فهرست مطالب

فصلنامه یافته
سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 93، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه فولادی، علی فرهادی*، کورش گودرزی صفحات 1-11
    مقدمه

    کودک آزاری و بی توجهی نسبت به کودکان در دنیا یکی از مشکلاتی است که پیامدهای منفی زیادی بر کیفیت زندگی کودکان بجا می گذارد. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی آموزش گروهی شناختی -رفتاری روی مادران کودک آزار و کیفیت زندگی کودکان بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع مداخله ای با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان پیش دبستانی در مهد کودک های شهر خرم آباد بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تعداد 23 کودک که نمره آزار را کسب نمودند به همراه مادرانشان در دو گروه آزمایشی (10 نفر) و گروه کنترل (13 نفر) بصورت تصادفی قرار گرفتند. مادران گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش های شناختی-رفتاری را دریافت نمودند. ابزارهای استفاده شده شامل مقیاس کودک آزاری محمدخانی (1390) و کیفیت زندگی کودکان فکس (1378) بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی، آزمون خی دو، آزمون U من ویتنی استفاده شد و با نسخه 22 نرم افزار SPSS تحلیل گردید.

    یافته ها

    تحلیل نتایج نشان داد که آموزش گروهی شناختی-رفتاری تاثیر معنی داری در کاهش کودک آزاری مادران داشته است (05/0>P) و همچنین تاثیر مثبتی در ارزیابی کیفیت زندگی کودکان از دیدگاه مادران آنها داشت (05/0>P).

    بحث و نتیجه گیری

    در مجموع، نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که آموزش گروهی شناختی-رفتاری منجر به کاهش کودک آزاری از سوی مادران و بهبود کیفیت زندگی کودکان پیش دبستانی می شود.

    کلیدواژگان: کودک آزاری، آموزش شناختی-رفتاری، کیفیت زندگی، کودکان پیش دبستانی
  • سمیه بهرامی، بهروز عبدلی*، علیرضا فارسی، مهین عقدایی صفحات 12-23
    مقدمه

    تحقیقات اثربخشی توهم بینایی بزرگ و تمرکز توجه بیرونی را بر یادگیری حرکتی در افراد مبتدی نشان داده است. با این حال، شواهد پژوهشی در مورد اثر ترکیبی این متغیرها وجود ندارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر ترکیبی توهم بینایی بزرگ و تمرکز بیرونی بر یادگیری مهارت پرتاب دارت در افراد مبتدی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 40 شرکت کننده مبتدی 18 تا 40 سال به طور داوطلبانه شرکت کرده و به طور تصادفی در 4 گروه توهم بینایی بزرگ، تمرکز توجه بیرونی، ترکیبی و گروه کنترل قرار گرفتند. تحقیق شامل پیش آزمون، مرحله تمرین، پس آزمون و آزمون یادداری بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس یک طرفه و تحلیل واریانس اندازه های تکراری و نرم افزار SPSS نسخه 20  تحت سطح معناداری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل واریانس برای اکتساب عملکرد پرتاب دارت نشان داد که هر سه اثر مرحله، گروه و متقابل معنی دار می باشد (05/0≥ P). دقت عملکرد در همه گروه ها از پیش آزمون تا پس آزمون افزایش یافت. در پس آزمون و یادداری دقت عملکرد گروه های آزمایشی نسبت به گروه کنترل بیشتر بود، اما تفاوت معنی داری بین آن ها وجود نداشت  (05/0<P).

    بحث و نتیجه گیری

    استفاده از دستورالعمل های تمرکز بیرونی و دستکاری هایی که فرآیندهای ادراکی موثرتر را تقویت می کند، ممکن است به عملکرد و یادگیری بهینه منجر شود. یافته های مطالعه حاضر پیشنهاد می کند که ترکیب توهم بینایی بزرگ و تمرکز توجه بیرونی می تواند به طور مستقل یادگیری حرکتی را بهبود بخشد، اما ترکیب این دستکاری ها مزایای افزایشی ندارد.

    کلیدواژگان: نظریه اپتیمال، توهم ابینگهاوس، دستورالعمل توجهی، یادگیری حرکتی، توهم بینایی
  • هادی حیاتی*، جواد خلیلی فرد صفحات 24-33
    مقدمه

    نسخه نویسی مطابق با استانداردها باعث افزایش اثربخشی درمان و مدیریت بهینه منابع مالی از جمله کاهش هزینه های ناشی از کسورات بیمه ها می گردد. بنابراین کاهش کسورات نسخ دارویی برای اداره کردن داروخانه، نه تنها لازم، بلکه ضروری به نظر میرسد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تحلیل نسخ دارویی و کسورات بیمه ای داروخانه دولتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام گردید.

    مواد و روش ها

     این پژوهش یک مطالعه مقطعی گذشتهنگر است که شامل بررسی تمامی نسخ بیمه های تامین اجتماعی و نیروهای مسلح می باشد. اطلاعات مورد نظر از طریق چک لیست جمعآوری گردید. سپس داده ها با نرم افزار 22 SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که بیشترین تعداد نسخ تجویزی مربوط به پزشکان عمومی می باشند و در ارتباط با کسورات ریالی این دو بیمه، بیشترین میزان ریالی ماهانه بیمه نیروهای مسلح مربوط به تعدیل قیمتی و درخواستی کمتر (1700606 ریال) و در ارتباط با بیمه تامین اجتماعی بیشترین میزان کسورات مربوط به کد نظام پزشکی اشتباه (4617125 ریال) بود.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل میتوان نتیجه گرفت که مهمترین علت کسورات مربوط به خطای انسانی بود از این رو برای کاهش دادن کسورات نسخه ها ابتدا باید هماهنگی بیشتری بین بیمه ها و داروخانه ها جهت اموری از قبیل مشخص کردن موارد تحت پوشش بیمه و آیین نامه ها صورت گیرد و همچنین نظارت و آموزش به روز افراد درباره صحیح وارد کردن اطلاعات نسخ مبتنی بر استانداردها و آیین نامه ها انجام شود.

    کلیدواژگان: نسخ دارویی، کسورات، تامین اجتماعی، نیروهای مسلح، داروخانه دولتی
  • الهه رحمتی*، نسرین شعربافچی زاده، گلرخ عتیقه چیان، بابک عبدالکریمی صفحات 34-44
    مقدمه

    شیوع و همه گیری کووید-19 به عنوان یک بیماری نوپدید، بسیاری از دستاوردهای سلامت را به چالش طلبید. در بیمارستان ها به عنوان محور فعالیت های مدیریت بحران، تدوین برنامه آمادگی بحران بسیار حیاتی است. در این مطالعه به ارزیابی آمادگی پاسخ بیمارستان های شهر خرم آباد در بحران کووید-19 پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک پژوهش توصیفی کاربردی بوده که به صورت مقطعی در تابستان سال 1400 در دو مرحله انجام گرفت.در مرحله اول وضعیت 3 بیمارستان دانشگاهی خرم آباد بر اساس چک لیست WHO-EMRO ارزیابی آمادگی پاسخ بیمارستان برای مقابله با بیماری کووید انجام شد. داده ها پس از ثبت در Excel، تحلیل شدند. بر اساس نتایج به دست آمده، نقاط ضعف هر بیمارستان استخراج و از طریق پانل مدیریتی و مصاحبه های انفرادی بررسی و در نهایت راهکارهای اجرایی ارایه شدند.

    یافته ها

     بیمارستان"الف" از نظر حیطه های منابع انسانی، شناسایی سریع و کنترل عفونت دارای آمادگی نسبی بوده؛ بیمارستان "ب" در حیطه های تداوم ارایه خدمات ، شناسایی سریع، ایزولاسیون و مدیریت بیماران آمادگی نسبی داشت؛ بیمارستان "ج" نیز در حیطه های اطلاعات، منابع انسانی، شناسایی سریع و کنترل عفونت آمادگی نسبی داشت؛ در سایر حیطه ها دارای آمادگی کامل بودند. دو بیمارستان "ب و ج" در سطح آمادگی کامل و بیمارستان "الف" در مرز آمادگی کامل و میزان آمادگی کلی با 81 درصد، در سطح مطلوب برآورد شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به آمادگی مطلوب بیمارستان های شهر خرم آباد در مقابله با بحران اپیدمی کووید-19، بایستی برای مواجهه با بحران های آینده به آموزش و تخصیص نیروی انسانی کافی، تخصیص بودجه به برنامه های آمادگی بحران، طراحی زنجیره تامین استاندارد و ارزیابی برنامه های مدیریت بحران توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: آمادگی، بیمارستان، بلایا، همه گیری، کووید-19
  • کتایون بختیار، زینب مرادیان هفت چشمه، رسول محمدی، فتانه گودرزی، فاطمه بستامی* صفحات 45-58
    مقدمه

    سرطان پستان  از مرگ و میر بالایی برخوردار است. با خودآزمایی پستان موفقیت درمان و بقای عمر افزایش می یابد. این مطالعه با هدف بررسی میزان آگاهی و عملکرد زنان یایسه شهر خرم آباد در مورد خودآزمایی پستان انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود که در سال1399 بر روی 333 زن یایسه مراجعه کننده به پایگاه های سلامت شهر خرم آباد با استفاده از نمونه گیری خوشه ای انجام گردید. پرسشنامه حاوی مشخصات دموگرافیک و متغیرهای آگاهی و عملکرد خود آزمایی پستان بود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار  SPSS نسخه 22 و آزمون های آماری همبستگی اسپیرمن، مجذور کای و دقیق فیشر انجام شد.

    یافته ها

    در این مطالعه میانگین سن افراد 13/8±13/55 بود. 55 درصد زنان دارای آگاهی متوسط و 8/43 درصد آنها عملکرد متوسطی داشتند. رایج ترین منبع کسب اطلاعات از طریق کارکنان مراکز بهداشتی بود (9/ 52 درصد). بین آگاهی با عملکرد افراد در رابطه با خودآزمایی پستان همبستگی مستقیم و معناداری وجود داشت (001/0< P و 530/0= r). بین آگاهی و عملکرد با مراجعه به پزشک و سابقه شرکت در کلاس، ارتباط آماری معناداری وجود داشت (05/0< P). همچنین بین عملکرد با وضعیت تاهل ارتباط آماری معناداری وجود داشت (05/0< P).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به ارتباط معنادار متغیرهای آگاهی و عملکرد با رفتارهایی مانند شرکت در کلاس ها و مراجعه به پزشک، طراحی برنامه های آموزشی به منظور ترغیب زنان یایسه برای انجام خودآزمایی پستان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: خودآزمایی پستان، خرم آباد، یائسگی، آگاهی، عملکرد
  • جواد قاسمیان یادگاری، حمیدرضا محمدی*، گلسا حیدری، احمد آدینه، کورش قنادی، علی غفاریان بهرمان، مهرنوش محمدیان، امیرمحمد دستجردی، زهرا صارمی صفحات 59-71
    مقدمه

    ریفامپین، یکی از داروهای رایج جهت درمان بیماری سل مورد استفاده قرار می گیرد و یک عامل توکسیک قوی برای کبد به شمار می رود. هدف از این مطالعه بررسی اثرات تجویز عصاره دارچین در سمیت کبدی ناشی از داروی ریفامپین در موش صحرایی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی 60 رت نر از نژاد ویستار در 6 گروه  به صورت تصادفی قرار گرفت. آسیب کبدی و القا استرس اکسیداتیو با تجویز  mg/kg/day80 ریفامپین ایجاد شد. دوزهای مختلف عصاره  دارچین (50 ، 100  و 200 میلی گرم بر کیلوگرم) در سه گروه آزمایشی به صورت ‏گاواژ روزانه به موش های بیمار تجویز شد. آسیب کبدی ناشی از ریفامپین با بررسی فاکتور های بیوشیمیایی سرمی و همچنین میزان گونه های فعال اکسیژن، گلوتاتیون، ظرفیت آنتی اکسیدانی، پراکسیداسیون لیپیدی و تغییرات هیستوپاتولوژیک در بافت کبد مورد ارزیابی قرارگرفت. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Prism نسخه 6 و آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی انجام شد.

    یافته ها

    تجویز داروی ریفامپین به میزان mg/kg 80 برای مدت 21 روز متوالی باعث ایجاد آسیب کبدی گردید (05/0> P). از سوی دیگر تجویز دوزهای مختلف عصاره دارچین، توانست به طور معنی داری آسیب های کبدی ‏ناشی از مصرف ریفامپین را بهبود بخشید (05/0> P).

    بحث و نتیجه گیری

    طبق نتایج این مطالعه، عصاره دارچین با خواص آنتی اکسیدانی، کبد را در برابر آسیب اکسیداتیو ناشی از ریفامپین محافظت می کند. که این اثرات بهبود دهندگی، به صورت کاهش مارکرهای آسیب کبدی در سرم، ‏کاهش مارکرهای استرس اکسیداتیو و بهبود آسیب بافتی کبد نمایان گردید.

    کلیدواژگان: عصاره دارچین، سمیت کبدی، ریفامپین، استرس اکسیداتیو
  • میثم بهزادی فر، سعید شهابی، احد بختیاری، صمد آذری، سید جعفر احسان زاده، مسعود بهزادی فر* صفحات 72-80

    مقدمه:

      مراقبت های اولیه سلامت (Primary health care (PHC)) می تواند بهترین روش تامین و ارایه مراقبت های بهداشتی برای همه افراد بوده و کارآمدترین و موثرترین راه برای دستیابی و ارتقاء سطح سلامت در هر جامعه ای باشد. عدم توجه به PHC و خدمات بهداشتی بی کیفیت می تواند سبب از افزایش بیماری های مختلف و مرگ و میر در هر جامعه ای شده و باعث خسارت های اقتصادی زیادی برای هر کشوری گردد. به صورت جدی PHC در ایران بعد از انقلاب مورد توجه جدی قرار گرفت. شبکه مراقبت های بهداشتی در سراسر کشور ایجاد گردید. با توسعه PHC در جمهوری اسلامی ایران، علل مرگ و میر کمتر شده و فوت ناشی از بیماری های واگیردار و مشکلات بارداری و زایمان در ایران کاهش یافته است. با وجود دستاوردهای گسترده ناشی از وجود PHC در ایران، اما در سال های اخیر توجه کافی به بازسازی و تقدیت آن نشده است. نبود منابع مالی کافی، عدم اجرای پزشک خانواده در شهرها و اشکالات اجرایی در پزشک خانواده، کمبود نیروی انسانی، عدم توجه به آموزش دانشجویان در بخش بهداشت و نداشتن علاقه آنها به یادگیری فعالیت های این حوزه، مشکلات ساختاری و اداری برخی چالش های موجود می باشد. سیاست گذاران در ایران برای ارتقاء شاخص های سلامت، کاهش ورودی بیماران به بیمارستان ها، و استفاده مناسب تر منابع محدود مالی نیازمند سرمایه گذاری بیشتر در PHC هستند و با توجه به زیرساخت های خوبی که در این بخش وجود دارد، به نظر می رسد توجه بیشتر به تقویت این شبکه می تواند نقش مهمی در کاهش هزینه های خانوارها داشته و جایگاه پزشک خانواده و کارکردهای آن نیز به درستی در جامعه اجرا گردد.

    کلیدواژگان: مراقبت های اولیه سلامت، ایران، سیاست گذاری سلامت
  • افشین مقدسی* صفحات 81-91
    مقدمه

    بیماری مالتیپل اسکلروزیس (MS)، یک الگوی نامتقارن را در قدرت عضلات دو طرف بدن ایجاد می کند. تا کنون، اطلاعاتی در خصوص میزان نامتقارنی در قدرت عضلات زانو در بین زنان ایرانی مبتلا به MS وجود ندارد. هدف از این مطالعه بررسی میزان نامتقارنی دوجانبه در قدرت ایزومتریک عضلات فلکسور و اکستنسور زانو در زنان ایرانی مبتلا به MS بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع علی - مقایسه ای است. از بین 93 بیمار مبتلا به MS تعداد 27 زن در دامنه سنی 20 تا 50 سال و با نمره مقیاس ناتوانی گسترش یافته (EDSS) کمتر از 4 به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. انقباض ایزومتریک اختیاری حداکثر (MVIC) عضلات فلکسور و اکستنسور زانو در دو زاویه 20 و 70 درجه با استفاده از دستگاه دینامومتر ایزوکنتیک اندازه گیری شد. نمره نامتقارنی در قدرت عضلانی نیز بر حسب درصد نسبت بین اوج گشتاور قدرت ایزومتریک عضلات پای ضعیف بر پای قوی محاسبه شد. داده ها با استفاده از آزمون تی همبسته در سطح اطمینان 95% تجزیه و تحیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تفاوت معناداری در MVIC عضلات اکستنسور و فلکسور زانوی پای قوی نسبت به پای ضعیف در زاویه 20 درجه و 70 درجه در نمونه های آماری مطالعه حاضر مشاهده شد (001/0=P). همچنین در رابطه با نامتقارنی در قدرت، نتایج بیان گر آن بود که بیشترین درصد میزان نامتقارنی دوجانبه بین پای قوی و ضعیف، در قدرت عضلات اکستنسور زانو و در زاویه 20 درجه با 2/31 درصد و کمترین درصد میزان نامتقارنی دوجانبه مربوط به عضلات فلکسور زانو در زاویه 70 درجه با 1/16 درصد مشاهده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان نامتقارنی دوجانبه در قدرت عضلات فلکسور و اکستنسور زانوی پای قوی و ضعیف در بین زنان ایرانی مبتلا به MS با EDSS کمتر از 4، حدود 16 تا 31 درصد می باشد.

    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، نامتقارنی، قدرت عضلانی
|
  • Fatameh Foladi, Ali Farhadi*, Kourosh Goodarzi Pages 1-11
    Background

    Child abuse and neglect are global problems with negative outcomes in the quality of life among children. This study aimed to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral group training on child-abuser mothers and the quality of life of children.

    Materials and Methods

    This interventional study was conducted based on a pretest-posttest design and a control group. The statistical population of this study included all preschool children in kindergartens in Khorramabad, Iran. Using the cluster sampling method, 23 children who gained the abuse score were selected, along with their mothers were selected and randomly divided into an experimental (n=10) and a control (n=13) group. The mothers in the experimental group received cognitive-behavioral training for eight 90-minute sessions. The tools used to collect data consisted of the Child Abuse Scale (Mohammadkhani, 2011) and the Quality of Life Questionnaire (Fakkes, 2000). The gathered data were analyzed in SPSS software (version 22) using descriptive statistics, the Chi-square test, and the Mann-Whitney U test at a significance level of <0.05.

    Results

    The data analysis of this study showed that group cognitive-behavioral training had a significant effect on the reduction of all dimensions of mother’s child abuse (P<0.05) and a positive effect on evaluating the quality of life of children from their mother's point of view (P<0.05).

    Conclusion

    In general, the results of the study indicated that cognitive-behavioral training was effective in reducing mothers’ child abuse and improvement of the quality of life of preschool children.

    Keywords: Child abuse, Cognitive-behavioral training, Quality of life, Preschool children
  • Somayeh Bahrami, Behrouz Abdoli*, Alireza Farsi, Mahin Aghdaei Pages 12-23
    Background

    Although studies has shown the effectiveness of large visual illusion and external focus of attention on motor learning in novices, there is no research evidence about the combined effect of these variables. This study aimed to investigate the combined effect of large visual illusion and external focus of attention on learning dart throwing skill in novices.

    Materials and Methods

    In the present study, 40 novice participants aged 18-40 voluntarily participated and were randomly divided into four groups; large visual illusion, external focus of attention, combined, and control group. The study consisted of a pre-test, practice phase, post-test, and retention test. Data analysis was performed by repeated measures analysis of variance in SPSS software version 20 (P≤0.05).

    Results

    The results of the analysis of the variance test for the acquisition of dart throwing performance showed that all three effects of stage, group, and interaction were significant (P≤0.05). Accuracy increased in all groups, from pre-test to post-test. In the post-test and retention test, the experimental groups were more accurate than the control group; however, no significant difference was observed between them (P>0.05).

    Conclusion

    External focus instructions and manipulations that enhance more perceptual processes may lead to optimal performance and learning. The findings of the present study suggest that although combining large visual illusion and external focus can independently improve motor learning, the combination of these manipulations has no additive benefits.

    Keywords: Ebbinghaus illusion, Ettentional instruction, Motor learning, Optimal theory, Visual illusion
  • Hadi Hayati*, Javad Khalilifard Pages 24-33
    Background

    Standards-based prescribing can increase the effectiveness of treatment and the optimal management of financial resources, including reducing the costs of insurance deductions. Therefore, reducing insurance deductions is necessary for pharmacy management. So, this study aimed to analysis the prescriptions and insurance deductions of the governmental pharmacy of Lorestan University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    This study is a retrospective cross-sectional study that includes a review of all prescriptions of the Social Security and the Armed Forces insurances. The information was collected through the checklist. Then, they were statistically analyzed by SPSS22 and excel software’s.

    Results

    The results showed that the highest number of prescriptions is related to general practitioners and the highest monetary amounts of the monthly deductions related to the Armed Forces Insurance is “price adjustment and low demand” (1700606 Rials) and the highest monetary amounts of the deductions in connection with the Social Security Insurance is “wrong code of the medical system (4617125 Rials).

    Conclusion

    Based on the results, it can be concluded that the most important causes of the deductions are related to human errors. Hence to reduce the deductions, first be more coordination’s between the insurances and pharmacies for covered items and the regulations second monitoring and up-to-date training of individuals on the correct entry of information based on the standards and regulations.

    Keywords: Drug prescriptions, Insurance deductions, Governmental pharmacy
  • Elahe Rahmati, Nasrin Sharbafchizadeh, Golrokh Atighechian, Babak Abdolkarimi * Pages 34-44
    Background

     The spread and epidemic of COVID-19, as a new disease, challenged many health achievements. In hospitals, as the center of crisis management activities, it is very important to develop a crisis preparedness plan. In this study, the response-readiness of Khorram Abad hospitals in the crisis of COVID-19 was discussed.

    Materials and Methods

     This study is a descriptive and applied research that was conducted cross-sectionally in the summer of 1400 in two stages. In the first stage, the condition of 3 Khorram Abad University Hospitals was based on a checklist WHO-EMRO evaluation of the hospital's response readiness to deal with the covid disease was done. The data were analyzed after being recorded in Excel. Based on the obtained results, the weak points of each hospital were extracted and examined through the management panel and individual interviews, and finally implementation solutions were presented.

    Results

     Hospital "A" is relatively prepared in terms of human resources, rapid identification and infection control; Hospital "B" was relatively prepared in the fields of continuity of services, rapid identification, isolation and management of patients; Hospital "C" was also relatively prepared in the fields of information, human resources, rapid identification and infection control; They were fully prepared in other areas. Two hospitals "B and C" are at the level of full readiness and hospital "A" is at the border of full readiness and the overall level of readiness with 81% was estimated at the optimal level.

    Conclusion

     Considering the optimal preparation of Khorram Abad hospitals in dealing with the crisis of the COVID-19 epidemic, it is necessary to train and allocate sufficient manpower to face future crises, and allocate budget to the program. Crisis preparedness, standard supply chain design and evaluation of crisis management programs should be given more attention.

    Keywords: COVID-19, Disasters, Epidemic, Hospital, Preparedness
  • Katayoun Bakhtiar, Zeinab Moradian Haft Cheshmeh, Rasool Mohammadi, Fataneh Goodarzi, Fatemeh Bastami* Pages 45-58
    Background

    Due to usually late diagnoses, breast cancer is accompanied by a high mortality rate. Breast self-examination increases the success of treatment and survival rates. This study aimed to evaluate the knowledge and practice of postmenopausal women residing in Khorramabad, Iran, about breast self-examination.

    Materials and Methods

    The present descriptive-analytical study was performed on 333 postmenopausal women referring to health centers in Khorramabad in 2019. The participants were selected using cluster sampling. The required data were collected using a questionnaire containing items on demographic characteristics as well as variables of knowledge and practice of breast self-examination. Data analysis was performed in SPSS software version 22 using the Spearman correlation coefficient, the Chi-square test, and Fisher's exact test.

    Results

    The mean age of the subjects was 55.13±8.13. It was found that 55% of women had moderate knowledge and 43.8% had a moderate performance. The most common source of information was through health center staff (52.9%). Knowledge and performance showed a direct and significant correlation with breast self-examination (r=0.530, P<0.001). There was a statistically significant relationship between knowledge and performance on the one hand, and visiting a doctor and having a history of attending classes on the other (P<0.05). There was also a statistically significant relationship between performance and marital status (P<0.05).

    Conclusion

    Due to the significant relationship between knowledge and performance variables and behaviors such as attending classes and visiting doctors, it is recommended to design educational programs to encourage postmenopausal women to perform breast self-examination.

    Keywords: Breast self-examination, Khorramabad, Knowledge, Menopause, Performance
  • Javad Ghasemian Yadegari, Hamidreza Mohammadi*, Golsa Haidari, Ahmad Adineh, Koroush Ghanadi, Mehrnoosh Mohammadian, AmirMohammad Dastjerdi, Zahra Saremi Pages 59-71
    Introduction

    Rifampin is one of the common drugs used to treat tuberculosis and is considered a strong toxic agent for the liver. The aim of this study is to investigate the effects of cinnamon extract administration on rifampin-induced hepatotoxicity in rats.

    Materials and methods

    In this experimental study, 60 male Wistar rats were randomly divided into 6 groups. Liver damage and induction of oxidative stress were caused by administration of 80 mg/kg/day rifampin. Different doses of cinnamon extract (50, 100 and 200 mg/kg) were administered to sick mice by daily gavage in three experimental groups. Liver damage caused by rifampin was evaluated by examining serum biochemical factors as well as the amount of reactive oxygen species, glutathione, antioxidant capacity, lipid peroxidation and histopathological changes in liver tissue. Data analysis was done using Prism version 6 software and one-way analysis of variance and Tukey's post hoc test.

    Results

    The administration of rifampin at the rate of 80 mg/kg for 21 consecutive days caused liver damage (P<0.05). On the other hand, administration of different doses of cinnamon extract could significantly improve the liver damage caused by rifampin consumption (P<0.05)

    Discussion and conclusion

    According to the results of this study, cinnamon extract with antioxidant properties protects the liver against oxidative damage caused by rifampin. These healing effects were shown in the form of reduction of liver damage markers in serum, reduction of oxidative stress markers and improvement of liver tissue damage.

    Keywords: Cinnamon extract, Hepatotoxicity, Rifampin, Oxidative stress
  • Meysam Behzadifar, Saeed Shahabi, Ahad Bakhtiari, Samad Azari, Seyed Jafar Ehsanzadeh, Masoud Behzadifar* Pages 72-80
    Background

    Primary healthcare (PHC) is the best method to provide primary healthcare for the people, and is the most efficient and effective way to achieve and improve a high level of health in any society. Failure to pay attention to PHC and low-quality health services can lead to an increase in various diseases, and consequently a higher number of death toll in any society, which would cause economic damages. PHC in Iran received a lot of attention after the revolution in 1979. In PHC, a healthcare network was established throughout the country. With the development of PHC in the Islamic Republic of Iran, the causes of death have decreased, and the death due to infectious diseases, pregnancy, and childbirth problems have also decreased. Despite the vast achievements of PHC in Iran, in recent years, enough attention has not been paid to its reconstruction and consecration. Lack of sufficient financial resources, non-implementation of family doctors in cities and executive problems in family doctors, lack of human resources, lack of attention to the education of students in the health sector, their lack of students’ interest in learning the activities of this field, and structural and administrative problems are some of the existing challenges. Results of the present study suggest that policymakers in Iran need to invest more in PHC in order to improve health indicators, reduce patient admissions to hospitals, and make more appropriate use of limited financial resources. Using the infrastructure that already exists in this sector and strengthening the network of PHC play an important role in reducing household expenses; also, the position of the family doctor and its functions can be properly implemented in the society.

    Keywords: Primary healthcare, Iran, Health policy
  • Afshin Moghadasi* Pages 81-91
    Background

    Multiple sclerosis (MS) causes an asymmetric pattern in the strength of the muscles on both sides of the body. So far, the amount of asymmetry in the isometric strength of knee muscles in Iranian women with MS has not been studied. Therefore, this study aimed to investigate the extent of bilateral asymmetry in the isometric strength of knee flexor and extensor muscles in Iranian women with MS.

    Materials and Methods

    This is a causal-comparative study. From 93 MS patients, 27 females (20-50 years with an expanded disability status scale of less than 4) were selected as the statistical sample. Maximal voluntary isometric contraction (MVIC) of the knee flexor and extensor muscles was measured at the angles of 20 and 70 degrees using a Biodex isokinetic dynamometer. The asymmetric score in muscle strength was also calculated as a percentage of the ratio between the peak torque isometric strength in the muscles of the weak leg to the strong one. The data were analyzed using the correlated t-test at the 95% confidence level.

    Results

    The results showed a significant difference in MVIC of the knee extensor and flexor muscles between the strong and the weak leg at the angles of 20 and 70 degrees in the statistical sample of the present study (P=0.001). Additionally, in terms of asymmetry in strength, the results showed that the highest percentage of bilateral asymmetry between strong and weak legs was in the strength of knee extensor muscle at the angle of 20 degrees (31.2%), and the lowest percentage was in knee flexor muscles at 70 degrees (16.1%).

    Conclusion

    The results of this study showed that the asymmetric rate in the strength of flexor and extensor muscles of the strong and weak leg is about 16% to 31% in Iranian women with MS with an expanded disability status scale of less than 4.

    Keywords: Asymmetry, Multiple sclerosis, Muscle strength