فهرست مطالب

پژوهش و برنامه ریزی در آموزش عالی - سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 105، پاییز 1401)

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی در آموزش عالی
سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 105، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زهرا جعفرپور مرزونی، علی خورسندی طاسکوه*، علیرضا عبداللهی نژاد صفحات 1-23

    هدف پژوهش حاضر فهم و تبیین عوامل و صلاحیت های موثر بر عملکرد گروه های آموزشی دانشگاه در جامعه شبکه ای بود که با رویکرد میان رشته ای در حوزه مدیریت آموزشی و علوم ارتباطات انجام شد. روش پژوهش کیفی و از نوع مطالعه موردی بود. مدیران گروه های آموزشی دانشگاه علامه طباطبایی تهران میدان این مطالعه برای جمع آوری داده ها بودند. از روش نمونه گیری هدفمند و نیز گلوله برفی در انتخاب نمونه استفاده و با مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته با 10 نفر از مدیران گروه ها داده های مورد نیاز جمع آوری شد. داده ها از طریق کدگذاری باز و محوری تجزیه و تحلیل شدند که درمجموع، 5 مضمون شامل مهارت رهبری، سواد اطلاعاتی، سواد رسانه ای، هوش دیجیتالی و عوامل مرتبط با استراتژی دانشگاه ها و بسترهای فرهنگی اجتماعی موجود در آموزش عالی، در خصوص صلاحیت ها و عوامل مورد نیاز برای بهبود کیفیت مدیریت و عملکرد گروه آموزشی در جامعه اطلاعاتی شناسایی شدند. حضور و عملکرد موثر نخبگان علمی و اعضای دانشگاهی در محیط های تربیتی رسانه ای شده، لزوم توجه و فراهم کردن زمینه لازم برای کسب شایستگی های مرتبط با عصر حاضر را از سوی سردمداران نهادهای تعلیم و تربیت ایجاد کرده است. از این رو، برای افزایش کارایی و اثربخشی گروه های آموزشی، مطالعات آینده پژوهی و برنامه های حمایتی مسیولان نهادهای دانشگاهی موثر خواهد بود که یافته های این پژوهش می تواند پایه و اساسی برای توسعه برنامه های آتی آموزش عالی در این زمینه باشد.

    کلیدواژگان: گروه آموزشی، سواد رسانه ای، هوش دیجیتالی، آموزش عالی، جامعه شبکه ای
  • اکبر امراهی، محمدرضا آهنچیان*، جواد صالحی فدردی، رضوان حسین قلی زاده صفحات 25-53

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه علی بین فرایندهای شناختی و رهبری اثربخش مدیران گروه های آموزشی در دانشگاه  علوم پزشکی مشهد انجام شد. با استفاده از روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی، 40 نفر از مدیران گروه های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به صورت سرشماری انتخاب شدند. داده های پژوهش از طریق آزمون های رایانه ای حافظه کاری، انعطاف پذیری شناختی، حل مسیله، شناخت اجتماعی و آزمون طراحی مداد کاغذی خلاقیت و پرسشنامه رهبری دانشگاهی هربست (2003)  و پرسشنامه مدیر اثربخش آنالویی (1995) جمع آوری شد. یافته ها نشان داد که حافظه کاری و انعطاف پذیری شناختی و خلاقیت نسبت به شناخت اجتماعی و حل مسیله میانگین نسبتا بالایی دارند. همچنین بین حافظه کاری و خلاقیت با شناخت اجتماعی رابطه معنا دار وجود دارد. درنتیجه، توجه به بعد کارکردهای شناخت اجتماعی در مدیران گروه های آموزشی موجب رشد و موفقیت در حوزه فعالیت های کارکردهای شناخت اجرایی می شود. طبق یافته پژوهش، مدل مسیر پیش بینی رهبری اثربخش مدیران گروه های آموزشی دانشگاه بر حسب فرایندهای شناختی برازش ضعیفی دارد و می توان گفت که فرایندهای شناختی در پیش بینی رهبری اثربخش مدیران گروه های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نقش معناداری ندارند.

    کلیدواژگان: رهبری اثربخش، مدیران گروه های آموزشی دانشگاه، فرایندهای شناختی
  • مجید دارابی* صفحات 55-83

    هدف اصلی این مطالعه طراحی و اعتبارسنجی الگوی مدیریت کیفیت فعالیت های آموزشی اعضای هییت علمی دانشگاه ها بود. این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و کمی انجام شد؛ در مرحله کیفی تعداد 12 نفر از خبرگان آموزش دانشگاهی به صورت هدفمند و با راهبرد نمونه گیری نظری انتخاب شدند و به صورت نیمه ساختاریافته با آنها مصاحبه شد. در مرحله کمی جامعه آماری اعضای هییت علمی دانشگاه شاهد (268 نفر) بودند که با به کارگیری فرمول نمونه گیری کوکران تعداد 154 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای تحلیل داده های کیفی از روش تحلیل موضوعی (تم) و برای اعتبارسنجی الگوی پیشنهادی از مدلیابی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی (PLS) استفاده شد. پس از پیاده سازی محتوای مصاحبه ها و تحلیل مقدماتی آنها، کدها یا مفاهیم اولیه شناسایی شدند و به منظور دستیابی به مقوله های اصلی کدهای مشابه در طبقه های خاص قرار گرفتند. برای هر یک از طبقات عنوانی که دربرگیرنده کل کدهای آن طبقه باشد، انتخاب شد. در نتیجه این مطالعه، الگوی مدیریت کیفیت فعالیت های آموزشی اعضای هییت علمی دانشگاه ها مشخص شد که به اعتقاد خبرگان پژوهش دانشگاهی شامل چهار بعد (بستر و زمینه، برنامه ریزی، اجرا و ارزیابی و بهبود) و 30 مولفه است. نتایج حاصل از تحلیل داده های کمی نشان داد که افراد نمونه تحقیق الگوی مدیریت کیفیت فعالیت های آموزشی اعضای هییت علمی دانشگاه ها را در سطح مطلوب ارزیابی کردند و وجود این ابعاد و مولفه های مربوط به آنها را مهم و حایز اهمیت تشخیص دادند. اعتباریابی مدل طراحی شده در نمونه تحقیق نشان داد که تمام متغیرهای مشاهده پذیر بار عاملی مناسبی بر متغیر مکنون خود دارند و با توجه به شاخص های PLS از مطلوبیت لازم برای سنجش متغیر مکنون متناظر خود برخوردارند. یافته های حاصل از آزمون نیکویی برازش و سایر شاخص های کیفیت مدل نشان داد که مدل پیشنهادی الگوی مدیریت کیفیت فعالیت های آموزشی اعضای هییت علمی دانشگاه ها از کیفیت و برازش لازم برخوردار است.

    کلیدواژگان: دانشگاه، اعضای هیئت علمی، آموزش، مدیریت کیفیت، الگو
  • اصغر زمانی*، مهتاب پورآتشی صفحات 85-111

    پژوهش حاضر با هدف واکاوی کار تیمی در فعالیت های پژوهشی اعضای هییت علمی: دشواری ها و راهکارها انجام شد. پژوهش کاربردی بود و از روش پژوهش کیفی به عنوان راهبرد پژوهش استفاده شد. ابزار گردآوری داده‏ ها مصاحبه نیمه ساختاریافته و جامعه مورد مطالعه شامل دانشگاه های جامع شهر تهران بود که چهار دانشگاه (تهران، شهید بهشتی، خوارزمی و تربیت مدرس) انتخاب شدند و در هر دانشگاه به ازای هر20 دانشکده، یک دانشکده به صورت تصادفی انتخاب شد. سپس، در درون هر دانشکده کلیه گروه ها به صورت تمام شماری در نظر گرفته شدند و در میان گروه ها ، به صورت هدفمند اعضای هییت علمی به عنوان مشارکت کنندگان در پژوهش (45 نفر تا رسیدن به اشباع نظری) انتخاب شدند. اطلاعات پژوهش با روش کدگذاری باز و تحلیل مضمون تجزیه و تحلیل شد. برای حصول اطمینان از روایی پژوهش ضمن آنکه تا حد امکان تلاش شد تا سوگیری و پیشداوری پژوهشگر کنترل شود و برخی از مشارکت کنندگان، مقوله های به دست آمده را بازبینی و نظر خود را ابراز کنند، از یکی از همکاران خواسته شد تا یافته ها را بررسی کند. برای محاسبه پایایی کدگذاری ها از روش پایایی بازآزمون استفاده شد. نتایج نشان داد که بین ماهیت رشته ها برای کار تیمی تفاوت وجود دارد، ولی بین دانشگاه ها از نظر اجرای کار تیمی تفاوتی وجود ندارد. همچنین برای انتخاب یک فعالیت برای انجام دادن کار به صورت تیمی، ماهیت آن کار تعیین کننده است و نمی توان در میان فعالیت های پژوهشی مندرج در ماده 3 آیین نامه، ترتیب و اولویتی برای اجرای کار تیمی در نظر گرفت. درنهایت، دشواری های کار تیمی به پنج دسته عوامل مربوط به فرد و عضو هییت علمی، موانع مربوط به تیم و عوامل تیمی، دشواری ها و موانع درون سازمانی و درون دانشگاهی، دشواری ها و موانع مربوط به نظام آموزش عالی (عوامل برون دانشگاهی) و بافتار عمومی و عوامل ملی تقسیم شد.

    کلیدواژگان: فعالیت های پژوهشی، آموزش عالی، اعضای هیئت علمی، دانشگاه، کارتیمی
  • لاله صالحی*، فیض الله منوری فرد صفحات 113-141

    هدف پژوهش حاضر ساخت و رواسازی ابزاری برای ارزیابی مسیولیت پذیری اجتماعی در دانشگاه رازی بود. بدین منظور از روش پژوهش آمیخته متوالی اکتشافی و در بخش کیفی نیز از روش گروه های بحث متمرکز (فوکوس گروپ) استفاده شد (27 =n). جامعه آماری در بخش کمی دانشجویان دکتری، اعضای هییت علمی و کارشناسان دانشگاه رازی بودند (1425=N) که تعداد 152 تن از آنها به عنوان نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای انتساب متناسب انتخاب شدند. روایی ظاهری و محتوایی ابزار پژوهش توسط گروه بحث متمرکز و محاسبه «نسبت روایی محتوا» و روایی سازه با استفاده از میانگین واریانس استخراجی و پایایی آن از طریق محاسبه پایایی ترکیبی و ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. یافته های پژوهش نشان داد که فعالیت های دانشگاه برای انجام دادن مسیولیت اجتماعی خویش در قبال جامعه در 9 بعد شامل مسیولیت پذیری در قبال دانشجویان، مسیولیت پذیری در قبال کارکنان و اعضای هییت علمی، مسیولیت پذیری اقتصادی، مسیولیت پذیری در قبال دانشگاه های همکار (همکاری بین دانشگاهی)، مسیولیت پذیری در قبال جامعه بیرونی، مسیولیت پذیری در قبال محیط زیست، مسیولیت پذیری در قبال آموزش با کیفیت، مسیولیت پذیری برای فرهنگ سازی و مسیولیت پذیری رهبری (مدیریت) دانشگاه قابل شناسایی است. این ابعاد درمجموع، 518/81 درصد از واریانس مسیولیت پذیری اجتماعی دانشگاه را تبیین می کنند. افزون بر این، یافته ها نشان داد که فعالیت های دانشگاه در زمینه مسیولیت پذیری اجتماعی از وزن یکسانی برخوردار نیستند و هر یک وزن و سهم متفاوتی دارند.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی دانشگاه، ارزیابی مسئولیت پذیری اجتماعی دانشگاه، گروه بحث متمرکز، پژوهش آمیخته متوالی اکتشافی، دانشگاه رازی
  • سیده مریم حسینی لرگانی*، حسین چهارباشلو صفحات 143-172

    تاثیر تغییرات سریع علم و فناوری در جهان به ایجاد تحولات در همه عرصه های زندگی منجر شده است. آموزش عالی نیز از این تاثیر و تاثرها به دور نبوده، به گونه ای که تغییرات تکنولوژیکی در دهه اخیر بر پیکره آموزش عالی به ویژه برنامه های درسی تاثیرات شگرفی داشته است؛ برنامه های درسی از یک سو ایجاد کننده تغییرند و از سوی دیگر، در تقابل با تغییر عمل می کنند. از این رو، برای توسعه برنامه های درسی دانشگاهی به مثابه مولد تغییرات مثبت، بهره گیری از تجارب بین فرهنگی و تجمیع دستاوردهای دانشگاه های پیشرو به عنوان سنگ بنایی برای تدوین چارچوبی جامع و کاربردی در این زمینه بسیار کارآمد خواهد بود. مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت طراحی و تدوین برنامه های درسی در دانشگاه های منتخب به منظور استخراج معیارهایی مشترک برای دستیابی به این مهم انجام شد. در این مطالعه از روش پژوهش اسنادی با کاربرد روش تحلیل محتوا بهره گرفته شد. اسناد پنج دانشگاه در قالب هدف، اصول، نتایج یادگیری، محتوا، ارزشیابی، فرایند برنامه ریزی و راهبردهای یاددهی-یادگیری بررسی شد. درنهایت، بر اساس معیارها و زیرمعیارها در هر یک از مقوله های یادشده، چارچوبی برای طراحی و تدوین برنامه درسی دانشگاهی در آموزش عالی ایران تدوین و به دانشگاه های کشور ارسال شد.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، برنامه درسی، طراحی و تدوین، دانشگاه های منتخب
  • آمنه صدیقیان بیدگلی*، مسعود سلمانی بیدگلی صفحات 173-197

    هدف این مطالعه بررسی رابطه آموزش و نابرابری در کشور ها بود و صرفا رابطه بین ابعاد مختلف این دو متغیر مد نظر قرار گرفت و تاثیر مکانیسمی این رابطه بررسی نشد. این پژوهش بر اساس روش تطبیقی کمی میان کشورها صورت گرفت. داده های برنامه توسعه سازمان ملل در سال 2015 مربوط به پنج شاخص آموزش (میزان سواد بزرگسالان، سال های مورد انتظار تحصیل، میانگین سال های تحصیل، جمعیت با حداقلی از تحصیلات متوسطه و نابرابری در آموزش) و سه شاخص نابرابری (نابرابری درآمدی، نابرابری جنسیتی و نابرابری انسانی) تجزیه و تحلیل و درمجموع، 173 کشور بررسی شدند. خوشه کشور ها در پنج شاخص آموزش به چهار نیمرخ آموزش ضعیف، آموزش متوسط، آموزش خوب و آموزش بسیار خوب و در سه شاخص نابرابری نیز به چهار نیمرخ نابرابری زیاد، نابرابری متوسط، نابرابری کم و نابرابری بسیار کم تقسیم شد. تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که پنج شاخص آموزش به ترتیب 9 درصد از واریانس نابرابری درآمدی، 77 درصد از واریانس نابرابری جنسیتی و 79 درصد از واریانس نابرابری انسانی را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: آموزش، نابرابری، تحلیل خوشه
  • قاسم سلیمی*، مهدی محمدی، رضا ناصری جهرمی، پریسا معارف، مریم صفری، فاطمه میرغفاری صفحات 199-215

    تحولات فناورانه که با زندگی روزمره عجین شده است، نهاد آموزش عالی را نیز تحت تاثیر قرار داده است. در این خصوص، فناوری های جدید از جمله تلفن همراه با ارایه اطلاعات به افراد، در هر مکان و هر زمان از طریق فناوری بی سیم، به بهبود عملکرد دانشگاهی کمک کرده و آموزش عالی را همواره استمرار بخشیده است. هدف اصلی این پژوهش شناسایی مولفه های الگوی استمرار یادگیری در آموزش عالی با استفاده از آموزش برخط ویژه بحران کرونا بود. این پژوهش کیفی با استفاده از روش شش مرحله ای ساندلوسکی و باروسو انجام شد. 39 مقاله مرتبط با موضوع مطالعه در بازده زمانی سال 2019 تا 2021 از طریق جست وجو در پایگاه های علمی معتبر داخل و خارج از کشور تحلیل شد. داده های به دست آمده با روش تحلیل مضمون تحلیل شدند. یافته های مطالعه، استخراج 15 مضمون موثر بود که مبنای طراحی مدل مفهومی یادگیری در آموزش عالی با حمایت از اشکال موثر آموزش برخط در زمان شیوع کرونا بود. دسته بندی این عوامل در چهار مضمون اصلی شامل رسالت های جدید (توسعه بهینه توانایی بالقوه، آموزش حرفه ای، آموزش تغییر و توسعه، آموزش شهروندی و بلوغ سیاسی دانشجویان)، اهداف فرایند یاددهی و یادگیری (گردآوری دانش، یادگیری وظایف جدید، توسعه دانش، مهارت، نگرش و ارزش ها، آموزش چندوجهی و متن محور و پویا)، الزامات و بسترها (آشنایی با فناوری های رایانه ای، زیرساخت ها و دسترسی به فناوری و رویکردهای ارزیابی (ارزیابی یادگیری برخط، ارزیابی یادگیری آفلاین و ارزیابی در طول زمان یادگیری) بود. نتایج این مطالعه کیفی نشان داد که استمرار یادگیری در آموزش عالی با حمایت از اشکال موثر آموزش برخط در زمان شیوع کرونا با شناخت رسالت های جدید، در نظر گرفتن الزامات و بسترها، توجه به اهداف فرایند یاددهی و یادگیری و رویکردهای ارزیابی امکان پذیر خواهد بود. آگاهی برنامه ریزان، سیاستگذاران و مدیران دانشگاه ها از استلزامات یادشده در پرتو توجه به مولفه های الگوی مفهومی موجب استمرار یادگیری در آموزش عالی با استفاده از آموزش برخط خواهد شد.

    کلیدواژگان: ترکیب، استمرار یادگیری، آموزش عالی، آموزش برخط، کرونا
  • علی جهانگیری*، شهلا حیدربیگی، سپیده وفایی صفحات 217-243

    شیوع و تداوم ویروس همه گیر کرونا، مردم و دولت را با روزهای سخت و سهمگینی مواجه کرد. در این مدت خسارت ها و زیان های جبران ناپذیری بر کشور تحمیل شد. دانشگاه ها به عنوان نهاد علمی و مردمی در وقوع بحران ها، در کنار دولت ها نقش هادی، راهنما، آگاه کننده و تسهیل کننده را دارند و وظایف خود را در قالب مسیولیت اجتماعی انجام می دهند. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی مسیولیت اجتماعی دانشگاه ها در زمان بحران به ویژه بحران کرونا بود تا ضمن تبیین ابعاد مسیولیت اجتماعی، شاخص ها و اقدامات و فعالیت نمونه انتخاب شده از دانشگاه های ایران بررسی و تحلیل شود. این پژوهش اکتشافی از نظر هدف توسعه ای و از نظر روش تجربی و از دید صبغه پژوهش کیفی بود. ابزار جمع آوری اطلاعات مطالعات کتابخانه ای و بررسی سایت دانشگاه ها و روش غالب در این پژوهش اسنادی بود. برای روایی و تقلیل داده ها در دو مرحله از دیدگاه 15 نفر از اعضای هییت علمی و خبرگان استفاده و 15 دانشگاه بررسی شد. یافته ها نشان داد که دانشگاه ها هرکدام عملکرد های متفاوتی را از نظر ابعاد و عناصر مسیولیت اجتماعی داشته اند که اطلاع از این ابعاد و مقایسه کارکرد هرکدام از آنها می تواند راهگشای اقدامات اساسی و جهت گیری های دانشگاه ها باشد. ابعاد یادشده شامل بعد آموزشی (شامل فعالیت های دانشجویی، فعالیت های ارتباطی و فعالیت های آموزشی)، بعد شناختی (شامل طرح های نوآورانه در تولید محصول متناسب با بحران کرونا، فعالیت  های پژوهشی و تولید علم و دانش افزایی)، بعد قانونی (شامل وضع قوانین متناسب با شرایط بحران کووید 19)، بعد بشردوستانه (شامل حمایت از قشرهای آسیب دیده و همکاری با سایر مراکز در مبارزه با کووید 19)، بعد اخلاقی (شامل ارایه اطلاعات و توجه به ذینفعان) و بعد اطلاع رسانی (شامل بالا بردن آگاهی و اطلاع رسانی در زمینه پیشگیری، کنترل و مدیریت کرونا ویروس) بود.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس و جامعه، بحران، مسئولیت اجتماعی، مسئولیت اجتماعی دانشگاه
|
  • Zahra Jafarpour Marzouni, Ali Khorsandi Taskoh*, Alireza Abdollahinejad Pages 1-23

    The purpose of this study was to understand and explain the competencies affecting the performance of university departments in the age of networking, which was done from the perspective of department chairs and with an interdisciplinary approach in the field of educational management and communication sciences. The research method was qualitative and a case study type. The department chairs of Allameh Tabataba'i University of Tehran are the research field of this study to collect information. Purposive and snowball sampling methods were used in sample selection.  Semi-structured in-depth interviews with 10 department chairs was used to collected the required data.  Data were analyzed through open and  axial coding, which identified a total of 5 themes to improve the performance of the departments: "Leadership skills, information literacy, media literacy, digital intelligence and factors related to university strategy of universities and existing socio-cultural platforms in higher education" regarding the qualifications and factors needed to improve the quality of management and performance of the educational departments in the information society were identified. Presence and effective performance of academic elites in media educational environments has created the need for attention and acquisition of competencies related to the age of communication by the leaders of educational institutions. Therefore, higher education and university support programs and futurology studies will be effective to increase the efficiency and effectiveness of educational departments. The findings of this study can be the basis for the development of higher education future programs.

    Keywords: educational departments, media literacy, digital intelligence, information Society, higher education, network community
  • Akbar Amrahi, Mohammadreza Ahanchian*, Javad Salehi Fadardi, Rezvan Hossein Gholizadeh Pages 25-53

    The present study was conducted aiming to investigate the causal relationship between cognitive processes and effective leadership of academic departments’ chairs in Mashhad University of Medical Sciences. Using descriptive correlational study method, 40 academic department chairs in Mashhad University of Medical Sciences were studied by census method. Data were collected through computer-based testing of working memory, cognitive flexibility, problem solving, social cognition, creativity design fluency test, Herbst University Leadership Questionnaire (2003), and Analoui Effective Manager Questionnaire (1995). The findings revealed that working memory, cognitive flexibility, and creativity have a relatively high mean value compared to social cognition and problem solving. Also, there is a significant relationship between working memory and creativity with social cognition.  Consequently, paying attention to the aspect of social cognitive functions of academic departments’ chairs leads to growth and success in the field of executive cognitive functions. According to the findings, the model of predicting effective leadership path of university departments’ chairs a weak fit in terms of cognitive processes. It can be said that cognitive processes do not play a significant role in predicting effective leadership of academic departments’ chairs in Mashhad University of Medical Sciences.

    Keywords: Effective leadership, university academic departments’ chairs, cognitive processes
  • Majid Darabi* Pages 55-83

    The main purpose of this article was to design and validate a model of quality management of teaching activities for university faculty members. This research was done in the framework of qualitative and quantitative approach. In the qualitative phase, 12 university education experts were selected purposefully and with a theoretical sampling strategy and were interviewed in a semi-structured manner. In the quantitative phase, the statistical population was the faculty members of Shahid University (N= 268)). By applying Cochran's sampling formula, 154 people were selected as a sample by stratified proportional sampling method. Thematic analysis technique was used to analyze the data and to validate the proposed model, Structural Equation Modeling (SEM) with Partial Least Squares (PLS) approach was used. After the implementation of the content of the interviews and their preliminary analysis, the primary codes or concepts were identified and placed in certain categories. For each class, a title that includes all the codes of that class was chosen. As a result of this study, the model of quality management of teaching activities for university faculty members was determined, which, according to academic research experts, it included four dimensions (Background and context, planning, implementation and evaluation, and improvement) and 30 components. The results of quantitative data analysis showed that the research sample evaluated the model of quality management of teaching activities for university faculty members at the desired level and the existence of these dimensions and their related components have been recognized as important. The validation of the designed model showed that all observable variables have appropriate factor loading on their latent variable and according to the PLS indicators, they have the necessary usefulness to measure their corresponding current variable. Also, the findings of the goodness of fit test and other model quality indicators showed that the proposed model of the quality management model of teaching activities for university faculty members has the necessary quality and fit.

    Keywords: university, faculty members, teaching, quality management, model
  • Asghar Zamani*, Mahtab Pouratashi Pages 85-111

    The aim of this study was to analyze difficulties and solutions of teamwork in faculty members' research activities. This applied research used qualitative method as the research strategy. The data collection tool was semi-structured interview. For this study, four comprehensive universities in Tehran including University of Tehran, Shahid Beheshti University, Kharazmi University and Tarbiat Modares University were selected. In each university, one faculty was randomly selected for every 20 faculties. Then, within each faculty, all departments were considered. Finally, among the departments, faculty members were purposefully selected and considered as participants in the research (45 faculty members up to theoretical saturation). Open coding and theme analysis methods used to analyze data. To ensure the validity of the research, while trying to control the bias and prejudice of the researcher, some participants reviewed the extracted categories. Also, one of the colleagues was asked to review the findings. To calculate the reliability, test-retest reliability method and agreement for two raters method were used. The results showed that there was a difference between the natures of disciplines for teamwork. There was not any difference between universities regarding team-work implementation.  In addition, to choose an activity to do the work as a team, the nature of that work is decisive and among the research activities listed in Article 3 of the Regulation, no order and priority can be considered for the implementation of teamwork. Finally, teamwork difficulties can be divided into five categories: related to individual, related to the team and team factors, within the organization and within the university, related to the higher education system, and general context and national factors.

    Keywords: Research activities, higher education, faculty members, university, teamwork, Iran
  • Laleh Salehi*, Feyzallah Monavvarifard Pages 113-141

    The purpose of the current research was to construct and validate an instrument for evaluating social responsibility in Razi University. For this purpose, the sequential exploratory mixed research method was used, and in the qualitative part, the focus group discussion method (n = 27) was utilized. The statistical population in the quantitative section were doctoral students, faculty members and experts of Razi University (N=1425), of which 152 were selected as a statistical sample using stratified proportional assignment sampling.  The external and content validity of the research tool was confirmed by the focus group discussion and the calculation of the content validity ratio and construct validity using the average variance extracted and its reliability through the calculation of composite reliability and Cronbach's alpha coefficient. The findings of the research showed that the activities of the university to fulfill its social responsibility towards society in 9 dimensions including responsibility towards students, responsibility towards staff and faculty members, economic responsibility, responsibility towards partner universities (inter-university cooperation), responsibility towards  the external society, responsibility for the environment, responsibility for quality education, responsibility for cultural development and responsibility for the leadership (management) of the university can be identified.  In total, these dimensions explain 81.518% of the variance of the university's social responsibility. In addition, the findings indicated that the activities of the university in the field of social responsibility do not have the same weight and each one has a different weight and contribution.

    Keywords: university social responsibility, assessment, focus group discussion, sequential exploratory mixed methods, Razi University
  • Seyedeh Maryam Hosseini Largani*, Hossein Chaharbashlou Pages 143-172

    The impact of science and technology’s swift changes globally has led to upheavals in all areas of life. Higher education has not been exempted from these changes and consequences, so that technological changes in the last decade have had a great impact on the body of higher education, especially in curricula, as the heart of the higher education system. Curricula, on the one hand, drive change and, on the other, act against change. Therefore, to develop academic curricula as a generator of constructive change, using intercultural experiences and consolidating the achievements of leading universities will be very effective as a cornerstone to develop a comprehensive and practical framework in this field. Accordingly, the current study was conducted to investigate the design and development of curricula in selected universities in order to extract common criteria for achieving this imperative goal. Consequently, in this study, documentary research method was used by using content analysis technique. The documents of five universities were reviewed in terms of purpose, principles, learning outcomes, content, evaluation, planning process and teaching-learning strategies. In conclusion, based on the criteria and sub-criteria in each of the mentioned categories, a framework for designing and developing a curriculum in Iran’s higher education was developed and sent to the universities.

    Keywords: higher education, curriculum, designing, developing, selected universities
  • Ameneh Sedighian Bidgoli*, Masoud Salmani Bidgoli Pages 173-197

    The purpose of this article was to investigate the relationship between education and inequality in countries. Only the relationship between these two variables were considered and the mechanism and its effects was not studied. This research was based on quantitative comparative method between countries. United Nations Development Program data in 2015 related to 5 education indicators including adult literacy rate, expected years of education, average years of education, population with at least secondary education, and inequality in education, and 3 inequality indices including income inequality, gender inequality and human inequality were analyzed. A total of 173 countries were examined. Cluster analysis categorized countries in five education indicators including four profiles of poor, medium, good, and very good education. It also clustered them into three inequality indicators such as four profiles of high, medium, low, and very low inequality. The regression analysis also showed that five education indicators explain 9% of the variance of income inequality, 77% of the variance of gender inequality, and 79% of the variance of human inequality.

    Keywords: education, inequality, cluster analysis, United Nations Development Program
  • Ghasem Salimi*, Mehdi Mohammadi, Reza Naseri Jahromi, Parisa Maaref, Maryam Safari, Fatemeh Mirghafari Pages 199-215

    The main goal of this research was to identify the components of the model of continuity of learning in higher education by using online education especially for the Corona crisis. This qualitative research was conducted using the six-step method of Sandlovski and Barroso. Through searching in reliable scientific databases inside and outside the country 39 articles related to the subject of the study and were published during 1919-22 were analyzed. The obtained data were analyzed by content analysis method. The findings of the study were the extraction of 15 effective themes which was the basis for designing the conceptual model of learning in higher education by supporting effective forms of online education during the outbreak of Corona. The classification of these factors into four main themes including new missions (optimal development of potential ability, professional training, training for change and development, training for citizenship and political maturity of students), the goals of the teaching and learning process (gathering knowledge, learning new tasks, developing knowledge, skills, attitudes and values, multimodal and text-centered and dynamic education, requirements and contexts (familiarity with computer technologies, infrastructure and access to technology and evaluation approaches (online learning evaluation, offline learning evaluation, and evaluation over time) The results of this qualitative study showed that the continuation of learning in higher education by supporting effective forms of online education during the outbreak of the Corona virus, by recognizing new missions, taking into account the requirements and platforms, paying attention to the goals of the teaching and learning process and evaluation approaches is possible. The awareness of the planners, policy makers and university administrators of the mentioned requirements in the light of paying attention to the components of the conceptual model will lead to the continuity of learning in higher education using online education.

    Keywords: continuity of learning, Corona crisis, higher education, Meta-synthesis, online education
  • Ali Jahangiri*, Shahla Heydarbeygi, Sepideh Vafayi Pages 217-243

    The spread and continuation of the Corona virus has faced the people and the government with hard and terrible days. During this period, irreparable damages and losses were imposed on the country. In this regard, universities, as a scientific and popular institution, play a leading, guiding, informing and facilitating role in the occurrence of crises alongside governments, and they perform their duties in the form of social responsibility. The main purpose of this study was to investigate the social responsibility of universities in times of crisis, especially the Corona crisis in order to explain the dimensions of social responsibility, indicators and measures, and examine and analyze sample' activities selected from Iranian universities. A qualitative method was chosen for the present exploratory research. The data collection tool in the present study was library studies, reviewing the websites of universities. In order to validate and reduce the data, two steps were used from the perspective of 15 faculty members and expert, and  data on 15 universities. The findings showed that each of the universities had different functions in terms of the dimensions and elements of social responsibility, and knowing these dimensions and comparing the functions of each of them can open the way for the basic actions and orientations of the universities.   The dimensions comprised: educational dimension (including student activities, communication activities and educational activities), cognitive dimension (including innovative plans in the production of products suitable for the Corona crisis, research activities and the production of science and knowledge enhancement) the legal dimension (including the establishment of laws appropriate to the conditions of the Covid-19 crisis), the humanitarian dimension (including the support of the affected groups and cooperation with other centers in the fight against Covid-19), the ethical dimension (including the provision of information and attention to the beneficiaries) and the informing dimension (including raising awareness and providing information in the field of prevention, control and management of the Corona virus.

    Keywords: Corona virus, society, crisis, social responsibility, university social responsibility