فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 54 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ژیلا نظری*، محمد صدقی، حامد نریمانی صفحات 5-25

    به منظور بررسی اثر اسید هیومیک، نانوذرات آهن و سیلیکون بر سهم فرآیند انتقال مجدد و فتوسنتز جاری در عملکرد گندم در شرایط شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه پژوهشی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1400 انجام شد. عوامل آزمایشی شامل سطوح شوری (عدم استفاده از شوری به عنوان شاهد، شوری 35 و 70 میلی مولار توسط NaCl)، محلول پاشی نانوذرات در چهار سطح (عدم محلول پاشی به عنوان شاهد، محلول پاشی 8/0 گرم در لیتر نانو اکسید آهن، محلول پاشی 40 میلی گرم در لیتر نانوذرات سیلیکون و کاربرد هم زمان 8/0 گرم در لیتر نانواکسید آهن و 40 میلی گرم در لیتر نانو سیلیکون) و محلول پاشی اسید هیومیک (محلول پاشی با آب به عنوان شاهد و محلول پاشی سه گرم در لیتر) بودند. نتایج نشان داد کاربرد هم زمان اسید هیومیک و محلول پاشی 40 میلی گرم نانواکسید آهن و سیلیکون در شرایط عدم اعمال شوری، انتقال ماده خشک از ساقه (70/31 درصد) و اندام هوایی (17/22 درصد) را کاهش و فتوسنتز جاری، سهم فتوسنتز جاری در عملکرد دانه، شاخص سطح برگ، حجم و وزن ریشه، بیوماس کل و عملکرد تک بوته (به ترتیب 20/76، 14/26، 02/61، 70/64، 68/46، 06/68 ، 97/46 درصد) را نسبت به شرایط عدم کاربرد محلول پاشی اسید هیومیک و نانواکسید آهن و سیلیکون تحت شرایط شوری 70 میلی مولار خاک افزایش داد. به نظر می رسد محلول پاشی اسید هیومیک و نانواکسید آهن و سیلیکون می تواند با بهبود فتوسنتز جاری، سرعت فتوسنتز جاری، شاخص سطح برگ، حجم و وزن ریشه و بیوماس کل عملکرد دانه گندم تحت شرایط شوری خاک را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: اسید هیومیک، بیوماس کل، فتوسنتز، گندم و نانو اکسید
  • محمد عزیز رضایی، بابک پاساری*، خسرو محمدی، اسعد رخزادی، عزت کرمی صفحات 27-43

    کمبود آب مهم ترین عامل کاهش عملکرد نخود دیم به شمار می رود. بنابراین افزایش دسترسی به منابع آب موجود و افزایش بهره وری مصرف آب از طریق به کارگیری میکروارگانیسم های بهبود دهنده افزایش جذب آب مانند میکوریزا و ترکیبات کاهش دهنده تعرق مانند کیتوزان و همچنین تنظیم کننده رشد سایکوسل بسیار حایز اهمیت است. این آزمایش در مجاورت سایت هواشناسی ورمهنگ کامیاران واقع در شمال غرب ایران طی دو سال زراعی 96-1394 صورت گرفت. آزمایش به صورت اسپلیت پلات-فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. در این مطالعه فاکتور اصلی شامل تلقیح میکوریزا (عدم تلقیح: کنترل و تلقیح با استفاده از قارچ Glomus intraradices) و فاکتور فرعی شامل کاربرد کیتوزان (صفر، 5/0 و یک گرم در لیتر) و کاربرد سایکوسل (صفر، 5/0 و یک گرم در لیتر) بودند. 10 روز پس از محلول پاشی سایکوسل و کیتوزان (60 روز پس از کاشت)، صفات فیزیولوژیکی از قبیل: رنگیزه های فتوسنتزی شامل کلروفیل a،  bو کاروتنویید، محتوای نسبی آب برگ، دمای کانوپی، پرولین برگ، آنزیم پراکسیداز و همچنین در مرحله رسیدگی کامل، عملکرد دانه اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که صفات محتوی نسبی رطوبت برگ، کلروفیل a، b، پرولین، پراکسیداز و عملکرد دانه تحت اثر برخی از تیمارهای آزمایشی و برهم کنش آن ها اختلاف معنی داری در سطح پنج و یک درصد نشان دادند. به طوری که کلروفیل a در سال اول و کلروفیل b در سال دوم تحت اثر برهم کنش میکوریزا × کیتوزان × سایکوسل افزایش معنی داری نشان دادند. محتوی نسبی آب تحت اثر سایکوسل در سال اول و تحت اثر تلقیح با میکوریزا در سال دوم افزایش معنی داری یافت. تلقیح با میکوریزا در سال دوم ضمن کاهش دمای کانوپی، میزان پرولین را به میزان 07/21 درصد افزایش داد. محلو ل پاشی با سایکوسل نیز میزان پراکسیداز را در سال دوم به میزان 43/13 درصد کاهش داد ولی تحت اثر برهم کنش میکوریزا × کیتوسان × سال میزان پراکسیداز در طی هر دو سال زراعی افزایش حاصل نمود. در نهایت در سال اول عملکرد دانه تحت اثر برهمکنش تلقیح میکوریزا × سایکوسل (یک گرم در لیتر) در مقایسه با شاهد 05/24 درصد افزایش یافت. بر اساس نتایج این آزمایش کاربرد قارچ میکوریزای گلوموس اینترارادیسس قبل از کاشت و محلو ل پاشی سایکوسل به میزان یک گرم در لیتر در مرحله قبل از گل دهی نخود دیم در منطقه کامیاران توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: سایکوسل، کلروفیل، کیتوزان، میکوریزا و نخود
  • حسن نیسی، محمد رفیعی الحسینی*، محمودرضا تدین، سید رضا احمدپور، اکبر کریمی صفحات 45-62

    به منظور بررسی اثر منابع مختلف کود های آلی و نیتروژن بر برخی ویژگی های فیزیولوژیکی، کمی و کیفی برنج در کشت مستقیم، آزمایشی مزرعه ای در سال زراعی 1400-1399، به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در اهواز انجام شد. فاکتور اصلی کاربرد کودهای آلی در سه سطح (اسید هیومیک، اسید فولویک و تیمار شاهد) و کاربرد کود نیتروژن در شش سطح (کود اوره گرانوله، کود اوره با پوشش گوگردی، کود سولفات آمونیوم، محلول اوره و نیترات آمونیوم، ترکیب کود اوره با پوشش گوگردی و کود اوره گرانوله و عدم مصرف هیچ گونه کود نیتروژنه به عنوان تیمار شاهد) به عنوان فاکتور فرعی بودند. مقایسه میانگین اثرهای ساده نشان داد که بیش ترین درصد پروتیین کل برگ، عملکرد شلتوک، وزن هکتولیتر، طول دانه شلتوک، عرض دانه سفید پس از پخت و کم ترین درصد خرد شدن دانه ها پس از سفید شدن در کاربرد اسید هیومیک مشاهده شد. افزایش عملکرد شلتوک، طول دانه شلتوک و عرض دانه سفید پس از پخت در تیمار کاربرد اسید هیومیک در مقایسه با شاهد به ترتیب 4/19، 4/5 و 6/5 درصد بود. بیش ترین درصد پروتیین کل برگ، طول دانه شلتوک، عرض دانه سفید پس از پخت و کم ترین درصد خرد شدن دانه ها پس از سفید شدن با کاربرد اوره با پوشش گوگردی و یا اوره با پوشش گوگردی همراه با اوره گرانوله به دست آمد. مقایسه میانگین برهم کنش فاکتورها نشان داد که بیش ترین شاخص سطح برگ به تیمار کاربرد اوره با پوشش گوگردی و یا کاربرد اوره با پوشش گوگردی همراه با اوره گرانوله × کاربرد اسید فولویک و بیش ترین میزان کلروفیل a، b، کاروتنوییدها و طول دانه سفید پس از پخت به تیمار کاربرد اوره با پوشش گوگردی همراه با اوره گرانوله × کاربرد اسید هیومیک تعلق داشت. به نظر می رسد فراهمی نیتروژن در خاک در مراحل مختلف رشد و نمو برنج تحت کاربرد تیمارهای کودهای نیتروژنی و بهبود ویژگی های خاک در اثر کاربرد کودهای آلی و در نتیجه دستیابی کافی به عناصر غذایی، بهبود ویژگی های فیزیولوژیک، کمی و کیفی برنج را در پی داشته است. بر اساس نتایج این آزمایش به نظر می رسد کاربرد ترکیبی اسید هیومیک و یا اسید فولویک همراه با کود اوره با پوشش گوگردی و یا اوره با پوشش گوگردی همراه با اوره گرانوله در شرایط مشابه قابل توصیه باشد.

    کلیدواژگان: اسید فولویک، اسید هیومیک، اوره با پوشش گوگردی، برنج، سولفات آمونیوم، نیترات آمونیوم
  • فیروز نوروزی نیا، محمدحسین انصاری*، هاشم امین پناه، سعید فیروزی صفحات 63-81

    برنج غذای اصلی مردم ایران بوده و تولید این غله مهم در سال های اخیر در برخی از نقاط دچار مشکل شده است. یکی از عوامل تنش زای محیطی که رشد و نمو برنج را تهدید می کند، شور شدن خاک ها است. به همین منظور آزمایش مزرعه ای دوساله، با هدف ارزیابی اثر میکروارگانیسم های محرک رشد بر تحمل برنج به شوری خاک، در مزارع غرقابی برنج دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا در سال های 98-1397 انجام شد. آزمایش به صورت بلوک های کامل تصادفی در دو مکان (در دو خاک شور و نرمال) و تیمارهای آزمایش شامل تلقیح با میکروارگانسیم های محرک رشد گیاه در پنج سطح (سودوموناس پوتیدا؛ سودوموناس فلورسنت؛ قارچ آربوسکولار میکوریزا؛ تیمار تلقیح دوگانه باکتری- قارچ به صورت سودوموناس پوتیدا + سودوموناس فلورسنت + میکوریزا؛ به همراه یک تیمار عدم تلقیح به عنوان شاهد) بود. نتایج تجزیه مرکب نشان داد که اثر میکروارگانیسم ها و شوری خاک بر غلظت سدیم (Na+) و پتاسیم (K+) ریشه، ساقه، برگ های جوان و پیر و عملکرد و اجزای عملکرد معنی دار بود. شوری خاک غلظت Na+ ریشه، ساقه، برگ های جوان و پیر را افزایش داد، در حالی که میکروارگانیسم ها غلظت Na+ در همه اندام ها به جز ریشه را به طور معنی دار کاهش و غلظت K+ را در آن ها به ویژه در برگ های جوان افزایش دادند. همچنین میکروارگانیسم ها عملکرد دانه برنج را در خاک غیر شور، 34-25 درصد در سال اول و 67-21 درصد در سال دوم و در خاک شور 45-22 درصد در سال اول و 67-45 درصد در سال دوم نسبت به تیمار شاهد افزایش دادند. در بین میکروارگانیسم ها، به جز P.putida، سایر میکروارگانیسم ها در اغلب صفات اندازه گیری شده نسبت به شاهد برتری معنی داری نشان دادند. به طورکلی، برای زراعت برنج در خاک شور مناطق شمال ایران، تلقیح P.fluorescens + AM fungi + P.putida توصیه می شود.

    کلیدواژگان: برنج، پتاسیم، سدیم و میکروارگانیسم های مفید خاک
  • سمیه دیرکوندی، حمیدرضا عیسوند*، خسرو عزیزی، امیدعلی اکبرپور صفحات 83-103

    به منظور بررسی امکان کاهش اثرات منفی تنش گرمایی انتهای فصل گندم با استفاده از نانوذرات سیلیس و مایکوریزا، این آزمایش در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی به صورت اسپلیت فاکتوریل در سه تکرار در سال زراعی 99 - 1398 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان اجرا شد. عامل اصلی قطع آبیاری آخر فصل در سه سطح شاهد (آبیاری معمولی)، قطع آبیاری از مرحله گلدهی و قطع آبیاری از مرحله شیری شدن تا انتهای رشد و عامل فرعی اول، نانوذرات سیلیسیم در سه سطح عدم مصرف نانوذرات سیلیسیم، نانوذرات سیلیسیم 40 میلی گرم در لیتر و نانوذرات سیلیسیم 80 میلی گرم در لیتر و عامل فرعی دوم، کود زیستی مایکوریزا در دو سطح عدم استفاده از مایکوریزا و مصرف مایکوریزا بودند. اثر متقابل تیمارهای سه گانه نشان داد که در تیمار آبیاری معمولی + نانوذرات سیلیس 40 میلی گرم در لیتر + مایکوریزا، بیشترین عملکرد دانه (5279 کیلوگرم در هکتار)، وزن هزاردانه (87/36 گرم)، تعداد دانه در سنبله (3/46 عدد)، تعداد سنبله در مترمربع (699 عدد)، عملکرد پروتیین خام دانه و عملکرد بیولوژیک (774 و 15150 کیلوگرم در هکتار) حاصل گردید، از طرفی در تیمار قطع آبیاری در مرحله گلدهی و عدم مصرف نانوذرات سیلیس و مایکوریزا بیش ترین درصد پروتیین خام دانه (33/17 درصد) به دست آمد. شایان ذکر است که بیش ترین شاخص برداشت (70/37 درصد) به تیمار قطع آبیاری در مرحله شیری شدن + 80 میلی گرم نانوذرات سیلیس + تلقیح مایکوریزا تعلق داشت. در این آزمایش بین بیش ترین و کمترین عملکرد دانه، عملکرد پروتیین و عملکرد بیولوژیک اختلاف 45/60، 22/40 و 91/55 مشاهده گردید. نتایج نشان داد که استفاده از کود زیستی مایکوریزا و نانوذرات سیلیس در جهت افزایش کمی و کیفی گندم به خصوص در اواخر فصل رشدمفید واقع شدند. با توجه به این که منابع سیلیس و قارچ مایکوریزا با کمترین هزینه تهیه می گردند، بنابراین پیشنهاد می گردد کشاورزان به منظور تولید بیشتر از نهاده های فوق در کشت گندم استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: آبیاری، اجزای عملکرد، پروتئین، غلات، محرک رشد
  • مهدی نامنی، جسین عجم نوروزی*، محمدرضا داداشی صفحات 105-121

    به منظور بررسی تاثیر زوال بذر، تراکم بوته و برگ زدایی بر صفات مورفولوژیکی، عمکلرد و اجزای عمکلرد گندم رقم نان، آزمایشی در سال های زراعی 96-1395 و  97-1396، در شهر گالیکش در استان گلستان با طول جغرافیایی 26 درجه و 55 دقیقه، عرض جغرافیایی 16 درجه و 37 دقیقه و ارتفاع از سطح دریا 200 متر اجرا گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بود. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح زوال بذر شامل بذر بدون زوال (شاهد) و زوال یافته (72 ساعت در دمای 45 درجه سانتی گراد)، سه سطح تراکم شامل 350، 400 و 450 بذر در مترمربع و برگ زدایی در چهار سطح شامل حذف  کلیه برگ ها، حذف همه برگ ها بجز برگ پرچم و حذف همه برگ ها بجز برگ پرچم و ماقبل، بدون حذف برگ (شاهد) بود. اثرات حذف برگ و پیری تسریع شده وتراکم بذر گندم بر عملکرد و اجزاء آن در سطح یک در صد معنی دار بود. نتایج نشان داد که زوال بذر، عملکرد بیولوژیک، وزن هزار دانه، تعداد سنبله در مترمربع، وزن هزار دانه، عمکلرد دانه و شاخص برداشت را به طور معناداری کاهش داد. بیشترین میزان عملکرد بیولوژیک، وزن هزار دانه، تعداد سنبله در مترمربع، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و شاخص برداشت در تراکم 450 بذر در مترمربع به دست آمد که می توان این تراکم را برای این رقم به عنوان تراکم مطلوب بیان کرد. برگ زدایی باعث کاهش معنی دار عملکرد بیولوژیک، تعداد سنبله در مترمربع، تعداد دانه در سنبله، عمکلرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت گردید.

    کلیدواژگان: بذر، تراکم، برگ زدایی، عملکرد دانه، شاخص برداشت، گندم
  • علی منصوری، حشمت امیدی*، امیر بستانی صفحات 123-138

    غنای بسیار بالای مواد غذایی و مقاومت بسیار بالای کینوا به شرایط مختلف محیطی و تنش ها موجب افزایش توجه به کشت و کار آن در جهان شده است. پژوهش حاضر در سال زراعی 1399-1398 در شهرستان کوهدشت در استان لرستان به صورت کرت های خرد شده فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل سه ژنوتیپ (تیتیکاکا، جیزا 1 و ساجاما) در کرت اصلی و سطوح فاکتوریل شامل روش کاشت (نشاکاری، پرایمینگ بذور با بوریک اسید یک در هزار و کاشت مستقیم بذر) و محلول پاشی بور (محلول پاشی با محلول بوریک اسید یک در هزار و عدم محلول پاشی) بودند. استفاده از روش نشاکاری در کاشت ژنوتیپ های تیتیکاکا، جیزا 1 و ساجاما موجب بهبود صفات مورد مطالعه مانند افزایش ارتفاع بوته (به ترتیب 61/14، 28/11 و 55/50 درصد)، افزایش شاخص سطح برگ (به ترتیب 28/24، 15/30 و 48/17 درصد) کاهش زمان تا 50 درصد گلدهی (به ترتیب  01/34، 2/34 و 83/38 روز) و افزایش عملکرد دانه (به ترتیب 07/46 ، 45/34 و 82/28 درصد) نسبت به روش کاشت مستقیم بذر شد. اثر پرایمینگ نیز بر تمام صفات ژنوتیپ های مورد مطالعه مثبت و معنی دار بود و باعث افزایش عملکرد دانه (8/14 درصد) و کاهش طول دوره رسیدگی (13 روز) شد. همچنین مشخص شد که اثر محلول پاشی بور بر عملکرد دانه معنی دار و مثبت بوده و روش کاشت نشایی اثرات آن را بیش از پیش افزایش داده است. در نهایت ژنوتیپ جیزا 1 برای کاشت در منطقه کوهدشت توصیه گردید

    کلیدواژگان: پرایمینگ بور، شاخص سطح برگ، طول دوره رسیدگی، عملکرد دانه، نشاکاری
|
  • Gila Nazari*, Mohamad Sedgi, Hamed Narimani Pages 5-25

    In order to investigate the effect of humic acid, iron and silicon nanoparticles on the contribution of remobilization process and current photosynthesis in wheat yield under salinity conditions, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design arrangement with three replications in the research greenhouse of University of Mohaghegh Ardabili in 1400. Experimental factors included salinity levels (without salinity as control, salinity of 35 and 70 mM by NaCl), foliar application of nanoparticles at four levels (no foliar application as spray, 0.8 per liter foliar application of nano-ferrous, foliar application of 40 mg / l nanosilicon, combined application of iron nano oxide and silicon nanoparticles) and foliar application of humic acid (spraying with water as control and foliar application of 3 g / l). The results showed that the combined application of humic acid and foliar application of 40 mg of nan0-iron oxide and nanosilicon in the absence of salinity reduced the transfer of dry matter from the stem (31.70%) and shoot (22.17%). Current photosynthesis, share of current photosynthesis in grain yield, leaf area index, root volume and weight, total biomass and single plant yield (76.20, 26.14, 61.02, 64.70, 46.68, 68.06, respectively) (46.97%) compared to the non-application of foliar spraying of humic acid and iron and silicon nanooxides under 70 mM soil salinity conditions. It seems that foliar application of humic acid and nano-oxide of iron and silicon can increase the total grain yield of wheat under soil salinity by improving current photosynthesis, current photosynthesis rate, leaf area index, root volume and weight and biomass.

    Keywords: Humic acid, Nano oxide, Total biomass, photosynthesis, wheat
  • Mohammad Aziz Rezaie, Babak Pasari*, Khosro Mohammadi, Asad Rokhzadi, Ezzat Karami Pages 27-43

    Water shortage is the most important factor in reducing the yield of dryland chickpeas. Therefore, increasing access to available water resources and increasing water use efficiency through the use of microorganisms that improve water absorption, such as mycorrhiza and transpiration-reducing compounds such as Chitosan, as well as regulating the growth of cycocell is very important. This experiment carried out next to Kamyaran-synoptic meteorological site of Varmahang in northwest of Iran during two consecutive years (2016-2018). The experiment was conducted as split plot- factorial in a randomized complete block design at three replications .In this study the main plot consisted of mycorrhiza inoculation )un-inoculation: control and inoculation by Glomus intraradices and sub plot involved chitosan application (0, 0.5 and 1gr/lit) and sub-subplots were foliar application of cycocel (0, 0.5 and 1gr/lit). 10 days after foliar application of Cycocel and chitosan (60 days after sowing), physiological traits such as: photosynthetic pigments including chlorophyll a, b and carotenoids, relative leaf water content, canopy temperature, leaf proline, peroxidase enzyme and also grain yield in stage of full maturity, was measured.  The results showed that traits such as, leaf relative water content, chlorophyll a, b, carotenoid, proline, peroxidase and grain yield showed significant differences at 5 and 1% level by experimental treatments and their interactions. So that chlorophyll a in the first year and chlorophyll b in second year showed a significant increase under the influence of mycorrhiza × chitosan × cycocel interaction. The relative water content increased significantly under the influence of Cycocel and the interaction of chitosan × Cycocel in the first year and under the influence of inoculation with mycorrhiza in the second year. Mycorrhiza inoculation in the second year increased proline levels as 21.07%, while lowering the canopy temperature. Cycocel spraying also increased the peroxidase level by 13.43% in the second year and under the influence of mycorrhiza × chitosan × year interaction, the peroxidase level increased during both cropping years. Finally, in the first year, grain yield increased by 24.05% compared to the control under the interaction influence of mycorrhiza inoculation × Cycocel at 1 g / l concentration. Based on the results of this experiment, the use of mycorrhizal fungus Glomus intraradices before planting and spraying cycocel at a rate of 1 g/l in the pre-flowering stage of dryland chickpeas in Kamyaran region is recommended.

    Keywords: Chickpea, Chitosan, Chlorophyll, Cycocel, Mycorrhiza
  • Hassan Neissi, Mohammad Rafieiolhossaini *, MahmoudReza Tadayon, Sayed Reza Ahmadpour, Akbar Karimi Pages 45-62

    In order to investigate the effect of different sources of organic fertilizers and nitrogen on some of the physiological, quantitive and qualitive characteristics under direct cultivation, a field experiment in the crop season 2020-2021, in a split plot experiment based on a randomized complete block design with three replications were implemented in Ahvaz. the main factor at three levels (humic acid, fulvic acid and control) and the use of nitrogen fertilizer at 6 levels (granulated urea fertilizer, sulfur coated urea, ammonium sulfate fertilizer, urea and ammonium nitrate, sulfur coated urea and granulated urea fertilizer and no application of nitrogen fertilizer as a control) were a secondary factor. Mean comparison of simple effects showed that the highest percentage of total protein of leaf, rice yield, hectoliter weight, rice grain length, white grain width after cooking and the lowest percentage of grain crushing after bleaching were observed by humic acid application. The increase in rice yield, rice grain length and white grain width after cooking in humic acid application treatment compared to the control was 19.4, 5.4 and 5.6 percentage respectively. The highest percentage of total protein of leaf, rice grain length, white grain width after cooking and the lowest percentage of grain crushing after bleaching were obtained by applying sulfur coated urea or sulfur coated urea with granular urea. The mean comparison of interaction effect of the factors on other studied traits showed that the highest leaf area index was observed with the application of sulfur coated urea or the application of sulfur coated urea with granular urea × application of fulvic acid and the highest amount of chlorophyll a, b, carotenoids and white grain length after cooking belonged to the treatment of application of sulfur coated urea along with granular urea × application of humic acid. It seems that the supply and availability of nitrogen in the soil at different growth stages of rice under the application of nitrogen fertilizer treatments and the improvement of soil characteristics due to the use of organic fertilizers and as a result of sufficient access to nutrients at different stages of plant growth and development, improvement of physiological characteristics, has affected the quantity and quality of rice. Based on the results of this experiment, it seems that the combined application of humic acid or fulvic acid with sulfur coated urea fertilizer or sulfur coated urea with granulated urea is recommended in similar conditions.

    Keywords: Fulvic acid, Humic acid, Sulfur coated urea, Rice, Ammonium sulfate, Urea, ammonium nitrate
  • MohammadHossein Ansari* Pages 63-81

    A two-year field experiment was conducted in flooded rice fields of Islamic Azad University, Astara Branch in 2018-2019. Experiments in the form of randomized complete blocks in two places (in saline and normal soils) and experimental treatments including inoculation with plant growth-promoting microorganisms at five levels (Pseudomonas putida; Pseudomonas fluorescent; Arbuscular mycorrhiza; P. putida + P. fluorescent + mycorrhiza; as well as a non-inoculation treatment as a control). The results of the combined analysis showed that the effect of microorganisms and soil salinity on sodium (Na+) and potassium (K+) concentrations of roots, stems, young and old leaves, and yield and yield components were significant. Soil salinity increased Na+ concentrations in roots, stems, young and old leaves, while microorganisms significantly decreased Na+ concentrations in all organs except roots and increased K+ concentrations in them, especially in young leaves. Also, microorganisms increased rice grain yield in normal soil by 34% -25% in the first year and 67% -21% in the second year and in saline soil by 45% -22% in the first year and 67% -45% in the second year compared to the treatment. Witnesses increased. Among microorganisms, except P. putida, other microorganisms showed significant superiority over control in most of the measured traits. In general, P. fluorescens + AM fungi + P.putida inoculation is recommended for rice cultivation in saline soils of northern Iran.

    Keywords: Rice, potassium, sodium, Soil beneficial microorganisms
  • Somayeh Direkvandy, Hamidreza Eisvand*, Khosro Azizi, Omidali Akbarpour Pages 83-103

    In order to investigate the possibility of reducing the negative effects of heat stress at the end of the wheat season by using Silicon nanoparticles and mycorrhiza, this experiment was carried out in a split form in the form of a Randomized Complete Block Design in three replications in the crop year 2018-2019 in the research farm of the Faculty of Agriculture of Lorestan University. The main factor is the interruption of irrigation at the end of the season in the three control levels (normal irrigation), the interruption of irrigation from the flowering stage and the interruption of irrigation from the milking stage to the end of growth and the first secondary factor, silicon nanoparticles in the three levels of not using silicon nanoparticles, silicon nanoparticles 40 mg/liter and silicon nanoparticles 80 mg/liter and the second factor was mycorrhiza biofertilizer in two levels of not using mycorrhiza and using mycorrhiza. The interaction effect of three treatments showed that in the treatment of normal irrigation + Silicon nanoparticles 40 mg/liter + mycorrhiza, the highest seed yield (5279 kg/ha), 1000 seed weight (36.87 grams), number of seeds per spike (46.3 units), the number of spikes per square meter (699 units), raw protein yield and biological yield (774 and 15150 kg/ha) were obtained, on the other hand, in the treatment of stopping irrigation in the flowering stage and not using silicon nanoparticles and mycorrhiza, the most The percentage of crude seed protein (17.33%) was obtained. it is worth mentioning that the highest harvest index (37.70%) belonged to the treatment of stopping irrigation at the milking stage + 80 mg/liter of silicon nanoparticles + mycorrhizal inoculation. In this experiment, differences of 60.45, 40.22 and 55.91 were observed between the highest and lowest seed yield, protein yield and biological yield. The results showed that the use of mycorrhiza biofertilizer and Silicon nanoparticles were useful for increasing the quantity and quality of wheat, especially at the end of the growing season. Considering that the sources of Silicon and mycorrhizal fungi are obtained at the lowest cost, therefore, it is suggested that farmers use the above inputs in wheat cultivation in order to produce more.

    Keywords: irrigation, cereal, growth promoter, protein, yield components
  • Mehdi Namani, Hossein Ajam Norouzi*, MohamadReza Dadashi Pages 105-121

    In order to investigate the effect of seed decay, plant density and defoliation on morphological, yield and yield components of bread cultivar, an experiment in the cropping years 2016-17 and 2017-2017, in Galikesh city of Golestan province with a longitude of 26 degrees and 55 minutes, Latitude 16 degrees and 37 minutes and altitude 200 meters above sea level. The experiment was a factorial randomized complete block design with three replications. Experimental treatments included two levels of seed decay including decayed (control) and decayed seeds (72 hours at 45 ° C), three density levels including 350, 400 and 450 seeds per m2 and decolonization at four levels including removal of all leaves, removal of all Leaves except flag leaf and delete all leaves except flag leaf and before, without leaf removal (control). The simple effects of accelerated leaf removal and accelerated aging and wheat seed density on yield and its components were significant at the level of one percent. The results showed that seed degradation significantly reduced biological yield, 1000-seed weight, number of spikes per square meter, 1000-seed weight, grain yield and harvest index. The highest biological yield, 1000-seed weight, number of spikes per square meter, number of seeds per spike, 1000-seed weight, grain yield and harvest index were obtained at a density of 450 seeds per square meter, which can be expressed as the desired density for this cultivar. Decolorization significantly reduced biological yield, number of spikes per square meter, number of seeds per spike, grain yield, biological yield and harvest index.

    Keywords: Seed, Density, Decolorization, Grain yield, Harvest index, Wheat
  • Ali Mansouri, Heshmat Omidi*, Amir Bostani Pages 123-138

    The high richness of food and the high resistance of quinoa to various environmental conditions and stresses have increased attention to its cultivation worldwide. The current research was carried out in the crop year of 2018-2019 in Kohdasht city in Lorestan province in the form of factorial split plots in randomized complete block design with three replications. The test factors include three genotypes (Titicaca, Giza 1, and Sajama) in the main plot and factorial levels including planting method (transplanting, seed priming with boric acid 1000ppm and direct sowing) and boron spraying (spraying with boric acid solution 1000ppm and no foliar spraying). The use of the transplanting method in planting Titicaca, Giza 1, and Sajama genotypes improves the studied traits such as increasing plant height (respectively 14.61, 11.28, and 50.55 percent), increasing leaf area index (respectively 24.28, 30.15 and 17.48 percent) reducing the time up to 50 percent of flowering (34.01, 34.2 and 38.83 days, respectively) and increasing seed yield (46.07, 34.45 and 28.82 percent, respectively) compared to the direct sowing method. The priming effect was also positive and significant on all traits of the studied genotypes, increased seed yield (14.8%), and reduced the ripening period (13 days). It was also found that the effect of boron foliar spraying on seed yield was significant and positive, and the method of transplanting increased its effects even more. Finally, Giza 1 genotype was recommended for planting in the Kohdasht region.

    Keywords: Boron priming, length of the maturity period, leaf area index, seed yield, transplanting