فهرست مطالب

نشریه روانشناسی بالینی و شخصیت
سال بیستم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مریم جلالی، سید ابوالقاسم مهری نژاد*، حکیمه آقایی صفحات 1-15
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر،  اثربخشی درمان شناختی-رفتاری با و بدون نوروفیدبک، و نوروفیدبک بر درمان و ارتقای بهزیستی روان‏شناختی زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بود.

    روش

    برای انجام این پژوهش80 نفر از مراجعین به 4 مرکز مشاوره حومه تهران اختلال اضطراب فراگیر داشتند (در سه گروه درمان و یک گروه کنترل) در دو مرحله پیش و پس آزمون از طریق آزمون اضطراب حالت-صفت اسپیلبرگر و بهزیستی روان‏شناختی ریف مورد سنجش قرارگرفتند. دوگروه طبق برنامه درمانی30 جلسه آموزش نوروفیدبک و دوگروه 15جلسه درمان شناختی-رفتاری دریافت کرد و گروه کنترل مداخله دریافت نکرد. برای تحلیل داده‎‏ها از روش توصیفی و تحلیل واریانس چندمتغیره توسط نرم افزار SPSSاستفاده شد.

    یافته‏ ها:

     یافته ها نشان داد هر درمان به تنهایی باعث کاهش اضطراب وافزایش ارتقای بهزیستی روان‏شناختی در گروه های درمان در پس آزمون نسبت به پیش آزمون گردید اما این تغییر درگروه کنترل مشاهده نشد و وقتی این دو درمان کنار هم به کار رفت اثر درمانی بیشتر شد.

    بحث و نتیجه گیری:

     باتوجه به یافته ها نتیجه گرفته شد که درمان شناختی-رفتاری و نوروفیدبک هر یک به تنهایی در درمان وارتقای بهزیستی روان‏شناختی زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر موثر است و ترکیب این دو  روش اثر درمانی بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: نوروفیدبک، برنامه درمان شناختی-رفتاری، اختلال اضطراب فراگیر، بهزیستی روان‏شناختی
  • محسن شاکری نسب*، فرزانه آسیایی، سجاد قربانی اسفیدان، مصطفی پارسا نژاد صفحات 17-29
    مقدمه

    وجود اختلال بیش فعالی در نوجوانان بعضا باعث بروز رفتارهای اجتماعی نامناسب می گردد و در این رابطه رویکردهای آموزشی و درمانی مختلفی به کاربرده می شود که درمان شناختی- رفتاری واحد پردازه ای از آن جمله است. هدف از این پژوهش تعیین تاثیر درمان شناختی رفتاری متمرکز بر واحد پردازه ای بر کاهش پرخاشگری و رفتارهای ضداجتماعی نوجوانان بیش فعال بود.

    روش

    این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بوده و جامعه آماری آن را کلیه نوجوانان پسر بیش فعال مراجعه کننده به مرکز مشاوره نگرش پویای ذهن شهر  بجنورد در سال 1400 تشکیل داده اند. نمونه موردنظر نیز شامل 20 نفر از این نوجوانان بوده که به روش نمونه گیری هدفمند  و بر اساس ملاک های ورود و خروج به پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه 10 نفره آزمایش و کنترل گمارده شده اند. ابزارهای مورداستفاده در این پژوهش پرسشنامه پرخاشگری باس و پری (AGQ) و پرسشنامه رفتارهای ضداجتماعی بارت و دونلان (STAB) بوده و گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت برنامه درمان شناختی رفتاری متمرکز بر واحد پردازه ای قرار گرفتند. تجزیه وتحلیل داده نیز به روش تحلیل کوواریانس انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد، درمان شناختی رفتاری متمرکز بر واحد پردازه ای بر کاهش پرخاشگری و رفتارهای ضداجتماعی نوجوانان بیش فعال تاثیر معناداری دارد(05/0>P).

    بحث و نتیجه گیری: 

    به طورکلی می توان نتیجه گرفت که این برنامه در جهت کاهش پرخاشگری و رفتارهای ضداجتماعی نوجوانان بیش فعال موثر است و پیشنهاد می شود مشاوران و درمانگران از این رویکرد در جهت کاهش رفتارهای منفی نوجوانان بیش فعال استفاده نمایند

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری واحد پردازه ای، پرخاشگری، رفتارهای ضداجتماعی، نوجوانان بیش فعال
  • لیدا رستمی، محمود گودرزی* صفحات 31-44
    مقدمه

     هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه ویژگی های شخصیت و نحوه نگرش به انتخاب همسر در دانشجویان متاهل دارای رابطه و فاقد رابطه قبل از ازدواج است.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی علی مقایسه ای بود. جامعه پژوهش شامل کلیه دانشجویان متاهل بین 20-40 سال در سال (98-1397) دانشگاه آزاد واحد کرمانشاه بود. با توجه به نوع پژوهش که از نوع علی مقایسه ای بود و حجم نمونه حداقل 30  نفر در هر دو گروه توصیه می شود، گروه نمونه تعداد 80 نفر از دانشجویان (40 نفر دارای رابطه و 40 نفر فاقد رابطه قبل از ازدواج) با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در دو گروه گمارده شدند.  جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه های شخصیتی نیو (1992) و پرسشنامه نگرش به نحوه انتخاب همسر  لارسون (1993) استفاده شد. فرضیه های پژوهش بر اساس تحلیل واریانس چند متغیره توسط نرم افزار spss24 مورد بررسی قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج حاکی از تفاوت معناداری میان خرده مقیاس های ویژگی های شخصیتی، تجارب تازه و وظیفه شناسی، همچنین عامل های تجربه محوری و خوش باوری، نحوه نگرش به انتخاب همسر در متاهلین دارای رابطه و فاقد رابطه قبل از ازدواج بود (05/0≥P). در واقع افراد فاقد رابطه قبل از ازدواج، ازدواج را نه فقط به عنوان یک رابطه جنسی و تولید فرزند بلکه از آن برای بوجود آوردن یک زندگی کمال گرا توام با عشق و همدلی بهره می برند.

    بحث و نتیجه‏ گیری:

     برمبنای یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت روانشناسان و مشاوران در فرایندهای مشاوره ی قبل ازدواج باید به ویژگی های شخصیتی افراد، نحوه نگرش آنان نسبت به ازدواج توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: رابطه قبل از ازدواج، دانشجو، نگرش به انتخاب همسر، ویژگی های شخصیت
  • صدیقه آقالر، لیلا اکرمی* صفحات 45-57
    مقدمه

    تولد کودک کم‏توان ذهنی، منجر به ایجاد مشکلات روانی متعدد برای والدین به ویژه مادران می‎‏شود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت  بر کاهش نشانه های افسردگی، نشخوار فکری و افزایش شفقت به خود در مادران دارای کودکان کم‏توان ذهنی خفیف است.

    روش

     این پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری است. 30 مادر دارای کودک کم‏توان ذهنی خفیف به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده بر اساس قرعه کشی از مدرسه استثنایی رودکی شهرستان سمیرم انتخاب و به همین شیوه در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. مداخله شامل ده جلسه بود که برای گروه آزمایش اجرا شد. ابزار گرد آوری اطلاعات شامل پرسشنامه افسردگی (BDI-II) بک، (1961)، پرسشنامه نشخوار فکری(RS) ، نولن و همکاران(1991) و فرم کوتاه شده پرسشنامه شفقت (SCS)، نف (2003) بود. این ابزارها به هر دو گروه آزمایش و کنترل، قبل و پس از مداخله و هم چنین در دوره پیگیری داده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار « SPSS-24 » و شاخص های توصیفی میانگین، انحراف استاندارد و تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده شد.

    نتایج

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که پس از ارایه برنامه مبتنی بر شفقت، گروه آزمایش (مادران دارای کودک کم‏توان ذهنی) نسبت به گروه کنترل، شفقت به خود (017/0 >p)  در آن ها افزایش یافت، نشخوار فکری (001/0 >p) و  افسردگی (038/0>p) کاهش یافت. همچنین نمرات آزمودنی ها در مرحله پیگیری در تمام مقیاس ها باثبات بود.

    بحث و نتیجه گیری

    ارایه مدخلات درمانی در جهت کاهش مشکلات روانی مادران دارای کودک کم‏توان ذهنی از جمله افسردگی و نشخوار فکری حایز اهمیت است و منجر به برخورد مناسب تر مادران با این کودکان خواهد شد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، افسردگی، نشخوار فکری، کم‏توان ذهنی خفیف
  • سمیره کریمی، شکوفه متقی*، آفسانه مرادی صفحات 59-73
    مقدمه

    اختلال استرس پس از سانحه، یک اختلال شدید روانشناختی است که پس از تجربه یک رخداد استرس زا و آسیب زا به وجود می آید. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی مواجهه درمانی مداوم بر تاب آوری و کاهش نشانه های بالینی دختران آزار دیده ی جنسی مبتلا به اختلال استرس پس از آسیب بود.

    روش

    طرح پژوهش تک آزمودنی از نوع A-B با دوره پیگیری بود. جمعیت آماری پژوهش را کلیه دختران 12 تا 18 سال  مبتلا به اختلال استرس پس از آسیب ناشی از آزار جنسی مراجعه کننده به مرکز اورژانس اجتماعی شهرستان ایذه در سال 1399 تشکیل دادند. دو نفر به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای هر کدام از شرکت کنندگان 3 جلسه خط پایه در نظر گرفته شد. جلسات مداخله  به صورت انفرادی بر اساس برنامه مواجهه درمانی مداوم در 10 جلسه 90 دقیقه ای انجام گرفت. ارزیابی ها با استفاده از مقیاس نشانگان اختلال استرس پس از سانحه کودکان (فوآ و همکاران، 2018) و پرسشنامه تاب آوری (کانر و دیویدسون، 2003) در مرحله خط پایه، جلسات مداخله و یک ماه بعد از پایان درمان (پیگیری) انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل بصری نمودار، محاسبه درصد بهبودی و شاخص درصد پایا انجام شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد هر دو مراجع با شروع مداخله روند کاهشی و رو به بهبودی را در طراز نمرات مقیاس نشانگان اختلال استرس پس از سانحه و روند افزایشی و رو به بهبودی را در طراز نمرات مقیاس تاب آوری نشان دادند. آزمودنی ها این نتایج را تا یک ماه پس از درمان حفظ نمودند.

    بحث و نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش پیشنهاد می شود که درمانگران حوزه کودک و نوجوان در افزایش تاب آوری و بهبود علایم ناشی از استرس از مواجهه درمانی مداوم برای اثربخشی بیشتر استفاده کنند. این یافته ها تلویحات مهمی در زمینه آموزش و ارتقای بهداشت روانی کودکان ارایه می کنند.

    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، مواجهه درمانی مداوم، تاب آوری، نوجوانان، آزار جنسی
  • زینب شریفی پور چوکامی، عباس ابوالقاسمی*، موسی کافی صفحات 75-87
    مقدمه

    با توجه به نقش عوامل شناختی و محیطی در بروز و ادامه خودجرحی، هدف پژوهش حاضر پیش بینی خودجرحی بدون قصد خودکشی بر اساس در معرض قرارگرفتن، انتظارات پیامد و خودکارآمد اجتنابی در دانشجویان است.

    روش

    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. نمونه پژوهش 264 دانشجوی دانشگاه گیلان در سال تحصیلی 1400-1399 بود که به صورت دردسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، پرسشنامه خودزنی سانسون و همکاران (1996)، مقیاس در معرض گذاری اجتماعی خودجرحی بدون قصد خودکشی زلکوویچ و کول (2014)، پرسشنامه انتظارات پیامد خودجرحی بدون قصد خودکشی هاسکینگ و رز (2016) و مقیاس خودکارآمدی اجتناب از خودجرحی بدون قصد خودکشی سیزز و همکاران (2014) استفاده شد. داده ها به وسیله تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که 3/44 درصد از واریانس خودجرحی بدون قصد خودکشی توسط در معرض قرارگرفتن، انتظارات پیامد و خودکارآمدی اجتنابی پیش بینی می شود و بین آن ها خودکارآمدی اجتنابی و انتظارات پیامد به ترتیب با پیش بینی 8/24 درصد و 8/23 درصد از واریانس خودجرحی بدون قصد خودکشی، بیشترین سهم را داشتند.

    بحث و نتیجه گیری: 

    نظر به این که در معرض قرارگرفتن، انتظارات پیامد و خودکارآمدی اجتنابی می توانند خودجرحی بدون قصد خودکشی را پیش بینی کنند، یافته های این پژوهش می تواند به پیشگیری از این رفتار و طرح ریزی برنامه های آموزشی و درمانی کمک کند تا دانشجویان کمتر در معرض آسیب های حاصل از این رفتار قرارگیرند

    کلیدواژگان: انتظارات پیامد، خودجرحی، خودکارآمدی اجتنابی، در معرض قرارگرفتن
  • الهه بی غم لعل آبادی*، سجاد بشر پور، راضیه حاجی مرادی صفحات 89-102
    مقدمه

    نوجوانی به خودی خود دوران سختی است و همه گیری بیماری کرونا آن را حتی سخت تر هم می کند. با بسته شدن مدارس و لغو رویدادهای اجتماعی، بسیاری نوجوانان نه تنها برخی از مهم ترین لحظات زندگی خود را از دست داده اند، بلکه از فعالیت های روزمره ای مثل گپ و گفت گو با دوستان و شرکت درکلاس های درس هم دور افتاده اند. احساس تنهایی در شرایط اپیدمی کرونا می تواند عامل مهمی برای تشدید اضطراب این بیماری شود و مهارت روان شناختی نظیر ذهن آگاهی نیز ممکن است میانجی این ارتباط باشد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی ذهن آگاهی در رابطه بین احساس تنهایی و اضطراب از کووید 19 بود.

    روش

    پژوهش مذکور از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی و از نوع تحلیل مسیر است.در این پژوهش، 242 نفر (141 دختر و 101 پسر)، مشغول به تحصیل که اثرات اپیدمی کرونا تجربه کرده بودند به روش نمونه گیری درسترس انتخاب شدند. دانش آموزان پرسشنامه اضطراب کرونا ویروس؛ مقیاس احساس تنهایی؛ پرسشنامه ذهن آگاهی را  تحت شبکه مجازی شاد کامل کردند. برای تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد اثر احساس تنهایی بر ذهن آگاهی (50/0- = β  ، 01/0p<) منفی و معنادار و بر  اضطراب از کووید 19 (19/0 = β  ، 01/0p<)  بود.  هم چنین نقش میانجی ذهن آگاهی در رابطه بین متغیرهای احساس تنهایی و اضطراب کرونا تایید گردید (01/0 p< ،18/4- Z=).

    نتیجه گیری :

    یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بودندکه تفکر ذهن آگاه می تواند اضطراب کرونا و احساس تنهایی را میانجی گری کند. لذا، ذهن آگاهی در سازگاری بهتر در شرایط بحرانی افراد را از تاثیرات منفی محافظت کرده و در سلامت روانی بهتر می تواند،کمک کننده باشد

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، اضطراب از کووید 19، ذهن آگاهی، مدل میانجی، نوجوان
  • ارسلان احمدی، کیومرث فرحبخش*، عبدالله معتمدی، محمدرضا خدایی، علی کیهانی صفحات 103-113
    مقدمه

    خانواده بیماران روان پریش معمولا تنیدگی  جسمی و روانی، افسردگی، اضطراب و مشکلات ارتباطات اجتماعی را تجربه می کنند که بر کیفیت زندگی آنان اثر می گذارد و کنترل این اثرات نیازمند شناسایی عوامل مرتبط با آن می باشد. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر بخشی آموزش روانی خانواده بر کیفیت زندگی خانواده‏های بیماران مبتلا به اختلالات روانپریش در شهر تهران انجام شد.

    روش

    این پژوهش به صورت نیمه آزمایشی با مشارکت 30  مراقب اصلی بیمار  مبتلا  به اختلالات روانپریش بستری در مرکز آموزشی، درمانی روانپزشکی رازی تهران در بهار سال 1398  انجام شد. این نمونه به روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در  دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند. این پژوهش در چهار گام انجام شد. در گام اول پیش آزمون انجام گردید، در گام دوم جلسات آموزش روانی خانواده فقط برای مراقبان اصلی بیماران گروه آزمایش طی 8 جلسه دو ساعته (هر هفته یک جلسه 120 دقیقه ای) برگزار شد. در گام سوم دو گروه بیماران آزمایش و کنترل هنگام ترخیص، پرسشنامه کیفیت زندگی را در مرحله پس آزمون تکمیل نمودند و در گام چهارم، شش ماه پس از پایان جلسات آموزش روانی خانواده، دو گروه بیماران آزمایش و کنترل پرسشنامه مرتبط با پژوهشتکمیل کردند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر  انجام گردید.  

    نتایج

    با توجه به داده های به دست آمده در مرحله پیش آزمون بین گروه های آزمایش و کنترل از نظر ویژگی های دموگرافیک تفاوت معنی داری وجود نداشت (P>0.05). همچنین از نظر کیفیت زندگی تفاوت معنی داری بین گروه ها مشاهده نگردید (F= 0.92 , P>0.05). اما در مرحله پس آزمون و پیگیری بین آن‏ها تفاوت معنی داری به دست آمد (F= 7.63, P<0.001). به عبارت دیگر، جلسات آموزش روانی خانواده و مراقبت، باعث افزایش کیفیت زندگی در خانواده  بیماران مبتلا به اختلال روانپریشی گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش می توان گفت آموزش روانی خانواده کیفیت زندگی خانواده های بیماران مبتلا به اختلالات روانپریش را افزایش داده است. این افزایش در کیفیت زندگی و خرده مقیاس های سلامت جسمانی، سلامت روانی، روابط اجتماعی و سلامت محیطی معنی‏دار می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش روانی خانواده، کیفیت زندگی، اختلالات روانپریشی
  • فهیمه عسکری، ایران داودی*، عبدالکاظم نیسی، یدالله زرگر صفحات 115-124
    مقدمه

    با وجود این که رویا، تجربه ذهنی و کاملا شخصی هر فرد در هنگام خواب است، اما برخی از مضامین رویا، جهانی و بین همه انسان ها در فرهنگ های مختلف مشترک هستند. هدف پژوهش حاضر، شناسایی رویاهای رایج و بررسی رابطه آن ها با ابعاد نگرش نسبت به رویا در یک نمونه از جمعیت عمومی فرهنگ ایرانی بود.

    روش

    به این منظور 720 نفر از مردم 17 تا 63 ساله عادی (غیربالینی) کشور ایران، به روش نمونه گیری داوطلبانه با ورود به وب سایت این پژوهش و تکمیل پرسشنامه های رویاهای رایج و نگرش نسبت به رویا، در مطالعه شرکت کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کانونی در نرم افزار SPSS-24 تحلیل شد.

    نتایج

    "زنده دیدن فردی که مرده است"، "تجارب جنسی" و "تعقیب شدن بدون آسیب جسمانی" به ترتیب فراوان ترین مضامین رویاها بودند. نتایج همبستگی کانونی نشان داد که رابطه متغیر کانونی نگرش نسبت به رویا با متغیر کانونی رویاهای رایج 57/0 می باشد (001/0<p). همچنین 62/0 واریانس مولفه های رویاهای رایج توسط ابعاد نگرش نسبت به رویا تبیین می شود.

    نتیجه گیری:

     نتایج تحلیل کانونی با 99 درصد احتمال، وجود همبستگی بین دو مجموعه نگرش نسبت به رویا و مولفه های رویاهای رایج را تایید می کند که نشان می دهد متغیرهای درون روانی مثل نگرش، می توانند حتی در جنبه های مشترک و رایج رویا نیز تفاوت فردی ایجاد کنند. بنابراین باید در بررسی رویاهای رایج مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: رویاهای رایج، نگرش نسبت به رویا، تحلیل کانونی
  • ماندانا گل آوری*، فلور خیاطان صفحات 125-138
    مقدمه

    اختلال نقص توجه_بیش فعالی از شایع ترین اختلالات دوران کودکی است که تاثیر بسیاری بر مادران دارد چراکه ‏آن‏ها نخستین مراقبان و افرادی هستند که بیشترین تعامل را با این کودکان دارند. بنابراین، لزوم استفاده از روش های جدید در جهت ارتقا و بهبود شرایط آنان حایز اهمیت است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی طرحواره درمانی بر تحمل ابهام و تاب آوری مادران کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه_بیش فعالی اصفهان بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون_پس آزمون و گروه کنترل همراه با دوره پیگیری بود. جامعه ی آماری مورد مطالعه شامل کلیه  مادران کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه_بیش فعالی مراجعه کننده به کلینیک های سطح شهر اصفهان در سال 1399 بود. بعد از غربالگری اولیه و بررسی ملاک های ورود و خروج، در نهایت تعداد40 نفر از مادرانی که اختلال نقص توجه_ بیش فعالی کودکشان توسط متخصص تشخیص قطعی داده شده بود انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه (20 نفره) آزمایش و کنترل گمارده شدند که در جریان جلسات از هر گروه 5 نفر خارج شدند و در نهایت در هر گروه 15 نفر باقی ماند. برای گروه آزمایش 12 جلسه طرحواره درمانی 90 دقیقه ای برگزار شد و در پایان مداخله، از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد و بعد از گذشت یکماه نیز، از هر دو گروه، آزمون پیگیری گرفته شد. ابزار مورد استفاده برای جمع آوری داده ها شامل پرسش نامه های تحمل ابهام نوع2 مک لین (2009) و تاب آوری کونور و دیویدسون (2003) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها نیز از شاخص های آمار توصیفی نظیر میانگین و انحراف استاندارد و آمار استنباطی تحلیل اندازه گیری مکرر استفاده گردید.

    نتایج

    گروه آزمایش افزایش معناداری را در تحمل ابهام (001/0>p) و تاب آوری (001/0>p) داشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش می توان گفت طرحواره درمانی بر افزایش تحمل ابهام و تاب آوری مادران کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه_بیش فعالی موثر است. بنابراین پیشنهاد می شود درمانگران  از این رویکرد درمانی در جهت افزایش تحمل ابهام و تاب آوری این مادران بهره ببرند

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، تحمل ابهام، تاب آوری، اختلال نقص توجه، بیش فعالی
  • مهدی رضا سرافراز، محجوبه پورابراهیمی* صفحات 139-150
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر اثر القای شرم و گناه بر عملکرد خودکنترلی در تکلیف بوده است.

    روش

    پژوهش به روش نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری، دانشجویان دختر و پسر مقطع کارشناسی بودند که در نیمسال اول  تحصیلی 99-1398 در دانشگاه شیراز تحصیل می کردند. نمونه شامل 64 دانشجو (26 پسر و 38 دختر) بود که با استفاده از نمونه گیری در دسترس و مبتنی بر هدف، و با توجه به معیارهای ورود و خروج از سه کلاس دانشگاه شیراز انتخاب شده و به مقیاس های افسردگی، اضطراب و استرس (DASS)، خودکنترلی (تانگ نی، 2004)، تمایل برای خودکنترلی (یوزیل و بامیستر، 2017) زیرمقیاس های آمادگی برای شرم و آمادگی برای گناه مقیاس عاطفه خودآگاه-3 (تانگ نی، 1989) و پرسشنامه هیجان شرم و گناه پاسخ دادند. سپس شرکت کنندگان سه کلاس در 3 گروه القای شرم، القای گناه و کنترل، در معرض مداخله آزمایشی قرار گرفتند. در دو گروه آزمایش، از طریق یادآوری و نوشتن جزیی یک اشتباه شخصی، احساس شرم یا گناه القا شد و مجددا هیجان های شان از طریق پرسشنامه سنجش هیجان شرم و گناه اندازه گیری شد. در نهایت، شرکت کنندگان هر سه گروه، تکلیف پازل غیرقابل حل را انجام دادند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که میزان خودکنترلی در شرکت کنندگان گروه گناه بیشتر از گروه شرم و کنترل است، اما بین میزان خودکنترلی گروه شرم و گروه کنترل تفاوت معناداری وجود نداشت.

    بحث و نتیجه گیری

    بر طبق نتایج، هیجان های خودآگاه گناه و شرم می توانند خودکنترلی و در نتیجه سازگاری و پایداری افراد در موقعیت های متعارض را تحت تاثیر قرار دهند.

    کلیدواژگان: خودکنترلی، شرم، گناه، هیجان خودآگاه
  • محمدرضا سهیلی، علیرضا پیرخائفی*، اکبر محمدی صفحات 151-164
    مقدمه

    از نظر علمی و اجتماعی،  مطالعات مربوط به بهزیستی در سال های اخیر مورد توجه بوده و بررسی ویژگی های روان‏سنجی پرسشنامه‏ های مورد استفاده برای اندازه‏ گیری آن ضرورت یافته است. هدف این مطالعه تعیین ویژگی های روانسنجی پروفایل بهزیستی پرما در نمونه‏ای از دانشجویان دانشگاه فرهنگیان می‏باشد.

    روش

    این پژوهش از نوع روان سنجی می باشد و نمونه آماری آن شامل 500  نفر از دانشجو معلمان شهر تهران است که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه پروفایل بهزیستی پرما باتلر و کرن، مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف و نسخه کوتاه پرسشنامه طرحواره یانگ را تکمیل کردند.

    نتایج

    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی وجود 5 عامل را نشان داد که در مجموع  870/72  درصد از از واریانس کل ابزار را تبیین کرد و نتایج تحلیل عاملی تاییدی، نتایج تحلیل عاملی اکتشافی را تایید کرد. ضریب پایایی کلی ابزار  با دو روش آلفای کرونباخ (90/0) و بازآزمایی (88/0) در حد مطلوب به دست آمد. هم چنین بین عامل های این ابزار با مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف همبستگی مثبت معنادار و با نسخه کوتاه پرسشنامه طرحواره یانگ همبستگی منفی معنادار وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج مطالعه پنج عامل دیدگاه بهزیستی سلیگمن را تایید کرد. روایی سازه و پایایی مناسب، میزان کافی همبستگی بین عامل های آن، روایی همگرا و روایی واگرا با ابزارهای مشابه نشان داد پروفایل بهزیستی پرما، ابزاری مناسب برای اندازه گیری بهزیستی دانشجویان و ابزاری قابل اطمینان برای ارزیابی مداخلات در این زمینه است.

    کلیدواژگان: هیجانات مثبت، اشتیاق، معنا، روابط، دستاورد، بهزیستی
  • افشین صلاحیان*، غزال کیان فرید، بیتا نصرالهی صفحات 165-176
    مقدمه

    سنجش ارگاسم جنسی باتوجه به چندبعدی بودن آن و عوارض جسمانی و روانی عدم نایل آمدن به آن در ابعاد بین فردی، خانوادگی و اجتماعی، از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر تعیین پایایی و روایی پرسشنامه ارگاسم در زنان و مردان بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع اعتباریابی و جامعه آماری را کلیه زنان و مردان ساکن در شهر تهران که حداقل یک بار تجربه ارگاسم داشته اند تشکیل می داد. نمونه آماری شامل 750 نفر (450 زن و 300 مرد) در نمونه غیربالینی و 46 نفر نمونه بالینی از مراکز مشاوره بود که به روش دردسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش مقیاس ارزیابی ارگاسم (ORS)، پرسشنامه عملکرد جنسی زنان (FSFI) و پرسشنامه سلامت جنسی در مردان (MSHQ)، بود.

    یافته ‏ها:

     طبق نتایج پایایی به روش آلفای کرونباخ در دو گروه زنان و مردان به ترتیب 967/0 و 973/0 بود که گواه پایایی بالای آزمون بود. همچنین نتایج نشان داد ضرایب همبستگی مابین سوالات با کل آزمون معنادار و نشان از میزان همسانی درونی آزمون است (01/0<p). جهت بررسی اعتبار پرسشنامه ارگاسم، رابطه آن با ابعاد پرسشنامه شاخص عملکرد جنسی زنان و سلامت جنسی مردان بررسی شد. طبق نتایج رابطه بین مقیاس ارگاسم با ابعاد پرسشنامه عملکرد جنسی زنان معنادار بود (01/0<p). همچنین رابطه بین مقیاس ارگاسم با ابعاد پرسشنامه شاخص عملکرد جنسی مردان  نیز مثبت و معنادار بود (01/0<p) روش تحلیل عاملی تاییدی حاکی از برازش مطلوب مدل چهار عاملی و اعتبار تشخیصی پرسشنامه بین نمونه بالینی و غیربالینی نیز معنادار بود.

    بحث و نتیجه گیری:

     نتایج حاکی از تایید روایی و پایایی پرسشنامه ارگاسم در مردان و زنان بود و قابلیت کاربرد در جمعیت ایرانی را دارد

    کلیدواژگان: عملکرد جنسی، ارگاسم، اختلال جنسی
  • بیتا شلانی*، پرویز آزادفلاح، حجت الله فراهانی، رسول روشن چسلی، فروغ اسرافیلیان صفحات 177-197

    رویکرد نقشه نگاری مداخله یک رویکرد منظم برای طراحی و تدوین مداخلات مبتنی بر نظریه در زمینه ها و گستره های مختلف است. این رویکرد در قالب شش گام به صورت منظم و دقیق مسیر تدوین مداخله را از تشخیص یک نیاز یا مشکل تا شناسایی و آزمایش راه حل های بالقوه و ارزیابی اثربخشی آن مشخص می کند. فعالیت های مشخص شده در هر گام مبنایی منطقی و مفهومی برای چگونگی تاثیر بر تغییر رفتار و شرایط را برای ارتقای سلامت، پیشگیری یا بهبود یک مسیله ارایه می دهند. بنابراین؛ پژوهشگران، سازندگان و مجریان یک مداخله می توانند چگونگی موفقیت یا شکست یک مداخله را توضیح دهند و تبیین کنند. استفاده از رویکرد نقشه نگاری مداخله امکان موفقیت و رسیدن یک مداخله به هدف خود را افزایش می دهد. این رویکرد برای هر مداخله ای با هدف تغییر رفتار کاربرد دارد. هدف مطالعه حاضر بررسی دقیق این رویکرد و گام های آن برای طراحی مداخلات روان شناختی است که در صورت استفاده صحیح از آن، می توان مداخلات اثربخش را تدوین و اجرا کرد.

    کلیدواژگان: نقشه ‏نگاری، مداخله، اثربخشی، روان‏شناختی، پروتکل
|
  • Maryam Jalali, Abolghasem Mehrinejad *, Hakime Aghae Pages 1-15

    Introductoin:

     This study aims to discover the effectiveness of cognitive-behavioral therapy with and without Neurofeedback, and also Neurofeedback's effect on the treatment and increasing psychological wellbeing in women with Generalized Anxiety Disorder (GAD).

    Method

    To carry out this research, 80 individuals, who suffered from a generalized anxiety disorder and visited 4 counseling centers in the suburbs of Tehran, were selected. In two stages pre-test and post-test, they were measured through the Spielberger State-Trait Anxiety Inventory (STAI) test and Ryff Psychological Well-being Inventory in 3 groups of treatment and 1 control group. Based on therapeutic protocol, 2 treatment groups were given 30 sessions of Neurofeedback training and 15 sessions of Cognitive-Behavioral Therapy and the control group did not receive any intervention. For data analysis, descriptive and multivariate analysis of variance (Manova) methods by SPSS software were used.

    Results

    The results showed that treatment alone reduced anxiety and increased the improvement of psychological well-being in the treatment groups in the post-test compared to the pre-test. But this change was not observed in the control group, and when these two treatments were used together, the therapeutic effect increased.

    Discussion and Conclusion

    Using Cognitive-Behavioral Therapy and Neurofeedback alone are effective in treating and improving the psychological well-being of women with generalized anxiety disorder, and their combination has a greater therapeutic effect.

    Keywords: Neurofeedback, Cognitive- Behavioral Therapy Plan, Generalized anxiety disorder, psychological well-being
  • Mohsen Shakerinasab *, Farzaneh Asiaeei, Sajjad Ghorbaniesfidan, Parsanejad Mostafa Pages 17-29
    Introduction

    The presence of (Attention deficit hyperactivity disorder). ADHD in adolescents sometimes causes inappropriate social behaviors and in this regard, various educational and therapeutic approaches are used, including modular cognitive-behavioral therapy. This study aims to determine the effect of modular cognitive-behavioral therapy on reducing aggression and antisocial behaviors in ADHD adolescents.

    Method

    This study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test design with a control group and its statistical population consisted of all hyperactive adolescents referred to Pouya Attitude Counseling Center in Bojnourd in 2011. The sample also included 20 of these adolescents who were selected by purposive sampling method based on inclusion and exclusion criteria and were randomly assigned to two groups of 10 experimental and control. The instruments used in this study were the Bass and Perry Aggression Questionnaire (AGQ) and Bart and Donlan Antisocial Behavior Questionnaire (STAB). And the experimental group underwent a modular cognitive-behavioral treatment program for 10 sessions of 90 minutes. Data analysis was performed by analysis of covariance.

    Results

    The results showed that modular cognitive-behavioral therapy has a significant effect on reducing aggression and antisocial behaviors of hyperactive adolescents (P <0.05).

    Discussion and Conclusion

    In general, it can be concluded that this program is effective in reducing aggression and antisocial behaviors of hyperactive adolescents and it is recommended that counselors and therapists use this approach to reduce the negative behaviors of hyperactive adolescents

    Keywords: Modular Cognitive-Behavioral, aggression, antisocial behaviors, Adolescents, ADHD
  • Lida Rostami, Mahmoud Goudarzi * Pages 31-44

    Introductoin:

     This study aims to compare personality traits and attitudes toward choosing a spouse with and without a relationship before marriage.

    Method

    The current research was descriptive and comparative. The research population included all married students between 20-40 years old in the year (2018-2019) at Kermanshah Azad University.  A total of 80 students (40 having a relationship and 40 not having a premarital relationship) were selected as the research sample using the purposive sampling method. Neo's (1992) Personality Questionnaire and Larson's (1993) Attitude Towards Choice Questionnaire were used to collect data. Research hypotheses were analyzed based on multivariate analysis of variance by spss24 software.

    Results

    The results indicated that there is a significant difference between the subscales of personality traits, new experiences, and conscientiousness, as well as experience-oriented factors and good faith as the way of looking for a spouse in married couples with and without a relationship before marriage (P≥0.05). In fact, people who do not have a relationship before marriage consider marriage, not a sexual relationship and producing children, but also to creating a perfectionist life with love and empathy.

    Discussion and Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that psychologists and counselors in premarital counseling processes should pay attention to the personality traits of people and their attitudes toward marriage.

    Keywords: premarital relationship, attitudes toward choosing a spouse, married people, Personality traits
  • Sedigheh Aghalar, Leila Akrami * Pages 45-57

    Introductoin:

     The purpose of the present study was to examine the efficacy of positive psychotherapy based on belief to good on happiness, psychological well-being and satisfaction with life in subclinical depression.

    Method

    This research is semi-experimental and of pre-test-post-test type with control and follow-up groups. 30 mothers with children with mild disability child were selected by simple random sampling based on a lottery from the exceptional school of Semiram city and were placed in two control and experimental groups in the same way. The intervention sessions consisted of ten sessions performed for the experimental group. The data collection tool included Self-Compassion Scale (SCS), Neff (2003), Beck Depression Inventory-II (BDI-II), 1961, and Rumination scale (RS), Nolan et al. (1991). These tools were given to both experimental and control groups, before and after the intervention and also during the follow-up period. Data were analyzed by SPSS-24 software, mean, standard deviation and multivariate analysis of covariance were used to analyze the data.

    Results

    Findings from the present study showed that the experimental group (mothers with intellectually disabled children) compared to the control group, after the intervention, compassionate program to increase self-compassion (P >0.017) decreased rumination (P >0.001) and decreased depression (P> 0.038) in the mothers with intellectually disabled children. Also, the subjects' scores in the follow-up stage were stable on all scales.

    Discussion and Conclusion

    It is important to provide therapeutic interventions to reduce the mental problems of mothers with intellectually disabled children, including depression and rumination, and it will lead to a more appropriate treatment of mothers with these children

    Keywords: Compassion-Based Therapy, Depression, Rumination, Intellectual Disability
  • Samireh Karimi, Shekoofeh Mottaghi *, Afsaneh Moradi Pages 59-73

    Introductoin:

     Post-traumatic stress disorder is a severe psychological disorder, which arises due to undergoing a stressful and traumatic event. The present study aimed at identifying the effectiveness of Prolonged Exposure therapy in resilience and reducing the clinical symptoms in sexually abused girls with post-traumatic stress disorder.

    Method

    The research design was a single subject of A-B type with a follow-up period. The statistical population of the study included all 12 to 18-year-old girls with post-traumatic stress disorder due to sexual harassment in Izeh city who were referred to the Social Emergency Center in 2020. Two of them were selected through purposive sampling. Three baseline sessions were considered for each subject. Intervention sessions were performed individually based on a prolonged exposure therapy program in 10 sessions of 90 minutes (2 days a week).Evaluations were performed by the PTSD Symptom Scale (Foa et al., 2018) and resilience questionnaire (Connor and Davidson, 2003) in three stages baseline, intervention sessions, and one month following the treatment. Data analysis was done using visual analysis of graphs, calculation of recovery percentage, and reliable percentage index.

    Results

    Findings proved that with the beginning of the intervention, both subjects showed a decreasing and improving process in the scores of post-traumatic stress disorder syndrome, and an increasing and improving process in the scores of Connor and Davidson resilience scales. Subjects preserved these results for up to one month following the treatment.

    Discussion and Conclusion

    Based on the findings, it is recommended that therapists in the field of children and adolescents use prolonged exposure therapy to increase resiliency and improve stress-made symptoms to achieve more effectiveness. These findings provide important implications for educating and promoting children's mental health.

    Keywords: Post traumatic stress disorder, Prolonged Exposure therapy, Resiliency, Adolescents, Sexual Abuse
  • Zeinab Sharifi Pour Chokami, Abbas Abolghasemi *, Mosa Kafie Pages 75-87

    Introductoin:

     Considering the role of cognitive and environmental factors in the occurrence and maintenance of self-injury the aim of this study is to predict non-Suicidal self-injury based on the exposure, outcome expectancies, and avoidance self-efficacy in students

    Method

    This research is a descriptive correlational study. The research sample was 264 students of the University of Guilan in the academic year 2019-2020 who were selected by convenience sampling. In order to collect data Sanson's et al. (1996) Self-Harm Inventory, Zelkovich & Cole's (2014) Social Exposure to Non-Suicidal Self-Injury Scale, Hasking and Rose's (2016) Non-suicidal Self-injury expectancy Questionnaire and self-efficacy scale of avoiding NSSI by Czyz et al. (2014) were used. Data were analyzed by multiple regression analysis.

    Results

    The results of multiple regression analysis showed that 44.3% of the variance of non-suicidal self-injury is predicted by exposure to non-suicidal self-injury, outcome expectancies, and avoidance self-efficacy, and among those, avoidance self-efficacy and outcome expectancies had the highest share with a prediction of 24.8% and 23.8% of non-suicidal self-injury variance, respectively.

    Discussion and Conclusion

    Given that exposure to non-suicidal self-injury, outcome expectancies, and avoidance self-efficacy can predict non-suicidal self-injury, the findings of this study can greatly help prevent this behavior and planning educational and treatment programs so that students are less exposed to the damage caused by this behavior.

    Keywords: Avoidance self-efficacy, Exposure, Outcome expectancies, Self-injury
  • Elahe Bigham Lal Abadi *, Sajjad Basharpoor, Raziyeh Hajimoradi Pages 89-102

    Introductoin:

     Adolescence is a difficult time in itself and the epidemic of covid-19 disease makes it even more difficult. With the closure of schools and the cancellation of social events, many teens have not only lost some of the most important moments in their lives but have also moved away from everyday activities such as chatting with friends and attending classes. Feeling lonely in a coronary epidemic can be a major factor in exacerbating anxiety, and psychological skills such as mindfulness may also play a role. Therefore, this study aims to investigate the mediating role of mindfulness in the relationship between feeling loneliness and anxiety about covid-19.

    Method

    The study is applied in terms of purpose and descriptive in terms of path analysis. In this study, 242 people (141 girls and 101 boys) who had experienced the effects of the corona epidemic were selected by convenience sampling method. Students completed the Corona Virus Anxiety Questionnaire, loneliness scale, and mindfulness questionnaire under the Shaad virtual network. Pearson correlation and path analysis were used for data analysis.

    Results

    The results showed that the effect of loneliness on mindfulness (β = - 0.50, p <0.01) was negative and significant and on the anxiety of covid 19 (β = 0.19, p <0.01). Also, the mediating role of mindfulness in the relationship between the variables of loneliness and anxiety was confirmed (Z=-4.18, p<0.01).

    Discussion and Conclusion

    The findings of the present study indicated that mindful thinking can mediate anxiety of Corona and the feeling of loneliness. Therefore, mindfulness can protect people from negative influences in better adaptation in critical situations and help in better mental health.

    Keywords: Loneliness, Anxiety of Covid 19, Mindfulness, Mediator Model, Adolescent
  • Arsalan Ahmadi, Kiiumars Farahbakhsh *, Abdollah Moatamedy, Mohammadreza Khodaei, Ali Keyhani Pages 103-113

    Introductoin: 

    Families of psychiatric patients often experience physical and psychological stress, depression, anxiety, and social communication problems that affect their quality of life, and controlling these effects requires identifying related factors. Therefore, the present study was conducted to determine the effectiveness of family psychoeducation on the quality of life of families of patients with psychiatric disorders in Tehran

    Method

    This semi-experimental research was conducted with the participation of 30 main caregivers of patients suffering from psychotic disorders admitted to Razi Psychiatry Training and Treatment Center in Tehran in the spring of 2018. This sample was selected by the available method and randomly divided into two groups of 15 people, test and control. This research was done in four steps. In the first step, a pre-test was conducted, and in the second step, family psychological education sessions were held only for the main caregivers of the experimental group patients during 8 two-hour sessions (one 120-minute session each week). In the third step, two groups of experimental and control patients completed the quality   of  life   questionnaire   at the time of discharge, and in the fourth step, six months after the end of the family psychological education sessions, the two groups of experimental and control patients completed the questionnaire related to the research. Data were analyzed using SPSS software version 24 and repeated measures analysis of variance.

    Results

    According to the data obtained in the pre-test stage, there was no significant difference between the experimental and control groups in terms of demographic characteristics (P> 0.05). Also, there was no significant difference between the groups in terms of quality of life (F = 0.92, P> 0.05). But in the post-test and follow-up stages, a significant difference was obtained between them (F = 7.63, P <0.001). In other words, family psychological education and care sessions increased the quality of life in the families of patients with psychotic disorders.

    Discussion and Conclusion

    Based on the research results, it can be said that family psychoeducation has increased the quality of life of families of patients with psychiatric disorders. This increase is significant in quality of life and subscales of physical health, mental health, social relationships, and environmental health.

    Keywords: Premarital Family Psychoeducation, Quality of Life, psychotic disorders
  • Fahimeh Askari, Iran Davoudi *, Abdolkazem Neysi, Yadollah Zargar Pages 115-124

    Introductoin: 

    Although dreams are subjective and completely personal experience while sleeping, some themes of dreams are universal and shared by all humans in different cultures. This study aims to identify common dreams and examine their relationship with the dimensions of attitude toward dreams in a sample of the general population of Iranian culture.

    Method

    For this purpose, 720 Iranian people (17-63 years), were selected by voluntary sampling method in the study.  They participated by completing questionnaires about common dreams and attitudes towards dreams on the website of this research. Data were analyzed using Canonical correlation in SPSS-24 software.

    Results

    "Seeing a dead person alive", "Sexual experiences" and "Being chased without physical harm" were the most frequent dream themes, respectively. The results of the canonical correlation showed that the relationship between the canonical variable of attitude toward dreams and the canonical variable of typical dreams is 0.57 (p<0.001). Also, 0.62 of the variance of the components of common dreams is explained by the dimensions of the attitude towards the dream.

    Discussion and Conclusion

    The results of the canonical analysis with 99% probability confirm the existence of a correlation between the two sets of attitudes toward dreams and the components of common dreams, which indicates that intra-psychological variables such as attitude can make an individual difference even in common aspects of dreams. Therefore, they should be considered in the study of common dreams

    Keywords: Typical Dreams, Attitudes toward Dreams, Canonical Analysis
  • Mandana Golavari *, Felor Khayatan Pages 125-138

    Introductoin:

     Attention Deficit Hyperactivity Disorder is one of the most common childhood disorders that has a great impact on mothers because they are the first caregivers and people who have the most interaction with these children. Therefore, the need to use new methods to improve and improve their conditions is important. This study aims to investigate the effectiveness of schema therapy on the ambiguity tolerance and resilience of mothers of children with attention deficit hyperactivity disorder in Isfahan.

    Method

    The design of the present study was quasi-experimental with pre-test-post-test and a control group with a follow-up period. The statistical population included all mothers of children with attention deficit hyperactivity disorder who had referred to clinics in Isfahan in 2020. After initial screening and review of entry and exit criteria, finally, 40 mothers whose ADHD was definitively diagnosed by a specialist and randomly assigned to two groups (20 people) were tested and controlled. During the sessions, 5 people left each group, and eventually, 15 people remained in each group. Then, 12 sessions of 90-minute schema therapy were held for the experimental group, and at the end of the intervention, a post-test was performed for both groups, and after one month, a follow-up test was taken from both groups. The tools used for data collection included the McLean type 2 ambiguity tolerance questionnaire (2009) and the Connor and Davidson (2003) adaptation questionnaire. In order to analyze the data, descriptive statistics such as mean and standard deviation and inferential statistics of repeated measures analysis were used.

    Results

    The results indicate that the experimental group showed a significant increase in ambiguity tolerance (p <0.001) and resilience (p <0.001).

    Discussion and Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be said that schema therapy is effective in increasing the tolerance of ambiguity and resilience of mothers of children with attention deficit hyperactivity disorder. Therefore, it is suggested that therapists use this therapeutic approach to increase the tolerance of ambiguity and resilience of these mothers

    Keywords: Schema Therapy, Ambiguity Tolerance, Resilience, Attention Deficit Hyperactivity Disorder
  • Mehdi Reza Sarafraz, Mahjoubeh Pourebrahimi * Pages 139-150

    Introductoin:

     This study aims to study the effect of inducing shame and guilt on self-control performance in homework.

    Method

    The research was a semi-experimental design with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population was male and female undergraduate students who were studying at Shiraz University in the first semester of the 2020-2021 academic year. The sample consisted of 64 students (26 male and 38 female) who were selected using the available and goal-based sampling, and according to the entry and exit criteria of the three classes of Shiraz University, and completed the Depression, Anxiety, and Stress Scales (DASS), the Self-Control (Tangney, 2004), the Desire for Self-Control (Uziel & Baumeister, 2017) the Shame-Proneness and Guilt-Proneness subscales of Test of Self-Conscious Affect (Tangney, 1989) and the Shame and Guilt Scale. Then participants of the three classes were exposed to experimental intervention by assignment to three groups sham induction, guilt induction, and control. In both experimental groups, shame or guilt was induced by reminding and writing slightly about an experience of the personal fault and their emotions were measured again by the Scale of Shame and Guilt. Eventually, the participants in each of the three groups performed the unsolved puzzle task.

    Results

    The results showed that the level of self-control of the participants in the group of guilt was more than the group of shame likewise the control group, but there was no significant difference between the level of self-control of the group of shame and the control group.

    Discussion and Conclusion

    According to the results, guilt, and shame self-conscious emotions can affect self-control and thus adaptability and persistence of individuals in conflicting situations

    Keywords: Self-Control, Shame, Guilt, Self-conscious emotion
  • Mohamadreza Soheali, Alireza Pirkhaefi *, Akbar Mohamadi Pages 151-164

    Introductoin: 

    In scientific and social terms, well-being research has been relevant in recent years, which makes it necessary to investigate the psychometric properties of the questionnaires used for its measurement. The aim of this study was to determine the psychometric properties of the PERMA Well-Being Profile in a sample of students.

    Method

    This research is of psychometric type and its statistical sample includes 500 student teachers in Tehran, who were selected by the available sampling method. PERMA Well-Being Profile Butler and Kern, the Ryff Psychological Well-Being Scale, and the short version of the Young Schema Questionnaire were completed by them.

    Results

    The results of exploratory factor analysis showed the existence of 5 factors, which explained 72.870% of the total variance of the instrument, and the results of confirmatory factor analysis confirmed the results of exploratory factor analysis. The overall reliability coefficient of the tool was obtained optimally with Cronbach's alpha (0.90) and retest (0.88) methods. Also, there was a significant positive correlation between the factors of this tool with Riff's psychological well-being scale and a significant negative correlation with the short version of Young's Schema Questionnaire.

    Discussion and Conclusion

    The results confirmed five factors of Seligman's well-being perspective. Construct validity and appropriate reliability, the sufficient correlation between its factors, convergent validity, and divergent validity with similar tools showed that PERMA Well-Being Profile is a suitable tool for measuring students' well-being and a reliable tool for evaluating interventions in this field

    Keywords: Positive Emotions, Engagement, meaning, Relationships, Accomplishment, Wellbeing-Being
  • Afshin Salahian *, Ghazal Kianfarid, Bita Nasrolahi Pages 165-176

    Introductoin: 

    Lack of complete sexual desire may have physical effects, but its psychological effects are more important due to its pervasive and destructive effects. So, this study aims to determine the reliability and validity of the Orgasm Questionnaire (ORS) in Tehran.

    Method

    The research method was descriptive and validation research method. The statistical population consisted of all men and women living in Tehran who had at least one orgasmic experience. The statistical sample consisted of 750 people (450 women and 300 men) in the non-clinical sample and 46 people in the clinical sample from counseling centers, which were selected by available methods. The research tools were Orgasm Scale (ORS); Female Sexual Functioning Questionnaire (FSFI) and Male Sexual Health Questionnaire (MSHQ).

    Results

    Cronbach's alpha was used to assess the reliability of the questionnaire. Cronbach's alpha reliability was 0.967 and 0.973 in the women and men groups, respectively, which proved the high reliability of the test. Also, the results showed that the correlation coefficients between the questions and the whole test are significant and indicate the level of internal consistency of the test (P<0.01). In order to study the validity of the Orgasm Questionnaire (ORS), its relationship with the dimensions of FSFI and MSHQ was investigated. According to the results, the relationship between the orgasm questionnaire (ORS) and dimensions of desire, stimulation, satisfaction, and orgasm of the female sexual function questionnaire (FSFI) was positive and significant and with sexual pain dimension was negative (P <0.01). The confirmatory factor analysis method indicated the good fit of the four-factor model and the diagnostic validity of the questionnaire between clinical and non-clinical samples was also significant.

    Discussion and Conclusion

    Also, there was a positive and significant relationship between the orgasm scale (ORS) and MSHQ (P <0.01). Therefore, the overall results confirmed the concurrent validity of the Orgasm Scale

    Keywords: Sexual function, orgasm, sexual disorder
  • Bita Shalani *, Parviz Azadfallah, Hojjatollah Farahani, Rasol Roshan, Forough Esrafilian Pages 177-197

    An intervention mapping approach is a systematic approach for designing and formulating theory-based interventions in various fields and areas. This six-step approach defines the path of formulating an intervention in a regular and precise manner, from identifying a need or problem to identifying and testing potential solutions and evaluating its effectiveness. The activities identified at each step provide a logical and conceptual basis for how behavior changes and conditions are affected to promote the health, prevention, or improvement of an issue. Therefore; Researchers, creators, and implementers of an intervention can explain how an intervention succeeds or fails. Using the intervention mapping approach increases the possibility of success and achievement of an intervention to its goal. This approach applies to any intervention aimed at changing behavior. The purpose of this study is to carefully study this approach and its steps for designing psychological interventions that, if used properly, can be formulated and implemented as effective interventions

    Keywords: Intervention Mapping, Intervention, Design, Effectiveness, Psychological, Protocol