فهرست مطالب

نشریه مطالعات میان رشته ای فقه
پیاپی 5 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدیه زارع خورمیزی، سید محمد حیدری خورمیزی*، ابراهیم یاقوتی صفحات 1-22

    بعد از امکان اینکه هر ولی فقیه می تواند بر اساس ادله، در مرزهای خود اعمال ولایت کند، مساله قابل طرح این است که تعارض فقه امامیه با نظام حقوقی بین الملل و تزاحم حکم هر ولی فقیه برای مکلف چگونه قابل واکاوی و بررسی است؟ پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی، در صدد نسبت سنجی فقه امامیه با نظام حقوقی بین المللی از یک سو و حکم هر ولی فقیه برای مکلف در مرز جغرافیایی خود از سویی دیگر می باشد. پژوهش پیش رو بعد از کنکاش و بررسی موضوع بحث به این نتیجه رسیده است که در ابتدا وظیفه مکلفین رجوع به ولی فقیه جامع‏ الشرایط است و از طرفی یکی از وظایف ولی فقیه هم تشکیل حکومت اسلامی است، و در ادامه با توجه به قوانین و مقررات بین المللی، راهبرد تعدد نظام ولایی برای هر ولی فقیه جامع الشرایط در داخل مرزهای جغرافیایی خود به صواب نزدیک تر است. در اینصورت است که نه تنها حکم هر ولی فقیه برای مکلف داری تزاحم نیست، بلکه بین فقه امامیه و نظام حقوقی بین الملل نیز تعارضی به وجود نمی آید.

    کلیدواژگان: تعدد نظام ولایی، ولی فقیه، تعارض، تزاحم
  • الهه صادقی، زهرا فهرستی* صفحات 23-42

    امروزه پیوند عضو برای بیماران نیازمندی که سایر معالجات پزشکی در مورد آنان کارساز نیست، یک ضرورت اجتناب ناپذیر است. با وجود این یافتن اعضاء پیوندی به منظور بازگرداندن بیماران نیازمند به جامعه و خانواده خود به یکی از چالش‏های مهم جوامع تبدیل شده است. محدودیت افراد دهنده، علی‏رغم افزایش افراد نیازمند به پیوند اعضا، توجه متخصصین، حقوقدانان و صاحب نظران پیوند اعضا را متوجه یافتن منابع دیگری برای اهداء عضو کرده است. یکی از منابع مهم و اساسی که می‏تواند به عنوان تامین کننده پیوند اعضا مطرح باشد، اعضاء افراد محکوم به مرگ (اعدام و قصاص) است. مطالعه حاضر از طریق بررسی منابع دینی دست اول و قوانین و مقررات مربوط به اهدای اعضاء با روش اسنادی، درصدد تحلیل دیدگاه فقهی برداشت اعضا محکومین به اعدام و قصاص است. دیدگاه مذکور مبتنی بر عدم لزوم مماثلت در کیفیت مجازات و در نتیجه امکان سلب حیات فرد محکوم با بهره ‏گیری از شیوه برداشت اعضاء وی در حالت بیهوشی است. همچنین می‏توان، اهداء اعضا غیر حیاتی محکوم به قصاص را در صورت کسب رضایت از اولیاء دم از موجبات تخفیف در مجازات وی تلقی نمود و بعنوان منبع دیگری در تامین اعضاء برای پیوند تلقی کرد.

    کلیدواژگان: اهدای اعضاء، کیفرهای سالب حیات، محکومین به مرگ، محکومین به قصاص
  • مصطفی کافی، محسن شکرچی زاده*، احمدرضا توکلی صفحات 43-66

    در تعریف موسع از سیاست جنایی بر نقش نهادهای جامعوی در مشارکت با نهادهای رسمی در مقابله با پدیده مجرمانه تاکید گردیده و از این رو سیاست جنایی مشارکتی به معنای مشارکت وسیع نهادهای جامعوی در کنار نهادهای رسمی و دولتی در واکنش به بزه تعریف شده است. دیه در جرایم غیر عمد بیش از آنکه ماهیت کیفری داشته باشد، قالبی است حقوقی جهت پرداخت غرامت و جبران خسارت به بزه دیده، از این رو با توجه به وجود ظرفیت‏های قابل توجه موجود مانند مراجع حل اختلاف اداره کار، هیات‏های بدوی و تجدید نظر نظام پزشکی، صندوق تامین خسارت‏های بدنی، شوراهای حل اختلاف، مراجع میانجیگر و. . . می‏توان رسیدگی به پرونده ‏های با موضوع دیه در جرایم غیر عمد را که مصادیق آن در حوادث ناشی از کار، حوادث ورزشی، حوادث پزشکی و حوادث رانندگی تبلور می‏یابد را با مشارکت نهاد‏های غیر رسمی و غیر دولتی و به تعبیر علمای سیاست جنایی، نهادهای جامعوی و نه فقط توسط دادگاه به عنوان یک نهاد رسمی دولتی انجام داد که این امر علاوه بر کاهش ورودی پرونده ‏ها به دادگستری، باعث اجتناب از برچسب زنی، کاهش اطاله دادرسی، قضا زدایی، استفاده از ظرفیت‏های نهادهای مدنی در حل و فصل اختلافات، تمایل به رویکرد ترمیمی در رسیدگی به بزه و حفظ حقوق هر دو طرف دعوی و برخوردی مناسب و متمایز از سایر مجرمین جرایم عمدی در دادگاه ‏ها می‏گردد.

    کلیدواژگان: دیه، سیاست جنایی مشارکتی، مراجع غیررسمی، جرایم غیر عمد
  • نظام الدین پیامی، وحید زارعی شریف*، امیررضا محمودی، عاطفه لرکجوری صفحات 67-88

    این پژوهش باهدف بررسی چالش های بومی سازی ضمانت اجراهای کیفری در حقوق ایران با تاکید بر مجازات جامعه مدار در ایران به صورت مطالعه کتابخانه ای با روش توصیفی _ تحلیلی انجام شده است. مجازات جامعه مدار (جایگزین کیفر حبس)، مجازاتی است که در راستای سیاست جنایی مشارکتی در بستر جامعه، نه در موسسه ها و نهادهای دولتی همانند زندان و موسسه های مشابه، اعمال و اجرا می شود. با افزایش جمعیت کیفری زندان ها و عدم کار آیی مجازات حبس تلاش های بسیاری در قالب سیاست های مختلف صورت گرفته که می توان پیدایش مجازات اجتماع محور را به عنوان بارزترین این نوع تلاش ها دانست که در قانون مجازات اسلامی سال 1/2/1392 به تصویب رسید. یافته های پژوهش نشان می دهد که مجازات جامعه مدار با چالش هایی در عمل مواجه شد. این چالش ها عبارت اند از:1-تعارض قوانین که تعارض ماده 84 قانون مجازات اسلامی با ماده 379 قانون آیین دادرسی کیفری در مورد خدمات عمومی رایگان؛ تعارض الزام به اخذ رضایت محکوم و رسیدگی غیابی که در ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری با مواد 65، 66 و 68 قانون مجازات اسلامی؛ امکان صدور دو نوع مجازات خدمات عمومی که تبصره ماده 64 و تبصره 3 از ماده 84 قانون مجازات اسلامی با بند «د» ماده 23 قانون مجازات اسلامی و تصریح تبصره 2 همین ماده تعارض دارد. عدم وجود سازوکار مناسب جهت هماهنگی بین دادگستری و نهادهای پذیرنده؛ در قانون مجازات اسلامی و آیین دادرسی کیفری در خصوص نهادهای قضایی مرتبط با مجازات جایگزین سزا گرایی کاستی هایی دیده می شود؛ چالش های تقنینی متعاقب صدور حکم 2-موانع فرهنگی شامل: قضات سنت گرا؛ نگرش های سزا گرایانه عامه مردم؛ تاخر فرهنگی؛ فقدان نیروی انسانی مناسب.3- موانع سیاسی که شامل: ایدیولوژی و فرهنگ سیاسی و سیاست کیفری سخت گیرانه غیرعلمی است. نتیجه گیری کلی: یافته های تحقیق نشان می دهد که اجرای مجازات جامعه مدار با سه چالش قانونی، فرهنگی و سیاسی مواجه هستند.

    کلیدواژگان: چالش، بومی سازی، ضمانت اجراهای کیفری، مجازات جامعه مدار
  • هادی مسعودی فر، علیرضا ارش پور*، مسعود راعی دهقی صفحات 89-118

    در میان اصول کلی حقوقی و قواید علمی مترقیانه، قاعده انصاف از ارزش و جایگاه برجسته‏ای برخوردار می‏باشد و از انجایی‏که این قاعده از انعطاف ‏پذیری قابل توجهی برخوردار است، قابلیت اعمال در برخورد با موضوعات و چالش ‏های نوین حقوق بین‏ الملل عمومی را دارا است. از این رو، ضروری است تا ضمن تعریف قاعده انصاف، جایگاه این قاعده در اجرای توافقات بین‏المللی مرتبط با حوزه حقوق بین‏ الملل محیط زیست ارزیابی گردد و ضمن ان ضرورت محافظت از محیط زیست مبتنی بر مقتضای جهات عامه در فقه مورد تحلیل قرار بگیرد. بر این اساس در این پژوهش که به روش استقرایی و بهره مندی از مطالعات کتابخانه ای صورت پذیرفته است، ضمن ارزیابی اعمال قاعده انصاف در تضمین امنیت انسانی، مشخص شد که قاعده انصاف از طریق اصل «مسولیت مشترک اما متفاوت» در کنفرانس تغیرات اقلیمی پاریس مورد بهره برداری قرار گرفته است. از طرف دیگر نمایان گردید که قاعده انصاف در حقوق بین ‏الملل محیط زیست منجر به معرفی اصطلاح «عدالت اقلیمی» گردیده است.

    کلیدواژگان: قاعده انصاف، حقوق بین الملل محیط زیست، جهات عامه، امنیت انسانی، مسولیت مشترک اما متفاوت، عدالت اقلیمی
  • سید ابراهیم حسینی، فرزاد نوابخش*، فرانک سیدی صفحات 119-134

    به نظر جامعه شناسان در ابتدای تشکیل هر نظام اجتماعی، روابط متقابل افراد با یکدیگر و روند آن در تشکیل و استمرار حیات اجتماعی جامعه تاثیرگذار است. این روابط متقابل و کیفیت آن که امروزه تحت عنوان «سرمایه اجتماعی» مورد مطالعه قرار می گیرند، در دهه‏ های اخیر توجه گسترده صاحب نظران در حوزه ‏های مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی را به خود جلب نموده است. علیرغم اینکه سرمایه اجتماعی مفهومی نوین در ساحت علوم انسانی و اجتماعی است، لیکن به نظر می‏رسد که می‏توان با مرور موشکافانه قواعد فقهی موجود در فقه امامیه و به‏ طور کلی آموزه ‏های اسلامی، سویه‏ هایی قابل توجه از جایگاه سرمایه اجتماعی در آن‏ها را بازشناخت. پژوهش پیش روی با همین هدف و ضمن اتخاذ روش توصیفی - تحلیلی، مبادرت به بازشناسی و تامل در جایگاه مقوله سرمایه اجتماعی در فقه امامیه و آموزه ‏های اسلامی نموده است. یافته‏ های پژوهش، حاکی از آن است که قواعد فقهی و آموزه ‏هایی همچون اخوت اسلامی، فرهنگ ایثار، وقف، قاعده لاضرر، قاعده نفی عسر و حرج، حرمت اعانه بر اثم، حرمت ربا و تجویز قرض الحسنه از مهمترین جلوه های توجه قانونگذار اسلامی به مقوله سرمایه اجتماعی و لزوم محافظت از آن می‏باشند.

    کلیدواژگان: اسلام، اعتماد، سرمایه اجتماعی، فقه امامیه، قواعد فقهی
|
  • Heidary Heidary Pages 1-22

    Accepting that a jurist authority can intervene in issues associated with his boundary of authority on the bases of evidences, the question raised is that how the conflict of Imamiyeh jurisprudence with international legal system for a charged follower (of jurisprudence) can be explained and investigated. Adopting a descriptive-analytic approach, the current research is intended to investigate the relationship between the Imamiyeh jurisprudence and legal international system on one hand and the commandment of the jurist for a charged follower in his boundary of authority on the other. After analyzing the data, it was concluded that the primary duty of a charged follower is to refer to a qualified jurist authority while the duty of the jurist itself is the establishment of an Islamic state. Thus, considering the international rules and regulations, the strategy of the plurality of the jurist’s authority system for a qualified jurist in his own geographical boundary is closest to the correct. In this way, not only the commandment of a jurist authority do not intervene for a dutiful follower but also the conflict between Imamiyeh jurisprudence and international legal system is far from conflict.

    Keywords: Plurality of Authority System, Faghih Authority, Conflict, Intervene
  • Elahe Sadeghi, Zahra Fehreste * Pages 23-42

    Nowadays, organ transplant is an inevitable necessity for patients who cannot be treated by other medical treatments. Nevertheless, it has become one of the major challenges of societies to find enough transplantable organs in order to bring patients back to society and their families. The attention of organ transplant experts and jurists has been drawn to finding new sources for organ donation, because of restrictions on member donors despite the increase in people in need of organ transplants. One of the most important resources of organ transplants is the organs of people sentenced to death. The present study aims to analyze the jurisprudential point of view regarding to the organ donation of those sentenced to death and retribution, by studying primary religious resources and regulations based on documentary method. This jurisprudential view emphasizes that the punishment for those sentenced to death and execution need not be the same. This view considers the execution and retribution of convicts possible by removing their vital organs under anesthesia. Donation of non-vital organs of people sentenced to retribution can also be considered as another source of providing organs for transplantation, if he obtains the consent of his parents. This donation can lead to discount of his punishment.

    Keywords: Organ donation, Negative life sentences, sentenced to death, Convicts sentenced to retribution
  • Mostafa Kafi, Mohsen Shekarchizadeh *, Ahmadreza Tavakoli Pages 43-66

     The broad definition of criminal policy emphasizes the role of public institutions in partnering with formal institutions in combating the criminal phenomenon, and therefore participatory criminal policy means the broad participation of public institutions alongside formal and governmental institutions in response to crime. Diyat in unintentional crimes is more than a criminal form, it is a legal framework for compensating and compensating the victim, therefore, due to the existence of significant capacities such as labor dispute resolution authorities, primary and renewal boards. According to the medical system, the bodily injury insurance fund, dispute resolution councils, mediating authorities, etc., it is possible to handle cases related to blood money in unintentional crimes, such as work-related accidents, sports accidents, medical accidents and accidents. Driving is crystallized with the participation of informal and non-governmental institutions and, according to criminal policy scholars, public institutions and not only by the court as a formal government institution, which in addition to reducing the entry of cases to the judiciary, avoids From labeling, reducing trial delays, de-judicialization, using the capacities of civil institutions in resolving disputes, tending to a restorative approach in dealing with crimes and protecting the rights of both parties to the lawsuit, and dealing appropriately and distinctly with other perpetrators of intentional crimes in court.

    Keywords: Ransom, participatory criminal policy, informal authorities, unintentional crimes
  • Nizamuddin Payami, Vahid Zarei Sharif *, AmirReza Mahmoudi, Atefeh Lorkojuri Pages 67-88

    The aim of this study was to investigate the challenges of localization of criminal enforcement guarantees in Iranian law with emphasis on community-based punishments in Iran as a library study with a descriptive-analytical method. Community-based punishments are punishments that are applied and executed in line with participatory criminal policy in the context of society, not in government institutions and institutions such as prisons and similar institutions. With the increase in the criminal population of prisons and the inefficiency of imprisonment, many efforts have been made in the form of various policies, which can be considered the emergence of community-based punishments as the most obvious of these efforts, which was approved by the Islamic Penal Code on 1/2/2013. Findings. The findings of the study show that community-based punishments face challenges in practice. These challenges are: ; Conflict of the obligation to obtain the consent of the convict and trial in absentia as provided in Article 406 of the Code of Criminal Procedure with Articles 65, 66 and 68 of the Islamic Penal Code; The possibility of issuing two types of public service punishments, the note of Article 64 and Note 3 of Article 84 of the Islamic Penal Code are in conflict with paragraph "d" of Article 23 of the Islamic Penal Code and the specification of Note 2 of this article. Lack of proper structure for coordination between the judiciary and the receiving institutions; And legislative challenges following sentencing 2. Cultural barriers, including: traditionalist judges; The punitive attitudes of the masses; Cultural delay; Lack of adequate manpower. 3. Political barriers that include: ideology and political culture and strictly unscientific criminal policy. Overall Conclusion Research findings show that the implementation of community-based punishments faces three legal, cultural and political challenges. are

    Keywords: challenge, Localization, guarantee of criminal executions, community-based punishments
  • Hadi Masoudifar, Alireza Arashpoor *, Masoud Raei Dehaghi Pages 89-118

    Among the general principles of law and progressive scientific rules, the rule of fairness has a prominent value and position, and since this rule has considerable flexibility, it has the ability to be applied in dealing with new issues and challenges of public international law. Is. Therefore, while defining the rule of fairness, it is necessary to evaluate the position of this rule in the implementation of international agreements related to the field of international environmental law, and also to analyze the need to protect the environment based on the requirements of public opinion in jurisprudence. Accordingly, in this study, which was conducted inductively and using library studies, while evaluating the application of the rule of justice in ensuring human security, it was found that the rule of justice through the principle of "joint but different responsibility" in the Paris Climate Change Conference Has been exploited. On the other hand, it has been shown that the rule of fairness in international environmental law has led to the introduction of the term "climate justice".

    Keywords: Fairness, International environmental law, public affairs, Human Security, shared but different responsibility, climate justice
  • Seyed Ebrahim Hosseini, Farzad Navabakhsh *, Frank Seyedi Pages 119-134

    Sociologists believe that mutual relationships among people and their trends are effective on the formation and continuity of the social life of a society from the beginning of the formation of any social system. These mutual relationships and their quality, which today are studied under the title “social capital,” have attracted extensively the attentions of the knowledgeable in different fields of political, social, economic, and cultural. Despite the fact that social capital is a modern subject in the area of humanities and social sciences, but it seems that by studying exhaustively jurisprudential rules in Imamieh jurisprudence and Islamic teachings in general, one can recognize the remarkable aspects of social capital status in them. The present research aimed at the same objective and, through adopting descriptive-analytical methods, tried to recognize and reflect on the status of social capital subject in Imamieh jurisprudence and Islamic teachings. The research findings showed that jurisprudential rules and teachings such as prohibition of detriment, distress and constriction, prohibited contributions to sin, prohibition of usury, order for interest-free loans are of the most important manifestations of Islamic legislator's attention to the subject of social capital and the necessity of its protection.

    Keywords: Islam, Trust, Social capital, Imamieh jurisprudence, Jurisprudential rules