فهرست مطالب

مجله اطلاع رسانی پزشکی نوین
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خلیل کیمیافر، معصومه سرباز، اعظم زنگنه*، نفیسه جمال، محمدرضا اعتصامی راد صفحات 100-113
    هدف

    سیستم های اطلاعاتی بیش از 3 دهه در سازمان های مراقبت های بهداشتی مورد استفاده قرار گرفته اند، اما موارد موفقیت آمیز این سیستم ها معمولا کم است، این موضوع به خصوص در مراکز مراقبت سلامت، جایی که سلامت انسان ها در میان است، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف پژوهش حاضر تعیین عامل های موفقیت و شکست سامانه بهداشتی سیب در مراکز مراقبت سلامت تربت حیدریه از دیدگاه کاربران این سیستم است.

    روش ها

     این مطالعه نوعی مطالعه توصیفی تحلیلی بود که در سال 1396 انجام شد و جامعه پژوهش تمام کاربران سامانه سیب مراکز و پایگاه های مراقبت سلامت در شهرستان تربت حیدریه بودند. نمونه گیری از بین آن ها به روش تصادفی در دسترس انجام گرفت (100 نفر). داده های مطالعه حاضر با مراجعه حضوری پژوهشگر به پایگاه ها و مراکز بهداشتی و ارایه پرسش نامه به کاربران سامانه سیب تکمیل شد. داده های مطالعه پس از جمع آوری و کنترل نهایی با نرم افزار SPSS نسخه 18 و ازطریق آمار توصیفی تحلیل شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد بیشترین میانگین نمره عامل های موفقیت سامانه سیب از دید کاربران به ترتیب مربوط به عامل های اقتصادی (1/25±2/98)، عامل های سیاسی (0/91±2/97) و عامل های اخلاقی (0/91±2/91) بود و همچنین کمترین میانگین مربوط به عامل های فرهنگی (0/61±2/43) ، عامل های سازمانی (0/57±2/52) و عامل های آموزشی (0/68±2/59) بود.

    نتیجه گیری

     کاربران در این مطالعه مهم ترین عامل موفقیت سامانه را توجه به عامل های اقتصادی و هزینه اثربخش بودن سامانه می دانستند و در عین حال یافته ها نشان می دهد که توجه به سیاست گذاری های صحیح برای پیاده سازی و به کارگیری این گونه سامانه ها از دیدگاه آن ها اهمیت ویژه ای دارد.

    کلیدواژگان: موفقیت، شکست، سامانه یکپارچه بهداشتی (سیب)، کاربر
  • شهره سیدحسینی، ساره ابراهیمی دواسی، فاطمه نجفی شرج آباد، زهرا خسروی، عبدالرسول خسروی* صفحات 114-125
    هدف

    آموزش مهارت های اطلاع یابی سلامت به زنان باردار به ارتقای آگاهی های بهداشتی آنان و توانایی آنان در رفتارهای خودمراقبتی و پیشگیرانه بهداشتی منجر خواهد شد. این پژوهش با هدف تعیین رفتار اطلاع یابی سلامت زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر بوشهر انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع کاربردی و با روش پیمایشی از نوع توصیفی تحلیلی است. نمونه های پژوهش شامل 306 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر بوشهر در سال 1399 است که به صورت نمونه گیری طبقه بندی تصادفی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه استاندارد رفتار اطلاع یابی سلامت گردآوری شده، و ازطریق نرم افزار SPSS نسخه 24 و آزمون های کای اسکویر و فیشر تحلیل شدند.

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان داد 25 درصد زنان باردار رفتار اطلاع یابی مطلوب و 75 درصد رفتار اطلاع یابی نا مطلوب داشتند. طبق یافته ها بین سطح تحصیلات زنان باردار با رفتار اطلاع یابی سلامت آنان ارتباط معنی ‎دار آماری وجود دارد (P=0/04). همچنین رفتار اطلاع یابی نامطلوب در زنانی که هیچ سابقه ای از سقط نداشتند 72/1 درصد و در زنان با تجربه یک سقط قبلی 77 درصد و در زنان با سابقه بیش از یک سقط 93/3 درصد به دست آمد (0/039= P).

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد بیشتر زنان باردار مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر بوشهر رفتار اطلاع یابی نامطلوب داشتند. ازآنجا که رفتار اطلاع یابی نامطلوب باعث دست یابی به اطلاعات نادرست و یا عدم دست یابی به اطلاعات می شود، آموزش مهارت های اطلاع یابی و به تبع آن توانمند سازی مادران باردار درزمینه جست وجوی اطلاعات سلامت، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سلامت، رفتار اطلاع یابی سلامت، زنان باردار
  • محمدجواد حسین پور* صفحات 126-139
    هدف

    به دلیل وجود حجم عظیمی از داده ها در مورد افراد مبتلا به بیماری دیابت، امکان استخراج عوامل پیش بینی بیماری دیابت توسط متخصصین با استفاده از استخراج دانش از این حجم عظیم داده، امکان پذیر نخواهد بود. علم داده کاوی به کمک روش های موثر خود با هدف کشف پیش بینی بیماری ها به این مهم دست یافته و سبب کمک به پزشکان و کادر درمان در پیش بینی و تشخیص بیماری ها شده است.

    روش ها

     پژوهش حاضر از نوع کاربردی پیمایشی در سال 1399 انجام شده است. در این پژوهش، از مجموعه داده میرشریف و همکاران استفاده شده است. در اینجا از روش مجموعه داده های اولیه برای جمع آوری داده ها استفاده شده و جامعه آماری مورد نظر شامل 105 مورد اطلاعات ثبت شده بیماران از سال 1390 تا 1393 در تحقیقی میدانی از کلینیک پزشکی تخصصی زنان در تهران است که از این میان، 80 نفر انسان سالم و 25 نفر انسان مبتلا به بیماری دیابت بارداری بودند. از نرم افزار متلب جهت تجزیه و تحلیل و بررسی نتایج استفاده شده است.

    یافته ها

     نتایج و مقایسه های انجام گرفته در این پژوهش، نشان از کارایی بالای روش پیشنهادی در پیش بینی بیماران دیابت بارداری دارد. همچنین دقت روش پیشنهادی برابر 93 درصد حاصل شد که در مقایسه با روش میرشریف و همکاران بر روی همین مجموعه داده از دقت بیشتری برخوردار بود.

    نتیجه گیری

     به دلیل اینکه سیستم پیشنهادی عملکرد مطلوبی داشته و ازلحاظ دقت در مجموعه داده مورد نظر نسبت به روش های قبلی به عدد 93/2 درصد رسیده است. پس می توان از رویکرد هوشمند و بدون نظارت، جهت تشخیص بیماری دیابت بارداری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پیش بینی دیابت بارداری، الگوریتم هوشمند، شبکه عصبی مصنوعی
  • الهام مسرت، مهستی علیزاده، زینب محمدزاده، آنا ترکمن نیا، امیر تراب میاندوآب* صفحات 140-151
    هدف

    پرتال های سازمانی در افزایش کارآمدی سازمان های مردم نهاد نقش کلیدی دارند. با توجه به اینکه آموزش به عنوان یکی از عوامل مهم می تواند بر برداشت ذهنی افراد از مفید بودن و پذیرش و استفاده از آن تاثیرگذار باشد، این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر آموزش بر پذیرش پرتال در سازمان های مردم نهاد مرتبط با سلامت بر اساس مدل پذیرش فناوری انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع کاربردی بود. جامعه آماری، کلیه کارکنان سازمان های مردم نهاد مرتبط با سلامت شهر تبریز در سال 1398 بود. از این میان 32 نفر از کارکنان با استفاده از روش تصادفی ساده به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده پرسش نامه استاندارد عوامل موثر بر پذیرش و به کارگیری فناوری بود که روایی و پایایی آن در مطالعات قبلی تایید شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی زوجی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی در نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.

    یافته ها

     میانگین سنی شرکت کنندگان در مطالعه 46 سال بود. 59/38 درصد از شرکت کنندگان دارای سطح مهارت و آشنایی متوسط با کامپیوتر و فناوری اطلاعات بودند و 68/75 درصد از آن ها نیز با پرتال آشنایی نداشتند. نتایج آزمون نشان داد میان نتایج حاصل از ارزیابی پذیرش فناوری پرتال قبل و بعد از آموزش تفاوت معناداری وجود داشت (P=0/05).

    نتیجه گیری

     یافته های مطالعه حاضر بیانگر آن است که آموزش تاثیر مثبتی در بهبود پذیرش فناوری پرتال در سازمان های مردم نهاد مرتبط با سلامت داشته است. بنابراین لازم است برنامه ریزان، تاثیر این عامل را در سیاست های خود در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: آموزش، پرتال، سازمان، فناوری
  • وحیده علیپور، حسین عظیمی*، یوسف میرزایی شیری، ناهید تنها صفحات 152-167
    هدف

    با توجه به اپیدمی کووید-19، سلامتی و کیفیت خدمات مراکز درمانی اهمیت بالایی دارد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت ارتقای کیفیت خدمات تشخیصی در شرایط پاندمی کرونا در مراکز درمانی با استفاده از مدل پاراسورامان به اجرا درآمد.

    روش ها

     پژوهش کاربردی حاضر، از نوع همبستگی توصیفی بود. جامعه آماری، مراجعه کنندگان به مراکز درمانی استان زنجان سال 1399 بود و نمونه گیری، غیراحتمالی در دسترس و حجم نمونه طبق فرمول کوکران370 نفر بود. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه استاندارد کیفیت خدمات بود و روایی آن توسط خبرگان و پایایی آن با استفاده ازمدل معادلات ساختاری وآلفای کرونباخ ارزیابی شد. ضریب پایایی کرونباخ بالاتر از 0/7 و روایی هم گرا در مدل PLS با واریانس استخراج شده بیشتر از 0/5 تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار PLS و SPSS نسخه 21 انجام شد. آزمون فرضیات و برازش مدل با مدل یابی معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات جزیی و نقشه اهمیت عملکرد انجام شد.

    یافته ها

     اختلاف زیادی بین وضعیت ادراک شده و مورد انتظار در بعد همدلی وجود دارد و شاخص محسوسات نسبت به سایر شاخص ها کیفیت مناسبی در این مراکز وجود دارد و اختلاف کمتری بین وضعیت ادراک شده و مورد انتظار وجود دارد. همچنین بیشترین ضریب متعلق به بعد تضمین و کمترین ضریب به بعد قابلیت اعتماد اختصاص داشت.

    نتیجه گیری

     در کلیه ابعاد کیفیت خدمات درمانی اختلاف معنی داری بین وضعیت موجود و مطلوب وجود داشت و میانگین انتظارات بالاتر از میانگین نمرات ادراک شده بود و مردم انتظار داشتند در شرایط پاندمی کرونا کیفیت بهتری از خدمات را در تمام ابعاد پنج گانه مدل پاراسورامان دریافت کنند.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، شکاف خدمات، خدمات درمانی، مراکز درمانی
  • فاطمه آهوز، امین گلاب پور*، عبدالحسین شکیبایی نیا صفحات 168-183
    هدف

    ساخت مدل های کمک تصمیم یار پزشکی جهت استخراج خودکار دانش از داده ها به پزشکان در تشخیص زودهنگام بیماری کمک می کند. تفسیرپذیری قوانین اسستنتاجی این مدل ها جهت درک نحوه تصمیم گیری آن ها راجع به داده ها و افزایش اعتماد به خروجی مدل، یک شاخص ضروری در تعیین کارایی آن هاست.

    روش ها

     در این پژوهش یک مطالعه گذشته نگر است جهت استخراج قوانین تشخیصی دیابت نوع 2. داده های این مطالعه، مجموعه داده عمومی پیما شامل 768 رکورد و 9 ویژگی است که در سال 1400 استخراج شد. پس از حذف گمشدگی و داده های پرت در مرحله پیش پردازش داده ها، جهت استخراج قوانین یک مدل ترکیبی پیشنهادی فازی ژنتیک با استفاده از نرم افزار متلب ارایه شد. جهت حذف پیچیدگی تنظیم عملگرهای الگوریتم ژنتیک و تسهیل اجرای مجدد مدل در کاربردهای دیگر، ساختار کروموزومی خودسازمان دهنده ای پیشنهاد شده است.

    یافته ها

     ارزیابی مدل پیشنهادی روی مجموعه داده پیما به صحت 79/05 درصد دست یافت. این صحت توسط 2 قانون فازی که هرکدام فقط شامل 2 متغیر مستقل است به دست آمده است. همچنین برای تشخیص افراد دارای دیابت و فاقد آن قانون های تشخیصی منفرد به ترتیب با صحت 70/83 و 81/48 درصد ارایه شده است. مهم ترین عوامل موثر بر ابتلا و عدم ابتلا به دیابت در این قوانین تعداد دفعات بارداری، شاخص توده بدنی، فشار خون، سابقه خانوادگی، غلظت گلوکز پلاسما و ضخامت پوست چین سه سر تعیین شدند.

    نتیجه گیری

     روش پیشنهادی در تولید مجموعه و همچنین قوانین منفرد تشخیص بیماری یا عدم بیماری با صحت و قابلیت تفسیر بسیار بالا در کاربردهای پزشکی کاملا مناسب بوده و به دلیل خودسازمانده بودن قابلیت تکرار در سایر کاربردهای دسته بندی دو کلاسی را دارد.

    کلیدواژگان: استخراج دانش، منطق فازی، انفورماتیک پزشکی، داده کاوی، دسته بندی
  • زیور صباغی نژاد*، عبدالرضا خلف کعب عمیری، احمد فخری صفحات 184-195
    هدف

    اطلاعات موجود بر روی وب، یکی از منابع کسب اطلاعات برای دانشجویان است. در این راستا، رفتار دانشجویان در کسب اطلاعات از وب به عوامل متعددی مربوط می شود. یکی از این عوامل مهارت تفکر انتقادی و تجزیه و تحلیل اطلاعات در وب است. پژوهش حاضر با هدف تبیین رفتار اطلاع یابی در وب دانشجویان و رابطه آن با تفکر انتقادی انجام شد.

    روش ها

     پژوهش حاضر توصیفی است و به روش پیمایشی در سال 1399 انجام شده است. جهت گردآوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته رفتار اطلاع یابی در وب و آزمون استاندارد تفکر انتقادی فرم ب کالیفرنیا استفاده شده است (هنجار ایرانی، آلفای0/75). اعتباریابی پرسش نامه رفتار اطلاع یابی سنجیده شد و آلفای 0/87 به دست آمد. جامعه پژوهش 230 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بودند که به روش تصادفی طبقه ای در پژوهش مشارکت داشتند. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 26 و از همبستگی، رگرسیون و آزمون های تی گروه های مستقل و آنووا استفاده شده است.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد دانشجویان کارشناسی ارشد (میانگین 3/40) نسبت به دانشجویان دکتری (میانگین 2/96) تخصصی زمان و تلاش بیشتری برای اطلاع یابی در وب صرف می کنند. میانگین نمرات تفکر انتقادی دانشجویان کارشناسی ارشد 7/54 و دکتری تخصصی 7/14 است که از حد میانگین پایین تر است و در مقایسه اختلاف معنی داری دارند (P=0/001). بین تفکر انتقادی و رفتار اطلاع یابی در وب رابطه معنی داری مشاهده شد (P=0/027). باتوجه به نتایج رگرسیون خطی، تفکر انتقادی می تواند 7/15 درصد از تغییرات رفتار اطلاع یابی در وب را تبیین کند. 

    نتیجه گیری

     تفکر انتقادی در رابطه مستقیم با رفتار اطلاع یابی در وب قرار دارد. از این رو تقویت این مهارت می تواند به دانشجویان جهت تجزیه و تحلیل بهتر اطلاعات بازیابی شده از وب، ارزشیابی مناسب آن ها و تشخیص اطلاعات معتبر از نامعتبر کمک کند.

    کلیدواژگان: تفکر، رفتار اطلاع یابی، علم اطلاعات، مهارت تفکر، تکنولوژی اطلاعات سلامت
  • فرزین باقری شیخانگفشه، وحید حاجی علیانی، جعفر حسنی* صفحات 196-207
    هدف

    کووید-19 در 31 دسامبر 2019 در شهر ووهان چین شناسایی شد و به عنوان یک بیماری همه گیر باعث ناتوانی در تنظیم هیجان و ایجاد اضطراب در بسیاری از مردم جهان شد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش راهبردهای تنظیم هیجان در سلامت روان طی همه گیری کووید-19 انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه مروری سیستماتیک است که در سال 1400 انجام شد. به منظور دست یابی به مستندات علمی مرتبط کلید واژه های COVID-19 Psychological Implications, Epidemic, Mental Health, Emotion Regulation Strategies,  در عنوان و چکیده مقالات منتشرشده در پایگاه های علمی معتبر بین المللی نظیر اسکوپوس، پابمد، گوگل اسکالر، ساینس دایرکت، اشپرینگرو آی اس آی جست وجو شد و کلیه مقالات انگلیسی مرتبط فهرست شدند. 538 مقاله منتشر شده در سال های 2020 (فوریه) و 2021 (دسامبر) در منابع معتبر الکترونیک جست جو و با بررسی متون کامل این مقالات، 23 مقاله بررسی شد.

    یافته ها

     بررسی های صورت گرفته نشان داد استفاده از راهبردهای تنظیم هیجان سازگارانه مانند ارزیابی مجدد مثبت و تمرکز مجدد بر برنامه ریزی به صورت مثبت به افزایش سلامت روان افراد منجر می شود. در مقابل، استفاده از راهبردهای تنظیم هیجان ناسازگارانه مانند فاجعه پنداری، نشخوار فکری و سرزنش دیگران به صورت منفی اضطراب، افسردگی و استرس را به همراه دارد.

    نتیجه گیری

     با توجه به نقشی که راهبردهای تنظیم هیجان در مدیریت اضطراب کووید-19 افراد ایفا می کند، لازم است مداخلاتی موثر در جهت آگاهی هرچه بیشتر مردم با اهمیت راهبردهای تنظیم هیجان در کاهش اضطراب کووید-19 انجام شود.

    کلیدواژگان: کووید-19، تنظیم هیجان، سلامت روان، مروری سیستماتیک
|
  • Khalil Kimiafar, Masoumeh Sarbaz, Azam Zanganeh*, Nafiseh Jamal, Mohammad Reza Etesami Rad Pages 100-113
    Objective

    Information systems are used in healthcare centers of Iran for more than three decades, but the successful cases of these systems are usually low. This study aims to determine the success and failure factors of the integrated health system (SIB) from the perspective of the users of this system in comprehensive health care centers of Torbat Heydariyeh, Iran.

    Methods

    This is a descriptive-analytical study that was conducted in 2017. The study population consist of all users of the SIB system in the comprehensive health care centers in Torbat Heydariyeh county. Of these, 100 were selected using random and convenience sampling methods. The data were collected by a questionnaire. The, they were analyzed in SPSS v. 18 software.

    Results

    The highest mean scores of success factors were related to economic (2.1±98.25), political (2.97±0.91) and ethical (2.91±0.91) factors, respectively, while the lowest mean scores were related to cultural (2.43±0.61), organizational (2.52±0.57) and educational factors (2.59±0.68).

    Conclusion

    The most important factor for the SIB system’s success is economic factor or cost-effectiveness. Appropriate policy making for the implementation and use of such systems is of particular importance.

    Keywords: Success, Failure, Integrated health systems (SIB), User
  • Shohreh Seyyed Hossini, Sareh Ebrahimi Davvasi, Fatemeh Najafi Sharjiabad, Zahra Khosravi, Abdolrasool Khosravi* Pages 114-125
    Objective

    Teaching health information seeking skills to pregnant women can improve their health knowledge, self-care ability, and preventive behaviors. This study aims to survey the health information seeking behaviors of pregnant women referred to health centers in Bushehr, Iran. 

    Methods

    This descriptive-analytical study with cross-sectional design was conducted in 2020 on 306 pregnant women referred to health centers in Bushehr, Iran who were selected using stratified random sampling method. Data were collected using a Health Information seeking Behavior Questionnaire and analyzed in SPSS v. 24 software using Chi-square test and Fisher’s exact test.

    Results

    The findings showed that 25% of pregnant women had favorable health information seeking behavior, and 75% had unfavorable information seeking behavior. There was a significant relationship between the educational level of pregnant women and their health information seeking behaviors (P=0.04). The rate of unfavorable information seeking behavior in women with no history of abortion was 72.1%; in women with a history of abortion, it was 77%; and in women with a history of more than one abortion was 93.3% (P=0.039).

    Conclusion

    The most of pregnant women in Bushehr has unfavorable health information seeking behaviors. Since inappropriate information-seeking behavior leads to incorrect information or lack of access to information, it is recommended to teach information seeking skills and consequently empower pregnant women to seek health information.

    Keywords: Health, Information seeking Behavior, Pregnant Women
  • Mohammadjavad Hosseinpoor* Pages 126-139
    Objective

    Due to the large amount of data for people with diabetes, it is very difficult to extract the predictors of diabetes. Data mining science can discover the predictors of diseases and help physicians and medical staff in predicting and diagnosing diseases.

    Methods

    This is an applied survey study conducted in 2020 using the dataset used by Mirsharif et al. The study population includes 105 cases with data registered from 2011 to 2014 in a specialized women’s medical center in Tehran, of which 80 were for healthy women and 25 were for women with gestational diabetes. MATLAB software was used to analyze and evaluate the results.

    Results

    The results and comparisons showed the high efficiency of the proposed method in predicting gestational diabetes. The accuracy of the proposed method was 93%, which was more accurate than the method proposed by Mirsharif et al. 

    Conclusion

    The proposed prediction method has good performance and high accuracy compared to previous methods. Therefore, this intelligent and unsupervised method can be used to predict gestational diabetes.

    Keywords: Gestational diabetes, Genetic algorithm, Artificial neural network
  • Elham Maserat, Mahasti Alizadeh, Zeinab Mohammadazdeh, Anna Torkmania, Amir Torab-Miandoab* Pages 140-151
    Objective

    Organizational portals play a key role in increasing the efficiency of Non-Governmental Organizations (NGOs). Considering that education can affect the perception of their usefulness, acceptance and adoption, this study aims to assess the effect of education on the adoption of patient portals by health-related NGOs using the technology acceptance model.

    Methods

    The is an applied study. The statistical population consists of all employees of health-related NGOs in Tabriz, Iran in 2019. Of these, 32 were selected by a random sampling method. The data collection tool was a questionnaire assessing factors affecting the adoption of technology with acceptable validity and reliability. Data analysis was performed using paired t-test, Pearson correlation test, and linear regression in SPSS v. 22 software.

    Results

    The mean age of participants was 46 years; 59.38% had moderate computer skills and familiarity with information technology, formation technology, formation technology, formation technology, and 68.75% were not familiar with the portals. There was a significant difference in the adoption of portal technology before and after the education (P=0.05).

    Conclusion

    The educational intervention has a positive impact on improving the patient portal adoption in health-related NGOs. Therefore, the planners need to consider the effect of this method in their policies.

    Keywords: Education, Portal, Organizations, Technology
  • Vahideh Alipoor, Hossein Azimi*, Yosef Mirzaee Shiri, Nahid Tanha Pages 152-167
    Objective

    During the Covid-19 pandemic, quality of services provided by medical centers are importance. The present study aims to investigate the quality of diagnostic services provided by medical centers in Zanjan, Iran during the Covid-19 pandemic using Parasuraman’s quality model.

    Methods

    This is a descriptive correlational survey. The study population consists of all patients referred to medical centers in Zanjan province in 2020. Of these, 370 were selected using a convenience sampling method. The sample size was determined using Cochran’s formula. The data collection tool was a standard service quality questionnaire whose validity was assessed by experts, and a Cronbach’s reliability coefficient >0.7 showed its acceptable reliability. Its convergent validity was confirmed using the partial least squares (PLS) model with Average variance extracted > 0.5). Data analysis was performed in PLS and SPSS v. 21 Software. Hypotheses and model fitting were evaluated by structural equation modeling, PLS method, and importance-performance map analysis (IPMA).

    Results

    There was a high gap between the perceived and expected status of the quality in terms of empathy. Regarding the dimension of tangibility, the services had good quality compared to other dimensions, since there was a small gap between the perceived and expected status. Based on the results of IPMA, the highest coefficient belonged to the assurance dimension, while the lowest coefficient belonged to the reliability dimension.

    Conclusion

    There is a gap between the current status and desired status in all dimensions of health service quality in Zanjan, Iran. People’ expectations are more than their perceptions; they expect to receive better quality health services during the Covid-19 pandemic.

    Keywords: Service Quality, Service Gap, Health Service, Medical Centers
  • Fatemeh Ahouz, Amin Golabpour*, Abdolhosseain Shakibaeenia Pages 168-183
    Objective

    Building clinical decision support models to automatically extract knowledge from data helps physicians in early diagnosis of disease. Interpretability of the diagnostic rules of these models for understanding how they make decisions and increasing confidence in their output is a key indicator in determining their efficacy.

    Methods

    In this retrospective study, an automated hybrid rule extraction model is proposed for type 2 diabetes. In order to evaluate the model, the PIMA Diabetes dataset including 768 records and 9 variables was used. After removing the missing and outlier data in the data preprocessing stage, a proposed fuzzy-genetic hybrid model was implemented using MATLAB software to extract the rules. A self-organizing chromosomal structure was used to eliminate the complexity of setting genetic algorithm operators and facilitate the re-implementation of the model in other applications.

    Results

    The accuracy of the proposed model on the PIMA dataset was 79.05%. This accuracy was obtained by two fuzzy rules, each of which contained only two independent variables. In addition, two single diagnostic rules for diabetic and non-diabetic individuals were presented with accuracy of 70.83% and 81.48%, respectively. The number of pregnancies, body mass index, diastolic blood pressure, diabetes pedigree function, plasma glucose concentration, and triceps skinfold thickness were the most effective factors in having or not having diabetes in the extracted rules.

    Conclusion

    The proposed model with high accuracy and interpretability is quite suitable in producing an accurate and highly interpretable set of rules as well as single rules for diagnosing diabetes or absence of diabetes. Due to its self-organizing ability, it can also be used for other binary classification purposes.

    Keywords: Knowledge discovery, Fuzzy logic, Medical informatics, Data mining, Classification
  • Zivar Sabaghinejad*, Abdolreza Khalaf Kabomeir, Ahmad Fakhri Pages 184-195
    Objective

    Internet is a source of information for students. The information seeking behaviors on the web is related to several factors. One of these factors is the critical thinking. The present study aims to survey the information seeking behaviors on the web and its relation with critical thinking in postgraduate and doctoral students.

    Methods

    This is a descriptive survey study conducted in 2020. The study population consists of 230 students of postgraduate studies in Ahvaz Jondishapur University of Medical Sciences who were selected by stratified random sampling method. A researcher-made information seeking behavior questionnaire and the Persian version of California Critical Thinking Test: Form B were used to collect data. Data analysis was done in SPSS v. 26 using correlation test, linear regression, and independent t-test, and ANOVA.

    Results

    The postgraduate students (Mean=3.40) spend more time and effort searching on the web for health information than doctoral students (Mean=2.96). The mean critical thinking scores of postgraduate (7.54) and doctoral students (7.14) were very low, and there was a significant difference between them (P=0.001). There was a significant relationship between critical thinking and information seeking behavior on the web (P=0.027). Based on the results of linear regression analysis, critical thinking could explain 15.7% of the changes in information seeking behaviors on the web.

    Conclusion

    Critical thinking in college students has direct relationship with their information seeking behavior on the web. Therefore, strengthening this skill can help students to better analyze the information retrieved from the web, evaluate them properly, and differentiate between valid and invalid information.

    Keywords: Critical thinking, Information seeking behavior, Information science, Health information technology
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe, Vahid Hajialiani, Jafar Hasani* Pages 196-207
    Objective

    COVID-19 was identified on December 31, 2019 in Wuhan, China. As a pandemic, it caused people unable to regulate their emotions and created anxiety in many people worldwide. The present study aimed to investigate the role of emotion regulation strategies in mental health during the COVID-19 pandemic.

    Methods

    This is a systematic review study conducted in 2021. A search was conducted in Google Scholar, PubMed, Springer, Web of Science, Scopus, and Science Direct databases using the keywords: COVID-19, Psychological Implications, Mental Health, Emotion Regulation Strategies, and Pandemic for the related studies published in English from 2020 (February) to 2021 (December) in reputable journals. 
    Selection methods for study: The search yielded 538 articles. By checking the full texts of these articles, 23 articles were finally selected for the review.

    Results

    Studies showed that the use of adaptive emotion regulation strategies such as positive reappraisal and positive refocusing on planning led to increased mental health. In contrast, using maladaptive emotion management strategies such as catastrophizing, rumination, and blaming others led to anxiety, depression, and stress.

    Conclusion

      Given the role of emotion regulation strategies in the management of anxiety caused by COVID-19, it is necessary to take effective measures to inform people about the role of emotion regulation strategies in reducing their anxiety.

    Keywords: COVID-19, Emotion regulation, Mental health, Systematic review