فهرست مطالب

مدیریت منابع انسانی پایدار - پیاپی 6 (بهار و تابستان 1401)

نشریه مدیریت منابع انسانی پایدار
پیاپی 6 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • آرین قلی پور، مهناز اکبری، ابراهیم رجب پور* صفحات 7-27

    هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی پسایندهای پیاده سازی فرآیند منتورینگ و تحلیل این دستاوردها در شرکت ‏همراه اول می باشد. روش پژوهش از نوع آمیخته (کیفی- کمی) و از نظر استراتژی از نوع مطالعه موردی است. برای ‏رسیدن به این منظور، پس از بررسی جامعه ادبیات منتورینگ، سوال های مصاحبه طراحی شد و بعد از مورد تایید قرار ‏گرفتن روایی سوالات، به روش نمونه گیری هدفمند با تعداد 15 نفر از خبرگان حوزه توسعه منابع انسانی و به ویژه ‏منتورینگ مصاحبه انجام شد. سپس، نتایج مصاحبه ها به روش تحلیل تم و با استفاده از رویکرد براون و کلارک مورد ‏تحلیل قرار گرفت و دستاوردهای حاصل از پیاده سازی فرآیند منتورینگ در 9 مقوله فرعی و 3 مقوله اصلی؛ مزایا برای ‏منتی، مزایا برای منتور و مزایا برای سازمان قرار گرفت. سپس در مرحله کمی پژوهش این مقوله های اصلی و فرعی با ‏استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی فازی مورد سنجش و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش در گام دوم پژوهش ‏نشان داد که مقوله اصلی "مزایا برای منتی" بیشترین اهمیت را در بین سه مقوله اصلی دستاوردهای اجرای فرآیند ‏منتورینگ در شرکت همراه اول داشته و بعد از آن مقوله های "مزایا برای سازمان" و "مزایا برای منتور" در رتبه های ‏دوم و سوم قرار دارند.‏

    کلیدواژگان: آموزش و توسعه، منتورینگ، پسایندهای منتورینگ، منتور، منتی
  • زهره یزدانی، مرتضی کرمی*، داوود قرونه صفحات 29-51
    هدف این پژوهش بررسی ادراکات مدیران مدارس و دست اندرکاران برنامه های آموزشی نسبت به توسعه حرفه ای مدیران بود. روش پژوهش برحسب هدف کاربردی و بر اساس شیوه گردآوری داده ها، مطالعه ای کیفی از نوع پدیدارشناسی بود. مشارکت کنندگان در پژوهش حاضر شامل مدیران مدارس شهر مشهد و دست اندرکاران اجرایی برنامه های توسعه حرفه ای مدیران مدارس (شامل: کارشناسان، برنامه ریزان و مدرسان آموزش) در ادارات آموزش وپرورش شهر مشهد بود. با استفاده از روش «نمونه گیری هدفمند» از نوع «نمونه گیری موارد مطلوب»، 25 نفر شامل 20 نفر از مدیران مدارس و 5 نفر دست اندرکاران و مجریان انتخاب شدند. از روش مصاحبه نیمه ساخت یافته جهت گردآوری داده ها استفاده شد. در پژوهش حاضر برای اعتباربخشی از مدل قابلیت اعتماد لینکلن و گوبا استفاده شد. نتایج نشان داد: روش های توسعه حرفه ای مدیران مدارس به دو دسته کلی روش های رسمی و روش های غیررسمی تقسیم می شوند. مهمترین اهداف مدیران از شرکت در فعالیت های توسعه حرفه ای عبارت بودند از: ارتقای دانش و مهارت های ضروری؛ کسب مقبولیت بیرونی/ اجتماعی و کسب امتیازات و گواهینامه ها و پاداش مادی. همچنین، محتوای برنامه های ضمن خدمت در دو دسته عمومی و تخصصی قرار گرفت. پیامدهای توسعه حرفه ای مدیران مدارس عبارت بودند از: آگاهی بخشی؛ هم افزایی و همیاری؛ تلنگرهای ذهنی؛ راهنما و الگوی عمل؛ استفاده از نتایج ارزشیابی دوره های رسمی.
    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، رهبری آموزشی، مدیریت مدرسه، آموزش ضمن خدمت
  • حسین بلوچی*، سید احمد محمدی حسینی صفحات 53-74
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی جوسازمانی در رابطه بین مولفه های سازمانی همچون اعتماد و رهبری و هنجارهای ذهنی اشتراک دانش بود. این پژوهش، بر اساس هدف از دسته پژوهش های کاربردی محسوب می شود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه اعضای هییت علمی و کارکنان دانشگاه حکیم بودند که در سال تحصیلی 1401-1400 به خدمت اشتغال داشتند. این تعداد شامل 460 نفر بودند. نمونه آماری مناسب برای پژوهش بر اساس فرمول کوکران در سطح خطای 05/0، تعداد 210 نفر محاسبه شد. به منظور جمع آوری داده ها و اطلاعات برای تجزیه و تحلیل از پرسش نامه استفاده گردیده است. پرسش نامه این پژوهش شامل 73 سوال بود و در یک طیف 5 درجه ای لیکرت طراحی شد. برای برآورد اعتبار مقدماتی، یک نمونه اولیه شامل 40 نفر انتخاب شد. آلفای کرونباخ به ترتیب، 87/0 برای اعتماد سازمانی، 80/0 برای رهبری دانش محور، 91/0 برای جو سازمانی و 85/0 برای هنجارهای ذهنی اشتراک دانش به دست آمد. از روایی صوری و محتوا با نظر خبرگان و همچنین روایی سازه در مدل اندازه گیری تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد. آزمون فرضیات با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری اجرا شد. نتایج نشان داد که اعتماد سازمانی و رهبری در دانشگاه بر جو سازمانی و جو سازمانی بر اشتراک گذاری دانش تاثیرگذار است. نقش میانجی جو سازمانی در رابطه اعتماد و رهبری سازمانی با هنجارهای ذهنی اشتراک گذاری دانش معنادار و مورد تایید قرار گرفت، اما تاثیر اعتماد سازمانی بر هنجارهای ذهنی اشتراک گذاری دانش معنادار نبود.
    کلیدواژگان: جو سازمانی، اعتماد سازمانی، هنجارهای ذهنی اشتراک دانش، رهبری
  • باقر عسگرنژاد نوری*، حبیب ابراهیم پور، الله یار بیگی فیروزی صفحات 75-98

    بی تردید در محیط پویای کنونی در سازمان ها، نقش تعیین کننده رهبران اخلاقی در تغییرات سازمانی بسیار حایز اهمیت است. هدف از پژوهش حاضر تعیین تاثیر رهبری اخلاقی بر تغییرات سازمانی با نقش میانجی هوش سیاسی و فرهنگی می باشد.جامعه آماری شامل تمامی مدیران و کارکنان شهرداری مشگین شهر به تعداد 517 نفر می باشد که با توجه به جدول مورگان 220 نفر به عنوان نمونه آماری از طریق نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس مورد مطالعه قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد رهبری اخلاقی کالشون و همکاران (2011)؛ تغییرات سازمانی میل (2003)، هوش سیاسی فریز و همکاران (2005) و هوش فرهنگی آنگ و همکاران (2007) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Lisrel8 تجزیه و تحلیل شدند.یافته ها نشان داد رهبری اخلاقی بر تغییرات سازمانی و هوش فرهنگی تاثیر معنادار دارد؛ اما این تاثیر بر هوش سیاسی تایید نشد. تاثیر معنادار هوش فرهنگی بر تغییرات سازمانی مورد تایید قرار گرفت. هوش سیاسی بر تغییرات سازمانی تاثیر معنادار نداشت.هوش فرهنگی در ارتباط بین رهبری اخلاقی و تغییرات سازمانی نقش واسطه ای داشته است. در نهایت نقش واسطه ای هوش سیاسی در ارتباط بین رهبری اخلاقی و تغییرات سازمانی مورد تایید قرار نگرفت.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، تغییرات سازمانی، هوش سیاسی، هوش فرهنگی، شهرداری
  • محمد قاسمی*، محبوبه حسینی صفحات 99-115
    هدف این مطالعه این است که تبیین گردد و بدانیم آیا کیفیت و دقت اطلاعات، مهارت های انسانی و ادراکی را تحت تاثیر قرار می دهد و آیا این مهارت ها منجر به عملکرد ارایه خدمات بهتر به مشتریان می گردد؟ برای استخراج مدل مفهومی، نظریه ها و مدل های مرتبط با موضوعات و تحقیقات پیشین به طور گسترده مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور محقق در پژوهش حاضر از میان 300 نفر کارمندان شعب بانک تجارت استان فارس به عنوان جامعه آماری تعداد 118 نفر را به عنوان حجم نمونه تعیین، و پرسشنامه ها به صورت تصادفی ساده بین افراد جامعه توزیع کرده است. در این تحقیق از سه پرسشنامه سنجش مهارت های ادراکی انسانی و فنی، کیفیت ادراکی از خدمات بانکی و سیستم اطلاعات مدیریت استفاده گردید و نتایج تحقیق نشان داد که که بین دقت اطلاعات و کیفیت اطلاعات یک واحد و مهارت های انسانی و ادرکی رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد و همچنین بین مهارت های انسانی و ادراکی و ارایه خدمات به مشتریان نیز رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. یعنی با افزایش دقت و کیفیت اطلاعات، مهارت های ادراکی و انسانی بهبود و با بهبود این دو مهارت عملکرد خدمات به مشتریان نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: دقت اطلاعات، کیفیت اطلاعات، مهارت های ادراکی، مهارت های انسانی، عملکرد خدمات مشتریان
  • مینا علوی*، محدثه السادات فرزام مهر، محمد محرابیان صفحات 117-142
    هدف این مقاله، بررسی فرآیندی است که از طریق آن ادراک اعضای هیات علمی از مستعد قلمداد شدن بر فرسودگی شغلی آن ها تاثیر می گذارد. داده های این مطالعه از 122 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی با استفاده از طرح پیمایش مقطعی جمع آوری شد. یافته ها نشان دهنده ی نقش میانجی تلاش کاری اعضای هیات علمی و نقش تعدیل گر اسناددهی آنان در رابطه بین ادراک از مستعد قلمداد شدن و فرسودگی شغلی آن ها است. این مطالعه با بینش حاصل از نظریه «حفاظت از منابع» و نظریه «اسناد»، رابطه مستقیم بین ادراک از مستعد قلمداد شدن و احساس فرسودگی شغلی را نشان داد. همچنین مشخص ساخت چرا ادراک از مستعد قلمداد شدن منجر به پیامدهای رفتاری متفاوت می شود. ازاین رو، مدیریت دانشگاه ها باید توجه خود را به فرایندهای ارتباطی مربوط به شناسایی استعداد معطوف دارند؛ زیرا تفسیر اعضای هیات علمی نسبت به انگیزه های اساسی این شناسایی بر احساس فرسودگی شغلی آنها تاثیر می گذارد، بر این اساس این پژوهش توصیه هایی را برای نحوه اثرگذاری برنامه های تخصیصی به اعضای هیات علمی ارایه می دهد. این مطالعه به بررسی اسناد اعضای هیات علمی در حوزه ی مدیریت استعداد پرداخته و نشان می دهد که نحوه تفسیر آنها نقش مهمی در شکل دهی رفتارشان ایفا می کند.
    کلیدواژگان: استعداد، فرسودگی شغلی، اسناد، مدیریت استعداد، تلاش کاری
  • سید حمید هاشمی پطرودی*، رضا جلالی صفحات 143-160
    در شبکه های سریع شکل گرفته (HFN) وجود اعتماد سریع جهت ایجاد فضای همکاری و هماهنگی لازم میان اعضای درگیر در خدمت رسانی به ذینفعان و حادثه دیدگان امری حیاتی است. هدف این پژوهش مطالعه موانع انسانی اثرگذار بر شکل گیری اعتماد سریع در زنجیره تامین بشردوستانه یا همان شبکه های پاسخ به بحران در زلزله های اخیر (1390-1399) بوده است. این پژوهش در دسته مطالعات توصیفی و از نوع تحلیلی-ریاضی است. به منظور شناسایی لیست اولیه عوامل اثرگذار بر اعتماد سریع از ادبیات پژوهش و سپس به کمک پنل خبرگی موانع انسانی شکل گیری اعتماد سریع در شبکه های مدیریت بحران یا همان HSC مورد بحث و بررسی و تایید قرار گرفت. هفت تن از خبرگان حوزه مدیریت بحران که در زلزله های اخیر درگیر بوده اند، در این پژوهش مشارکت داشتند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که "عدم قطعیت ناشی از مشخص نبودن نقش افراد خدمت دهنده و داوطلبین بومی" مهم ترین مانع انسانی در شکل گیری اعتماد سریع در شبکه موقت مدیریت بحران محسوب می شود. دومین مانع مهم از نظر خبرگان نیز "عدم اطلاع رسانی دقیق و بموقع نسبت به خدمات قابل عرضه و زمانبندی جبران خسارات به آسیب دیدگان" بدست آمده است. نتایج این پژوهش می تواند به سیاستگذاران و مدیران حوزه مدیریت بحران کشور، در امر اعتمادسازی و ارتقای سطح همکاری و هماهنگی میان افراد و سازمان های درگیر در مراحل مختلف مدیریت بحران کمک نماید.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین بشردوستانه، مدیریت بحران، اعتماد سریع، روش بهترین بدترین خاکستری گروهی (GG-BWM)
  • مونا اسماعیل زاده*، مهناز توکلی بنیزی صفحات 161-179

    سازمان بهزیستی به دلیل ارایه خدمات یاورانه به اقشار آسیب پذیر، نیازمند کارکنانی با هوش هیجانی بالا است. از سوی دیگر پویایی گروهی به عنوان یکی از جنبه های مهم حیات گروه می تواند امکان انجام گستره ای از وظایف را برای اعضای تیم فراهم آورد؛ بنابراین محققان به پیش بینی میزان پویایی گروهی کارکنان بر اساس هوش هیجانی آنان در سازمان بهزیستی پرداختند. تحقیق حاضر از منظر نوع هدف، روش گردآوری داده و میزان کنترل متغیرها، به ترتیب جزء تحقیقات کاربردی، میدانی و توصیفی است. جامعه آماری کلیه کارکنان سازمان بهزیستی استان مازندران به تعداد 1125 نفر و تعداد نمونه آماری 290 نفر در نظر گرفته شد. ابزار اندازه گیری پرسشنامه استاندارد هوش هیجانی بار-آن و محقق ساخته پویایی میان گروهی بوده و به منظور تحلیل داده ها، مدلسازی و استخراج قوانین از روش تیوری مجموعه های راف استفاده شد. با کمک تیوری راف میزان پویایی گروهی کارکنان به عنوان مشخصه تصمیم و هفت مشخصه موقعیتی شامل اطلاعات دموگرافیک و ابعاد هوش هیجانی به عنوان سیستم تصمیم وارد نرم افزار ROSETTA شده است. نتایج نشان می دهد سطح تحصیلات و ابعاد بین فردی و توان سازگاری بیشترین اثر را بر پویایی گروهی دارند. بهترین مدل با استفاده از روش گسسته سازی آنتروپی و الگوریتم ژنتیک و راهبرد ORR برای تولید بی زایده، با 434 قانون و دقت پیش بینی 77.83 درصد انتخاب شده است. مدل قوانین با بالاترین اعتبار بعنوان موتور اسنتتاج سیستم خبره انتخاب و پس از طراحی رابط کاربری، امکان پیش بینی میزان پویایی گروهی کارکنان با بررسی هوش هیجانی ایشان فراهم گردید

    کلیدواژگان: پویایی گروهی کارکنان، هوش هیجانی، تئوری راف، سازمان بهزیستی
  • جعفر بیک زاد*، آرزو فدای حسینی صفحات 181-195
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر مرشدیت و جذابیت سازمانی بر بهره وری نیروی انسانی با نقش میانجی شادی کارکنان و تعدیل گری تعادل کار و زندگی در مرکز بهداشت شهرستان تبریز می باشد. این مطالعه به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- همبستگی و از نظر راهبرد، پیمایشی مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش، کارکنان مرکز بهداشت شهرستان تبریز به تعداد 1200 نفر می باشد. حجم نمونه آماری با استفاده از رابطه کوکران 291 نفر برآورد و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های استاندارد جاتمیکو (2004) برای متغیرجذابیت سازمانی، پرسشنامه هرسی و گلد اسمیت (2003) برای متغیر بهره وری نیروی انسانی، پرسشنامه تیوس و همکاران (2014) برای متغیر شادی کارکنان، پرسشنامه وونگ وکو (2009) برای متغیر تعادل کار و زندگی و پرسشنامه قلی پور و همکاران (2010) برای متغیر مرشدیت سازمانی که دارای روایی و پایایی مناسب می باشد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Smart Pls استفاده شد. مطابق نتایج پژوهش، مرشدیت و جذابیت سازمانی هم به صورت مستقیم و هم غیرمستقیم و با میانجی شادی کارکنان بر بهره وری نیروی انسانی تاثیر دارد. همچنین تعادل کار و زندگی تاثیر جذابیت سازمانی بر بهره وری نیروی انسانی را تعدیل می کند و نقش تعدیل گری تعادل کار و زندگی در تاثیر مرشدیت سازمانی بر بهره وری نیروی انسانی تایید نشد. با توجه به نتایج پژوهش با ایجاد برنامه های موثر مرشدیت و جذابیت سازمانی و تعادل کار و زندگی، می توان گامی موثر در جهت افزایش بهره وری نیروی انسانی برداشت.
    کلیدواژگان: مرشدیت، جذابیت سازمانی، بهره وری، نیروی انسانی
  • مریم دانشور*، فاطمه کریمی جعفری، فاطمه صابری صفحات 197-219

    در مطالعات سازمان و مدیریت بیان جمعی ایده های سازنده، نارضایتی ها، مشارکت رسمی و غیررسمی در تاثیرگذاری بر توسعه سازمان تحت عنوان صدای کارکنان شناخته می شود. مطالعات نشان می دهند که رابطه دوجانبه بین کارکنان و سرپرستان و مبادله رهبر - عضو از عوامل تاثیرگذار بر رفتار صدا است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر مبادله رهبر - عضو بر صدای کارکنان می باشد. در این پژوهش به منظور درک جامع تری از تاثیر مبادله رهبر - عضو بر صدای کارکنان از مرور سیستماتیک و رویکرد فراتحلیل استفاده شده است. از مجموع 88 مقاله که در جستجوی اولیه به دست آمدند، طبق یک پروتکل نظام مند 33 مقاله با استفاده از روش فراتحلیل و با دو مدل اثرات ثابت و تصادفی و با بکارگیری نرم افزار CMA 2 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. تحلیل ها نشان می دهد که با توجه به ناهمگونی مطالعات بررسی شده، تاثیر مبادله رهبر - عضو بر صدای کارکنان تایید می شود. همچنین نتایج آزمون N، ایمنی از خطا، پایداری و غیرقابل تغییر بودن نتایج این تحقیق را نشان می دهد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که کارکنان ایده های خود را زمانی که یک مبادله رهبر-عضو قوی بین رهبران و پیروان وجود دارد، بیان می کنند. این نوع تشویق به کارکنان اجازه می دهد تا خلاق تر باشند و ریسک کنند و در نتیجه رفتارهای کاری نوآورانه را در آن ها تقویت می کند.

    کلیدواژگان: صدای کارکنان، مبادله رهبر- عضو، مرور سیستماتیک، فراتحلیل
  • امیرحسین اخروی، یوسف رمضانی*، ملیحه تاتاری صفحات 221-243
    با شیوع اینترنت و دستگاه های تلفن همراه، سازمان های خبری باید خود را با روند دیجیتالی شدن سازگار نمایند. ویراستاران رسانه های اجتماعی، نقش جدیدی برای بقای سازمان های خبری ایفاء می کنند. ویراستاران وظیفه دارند تا عملکردهای بازاریابی، تولید محتوا و تجزیه و تحلیل داده ها را در رسانه های اجتماعی تسهیل کنند. باتوجه به نظریه حفاظت از منابع، رهبری و استقلال شغلی هر دو بر کارکنان در محیط کارتاثیر می گذارند. این پژوهش در پی بررسی نقش میانجی استقلال شغلی و تاب آوری در تاثیر سبک رهبری منفعل بر عملکرد (تعامل آنلاین) ویراستاران در رسانه های اجتماعی می باشد. نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری غیر احتمالی هدفمند، ویراستاران روزنامه شهرآرا مشهد انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد شده رهبری منفعل(کیلوی و همکاران، 2006)، استقلال شغلی(برویغ، 1985)، تاب آوری(استفن و همکاران، 2013) و تعامل آنلاین(لیو، 2003) استفاده شده است. آزمون فرضیه های پژوهش از طریق مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart-PLS انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که رهبری منفعل تعامل آنلاین را تحت تاثیر منفی قرار می دهد و رهبری منفعل، استقلال شغلی و تاب آوری ویراستاران را تحت تاثیر منفی قرار می دهد و افزایش تاب آوری و استقلال شغلی ویراستاران تعامل آنلاین را تسهیل و بهبود می بخشد. همچنین تاب آوری و استقلال شغلی تاثیر منفی رهبری منفعل بر تعامل آنلاین ویراستاران در رسانه های اجتماعی کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، تعامل آنلاین، رهبری منفعل، استقلال شغلی، تاب آوری
  • عباسعلی رستگار*، حامد توکلی صفحات 245-267
    گیمیفیکیشن از جمله موضوعات مورد بحث در سال های اخیر بوده است، که می توان آن را برای افزایش کارایی و تعامل کارکنان مورد استفاده قرارداد. در صورت اعمال مناسب، گیمیفیکیشن در محیط های آموزشی به یادگیری بهتر کارکنان منجر خواهد شد. هدف اصلی در پژوهش حاضر شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر اثر بخشی آموزش کارکنان، مبتنی بر بازی وارسازی (گیمیفیکیشن) بود. این پژوهش بر مبنای هدف از نوع پژوهش های کاربردی است. این پژوهش از بعد جمع-آوری داده ها یک تحقیق توصیفی-پیمایشی محسوب می شود، . جامعه آماری این تحقیق شامل دو بخش است در بخش شناسایی عوامل از نظرات مدیران، مشاوران و کارشناسان فعال در حوزه آموزش کارکنان مجموعه شتاب دهی که با بازیکاری آشنا هستند و متخصصین در حوزه طراحی بازی و بازیکاری که آشنا به مبحث آموزش هستند بهره گرفته شد و در بخش رتبه بندی از نظرات خبرگان بخش بازی وارسازی استفاده شد. حجم جامعه برابر 240 نفر بود که بر اساس رابطه کوکران حجم نمونه 148 نفر تعیین شد. در بخش رتبه بندی از نظرات 10 خبره بخش بازی وارسازی استفاده شد. در این پژوهش، از پرسشنامه استفاده شده است. به منظور بررسی روایی پرسشنامه از تحلیل عاملی تاییدی بهره گرفته شد و پایایی ابزار از آلفای کرونباخ استفاده شد که یافته روایی و پایایی را مورد تایید قرار داد. یافته های پژوهش نشان داد هر پنچ مولفه آموزشی، طراحی، اجتماعی، شناختی و احساسی از عوامل موثر بر اثر بخشی آموزش کارکنان مبتنی بر بازی وارسازی (گیمیفیکیشن) هستند. یافته های نتایج تحلیل سلسله مراتبی نشان داد آموزش هدفمند، رتبه یک را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: آموزش کارکنان، گیمیفیکیشن، اثربخشی
|
  • Arian Gholipour, Mahnaz Akbari, Ebrahim Rajabpour * Pages 7-27

    The purpose of this study is to identify mentoring benefits and ranking the benefits in the ‎Mobile Telecommunication Company of Iran. The research method is mixed (qualitative-‎quantitative) and in terms of strategy is case study. To achieve this, after reviewing the ‎mentoring literature community, interview questions were designed and after confirming ‎the validity of the questions, ‎‏15‏‎ people with expertise in the field of human resource ‎development, especially mentoring, were interviewed by purposive sampling. Then, the ‎results of the interviews were analyzed by theme analysis method using Brown and Clark ‎approach and the factors affecting the implementation of the mentoring process in ‎‏9‏‎ sub-‎categories and ‎‏3‏‎ main categories; Benefits for Mentee, Benefits for Mentor and Benefits ‎for Organization were provided. Then, in the quantitative stage of the research, these main ‎and sub-categories were measured using fuzzy hierarchical analysis technique. The results ‎of the research in the second step of the research showed that the category of "Benefits ‎for Mentee" was the most important among the three main categories of benefits of the ‎mentoring process in the Mobile Telecommunication Company of Iran. After that, the ‎categories of "Benefits for Organization" and "Benefits for Mentor" are in the second and ‎third ranks. ‎

    Keywords: Training, Development, Mentoring, Mentoring Benefits, Mentor, Mentee
  • Zohreh Yazdani, Morteza Karami *, Davood Ghorooneh Pages 29-51
    The aim of the present study was to investigate the perceptions and lived experiences of school principals regarding professional development. This research was a qualitative phenomenological study. The participants in the current research Participants included school principals of Mashhad and authorities’ involved in the professional development of school principals (including: experts, planners, designers, and instructors) in Mashhad and Tehran education departments. Using the "purposive sampling" method, 25 people including 20 school principals and 5 Authorities’ were selected. Semi-structured interview method was used to collect data. In the present study, Lincoln and Goba's reliability model was used for validation. The results show that the methods of professional development of school principals are divided into two categories: formal and informal. The purpose and motivation of school principals to participate in professional development activities / programs were to: Improvement and upgrading of essential knowledge and skills; External / social acceptance; and Certificates and material rewards. Furthermore, the content of professional development programs was divided into two categories: general and specialized content. The consequences for the professional development of school principals were: informing; Synergy and cooperation; Mental flip; Practical pattern; the use of evaluation results
    Keywords: Professional Development, Educational leadership, School administration, In-service Education
  • Hossein Balouchi *, Seyed Ahmad Mohammadi Hosseini Pages 53-74
    The aim of this study was to investigate the mediating role of organizational climate in the relationship between organizational components such as trust and leadership and subjective norms of knowledge sharing. This research is based on the purpose of applied research. The statistical population of this study included all faculty members and staff of Hakim University who were employed in the academic year 1401-1400. This number included 460 people. A suitable statistical sample for research based on Cochran's formula at the error level of 0.05, 210 people were calculated. A questionnaire was used to collect data and information for analysis. The questionnaire of this study consisted of 73 questions and was designed in a 5-point Likert scale. To estimate the preliminary validity, a prototype consisting of 40 people was selected. Cronbach's alpha was 0.87 for organizational trust, 0.80 for knowledge-based leadership, 0.91 for organizational climate and 0.85 for subjective norms of knowledge sharing. Formal and content validity were examined by experts as well as construct validity in the measurement model of confirmatory factor analysis. The hypothesis test was performed using structural equation modeling. The results showed that organizational trust and leadership in the university affect the organizational climate and organizational climate on knowledge sharing. The mediating role of organizational climate in the relationship between organizational trust and leadership with subjective norms of knowledge sharing was significant and confirmed, but the effect of organizational trust on subjective norms of knowledge sharing was not significant.
    Keywords: Organizational atmosphere, Organizational trust, subjective norms of knowledge sharing, leadership
  • Bagher Asgarnezhad Nouri *, Habib Ebrahim Pour, Allahyar Beigi Firoozi Pages 75-98

    Undoubtedly, in the current dynamic environment of organizations, the role of ethical leaders in organizational change is crucial. The purpose of this study is to determine the effect of ethical leadership on organizational change through the mediating role of political and cultural intelligence. The population includes all the managers and employees of Meshgin Shahr municipality in Iran with 517 persons. According to Morgan table, 220 persons of them were surveyed using convenience sampling method. Data were collected using standard questionnaires of ethical leadership of Kalshoven et al. (2011); organizational change of Mill (2003), political intelligence of Ferris et al. (2005) and cultural intelligence of Ang et al. (2007). Structural equation modeling and Lisrel8 software were also used to analyze the data. Findings showed that ethical leadership has a significant effect on organizational change and cultural intelligence, but this effect on political intelligence is not confirmed. The significant effect of cultural intelligence on organizational change is confirmed. Political intelligence has no significant effect on organizational change. Cultural intelligence has a mediating role in the relationship between ethical leadership and organizational change. Finally, the mediating role of political intelligence in the relationship between ethical leadership and organizational change is not confirmed.

    Keywords: Ethical Leadership, Organizational change, Political Intelligence, Cultural Intelligence, municipality
  • Mohamad Ghasemi *, Mahboobeh Hosseini Pages 99-115
    The purpose of this study is to explain and know whether the quality and accuracy of information affect human and perceptual skills and whether these skills lead to better customer service performance? To extract the conceptual model, theories and models related to former (previous) subjects and researches have widely studied. To this end, the researcher has chosen 118 people among staffs as the sample size and also distributed the questionnaire based on proportional classification sampling and then simple random (available) method. In this study, it has been used three questionnaires, the assessment of perceptual human and technical skills, perceptual quality of bank services and management information system. The results showed that there is a direct and significant relationship between information accuracy and quality of a unit and human and perceptual skills, and also there is a significant relationship between human and perceptual skills and customers’ services provision. It means that by increasing the information accuracy and quality and perceptual and human skills, the customer services provision is also increased.
    Keywords: human skills, perceptual skills, information accuracy, information quality, and customers services performance
  • Mina Alavi *, Mohadeseh Alsadat Farzammehr, Mohammad Mehrabian Pages 117-142
    Burnout of academic faculty members adversely affects the quality of education and research, and being constantly exposed to burnout will make academic faculty members leave the service in the long run and threaten the future of higher education. Accordingly, the current study was conducted to determine the process of job burnout of faculty members, as well as the role of professors' perception and the university's perspective in this process, as well as how the university manages its talent by supplying professors with job burnout levels. In this study, 122 faculty members of Khajeh Nasir Toosi University of Technology were surveyed to test the simultaneous effects of work effort mediation and documentation moderation on professors' perception of being susceptible to burnout. According to the theory of " resource retention" and the theory of " attributions," the perception of being considered a faculty member can both strengthen job burnout and help prevent it. While the findings show the direct relationship between the process of identifying faculty members as the organization's talents and their job burnout, it introduces work effort as a mediator and documents as a moderator and clarifies why the process of talent management leads to different behaviors in It becomes them; Therefore, it directs the attention of university management to the communication processes in talent management and provides recommendations for the effectiveness of allocation programs to faculty members so that they receive favorable results from their performance.
    Keywords: talent, burnout, Attributions, Talent management, Work effort
  • Seyed Hamid Hashemi Petrudi *, Reza Jalali Pages 143-160
    In a hastily formed network (HFN) building “swift trust” for providing a good atmosphere of collaboration and coordination among involved actors for serving beneficiaries and affected people is vital. The main goal of this research is to study the human barriers to the formation of swift trust in the humanitarian supply chain (HSC) or crisis response network in recent earthquakes (1390-1399). This research is descriptive in terms of objective and analytical-mathematical according to the research method. For identifying human barriers to swift trust a comprehensive literature review was conducted and then with the aid of experts’ panel human barriers were reworded and finalized. Seven persons with relevant expertise and experience in the recent earthquakes participated in this study. Findings show that “uncertainty related to the unclear role of humanitarians and local volunteers” is the most important human barrier to the formation of swift trust. The second barrier is the “inexact and late announcement of information related with the deliverables from government”. The findings provide useful insights for humanitarian policymakers and senior disaster managers for creating initial and long-term trust among involved actors.
    Keywords: humanitarian supply chain, disaster management, swift trust, group grey best worst method (GG-BWM)
  • Mona Esmailzadeh *, Mahnaz Tavakoli Banizi Pages 161-179

    The welfare organization needs employees with high emotional intelligence to be able to perform their duties effectively; Therefore, predicting the group dynamics of employees based on their emotional intelligence in the Welfare Organization of Mazandaran Province was the purpose of this study.The statistical population of the present study was 1125 employees of the Welfare Organization of Mazandaran Province. The number of statistical sample was considered to be 290 people.The research measurement tool was standard questionnaires of Bar-On emotional intelligence and researcher-made intergroup dynamics. In order to analyze the data, model, the theory of Rough set Theory has been used. With the help of Rough Theory, the level of group dynamics of employees as a decision characteristic and seven situational characteristics as a decision system have been entered into ROSETTA software and the rule model has been extracted. According to different algorithms of discretization and redundant production, eight models of rules were constructed and the results of each model were evaluated by parallel validation method. The results show that the level of education and interpersonal dimensions and adaptability have the greatest effect on group dynamics. the best model has been selected using entropy discretization method, genetic algorithm and ORR strategy for redundant production, with 434 rules and 77.83% prediction accuracy. The model of rules was selected with the highest validity as the inference engine of the expert system and after designing the user interface, it was possible to predict the group dynamics of employees by examining their level of emotional intelligence

    Keywords: Employee group dynamics, Emotional Intelligence, Rough Theory, State Welfare Organization
  • Jafar Beikzad *, Arezo Fedaye Hosseini Pages 181-195
    The purpose of this research is to investigate the effect of mentorship and organizational attractiveness on human resource productivity with the mediating role of employee happiness and moderating work-life balance in the health center of Tabriz city. This study is applied in terms of purpose, descriptive-correlative in terms of method, and survey based on structural equation modeling in terms of strategy. The statistical population is 1,200 employees of Tabriz health center. The statistical sample size was estimated to be 291 people using Cochran's correlation and selected by stratified random sampling. The tools of data collection in this research are Jatmiko standard questionnaires (2004) for organizational attractiveness variable, Hersey and Goldsmith questionnaire (2003) for human resource productivity variable, Tius et al. questionnaire (2014) for employee happiness variable, Wong Wuko questionnaire (2009) for variable Work-life balance and Qolipour et al.'s questionnaire (2010) for organizational mentoring variable that has appropriate validity and reliability. Smart Pls software was used to analyze the data. According to the results of the research, mentorship and organizational attractiveness have an effect on the productivity of human resources through the mediation of employee happiness. Also, work-life balance moderates the effect of organizational attractiveness on human resource productivity, and the moderating role of work-life balance on the effect of organizational mentorship on human resource productivity was not confirmed. According to the results of the research, by creating effective programs of mentorship and organizational attractiveness and work-life balance, an effective step can be taken to increase the productivity of human resources.
    Keywords: leadership, organizational attractiveness, Productivity, manpower
  • Maryam Daneshvar *, Fatemeh Karimi Jafari, Fatemeh Saberi Pages 197-219

    In organization and management studies, the collective expression of constructive ideas, dissatisfactions, formal and informal participation in influencing the development of the organization is known as the employee's voice. Studies show that the two-way relationship between employees and supervisors and leader-member exchange (LMX) are factors influencing voice behavior. The purpose of this research is to investigate the impact of leader-member exchange (LMX) on employee voice. In this research, in order to understand more comprehensively the impact of leader-member exchange on the employee's voice a systematic review and meta-analysis approach were used. From the total of 88 articles obtained in the initial search, according to a systematic protocol 33 articles were analyzed using the meta-analysis method with two fixed and random effects models and using CMA 2 software. The results show that according to the heterogeneity of the reviewed studies, the influence of the leader-member relationship on the voice of the employees is confirmed. Also, the results of the Fail-Safe N test show the stability and immutability of the results of this research. The results of this research show that employees express their ideas when there is a strong LMX relationship between leaders and followers. This type of encouragement allows employees to be more creative and take risks and fostering innovative work behaviors.

    Keywords: Employee voice, leader member exchange, Systematic review, meta analysis
  • Amirhosein Okhravi, Yousef Ramezani *, Malihe Tatari Pages 221-243
    With the advent of the Internet and mobile devices, news organizations need to adapt to the digitalization process. Social media editors play a new role in the survival of news organizations. Editors have a responsibility to facilitate marketing, content production, and data analytics practices on social media. According to resource conservation theory, leadership and job independence both affect employees in the card environment. This study seeks to investigate the mediating role of job independence and resilience in the impact of passive leadership style on the performance (online interaction) of editors on social media. Statistical sample Using purposive non-probabilistic sampling method, the editors of Shahr-e-Ara newspaper of Mashhad were selected. In order to collect information, a standardized questionnaire of passive leadership (Kilowie et al., 2006), job independence (Bruigh, 1985), resilience (Stephen et al., 2013) and online interaction (Liu, 2003) were used. The research hypotheses were tested through structural equation modeling using Smart-PLS software. The results show that passive leadership negatively affects online interaction and passive leadership negatively affects the job independence and resilience of editors and increases the resilience and job independence of editors facilitates online interaction and improves. Job resilience and independence also reduce the negative impact of passive leadership on editors' online interaction on social media.
    Keywords: social media, Online interaction, Passive leadership, Job autonomy, Resilience
  • Abbasali Rastgar *, Hamed Tavakoli Pages 245-267
    Gamification has been one of the topics discussed in recent years, which can be used to increase efficiency and Employees interaction. Properly applied gamification in educational environments will lead to better learning of Employees. This research is based on the purpose of applied research. Given that practical goals are to find solutions to real problems and to develop applied knowledge, applied research is to achieve results in a specific field and method of doing practical work. Also, this research is a descriptive-survey research in terms of data collection, because it has collected data through field studies and questionnaires. The statistical population of this research consists of two parts. In identifying the factors, the opinions of managers, consultants and experts active in the field of training of acceleration complex staff (innovation factory) who are familiar with gaming and experts in the field of game design and gaming are familiar with training. It was taken and the opinions of the gamification experts were used in the ranking section. The population size was 240 people and based on Cochran's relationship, the sample size was 148 people. In the ranking section, the opinions of 10 experts in the working game section were used. In this study, a face-to-face questionnaire was used, because it was possible to explain the ambiguities to the consumer and make them better acquainted with the subject of the research.
    Keywords: Staff Training, Gamification, effectiveness