فهرست مطالب

طلوع بهداشت - سال بیست و یکم شماره 5 (پیاپی 95، آذر و دی 1401)

نشریه طلوع بهداشت
سال بیست و یکم شماره 5 (پیاپی 95، آذر و دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه قربانی، حسن ناوی پور*، ربابه معماریان صفحات 1-20
    مقدمه

    امروزه یکی از شایع ترین مسایل بهداشتی در جهان، آنمی فقر آهن می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر اجرای برنامه مراقبت خانواده محور بر خستگی و افسردگی دختران نوجوان مبتلا به آنمی فقر آهن انجام شد. مراقبت خانواده محور روشی است که از طریق مشارکت های مفید دو طرفه بین مراقبت کنندگان، بیماران و خانواده ها کنترل میشوند . مراقبت خانواده محور به طور سیستماتیک سازمان دهی شده است به طوری که پویایی و پیچیدگی های گوناگون ابعاد مختلف افراد و خانواده ها را مدنظر قرار داده است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر به صورت مطالعه نیمه تجربی کاربردی در سال 1399 با انتخاب 70 دختر نوجوان مبتلا به آنمی فقر آهن محصل در مقطع دبیرستان شهرستان محمودآباد از طریق نمونه گیری هدفمند و در دسترس انجام شد. ابزارهای پژوهش پرسشنامه خستگی استمس و افسردگی بک می باشد. بعد از گردآوری اطلاعات حاصل از مرحله قبل از مداخله، برنامه مراقبت خانواده محور برای دختران نوجوان نمونه پژوهش در گروه آزمون اجرا و آزمون ثانویه 3 ماه بعد از مداخله انجام شد. در گروه کنترل نیز پرسشنامه ها در ابتدا و سپس 3 ماه بعد از آموزش که در 6 جلسه برگزار گردیده ، سنجیده و اطلاعات دو گروه با استفاده از روش های آزمون t زوجی و آزمون t وابسته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     مقایسه نمره کل خستگی و افسردگی دختران نوجوان مبتلا به آنمی فقر آهن قبل و بعد از مداخله در گروه آزمون اختلاف معناداری را در جهت کاهش نمرات نشان داد (001/0>P)، ولی در گروه کنترل، اختلاف معناداری وجود نداشت (05/0P>). مقایسه نمره کل خستگی  دختران نوجوان مبتلا به آنمی فقر آهن قبل و بعد از مداخله در گروه آزمون اختلاف معناداری را در جهت کاهش نمرات نشان داد (001/0>P)، ولی در گروه کنترل، اختلاف معناداری وجود نداشت (182/0=P). همچنین، مقایسه نمره کل افسردگی دختران نوجوان مبتلا به آنمی فقر آهن قبل و بعد از مداخله در گروه آزمون اختلاف معناداری را در جهت کاهش نمرات نشان داد (001/0>P)، ولی در گروه کنترل، اختلاف معناداری وجود نداشت (667/0=P).

    نتیجه گیری:

     میزان خستگی و افسردگی در دختران نوجوان مبتلا به آنمی فقر آهن که برنامه مراقبت خانواده محور را دریافت می کنند، نسبت به گروه کنترل کاهش یافت.

    کلیدواژگان: برنامه مراقبت خانواده محور، خستگی، افسردگی، آنمی فقر آهن، دختران نوجوان
  • مینا دانایی، کسری اسد سنگابی مطلق، محسن مومنی* صفحات 21-33
    مقدمه

    یکی از موارد تاثیر گذار بر روند سرطان پستان، سواد سلامت بیماران است. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت سواد سلامت و عوامل پیشگویی کننده آن در زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی دانشگاه و کلینیک جوادالایمه شهر کرمان در سال 1400 اجرا گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی در زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی دانشگاه و کلینیک جوادالایمه شهر کرمان در سال 1400 انجام شد. برای  جمع آوری داده ها از  پرسشنامه خود ایفا شامل مشخصات دموگرافیک بیماران  و نسخه فارسی روا و پایای سنجش سواد سلامت زنان ایرانی مبتلا به سرطان پستان (HELBA:Health Literacy of Breast cancer for Adults) استفاده شد. داده ها وارد نرم افزار SPSS  ورژن 20 شد و مورد آنالیز قرار گرفت.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر، حدود 3/15% افراد سطح سواد سلامت ناکافی داشتند. طبق مدل رگرسیون لجستیک تک متغیره سطح سواد با تمامی متغیرهای دموگرافیک وارد شده در مطالعه به جز سن همسر ارتباط معنی دار داشت (05/0 P<). در مدل رگرسیون لجستیک چند متغیره تنها یک متغیر یعنی سطح تحصیلات همسر با سواد سلامت افراد شرکت کننده در مطالعه ارتباط معنی دار داشت. بدین صورت که در افراد دارای همسر با سطح تحصیلات دیپلم شانس داشتن سواد کافی 33/4 برابرو افراد دارای همسر با سطح تحصیلات دانشگاهی 87/5 برابر افراد دارای همسر با تحصیلات زیر دیپلم بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که سطح سواد سلامت در بسیاری از زنان مبتلا به سرطان پستان کافی است با این وجود باید برنامه ریزی آموزشی جهت ارتقای سطح سواد در این گروه خصوصا با تاکید بر همسران ایشان باید انجام گردد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، سواد سلامت، پیشگیری اولیه، ارتقای سلامت
  • غلامعلی حقیقت، حمیده کمالی، فاطمه اسلامی، اکبر اسفندیاری، سجاد مظلومی، جلیل جعفری، سبحان مالکی* صفحات 34-48
    مقدمه

     مدارس، اماکنی ایمن در آموزش انسان‌ها هستند. و نقش موثری در فراهم‌سازی فضایی بهداشتی و شاد برای دانش‌آموزان دارند. بنابراین این اماکن باید از نظر وضعیت بهداشتی و ایمنی مناسب باشند. مطالعه حاضر به تعیین وضعیت بهداشت محیط مدارس شهرستان جیرفت بر اساس طرح یکنواخت سازی کشوری در سال 1398 پرداخته است.

    روش بررسی

     این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی بوده و در آن 99 مدرسه شهرستان جیرفت به صورت سرشماری در سال 1398 مورد بررسی قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده‌ها، از چک لیست بازرسی مدارس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت استفاده شد. داده ها از طریق مراجعه به مدارس و مشاهده و مصاحبه با مسیولین جمع آوری گردید. سپس اطلاعات کد گذاری و با استفاده از نسخه 22 نرم افزار SPSSمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که در مدارس شهری و روستایی بالاترین نمره مطلوبیت وضعیت بهداشتی مربوط به بهداشت مواد غذایی (100%) و کمترین نمره مطلوبیت مربوط به وضعیت ایمنی مناطق روستایی (50%) بود. وضعیت بهداشت ابزار و تجهیزات برای هر دو مدارس شهری و روستایی برابر 61/84% بود. همچنین شاخص های بهداشت ساختمان در مناطق شهری 5/87% و روستایی 87/71% حاصل شد.

    نتیجه گیری

     براساس نتایج، وضعیت بهداشت محیط و ایمنی مدارس شهرستان جیرفت مطلوب ارزیابی گردید. شاخص های بهداشت مواد غذایی، بهداشت فردی و بهداشت ابزار و تجهیزات در مدارس شهری و روستایی و همچنین شاخص ایمنی در مدارس شهری، از مطلوبیت بالایی برخوردار بود. به طور کلی براساس بررسی شاخص ها، 5/85 درصد مدارس مطلوبیت لازم را دارا بودند که افزایش آن، نیازمند هماهنگی سازمان های مرتبط در امر بهداشت و آموزش  و پرورش می باشد.

    کلیدواژگان: مدارس، بهداشت محیط، ایمنی، جیرفت
  • فرزین باقری شیخانگفشه*، علی فتحی آشتیانی، وحید صوابی نیری، حامد رضائی گلعذانی، شبنم بریاجی صفحات 49-63
    مقدمه

    ناراحتی های اسکلتی-عضلانی بخش عمده ای از بیماری های شغلی را به خود اختصاص داده است و از شایع ترین مشکلات شغلی پرستاران محسوب می شود. در همین زمینه، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر حساسیت اضطرابی و ناگویی هیجانی پرستاران مبتلاء به کمردرد مزمن انجام شد.

    روش بررسی

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و طرح آن به صورت پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل پرستاران مبتلا به کمردرد مزمن شهر تهران در سال 1399 بود.  نمونه مورد مطالعه شامل 30 پرستار مبتلا به کمر درد که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه گواه جای دهی شدند. ابزار گردآوری شامل پرسشنامه های حساسیت اضطرابی و ناگویی هیجانی بود. گروه آزمایش هشت جلسه 90 دقیقه ای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کردند ولی گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در پرستاران مبتلا به کمر درد مزمن به صورت معناداری موجب کاهش حساسیت اضطرابی (جسمانی، شناختی و اجتماعی) و ناگویی هیجانی (دشواری در شناسایی احساسات، دشواری در توصیف احساسات و تفکر بیرون مدار) گردید (01/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های بدست آمده می توان نتیجه گیری کرد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد توانسته است باعث کاهش مشکلات روانشناختی پرستاران دارای کمردرد مزمن شود. بدین منظور پیشنهاد می شود کارگاه و برنامه هایی توسط روان شناسان و متخصصان درد برای پرستاران دارای کمردرد مزمن برگزار شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، کمردرد مزمن، حساسیت اضطرابی، ناگویی هیجانی، پرستار
  • مریم نظری، فاطمه السادات ایزدخواه، نمامعلی آزادی، مرتضی منصوریان* صفحات 64-79
    مقدمه

    مشکلات و مسایل متعدد فیزیولوژیک ممکن است سلامت عمومی سالمندان را تهدید کند. از سوی دیگر شیوع اختلالات روانی و افسردگی در سالمندی افزایش می یابد.این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین سلامت عمومی و افسردگی در سالمندان انجام شد.

    روش بررسی

    بررسی حاضر مطالعه ای مقطعی از نوع توصیفی - همبستگی بودکه بر روی 420 نفر از سالمندان ساکن در مناطق شهری و روستایی شهرستان زنجان در سال 1399 صورت پذیرفت. انتخاب نمونه آماری با روش نمونه گیری تصادفی - خوشه ای انجام شد. ابزار تحقیق پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر و پرسشنامه افسردگی در سالمندان  بود.از نرم افزار Spssv25 و درسطح معناداری 05/0 برای تجزیه و تحلیل نتایج استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج  مطالعه حاضر رابطه مستقیم و معنی داری بین وضعیت تاهل و افسردگی در سالمندان نشان داد(017/0=P)؛ مولفه اختلال در کارکرد اجتماعی ارتباط منفی و معنی دار و سایر مولفه های سلامت عمومی(علایم جسمانی ،علایم اضطراب و بی خوابی و علایم افسردگی و گرایش به خود کشی)  رابطه مثبت ومعنادار آماری  رابا افسردگی درسالمندان نشان داد (001/0 ≥ P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد، بهبود روابط اجتماعی سالمندان و ایجاد اشتغال مناسب با سن آن ها، مثل فعالیت های حرکتی در قالب کار تیمی و گروهی جهت جلوگیری از ناامیدی و افسردگی و همچنین حفظ استقلال آن هاتاثیر گذار باشد.

    کلیدواژگان: سلامت عمومی، افسردگی، سالمندان
  • فاطمه خانی، حسینعلی صادقیان*، محمدتقی قانعیان، سید ابوالقاسم میرحسینی، سارا جام برسنگ صفحات 80-94
    مقدمه

    نظر به نقش مدارس سبز در حفظ سلامت محیط زیست، بهینه سازی مصرف انرژی، افزایش کیفیت فضاهای داخلی، کاهش آلودگی و نیز ارتقای یادگیری در دانش آموزان و اینکه یکی دیگر از ابعاد کیفیت زندگی مرتبط با سلامت نوجوانان، محیط مدرسه می باشد، در این مطالعه میزان انطباق مدارس متوسطه اول دخترانه شهر یزد با شاخص های مدارس سبز و ارتباط آن با کیفیت زندگی دانش آموزان را مورد بررسی قرار دادیم. 

    روش بررسی

    طراحی این مطالعه، توصیفی -مقطعی است که در سال 1399 انجام گرفت و نمونه گیری آن به صورت خوشه ای دو مرحله ای با انتخاب تصادفی 11مدرسه در ناحیه یک و 13 مدرسه در ناحیه دو آموزش و پرورش و بعد انتخاب تصادفی 11 دانش آموز از هر مدرسه انجام گرفت(264 دانش آموز) و پرسشنامه کیفیت زندگی در مدرسه اندرسون و بروک (2000) به صورت الکترونیکی بین دانش آموزان توزیع گردید. و پرسشنامه مدارس سبز که برخی از سوالات آن از طریق مشاهده و توسط محقق مورد ارزیابی قرار گرفت و در برخی دیگر از مسیولین و معلمین مدارس خواسته شد، براساس اطلاعاتی که از مدرسه خود دارند به سوالات پاسخ دهند. داده ها به وسیله نرم افزارSPSS  نسخه 23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و سطح معنی داری، کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون آماری t test مستقل نشان داد نمره کلی کیفیت زندگی با درجه مدرسه سبز تفاوت آماری معنی داری ندارد(722/0P=) و به طور کلی میانگین نمره بعد عواطف منفی از ابعاد کیفیت زندگی با درجه مدرسه سبز تفاوت آماری معنی داری دارد(033/0P =). همچنین میانگین نمره بعد عواطف از ابعاد کیفیت زندگی در مدارس سبز درجه 2 نسبت به مدارس سبز درجه 3 بیشتر بود با توجه به این نکته لازم است توجه ویژه ای به مدارس درجه سبز درجه 3 صورت گیرد

    نتیجه گیری

    طبق نتایج، درجه سبز مدارس به بهبود بعد عواطف منفی از ابعاد کیفیت زندگی کمک می نماید لذا پیشنهاد می شود با بهره گیری از سرمایه گذاری بخش خصوصی، پشتیبان ها و سیاست گذاری های دولتی موجب ارتقای درجه سبز مدارس و بهبود کیفیت زندگی دانش آموزان شد.

    کلیدواژگان: مدرسه سبز، کیفیت زندگی، دانش آموز
  • مصطفی لنگری زاده، فاطمه مقبلی، شمیم احمدی، بنفشه مقصودی، فاطمه سرپوریان، جلال نیکوکاران، سید علی فاطمی عقدا* صفحات 95-105
    مقدمه

    بیمارانی که پیوند کبد دریافت می کنند با محدودیت و چالش های مختلفی در طول زندگی مواجه خواهند شد که اغلب از آنها اطلاع کافی نداشته و باعث تاثیر در بهبود کیفیت زندگی بیماران می شود. ازطرفی استفاده از برنامه های کاربردی در مورد سلامت در حال افزایش است. هدف این مطالعه، شناسایی نیازهای آموزشی جهت طراحی برنامه کاربردی برای بیماران دریافت کننده کبد است.

    روش بررسی

    این مطالعه کاربردی و به روش توصیفی انجام شد. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود که  روایی و پایایی آن مورد بررسی و تایید قرار گرفت. جامعه پژوهش متخصصین گوارش و کبد بودند و از بین متخصصین شاغل در کلینیک کبد درمانگاه مطهری و بیمارستان پیوند اعضا ابوعلی سینا شیراز، 18 نفر بصورت هدفمند انتخاب شدند. تحلیل داده با استفاده از آمار توصیفی با نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام شد.

    یافته ها

    موارد آموزشی در قالب 10 محور اصلی تعیین شد. نتایج نشان داد در بین مفاهیم اصلی بیماری  اکثر موارد ضروری تشخیص داده شد. اما مواردی شامل مایعات، انواع ورزش، سرطان پوست، علایم ابتلا به سیتومگالوویروس، بلع مواد محرک و تند، مسواک زدن صحیح، ضروری تشخیص داده نشد.

    نتیجه گیری

    نیازهای آموزشی در قالب داروهای پیوند، تغذیه، ورزش، سرطان، سیتومگالوویروس، عوارض گوارشی پس از پیوند کبد، دیابت، مراقبت های دهان و دندان، مادر شدن، تمایلات جنسی، تعیین شد با توجه به تاکید به مشارکت بیمار درسلامت خود و استفاده از برنامه کاربردی، تعیین موارد آموزشی مورد نیاز بیماران دریافت کننده پیوند باعث افزایش آگاهی و مدیریت بهتر بیماری می شود.

    کلیدواژگان: پیوندکبد، نیازهای آموزشی، خودمراقبتی، سلامت
  • لیلا آدابی، غلام حسین برکت*، لیلا بهمئی صفحات 106-123
    مقدمه

    پژوهش درباره کیفیت آموزش در مدارس از جمله مهم ترین مسایلی است که از یک سو بازخورد مناسب برای تجزیه و تحلیل مسایل آموزشی، تصمیم گیری های اساسی و برنامه ریزی های راهبردی در اختیار مسیولان آموزش و پرورش قرار  می دهد و از سوی دیگر، دبیران با آگاهی از کیفیت عملکرد خود به اصلاح شیوه ها و روش های آموزشی و در نتیجه، افزایش کیفیت تدریس خود بپردازند. هدف از این مطالعه تدوین الگوی ارتقاء کیفیت مدارس متوسطه شهرستان اهواز با استفاده از روش داده بنیاد بود.

    روش بررسی

    روش این مطالعه از نظر هدف کاربردی، از نظر داده ها کیفی و از نظر روش اجرای پژوهش از نوع داده بنیاد است. جامعه آماری گروهی از خبرگان شامل معلمان و مدیران مدارس متوسطه و متخصصان و صاحبنظران حوزه آموزش بودند که با روش هدفمند و با توجه به اصل اشیاع نظری انتخاب شده بودند. از دو ابزار بررسی ادبیات مربوطه و پس از آن انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته برای گردآوری داده های پژوهش استفاده شد. در پژوهش حاضر قابلیت اعتبار از طریق «بررسی توسط شرکت کنندگان یا مصاحبه شوندگان» صورت گرفته است. ضمن آنکه برای تایید و اعتبار یابی یافته های حاصل از بررسی وضعیت مطلوب، با هفت نفر از متخصصان آموزشی مصاحبه ای به عمل آمد و اطلاعات به دست آمده از فرایند مصاحبه ها و کیفیت و عمق داده ها توسط گروه متخصصین مربوطه تایید شد. در این پژوهش از شیوه تحلیل نظریه داده بنیاد برای مقوله بندی مصاحبه ها پرداخته شد.

    یافته ها

    تعداد 185 مفهوم به دست آمد که با طبقه بندی این مفاهیم 23 مقوله فرعی و در مرحله کدگذاری محوری ، تعداد 10 مقوله اصلی شامل: معلمان، مدیریت و مدارس، تشکیلات سازمانی مدارس، فضای مدرسه، امکانات مدرسه، محتوای درسی، اعتبارات، سطح رضایت، پیشرفت تحصیلی، انگیزش تحصیلی، طبقه بندی شدند و درنهایت در مرحله کدگذاری پیشرفته ، مقوله های آشکارشده در قالب ابعاد 6 گانه مدل پارادایمی ، با روابطی که بین آن ها وجود دارد در الگو جای گرفتند.

    نتیجه گیری

    شرایط راهبردی بدست آمده نشان دهنده وجود دو راهبرد مهم شامل بودجه مدارس و سطح رضایت معلمین و دو پیامد مهم پیشرفت و انگیزش تحصیلی جهت ارتقای کیفیت آموزش بود.

    کلیدواژگان: کیفیت آموزش، مداخلات آموزشی، مدارس متوسطه، شهر اهواز، روش داده بنیاد
|
  • Fatemeh Ghorbani, Hassan Navipour*, Robabeh Memarian Pages 1-20
    Introduction

    Today, one of the most common health problems in the world is iron deficiency anemia. The present study was conducted with the aim of determining the effect of the family-centered care program on fatigue and depression of teenage girls suffering from iron deficiency anemia. Family-centered care is a method which is controlled through mutually beneficial partnerships between caregivers, patients, and families. Family-centered care is systematically organized in such a way that the dynamics and complexities of different aspects of individuals and families are taken into consideration.

    Methods

    This was a quasi-experimental and practical study conducted in 2020 in which 70 adolescent girls with iron deficiency anemia studying in high school in Mahmudabad were selected through purposive and convenience sampling. The research tools were the stem fatigue and Beck depression questionnaire. After collecting the information obtained from the pre-intervention stage, the family care program for adolescent girls was conducted in the test group, and the secondary test was performed 3 months after the intervention. In the control group, the questionnaires were evaluated at the beginning, and then 3 months after the training- held in 6 sessions- and the data of the two groups were analyzed using paired t-test and dependent t-test.

    Results

    The comparison of the total score of fatigue and depression for adolescent girls with iron deficiency anemia before and after the intervention in the test group showed a significant difference regarding decreasing scores (P<0.001); however, there was no significant difference in the control group (P> 0.05). Furthermore, the comparison of the total fatigue scores of adolescent girls with iron deficiency anemia before and after the intervention in the experimental group showed a significant difference in reducing scores (P < 0.001), but in the control group, there was no significant difference (P = 0.182).The comparison of total depression scores of adolescent girls with iron deficiency anemia before and after the intervention in the test group showed a significant difference in reducing scores (P < 0.001), but in the control group, no significant difference was observed (P=0.667).

    Conclusions

    The results showed that the rate of fatigue and depression in adolescent girls with iron deficiency anemia who receive the family-centered care program has decreased compared to the control group.

    Keywords: Family-Centered Care Program, Fatigue, Depression, Iron Deficiency Anemia, Adolescent Girls
  • Mina Danaei, Kasra Asadsangabi Motlagh, Mohsen Momeni* Pages 21-33
    Introduction

    Health literacy is among the most critical factors affecting breast cancer progression in patients. This study was designed and implemented with the aim of determining the level of health literacy and its predictors in women with breast cancer referring to Javad Al-Aemeh teaching hospitals and clinic in Kerman in 2021.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on women with breast cancer referred to Javad Al-Aemeh teaching hospitals and clinic in Kerman city in 2021. To collect data, a self-administered questionnaire including demographic characteristics of patients, and the valid and reliable Persian version of the health literacy of Iranian women with breast cancer (Health Literacy of Breast Cancer for Adults (HELBA)) was used. Data were analyzed through SPSS version 20.

    Results

    In this study, nearly 15.3% of participants had low health literacy. According to the univariate logistic regression model, the health literacy level of the study participants had a significant relationship with all the demographic variables in the study except the age of the spouse (P<0.05). In the multivariate logistic regression model, only the spouse's education level had a significant relationship with the health literacy of the participants in the study.
    The odds of a sufficient health literacy in people with a spouse having a high school diploma was 4.33 times, and in people with a spouse having a university degree was 5.87 times more than the participants with a spouse having an education below high school diploma.

    Conclusion

    The results of this study indicated that the level of health literacy in many women with breast cancer is sufficient. However, educational planning is needed to improve the level of literacy in this group, with especial emphasis on the health literacy of the spouses.

    Keywords: Breast Cancer, Health Literacy, Early Prevention, Health Promotion
  • Gholamali Haghighat, Hamideh Kamali, Fatemeh Eslami, Akbar Esfandyari, Sajad Mazloomi, Jalil Jafari, Sobhan Maleky* Pages 34-48
    Introduction

    Schools are safe places in training people, and they play a very important role in providing a healthy and happy life for students. Therefore, these places should be ideal regarding health and safety. The aim of this study is to investigate the environmental health status of schools in Jiroft city in accordance with the national unifying plan in 2019.

    Methods

    This was a descriptive cross-sectional study conducted on 99 schools in Jiroft through census in 2019. To collect data, the standard school inspection checklist of the Ministry of Health was used. Data were collected by referring to schools and observing and interviewing the officials. Then, coded information were analyzed by SPSS 22 software.

    Results

    The results for both urban and rural schools revealed that the highest health score belonged to food hygiene (100%) and the lowest was related to safety status for rural schools (50%). The rate of health status of tools and equipment was 84.61% for both urban and rural schools. In addition, the indices of building health in urban and rural schools were 87.5% and 71.87% respectively.

    Conclusion

    According to the results, the environmental health and safety status of the schools in Jiroft city was considered desirable. The indicators of food, personal, tools and equipment hygiene in urban and rural schools, as well as the safety index in urban schools, were highly desirable. In general, 85.8% of schools were considered satisfactory in terms of environmental health and safety indicators, whose improvement requires cooperation of related organizations in health and education.

    Keywords: School, Environmental Health, Safety, Jiroft
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe*, Ali Fathi-Ashtiani, Vahid Savabi Niri, Hamed Rezaei Golezani, Shabnam Baryaji Pages 49-63
    Introduction

    Musculoskeletal discomforts are one of the most common occupational diseases of nurses. In this regard, the present study aims to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on anxiety sensitivity and alexithymia in nurses with chronic low back pain.

    Methods

    This was a semi-experimental study with pretest-posttest and a control group. The statistical population included nurses suffering from chronic low back pain in Tehran in 2019. The sample included 30 nurses with low back pain selected using available sampling method. They were randomly assigned into case and control groups. Data collection tools included anxiety sensitivity and alexithymia questionnaires. Accordingly, the experimental group received eight 90-minute sessions of therapy based on acceptance and commitment, but the control group did not receive any intervention.

    Results

    The results of the present study indicated that treatment based on acceptance and commitment in nurses with chronic low back pain significantly reduced anxiety sensitivity (physical, cognitive and social) and alexithymia (difficulty in identifying emotions, describing emotions, and external thinking) (P< 0.01).

    Conclusion

    Findings reveal that treatment based on acceptance and commitment has been able to reduce the psychological problems of nurses with chronic low back pain. For this purpose, it is suggested that psychologists and pain specialists hold workshops and make plans for nurses with chronic low back pain.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Chronic Low Back Pain, Anxiety Sensitivity, Alexithymia, Nurse
  • Fatemeh Sadat Izadkhah, Nammamali Azadi, Morteza Mansourian* Pages 64-79
    Introduction

    Many physiological problems and issues may threaten the general health of the elderly. On the other hand, the rate of mental disorders and depression are increases in the elderly. This study was conducted with the aim of investigating the relationship between general health and depression in the elderly.

    methods

    This was a descriptive-correlational and cross-sectional study conducted on 420 elderly people living in urban and rural areas of Zanjan city in 2019. The statistical sample was selected by random-cluster sampling method. The research tools were demographic information, Goldberg and Hiller general health and depression questionnaires regarding the elderly. Spssv25 software was used to analyze the results at a significance level of 0.05.

    Results

    The results showed a direct and significant relationship between marital status and depression in the elderly (P=0.017); impairment in social functioning had a negative and significant relationship, and components of general health (physical symptoms, symptoms of anxiety, insomnia, depression and suicidal tendencies) showed a positive and statistically significant relationship with depression in the elderly. (P ≥ 0.001)

    Conclusion

    Improving the social relations of the elderly and creating job opportunities suitable for their age, such as teamwork and group work, are effective in preventing frustration and depression as well as maintaining their independence.
    Conflict of interest: The authors declared no conflict of interest.

    Keywords: General Health, Depression, Elderly
  • Fatemeh Khani, Hossein Ali Sadeghian*, Mohammad Taghi Ghaneian, Seied Abolghasem Mirhosseini, Sara Jambarsang Pages 80-94
    Introduction

    Considering the role of green schools in protecting the environment, optimizing energy consumption, increasing the quality of indoor spaces, reducing pollution, and promoting learning in students, and the fact that another aspect of the quality of life related to the health of adolescents is the school environment, this study investigated the level of compliance of girls in the first level of high schools in Yazd city with the indicators of green schools and its relationship with the life quality of students.

    Methods

    This was a descriptive and cross-sectional study carried out in 2020. Sampling was done in a two-stage cluster by randomly selecting 11 schools in the first district of education and 13 schools in the second district of education. Then, 11 students from each school were selected (264 students). Anderson and Brook (2000) quality of life questionnaire was distributed electronically among students. Accordingly, the questionnaire of green schools, some of which were evaluated by observation and by the researcher, and in some other schools by officials and teachers were answered based on the information about their school. The data were analyzed by SPSS software version 23, and the significance level was considered less than 0.05.

    Results

    The independent t-test revealed that the overall score of quality of life showed no statistically significant difference regarding the grade of the green school (P-value=0.722). In general, the average score of negative emotions from the dimensions of the quality of life showed a statistically significant difference regarding the grade of the green school (P-value = 0.033). Moreover, the average score of the emotions regarding quality of life was higher in grade 2 green schools compared to grade 3 green schools. Considering this point, it is necessary to pay special attention to grade 3 green schools.

    Conclusion

    According to the results, the green rating of schools helps to improve the dimension of negative emotions regarding the quality of life. Therefore, it is suggested that by taking advantage of private sector investment, government policies and support, authorities improve green rating of schools and students’ quality of life .

    Keywords: Green School, Quality of Life, Student
  • Mostafa Langarizadeh, Fateme Moghbeli, Shamim Ahmadi, Banafshe Maghsoudi, Fatemeh Sarpourian, Jalal Nikokaran Pages 95-105
    Introduction

    Patients who receive liver transplant will face various limitations and challenges during their lives, of which they often do not have enough information,  affecting their life quality. The use of health applications is increasing. The aim of this study is to identify the educational needs for designing an application program for liver transplant patients.

    Methods

    This was an applied and descriptive study. The research tool was a researcher-made questionnaire, whose validity and reliability were checked and confirmed. The research community was gastroenterology and liver specialists, and 18 people were purposefully selected from among the specialists working in the liver clinic of Motahari and Abu Ali Sina Organ Transplant Hospital in Shiraz. Data analysis was done using descriptive statistics with SPSS version 23.

    Results

    Educational items were determined in the form of 10 main axes. The results showed that among the main concepts of the disease, most of the necessary cases were recognized. However, items including liquids, types of exercise, skin cancer, cytomegalovirus symptoms, swallowing stimulants and spicy substances, and correct brushing were not deemed necessary.

    Conclusion

    Educational needs in the form of transplant drugs, nutrition, exercise, cancer, cytomegalovirus, gastrointestinal complications after liver transplantation, diabetes, oral and dental care, motherhood, and sexual needs were determined. Considering the emphasis on the patients participation in their health and the use of a practical program, determining the educational needs of transplant patients increases awareness and better management of the disease.

    Keywords: Liver Transplant, Educational Needs, Self-care, Cellphone Health
  • Leila Adabi, Gholamhosein Barakat*, Leila Bahmaei Pages 106-123
    Introduction

    Research on the quality of teaching in schools is one of the most important issues. On the one hand, it is a suitable feedback for the analysis of educational issues, basic decisions and strategic planning at the disposal of officials and those involved in education, and on the other hand, by knowing the quality of their performance during teaching, teachers will be able to improve their teaching methods. As a result, the quality of their teaching will increase. This study aims at developing a model for improving the quality of education in Ahvaz High schools based on the grounded theory.

    Methods

    This was an applied and qualitative research using the grounded approach. The statistical population was a group of experts including teachers and principals of high schools and from the field of education selected by purposive sampling and theoretical saturation. Through a semi-structured interview and studying the review of literature, data were collected. In the current research, the reliability was evaluated through "checking by participants or interviewees". In addition, in order to confirm and validate the findings of the optimal situation, an interview was conducted with seven educational experts, and the information obtained from the interview process and the quality and depth of the data were confirmed by the group of relevant experts. In this research, the analysis of the grounded theory was used for the categorization of the interviews.

    Results

    185 concepts were obtained by classifying these concepts into 23 sub-categories, and in the central coding stage, 10 main categories were classified. They included teachers, management and schools, school organization, school environment, school facilities, curriculum content, credits, satisfaction level, academic progress and academic motivation. Finally, in the advanced coding stage, the categories revealed in the form of 6 dimensions of the paradigm model with their relationships, were included in the pattern.

    Conclusion

    The obtained strategic conditions indicated the existence of two important strategies including school budget and satisfaction level of teachers and two important results of progress and academic motivation to improve the quality of education.

    Keywords: Education Quality, Educational Interventions, High Schools, Ahvaz City, Grounded Method