فهرست مطالب

نشریه سراج منیر
سال دهم شماره 37 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا گشتیل* صفحات 23-40

    دانستن مصطلحات حدیثی و آشنایی با حال جرح و تعدیل روات، در استناد به روایات نبوی6، دو شاخصه مهم است که بدون آن، استناد به روایات و عمل کردن به آنها امکان پذیر نیست. ناصر بن عبدالله قفاری یکی از علمای وهابی عصر حاضر، شیعه را فاقد این دو ویژگی دانسته و می گوید: شیعیان از گنجینه روایات نبوی6 بهره ای نبرده اند؛ چراکه اولا، رجال شیعه در قرن چهارم (ه ق) تاسیس شده و گزارشات آن در کشف حال روات تاثیری ندارد؛ ثانیا، تقسیمات روایی شیعه در قرن هفتم (ه ق) توسط علامه حلی4 برای فرار از اشکالات ابن تیمیه تاسیس شده و تا قبل از این، متقدمین شیعه به هر روایتی عمل می کردند؛ در این مقاله، در جواب خواهیم گفت که اولین کتاب رجالی شیعه در نیمه اول قرن اول هجری توسط عبیدالله بن ابی رافع نگاشته شد. شیخ طوسی در فهرست خود از این کتاب به نام «تسمیه من شهد مع امیرالمومنین7 فی الجمل و الصفین و النهروان من الصحابه» یاد کرده و سند خود را بدان ذکر نموده است. علم الحدیث شیعه نیز از حیث تالیف کتاب مستقل، حداقل 200 سال بر سایر مذاهب مقدم بوده و از حیث تفکیک روایات صحیح از غیر آن نیز، قراین نشان می دهد، این کار در میان شیعیان، قبل از زمان امامین صادقین:، همواره رایج بوده است؛ در نتیجه، شبهاتی که وی بر اساس این اشکالش مطرح کرده وارد نیست.

    کلیدواژگان: قفاری، تاریخ رجال، تاریخ علم الحدیث، شیعه، علامه حلی
  • ابراهیم کاظمی* صفحات 41-60
    سلفیت با کنار گذاشتن مذاهب اربعه، خود را پیرو سلف نامیدند؛ از جمله پیامدهای این نظریه، نگاه تازه آنان به مسیله تقلید است. آنها اولا التزام به مذهب معین را به طور کامل رد و انکار می کنند؛ ثانیا برای عوام جامعه محدوده ضیقی را در نظر گرفته اند؛ ثالثا وظیفه اصلی یک جامعه را اتباع معرفی کرده و تقلید و اجتهاد را برای قشر خاص و محدودی جایز دانسته اند. سلفی ها، مجتهدی که در بیان نظریات مذهب معینی باشد را از اهل علم به حساب نبرده و معتقدند که رجوع به این مجتهد، رجوع به شخص عامی و از مصادیق تقلید کورکورانه خواهد بود. نظریه اتباع سلفیت، به دلیل اشکالاتی که دارد، نمی تواند جایگزینی برای تقلید و اجتهاد باشد؛ از جمله اشکالات اتباع، استنباط نادرست از تقلید است. آنان تقلید را به معنای رایج در بین مردم (پیروی کورکورانه) معنا می کنند؛ در حالی که این تعریف، با معنای اصطلاحی تفاوت بسیاری دارد. اشکال دیگر آنان استفاده از آیاتی است که دلالت بر معنای عام اتباع می کند؛ ولی آنان در اتباع خاص آن را به کار می برند. آخرین اشکال، آسیب های اتباع در جامعه است که در این مقاله به روش توصیفی _ تحلیلی به آن پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: سلفیه، اجتهاد، تقلید، إتباع
  • محمدعلی واعظی* صفحات 61-84

    جریان الصحوه در عربستان سعودی، تحت تاثیر افکار سازمان اخوان المسلمین مصر شکل گرفت. شعار اصلی آنها مقابله با مدرنیته غربی و مقابله با ورود نیروهای خارجی به عربستان بود. آنها از نظر اعتقادی، مانند سایر وهابیان، با اشاعره و شیعه مشکل دارند؛ به طور کلی، می توان سیر تحول رابطه دولت عربستان با جریان الصحوه را به پنج مرحله تقسیم کرد که در این مقاله با روش توصیفی _ تحلیلی، این مسیله مورد بررسی قرار خواهد گرفت؛ به نظر می رسد، آینده جریان الصحوه رو به افول باشد و در واقع این جنبش، گفتمانی منسجم و راه کارهای مناسبی برای مشکلات موجود در جامعه عربستان و کشورهای اسلامی ارایه نداد و در حال حاضر محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، اکثر چهره های مطرح این جریان مانند سلمان العوده، سفر الحوالی و ناصر العمر را به زندان افکنده و در فکر اعدام کردن آنها می باشد.

    کلیدواژگان: الصحوه، عربستان، اخوان المسلمین، ایدئولوژی، چشم انداز
  • فرشته چهرزاد* صفحات 85-102
    مسیله عدم ایمان مشرکان به ربوبیت پروردگار متعال، از موضوعات مسلم و محرز قرآن کریم است. دلیل شرک آنان در ربوبیت این است که معبودهای خود را نافع، ضار و مالک شفاعت می پنداشتند. آنان علی رغم اینکه خالقی جز الله نمی شناختند، اما شیون ربوبی را به غیرالله نسبت می دادند؛ از این رو، علامه طباطبایی معتقد است، مشرکین با اینکه خالقی جز الله نمی شناختند، اما در ربوبیت مشرک بودند؛ زیرا تدبیر امور هستی را در دست معبودهای خود می دانستند؛ برخلاف دیدگاه علامه طباطبایی، علمای وهابی مشرکین را در مسیله ربوبیت موحد می دانند و معتقدند: مشرکین همان گونه که به خالقی غیر از الله معتقد نبودند، ربوبیت را از آن الله می دانستند و مالک، رازق، محیی، ممیت و مدبری جز الله نمی شناختند. ادله فراوانی از قرآن بر بطلان دیدگاه وهابیان مبنی بر عدم شرک مشرکین در ربوبیت دلالت دارد که در این نوشته، مهم ترین آنها را از زبان علامه طباطبایی بیان خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: توحید، ربوبیت، علامه طباطبایی، وهابیت
  • بهمن قاسمی* صفحات 103-122

    علمای مذاهب اسلامی (برخلاف ابن تیمیه و سایر سلفیان)، بر عدم حرمت بنای بر قبور اجماع دارند؛ البته برخی آن را مکروه و در مواردی (مثل بنا برای فخرفروشی)، حرام می دانند. مجوزین برای اثبات نظر خود، به ادله ای تمسک کرده اند که یکی از آنها، آیه (لنتخذن علیهم مسجدا) می باشد؛ در مقابل، سلفیان این عمل را حرام و ذریعه به سوی شرک معرفی کرده و هدم بنای بر قبور را واجب می دانند. آنها دلالت این آیه را رد و اشکالاتی بر آن وارد کرده اند؛ مثلا می گویند: این حکم در ادیان گذشته بوده و نمی توان آن را برای مسلمین ثابت دانست؛ برخی دیگر نیز با استناد به روایات نهی از بنای بر قبور گفته اند: کسانی که در آیه، قصد ساخت مسجد بر قبر اصحاب کهف را داشتند، از مشرکین بودند نه مومنین! لکن با تدبر در مفاد آیه (لنتخذن علیهم مسجدا) و روایاتی که در این زمینه وارد شده، روشن می گردد، گروهی که قصد ساخت مسجد را داشتند از مومنین بودند و این کار را نیز انجام دادند؛ همچنین با تدبر در روایات ناهیه روشن می شود که این نهی، به جهت پرستش صاحبان قبور توسط مشرکین بوده و با جواز بنای بر قبور اولیا به جهت عبادت خداوند، منافاتی ندارند.

    کلیدواژگان: بنای بر قبور، سلفیان، اصحاب کهف، (لنتخذن علیهم مسجدا)
  • سید مصطفی هاشمی نجف آبادی*، روح الله حیاتی مقدم صفحات 123-136
    انسان ها در طول تاریخ خدایانی غیر از الله داشتند و آنها را می پرستیدند؛ چراکه آنان را ارباب خود می دانستند و نعمت های خود را از آنان می پنداشتند. انبیا: با کتاب های آسمانی به سوی آنان آمدند تا ربوبیت را از غیر خدا نفی کرده و مردم را از قید عبودیت غیر او رها سازند؛ بر همین اساس، بسیاری از آیات قرآن کریم در اثبات ربوبیت برای الله و نفی ربوبیت از غیر او نازل گردید. ابن جریر طبری از مفسران اهل سنت، با بررسی آیات قرآن، چنین نتیجه گرفته است که شرک مشرکان تنها در شرک الوهی خلاصه نمی شود و آنان در ربوبیت خدای متعال نیز، مشرک بودند؛ در حالی که وهابی ها با استناد به چند آیه از قرآن، انسان ها را در ربوبیت خداوند موحد دانسته و رسالت انبیا را در دعوت به توحید عبادی خلاصه می کنند. طبری در تفسیر جامع البیان بر این نکته تاکید داشته که مشرکان، اگرچه عالم به ربوبیت الله بوده و به این امر اقرار داشته اند، ولی در عمل، ربوبیت غیر خدای متعال را پذیرفته اند. در این مقاله دیدگاه وهابیت و ابن جریر طبری در ربوبیت خدای متعال مورد مقایسه قرار می گیرد و در نهایت روشن می گردد که دیدگاه وهابیت، مورد تایید طبری نمی باشد.
    کلیدواژگان: شرک ربوبی مشرکان، وهابیت، طبری، ربوبیت
|
  • Reza Gashtil * Pages 23-40

    Knowing the hadith technical terms and great features in this field are two main branches in this field, and without that we can not discern the true Hadith practice it. Naser al-Ghafari, a Wahhabi scholar, maintains that the Shia hadith deprive these features, believing that there is no valid Hadith in Shia sect. he argues that the Shia established the hadith science in the fourth century and could not discover the valid narrator in Hadith. Also, the Shia started the hadith science technically at the 7th century, trying to escape from Ibn Taymiyyah criticisms. Answering to these doubts, we must say that the first hadith collection in Shia was compiled in the first century by Obeidollah Bin Abi Rafe. Al-Tusi, the great Shia scholar named this book in his works. The Shia Hadith science had started 200 years before the other sects in Islam, differentiating between the valid and invalid Hadiths. This methodology was common between the Shia in the period before Imam Sadegh's time. So, the Ghafari's doubts on the Shia hadiths are baseless.

    Keywords: Naser Ghefari, History of Hadith, History of Hadith scholars, Shia, the Helly Polymath
  • Ebrahim Kazemi * Pages 41-60
    denying the following of the four main religious denominations, the Salafi called themselves by this name. one of the main features of the Salafi sect is their view on imitation from the other Islamic denominations. On the first place, they deny the adherence to a particular denomination. on the second place, they defined a narrow space for the common people. Finally, they believe that the main duty of the society is Ittiba and a few can extract the Islamic rules by themselves. The Salafi maintain that the Mufti expressing the ideas of a particular religion is not a true scholar and if someone refers to him, it is copying him blindly. Encountering so many problems, the Ittiba theory cannot be a good alternative for the imitation theory. One of the problems of the Ittiba theory is its misconception from the imitation theory. They claim that imitation means following blindly. While the technical term for Imitation does not mean mimicking. One of the other problems of the Salafi theory is that they interpret the verses that mean general Ittiba in the specific Ittiba. The last defect of this theory is that it will cause so many problems in the community. In this essay, these issues will be studied in a descriptive- analytic method.
    Keywords: Salafi, Ijtihad, Imitation, Ittiba
  • MuhammadAli Vaezy * Pages 61-84

    The Al-Sahwa movement is shaped under the influence of Muslim brotherhood in Egypt. The main goal of this movement was confronting the western modernity and opposing the entering of foreign forces in Saudi Arabia. From the ideological point of view, they oppose the Shia and Ash'ari point of view. We can divide the trajectory path between this movement and the Saudi government in five stages, which will be discussed in this essay by an analytic and descriptive method. It seems that this movement could not provide a coherent discourse and did not succeed in solving the problems facing the Saudi Arabia and the Muslim countries. Now, Muhammad Bin Salman, the Crown Prince of Saudi Arabia, has jailed the famous figures of this movements like Salman Odah, Safar Al-Hawli and Naser Al-Omar. Many of them are about to be executed.

    Keywords: Al-Sahwa, Saudi Arabia, The Muslim Brotherhood, Discourse, Prospect
  • Fereshte Chehrzad * Pages 85-102
    One of the essentials mentioned in the holy Quran is that the pagans did not believe in divinity of God. Because they thought that their gods can affect in events in this world. Although pretending that there is no creator but God, they attribute God's affairs to someone other than God. The polymath Tabatabaee believes that the pagans were claiming that the God is the creator of this world but they were pagan in divinity. On the contrary, The Wahhabi scholars maintain that the pagans were monotheists in divinity and were attributing all of the God's attributes to Him and believed in no other God but Him. There are so many proofs for refuting this claim which will be mentioned in this essay from the viewpoint of polymath Tabatabaee.
    Keywords: Monotheism, divinity, the Polymath Tabatabaee, Wahhabism
  • Bahman Ghasemi * Pages 103-122

    Majority of Islamic scholars except Ibn Taymiyyah and other Salafies maintain that setting up grave on the tomb is permissible. Although some scholars believe that if the intension behind this act be flaunting, it is haram. Those allowing this act argue that the verse "We will set up a place of worship over them." is a good proof. On the other hand, those believing in forbidding this act maintain that building grave will lead to associationism and conclude that we must destroy the graves. They doubt on the interpretation of the above-mentioned verse and say this ritual was for the previous nations and the Muslims are not allowed to do this. And some Wahhabi also believe that those wanting to build mosque on the grave of companions of the cave were the pagans not the Muslims. But, if we have a careful study, we will know that those wanting to establish mosque were the Muslims and not the pagans. And also, if we study the narrations forbidding this act, it will be cleared that this prohibition was for the worshipping of the dead by the pagans and there is no contradiction in building the monument for worshipping the God.

    Keywords: Building the Grave, Salafi, the Cave Companions
  • Sayed Mustafa Hashemi Najaf Abadi *, Ruhollah Hayati Moghadam Pages 123-136
    Throughout the history, the human beings were worshipping different Gods and consume that they are the administrators of this world, thinking that they give them the blessings. The holy prophets came to guide the mankind to the right path, inviting the people toward the God. There are so many verses in the Holy Quran referring to the deity of the God. Ibn Jarir Tabari, the great Sunni scholar maintain that the polytheism of pagans is not limited to their polytheism in administrating but include deity as well. While, the Wahhabi referring to some of the Quranic verses believe that the pagans knew that there is only one God, but they failed in knowing the senses of the true God. Tabari in his famous book, Jame al-Bayan says that although the pagans were believed in deity of the God theoretically, but in practice were worshipping the other Gods. In this essay, the viewpoints of Wahhabi and Tabari will be compared. The results are that the Tabari view is valid in this case.
    Keywords: Polytheism in Deity, Wahhabism, Tabari, divinity