فهرست مطالب

نشریه مطالعات میان رشته ای فقه
پیاپی 1 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس شیری*، علیرضا محمدبیکی صفحات 1-30

    میانجیگری کیفری در حقوق ایران و فقه امامیهچکیدهاز زمان شکل گیری دادگستری عمومی، دولت به عنوان نهاد پاسخگوی رفتارهای مجرمانه از سیاستهای رسمی اقتدارگرا بهره گرفته است.اما این شیوه با شکل گیری اندیشه جامعه مدنی و تاثیر آن در حقوق کیفری و جرم شناختی، با انتقادهای پست مدرن فلسفی در پرهزینه بودن و اثر بخشی مواجه شده است. در این میان، نگاه واقع گرایانه مدیریتی و اقتصادی منجر به بازگشت به راهکارهای غیر رسمی حل و فصل اختلافات با عدول از نقش حاکمیتی دولتها و برون سپاری برخی از وظایف و اختیارات شد که نقطه اشتراک همه آنها قضازدایی است. رویکرد اتخاذی قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 را می توان آغازی بر ساختارمندی آن در حقوق کیفری ایران دانست که علاوه بر مبانی عرفی حقوقی، بر مبانی فقهی نیز استوار است.پژوهش حاضر راهکارهای غیر رسمی قانون به ویژه میانجیگری کیفری را به عنوان شیوه ای شناخته شده و پرکاربرد تحلیل و نقاط ضعف آن را با ارایه توجیهات یا مبانی منطقی پوشش داده است. نتایج تحلیل نشان می دهد با وجود کاربست این راهکارها در خصوص جرایم خرد (جرایم درجه 6 ، 7 و 8) شکاف عمیقی تا حصول عدالت توافقی وجود دارد. با این حال مصادیق اصلاحات قانونی، نشان از سیاست گذاری در راستای توافقی شدن دادرسی و پذیرش مبانی و منطق راهکارهای غیر رسمی برای حل و فصل دعاوی کیفری دارد که این می‏تواند فتح بابی برای تسری سازوکارهای قضازدایانه درباره جرایم درجات شدیدتر یا جرایم غیرتعزیری باشد.

    کلیدواژگان: قضازدایی، میانجیگری، حل و فصل اختلافات، عدالت توافقی
  • حسین فتح آبادی* صفحات 31-50
    کشور ما درتصویب قانون مجازات اسلامی 1392 با تاسی از منابع غنی شرعی و موازین اسلامی؛ قرآن سنت و عقل با رویکرد «رواداری کیفری» نهادهای ارفاقی و فرصت بخش همچون تعلیق اجرای مجازات را تایید ونهادهای جدیدی مثل معافیت از مجازات، تعویق صدور حکم، جایگزین های حبس، را در مواد 39 ، 40 تا 57 دربخش مجازات های سبک تعزیری ، درجات 6 و 7 و 8 و با توجه به مواد 87 و 94 تمام جرایم تعزیری ارتکابی توسط نوجوانان اقتباس و نهادهای تعقیب زدا و جایگزین تعقیب وسیستم مفید بودن تعقیب مانند ،تعلیق و تعویق تعقیب بایگانی کردن پرونده، ترک تعقیب و میانجیگری را در مواد 79 80 و 81 و 501 ، 502 و 551 تا 558 آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 ، اصلاحی 1394پیش بینی نمود.نهاد های ارفاقی مذکور قبل،ضمن و بعد از تعیین مجازات با بسیاری از مفاهیم سیاست جنایی مترقی مانند: کرامت انسانی، فردی کردن عدالت کیفری،کیفرزدایی وغیره ارتباط تنگاتنگی دارد. در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی می توان استنباط نمود که مصادیق و گستره تساهل و تسامح در نهاد ها وتاسیسات ارفاقی و اعمال آن در بعضی از مجازاتهای شرعی وگسترش دامنه شمول رویکردهای مبتنی برمدارا و تاسیسات ارفاقی مانند تعلیق تعقیب، تعویق تعقیب، تعویق صدور حکم، میانجیگری، بایگانی کردن پرونده وغیره در جرایم مستوجب حد، قصاص، دیات و بالاخص مجازاتهای تعزیری با رعایت اصول و موازین شرعی می تواند قابلیت اجرا داشته باشد. هر چند از لحاظ تیوری نیازمند پژوهش ومطالعه اساسی بوده از حیث عینی و عملی نیاز به تحقیق میدانی قابل استناد می باشد. امید که حقوقدانان و فقها مخصوصا دردانشگاه ها و مراکز ستادی قوه قضاییه این مهم را به عنوان یک اولویت پژوهشی قرار داده وبر اجرای هر چه بیشتر و بهتر مقررات فعلی در راستای کاهش جمعیت کیفری و آمار جرایم مربوط و توجیه تصمیمات غیر ارفاقی...
    کلیدواژگان: تسامح، ارفاق، تعویق، کیفر زدایی، مجازات های شرعی
  • پری خالدی*، لیلا حکاک، مهری افشاری کاوه صفحات 51-70

    بی تردید یکی از ضرورت های بنیادین جامعه، التزام به تعهدات و اجرای کامل آن هاست. و به همین دلیل اصل اولی در قراردادها اصل لزوم است. اما گاهی اتفاق می افتد که اجرای تعهدات ناشی از قرارداد به واسطه تحقق حوادثی که خارج از حیطه اقتدار متعهد است ناممکن یا دشوار (متعذر یا متعسر) می گردد. یکی از مصادیق معاذیر عدم امکان یا دشواری اجرا شیوع بیماری های واگیردار است که هم اکنون نوع خاصی از آن با عنوان کرونا ویروس در سطح جهانی مطرح است. و این سوال را به ذهن متبادر می کند که آیا این بیماری می تواند از معاذیر عدم امکان اجرای قرارداد (تعذر) یا دشواری اجرای آن (تعسر) تلقی گردد؟ و در این صورت، سرنوشت قرارداد و مسیولیت متعاقدین چگونه خواهد بود؟ در پاسخ بایستی گفت با توجه به شباهت مولفه ها، این بیماری از مصادیق دشواری اجرای قرارداد است و در مورد نقش و تاثیر آن در دامنه قراردادها، به هیچ وجه نمی توان یک ضابطه کلی برای همه موارد ارایه کرد. لذا بررسی تاثیر کرونا بر قرارداد بستگی کامل به نوع قرارداد و شرایط حاکم بر آن دارد. یکی از مهم ترین قراردادهایی که تحت تاثیر این بیماری قرار گرفت قراردادهای اجاره به ویژه اجاره اماکن تجاری بود که با دستور دولت مبنی بر تعطیلی موقت این اماکن، وضعیت قراردادهای راجع به آن موضوع بحث های جدی حقوقی قرار گرفت. و نظرات مختلف از جمله انحلال ، تعدیل و تعلیق قرارداد به عنوان راه حل وضعیت پیش آمده مطرح گردید.

    کلیدواژگان: عدم امکان اجرا، دشواری اجرا، قرارداد، اجاره، کروناویروس
  • رسول ملکوتی* صفحات 71-86
    عبارت (الغاصب یوخذ باشد الاحوال) موجب تلقی اشد بودن قواعد نهاد غصب شده درحالی که در مورد سایر منابع موجد مسیولیت مدنی این تلقی وجود ندارد. این نگرش و عدم لزوم حدوث ضرر و احراز سببیت، موجب گردیده اغلب حقوقدانان قواعد حاکم بر نهاد مزبور را جدای از قواعدکلی باب مسیولیت مدنی تحلیل کنند. در این مقاله تلاش شده با نگرش فقهی و توجه به ساختار قانون مدنی، بی اعتباری تلقی یاد شده و عدم اتقان جدایی مزبور، اثبات گردد. به نظر می رسد که تفاوت برخورد با غاصب در مقایسه با سایر منابع موجد مسیولیت مدنی، نه ناشی از تمایز در ماهیت یا قواعد این نهاد، بلکه به جهت تلقی غیرکاملی می باشد که از مفهوم ضمان مالی، در علم حقوق شده است. ضمان در فقه به معنی ایجاد تعهد در برابر دیگری است که ضمانت اجرای آن به سه شکل طولی استرداد عین، دادن مثل و پرداخت قیمت تبلور پیدا می کند. لکن در حقوق، مفهوم مسیولیت مدنی،که معادل اصطلاح ضمان وضع شده، صرفا مضیق به شکل سوم، یعنی الزام به جبران خسارت است. همین تضییق خودساخته در مفهوم، موجب تلقی عدم امکان تطبیق قواعد و ارکان نهاد غصب، بر ارکان کلی باب ضمان و اشد بودن آن گردیده است.
    کلیدواژگان: غصب، ضمان، مسئولیت مدنی، فقه، حقوق
  • شکرالله نیکوند*، حسین جلالی صفحات 87-108

    عقود ضمان و نکاح در مقایسه با دیگر قراردادها دارای ویژگی های خاص و استثنایی هستند و موضوع ضمانت از نفقه زوجه ترکیبی از ویژگیهای هر دو عقد را داراست. در فرضی که شخص ثالثی هنگام عقد از شوهر نسبت به نفقه آینده زوجه ضمانت می کند، بطلان یا صحت این ضمانت و اثر آن مورد سوال است زیرا معمول است گاهی چنین شرطی ضمن عقد قرار می دهند. یکی از شرایط صحت عقد ضمان، وجود دین یا مورد معامله است و به استناد ماده 691 قانون مدنی وجود سبب دین برای صحت ضمانت کافی است. نویسندگان حقوق معتقدند از شوهر می توان نسبت به نفقه آینده زن ضمانت نمود زیرا عقد نکاح سبب دین شوهر نسبت به نفقه آینده زن است. اثر عقد ضمان در قانون مدنی به تبع فقه امامیه انتقال دین است یعنی ذمه مدیون بری و ذمه ضامن مشغول (مدیون) می شود. اما نفقه آینده زوجه دارای ویژگیهایی است که آن را از دیگر دیون متمایز و جدا می کند. تعهد شوهر نسبت به نفقه با دیگر تعهدات زوجین مثل حسن معاشرت، سکونت مشترک و تمکین در ارتباط است و این تعهدات قابل واگذاری (انتقال) نیستند. از نظر نویسنده ضمانت از شوهر نسبت به نفقه آینده زوجه نمی تواند اثر عقد ضمان و انتقال دین را داشته باشد. با چنین ضمانتی تعهد شوهر در خصوص نفقه که با دیگر تعهدات زوجین در ارتباط است، از بین نمی رود ولی به استناد شرط ضمنی و عرف در صورت عدم پرداخت نفقه توسط شوهر می توان از ضامن مطالبه نمود.

    کلیدواژگان: انتقال دین، ضمانت، نفقه زوجه
  • ایوب میلکی* صفحات 110-136

    این مقاله،با هدف تناقض سنجی دکترین قصد انتقال یافته با برخی رهیافت های کیفرشناختی نوین بویژه اصل کمینه سازی یا حداقل بودن حقوق جزا نگارش یافته است.رهیافت کامن لایی قصد انتقالی با طرح فرضیهی انتقال پذیری قصد مجرمانه،سوء نیت را واجد قابلیت انتقال از هدف مقصود به قربانی اتفاقی دانسته و معتقد است عدم انطباق قصد اولیه مرتکب با نتایج ناخواسته ی ثانویه،ماهیت عمدی بزه ارتکابی را زایل نمی سازد،بلکه اثبات قصد مجرمانه بر هدف اولیه و پیوند آن به نتایج مادی ناشی از خطا برای تحمیل مجازات بزه عمدی کفایت می کند.گرانیگاه حداکثری رهیافت مزبور،بر توسعهی قلمرو جرایم عمدی و افزایش سطح مداخله ی کنشگران عرصه ی سیاست جنایی در توصیف تقنینی جرایم و تعیین گستره ی واکنش های کیفری متمرکز شده است.یافته های حاصله حاکی است که رهیافت جاری با برخی از اصول حقوق جزای مدرن مانند گفتمان لیبرالیستی حداقل سازی دامنه ی مداخلات حقوق جزا که قایل به تحدید اختیارات نظام های کیفری در جرم انگاری و کیفرگذاری رفتار های ضد اجتماعی است،تعارض دارد.مقیاس این تعارض به گونه ای است که می تواند منجر به تضعیف کارآیی یا خنثی سازی سیاست پاسخ دهی بهینه ی دولت ها در قبال نقض تحریم های اخلاقی و عمومی گردد تا آنجا که اجرای همزمان این دو گزاره را در یک نظام کیفری واحد، با تعارض و دوگانگی در امر سیاستگذاری کیفری مواجه خواهد ساخت.

    کلیدواژگان: حداقل بودن، جزا، انتقالی، تعارض، قصد
|
  • Abbas Shiri Varnamkhasti *, Alireza Mohammadbeyki Pages 1-30

    Criminal Mediation in Iranian Law and Imamiyah JurisprudenceAbstractSince the formation of the public justice, the government as the institution responsive to the criminal acts has used formal authoritarian policies. But by the formation of civil society and its effects on criminal law and criminology, this approach has faced with philosophical post-modern criticisms regarding its costs and effectiveness. Meanwhile, realistic managing and economic attitude has resulted in returning to the informal solutions for the disputes while ignoring governing role of the governments and outsourcing some of the duties and authorities all of which characterized by dejudicialization.Adopted approach by the Code of Criminal Procedure 2014 can be considered as the starting point for it to be structured in Iranian criminal law which aside from legal common basics it has also jurisprudential bases.The present research analyzes informal solutions - criminal mediation, in particular - of law as a known and frequently used method and covers its weak points by providing justifications or logical basics. The results of the analyses showed that despite the application of these solutions regarding minor offences (offences of 6, 7, 8 degrees) there is a deep gap to consensual justice to be realized. Nevertheless, the examples of legal reforms are as the indications of policy making for the consensualization of legal procedure and recognition of the basics and logic of informal solutions for solving criminal disputes which can be a starting point for extending the mechanisms of dejudicialization to the offences of higher degrees or non-criminal offences.

    Keywords: Dejudicialization, mediation, solving disputes, consensual justice
  • Hossein Fathabadi * Pages 31-50
    In approving the Islamic Penal Code in 2013, our country, based on rich religious sources and Islamic standards, the Qur'an, Sunnah and reason with the approach of "criminal tolerance" approves benevolent and opportunistic institutions such as suspending punishment and new institutions such as impunity, postponement of sentence, alternative Imprisonment in Articles 39, 40 to 57 in the section on light punishments, grades 6, 7 and 8, and according to Articles 87 and 94, all punishments committed by juveniles are adapted and prosecuted institutions, and alternative prosecution and the usefulness of the prosecution system, such as: Suspension and postponement of the prosecution The filing of the case, the cessation of prosecution and mediation in Articles 79 80, 81, 501, 502 and 551 to 558 of the Criminal Procedure Code approved in 1392, amended 1394 provided. It is closely related to many concepts of progressive criminal policy, such as: human dignity, individualization of criminal justice, impunity, etc. In this article, with a descriptive-analytical method, it can be inferred that the examples and scope of tolerance in lenient institutions and facilities and its application in some Sharia punishments and the scope of approaches based on tolerant facilities and facilities such as suspension of prosecution, postponement of prosecution, Mediation, filing a case, etc. in crimes subject to hadd, retaliation punishment, diyat, and especially ta'zir punishments can be enforced by observing the principles and norms of Sharia. Although in theory it requires basic research and study, objectively and practically the need for field research can be cited. It is hoped that jurists especially in universities and headquarters of the judiciary, make this important as a research priority and to implement whatever More and better, the current regulations should be adequately monitored in order to reduce the criminal population and related crime statistics and to ...
    Keywords: Tolerance, Leniency, deferment, Determination
  • Pari Khaledi *, Leila Hakkak, Mehri Afshari Kaveh Pages 51-70

    Undoubtedly, one of the basic necessities of society is committing to obligations and fulfilling them completely. For this reason, the first principle in contracts is the principle of necessity. However, it sometimes happens that the fulfillment of the obligations arising from the contract becomes impossible due to the events that are beyond the obligator’ control. One example of the impossibility or difficulty of performance is the spread of contagious diseases, a special type of which known as Coronavirus is prevalent across the world. This raises the question as whether this disease can be considered as an excuse for the frustration of the contract (excuse) or the difficulty of its fulfillment (difficulty). If it is the case, what will happen to the contract and what will be the contractors’ duties? In response, it should be said that due to the similarity of the components, this disease can be a true example of the difficulty of contract fulfillment, and regarding its role and impact on the scope of contracts, no general rule can be provided for all cases. Therefore, the study of the impact of the Coronavirus on the contract depends entirely upon the type of contract and the conditions governing it. One of the most important contracts affected by this disease was the lease contracts, especially the lease of commercial places in which with the government's order to temporarily close these places, the status of the existing contracts turned into a serious legal issue. In addition, different issues such as dissolution, modification, and suspension of contract were proposed as the possible solutions for the existing situation.

    Keywords: frustration of contract, difficulty of performance, Contract, lease, Coronavirus
  • Rasool Malakooti * Pages 71-86
    Theory of severe encounter with the usurper causes the rules of the usurped institution to be considered strict, while in other sources there is no such civil liability. This attitude and the lack of need for harm and causation, has caused most lawyers to analyze the rules governing this institution apart from the general rules of civil liability. In this article, an attempt has been made to invalidate the fegh attitude and pay attention to the structure of the civil law, and to prove the impossibility of this separation. It seems that the difference between dealing with the usurper and other sources of civil liability is not due to a difference in the nature or rules of this institution, but to an imperfect view of the concept of financial guarantee in jurisprudence. Guarantee in jurisprudence means creating an obligation against another, the guarantee of its implementation is crystallized in three longitudinal forms of equal return, retribution and payment of price. In law, however, the concept of civil liability, which is equivalent to the term guarantee, is merely narrow to the third form, the obligation to pay damages. This self-made constraint in the concept has led to the impossibility of applying the rules and pillars of the usurpation institution to the general pillars of the guarantee and its severity
    Keywords: Usurpation, Guarantee, Civil liability, jurisprudence, Law
  • Shokrollah Nikvand *, Hosein Jalali Pages 87-108

    Contracts of guarantee and marriage have special and exceptional features in comparison with other contracts and the issue of the wife's alimony guarantee has a combination of features of both contracts and the annulment or authenticity of this guarantee and its effect is questionable.One of the conditions for the authenticity of guarantee contract is the existence of debt or object of transaction and according to Article 691 of the civil code, the existence of debt cause is sufficient for the authenticity of guarantee.Some lawyers believe that a husband can be guaranteed by wife's future alimony because the marriage contract causes the husband's debt to wife's future alimony.The effect of the guarantee contract in Iran's civil code is the cession of debt but the wife's future alimony has features that distinguish it from other forms of debts. The husband's obligation to alimony is related to other obligations of spouses, such as good relations, common habitation and submission and these obligations are not transferable.Guaranty for the husband on wife's future alimony cannot have the effect of the guarantee contract and the cession of debt and the obligation of husband about alimony will not be wasted but by virtue of the implicit condition and the custom if the husband doesn’t pay alimony, it can be claimed from the guarantor.

    Keywords: cession of debt, Guarantee, wife's alimony
  • Ayoub Milaki * Pages 110-136

    The purpose of this paper is to measure the fundamental contradictions of the transferred intention doctrine to the principle of the so-called minimum criminal law. The Camen-Louie Transformation Plan aims to criminalize the transferability of the criminal intention, arguing that criminal misconduct is capable of transferring from The purpose of the victim is incidental and the inadvertent intention of the original offender does not eliminate the unwanted consequences, but the criminal nature of the victim's intent does not preclude the criminal intention of the original purpose and its linkage to the result of a goal or identity error beyond the heart's desire and Mentally committing certain results will suffice to impose the punishment of deliberate victimization.The maximum magnitude of this approach focuses on the development of the scope of intentional crimes and the increase in the level of intervention of actors in the field of criminal policy in describing the rule of law and determining the scope of criminal responses. The findings of this study indicate that the current approach to some of the principles of criminal law Modern, especially liberal discourse Minimizing the scope of criminal law interventions that seeks to limit the powers of the criminal systems in describing the law and the abidance of anti-social behaviors is a clear contradiction. The scale of this conflict is such that it can lead to a weakening of efficiency or neutrality Establishing an optimal response policy for governments in breach of sanctions Laqy and the community as far as the implementation of these two propositions in a penal system unit, conflict and the duality in policy making will face criminal.

    Keywords: Intention, principle, doctrine, minimum, transferred