فهرست مطالب

زنان مامائی و نازائی ایران - سال بیست و پنجم شماره 7 (مهر 1401)

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و پنجم شماره 7 (مهر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/25
  • تعداد عناوین: 13
|
  • زینت قنبری، لیلا پورعلی*، مریم دلدار پسیخانی، سودابه درویش، الناز آیتی، حسن مهراد مجد، عطیه محمدزاده وطنچی، زهرا لطفی صفحات 1-7

    مقدمه:

     پرولاپس ارگان های لگنی عبارت است از بیرون زدگی ارگان های لگنی به داخل واژن که با علایم بالینی آزاردهنده ادراری، دفعی، جنسی و علایم مربوط به خروج توده از واژن همراه است. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط علایم بالینی با مرحله پرولاپس ارگان های لگنی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی در سال 98-1397 بر روی 335 زن مراجعه کننده به درمانگاه اختلالات کف لگن بیمارستان امام خمینی تهران انجام شد. چک لیست شرح حال پزشکی متشکل از علایم ادراری، دفعی، جنسی و خروج توده مرتبط با پرولاپس ارگان های لگنی توسط یک متخصص زنان (فلوشیپ اختلالات کف لگن) تکمیل شد. مرحله پرولاپس بر اساس سیستم ارزیابی پرولاپس ارگان های لگنی ارزیابی شد و ارتباط علایم بالینی با مرحله پرولاپس ارگان های لگنی بررسی گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 23) و آزمون های کای اسکویر، دقیق فیشر و رگرسیون چندمتغیره انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در زنان با علایم پرولاپس ارگان های لگنی، ارتباط معناداری بین بی اختیاری ادراری استرسی و اورژانسی و مراحل پایین تر پرولاپس کمپارتمان قدامی (042/0=p، 002/0=p) و همچنین بین بی اختیاری اورژانسی ادرار و مراحل پایین تر پرولاپس کمپارتمان خلفی مشاهده شد (04/0=p). با این حال ارتباط معناداری بین مشکلات دفعی و مراحل پرولاپس کمپارتمان قدامی، خلفی و اپیکال وجود نداشت (05/0<p). عدم رضایت جنسی (014/0=p) و خروج صدا از واژن (025/0=p) به طور معناداری با پرولاپس قدامی مرحله 1 همراهی داشت.

    نتیجه گیری

    علایم ادراری مخصوصا بی اختیاری استرسی و اورژانسی ادرار و عدم رضایت جنسی با مراحل پایین تر معاینه پرولاپس ارگان های لگنی مرتبط است. همچنین با توجه به نبود ارتباط بین علایم دفعی با مرحله پرولاپس، شکایت از علایم پرولاپس ارگان های لگنی ممکن است ارتباطی با شدت و مرحله پرولاپس در معاینه بالینی نداشته باشد.

    کلیدواژگان: اختلال عملکرد جنسی، بی اختیاری ادرار، پرولاپس ارگان های لگنی، یبوست
  • منیره رحیم خانی*، علیرضا مردادی صفحات 8-13
    مقدمه

    مایکوپلاسما، یکی از مهم ترین عوامل باکتریایی عفونت های دستگاه تناسلی در زنان مردان و به دنبال آن در مواردی زایمان زودرس و حتی سقط جنین در زنان باردار می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی موارد جداسازی مایکوپلاسما ژنیتالیوم در تعدادی از زنان باردار که در 3 ماهه اول بارداری بودند، انجام شد.

    روش کار:

     در این مطالعه مقطعی (توصیفی- تحلیلی) که در سال های 1400-1399 انجام شد، از 66 زن بارداری که برای انجام تست های غربالگری سه ماهه اول (بین 14-11 هفتگی) به مرکز بهداشتی درمانی مراجعه کرده بودند، نمونه گیری ادرار احتباسی به عمل آمد. به این ترتیب که این زنان حداقل از 2 ساعت قبل تخلیه مثانه انجام نداده و نمونه ادرار در ظروف استریل جمع آوری شد. DNA رسوب ادرار استخراج شده و از نظر وجود ژنوم مایکوپلاسما تحت آزمایش PCR قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون آماری تی مستقل انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر میزان جداسازی مایکوپلاسما از نمونه ادرار احتباسی زنان با روش PCR حدود 65/17% بود.

    نتیجه گیری

    به دلیل خطراتی که نمونه گیری ترشحات واژن و سرویکس برای تشخیص مایکوپلاسما در زنان باردار دارد، نمونه ادرار احتباسی روش ایمن تر و مورد اعتمادتری برای تشخیص و جداسازی این باکتری می باشد.

    کلیدواژگان: ادرار احتباسی، زنان باردار، مایکوپلاسما، PCR
  • عباس شاهدی*، مینا ملک پور افشار، مریم یادگاری، علیرضا طالبی، ابوالقاسم عباسی سرچشمه، محمود وکیلی صفحات 14-21

    مقدمه:

     آسیب ایسکمی- پرفیوژن مجدد، یک مشکل مهم برای پیچ خوردگی تخمدان است و به طور کلی در اثر آسیب گونه های فعال اکسیژن ایجاد می شود. عوامل آنتی اکسیدانی مانند کورکومین ممکن است تخمدان ها را در برابر آسیب ناشی از رادیکال های آزاد اکسیژن محافظت کند. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات کورکومین در برابر آسیب ایسکمی- ریپرفیوژن مجدد تخمدان (I/R) از طریق ارزیابی پارامترهای بیوشیمیایی و هیستوپاتولوژیک انجام شد.

    روش کار

    36 سر موش صحرایی ماده نژاد ویستار (250-200 گرم) به 6 گروه آزمایشی کنترل، شم، تورشن (3 ساعت ایسکمی)، تورشن و دتورشن (3 ساعت ایسکمی و 3 ساعت خون رسانی مجدد) و گروه های درمان 1 و 2 (به ترتیب ایسکمی 3 ساعت، خون رسانی مجدد 3 ساعت و سپس تزریق داخل صفاقی 100 میلی گرم بر کیلوگرم کورکومین 5/0 ساعت قبل از دتورشن و 5/0 ساعت بعد از دتورشن) تقسیم شدند. تست مالون دی آلدیید (MDA) با خون گیری از رت ها و کیت مخصوص انجام شد. پس از مقطع گیری از تخمدان رنگ آمیزی با روش هماتوکسیلین و ایوزین (H&E) جهت ارزیابی هیستوپاتولوژیک تخمدان انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 18) و آزمون های آماری واریانس یک طرفه و کروسکال ویلیس انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میزان MDA در گروه های تورشن و دتورشن در مقایسه با سایر گروه ها تفاوت معنی داری را نشان داد (001/0<p). در ارزیابی هیستوپاتولوژیک تعداد فولیکول های تخمدان در مراحل مختلف رشد در گروه های تورشن و دتورشن نسبت به گروه های کنترل، شم و درمان کاهش معنی داری را نشان داد (001/0<p)، اما بین گروه های درمان تفاوت معنی داری مشاهده نشد. تعداد جسم زرد در گروه های درمان، تورشن و دتورشن در مقایسه با گروه های کنترل و شم کاهش معنی داری داشت (001/0<p).

    نتیجه گیری

    کورکومین احتمالا از طریق خاصیت آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی خود، عملکرد تخمدان را به دنبال آسیب ناشی از ایسکمیک- ریپرفیوژن حفظ می کند.

    کلیدواژگان: ایسکمی، تخمدان، ریپرفیوژن، کورکومین، موش صحرایی
  • امیرعباس رستمی، فاطمه زهرا معمار، جلال نورمحمدی، عباسعلی درستی، درین نیکبخت، محسن آخوندی* صفحات 22-29
    مقدمه

    از آنجایی که روش مناسب برای ختم بارداری در زنان باردار مبتلا به کووید-19 بستری در بیمارستان، بی حسی نخاعی است و این روش با عوارضی همراه است که ممکن است ویروس کرونا و ابتلاء به کووید-19 بر شدت آنان بیافزاید، مطالعه حاضر با هدف بررسی عوارض بی حسی نخاعی پس از سزارین در زنان مبتلا به COVID-19 بستری در بیمارستان انجام شد.

    روش کار: 

    این مطالعه موردی- شاهد در طی سال های 1400-1399 با مشارکت 150 زن باردار (مبتلا و غیرمبتلا به کووید-19) کاندید سزارین به روش بی حسی نخاعی در بیمارستان های آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. عوارضی نظیر لرز، خارش، افت فشارخون، افت ضربان قلب، افزایش هیپوکسمی نیازمند اکسیژن درمانی، احتباس ادراری، سردرد در طی بی حسی، ریکاوری و تا 12 ساعت پس از ترخیص از ریکاوری بین افراد مقایسه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 25) آزمون های کای اسکویر و تی تست انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در حین بی حسی، دو عارضه برادی کاردی (041/0=p) و افت فشارخون (036/0=p) و پس از بی حسی، دو عارضه لرز (044/0=p) و استفراغ (039/0=p) در 12 ساعت پس از ترخیص از اتاق عمل در زنان مبتلا به کووید-19 نسبت به زنان غیرمبتلا به طور معناداری بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    عوارض حین و پس از بی حسی نخاعی در زنان مبتلا به کووید-19 نسبت به زنان غیرمبتلا بیشتر است که ممکن است مرتبط با بیماری بوده که این موضوع نیازمند بررسی های بیشتری می باشد.

    کلیدواژگان: بی حسی نخاعی، سزارین، کووید-19
  • فردوس زمان، الهام بهرامی پور، زهرا فرهنگیان*، مژگان براتی، لیلا مرادی صفحات 30-38
    مقدمه

    کمبود 25 هیدروکسی ویتامین D با پیامدهای منفی در طول بارداری مرتبط است. با توجه به اهمیت و شیوع این دو و اطلاعات محدود و ضدونقیض در زمینه ارتباط آنها، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین سطح 25 هیدروکسی ویتامین D و تست های عملکردی تیرویید در سه ماه اول بارداری انجام شد.

    روش کار: 

    این مطالعه به صورت مقطعی در سال 1398 بر روی 200 زن سه ماهه اول بارداری انجام شد. سطح سرمی 25 هیدروکسی ویتامین D(جهت بررسی ویتامین D)، total T4، TSH (جهت بررسی عملکرد تیرویید) و TPO آنتی بادی (جهت بررسی اتوایمیونیته) اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 25) و ضریب همبستگی اسپیرمن  و آزمون های کروسکال والیس و من ویتنی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    از نظر آماری تفاوت معناداری در میانگین سطح TSH (272/0=p) و T4 (538/0=p) برای سطوح مختلف ویتامین D مشاهده نشد، اگرچه در گروهی که بر اساس TSH در محدوده یوتیرویید (2/0 تا 9/3 میلی گرم واحد بین المللی در لیتر) بودند، سطح ویتامین D به طور معناداری بالاتر بود (013/0=p). ارتباط معکوس و معناداری بین سطح کمبود (034/0=p) و ناکافی (019/0=p) ویتامین D با مثبت شدن تیتر TPO آنتی بادی یافت شد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد بین کمبود ویتامین D و اتوایمیونیته تیرویید و همچنین بین سطح ویتامین D کافی و قرار گرفتن در وضعیت یوتیرویید ارتباط وجود دارد، لذا پیشنهاد می شود کمبود ویتامین D در زنان پیش از اقدام به بارداری اصلاح شود.

    کلیدواژگان: بارداری، تیروئید، خودایمنی، ویتامین D
  • نرجس نوری*، علیرضا انصاری مقدم، سعید طوقی صفحات 39-44
    مقدمه

    دیابت، شایع ترین بیماری غدد درون ریز در حاملگی است و شناسایی عوامل خطرساز دیابت بارداری به کشف زنانی که در ابتلاء به خطر دیابت نوع 2 در آینده قرار دارند، کمک می کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه میزان هموگلوبین سه ماهه اول بارداری با دیابت بارداری در زنان باردار صورت گرفت.

    روش کار

    این مطالعه گذشته نگر در سال 98-1396 بر روی 300 پرونده زن بارداری که به مراکز درمانی شهر زاهدان مراجعه کرده بودند، انجام شد. با استفاده از چک لیست اطلاعاتی، مشخصات دموگرافیک نمونه های پژوهش از قبیل سن، قد، وزن و تعداد حاملگی و زایمان، میزان غلظت هموگلوبین مادر و FBS در اولین مراجعه به مراکز مربوطه و میزان GCT در هفته های 28-24 حاملگی، جمع آوری و ثبت گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 25) و آزمون های تی تست مستقل و آنووا انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از 300 نفر جامعه آماری، 113 نفر (7/37%) دیابت بارداری و 187 نفر (3/62%) از نظر دیابت سالم بودند. از بین افراد، 103 نفر (3/34%) هموگلوبین بیشتر از 13، 42 نفر (14%) هموگلوبین 13-4/12، 79 نفر (3/26%) هموگلوبین 3/12-6/11 و 76 نفر (3/25%) هموگلوبین کمتر مساوی 5/11 داشتند. میانگین هموگلوبین در زنان باردار دیابتی 61/0±71/13 و در زنان سالم 52/0±80/11 گرم در دسی لیتر بود که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (001/0>p). همچنین بین مقدار هموگلوبین و قند ناشتا همبستگی مثبت و معناداری وجود داشت (001/0>p).

    نتیجه گیری:

     سطح بالای هموگلوبین (بیشتر از 13 گرم در دسی لیتر) در سه ماهه اول بارداری با دیابت بارداری ارتباط مستقیم و معنی داری دارد، بنابرین می توان آن را عنوان یک عامل خطر دیابت بارداری در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: دیابت بارداری، سه ماهه اول، HbA1c
  • فاطمه بیات، گیتی ازگلی*، زهره محمودی، ملیحه نصیری صفحات 45-58
    مقدمه

    تعویق فرزندآوری، پدیده اجتماعی در خانواده های ایرانی بوده و در تاثیر آن بر سلامت روان، اختلاف نظرهایی وجود دارد، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش فرزندآوری در میزان ابتلاء به افسردگی، استرس و اضطراب زنان ایرانی در سنین باروری انجام شد.

    روش کار:

     این مطالعه مقطعی در سال 1400 بر روی 581 زن متاهل غیرباردار واجد شرایط از 31 استان کشور انجام شد. نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس به صورت الکترونیک و در فضای مجازی انجام شد. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های دموگرافیک-تاریخچه پزشکی، کیفیت خواب (برگرفته از LSQ)، رضایت زناشویی (EMS)، حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS)، وضعیت اقتصادی اجتماعی (قدرت نما) و استرس- اضطراب- افسردگی (DASS-21) جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 22) و آزمون های تی مستقل، کای دو و رگرسیون لوجستیک دووجهی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    تحصیلات زن و همسر (001/0>p)، شاغل بودن زن (004/0=p) و سطح اقتصادی- اجتماعی بالاتر (04/0=p) در زنان بدون فرزند به طور معناداری بیشتر بود. رضایت زناشویی (61/0=p)، حمایت اجتماعی (13/0=p)، کیفیت خواب (58/0=p)، سابقه بیماری مزمن (64/0=p)، محل زندگی (058/0=p) در دو گروه تفاوت معناداری نداشت. پس از تعدیل داده ها، مشاهده شد که میزان ابتلاء به افسردگی در زنان بدون فرزند 2 برابر زنان فرزنددار است (82/3-11/1 :CI 95%، 06/2=AOR). ابتلاء به استرس (38/0=p) و اضطراب (9/0=p) در دو گروه تفاوت معناداری نداشت.

    نتیجه گیری

    داشتن فرزند، نه تنها استرس و اضطراب زنان را افزایش نمی دهد، بلکه نقش محافظت کننده در مقابل افسردگی دارد، لذا به نظر می رسد تشویق به فرزندآوری می تواند سبب ارتقاء سلامت روان زنان جامعه ایران شود.

    کلیدواژگان: ایران، سلامت روان، فرزندآوری، مادری
  • رویا اسمعیل پور اسطرخی، نرجس سادات برقعی*، زهرا مهربخش، شیما رحیمیان صفحات 59-69
    مقدمه

    با توجه به پاندمی کرونا ویروس و مطالعات محدود در خصوص پیامد این بیماری در زنان باردار، مطالعه حاضر با هدف تعیین علایم بالینی و پیامدهای کرونا ویروس در زنان باردار مبتلا به کرونا ویروس انجام شد.

    روش کار:

     این مطالعه توصیفی در سال 1399 بر روی 100 زن باردار در استان گلستان که به ویروس کووید-19 دچار شده و در بیمارستان های استان بستری شده بودند، انجام شد. تمامی زنان باردار در هر سن حاملگی که به علت کووید-19 بستری شده بودند، تا 2 ماه بعد از زایمان مورد پیگیری قرار گرفتند. در این مطالعه با استفاده از فرم جمع آوری اطلاعات محقق ساخته، علایم بالینی و پیامدهای کرونا ویروس بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 18) انجام شد.

    یافته ها

    شایع ترین علامت بالینی در زنان باردار مبتلا به کووید-19 در روز اول تب و از روز چهارم به بعد اکثر مادران مبتلا بدون علامت شدند. در بین پیامدهای مادری 2 مورد (2%) مرگ مادر در مادران مبتلا مشاهده شد. زایمان زودرس (16%) و اولیگوهیدروآمنیوس (8%) نیز از پیامدهای شایع بود. در اغلب زنان پیامد جنینی مشاهده نشد. در بین پیامدهای نوزادی، بستری نوزادان در بخش مراقبت های ویژه (30%) بیشترین فراوانی، زردی نوزادان (24%) و نوزاد نارس (11%) از شایع ترین موارد گزارش شده بود. 67% زنان مبتلا به کووید-19 به روش سزارین زایمان کرده بودند و وزن هنگام تولد 77% نوزادان متولد شده از مادران مبتلا در محدوده طبیعی بود. 

    نتیجه گیری: 

    ابتلاء به کووید-19 در زنان باردار باعث افزایش قابل توجه پیامدهای نامطلوب مادری و نوزادی می شود؛ بنابراین، باید برای پیشگیری از این بیماری در افراد باردار، برنامه ریزی بهتری انجام شود تا زنان باردار کمتری مبتلا شوند.

    کلیدواژگان: بارداری، پیامد، جنینی، کرونا ویروس، کووید-19، مادری، نوزادی
  • زهره علیپور، مرضیه لری پور*، زرین سرحدی نژاد، هاله تاج الدینی صفحات 70-78
    مقدمه

    دیسپارونی، شایع ترین مشکل جنسی دوره پس از زایمان است. احتمال اثربخشی رازیانه در پیشگیری و درمان دیسپارونی بعد از زایمان با توجه به ترکیبات و خواص رازیانه وجود دارد، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر رازیانه بر پیشگیری از دیسپارونی پس از زایمان در زنان نخست زا انجام شد.

    روش کار: 

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده سه سوکور که از دی 1397 تا اردیبهشت 1398 انجام شد، 76 زن نخست زای مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر رفسنجان، 2 هفته بعد از زایمان به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه 38 نفره دریافت کننده کپسول 500 میلی گرمی رازیانه 2 بار در روز به مدت 8 هفته و گروه دارونما تخصیص یافتند. 4 و 8 هفته بعد از مداخله، هر دو گروه از نظر دیسپارونی با مقیاس مارینوف مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون های کای اسکویر، تی مستقل و تی زوجی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین نمره دیسپارونی 4 هفته بعد از مداخله در گروه رازیانه و دارونما به ترتیب 61/0±69/0 و 69/0±83/0 (430/0=p) و 8 هفته بعد از مداخله 57/0±50/0 و 65/0±70/0 (211/0=p) بود. اختلاف میانگین نمره دیسپارونی 4 و 8 هفته بعد از زایمان در گروه مداخله از نظر آماری معنادار بود (011/0=p). این اختلاف بین دو گروه معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    مصرف کپسول 500 میلی گرمی رازیانه 2 بار در روز از هفته دوم بعد از زایمان در پیشگیری از دیسپارونی بعد از زایمان تاثیری ندارد. مطالعات بیشتر در این زمینه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: دیسپارونی پس از زایمان، رازیانه، نخست زا
  • آزاده آزادی مقتدر، سیده زهرا معصومی*، محمدرضا رضوی، سامره قلیچ خانی، خدایار عشوندی، زهرا مقصودی، آرزو شایان صفحات 79-90

    مقدمه:

     اختلال خواب، از اختلالات شایع در دوران بارداری می باشد و شناسایی مداخلات موثر بر بهبود سلامت زنان باردار حایز اهمیت است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر طب فشاری بر کیفیت خواب زنان باردار در سه ماهه سوم بارداری انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1397 بر روی 60 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر همدان، در سه ماهه سوم بارداری اجرا شد. ابزار مطالعه، پرسشنامه شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ و پرسشنامه مقیاس درد خطی بصری بود. افراد در دو گروه آزمون و گروه کنترل قرار گرفتند. در گروه آزمون اعمال طب فشاری در نقاط حقیقی به مدت 3 هفته و در گروه کنترل نیز اعمال طب فشاری در نقاط کاذب به مدت 3 هفته صورت گرفت. هر دو گروه قبل و بعد از مداخله پرسشنامه مقیاس درد خطی بصری را تکمیل نمودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 18) و آزمون های آماری من ویتنی، دقیق فیشر و تحلیل اندازه گیری مکرر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    افراد دو گروه قبل از مداخله از نظر کیفیت خواب و نیز سایر متغیرهای مورد بررسی، تفاوت معنی داری با هم نداشتند (691/0=p). تاثیر مداخله با گذشت زمان در بهبود کیفیت خواب شبانه و روزانه بین دو گروه معنادار بود (001/0<p)، اما تاثیر متقابل مداخله در بین دو گروه در مدت زمان خواب روزانه تفاوتی نشان نداد (534/0=p).

    نتیجه گیری

    طب فشاری می تواند موجب بهبود کیفیت خواب شبانه و روزانه در افراد باردار در سه ماهه سوم بارداری شود، لذا می توان از این روش به عنوان یک روش کمکی در بهبود اختلال خواب افراد باردار استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بارداری، طب فشاری، کیفیت خواب
  • پوریا ادیبی، نوید کلانی، بی بی منا رضوی، سمیه مهرپور، طیبه زارعی، مهرداد ملک شعار، سمیرا زنبق، مجید وطن خواه* صفحات 91-112
    مقدمه

    امروزه سزارین یکی از اعمال جراحی رایج مامایی و یکی از شایع ترین اعمال جراحی در زنان می باشد. روش های دارویی و غیر دارویی زیادی در عمل جراحی سزارین برای کنترل درد مورد استفاده قرار می گیرد. مطالعه مروری حاضر با هدف بررسی روش های دارویی و غیردارویی کنترل درد در زنان تحت عمل جراحی سزارین انجام شد.

    روش کار:

     در این مطالعه مرور نقلی جهت یافتن مطالعات مرتبط، پایگاه های اطلاعاتی فارسی زبان SID، Magiran و Google Scholar با کلید واژگان فارسی: روش های دارویی، غیر دارویی، کنترل درد، درد و سزارین مورد جستجو قرار گرفتند. معیارهای ورود مقالات شامل: مقالات فارسی که فقط بر روی درد در زنان تحت عمل سزارین به دو روش بیهوشی عمومی و بی حسی اسپاینال پرداخته بودند و همچنین مقالات پژوهشی اصیل و از نوع کارآزمایی بالینی بود و مطالعاتی که در عنوان آنها درد در سزارین به کار رفته بود.

    یافته ها

    در این مطالعه 74 مقاله در دو دسته روش های دارویی و غیر دارویی مورد بررسی قرار گرفت. داروهای مورد بررسی در روش های دارویی شامل: مخدرها، ضدالتهاب های غیراستروییدی، بی حس کننده های موضعی، تنظیم کننده سیکل های خواب و بیداری، هوشبرهای وریدی، بنزودیزپین ها، آنتی فیبرینولیتیک، آنتاگونیست NMDA و آنتی دوپامنیرژیک و روش های غیر دارویی شامل: رایحه درمانی، موسیقی درمانی، تمرین های ورزشی، رفلکسولوژی پا، اوریکلوتراپی، ماساژ، لمس درمانی، باز ماندن صفاق، تماس کانگرویی، آرام سازی بنسون و تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست بود.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر مروری کلی برای گردآوری تمام روش های دارویی و غیر دارویی کنترل درد بعد از سزارین بود که در غالب مطالعات بررسی شده، تاثیر گذاری به سزای این روش ها گزارش شده بود؛ با این حال تعیین خطرات احتمالی و یا رتبه بندی مداخلات ممکن نبوده و نیازمند مطالعات بیشتری است، اما پزشک معالج می تواند بر اساس شرایط بیمار از هر کدام از این روش ها استفاده کند.

    کلیدواژگان: درد بعد از عمل، روش های دارویی، روش های غیردارویی، سزارین
  • سیده عادله رحمانیان، مروارید ایرانی*، مریم آرادمهر صفحات 113-127

    مقدمه:

     هر زنی در طول زندگی خود ممکن است با خونریزی های تهدید کننده حیات مانند خونریزی های طی بارداری، زایمان و پس از آن و یا خونریزی هایی که کمتر تهدید کننده حیات بوده، اما زندگی زن را تحت الشعاع قرار می دهد مانند خونریزی های غیر طبیعی رحمی مواجه گردد. با توجه به اهمیت پیشگیری و مهار خونریزی های مامایی و لزوم یافتن روش درمانی موثر و کم عارضه، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی و جمع بندی نتایج کارآزمایی های بالینی انجام شده در مورد تاثیر گیاهان دارویی موثر بر خونریزی های مامایی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مروری تمامی مطالعات مرتبط (بر اساس PRISMA) از پایگاه های اطلاعاتی مرکز ثبت کارآزمایی های بالینی Google scholar، Scopus، IranMedex، SID، Medlib، Magiran و PubMed با کلیدواژه های بارهنگ کبیر، بارهنگ نیزه ای، گلنار، زنجبیل، بابونه، بومادران، هسته انگور، زیره، شوید، رازیانه، ویتاگنوس، خونریزی پس از زایمان، خونریزی قاعدگی، خونریزی، منوراژی، کارآزمایی بالینی، طب سنتی و معادل انگلیسی آنها بدون محدودیت زمانی تا نوامبر 2021 جستجو شدند. تجزیه و تحلیل مطالب به صورت کیفی صورت گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه، 148 مقاله استخراج شد. سپس 28 کارآزمایی بالینی که بر اساس جداد نمره 3 یا بیشتر گرفتند و معیار های مطالعه را داشتند، وارد مطالعه شدند. مقالات مربوط به 10 نوع از گیاهان دارویی با حجم نمونه 2666 نفر مورد بررسی قرار گرفتند که نتایج این مطالعات نشان می دهد گیاهان مورد بررسی در کاهش خونریزی های زنان و مامایی موثر بوده اند.

    نتیجه گیری

    از گیاهان دارویی مورد بررسی در این مطالعه می توان برای پیشگیری و کنترل خونریزی در زنان استفاده کرد. با این حال، قضاوت در مورد تاثیر قطعی این مداخلات قطعا مستلزم مطالعات گسترده تری است.

    کلیدواژگان: خونریزی، خونریزی بعد از زایمان، قاعدگی، کارآزمایی بالینی، گیاهان دارویی، منوراژی
  • هانیه لرزاده امین، مروارید نورمحمدی، غزاله اسلامیان* صفحات 128-138

    مقدمه:

     سندرم تخمدان پلی کیستیک، یکی از مهم ترین علل عدم تخمک گذاری و ناباروری در زنان بوده که با بیماری های مزمن از جمله چاقی، مقاومت به انسولین، دیابت، بیماری های قلبی - عروقی و کبد چرب در ارتباط است. مطالعه مرور نظام مند حاضر با هدف تعیین اثرات رژیم غذایی کتوژنیک بر پیامدهای سندرم تخمدان پلی کیستیک انجام شد.

    روش کار

    در این مرور نظام مند، پس از جستجوی کلمات کلیدی "سندرم تخمدان پلی کیستیک"، "رژیم غذایی کتوژنیک"، "رژیم غذایی کم کربوهیدرات" و "کارآزمایی های بالینی" به زبان های فارسی و انگلیسی بدون محدودیت زمانی در پایگاه های اطلاعاتی Medline، PubMed، Science Direct، Magiran، ISD، ISC و Cochrane، مقالات مرتبط با هدف مطالعه مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه، 4 مقاله مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد پیروی از رژیم غذایی کتوژنیک در افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک می تواند با کاهش وزن و شاخص توده بدنی، کاهش فشار خون، کاهش کلسترول تام و تری گلیسیرید سرم منجر به کاهش خطر بیماری های قلبی - عروقی در این بیماران شود.

    نتیجه گیری

    پیروی از رژیم غذایی کتوژنیک در طولانی مدت می تواند سبب کاهش وزن، بهبود مقاومت به انسولین و اختلالات پروفایل چربی سرم در مبتلایان به سندرم تخمدان پلی کیستیک گردد. به منظور بررسی اثرات متابولیسم و اندوکرین رژیم غذایی کتوژنیک در بیماران مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، انجام کارآزمایی های بالینی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: رژیم غذایی با محدودیت کربوهیدرات، رژیم غذایی کتوژنیک، سندرم تخمدان پلی کیستیک، ناباروری
|
  • Zinat Ghanbari, Leila Pourali *, Maryam Deldar Pesikhani, Soodabeh Darvish, Elnaz Ayati, Hasan Mehrad Majd, Atiyeh Mohammadzadeh Vatanchi, Zahra Lotfi Pages 1-7
    Introduction

    Pelvic organ prolapse (POP) is the descent of pelvic organs beyond the vaginal walls which is associated with bothersome urinary, defecatory, sexual and vaginal mass protrusion symptoms. The present study was performed aimed to investigate the correlation of the symptoms and POP-Q stage.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 335 women with pop symptoms referred to the pelvic floor clinic of Tehran Imam Khomeini hospital in 2018-2019. A checklist of detailed medical history which contains urinary, defecatory, sexual and bulging symptoms due to pelvic organ prolapse was completed by a gynecologist (fellowship of pelvic floor disorders) and the stage of POP was evaluated according to pelvic organ prolapse quantification (POPQ) system. The relationship between clinical symptoms and the stage of POP was assessed. Data were analyzed by SPSS software (version 23) and Chi-square, Fisher's exact test and multivariate regression. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Among women with pelvic organ prolapse symptoms, there was significant correlation between stress and urgency urinary incontinence and lower stage of anterior compartment prolapse (p=0.002, p=0.043, respectively). Also, significant correlation was observed between urgency urinary incontinence and lower stage of posterior compartment prolapse (P=0.04), but there was no correlation between defecatory symptoms and stage of anterior, posterior or apical compartment prolapse (P>0.05). There was significant correlation between vaginal noise and sexual dissatisfaction with lower stage of anterior compartment prolapse (p=0.014, p=0.025, respectively).

    Conclusion

    Urinary symptoms especially stress and urgency urinary incontinence and sexual dissatisfaction were correlated with lower stage of POP. Also, due to the lack of relationship between defecation symptoms and prolapse stage, complaints of pelvic organ prolapse symptoms may not be related to the severity and stage of prolapse in clinical examination.

    Keywords: Constipation, Pelvic organ prolapse, Sexual dysfunction, Urinary Incontinence
  • Monireh Rahimkhani *, Alireza Mordadi Pages 8-13
    Introduction

    Mycoplasma is one of the most important bacterial causes of genital infections in women and men, followed by premature birth and even abortion in pregnant women. The present study was performed aimed to detect and isolate Mycoplasma genitallium in some pregnant women in first trimester of pregnancy.

    Methods

    In this cross-sectional (descriptive-analytical) study which was performed in 2020-2021, evaporated urine sampling was collected from 66 pregnant women who were referred to the health center for screening tests on first trimester of pregnancy (between 11-14 weeks). In this way, these women did not urinate for at least 2 hours and then urine samples were collected in sterile containers. Urine sediment DNA was extracted and the genome of Mycoplasma was detected by PCR method. Data were analyzed by SPSS software (version 20) and Independent T-test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Mycoplasma genitallium genome was isolated from 17.65 % of evaporated urine sediment samples by PCR method.

    Conclusion

    For isolation and detection of Mycoplasma in pregnant women, sampling of vaginal or cervix discharge have some dangers, thus evaporated urine sampling is a safer and more reliable method.

    Keywords: evaporated urine, Mycoplasma, PCR, Pregnant Women
  • Abbas Shahedi *, Mina Malekpoor Afshar, Maryam Yadegari, AliReza Talebi, Abolghasem Abbasi-Sarcheshmeh, Mahmood Vakili Pages 14-21
    Introduction

    Ischemia-reperfusion injury is an important problem for ovarian torsion. It is generally caused by the damage of reactive oxygen species. Antioxidant agents such as curcumin may protect the ovaries from damage caused by oxygen free radicals. The present study was performed aimed to evaluate the effects of curcumin on ischemic-reperfusion (I / R) injury by evaluating biochemical and histopathological parameters.

    Methods

    Thirty-six female Wistar rats (200-250g) were divided into six experimental groups: control, sham, torsion (3 hours of ischemia), torsion and detour (3 hours of ischemia and 3 hours of reperfusion) and treatment groups 1 and 2 (Ischemia was divided into 3 hours, reperfusion for 3 hours and then intraperitoneal injection of 100 mg / kg curcumin half hour before detorsion and half hours after detorsion). Malondialdehyde (MDA) test was performed by taking blood samples from rats and special kits. After ovarian resection, hematoxylin and eosin (H&E) staining was performed for histopathological evaluation of the ovary. Data were analyzed by SPSS statistical software (version 18) and one-way variance and Kruskal-Willis statistical tests. P< 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The amount of malondialdehyde (MDA) showed a significant difference in the torsion and detour groups compared to other groups (P <0.001). In histopathological evaluation, the number of ovarian follicles at different stages of development showed a significant decrease in torsion and detour groups compared to control, sham and treatment groups (P <0.001), but no significant difference was observed between the treatment groups. The number of corpus luteum was significantly reduced in the treatment, torsion and detour groups compared to the control and sham groups (P <0.001).

    Conclusion

    Curcumin probably maintains ovarian function through its antioxidant and anti-inflammatory properties following ischemic-reperfusion injury.

    Keywords: Curcumin, Ischemia, Ovary, Rat, Reperfusion
  • Amirabbas Rostami, Fatemeh Zahra Memar, Jalal Nourmohammadi, Abasali Dorost, Dorrin Nikbakht, Mohsen Akhondi * Pages 22-29
    Introduction

    Since spinal anesthesia is a suitable method for terminating pregnancy in hospitalized pregnant women with Covid-19 and this method is associated with complications that Corona virus and Covid 19 may increase their severity, this study was performed aimed to evaluate the complications of spinal anesthesia after cesarean section in hospitalized women with COVID-19.

    Methods

    This case-control study was performed in 2020-2021 with participation of 150 pregnant women (with and without Covid-19) who are candidates for cesarean section by spinal anesthesia in the teaching hospitals of Tabriz University of Medical Sciences. The complications such as shivering, pruritus, hypotension, decreased heart rate, increased need for hypoxemia requiring oxygen therapy, urinary retention, headache during anesthesia, recovery and up to 12 hours after discharge from recovery was compared between the subjects. Data were analyzed by SPSS software (version 25) and Chi-square and t-test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    During anesthesia, two complications of bradycardia (P=0.041) and hypotension (P=0.036) and after anesthesia, two complications of shivering (P=0.044) and vomiting (P=0.039) 12 hours after recovery were significantly higher in women with Covid-19 than in non-Covid women.

    Conclusion

    The complications during and after spinal anesthesia are higher in women with Covid-19 than in non-infected women, which may be related to the disease; it requires further investigation.

    Keywords: Cesarean section, COVID-19, Spinal anesthesia
  • Ferdos Zaman, Elham Bahramipour, Zahra Farhangiyan *, Mozhgan Barati, Leila Moradi Pages 30-38
    Introduction

    Hypovitaminosis D and thyroid disorders are associated with negative consequences during pregnancy. Regarding to the importance and prevalence of these two and the limited and contradictory information on their relationship, the present study was performed aimed to investigate the relationship between the level of 25-hydroxyvitamin D and thyroid function tests in the first trimester of pregnancy.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2019 on 200 women in the first trimester of pregnancy.  Serum levels of 25 hydroxyvitamin D (to check vitamin D), total thyroxine (TT4), and thyroid-stimulating hormone (TSH) (to check thyroid function) and thyroid peroxidase (TPO) antibodies (to check autoimmunity) were measured.  Data were analyzed by SPSS statistical software (version 25) and Spearman's correlation coefficient and Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    There was no statistically significant difference in the mean level of TSH and T4 for different levels of vitamin D (p=0.272 and p=0.538, respectively), although in the group that were in the euthyroid range based on TSH (0.2 to  3.9 mg international units per liter), vitamin D level was significantly higher (p=0.013). A significant inverse relationship was found between deficient and insufficient levels of vitamin D with positive TPO antibody titer (p=0.034 and p=0.019, respectively).

    Conclusion

    It seems that there is a relationship between vitamin D deficiency and thyroid autoimmunity, as well as between sufficient vitamin D levels and being in a euthyroid state, so it is suggested to correct vitamin D deficiency in women before attempting to pregnancy.

    Keywords: Autoimmune, pregnancy, Thyroid, Vitamin D
  • Narjes Noori *, Alireza Ansari-Moghaddam, Saeed Toghi Pages 39-44
    Introduction

    Diabetes is the most common endocrine disease in pregnancy and identifying the risk factors for gestational diabetes helps to identify women who are at risk for type 2 diabetes in the future. The present study was performed aimed to determine the relationship between maternal hemoglobin concentration in the first trimester of pregnancy and gestational diabetes in pregnant women.

    Methods

    This retrospective study was performed on 300 cases of pregnant women who referred to medical centers of Zahedan in 2017-2019. The information checklist was used to collect demographic characteristics of research samples such as age, height, weight and number of pregnancies and deliveries, maternal hemoglobin and FBS concentrations at the first visit to the relevant centers and GCT levels in 24 to 28 weeks of pregnancy. Data were analyzed by SPSS statistical software (version 25) and Independent t-test and ANOVA tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Out of 300 women in the statistical population, 113 (37.7%) had gestational diabetes and 187 (62.3%) were healthy in terms of diabetes. Of the subjects, 103 (34.3%) had hemoglobin concentrations greater than 13, 42 (14%) had hemoglobin concentrations 12.4 to 13, 79 (26.3%) had hemoglobin concentrations between 11.6 to 12.3, and 76 (25.3%) had hemoglobin concentrations less than 11.5. The mean hemoglobin level in diabetic pregnant women was 13.71 ± 0.61 g/dl and in healthy women was 11.80 ± 0.52 g/dl, and the difference was statistically significant (P <0.001). There was also a positive and significant correlation between hemoglobin and fasting blood sugar levels (P <0.001).

    Conclusion

    High hemoglobin level (more than 13 g/dl) in the first trimester of pregnancy is significantly and directly related to gestational diabetes, therefore it can be considered as a risk factor for gestational diabetes.

    Keywords: first trimester, Gestational diabetes, HbA1c
  • Fatemeh Bayat, Giti Ozgoli *, Zohreh Mahmoodi, Malihe Nasiri Pages 45-58
    Introduction

    Postponed childbearing is a social phenomenon in Iranian families. There is a controversy about its effect on mental health. Therefore, this study was conducted aimed to determine the role of childbearing in the rate of depression, stress, and anxiety in Iranian women of childbearing age.

    Methods

    This cross-sectional study was performed in 2021 on 581 eligible non-pregnant married women from 31 provinces of Iran. Non-random available sampling was performed as electronic form in virtual space. Data were analyzed by Demographic and Medical History Questionnaire, Sleep Quality (adapted from LSQ), Marital Satisfaction (EMS), Perceived Social Support (MSMPSS), Socioeconomic Status (Ghodratnama Questionnaire), and Stress-Anxiety-Depression (DASS-21). Data were analyzed by SPSS software (version 22) and Independent t-test, Chi-square, and binary logistic regression. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Female and spouse education (P <0.001), female employment (P = 0.004), and higher socioeconomic status (P = 0.04) were significantly higher in women without children. The marital satisfaction (P = 0.061), social support (P = 0.13), sleep quality (P = 0.58), history of chronic disease (P = 0.64), and place of residence (P = 0.058) were not significantly different between the two groups. After adjusting the data, the rate of depression in childless women is twice that of women with children (AOR=2.06 95% CI: 1.11-3.82). Stress (P = 0.38) and anxiety (P = 0.9) were not significantly different between the two groups.

    Conclusion

    Having children not only does not increase the rate of stress and anxiety, but also protects women against depression. Therefore, encouraging childbearing seems to promote the mental health of women in Iranian society.

    Keywords: Childbearing, Iran, Mental health, Motherhood
  • Roya Esmailpour Estarkhi, Narjes Sadat Borghei *, Zahra Mehrbakhsh, Shima Rahimian Pages 59-69
    Introduction

    Regarding to the pandemic of coronavirus and the existence of limited studies on the outcome of this disease in pregnant women, the present study was performed aimed to determine the clinical signs and outcomes of pregnant women with coronavirus.

    Methods

    This descriptive study was performed on 100 pregnant women living in Golestan province who were infected with Covid-19 virus and were admitted to one of the hospitals in the Golestan province in 2020. All pregnant women who were hospitalized due to Covid-19 were followed up for two months after delivery. A researcher-made data collection form was used to evaluate the clinical signs and consequences of coronavirus. Data were analyzed by SPSS software (version 18).

    Results

    The most common clinical sign in pregnant women was fever on the first day, and most women became asymptomatic from 4th day. Among the maternal consequences, 2 cases (2%) of maternal death was observed in the infected mothers. Preterm delivery (16%) and then oligohydramnios (8%) were more common. Most of the pregnant women did not have fetal complications. Among neonatal outcomes, neonatal hospitalization in the intensive care unit (30%) was the most common, and then neonatal jaundice (24%) and preterm infants (11%) were the most common reported cases. Also, 67% of women with Covid-19 had cesarean section delivery and the birth weight of 77% of infants was in the normal range.

    Conclusion

    Covid-19 infection in pregnant women significantly increased adverse maternal and neonatal outcomes; therefore, better planning should be done to prevent this disease in pregnant women so that less pregnant women are affected.

    Keywords: pregnancy, Outcome, fetal, COVID-19, Maternal, Neonatal
  • Zohreh Alipour, Marzeyeh Loripoor *, Zarrin Sarhadynejad, Haleh Tajadini Pages 70-78
    Introduction

    Dyspareunia is the most common sexual problem in the postpartum period. Considering the composition and properties of fennel (Foeniculum vulgare), there is a probability of its effectiveness in the prevention and treatment of postpartum dyspareunia. The present study was performed aimed to evaluate the effect of fennel on the prevention of postpartum dyspareunia in primiparous women.

    Methods

    This randomized clinical trial study was conducted on 76 primiparous women referred to Rafsanjan Comprehensive Health Service Centers from January 2017 to May 2018. They were randomly selected as available two weeks after delivery and divided into two groups (n=38 in each group) of receiving 500 mg fennel capsules twice a day for 8 weeks and placebo group. Four and eight weeks after the intervention, both groups were examined in terms of dyspareunia by the Marinoff scale. Data were analyzed by SPSS (version 21) and paired-T and Independent t-test and Chi-square test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The mean dyspareunia score 4 weeks after the intervention in fennel and placebo groups was 0.69 ± 0.61, 0.83 ± 0.69, respectively (p= 0.430) and 8 weeks after the intervention was 0.50 ± 0.57 and 0.70 ± 0.65, respectively (p=0.211). The difference between the mean dyspareunia scores 4 and 8 weeks after delivery was statistically significant in the intervention group (p=0.011). This difference was not significant between the two groups.

    Conclusion

    Taking 500 mg fennel capsules twice a day from the second week after delivery has no effect on the prevention of postpartum dyspareunia. Further studies are suggested in this area.

    Keywords: Foeniculum vulgare, postpartum dyspareunia, Primiparous
  • Azadeh Azadi Moghtader, Seyedeh Zahra Masoumi *, MohammadReza Razavi, Samereh Ghelichkhani, Khodayar Oshvandi, Zahra Maghsoudi, Arezoo Shayan Pages 79-90
    Introduction

    Sleep disorder is one of the common disorders during pregnancy and it is important to identify effective interventions to improve the health of pregnant women. The present study was conducted aimed to determine the effect of acupressure on the sleep quality of pregnant women in the third trimester of pregnancy.

    Methods

    This clinical trial study was conducted in 2018 on 60 pregnant women in the third trimester of pregnancy referring to the health centers in Hamedan city. The study tools were Pittsburgh Sleep Quality Index Questionnaire and Visual Linear Pain Scale Questionnaire. The subjects were placed in two groups of test and control. In the test group, acupressure was applied to real points for 3 weeks, and in the control group, acupressure was applied to false points for 3 weeks. Both groups completed the visual linear pain scale questionnaire before and after the intervention. Data were analyzed by SPSS statistical software (version 18) and Mann-Whitney, Fisher's exact and repeated measurement analysis. P<0.05 was considered as a significant level.

    Results

    There was no significant difference between the two groups before the intervention in terms of sleep quality and other investigated variables (p=0.691). The effect of the intervention over time in improving the quality of night and daytime sleep was significant between the two groups (p<0.001), but the mutual effect of the intervention between the two groups did not show a difference in the duration of daytime sleep (p=0.534).

    Conclusion

    Acupressure can improve the quality of night and day sleep in pregnant women in the third trimester of pregnancy, so this method can be used as an auxiliary method in improving the sleep disorder of pregnant women.

    Keywords: Acupressure, pregnancy, Sleep Quality
  • Pourya Adibi, Navid Kalani, Bibi Mona Razavi, Somayeh Mehrpour, Tayyebeh Zarei, Mehrdad Malekshoar, Samira Zanbagh, Majid Vatankhah * Pages 91-112
    Introduction

    Nowadays, cesarean section is one of the common obstetric surgeries and one of the most common surgeries in women. Many pharmacological and non-pharmacological methods are used in cesarean surgery to control pain. This review study was performed aimed to review the pharmacological and non-pharmacological methods of pain control in women undergoing cesarean surgery.

    Methods

    In this narrative review study, to find the relevant studies, Persian language databases of "SID, Magiran" and "Google Scholar" was searched with the Persian key words of pharmaceutical, non-pharmacological methods, pain control, pain and cesarean section.

    Results

    In this study, 74 articles in two categories of pharmacological and non-pharmacological methods were examined. Drugs which were studied in pharmaceutical methods include: opiates, non-steroidal anti-inflammatories, local anesthetics, regulators of sleep and wake cycles, intravenous sedatives, benzodiazepines, antifibrinolytics, NMDA antagonists and antidopaminergic. Non-pharmacological methods include: aromatherapy, music therapy, sports exercises, foot reflexology, auriculotherapy, massage, touch therapy, keeping the peritoneum open, kangaroo contact, Benson relaxation and electrical stimulation of the nerve through the skin (TENS).

    Conclusion

    The present study conducted a general review to collect all the pharmacological and non-pharmacological methods of controlling pain after cesarean section which has been reported in most of the reviewed studies to be effective for pain control; however, it is not possible to determine possible risks or to rank the interventions, and more studies are needed. But the attending physician can choose among the methods based on the condition of patient.

    Keywords: Caesarean section, Non-pharmacological methods, Pharmacological methods, Postoperative pain
  • Seyedeh Adeleh Rahmanian, Morvarid Irani *, Maryam Aradmehr Pages 113-127
    Introduction

     Every woman during her life may experience life-threatening bleeding such as bleeding during pregnancy, childbirth and after delivery, or bleeding which is less life-threatening but overshadows the woman's life, such as abnormal uterine bleeding (AUB). Regarding to the importance of preventing and controlling the obstetrics bleeding and the need to find an effective and low-complication treatment method, this systematic review was conducted with aim to determine the effect of herbal medicines on gynecological and obstetric hemorrhages.

    Methods

    In this systematic review study, all the related studies (based on PRISMA) were searched in databases of clinical randomized registration center and PubMed, Magiran, Medlib, SID, IranMedex, Scopus, and Google scholar using the key words of ( Plantago major, plantain, Plantago (lanceolate), Punica granatum, Persian gulnar, Ginger, Zingiber officinale, Chamomile, Achillea millefolium, Grape Seed, cumin (cuminum), Anethum graveolens (dill), Foeniculum (Fennel), Vitex (Chasteberry), postpartum hemorrhage, Menstrual bleeding, bleeding, menorrhagia, randomized clinical trial, and traditional medicine without time limitation until Nov 2021. Data were analyzed qualitatively.

    Results:

     In this study, 148 articles were extracted. Also, 28 clinical trials which received Jedad score ≥ 3 and met the inclusion criteria entered the study. The articles related to 10 types of medicinal plants with a sample size of 2666 people were studied. According to the results, the studied plants were effective in reducing gynecological and obstetric hemorrhages.

    Conclusion

     The medicinal plants studied in this study can be used for preventing and controlling bleeding in women. However, judging the definite effect of these interventions definitely requires more extensive studies.

    Keywords: Bleeding, Clinical trial, Medicinal Plants, Menorrhagia, Menstruation, Postpartum Hemorrhage
  • Haniyeh Lorzadeh Amin, Morvarid Noormohammadi, Ghazaleh Eslamian * Pages 128-138
    Introduction

    Polycystic ovary syndrome is a major cause of anovulation and infertility in women that is associated with chronic diseases such as obesity, insulin resistance, diabetes, cardiovascular disease, and fatty liver disease. This systematic review was performed aimed to determine the effects of ketogenic diet on the outcomes of polycystic ovary syndrome.

    Methods

    In this systematic review, the keywords of “polycystic ovary syndrome”, “ketogenic diet”, “low carbohydrate diet”, and “clinical trials” were searched in databases of Medline, PubMed, Science Direct, Magiran, ISD, ISC and Cochrane in English and Persian language without time restrictions. Then, the articles relevant to the study's aim were reviewed.

    Results

    In this research, 4 studies were examined. The results showed that following a ketogenic diet in patients with polycystic ovary syndrome may reduce the risk of cardiovascular diseases in these patients by lowering weight and body mass index, blood pressure, serum total cholesterol, and triglycerides.

    Conclusion

    Long-term adherence to a ketogenic diet may result in weight loss, improved insulin resistance, and serum lipid profile disorders in patients with polycystic ovary syndrome. Clinical trials are suggested to evaluate the effects of ketogenic diet on these metabolic and endocrine factors in PCOS women.

    Keywords: Carbohydrate-restricted diet, Infertility, Ketogenic diet, Polycystic ovary syndrome