فهرست مطالب

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 47 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/17
  • تعداد عناوین: 24
|
  • محمدتقی شالچی، فاطمه صراف*، قدرت الله طالب نیا صفحات 1-12

    با ظهور فناوری نوین اطلاعاتی، طبیعی است که موسسات حسابداری و حسابرسان داخلی مشغول بازتعریف نقش و مهارت های خود شوند. در چنین شرایطی حسابرسی سنتی دیگر پاسخگو نبوده و لازم است تا حسابرسان داخلی از نرم افزارهای نوین حسابرسی داخلی استفاده نمایند. لذا، در این پژوهش به شناسایی و بررسی مهم ترین عوامل موثر بر پیاده سازی نرم افزار حسابرسی داخلی در هلدینگ های تجاری پرداخته شد.این تحقیق از لحاظ روش، توصیفی- پیمایشی و از لحاظ هدف، کاربردی می باشد. ابزار پژوهش پرسشنامه است. برای تعیین روایی ابزار پژوهش از نظرات اساتید استفاده گردید. پایایی ابزار پژوهش با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه گردید، که مقدار پایایی کل 813/0 بود. همچنین نمونه آماری پژوهش 260 نفر بود که بعد از گردآوری پرسشنامه ها، 230 پرسشنامه مورد تایید نهایی جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات قرار گرفت.یافته ها بیانگر آن است که مولفه های اقتصاد دولتی در کشور، نگرش مدیران هلدینگ های تجاری و شرکت های اقماری و وابسته به آن، دانش منابع انسانی درون سازمان های هلدینگ و اصول حاکم بر راهبری شرکتی در پیاده سازی نرم افزارهای حسابرسی داخلی در هلدینگ های تجاری ایران موثر هستند. از سوی دیگر با توجه به نتایج آزمون فریدمن از دید افراد نمونه دانش منابع انسانی بیشترین تاثیر را در پیاده سازی نرم افزارهای حسابرسی داخلی در هلدینگ های تجاری دارد.

    کلیدواژگان: نرم افزار، حسابرسی داخلی، هلدینگ تجاری، حسابرسی سنتی، حسابرسی کامپیوتری
  • دانیال احمدیار، سینا خردیار*، بهمن بنی مهد صفحات 13-26
    نظام راهبری شرکتی به دنبال حصول اطمینان از عدم وقوع رفتار فرصت طلبانه است که از طریق کاهش مشکلات نمایندگی و اطلاعات نامتقارن بالقوه بین نماینده و ذی نفعان مختلف تحقق می یابد. تاثیرات احتمالی نظام راهبری شرکتی بر عملکرد و ارزش شرکت ها در ایران موضوعی است که در سال های اخیر از سوی نهادها و گروه های مختلف اجرایی، نظارتی و محققان مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا، در مطالعه حاضر به تبیین الگوی ارزیابی نقش نظام رتبه بندی نظام راهبری شرکتی بر بازده سرمایه گذاری تعدیل شده شرکت ها پرداخته شد. جامعه آماری این پژوهش، شامل تمامی شرکت‎های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از سال 1392 لغایت سال 1396 بوده و نمونه مورد بررسی، از طریق روش حذف سیستماتیک از جامعه آماری، انتخاب شد. با توجه به شرایط معین، تعداد 119 شرکت به عنوان نمونه آماری این پژوهش، انتخاب شدند و با استفاده از مدل های رگرسیونی چندمتغیره و داده های ترکیبی به آزمون فرضیه های تدوین شده پرداخته شد. نتایج بررسی ها نشان داد که بین بازده سرمایه گذاری تعدیل شده بر حسب متوسط صنعت و مکانیزم رتبه گذاری عمومی مولفه های نظام راهبری شرکتی رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد، بنابراین تمرکز مالکیت، اندازه هییت مدیره، استقلال هییت مدیره، تنوع جنسیتی در هییت مدیره و توازن قدرت در هییت مدیره به عنوان مولفه های حاکمیت شرکتی با بازده سرمایه گذاری تعدیل شده بر حسب متوسط صنعت رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: نظام رتبه بندی عمومی حاکمیت شرکتی، بازده سرمایه گذاری تعدیل شده، مولفه های نظام راهبری شرکتی
  • سروناز قیطانچیان، محسن حمیدیان*، مریم صراف، زهره حاجیها صفحات 27-42

     حسابرسی داخلی نقش مهمی در کارآیی و اثربخشی سیستم کنترل داخلی سازمان ها ایفا می نماید . حسابرسی داخلی باید اطلاعات صحیحی را در رابطه با اثربخشی مدیریت ریسک و کنترل های داخلی شامل پیروی از قوانین و مقررات سازمانی به مدیریت ارایه نماید . تقاضا برای حسابرسی در فرآیند گزارشگری که تحت شرایط تضاد منافع ، پیامدهای اقتصادی با اهمیت ، پیچیدگی فعالیت های اقتصادی و عدم دسترسی مستقیم انجام شود قابل توجیه است.هدف این پژوهش بررسی رابطه بین ساختار ذهنی حسابرسان داخلی و بهبود فرآیند حسابرسی مستقل می باشد . فرضیه پژوهش از روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart PLS تجزیه و تحلیل شد . با توجه به هدف تحقیق جامعه آماری ، حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران در نظر گرفته شده است . تعداد پاسخ دهندگان 304 نفر بودند . همچنین چنانچه عملکرد حسابرسی داخلی قوی باشد ، آیین رفتار حرفه ای را به طور کامل رعایت کند باعث خواهد شد که فرآیند عملکرد و گزارشگری حسابرسی مستقل بهتر و کارآتر و اثربخشی بیشتری داشته باشد و همچنین عملکرد مناسب و بهینه حسابرسان داخلی باعث خواهد شد که از دعاوی حقوقی و قضایی جلوگیری بمعل آید و فرآیند سابقه تجاری و درآمدی شرکت ها بهتر شود ، چرا حسابرسان مستقل دیدگاه کاملتری نسبت به عملکرد حسابداری شرکت پیدا می کنند .

    کلیدواژگان: ساختار ذهنی، حسابرسان مستقل، فرآیند حسابرسی مستمر
  • مسعود شاهوردی، میرفیض فلاح*، حمیدرضا کردلویی، حسین بدیعی صفحات 43-58

    هدف از این پژوهش شناسایی موانع پیاده سازی سیستم حسابرسی مبتنی بر ریسک در ایران بود. با روش کیفی بارویکرد تحلیل محتوا انجام و جامعه آماری، جامعه حسابرسان و اعضای جامعه و انجمن حسابرسان خبره بودند که به روش نمونه گیری هدفمند 20 نفر انتخاب شد. روش تحلیل این پژوهش از نوع کیفی و بر اساس مدل ساختار-تفسیری (ISM) صورت گرفت. یافته ها نشان می دهد که در این پژوهش عوامل در 9 سطح قرار گرفته اند که در بالاترین سطح عوامل تاکید صرف دانشگاه ها بر تیوری، پیچیدگی پیاده سازی عملیاتی و کاربردی سیستم حسابرسی مبتنی بر ریسک دستورالعمل ها و عدم اساتید مسلط و مدیریت های سلیقه ای قرار دارد و در پایین ترین سطح چالش-های فنی قرار گرفته است. باید توجه داشت عواملی که در سطح بالاتر قرار دارند، از تاثیرگذاری کمتری برخوردار هستند و بیشتر تحت تاثیر عوامل سطوح پایین تر می باشد. این استراتژی ها می تواند منجر به اتخاذ دستورالعمل ها و پیچیدگی پیاده سازی عملیاتی و کاربردی سیستم حسابرسی مبتنی بر ریسک در یک سازمان می شود.

    کلیدواژگان: موانع پیاده سازی، سیستم حسابرسی مبتنی بر ریسک، حسابرسان مستقل
  • مریم ادیب زاده، فاطمه صراف*، زهره حاجیها صفحات 59-78

    امروزه محیط زیست به عنوان یکی از مهم ترین ارکان توسعه پایدار قلمداد می شود و توسعه سایر بخش های اقتصادی و اجتماعی در گروی پایداری و کارکرد صحیح آن، معنی پیدا می کند. در همین راستا، هدف اصلی این تحقیق ادغام ملاحظات زیست محیطی، اعمال هزینه های واقعی ارزش های کالاها و خدمات محیط زیست در سیاست ها و برنامه های کلان کشور، منابع مالیاتی و همچنین پیشنهاد الگویی برای تهیه ماتریس حسابداری اجتماعی است که از جمله ابزارهای مهم برای برنامه ریزی پایدار معرفی شده می باشد. به صورت دقیق تر بررسی کمی پیوند بین فعالیت های اقتصادی، نهادهای اقتصادی و اجتماعی، محیط زیست و انرژی در قالب نظام حسابداری اجتماعی در ایران هدف این مطالعه است.بر این اساس این ماتریس به طور کلی بر حسب حسابهای درون زا و برون زا نشان داده شده است. حسابهای درون زا حساب هایی هستند که درآمد آن ها در چارچوب ارتباطات در نظر گرفته شده در مدل تعیین می شود، در صورتی که درآمد حسابهای برون زا در خارج از این چارچوب تعیین می گردد. در حالت استاندارد، حسابهای تولید، حساب عوامل تولید و حساب نهادها (شامل خانوارها و شرکتها) حسابهای اصلی درونزای ماتریس حسابداری اجتماعی را تشکیل می دهند و سایر حسابها که شامل حسابهای دولت، سرمایه و دنیای خارج می باشند، به عنوان حساب های برونزا در نظر گرفته می شوند.

    کلیدواژگان: بی ثباتی مالی، ثبات مالی، اولویت بندی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • اصغر امیری، نادر رضائی*، عسگر پاک مرام، رسول عبدی صفحات 79-92
    نقش اصلی حسابرس مستقل اعتماد بخشیدن و اعتبار بخشی به صورت های مالی است. صورت های مالی مرکز ثقل و محور گزارش ها و اطلاعات مالی است .صورت های مالی ابزار پاسخ گویی و تصمیم گیری شناخته می شود. این صورت ها زمانی در تصمیم گیری و پاسخ گویی مفید واقع می شود که قابل اعتماد، شفاف و دارای کیفیت مناسب باشد. هدف اصلی پژوهش حاضر تبیین ارتباط بین انعطاف پذیری و ضعف کیفیت حسابرسی با نقش پارادایم استرس بوده و درصدد آن بوده است تا ارتباط بین انعطاف پذیری و ضعف کیفیت حسابرسی با نقش پارادایم استرس را با رویکرد مدل یابی ساختاری تبیین نماید. پژوهش حاضر از نظر گرایش، کاربردی و رویکرد آن استقرایی و هدف روش شناسی آن کشف نظم است. جامعه آماری این پژوهش شامل 101 نفراز حسابرسان مستقل شاغل در سازمان حسابرسی و سایر موسسات حسابرسی بوده و ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد شده می باشد. نتایج پژوهش نشان داد که انعطاف پذیری و فرسودگی حسابرس بر کیفیت حسابرسی تاثیر معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، پارادایم استرس، انعطاف پذیری حسابرسی
  • کرامت جعفری، کیهان آزادی*، مهدی فدائی صفحات 93-110
    شناسایی عوامل تاثیرگذار بر کیفیت حسابرسی همواره از چالش های مطالعاتی محققان حوزه حسابرسی بوده و غالبا عوامل درونی تاثیرگذار بر کیفیت حسابرسی مورد پژوهش قرار گرفته است اما تاکنون الگویی مفهومی برای شناسایی همه عوامل درونی و بیرونی تاثیرگذار بر کیفیت حسابرسی با بهره گیری از روش دلفی ارایه نشده است. در این پژوهش 66 عامل تاثیرگذار بر کیفیت حسابرسی با بهره گیری از نظر 15 نفر از حسابرسان عضو جامعه حسابداران رسمی ایران و به روش دلفی احصاء و مدل مفهومی متاثر از عوامل مذکور ارایه شد. مطابق یافته های این پژوهش معیارهای درونی شامل ورودی ها، فرآیندها و خروجی ها و معیارهای بیرونی نیز شامل مولفه های اقتصادی، فرهنگی و قوانین و مقررات می باشند. همچنین با استفاده از منطق فازی مثلثی مرکز ثقل عوامل شناسایی شده وارد مرحله فازی سازی گردیده و در نهایت طی مراحل مختلف 22 عامل با اهمیت شناسایی شدند. عواملی همچون صلاحیت علمی و فنی، استقلال و بی طرفی، تخصص سرپرست کار در صنعت صاحبکار، هوش هیجانی حسابرس و تعامل تیم حسابرسی جزو مهم ترین معیارهای درونی تاثیرگذار بر کیفیت حسابرسی احصاء شدند. عواملی نظیر سطح حمایت حاکمیت از حرفه حسابرسی، سطح شفافیت اقتصادی، کمیته حسابرسی، وجود فرهنگ افشاء و پاسخ خواهی در جامعه نیز به عنوان مهم ترین معیارهای بیرونی تاثیرگذار بر کیفیت حسابرسی شناسایی و الگوی جامع ارایه شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، سطح حمایت حاکمیت از حرفه حسابرسی، هوش هیجانی حسابرس، شفافیت اقتصادی، فرهنگ پاسخ خواهی
  • طاهر ابراهیم زاده، نوروز نورالله زاده*، نگار خسروی پور صفحات 111-128

    هدف این پژوهش نقش تعدیلگر تنوع صاحبکار بر رابطه فشارهای نهادی و کیفیت حسابرسی با توجه به هویت حسابرسان می باشد. جامعه آماری این پژوهش بنابر جداسازی هویتی شامل حسابرسان موسسات حسابرسی ایرانی همکار با موسسات خارجی و حسابرسان موسسات حسابرسی رتبه الف معتمد سازمان بورس و اوراق بهادار و حسابرسان موسسات حسابرسی غیر همکار با موسسات خارجی و حسابرسان سایر موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی فعال در ایران در سال 1398 می باشد. پژوهش ازنظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و شیوه جمع آوری داده ها توصیفی و پیمایشی و از نوع کیفی می باشد. اطلاعات لازم برای تحقیق، از طریق مطالعه مبانی نظری و پرسشنامه محقق ساخته با حجم 309 نفر (با استفاده از فرمول کوکران) و به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای بدست آمده است.، استفاده شد و تجزیه و تحلیل مدل مفهومی و آزمون فرضیه های پژوهش با استفاده از نرم افزارهای مدل سازی معادلات ساختاری AMOS و SPSS انجام گرفته است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد تنوع صاحب کاران و خواسته های آنان توانسته است در تقویت و یا تضعیف فشارهای نهادی بر کیفیت حسابرسی در هویت های دوگانه و پاسخ به آنها موثر باشد به نحوی که تنوع صاحبکار رابطه بین فشارهای تقلیدی، هنجاری و اجباری و کیفیت حسابرسی موسسات حسابرسی همکار با موسسات خارجی و موسسات حسابرسی رتبه الف را تحت تاثیر قرار می دهد، اما بر رابطه بین فشارهای نهادی و کیفیت حسابرسی موسسات حسابرسی غیرهمکار با موسسات خارجی و سایر موسسات حسابرسی تاثیرگذار نیست.

    کلیدواژگان: فشارهای نهادی، هویت اجتماعی، کیفیت حسابرسی، تنوع صاحبکار
  • حامد اصل روستا، عبدالله نعامی*، عبدالحمید حاجی پور شوشتری، احمد سرداری صفحات 129-144

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر ارایه مدل وابستگی به برند بر مبنای تجربه برند در مراکز خرید و مال ها با در نظر گرفتن نقش هزینه یابی بر مبنای فعالیت می باشد.در این تحقیق پژوهشگر از رویکرد ترکیبی استفاده کرده است. برای این منظور، در مطالعه اول، برای شناخت عوامل اثر گذار از رویکرد داده بنیاد و در مطالعه دوم، به آزمون مدل با استفاده از روش کمی پرداخته شده است. ابزار جمع آوری داده های موردنیاز در مطالعه اول، پروتکل و مصاحبه عمیق، با بیست مدیر و در مرحله بعد، داده های موردنیاز بین 384 مشتری توزیع و نتایج توسط نرم افزار ایموس تحلیل شده است.محقق با انجام بیست مصاحبه به اشباع نظری و در نهایت 156 کد باز استخراج و بر اساس ادبیات نظری اقدام به کدگذاری محوری و انتخابی کرده و نتایج را در قالب شش بعد اصلی وسی بعد فرعی ارایه کرده است.محقق تحقیق خود را در قالب یک مدل شامل شش بعد اصلی،وابستگی به برند،تجربه برند، وفاداری به برند ، هزینه یابی بر مبنای فعالیت،مراکز خرید و مال ها و نهایتا رضایت مشتری و بیست ونه بعد فرعی ارایه کرده است.نتایج تحقیق نشان داده است که فرآیند هزینه یابی بر مبنای فعالیت به دلیل قیمت گذاری مناسب محصولات موجب اعتماد و وفاداری به برند توسط مشتریان خواهد شد.

    کلیدواژگان: تجربه برند، وابستگی به برند، رویکرد آمیخته، .هزینه یابی بر مبنای فعالیت :
  • سمیه نعیمی، حسن یزدی فر*، حسین شفیعی صفحات 145-160

    امروزه حسابداری مدیریت برای نگهداشتن ارتباط خود با سطح جهانی شدن باید با تغییر درنیازهایذمدیران هماهنگ گردد در این میان با وجود بحرانهای اقتصادی در کشور در دهه های اخیر پذیرش نوآوریهای حسابداری مدیریت دستخوش تغییر شده است این پژوهش با هدف شناسایی مولفه های پذیرش نواوریهای حسابداری مدیریت در زمان بحران اقتصادی و ارایه مدل معادلات ساختاری ان انجام شده است .به منظور دستیابی به هدف اصلی ، پس از مطالعه مبانی نظری شاخصها استخراج شده ، سپس نظر ده نفر از خبرگان و متخصصان صاحب نظر در زمینه حسابداری مدیریت از طریق مصاحبه و با استفاده از تکنیک دلفی اخذ و پرسشنامه ای حاوی سوال طراحی گردید .نمونه آماری پژوهش ، شامل 180 نفر از مدیران و معاونان بخش حسابداری مدیریت شرکتهای پذیرفته شده و اساتید دانشگاهی می باشد . تجزیه و تحلیل داده ها بوسیله تحلیل عاملی اکتشافی و به کمک نرم افزار PLS انجام شده است . نتایج نشان داد 4 مولفه شاخصهای اقتصادی ، فرهنگ سازمانی ، فناوری اطلاعات و ارتباطات وشاخصهای کنترل بحران بعنوان مولفه های پذیرش نواوریهای حسابداری مدیریت در زمان بحران اقتصادی می باشد .

    کلیدواژگان: نوآوریهای حسابداری مدیریت، پذیرش نوآوریها، بحران اقتصادی
  • لیلا ستاره، حمیدرضا وکیلی فرد*، رویایی رمضانعلی صفحات 161-176

    عوامل متعددی بر رفتار حسابرسان، تاثیر دارد، یکی از این عوامل، تعهد حسابرس، شامل تعهد به حرفه و تعهد به سازمان می باشد. تعهد به حرفه، نوعی وابستگی عاطفی به حرفه است، به گونه ای که کارکنان متعهد، هویت خود را از حرفه گرفته و از عضویت در آن، لذت می برند. این پژوهش، با نگاهی به تیوری مبادله، ارتباط میان این متغیرها را مورد آزمون قرار می دهد. در انجام پژوهش حاضر، بخشی از اطلاعات که مبانی پژوهش را تشکیل می دهد به روش کتابخانه ای و با مطالعه ی کتاب ها، نشریه ها، مقاله ها، پایان نامه ها و بخشی نیز به روش میدانی با ارسال و جمع آوری پرسشنامه گردآوری شده است. نمونه ی آماری پژوهش حاضر، شامل 200 نفر از حسابرسان شاغل در حرفه ی حسابرسی است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و برازش مدل حاصل از آن، با استفاده از شاخص های مناسب در محیط نرم افزار اسمارت پی ال اس، استفاده شده است. نتایج آزمون فرضیه ها، نشان می دهد مبادله ی اجتماعی و اقتصادی، بر تعهد حسابرس (شامل تعهد به حرفه و تعهد به سازمان) ، تاثیر مثبت معنی داری دارد و از طرفی، تعهد حسابرس بر رفتار غیرحرفه ای حسابرس نیز، دارای تاثیر مثبت معنی داری می باشد. همچنین، نتایج پژوهش حاکی از آن است که متغیر هویت اخلاقی بر رابطه ی میان مبادله ی اجتماعی و تعهد حسابرس، موثر است هرچند این تاثیر در ارتباط با مبادله ی اقتصادی و تعهد به حرفه-ی حسابرس، مورد پذیرش واقع نشد.

    کلیدواژگان: تئوری مبادله، تعهد حسابرس، رفتار غیرحرفه ای حسابرس، هویت اخلاقی فرد
  • پانیذ شکرایی فرد، هاشم نیکومرام*، محمد حامد خان محمدی صفحات 177-194
    حسابداری مدیریت تغییرات زیادی را در طی عمر خود طی کرده است. پژوهشهای زیادی وجود دارد که بر روی تغییرات حسابداری مدیریت تمرکز می کنند و با شیوه های گوناگون اقدام به تصویرگری آن در پژوهش های مختلف و با رویکردهای متفاوت نموده است. در این میان، ظهور رویه های جدید حسابداری مدیریت به اندازه مناسب به وسیله تیوری نهادگرایی سنتی قدیم و جدید توضیح داده نشده است. با توجه به این موضوع، این پژوهش به دنبال ارایه یک رویکرد جدید به منظور رفع کاستی های مرتبط با تغییرات حسابداری مدیریت در این زمینه می باشد. نتایج این پژوهش می تواند الگوی مناسبی برای ساختاردهی حسابداری مدیریت در شرکتهای خصوصی و به ویژه شرکت هایی که اخیرا خصوصی سازی شده اند، ارایه کند. در این راستا، برای رسیدن به مدل نهادی پیشنهادی، به روش توسعه ای، ابتدا رویکرد اقتصاد نهادگرایی سنتی و نوین و سپس جامعه شناسی نوین نهادی بررسی شد و نهایت مدل ترکیبی از این سه رویکرد به یک مدل نهادی در تکامل حسابداری مدیریت در شرکتهای ایران شکل گرفت. در ادامه پیشنهادهایی با توجه به انواع ایزومورفیسم های اجباری، تقلیدی، هنجاری، نهادی و رقابتی در دو قلمرو اقدام و عمل مدل نهادی پیشنهادی برای تکامل حسابداری مدیریت ارایه گردید.
    کلیدواژگان: ایزومورفیسم، رویکرد نهادی، حسابداری مدیریت، قدرت منابع، اقتصاد نهادگرا
  • بهاره بنی طالبی دهکردی*، حامد سمرقندی صفحات 195-214

    سیستم اطلاعات حسابداری بستری است که پایه و اساس حسابداری در آن شکل می گیرد و مدیران و کلیه استفاده کنندگان بر اساس محصول آن، اقدام به تصمیم گیری می نمایند. ایفای چنین نقشی، ضرورت شناسایی دقیق کنشگران نقش آفرین در این سیستم به منظور برنامه ریزی اساسی و اصولی در مسیر توسعه و بهره وری نظام مالی و اقتصادی کشور را در پی دارد. از این رو اگر بتوان قبل از شروع فعالیت های سیستم اطلاعات حسابداری،کنشگران موثر بر آن را به صورت دقیق پیش بینی و شناسایی کرد، می توان تحولی اساسی در عرصه مدیریت سیستم اطلاعات حسابداری.خلق کرد. هدف این پژوهش، پیش بینی اولویت بندی کنشگران غیر انسانی موثر بر سیستم اطلاعات حسابداری در ایران از دیدگاه تیوری شبکه کنشگران با استفاده از چهار الگوریتم ماشین بردار پشتیبان (SVC)، جنگل تصادفی (RF)٬ Boosting و K-nearest neighbor (k-NN) است. یافته های پژوهش نشان میدهد نقش آفرین ترین کنشگران اصلی در سیستم اطلاعات حسابداری، به ترتیب کنشگران سازمانی و پس از آن کنشگران فنی، کنشگران اقتصادی، کنشگران فناوری و کنشگران سیاسی-اجتماعی هستند که دارای بیشترین قدرت پیش بینی کنندگی در سیستم اطلاعات حسابداری می باشند. همچنین مدل RF ، بهترین مدل در پیش بینی موثرترین ویژگی های کنشگران غیر انسانی در سیستم اطلاعات حسابداری شناخته شده است.

    کلیدواژگان: کنشگران غیر انسانی، سیستم اطلاعات حسابداری، تئوری شبکه های کنشگر، بهینه سازی
  • محمدعلی سهمانی اصل، مهران جهاندوست مرغوب، ثریا ویسی حصار* صفحات 215-232

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر حاکمیت شرکتی بر ارتباط بین قدرت مدیرعامل و تصمیمات ساختار سرمایه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. بدین منظور برای اندازه گیری قدرت مدیرعامل از روش تحلیل مولفه های اصلی استفاده شده است. فرضیه های پژوهش برای 106 شرکت طی دوره 8 ساله از سال 1390 لغایت 1397 و با استفاده از الگوهای رگرسیونی چند متغیره و چینش داده های تابلویی، مورد آزمون قرار گرفت. نتایج الگوهای خطی پژوهش نشان می دهد که بین قدرت مدیرعامل و اهرم مبتنی بر ارزش دفتری رابطه منفی و معناداری وجود دارد. نتایج الگوهای غیرخطی بیانگر این است که بین قدرت مدیرعامل و اهرم کوتاه مدت رابطه غیرخطی (U شکل) معناداری وجود دارد. همچنین، بین قدرت مدیرعامل و اهرم بلندمدت رابطه غیرخطی (U معکوس) معناداری وجود دارد. نتایج بررسی تاثیر سهامداران نهادی بر ارتباط بین قدرت مدیرعامل و تصمیمات ساختار سرمایه حاکی از این است که سهامداران نهادی بر رابطه خطی مثبت بین قدرت مدیرعامل با اهرم مبتنی بر ارزش دفتری و اهرم کوتاه مدت اثر تعدیل کننده منفی و معناداری دارند. همچنین، سهامداران نهادی باعث می شوند که ارتباط غیرخطی بین قدرت مدیرعامل با اهرم مبتنی بر ارزش بازار و اهرم کوتاه مدت، از U معکوس به U شکل تغییر یابد. در مورد اهرم بلندمدت نیز نتایج نشان داد که سهامداران نهادی باعث می شوند که ارتباط منفی بین قدرت بالای مدیرعامل و اهرم بلندمدت، مثبت شود.

    کلیدواژگان: قدرت مدیرعامل، ساختار سرمایه، سهامداران نهادی، روش تحلیل مولفه های اصلی
  • زهرا کارمزدی، رضا غلامی جمکرانی*، زهرا دیانتی دیلمی صفحات 233-258
    اطلاعات در کسب وکار های امروزی، دارای ارزش اقتصادی ویژه ای هستند. اطلاعات مالی، جایگاه مهمی در رفتار سرمایه گذاری و همچنین تصمیمات تامین مالی کسب وکار ها، دارد. هدف از اجرای این پژوهش، طراحی الگوی پارادایم ارزش اقتصادی اطلاعات در رفتار سرمایه گذاری تامین مالی است. مطالعه موردی این پژوهش "کسب وکار های حوزه فین تک" هستند زیرا با مفاهیم ارزش اقتصادی اطلاعات و رفتار سرمایه گذاری تامین مالی، آشنایی زیادی دارند. در این پژوهش، از متدلوژی ترکیبی کیفی و کمی (تحلیل محتوا در نرم افزار MAXQDA و مدل یابی معادله های ساختاری در نرم افزار Smart PLS) بهره گیری شد. یافته های تحقیق نشان داد که ضرایب بین "ارزش اقتصادی ذخیره سازی اطلاعات برای سرمایه گذاران" و "ارزش اقتصادی بازیابی اطلاعات برای سرمایه گذاران" برابر با 0.93؛ و بین "ارزش اقتصادی بازنمایی و نمایش اطلاعات برای سرمایه گذاران" و "ارزش اقتصادی به اشتراک گذاری اطلاعات برای سرمایه گذاران" برابر با 0.99؛ محاسبه شده است. در حالی که ضرایب تحلیل مسیر بین "ارزش اقتصادی بازیابی اطلاعات برای سرمایه گذاران" و "ارزش اقتصادی پردازش اطلاعات برای سرمایه گذاران" برابر با 0.84 و ضرایب تحلیل مسیر بین "ارزش اقتصادی بازنمایی و نمایش اطلاعات برای سرمایه گذاران" و "ارزش اقتصادی به اشتراک گذاری اطلاعات برای سرمایه گذاران" برابر با 0.99؛ تعیین شده است. در نهایت، پیشنهاداتی جهت کمک به کسب وکار های حوزه فین تک و همچنین اساتید و دانشجویان رشته های حسابداری؛ حسابرسی؛ اقتصاد؛ مدیریت مالی و مهندسی صنایع-مالی، ارایه گردید.
    کلیدواژگان: ارزش اطلاعات، اقتصاد اطلاعات، رفتار سرمایه گذاری، تامین مالی، کسب وکار های حوزه فین تک
  • پروانه مدیرکیا، خسرو فغانی ماکرانی*، نقی فاضلی صفحات 259-273

    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی و رتبه بندی عوامل موثر بر کیفیت عملکرد حسابرسی داخلی است. پژوهش حاضر از بعد هدف کاربردی و از بعد تجزیه وتحلیل، توصیفی- تحلیلی است و از بعد گردآوری اطلاعات با استفاده از مطالعات کتابخانه ای است. بررسی عوامل موثر با استفاده از روش رگرسیون مبتنی بر داده های ترکیبی انجام شده و برای تجزیه تحلیل داده ها نیز از نرم افزارهای اکسل و ایویوز و R استفاده شده است. جامعه آماری مورداستفاده در این پژوهش اطلاعات مالی 99 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به صورت سالانه برای سال های 1387 تا 1399 می باشد.همچنین جهت تجزیه و تحلیل و رتبه بندی داده ها نیز از نرم افزار اکسپرت چویس و روش AHP که یکی از روش های تصمیم گیری چند معیاره وزیر شاخه روش Mcdm (تصمیم گیری چند شاخصه) است استفاده گردیده است . بر اساس یافته های پژوهش مشخص گردید که متغیرهای اندازه هییت مدیره، تعداد جلسات برگزارشده هییت مدیره، سخت کوشی کمیته حسابرسی، رقابت در صنعت، نسبت فروش خارجی به کل فروش، استقلال هییت مدیره، اندازه کمیته حسابرسی، نوع گزارش حسابرسی، چرخش های دوره ای حسابرسان داخلی و اندازه شرکت، اخلاق، حسابرسی مستمر و استرس در الگوی برآوردی بر متغیر وابسته یعنی کیفیت عملکرد حسابرسی تاثیر مثبت و معنادار داشته اند. و در مرحله رتبه بندی، اندازه شرکت، اندازه کمیته حسابرسی، نوع گزارش حسابرسی، استقلال هییت مدیره، نسبت فروش خارجی به کل فروش، تعداد جلسات هییت مدیره و تعداد جلسات کمیته حسابرسی به ترتیب در رتبه های بالای تاثیرگذاری بر کیفیت عملکرد حسابرسی داخلی قرار دارند.

    کلیدواژگان: کیفیت عملکرد حسابرسی داخلی، کمیته حسابرسی، استقلال هیئت مدیره، اخلاق، حسابرسی مستمر
  • اسماعیل اخلاقی یزدی نژاد، حسین نورانی، صدیقه عزیزی* صفحات 275-290
    حسابرسی داخلی دارای نقش مهم و حیاتی در مدیریت و راهبری عملیات سازمان است؛ اما جوان بودن حرفه حسابرسی، چالش های فراوانی را برای اجرای آن به همراه داشته است و باعث شده بسیاری از جنبه ها مانند کیفیت حسابرسی داخلی و چالش های پیاده سازی و اجرای آن به درستی در ایران، تبیین نگردد؛ بنابراین برای تبیین و توصیف جامع از جنبه های گوناگون حسابرسی داخلی در ایران و راهبردهای ارتقای آن، هدف پژوهش حاضر تبیین مدل حسابرسی داخلی اثربخش بر اساس چشم اندازها و مسیر چرخه تامین گزارشگری مالی است. روش شناسی این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران بوده و نمونه انتخابی شامل 391 پرسشنامه که در زمستان 1400 توزیع و جمع آوری گردیده است. داده های پژوهش با استفاده از فن دلفی و معادلات ساختاری آزمون شده است. در این راستا و بر اساس فن دلفی ابتدا تعداد 51 شاخص شناسایی گردید که در نه طبقه شامل اجرای عملیات حسابرسی، استقلال حسابرس، اندازه واحد حسابرسی داخلی، برنامه ریزی، تجربه حسابرسی، سابقه واحد حسابرسی داخلی، صلاحیت و شایستگی، مهارت های برقراری ارتباط و پاسخگویی طبقه بندی شد. در ادامه داده ها با فن معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار پی ال اس مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش، حاکی از پذیرفته شدن 44 شاخص از شاخص های مذکور می باشد نتایج تحلیل داده ها نشان داد تمامی معیارهای نه گانه مرتبط با کیفیت حسابرسی داخلی دارای رابطه ای مستقیم و معنادار با کیفیت حسابرسی داخلی هستند و از عوامل موثر بر کیفیت حسابرسی داخلی می باشند.
    کلیدواژگان: حسابرسی داخلی، چرخه تامین گزارشگری مالی، معادلات ساختاری
  • ندا احتشامی نسب، ماندان مومنی*، داریوش غلام زاده صفحات 291-306
    هدف از انجام این پژوهش، بازنمایی شاخص های حسابداری در صنعت مخابرات بود. روش پژوهش به لحاظ ماهیت داده از نوع آمیخته (کیفی و کمی) و به لحاظ هدف از نوع توسعه ای می باشد. روش تحقیق در بخش کیفی از نوع پدیدارشناسی و در بخش کمی از نوع توصیفی-پیمایشی بود. مشارکت کنندگان پژوهش در بخش کیفی پس از اشباع نظری به تعداد 9 نفر و به صورت هدفمند انتخاب گردیدند. جامعه آماری در بخش کمی را کلیه کارکنان بخش ارتباطات زیرساخت تهران به تعداد 1591 نفر تشکیل می داد که نمونه آماری به تعداد 309 نفر و به صورت تصادفی انتخاب گردید. گردآوری داده ها در بخش کیفی از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند انجام گرفت و در بخش کمی از طریق پرسشنامه بود. در بخش کیفی برای حصول اطمینان از روایی داده های پژوهش از دو روش بازبینی توسط مشارکت کنندگان و بازبینی توسط همکاران استفاده شد و برای تعیین پایایی داده های پژوهش از روش هولستی استفاده شده است. در بخش کمی برای تایید روایی از نسبت روایی محتوایی و برای بررسی پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات در بخش کیفی از طریق فن تحلیل مضمون و نرم افزار MAXQDA و در بخش کمی از معادلات ساختاری و از طریق نرم افزار SmartPls انجام شد. یافته ها نشان داد مدل حسابداری منابع انسانی از شش مولفه؛ هزینه انفصال از خدمت؛ پرورش منابع انسانی؛ هزینه جذب، انتخاب و استخدام؛ شایستگی های کارکنان؛ سیستم اطلاعات منابع انسانی و فرایند مدیریت عملکرد و جبران خدمات می باشد. لذا با بکارگیری شاخص های شناسایی شده در ارتباطات زیرساخت می توان باعث ارتقای حسابداری منابع انسانی گردید.
    کلیدواژگان: حسابداری منابع انسانی، سرمایه انسانی، هزینه، دانش، شرکت ارتباطات زیرساخت
  • غلامرضا صادقی، عباسعلی پورآقاجان*، میر سعید حسینی شیروانی صفحات 307-322

    میزان دقت و صحت اطلاعات مالی افشا شده توسط شرکت ها اصلی ترین منبع اطلاعاتی سرمایه گذار برای اتخاذ تصمیمات سرمایه گذاری است. از این رو هر گونه تقلب در ارایه گزارش های مالی باعث هدایت نامطلوب منابع مالی و تصمیمات غیربهینه در سرمایه گذاری می شود. مطالعات تجربی پیش بینی تقلب در گزارش های مالی بر متغیرهای سطح شرکتی متمرکز بوده اند و از متغیرهای فضای کسب و کار غفلت کرده اند. از اینرو در این مطالعه، نقش فضای کسب و کار بر احتمال تقلب در صورت مالی 120شرکت پذیرفته شده در بورس و اوراق بهادار طی دوره ی زمانی 1392-1398 با استفاده از رویکرد رگرسیونی لاجستیک بررسی شده است. نتایج نشان داد الگوی لاجیت برآورد شده حدود 59/25 درصد از تغییرات نسبت احتمال وقوع تقلب در گزارش های مالی به عدم وقوع آن را توضیح می-دهد. همچنین از بین 9 متغیر فضای کسب و کار دو متغیر درامد سرانه و نرخ ارز بازار آزاد تاثیر معناداری بر احتمال تقلب در گزارش مالی شرکت ها دارند و با افزایش یک درصدی در درآمد سرانه، احتمال تلقب در گزارش های مالی 5232/0 درصد کاهش و با افزایش نرخ ارز در بازار آزاد نیز احتمال تقلب در گزارشات مالی شرکت های مورد بررسی به میزان 4338/0 درصد افزایش پیدا می کند. این نتایج نشاندهنده ی اهمیت متغیرهای فضای کسب و کار به همراه متغیرهای سطح شرکتی در پیش بینی احتمال تقلب در گزارش های مالی شرکت هاست.

    کلیدواژگان: فضای کسب و کار، تقلب در گزارش های مالی، نرخ ارز، درآمد سرانه
  • هومن جعفرپور ایناللو، حبیب الله نخعی*، قدرت الله طالب نیا صفحات 323-342

    درپژوهش حاضر به بررسی تاثیر معیارهای مدیریت محیطی مسیولیت اجتماعی بر عملکرد مالی شرکت های تولیدی با تاکید بر معیارهای مالی نوین در حسابداری پرداخته شد.باتوجه به مطالعات انجام شده،طبقه بندی های مختلفی برای افشای مسیولیت اجتماعی شرکت وجود دارد.در این پژوهش از معیار مدیریت محیطی با زیرمعیارهای سلامت و ایمنی در محیط کار،برنامه های آموزشی و توسعه کارکنان و روابط کارکنان به عنوان متغیرهای مستقل استفاده شد.همچنین متغیرهای ارزش افزوده اقتصادی، ارزش افزوده بازار، ارزش افزوده اقتصادی تعدیل شده و Qتوبین جهت اندازه گیری عملکرد مالی شرکت ها به عنوان متغیرهای وابسته بررسی گردید.تحقیق حاضر از لحاظ طبقه بندی بر مبنای هدف از نوع کاربردی و روش تحقیق از نوع کمی می باشد و از نظرتحلیل داده ها، توصیفی از نوع همبستگی است.داده های موردنیاز جهت آزمون فرضیه ها بااستفاده از سایت بورس اوراق بهادار،یادداشت های همراه و گزارش فعالیت هیات مدیره به مجمع 108شرکت تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1391 تا 1398 گردآوری شد و با بهره گیری از روش رگرسیون چند متغیره با استفاده از آزمون F لیمر، هاسمن، بروش-گادفری و بروش-پاگن به کمک نرم افزار R مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد که بین سه مولفه مورد استفاده در شاخص های مدیریت محیطی با معیارهای مالی نوین ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. باتوجه به نتایج پژوهش حاضر مدیران شرکت ها با درنظر گرفتن مولفه های مدیریت محیطی می توانند در بهبود عملکردشرکت تاثیر گذار باشند و در جهت افزایش ارزش شرکت و توسعه پایدار گام بردارند.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکت، مدیریت محیطی، عملکرد مالی نوین
  • احمد حاج نوروزی، نقی فاضلی*، خسرو فغانی ماکرانی صفحات 343-356

    در پژوهش حاضر، پژوهشگر با استفاده از روش فراتحلیل، چگونگی تاثیرگذاری اندازه شرکت بر دقت پیش بینی سود را بررسی می نماید. درگام نخست با مراجعه به پایگاه های علمی و پژوهشی در دسترس داخلی و خارجی، کلید واژه، اندازه شرکت و دقت پیش بینی سود و روش فراتحلیل جستجو شد و تعدادی مقاله به زبان فارسی و انگلیسی از سال 1390تا 1399پیرامون این رابطه یافت شد. درگام بعدی پژوهشگر جهت محاسبه اندازه اثر مطالعات، ابتدا همه نتایج مقالات را استاندارد و یکسان نمود تا قابلیت مقایسه و ترکیب را پیدا نمایند. نتایج پژوهش حاضر، با استفاده از ترکیب آماری نتایج پژوهش های انجام شده در زمینه بررسی تاثیر اندازه شرکت بر دقت پیش بینی سود، نشان می دهد که مدل اثرات ثابت تایید و معنادار بوده و بیان می نماید که اندازه شرکت ها بر دقت پیش بینی سود تاثیر معنی دار دارد. همچنین آزمون های همگن بودن پژوهش ها نشان داد که آنها کاملا همگن هستند.

    کلیدواژگان: اندازه شرکت، دقت پیش بینی سود، فراتحلیل
  • عزیز احمدزاده*، هیرو فارابی صفحات 357-374

    این پژوهش به دنبال پیاده سازی هزینه یابی بر مبنای فعالیت برای یک نهاد مالی فعال در زمینه بیمه و تضمین است تا ضمن احصای هزینه تمام شده خدمات، گلوگاه های هزینه ای نیز شناسایی شده و نتایج مدیریتی برای بهبود احصا شود. برای هزینه یابی از تکنیک معادلات همزمان استفاده شده و هزینه تمام شده خدمات نهایی با استفاده از داده های سال مالی 1397 محاسبه شده است. مقاله از منظر استفاده از تکنیک معادلات همزمان در یک نهاد مالی دولتی، با مطالعات قبلی متمایز بوده و متناسب با آن، در زمینه نحوه غلبه بر مشکلات ناشی از فقدان یا عدم دسترسی به برخی اطلاعات در برخی مراکز فعالیت، دارای نوآوری هایی است. طبق نتایج بدست آمده، برخی خدمات نهایی از نوع صدور و همچنین خدمات مربوط به بازیافت، دارای هزینه تمام شده بالاتری نسبت به بخش های همتراز خارج از سازمان بوده اند که وجود پتانسیل برای کاهش هزینه ها را نشان می دهد. از منظر گلوگاه های هزینه ای، اثربخشی پایین نیروی انسانی و اتلاف گسترده منابع انسانی در سازمان، بزرگترین گلوگاه هزینه ای بوده است. پس از آن، نسبت بالای هزینه های غیرمستقیم به هزینه های مستقیم، یافته مهمی است که با توجه به سهم کمتر مراکز سربار و میانی در فرآیندهای محصول، نیاز به تجدیدنظر در هزینه کرد منابع در مراکز سربار و میانی را نشان می دهد. البته با توجه به ماهیت فعالیت این نهاد مالی، بهترین روش کاهش هزینه و کاهش زیاندهی نهاد مالی، تمرکز بر کاهش ضریب خسارت از طریق بهبود مدیریت ریسک و بازتخصیص مخازن هزینه ای بر آن مبنا بوده است.

    کلیدواژگان: هزینه یابی بر مبنای فعالیت، روش معادلات همزمان، محرک هزینه، نهاد مالی، شرکت بیمه
  • عبدالرضا طهماسبی، میرفیض فلاح*، حمیدرضا وکیلی فرد، عبدالله نعامی صفحات 375-389

    بررسی نقش اثربخشی کمیته حسابرسی بر ارزش برندمطالعه موردی صنعت مواد غذایی و خودروچکیدههدف این پژوهش بررسی اثربخشی کمیته حسابرسی بر ارزش برند در صنعت خودروسازی و مواد غذایی بورس اوراق بهادار تهران می باشد. بدین منظور از متغیرهای اندازه کمیته حسابرسی، استقلال کمیته حسابرسی، تخصص کمیته حسابرسی و اندازه واحد حسابرسی به عنوان معیارهای کمیته حسابرسی و از معیار کیوتوبین به عنوان متغیر بیان کننده ارزش برند شرکت استفاده شد. نتایج این پژوهش که از اطلاعات مالی 32 شرکت صنعت خودروسازی و 28 شرکت مواد غذایی طی سال ها 1391 الی 1398 و روش رگرسیون چند متغیره به دست آمده است نشان داد که اثربخشی کمیته حسابرسی بر ارزش برند در دو صنعت مواد غذای و صنعت خودروسازی با ویژگی های مختلف کمیته حسابرسی در دوره مالی کوتاه مدت و بلندمدت دارای محتوای اطلاعاتی می باشد که می توان تحلیل کرد درمجموع ویژگی های یکسانی از کمیته حسابرسی به عنوان یک معیار نظارتی نمی تواند ارزش برند شرکت ها را تبیین نماید.

    کلیدواژگان: ارزش برند، کمیته حسابرسی، صنعت غذایی و خودروسازی
  • بهروز قاسمی پور، فایق احمدی*، حمیدرضا وکیلی فرد صفحات 391-406
    در این پژوهش به منظور جمع بندی دقیق تر نتایج متضاد مطالعات متعدد انجام شده در زمینه تاثیر سازوکارهای حاکمیت شرکتی بر افشای اطلاعات شرکت، از روش فرا تحلیل (متاآنالیز) استفاده شده است. این روش روی نمونه ای شامل 62 مطالعه، مشتمل بر 42 مطالعه خارجی در دوره زمانی 2008 تا 2019 و 20 مطالعه داخلی طی سال های 1386 تا 1397 اجرا شد. متغیرهای مستقل سه دسته هییت مدیره (استقلال و اندازه هییت مدیره، دوگانگی نقش مدیر ارشد اجرایی) و ساختار مالکیت (مالکیت داخلی و مالکیت نهادی) در نظر گرفته شد و افشای اطلاعات شرکت، متغیر وابسته مدنظر قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان می دهد که از بین سازوکارهای هییت مدیره تنها استقلال و اندازه هییت مدیره بر افشای اطلاعات شرکت تاثیر مثبت و معناداری دارد و دوگانگی وظیفه مدیرعامل تاثیر منفی و معناداری بر افشای اطلاعات شرکت دارد. از سویی، ساختار مالکیت بر کیفیت افشای اطلاعات شرکت تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، افشای اطلاعات شرکت، هیئت مدیره
|
  • Mohammadtaghi Shalchi, Fatemeh Sarraf *, Ghodratollah Talebniya Pages 1-12

    With the advent of new information technology, it is natural for accounting firms and internal auditors to redefine their roles and skills. In such circumstances, traditional auditing is no longer responsive and internal auditors need to use modern internal audit software. Therefore, in this study, the most important factors affecting the implementation of internal audit software in commercial holdings were identified and studied.This research is a descriptive-survey method and is an applied one. The research tool is a questionnaire. To determine the validity of the research instrument, the teachers' comments were used. Reliability of the research instrument was calculated using Cronbach's alpha, which was 0.813. The statistical sample of the study was 260 persons. After collecting the questionnaires, 230 questionnaires were finally approved for data analysis.Findings indicate that the components of government economy in the country, the attitude of business holding managers and their affiliated companies, the knowledge of human resources within holding organizations and the principles governing corporate governance are effective in implementing internal audit software in Iranian business holding. On the other hand, according to the results of Friedman test from the viewpoint of the sample of human resources, human resources have the most influence on the implementation of internal audit software in commercial holding.

    Keywords: Software, Internal audit, Commercial Holding, Traditional Audit, Computer Audit
  • Daniyal Ahmadyar, Sina Kheradyar *, Bahman Banimahd Pages 13-26
    The corporate governance system seeks to ensure that opportunistic behavior does not occur by reducing agency problems and potentially asymmetric information between different agents and stakeholders. The potential impact of corporate governance on corporate performance and value in Iran is a matter of concern it has received much attention in recent years from various executive, regulatory, and research groups. In this regard, the present study explores the role of corporate governance rating system model on the modified return on investment. The statistical population of this study included all companies listed in Tehran Stock Exchange from 1392 to 1396 and the sample was selected through systematic elimination of statistical population. According to the specified conditions, 119 companies were selected as the statistical sample of this research. The results showed that there is a direct and significant relationship between investment return adjusted for industry average and the general ranking mechanism of the components of the corporate governance system. There is a direct and significant relationship between the components of corporate governance and the average return on investment in terms of industry average.
    Keywords: Corporate governance rating system, Adjusted return on investment, Components of the corporate governance system
  • Sarvenaz Ghitanchian, Mohsen Hamidian *, Maryam Sarraf, Zohreh Hajiha Pages 27-42

    Internal audit plays an important role in the efficiency and effectiveness of the internal control system of organizations. Internal auditing should provide management with accurate information about the effectiveness of risk management and internal controls, including compliance with organizational rules and regulations. The demand for auditing in the reporting process can be justified under conditions of conflict of interest, significant economic consequences, complexity of economic activities and lack of direct access. The purpose of this study is to investigate the relationship between internal auditors' mental structure and improve the independent audit process. The research hypothesis was analyzed by structural equation modeling using Smart PLS software. According to the purpose of the research of the statistical community, auditors working in the auditing organization and auditing firms are considered members of the Iranian Society of Certified Public Accountants. The number of respondents was 304. Also, if the internal audit performance is strong, fully complying with the code of professional conduct will make the process of independent audit performance and reporting better, more efficient and more effective, and also the proper and optimal performance of internal auditors will lead to lawsuits. Legal and judicial prevention should be avoided and the process of companies' business history and income should be improved, why independent auditors have a more complete view of the company's accounting performance.

    Keywords: Mental structure, Independent Auditors, Continuous audit process
  • Masoud Shahverdi, MirFeyz Fallah *, Hamidreza Kordlouie, Hossein Badiei Pages 43-58

    The purpose of this study was to identify barriers to implementing a risk-based auditing system in Iran. Content analysis was performed using a qualitative method and the statistical population was the community of auditors and members of the community and the Association of Certified Auditors, which was selected by purposive sampling of 20 people. The method of analysis of this research was qualitative and based on the Interpretive Structural Modelling (ISM). Findings show that in this study, the factors are in 9 levels, in the highest level of factors are the emphasis of universities on the theory, complexity of operational and practical implementation of the audit system based on the risk of instructions and the lack of professors. It is dominated by taste management and is at the lowest level of technical challenges. It should be noted that the factors that are at a higher level are less effective and are more affected by the factors at lower levels. These strategies can lead to the adoption of guidelines and the complexity of the operational implementation of the risk-based audit system in an organization.

    Keywords: Barriers Implementation, Risk-Based Auditing System, Independent Auditors
  • Maryam Adibzadeh, Fatemeh Sarraf *, Zohreh Hajiha Pages 59-78

    Today, the environment is considered as one of the most important pillars of sustainable development, and the development of other economic and social sectors depends on sustainability and its proper functioning. In this regard, the main purpose of this study is to integrate environmental considerations, apply the real costs of the value of environmental goods and services in the country's policies and programs, tax resources and also propose a model for preparing a social accounting matrix, which are important tools. Introduced for sustainable planning. The purpose of this study is to examine more closely the quantitative link between economic activities, economic and social institutions, environment and energy in the form of social accounting system in Iran. Considering that no special work has been done in this field of research in Iran, and considering the importance of this issue in the world, as well as since the interrelationship between the economy and the environment in Iran is very important and the country Iran is one of the most polluted countries in the world in terms of environmental pollution; The need for research to examine the relationship between economic, social and environmental systems is essential. In this study, the Iranian social accounting matrix is introduced by considering the considerations related to tax and environmental components.

    Keywords: Financial Instability, financial stability, prioritization, hierarchical analysis process
  • ASGAR AMIRI, Nader Rezaei *, Asgar Pakmaram, Rasoul ABDI Pages 79-92
    The main role of the independent auditor is to trust and validate the financial statements. Financial statements are the center of gravity and focus of financial reports and information. Financial statements are known as the tools of accountability and decision making. These forms are useful in decision making and accountability when they are reliable, transparent and of appropriate quality. The main purpose of this study was to explain the relationship between flexibility and poor audit quality with the role of stress paradigm and to explain the relationship between flexibility and poor audit quality with the role of stress paradigm with a structural modeling approach. The present study is inductive in terms of orientation, application and approach and its methodological goal is to discover order. The statistical population of this study includes 101 independent auditors working in the audit organization and other auditing firms and the data collection tool is a standardized questionnaire. The results showed that auditor flexibility and burnout have a significant effect on audit quality.
    Keywords: Audit quality, Stress Paradigm, audit flexibility
  • Keramat Jafari, Keyhan Azadi *, Mehdi Fadaei Pages 93-110
    Identifying the factors affecting audit quality has always been one of the study challenges of audit researchers and often internal factors affecting audit quality have been studied, but so far a conceptual model for identifying all internal and external factors affecting audit quality using the method Delphi is not provided. In this study, 66 factors affecting the quality of auditing were presented using the views of 15 auditors, members of the Iranian Society of Certified Public Accountants, and the Delphi method was presented. According to the findings of this study, internal criteria include inputs, processes and outputs, and external criteria also include economic, cultural components and laws and regulations. Also, using triangular fuzzy logic, the center of gravity of the identified factors entered the fuzzy stage and finally, during different stages, 22 important factors were identified. Factors such as scientific and technical competence, independence and impartiality, supervisor's expertise in the client industry, the auditor's emotional intelligence and the interaction of the audit team were among the most important internal criteria affecting the quality of the audit. Factors such as the level of government support for the audit profession, the level of economic transparency, the audit committee, the existence of a culture of disclosure and accountability in society are also identified as the most important external criteria affecting the quality of auditing and a comprehensive model is presented.
    Keywords: Audit quality, level of government support for the auditing profession, auditor emotional intelligence, Economic Transparency, culture of accountability
  • Taher Ebrahimzadeh, Nowrouz Nourollahzadeh *, Negar Khosravi Pour Pages 111-128

    The purpose of this study is investigating the moderating effect of client diversity on the relationship between institutional pressures and audit quality with respect to the identity of auditors. The statistical population of this study included (auditors of Iranian audit firm’s colleague with foreign firms And auditors of trusted audit firms- Grade A - of the Stock Exchange) and (auditors of non- colleague audit firms with foreign agencies and auditors of other auditing firm’s member of the Iranian Society of Certified Accountants in 2019. The research is applied in terms of purpose and it is descriptive and qualitative in terms of data collection. The research data were obtained through the study of theoretical foundations and a researcher-made questionnaire with a sample size of 309 (using Cochran formula) by cluster random sampling. Conceptual model analysis and testing of research hypotheses were performed using AMOS software. The results of testing the hypotheses showed that the diversity of client and their demands has been able to strengthen or weaken institutional pressures on the quality of auditing according to their dual identities; In a way, client diversity affects the relationship between mimetic, normative and coercive pressures and audit quality of partner auditing firms with foreign institutions and auditing firms- Grade A, but on the relationship between institutional pressures and auditing quality of auditors of non- colleague audit firms with foreign agencies and auditors of other auditing firm’s are not effective.

    Keywords: Institutional Pressures, social identity, Audit quality, Client Diversity
  • Hamed Asl Roosta, Abdullah Naami *, Abdul Hamid Hajipour Shoshtari, Ahmad Sardari Pages 129-144

    The purpose of this study is to investigate the effect of providing a brand dependency model based on brand experience in shopping malls and malls, taking into account the role of Activity Base Cost. For this purpose, in the first study, to identify the components of customer experience management components on brand loyalty from Grounded Theory approach, and in the second study, the model test was used using quantitative method. Protocol and Semi Structure interview with twenty senior managers was first tools to gathering data the, and in a quantitative method, required data was collected from 384 customers and analyzed by Amos software.The researcher conducted 20 interviews, theoretically saturated, and finally extracted 156 open source codes. Based on the theoretical literature, the researcher conducted axial and selective coding and presented the results in six main dimensions and thirty sub dimensions.The researcher presented her research in the form of a model including six main dimensions: brand afttachment, brand experience, brand loyalty, Activity Base Cost, shopping malls and properties, and finally customer satisfaction and twenty-nine sub-items.The results show that the activity base cost process for customers will lead to trust and loyalty to the brand.

    Keywords: customer experience, brand attachment, mix method
  • Somayeh Naeemi, Hassan Yazdifar *, Hossein Shafiei Pages 145-160

    Given the existing economic situation, the role of management accounting in Iranian economic enterprises has been quite evident in the last two decades. Considering the economic crises, it is necessary to examine the indicators of adoption of management accounting innovations in times of economic crisis. Therefore, the present study aimed to identify the indicators of adoption of management accounting innovations in times of economic crisis and to present a model for its structural equations. The research was conducted in two parts: qualitative and quantitative. In the qualitative section, data analysis was performed by Delphi method and using interviews with 10 experts, including managers and deputies of the management accounting department of accepted companies and university professors. The analysis was conducted three parts: open coding, axial coding and selective coding and finally Delphi method. Based on the results obtained in the qualitative section, 103 sub-components and 6 main components were identified. The main components are: 1) economic crises; 2) economic indicators; 3) organizational culture; 4) information and communication technology; 5) Management indicators and 6) Crisis control indicators. In the quantitative section, using the indicators identified in the qualitative section, a questionnaire was designed and provided to a statistical sample including 180 people, managers and deputies of the management accounting department. Finally, the questionnaires were analyzed by PLS structural equation modelling. The results showed that economic indicators ,organizational culture, information and communication technology , and crisis control indicators as indicators of adoption of management accounting innovations in times of crisis.

    Keywords: innovation, management accounting, Adoption of Management Accounting Innovations, Economic crisis
  • Leila Setareh, Hamidreza Vakiiyfard *, Ramazan Ali Royaee Pages 161-176

    Numerous factors affect the occurrence Dysfunctional Audit Behavior, one of the factors affecting such behaviors is the auditor's commitment, including commitment to the profession and commitment to the organization. Commitment to the profession is a kind of emotional attachment to the profession, in which committed employees derive their identity from the profession and enjoy membership in the profession. This study examines the relationship between these variables by looking at exchange theory. In the present study, part of the information that forms the basis of the research by library method and by reading books, journals, articles, dissertations and dissertations and part by field method by sending and collecting questionnaires Collected. The statistical sample of the present study includes 200 auditors working in the auditing profession who were selected using simple random sampling method. To analyze the data, structural equation modeling and model fitting has been used using appropriate indicators in the Smart PLS software environment. The results of testing the hypotheses show that social and economic exchange has a significant direct effect on commitment to the profession and commitment to the auditor organization. On the other hand, the auditor's commitment has a significant effect on the Dysfunctional Audit Behavior. The hypothesis of the effect of ethical identity on the relationship between economic exchange and commitment to the auditor's profession was rejected.

    Keywords: commitment, Dysfunctional behavior of the auditor, Social Exchange, Ethical Identity
  • Paniz Shokraei Fard, Hashem Nikoomaram *, Mohammad Hamed Khan Mohammadi Pages 177-194
    Management accounting has undergone many changes throughout its life. There is a lot of research that focuses on changes in management accounting and has illustrated it in different ways with different methods and with different approaches. Meanwhile, the emergence of new management accounting practices has not been adequately explained by the old and new traditional institutionalist theory. According to the cause, this study seeks to provide a new approach to address the shortcomings associated with management accounting changes in this area. The results of this study can provide a good model for structuring management accounting in private companies, especially companies that have recently been privatized. In this regard, to achieve the proposed institutional model, in a developmental way, first the traditional and modern institutional economics approach and then the new institutional sociology were studied and finally a combined model of these three approaches to an institutional model in the evolution of management accounting in companies was intriduced. Then, according to the types of forced, imitative, normative, institutional and competitive isomorphisms in the domain of action and practice, the proposed institutional model for the evolution of management accounting was presented.
    Keywords: Isomorphism, institutional approach, management accounting, Power of Resources, Institutional Economics
  • Bahareh Banitalebi Dehkordi *, Hamed Samarghandi Pages 195-214

    An accounting information system is a platform in which the basis of accounting is formed and managers and all users make decisions based on its product. Playing such a role necessitates the accurate identification of the actors playing a role in this system in order to plan in a principled and principled way in the development and productivity of the country's financial and economic system. Therefore, if it is possible to accurately predict and identify the actors affecting the accounting information system before the start of activities, a fundamental change in the field of management of the accounting information system can be created. The purpose of this study was to predict the prioritization of non-human actors affecting the accounting information system in Iran from the perspective of the network of actors using four algorithms: support vector machine (SVC), random forest (RF) ٬ Boosting and K-nearest neighbor (k- NN) is. Findings show that the most important actors in the accounting information system are organizational actors, followed by technical actors, economic actors, technology actors, and socio-political actors who have the most predictive power in the accounting information system. The RF model is also known as the best model for predicting the most effective characteristics of non-human actors in the accounting information system.

    Keywords: non-human actors, Accounting Information System, Actor-Network Theory, Optimization
  • MohammadAli Sahmaniasl, Mehran Jahandoust Marghoub, Soraya Weysihesar * Pages 215-232

    The main purpose of this study is to investigate the effect of corporate governance on the relationship between CEO power and capital structure decisions in listed companies in Tehran Stock Exchange. For this purpose, principal component analysis method was used to measure CEO power. The research hypotheses were tested on the 106 companies over a period of 8 years from 2011 to 2018 using multivariate regression models and panel data alignment. The results of linear models of research show that there is a negative and significant relationship between CEO power and book value leverage. The results of nonlinear models indicate that there is a significant nonlinear (U-shaped) relationship between CEO power and short-term leverage. Also, there is a significant nonlinear (U inverse) relationship between CEO power and long-term leverage. The results of the study of the effect of institutional shareholders on the relationship between CEO power and capital structure decisions indicate that institutional shareholders have a negative and significant moderating effect on the positive linear relationship between CEO power with book value leverage and short-term leverage. Also, institutional shareholders cause the nonlinear relationship between CEO power with market value leverage and short-term leverage to be change from inverted U to U-shaped. In the case of long-term leverage, the results also show that institutional shareholders cause the negative relationship between high power of the CEO and long-term leverage may be positively changed.

    Keywords: CEO Power, Capital Structure, Institutional shareholders, Principal Component Analysis Method
  • Zahra Karmozdi, REZA GHOLAMI JAMKARANI *, Zahra Dianati Deilami Pages 233-258
    Information has a special economic value in today's businesses. Financial information plays an important role in investment behavior as well as business financing decisions. The purpose of this study is to design a paradigm model of economic value of information in financing investment behavior. The case study of this study is "FinTech businesses" because they are very familiar with the concepts of economic value of information and financing investment behavior. In this study, a combined qualitative and quantitative methodology (content analysis in MAXQDA software and structural equation modeling in Smart PLS software) was used. The research findings showed that the coefficients between "economic value of information storage for investors" and "economic value of information retrieval for investors" equal to 0.93; And between the "economic value of representing and displaying information for investors" and the "economic value of sharing information for investors" equal to 0.99; It is calculated. While the coefficients of path analysis between "economic value of information retrieval for investors" and "economic value of information processing for investors" are equal to 0.84 and coefficients of path analysis between "economic value of representation and display of information for investors" and "economic value of information sharing for Investors "equal to 0.99; is determined. Finally, suggestions for helping Fintech businesses as well as accounting professors and students; Audit; Economy; Financial management and industrial-financial engineering were presented.
    Keywords: Value of information, Information Economy, Investment Behavior, Financing, Fintech Businesses
  • Parvaneh Modirkia, Khosro Faghani Makrani *, Naghi Fazeli Pages 259-273

    The present study was conducted to investigate and rank the factors affecting the quality of internal audit performance. This study is considered as an applied research in terms of purpose, descriptive-analytical in terms of analysis and has used library studies for data collection. The effective factors have been investigated using panel data-based regression method and Excel, EViews and R have been used to analyze the data. The statistical population used in this study includes the financial information of 99 companies listed on the Tehran Stock Exchange annually for the years 2009 to 2021. Also, Expert Choice software and AHP method, one of the multi-criteria decision making methods and sub-branch of the McDm (multi-criteria decision making), have been used to analyze and rank the data. The results show that the variables of board size, number of board meetings, audit committee hard work, industry competition, the ratio of foreign sales to total sales, board independence, size of audit committee, type of audit report, cycles of internal auditors and company size, ethics, continuous auditing and stress in the estimation model have a positive and significant effect on the dependent variable, ie the quality of audit performance.In the ranking stage, the size of the company, the size of the audit committee, the type of audit report, the independence of the board, the ratio of external sales to total sales, the number of board meetings and the number of committee meetings have greatest effect on the quality of internal audit performance, respectively.

    Keywords: Quality of Internal Audit Performance, Audit Committee, Board independence, Ethics, Continuous Audit
  • Esmaeil Akhlaghi Yazdinejad, Hossein Nourani, Sedighe Azizi * Pages 275-290
    Internal audit has an important and vital role in managing and directing the operations of the organization; However, the young age of the audit profession has brought many challenges to its implementation and has caused many aspects such as the quality of internal audit and the challenges of its implementation and implementation in Iran, are not properly explained; Therefore, in order to explain and comprehensively describe the various aspects of internal audit in Iran and its promotion strategies, the purpose of this study is to explain the effective internal audit model based on the perspectives and path of the financial reporting cycle. The methodology of this research is descriptive-survey. The statistical population are members of the Iranian Society of Certified Public Accountants and the selected sample includes 391 persons. Research data have been tested using Delphi technique and structural equations. In this regard, based on Delphi technique, 51 indicators were identified in nine categories, including audit operations, auditor independence, size of internal audit unit, planning, audit experience, history of internal audit unit, competence and competence, communication skills and accountability. Categorized. Then the data were analyzed by structural equation technique using PLS software. The results of the research indicate that 44 of the mentioned indicators have been accepted. The results of data analysis showed that all nine criteria related to the quality of internal audit have a direct and significant relationship with the quality of internal audit and are effective factors on the quality of internal audit.
    Keywords: Internal audit, Financial Reporting Cycle, structural equation modeling
  • Neda Ehteshami Nasab, Mandan Momeni *, Daryoush Gholamzadeh Pages 291-306
    The purpose of this study was to represent the accounting indicators in the telecommunications industry. The research method is mixed (qualitative and quantitative) in terms of nature and developmental in terms of purpose. The research method was phenomenological in the qualitative part and descriptive-survey in the quantitative part. After theoretical saturation, 9 participants in the qualitative section were purposefully selected. The statistical population in the quantitative part consisted of all employees of Tehran Infrastructure Communications Department with 1591 people, of which the statistical sample consisted of 309 people and was randomly selected. Data were collected in the qualitative part through semi-structured interviews and in the quantitative part through questionnaires. In the qualitative section, to ensure the validity of research data, two methods of review by participants and review by colleagues were used and to determine the reliability of research data, Holstie method was used. In the quantitative part, the content validity ratio was used to confirm the validity and Cronbach's alpha method was used to evaluate the reliability. Analysis of information in the qualitative part was done through content analysis technique and MAXQDA software and in a small part of structural equations and through SmartPls software. Findings showed the human resource accounting model of six components; Cost of dismissal from service; Human resource development; Cost of recruitment, selection and employment; Employee competencies; Human resource information system and performance management process and service compensation. Therefore, by using the identified indicators in infrastructure communications, human resource accounting can be improved.
    Keywords: Human Resources Accounting, Human Capital, Cost, Knowledge, Infrastructure Communications Company
  • Gholamreza Sadeghi, Abaasali Pouraghjan *, MirSaeid Hoseini Shirvani Pages 307-322

    The accuracy of financial information disclosed by companies is the main source of investor information for making investment decisions. Therefore, any fraud in the submission of financial statements leads to unfavorable management of financial resources and non-optimal investment decisions. Empirical studies of financial reporting fraud predictions have focused on firm-level variables and neglected business climate variables. Therefore, in this study, the role of business environment on the probability of fraud in the financial statements of 120 companies listed on the stock exchange and securities during the period 2012-2019 has been investigated using a logistic regression approach. The results showed that the estimated logit pattern explains about 25.59% of the changes in the ratio of the probability of fraud in financial statements to its non-occurrence. Also, among the 9 variables of business environment, two variables of per capita income and free market exchange rate have a significant effect on the probability of fraud in companies' financial reports, and with a one percent increase in per capita income, the probability of cheating in financial reports is 0.5232% With the decrease and increase of the exchange rate in the open market, the probability of fraud in the financial reports of the surveyed companies increases by 0.4338%. These results indicate the importance of business environment variables along with company level variables in predicting the likelihood of fraud in corporate financial statements.

    Keywords: business environment, financial reporting fraud, exchange rate, Per Capita Income
  • Hooman Jafarpoor, Habibollah Nakhaei *, Ghodratallah Talebnia Pages 323-342

    In the present study, the effect of environmental management criteria of social responsibility on the financial performance of manufacturing companies with emphasis on new financial criteria in accounting was investigated. According to studies, there are different categories for disclosing corporate social responsibility. In this study, the criterion of environmental management with sub-criteria of health and safety in the workplace, training programs and employee development and employee relations were used as independent variables. Also, the variables of economic value added, market value added, adjusted economic value added and Q Tobin were measured to measure the financial performance of companies as dependent variables. The present research is applied in terms of purpose classification and the research method is quantitative and in terms of data analysis is a correlational description.The data required to test the hypotheses were collected using the site of the stock exchange, accompanying notes and activity report of the board of directors to the assembly of108 manufacturing companies listed on the Tehran Stock Exchange during the period 2013 to 2020 and using Multivariate regression method was analyzed using F-Lehmer, Hausmann, Bruch-Godfrey and Bruch-Pagen tests using R software. The results of testing the hypotheses showed that there is a positive and significant relationship between the three components used in environmental management indicators with modern financial criteria. According to the results of the present study, company managers by considering the components of environmental management can be effective in improving company performance and take steps to increase company value and sustainable development.

    Keywords: Corporate social responsibility, Environmental Management, New Financial Performance
  • AHMAD HAJNOROOZI, Naghi Fazeli *, Khosro Faghani Makrami Pages 343-356

    In the present study, the researcher uses meta-analysis to investigate how the size of the company affects the accuracy of earnings forecasting. In the first step, referring to the available domestic and foreign scientific and research databases, the keywords of company size and accuracy of earnings forecasting and meta-analysis method were searched and a number of articles in Persian and English from 2010 to 2021 about this relationship were found. In the next step, in order to calculate the size of the study effect, the researcher first standardizes all the results of the articles and identifies them so that they can be compared and combined. The results of the present study using the statistical combination of the results of previous studies in the field of examining the effect of company size on the accuracy of earnings forecasting showed that the fixed effects model is valid and significant and states that company size has a significant effect on the accuracy of earnings forecasting. Also, tests of homogeneity of research showed that the studies of the present study are completely homogeneous

    Keywords: Company size, Accuracy of Earnings Forecasting, meta-analysis
  • Aziz Ahmadzadeh *, Hiro Farabi Pages 357-374

    In order to achieving finished cost of services, detecting cost bottlenecks and extracting managerial prescriptions, this research is aimed to implementation of activity based costing in a financial institution concentrated on Insurance & guarantee. Finished cost of final services calculated based on the fiscal year of 1397 institution data and suing simultaneous equations method. Contribution of the article is the use of simultaneous equations in an Iranian state-owned financial entity and the technics for overcome of its peculiar challenges such as lack of some of the needed data or non-accessibility of the data.According to the results, some final services of the issuance type and also recovery services have higher finished costs in comparison to their peers in outside the entity and hence, there is some cost reduction potentials. Low effectiveness of the human resources and its widespread waste is the biggest bottleneck cost in the entity. The high ratio of indirect costs to direct costs is another important finding that in combination to lower contribution of overhead centers in production processes means the need to reconsideration of resource allocation to overhead centers. It should be noted that, concentration on declining the claims ratio through improvement of risk management and reallocation of cost pools is the best way to cost reduction and profitability of the financial institution regarded to nature of its activities.

    Keywords: Activity Based Costing, Simultaneous Equations method, Cost Drivers, financial institution
  • Abdolreza Tahmasebi, MirFeyz Fallah *, Hamidreza Vakilifard, Abdullah Naami Pages 375-389

    Investigating the Effectiveness of Audit Committee on Brand ValueA case study of the food and automobile industryAbstractThe purpose of this study is to investigate the effectiveness of auditing committee on brand value in the automotive and food industry of Tehran Stock Exchange. For this purpose, the size variables of the audit committee, the independence of the audit committee, the expertise of the audit committee and the size of the audit unit were used as the criteria of the audit committee and the cytobein criterion was used as the variable expressing the company's brand value. The results of this study, which were obtained from the financial information of 32 automotive industry companies and 28 food companies during the years 1391 to 1398 and multi-variable regression method, showed that the effectiveness of the auditing committee on brand value in both food industry and automotive industry with different characteristics of audit committee In the short-term and long-term financial periods, there is information content that can be analyzed. In general, the same characteristics of the audit committee as a supervisory criterion cannot explain the brand value of companies.

    Keywords: brand value, Audit Committee, food, automobile industry
  • Behrooz Ghasemipour, Faegh Ahmadi *, Hamidreza Vakilifard Pages 391-406
    In this study, in order to more accurately summarize the contradictory results of several studies conducted on the effect of corporate governance mechanisms on disclosure of company information, meta-analysis method has been used. This method was performed on a sample of 62 studies, including 42 foreign studies in the period 2008 to 2019 and 20 internal studies from 2007 to 1397. Independent variables were considered to be three categories of board of directors (independence and size of board of directors, duality of the role of chief executive officer) and ownership structure (internal ownership and institutional ownership). The results show that among the mechanisms of the board of directors, only the independence and size of the board of directors has a positive and significant effect on the disclosure of company information, and the duality of the CEO's duty has a negative and significant effect on disclosure of company information. On the other hand, the ownership structure has a positive and significant effect on the quality of disclosure of company information
    Keywords: Corporate Governance, company disclosure, board directors