فهرست مطالب

علوم غذایی و تغذیه - سال بیستم شماره 1 (زمستان 1401)

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال بیستم شماره 1 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزانه کمالی، مهشید جهادی*، الهام خسروی، نفیسه قاسمی سپرو صفحات 5-14
    مقدمه

    از بین میکروارگانیسم های تولیدکننده رنگ دانه، Monascus purpureus به دلیل تولید رنگ دانه های قرمز و نارنجی با خواص درمانی در بیماریهای سرطان، التهاب، دیابت و پیشگیری و کاهش چربی اهمیت دارد.
     

    مواد و روش ها

    در این پژوهش تاثیر سه عامل جایگزینی ضایعات نشاسته سیب زمینی (100- 20 درصد)، مقدار کلریدسدیم (14-6 گرم) و زمان تنش حرارتی سوسپانسیون اسپوری (90-50 ثانیه) بر رشد قارچ M. purpureus و تولید رنگدانه های قرمز و نارنجی در شرایط دمای 30 درجه سلسیوس در کشت غوطه وری توسط طرح مرکب مرکزی در سطح اطمینان 95 درصد مورد مطالعه قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد افزایش جایگزینی ضایعات نشاسته سیب زمینی تا 50 درصد به طور معنی داری رنگدانه های قرمز و نارنجی را کاهش و تولید زیست توده را افزایش داد (05/0<p). از طرفی افزایش زمان تنش حرارتی سوسپانسیون اسپوری تا 73 ثانیه و افزایش میزان کلریدسدیم در غلظت بالای 9 گرم در لیتر تولید زیست توده و رنگدانه های قرمز و نارنجی را به طور معنی داری افزایش داد (05/0<p). در دو نقطه ی بهینه با میزان جایگزینی ضایعات نشاسته سیب زمینی (3/20 و 5/42) (درصد)، مدت زمان تنش حرارتی سوسپانسیون اسپوری (65 و 81) (ثانیه) و غلظت کلرید سدیم (12 و 6) (گرم در لیتر) به ترتیب میزان زیست توده (g/l)، رنگ دانه های قرمز و نارنجی (OD/l) در نقطه بهینه یک (24/5، 55/4 و 3/5) و در نقطه بهینه دو (55/4، 37/4 و 4/5) بدست آمد.

    نتیجه گیری

    از آنجایی که جایگزینی ضایعات نشاسته سیب زمینی، تولید زیست توده را افزایش اما تولید رنگدانه های قرمز و نارنجی توسط Monascus purpureus را کاهش داد، ضایعات نشاسته سیب زمینی باید در سطح بهینه در محیط کشت استفاده شود تا بهترین بهره وری تولید به دست آید.

    کلیدواژگان: ضایعات نشاسته سیب زمینی، کشت غوطه وری، موناسکوس پورپورئوس
  • الهام آذرپژوه، پروین شرایعی، شهین زمردی*، هدیه یزدانفر، سودابه شرایعی صفحات 15-26
    مقدمه

    در سال های اخیر استفاده از اسانس پوست مرکبات به عنوان نگهدارنده طبیعی در مواد غذایی به طور گسترده ای مورد توجه قرار گرفته است. روش های متعددی برای استخراج اسانس پوست پرتقال وجود دارد که یکی از این روش ها استفاده از امواج فراصوت می باشد. در این تحقیق هدف بهینه سازی شرایط استخراج اسانس با روش فراصوت از پوست پرتقال رقم تامپسون با استفاده از روش سطح پاسخ می باشد.

    مواد و روش ها:

     متغیرهای مستقل شامل شدت فراصوت، زمان و دمای فرایند به ترتیب در سه سطح 20، 60 و 100 درصد، 5، 10 و 15 دقیقه و 25، 35 و 45 درجه سانتی گراد بود. راندمان استخراج، ترکیبات فنلی کل و قدرت گیرندگی رادیکال آزاد اسانس و تاثیر بازدارندگی آن بر کپک آسپرژیلوس نایجر تعیین شد.

    یافته ها: 

    شرایط بهینه برای استخراج اسانس پوست پرتقال، شدت فراصوت 60 درصد و زمان فرایند 19 دقیقه و دمای 35 درجه سانتی گراد تعیین شد. در این شرایط راندمان استخراج، میزان ترکیبات فنلی و قدرت گیرندگی رادیکال آزاد به ترتیب 09/13 درصد، 16/42 میلی گرم بر 100 گرم و 55 درصد به دست آمد. مقادیر تجربی با مقادیر پیش بینی شده مطابقت خوبی داشت. همچنین میانگین قطر هاله عدم رشد کپک آسپرژیلوس نایجر تحت تاثیر اسانس پوست پرتقال در شرایط بهینه و سوربات پتاسیم به ترتیب، 5/18 و 3/18 میلی متر گزارش شد. بنابراین، اسانس پوست پرتقال در غلظت برابر با سوربات پتاسیم (1000 میلی گرم بر میلی لیتر) دارای خاصیت ضد قارچی بود.

    نتیجه گیری: 

    اسانس پوست پرتقال دارای منبع بالقوه ای از مواد فعال مانند پلی فنل ها است که به دلیل خواص آنتی اکسیدانی خود مشهور هستند. روش فراصوت یک روش موثر برای استخراج این ترکیبات است. همچنین می توان از اسانس پوست پرتقال در نگهداری مواد غذایی به جای نگهدارنده های شیمیایی و سنتزی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پوست پرتقال، ترکیبات موثره ضدقارچی، فراصوت
  • حسن الجزائری، آسا ابراهیمی* صفحات 27-38
    مقدمه

    تحقیقات سالهای اخیر نشان میدهد که ترکیبات فیتوشیمیایی بعنوان ترکیبات آنتی اکسیدان و ضد میکروبی در مواد غذایی حایز اهمیت هستند و بکار گیری فرمولاسیون های مبتنی بر نانو حامل ها در رهایش کنترل شده و حفاظت از این ترکیبات راهکاری موثر برای حفظ این خواص محسوب می شود. در این پژوهش موسیر ایرانی به نام علمی  Allium stipitatum Regel بدلیل داشتن مواد فیتوشیمیایی منحصر به فرد این گیاه استفاده شده است. هدف از این تحقیق تهیه و مشخصه یابی ساختاری نانوفیتوزوم  سنتز شده حاوی ترکیبات فیتوشیمیایی موسیر و اثرات ضد میکروبی آن در مقایسه با عصاره موسیر می باشد.

    مواد و روش ها

    عصاره آبی الکلی موسیر از گیاه خشک شده بدست آمد. با روش هیدروکسیون لایه نازک ساختار نانوفیتوزوم آن تهیه شد. ساختار نانوفیتوزوم سنتز شده توسط میکروسکوپ SEM و زتاسایزر (DLS)  بررسی شد. در نهایت سنجش خواص ضد میکروبی بر روی باکتریهای اشریشیا کلی، مورد بررسی قرار گرفت. سنجش ضد باکتری با کمک آزمونهای MIC و MBC برای نمونه عصاره موسیر و نانوفیتوزوم غلظت های متوالی از نمونه انجام گرفت.

    یافته ها

    بررسی های ساختار نانوفیتوزوم حاکی از شکل کروی و اندازه 5-10 نانومتر نانوفیتوزوم ها بود. پراکندگی نانوفیتوزوم در محیط کلوییدی به شکل مناسب و شاخص PDI برابر با معادل 0.586 دیده شد. نتیجه آزمون های میکروبی نشان داد که اثر نانوفیتوزوم بر روی باکتری ها قدرت آنتی میکروبیال نانوفیتوزوم به شکل معنی داری نسبت به عصاره موسیر بر روی نمونه های  اشریشیا کلی بیشتر می باشد.

    نتیجه گیری

    این تحقیق اثر نانوفیتوزوم بدست آمده عصاره موسیر بعنوان یک نانوبیوساختار آنتی میکروبیال را به اثبات میرساند.

    کلیدواژگان: اشریشیا کلی، عصاره، موسیر، نانوفیتوزوم
  • فاطمه صابر باغبان، شاهرخ شعبانی*، رضا عزیزی نژاد صفحات 39-48
    مقدمه

    ضایعات میگو می توانند به عنوان ارزان ترین مواد اولیه جهت استخراج رنگدانه های کاروتنوییدی آستاگزانتین قرمز و جایگزینی با رنگ های مصنوعی استفاده شوند. در پژوهش حاضر هدف ارزیابی عوامل موثر بر راندمان استخراج آنتی اکسیدان آستاگزانتین از ضایعات میگوی پاسفید غربی بود.

    مواد و روش ها:

     در این پژوهش استخراج با نسبت ماده جامد (میگوی پخته/خشک/آسیاب/الک) به حلال اتانول (g/ml) در 3 سطح یک به پنج، یک به هفت و یک به نه، با مدت زمان همزدن 1، 5 و 10 دقیقه در حمام فراصوت در 3 سطح 10 ، 20 و 30 دقیقه و دمای سانتریفیوژ 4، 12 و 21 درجه سلسیوس با 3 بار تکرار انجام گردید. پس از بررسی راندمان استخراج کاروتنویید ضایعات خشک و تر در دستگاه اسپکتوفتومتر، بهترین روش استخراج از طریق تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS.20 به روش میانگین چند دامنه ای دانکن، انتخاب شد و در پایان آستاگزانتین تیمار 1(پخته /خشک /آسیاب/الک) و تیمار2 (خام/آسیاب) با دستگاه ‏ HPLC بهینه سازی، خالص سازی، اندازه گیری و شناسایی شدند و تیمار بهینه انتخاب گردید.

    یافته ها:

     آزمایش ها نشان داد نسبت نمونه به حلال 1:5 و یک دقیقه زمان همزدن، 10 دقیقه فراصوت و سانتریفیوژ 21 درجه سلسیوس برای استخراج بهینه مناسب می باشد. داده های حاصل از آنالیز HPLC نیز نشان داد، آستاگزانتین حاصل از استخراج تیمار1mgastaxanthin/gextract 3 و تیمار2mgastaxanthin/gextract 7/2 بوده است.

    نتیجه گیری

    از ضایعات میگو می توان به عنوان مواد اولیه دردسترس و اقتصادی جهت استخراج رنگدانه های کاروتنوییدی و جایگزینی آنها با رنگ ها و آنتی اکسیدان های مصنوعی در صنعت غذا استفاده نمود.

    کلیدواژگان: استخراج آستاگزانتین، ضایعات میگو، کاروتنوئید، میگو پا سفید غربی، HPLC
  • پیمان رجایی، لیلا ناطقی*، فاطمه زارعی صفحات 49-69
    مقدمه

    امروزه قارچ در خیلی از کشورهای جهان به عنوان یک منبع غذایی رایج مورد استفاده قرار می گیرد. قارچ های خوراکی ماندگاری کمی دارند. هدف از این تحقیق استفاده از بسته بندی اتمسفر اصلاح شده با نسبت های مختلف بر خواص فیزیکوشیمیایی و ارزش تغذیه ای قارچ دکمه ای می باشد.

    مواد و روش ها:

      در این پژوهش نمونه های قارچ در بسته بندی با پوشش پلی پروپیلنی قرار گرفتند و بسته ها با ترکیب های گازی 100 درصد اکسیژن، 25 درصد اکسیژن با 75 درصد نیتروژن، 50 درصد اکسیژن با 50 درصد نیتروژن و همچنین 25 درصد اکسیژن، 25 درصد دی اکسید کربن و 50 درصد نیتروژن پر و بسته بندی شدند. نمونه شاهد نیز قارچ دکمه ای بسته بندی شده با پوشش پلی پروپیلن و فاقد اتمسفر اصلاح شده (شاهد) بود. ویژگی های مورد بررسی شامل درصد کاهش وزن، درصد اسیدهای آمینه آزاد، درصد آسکوربیک اسید، غلظت پلی ساکاریدها، شدت تنفس، اندیس رسیدگی، ضریب قهوه ای شدن، خصوصیات رنگ سنجی و خصوصیات حسی در روز اول، پنجم، دهم و پانزدهم نگهداری درC4º مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که شاخص های افت وزن، آمینو اسید آزاد، آسکوربیک اسید و شاخص روشنایی قارچ دکمه ای در طی زمان نگهداری به طور معنی داری (05/0≥p)  کاهش و شدت تنفس، ضریب قهوه ای شدن، زردی و قرمزی به طور معنی داری (05/0≥p) افزایش یافت. کلیه شاخص های حسی بافت، فساد و بدبویی، رنگ ظاهری و پذیرش کلی نیز در طی 15 روز بسته بندی با کاهش معنی داری مواجه بودند (05/0≥p). در بین تیمارهای قارچ دکمه ای شرایط گازی 25 درصد اکسیژن، 25 درصد دی اکسید کربن و 50 درصد نیتروژن دارای کمترین میزان تغییرات در طی زمان نگهداری نسبت به روز اول بوده و قابلیت محافظت بالاتری از قارچ دکمه ای نشان داد و تیمار شاهد دارای بالاترین میزان افت در طی زمان نگهداری بود. همچنین تیمار 25 درصد اکسیژن با 75 درصد نیتروژن و تیمار 50 درصد اکسیژن با 50 درصد نیتروژن اختلافات معنی داری در طی 15 روز نگهداری نشان ندادند (05/0<p).

    نتیجه گیری

    بسته بندی با شرایط گازی 25 درصد اکسیژن، 25 درصد دی اکسید کربن و 50 درصد نیتروژن به عنوان تیمار بهینه معرفی می گردد.

    کلیدواژگان: اتمسفر اصلاح شده، پوشش پلی پروپیلن، قارچ دکمه ای
  • میثم سلطانی زنوزی* صفحات 71-78
    مقدمه

    فرآیند پاربولینگ، هیدروترمال شلتوک و یا برنج قهوه ای از جمله فرآیندهای مهم در صنعت برنج است و شامل سه مرحله اصلی خیساندن در آب، بخاردهی و در نهایت خشک کردن دانه ها میباشد. با توجه به افزایش هضم پذیری دانه ها به دلیل ژلاتیناسیون نشاسته، دستیابی به یک سطح ژلاتیناسیون مناسب، فرآیند خیساندن یک مرحله اساسی و ضروری در پاربویلینگ است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش واریته برنج فجر از مزارع کشاورزی شهر گرگان جمع آوری گردید و در دماهای 35، 45، 55 و 60 درجه سانتیگراد خیسانده شدند. در مقاطع زمانی مختلف نمونه گیری انجام شد. دمای ژلاتیناسیون دانه های برنج فجر قبل از انجام فرآیند پاربویلینگ با محاسبه ثابت نفوذ جرمی آب شلتوک ها با مدل فیک مدلسازی استفاده شد. سپس تعیین دمای تقریبی ژلاتیناسیون دانه ها با معادله آرینیوس تعیین شد.

    یافته ها

    داده های بدست آمده از جذب، بر حسب محتوای رطوبت خشک تحت شرایط آزمایشگاهی با معادله فیک برازش مناسبی داشت و این مدل رفتار جذب آب نمونه ها را بطور مناسبی توضیح میدهد. خیساندن در دماهای بالاتر منجر به جذب آب سریعتر شد. نحوه جذب آب دانه ها، نشان داد در دمای 60 درجه سانتیگراد، دانه ها تمایلی جهت رسیدن به رطوبت تعادلی ندارند و یک روند نزولی در نمودار جذب آنها مشاهده شد. همچنین با افزایش دما، ثابت نفوذ جرمی افزایش یافت. ضریب نفوذ دانه قهوه ای 7/2 برابر شلتوک و ضریب نفوذ دانه سفید، 1/4 برابر دانه قهوه ای بود. ضریب تعیین و متوسط ریشه مربعات خطا (RMSE) بدست آمده برای هر شرایط دمایی خیساندن، نشان داد که پوستگیری شلتوک تا رسیدن به دانه قهوه ای و سپس خیساندن دانه قهوه ای به جای شلتوک میتواند موثرتر واقع شود.

    نتیجه گیری

    با استفاده از گراف و معادله آرنیوس بهینه شرایط خیساندن دانه های فجر به مدت 2 ساعت در دمای 45 درجه سانتیگراد تعیین شد.

    کلیدواژگان: برنج، پاربویلینگ، خیساندن
  • شهرام ساعدی، سارا جعفریان*، سید حسین حسینی قابوس، لیلا روزبه نصیرایی صفحات 79-94
    مقدمه

    شیرکاکایو یکی از پرطرف دارترین و پرمصرف ترین محصولات لبنی غیرتخمیری است ولی به دلیل مقادیر زیاد ساکارز، می تواند باعث بروز دیابت و پوسیدگی دندان در کودکان گردد. با توجه به اینکه امروزه گرایش به مصرف مواد غذایی طبیعی، با کالری کم و ماندگاری بالا در حال افزایش است. بنابراین جایگزینی قند ساکارز با سایر شیرین کننده ها مخصوصا انواع طبیعی اهمیت خواهد داشت. در این مطالعه هدف از بهینه یابی، دستیابی به بالاترین درصد ویسکوزیته و پذیرش کلی و همچنین کاهش میزان رسوب و اندازه ذرات است که از شاخص های کیفی مهم شیرکاکایو در میزان پذیرش مصرف کنندگان می باشد.

    مواد و روش ها: 

    براساس فرمولاسیون شیرکاکایو و بر پایه بیشترین سطح پاسخ، تیمار بندی انجام شد. متغیرهای مستقل شامل اینولین (2 تا 8 درصد)، صمغ دانه چیا (1/0 تا 5/0 درصد)، استویا (50 تا 100 درصد) و کنسانتره پروتیین آب پنیر (1 تا 3 درصد) و متغیرهای پاسخ، شامل؛ ویسکوزیته، اندازه ذرات، درصد رسوب و پذیرش کلی در نظر گرفته شد. رابطه عملکردی بین پارامترهای موثر بر فرمولاسیون شیرکاکایو با استفاده از طرح آزمایشی باکس بنکن تعیین شد.

    یافته ها:

     بر اساس مدل های انتخاب شده، فرمولاسیون بهینه انتخابی توسط نرم افزار شامل 99/7% اینولین، 70% استویا، 346/0% صمغ دانه چیا و 1% پروتیین آب پنیر معرفی گردید.

    نتیجه گیری:

     حضور اینولین، استویا، صمغ دانه چیا و پروتیین آب پنیر در فرمول شیرکاکایو موجب بهبود خواص تاثیر گذار نظیر افزایش ویسکوزیته، کاهش رسوب و اندازه ذرات شیرکاکایو در ارتقاء بازارپسندی و پذیرش محصول توسط مصرف کنندگان گردید.. درنتیجه این ترکیبات گیاهی با داشتن خواص مفید تغذیه ای و سلامتی بخش می توانند در فرمولاسیون شیرکاکایو استفاده شده و با حفظ خواص کیفی و حسی منجر به تولید محصولی فراسودمند گردند.

    کلیدواژگان: استویا، اینولین، شیر کاکائو، فراسودمند، ویسکوزیته
  • علیرضا شهاب لواسانی*، محدثه زندی، لیلا ناطقی صفحات 95-112
    مقدمه

    کامبوچا یک نوشیدنی تقریبا ترش مزه و حاصل از تخمیر چای و شکر توسط نوعی مخمر به همراه باکتری است. گاها برخی از تولیدکننده ها به این نوشیدنی طعم دهنده نیز اضافه می کنند.این نوشیدنی به شکل طبیعی کمی گازدار است و سرشار از پروبیوتیک ها، آنتی اکسیدان ها، ویتامین های گروه ب و سایر مواد مغذی دیگر است.

    مواد و روش

    در این تحقیق تاثیر چای کامبوچا مخلوط شده با شیر تخمیری در غلظت‏های مختلف بر قابلیت زنده مانی سویه های لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، بیفیدوباکتریوم بیفیدیوم و لاکتوباسیلوس رامنوسوس و خواص فیزیکوشیمیایی و حسی شیر تخمیری در طول 28 روز نگهداری در دمای1± 5درجه سانتیگراد مورد بررسی قرار گرفت. پس از کشت باکتری‏های پروبیوتیک مقدار cfu/ml 107 از آن ها به شیر پاستوریزه اضافه گردید. سپس چای کامبوچا در سطوح 0، 5، 10، 15 و 20 میلی لیتر در لیتر به مخلوط اضافه و در روزهای سوم، هفتم، چهاردهم و بیست و هشتم نگهداری در دمای 1± 5 درجه سانتیگراد آزمون‏های تعیین میزان پروتیین، اسیدیته، pH، اسید استیک، درصد ترکیبات آنتی اکسیدانی و میزان بقای باکتری‏ها برروی نمونه ها انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد درصد پروتیین، اسیدیته، اسید استیک و فعالیت آنتی اکسیدانی با افزایش میزان کامبوچای در طول دوره نگهداری به طور میانگین به ترتیب 12/0، 02/0، 694/15و 16/0افزایش اما میزان pH و جمعیت باکتری‏های پروبیوتیک به طور معنی داری p<0.05 به ترتیب به میزان 79/0 و 046/0 سیکل لگاریتمی کاهش یافت. در طی دوره نگهداری میزان زنده مانی باکتری های پروبیوتیک به طور معنی داری کاهش یافت ولی بالاتر از حد استاندارد قابل قبول محصولات پروبیوتیک بود.

    نتیجه گیری

    یافته های این تحقیق نشان داد افزودن کامبوچای در سطح 5 درصد تیمار T1 در بهبود ویژگی‏های حسی تخمیری نقش موثری داشته و به عنوان تیمار برتر انتخاب شد.

    کلیدواژگان: چای کامبوچا، شیر تخمیری، باکتری‏های پروبیوتیک، ویژگی های فیزیکوشیمیایی
|
  • F. Kamali, M. Jahadi *, E. Khosravi, N. Ghasemisepro Pages 5-14
    Introduction

    Among the pigment-producing microorganisms, Monascus purpureus is important for controlling diabetes and preventing and reducing fat due to the production of red and orange pigments with therapeutic properties such as anti-cancer, anti-inflammatory.

    Materials and Methods

    In this study, the effect of replacement of potato starch waste (RPSW) (20-100%), sodium chloride (6-14 g) and thermal stress time of spore suspension (TST) (50-90 seconds) on the growth of M. purpureus and production of red and orange pigments at 30 ° C in submerge culture were studied by the central composite design at 95% confidence level.

    Results

    The results showed that increasing the RPSW by up to 50% significantly reduced red and orange pigments and increased biomass production (p <0.05). On the other hand, increasing the TST of spore suspension to 73 seconds and increasing the amount of sodium chloride at the concentrations above 9 g / l significantly increased the production of biomass and red and orange pigments (p <0.05). At the two optimal point with the RPSW (20.3, 42.5) (%), TDT spore suspension (65, 81)(s) and concentration of sodium chloride (12, 6) (g/l) respectively, the biomass (g / l), red and orange pigments (OD/l) (5.24, 4.55 and 3.5) and (4.55, 4.37 and 5.4), respectively, were obtained.

    Conclusion

    The results of this study showed that since the replacement of potato starch waste increased biomass production but reduced the production of red and orange pigments Monascus purpureus, its amount should be used optimally in culture to achieve the best productivity.

    Keywords: Monascus purpureus, Potato starch waste, Submerge cultivation
  • Elham Azarpazhooh, Parvin Sharayei, Shahin Zomorodi *, Hedieh Yazdanfar, Soodabeh Sharayei Pages 15-26
    Introduction

    In recent years, the use of citrus peel essential oil as a natural preservative in foods has been widely considered. There are several methods to extract the essence oil of orange peel, one of which is the use of ultrasound. The objective of this study was to evaluate the extraction conditions of essential oil by ultrasound method from the peel of Thompson cultivar using the response surface methodology.

    Materials and Methods

    Independent variables included ultrasound intensity, time and process temperature at three levels of 20, 60 and 100%, 5, 10 and 15 min and 25, 35 and 45 ͦ C were studied, respectively. Efficiency of extraction, total phenolic compounds, DPPH and inhibitory of orange peel essential oils against Aspergillus niger fungus were determined.

    Results

    The optimal conditions for extracting the essential oil of orange peel were sonication intensity 60%, processing time and temperature of 19 min and 35 °C respectively. At this optimum condition, efficiency of extraction, phenolic compounds and DPPH value of the orange peel essential oils were 13.09%, 42.16 mg/100g and 55%, respectively. The experimental values were in a good agreement with the predicted values. Also, at the optimal conditions, the minimum inhibitory concentration (MIC) of the orange peel essential oils was 18.5 mm and potassium sorbate was 18.3 mm. Therefore, orange peel essential oil at a concentration equal to potassium sorbate (1000 mg/ml) has antifungal activity against Aspergillus niger.

    Conclusion

    The present study revealed that the essential oil of orange peel has a potential source of active ingredients like polyphenols that are well-known for their antioxidant properties. Ultrasound extraction is an effective technique for extraction of these compounds. Also orange peel essential oil can be used in foods instead of chemical and synthetic antioxidants and preservatives.

    Keywords: antifungal, Effective compounds, Orange peel, Ultrasound
  • H. Al-Jazaeri, A. Ebrahimi * Pages 27-38
    Introduction

    Recent researches have indicated that phytochemicals compounds are important as antioxidants and antimicrobials in food. The use of nano carrier-based formulations in controlled release and protection of these compounds is an effective way to maintain these properties. In this study, Iranian shallot with the scientific name of Allium stipitatum Regel has been used due to the unique phytochemicals of this plant. This study aimed to prepare and characterize the synthesized nano-phytosomes containing shallot phytochemical compounds and their antimicrobial effects in comparison with shallot extract.

    Materials and Methods

    An aqueous-alcoholic extract of shallot was obtained from dried shallot. The structure of the nano-phytosome was prepared by the thin layer hydroxylation method. The structure of the synthesized nano-phytosomes was examined by SEM microscope and dynamic light scattering DLS. Finally, antimicrobial properties were evaluated on Escherichia coli bacteria. Antibacterial assay was performed using MIC and MBC tests for shallot extract and nano-phytosome samples at successive concentrations of the sample.

    Results

    Structure study of nano-phytosomes indicated the spherical shape and size between 5-10 nm of nano-phytosomes. Dispersion of nano-phytosomes in the colloidal medium was observed in a suitable form and PDI index equal to 0.586. The results of microbial tests showed that the effect of nano-phytosomes on bacteria was significantly greater than the antimicrobial power of nano phytosomes compared to shallot extract on Escherichia coli samples.

    Conclusion

    This study can prove the effect of shallot extract nano-phytosome as an antimicrobial nanobiostructure.

    Keywords: Extract, E. coli, Nanophytosome, Shallot
  • F. Saber Baghban, Sh. Shabani *, R. Azizi Nezhad Pages 39-48
    Introduction

    Shrimp waste might be used as the cheapest raw material to extract the carotenoid pigments, astaxanthin and employed to replace the synthetic dyes. In the present study, effective factors on extraction of astaxanthin super antioxidant from white shrimp was evaluated.

    Materials and Methods

    In this study, extraction with solid material ratio (cooked/ dried shrimp/ mill/ sieve) to ethanol solvent (g/ml) in 3 levels of one to five, one to seven and one to nine, with stirring time of 1, 5 and 10 minutes in ultrasonic bath was performed in 3 levels of 10, 20 and 30 minutes and centrifuge temperature 4, 12 and 21 ºC in triplicate order. After evaluating the carotenoid extraction efficiency of dry and wet wastes in the spectrophotometer, the best extraction method was selected by data analysis using SPSS.20 software using Duncan's multiple range method, finally, astaxanthin treatment 1 (cooked/ Dry/ mill/ sieve) and treatment 2 (crude/ mill) were optimized, purified, measured and identified by HPLC and the optimal treatment was selected.

    Results

    Experiments showed that the sample to solvent ratio of 1: 5 and one minute stirring time, 10 minutes ultrasonic and 21 ° C centrifuge are suitable for optimal extraction. Data from HPLC analysis also showed that astaxanthin was extracted from treatment 1, 3 mgastaxanthin/gextract and treatment 2, 2.7 mgastaxanthin/gextract.

    Conclusion

    Shrimp waste might be used as an available and economical raw material to extract carotenoid pigments to replace the synthetic dyes and antioxidants in the food industry.

    Keywords: Astaxanthin extraction, Carotenoids, HPLC, Shrimp waste, White-footed shrimp
  • P. Rajaei, L. Nateghi *, F. Zarei Pages 49-69
    Introduction

    Today, mushrooms are used as a common food source in many countries. Edible mushrooms have a low shelf life. The aim of this study was to use modified atmosphere packaging with different ratios on the shelf life and nutritional value of button mushrooms.

    Materials and Methods

     In this research, the mushroom samples were placed in polypropylene-covered packages, and the packaged were filled with gas mixtures of 100% oxygen, 25% oxygen with 75% nitrogen, 50% oxygen with 50% nitrogen, and also 25% oxygen, 25 the percentage of carbon dioxide and 50% of nitrogen were filled and packed. The control sample was button mushroom packed with polypropylene cover and without modified atmosphere (control).The investigated characteristics included the percentage of weight loss, the percentage of free amino acids, the percentage of ascorbic acid, the concentration of polysaccharides, the intensity of respiration, the ripening index, the browning coefficient, colorimetric characteristics and sensory characteristics on the first, fifth, tenth and fifteenth days of storage at 4ºC was evaluated.

    Results

     The results showed that the weight loss indexes, free amino acids, ascorbic acid and brightness index of button mushroom significantly (p≤0.05) decreased during storage, and respiratory rate, browning coefficient, jaundice, and redness significantly (p≤0.05) increased. All sensory indicators of texture, spoilage and bad smell, appearance color and overall acceptance also faced a significant decrease during 15 days of packaging (p≤0.05). Among button mushroom treatments, gaseous conditions of 25% oxygen, 25% carbon dioxide and 50% nitrogen had the least amount of changes during the storage time compared to the first day and showed a higher ability to protect button mushroom, and the control treatment had the highest Drop rate over time. Also, the treatment of 25% oxygen with 75% nitrogen and the treatment of 50% oxygen with 50% nitrogen did not show significant differences during 15 days of storage (p>0.05).  

    Conclusion

    Finally, packaging with gaseous conditions of 25% oxygen, 25% carbon dioxide and 50% nitrogen was introduced as the optimal treatment.

    Keywords: Agaricus bisporus mushroom, Modified Atmosphere, Polypropylene coating
  • M. Soltani * Pages 71-78
    Introduction

     Rice parboiling process, hydrothermal process of paddy and / or brown rice are among the important processes in the rice industry and include three main stages of soaking in water, evaporation and drying. Due to the increased digestibility of grains following gelatinization, achieving a suitable level of gelatinization n the soaking stage is a basic and essential step in parboiling process.

    Materials and Methods

    In this study, Fajr rice varieties were collected from agricultural fields in Gorgan and soaked at temperatures of 35, 45, 55 and 60 °C. Sampling was performed at different time. The gelatinization temperature of rice grains was modelled by calculating the mass permeation constant (Def) of paddy water with Fick model. Then, the approximate temperature of grain gelatinization was determined by Arrinius equation.

    Results

    The data obtained from adsorption had a good fit in terms of dry moisture content under laboratory conditions with Fick equation and this model properly explained the water absorption behaviour of the samples. Soaking at higher temperatures resulted in faster water absorption. The water adsorption behaviour of the seeds showed that at a temperature of 60 ° C, the seeds do not tend to reach equilibrium moisture and a downward trend was observed in their diagram. Also, with increasing temperature, the Def increased. The Def brown grain was 2.7 times that of paddyو while The Def withe grain was 4.1 times that of brown bean. The R 2 and RMSE obtained for each soaking temperature condition showed that Rice peeling until the brown grain reached and then soaking the brown grain (instead of paddy) could be more effective.

    Conclusion

     Using graph and Arrhenius equation, the optimal soaking conditions of Fajr grains for 2 hours at 45 °C were determined.

    Keywords: Rice, parboiling, soaking
  • Sh. Saedi, S. Jafarian *, S. H. Hoseini Ghabous, L. Roozbeh Nasiraie Pages 79-94
    Introduction

    Cocoa milk is one of the most popular non-fermented dairy products, but due to its high levels of sucrose, it might cause diabetes and tooth decay in children. Due to the fact that today the tendency to consume natural foods is increasing with low calories and high shelf life, therefore, replacing sucrose with other sweeteners, especially natural ones, will be important. In this study, the aim is to optimize and achieve the highest percentage of viscosity and overall acceptance as well as reducing the amount of sedimentation and particle size that is one of the important quality indicators of cocoa milk in consumer acceptance.

    Materials and Methods

    For this purpose, treatment was performed based on cocoa milk formulation and based on the highest level of response. Independent variables included inulin (2 to 8%), chia seed gum (0.1 to 0.5%), stevia (50 to 100%) and whey protein concentrate (1 to 3%) and response variables, consisting of viscosity, particle size, sediment percentage and overall acceptance were considered. The functional relationship between the parameters affecting the cocoa milk formulation was determined using the Box Behnken experimental design.

    Results

    Based on the selected models, the optimal formulation was selected by the software consisted of 99.7% inulin, 70% stevia, 0.346% chia seed gum and 1% whey protein.

    Conclusion

    The presence of inulin, stevia, chia seed gum and whey protein in cocoa milk formula improved the effective properties such as increasing viscosity, reducing sedimentation and cocoa milk particle size in promoting marketability and product acceptance by consumers. Therefore health-promoting in cocoa milk formulation can lead to the production of useful products while maintaining quality and sensory properties.

    Keywords: Cocoa milk, Functional, Inulin, Stevia, Viscosity
  • A. Shahab Lavasani *, M. Zandi, L. Nateghi Pages 95-112
    Introduction

    Nowadays, the selection of probiotics has an important role in the development of the country's food industry and the production of probiotic dairy products is the main indicator of this progress on the other hand, the quality, sensory and viability characteristics of probiotics in manufactured products are the main problems of most industrial factories.

    Material and Methods

    the effect of different concentrations of kombucha drink on the viability of Lactobacillus acidophilus, bifidobacterium bifidum, Lactobacillus Rhamnosus was studied and physicochemical and sensory characteristics of fermented milk were measured during 28 days of storing period at 5±1˚C. Different levels of Kombucha tea 0, 5, 10, 15 and 20 ml/L were added to probiotic fermented milk containing L. acidophilus, B. bifidum, L. Rhamnosus bacteria (Cfu/ml 107) .Viability rate of probiotic bacteria, pH, percentages of protein, acidity(Dornic), acetic acid, antioxidant compounds were measured during 3, 7, 14 and 28th of storing period at 4 ⸰C.

    Results

    Results showed that higher amounts of kombucha cause higher content of protein, acidity, acetic acid and antioxidant activity. The average amounts of theses parameters were respectivly 0.12,0.02, 15.694 and 0.16. however, pH and viability of probiotic bacteria significantly decreased during the storage period(p<0.05) and average amounts of these parameters were respectively0.79 and 0.046, However, the mentioned indices were higher than the acceptable standard of probiotic products.

    Conclusion

    the addition of kombucha up to 5% could be more effective in improving sensory characteristics. Hence, a treatment containing 5% of kambucha was selected as the best among others.

    Keywords: Kombucha, Fermented Milk, Probiotic Bacteria, Physicochemical Characteristics