فهرست مطالب

آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 62، تابستان 1401)

فصلنامه آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 62، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعیده مرادی، غلامعلی مقدم*، صمد لطف الله زاده، رضی الله جعفری، سید عباس رافت صفحات 111-126

    کتوز تحت بالینی اثرات اقتصادی بر صنعت گاو شیری تحمیل کرده و گاوها با افزایش استرس اکسیداتیو، مستعد ابتلا به این نوع کتوز می شوند. از آنجایی که فاکتور هسته ای رونویسی کاپا B (NF-κB Nuclear factor kappa B;) به عنوان فاکتور پاسخ سلولی به انواع استرس با منشا درونی می باشد، در تحقیق حاضر، ارتباط برخی از متابولیت های خون و بیان ژن NF-κB با کتوز تحت بالینی در گاوهای هلشتاین در طول دوره انتقال، در یک گاوداری 2000 راسی با 900 راس گاو دوشا بررسی گردید. بدین منظور 5 میلی لیتر خون از 100 راس گاو شکم چهارم و شکم پنجم زایش، یک هفته قبل و نیز یک هفته بعد از زایش، از ورید دمی اخذ شد. بر اساس یافته ها، در هفته قبل از زایش همبستگی مثبتی بین اسیدهای چرب غیراستریفیه (NEFAs Non-esterified fatty acids;) و بتاهیدروکسی بوتیرات (Beta-hydroxybutyrate; BHBA)، مالون دی آلدیید، گاما گلوتامیل ترانسفراز و NF-κB و نیز همبستگی منفی با لیپوپروتیین با تراکم بالا مشاهده شد. در هفته بعد از زایش هم همبستگی مثبتی بین BHBA، NEFA، مالون دی آلدیید، گاما گلوتامیل ترانسفراز، آلکالین فسفاتاز و NF-κB و نیز همبستگی منفی با لیپوپروتیین با تراکم بالا مشاهده شد. نقطه برش mM/L 2/1BHBA≤ برای گاوهای سالم و mM/L 2/1BHBA> برای گاوهای مبتلا به کتوز تحت بالینی در بعد از زایش تعیین شد. همچنین در گاوهای درگیر، مقادیرNEFA ،BHBA ، گاماگلوتامیل ترانسفراز (0001/ (p< و آلکالین فسفاتاز (03/0 p=) افزایش و لیپوپروتیین با تراکم بالا و NF-κB (0001/p<) کاهش داشت. نتایج تحقیق حاضر مشخص کرد که افزایش NEFAs و BHBA با فعال سازی مسیر NF-κB و استرس اکسیداتیو، دام را مستعد ابتلا به بیماری کتوز می کند.

    کلیدواژگان: کتوز تحت بالینی، استرس اکسیداتیو، فاکتور هسته ای رونویسی کاپا B، متابولیت های خون، گاو هلشتاین
  • مهوش حافظ امینی، اکرم عیدی، سید پژمان مرتضوی*، فتاح ستوده نژاد نعمت الهی صفحات 127-140
    نقش حفاظتی آستاگزانتین بر سلامتی انسان، از جمله پیشگیری از بیماری های قلبی- عروقی و جلوگیری از روند پیرشدن سلول ها، اشاره به خاصیت آنتی اکسیدانی بسیار قوی این ماده دارد. کادمیوم یکی از آلاینده های موجود در اکوسیستم ها است. این فلز سنگین به عنوان یک توکسین بر سیستم تولیدمثل اثر گذاشته و سبب تخریب روند اسپرماتوژنز در بافت بیضه می شود. هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر آستاگزانتین بر آسیب بیضه ای القاءشده توسط کلرید کادمیوم در موش صحرایی بود. بدین منظور، تعداد 45 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به صورت تصادفی به 9 گروه تقسیم شدند. گروه کنترل سالم هیچ گونه تیماری دریافت نکرد. گروه شاهد، سرم فیزیولوژی، گروه کنترل نابارور، کلرید کادمیوم (به میزان 1 میلی گرم بر کیلوگرم وزن) به صورت تزریق درون صفاقی، 3 گروه آستاگزانتین را با دوزهای 5، 10 و 20 میلی گرم بر کیلوگرم وزن و 3 گروه هم همزمان کلرید کادمیوم و آستاگزانتین را با دوزهای 5، 10 و 20 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت گاواژ دریافت کردند. از هموژنات بافت بیضه جهت سنجش پارامترهای استرس اکسیداتیو، به عنوان نمونه های آزمون استفاده شد. پارامترهای مورد نظر به روش فتومتریک با دستگاه الایزا ریدر و میکروپلیت ریدر بررسی شد. آستاگزانتین با مقادیر 10 و 20 میلی گرم بر کیلوگرم وزن، موجب افزایش آنزیم های آنتی اکسیدانی سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز و همچنین کاهش میزان مالون دی آلدیید شد (001/0˂p). بنابراین، آستاگزانتین احتمالا به عنوان یک آنتی اکسیدان در محافظت از بیضه موش صحرایی در برابر استرس اکسیداتیو ناشی از کلرید کادمیوم عمل می کند.
    کلیدواژگان: آستاگزانتین، کلرید کادمیوم، آسیب، بیضه، موش صحرایی
  • سحر سیدحسینی، سهراب رسولی* صفحات 141-150
    بابزیوزیس یک بیماری مهم در سگ سانان می باشد که گونه های مختلف بابزیا از جمله بابزیا جیبسونی و بابزیا کنیس می توانند باعث ایجاد آن شوند. مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی ابتلا به بابزیوزیس و کنه ناقل آن (ریپی سفالوس سنگویینیوس) در سگ های شهرستان ارومیه انجام گرفت. تعداد 136 قلاده سگ به منظور بررسی فراوانی کنه ریپی سفالوس سنگویینیوس و تعداد 165 قلاده سگ با هدف بررسی آلودگی به بابزیوزیس، به طور تصادفی از بین سگ های تجاری، خانگی، گله، نگهبان و ولگرد انتخاب شد. کنه ها در امتداد ضمایم دهانی از حیوان جداسازی گردیدند. خون گیری از وریدهای سفالیک و سافن انجام گرفته و گسترش های نازک خونی تهیه و در زیر میکروسکوپ بررسی گردیدند. کنه های جدا شده نیز در آزمایشگاه بررسی شدند. از مجموع 165 قلاده سگ بررسی شده از نظر آلودگی به بابزیوزیس، 23 مورد (9/13 درصد) مثبت شدند که بالاترین تعداد مربوط به سگ های ولگرد به تعداد 10 قلاده (06/6 درصد) و پایین ترین میزان آلودگی مربوط به سگ های تجاری به تعداد 2 قلاده (21/1 درصد) بودند. از بین 136 سگ مورد بررسی در زمینه آلودگی به انگل خارجی، تعداد 47 قلاده سگ (5/34 درصد) آلوده به کنه ریپی سفالوس سنگویینیوس شناسایی گردید که بیش ترین تعداد مربوط به سگ های ولگرد به نعداد 26 قلاده (11/19 درصد) و کم ترین تعداد مربوط به سگ های خانگی به تعداد 3 قلاده (2/2 درصد) بود. تحلیل های آماری هم ارتباط معنی داری بین آلودگی به بابزیا و سن سگ ها نشان داد (05/0p<)، ولی ارتباط آماری معنی داری بین میزان آلودگی با جنسیت و نحوه نگه داری سگ ها مشاهده نشد (05/0p>).
    کلیدواژگان: ارومیه، بابزیا، سگ، کنه
  • علیرضا قدردان مشهدی*، مهسا لاری بقال، غلامحسین خواجه، مهدی پورمهدی بروجنی صفحات 151-162

    ارزیابی دستگاه قلبی- عروقی، یکی از مراحل با اهمیت در معاینه دام ها و روشی جهت تعیین سلامت این دستگاه می باشد در این بین، بررسی مایع پریکارد می تواند تا حد زیادی به ارزیابی سلامت قلب کمک نماید. بدین منظور از خون و مایع پریکارد تعداد 60 راس گاومیش به ظاهر سالم کشتارشده در کشتارگاه اهواز، نمونه گیری صورت گرفت. نمونه های مایع پریکارد از نظر رنگ، شفافیت، وجود یا عدم وجود لخته و همچنین حجم، وزن مخصوص، شمارش سلولی و نیز غلظت فیبرینوژن، پروتیین و گلوکز مورد بررسی قرار گرفتند. در تمامی نمونه ها، مایع پریکارد رنگ کهربایی داشته و نیمه شفاف بود و در صورت جمع آوری در لوله های فاقد ماده ضدانعقاد، به سرعت منعقد می گشت. متوسط و خطای استاندارد حجم مایع پریکارد 8/17±4/37 میلی لیتر، وزن مخصوص آن 0004/±1021، تعداد گلبول های قرمز و سفید مایع مذکور به ترتیب 3000±9000 و160±3300 سلول در میکرولیتر و نیز غلظت فیبرینوژن و پروتیین تام آن به ترتیب 2/4±9/146 و 07/0±05/2 گرم در دسی لیتر و مقدار گلوکز آن هم 5/9±3/100 میکروگرم در دسی لیتر تعیین گردید. فراوانی نوتروفیل ها، لنفوسیت ها، مونوسیت ها و ایوزینوفیل های مایع پریکارد نیز به ترتیب 6/1±2/52، 7/1±1/46، 2/0±3/1 و 2/0±8/0 درصد بود. به نظر می رسد که مایع پریکارد گاومیش رودخانه ای خوزستان، ویژگی هایی شبیه به مایع صفاقی گاو را داشته و همچنین شباهت برخی مشخصات آن به ترانسودای اصلاح شده، قابل توجه می باشد که بایستی در تحلیل نتایج پاراسنتز مایع پریکارد گاومیش های مشکوک به بیماری های قلبی به ویژه بیماری های پریکارد مدنظر قرارگیرد.

    کلیدواژگان: آنالیز، خوزستان، مایع پریکارد، گاومیش رودخانه ای
  • ارغوان زرندی، بهرام عمواوغلی تبریزی*، سیامک مشهدی رفیعی صفحات 163-171
    آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که مانع اکسیداسیون می شوند. اکسیداسیون یک واکنش شیمیایی است که می تواند رادیکال های آزاد را  تولید کند که منجر به واکنش های زنجیره ای می شوند و ممکن است به سلول های موجودات زنده آسیب برساند. آنتی اکسیدان هایی مانند تیول یا اسید اسکوربیک (ویتامین C) این واکنش های زنجیره ای را قطع می کنند. با توجه به شایع بودن بیماری پاروویروس در سگ سانان و تحقیقات اندک در خصوص تاثیر آنتی اکسیدان ها در کنترل این بیماری مطالعه حاضر به منظور تعیین تاثیر آنتی اکسیدان ها در روند درمان این بیماری انجام گرفت. در این مطالعه از تعداد 50 قلاده سگ که شامل 25 قلاده سگ بیمار مبتلا به بیماری پاروویروس و 25 قلاده سگ سالم از نظر این بیماری، نمونه خون اخذ شد، سپس فعالیت آنزیم های کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز و میزان مالون دی آلدیید و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی سرم به روش اسپکتروفتومتری و کیت رندوکس اندازه گیری شد. داده ها به لحاظ آماری با روش  t-testو نرم افزار SPSS  ویرایش 23 تحلیل شدند. آنزیم های کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز، سوپر اکسید دیسموتاز و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام در گروه تیمار نسبت به گروه شاهد کاهش آماری معنی دار و میزان مالون دی آلدیید افزایش آماری معنی دار نشان داد (05/0>p). نتایج نشان می دهد در سگ های مبتلا به عفونت پاروویروس سیستم آنتی اکسیدانی تحت تاثیر قرار می گیرد و بنابراین باید در درمان و پیشگیری از بیماری پاروویروس در سگ سانان به این امر توجه کرد.
    کلیدواژگان: سگ، پاروویروس، آنتی اکسیدان های خون
  • محمدحسین مرادی کیا، غلامرضا عبدالله پور*، حسام الدین اکبرین، آرش قلیانچی لنگرودی صفحات 173-186

    لپتوسپیروز از بیماری های شایع مشترک بین انسان و دام است که عامل آن باکتری لپتوسپیرا اینتروگانس است. لپتوسپیراها در شرایط آب و هوایی معتدل و مرطوب دوام بیشتری داشته و در صورت انتقال به میزبان مهره دار می توانند منجر به بروز بیماری بالینی تا تحت بالینی با طیف وسیعی از علایم از جمله تب، زردی، خون شاشی، سقط و گاهی مرگ شوند. گوسفندان از میزبانان مهم لپتوسپیرا هستند که با توجه به شیوع بیشتر فرم تحت بالینی بیماری در این گونه، کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. هدف از این مطالعه، تعیین میزان شیوع سرولوژی لپتوسپیروز در گوسفندان استان خوزستان با استفاده از تست استاندارد آگلوتیناسیون میکروسکوپی (Microscopic Agglutination Test; MAT) است. بدین منظور، 261 نمونه خون از گوسفندان 10 شهرستان استان خوزستان در طی پاییز و زمستان سال 1400 اخذ گردید. تمامی نمونه ها با روش MAT و با استفاده از پنج سروتیپ لپتوسپیرا گریپوتیفوزا، پومونا، ایکتروهموراژیه، کنیکولا و هارجو مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج آزمایشMAT نشان داد 12 راس (5/4 درصد) واجد آنتی بادی ضدلپتوسپیرایی بودند که از این میان، 4 نمونه با سروتیپ گریپوتیفوزا، 4 نمونه با سروتیپ ایکتروهموراژیه، 3 نمونه با سروتیپ هارجو و 1 نمونه نیز با سروتیپ پومونا دارای واکنش مثبت MAT بودند. تیتراسیون نمونه های مثبت نشان داد که 10 نمونه تیتر 1:100 و 2 نمونه واجد تیتر1:400 بودند. نتایج این مطالعه حاکی از کاهش میزان شیوع سرولوژیک لپتوسپیروز در گوسفندان استان خوزستان در مقایسه با مطالعات قبلی است. به نظر می رسد روند تغییرات آب و هوایی، کاهش بی سابقه بارش ها در طی سالیان گذشته و افزایش رعایت پروتکل های بهداشتی، نقش موثری در کاهش شیوع بیماری داشته است.

    کلیدواژگان: لپتوسپیروزیس، خوزستان، میکروآگلوتیناسیون، گوسفند، سرولوژی
  • حسین هاشم زاده فرهنگ*، منیره خردادمهر، سولماز همت پور، پریسا شهبازی صفحات 187-198
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثر پروبیوتیکی باکتری باسیلوس سابتیلیس در آلودگی تجربی ماهی قرمز (Goldfish) به انگل ایکتیوفتیریوس مولتی فیلیس بود. به این منظور تعداد 32 قطعه ماهی قرمز در 2 گروه جداگانه 16تایی کنترل و تیمار قرار گرفتند. گروه تیمار توسط پلت های غنی شده با پروبیوتیک باسیلوس سابتیلیس به مدت 8 هفته مورد تغذیه قرار گرفتند و پس از این زمان، مرحله آلوده سازی ماهی ها با انگل انجام گردید و سپس بررسی های انگل شناسی و آسیب شناختی از ماهی های گروه کنترل و تیمار به عمل آمد. بر اساس نتایج، میزان آلودگی در ماهیان گروه تیمار به طور معنی داری کمتر از ماهیان گروه کنترل بود، به طوری که در گروه درمان، 107 عدد و در گروه کنترل، 276 عدد انگل مشاهده شد (05/0>p). در بررسی های هیستوپاتولوژی میزان ضایعات در ماهی های کنترل که مورد تغذیه با پروبیوتیک قرار نگرفته بودند، به طور معنی داری بیشتر از ماهیان گروه تیمار بود و در ماهیان گروه تیمار، ضایعات پاتولوژیک پوست و آبشش به صورت قابل توجه و معنی داری کاهش داشته و اغلب خفیف بودند (05/0>p). به نظر می رسد پروبیوتیک باسیلوس سابتیلیس با تحریک و افزایش قدرت ایمنی سبب کاهش عوارض ناشی از انگل ایکتیوفتیریوس مولتی فیلیس در ماهی قرمز می شود.
    کلیدواژگان: ایکتیوفتیریوس، ماهی قرمز، تبریز
|
  • Saeideh Moradi, Gholamali Moghaddam *, Samad Lotfollahzade, Raziallah Jafari, Abbas Rafat Pages 111-126

    Subclinical ketosis is one of the most important metabolic diseases which irreversible economic effects on the dairy industry. Subclinical ketosis has been associated with increases reactive oxygen species and oxidative stress in cells. Since the nuclear factor kappa-B is known as a fast cellular response factor to endogenous stress; this study was conducted to evaluate relative gene expression and some blood metabolites in dairy cattle during the transition period were performed. Blood samples (5 mL) were obtained from the tail vein of 100 cows with fourth and fifth lactation one week pre-parturition and one week post-parturition. In the present study, It was found positive correlations between plasma NEFA concentrations in the pre-parturition period and BHBA, GGT, MDA, and NF-κB and negative correlations between plasma NEFA concentration and HDL. As well as, the positive correlations between BHBA plasma concentration and NEFA , ALP, GGT, MDA and NF-κB and negative correlations between plasma BHBA concentration and HDL in the post-parturition period. Also while the cut-off point BHBA≤1.2(Health) and BHBA≥ 1.2(mmol/l)(subclinical ketosis or disease) in the post-parturition period was designated, it was observed that NEFA(p<.0001), BHBA(p<.0001), MDA(p<.0001), GGT(p<.0001) and ALP(p=0.03) were gradually increased, and HDL(p= <.0001) gradually decreased in disease group. The results showed that the activity of NF-κB (p<.0001) was gradually increased in the disease group. Also results showed that increased NEFAs and BHBA increased inflammation response through activating the NF-κB pathway and oxidative stress.

    Keywords: subclinical ketosis, NF-&kappa, Oxidative stress, BHBA
  • Mahvash Hafez-Amini, Akram Eidi, Pejman Mortazavi *, Fattah Sotoodehnejadnematalahi Pages 127-140
    The protective role of astaxanthin on human health, including the prevention of cardiovascular disease, prevention of cell aging, refers to the very strong antioxidant properties of this substance. Cadmium is one of the pollutants in ecosystems. This heavy metal acts as a toxin on the reproductive system and destroys the process of spermatogenesis in testicular tissue. The aim of this study was to evaluate the effect of astaxanthin on cadmium chloride induced testicular damage in adult male Wistar rats. In this study, 45 rats were randomly divided into 9 groups. The healthy control group did not receive any treatment. Control group, physiological serum, infertile control group, cadmium chloride (1 mg / kg body weight) by intraperitoneal injection, astaxanthin receiving groups (5, 10 and 20 mg / kg body weight) by gavage and groups They received cadmium chloride and astaxanthin (5, 10 and 20 mg / kg) at the same time. Test samples from testicular tissue homogenates were used to measure oxidative stress parameters. The parameters were analyzed by photometric method with ELISA reader and microplate reader. The results showed that astaxanthin (10 and 20 mg / kg body weight) increased the antioxidant enzymes SOD, GPX and CAT and astaxanthin (10 mg / kg body weight) decreased MDA. Thus, astaxanthin may act as an antioxidant in protecting the rat testis against oxidative stress induced by cadmium chloride.
    Keywords: Astaxanthin, cadmium chloride, Oxidative stress, Testicular injury, Rat
  • Sahar Seyyed Hosseini, Sohrab Rasouli * Pages 141-150
    Babesiosis is an important disease in canines that different species of Babesia, including Babesia gibsoni and Babesia canis can cause it. The aim of this study was to investigate the prevalence of Babesiosis and its vector ticks in dogs in Urmia. A total of 136 dogs were randomly selected from commercial, domestic, herding, guard, and stray dogs to evaluate the prevalence of Rhipicephalus sanguineus and 165 dogs to investigate Babesiosis infection. Ticks were isolated from the animal's skin along the oral appendages. Blood samples were taken from cephalic and saphenous veins and thin blood smears were prepared. Blood smears were stained and then were examined under a microscope and the ticks isolated from the dogs were carefully observed in the laboratory. 23 (13.9%) positive samples of Babesiosis were identified out of 165 dogs examined for Babesiosis, the highest number belonged to stray dogs with the number of 10 (6.06%) and the lowest number belonged to the commercial dogs with the number of 2 (1.21%). Out of 136 dogs studied for foreign parasites, 47 (34.5%) dogs were identified as infected with the Rhipicephalus sanguineus, the highest and the lowest numbers of infected dogs were 26 for stray dogs (19.11%) and 3 for domestic dogs (2.2%) respectively. Statistical analysis showed a significant relation between infection and age of dogs (p<0.05). There was no statistically significant relationship between the level of infection and sex, how dogs were kept (p>0.05).
    Keywords: Babesia, Dog, Tick, Urmia
  • Alireza Ghadrdan Mashhadi, Mahsa Lari baghal, GholamHosein Khadjeh, Mahdi Pourmahdi Boroujeni Pages 151-162

    The evaluation of the cardiovascular system is one of the important steps in animals' examination and a way to determine the health of this system. In the meantime, examination of pericardial fluid can greatly help to assess heart health. In this study, sampling was done from 60 apparently healthy buffaloes slaughtered in Ahvaz abattoir. The pericardial fluid samples were examined for color, translucence, presence or absence of clots, as well as volume, specific gravity, cell count, and concentration of fibrinogen, protein, and glucose. In all cases, the pericardial fluid was straw- colored, crystal clear, and coagulated rapidly if collected in tubes without anticoagulant. Mean ± SE of volume, specific gravity and number of red and white blood cells of pericardium and also the concentration of fibrinogen, total protein and glucose were 37.4 ± 17.8 cc, 1021 ± 0.0004, 9000 ± 3000 cells/µL, 3300 ± 160 cells/µL, 146.9 ± 4.2 µg/dL, 2.05 ± 0.07 g/dL and 100.9 ± 3.5 µg/dL. Respectively. Also, the percentage of neutrophils, lymphocytes, monocytes and eosinophils of pericardial fluid were 52.2 ± 1.6%, 46.1 ± 1.7%, 1.3 ± 0.2% and 0.8 ± 0.2%, respectively. Based on the results, it seems that the pericardial fluid of Khuzestan river buffalo has characteristics similar to the peritoneal fluid of cattle. Also the similarity of some of these characteristics to the modified transudate is significant which should be taken into consideration in pericardiocentesis fluid analysis of buffaloes suspected to cardiac illness, especially pericardial diseases.

    Keywords: Analysis, Khuzestan, Pericardial fluid, River buffalo
  • Arghavan Zarandi, Bahram Amouoghli Tabrizi *, Siamak Mashhahirafei Pages 163-171
    Canine parvovirus (CPV-1) is a highly contagious viral disease in dogs that usually causes acute gastrointestinal disease in puppies. The disease is more common in dogs aged 6 weeks to 6 months. Antioxidants are compounds that prevent oxidation. Oxidation is a chemical reaction that can produce free radicals, thus leading to chain reactions that may damage the cells of living organisms. Antioxidants such as thiol or ascorbic acid (vitamin C) interrupt these chain reactions. Due to the prevalence of parvovirus in dogs and little research on the effect of antioxidants in controlling or exacerbating the disease, this study was performed to determine the effect of antioxidants in the treatment of this disease. In this study, blood samples were taken from 50 dogs, including 25 dogs with parvovirus disease and 25 healthy dogs with the disease, followed by catalase, glutathione peroxidase, superoxide dismutase, malondialdehyde and total antioxidant capacity. Rendox kit spectrophotometry was measured. Statistical results to t-test method and SPSS software version 23 were analyzed. The results showed that the enzymes of catalase, glutathione peroxidase, superoxide dismutase and total antioxidant capacity in the treatment group compared to the control group had a statistically significant decrease and the amount of malondialdehyde increased statistically (P <0.05). The results show that dogs with parvovirus infection are affected by the antioxidant system, so it should be considered in treatment and prevention.
    Keywords: dogs, parvovirus, antioxidants, blood
  • MohammadHosein Moradikia, Gholamreza Abdollahpour *, Hesam Akbarein, Arash Ghalyanchilangeroudi Pages 173-186

    Leptospirosis is a common zoonosis caused by Leptospira interrogans. Leptospira are more durable in temperate and humid climates and if transmitted to a vertebrate host, can lead to clinical to subclinical disease with a wide range of symptoms including fever, jaundice, hematuria, abortion and sometimes death. Sheep are important hosts of Leptospira that have received less attention due to the higher prevalence of subclinical form of the disease in this species.The aim of this study was to determine the prevalence of leptospirosis serology in sheep in Khuzestan province using standard microscopic agglutination test (MAT).261 blood samples were taken from sheep in 10 cities of Khuzestan province during the autumn and winter of 2022. All samples were tested by MAT method using five serotypes of Leptospira Grippotyphosa , Pomona, Icterohemorrhagiae, Canicula and Hardjo.The results of MAT showed that 12 samples (4.5%) had positive reaction, of which 4 samples with Grippotyphosa, 4 samples with Icterohemorrhagiae, 3 samples with Hardjo and 1 sample with Pomona. Titration of positive samples showed that 10 samples had a titer of 1:100 and 2 samples had a titer of 1:400.The results of this study indicate a decrease in the serological prevalence of leptospirosis in sheep in Khuzestan province compared to previous studies. It seems that the trend of climate change, the unprecedented decrease in rainfall expectations over the past years and the increase in compliance with health protocols, have played an effective role in reducing the prevalence of the disease.

    Keywords: Leptospirosis, Khuzestan, MAT, Sheep, Serology
  • Hossein Hashemzade Farhang *, Monireh Khordadmehr, Soulmaz Hemmatpur, Parisa Shahbazi Pages 187-198
    Ichthyophthirius multifiliis is one of the most important ectoparasites in ornamental fish causing economic losses. Although many different methods are being applied to reduce the prevalence of the disease but it is recommended to adopt preventive methods such as using immune stimulative materials like probiotics to support immune system of fish. This study was conducted to evaluate the effect of Bacillus subtilis probiotic on experimental infection of gold fish by Ichthyophthirius multifiliis. In order to do the research, 32 nearly same sized gold fish was used in two groups of 16 fish as the control and treatment groups and then the treatment group fishes was fed with Bacillus subtilis probiotic enriched pellets for eight weeks and after this time, the groups were experimentally infected with Ichthyophthirius multifiliis parasite and were tested for parasitological and histopathological purposes. Parasitological examinations revealed that the infection rate of the parasitic disease was significantly lower (P<0.05) in the treated group compared to the control group, in such a manner that the number of the parasites were 107 and 276 in the treatment and control groups, respectively. Histopathological examinations also showed that the fish in the control group had more lesions than the treated group (P<0.05).
    Keywords: ichthyophthirius, Gold fish, Tabriz