فهرست مطالب

بهداشت و ایمنی کار - سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1402)

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احسان رمضانی فر، کامران غلامی زاده، ایرج محمدفام، مصطفی میرزایی علی آبادی* صفحات 1-17
    مقدمه

    ارزیابی ریسک مقیاسی برای پیش بینی قابلیت اطمینان است و می تواند تعاملات بین اجزا و متغیرهای فرآیند را مدیریت کند. از طرفی قابلیت اطمینان یک جزء یا یک مانع ایمنی می تواند بر ریسک کلی سیستم تاثیرگذار باشد. به عنوان یکی از مهم ترین موانع ایمنی مخازن ذخیره سازی، خرابی سیستم های فوم می تواند عواقب شدیدی را به همراه داشته باشد؛ بنابراین سیستم های فوم برای کاهش خطرات ناشی از آتش سوزی و خسارات ناشی از آن دارای اهمیت بالایی هستند.

    روش کار

    این مطالعه با هدف تعیین علل ریشه ای دخیل در شکست سیستم های فوم ثابت مخازن ذخیره سازی از طریق آنالیز درخت خطای فازی و برآورد قابلیت اطمینان آن صورت گرفت. در محاسبات درخت خطای متعارف معمولا از داده های دقیق برای ارزیابی احتمال وقوع رویدادهای پایه استفاده می شود؛ بنابراین در رویکرد معرفی شده، مجموعه های فازی در جهت کمی سازی احتمالات رویدادهای پایه و مدیریت عدم قطعیت استفاده گردید. در نهایت، با توجه به احتمال رویداد نهایی، قابلیت اطمینان سیستم برآورد شد.  

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که 13 رویداد پایه در عملکرد سیستم های فوم ثابت مخازن ذخیره سازی نقش دارند. علاوه بر این، خرابی مسیر کابل و سیستم تشخیص (حسگرهای دما مقاومتی)، تنظیم اشتباه کلید فعال سازی و ممتد عمل نکردن سیستم های تولیدکننده کف، سه عامل تاثیرگذار بر قابلیت اطمینان سیستم های فوم ثابت بودند. با استفاده از روش پیشنهادی، قابلیت اطمینان سیستم 0.8470 برآورد گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که می توان از روش درخت فازی به عنوان ابزاری قابل اعتماد برای تخمین قابلیت اطمینان با استفاده از قضاوت کارشناسان استفاده کرد. همچنین، مطالعه حاضر سازگاری منطق فازی را برای ارزیابی احتمال نقص رویدادهای پایه درخت خطا نشان می دهد.

    کلیدواژگان: سیستم فوم مخازن ذخیره سازی، قابلیت اطمینان، آنالیز درخت خطای فازی، مخازن ذخیره سازی، موانع ایمنی
  • فاطمه کریمی اسد، شیرازه ارقامی* صفحات 18-28
    مقدمه

    کاربردپذیری معیاری است که نشان دهنده کاربردی بودن و استفاده آسان و راحت از یک محصول است. یک محصول کاربردپذیر باعث انجام صحیح و سریع یک وظیفه در کاربر می شود و همچنین از خطا و خستگی جلوگیری می کند. این پژوهش با هدف تعیین میزان کاربردپذیری ارگونومیک وب سایت سیستم مدیریت امور آموزشی دانشگاه علوم پزشکی زنجان از دیدگاه دانشجویان در سال های 1398 و 1399 انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی با استفاده از پرسش نامه استاندارد «سنجش میزان کاربردپذیری نرم افزارهای تحت وب درزمینه اتوماسیون فرآیندهای پژوهشی»، کاربردپذیری یکی از وب سایت های سیستم مدیریت امور آموزشی را موردبررسی قرار داده است. این پرسش نامه از طریق Google Form طراحی و برای دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زنجان ارسال شد. درمجموع 404 نفر پرسش نامه را تکمیل کردند. داده ها در سطح اطمینان 0.05 با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.  

    یافته ها

    داده ها از 404 شرکت کننده نشان داد که از بین نه عامل پرسش نامه، بیشترین مقدار میانه و دامنه بین چارکی به ترتیب برای سهولت کاربری (19 و 4)، سهولت یادگیری (18 و 4)، توانایی های سامانه (13 و 3)، سودمندی سامانه (13 و 2)، رضایت مندی کاربر (10 و 2)، مدیریت خطاها (10 و 2)، صفحه نمایش (10 و 2)، اصطلاحات و اطلاعات سامانه (8 و 2) و شخصی سازی محیط کاربر (5/5 و 3) به دست آمده است. بیشتر عامل های پرسش نامه برای متغیر سن دارای تفاوت معناداری نبود و گروه های سنی مختلف به اکثر عوامل، پاسخ های مشابهی داده بودند. در پاسخ های بیان شده به عامل های سودمندی سامانه، سهولت یادگیری و صفحه نمایش بین دو جنس تفاوت معنی داری وجود داشت. در بررسی ارتباط بین مقطع تحصیلی با عامل های پرسش نامه مشخص گردید که به غیراز مدیریت خطاها و صفحه نمایش که تفاوت معناداری نداشتند، برای سایر عامل ها تفاوت معنادار بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که در طراحی این سامانه، به سهولت کاربری و سهولت یادگیری توجه بیشتری شده است، درصورتی که لازم است به همه عوامل موثر در کاربردپذیری توجه شود.

    کلیدواژگان: کاربردپذیری، سامانه اینترنتی، امور آموزشی، دانشگاه
  • علی جعفری، محمدرضا منظم اسمعیل پور*، علی خوانین، مائده لشگری، سید علی قریشی صفحات 29-43
    مقدمه

    جاذب های آکوستیکی رشته چوب - سیمان (WWCPs) موادی هستند که در کنار کاربردهای آکوستیکی به عنوان عایق های گرما، انرژی و رطوبت نیز مصرف دارند. پژوهش پیش رو جهت طراحی، ساخت و تعیین تاثیر پارامترهای اساسی تولید و عرضه این محصول یعنی ضخامت و دانسیته بالک بر روی ضریب جذب صدا در دو بازه فرکانسی پایین و بالا انجام شد.

    روش کار

    مراحل ساخت نمونه شامل آماده سازی و ترکیب مواد اولیه، قالب گیری با استفاده از قالب های منطبق با قطر لوله های امپدانس و نهایتا خروج از قالب و خشک سازی می باشد. نمونه ها در دو ضخامت 2 و 4 سانتی متر و سه دانسیته بالک 400، 500 و 600 کیلوگرم بر مترمکعب ساخته شدند. اندازه گیری ضریب جذب آکوستیکی بر اساس استاندارد ISO 10534-2 انجام شد.  

    یافته ها

    بر اساس یافته های این پژوهش در بازه فرکانسی پایین، افزایش ضخامت از 2 به 4 سانتی متر، افزایش ضریب جذب به مقدار 0.16 و 0.23 در فرکانس 500 هرتز را به ترتیب برای دانسیته های 400 و 500 کیلوگرم بر مترمکعب به دنبال داشت. در بازه فرکانسی بالا نیز افزایش ضخامت موجب اضافه شدن یک پیک جذبی و بالا رفتن مقدار این پیک های جذب تا 0.92 شد. در نمونه های با ضخامت 4 سانتی متر، با افزایش دانسیته بالک از 400 به 600 کیلوگرم بر مترمکعب، پیک جذب در بازه فرکانسی پایین به مقدار 0.4 افزایش یافت. این افزایش دانسیته در ضخامت 2 سانتی متر و بازه فرکانسی بالا نیز پیک جذب را به مقدار 0.26 افزایش داد.

    نتیجه گیری

    جاذب های WWCPs جزو معدود جاذب های آکوستیکی هستند که از قابلیت تولید انبوه در کنار زیبایی ظاهری و ویژگی های مکانیکی قابل قبول برخوردار هستند. افزایش ضخامت این نوع جاذب، جذب آن ها را در هر دو بازه فرکانسی بالا و پایین افزایش می دهد. با افزایش دانسیته بالک البته تا حدود 500 کیلوگرم بر مترمکعب نیز کارایی جذب در هر دو رنج فرکانسی بهبود می یابد.

    کلیدواژگان: جذب صدا، رشته چوب- سیمان، لوله امپدانس، مواد آکوستیکی
  • مقداد کاظمی، صبا کلانتری، علیرضا عباسی، عباس رحیمی فروشانی، حسین مولوی، امیرحسین منتظمی، فریده گلبابایی* صفحات 44-59
    مقدمه

    در سال های اخیر ساخت مدیاهای تصفیه کننده هوا و به ویژه فیلترهای نانوالیافی با استفاده از مواد پلیمری و روش الکتروریسی در بحث کنترل آلودگی هوا بسیار موردتوجه قرار گرفته است. تولید مدیایی با کارایی بالا و افت فشار پایین موضوعی مهم در بحث فیلتراسیون هوا می باشد که مطالعات اخیر یافته های خوبی را در این خصوص در بسترهای نانوالیافی ارایه کرده است. مطالعه حاضر با هدف امکان سنجی ساخت مدیایی از جنس پلی اتیلن ترفتالات (PET) الکتروریسی شده جهت ربایش ذرات زیرمیکرونی و میکرونی از جریان هوا انجام گرفته است.

    روش کار

    به منظور تعیین شرایط بهینه دستگاهی در ساخت مدیای PET، ابتدا طی یک مطالعه پایلوت درصدهای مختلف وزنی از محلول پلیمری PET در مخلوطی از تری فلورو استیک اسید (TFA) و دی کلرومتان (DCM) (70:30) تهیه و نیز پارامترهای مختلف دستگاهی الکتروریسی محلول (دو پمپ مدل ESDP30) موردبررسی و آنالیز قرار گرفت و تحت شرایط بهینه مذکور، فرآیند الکتروریسی انجام شد. به منظور بررسی خصوصیات سطحی و مورفولوژیک مدیاهای نانوالیافی تولیدشده در شرایط بهینه، از SEM و برای ارزیابی میزان افت فشار و کارایی به دام اندازی ذرات، از دستگاه تست کارایی و افت فشار ماسک و مدیا استفاده شد. 

    یافته ها

    بر اساس یافته های مطالعه، شرایط بهینه الکتروریسی محلول پلیمری PET در غلظت 20% وزنی به دست آمد. بر اساس نتایج، میانگین قطر نانوالیاف در مدیاهای تولیدی در شرایط بهینه، 163±600 نانومتر به دست آمد که دارای افت فشار 5.5±26.33 پاسکال، کارایی 1.67±97.42 درصد برای ذرات زیر میکرون و 0.21±99.85 درصد برای ذرات میکرونی و مقدار فاکتور کیفیت برابر با 0.1740 بود.

    نتیجه گیری

    مدیاهای تولیدشده، توانایی ربایش و حذف ذرات از جریان هوا را برای ذرات زیر میکرونی در گستره 99-96 درصد و برای ذرات میکرونی در گستره 100-99 درصد و میانگین افت فشار 5.5±26.33 پاسکال دارا هستند.

    کلیدواژگان: الکتروریسی، پلی اتیلن ترفتالات، نانوالیاف، فیلتراسیون
  • ایرج محمدفام* صفحات 60-76
    مقدمه

    حوادث شغلی یکی از مهم ترین ریسک فاکتورهای اقتصادی، انسانی و اجتماعی برای کشورهای درحال توسعه محسوب می شوند. در کنار طراحی و پیاده سازی اقدامات پیشگیرانه از طریق رویکرد ارزیابی و مدیریت ریسک، تحقیقات جامع و دقیق حوادث رخ داده یک ضرورت انکارناپذیر برای کاهش ریسک حوادث می باشد. اولین گام در همین راستا، ریشه یابی علل بروز آن ها می باشد. این امر تنها با به کارگیری تکنیک های مناسب امکان پذیر خواهد شد.

    روش کار

    در این مطالعه ابتدا معیارهای مناسب برای طراحی روش تحلیل حادثه، جمع آوری و بر اساس نظرات خبرگان غربالگری گردید. در گام دوم تکنیک های معمول و پرکاربرد درزمینه تجزیه وتحلیل حوادث شغلی از طریق پایگاه های اطلاعاتی معتبر جمع آوری شد. در گام سوم، تکنیک های جمع آوری شده بر اساس معیارهای منتخب و با استفاده از روش تاپسیس (TOPSIS) امتیازدهی و با انتخاب تکنیک های برتر بر اساس آن ها اقدام به طراحی تکنیک جدید شد. سپس با تجزیه وتحلیل سه حادثه متفاوت با تکنیک منتخب و چهار تکنیک مورداستفاده و استفاده از روش ANP تکنیک توسعه یافته تست و تصدیق گردید.  

    یافته ها

    بر اساس بررسی های انجام شده جهت شناسایی معیارهای مناسب برای مقایسه تکنیک های تجزیه وتحلیل حوادث، 10 معیار شناسایی شد که از میان آن ها شش معیار برای استفاده در مراحل مطالعه انتخاب شدند. بر اساس یافته ها، روش FAM با وزن نهایی نرمال 0.2684 در تجزیه وتحلیل حوادث شغلی از ارجحیت اول برخوردار شد. رتبه های دوم و سوم به ترتیب به دو تکنیک TRIPOD-β و SCAT تعلق گرفت.

    نتیجه گیری

    خروجی این مطالعه معرفی تکنیک FAM بود. این تکنیک با بهره گیری نقاط قوت تکنیک های چهارگانه و پوشاندن ضعف آن ها، قادر است به صورت گرافیکی و سیستماتیک، با به حداقل رساندن سلیقه کاری تحلیل گران در سه سطح به شناسایی و تعیین علل حوادث کمک نماید.

    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل، نقص، حادثه ناشی از کار
  • اصغر هادی، حنانه حقیقت نیا، آرینا حسامی، یحیی رسول زاده* صفحات 77-89
    مقدمه

    استفاده از کامپیوتر به صورت جهانی گسترش یافته است، اما استفاده از آن به خصوص در محیط های کاری، با یک سری مشکلات مرتبط به سلامت همراه بوده که سندروم بینایی کامپیوتر از مهم ترین این موارد می باشد. مطالعات گذشته شیوع سندروم بینایی کامپیوتر بین کاربران کامپیوتر را بین 25% تا 93% گزارش کرده اند. به همین خاطر سندروم بینایی کامپیوتر در حال تبدیل شدن به یک معضل بزرگ سلامت عمومی در سطح جهان می باشد. بنابراین با توجه به شیوع بالای سندروم بینایی کامپیوتر در مطالعات اخیر، وجود ابزاری مناسب جهت بررسی میزان شیوع آن ضروری می باشد. هدف این مطالعه ترجمه و بررسی روایی و پایایی پرسشنامه سندروم بینایی کامپیوتر و بررسی میزان شیوع سندروم بینایی کامپیوتر در بین کارکنان دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی تبریز می باشد.

    روش کار

    برای بررسی روایی محتوایی پرسشنامه به شکل کمی از دو ضریب نسبت روایی محتوا و شاخص روایی محتوا استفاده گردید. پایایی پرسشنامه به دو روش همسانی درونی (آلفا کرونباخ) و آزمون - بازآزمون موردبررسی قرار گرفت. همچنین برای بررسی میزان شیوع سندروم بینایی کامپیوتر در بین کارکنان دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی تبریز از 260 نفر درخواست شد تا پرسشنامه را تکمیل نمایند. بعد از حذف پرسشنامه های غیرقابل قبول تعداد 219 پرسشنامه موردبررسی قرار گرفت.  

    یافته ها

    تمامی شاخص های روایی و پایایی پرسشنامه مطلوب ارزیابی شد. تنها 19 نفر زن از 102 نفر و 21 نفر مرد از 117 نفر مبتلا به سندروم بینایی کامپیوتر نبودند. از بین 16 علایم موردبررسی به ترتیب قرمزی چشم (78.1%)، سوزش چشم (76.7%) و سردرد (74%) بیشترین شیوع را در جامعه موردمطالعه داشتند.

    نتیجه گیری

    نسخه فارسی پرسشنامه سندرم بینایی کامپیوتر دارای روایی و پایایی قابل قبول می باشد. همچنین میزان شیوع سندروم بینایی کامپیوتر در بین کارکنان دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی تبریز بالا بوده و انجام مطالعات بیشتر برای بررسی علت آن پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: سندروم بینایی کامپیوتر، محیط کار، پرسشنامه، روایی و پایایی
  • فرحناز خواجه نصیری، ویدا زراوشانی*، زهرا بابایی هریس صفحات 90-108
    مقدمه

    با توجه به اهمیت ایمنی حریق در خوابگاه های دانشجویی به عنوان یکی از مراکز تجمع و انجام مطالعات محدود در این خصوص، این مطالعه با استفاده از شاخص ریسک حریق برای ساختمان های آپارتمانی چند طبقه
     (FRIM-MAB) به صورت کمی به تحلیل و رتبه بندی ریسک حریق پرداخت.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی تحلیلی در 17 بخش از یک خوابگاه دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی قزوین در سال 1400 انجام شد. در این مطالعه از روش شاخص سازی ریسک حریق موسوم به
     Fire Risk Index Method for Multistorey Apartment Buildings (FRIM-MAB)  نسخه 2.1 استفاده شد. در این روش، 17 پارامتر و زیرپارامترهای موثر در ریسک حریق، تعیین و وزن دهی شده است که بر اساس آن خوابگاه مورد نظر نیز بررسی و درجه وزنی هر پارامتر محاسبه و در نهایت شاخص ریسک حریق هر واحد که عددی بین 1 تا 5 بود بدست آمد.  

    یافته ها

    میانگین شاخص ریسک حریق ساختمان خوابگاه در زمان مطالعه 2.37 بود. همه ی 17 بخش موجود در خوابگاه دارای شاخص ریسک کمتر از 3 بودند. در این میان رختشویخانه کمترین (1.69) و سایت کامپیوتر بیشترین (2.7) شاخص ریسک را بدست آوردند. نتایج نشان داد موثرترین پارامترهای مسبب ریسک حریق به ترتیب مربوط به «حجم فضای درونی/ تقسیم بندی ساختمان» (12 مورد فراوانی)، «پوشش داخلی ساختمان» (4 مورد فراوانی) و «راه های فرار» (یک مورد فراوانی) می باشند. سهم مشارکت این سه پارامتر در ایجاد شاخص ریسک پرخطرترین بخشهای خوابگاه بیش از 42 درصد بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از روش FRIM-MAB به عنوان یک روش کمی و شاخص سازی ریسک حریق برای ساختمان خوابگاه های دانشجویی مناسب است و ضمن ارزیابی و تحلیل ریسک حریق، ابزار سریع، کم هزینه و قدرتمندی برای غربالگری و رتبه بندی ساختمان ها می باشد. پوشش داخلی ساختمان، تقسیم بندی فضای درونی و راه های فرار موثرترین پارامترهای شناخته شده در ریسک حریق خوابگاه موردمطالعه بودند.

    کلیدواژگان: حریق، خوابگاه، شاخص سازی، ارزیابی ریسک
  • سید سعید کیخسروی*، فرهاد نژاد کورکی، سنوران زمانی صفحات 109-128
    مقدمه

    امروزه، آلودگی هوا از مهم ترین نگرانی های بهداشتی و محیط زیستی محسوب می شود. هدف از این مطالعه تعیین میزان مواجهه شغلی به آلاینده های شیمیایی H2S و SO2 و ارزیابی ریسک بهداشتی مواجهه با این ترکیبات با استفاده از ترکیبی از روش های مدل AERMOD و SQRA است.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی و مقطعی بوده که در سال 2021 در یکی از پالایشگاه های گازی پارس جنوبی در منطقه خلیج فارس انجام گردید. بدین صورت که ابتدا میزان آلایندگی خروجی از دودکش های پالایشگاه توسط دستگاه Testo 350 XL اندازه گیری شد. برای شبیه سازی پراکندگی آلاینده های شیمیایی H2S و SO2 از مدل AERMOD استفاده شد. بررسی میزان مواجهه تنفسی و ارزیابی ریسک سلامت پرسنل پالایشگاه و ساکنین اطراف آن با استفاده از روش توصیه شده، توسط دپارتمان بهداشت شغلی سنگاپور انجام گردید.  

    یافته ها

    ماده شیمیایی H2S و SO2 به عنوان مخاطره آمیزترین مواد شیمیایی معرفی گردیدند. نتایج نشان داد که بیشترین مقادیر ریسک برای  H2S در بین گروه های مواجهه، واحد SRU، سمت غرب واحد Gas Train و ساختمان گیت پاس پالایشگاه و بیشترین مقادیر ریسک برای SO2 در بین گروه های مواجهه، ساختمان HSE، درب حراست، کانکس کارگران، ساختمان آتش نشانی، مخازن، واحد تولید بخار، سمت غرب واحد Gas Train، سالن غذاخوری و ساختمان گیت پاس پالایشگاه بوده است. از نظر فراوانی H2S سطح ریسک کم تا متوسط و SO2 سطح ریسک کم تا زیاد را به دست آوردند.

    نتیجه گیری

    این مدل می تواند راهکار مناسب و سریع در مدیریت برتر میزان غلظت آلاینده ها و هم چنین یک راه حل امیددهنده در راستای افزایش توانایی تصمیم گیرندگان برای ارزیابی ریسک سلامت پرسنل صنایع باشد. هم چنین در این راستا اطمینان از نتایج پایش کیفی و کاهش هزینه های نمونه برداری مطرح می شود.

    کلیدواژگان: پالایشگاه، ارزیابی ریسک، مدل ائرمد، مواجهه شغلی، آلودگی هوا
  • طاهره پورطالمی، عبدالحسین امامی سیگارودی*، محمود حیدری، نسرین مختاری، احسان کاظم نژاد لیلی صفحات 129-148
    مقدمه

    پرستاران تحت تاثیر عوامل تنش زا و فشار کاری بالا می باشند که موجب افزایش خطاهای پرستاری می گردد. از عوامل تاثیرگذار بر رفتار و عملکرد پرستاران در محیط کار، بار ذهنی کار و شکست های شناختی می باشد. این تحقیق به بررسی بار ذهنی کار و شکست های شناختی در دو گروه پرستاران با و بدون رفتارهای ناایمن در دوره زمانی شیوع کووید-19 پرداخته است.

    روش کار

    این مطالعه مورد - شاهدی روی 312 نفر از پرستاران در دوره سخت شیوع ویروس کووید-19 در سطح بیمارستان های دولتی استان گیلان انجام شد. روش نمونه گیری در گروه پرستاران با رفتارهای ناایمن (104 نفر) و در گروه پرستاران بدون رفتار ناایمن (208 نفر) به روش تمام شماری بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای سه بخشی شامل بخش اول اطلاعات دموگرافیک، بخش دوم پرسشنامه تخصصی و استانداردشده بار ذهنی کار (NASA - TLX) و بخش سوم پرسشنامه شکست های شناختی شغلی بوده و بروز نیدل استیک به عنوان پیامد رفتار ناایمن و یک معیار به منظور تحلیل عملکرد ایمنی پرستاران استفاده شد.  

    یافته ها

    بار ذهنی کار در این تحقیق 18.26±63.963 و نمره کل شکست های شناختی برابر با 13.9±59.1 به دست آمد. در دو گروه پرستاران با و بدون رفتارهای ناایمن از لحاظ آماری اختلاف معنی داری وجود نداشت (0.05>P)؛ اما نمره کل بار ذهنی کار با همه حیطه ها و نمره کل شکست های شناختی در گروه پرستاران با و بدون رفتارهای ناایمن همبستگی معنی داری داشته است (p=0.001, r=0.225).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه، بار ذهنی کار درک شده در شغل پرستاری بالا می باشد. با وجود همبستگی مستقیم بین بار ذهنی کار و شکست های شناختی می توان بیان کرد که این دو مولفه از طریق ابعادشان دارای تعاملی دوطرفه هستند. لذا این شغل نیازمند اتخاذ راهکارهای مهندسی و مدیریتی مطلوب جهت کاهش بار کاری می باشد.

    کلیدواژگان: بار ذهنی کار، شکست های شناختی شغلی، رفتارهای ناایمن، پرستاران
  • لیلا کیکاوسی آرانی*، اصغر قهری، الهام احسانی چیمه صفحات 149-163
    مقدمه

    غرق شدگی از شایع ترین تروماهای دریایی است. هر چند امروزه در دنیا، غرق شدگی موردتوجه سیاست گذاران سلامت قرار گرفته است ولی مسیله غرق شدگی در مدیریت ایمنی دانش آموزان مغفول مانده است. این پژوهش با هدف بررسی پیش بینی کننده های اتخاذ رفتارهای پیشگیرانه از ترومای غرق شدگی در دانش آموزان غرب شهر تهران با رویکرد مدیریت ایمنی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی) مقطعی) بود. جامعه آماری پژوهش، والدین دانش آموزان مشغول به تحصیل در دوره اول ابتدایی مدارس منتخب دولتی غرب تهران در سال تحصیلی 1401- 1400 بودند (3000=N). نمونه گیری به روش تصادفی در دسترس بود. 340 نفر از والدین مشارکت نمودند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته با رویکرد جدید مدیریت ایمنی (پیشگیری از وقوع حادثه با اتخاذ رفتارهای پیشگیرانه) بر اساس مدلی انگیزش محافظت (مدل رفتاری پیشگیرانه) بود که پایایی و روایی آن بررسی شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار 26 SPSS و آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی انجام شد.  

    یافته ها

    مدل موردمطالعه 67% واریانس رفتارهای پیشگیرانه از ترومای دریایی غرق شدگی را تبیین نمود. 69.7% از دانش آموزان سابقه استفاده از کلاس های شنا را نداشتند. بیشترین همبستگی بین رفتار پیشگیرانه از غرق شدگی و هزینه های درک شده بود (0.579-=r و 0.01>P). تعداد 237 دانش آموز (69.7%) هرگز رفتار پیشگیرانه «یادگیری فنون شنا یا کسب توانایی شنا از مربیان حرفه ای شنا « از خود نشان ندادند.

    نتیجه گیری

    رابطه معنادار بین بیشتر سازه های مدل انگیزش محافظت با اتخاذ رفتارهای پیشگیرانه از غرق شدگی و وجود بیشترین همبستگی بین رفتار پیشگیرانه و هزینه درک شده، بر طراحی برنامه های آموزشی رایگان در جهت افزایش دانش و انگیزش دانش آموزان درباره رفتارهای پیشگیرانه از غرق شدگی تاکید دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت ایمنی، رفتارهای پیشگیرانه، تروما، غرق شدگی
  • ناصر نیک افشار، مصطفی کمالی، الهام اخلاقی پیرپشته، حسام الدین عسگری مجدآبادی، نصیر امانت، محسن پورصادقیان* صفحات 164-187
    مقدمه

    در سال های اخیر خواب آلودگی راننده یکی از دلایل اصلی تصادفات جاده ای می باشد که می تواند منجر به صدمات فیزیکی، مرگ ومیر و تلفات قابل توجه اقتصادی شود. آمارها نشان می دهد که به یک سیستم مناسب برای آشکارساز وضعیت خواب آلودگی راننده موردنیاز می باشد، به طوری که بتواند قبل از اینکه رویداد ناگواری اتفاق بیافتد هشدار لازم را بدهد. لذا این مطالعه مروری با هدف بررسی مطالعات سنسورهای تشخیص دهنده خواب آلودگی راننده و ارایه روش های ترکیبی تشخیصی و طرح مدل کارآمد انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه مروری توصیفی از طریق یک جستجوی نظام مند و با استفاده از کلیدواژه های رانندگان و تشخیص خواب آلودگی در پایگاه های داده بین المللی شامل Scopus, Pubmed و  Web of Scienses انجام گرفت که شامل جدیدترین تحقیقات انجام شده مرتبط در این زمینه از سال 2005 تا سپتامبر 2021 بود. همچنین لیست منابع مطالعات نهایی برای یافتن مطالعات بیشتر بررسی شد تا روش ها و مطالعات خاص (تیپیک) مورد اشاره واقع شوند و با یکدیگر مقایسه شوند.

    یافته ها

    به طورکلی محققان خواب آلودگی راننده را با استفاده از سه روش اندازه گیری بر اساس وسیله نقلیه، اندازه گیری رفتاری و اندازه گیری فیزیولوژیکی مورد ارزیابی قرار می دهند. جزییات و نحوه انجام این اندازه گیری ها تاثیر و تفاوت زیادی روی سیستم های موجود ایجاد می کند. در این مطالعه مروری، هر سه اندازه گیری ذکرشده با استفاده از سنسورهای معین بررسی و همچنین مزیت ها و محدودیت های هر کدام موردبحث قرار گرفت. مقایسه شرایط رانندگی واقعی و شبیه سازی شده نیز موردبحث قرار گرفت. همچنین راه های مختلفی که میزان خواب آلودگی را به صورت آزمایشگاهی نشان می دهد، موردبررسی قرار گرفت. درنهایت پس از مقایسه تحلیلی بین روش های تشخیص خواب آلودگی، یک دیاگرام پیشنهادی برای ارایه مدل کارآمد که به صورت ترکیبی بود ارایه شد.

    نتیجه گیری

    به طورکلی می توان بیان داشت که با توجه به محدودیت های هریک از روش ها، نیاز است که با طراحی سیستم آشکارساز خواب آلودگی که ترکیبی از معیارهای رفتاری، عملکردی و سایر اندازه گیری ها است، بتوان به دقت سطح هوشیاری راننده را مشخص کرد. درنهایت این مدل ترکیبی (کارآمد) باید در محیط شبیه سازی ساخته و تست شده باشد تا با ارسال هشدار به راننده ای خواب آلود از تعداد تصادفات جاده ای اجتناب شود.

    کلیدواژگان: خواب آلودگی، هوشیاری، تصادفات جاده ای، رانندگی خودرو، سنسورهای تشخیص دهنده
  • مریم نوراللهی درآباد، داوود افشاری، ایمان دیانت، مریم مجدم* صفحات 188-201
    مقدمه

    کمردردهای شغلی یکی از اختلالات اسکلتی-عضلانی ناشی از بلند کردن دستی بار در میان خانم هایی می باشد که درگیر فعالیت های بلند کردن دستی بار هستند. حدود مجاز بلند کردن بار به عنوان ابزاری جهت ارزیابی ریسک ابتلا به کمردردهای شغلی و در نتیجه پیشگیری از آن ها استفاده می شود. در کشور ایران از روش WISHA به عنوان حدود مجاز ارزیابی بلند کردن بار دستی استفاده می شود. ازآنجایی که تاکنون روش WISHA به منظور تعیین حدود مجاز باربرداری در افراد ایرانی و بخصوص در زنان شاغل موردبررسی و ارزیابی قرار نگرفته است، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی حدود مجاز باربرداری در زنان ایرانی که مبتنی بر روش WISHA می باشد، با استفاده از معیارهای بیومکانیکی و سایکوفیزیکی انجام گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه، 10 کارگر زن با رنج سنی 30-20 سال که دارای سابقه فعالیت بلند کردن دستی بار بودند، داوطلبانه مشارکت کردند و از آن ها خواسته شد 21 وظیفه باربرداری برای بارهای خارجی 3، 4، 6، 7، 8، 9 و 10 کیلوگرم با توجه به شرایط باربرداری (فواصل عمودی، افقی و فرکانس) که بر اساس روش WISHA طراحی شده بود، انجام دهند. جهت تعیین زوایای خمش تنه در حین بلند کردن بار از یک شیب سنج الکترونیکی بی سیم استفاده شد. با وارد کردن اطلاعات آنتروپومتریکی، وزن بار، زاویه کمر و پوسچر فرد در نرم افزار 3DSSPP، نیروهای بیومکانیکی برای هر وظیفه به دست آمده و با حدود توصیه شده NIOSH مقایسه گردید. همچنین به منظور ارزیابی ذهنی، پس از انجام هر وظیفه میزان تلاش ادراکی هر فرد برای هر وظیفه با استفاده از مقیاس بورگ جمع آوری گردید.  

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که زاویه خمش برای 47.61 درصد از وظایف بلند کردن بار بیش از 20 درجه بود. میانگین نیروی فشاری تخمینی برای 6 وظیفه بیش ازحد توصیه شده NIOSH (3400 نیوتن) تخمین زده شد. همچنین میانگین مقیاس Borg برای 33.33 درصد از وظایف، سخت و برای 9.52 درصد از وظایف، بین سخت تا خیلی سخت تعیین شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر مشخص شد که استاندارد بلند کردن دستی بار خانم ها ایران برای برخی از وظایف ممکن است قابلیت کافی به منظور کنترل و پیشگیری از کمردرد ناشی از بلند کردن دستی بار در خانم ها را نداشته باشد و عدم انطباق برخی از حدود مجاز بلند کردن دستی بار با ویژگی های آنتروپومتریکی و بیومکانیکی، ممکن است منجر به افزایش بارهای بیومکانیکی وارد بر کمر خانم ها شود. لذا به نظر می رسد حدود مجاز بلند کردن بار برای زنان بر اساس روش WISHA نیاز به بازبینی و طراحی مجدد بر اساس ویژگی های آنتروپومتریکی و بیومکانیکی دارد.

    کلیدواژگان: چک لیست WISHA، میزان تلاش ادراکی، نیروهای بیومکانیکی، بلند کردن دستی بار
|
  • Ehsan Ramezanifar, Kamran Gholamizadeh, Iraj Mohammadfam, Mostafa Mirzaei Aliabadi* Pages 1-17
    Introduction

    Risk assessment is a scale for predicting reliability and can manage interactions between components and process variables. Moreover, the reliability of one component or barrier affects the overall risk of the system. Being one of the most critical safety barriers of the storage tank, the failures of Fixed Foam Systems (FFS) on demand can result in severe consequences. FFS, is of grave importance in decreasing the risks associated with fires and damages.

    Material and Methods

    This study aims to determine the probability of root causes related to FFS failure through Fuzzy Fault Tree Analysis (FFTA) to estimate system reliability. In conventional fault tree analysis, accurate data is usually used to assess the failure probability of basic events. Therefore, the introduced approaches were employed to quantify failure probabilities and uncertainty handling. Finally, system reliability was estimated according to the failure probability of the top event.

    Results

    The findings showed that 13 baseline events involved FFS performance. According to the results, failures of cable path and detection system (or resistance temperature detectors), set the activation switch (multi-position) incorrectly, and foam makers not continuously running are the three most critical basic events influencing the reliability of fixed foam systems. In addition, this paper estimated the system reliability at 0.8470.

    Conclusion

    The results showed that the FFTA could be used in matters such as reliability evaluation failure and risk assessment using experts’ judgment. This paper can also show the adaptation of the fuzzy approach to assess the failure probability of the basic event in the fault tree analysis (FTA).

    Keywords: Fixed foam system, Reliability, Fuzzy Fault Tree Analysis, Storage tank, Safety barrier
  • Fatemeh Karimi Asad, Shirazeh Arghami* Pages 18-28
    Introduction

    Usability is a criterion that indicates a product’s applicability and ease of use. A usable product allows the user to perform a task correctly and quickly, preventing errors and fatigue. The present study aimed to determine the ergonomic usability of the Zanjan University of Medical Sciences website of educational management system from the students’ viewpoint in 2019 and 2020.

    Material and Methods

    This cross-sectional study evaluated the usability of one of the websites for educational management systems using a standard questionnaire. The study examined the utility of web-based applications in the research processes automation field. The questionnaire was embedded in Google Forms and emailed to Zanjan University of Medical Sciences students, 404 of which returned. The data were analyzed with a 0.05 confidence level using SPSS software version 16.

    Results

    The 404 participants’ data showed that among the questionnaire nine factors, the highest and intermediate-range mean were for “Ease of Use” at 19 and 4 and for “Ease of Learning” at 18 and 4. Moreover, they were 13 and 3 for “System Capabilities,” 13 and 2 for “System Usability,” and 10 and 2 for “User Satisfaction.” In addition, “Errors Management” received 10 and 2, “Display” 10 and 2, “System Terms and Information” 8 and 2, and “User Environment Personalization” 5.5 and 3 as their highest and intermediate-range mean, respectively. Most questionnaires did not differ significantly depending on the age variable, meaning that different age groups had similar answers to most factors. The two sexes showed a significant difference in the responses to the “Usefulness of the System,” “Ease of Learning,” and “Display.” A significant difference for other factors was found in examining the relationship between educational level and the questionnaire factors. However, the “Error Management” and “Display” factors did not significantly differ, considering the educational levels.

    Conclusion

    The results showed that more attention should be paid to ease of use and learning in re-designing this website. However, it is necessary to consider all factors affecting usability.

    Keywords: Usability, Internet system, Educational affairs, University
  • Ali Jafari, Mohammad Reza Monazzam*, Ali Khavanin, Maede Lashgari, Seyed Ali Ghoreyshi Pages 29-43
    Introduction

    Wood-Wool Cement Panels (WWCPs) are environmentally friendly sound absorbers also used as heat, energy, and moisture insulators. WWCPs have suitable mechanical properties due to using Portland cement and wood strands as raw materials. In this study, the acoustic performance of WWCP absorbents will be investigated.

    Material and Methods

    The mixed raw materials were molded under pressure through a hydraulic press to fabricate the WWCP samples. Samples were demolded after 24 hours. Samples were created with two thicknesses of 2 and 4 cm and three bulk densities of 400, 500, and 600 kg/m3 to examine the impact of thickness and bulk density on the acoustic absorption coefficient. The sound absorption coefficients were determined as a function of frequency for two frequency ranges: low (63-500 Hz) and high (630-6300 Hz).

    Results

    In the low-frequency range, increasing the thickness from 2 to 4 cm increased the absorption coefficient at 500 Hz by 0.16 and 0.23 for densities of 400 and 500 kg/m3, respectively. Increasing the thickness added an absorption peak and increased the value of these absorption peaks to 0.9 in the high-frequency range. When the bulk density of the 4-cm-thick samples increased from 400 to 600 kg/m3, the low-frequency absorption peak increased by 0.33. In the high-frequency range, the same density change increased the absorption peak by 0.26 for the 2-cm-thick sample.

    Conclusion

    Increasing the thickness of WWCP improves both its high- and low-frequency acoustic absorption coefficients. In addition, increasing the bulk density to approximately 500 kg/m3 boosts the sound absorption efficiency in both frequency ranges.

    Keywords: Sound Absorption, Wood-Wool Sement, Impedance Tube, Acoustic Materials
  • Meghdad Kazemi, Saba Kalantari, Alireza Abbasi, Abbas Rahimi Foroushani, Hossein Mowlavi, Amir Hossein Montazemi, Farideh Golbabaei* Pages 44-59
    Introduction

    In recent years, the manufacture of air purification media, especially nanofiber filters using polymeric materials and the electrospinning method, has received much attention in air pollution control. The production of high-performance media and low-pressure drops is an important issue in air filtration. This study aimed to investigate the feasibility of fabricating electrospinning polyethylene terephthalate (PET) media to abduct submicron and micron particles from the air stream.

    Material and Methods

    To determine the optimal device conditions in the manufacture of PET media, different weight percentages of a PET polymer solution in a mixture of trifluoroacetic acid and dichloromethane solvents (70:30) were first prepared in a pilot study, and various parameters of the electrospinning device were examined and analyzed along with performing the electrospinning process. The surface and morphological characteristics of the media were evaluated using SEM. The pressure drop and efficiency of particle trapping were assessed using a mask and media pressure by a pressure drop test device.

    Results

    The optimal electrospinning conditions of the PET polymer solution were obtained at a concentration of 20%. The average diameter of nanofibers PET was 163 ± 600 nm with a pressure drop of 26.33 ± 5.5 pa, and average efficiencies of 97.42 ± 1.67% and 99.85 ± 0.21 were obtained for submicron and micron particles, respectively, with a quality factor (QF) value of 0.1740.

    Conclusion

    The produced media can abduct and remove particles from the air stream for submicron and micron particles in ranges of 96-99% and 99-100%, respectively, with an average pressure drop of 26.33±5.5 pa.

    Keywords: Electrospinning, Polyethylene terephthalate, Nanofibers, Filtration
  • Iraj Mohammadfam* Pages 60-76
    Introduction

    Occupational accidents are one of the most important risk factors for developing countries. In addition to designing preventive measures to prevent accidents, comprehensive research of accidents is considered as an undeniable necessity to reduce the risk of accidents. Thus, the first step is to find the root causes of their occurrence, which will certainly be possible with the use of appropriate techniques.

    Material and Methods

    In this study, first, the appropriate criteria for designing the accident analysis method were collected. In the second step, commonly used techniques were collected through known databases. In the third step, the collected techniques were scaled based on the selected criteria using the TOPSIS method, and ultimately, the new method (FAM) was developed. Finally, by analyzing three different accidents with the developed technique and four other common techniques, as well as using the ANP method, the developed technique was tested and confirmed.

    Results

    Based on the studies conducted to identify appropriate criteria for comparing accident analysis techniques, finally 6 criteria were selected for to be used in the study process. According to the findings, the FAM method with a normal final weight of 0.2684 was considered the priority in occupational accident analysis.

    Conclusion

    The output of this study was the introduction of the FAM technique. Using the strengths of the four techniques and covering their weaknesses, this technique can help identify and determine the causes of accidents graphically, systematically, and by minimizing the work attitude of analysts at three levels.

    Keywords: Analysis, Fault, Accident, Work-Related
  • Asghar Hadi, Hananeh Haghighatnia, Arina Hesami, Yahya Rasoulzadeh* Pages 77-89
    Introduction

    Computer vision syndrome (CVS) is one of the most common health concerns associated with the extensive use of computers, particularly in the working environment. Since recent studies have shown the high prevalence of CVS, it is necessary to have an appropriate tool for assessing this prevalence. The present research aims to translate the CVS questionnaire and analyze its validity and reliability and assess the incidence of this condition among the staff members at Tabriz University of Medical Sciences.

    Material and Methods

    The translation of the main questionnaire into the Persian version was carried out in three steps. Two coefficients including the content validity ratio (CVR) and the content validity index (CVI) were used to evaluate the content validity of the questionnaire. The reliability of the questionnaire was examined using two methods including internal consistency (Cronbach’s alpha) and test-retest. In total, 240 participants were asked to fulfill the questionnaire in order to investigate the prevalence rate of CVS among the staff members of Tabriz University of Medical Sciences. After removing the ineligible ones, 219 questionnaires were examined.

    Results

    The internal consistency coefficient and Cronbach’s alpha coefficient were 0.91 and 0.89, respectively. Out of a total of 102 women and 117 men, only 19 women and 21 men did not have CVS. Among the studied symptoms, eye redness (78.1%), burning (76.7%), and headache (74%) were the most prevalent in the statistical population. No significant relationship was observed between the final score of CVS and gender.

    Conclusion

    In terms of validity and reliability, the questionnaire was found to be satisfactory. The prevalence of CVS among the staff members of Tabriz University of Medical Sciences was high (81%). To determine the etiologies, further research is needed.

    Keywords: Computer Vision Syndrome, Workplace, Questionnaire, Validity, Reliability
  • Farahnaz Khajehnasiri, Vida Zaroushani*, Zahra Babaei Haris Pages 90-108
    Introduction

    This study quantitatively analyzed the fire risk using the Fire Risk Index Method Multistorey Apartment Buildings (FRIM-MAB) method, considering the importance of fire safety in student dormitories as human gathering centers and previous limited studies.

    Material and Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 17 sections of the Qazvin University of Medical Sciences student dormitory in 2021. This study used the FRIM-MAB version 2.1. In this method, 17 parameters and their sub-parameters affecting the fire risk index were determined and weighted. Consequently, the studied dormitory was also inspected, the weighted degree of each parameter was computed, and the fire risk index for each section, which ranged between 1 and 5, was determined.

    Results

    The average fire risk index of the dormitory building at the time of the study was 2.37. The laundry room received the lowest risk index (1.69), while the computer site received the highest risk index (2.7). The results indicated that the most effective parameters causing fire risk were related to “compartmentation” (12 frequency items), “linings in the apartment” (4 frequency items), and “escape routes” (1 frequency item). These parameters contributed more than 42% to create the risk index for the dormitory’s most dangerous areas.

    Conclusion

    The FRIM-MAB method is a suitable quantitative and indexing fire risk assessment method for student dormitory buildings, and it is a quick, inexpensive, and effective screening and ranking tool. Periodically evaluating the dormitory’s fire risk and, if necessary, improving the environment is essential. In the present study, compartmentation, linings in the apartment, and escape routes were the most effective parameters in fire risk of the studied dormitory.

    Keywords: Fire, Dormitory, Indexing, Risk Assessment
  • Seyed Saeed Keykhosravi*, Farhad Nejadkoorki, Sonouran Zamani Pages 109-128
    Introduction

    Nowadays, air pollution is now considered to be the largest environmental health threat. This study was conducted with the aim of determining occupational exposure to chemical pollutants, including sulfur dioxide (SO2) and hydrogen sulfide (H2S) and assessing the health risk of exposure to these compounds using a combination of AERMOD and SQRA methods.

    Material and Methods

    The present study is considered as a descriptive-analytical and cross-sectional research, which was conducted in 2002 in one of the gas air refineries of South Pars in the Persian Gulf region, in such a way that the amount of emissions coming out of refinery chimneys was measured by the Testo 350- XL. AERMOD model was used to simulate the dispersion of H2S and SO2 chemical pollutants. Respiratory exposure and health risk assessment of refinery personnel and nearby residents were performed using the recommended method by the Singapore Occupational Health Services Pte Ltd.

    Results

    Hydrogen sulfide and sulfur dioxide were introduced as the most dangerous chemicals. According to the results, the highest risk value for sulfur dioxide among the exposure groups was related to the sulfur recovery unit (SRU), the west side of the Train Gas unit and the gate pass building of the refinery, and the highest risk values for sulfur dioxide among the exposure groups were related to the HSE building, security door, fire stations building, tanks, steam generating unit, west side of Train Gas unit, dining hall and gate pass building of the refinery. Hydrogen sulfide obtained a low to medium risk level, and sulfur dioxide a low to high risk level in terms of frequency.

    Conclusion

    This model can be considered as a suitable and quick solution in the superior management of the concentration of pollutants and also a promising solution in order to increase the ability of decision makers to assess the health risk of industries’ personnel. Also, ensuring quality   monitoring results and reducing sampling costs are discussed.

    Keywords: Refinery, Risk Assessment, AERMOD Model, Work Exposure, Air Pollution
  • Tahereh Pourtalemi, Abdolhossein Emami Sigaroudi*, Mahmoud Heidari, Nasrin Mokhtari Laleh, Ehsan Kazem Negzhad Leyli Pages 129-148
    Introduction

    Nurses are under the influence of stressful factors and high work pressure, which increases nursing errors. One factor affecting nurses’ behavior and performance is the mental workload and cognitive failures. This research has investigated the mental workload and cognitive failures in two groups of nurses with and without unsafe behaviors during the outbreak of Covid-19.

    Material and Methods

    This case-control study was conducted on 312 nurses during the severe period of the Covid-19 outbreak through the public hospitals in Guilan province. Sampling was performed by selecting 104 nurses in the case group (with unsafe behavior) and 208 nurses in the control group (with safe behavior) using the full count method. The data collection tool is a three-part questionnaire including demographic information, the mental workload (NASA-TLX) questionnaire, and the occupational cognitive failures questionnaire. The incidence of needle stick as a consequence of unsafe behavior was used as a criterion.

    Results

    The results have shown that the workload in this research was 63.96±18.26, and the total score of cognitive failures was 59.1±13.9. There was no statistically significant difference between the two groups of nurses with and without unsafe behaviors (P>0.05). Still, there was a significant correlation between the total mental workload score in all areas and the total score of cognitive failures in the group of nurses with and without unsafe behaviors (p=0.001, r=0.225).

    Conclusion

    According to the results, the perceived mental workload is high for the nursing job. Despite of positive correlation between mental workload and cognitive failures, it can be mentioned that there are two-way interactions through their dimensions. Therefore, the nursing job requires adopting optimal engineering and management strategies to reduce the workload.

    Keywords: Mental workload, Occupational cognitive failures, Unsafe behaviors, Nurses
  • Leila Keikavoosi-Arani*, Asghar Ghahri, Elham Ehsani-Chimeh Pages 149-163
    Introduction

    Drowning is one of the most prevalent accidents in aquatic environments. Although drowning has been noticed by healthcare policymakers in the world today, the issue of drowning has been neglected in the safety management of students. This research was conducted with the aim of investigating the predictors of adopting preventive behaviors from drowning trauma among students in the west of Tehran city with the approach of safety management.

    Material and Methods

    This study was descriptive-analytical (cross-sectional). The statistical population of this research included all parents of students who were studying in the first grade of the selected public schools in West of Tehran city in the academic year of 2021-2022 (N=3000). The random convenience sampling was used and 340 parents participated in this study. The data collection tool was a researcher-made questionnaire with a new approach to safety management (preventing accidents by doing preventive behaviors) based on a protection motivation model (preventive behavior model), of which reliability and validity were checked. Data analysis was done using SPSS 26 software and Pearson correlation test and linear regression.

    Results

    The constructs of the protection motivation model explained 67% of the variance of the behavioral intention of protection motivation and 69.7% students had no history of taking swimming classes. The highest correlation was between behavior and perceived costs (r=-0.579 and P<0.01) and 237 students (69.7%) had never exhibited preventive behaviors of learning swimming techniques or gaining swimming abilities from professional swimming coaches.

    Conclusion

    A significant relationship between the most constructs of the protection motivation model by performing drowning prevention behaviors, as well as the strongest correlation between preventive behaviors and perceived cost structure, emphasizes the design of free educational programs to increase students’ knowledge and motivation in the field of drowning prevention behaviors.

    Keywords: Safety management, Preventive behaviors, Trauma, Drowning
  • Naser Nik Afshar, Mostafa Kamali, Elham Aklaghi Pirposhteh, Hesamedin Askai Majabadi, Nasir Amanat, Mohsen Poursadeqiyan* Pages 164-187
    Introduction

    In recent years, driver’s drowsiness has been one of the leading causes of road accidents, which can lead to physical injuries, death, and significant economic losses. Statistics show that an efficient system is needed to detect the driver’s drowsiness, that gives the necessary warning before an unfortunate event occurs. Therefore, this review study was conducted to investigate the studies on driver’s drowsiness sensors and to present a combination of diagnostic methods and an efficient model design.

    Material and Methods

    This narrative review study was conducted through a systematic search using “driver” and “drowsiness detection” as search keywords in indexing databases including Scopus, PubMed, and Web of Sciences. The search encompassed the latest related research conducted in this field from 2010 to September 2020. The reference lists were also reviewed to find further studies.

    Results

    In general, researchers evaluate driver’s drowsiness using three methods including vehicle-based measurement, behavioural measurement, and physiological measurement. The details and how these measurements are made make a big difference to the existing systems. In this study, which is a narrative review, the three mentioned measurements were examined using sensors and also the advantages and limitations of each were discussed. Real and simulated driving conditions were also compared. In addition, different ways to detect drowsiness in the laboratory were examined. Finally, after an analytical comparison of the methods of diagnosing drowsiness, a diagram was presented based on which an efficient and combined model was developed.

    Conclusion

    Taking into account the limitations of each of the methods, we need a combination of behavioural, performance, and other measures to have an efficient drowsiness diagnosing model. Such model must be tested using simulations and in real world situations.

    Keywords: Drowsiness, Consciousness, Traffic Accident, Automobile Driving, Detection sensors
  • Maryam Nourollahi-Darabad, Davood Afshari, Man Dianat, Maryam Mojaddam* Pages 188-201
    Introduction

    Occupational back pain is one of the musculoskeletal disorders (MSDs) caused by manual load-lifting among women involved in manual lifting activities. Limits for lifting loads are used to assess the risk and prevention of occupational back pain. The Washington Industrial Safety and Health Act (WISHA) checklist is used as a permissible load assessment limit in Iran. The present study aimed to evaluate the reliability of using the WISHA checklist to determine the allowable limits of manual load-lifting among women based on biomechanical and psychophysical methods.

    Material and Methods

    In this study, ten women workers aged 20-30 years with a history of manual load-lifting were asked to perform 21 load-lifting tasks designed according to the permitted limits of Iran. A wireless electronic clinometer was used to determine the flexion angles of the trunk while lifting the load. Anthropometric information, load weight, trunk angle, and posture were entered into 3DSSPP software to obtain biomechanical forces for each task and compared them with the recommended National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) limits. After performing each task, the rate of perceived exertion of each person for each task was collected by using the Borg scale.

    Results

    The flexion angle for 47.61% of the lifting tasks were more than 20 degrees. The estimated average compressive force for the six tasks exceeded NIOSH’s recommended limits. The average Borg scale was determined hard for 33.33% of lifting tasks and hard to very hard for 9.52% of tasks.

    Conclusion

    It was found that the manual load-lifting standard for some tasks might not be sufficient to control and prevent low back pain caused by manual lifting in women, and some non-compliance was found with the allowable lifting limits. Manual load-lifting with anthropometric and biomechanical features may increase the biomechanical force on the women’s low back. Therefore, it seems that the allowable lifting limits of Iran for women based on the WISHA checklist should be reviewed and redesigned based on anthropometric and biomechanical characteristics.

    Keywords: WISHA checklist, Perceived exertion, Biomechanical forces, Manual load lifting