فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری - سال دهم شماره 2 (تابستان 1401)

فصلنامه پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری
سال دهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مسعود شفیعی دستجردی، آزاده لک*، علی غفاری صفحات 1-27

    تاب آوری شهری در یک دهه اخیر به ویژه با شیوع کوید 19، به عنوان یک مسیر و راهبرد نوین برای توسعه شهری محسوب می شود. تاب آوری فرم شهری از زیرمجموعه های گفتمان تاب آوری شهری است و با اینکه در یک دهه گذشته پژوهش ها و مقالاتی در مورد تاب آوری فرم شهری و چگونگی ارزیابی آن نگارش شده است، این موضوع هنوز در مرحله مفهومی و اکتشافی است. این مقاله سعی دارد با تبیین ابعاد مختلف جعبه ابزار ارزیابی مکان تاب آور که برآمده از چارچوب تاب آوری فضایی است، یک مقایسه تطبیقی بین ابزارهای ارزیابی تاب آوری فرم شهر انجام دهد. در این چارچوب، مورفولوژی شهری به عنوان نمود فضایی و کالبدی فعالیت های انسانی حاصل تعاملات پیچیده عوامل مختلف اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی تعریف می شود که بر واکنش شهر در برابر مخاطرات طبیعی و انسان ساخت تاثیر می گذارد. بافت های شهری فاقد ظرفیت مکان تاب آور (به عنوان جوهره تاب آوری مورفولوژی شهری) با خطر فرسودگی و افول کیفیت های محیطی در فرایند توسعه شهری و تغییرات گسترده روبرو هستند و کیفیت زیست پذیری و سرزندگی این بافت ها در طولانی مدت رو به افول می گذارد. در این راستا، ابعاد سه گانه کالبد و ساختار، مکان و تصویر (شناختی و ادراکی)، محیطی و رفتاری به عنوان محورهای اصلی، از طریق مقایسه با سایر چارچوب ها و جعبه ابزارهای ارزیابی تاب آوری فرم شهری، توجیه می گردد. این ابزار می تواند با سنجش میزان تاب آوری فرم های شهری و تاب آوری مکان به خصوص در بافت های در معرض توسعه، امکان مداخلات موثرتر در برابر تغییرات و مخاطرات را برای برنامه ریزان، طراحان و سیاست گذاران شهری فراهم کند.

    کلیدواژگان: تاب آوری فضایی، مکان تاب آور، فرم شهری
  • علی حسینی، زهره فنی*، علی مومنی صفحات 29-51

    یکی از حقوقی که شهروندان از آن برخورداری هستند حق به فضای سرزنده شهری است، محلاتی پویا، درخورشان و منزلت و البته تلاش و کوشش شهروندان یک محله. اما شهروند برای رسیدن به این حق نخست باید حقوقی را رعایت کند؛ فضایی را تولید کند که، بازتولید آن فضای سرزنده شهری برای همه شهروندان باشد. شهر تاریخی یزد که از میراث غنی نهفته در ارزش های پایداری برخوردار است، به سرعت تحت فشارهای مدرنیته دچار تحولات فضایی شده است. تصمیمات سیاسی در سالیان گذشته موجب عدم توازن اجتماعی و اقتصادی در شهر یزد شده که این مسیله را در سرزندگی محلات شهر یزد می توان به وضوح مشاهده کرد. پس از بررسی و تحلیل یافته ها محلات؛ محله فهادان (بافت تاریخی) بیشترین میزان سرزندگی را داراست، در رتبه دوم محله صفاییه از محلات ثروتمند نشین (جدید) شهر جای دارد و در رتبه سوم محله حاشیه نشین اسکان کویر (در گذار) قرارگرفته است. قرارگیری محله فهادان در جایگاه نخست میزان سرزندگی شهری ناشی از تنوع بالا در کالبد و حاضران در محیط است. از سوی دیگر قرارگیری محله اسکان کویر در جایگاه سوم دلیل بر پایین بودن سرزندگی محله نیست چراکه کالبد ناقص و آسیب پذیر محدوده کیفیت زندگی محدوده را پایین آورده است. در میان این سه محله، محله صفاییه بهترین وضعیت را از حیث کیفیت محیط داراست اما پدیده غریبگی و عدم سرمایه اجتماعی و حس لامکانی میان ساکنان و غریبه گزی با عابران و رهگذران به طور محسوسی قابل مشاهده است که با توجه به این نکته می توان این محدوده را از حیث سرزندگی در وضعیت نامطلوبی قلمداد کرد. در ادامه به ارایه پیشنهادها در جهت تثبیت و افزایش نقاط قوت و کاهش نقاط ضعف و تبدیل آن ها به نقاط قوت پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: سرزندگی شهری، حق به شهر، شهر یزد، محله اسکان کویر، محله فهادان، محله صفائیه
  • ندا پرتانیان، محمود جمعه پور* صفحات 53-72

    برندهای شهری ماندگار از بسترهای اجتماعی و برهم کنش جریانات تعاملی انسان و محیط شکل می گیرند و ملاک ارزیابی آن، میزان رضایتی است که در اثر تجربه محیط بر ذهن شهروندان ثبت می شود. هدف اصلی این پژوهش، سنجش میزان رضایت مندی شهروندان شهر سبزوار از تجربه طرح آزمایشی برندسازی خیابانی منتخب در شهرک توحید شهر سبزوار با عنوان"خیابان غذا و تفریح" می باشد. روش تحقیق این پژوهش ماهیتی تحلیلی-توصیفی دارد که در ابتدا، برای مشخص شدن بهترین خیابان جهت اجرای طرح آزمایشی برندسازی و بررسی دیدگاه شهروندان با تکیه بر مولفه های ترافیکی و کالبدی، از تکنیک تاپسیس استفاده شده است. بر این اساس، خیابان فردوسی به عنوان بستر آزمایش طرح برندسازی انتخاب و سپس با اجرای جشنواره آزمایشی خیابان غذا و تفریح به ثبت میزان رضایت و شناسایی نیازهای اصلی شهروندان در صورت تداوم طرح، پرداخته شد. در این راستا، از طریق فرمول کوکران، 384 پرسشنامه بین تمامی شهروندان، توزیع و طبق آزمون کرونباخ پایایی و اعتبار این پرسشنامه ها 713/0 محاسبه شد. در نهایت داده های گردآوری شده با آزمون تی تک نمونه مورد ارزیابی قرار گرفت بر این اساس سطح معنای مولفه ها از 05/0 کمتربوده و فرضیه رضایتمندی شهروندان از طرح پیشنهادی با عنوان خیابان غذا و تفریح تایید شد. تنها مولفه ای که از منظر شهروندان نیاز به توجه بیشتر در طرح های آتی دارد، بحث آسایش اقلیمی با سطح معنای 10/0 است. در نهایت نیز از طریق آزمون فریدمن مولفه های رضایت مندی کاربران از طرح برندسازی، به ترتیب در 4 سطح: رضایت از کیفیت های اجتماعی، کیفیت های عملکردی-کالبدی، کیفیت های مدیریتی و کیفیت های زیست محیطی رتبه بندی شدند.

    کلیدواژگان: برندسازی شهری، تجربه مکان، رضایت شهروندی، ارزش برند، خیابان غذا و تفریح
  • مریم جامی اودولو، محمدحسن یزدانی*، سمانه جلیلی صدرآباد صفحات 73-92

    جدایی گزینی شهری، در اکثر شهرهای جهان موضوع درخور توجهی است؛ چراکه جدایی گزینی شهری، موجب تمرکز شدید بر فقر و پیدایش طبقات پایین می شود که می تواند عامل پیدایش، گسترش و یا تشدید مسایل و مشکلات متعددی در شهر شود. درک رابطه بین ساختار فضایی شهر و الگوهای جداییگزینی از عواملی هستند که باعث تحققپذیری بیشتر در اجرای طرحها و موفقیت بیشتر مدیریت شهری میگردد. روش تحقیق کمی بوده و رویکرد آن توصیفی - تحلیلی می باشد. داده های مورد استفاده در این پژوهش از مرکز آمار ایران تهیه شده و مربوط به سرشماری سال 1390 شهر اردبیل می باشد. داده های مورد نیاز در قالب نقشه با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی، نرم افزار GeoDa و تحلیل جدایی گزینی فضایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به همین منظور ابتدا به سنجش میزان جدایی گزینی تک گروهی بین طبقه های بالا، متوسط و پایین شهر پرداخته شد. نتایج نشان داد که میان قشرهای موجود در شهر جدایی گزینی متوسط وجود دارد. همچنین با بررسی روش های آمار فضایی مانند شاخص خودهمبستگی موران، میانگین نزدیکترین واحد همسایگی، آماره عمومی G و آزمون K-Ripley بر پایه داده های آماری 1390 بر مبنای 1415 بلوک آماری شهر اردبیل نتایج گویا بود که شهر اردبیل از یک ساختار متمرکز و خوشه ای برخوردار است. بر مبنای شاخصهای مورد استفاده میتوان گفت که ساختار فضایی شهر اردبیل دارای الگویی متمرکز است به این گونه که پهنه هایی که از بالاترین میزان محرومیت شهری برخوردارند در بخش های شمال غربی و جنوب شرقی قرار گرفتهاند و عمدتا شامل پهنه های اسکان غیررسمی، پهنه هایی با بافت نابسامان میانی و بافت هایی با پیشینه روستایی هستند.

    کلیدواژگان: جدایی گزینی فضایی &ndash، اجتماعی، گروه های تحصیلی، گروه های شغلی، شهر اربیل
  • فرزانه هدفی*، علی صرافی نیک صفحات 93-114

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط متغیرهای دلبستگی به مکان، ادراک محیطی و اثر آن ها بر رفتارهای حامی محیط زیست در مجموعه تفریحی و فرهنگی عون ابن علی تبریز انجام گرفته است. در این پژوهش دلبستگی به مکان به عنوان عنصر احساسی پیوند انسان با طبیعت و ادراک محیطی به عنوان عنصر شناختی مد نظر قرار گرفته است. در بررسی ادبیات مشخص شد متغیر رفتارهای زیست محیطی در ابعاد کنش شهروندی، حمایت سیاسی و بازیافت؛ متغیر دلبستگی به مکان در ابعاد وابستگی به مکان، دلبستگی عاطفی، هویت مکانی و دلبستگی اجتماعی و متغیر ادراک محیطی در ابعاد فعال بودن، زیبایی شناختی، نرخ جرایم، علاقمندی، خوشایندی، ارجحیت، آسایش و ایمنی قابل سنجش می باشد. پژوهش حاضر به روش پیمایش میدانی بر روی 214 نفر از بازدیدکنندگان مجموعه گردشگری عون ابن علی انجام گرفت. شیوه انتخاب نمونه ها نمونه گیری تصادفی سیستماتیک بوده و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ترکیبی از مقیاس های موجود بوده است. جهت تحلیل اطلاعات از نرم افزارهای SPSS.24 و AMOS.24 استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد پاسخ گویان ادراک متوسطی از کیفیت محیطی مجموعه دارند اما وضعیت دلبستگی آن ها به مکان و رفتارهای حامی محیط زیست در آن ها مطلوب بوده است. نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی نشان داد ابعاد تعیین شده برای هر سه متغیر دارای اعتبار بوده و از این جهت این سازه ها ترکیبی از ابعاد مذکور می باشد. همچنین نتایج بخش ساختاری مدلسازی معادلات ساختاری نشان داد بین متغیرهای ادراک محیطی و دلبستگی به مکان همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد و هر دو متغیر اثر معنی داری در تغییرات متغیر رفتارهای حامی محیط زیست دارند.

    کلیدواژگان: رفتارهای حامی محیط زیست، دلبستگی به مکان، ادراک محیطی، گردشگری، مجموعه گردشگری عون ابن علی تبریز
  • نادر تابعی، فریدون بابایی اقدم، هادی حکیمی* صفحات 115-132

    شهر همه شمول رویکردی نوین به منظور دسترسی به ضرورت های مقرون به صرفه (ارزان) مانند مسکن و خدمات و دسترسی به مشاغل و فرصت های مناسب(به منظور ایجاد دارایی و ثروت) و همچنین حقوق برابر و مشارکت همه آحاد جامعه شهری است و مستلزم رعایت سه بعد فضایی، اجتماعی و اقتصادی است. هدف این پژوهش ارایه سناریو مطلوب به منظور سوق دادن کلانشهر تبریز به سوی یک شهر همه شمول است. روش پژوهش حاضر از نوع تحلیلی - اکتشافی است. اطلاعات لازم از بررسی منابع و اسناد فراداست و پرسشنامه محقق ساخته جمع-آوری شده است. به منظور تحلیل اطلاعات، از تکنیک تحلیل آثار متقاطع در نرم افزار میک مک استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می-دهد که سه متغیر عدالت فضایی، تاب آوری و توزیع فرصتها به عنوان متغیرهایی معرفی شدند که بیشترین تاثیرگذاری و نیز بیشترین عدم قطعیت را دارند. با توجه به یررسی طرح های فرادست در خصوص نقش بازسازی اقتصادی در توسعه پایدار کلانشهر تبریز متغیر بازسازی اقتصادی نیز به سه متغیر فوق اضافه شد. در ادامه سناریوی شهر آرمانی و همه شمول (بازسازی اقتصادی و افزایش تاب آوری همراه با عدالت فضایی و توزیع فرصت ها) به عنوان سناریوی مطلوب به منظور سوق دادن شهر تبریز به سوی شهر همه شمول معرفی گردید.

    کلیدواژگان: شهر همه شمول، توسعه پایدار، میک مک، سناریو، شهر تبریز
  • مهران علی الحسابی*، سید عبدالهادی دانشپور، روزبه دادجو صفحات 133-148

    مقوله مسکن مسیله ای چندوجهی و در عین حال تشدید شونده است .ناتوانی گروه های کم درآمد در تامین نیازهای خود در بازار رسمی زمین و مسکن، دولت ها را ناگزیر از نقش آفرینی در این حوزه نموده است. اتخاذ سیاست مناسب، مستلزم شناخت واقع گرایانه نسبت به نیاز بهره برداران میباشد. در این پژوهش هدف شناسایی نیازها، انتظارات و اولویت های گروه های کم درآمد در زمینه مسکن است. بدین منظور، روش کیفی از نوع نظریه زمینه ای با استفاده از ابزار مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته انتخاب شده است. نمونه موردی این پژوهش، شهر بجنورد که با مهاجرت گروه های مختلف از اقشار کم درآمد در دهه های اخیر مواجه بوده، انتخاب شده است. جمع بندی نتایج نشان داد که دغدغه بهره برداران بیشتر در خصوص محیط مسکونی بوده به گونه ای که 75درصد کدها در غالب 12 شاخص به این موضوع اختصاص یافته است. سایر کدها مرتبط با واحد مسکونی بوده و در غالب 8 شاخص استخراج شده است. تخصیص این شاخص ها به دسته بندی چهارگانه مستخرج از مبانی نظری نشان دهنده اولویت جنبه های اجتماعی (41 درصد) و کالبدی (35درصد) در ارزیابی کیفیت سکونت است. بررسی دقیق تر شاخص ها نشان دهنده تمرکز بیشتر ساکنان بر امنیت و آرامش محیط مسکونی در جنبه اجتماعی و دسترسی به خدمات عمومی در جنبه کالبدی است. این پژوهش می تواند مبنایی برای برنامه ریزی هدفمند مسکن گروه های کم درآمد مبتنی بر رویکرد ادارکی-ذهنی به منظور اولویت دهی به نیازهای واقعی بهره برداران باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت سکونت، رویکرد ادراکی-ذهنی، شاخص های مسکن، مسکن گروه های کم درآمد، شهر بجنورد
  • سید نورالدین امیری*، محمدحسین رستمی، سمانه دانایی صفحات 149-164

    بدون شک حس تعلق و دلبستگی به محیط طبیعی و مصنوع به شکل پر رنگی خودنمایی خواهد نمود. بنابراین نقش حس تعلق در افزایش کیفیت های محیطی در شهرهای امروزین که مورد بی توجهی و عدم مشارکت فعال و تاثیرگذار شهروندان قرار گرفته است، بسیار حایز اهمیت می‏باشد. آنچه مورد نظر این پژوهش می‏باشد ارزیابی عوامل موثر در حس تعلق شهروندان به فضاهای شهری و تعیین شاخص های موثر در تقویت حس تعلق فضاهای شهری و میزان تحقق این شاخص ها در میدان انقلاب است. نوع تحقیق با توجه به ماهیت کاربردی و بر اساس روش تحقیق توصیفی پیمایشی می‏باشد و مکان پژوهش نیز میدان انقلاب ، از قدیمی‏ترین میادین بوشهر است. ابزار گردآوری داده‏ها در تحقیق حاضر پرسشنامه می‎باشد که پایایی و اعتبار آن سنجیده شد. سپس با استفاده از روش تحلیل عامل اکتشافی شاخص ها ارزیابی گردیده‏اند. نتایج پژوهش نشانگر آن است که 20 شاخص مکانی تاثیرگذار بر عوامل موثر در حس تعلق شهروندان به فضاهای شهری به 6 عامل «خاطره انگیزی/تعلق مکانی»، «دسترسی و خوانایی»، «زیبایی بصری و تنوع فضایی»، «تامین فعالیت ها»، «همه شمولی» و «تعامل‏پذیری / حضورپذیری» دسته بندی می‏گردد. در نهایت راهکارهایی مانند باز طراحی مبلمان و فضای میدان انقلاب (ششم بهمن)، اختصاص دادن غرفه های محصولات بومی و محلی به صورت فصلی در جهت افزایش فعالیت هایی برای جذب هر چه بیشتر افراد، گسترش جشن های بومی منطقه و اجراهای خیابانی و همچنین استفاده از المان های بومی و سنتی متناسب با بافت قدیم بوشهر که می تواند حس مکان و هویت مکان در میدان انقلاب (ارتقا دهد، ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: حس تعلق، فضاهای شهری، تحلیل عاملی اکتشافی، میدان انقلاب بوشهر
  • پارسا ارباب*، گلاره البرزی صفحات 165-188

    همجواری اراضی قهوه ای با بافت شهر و خصوصا محلات مسکونی، در پی توسعه شهری، تهدیدی جدی و در عین حال، فرصتی حیاتی ناظر بر تنزل و یا ارتقا کیفیت‎های زیست نظیر سرزندگی، پویایی و امنیت محیطی است. علیرغم تلاش های انجام شده در سال های اخیر، در جهان و نیز کشور،‎ به منظور احیاء و توسعه مجدد این اراضی، تدوین اصول و ملاحظات مدون به منظور کاربست در فرآیند توسعه مجدد آن ها، هم چنان مغفول مانده است. از این رو، پژوهش حاضر به دنبال کاربست اصول و ملاحظات در چارچوب توسعه مجدد اراضی قهوه ای شهری است. رویکرد پژوهش، کیفی و روش شناسی در سطح نظری، فراترکیب است تا اصول و ملاحظات ابتدا از میان ادبیات، استخراج و تدوین و سپس در سطح تجربی و مبتنی بر روش مطالعه موردی، در ارتباط با نمونه ای عینی، به صورت مصداقی واکاوی شوند. این چنین، اصول «درک اهمیت و روایت مکان»، «تعیین علل فرسودگی و متروک شدن سایت»، «پاکسازی یا مهار آلودگی ها»، «سازگاری استفاده ثانویه متناسب با شرایط سایت و بافت پیرامونی»، «انعطاف پذیری به منظور استفاده مجدد»، «حفظ، نمایش و به کارگیری عناصر هویتمند و واجد ارزش» و «حفظ و ارتقاء کیفیت دید» و ملاحظات اختصاصی هر یک، در پهنه صنعتی متروک متعلق به کارخانه روغن نباتی ناب واقع در محله حکیمیه شهر تهران، به عنوان نمونه مطالعاتی، مورد کاربست قرار گرفته اند. پیاده سازی و تطبیق اصول هفت گانه مذکور متناسب با شرایط خاص هر سایت، گامی اساسی و رهیافتی کلیدی در پاسخ به چالش توسعه مجدد اراضی قهوه ای شهری و متعاقبا مراحل برنامه ریزی و طراحی آن ها است.

    کلیدواژگان: اراضی قهوه ای، استفاده مجدد تطبیقی، توسعه مجدد، تهران، میراث شهری
  • عامر نیک پور*، منصوره یاراحمدی صفحات 189-204

    پراکنده رویی شهری فرایندی است که طی آن سطوح گسترده شهری در اراضی پیرامونی و زمین های روستایی و کشاورزی مجاور پخش می شود و گسترش کالبدی شهر سرعتی بیش از رشد جمعیت به خود می گیرد. توسعه فضایی کالبدی شتابان و ناموزون شهرهای ایران در چند دهه اخیر، آثار و پیامدهای نامطلوب اجتماعی، اقتصادی و کالبدی را به دنبال آورده است. هزینه های گزاف حمل ونقل و خدمات رسانی شهر، اتلاف انرژی، هدر دادن سرمایه های مادی و اجتماعی در شهر از مهم ترین مشکلات شهرها در بحث توسعه نامطلوب فضایی کالبدی و کم تراکم شهرها به حساب می آیند. هدف از پژوهش حاضر بررسی پدیده پراکنده رویی شهری و سنجش میزان پراکنده رویی شهر ساری است. این پژوهش ازلحاظ هدف، توصیفی-تحلیلی و ازلحاظ کاربست نتایج، کاربردی می باشد. همچنین ازلحاظ نوع روش، دارای روش شناسی کمی از نوع تحلیل عاملی می باشد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد 16 شاخص موثر در پراکنده رویی شهری در شهر ساری به 6 عامل تراکم، دسترسی، تراکم خالص، بی قاعدگی نواحی ساخته شده، فضای فعالیت و قطعات ساختمانی قابل دسته بندی می باشند. همچنین نتایج حاصل از بررسی این عوامل و شاخص پراکنده رویی کل در نواحی شهر ساری نشان داد 60/176 هکتار از مساحت و 18124 نفر از جمعیت از شهر ساری در پهنه پراکنده رویی خیلی کم و همچنین 31/598 هکتار از مساحت و 74540 نفر از جمعیت از شهر ساری در پهنه پراکنده رویی خیلی زیاد قرار دارند.

    کلیدواژگان: پراکنده رویی، تراکم، گسترش شهری، تحلیل عاملی، ساری
  • نرمین ندیران، فرهاد حسینعلی*، عبدالحمید قنبران صفحات 205-227
    با توجه به اهمیت سلامت در سطح جامعه، دسترسی مکانی بالقوه به بیمارستانها موضوع این تحقیق است. بدین منظور میزان دسترسی به بیمارستانهای شهر زنجان در سطح بلوک با سه روش حوزه پوشش شناور دو مرحله ای، حوزه پوشش شناور دو مرحله ای بهبود یافته و حوزه پوشش شناور سه مرحله ای در دو مقطع زمانی 1385 و 1395 مورد بررسی قرار گرفته است. مبنای این سه روش، عرضه و تقاضا و در روش سوم عرضه و تقاضا به علاوه رقابت بین تسهیلات می باشد. از سوی دیگر از آنجا که ماهیت دسترسی به صورت اصولی بر مبنای شبکه خیابانها تعریف میشود، محاسبات دسترسی متکی بر تحلیل شبکه بوده است و از این رو تحلیلها با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی به انجام رسیده است.نتایج کار نشانگر اختلاف دسترسی بلوک ها و در نتیجه نابرابری فضایی در سطح شهر در هر دو مقطع مورد بررسی است. همچنین میزان دسترسی در مقایسه دو مقطع نیز متفاوت بوده، به طوری که دسترسی به بیمارستان های شهر در هر سه روش در سال 95 بیشتر از سال 85 بوده است. تفاوتهای مورد انتظاری نیز بین نتایج سه روش دیده میشود به این صورت که به دلیل اعمال رقابت بین مراکز خدماترسان، مقادیر دسترسی حاصل از روش سوم کمتر از دو روش دیگر میباشد. با توجه به نتایج تحقیق، علیرغم بهبود کلی وضعیت شهر از نظر دسترسی به بیمارستان، شاهد نابرابری دسترسی به تسهیلات بیمارستانی در سطح شهر هستیم. راهکار کاهش این نابرابریها، ساخت بیمارستانهای جدید در نواحی مواجه با کمبود یا توسعه شبکه دسترسی این نواحی است.
    کلیدواژگان: دسترسی، حوزه پوشش شناور، زنجان، بیمارستان، GIS
  • رضا قادری*، محمد رسولی، احمد مام شریفی، مژگان شیخی نسب صفحات 229-248

    بافت های فرسوده و تاریخی شهر اگرچه روزگاری قلب تپنده و عامل شکوفای سیستم شهری بوده اند، ولی با به انزوا رفتن این بافت ها، مجموع شهر تحت تاثیر آن متحمل آثار زیانباری شده است و به یکی از بزرگ ترین چالش های شهر تبدیل شده اند. بافت های فرسوده شهر می توانند آثارزیان بار و با شدت غیرقابل جبران ایجاد کنند. بدین منظور لازم است ضمن نگاه آینده نگارانه به بازآفرینی بافت های فرسوده، اهمیت/عملکرد سیاست های بازآفرینی مورد بررسی قرار گیرند تا ضمن مشخص سازی شکاف عملکردی، بهترین برنامه ها برای بازآفرینی مشخص گردند.براین اساس تحقیق حاضر براساس روش توصیفی-تحلیلی سعی داشته است که 40 شاخص را که براساس پیشنه-مبانی نظری و مطالعات میدانی به دست آمده اند را با استفاده از نرم افزار های آینده نگاری MICMAC وScenarioWizard مورد تحلیل قرار دهدتا جایگاه شاخص ها و اثرات آنها بر یکدیگر، عوامل کلیدی و سناریوهای محتمل بازآفرینی مشخص گردند.، همچنین اهمیت/عملکرد عوامل اثرگذار بر بازآفرینی با استفاده از مدل IPA تحلیل گردند. لازم به توضیح است، از آنجا که تحقیق خبره محور بوده است نمونه مورد نظر براساس روش هدفمند (گلوله برفی) به تعداد 20 نفر انتخاب شده اند. نتایج حاصل از تحقیق نشان داده است که الگوی بازآفرینی بافت های فرسوده شهر ارومیه در محیط میک مک از روند خطی پیروی کرده که نشانگر ناپایداری وضعیت بازآفرینی بوده است و وضعیت های احتمالی بازآفرینی در آینده این شهر از احتمال تحقق سناریوهای نامطلوب حکایت داشته است، چرا که اهمیت و عملکرد عوامل مهم در بازآفرینی بنا بر یافته های حاصل از مدل IPA اختلاف زیادی را نشان داده اند و کمتر به عوامل اصلی بازآفرینی بافت های فرسوده در عمل توجه شده است

    کلیدواژگان: بازآفرینی بافت های فرسوده، شهر ارومیه، آینده نگاری، مدل IPA
|
  • Masoud Shafiei Dastjerdi, Azadeh Lak *, Ali Ghaffari Pages 1-27

    The concept of resilience has been considered in academia in the last decade. Given that cities are always exposed to constant and sudden dangers, urban resilience is a new path and strategy for urban development. Urban form resilience is a subset of the urban resilience discourse, and although research and articles on urban form resilience and how to evaluate it have been written over the past decade, it is still in the conceptual and exploratory stages. This article tries to make a comparative comparison between urban form resilience assessment tools by explaining the different dimensions of the resilient place assessment toolbox, which is derived from the spatial resilience framework. In this context, urban morphology is defined as the spatial and physical manifestation of human activities resulting from the complex interactions of various social, economic and environmental factors that affect the city's response to natural and man-made hazards. Urban fabrics that do not have the capacity of resilient place are at risk of deterioration of environmental qualities in the process of urban development and extensive changes, and the quality of viability and vitality of these areas declines in the long run. In this regard, the three dimensions of fabric and structure, place and image, environment and behavior as the main dimensions are justified by comparison with other frameworks and toolboxes. By measuring the resilience of urban forms, especially in emerging contexts, this tool can enable urban planners, designers, and policymakers to intervene more effectively against change and risk.

    Keywords: Spatial resilience, resilient place, Urban form
  • Ali Hosseini, Zohreh Fanni *, Ali Momeni Pages 29-51
    Introduction

    As a man-made artifact, the city has the same life cycle as humans. Among the contemporary damages of the city, we can mention the decline and withering of urban neighborhoods. The neighborhoods on which the city's dynamism depends to a great extent have turned into dormitories where the presence of citizens has decreased drastically. Solving this challenge that threatens many opportunities in the city and many problems stemming from this damage is the focus of part of the research and projects of the city's specialists. Cities can be considered successful when they can host lively street activities, whereby people with different characteristics can come together with ease in public spaces, at different times, and for different purposes. Vitality, after all, is the symbol of successful urbanism. As it was said, the lack of urban vitality is a global problem, and in Iran, all cities can be considered involved with this problem. Numerous political, economic, social, cultural, physical, etc. factors are the basis for the lack of vitality of urban neighborhoods, which have similarities and differences between the reasons in different contexts. Political decisions in the past years have caused social and economic imbalance in the city of Yazd, which can be clearly seen in the vitality of the neighborhoods of the city of Yazd. For this reason, in this research, the urban vitality of one of the historical neighborhoods of the city is examined along with two other neighborhoods, one with an informal settlement structure and the other with a strong economic structure in the affluent part of the city. In these neighborhoods, it should be described according to its physical and social structure.

    Methodology

    The research method in this study is descriptive-analytical with a practical purpose. The statistical population of this research is all the residents of Skan Kavir, Safaiyeh, and Fahadan neighborhoods, and the sample size was obtained using the Cochran formula of 340, according to the population of these neighborhoods, there are 170 questionnaires in Eskan Kavir neighborhood, 70 questionnaires in Safaiyeh neighborhood and 100 questionnaires in Fahadan neighborhood. The questionnaire was completed randomly. In order to conduct theoretical studies and provide measures of vitality in urban spaces, the method of collecting information has been to use the library method and the use of existing documents. Convenience and comfort, safety and security, diversity and attractiveness, leisure and fun, scope and range, interaction and sense of place. To conduct operational studies, field methods, interviews, photography, and questionnaires were used, and data were analyzed by SPSS software, T-tests, regression, and ANOVA.

    Results and discussion

    The concept of vitality is a mental concept, most of which are manifested in a neighborhood in the form of a series of behaviors, and judging the vitality of a neighborhood is not easily obtained, and sometimes vitality is not found in a neighborhood with a high quality of life, and in a neighborhood with a low quality of life. Vitality is visible. The city of Yazd, one of the ancient cities of the country, has lost its traditional texture in recent years due to the migration process. After examining the studied neighborhoods, the Fahadan neighborhood has the highest level of vitality in the historical context of Yazd, it is in the second rank of Safaiyeh neighborhood among the wealthy neighborhoods of the city, and it is ranked third in the marginal neighborhood of Eskan Kavir. The above ranking is based on a set of indicators and variables, but only paying attention to the numbers in the study of a psychological issue such as vitality makes the conclusion far from reality. It seems that in order to understand the vitality of neighborhoods, in addition to quantitative studies, it is necessary to analyze the mental space. Residents. What separates the concept of vitality from other concepts that are close to it is the issue of diversity, and the fact that Fahadan neighborhood is in the first place is also due to the high diversity in the body and the people present in the environment.

    Conclusion

    The view of the right to the city by Henry Le Four can be examined from two perspectives: the right that the citizen has over the city and the right that the city has over the citizen. It is not fair and logical that any action outside of logic, value, norm, and humanity, in general, is done in the city, and in the end, the consequences are placed on the shoulders of the city. The major part of human growth and excellence is owed to the city, so the city also has a right on the shoulders of the citizens. The right to the city is not only a material concept; citizens and city dwellers must be involved in the production and atmosphere of the city; produce and reproduce the space they produced. But one of the rights that citizens enjoy is the right to a lively urban atmosphere, dynamic neighborhoods, worthy of dignity, and course the efforts of the citizens of a neighborhood. But to achieve this right, the citizen must first observe the right; To produce a space that reproduces the lively urban space for all citizens. Producing and increasing the public space that all citizens can benefit from, increasing the collective spirit (not individual and atomized), and establishing distributive justice in society are among the rights that the city deserves. The sum of these cases makes the society out of the individual state and creates local communities; Where the fate of people is important to each other. Increasing the capacity of society in meeting the needs (commensurate with the values and priorities) leads to the growth and development of the local community. The output of this path is the provision of resources for everyone and intergenerational and intergenerational justice, a stable situation where development is not for a few but for all and not for a few years but forever.

    Keywords: Urban Vitality, right to city, Yazd city, Eskan Kavir Neighborhood, Fahadan Neighborhood, Safaieh Neighborhood
  • Neda Partanian, Mahmoud Jomehpour * Pages 53-72

    Sustainable urban brands are formed from social contexts and interaction between humans and the environment; and the evaluation criterion is the level of satisfaction that is recorded in the minds of citizens as a result of environmental experience. This study aims to measure citizen satisfaction with the selective street branding trial project in Tohid-Shahr of Sabzevar, entitled "Food and Recreation Street". This study uses a descriptive-analytical approach which at first, the TOPSIS technique was used to determine which street would be the best to implement a pilot branding plan and to analyze citizens' perspectives based on traffic patterns and physical characteristics. Accordingly, Ferdowsi Street was selected as a trial platform for the branding plan, and then, through the Food and Recreation Street pilot festival, the level of satisfaction and identification of citizens' main needs if the project continues, was measured. In this regard, through Cochran's formula, 384 questionnaires were distributed among all citizens, and according to Cronbach's test, the validity of these questionnaires was calculated to be 0.713. Finally, the data collected was evaluated by t-test. Accordingly, the level of meaning of the components was less than 0.05 and the hypothesis of citizens' satisfaction with the proposed plan was confirmed and the only component that needs more attention in future plans is the climatic comfort with a level of meaning of 0.10. Finally, the Friedman test ranked user satisfaction's four categories for the branding plan: satisfaction with social attributes, functional-physical attributes, managerial attributes, and environmental attributes.

    Keywords: urban branding, Place Experience, citizen satisfaction, Brand Value, Food, Recreation Street
  • Maryam Jami, MohammadHasan Yazdani *, Samaneh Jalili Pages 73-92

    Urban segregation is a significant issue in most cities around the world; Because urban segregation causes a strong focus on poverty and the emergence of the lower classes, which in itself can cause the emergence, expansion or aggravation of many issues and problems in the city. According to the present study, these are the social space of educational and occupational groups in Ardabil. The research method is quantitative and its approach is descriptive-analytical. The data used in this study were prepared from the Statistics Center of Iran and are related to the 2011 census of Ardabil. The required data were analyzed in the form of a map using GIS, GeoDa software and spatial separation analysis. For this purpose, the extent of single-group separation between the upper, middle and lower classes of the city was first measured. The results showed that there is a moderate separation between the strata in the city. Also, by examining spatial statistics methods such as Moran autocorrelation index, mean of nearest neighborhood unit, general G statistic and K-Ripley test based on 2011 statistical data based on 1415 statistical blocks of Ardabil city, the results showed that Ardabil city is a centralized structure. And has a cluster. in a general overview of the results obtained based on the indices used, the spatial structure of the city is located in the north west and south - east and mainly consists of informal settlement zones, with the middle - out tissue and the backgrounds with rural backgrounds.

    Keywords: Spatial-social Segregation, educational groups, occupational groups, Ardebil
  • Farzaneh Hadafi *, Ali Sarrafi Nik Pages 93-114

    The present study aimed to investigate the relationship of place attachment with environmental perception and their effect on pro-environmental behaviors in Oun-Ibn-Ali, a recreational and cultural complex in Tabriz, Iran. In this regard, place attachment was considered as an emotional bond between human beings and natural place while environmental perception was propounded as a cognitive factor. According to the literature review, the variables of environmental behaviors (civic action, policy support, and recycling dimensions), place attachment (place attachment, affective attachment, place identity, and social bonds), and environmental perception (activism, aesthetics, crime rate, interestedness, pleasure, preference, comfort, and safety dimensions) were investigated. this field survey was conducted among 214 visitors of the Oun-Ibn-Ali tourism complex, selected via systematic random sampling. The data were collected by a questionnaire containing a combination of the available scales. Later, SPSS.24 and AMOS.24 software were run to analyze the data. Findings indicated that the respondents were at a moderate level of environmental quality perception, but at favorable levels of place attachment and pro-environmental behaviors. The results of confirmatory factor analysis showed that the constructs of environmental behaviors, place attachment, and environmental perception dimensions were valid. According to the structural equation modeling, a positive and significant correlation was found between environmental perception and place attachment, so that these variables had a significant effect on improving the individuals' pro-environmental behaviors.

    Keywords: Pro-environmental behaviors, place attachment, Environmental Perception, Tourism, Oun-Ibn-Ali tourism complex
  • Nader Tabeyi, Fereydoon Babaee Aghdam Pages 115-132

    Inclusive city is a new approach to access to affordable necessities such as housing and services and access to suitable jobs and opportunities (to create wealth and property) as well as equal rights and participation of all members of urban society and it requires observing three spatial, social and economic dimensions. The purpose of this study is to provide a favorable scenario in order to move the metropolis of Tabriz to an inclusive city. The method of the present research is analytical-exploratory. The necessary information is obtained from reviewing the sources and documents and a researcher-made questionnaire has been collected. In order to analyze the information, the technique of analyzing cross-works in Mick Mac software has been used. The results show that the three variables of spatial justice, resilience and opportunity distribution were introduced as the variables that have the most impact and the most uncertainty. Due to the review of upstream plans regarding the role of economic reconstruction in the sustainable development of Tabriz metropolis, the variable of economic reconstruction was added to the above three variables. Then, the scenario of ideal and inclusive city (economic reconstruction and increasing resilience along with spatial justice and distribution of opportunities) was introduced as a favorable scenario in order to lead the city of Tabriz to the inclusive city.

    Keywords: Inclusive city, Sustainable Development, Mik Mak, Scenario, Tabriz City
  • Mehran Alalhesabi *, Abdolhadi Daneshpour, Roozbeh Dadjou Pages 133-148

    The issue of housing is a complex and multifaceted issue, and at the same time it is intensifying. The inability of low-income groups to meet their needs in the formal land and housing market has forced governments to play a role in this area. Adopting the right policy requires a realistic understanding of the needs of users.The aim of this study is to identify the needs, expectations and priorities of low-income groups in the field of housing. For this purpose, a qualitative method of contextual theory has been selected using semi-structured in-depth interview tools. The case study is the city of Bojnourd, which has faced the migration of various low-income groups in recent decades.Summarizing the results showed that the users are more concerned about the residential environment so that 75% of the codes in the form of 12 indicators are allocated to this issue. Other codes are related to the residential unit and are extracted in the form of 8 indicators. The allocation of these indicators to the four categories derived from theoretical foundations indicates the priority of social (41%) and physical (35%) aspects in assessing the quality of housing. A closer look shows that residents are more focused on the security and tranquility of the residential environment in the social aspect and access to public services in the physical aspect. This research can be a basis for targeted housing planning for low-income groups based on a perceptual-mental approach in order to prioritize the real needs of beneficiaries.

    Keywords: Quality of housing, perceptual-mental approach, housing indicators, housing of low-income groups, Bojnourd city
  • Sayyed Nouroddin Amiri *, MohammadHosein Rostami, Samaneh Danaeifar Pages 149-164

    From the beginning of creation, human beings are in a two-way relationship with their living environment, with the help of which they meet their human needs. This study aims to evaluate the effective factors in the sense of belonging of citizens to urban spaces and determine the effective indicators in strengthening the sense of belonging to urban spaces and the extent of realization of these indicators in Bushehr Port Enghelab Square. The type of research is a descriptive survey according to the applied nature and based on the research method. The location of the research is Enghelab Square of Bushehr port, one of the oldest squares in this port. The research population consists of two groups: fixed (shopkeepers) and floating (passers-by), in which the share of women is 84% and the share of men is 56%. The instrument of the present study is a researcher-made questionnaire whose reliability and validity have been scientifically measured. Then, the indicators were evaluated using exploratory factor analysis. The results of the research have shown that 20 spatial indicators affecting the effective factors in the sense of belonging of citizens to urban spaces were categorized into 6 factors: "Memory / Spatiality", "Accessibility and Readability", "Visual Beauty and Spatial Diversity", "Activities", "Universality" and "Interactivity / Attendance".Finally, solutions that can enhance the sense of place and identity of the place in Revolution Square are presented.

    Keywords: sense of belonging, Urban Spaces, Exploratory Factor Analysis, Bushehr Revolution Square
  • Parsa Arbab *, Gelareh Alborzi Pages 165-188

    The proximity of brownfields to the city’s urban fabric, predominantly residential areas, due to urban development, is a severe threat and, at the same time, a vital opportunity to reduce or improve living qualities, such as environmental vitality, dynamism, and security. Despite recent efforts concerning the brownfields’ revitalization, the principles and considerations in their redevelopment process have been neglected. Therefore, the present study seeks to apply the principles and considerations in the redevelopment framework of urban brownfields. The research approach is qualitative, and the method adopted at the theoretical level is meta-synthesis. Accordingly, the principles and considerations were first extracted and compiled from the literature, then scrutinized and applied at the empirical level through the case study method. The principles of “understanding the importance and narrative of the place,” “determining the causes of site obsolescence,” “cleaning up or controlling pollution,” “adapting the secondary use to the site conditions and surrounding context,” “flexibility of the reuse,” “preservation, display and use of identified and valuable elements”, and “preservation and improvement of landscape” with their specific considerations have been applied in the abandoned industrial zone belonging to the Naab Vegetable Oil Factory, located in the Hakimieh neighborhood of Tehran. Fulfilling and implementing these seven principles under the particular conditions of each site is an important step and a fundamental approach in responding to the challenge of the redevelopment of urban brownfields and, subsequently, their planning and design phases.

    Keywords: Adaptive Reuse, Brownfields, Redevelopment, Tehran, Urban Heritage
  • Amer Nikpour *, Mansoureh Yarahmadi Pages 189-204

    Urban sprawl is a process in which extensive urban areas are spread in surrounding lands and nearby rural and agricultural lands, and the city's physical expansion takes on a speed greater than population growth. The accelerated and uneven physical spatial development of Iranian cities in the last few decades has brought adverse social, economic, and physical effects and consequences. The exorbitant costs of city transportation and services, energy waste, waste of material, and social capital in the city are among the most important problems of cities in the discussion of unfavorable development of physical space and low density of cities. The current research aims to investigate the phenomenon of urban sprawl and measure the amount of sprawl in Sari city. This research is descriptive-analytical in terms of purpose and practice in applying the results. Also, in terms of the type of method, it has a quantitative methodology of the factor analysis type. The research results showed that 16 effective indicators in urban sprawl in Sari city could be categorized into six factors: density, accessibility, net density, irregularity of built areas, activity space, and construction parts. Also, the results of the investigation of these factors and the overall dispersion index in the regions of Sari city showed that 176.60 hectares of the area and 18124 people of the population of Sari city are in the very low dispersion area, as well as 598.31 hectares of the area and 74540 The population of Sari city is located in a very scattered area.

    Keywords: Sprawl, Density, urban expansion, factor analysis, Sari
  • Narmin Nadiran, Abdolhamid Ghanbaran Pages 205-227
    Nowadays, the rapid increase of cities’ population and the lack of balanced development of urban services, reduces the level of citizens' use of urban facilities and services. Regarding the importance of health in the society, measuring the potential accessibility to the health care services at the level of hospitals is the subject of this study. To measure the accessibility, three methods of 2-Step Floating Catchment Area (2SFCA), Enhanced 2-Step Floating Catchment Area (E2SFCA) and 3-Step Floating Catchment Area (3SFCA) have been implemented in two time periods of 2006 and 2016. The basis of these first two methods are supply and demand while in the third one, the competition between the suppliers is also taken into account. The results revealed the inequality in accessibility of both urban blocks and neighborhoods to the hospital services for two sections of study which are 2006 and 2016. On the other hand, the accessibilities were improved from 2006 to 2016 by all of the three methods’ results. There is also expected differences between the results of three methods, as the results of 3SFCA method shows the lowest accessibility in compare with the two other methods.The results of this research shows that despite of the improvement of hospital capacities in the city during ten years of study, inequality is observable across the urban blocks and neighborhoods. The strategy for reducing these inequalities and improving the spatial justice is to increase the number of hospitals or to enhance the street network in areas of poor accessibility.
    Keywords: Accessibility, Floating Catchment Area, Zanjan, Hospital, GIS
  • Reza Ghaderi *, Mohammad Rasuli, Ahmad Mamsharifi, Mozhgan Sheikhi Nasab Pages 229-248

    Although the dilapidated and historical textures of the city were once the beating heart and the flourishing factor of the urban system, but with the isolationof these textures, the wholecity has suffered harmful effects and has become one of the biggest challenges of the city.Have been.The worn-out textures of the city can produce harmful and irreversibly severe effects.To this end, it is necessary to look at the importance / performanceof regeneration policies while looking at the regeneration of worn-out tissues, in order to identify the best programs for regenerationwhile identifying the performance gap.Based on the descriptive-analytical method,the present study has tried to analyze 40 indicators obtained based on theoretical foundations and field studies using MICMAC and ScenarioWizard software to position Indicators and their effects on each other, key factors and possible scenarios of regeneration should be identified. Also, the importance / performance of factors affecting regeneration should be analyzed using IPA model.It is necessary to explain, since the research was expert-centered, the sample was selected basedon the purposeful method(snowball)to 20 people.The resultsof the research show that the pattern of regeneration of worn-out tissues of Urmia in Mikmak environment has followeda linear trend, which indicates the instability of the regeneration situation and possible regeneration situations in the futureof this city indicate the possibility of unfavorable scenarios.Because the importanceand performance of important factors in regeneration basedon the findingsof the IPA model have showna great difference and less attention has been paid to the main factors of regeneration of worn tissues in practice.

    Keywords: Reconstruction of worn tissues, Urmia city, Futurism, IPA Model