فهرست مطالب

مطالعات امنیت اجتماعی - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 71، پاییز 1401)

فصلنامه مطالعات امنیت اجتماعی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 71، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اصغر فیروزجاییان، محسن ملک تبار فیروزجائی صفحات 1-24
    زمینه و هدف

     در دهه های اخیر محیط زیست با چالش های جدی مواجه بوده است. این چالش ها زندگی همه جانداران را با خطر روبه‌رو کرده است. جرم انگاری زیست محیطی یکی از واکنش‌های جوامع به تخریب محیط زیست می‌باشد. در جامعه ما جرم محیط زیستی در میزان و اشکال مختلف در حال وقوع است. پژوهش حاضر به تحلیل جرم محیط زیستی با تاکید بر انواع کنترل می پردازد.

    روش تحقیق: 

    روش این تحقیق از نوع پیمایشی و جامعه آماری تحقیق شامل مردان بالای 23 سال ساکن بخش بندپی شهرستان بابل می‌باشد. از طریق نمونه گیری خوشه‌ای چند مرحله‌ای 400 نفر به ‌عنوان نمونه تحقیق انتخاب گردیده‌اند. در این تحقیق بخش بندپی به سه منطقه منطقه اول (شامل روستاهای مناطق جنگلی) ، منطقه دوم (شامل روستاهای مناطق پای جنگلی) و مناطق سوم (شامل مناطق دشت) تقسیم شده و نمونه‌ها از این سه منطقه انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

     نتایج حاصل از آزمون دو متغیره نشان داده است که بین متغیرهای وضعیت اشتغال، وضعیت تاهل، تحصیلات، هزینه و وضعیت اقتصادی و متغیرجرم محیط زیستی رابطه‌ای معنی‌دار وجود ندارد. این بدان معنی است که اکثر مردم در مواجهه با رفتارهای مجرمانه محیط زیستی تحت تاثیر متغیرهای زمینه ای نیستند. همچنین تحلیل چند متغیر نشان می دهد که تاثیر کنترل غیررسمی ضعیف (Beta=0/36)، خودکنترلی پایین (Beta =0/16)، کنترل رسمی ضعیف (Beta =0/10) ، بر جرم محیط زیستی مثبت و معنی دار و تاثیر ضعف شدت مجازات (Beta=0/06) مثبت، اما معنی دار نبوده است. در نهایت انواع کنترل توانسته اند 17 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کنند. بنابراین لازم است در بحث از پیشگیری از جرایم محیط زیستی به موضوع کنترل توجه جدی شود.

    کلیدواژگان: جرم انگاری، جرم محیط زیستی، انواع کنترل، بندپی بابل
  • رضا درستان، علی اصغرزاده، محبوبه جهانداری، امیر محمدی صفحات 25-55
    زمینه و هدف

     وقوع جرم و کمبود امنیت، یکی از معضلات زندگی امروزه در کلان‌شهر‌های کشور است که باعث کاهش سطح رضایت‌مندی شهروندان، احساس ترس و پایین آمدن کیفیت زندگی اجتماعی گردیده است. محیط، رفتار فرد و رفتار فردی، فضای اجتماعی را تعریف می‌کند. تاثیرات عوامل روان‌شناسی‌ محیطی بر تعدیل و یا تشدید حالات روانی فرد و در نظر گرفتن آن در طراحی‌ محیطی پیشگیرانه از جرم[1]  تا حد زیادی می‌تواند کیفیت فضا و احساس امنیت را ارتقاء دهد که این مهم هدف اصلی پژوهش حاضر است.

    روش‌تحقیق: 

    پژوهش به ‌صورت توصیفی-تحلیلی بر مبنای تحلیل‌های آماری است. بخش نخست، با استفاده از منابع کتابخانه‌ای و مقالات مرتبط تدوین و در بخش دوم، به موردپژوهی اختصاص یافت که از راهبرد کمی در بستر پیمایشی بهره گرفته شده است. داده‌های حاصل، توسط نرم افزار اس.پی.اس.اس2 تحلیل گردید. جامعه آماری شامل330 نفر با 37 سوال و با ضریب پایایی (آلفای کرونباخ) 829/0 به‌صورت تصادفی در خیابان اصلی رجایی‌شهر شهر کرج، گزینش شد.

    یافته‌ها:

     یافته‌ها نشان داد، رابطه همبستگی متغیرهای پژوهش برابر 829/0 بوده که مبین همبستگی مستقیم و قوی بین متغیر وابسته (طراحی شهری) و متغیر مستقل (امنیت، طراحی ‌محیطی پیشگیرانه از جرم و روان‌شناسی ‌محیطی با شاخص‌های مرتبط در هر مقوله) می‌باشد.

    نتیجه‌گیری:

     نظر به یافته‌های تحقیق، توجه به طراحی ‌محیطی پیشگیرانه از جرم، روان‌شناسی‌ محیطی، مقوله امنیت و انعکاس این موارد در طراحی شهری، کاهش وقوع جرایم را بر اساس برآورد مدل رگرسیونی (کاهش جرم=(518/0) امنیت، طراحی محیطی کاهنده جرم + (799/0) روان شناسی ‌محیطی + 057/1-) به همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: طراحی شهری، جرم، امنیت، شهرکرج، روان شناسی محیطی
  • محمدعلی الهی چورن، براتعلی خاکپور، حسین خورشیدی صفحات 57-84
    زمینه و هدف

    احساس امنیت، پدیده روان شناختی- اجتماعی است که دارای ابعاد گوناگون می‌باشد. این احساس ناشی از تجربه‌های مستقیم یا غیر مستقیم افراد از شرایط و اوضاع محیط پیرامونی است و افراد مختلف به‌ صورت‌های گوناگون آن را تجربه می‌کنند. هدف این پژوهش بررسی نقش سرمایه اجتماعی دراحساس امنیت اجتماعی در منطقه مورد مطالعه می‌باشد. 

     روش‌تحقیق: 

    جامعه آماری تحقیق جمعیت شهر کجور می‌باشد که طبق فرمول کوکران تعداد 343 نفر به‌عنوان حجم نمونه انتخاب گردید. روایی تحقیق طبق نظر اساتید دانشگاهی تایید گردید و پایایی تحقیق با استفاده از آلفای کرونباخ 75/0 درصد بوده است. 

    یافته‌ها و نتیجه‌ گیری:

     برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل از آمار توصیفی و استنباطی استنباطی (آزمون  tتک    نمونه ای، همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر) استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان    می‌دهد، براساس آزمون  tنمونه ای در بین مولفه های سرمایه اجتماعی، بعد انسجام با میانگین 18/3 دارای بالاترین میانگین بوده است . همچنین آزمون t تک نمونه‌ای نشان  می‌دهد برای شاخص‌های توسعه شهری عدد مطلوبیت برای همه ابعاد کمتر از (3) و  به ‌صورت منفی ارزیابی شده است. همچنین آزمون همبستگی پیرسون نشان داد بین ابعاد اعتماد، مشارکت و امنیت اجتماعی در سطح 05/0 درصد آلفا رابطه مثبتی وجود دارد و همین‌طور بین بعد شبکه و امنیت اجتماعی  در سطح 05/0 درصد آلفا رابطه منفی وجود دارد. در ادامه تحقیق برای بررسی  اثرات مستقیم و غیر مستقیم شاخص های مشارکت اجتماعی، انسجام اجتماعی، اعتماد اجتماعی و شبکه اجتماعی  در امنیت اجتماعی  استفاده از آزمون تحلیل مسیر به‌ دست آمده که بیشترین اثرکلی مربوط به بعد اعتماد اجتماعی با میزان (459/0) داشته است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، امنیت، احساس امنیت، تحلیل مسیر، شهر کجور
  • سیده فاطمه طباطبائی، عباس حیدری بهنوئیه، آسیه ببربیان صفحات 85-115
    زمینه و هدف

     یکی از امکان‌های فراهم آمده برای مقام معظم رهبری، درک ظرافت‌ها و ظرفیت‌های مندرج در سخن جاودانه و جهان شمول اسلام است. فرآورده چنین درک و استغراقی با بهره‌گیری از پایگاه نیرومند فقه امامیه، زبانی شفاف و زلال است. از دیگر سوی  امنیت، نیاز فطری بشر و قوام جامعه اسلامی  می باشد که آیت الله خامنه ای به عنوان یک صاحب نظر دینی و رهبر جامعه اسلامی اهتمام ویژه ای به استقرار آن در جامعه دارد. گزار های موردهدف اصلی پژوهش حاضر، پرداختن به مبانی فقهی امنیت از دیدگاه ایشان می‌باشد.

    روش تحقیق: 

    این مقاله با رویکرد توصیفی- تحلیلی از نوع شیوه گردآوری داده ها، به دنبال تبیین و تخریج مبانی فقهی امنیت از دیدگاه آیت الله خامنه ای می باشد. در محتوای مفاهیم به صورت نظام‌دار توصیف عینی و کیفی و در استخراج مبانی فقهی امنیت، با استناد به ادله فقهی، تحلیل و تخریج محقق شده است. رهیافت انضمامی برای درک و سازمان‌‌دهی اندیشه‌های سیاسی رهبری تمهید شد تا بتوان محتوای گزاره‌ای مشترک در اظهارت  ایشان را تفسیر و فهم نمود.

    یافته ها و نتیجه گیری

     از دیدگاه آیت الله خامنه ای امنیت یکی از بزرگترین نعمت های الهی است که نکته اصلی در آن، رهایی از تهدید است. ایشان امنیت را از حیث قلمرو به امنیت و تهدید داخلی و خارجی و انواع تهدید داخلی در  ناامنی های اقتصادی، وجود مفاسد اقتصادی و تهدید امنیت اجتماعی و نیز تهدید خارجی را در تحریم و تهدید نظامی منقسم نموده اند. مبانی فقهی دیدگاه ایشان در مبحث امنیت متکی برآیات، روایات و قواعدعقلی از جمله وجوب حفظ نظام وحرمت اخلال درآن، قاعده حفظ مصلحت نظام، نفی سبیل، عدالت، تعاون بر بر و تقوی و لاضرر  می باشد.

    کلیدواژگان: امنیت، آیت الله خامنه ای، قرآن، سنت، قواعد فقهی
  • قدیر بخشی جغناب، طاها عشایری، هانیه عادل، طاهره جهان پرور صفحات 117-144
    زمینه و هدف

     افزایش حجم پرونده‌های قضایی-انتظامی، پرخاشگری فیزیکی در خیابان و فضای عمومی، وجود اختلافات خانوادگی و فردی، نشان می‌دهد که نزاع و درگیری در جامعه طی سال‌های گذشته، افزایش چشمگیری داشته است. هدف اصلی این پژوهش فراتحلیل عوامل موثر بر نزاع و درگیری در مطالعات صورت گرفته در بازه زمانی 1387-1400 است.

     روش تحقیق:

     روش تحقیق از نوع فراتحلیل (کمی)، جامعه آماری آن 45 سند که به روش نمونه‌گیری هدفمند (غیر احتمالی)، 37 مقاله با رعایت اصول   روشی-علمی، در بازه زمانی 1387-1400 انتخاب شدند.

    یافته‌ها و نتیجه‌گیری:

     نتایج نشان می‌دهد بی‌سازمانی اجتماعی در اثر گام نهادن جامعه از ساختار سنتی به نوگرایی اجتماعی منجر به ستیز، خشونت و پرخاشگری جمعی شده است. در این گذار اجتماعی تغییر ساحت کلی جامعه از سنخ سنتی (زندگی ایلی-کوچ نشینی، عصبیت جمعی، طایفه گرایی، فرهنگ شجاعت و انتقام، اهمیت تبار ایلی، بیگانه هراسی و خیر محدود) و به سمت مدرنیته (شهرنشینی، سواد رسانه‌ای، تحرک جغرافیایی-اجتماعی و نوگرایی) منجر به ایجاد فضای آنومیکی و معلق ماندن بین شرایط جامعه سنتی و مدرن شده است که حاصل آن توسعه نامنظم نهادها و طبقات اجتماعی، ستیز ارزشی سنت و مدرن، کژکارکردی نهادهای مدنی و رسمی، کاهش اقتدار نظام کنترلی سنتی و رسمی، فاصله فرهنگی-اجتماعی طبقات، آشفتگی و بحران هویتی، احساس تعارض و بیگانگی اجتماعی، کاهش سرمایه اجتماعی، شکاف طبقاتی، انباشت تعارض و ناکامی اجتماعی و ناتوانی نهادها و افراد در پاسخ به مطالبه اجتماعی و نیازهای اساسی جامعه است که تاب‌آوری اجتماعی شهروندان را پایین آورده و درروند تاریخی به بازتولید پرخاشگری و نزاع جمعی جامعه انجامیده است.

    کلیدواژگان: نزاع و درگیری، سرمایه اجتماعی، بی سازمانی اجتماعی، عصبیت اجتماع
  • فرشید بی باک، ملیکا صدیق، طاهره طهماسبی، پریا جنگی، علیرضا سنگانی صفحات 145-161
    زمینه و هدف

    انجام رفتارهای پرخطر توسط نوجوانان مهم‌ترین عامل به خطر افتادن سلامت و امنیت جامعه در آینده خواهد بود. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل تحلیل مسیر احساس امنیت اجتماعی و قانون‌گریزی در گرایش به رفتارهای پرخطر در نوجوانان انجام شد.

    روش تحقیق: 

    این پژوهش از نظر ماهیت کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی 1361 دانش‌آموز پسر متوسطه دوم پایه دوازدهم رشته انسانی در 15 مدرسه شهر ارومیه سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل داده‌اند. جهت تعیین حجم نمونه بر اساس روش کلاین (2010) به روش در دسترس تعداد 370 دانش آموز انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسش‌نامه گرایش به رفتارهای پرخطر زاده محمدی و احمدآبادی (1387)، پرسش‌نامه قانون‌گریزی میرفردی و فرجی (1395) و پرسش‌نامه احساس امنیت اجتماعی توسط نیازی و فرشادفر (1390) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزار 18SPSS و23Amos انجام شد.

    یافته‌ها و نتیجه‌گیری: 

    یافته‌ها نشان داد که همبستگی منفی بین احساس امنیت اجتماعی (40/0-) با گرایش به رفتارهای پرخطر در سطح معنی‌داری 01/0 وجود دارد. همبستگی مثبت بین قانون‌گریزی (37/0) با گرایش به رفتارهای پرخطر در سطح معنی‌داری 01/0 وجود دارد. احساس امنیت اجتماعی بر گرایش به رفتارهای پرخطر با میانجی قانون‌گریزی تاثیری معادل 503/0 دارد. در این پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که با بهبود امنیت اجتماعی میزان قانون‌گریزی افراد کاهش خواهد یافت در نتیجه احتمال وقوع رفتارهای پرخطر در نوجوانان کمتر خواهد بود.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، قانون گریزی، گرایش به رفتارهای پرخطر، نوجوانان
  • صفر فضلی، محمود صمدی صفحات 163-186
    زمینه و هدف

     امنیت اجتماعی و به تبع آن تصویر ذهنی از مقاصد گردشگری یکی از شرایط اصلی هرمقصد گردشگری است که گردشگر قبل از سفر حتما آن را بررسی می کند سپس تصمیم به سفر می گیرد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر امنیت اجتماعی و تصویر از مقاصد بر جذابیت مقاصد گردشگری شهری نوشته شد.

    روش

     پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی-تحلیلی است. گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای و میدانی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش را گردشگران ورودی به شهر تهران تشکیل می داد، به علت نبود آمار دقیق تعداد گردشگران ورودی به منظور تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران برای جامعه نامحدود استفاده شد و حجم نمونه 384 نفر برآورد گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که پایایی آن به روش پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ و روایی به دو روش روایی صوری و روایی واگرا مورد بررسی و تایید شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای spss و Amos استفاده شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

     یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که امنیت اجتماعی بر تصویر ذهنی گردشگران از مقاصد گردشگری و همچنین جذابیت مقاصد گردشگری تاثیر مثبت و معناداری دارد. با عنایت به مقدار ضریب مسیر به‌دست آمده متغیر امنیت اجتماعی6/33 درصد از واریانس متغیر تصویر ذهنی از مقاصد و6/39 درصد از واریانس متغیر جذابیت مقاصد گردشگری را پیش بینی نماید. از دیگر یافته های حاصل از این پژوهش به تاثیر مثبت و معنادار تصویر ذهنی از مقاصد گردشگری بر جذابیت مقاصد گردشگری اشاره نمود. به‌گونه ای که تصویر ذهنی از مقاصد گردشگری قادر است که 23 درصد از واریانس متغیر جذابیت مقاصد گردشگری را تببین نماید.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، تصویر ذهنی از مقاصد گردشگری، جذابیت مقاصد، شهر تهران
|
  • AliAsghar Firouzjaian, Mohsen malektabar firouzjaiy Pages 1-24
    Background and aim

     Over recent decades, the environment has faced serious challenges which have jeopardized the lives of all living creatures. Environmental criminalization is one of the reactions of societies to the destruction of the environment. In our society, environmental crime is happening in various forms and levels. While emphasizing types of control, the present research analyzes environmental crimes.

    Methods

     The research method is of survey type and the statistical population of the research includes 23 plus men living in Bandpay county, Babol city. Using multi-stage cluster sampling, 400 people have been selected as the research sample. In this research, Bandpay county is divided into three regions: the first region (including the villages in the forest areas), the second region (including the villages on the forest borders) and the third region (including the plain areas) The samples were selected from among the residents of the three regions. A questionnaire was used for data collection and SPSS was used to analyze the data.

    Findings and conclusions

     The results of the bivariate test have shown that there is no significant relationship between the variables of employment status, marital status, education, expenditure and economic status and variable of environmental crime. It means that most people involved in environmental criminal behavior are not influenced by environmental variables. Also, the analysis of several variables shows that the impact of weak informal control (Beta= 0.36), low self-control (Beta=0.16), weak formal control (Beta=0.10) on environmental crime has been positive and meaningful, while weak influence of the severity of punishment (Beta=0.06) has been positive, but not significant. Finally, the types of control have been able to explain 17% of the changes in the dependent variable. Therefore, it is necessary to pay serious attention to the issue of control in the discussion on the prevention of environmental crimes.

    Keywords: Criminalization, environmental crime, types of control, Bandpay, Babol
  • Reza Dorostan, ali asgharzadeh, Jahandari Mahboobeh, amir mohamadi Pages 25-55
    Background and aim

     The occurrence of crime and security shortage is one of the problems of today's life in metropolises of our country, which has led to reduction of the level of satisfaction of citizens, feeling of fear and a reduction of the quality of social life. Environment, individuals’ behavior and individual behavior define the social space. The impacts of environmental psychological factors on modulating or aggravating a person's mental states and taking it into account in environment design with an eye on crime prevention may, to great extent, improve the quality of the space and security feeling, which is the main aim of the present research.

    Methods

     The research is of descriptive-analytical type conducted based on statistical analysis. The first part was compiled using library sources and relevant articles, and in the second part, it was devoted to a case study that used a quantitative strategy in a survey context. The resulting data was analyzed by SPSS. The statistical population including 330 people with 37 questions and with a reliability coefficient (Cronbach's alpha) of 0.829 was randomly selected in the main street of Rajaeeshahr, Karaj city.

     Findings and conclusions

     The findings indicated that the correlation of the research variables was 0.829, which indicates a direct and strong correlation between the dependent variable (urban design) and the independent variable (security, crime prevention through environment design and environmental psychology with related indicators in each category).Based on the research findings, paying attention to crime preventive through environmental design, environmental psychology, security issue and reflecting these issues in urban design will bring about reduction in the occurrence of crimes based on regression model estimation  of security (crime reduction = 0.518), crime reducing environmental design + (0.799) environmental psychology +(-1.057).

    Keywords: Urban design, crime, security, Karaj city, environmental psychology
  • mohammadali elahi, bratali khakpoor, hosein khorshidi Pages 57-84
    Background and aim

     The security feeling is a psychological-social phenomenon that has various dimensions. The feeling is emanated from individuals’ direct or indirect experiences of the surrounding environment and different people experience it in different ways. The present research is to investigate the role of social capital in the social security feeling in the under study area.

    Methods

     The statistical population of the research is the population in Kojour city. In accordance with the Cochran formula, 343 people were selected as the sample size. The validity of the research was confirmed according to the opinion of university professors, and the reliability of the research using Cronbach's alpha has been 0.75%.

    Findings and Conclusions

     Descriptive and inferential statistics were used to analyze the data. Descriptive and inferential statistics (single-sample t-test, Pearson correlation and path analysis) were used for analyzing the data. The findings of the research show that, based on the single-sample t-test, among the components of social capital, the cohesion dimension with an average of 3.18 has had the highest average. Also, the single-sample t-test also shows that for the urban development indicators, the desirability number for all dimensions is less than (3) and has been evaluated negatively. Also, the Pearson correlation test showed that there is a positive relationship between the dimensions of trust, contribution and social security at the level of 0.05% alpha, and there is also a negative relationship between the network dimension and social security at the alpha level of 0.05%. Following that, in order to investigate the direct and indirect impacts of indicators of social participation, social cohesion, social trust and social network in social security, the path analysis test was used, and it came out that the dimension of social trust with a rate of (0.459) has had highest overall impact on social security.

    Keywords: Social capital, security, security feeling, path analysis, Kojour city
  • Seyedeh Fatemeh Tabatabaee, Abbas Hidary Bhnooeih, Asiyeh Babrebayan Pages 85-115
    Background and aim

     One of the possibilities available to the Supreme Leader is to understand the delicacies and capacities included in the eternal and universal speech of Islam. The product of such perception using the strong base of Emamiyeh jurisprudence is a transparent and influential language. On the other hand, security is a natural need of human beings and essential for the stability of Islamic society. Ayatollah Khamenei, as a religious expert and leader of the Islamic society, has a special interest in the establishment of security in the society. The present research is mainly aimed at dealing with the jurisprudential foundations of security from the Supreme Leader’s point of view.

    Methods

     Using a descriptive-analytical approach for collecting data, the present article aims to explain and analyze the jurisprudential foundations of security from Ayatollah Khamenei's point of view. In the content of the concepts within an objective and qualitative descriptive system, and in the extraction of the jurisprudential foundations of security, it has been analyzed and evaluated based on jurisprudential evidence. A concrete approach was devised to understand and organize the Supreme Leader’s political thoughts in order to be able to interpret and understand the content of common propositions in his statements.

     Findings and conclusions

    From Ayatollah Khamenei's point of view, security is one of the greatest God blessings, the main point of which is being free of threats. The Supreme Leader, in terms of realms, has divided security into security and internal and external threats and various types of internal threats in economic insecurities, economic corruptions and threats to social security, as well as external threats in sanctions and military threats. The jurisprudential foundations of his point of view on security are based on verses of holy Quran, narrations and rational rules, including the obligation to preserve the administration system and considering disruptions as prohibited, rule of preserving the expediency of the system, not allowing non-Muslims dominate Muslims, justice, cooperation on merit, piety and harmlessness.

    Keywords: Security, Ayatollah Khamenei, holy Quran, tradition, legal rules
  • Qadeer Bakhshi Jaghnab, taha ashayeri, Haniyeh Adel, Tahereh Jahanparvar Pages 117-144
    Background and aim

      The escalation in the volume of judicial-disciplinary cases, physical aggression in the street and public spaces, the existence of family and personal disputes, show that  over the past years quarrel and  strife in the society has escalated significantly. The main aim of the present research is meta-analysis of factors impacting quarrel and strife in studies conducted in the period of 2018-2021.

    Methods

     The research method is of meta-analysis type (quantitative), its statistical population is 45 documents that were selected using purposeful (non-probability) sampling method. And, 37 articles were selected in compliance with methodological-scientific principles, in the period of 2018-2021.

    Findings and conclusions

    The results show that social disorganization as a result of society's transition from traditional structure to social modernization has led to quarrel, violence and collective aggression. In this social transition, the general atmosphere of the society shifting from the traditional style (tribal-nomadic life, collective nervousness, tribalism, culture of courage and revenge, the importance of the tribe descent, xenophobia and limited goodness) and moving towards modernity (urbanization, media literacy, social-geographical mobility and modernization) has led to the creation of an anomic atmosphere and suspension between the conditions of traditional and modern society, which results in the irregular development of institutions and social classes, the clash of traditional and modern values, the malfunctioning of civil and official institutions, and the reduction of the authority level of the traditional control system, and official, social-cultural gap of classes, confusion and identity crisis,  conflict feeling and social alienation, reduction of social capital, class gap, accumulation of conflict and social failure and the institutions and individuals’  inability to respond to social demands and the basic needs of society, which has reduced  the citizens’ social resilience, and in the historical process has led to the reproduction of aggression and collective strife in the society.

    Keywords: Quarrel, social capital, social disorganization, community nervousness
  • Farshid Bibak, Mellika Seddigh, Tahereh Tahmasebi, Paria Jangi, Alireza Sangani Pages 145-161
    Background and aim

     Performing risky behaviors by teenagers will be the most important factor in jeopardizing the health and safety of society in the future. Therefore, the present research was conducted aimed at investigating the path analysis model of the social security feeling and non-observance of law in the tendency toward risky behaviors among adolescents.

    Methods

     The present research was of applied type in nature and of correlational type in terms of descriptive method. The statistical population of the present study is made up of all 1361 male students secondary school of the twelfth grade of humanities in 15 schools of Urmia city in the academic year of 2020-2021. In order to determine the sample size based on Klein's method (2010), 370 students were selected using the available method. In this research, Mohammadzadeh and Ahmadabadi's risk behavior questionnaire (2008), Mirfardi and Faraji's law non-observance questionnaire (2016) and Niazi and Farshadfar's social security questionnaire (2011) were used. Data analysis was done by Pearson correlation test and path analysis using SPSS 18 and Amos 23.

    Findings and Conclusions

     The findings showed that there is a negative correlation between social security feeling (-0.40) and the tendency toward risky behaviors at a significant level of 0.01. While, there is a positive correlation between non-observance of law (0.37) and tendency to risky behaviors at a significant level of 0.01. The social security feeling has an impact of 0.503 on the tendency toward risky behaviors with the mediation of non-observance of law. In the research, it could be concluded that once social security is improved, the rate of law non-observance by people will decrease, as a result, the probability of displaying high-risk behaviors by adolescents would be lower.

    Keywords: Social security feeling, law non-observance, tendency to risky behaviors, adolescents
  • safar fazli, Mahmoud Samadi Pages 163-186
    Background and aim

     Social security and, accordingly, the mental image of tourist destinations is one of the main conditions of every tourist destination, which is definitely checked by tourists prior to traveling and then decide where to travel. The present study was conducted with the aim of investigating the impact of social security and the image tourists of destinations on the attractiveness of urban tourism destinations.

    Methods

     The present research is of applied type in terms of purpose and is of descriptive-analytical type in terms of method. Data collection was done via library and field approach. The statistical population of the study consisted of incoming tourists to Tehran, but due to the lack of accurate statistics on the number of incoming tourists, in order to determine the sample size, Cochran's formula was used for the unlimited population and the sample size was estimated to be 384 people. The tool for data collection was a researcher-made questionnaire, whose reliability was checked and confirmed by compound reliability and Cronbach's alpha, and validity by two methods, face validity and divergent validity. SPSS and Amos were used to analyze the data.

    Findings and conclusions

     The research findings showed that social security has a positive and significant impact on tourists' mental image of tourist destinations, as well as the attractiveness of tourist destinations. Given the value of the obtained path coefficient, the variable of social security projects 33.6% of the variance of the mental image of destinations, and 39.6% of the variance of the attractiveness of tourist destinations. Other findings of the research pointed to the positive and significant impact of the mental image of tourist destinations on the attractiveness of tourist destinations. It might be argued that the mental image of tourist destinations could explain 23% of the variance of the attractiveness variable of tourist destinations.

    Keywords: Social security, mental image of tourist destinations, attractiveness of destinations, Tehran city