترکیبی 25 نفر و کنترل 25 نفر) قرارگرفته شدند. ابزار این پژوهش آزمون حافظه فعال ان بک بود.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که درمان نوروفیدبک و بازی درمانی شناختی رفتاری و ترکیب دو روش تاثیر معناداری بر حافظه فعال دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری خاص دارد و درمان ترکیبی در سطح معنی داری (05/0) بیشتر از روش های دیگر در حافظه فعال دانش آموزان تاثیرگذار بود. همچنین بازی درمانی شناختی رفتاری نیز در سطح معنی داری (05/0) موثرتر از نوروفیدبک بود.

    نتیجه گیری:

     با توجه به جلسات و نتایج به دست آمده درمان نوروفیدبک و بازی درمانی شناختی رفتاری و ترکیب دو روش در بهبود حافظه فعال کودکان دارای اختلال یادگیری خاص موثر بود.

    کلیدواژگان: نوروفیدبک، بازی درمانی شناختی رفتاری، حافظه فعال، اختلال یادگیری خاص
  • مریم عزتی بابی*، سیف الله آقاجانی صفحات 62-72
    اهداف

    هدف این پژوهش مقایسه اضطراب اجتماعی و رفتارقلدری- ‌قربانی در دانش‌آموزان با وبدون ناتوانی یادگیری خاص بود.‌

    مواد و روش‌ها:

     طرح پژوهش توصیفی از نوع علی-‌ مقایسه‌ای است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه‌ی دانش‌آموزان مبتلا به اختلال یادگیری مراجعه کننده به مراکز آموزشی شهرستان گرمی در سال تحصیلی 99-1398 و دانش‌آموزان عادی (فاقد اختلال یادگیری) همان شهر بودند که از بین آنها تعداد 60 نفر (30 نفر مبتلا به ناتوانی یادگیری و 30 نفر بدون ناتوانی یادگیری) با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه اضطراب اجتماعی و پرسشنامه قلدری– قربانی اولویوس استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از تحلیل واریانس‌چندمتغیره (مانوا) استفاده‌گردید.

    یافته‌ ها: 

    نتایج تحلیل واریانس نشان داد که بین دو گروه در اضطراب اجتماعی و رفتار قلدری- قربانی تفاوت معناداری وجود دارد (P<0/001) ؛ بدین‌ترتیب که اضطراب اجتماعی در دانش‌آموزان دارای ناتوانی یادگیری بیش‌تر از دانش‌آموزان عادی است و همچنین رفتار قلدری-قربانی در دانش‌آموزان دارای ناتوانی یادگیری بیشتر از دانش‌آموزان عادی است.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان دادکه دانش‌آموزان با ناتوانی یادگیری خطرپذیری بیشتری برای ابتلا به مشکلات رفتاری (قلدری– قربانی) دارند. از این‌رو ارایه برنامه‌های آموزشی به والدین و مربیان به منظور پیشگیری از بروز اختلال‌های رفتاری و تشخیص و درمان به موقع آن ضروری است

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، رفتار قلدری- قربانی، ناتوانی یادگیری
  • فاطمه قاضی زاده* صفحات 73-84
    اهداف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش عملکردی حافظه فعال دیداری- فضایی و سرعت پردازش در پیش بینی عملکرد تحصیلی کودکان با اختلال یادگیری خاص ریاضی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مبتلا با اختلال یادگیری خاص ریاضیات پایه دوم تا پایه ششم دبستان نواحی یک و دو شیراز و مراجعه کننده به مراکز ویژه مشکلات یادگیری آموزش و پرورش شهر شیراز در سال تحصیلی 1401-1400بود. نمونه مورد بررسی شامل 150 نفر از دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری خاص ریاضیات بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس هوشی وکسلر کودکان نسخه پنجم، آزمون ریاضی کی مت کانولی، تکلیف بلوک های کرسی استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین حافظه فعال دیداری- فضایی و سرعت پردازش با عملکرد تحصیلی دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص ریاضی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (001/0≥P). همچنین نتایج نشان داد که 48 درصد از واریانس عملکرد تحصیلی دانش آموزان توسط حافظه فعال دیداری- فضایی و سرعت پردازش تبیین می شود (001/0≥P).

    نتیجه گیری

    کارکردهای شناختی (حافظه فعال، حافظه دیداری- فضایی و سرعت پردازش) باید در طول فرآیند تشخیصی ارزیابی شوند تا مشخصات دانش آموزان با مشکلات حساب را بهتر درک و مداخلات متناسب سازی شده را به کار گرفت.

    کلیدواژگان: حافظه فعال دیداری- فضایی، سرعت پردازش، عملکرد تحصیلی، اختلال یادگیری خاص ریاضی
  • محمد نریمانی، سمیه عابدی* صفحات 85-97
    هدف

    هدف از مطالعه حاضر بررسی مداخلات روانشناختی اختلال یادگیری ریاضی به صورت سیستماتیک بود.

    روش ها

    ادبیات پژهش از سه مجله علمی پژوهشی- ناتوانی های یادگیری، کودکان استثنایی، توانمندسازی کودکان استثنایی، از شماره ابتدا تا کنون - بدون محدودیت زمانی جستجو شد. پس از جستجو، غربالگری و ارزیابی کیفیت مقالات و اعمال معیارهای ورود و خروج ، پژوهش انجام گرفت. در جستجوی اولیه تعداد 918 مقاله چاپ شده در سه مجله بررسی شد که پس از ارزیابی عنوان و چکیده 53 مقاله مرتبط تشخیص داده شد که شرایط لازم برای شرکت در پژوهش را دارا بودند. سپس مقالات بسته به کاربست نوع درمان تقسیم بندی شدند که 5 مقاله به دلیل استفاده از روش تکراری از پژوهش خارج شدند و در نهایت 48 مقاله باقی مانده، وارد پژوهش شدند، که در آنها از 52 روش درمانی استفاده شده بود.

    یافته ها

    با توجه به پژوهش های بررسی شده تعداد 52 روش مداخله روانشناختی مختلف در پژوهش ها در اختلال یادگیری ریاضی شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تعدد نشانه ها تهیه طرح درمان التقاطی شامل جلساتی از برنامه های خانواده محور و درمان های شناختی رفتاری که به کاهش استرس در یادگیری می پردازند به همراه جلسات درمان نشانه های اصلی می تواند طرحی جامع از درمان ارایه دهد و مسیر درمان را کوتاهتر و نیز احتمال موفقیت در کاهش نشانه ها را بالا ببرد.

    کلیدواژگان: مداخلات روانشناختی، اختلال یادگیری خاص با اسپسیفایر ریاضی، مرور سیستماتیک
|
  • Mahdi Arkhodi Ghalenoei, Seyed Amir Amin Yazdi *, Hossein Kareshki, Seyed Ali Kimiaee Pages 6-21
    Objective

    The aim of this study was to identify the family dynamics of children with learning disabilities.

    Methods

    The research method was qualitative descriptive phenomenology. The statistical population was the parents of children with learning disabilities. Purposeful sampling method used to select the sample. Data collected using in-depth semi-structured interviews. Considering the theoretical saturation criterion for determining the sample size, the interviews continued and, the number of participants reached 20. Data analyzed by Colaizzi descriptive phenomenology.

    Results

    The results showed that the lived experience of parents of children with learning disabilities consisted of three main themes and 9 sub-themes including child issues (comorbid disorders, developmental history and behavioral challenges of the child), school issues and family issues (developmental -educational functions, economic and environmental challenges, impact on the family, social challenges, parental challenges and limited parental literacy).

    Conclusion

    The findings of this study expand the past literature on family dynamics and the factors extracted in the field of family dynamics can have many practical implications for therapists of learning disabilities.

    Keywords: Family Dynamics, learning disabilities, phenomenology, Qualitative Research
  • Taghi Akbari *, Morteza Javidpour, Salim Kazemi Pages 22-32

    The aim of this study was to compare decision-making styles and academic boredom in students with and without special learning disabilities. The statistical population of this study included all male students enrolled in the Learning Disabilities Center of Meshginshahr in the academic year of 2019-2020. 30 people were selected by available sampling method and also 30 normal students were selected in a multi-stage cluster and matched with the learning disability group according to the demographic characteristics of age and gender and as a comparison group in Participated in this study. Two groups individually and with the presence of the researcher to decision style questionnaires. Academic boredom responded. The collected data were analyzed using descriptive statistics of mean and standard deviation and multivariate analysis of variance (MANOVA) test. The results showed that students with learning disabilities in the mean scores of rational decision style (F = 9.988), intuitive decision style (F = 6.493), dependent decision style (F = 7.209), decision style Instant withdrawal (F = 10.503) and academic boredom (F = 10.149) are significantly different from the normal group. According to these results, from a practical point of view, it is recommended to hold training workshops on teaching problem-solving strategies and creating motivation to reduce academic boredom by school counselors and psychologists.

    Keywords: decision making styles, academic boredom, special learning disability
  • s.Sajjad Basharpoor, mehran farivar Pages 33-46

    The aim of this study was to investigate the role of academic achievement motivation, peer rejection and emotional empathy in predicting school aggression in students with special learning disabilities. The method of this research was descriptive-correlation. The statistical population of this study includes all students registered in the Center for Learning Disabilities of Education in Ardabil in the academic year of 2019-2020. 360 people from this community were selected by available sampling method and answered the questionnaires of achievement motivation, social exclusion of peers, emotional empathy and multidimensional school-related anger questionnaire. The data collected in this study were analyzed using descriptive statistical tools such as mean and standard deviation and Pearson correlation and multiple regression tests using SPSS25 software. The results of correlation coefficient showed that school aggression has a negative and significant relationship with the total score of academic achievement motivation and the component of emotional motivation and emotional empathy and has a positive and significant relationship with the total score of rejection peers and the component of insult, neglect and slander. (001/0 <p).The results of regression analysis showed that predictor variables predict about 19 percent of the variance of school-related anger. Considering the role of achievement motivation, peer rejection and emotional empathy in predicting school aggression to specialists in this field, take actions such as identifying rejected or exposed children, designing communication skills programs and Emotional and creating a suitable educational environment to increase the motivation and emotional empathy of these students is recommended.

    Keywords: Academic achievement motivation, peer rejection, emotional empathy, school aggression, special learning disorder
  • Ali Rezaei Sharif *, Mohammadreza Noroozi Homayoon, Majid Almasi Pages 47-61
    Objective

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of neurofeedback and cognitive-behavioral play therapy and Combined method on working memory of children with specific learning disabilities.

    Method

    The present study was a quasi-experimental study with pretest-posttest and control group. The statistical population of this study includes all children with specific learning disabilities in Ardabil in the academic year 1400-1401. The sample of this study consisted of 100 children with learning disabilities who were selected by convenience sampling method and were randomly assigned to treatment and control groups (Neurofeedback 25, Cognitive-behavioral play therapy 25, combination 25 and control 25). The instrument of this study was N-back working memory test.

    Findings

    The results showed that neurofeedback and cognitive-behavioral play therapy and the combination of the two methods have a significant effect on working memory of students with special learning disabilities and combination method at a significant level (0.05) was more effective in students' working memory than other methods treatments. Also, cognitive-behavioral play therapy at a significant level (0.05) was more effective than neurofeedback.

    Conclusion

    According to the results, neurofeedback therapy and cognitive-behavioral play therapy was effective in improving the working memory of children with specific learning disabilities.

    Keywords: neurofeedback, Cognitive-Behavioral Play therapy, working memory, specific learning disabilities
  • Maryam Ezzatibabi *, Seyfollah Aghajani Pages 62-72
    Objective

    this study aimed at comparison of social anxiety with bullying–victim behavior in students with and without learning disability

    Methods

    Method the descriptive study was of causal– comparative type. The statistical population of the study included all students with learning disabilities who referred to the educational centers of Germi city in the 2019-2020 academic year and normal students (without learning disorder) of the same city, of them 60 people (30 people with learning disabilities and 30 people without learning disabilities) were selected by available sampling method.

    Results

    For gathering the data were used from social anxiety questionnaire and Olivious bullying–victim questionnaire، multivariate analysis of variance (MANOVA) was used to analyze data. the results of variance showed that there is a significant difference between the two groups in social anxiety and bullying – victim behavior (P<0/001); in the other words, the results showed that the level of social anxiety in the group of students with learning disabilities was higher than the group of students without learning disabilities and too the level of bullying-victim behavior in the group of students with learning disabilities was more than the group of students without learning disabilities

    Conclusion

    the results of studies showed that students with learning disabilities have a higher risk of developing behavioral problems (bullying–victimization). Therefore، production programs academic to parents and educators intention prevention of explosion behavior disorders and diagnosis and treatment timely it is necessary.

    Keywords: social anxiety, bullying– victim behavior, learning disability
  • Fatemeh Qazizadeh * Pages 73-84
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the functional role of visual-spatial working memory and processing speed in predicting the academic performance of children with specific mathematical learning disorders

    Methods

    The present study was a correlational descriptive study. The sample consisted of 150 students with specific mathematical learning disorders, who were selected by available sampling method. To collect data, Wechsler IQ scale for children (5th edition), Q-Mat math test, and Corsi block-tapping test were used. Research data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and multivariate regression.

    Results

    The results showed that 48% of the variance of students' academic performance is explained by visual-spatial active memory and processing speed (P≥0.001).

    Conclusion

    It can be concluded that cognitive functions (working memory, visual-spatial memory and processing speed) should be evaluated during the diagnostic process in order to better understand the characteristics of students with math problems and to apply tailored interventions.

    Keywords: Visual-Spatial Working Memory, processing speed, academic performance, math specific learning disorder
  • Mohammad Narimani, Somayeh Abedi * Pages 85-97

    The aim of this study was to systematically review the application of psychological interventions in math learning disorder. The research literature has been searched from three scientific journals - learning disabilities, exceptional children, empowerment of exceptional children, from the beginning to the present - without time limit. After searching, screening and evaluating the quality of articles and applying inclusion and exclusion criteria, the research was conducted. In the initial search, 918 articles published in three journals were reviewed, which after evaluating the titles and abstracts , 53 related articles, were identified as having the necessary conditions to participate in the research. Then, the articles were divided according to the type of treatment, of which 5 articles were excluded from the study due to the use of repetitive methods, and finally the remaining 48 articles were included in the study, in which 52 treatment methods were used. According to the researched articles, 52 different methods of psychological intervention were identified for intervention in math learning disorder.

    Keywords: psychological interventions, math learning disorder, systematic review