فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هشتادم شماره 7 (پیاپی 258، مهر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/19
  • تعداد عناوین: 11
|
  • پریوش پرواسی، زهرا فاضلی نژاد، فاطمه مهدی پور، شهرام باقری، محمد مومن غریبوند* صفحات 513-522
    زمینه و هدف

    الاستوگرافی موج برشی  (Shear wave elastography) براساس سرعت انتشار shear wave به وسلیه امواج صوتی، میزان سفتی توده را تخمین می زند.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع آینده نگر بوده و بر روی بیمارانی که با توده پستان به مرکز درمانی بیمارستان گلستان اهواز از فروردین 1399 تا فروردین 1400 مراجعه کردند انجام شد. تنها بیماران که دارای 5-4 BI-RAD بوده اند بررسی شدند. cutoff SWE برای میانگین و ماکزیمم الاستیسیتی جهت تشخیص توده های خوش خیم از بدخیم مورد مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    در این مطالعه 115 بیمار مورد ارزیابی قرار گرفتند..5/63% (73) از بیماران دارای توده خوش خیم و 5/36% (42) از نوع بدخیم بوده اند. رابطه معناداری بین سایز تومور با میانگین و ماکزیمم الاستیسیتی دیده شد. (001/0<p). نتایج نشان داد که دقت تشخیصی SWE در شناسایی توده های بدخیم نسبت به خوش خیم 100% بوده، به طوری که میانگین (kPa 03/8±61/16) و ماکزیمم (kPa 88/8±14/21) الاستیسیتی در توده های خوش خیم به طرز معناداری از میانگین (kPa 59/7±21/32) و ماکزیمم (84/8±62/91) الاستیسیتی توده های بدخیم کمتر بوده اند (001/0<p). همچنین تفاوت معناداری بین زیرگروه های 4 BI-RAD دیده شد، به طوری که در BI-RAD 4a، کمترین میانگین و ماکزیمم الاستیسیتی دیده شد. (001/0<p)

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد که پارامترهای SWE دارای دقت تشخیصی کافی در تشخیص توده های بدخیم پستان می باشد. بنابراین، استفاده از پارامترهای کمی SWE همراه با سونوگرافی و طبقه بندی BI-RADS می توان از بیوپسی های غیرضروری جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: تراکم سینه، بیماری های پستان، تصویربرداری تشخیصی، تکنیک های تصویربرداری الاستیسیته، تصویربرداری سونوگرافی
  • منصور بابایی، مهران شکری، سید احمد رسولی نژاد* صفحات 523-531
    زمینه و هدف

    در طول پاندمی COVID-19، حضور علایم چشمی در بیماران مبتلا به این بیماری بسیار شایع بوده است که می تواند پیچیدگی های ثانویه در درمان بیماری های چشمی ایجاد کند. در این مطالعه، ارتباط شاخص های جسمانی افراد (نظیر سن، قد، وزن و شاخص BMI) و حضور علایم چشمی در بیماران مبتلا به COVID-19 مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی در فروردین 1400 تا خرداد 1400، علایم چشمی (تاری دید، اپی فورا، فوتوفوبیا، ترشح و اگزودا، قرمزی، درد و خارش چشم) و شاخص های جسمانی (سن، قد، وزن و BMI) در 108 بیمار مبتلا به COVID-19 که به بیمارستان آیت الله روحانی بابل مراجعه کرده بودند، بررسی شد.

    یافته ها:

     میانگین وزن بدن در بیماران COVID-19 با تاری دید به طور قابل توجهی بالاتر از بیماران COVID-19 بدون تاری دید بود (003/0=P، 056/3-=t). میانگین قد بیماران COVID-19 مبتلا به اپی فورا به طور معناداری کمتر از میانگین قد بیماران COVID-19 بدون اپی فورا بود (018/0=P، 398/2=t). همچنین، BMI بیماران COVID-19 مبتلا به اپی فورا kg/m2 07/4±00/30 بود، در حالی که BMI بیماران COVID-19 فاقد اپی فورا kg/m2 42/4±68/27 بود (047/0=P، 026/0=t). BMI بیماران COVID-19 با حداقل یک علامت چشمی نسبت به BMI بیماران COVID-19 بدون هیچ گونه عارضه چشمی به طور معناداری بییشتر بود (001/0=P، 297/3-=t).

    نتیجه گیری:

     نتایج ما نشان دهنده نقش اساسی چاقی در بروز علایم چشمی در بیماران COVID-19 است. در این مطالعه مشخص شد که تاری دید، اپی فورا و وجود حداقل یک علامت چشمی در بیماران COVID-19 به طور قابل توجهی با روند صعودی BMI (به عنوان شاخص چاقی) مرتبط است.

    کلیدواژگان: تاری دید، شاخص توده بدنی، کوید 19، اپی فورا، علایم چشمی
  • کوروس دیوسالار، سارا حسامی، مجید محمودی*، نویدرضا گیاهی، فاطمه دیوسالار، محمد پوررنجبر، امین هنرمند صفحات 532-538
    زمینه و هدف

    افراد سوء مصرف کننده مواد اپیوییدی دست خوش ابتلا به بسیاری از بیماری ها می باشند. در این مطالعه تعداد کپی DNA میتوکندری در گلبول های سفید خون محیطی یک گروه از افراد سوء مصرف کننده مواد اپیوییدی در مقایسه با افراد سالم بررسی شده است.

    روش بررسی

    در یک مطالعه مورد-شاهدی که از آذرماه 1397 تا اسفند ماه 1398 به طول انجامید. به میزان پنج ml خون محیطی 32 فرد وابسته به تریاک، 24 فرد وابسته به هرویین و 25 فرد سالم جمع آوری گردید. افراد گروه های مورد به درمانگاه ترک مواد مخدر جهت ترک مواد مراجعه نمودند. جهت اندازه گیری تکثیر DNA میتوکندری از آزمون Real-Time PCR استفاده شد.

    یافته ها: 

    دو گروه مورد مطالعه و گروه کنترل از نظر شاخص های دموگرافیک همگون بوده و اختلاف آماری معناداری نداشتند. نتایج این بررسی نشان داد که میانگین تعداد کپی DNA میتوکندری در افراد سوء مصرف کننده تریاک بیشتر است نسبت به این میانگین در افراد گروه کنترل سالم (11/0=P).میانگین تعداد کپی DNA میتوکندری در افراد مصرف کننده هرویین هم بیشتر بود نسبت به این میانگین در افراد گروه کنترل (21/0P=).هرچند این اختلاف از نظر آماری معنادار نبود.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این مطالعه نشان دهنده افزایش تعداد کپی DNA میتوکندری در افراد سوء مصرف کننده مواد اپیوییدی است. با در نظر گرفتن اینکه تغییر در تعداد کپی DNA میتوکندری همراه با ابتلا به بسیاری از بیماری ها از جمله سرطان می باشد، تحقیقات بیشتر با تعداد افراد شرکت کننده بیشتری مورد نیاز است که اثر سوء مصرف این مواد را بر ژنوم انسانی روشن نماید.

    کلیدواژگان: دی ان ای میتوکندری، سوء مصرف کننده مواد اپیوییدی، گلبول های سفید خون محیطی
  • مجید زمانی، مسعوده باباخانیان، فرهاد حیدری، محمد نصر اصفهانی، محمدمهدی زارع زاده* صفحات 539-545
    زمینه و هدف

    نوار قلب علاوه بر بیماری های قلبی، در بیماری های غیرقلبی هم دچار تغییرات می شود که به دلیل مشابهت، می تواند باعث تشخیص به اشتباه بیماری های قلبی در بیماران شود. تغییرات ECG در انواع ضایعات مغزی مانند استروک های ایسکمیک و هموراژیک و تروماهای مغزی در مقالات بسیاری بررسی شده اند، اما اثرات میدلاین شیفت مغزی بر تغییرات نوار قلب بررسی نشده است. در این مطالعه قصد داریم تا این تغییرات را بررسی کنیم.

    روش بررسی

    این مطالعه یک مطالعه توصیفی مقطعی آینده نگر است. بیماران با تومور مغزی مراجعه کننده به بیمارستان الزهرا (س) و کاشانی اصفهان از فروردین 1398 تا اسفند 1399 انتخاب شدند. پس اخذ رضایت آگاهانه، از بیماران CT scan و یا MRI مغزی گرفته شد و تغییرات نوار قلب(T wave, ST segment, QTc Interval, QRS prolongation) در دو گروه تومور مغزی با و بدون میدلاین شیفت با هم مقایسه شد.

    یافته ها: 

    136 بیمار وارد مطالعه شدند که از این تعداد، 69 بیمار در گروه بدون شیفت میدلاین و 67 بیمار در گروه با شیفت میدلاین قرار داشتند. در گروه با میدلاین شیفت 3% بیماران تغییراتST segment  و 9/23% تغییرات موج T داشتند که این میزان در گروه بدون میدلاین شیفت به ترتیب 4/1% و 1/10% بود. میانگین QTc Interval در دو گروه بدون و با میدلاین شیفت به ترتیب 438/28±26/338 و 855/37±66/388 می باشد و میانگین QRS در گروه بدون میدلاین شیفت ms 88/9±09/86 می باشد و در گروه همراه با میدلاین شیفت ms 83/12±93/94 می باشد.

    نتیجه گیری:

     شیفت میدلاین مغزی می تواند باعث پهن شدن QRS، طولانی شدن QTc Interval و تغییرات موج T در نوار قلب بیماران شود.

    کلیدواژگان: تومور مغزی، نوار قلب، شیفت میدلاین
  • تارا غفوری، نگین معنوی زاده* صفحات 546-562
    زمینه و هدف

    در مطالعه حاضر، یک رویکرد انتخاب ویژگی ترکیبی از روش های فیلتر و بسته بندی، با هدف تشخیص وضعیت بیماری و بقای بیمار، برای تعدادی از مجموعه دادگان علوم زیستی با تعداد متفاوت نمونه، ویژگی و کلاس پیاده سازی می شود؛ بنابراین، این راهبرد از مزایای هر دو روش، شامل سرعت عملکرد، تعمیم پذیری و دقت بالا بهره می برد.

    روش بررسی

    الگوریتم های انتخاب ویژگی در چارچوب بازشناسی آماری الگو در نرم افزار Matlab R2021a طی فروردین و اردیبهشت 1401 مدل سازی شده اند. ابتدا ویژگی ها بر پایه اطلاعات متقابل بهنجار شده رتبه بندی می شوند و یک زیرمجموعه ویژگی بهینه با بالاترین دقت دسته بند انتخاب می شود. پس از خوشه بندی مجموعه داده به روش Mini Batch K-means و استخراج ویژگی های رتبه بندی شده، الگوریتم های شمول و خروج ویژگی به مجموعه دادگان اعمال می شوند.

    یافته ها: 

    رویکردهای انتخاب ویژگی پیشنهادی برای مجموعه دادگان زیست شناسی مولکولی، ویروس هپاتیت C و باکتری E.coli، امتیاز صحت و فراخوانی بالای 98% را نتیجه می دهند، که به معنای حضور تعداد بسیار کم موارد مثبت کاذب و منفی کاذب در دسته بندی با ماشین بردار پشتیبان خطی است. برای مجموعه داده ویروس هپاتیت C، با انتخاب 9 ویژگی مرتبط از 13 ویژگی موجود با روش خروج ویژگی، دقت دسته‎بندی 92/98% و امتیاز F1 02/%99 به دست می‎آید. رویکرد شمول ویژگی نیز با یک اختلاف جزیی، دقت 78/98% را نتیجه می‎دهد.

    نتیجه گیری:

     نتایج حاصل نشان دهنده توانمندی رویکردهای انتخاب ویژگی به کار رفته برای مجموعه دادگان علوم زیستی با ابعاد بالای ویژگی همچون مجموعه داده بیان پروتیین می باشد. قابلیت تعمیم پذیری به سایر دسته بندها و تعیین خودکار تعداد ویژگی های بهینه در طول فرآیند انتخاب ویژگی، این رویکردها را در بسیاری از کاربردهای داده کاوی برای علوم زیستی انعطاف پذیر می سازد.

    کلیدواژگان: انتخاب ویژگی ترکیبی، پایگاه داده زیستی، دسته بند ماشین بردار پشتیبان خطی، خوشه بندی k- میانگین مینی بچ، اطلاعات متقابل بهنجارشده
  • فریبا زارعی، محمدرضا ساسانی*، بنفشه زینلی رفسنجانی، مهدی سعیدی مقدم صفحات 563-567
    زمینه و هدف

    آسپراسیون نمونه برداری سوزنی ظریف (FNAB) تیرویید برای تشخیص ندول های خوش خیم و بدخیم تیرویید استفاده می شود. این روش باعث ایجاد درد و ترس در بیماران می شود. این مطالعه به بررسی اثر بی حسی موضعی پیش از انجام آسپراسیون درایجاد درد و اضطراب با در نظر گرفتن اندازه ندول پرداخته است.

    روش بررسی

    دراین مطالعه به صورت مقطعی 114 نفر که نیاز به انجام FNAB غده تیرویید داشتند شرکت کردند. برای 41 نفر از بیماران بی حسی موضعی پیش از انجام آزمون انجام شد، برای بقیه آزمون بدون بی حسی موضعی انجام گردید. میزان درد و اضطراب به ترتیب براساس مقیاس visual-analog-score و Spielberger اندازه گیری شد و اندازه ندول ها به چهار گروه تقسیم شدند. این اطلاعات از شهریور 1396 تا بهمن 1396 در بیمارستان های دانشگاه در بیمارستان شهید فقیهی شیراز جمع آوری گردید.

    یافته ها:

     بیماران با میانگین سن 69/44 و شاخص توده بدنی 7/26 سال، پیش از انجام آزمون بی حسی دریافت کردند. بیماران با میانگین سن 17/48 شاخص توده بدنی 26 آزمون را بدون بی حسی موضعی انجام دادند. بیماران با اندازه ندول حداکثر mm 10 درد بیشتری را درحین FNAB بدون دریافت بی حسی موضعی احساس کردند ولی از نظر میزان اضطراب (S/T-anxiety-test) تفاوت معناداری در بیماران مشاهده نشد. همچنین تفاوت معناداری از نظر مقیاس درد و اضطراب در بیماران با ندول بزرگتر وجود نداشت.

    نتیجه گیری:

     درد بیشتر در بیماران با اندازه ندول کوچکتر احساس می شود که این می تواند ناشی از اندازه کوچک ندول و نیاز به دستکاری بیشتر و دقت کمتر در هنگام ورود سوزن به توده در انجام آزمون باشد. بنابراین استفاده از بی حسی موضعی پیش از انجام آزمون دربیماران با اندازه ندول کوچکتر از mm 10 می تواند باعث کاهش قابل توجه درد شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، نمونه برداری آسپراسیون سوزنی نازک، بی حسی موضعی، درد، غده تیرویید
  • مهبد کاوه، محمد کاجی یزدی، محسن جعفری، آرمن ملکیان طاقی، سید یوسف مجتهدی، کامبیز افتخاری* صفحات 568-573
    زمینه و هدف

    احیای قلبی ریوی (Cardiopulmonary Resuscitation: CPR) نوزادان مهمترین و شایع ترین وضعیت اورژانس در اتاق زایمان است. تقریبا 10% از نوزادان قادر به شروع تنفس موثر نیستند و به کمک نیاز دارند. هدف این مطالعه بررسی فراوانی مراحل CPR در نوزادان متولد شده در بیمارستان محب یاس که تحت هریک از مراحل احیا قرار گرفتند، بود.

    روش بررسی

    این مطالعه، یک مطالعه توصیفی مقطعی گذشته نگر بود. روش نمونه گیری در این پژوهش، سرشماری بود. اطلاعات نوزادان زنده متولد شده در بیمارستان محب یاس در طی یکسال از فروردین ماه 1390 تا فروردین ماه 1391، که تحت احیا قرار گرفته بودند، جمع آوری و در چک لیست های جداگانه ثبت شد. این چک لیست شامل اطلاعات جنین، نوزاد و مادر بود. در نهایت اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار SPSS software, version 14 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) تحت آنالیز قرار گرفت.

    یافته ها:

     در طول این مطالعه 2176 تولد زنده وجود داشت،که از این تعداد، 322 نوزاد (27/15%) تحت CPR قرار گرفتند، حدود 42% از این نوزادان به اقدامات اولیه احیا (گرم و خشک کردن و تحریک تنفس)، 48% به تهویه تنفسی با کیسه و ماسک، 5% به لوله تراشه،7/2% به ماساژ قلبی و 3/1% به دارو نیاز پیدا کردند. در 7/96% موارد تیم CPR پیش از زایمان برای احیا آماده بود.

    نتیجه گیری: 

    چنانچه احیا به موقع و مناسب انجام شود، تعداد بسیار کمی از این نوزادان، به مرحله پیشرفته احیا نیاز پیدا می کنند. از طرفی بالا بودن میزان نیاز به مرحله احیا توسط کیسه و ماسک می تواند ثانویه به ماهیت آموزشی بودن این بیمارستان باشد.

    کلیدواژگان: کیسه و ماسک، ماساژ قلبی، احیای قلبی ریوی، نوزادان
  • زینب عساکره، الهام مراغی، بیژن کیخایی، امل ساکی مالحی* صفحات 574-583
    زمینه و هدف

    در بسیاری از تحقیقات پزشکی، رگرسیون خطرات متناسب کاکس برای بررسی توزیع بقای بیماران سرطانی، مبتنی بر گروه بندی های دموگرافیک و کلینیکی به کار برده می شود. هدف از این مطالعه تعیین عوامل موثر بر بقای بیماران مبتلا به لنفوم هوچکین با استفاده از روش ناپارامتری جنگل تصادفی بقا (RSF) و مقایسه آن با مدل خطرات متناسب کاکس است.

    روش بررسی

    در این مطالعه کوهورت گذشته نگر، پرونده های تمامی بیماران مبتلا به لنفوم هوچکین که در طی سال های 1381 (فروردین) تا 1391 (اسفند) به مرکز آنکولوژی و هماتولوژی بیمارستان شفای اهواز مراجعه نمودند، مورد بررسی قرار گرفتند. بقای بیماران از زمان تشخیص اولیه بیماری تا عود بیماری محاسبه شد. برای ارزیابی روند بیماری، ویژگی های جمعیت شناختی و متغیرهای مربوط به بیماری (شامل مرحله بیماری، شیمی درمانی، محل درگیری لنف و غیره) از پرونده 387 بیمار مبتلا به لنفوم هوچکین استخراج شد. تحلیل داده ها با نرم افزار R4.0.3 و با استفاده بسته های survival و RandomForestSRC انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج حاصل از مدل کاکس نشان می دهد که LDH (001/0=P) و طبقه بندی کلاسیک لنفوم (001/0<p) معنادار می باشند. نتایج برازش مدل RSF نشان داد که مهمترین متغیرهای موثر بر عود به ترتیب مرحله بیماری، شیمی درمانی، طبقه بندی کلاسیک لنفوم و هموگلوبین بودند. همچنین مدل RSF براساس شاخص های مناسبت مدل (شاخص هماهنگی=9/84) نسبت به مدل کاکس (شاخص هماهنگی=6/57) عملکرد بهتری داشت.

    نتیجه گیری: 

    در صورتی که تعداد متغیرها زیاد بوده و بین متغیرها رابطه وجود داشته باشد، مدل RSF، متغیرهای مهم و تاثیرگذار بر بقای بیماران را بدون نیاز به پیش فرض های محدودکننده با دقت بالا نسبت به مدل کاکس شناسایی می کند.

    کلیدواژگان: مدل کاکس، لنفوم هوچکین، عود، جنگل تصادفی، بقا
  • شمسی زارع، پیمان رضاقلی* صفحات 584-589
    زمینه و هدف

    میزان بروز پیامدهای نامطلوب پریناتال در زنان باردار مبتلا به ویروس کرونا بیشتر است. همچنین وجود اسکلرودرمی در این افراد سبب سقط، محدودیت رشد جنین، مرگ داخل رحمی جنین و زایمان زودرس می شود.بنابراین این مطالعه با هدف گزارش انجام سزارین موفق در یک خانم مبتلا به ویروس کرونا و اسکلرودرمی انجام شد.

    معرفی بیمار:

     بیمار خانم باردار 31 ساله با سن بارداری 29 هفته، با علایم تنگی نفس و دیس پنه به بیمارستان بعثت سنندج در آذر ماه سال 1400 مراجعه کرد. با توجه به سه لیتر خونریزی واژینال و تشخیص دکولمان 60% و پره اکلامسی شدید تحت سزارین اورژانس قرار گرفت. تشخیص و درمان این بیمار دارای نکات قابل توجه می باشد که در ادامه ذکر شده است.

    نتیجه گیری: 

    بارداری در خانم هایی که اسکلرودرمی دارند در زمان مناسب و نظارت دقیق زایمانی، احتمال موفقیت پیامد بارداری را افزایش خواهد داد و همه بیماران نیاز به مشاوره دارند.

    کلیدواژگان: سزارین، ویروس کرونا، اسکلرودرمی
  • منیره رحیم خانی*، زهرا رجبی صفحات 590-596
    زمینه و هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی MRSA های جدا شده از نمونه های خون و زخم بیماران بستری صورت گرفت.

    روش بررسی

    در مطالعه مقطعی-توصیفی حاضر در فاصله زمانی شهریور 1400 تا اسفند سال 1400، نمونه های زخم و خون ارسالی ابتدا از نظر فنوتیپ و بیوتیپ مورد تایید قرار گرفته و سپس جدایه های MRSA که با روش دیسک دیفیوژن به دیسک سفوکسیتین مقاومت داشتند با بررسی ژن mecA توسط روش PCR مورد تایید نهایی قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    از بین 87 نمونه استافیلوکوک اوریوس ارسال شده، 41 جدایه با وجود ژن mecA به عنوان MRSA تایید شدند. بررسی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی بیشترین حساسیت را به آنتی بیوتیک های ونکومایسین و لینزولید و بیشترین مقاومت را به سه آنتی بیوتیک اریترومایسین، سفتریاکسون و کلوگزاسیلین مورد نشان داد.

    نتیجه گیری:

     شیوع مقاومت میکروبی در بین سویه های MRSA جدا شده از نمونه های کلینیکی نشان دهنده میزان افزایش قابل توجه سویه های مقاوم است و ضرورت تشخیص سریع و به موقع برای تجویز آنتی بیوتیک مناسب را می طلبد.

    کلیدواژگان: mecA، استافیلوکوک اورئوس، مقاومت دارویی میکروبی، عفونت بیمارستانی
  • محمد مرادی جو، علیرضا اولیایی منش* صفحات 597-598

    سردبیر محترم راهنماهای طبابت بالینی (Clinical Practice Guidelines)، حاوی توصیه هایی برای بهینه سازی مراقبت از بیمار هستند که با مرور نظام مند شواهد و ارزیابی مزایا و معایب گزینه های جایگزین انجام می گیرند.1 راهنماهای طبابت بالینی به عنوان یکی از ابزارهای موثر برای ارتقای پزشکی مبتنی بر شواهد (Evidence-Based Medicine) محسوب می شوند.2 راهنماهای طبابت بالینی علاوه بر اینکه ابزاری برای کنترل پزشکان هستند، فرصتی برای بهبود کیفیت مراقبت از طریق کاهش تنوع روش های درمانی و پیروی از استانداردهای مراقبت های خوب ارایه می دهند.3 از عناصر مهم اجرای راهنماهای بالینی، آگاهی، نگرش و عملکرد پزشکان نسبت به راهنما و توصیه های آن است. همچنین اگر قرار است راهنماهای بالینی موثر باشند و مورد استفاده قرار گیرند، اعتماد پزشکان نسبت به فرآیند توسعه (تدوین یا بومی سازی) راهنماهای بالینی و توصیه های نهایی منتج از آن ها ضروری است. نگرش در مورد خوب یا بد بودن راهنماهای بالینی متفاوت است. به عنوان مثال، راهنما های بالینی برای دولت ها و پرداخت کنندگان ممکن است به عنوان ابزار مناسبی برای کنترل هزینه ها معرفی شوند، اما ممکن است برای پزشکان و بیماران به عنوان محدودیت در اختیارات تلقی گردند.4 این تصور که راهنماها نقش قضاوت بالینی را کاهش می دهند، مانعی برای پذیرش گسترده تر توسط پزشکان ایجاد می کند. توصیه های درمانی در راهنماها عموما بر شواهد اثربخشی تاکید می کنند، اما پزشکان باید فاکتورهای دیگری مانند ترجیحات بیمار، هزینه ها، اولویت های سلامت و میزان مزیت را در هنگام برخورد با بیماران را در نظر بگیرند.5 براساس مطالعه مقطعی در کشور سوید که به بررسی میزان آشنایی 153 نفر از پزشکان و 82 نفر از فیزیوتراپیست های ارایه دهنده خدمات مراقبت های اولیه پرداخته است، 42% پزشکان و 37% از فیزیوتراپیست ها با محتوای راهنماهای مبتنی بر شواهد آشنا نبودند.6 مطالعات دیگر نشان داده اند که موانع اجرای راهنماها توسط متخصصان مراقبت های سلامت شامل عدم آگاهی و عدم آشنایی با راهنما و توصیه های آن است. همچنین نگرش متخصصان مراقبت های سلامت و عدم توافق با توصیه ها نیز می تواند به عنوان موانعی برای اجرا عمل کند.7 از طرفی نگرش مثبت پزشکان و پرستاران نسبت به راهنماهای بالینی باعث مقبولیت و اجرای بهتر راهنماهای بالینی می شود. بنابراین از طریق اجرای مناسب راهنماهای بالینی مبتنی بر شواهد، می توان به حفظ یک محیط مراقبت سلامت ایمن و با کیفیت بالا کمک کرد.8 انتشار راهنماها به منظور افزایش آگاهی عموم مردم، بیماران و متخصصان حوزه سلامت از وجود و محتوای راهنما است. طرح های مرتبط با انتشار راهنماها به طور ایده آل به موازات توصیه های در حال توسعه، ارایه می شوند. در آغاز فرآیند توسعه (تدوین یا بومی سازی) راهنماها، لازم است که برنامه ریزی برای انتشار صورت بگیرد تا دامنه، اهداف، قالب، سبک، جمله بندی توصیه ها و ابزارهای انتشار تعیین شوند. مشارکت پزشکان در استراتژی های انتشار برای توسعه مواد آموزشی، منابع آنلاین و ابزارهای اجرایی که مخاطبان عمومی و حرفه ای آن را مفید، قابل درک و متقاعدکننده می دانند، ارزشمند است. راهنماهای بالینی باید عملکرد بالینی را هدایت کنند، اما پزشکان ممکن است از وجود آن ها آگاه نباشند یا راهنماها را نخوانند یا بر اساس راهنماها عمل نکنند. همه این موارد منجر به این نگرانی می شود که آیا پزشکان رفتار خود را مطابق با راهنماها تغییر می دهند یا خیر. بنابراین نیاز به توسعه فعالیت های ترجمان دانش (Knowledge Translation) مناسب برای تسهیل تبادل شواهد با ارایه دهندگان مراقبت های سلامت وجود دارد. استفاده از مداخلات آموزشی مبتنی بر فناوری (آموزش مبتنی بر وب، آموزش الکترونیکی و آموزش آنلاین) برای بهبود آگاهی، نگرش و عملکرد پزشکان نسبت به راهنماهای طبابت مفید است. همچنین استفاده از چارچوب ترجمان دانش  (KT)برای اجرای راهنماهای طبابت بالینی می تواند تغییرات سازمانی چند سطحی را ایجاد کند، اجرای راهنماهای بالینی را تسهیل کند، و پیامدهای سلامتی را در جامعه بهبود بخشد.

|
  • Parivash Parvasi, Zahra Fazelinejad, Fatemeh Mahdipour, Shahram Bagheri, Mohammad Momen Gharibvand* Pages 513-522
    Background

    Shear wave elastography (SWE) estimates the stiffness of a mass based on the velocity of shear wave propagation by sound waves. Due to higher cell density and angiogenesis, malignant masses have higher stiffness than benign ones.

    Methods

    The present study was a prospective study and was performed on patients who were referred to Ahvaz Golestan Hospital with breast mass during March 2020 to March 2021. Only patients with 4-5 BI-RAD were evaluated. Patients were graded based on ACR BI-RAD. All patients were subjected to ultrasound and selection of BI-RAD 4-5 patients for evaluation with SWE and sampling for pathology testing. In this study, in order to increase the maximum accuracy and take samples from the main location of the lesion, sampling was done by ultrasound-guided biopsy method. Tumor information was recorded by a specialist doctor after ultrasound and SWE. This information included tumor type, tumor size and grade, presence of metastasis, involvement of lymph nodes, average and maximum elasticity. SWE cutoffs were compared for mean and maximum elasticity to distinguish benign from malignant masses.

    Results

    In this study, 115 patients were evaluated. 63.5% (73) of the patients had benign mass and 36.5% (42) had malignant ones. There was a significant relationship between tumor size and mean and maximum elasticity (P<0.001 The results showed that the diagnostic accuracy of SWE in identifying malignant masses compared to benign ones was 100%, so that the mean (16.61±8.03 kPa) and maximum (21.14±8.88 kPa) elasticity in benign masses were significantly lower than the mean (32.21±7.59 kPa) and maximum (91.62±8.84 kPa) elasticity of malignant masses (P<0.001). There was also a significant difference between the 4 BI-RAD subgroups, so that in BI-RAD 4a, the lowest mean and maximum elasticity were seen (P<0.001).

    Conclusion

    The results showed that SWE parameters have sufficient diagnostic accuracy in diagnosing malignant breast masses. Therefore, the use of quantitative SWE parameters in conjunction with ultrasound and BI-RADS classification can avoid unnecessary biopsies.

    Keywords: breast density, breast diseases, diagnostic imaging, elasticity imaging techniques, ultrasonography imaging
  • Mansour Babaei, Mehran Shokri, Seyed Ahmad Rasoulinejad* Pages 523-531
    Background

    During the COVID-19 pandemic, the presence of ocular symptoms was common in COVID-19 patients, which can cause secondary complications in the treatment of ocular diseases. On the other hand, obesity can cause secondary symptoms in infectious diseases by impairing the function of the immune system, which indicates the relationship between involvement of different tissues and dysfunction of the cellular immune system. The aim of this study was to investigate the relationship between body indexes (i.e., age, height, weight, and BMI) and the presence of ocular symptoms in patients with COVID-19.

    Methods

    In this cross-sectional study (from March 2021 to May 2021), ocular symptoms (including blurred vision, epiphora, photophobia, discharge and exudate, redness, pain, and itching of the eyes) and body indexes (age, height, weight and BMI) were evaluated in 108 patients with COVID-19, who were referred to Ayatollah Rouhani hospital, Babol, Iran. The independent t-test and Kruskal-Wallis statistical tests were used to examine the data relationship in SPSS software.

    Results

    The results showed that the mean body weight in COVID-19 patients with blurred vision was significantly higher than COVID-19 patients without blurred vision (P=0.003, t=-3.056). The mean height of COVID-19 patients with epiphora was significantly lower than the mean height of COVID-19 patients without epiphora (P=0.018, t=2.398). Also, the BMI of COVID-19 patients with epiphora was 30.00 ±4.07 kg/m2, while the BMI of COVID-19 patients without epiphora was 27.68±4.42 kg/m2 (P=0.047, t=0.026). In COVID-19 patients with at least one ocular symptom, height was significantly lower than heigh of COVID-19 patients without any ocular symptoms (P=0.001, t=3.397).

    Conclusion

    Our results indicate the essential role of obesity in the occurrence of eye symptoms in COVID-19 patients. In this study, it was found that blurred vision, epiphora and the presence of at least one eye symptom in COVID-19 patients were significantly associated with the upward trend of BMI (as an index of obesity).

    Keywords: blurred vision, body mass index, covid-19, epiphora, ocular symptoms
  • Kouros Divsalar, Sara Hesami, Majid Mahmoodi*, Navidreza Giahi, Fatemeh Divsalar, Mohammad Pour-Ranjbar, Amin Honarmand Pages 532-538
    Background

    Based on the studies, variation in the mitochondrial DNA (mtDNA) copy number in peripheral blood leukocytes is associated with increased susceptibility to diseases including cancer. Opiate abusers are at high risk for diseases. In this study, we measured the mtDNA copy number in peripheral blood leukocytes in a group of opiate abusers compared with those in healthy individuals.

    Methods

    In a case/control study, three groups were selected consisting of 32 opium abusers, 24 heroin addicts and 25 healthy individuals. The amount of 5 ml of whole blood was collected from each individual who participated in the study and stored at -20 centigrade. The sample collection was performed from November 2018 to February 2020. Case groups were recruited from the Methadone maintenance therapy center. Contro group had no history of drug use and cigarette smoking. DNA was extracted from the whole blood samples using the salting out method. The DNA from a mitochondrial gene, dehydrogenase subunit1 (-ND1 gene) and a nuclear gene, human globulin (HGB gene), were quantified by a real-time PCR-based method to measure the relative mtDNA copy number of each group number.

    Results

    There was no significant difference in demographic characterization between the three study groups, opium abusers, heroin addicts and healthy individuals. We found that opium users had a higher mean of mtDNA copy number than those in the healthy control group (P=0.11). Heroin addicts had also higher mean of mtDNA copy number than those in healthy group (P=0.21). The mean mtDNA copy number in opium abusers was higher than that in heroin addicts (P=0.22), although the difference was not statistically significant.

    Conclusion

    The results of this study indicated that mtDNA copy number increased in a group of opiate abusers. Considering that alteration of mtDNA copy number is associated with increased susceptibility to several diseases including cancer, further research on mtDNA copy number with a high number of volunteers of opiate addicts may clear the effect of opiate abuse on the human genome.

    Keywords: mitochondrial DNA, opiate abusers, peripheral blood leukocytes
  • Majid Zamani, Masoudeh Babakhanian, Farhad Heydari, Mohammad Nasr-Esfahani, MohammadMahdi Zarezadeh* Pages 539-545
    Background

    In addition to heart disease, ECG also changes in non-heart disease, which due to its similarity, can lead to misdiagnosis of heart disease in patients. ECG changes in brain lesions such as ischemic and hemorrhagic strokes, brain traumas, etc. and have been studied in many articles, but the effects of brain midline shift on ECG changes have not been studied. In this study, we want to examine these changes.

    Methods

    This is a prospective cross-sectional descriptive study. Patients with brain tumors who were referred to Al-Zahra and Kashani hospitals in Isfahan from April 2019 to March 2021 were selected. Patients with a history of heart disease, patients receiving medications that cause ECG changes, patients with ECG changes due to non-cardiac and cerebral causes, and individuals under 15 years of age were not included in the study. Patients whose ECG changes were due to electrolyte disturbances or acute heart problems were also excluded from the study. After obtaining informed consent from patients, a CT scan or brain MRI was taken and patients were divided into two groups with and without midline shift. Then the ECG was taken and ECG changes (T wave, ST segment, QTc Interval, QRS prolongation) were compared in two groups of brain tumors with and without midline shift.

    Results

    136 patients were included in the study. Of these, 69 patients were in the without midline shift group and 67 patients were in the midline shift group. In the midline shift group, 3% of patients had ST segment changes and 23.9% had T wave changes, which were 1.4% and 10.1% in the without midline shift group, respectively. The mean QTc Interval in the two groups without and with midline shift was 338.26 (4 28.438) and 388.66 (37.855), respectively, and the mean QRS in the without midline shift group was 86.09 (88.9.88) ms and in the midline shift group was 94.63 (±12.83) ms.

    Conclusion

    Brain midline shifts can cause QRS widening, QTc interval prolongation, and T-wave changes in patients' ECGs.

    Keywords: brain neoplasms, electrocardiography, midline shift
  • Tara Ghafouri, Negin Manavizadeh* Pages 546-562
    Background

    In the current study, a hybrid feature selection approach involving filter and wrapper methods is applied to some bioscience databases with various records, attributes and classes; hence, this strategy enjoys the advantages of both methods such as fast execution, generality, and accuracy. The purpose is diagnosing of the disease status and estimating of the patient survival.

    Methods

    Feature selection algorithms have been modeled in Matlab R2021a during April and May 2022 in the framework of statistical pattern recognition. First, the features are ranked based on normalized mutual information, as a metric of relevance and redundancy of features, and accordingly, an optimum feature subset with the highest accuracy of classification is selected. Two feature selection algorithms, i.e., inclusion of features enhancing the classification accuracy and exclusion of irrelevant features are applied to the interest datasets, subsequent to the mini-batch k-means clustering of records.

    Results

    At the end of the execution of both feature selection methods, evaluation metrics including accuracy, precision, recall, and F1 score are measured and compared. Both proposed feature selection approaches for the molecular biology, hepatitis C virus (HCV), and E. coli bacteria datasets result in the precision and recall scores more than 98 percent, meaning that there are few false positives and false negatives in the linear support vector machine (LSVM) classification. Regarding the HCV dataset, selection of nine relevant features among the thirteen present ones using the feature exclusion method yields the classification accuracy and F1 score of 98.92 percent and 99.02 percent, respectively. The feature inclusion approach also results in an accuracy of 98.78 percent with a slight discrepancy.

    Conclusion

    The results reveal superior strength of the feature selection methods used here for life science datasets with higher-order features such as protein/gene expression database. The potentials to generalize to other classifiers and automatically specify the optimal number of features during the feature selection procedure make these approaches flexible in many data mining applications for the life sciences.

    Keywords: hybrid feature selection, life science datasets, linear support vector machine (LSVM), mini-batch k-means clustering, normalized mutual information
  • Fariba Zarei, Mohammadreza Sasani*, Banafsheh Zeinali-Rafsanjani, Mahdi Saeedi-Moghadam Pages 563-567
    Background

    Fine needle aspiration biopsy (FNAB) is usually used to distinguish the malignant and benign nodules. Applying a biopsy needle evokes a sense of fear and pain in the patients. Although some studies refute the usefulness of local anesthesia (LA) prior to fine needle aspiration biopsy, it is still debatable. This prospective cross-sectional study intended to evaluate the effect of LA prior to fine needle aspiration biopsy on pain and anxiety considering nodule size.

    Methods

    Amongst the patients who were referred to Shiraz Shahid Fagihi Hospital for Thyroid fine needle aspiration biopsy from August 2017 to January 2018, 114 patients participated in this study. LA was performed for 41 patients, and 73 underwent the thyroid nodule fine needle aspiration biopsy without LA. Patients' pain and anxiety were scored using the visual-analog-score and Spielberger anxiety scale. The nodules were categorized into five groups. Pain and anxiety of patients were compared considering their nodule sizes to assess the effects of LA in the reduction of pain and anxiety considering the nodule size.

    Results

    The patients undergoing LA had a mean age of 44.69 years old and average body mass index (BMI) of 26.7, the patients who performed thyroid nodule fine needle aspiration biopsy without LA had a mean age of 48.17 years old with an average BMI of 26.0. The patients with the maximum nodule size of<10 mm, experienced more pain during the fine needle aspiration biopsy without LA, but there was no significant difference between the S/T-anxiety of these patients. There was no significant difference between the pain and anxiety scores of the patients with larger nodules.

    Conclusion

    The more pain experienced by the patients with the smallest nodules can be attributed to the need for more needle manipulation due to the small nodule size and less precision while piercing the needle into the nodule. Thus, it can be suggested that in patients with a small nodule size, less than 10mm, usage of LA prior to fine needle aspiration biopsy can reduce the pain significantly.

    Keywords: anxiety, fine needle aspiration biopsy, local anesthesia, pain, thyroid
  • Mahbod Kaveh, Mohammad Kaji-Yazdi, Mohsen Jafari, Armen Malekiantaghi, Seyed Yousef Mojtehedi, Kambiz Eftekhari* Pages 568-573
    Background

    The neonate's Cardiopulmonary resuscitation (CPR) is the most important and common emergency condition in the delivery room. Approximately 10% of newborns are unable to initiate effective breathing and require assistance. The aim of this study was to evaluate the frequency of CPR levels of the neonates delivered during a year in Moheb Yas Hospital who were resuscitated.

    Methods

    This was a retrospective cross-sectional descriptive study. The sampling method in this study was census. In this study, all the live neonates born during the year (April, 2010 to April, 2011) in Moheb Yas Hospital who were resuscitated, were enrolled in the study. The information of these infants was recorded in separate checklists. This checklist included the following information: mother's age, gestational age, gender of the baby, method of the delivery, multiple births, complications of the placenta and umbilical cord, amount of amniotic fluid, fetal presentation, meconium excretion, fetal heart rate pattern, Apgar of the baby, resuscitation levels, underlying diseases of the mother, maternal diseases during pregnancy, drug use by the mother and premature rupture of the amniotic sac. Finally, the data were analyzed by SPSS software. P-values less than 0.05 were considered statistically significant.

    Results

    There were 2,176 live births during the study. Of these infants , a total of 322 neonates (15.27%) underwent CPR. 51.8% were male. The mean gestational age was 36.08 weeks. The first minute Apgar was less than 5, between 5-7, and above 8 respectively in 10.5%, 33.4%, and 56% of neonates. About 42% of neonates needed initial resuscitation (warming, drying, and respiratory stimulation). 48% required respiratory ventilation with bag and mask, 5% endotracheal tube, 2.7% cardiac massage, and 1.3% needed medication. In 96.7% of cases, the CPR team was ready for resuscitation before delivery.

    Conclusion

    If resuscitation is performed in a timely and appropriate manner, very few of these infants will need advanced resuscitation. On the other hand, the high need for resuscitation by bags and masks can be secondary to the educational nature of this hospital.

    Keywords: bag, mask, cardiac massage, cardiopulmonary resuscitation, neonates
  • Zeinab Asakereh, Elham Maraghi, Bijan Keikhaei, Amal Saki Malehi* Pages 574-583
    Background

    In many studies, Cox regression was used to assess the important factors that affect the survival of cancer patients based on demographic and clinical variables. The aim of this study was to determine the factors affecting the survival of patients with Hodgkin's lymphoma using the random survival forest (RSF) method and compare it with the Cox model.

    Methods

    In this retrospective cohort study, all patients with Hodgkin's lymphoma who were referred to the Oncology and Hematology Center of Ahvaz Shafa Hospital from March 2000 to February 2010 were included. The survival time was calculated from diagnosis to the first recurrence event date (based on month). To assess the process of the disease, demographic characteristics and disease-related variables (including disease stage, chemotherapy, site of lymph involvement, etc.) were extracted from the records of 387 patients with Hodgkin's lymphoma. To investigate the prognostic factors that affect the recurrence of disease the Cox model and RSF were implemented. Moreover, their performance based on the C-index, IBS, and predictor error rate of the two models were compared Data analysis was implemented by using R4.0.3 software (survival and RandomForestSRC packages).

    Results

    The results of the Cox model showed that LDH (P=0.001) and classical lymphoma classification (P<0.001) were associated with an increased risk of relapse in patients. However, the results of the RSF model showed that the important variables affecting the recurrence of disease were the stage of disease, chemotherapy, classical lymphoma classification, and hemoglobin, respectively. Also, the RSF model showed a higher (c-index=84.9) than the Cox model (c-index=57.6). Furthermore, the RSF model revealed a lower error rate predictor (0.09) and IBS index (0.175) than the Cox model. So, RSF has performed better than the Cox model in determining prognostic factors based on the suitability indicators of the model.

    Conclusion

    The RSF has high accuracy than the Cox model when there is a high number of predictors and there is collinearity. It can also identify the important variables that affect the patient's survival.

    Keywords: cox model, hodgkin's lymphoma, recurrence, random forest, survival
  • Shamsi Zare, Payman Rezagholi* Pages 584-589
    Background

    The incidence of adverse perinatal outcomes including increased risk of miscarriage, preeclampsia, preterm birth and stillbirth is higher in pregnant women with coronavirus. Pregnant women who are infected with the coronavirus have placentas that are abnormal compared to the placentas of healthy women. Examples of these adverse effects have been observed before and include reduced fetal growth, pre-eclampsia, premature birth and stillbirth. Scleroderma is an uncommon connective tissue disease and its most obvious manifestation is skin fibrosis. Patients may also have involvement of visceral organs, as a result, their digestive system, kidney and heart are affected. Scleroderma also exacerbates miscarriage, fetal growth retardation, intrauterine fetal death, and preterm delivery. Pregnant women with these problems need special measures, so this study was performed to report a successful cesarean section in a woman with coronavirus and scleroderma.

    Case presentation

    The patient was a 31-year-old pregnant woman with a gestational age of 29 weeks who presented to Sanandaj Besat Hospital in November 2021 with symptoms of shortness of breath and dyspnea. HRCT-positive, PCR-positive, bilateral pleural effusion, and pulmonary dilatation corona were diagnosed. Due to 3 liters of vaginal bleeding and diagnosis of Décollement 60% and severe preeclampsia underwent emergency cesarean section. The live baby was born weighing 1300 g with Apgar 7. During surgery, he received 3 units of FFB and 3 units of Cryoprecipitate. Microcalcifications and fibrin thrombi were reported in the pathology of intermittent nodules. The diagnosis and treatment of this patient has significant points that are mentioned below.

    Conclusion

    Complications of pregnancy and childbirth in pregnant women infected with Corona virus include an increase in premature birth and an increase in the rate of cesarean section. Pregnancy in women with scleroderma at the right time and careful delivery monitoring will increase the probability of successful pregnancy outcome and all patients need counseling.

    Keywords: cesarean section, corona virus, scleroderma
  • Monireh Rahimkhani *, Zahra Rajabi Pages 590-596
    Background

    Considering the frequency of MRSA strains in hospitals and medical centers as well as in different communities, it seems necessary and important to observe the use of appropriate drugs in order to reduce antibiotic resistance and reduce the economic costs of treatment. This study aimed to investigate the antibiotic resistance pattern of MRSA isolated from blood and wound samples of patients. The study patients were hospitalized in different departments in a number of Tehran University of Medical Sciences hospitals.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study from September 2021 to February 2022, the blood and wound samples of the patients were collected and referred to laboratory. Staphylococcus aureus had identified by phenotypic and biotypic tests. MRSA isolates were screened by showing resistance to Cefoxitin by disc diffusion method and finally confirmed by examining the mecA gene by PCR. The microbial resistance pattern of MRSA was also measured by disk diffusion method and resistance to Vancomycin was confirmed by E.test.

    Results

    41 isolates from 87 Staphylococcus aureus samples were confirmed as MRSA by present the mecA gene. The mecA gene was detected in all MRSA by PCR method. The antibiotic resistance pattern showed the highest sensitivity to Vancomycin and Linezolid with 100% sensitivity and the highest resistance to three antibiotics Erythromycin, Ceftriaxone and Cloxacillin with 97.57%by disk diffusion method. The most MRSA strains were isolated from the ICU department with 13 cases and the least MRSA strains were isolated from the two NICU and pediatric departments with one case.The majority of the population infected with MRSA belonged to the age group of 40-65 years.

    Conclusion

    The prevalence of microbial resistance with high dispersion was obtained among MRSA strains isolated from clinical samples; which indicates a significant increase in resistant strains and requires a quick and timely diagnosis to prescribe the appropriate antibiotic.

    Keywords: meca, methicillin resistant staphylococcus aureus (MRSA), microbial drug resistance, nosocomial infections
  • Mohammad Moradi-Joo, Alireza Olyaeemanesh* Pages 597-598