فهرست مطالب

مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
سال چهل و چهارم شماره 4 (پیاپی 160، مهر و آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود سکوتی، بابک سکوتی *، محسن سکوتی صفحات 257-269
    زمینه

     امروزه از آموزش برونکوسکوپی با کمک واقعیت مجازی به‌صورت گسترده استفاده می‌شود. ارزیابی اثربخشی این شیوه آموزشی اهمیت بالایی دارد و در این مطالعه، بر اساس سنتز داده‌های مقالات به چاپ رسیده صورت می‌گیرد.

    روش کار

     مقالاتی که در پایگاه های داده پاب‌مد و اسکوپوس تا 15 آوریل سال 2022 منتشر شده بود با استفاده از فلوچارت پریسما استخراج گردید. تنها مقالات منتشرشده به زبان انگلیسی با موضوع آموزش برونکوسکوپی با واقعیت مجازی در تازه‌کاران انتخاب شد. فراتحلیل با مدل اثر تصادفی به همراه تعیین ناهمگونی انجام شد. جهت تعیین سوگیری انتشار، آزمون‌های اگر (Egger)، SVE و SVT اجرا شده و نمودارهای قیفی آنها ترسیم گردید. فراتحلیل زیرگروهی نیز جهت توجیه ناهمگونی اجرا شد.

    یافته‌ها:

     16 مقاله شامل 2 مقاله کارآزمایی بالینی، 7 مقاله آینده‌نگر و 7 مقاله مشاهده‌ای بررسی و تحلیل شد. نمودارهای جنگلی فراتحلیل در تازه‌کاران با مقادیر P معنی‌دار از موثر بودن این آموزش حکایت داشت، اما مهارت فراگیران، هم‌تراز با سطح افراد خبره نبود. آزمون‌های ناهمگونی در چهار گروه مطالعه، ناهمگونی شدیدی را نشان داد. تحلیل زیرگروهی بر اساس سال چاپ مقالات، توانست ناهمگونی را در بین مطالعات توجیه کند و موثر بودن آن را در آموزش سال‌های 2011 به بعد نشان دهد. نمودارهای قیفی و آزمون اگر (Egger) نشان‌دهنده عدم سوگیری انتشار در دو گروه بود.

    نتیجه‌گیری:

     آموزش برونکوسکوپی با شبیه‌سازی و واقعیت مجازی در افراد تازه‌کار موثر است، ولی مهارت آنها را به سطح افراد خبره‌ نمی‌رساند.

    پیامدهای‌عملی: 

     برونکوسکوپی یک روش مهم برای بررسی راه‌های هوایی انسان است. در آموزش سنتی، افراد تازه‌کار برونکوسکوپی را روی انسان انجام می‌دهند. این کار خطراتی را با خود به همراه دارد و موجب اضطراب در فراگیران می‌شود. هدف از این مطالعه، ارزیابی مهارت‌های متخصصان و افراد تازه‌کار با استفاده از واقعیت مجازی به‌عنوان شبیه‌ساز برونکوسکوپی و تاثیر آن‌ بر آموزش برونکوسکوپی بود. نتایج به‌دست‌آمده نشان می‌دهد که با وجود افزایش مهارت افراد تازه‌کار به‌ کمک واقعیت مجازی، مهارت کسب‌شده آنها همچنان قابل قیاس با مهارت افراد مجرب نیست.

    کلیدواژگان: آموزش، برونکوسکوپی، واقعیت مجازی، تازه کارها، فرا تحلیل
  • رامین افراه، زهرا امینی*، راحله کافیه، علیرضا ورد صفحات 270-280

    زمینه: 

     سیستم های واسط مغز و رایانه با استخراج اطلاعات از سیگنال‌های مغز، امکان ارتباط مغز با محیط، بدون استفاده از واسط فیزیولوژیک را فراهم می‌کنند. پتانسیل‌های وابسته به رخداد نوعی از سیگنال‌های مغزی هستند که P300 یکی از شاخته‌شده‌ترین مولفه‌ها در این دسته از سیگنال‌هاست. از مهم‌ترین بخش‌ها در طراحی سیستم‌های واسط مغز و رایانه مبتنی بر P300، طبقه‌بندی سیگنال دریافتی به دو دسته P300 و nP300 است. در این مطالعه، رهیافتی بر پایه روش‌های یادگیری ماشین نوین به منظور طبقه بندی این مولفه ارایه شده است.

    روش‌کار:

     در ابتدا کانال‌های مناسب انتخاب شدند، سپس دادگان با روش نمونه برداری سنتزی تطبیقی افزوده شده و فیلتر شدند و مقدار ثابت از سیگنال حذف شد. چهار شبکه کانولوشن یک بعدی، کانولوشن دو بعدی، شبکه خود رمزگذار کانولوشن یک بعدی و خود رمزگذار کانولوشن دو بعدی جهت طبقه بندی مولفه P300 پیشنهاد شده است.

    یافته‌ها:

     پس از یافتن پارامترهای بهینه و منطبق بر ساختار داده، صحت 92 درصد، به عنوان بیشترین صحت و با استفاده از مدل خود رمزگذار کانولوشن دو بعدی کسب شد که مصالحه‌ای مناسب بین بار محاسباتی، قابلیت تعمیم پذیری و ثبات در هنگام فرآیند آموزش و اعتبار سنجی دارد.

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج به دست آمده حاکی از آن است که قابلیت‌های روش‌های یادگیری عمیق، آن ها را به ابزاری مناسب جهت طبقه بندی دادگان P300 تبدیل کرده که در نهایت باعث ارتقای عملکرد سیستم های واسط مغز و رایانه می شوند و در این میان روش های کانولوشنی خودرمزگذار ثبات بیشتر و همگرایی سریع‌تر نسبت به نسخه غیر خود رمزگذار در فرآیند آموزش و اعتبار سنجی دارند. علاوه بر این، روش ADASYN با حفظ ساختار اولیه فضای ویژگی و عدم کپی برداری از دادگان موجود، روشی مناسب برای برابرسازی کلاس ها در طبقه بندی P300 است.

    پیامدهای عملی: 

    افزایش صحت شناسایی مولفه P300 و همچنین کاهش حجم داده به شکل موثر با استفاده از شبکه خود رمزگذار پیشنهادی و در نتیجه آن افزایش توانایی تشخیص کاراکتر در سیستم‌های اسپلر مورد استفاده بیماران فلج عصبی عضلانی.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، مولفه P300، سیستمهای واسط مغز و رایانه، طبقه بندی، یادگیری عمیق
  • مرضیه لطفی، محمدرضا مومن زاده* صفحات 281-289

    زمینه: 

     سرطان دهانه رحم در سلول های سطحی آغاز شده و به مرور زمان می تواند بافت‌های عمیق تر و بافت های اطراف را مورد تهاجم قرار بدهد. این مقاله ایده خلاقانه ای را در مورد استفاده از الگوریتم طبقه بندی ترکیبی ارایه می دهد که باعث بهبود عملکرد پیش بینی کننده سیستم هوش مصنوعی مبتنی برغربالگری سرطان دهانه رحم می‌شود. هدف از این تحقیق، طبقه‌بندی تصاویر پاپ اسمیر توسط روش‌های مختلف یادگیری ماشین برای دستیابی به میزان تشخیص با دقت بالا است.

    روش‌کار:

     این مطالعه بر روی 917 تصویر پاپ اسمیر از پایگاه داده‌ی عمومی Herlev انجام پذیرفت. در مرحله استخراج ویژگی تعداد 20 ویژگی هندسی و 76 ویژگی بافتی استخراج شده است. سپس با استفاده از روش طبقه‌بندی ترکیبی تصاویر به دو دسته (طبیعی و غیر طبیعی) و هفت دسته (سطحی طبیعی، متوسط طبیعی و پارابازال طبیعی و سلول‌های پیش سرطانی خفیف، پیش سرطانی متوسط، پیش سرطانی شدید و سلول‌های سرطانی) تقسیم شده اند و صحت روش پیشنهادی مورد بررسی قرار گرفته شده است.

    یافته‌ها:

     الگوریتم مورد نظر در طبقه‌بندی ترکیبی توانست به صحت 99/9 درصد با مدت زمان 0/028 ثانیه در طبقه بندی دوکلاسه و صحت 76/5 درصد با مدت زمان 0/033 ثانیه در طبقه بندی هفت کلاسه دست پیدا کند.

    نتیجه‌گیری:

      براساس نتایج، الگوریتم طراحی شده می‌تواند به عنوان یک ابزار کمک تشخیص کامپیوتری به منظور پیش‌آگاهی و افزایش دقت و سرعت پیش بینی خطر بروز سرطان دهانه رحم استفاده گردد.

    پیامدهای عملی: 

    سرطان دهانه رحم یکی از شایع ترین سرطان‌ها در بین زنان می‌باشد که تشخیص به موقع بیماری می‌تواند از صرف هزینه‌های مختلف برای بیماران و مراجعات مکرر به مراکز درمانی جلوگیری به عمل آورد. در این مطالعه روش کمک تشخیصی کامپیوتری مناسبی برای تشخیص زود هنگام این بیماری و افزایش دقت در تشخیص ارایه شده است.

    کلیدواژگان: سرطان دهانه رحم، آزمایش پاپ اسمیر، استخراج ویژگی، طبقه بندی
  • فرشته کهنسال، احمد موبد، محمد حسن زاده*، علی احمد علیپور، نسرین شادجو صفحات 290-304
    زمینه

      سیستم اندوکانابینویید (ECS) مجموعه‌ای از انتقال‌دهنده‌های عصبی در سیستم عصبی مرکزی است و نقش کلیدی در تنظیم فرآیندهای عصبی و فیزیولوژیکی دارد. 2-آراشیدونیل گلیسرول (2-AG) یکی از اندوکانابینوییدهای ضروری است که نقش کلیدی در سیستم عصبی مرکزی دارد. 2-AG به عنوان یک لیپید سیگنال دهنده عمل کرده و گیرنده کانابینویید CB1 را فعال می‌کند. علاوه بر این، 2-AG در انواع عملکردهای فیزیولوژیکی مانند تعادل انرژی، احساسات، احساس درد، شناخت و التهاب عصبی نقش دارد. بنابراین تشخیص سریع و اختصاصی 2-AG در علوم اعصاب پزشکی اهمیت زیادی دارد. با توجه به این‌که روش‌های معمول مورد استفاده در تشخیص 2-AG حساس و اختصاصی نیستند، توسعه روش‌های نوین در این زمینه یکی از مهم‌ترین حوزه‌های تحقیقاتی در سال‌های اخیر است.

    روش کار

    در این مطالعه، یک حسگر ایمنی جدید برای تعیین مقدار 2-AG تهیه شده است. برای این منظور نانوذرات طلا با مورفولوژی ستاره‌ای (GNSs) سنتز شده و با آنتی‌بادی بیوتین‌دار که با EDC/NHS فعال شده است، کانژوگه شدند. بیوکونژوگه حاصل روی سطح الکترود طلا تثبیت شد و برای تشخیص و آنالیز آنتی‌ژن 2-آراشیدونیل گلیسرول به وسیله روش‌های ولتامتری چرخه‌ای (CV)، موجی مربعی (SWV)، پالس تفاضلی (DPV) و همچنین طیف سنجی امپدانس الکتروشیمیایی استفاده شد.

    یافته‌ها:  

    برای اولین بار، پروتیین 2-AG با دامنه آنالیتیکال خطی مناسب در حدود 1-0/00048 نانوگرم بر لیتر و کم‌ترین حد تشخیص 0/00048 نانوگرم بر لیتر به وسیله زیست‌حسگر توسعه یافته اندازه‌گیری شد. حسگر ایمنی طراحی شده حساسیت و اختصاصیت بالایی را در حضور آنتی‌ژن‌های مداخله‌گر نشان داد که کاربرد مناسب آن در تشخیص اختلالات عصبی را اثبات کرد.

    نتیجه‌گیری:

     دستاورد قابل توجه مطالعه حاضر ساخت یک حسگر ایمنی جدید برای تشخیص حساس و دقیق 2-AG است. بستر حسگر ساخته شده نتایج تجزیه‌ای مناسبی را برای آنالیت هدف نشان داد. صرف نظر از حساسیت و گزینش‌پذیری مناسب زیست‌حسگر طراحی شده، پایداری حسگر پایین بوده و توصیه می‌شود که بلافاصله پس از تهیه از آن استفاده شود. نتایج نشان دادند که حسگر ایمنی ساخته شده در این پژوهش در مقایسه با روش‌های معمول و سنتی تشخیص 2-AG بسیار مقرون به صرفه بوده و عملکرد بسیار سریع و خوبی دارد.

     پیامدهای‌عملی:

     برای اولین بار، پروتیین 2-AG با دامنه آنالیتیکال خطی مناسب در حدود 1-0/00048 نانوگرم بر لیتر و کم‌ترین حد تشخیص 0/00048 نانوگرم بر لیتر به وسیله زیست‌حسگر توسعه یافته اندازه‌گیری شد. حسگر ایمنی طراحی شده حساسیت و اختصاصیت بالایی را در حضور آنتی ژن‌های مداخله‌گر نشان داد که کاربرد مناسب آن در تشخیص اختلالات عصبی را اثبات کرد.

    کلیدواژگان: نانومواد پیشرفته، زیست حسگر بیوتکنولوژی، اندوکانابینوئید، ایمونوآنالیز
  • نیکو قاسمی اقدم، زهره خسروی*، آزاده طاولی، فهیمه رمضانی تهرانی، سیما نظرپور صفحات 305-316
    زمینه

      بارداری ناخواسته از جمله شرایطی است که می‌تواند تجربه شیرین مادری را تحت تاثیر و فرد را در دوراهی سقط یا زایمان قرار دهد؛ غافل از این که هر انتخاب چه تاثیری بر سلامت روان فرد به خصوص بروز اضطراب و افسردگی خواهد داشت. هدف از این پژوهش مقایسه میزان اضطراب و افسردگی در بین دو گروه زنان با تجربه سقط خودخواسته و زایمان در بارداری ناخواسته است.

    روش کار

      این پژوهش به روش توصیفی و از نوع علی مقایسه ای انجام شد که در آن میزان اضطراب و افسردگی میان 420 نفر از بانوان با تجربه بارداری ناخواسته شامل 210 زن با سابقه سقط خودخواسته و 210 زن با سابقه زایمان به روش نمونه‌گیری در دسترس، مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. اطلاعات اولیه شامل وضعیت تاهل، سن، تعداد فرزندان، شغل و میزان تحصیلات ثبت شد. گردآوری داده‌ها با استفاده از پرسشنامه‌های افسردگی بک و اضطراب بک انجام شد و داده‌ها بر اساس آزمون t مستقل و با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 19 مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته‌ها: 

     میزان اضطراب در بین زنان با تجربه زایمان، بیشتر از زنان با تجربه سقط خودخواسته در بارداری ناخواسته بود. در بحث افسردگی تفاوت معناداری میان زنان با تجربه سقط خودخواسته نسبت به گروه زنانی که زایمان را در بارداری ناخواسته انتخاب کرده بودند دیده نشد، هرچند اکثر زیر مقیاس‌های افسردگی نظیر احساس شکست، نارضایتی، احساس گناه، عیب‌جویی از خویشتن، فکر خودکشی یا میل به خودکشی، گریه، بی‌علاقگی، بلاتکلیفی، احساس بی‌ارزشی، کم‌توانی، تغییر در الگوی خواب، تحریک‌پذیری، تغییر در اشتها، مشکل در تمرکز، خستگی و و بی‌علاقگی به امور جنسی در گروه با سابقه سقط بیشتر از گروه زنان با سابقه زایمان در بارداری ناخواسته بود. همچنین در این بررسی نشان داده شد که میزان اضطراب و افسردگی پس از سقط خودخواسته در بین افراد مجرد بیشتر از افراد متاهل است (0/05>P).

    نتیجه‌گیری: 

     احتمال بروز سطوح مختلف افسردگی در بین زنان با تجربه سقط خودخواسته تحت تاثیر عوامل فرهنگی، اجتماعی و اعتقادی بیشتر است. در مقابل میزان اضطراب مادرانی که در مواجهه با بارداری ناخواسته مسیر زایمان و به دنیا آوردن فرزند را انتخاب می‌کنند به دلیل مسوولیت‌های والدگری و فرزندپروری بیشتر است. همچنین به دلیل مسایل مربوط به روابط خارج از چارچوب ازدواج رسمی و قبح و عدم پذیرش اجتماعی روابط این چنین و لزوم انجام سقط بدون داشتن حق انتخاب، میزان اضطراب و افسردگی پس از سقط در بین افراد مجرد بیشتر از افراد متاهل است.

    پیامدهای‌عملی: 

    نتایج پژوهش حاضر ‌می‌تواند در حوزه تحقیقات کاربردی و تدوین پروتکل‌های پیشگیرانه و درمانی مورد بهره‌برداری قرار گیرد و خیل عظیمی از مادران و نوزادان متاثر از آسیب اضطراب و افسردگی ناشی از بارداری ناخواسته را پوشش ‌دهد.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، زایمان در بارداری ناخواسته، سقط خودخواسته
  • فاطمه افخمی، شیرین شهبازی*، لعیا فرزدی، معصومه عزیزی صفحات 317-330

    زمینه: 

    نارسایی زودرس تخمدان وابسته به ایکس شکننده از نظر بالینی به عنوان نوعی از نارسایی اولیه تخمدان با چرخه های قاعدگی نامنظم، افزایش سطح هورمون محرک فولیکول، یایسگی زودرس و ناباروری تعریف شده است. از نظر ژنتیکی عامل آن پیش جهش تکرار CGG ناحیه 5'-ترجمه نشده ژن FMR1 می‌باشد. هدف این مطالعه استاندارد سازی روش‌های مولکولی و مقایسه تعداد تکرار CGG ژن FMR1 در بیماران نارسایی زودرس تخمدان بود.

    روش‌ کار: 

    پس از اخذ رضایت و خونگیری، DNA ژنومی استخراج و به دو روش دستی و کیت با سدیم بی سولفیت تیمار شد. با استفاده از دو جفت پرایمر اختصاصی، DNA متیله شده و DNA غیرمتیله با واکنش زنجیره ای پلیمراز اختصاصی متیلاسیون تکثیر و محصولات به ترتیب به ترتیب n3+ 108 و n3+ 168 جفت باز بر روی ژل آگارز آشکار شد. پس از ارزیابی های بالینی 20 بیمار مبتلا به فرم تک گیر و 2 خانواده با حداقل دو فرد مبتلا مورد مطالعه قرار گرفتند.

    یافته‌ها: 

    متوسط سطح سرمی هورمون محرک فولیکول در موارد تک گیر UI/L 73/44± 45/85 و در موارد خانوادگی UI/L 61/33± 72/75 بود. بررسی های سونوگرافیک در موارد تک گیر و موارد خانوادگی به ترتیب 80 درصد و 75 درصد تخمدان های آتروفیک را گزارش کرد. صحت تیمار بیسولیفیت DNA در هر دو روش دستی و کیت تایید شد، و تفاوتی بین دو روش مشاهده نشد. نتایج بررسی تعداد تکرارها بر روی ژل آگارز نشان داد دو بیمار در بین موارد تک گیر (10 درصد) ناقل الل اینترمدییت FMR1 بودند. هیچ موردی از پیش جهش و یا جهش کامل در موارد تک گیر یا خانوادگی مشاهده نشد، و تعداد تکرارها در آن ها بین 15 تا 35 تخمین زده شد.

    نتیجه‌گیری: 

    به دلیل نقش ژن FMR1 در عملکرد تخمدان، بررسی آن از اهمیت برخوردار است استانداردسازی یک روش تشخیص مولکولی سریع و مقرون به صرفه از اولویت ها در این زمینه می باشد.

    پیامدهای عملی:

     تعیین تکرار CGG ناحیه 5'-ترجمه نشده ژن FMR1 و شناسایی پیش جهش هایی که ممکن است گسترش یافته و منجر به سندرم ایکس شکننده شوند در میان زنان جوان امکان مشاوره ژنتیکی لازم برای برنامه ریزی زندگی باروری را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: پیش جهش FMR1، جهش دینامیک، بسط تکرار سه تایی، نارسایی زودرس تخمدان وابسته به ایکس شکننده، واکنش زنجیره ای پلیمراز اختصاصی متیلاسیون
  • سیمین تاج شریفی فر، سید جواد حسینی شکوه، مریم مرادی* صفحات 331-342
    زمینه

     شناسایی عوامل انگیزشی موثر در ایجاد تمایل و به دنبال آن توانایی کارکنان بهداشتی و درمانی برای پاسخ به شرایط بحرانی ضروری هستند. این پژوهش با هدف تعیین میزان تمایل و توانمندی پرستاران به مشارکت در پاسخ به رویدادهای بلا طراحی شده است.

    روش کار

     این پژوهش یک مطالعه مقطعی و توصیفی- تحلیلی است. ابزار استفاده شده پژوهشگر ساخته است که از سه بخش اطلاعات دموگرافیک، سناریوهای مختلف بحران‌ و موانع ادامه کار در شرایط بحران تشکیل شده است.

    یافته‌ها: 

     در مجموع 308 پرسشنامه تکمیل شد. 39/3 درصد شرکت‌کنندگان زن و 60/7 درصد آنان مرد بودند. سطح تمایل و توانایی شرکت‌کنندگان برای ادامه کار در بلایا نشان می‌دهد که بیشترین تمایل و توانایی مربوط به سناریوی بلایای طبیعی (سیل، زلزله) و کمترین میزان تمایل و توانایی مربوط به سناریوی اپیدمی بیماری است. اولویت‌بندی شرکت کنندگان در این مطالعه در ارتباط با مهم‌ترین موانع در هنگام پاسخ به بلایا نشان داد که در سناریوی بلایای طبیعی و سناریوی حوادث با مجروح زیاد، مراقبت از فرزندان، سناریوی شیمیایی، نگرانی از سلامت خانواده، سناریوی هسته‌ای، ترس از آلودگی و سناریوی اپیدمی، ترس از ابتلا از مهم‌ترین موانع هستند. در بررسی عوامل موثر بر تمایل و توانایی افراد شرکت کننده در مطالعه در برخورد با سناریو‌های مطرح شده، عوامل جنس، سن، وضعیت تاهل و سطح سلامتی افراد بر میزان تمایل و توانایی افراد موثر بوده و مولفه‌های سطح درآمد، مراقبت از سالمند و مراقبت از معلول تنها بر تمایل افراد جهت شرکت در انواع سناریوها موثر است.

    نتیجه‌گیری:

     آمادگی حرفه‌ای کارکنان بهداشت و درمان بیمارستان‌ها برای اجرای وظایفشان در شرایط بحرانی بسیار ضروری است. بنابراین اقدامات پیشگیرانه برای به حداقل رساندن خطر و تقویت تعهدات اخلاقی شاغلان این حرفه در شرایط بلایا کمک کننده خواهد بود.

    پیامدهای عملی:

     یافته‌های حاصل از این مطالعه فرصتی برای تقویت توانایی و تمایل کارکنان مراقبت درمانی با پرداختن موانعی که برای مداخله در زمان بحران این گروه را تهدید می‌کند، فراهم می‌آورد. مراکز مراقبت بهداشتی می‌توانند از کارمندانی که مراقبت از فرزند، سالمند و یا معلول دارند، پشتیبانی کند.

    کلیدواژگان: پرستار، توانایی، تمایل، بلایا، Covid-19
  • وحیده جوادی، فرزانه احمدی، لیلا سالک ابراهیمی، احسان فکور، محسن داداشی، الناز موسوی* صفحات 343-350
    زمینه

     مطالعه حاضر با هدف مقایسه سازه‌های میان‌تشخیصی تنظیم هیجان، افکار تکرار شونده منفی، انعطاف‌پذیری شناختی و سازگاری اجتماعی در دو گروه نوجوانان با و بدون علایم ‌پیش‌بالینی اختلالات هیجانی انجام شد.

    روش کار

     پژوهش حاضر از نوع مقطعی-مقایسه‌ای است. نمونه این پژوهش شامل 140 نوجوان بود که در دو گروه قرار گرفتند. نوجوانان براساس مصاحبه تشخیصی و پرسشنامه DASS-21 در دو گروه قرار گرفتند. تحلیل آماری داده‌ها نیز با استفاده از آزمون من‌ویتنی و کای اسکویر انجام گرفت.

    یافته‌ها:

     انعطاف‌پذیری شناختی و تنظیم هیجان در گروه نوجوانان سالم به‌طور معنی‌داری بالاتر از گروه نوجوانان دارای علایم پیش‌بالینی بود. اما سطح سازگاری اجتماعی بین دو گروه نوجوانان دارای علایم پیش‌بالینی و نوجوانان سالم تفاوت معناداری نداشت.

    نتیجه‌گیری:

     اختلاف معنی‌دار دو گروه نوجوانان در سازه‌های میان‌تشخیصی بیان‌گر اهمیت این عوامل در روند پیشگیری، تشخیص و درمان اختلالات و علایم هیجانی مانند اضطراب و افسردگی است.

    پیامدهای عملی: 

     با توجه به وجود اختلاف معنادار در دو گروه نوجوانان در سازه‌های میان‌تشخیصی شناختی و هیجانی می‌توان در جهت جلوگیری از بروز بالینی کامل اختلالات هیجانی اقدامات موثری انجام داد و به دنبال این اقدامات در کاهش هزینه‌های مالی، روانی و اجتماعی ناشی از این اختلالات گام مهمی برداشت.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، انعطاف پذیری شناختی، افکار تکرارشونده منفی، سازگاری اجتماعی، اختلالات هیجانی، نوجوانان
|
  • Massoud Sokouti, Babak Sokouti*, Mohsen Sokouti Pages 257-269
    Background

    Today, virtual reality bronchoscopy simulation technique is used increasingly. So, it is essential to validate the effectiveness of its training. The performance of training can be evaluated by synthesis of published works.

    Methods

    Based on PRISMA guideline, we systematically searched PubMed and Scopus databases until April 15, 2022 and obtained the eligible articles. The included studies were English articles that performed virtual reality simulation by flexible and rigid bronchoscopy for novices. Random effect model meta-analysis was performed with heterogeneity tests, Egger’s test, SVE, SVT, and subgroup analysis.

    Results

      Sixteen studies comprising two RCTs, seven prospective studies, and seven observational studies were evaluated. Meta-analysis and forest plots showed significant P-values in novices, which indicated virtual reality simulation technique is more effective. Heterogeneity tests showed high heterogeneity in studies of four groups. Published year subgroup analysis explained heterogeneity between studies. Funnel plots and Eggers' test indicated no publication bias between the two groups.

    Conclusion

      Simulation-based virtual reality bronchoscopy training is effective in novices but does not reach experts' skills.

    Practical Implications: 

    The process of bronchoscopy is critical in the evaluation of the lungs. In the past, it was generally taught by having students do it on people. Despite the low danger, this may be stressful for trainees. Using virtual reality as a simulator, this research aimed to analyze the abilities of experts and novices in medical education, as well as the effectiveness of virtual reality in medical education. A new training option for bronchoscopy simulation training can be considered for examination of the airways, particularly in the future years, stressing the need of continued medical education

    Keywords: Training, Bronchoscopy, Virtual Reality, Novices, Meta-analysis
  • Ramin Afrah, Zahra Amini*, Rahele Kafieh, Alireza Vard Pages 270-280
    Background

    Brain computer interface (BCI) systems by extracting knowledge from brain signals provide a connection channel to the outside world for disabled people, without physiological interfaces. Event-related potentials (ERPs) are a specific type of electroencephalography signals and P300 is one of the most important ERP components. The critical part of P300-based BCI systems is classification step. In this research, an approach is proposed for P300 classification based on novel machine learning methods using convolutional neural networks (CNN) and autoencoder networks.

    Methods

    In the pre-processing step, channel selection, data augmentation (by ADASYN method), filtering and base-line drift were done. Then, in the classification step, four different CNN classifiers including CNN1D, CNN2D, CNN1D_Autoencoder, and CNN2D-Autoencoder were used for P300 classification.

    Results

      After implementation and tuning the networks, 92% as a best accuracy was achieved by CNN2D_Autoencoder. This result was achieved with a considerable tradeoff between complexity and stability.

    Conclusion

      The acquired results emphasize the ability of the deep learning methods in P300 classification and approve the advantage of using them in BCI systems. Furthermore, autoencoder versions of CNN networks are more stable and have a faster convergence. Meanwhile, ADASYN is a suitable method for augmentation of P300 data and even ERPs by sustaining the premier feature space without copying data.

    Practical Implications:

     Our results can increase the accuracy of P300 detection and simultaneously reduce the volume of data using the proposed model. Consequently, they can improve character recognition in P300-speller systems generally used by amyotrophic lateral sclerosis (ALS) patients.

    Keywords: Artificial Intelligence, P300, Brain computer interface (BCI), Classification, Deep learning
  • Marziyeh Lotfi, Mohammadreza Momenzadeh* Pages 281-289
    Background

    Cervical cancer begins in superficial cells and over time can invade deeper tissues and surrounding tissues. This paper presents a creative idea of using an ensemble classification algorithm that improves the predictive performance of an artificial intelligence system based on cervical cancer screening. This study aimed to classify Pap-smear images by different machine learning methods to achieve high accuracy detection.

    Methods

    This study was performed on 917 Pap-smear images from the Herlev public database. In the feature extraction stage, 20 geometric features and 76 texture features were extracted. After that, using ensemble classification method, the images were classified into two categories (i.e., normal and abnormal) and then into seven categories (i.e., superficial epithelial, intermediate epithelial, columnar epithelial, mild dysplasia, moderate dysplasia, severe dysplasia and carcinoma) and the accuracy of the proposed method was evaluated.

    Results

    The algorithm in the ensemble classification was able to achieve accuracy of 99.9% with a processing time of 0.028 second in the two-class classification and accuracy of 76.5% with a processing time of 0.033 second in the seven-class classification.

    Conclusion

    Based on the results, the designed algorithm can be used as a computer aided diagnostic tool to increase the accuracy and speed of predicting the risk of cervical cancer.

    Practical Implications: 

     Cervical cancer is one of the most common cancers among women. Early diagnosis of the disease can save various costs and prevent the patients’ frequent visits to medical centers. This research proposed an artificial intelligence method for automatic classification of cervical cells and improving the accuracy of diagnosis.

    Keywords: Cervical cancer, Pap smear test, Feature extraction, Classification
  • Fereshteh Kohansal, Ahmad Mobed, Mohammad Hasanzadeh*, Ali Ahmadalipour, Nasrin Shadjou Pages 290-304
    Background

     The endocannabinoid system (ECS) is a complex of neurotransmitters in the central nervous system (CNS) and plays a key role in regulating cognitive and physiological processes. Also, 2-Arachidonoylglycerol (2-AG) is one of the imperative endocannabinoids with key roles in the CNS. It acts as a signaling lipid and activates the cannabinoid CB1 receptor. In addition, 2-AG is involved in a variety of physiological functions such as energy balance, emotion, pain sensation, cognition, and neuroinflammation. Hence, rapid and specific diagnosis of 2-AG is of great importance in medical neuroscience. Routine methods used in detection of 2-AG are not sensitive and specific. Therefore, the development of new methods in this area has been one of the most important research areas in recent years.

    Methods

     Herein, an innovative immunosensor was developed for quantification of 2-AG. To this end, gold nanostars (GNSs) were synthesized and conjugated with a specific biotinylated antibody activated by EDC/NHS against 2-AG. The resultant bio-conjugate was immobilized on the gold electrode surface and used to detect and analyze 2-arachidonylglycerol antigen by cyclic voltammetry (CV), square wave voltammetry (SWV), differential pulse voltammetry (DPV), and electrochemical impedance spectroscopy techniques.

    Results

      For the first time, 2-AG protein was measured with an excellent linear range of 0.00048-1 ng/L and lower limit of quantification of 0.00048 ng/L by electroanalysis method. The designed immunosensor showed high sensitivity and specificity in the presence of interfering antigens, which proved its appropriate use in the diagnosis of neurological disorders.

    Conclusion

     The remarkable achievement of the present study is the development of a new immunosensor for the sensitive and accurate detection of 2-AG. The fabricated sensor substrate showed good analytical results for the target analyte. Regardless of the appropriate sensitivity and selectivity of the designed biosensor, the stability of the sensor is low and it is recommended to use it immediately after preparation. Also, the immunosensor engineered in this research was very economical and had a very fast and good performance compared to the usual and traditional methods for detecting 2-AG.

    Practical Implications:

      For the first time, 2-AG protein was measured with an excellent linear range of 0.00048-1 ng/L and lower limit of quantification of 0.00048 ng/L by electro analysis method. The designed immunosensor showed high sensitivity and specificity in the presence of interfering antigens, which proved its appropriate use in the diagnosis of neurological disorders.

    Keywords: Advanced nanomaterial, Biotechnology Biosensor, Endocannabinoid, Immunoanalysis
  • Nikoo Ghasemi Aghdam, Zohreh Khosravi*, Azadeh Tavoli, Fahimeh Ramezani Tehrani, Sima Nazarpour Pages 305-316
    Background

      Unwanted pregnancy can affect the sweet experience of motherhood and put a person at the crossroads of abortion or childbirth unaware of how each choice can affect a person's mental health, especially anxiety and depression. This study aimed to compare the rates of anxiety and depression between two groups of women with the experience of induced abortion and unwanted delivery.

    Methods

      This research was conducted among 420 women with experience of unwanted pregnancy, including 210 women with a history of induced abortion and 210 women with a history of unwanted delivery. Beck Depression Inventory (BDI) and Beck Anxiety Inventory (BAI) were the main tools for gathering the related information. We collected demographic information, including marital status, age, number of children, occupation, and level of education. The associated data was analyzed based on an independent t-test using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) software 19.

    Results

      The results showed that the rate of anxiety among women with a history of unwanted delivery was higher than those with induced abortion. Although there was no significant difference in depression between the two groups, most subscales of depression such as feelings of failure, dissatisfaction, guilt, self-blame, suicidal ideation, crying, apathy, indecision, feelings of worthlessness, impotence, changes in sleep patterns, irritability, changes in appetite, difficulty in concentration, fatigue, and sexual apathy in the group with a history of abortion were higher than the group of women with a history of unwanted delivery. In addition, the rate of anxiety and depression was higher among single women with experience of induced abortion than married ones (P<0.05).

    Conclusion

      According to the results, different levels of depression are more likely to occur among women who experience induced abortion under the influence of cultural, social, and religious factors. On the other hand, the level of anxiety among mothers who choose the path of childbirth in the situation of unwanted pregnancy is higher due to the responsibilities of parenthood. Furthermore, the relationships out of the formal marriage in traditional societies like Iran are taboos and do not meet social acceptance; so single mothers have to abort secretly without having the right to choose. This coercion can explain the higher rate of anxiety and depression among single women with a history of induced abortion than married ones.

    Practical Implications:

      The results of the present study can be used in the field of applied research and the development of preventive and therapeutic protocols and cover a large number of mothers and infants affected by anxiety disorders and depression due to unwanted pregnancies.

    Keywords: Anxiety, Depression, Induced abortion, Unwanted delivery
  • Fatemeh Afkhami, Shirin Shahbazi*, Laya Farzadi, Masoumeh Azizi Pages 317-330
    Background

      Fragile X-associated premature ovarian insufficiency is clinically defined as a type of early ovarian failure with irregular menstrual cycles, increased follicle-stimulating hormone, premature menopause, and infertility. Genetically, the CGG trinucleotide repeat expansion in the 5'-untranslated region of the FMR1 gene is recognized as a causative factor. The aim of this study was to standardize molecular detection methods and estimate the number of repeats among patients with premature ovarian insufficiency.

    Methods

     After obtaining a consent form and blood sampling, genomic DNA was extracted and treated with sodium bisulfite. The FMR1 gene is located on X chromosome and one allele is methylated by X-inactivation. As a result, the methylation-specific polymerase chain reaction (MS-PCR) was performed using two pairs of specific primers for methylated and non-methylated DNA yelding the products of 108+3n and 168+3n bp, respectively. Following clinical evaluations, 20 sporadic patients and two families with at least two patients were studied.

    Results

     The mean level of follicle-stimulating hormone was 85.45±44.73UI/L in sporadic and 75.72±33.61UI/L in familial cases. Ultrasound examinations reported atrophic ovaries in sporadic and familial cases by 80% and 75%, respectively. The evaluation of the trinucleotide repeat expansions on agarose gels showed that two sporadic patients were carriers of FMR1 intermediate alleles (10%). No cases of pre-mutation or full mutation were observed in other sporadic or familial cases and the trinucleotide repeat expansions were estimated between 15 and 35.

    Conclusion

     Due to the role of the FMR1 gene trinucleotide repeat expansion in women with premature ovarian insufficiency, a fast and cost-effective molecular detection method is of particular importance. This test will be beneficial not only in ovarian dysfunction, but also to identify pre-mutations that may expand in next generations leading to fragile X syndrome.

    Practical Implications:

     In young women, the detection of expanded CGG trinucleotide repeats in the 5'-untranslated region of the FMR1 gene along with genetic counseling will provide them to plan reproductive life.

    Keywords: FMR1 premutation, Dynamic mutation, Trinucleotide repeat expansion, Fragile X-associated primary ovarian insufficiency, Methylation-specific polymerase chain reaction
  • Simintaj Sharififar, Seyyed- Javad Hosseini Shokouh, Maryam moradi* Pages 331-342
    Background

     It is essential to identify influential motivational factors to create willingness and improve skills in health staff, especially nurses. This study aimed to determine the factors affecting the willingness and ability of nurses to deal with different disasters in some hospitals of Tehran, Iran.

    Methods

    This cross-sectional study used a researcher-made questionnaire consisting of three parts: 1) demographic questions, 2) questions indicating the level of nurses' willingness and the ability to respond to various disasters, and 3) questions about obstacles for working in disasters.

    Results

     A total of 308 questionnaires were completed. While 60.7% of respondents were male, 39.3% were female. The level of willingness and ability of participants to work in disasters indicated that the highest willingness and ability were associated with natural disasters (floods, earthquakes), and the lowest willingness and ability were related to participating in response to epidemics. The prioritization of the participants concerning the most critical barriers of appropriate response to the disasters demonstrated that caring for children in natural disasters and mass casualty incident, family health in chemical disasters, fear of contamination in nuclear disasters, and fear of infection in an epidemic were the main obstacles. The factors of gender, age, marital status, and health level of individuals affected the level of willingness and ability of participants. Besides, the parameters, including income level and caring for the elderly and disabled people influenced the willingness of nurses to participate in times of crisis.

    Conclusion

      The professional preparation of health care personnel to perform their duties in critical conditions is essential. Hence, preventive measures to minimize the risk and strengthen the ethical obligations of employees in this profession in crises will be beneficial.

    Practical Implications:

     The findings of this study provide an opportunity to strengthen the ability and willingness of health care workers to address barriers to intervention in times of crisis. Also, health care centers should support the staff caring for children, the elderly, and disabled people.

    Keywords: Nurse, Ability, Willingness, Disaster, COVID-19
  • Vahideh Javadi, Farzaneh Ahmadi, Leila Salek Ebrahimi, Ehsan Fakoor, Mohsen Dadashi, Elnaz Mousavi* Pages 343-350
    Background

     The purpose of this study was to compare the meta-diagnostic constructs of emotion regulation, negative repetitive thoughts, cognitive flexibility, and social adjustment in two groups of adolescents with and without preclinical symptoms of emotional disorders.

    Methods

     The samples of this cross-sectional and comparative research includes included 140 teenagers who were divided into two groups. Adolescents were divided into two groups based on the diagnostic interview and DASS-21 questionnaire. Statistical analysis of the data was done using the Mann-Whitney and Chi- 2 square tests.

    Results

     Cognitive flexibility and emotion regulation in the group of healthy adolescents was significantly higher than the group of adolescents with preclinical symptoms. However, the level of social adjustment was not significantly different between the two groups of adolescents with preclinical symptoms and healthy adolescents.

    Conclusion

    The significant difference between the two groups of teenagers in meta-diagnostic structures shows the importance of these factors in the process of prevention, diagnosis, and treatment of emotional disorders and symptoms such as anxiety and depression.

    Practical Implications:

    Considering the existence of significant differences in the two groups of adolescents in meta-diagnostic cognitive and emotional structures, effective measures can be taken in order toto prevent the complete clinical manifestation of emotional disorders; . As a result of these measures, he took an important step can be taken in to reducing reduce the financial, psychological, and social costs caused by these disorders

    Keywords: Emotion regulation, Cognitive flexibility, repetitive Negative thoughts, Social adjustment, Emotional disorders, Adolescents